Winamp Logo
Zöldövezet - 24.hu Cover
Zöldövezet - 24.hu Profile

Zöldövezet - 24.hu

Hungarian, Nature/Natural sciences, 1 seasons, 38 episodes, 16 hours 47 minutes
About
Figyelmünk a változó bolygón - A Föld története újabb jelentős átalakulásához érkezett, az okot azonban most nem a természetben, hanem az embernél kell keresni. Hogyan járulunk hozzá a természet és a környezet átalakulásához, és miként küzdhetünk meg a változásokkal?
Episode Artwork

Néhány hétig fog csak tartani a mostani tél

Egészen szélsőséges őszön vagyunk túl, de az előttünk álló téli időszak is igen melegnek ígérkezik. Bár a jelenségben nagy szerepe van az El Niñónak, más tényezők is hozzájárulnak a szokatlan időjáráshoz. A Zöldövezet adásában Molnár Lászlóval, a Kiderül.hu meteorológusával beszélgettünk a mögöttünk lévő időszak időjárásáról, és arról is, hogy mi várhat ránk az elkövetkező hónapokban.
17/11/202333 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Európának döntenie kell a vegyszeres ételek vagy a GMO mellett

Annak ellenére, hogy lassan három éve folyamatosan visszatér a koronavírus, úgy tűnik, elfelejtettük, milyen a megfelelő védekezés: a WHO attól tart, nem vagyunk felkészülve a következő pandémiára. A Zöldövezet legújabb adásában a sokak által prognosztizált következő világjárványról beszélgetünk, emellett átbeszéljük, hogy Európa vajon a vegyszeres, vagy a GMO-alapú ételekben látja inkább a jövőt.
04/11/202326 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Mitől okos egy okosklíma?

A klímaberendezésekről sokan a nyári melegre, a hűtésre asszociálnak, pedig a berendezésekkel fűteni is lehet. De mi az az okosklíma, mikor éri meg beszereltetni, és hogyan zajlik a telepítést? Többek között erről kérdeztük a Zöldövezet adásában Dudás Józsefet, az E.ON mérnök-projektmenedzserét.
28/10/202333 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Ukrajna jelenleg a világ legelaknásítottabb országa

A lassan két éve zajló ukrajnai háború hatalmas pusztítással jár, azonban nem csupán az emberek, az állatvilág is szenved a harcok miatt. A Zöldövezet legújabb adásában Lugosi Péter mesél arról, mire számítanak a kutatók a harcok lezárultával, mennyire hathat ki Magyarországra az ukrajnai élővilág pusztulása, és hogy milyen konfliktust okozott a magyar és az ukrán tudósok között az Orbán-kormány oroszbarátsága.
22/10/202323 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Dél-Európa szépen lassan felforr, de Magyarország sincs védve

A Zöldövezet legújabb hírelemző adásában a világszerte megdőlni látszó melegrekordokról, az ennek következtében megvalósuló erdőtüzekről, valamint a lehetséges védekezési módszerekről beszélgettünk.
28/07/202327 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Lehet az állatok szenvedései nélkül is jókat enni

A vegetarianizmus és veganizmus mellett számos érv szól: a húsipar elképesztő terhet rak a bolygóra, állatok tömegeinek okoz felfoghatatlan szenvedést, a túlzásba vitt húsfogyasztás ráadásul nem is egészséges. Erdős László ökológussal beszélgettünk, aki maga is lemondott a húsokról.
15/07/202326 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Idén tényleg több a cápatámadás, mint korábban?

A Zöldövezet hírelemző adásában beszélgetünk többek között az El Niño jelenség kezdetéről és annak várható hatásairól, a himalájai gleccserek gyorsuló olvadásáról, illetve az idei évben megsokasodni látszó cápatámadásokról is.
24/06/202324 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Így éri meg igazán hőszivattyút telepíteni

Mikor érdemes hőszivattyút telepíteni, és miként zajlik maga a beruházás? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Zöldövezet adásában.
12/06/202325 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Műanyaggal van tele a szervezetünk

A Zöldövezet hírelemző adásában beszélgetünk többek között a Meteorológiai Világszervezet aggasztó jelentéséről, a biológiai sokféleség csökkenéséről, illetve a mikroműanyagokról, amelyekről kiderült: már a szervezetünkben is jelen vannak.
28/05/202330 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Súlyos témát feszeget a Marvel sikerfilmje

Az Egyesült Királyságban 25 év után ismét szabad állatokon tesztelni a kozmetikai termékeket. A Marvel Filmes Univerzum egyik legfrissebb filmje, A galaxis őrzői harmadik része pedig épp az állatjogok védelmét, az emberi brutalitás elleni küzdelmet tűzte ki a zászlajára. Erről és egyéb állatvédelmi kérdésekről beszélgettünk a Zöldövezet legújabb adásában.
13/05/202326 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Nem kell már sokat várni a repülő taxikra

A globális kibocsátás egy jelentős részéért a légiközlekedés felel, amelyből mi, átlag emberek is kivesszük a részünket. A Zöldövezet adásában a légiközlekedés kizöldítésének lehetőségeiről, a fosszilis energiahordozók alternatíváiról, valamint a klímabarát városi légiközlekedés nem is olyan távoli jövőjéről beszélgettünk Dr. Balázs Gergellyel, a Rolls Royce Magyarország ügyvezető igazgatójával, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának egyetemi docensével.
06/05/202336 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Egyes akkumulátoroknak forgalomba sem szabadna kerülniük

Milyen problémákhoz vezethet a lítiumion-akkumulátorok használata, van alternatívája az ilyen eszközöknek, és az átlagfelhasználó hogyan hosszabbíthatja meg akkumulátorai élettartamát? Többek között ezekről kérdeztük Kecsmár Gergő kutatómérnököt a Zöldövezet adásában.
30/04/202338 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Nehéz lesz igazolni, hogy szándékos volt a svájci farkas kilövése

A Zöldövezet podcast legújabb adásában ismét híreket elemzünk, szó lesz többek között a tunéziai vízhiányról, illetve a közelgő El Niñóról és annak lehetséges következményeiről. Természetesen az elmúlt időszak legtöbbet tárgyalt zöld témájáról, a svájci farkas kilövéséről is beszélgetünk.
23/04/202327 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Klímaper indul a román kormány ellen

Régiónkat is elérték a klímaperek, Romániában egy civil szervezet a bíróságon késztetné cselekvésre a kormányt. A Zöldövezet újabb hírelemző adásában többek között aggasztó rekordokról és egy kis csendes-óceáni sziget törekvéseiről beszélgettünk.  
09/04/202321 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Lehetetlennek tűnő feladat áll az emberiség előtt

Megjelent az ENSZ-hez köthető Éghajlatváltozási Kormányközi Testület új beszámolója, amelyben részletesen bemutatják a klímaváltozás jelenét és lehetséges alakulását. A kilátások nem túl rózsásak, az emberiség nem tesz eleget az éghajlatváltozás elleni harcban. A Zöldövezet hírelemző adásában a jelentés legfőbb megállapításait járjuk körbe.
25/03/202337 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Kincs folyhat el a csapjainkon keresztül

Pontosan 30 éve, 1993. március 22-én rendezték meg először a víz világnapját. A kezdeményezés kapcsán Müller Melindával, a Xylem Water Solutions Kft. műszaki támogató mérnökével beszélgettünk a Zöldövezet adásában.
22/03/202315 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Idegen a kultúránktól a rovarevés, de megszokható

Hogyan változott meg a csernobili kutyák DNS-e, és miért okoz a mai napig problémát Pablo Escobar fényűző állatkertje? Az éveken át tartó árvízvédelmi készültség után miért száradnak ki Velence csatornái? Mennyire fenntarthatatlan az élelmiszeripar, és mekkora változást hozhat, ha Európában is egyre több rovar kerül az élelmiszerekbe? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk a Zöldövezet legújabb hírelemző adásában.
18/03/202328 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Búcsút inthetünk a négy évszaknak Magyarországon

Igen szélsőséges téli időszakon vagyunk túl, a klímaváltozás korában pedig meg kell barátkoznunk a gondolattal: az évszakok már nem lesznek olyanok, mint ahogy megszoktuk őket. A Zöldövezet podcast vendége Molnár László meteorológus, a Kiderül munkatársa volt.
12/03/202341 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Így veszi vissza a természet azt, ami az övé

Miért különösen szomorú egy gepárdkölyök pusztulása? Mi lehetett az a tengeri lény, amelyről az ősi skandinávok írtak? Természetvédelmi szempontból miért érdekes a koreai demilitarizált övezet? Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk a Zöldövezet legújabb hírelemző adásában.
04/03/202328 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Ne vegyünk meg akármilyen víztisztítót

A Zöldövezet podcastjében Farkas Jánost, a Xylem Water Solutions Magyarország Kft. területi műszaki támogatási csapatának vezetőjét kérdeztük a víztisztítás ősi és legmodernebb módszereiről, kihívásairól. Az adásból az is kiderült, nagyon nem mindegy, hogy milyen eszközt választunk otthoni felhasználásra.
02/03/202320 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Kilométereken át száguldott a mérget eregető vonat

A Zöldövezet podcastjében ezentúl a környezet- és természetvédelem legfrissebb híreivel is foglalkozunk majd. Legújabb adásunkban a súlyosan szennyező ohiói vonatkatasztrófáról, valamint az ukrajnai háború környezeti hatásairól beszélgetünk.
25/02/202316 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Már a vízhálózatot is mesterséges intelligencia ellenőrizheti

Miként fogyaszt energiát a vízhálózat, és milyen okos megoldásokkal tudjuk fokozni a hatékonyságot? Mohácsi Péterrel, a Xylem Water Solutions Magyarország Kft. digitális megoldásokért felelős üzletfejlesztési vezetőjével beszélgettünk.
09/02/202314 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Évtizedek óta várja a felújítást a hazai vízhálózat

Milyen állapotban van a magyarországi vízhálózat, és milyen módszerekkel lehetne javítani az állapotán? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jártunk körbe a Zöldövezet adásában Török Balázzsal, a Xylem Water Solutions Kft. területi értékesítési vezetőjével.
12/01/202315 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Sivatag nem, de mediterrán terület lehet Magyarország

Hol zajlanak jelenlegi vízkrízisek, és mely területek válhatnak fenyegetetté a jövőben? Magyarország biztonságban van? Gampel Tamást, a Xylem Water Solutions Kft. közműértékesítési vezetőjét kérdeztük.
19/12/202220 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Ez az, amit szigorúan tilos lehúzni a vécén

Magyarországon a lakosság szerencsés helyzetben van, hiszen nincs kitéve a szennyvíznek. Éppen ezért bele sem gondolunk, mennyire fontos annak megfelelő kezelése. Vánkos Zsomborral, a Xylem alkalmazástechnikai mérnökével beszélgettünk.
01/12/202218 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Óriási nyersanyagkészlet lapul otthon a fiókunkban

A magyarok 63%-a tárol otthon használaton kívüli mobiltelefont, ráadásul az esetek többségében több darab, akár 10-15 évnél is régebbi készülék hever a fiókban. Pedig ezek a készülékek komoly nyersanyagkészletet jelentenek, ha újrahasznosítják őket, hagyományos hulladékban végezve pedig akár mérgezők is lehetnek a környezetre. Balika Istvánnal, a Hulladékhasznosítók Országos Szövetségében az elektronikai és elektromos hulladékok szakosztályának vezetőjével beszélgettünk az elektronikai hulladékokról.
16/08/202242 minutes 29 seconds
Episode Artwork

A vízzel is segít gazdálkodni a digitalizáció

Kevés szó esik a digitális vízgazdálkodásról, pedig rengeteg lehetőség rejlik benne, akár az okosotthonokban is. Mohácsi Péterrel, a Xylem Kft. digitális vízgazdálkodásért felelős üzletfejlesztési vezetőjével beszélgettünk arról, hol tart Magyarország az ilyen megoldások alkalmazásában.
20/12/202115 minutes 58 seconds
Episode Artwork

A szennyvíz útja: van olyan patak, aminek a vizét a szennyvíztisztító elfolyó vize adja

Miután lehúztuk a wc-t, vagy végeztünk a mosással, elkezdődik a szennyvíznek egy aránylag hosszú útja. De mi történik ilyenkor a vízzel, hogyan tisztítják és milyen információk állnak rendelkezésünkre? Ezekről beszélgettünk Vánkos Zsomborral, a Xylem Kft. alkalmazástechnikai mérnökével.
15/12/202114 minutes 28 seconds
Episode Artwork

A természetnek köszönhetjük a legjobb ivóvizet

A teljes földi vízkészlet mintegy 3 százaléka ivóvíz, ennek jelentős része pedig hóban vagy jégben van elraktározódva. Az elérhető víz ráadásul egyenlőtlenül oszlik el, akadnak kifejezetten veszélyeztetett régiók. Magyarország szerencsére kényelmes helyzetben van, a hazai ivóvíz kifejezetten jó minőségű.
09/12/202113 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Egyszerű módszerrel iktatható ki a szén-dioxidnál is veszélyesebb gáz

Az SF6-ról keveset beszélünk, pedig sokkal erősebben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint a sokat emlegetett szén-dioxid. Az a szerencsénk, hogy keveset bocsátunk ki belőle, a megújulók elterjedésével ez azonban változhat. A megoldás azonban egyszerű - erről beszélgettünk Géczy Áronnal a Schneider Electric termékmenedzserével.
30/11/202113 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Ez a gáz a szén-dioxidnál is veszélyesebb

A többi gázhoz képest ez az, ami a leginkább hozzájárul az üvegházhatáshoz – mondja Géczy Áron a Schneider Electric termékmenedzsere. A korábbi adások során nagyon sok szó esett az üvegházhatású gázokról, főként a szén-dioxidról. Most egy egészen más, kevésbé ismert, de megkerülhetetlen gázról, az SF6-ról lesz szó. Hogyan keletkezik és hol használják? Milyen környezeti gondot okoz? Ezekről lesz szó röviden a mostani podcast adásban.
16/11/202114 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Apró lépésekben kell elkezdeni a hulladékmentességet

A társadalom egyre tudatosabb a fürdőszobai termékekkel kapcsolatban, mégis, hosszú út áll még előttünk, részben azért, mert a kínálat is csak most kezd igazán bővülni a környezettudatos termékekkel. Kump Edina környezetkutatóval, a Hulladékmentes.hu alapítójával és szakmai vezetőjével beszélgettünk arról, mennyire zöld most ez a piac, és mit tehet az ember, ha a környezetbarát mindennapok felé indulna el.
12/06/202133 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Nagyon kevés, amit a klímaváltozás ellen teszünk

A zöld energia egyre elérhetőbb és olcsóbb, ennek ellenére energiahasználatunk nagy részét még mindig fosszilis forrásokból nyerjük. A változás a küszöbön, de egyáltalán nem biztos, hogy elég gyorsan zajlanak a folyamatok ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásait mérsékelni tudjuk. A globális energiahelyzetről, a megújulók helyzetéről és a magyar energiahelyzetről Perger Andrással, a Greenpeace klíma- és energiakampány- felelősével beszélgettünk.
04/07/202044 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Tonnaszám ömlik a szemét a világra

Nem kérdés, hogy napjaink egyik legkomolyabb környezeti kihívását a műanyagszennyezés jelenti: az egyszer használatos műanyagok óriási tömegben áramlanak a szárazföldekre és vizekbe, ahol hosszú időn át fennmaradnak. A problémáról Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk.
24/05/202025 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Egymillió faj pusztulhat ki a következő évtizedekben

Az emberi tevékenység komplexitásából adódóan számtalan módon képes fenyegetni a többi fajt. A természet átalakulásáról, a fajok tömeges eltűnéséről Báldi Andrással, az MTA Ökológiai és Botanikai Intézet munkatársával, a Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport csoportvezetőjével beszélgettünk.
10/05/202023 minutes 1 second
Episode Artwork

Új kórokozók fenyegethetik Magyarországot

Kevéssé ismert tény, de a klímaváltozás a kórokozók terjedését is képes befolyásolni. A folyamatról a Zöldövezet podcast harmadik adásában Garamszegi László Zsolttal, az MTA Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatójával beszélgettünk.
19/04/202030 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Lakhatatlanná válhatnak a mediterrán területek

Nem kérdés, hogy már most érezhetőek a globális felmelegedés hatásai, a jövőben azonban még látványosabb változásokra számíthatunk. A Zöldövezet podcast második adásában Bartholy Judittal, az ELTE Meteorológiai Tanszékének egyetemi tanárával beszélgettünk arról, hogy mire is számíthatunk a változó bolygón.
05/04/202038 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Ideje hozzászoknunk a szélsőséges időjáráshoz

A klímaváltozás napjaink egyik legtöbbet tárgyalt témája, de értjük-e pontosan, hogy az egyes folyamatok miként alakítják bolygónk éghajlatát? A Zöldövezet podcast első adásában Bozó László meteorológussal beszélgettünk a klímaváltozás legfontosabb kérdéseiről.
20/03/202036 minutes 40 seconds