Winamp Logo
Златните приказки Cover
Златните приказки Profile

Златните приказки

Bulgarian, Children-Kids, 1 season, 122 episodes, 16 hours, 34 minutes
About
Добре дошли в магичния и красив свят на Златните приказки! Тук детските истории, които всички помним и обичаме, оживяват и се претворяват като нежен танц на спомените. Изданието “Златна книга на приказките” от '96 година на Colibri бе част от детството ми - така многолик и чуден спомен, който искам да споделя с повече деца. Присъединете се към нашето голямо приказно семейство - любими приказки, стихове, гатанки и литературни изненади очакват всеки малък и пораснал мечтател, на който му се иска някой да му почете... Сърцатият подкастър, Диляна
Episode Artwork

Скарабела и дъгата | Приказка, създадена от деца

Когато "Златните приказки" откривателстват с "Ателие за приказки" се ражда нова вълнуваща аудио история! А как ли започва? ... Имало едно време едно малко момиче на име Скарабела.  Скарабела била нежна и красива. Тя изглеждала почти като истинска жива кукла, особено като си обличала красивата розово-лилава рокля с бухналата ефирна панделка отпред.  Още нещо било много впечатляващо за Скарабела - очите й! Слушайте тази топла история и разберете какво се случва, когато слънцето срещне дъжда... До нови приказки, мили златни слушатели! Приказката беше създадена от Влади, Блага, Виктор, Калоян, Самуил, Михаил, Кай, Теодор, Филипа, Белослава, Калина, с помощта на разказвач Влади и илюстратор Маги, по време на Ателие за приказки в Детски Клуб Аристокотките на 03.12.2023 г. Финалният текст е написан и редактиран от Владислава Генова на база сътворената от децата история. Финалната илюстрация е нарисувана от Маргарита Бокова и е основана на рисунката-прототип, създадена по време на ателието.
4/11/20244 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

В страната на Нинна-Нанна | Приспивна приказка | Препоръка от Детски отдел на Столична библиотека

Тази приспивна приказка е по-специална от всички останали. "В страната на Нинна-Нанна" (или страната на сънищата) любопитството винаги ни отпраща една крачка напред. Мимо е русокос мъник, а Фидо е плюшеното му куче. Какво ли приключение ги очаква тази вечер? Песни, тайнствени гласове, небивали премеждия... На дърветата може да висят указателни табели и надписи "Деца и кучета да не влизат в Забранената градина"... Мъмрещ шепот дали би могъл да уплаши Мимо и Фидо? Дали ще срещнат Птица-ножица, Дърво с часовници, Храста на чуковете или Величестения Парад на Нинна-Нанна? А може би Голямата четка? Пехотинци да не би да са безопасни игли? А ако има и Батальон на бибероните, бригада на чашите, чиниите и лъжиците? Някъде там може би твоете дете ще научи и за Сънния човек - той носи със себе си магическа торба със златен пясък (който дарява най-чудните сънища). А когато настъпи часът на Нинна-Нанна... Хем е толкова интересно, че не ти се спи и искаш да слушаш още и още, хем накрая ти се иска да затвориш очички. Очаква ви истинско вълшебно приказно приключение! Хайде с нас да видим кой какво ще ни разкаже в тази приспивна приказка... ^^^ Слушате: "В страната на Нинна Нанна" Книгата е препоръка от Детски отдел на Столична библиотека в гр. София и е специално подбрана за всички слушатели на Златния подкаст. Не забравяйте да потърсите историята в библиотеката и да ѝ се насладите и у дома.
2/11/202425 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

УЧА СЕ ДА СМЯТАМ | Приключение с цифрите от 1 до 10 | Приказка в рими + интересни упражнения по смятане

Вашето дете знае ли да брои вече? Пуснете му тази ПРИКАЗКА В РИМИ, с която поеме на приключение с цифрите от 1 до 10, а в края на епизода ви очакват приятни и интересни упражнения по смятане до 5. Подгответе лист, молив и гумичка, ако детето прояви интерес към заниманията след края на приказката. С този епизод "Уча се да смятам" детето ще се забавлява и ще учи, а вие ще сте наоколо, за да споделяте вълненията му и да му помагате да се справя все по-добре. ^ Използваните материали са от моята лична упражнителна тетрадка по математика за първи клас - какви приказни съкровища крие детството, нали?
2/9/202411 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Месечко - приказка от Светослав Минков, 1953 г.

В една книжарница имаше голям стъклен шкаф, където си живеят мирно и тихо най-различни предмети - мастилнички, перодръжки, гуми, острилки, шишенца с лепило, розови куклички с усмихнати личица, и какво ли не още. Там лежи самичък в тясна картонена кутия и един дълъг молив с остър като игла връх. Да, това е главният герой на нашата приказка - Месечко - и ще го наричаме така, защото на единия му край е издълбан мъничък златен полумесец. За какво ли мечтае Месечко? Да чуем... ***** Светослав Минков е бележит български писател и преводач, наричан бащата на фантастиката. Превежда Андерсеновите приказки, Приказки на Шехерезаха", "Хиляда и една нощ" и други, но освен това е написал и великолепни детски приказки - част от които ще може да слушате и в любимия златен подкаст.
2/2/20246 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Дугулите и вълшебното листо | Приказка-игра от Никола Райков и Тони Теллалов | Награда Бисерче Вълшебно

"Дугулите и вълшебното листо" спечели сърцата на децата изследователи (8 до 10 г.) и грабна Национална награда "Бисерче вълшебно" през 2022 година, а сега ще впечатли и всички златни слушатели. Каним ви да чуете нашата приказка-игра и да се забавлявате с историята за "Дугулите и вълшебното листо". Автори: Никола Райков и Тони Теллалов. Илюстрации: Мая Бочева Книгата може да разгледате и поръчате оттук: https://prikazka-igra.com/book5.html ^ Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване от децата.
1/21/202426 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Хамбарите на Дядо Коледа - специален гост - Петя Кокудева

Навярно отдавна пратихме писмо до Дядо Коледа, нали? Петя Кокудева гостува отново в подкаста и ще прочете за вас “Хамбарите на Дядо Коледа”, за да разберете къде къта дядо ви Коледа всички онези чудни детски писъмца, които получава всяка година. С това поставяме финала на нашия коледен каталог “Слушай гласа на вълшебството” и ви желаем безброй чудеса и вълшебства! 🥰🎁 И нека сърцата ви са пълни с любов и добрина.
12/23/202357 seconds
Episode Artwork

Коледно вълшебство - ДЕТСКА РАДОСТ - Приказки, стихчета и гатанки за деца

Най-вълнуващият епизод - селекция от златни стихотворения, гатанки и кратка приказка, специално селектирани за вас от списания "Дружинка" и "Славейче". Това е загатване за нещо истински вълшебно, което предстои с Детски отдел на Столична библиотека и което ще обявим през новата година. Светли празнични дни, С любов и доброта, Вашата златна фея.
12/22/202310 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Коледна нощ | Мая Дългъчева

Вярвам в чудесата, а днес ви усмихвам с най-специалния гост в подкаста - Мая Дългъчева. Любимата писателка на малки и големи мечтатели, отново поръси нашето приказно семейство със ЗВЕЗДЕН ПРАШЕЦ. Тя ще ви прочете стихотворението си "Коледна нощ". СВЕТЛИ И БЛАГОСЛОВЕНИ ПРАЗНИЦИ. ^^^^^ Коледна нощ Не е ли прекрасно нощта да е ясна и сгушен в огромния шал да гледаш снежецът как милва градеца притихнал и бебешки бял...  Немирни снежинки рисуват картинки по всеки прозорец заспал, къщурки-принцеси със снежни завеси мечтаят за зимния бал... Не е ли чудесно елхата да блесне, огряна от пъстри звездии, стоплил ръката в ръка на приятел, от радост да светиш и ти... Нощта, във която очакват децата препълнен с подаръци кош, нощта с чудесата - вълшебна и свята,е тихата коледна нощ!
12/22/202359 seconds
Episode Artwork

Момче на име Коледа, изд. Прозорец | Откъси от детски романи

Гласът на вълшебството днес стигна до ‌„Момче на име Коледа“ - приказка, изпълнена с приключения, сняг, отвличане, джуджета, още сняг... и едно единадесетгодишно момче, което не се страхува да повярва в магията. С изд. Прозорец искаме да зарадваме и по-големите слушатели на подкаста, като им подарим началото на истинската история на Дядо Коледа - а в нея няма невъзможни неща. Чуйте откъс от детския роман "Момче на име Коледа" и се насладете на най-магичното време от годината. Повече за романа може да прочетете тук: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/momche-na-ime-koleda-625
12/22/20239 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Коледа в гората - Специален коледен епизод | Препоръка от Детски отдел на Столична библиотека

С Детски отдел на Столична библиотека отново подбрахме за вас една чудесна книга, на която да може да се насладите в подкаста. "Коледа в гората" ще откриете сред заглавията, които може да си вземете и да четете у дома, в уюта на празниците. Все по-богат избор от заглавия може да откриете в отдела, така че не се колебайте - направете читателски карти на децата си и нека вълшебството започне сега. За повече информация, посетете: https://www.libsofia.bg/kids
12/21/20232 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Коледни приказчици от Весела Фламбурари

Слушай гласа на вълшебството, който днес ще те отведе при любимата българска писателка Весела Фламбурари. Тя ни подарява своите Коледни приказчици! Настанете се удобно, защото ви очакват следните приказки: ✩10 дни до Коледа ✩Огънчето ✩Целувката ✩Нещо учудващо и интересно ✩Елхата ✩Камбанката ^^^ В момента налични книги на авторката са "Ния и таласъмското съкровище", "Майска нощ с феята кандилка" и "Мина, магиите и бялата стъкленица", които силно препоръчвам. ^^^ Весела Фламбурари е носителка на редица международни и национални литературни награди: Национална награда за детска литература Петя Караколева (2010); Национална награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване (2011); Plaketa Mali Princ (Босна и Херцеговина, 2012); Национална награда Най-добър детски фантаст (2014); Награда от Българския национален клуб за фентъзи, фантастика и хорър (2019); Международна награда като съавтор в Songs of peace, the World’s biggest anthology (2020).
12/20/202313 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Коледата на Лиска | Петя Евлогиева

Петя Евлогиева рисува вълшебни светове, а сега ще се запознаете с нейната приказна героиня - ЛИСКА. Рижа, леко дива, забавна и сърцата! Лиска има „перфектния план“ за идеалната Коледа, но какво ли ще се случи? Семейството лисички заминава за Лисичево, където ги посреща ароматът на Коледа! Трескави приготовления и много домашен уют. Заедно с историята за "Коледата на Лиска" ще научим и повече за обичаите на празника. Една приказна история, която вече удобно се настани в подкаст Златните приказки, а сме сигурни, че ще направи същото и в сърцата ви. Слушай гласа на вълшебството...
12/20/202310 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Паника в работилницата | Из "24 истории в очакване на Коледа", изд. Емас

О, не! Голямата машина за опаковане на подаръци при Дядо Коледа не иска да заработи! Ами сега? Кратката история "Паника в работилницата", която подбрах за подкаста, ще разведри малчуганите и ще ги усмихне до уши... Коледа отново е възможна, когато всички се трудят заедно. Книгата "24 истории в очакване на Коледа" от Ан Калики включва топли и уютни истории, които да четете през целия декември. Красивите илюстрации са дело на Амели Видело. Най-хубавият подарък на света е сгушеното време заедно. А тази прекрасна книга от изд. Емас ще ви дари точно това. Книгата е подходяща и за съвсем малки слушатели.
12/18/20233 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Нощта преди Коледа | Холи Хоби, Клемънт Кларк Мур, изд. Дъбови листа | Коледна поема

Всяко нещо е чудо в „Нощта преди Коледа“ от Холи Хоби и Клемънт Кларк Мур Нека заедно се потопим в чудото на най-вълшебната нощ в годината. Автор: Клемънт Кларк МурИлюстрации: Холи ХобиПревод: Бела Чолакова Издателство Дъбови листа Разгледайте и поръчайте книгата оттук: https://dabovilista.com/produkt/noshta-predi-koleda/
12/15/20233 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Виола, Укулеле и шейната | Истории от слънчевата улица, изд. Мармот

Повече за книгата прочетете тук: https://marmot-books.com/product/viola-ukulele-i-sheynata/
12/15/20239 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Лешникотрошачката | Зимни приказки от цял свят, изд. Хермес

Една мечта се сбъдва! Ще може да слушате класиката "Лешникотрошачката" в подкаст Златните приказки, благодарение на изд. Хермес. Пожелаваме ви винаги да вярвате във вълшебството на най-хубавото време от годината. Повече за книгата "Зимни приказки от цял свят" може да прочетете тук: https://ikhermes.bg/zimni-prikazki.html
12/14/20238 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Грухчо изчезва | Коледа с приятели, изд. Фют | Коледна приказка

Лиско покани Ежко, Зайко, Мечо и прасенцето Грухчо да посрещнат заедно Нова година, както и още приятели от Стария дъб и Елховата гора. Насладете се на забавното новогодишно шоу, което са ви подготвили Лиско и маг Мечо! Някой ще изчезне... но къде ли? Пускайте епизода и се насладете на тази забавна и много вкусна история (запасете се с поне един шоколад, защото в края ѝ е твърде вероятно някой да поиска такъв). Благодарим на изд. Фют, че се включват в коледната кампания на Златните приказки и подаряват широка усмивка на нашите малки и пораснали слушатели за празника. Разгледайте прекрасните детски книги от издателството тук: https://www.fiut.bg
12/14/20232 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Весела Коледа, Бухалчо - изд. Пан│Коледна приказка

Нашата празнична селекция от заглавия се увеличава с още една вълнуваща история, подходяща за малки слушатели - "Весела Коледа, Бухалчо" от ИК Пан. Ще остане ли самотен Бухалчо на Коледа? Авторката Анита Тарасевич ще ни пренесе в света на малкото Бухалче. Разгледайте книгата тук: https://www.pan-bg.eu/knigi/vesela-koleda-buhalcho-2480.html
12/10/202317 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Елмър в снега | Дейвид Маккий, изд. Жанет 45 | E76

Може ли зимата да бъде забавна? А снегът? Елмър чува другите слонове да се оплакват от студа и ги завежда на разходка на едно още по-студено място. *** С тази история детето ви ще открие понятия като "студено" и "топло", докато се забавлява с любимия кариран слон на много деца по света - Елмър. Слушайте "Елмър в снега", изд. Жанет 45, в подкаста Златните приказки, а ако ви харесва, не пропускайте да се сдобиете и с книгата: https://janet45.com/p/8195-елмър-в-снега
12/1/20233 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Работна мецана, Леда Милева - Приказки любими в рими, изд. Софтпрес

"Приказки любими в рими", от изд. Софпрес, ще сгрее всеки дом, в който са на почит римуваните текстове. "Работна мецана" от Леда Милева е подходяща приказка за най-малките слушатели.
11/14/20233 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Били и миничудовищата | Чудовища на помощ | изд. Клевър Бук

Посрещнете Хелоуин с "Били и миничудовищата. Чудовища на помощ". Настанете се удобно, защото ви чака едно изключително забавно приключение с любимците на децата - Зъбан, Капитан Сополан, Пихтиян, Шмуги и Тромпетко! Това са най-преданите и мили чудовища, които някога сте срещали. Разгледайте книгата тук: https://cleverbook.net/bili-i-minichudovischata-chudovischa-na-pomosch
10/26/202314 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Цар Безсънко - Приказка от 1933 г. | Светослав Минков | E73

Слушате "Цар Безсънко" - детска приказка от бележития Светослав Минков.
10/21/20238 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Били и миничудовищата | Чудовища в тъмното | изд. Клевър Бук

Книга №1 от поредицата "Били и миничудовищата", изд. Клевър Бук, оживява в подкаст "Златните приказки". Били се СТРАХУВА от ТЪМНОТО... затова се опитва да остане буден през ЦЯЛАТА нощ. Но изведнъж чува пискливо гласче и забелязва малки лилави стъпки. НЕЩО е АТАКУВАЛО неговия сандвич със сирене! Какво се случва!? Дали Били ще се осмели да разбере истината? Пихтиян, Зъбан, Капитан Сополан, Шмуги и Тромпетко са тук да забавляват децата и да им помогнат да преодолеят страха си от тъмното. Обещаваме вълнуващо приключение! Разгледайте книгата тук: https://cleverbook.net/bili-i-minichudovischata-chudovischa-v-t-mnoto Подходяща за слушане от деца между 4-10 години.  Автор: Занна Дейвидсън Илюстрации: Мелани Уилсън
10/10/202318 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Руби | Из Мравки и малини - глава 4 | изд. Йо Йо книги за деца | Автор Бистра Божикова | Откъси от детски романи

Златните приказки откривателстват с дебютния роман "Руби" на Бистра Божикова. Слушате аудио откъс от IV глава - "Мравки и малини". Руби е шестгодишно момиче. В края на пролетта тя, заедно с родителите си и най-добрия ѝ четириног приятел Бронкс се преместват да живеят на ново място. Какво ще открие малкото момиче на съседната улица и какви приключения я очакват през лятото? Какво е общото между мравките и малините? А между жирафите и рибите? Съществуват ли магии? Илюстрации - Лусина Терзиян.  Разгледайте книгата тук: https://www.yoyobooks.eu/product/rubi
9/14/20239 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Пътят, който не водел никъде | Приказки по телефона от Джани Родари | изд. Пан | Е70

Слушате "Приказки по телефона" от Джани Родари. Любопитно за книгата: Мъж на име Бианки от град Варезе разказвал на своето момиченце забавни и кратки приказки. Господин Бианки бил търговски пътник и шест дни в седмицата продавал лекарства, кръстосвайки цяла Италия на изток, на запад, на юг, на север и по средата. В неделя се връщал у дома, а в понеделник сутрин отново тръгвал на път. Но преди да тръгне, неговото момиченце му казвало, че иска всяка вечер по една приказка. Затова, където и да се намирал, точно в девет часа, господин Бианки искал да го свържат с Варезе и разказвал на своето момиченце приказки по телефона. Днес аз ще ви прочета една от тези запомнящи се и любими приказки от световната класика, благодарение на чудесното издание от изд. Пан.
9/5/20235 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Плаващият Ресторант - Приказки от Папратовата долина от 1994 г., изд. ПАН | Препоръка от Детски отдел на Столична библиотека | Е69

Познавате ли Папратовата долина? Нека заедно се насладим на "Плаващият ресторант" от книгата "Приказки от Папратовата долина", издадена през 1994 г. от издателска къща ПАН. С Детски отдел на Столична библиотека подбрахме за вас това вълнуващо приключение, което открехва вратичката към нещо ново, което предстои в любимия ви подкаст за приказки.
8/17/20236 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Приказка за госпожа Тиги-Мигъл, 1905 г., изд. Труд

Искате ли да запознаете децата си с вълнуващия свят на прочутата детска писателка Биатрикс Потър? Слушайте класиката “Приказка за Госпожа Тиги-Мигъл” и се пренесете във вълшебния ѝ свят! “Приказка за Госпожа Тиги-Мигъл” е част от “Биатрикс Потър. Пълно издание” на издателство “Труд”. Пълната колекция съдържа всички 23 приказки от Биатрикс Потър в луксозен том, с оригиналните илюстрации.
7/18/202310 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Загадката на раирания чорап | Из "Изобретенията на мечока Дърабъра", изд. Мармот | Приказен гост - Петя Кокудева

Този месец в рубриката ЗВЕЗДЕН ПРАШЕЦ ни гостува любимата българска писателка Петя Кокудева. Тя ще прочете специално за вас откъс от "Изобретенията на мечока Дърабъра", част от най-новата българска поредица на изд. Мармот - "Клуб търсачи на истории" - специално за неопитни читатели. Каква ли е загадката на раирания чорап? Откъде идва името на мечока? Защо носи черпак със себе си? Защо носи различни чорапи? Как ли се влиза в работилницата на мечока Дърабъра? А какво е тройното божество? Все вълнуващи въпроси! Нека заедно се понесем на пътешествие с майсторството на Петя Кокудева. Обещаваме ви усмивки и безброй пускания на replay бутона! :) #слушайдетскикниги и мечтай смело! Серията "Клуб търсачи на истории" е вдъхновена от най-големите откриватели на истории, които познаваме – децата, а зад всяко заглавие стои български автор и илюстратор.
7/14/20233 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Розовата пижама на Ели | Поредица "Аз се уча да чета", Клевър Бук | E66

С издателство "Клевър Бук" ви подаряваме още една история от поредицата "Аз се уча да чета".  Ели облича любимата си пижама и отива с нея на училище! Искате ли да разберем какво се случва там? Хайде, пускайте епизода и да чуем. Книгата е подходяща за деца между 4 и 7 години.  Може да разгледате и закупите "Розовата пижама на Ели" тук: https://cleverbook.net/rozovata-pizhama-na-eli
7/3/20234 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Запознайте се с кучето Джина от "Опашати непознати", изд. Меченосец | Специален гост в подкаста - авторката Събина Георгиева

“Опашати непознати” разказва историите на пет кучета. Преживели различни трудности и с видимо неприветливо поведение, Джина, Марли, Тото, Титан и Лайка не допускат никого до себе си. Щом ги опознаете, ще научите какво се крие зад техния лай... а сега нека чуем историята на Джина, а в края на разговора ви запознавам с авторката Събина Георгиева. Тя гостува в подкаста и ни разказва повече за "Опашати непознати". Разгледайте книгата тук: https://mechenosets.com/product/kniga-opashati-nepoznati/
6/27/202310 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Дани и личното пространство | Поредица "Аз се уча да чета", Cleverbook

С издателство "Клевър бук" ви подаряваме още една история от поредицата "Аз се уча да чета" - “Дани и личното пространство”. Дани е любвеобилно хипопотамче, което обожава да е близо до своите приятели. Ентусиазмът му обаче започва да създава проблеми на околните. Дали Дани може да овладее умението да уважава личното пространство на другите? Хайде заедно да научим какво е “балон” на личното пространство! Да чуем! Книгата може да разгледате и поръчате оттук: https://cleverbook.net/dani-i-lichnoto-prostranstvo?rlv_rid=4e5a294f-82e2-4df0-986e-c1e4c664a076&rlv_rpid=697&rlv_rpos=1
6/25/20235 minutes, 1 second
Episode Artwork

Сиси обича да общува | Поредица "Ставам по-добър", Cleverbook

С издателство "Клевър бук" ви подаряваме още една история от поредицата "Аз се уча да чета". Сиси обича говори, да пее и да играе, но не обича да стои на едно място, да пази тишина и да слуша, което е голям проблем в училище. Прекалената общителност на Сиси се отразява върху приятелствата й и ученето. Ще промени ли Сиси поведението си и ще разбере ли кога да общува и кога да кротува? Хайде да чуем още сега "Сиси обича да общува". Книгата е подходяща за деца между 4 и 7 години. Може да разгледате и закупите "Сиси обича да общува" тук: https://cleverbook.net/sisi-obicha-da-obschuva
6/12/20235 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Така започна всичко | Слушай вълнуващото приключение | Е62

Така започна всичко... а как ли продължава?
5/26/20239 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Небивалици с буквите от А до Я с гласа на Цвета Брестничка | Из Буквата Ц | Изд. Фют

.
5/24/20234 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Последната мечка, изд. Таралеж | Из Писмото - глава 1 | Откъси от детски романи | E60

Рубриката "Слушай детски книги" пристига и в подкаста! Имам изключителното удоволствие да ви представя първия съвременен детски роман, който ще бъде част от Златните приказки. "Последната мечка" от Хана Голд преди броени дни грабна сърцата на читателите, спечелвайки наградата на "Бисерче вълшебно" в категория "Мечтатели" (11-13 г.). Днес ще може да чуете и кратък откъс от книгата, с който поставяме началото на вдъхновението и за малките читатели. В "Последната мечка" се разказва за необичайното приятелство между момиче и бял мечок. Една сърдечна и необяснима любов. Разгледайте книгата тук и се възползвайте от специалния ПРОМО КОД на Златните приказки: zlatniteprikazki15, който ви дава -15% отстъпка: https://vakon.bg/poslednata-mechka/ Последвайте подкаста в социалните мрежи и се впуснете в най-вълнуващото книжно пътешествие из любими стари и нови детски истории и романи.
5/18/20239 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Бабина приказка | Откъс от "Топлото човече" от Мая Дългъчева | ИК Жанет 45 | E59

Преди да чуете "Бабина приказка", ще се запознаете с Топлото човече. Да загубиш баба е трудно. Мая Дългъчева ни разкрива крехкия и раним свят на Томи, а Топлото човече е тук, за да му помогне да се чувства по-добре. В края на тази приказка ще разберете къде отлитат бабите...
5/15/20237 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Спящата красавица от Шарл Перо | Е58

"Спящата красавица" от Шарл Перо е предназначена за по-големи слушатели, тъй като в тази версия се срещаме с майката на принца, която е човекоядка.
5/14/202319 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Бабината къща | Детски стихове от Динка Илкова | E57

Днешният епизод е посветен на детските стихотворения. Ще чуете "Бабината къща" - първата стихосбирка на баба ми, Динка Илкова, от 1994 година. Приятно слушане!
5/14/20235 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Как яйцата повярваха в чудесата | Приказка от Мая Дългъчева | E56

Ще чуете вълшебството, което сътворява българската писателка Мая Дългъчева. Може би сте чели "Разкажи ми в рими"? "Как яйцата повярваха в чудесата" заживява и в подкаста, но този път няма да ви чете Мая Дългъчева (както в епизода "Приказки от оная гора" и "Пухкав оранжев килим"), а аз ще ви омагьосам с една пулсираща история за чудесата, която искаш да четеш и слушаш отново и отново. Приятно слушане!
4/12/20236 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Светът на Зайчето Питър - Изгубеното агънце | Приказка за всеки сезон | Изд. Труд | E55

Потапяме се в света на Зайчето Питър - нека чуем "Изгубеното агънце" - пролетна приказка от красивата книга "Приказка за всеки сезон" от издателство Труд. В книгата се убеждаваме, че Питър обича всеки сезон, но подбрахме за вас и децата една забавна и вълнуваща история, с която великденските празници да са още по-споделени и сплотени и в слушане на аудио приказки. Разгледайте книгата "Приказки за всеки сезон" ТУК, в която освен интересни истории, ще откриете и много идеи и занимателни задачи за пролет, лято, есен и зима.
4/11/20237 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

БЕЛИТЕ ЦВЕТЯ | Януари – кокичета | Приказки от Терез Никол | Е54

Златните приказки откривателстват с "Белите цветя" - приказки от талантливата българска авторка - Терез Никол, с илюстрации от Виктория Томова. Днес ще ви запознаем с месец Януари и приказката за кокичетата, глава 1.   Книгата "Белите цветя" ме връща в годините ми на село, големият ни двор и благоуханните цветя. Историята включва много елементи от живота извън големия град, от близостта до природата и корените ни, празници, обичаи. Теди е малко момиченце, което обича да слуша приказки, а баща ѝ обожава да ѝ разказва за “Белите цветя”. Запознаваме се с три сестри и един брат, орисани от зла магьосница никога да не живеят заедно на едно място и по едно и също време. Това са познатите ни сезони. Детайлизирането на всеки герой от тях, както и второстепенните, ни представят емоции, които по-трудно бихме комуникирали с децата. Всяка глава от приказката е озаглавена с нов месец и цвете, което го представя. Ще разберете повече за надеждата, нежната и искрена обич, скромността, студенината и егоизма, щстието, вярата и храбростта.  Увлекателно четиво, което изчиташ на един дъх и чакаш с нетърпение продължението. Вярвам, че подкрепата на българските автори е важна и ценна. Ако решите, че историята ще се хареса и у вас, може да пишете директно на Терез Никол за поръчки. Препоръчителна възраст 5+ 
4/9/20237 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Белите цветя | Приказки от Терез Никол | Е53

Златните приказки откривателстват с "Белите цветя" - приказки от талантливата българска авторка - Терез Никол, с илюстрации от Виктория Томова. Книгата ме връща в годините ми на село, големият ни двор и благоуханните цветя. Историята включва много елементи от живота извън големия град, от близостта до природата и корените ни, празници, обичаи. Теди е малко момиченце, което обича да слуша приказки, а баща ѝ обожава да ѝ разказва за “Белите цветя”. Запознаваме се с три сестри и един брат, орисани от зла магьосница никога да не живеят заедно на едно място и по едно и също време. Това са познатите ни сезони. Детайлизирането на всеки герой от тях, както и второстепенните, ни представят емоции, които по-трудно бихме комуникирали с децата. Всяка глава от приказката е озаглавена с нов месец и цвете, което го представя. Ще разберете повече за надеждата, нежната и искрена обич, скромността, студенината и егоизма, щстието, вярата и храбростта.  Увлекателно четиво, което изчиташ на един дъх и чакаш с нетърпение продължението. Вярвам, че подкрепата на българските автори е важна и ценна. Ако решите, че историята ще се хареса и у вас, може да пишете директно на Терез Никол за поръчки. Препоръчителна възраст 5+
4/9/20233 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Старите хора | Приказки от златни гласове (17) | Лидия Михова

Неслучайно избрах любим радиоглас на поколения българи, с който да закрия кампанията "Приказки от златни гласове". Лидия Михова има над 40-годишен опит в радиото като говорител и журналист. Започва в единствената тогава телевизия - сега БНТ, като озвучава документални и научно-популярни филми, а сред най-любимите ѝ роли в дублажа отличава Вирна Лизи в един разтърсващ сериал - "Жената, която се завърна" и Есма Султан от сериала "Завинаги" - светски, със сюжет, към който никой не остава безразличен. Познавате добре отличителния глас на Лидия Михова и от детската анимация "Прасето Пепа", където озвучава баба Праска, Мисис Гръниър от "Мистър Пийбоди и Шърман", сладката мама Лисичка от "Хотел Трансилвания" и много по-малки роли. В Сторител чете "Отнесени от вихъра", трилогията на Фани Попова-Мутафова, много произведения на здравна тема и психология и е личен избор на Исабел Алиенде за три от нейните книги! :) Освен това, дълбокият и чувствен глас на Лидия се чува и в прочит на любимата у дома книга "Приказки от оная гора" на Мая Дългъчева. Заедно с Лидия Михова избрахме "Старите хора" - българска народна приказка, с която да си припомним, че цялата мъдрост и любов в света се попива именно през годините на живота ни, но се носи и чрез гласа ни. Завършваме кампанията с признателност към нашите родители и прадеди, които са предали мъдростта на приказките през поколения напред. Ние не забравяме откъде тръгнахме, накъде сме поели и къде искаме да отидем. А приказките ще напътстват децата ни и нас самите през цялото време. Приятно слушане!
3/27/20235 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Чайникът Бумбуку | Приказки от златни гласове (16) | Иван Велчев

Днес ще отпътуваме на изток - към вълшебния и чудноват свят на японските приказки. Иван Велчев е следващият глас, който се включва в кампанията Приказки от златни гласове по повод Деня на приказката. Нямаше по-подходящ актьор от Иван Велчев, който да озвучи и съживи за всички малки и пораснали слушатели, приказката, която подбрахме - "Чайникът Бумбуку". Иван Велчев е български актьор, певец и текстописец, който се занимава активно с озвучаване на филми, сериали и реклами. Играе ролята на Питър Пан в Централен куклен театър от 2009 до 2013 г. Навярно децата ви гледат "Бъгс Бъни" и "Бен 10"? Вече знаете кой дублира. :) От 2012 г. е официалния глас на Бъгс Бъни в България и го озвучава в анимационните сериали "Шоуто на Шантавите рисунки, "Новите шантави рисунки", както и във филмите "Шантави рисунки: Бягството на заека" и "Космически забивки: Нови легенди". Велчев е Въртоглав в поредицата "Как да си дресираш дракон", Анди в "Играта на ирачките 3", Мъб в "Тайната на горските пазители", любимият Дъсти в "Самолети", "Бъч" в "Том и Джери" и Ейс, кучето на Батман в "DC лигата на супер-любимците". Освен това и Флинт в "Облачно с кюфтета" (колко обичаме тази анимация). Иван Велчев е и гласът на таралежа Соник в "Приключенията на таралежа Соник". Една от любимите му роли, обаче, е в приключенската комедия “Круд” (втора част), където озвучава Фил. Някои от по-известните сериали, по които работи с гласа си, са "Влад", "Ел Чапо", "Бруклин 99", Друговремец и тн. Има 2 номинации Икар Златен глас именно за Друговремец и Влад. На 12-ти април може да заповядате в театър "Сълза и смях" на представлението Мелофобия, което е съвършено нов тип мюзикъл. Участват той, Милица Гладнишка,Никеца и Милена Маркова - Маца, които търсят магически музикален компас, който да ги насочи към живата музика, скрита у самите тях. Звучи интригуващо, така че може да се видим там! :) А сега нека се насладим на японската мъдрост и историята за вълшебството на един енот. Ще се запознаете с Джимбей и говорещия и танцуващ чайник Бумбуку - раздавачът на щастие. “Чайникът Бумбуку” е част от сборника “Японски приказки” на издателство Изток-Запад, които за пръв път в България превеждат японски приказки от оригинала, а всяка подбрана история в тази книга носи отпечатъка на най-древната епоха в историята на японското общество.
3/25/20239 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Рапунцел - Братя Грим | Приказки от златни гласове (15) | Йоанна Драгнева

Щастлива съм да споделя, че Йоанна Драгнева също прегърна идеята и се включи в кампанията #приказкиотзлатнигласове по повод Международния ден на приказката, който събра едни от най-обичаните български гласове.  Всички познавате чаровната Йоанна Драгнева - певица, актриса и телевизонна водеща и едно от най-харизматичните лица на БНТ. Нейната страст са музиката и телевизията, но и социалните дейности и благотворителни каузи. Йоанна е от тези хора с огромни сърца, които обичат да се развиват в различни сфери и да дават много от себе си в името на доброто. "Българският Топ 40", "Очевидец", "Мело ТВ мания", "Децата на България са супер", "Музика, музика" са все предавания, с които свързваме името ѝ. Тя е и докторант по социална психология в БАН! И това са само част от нещата, които правят Йоанна изключително цветна и интересна личност.  Занимава се с дублаж от няколко години и сме чували гласа ѝ в любими анимации, последната от които преди няколко дни - “Моята непослушна Фея”. “Песен за формите” от Маргаритка ни е много любима и няма как да не ви подканя да я чуете, ако не сте! :)  Ще перифразирам “DJ, please take me away” (хитът ѝ с Deep Zone Project преди години)  във “Fairytale, please take me away”, защото ѝ отива и това! Слънчева, с широка усмивка и огромен талант - насладете се на “Рапунцел” от Братя Грим с медения глас на Йоанна Драгнева.  Приказката е част от "Златна книга на приказките" от изд. Колибри.
3/24/20238 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

220 хитрини, Ран Босилек | Приказки от златни гласове (14) | Орлин Павлов

Когато говорим за най-обичани български гласове, то няма по-подходящ от кадифения глас на българската поп музика. С вълнение споделям, че Орлин Павлов се включва в инициативата “Приказки от златни гласове” по повод Деня на приказката. Но това не е всичко - той ще прочете 2 приказки (в които се срещаме с хитрушата Лисана) за всички деца по света, които слушат подкаста Златните приказки. Ще се насладите на "Кумчо Вълчо рибар" и "220 хитрини" от Ран Босилек. С харизмата, пленителната усмивка, чара и таланта си, сцената му отива и той е известен не само в музиката, но и в киното и телевизията. Орлин Павлов е жива легенда (навярно вече и си припявате саундтрака на филма) и сме го гледали в “Домашен арест”, “Отплата”, “Пътят на честта”, “Лъжите в нас”, “Петя на моята Петя”, “Живи легенди” и др.  На 20 април може да се насладите на концерт в “Once upon a time” Bublioteka.  Освен това се занимава и с дублаж.  Първоначално изпълнява песни като солист в анимационни филми, а вече е известен и с озвучаването на Макс в двата филма на “Сами вкъщи”, “Зайчето Питър” в първия и втория филм на едноименната филмова поредица, Гастон в “Красавицата и Звяра” и Миго в “Малката стъпка. Гласът му се чува и в “Снежанка и седемте джуджета”, “Книга за джунглата”, “Мулан”, “Красавицата и звяра (филм, 1991), “Цар Лъв 2” и “Цар Лъв 3”, “Аладин”, “Бамби”, “Пепеляшка”, “Палечка”, “Малката русалка”, “Спящата красавица”, “Принцесата и жабокът” и др.  Преди няколко месеца Орлин ни изненада с песен, посветена на дъщеря му - “На тати любовта”. Ако не сте я чули, направете го.  “Виждам много твои светове Каляски, рицар, царе…” се пее измежду редовете, а сега Орлин Павлов ще ни почете и български народни приказки от Ран Босилек! 😎🤩 Как да не сме щастливи? Благодарим за честта и удоволствието!
3/23/20235 minutes
Episode Artwork

Кумчо Вълчо рибар | Приказки от златни гласове (13) | Орлин Павлов

Когато говорим за най-обичани български гласове, то няма по-подходящ от кадифения глас на българската поп музика. С вълнение споделям, че Орлин Павлов се включва в инициативата “Приказки от златни гласове” по повод Деня на приказката. Но това не е всичко - той ще прочете 2 приказки (в които се срещаме с хитрушата Лисана) за всички деца по света, които слушат подкаста Златните приказки. Ще се насладите на "Кумчо Вълчо рибар" и "220 хитрини" от Ран Босилек. С харизмата, пленителната усмивка, чара и таланта си, сцената му отива и той е известен не само в музиката, но и в киното и телевизията. Орлин Павлов е жива легенда (навярно вече и си припявате саундтрака на филма) и сме го гледали в “Домашен арест”, “Отплата”, “Пътят на честта”, “Лъжите в нас”, “Петя на моята Петя”, “Живи легенди” и др. На 20 април може да се насладите на концерт в “Once upon a time” Bublioteka. Освен това се занимава и с дублаж. Първоначално изпълнява песни като солист в анимационни филми, а вече е известен и с озвучаването на Макс в двата филма на “Сами вкъщи”, “Зайчето Питър” в първия и втория филм на едноименната филмова поредица, Гастон в “Красавицата и Звяра” и Миго в “Малката стъпка. Гласът му се чува и в “Снежанка и седемте джуджета”, “Книга за джунглата”, “Мулан”, “Красавицата и звяра (филм, 1991), “Цар Лъв 2” и “Цар Лъв 3”, “Аладин”, “Бамби”, “Пепеляшка”, “Палечка”, “Малката русалка”, “Спящата красавица”, “Принцесата и жабокът” и др. Преди няколко месеца Орлин ни изненада с песен, посветена на дъщеря му - “На тати любовта”. Ако не сте я чули, направете го. “Виждам много твои светове Каляски, рицар, царе…” се пее измежду редовете, а сега Орлин Павлов ще ни почете и български народни приказки от Ран Босилек! 😎🤩 Как да не сме щастливи? Благодарим за честта и удоволствието!
3/23/20233 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Пипи Дългото чорапче - Пипи се настанява във Вила Вилекула | Приказки от златни гласове (12) | Петя Данкова, VA | Изд. ПАН

След най-вълшебния старт на кампанията "Приказки от златни гласове" с гласовете на слънчевите и талантливи деца от Voice Academy, дойде ред и за още една изненада! Включихме откъс от любимия детски роман "Пипи Дългото чорапче", а Петя Данкова - съосновател, директор и вокален педагог, ще ви прочете "Пипи се настанява във Вила Вилекула". Петя Данкова е двигателят и сърцето на Voice Academy - първото частно музикално училище с професионална програма за обучение и развитие на млади таланти. Петя е човекът, който иска да промени и осъвремени музикалното образование в България и го прави. Тя обожава работата с деца и вярвам, че ще усетите и чрез прочита ѝ тази чиста и усмихната душа, която носи! Преди години бе мой преподавател по пеене и тук е момента да благодаря за всичко, което научих за себе си, гласа си и света в мен, който днес ви споделям. Съвсем наскоро Петя ни представи едноименния трети сингъл от албума “Осъзната” и затвърди за пореден път колко красиво и истинско е всичко в нейната орбита. "Изкачвам връх от вредни минали животи, ще полетя, ще се отдам на момента. Осъзната викам с пълна сила, вярвам, че да даваш лекува без време!". Чуйте какво ни даде Петя Данкова и се насладете на началото на "Пипи Дългото чорапче". Благодарим на издателство ПАН, които направиха това възможно и като с вълшебна пръчица избрахме Пипи! Приятно слушане и вълшебстване със Златните приказки, които всички обичаме. 
3/22/202314 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Котаракът в чизми | Приказки от златни гласове (11) | Чете куклен актьор от Младежки театър

Знаете ли, че днес (21 март) е Международният ден на кукленото изкуство? С трепет споделям, че втората голяма изненада от инициативата “Приказки от златни гласове” по повод Деня на приказката, е включването на куклени актьори от трупата на Младежки театър "Николай Бинев".  В подкаста Златните приказки може да се насладите на приказката „Котаракът в чизми (от Шарл Перо) /"Златна книга на приказки", изд. Софтпрес/ с участието на кукления актьор Александър Йорданов. Може да разгледате програмата на Младежки театър, като силно препоръчвам да обърнете внимание и на куклените постановки, които предстоят: www.mlt.bg Приятно слушане!
3/21/20235 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Скъсаните пантофки | Приказки от златни гласове (10) | Четат куклени актьори от Младежки театър

Знаете ли, че днес (21 март) е Международният ден на кукленото изкуство? С трепет споделям, че втората голяма изненада от инициативата “Приказки от златни гласове” по повод Деня на приказката, е включването на куклени актьори от трупата на Младежки театър "Николай Бинев".  В подкаста Златните приказки може да се насладите на приказката „Скъсаните пантофки“ (от Братя Грим) с участието на куклените актьори Димитър Иванов-Мич, Ралица Туджаро и София Трейман. Може да разгледате програмата на Младежки театър, като силно препоръчвам да обърнете внимание и на куклените постановки, които предстоят: www.mlt.bg Приятно слушане!
3/21/202311 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Златното съкровище | Приказки от златни гласове (9) | Симеон Владов

С огромно удоволствие ви представям и следващия приказен глас, който се включва в кампанията по случай Деня на приказката - Симеон Владов. Той е театрален, филмов, телевизионен и озвучаващ актьор, и певец. Има десетки роли, а гласът му е разпознаваем и любим на всички ни. Озвучава „Ловци на духове“, "От местопрестъплението: Маями“, „Как се запознах с майка ви“, „Войната вкъщи“, „Герои“ и „1001 нощ“, "Капитан Планета", "Роки", "Тримата мускетари" (където е Атос), "Русалката Ариел" (където е крал Тритон)., "Лабораторията на Декстър", "Хана Монтана" (озвучава Гънтър) и много други. През 2009 г. печели наградата „Икар - Златен глас". Миналата година той получава втора награда „Икар“ в категорията „Най-добър дублаж“ за всички роли на Еди Мърфи в „Смахнатият професор“, заедно с Георги Георгиев-Гого за Луцифер в „Луцифер“ и Илиян Пенев за Пучини в „Пучини“. Симеон Владов носи безкраен талант и чиста душа. За мен е чест да ви споделя прочита на "Златното съкровище" - приказка от Братя Грим за семейството и ценностите и едно "заровено" съкровище...
3/20/20236 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Неродена мома | Приказки от златни гласове (8) | Василка Сугарева

За мен е чест и удоволствие да ви представя следващия ни гост в подкаста по случай Международния ден на приказката - Василка Сугарева. Озвучаването е нейна стихия. Тя е куклена актриса и режисьор на дублажа. Озвучила и режисирала десетки филми и сериали. Носител на Икар за ролята на Топси в "Мери Попинз". Василка Сугарева е играла в кукления, драматичен и музикално-танцов театър. Водила е 10 театрални състави, радиопредавания, стотици събития, концерти, празници, фестивали, конкурси и винаги сама пише сценариите. Автор е на аудиовизуален поетични рецитали. И това не е всичко! Част от озвучените от нея герои във филми са: Дукеса в "Аристокотките, София в "Принцеса Анастасия", Търк в "Тарзан", Стела в "Балто 3: Крилете на промяната", Жабата в "Палечка", Сали в поредицата "Колите", Баба Дейзи в поредицата "Артур и минимоите", Пепелянка в поредицата "Кунг-фу панда", Г-жа Форсибъл в "Коралайн и тайните на огледалото", Мама Оди в "Принцесата и жабокът", Капитан Дюбоа в "Мадагаскар 3", Бабата на Сид в поредицата "Ледена епоха", Пердита в сериала "101 далматинци", сеньора Гузман в "Енканто" и много други. Нейният глас и аура завладяват всеки, а сега ще ни потопи в магията на българската народна приказка "Неродена мома" от Ран Босилек. Благодарим на Панчо Карамански, който ни приюти в неговото уютно студио и записахме вълшебството на "Неродена мома". До нови приказки, мили златни слушатели!
3/20/202317 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Змейова невеста | Приказки от златни гласове (7) | Момчил Степанов

С радост споделям, че "Змейова невеста" - българската народна вълшебна приказка, която ще чуете днес, е прочетена от Момчил Степанов. Той се включва към кампанията "Приказки от златни гласове" по повод Международния ден на разкавачите по света. Българският актьор и певец е известен с озвучаване на реклами, филми и сериали. Гласът му се чува в редица сериали, игрални и анимациоони филми, както и песни към тях. Така умело вдъхва живот на всеки персонаж, че нямах търпение да се включи в Златните приказки. Обичате ли "Замръзналото кралство"? Момчил Степанов озвучава главната мъжка роля във филма на Дисни - Кристоф. Няколко месеца по-късно е избран от 20th Century Fox Animation да изпее на български песента на папагала Роберто в "Rio 1"„ изпълнена в оригинал от Бруно Марс. Той е и Мауи в „Смелата Ваяна“, озвучава Люмиер в „Красавицата и звяра“и още много други роли в любими анимации. "Приказки за Маги и други" е специален плейлист с приказки, прочетени от Момчил за дъщеря му, по време на пандемията - може би сте попадали и на него. А ако слушате аудио книги в Сторител, то съм убедена, че разпознавате този любим глас. Освен това, сте слушали и документални филми по National Geographic, Discovery Channel, Viasat Explorer и др., озвучени от него. Номиниран е 2 пъти за „Икар“ в категория „най-добър дублаж“ (актьор), тогава наричана „Златен глас". Потопете се във вълшебната история - един син е решен да спаси майка си от силния змей, който я е отмъкнал преди години, ала този змей е с две сърца и душа в едно чудовище... кой ли ще победи?
3/19/20239 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Храбрият шивач | Приказки от златни гласове (6) | Виктор Танев

Припомнете си “Храбрият шивач” от Братя Грим с любим глас от дублажа. Виктор Танев се включва към “Приказки от златни гласове” по повод 20 март - Денят на приказката. Известни заглавия с негово участие са „⁠Адвокатите⁠“, „Да живееш с Фран“, „⁠Престъпни намерения⁠“, „Животът на Брайън“, „⁠Чужди грехове⁠“, „⁠Колежани⁠“, „⁠Частна практика⁠“ и „⁠Терминатор: Хрониките на Сара Конър⁠“, както и турските „⁠Перла⁠“, „⁠Двама завинаги⁠“, „⁠Забраненият плод⁠“, „⁠Езел⁠“, „⁠Север Юг⁠“, „⁠С Русия в сърцето⁠“, „⁠Искрите на отмъщението⁠“ и „⁠Ирония на съдбата⁠“, в които е поканен специално да озвучи ролите на актьора ⁠Къванч Татлъту⁠. Озвучава и анимацията "Уинкс: Мистерия от дълбините". В Сторител може би сте слушали Том Сойер, Хъкълбери Фин и Принцът и просякът от Марк Твен? Виктор Танев озвучава и тях. През 2021 г. играе в първата българска пиеса за дублажа – „Гласове под наем“, където си партнира с Гергана Стоянова, Симеон Владов, Симона Трайкова под режисурата на Христо Ботев. Актьорът може да видите скоро на представленията "Обир" и "Хъшове" в Народен театър "Иван Вазов" през април. Виктор ни понесе на пътешествие сред великани и хитрости, нека чуем класическата детска приказка "Храбрият шивач", която може да откриете в "Златна книга на приказките" от изд. Колибри. 
3/18/202320 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Упоритото слонче | Приказки от златни гласове (5) | Христина Ибришимова

Следващият глас в кампанията "Приказки от златни гласове" по повод Деня на приказката е Христина Ибришимова.
3/18/20236 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Майчина сълза | Приказки от златни гласове (4) | Татяна Захова

В родната детска литература има писатели, които са оставили огромна следа, затова днес се връщаме към вълшебното творчество на Ангел Каралийчев. Ако сте чели "Майчина сълза", то със сигурност си спомняте това странно усещане, което хем нежно докосва душата ти, хем с лека тъга напомня за най-силната любов, която съществува на този свят. Майчиното любящо сърце винаги ще намери начин, дори когато рожбата е далеч и ранена... И както самият автор казва: "Представям си колко тъжен и глух щеше да бъде животът на хората без деца и без поезия." Нека се насладим на "Майчина сълза" от Ангел Каралийчев, с любим глас от дублажа. Татяна Захова се включва към “Приказки от златни гласове” по повод 20 март - Денят на приказката.  Българската актриса може да видите в различни пиеси, които се играят в театър "Възраждане". Участва в компилацията „Ще ти разкажа приказка“ през 2012 г. с радиозаписи на БНР и в дублажите на филми като „Пътят към Рая“, „Далеч от Африка“, „Запознай се с нашите“ и „Запознай ме с вашите“, „Бащата на булката“, сериалите „Спаси ме“, „Отчаяни съпруги“, „Бягство от затвора“, „Герои“ и „1001 нощ“, като със сигурност сте чували поне няколко пъти нейния магичен глас. Ако сте гледали компютърната анимация "Семейство Адамс“ от 2019 година, то вече знаете и кой е взел ролята на Мортиша Адамс, а в "Снежанка и ловецът" е кралица Равена.  Приятно вълшебстване и до нови приказки, мили златни слушатели! 
3/17/20235 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Новите дрехи на царя, изд. Colibri | Златни гласове (3) | Николай Николов

Припомнете си “Новите дрехи на царя” от Ханс Кристиан Андерсен с любим глас от дублажа. Николай Николов се включва към “Приказки от златни гласове” по повод 20 март - Денят на приказката. Едни от най-известните роли на актьора Николай Николов са “Приятели” (Рос и Чандлър), “Семейство Флинстоун” (Барни Ръбъл), “Смърфовете”, "Бягство от затвора”, “Загадките на Силвестър и Туити”, “Изгубени”, “Клъцни-срежи”, “От местопрестъплението”, “Изгубени”, “Карибски пирати”, “Теория за големия взрив”, както и записва приказки в Storytel и може би част от вас разпознават гласа му и оттам. Николай Николов получава “Икар” за най-добър дублаж 2016 г. - Черният списък. Благодарим за удоволствието да ни прочете една неостаряваща класика, която може да откриете в "Златна книга на приказките" от изд. Колибри. 
3/16/202312 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Парченце луна на керемидения покрив, изд. Миранда | Златни детски гласове (2) | Voice Academy

Слънчевите и талантливи Софи, Мира Вълкарева и Мира Русева са нашата първа изненада от кампанията “Приказки от златни гласове” по повод 20 март - Международният ден на приказката. Какво по-ценно от това да дадем път на най-младите, припомняйки си че и ние сме били такива и сме се вълнували да четем приказки сами? Ученици на възраст 9-12 години от програмата “Rising Stars” на Voice Academy, са част от приказната магия, която вълшебства около нас. Те са новите златни детски гласове, а бъдещето принадлежи на тях. Благодарим на най-приказното издателство Миранда, които направиха това възможно и като с вълшебна пръчица се спряхме заедно на “Парченце луна на керемидения покрив” от сборника “Слънчице за спомен”. Кученцето Джафко и котаракът Белолапко седели на пейката и си разказвали приказки и изведнъж нещо засветило на покрива на съседната къща. Кратка, но истинска, силна и въздействаща история за мечтите, която ще чуете и вие сега.  Приятно слушане и вълшебстване със Златните приказки, които всички обичаме.
3/15/20231 minute, 50 seconds
Episode Artwork

Песничка за карнавала, изд. Миранда | Златни детски гласове (1) | Voice Academy

Слънчевите и талантливи Ана, Боряна и Петра са нашата първа изненада от кампанията “Приказки от златни гласове” по повод 20 март - Международният ден на приказката.  Какво по-ценно от това да дадем път на най-младите, припомняйки си че и ние сме били такива и сме се вълнували да четем приказки сами? Ученици на възраст 9-12 години от програмата “Rising Stars” на Voice Academy, са част от приказната магия, която вълшебства около нас. Те са новите златни детски гласове, а бъдещето принадлежи на тях.  Благодарим на най-приказното издателство Миранда, които направиха това възможно и като с вълшебна пръчица се спряхме заедно на “Песничка за карнавала” от сборника “Слънчице за спомен”. Тигърчето Ивичко и слончето Лус ще забавляват най-малките със своята “Песничка за карнавала”, с която децата ще научат по лесен и достъпен начин нотите. А мелодията се помни лесно, както и самата приказка. Приятно слушане и вълшебстване със Златните приказки, които всички обичаме. 
3/15/20233 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#52 | Майчина любов - корейска народна приказка, 1963 г.

Ново книжно бижу, скрито от дядо на село, попадна в моите ръце и на секундата се влюбих в тази картонена кутия с прозорче от библиотека "Детска радост" 3 пълна с малки книжки. "Приказки на страните с народна демокрация" от 1963 година е сборник с интересни и вълнуващи приказки, преразказани от Ангел Каралийчев, Ран Босилек, Константин Константинов и други известни писатели и преводачи у нас. "Майчина любов" е корейска народна приказка за пораснали слушатели.  Последвайте света на "Златните приказки" тук в Spotify и в: www.facebook.com/zlatniteprikazki www.instagram.com/zlatniteprikazkipodcast
3/14/20237 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#51 | Роузи Ревер, инженер | STEM поредица Любознайковците, изд. Мармот

“Роузи Ревер, инженер” от издателство Мармот, с великолепния превод в рими от Мария Донева, те грабва в мига, в който видиш корицата. А щом отвориш и зачетеш, вниманието се приковава и нямаш търпение да преживееш всичко със стеснителната, но креативна Роузи. Защото тя вижда отвъд очевидното и създава красота около себе си, дори с парченца и остатъци. Хубаво, че в живота ни понякога наистина се появява някой като прапралеля Роуз, който да ни припомни, че първата несполука (а бих казала и дори няколко) не е повод за страх и отказване, а за празнуване. Чуйте откъс. Разгледайте книгата тук: bit.ly/3kTf7Pe
3/8/20235 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#50 | Раненият дракон | Из "Шарени сапунени балони", изд. Жанет 45

Златните приказки откривателстват с най-новата книга с детски приказки на писателката Иванка Могилска. Да чуем “Раненият дракон”. Героите в „Шарени сапунени балони“ са и реални, и фантастични. Впечатли ме, че авторката измисля всички 16 приказки, поместени в книгата, за да утоли любопитството и да успокои тревогите на своя малък син. Задавайки въпроси, и сблъсквайки се с проблем или неприятна ситуация, той изявява желание да чуе приказка, в която герои са любимите му играчки и предмети. Знаете, че децата откриват чудеса там, където възрастните отдавна са спрели... В "Шарени сапунени балони" говорим на езика на ежедневните чудеса, по един изключително вълнуващ и приятен начин. Елена Василева се е погрижила чрез акварелните илюстрации да ни създаде истинско усещане за уют и така да ни предразположи да четем тези истории с децата си, докато обсъждаме и се наслаждаваме заедно на малките, но ценни неща. Книгата може да бъде поръчана от сайта на издателство „Жанет 45“.
2/26/20235 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#49 | Кой какво направи за приятеля | Из "Шарени сапунени балони", изд. Жанет 45

Златните приказки откривателстват с най-новата книга с детски приказки на писателката Иванка Могилска. Героите в „Шарени сапунени балони“ са и реални, и фантастични. В "Кой какво направи за приятеля" ще се запознаете и с едно по-различно куче - то има лампа на главата!  Впечатли ме, че авторката измисля всички 16 приказки, поместени в книгата, за да утоли любопитството и да успокои тревогите на своя малък син. Задавайки въпроси, и сблъсквайки се с проблем или неприятна ситуация, той изявява желание да чуе приказка, в която герои са любимите му играчки и предмети. Знаете, че децата откриват чудеса там, където възрастните отдавна са спрели...  В "Шарени сапунени балони" говорим на езика на ежедневните чудеса, по един изключително вълнуващ и приятен начин. Елена Василева се е погрижила чрез акварелните илюстрации да ни създаде истинско усещане за уют и така да ни предразположи да четем тези истории с децата си, докато обсъждаме и се наслаждаваме заедно на малките, но ценни неща. Книгата може да бъде поръчана от сайта на издателство „Жанет 45“.
2/23/20235 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#48 | Тясното къщенце - Джулия Доналдсън, изд. Жанет 45

Златните приказки откривателстват, за да ви доставят най-вълнуващите, забавни, интересни истории, които радват сърцата и душите на малките и пораснали слушатели. Днес ви представям "Тясното къщенце". В типичния игрив стил на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър, тази класическа история, любима на много деца по света, вече ще се настани и в българските домове, благодарение на превода на Мария Донева и любимото ни издателство Жанет 45. Възможно ли е да имаме кокошка в леглото или крава върху масата? А защо не и двете? А коза и прасе у дома? Да чуем!  Не сте срещали досега "Тясното къщенце"? Книгата е съвсем нова и получава своя дебют в Златните приказки. Не пропускайте да я добавите към домашната си библиотека: https://janet45.com/p/8211-тясното-къщенце
2/18/20235 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#47 Барабанчикът - Приказка от Братя Грим

"Барабанчикът" е идеалната приказка за по-големи деца, които харесват магия, великани, вещици, вълшебни пръстени, принцеси и са готови да стигнат до Стъклената планина. В приказката има и акапелно пеене, с което децата ще се забавляват, а след това и припяват! Приятно слушане! 
2/1/202324 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#46 | ЗВЕЗДЕН ПРАШЕЦ с гласа на Мая Дългъчева - Приказки от Оная гора, изд. Жанет 45

Вторият ни гост в рубриката ЗВЕЗДЕН ПРАШЕЦ е българската писателка Мая Дългъчева - автор на книги за деца и възрастни, пиеси, мюзикъли, песни и др. Тази година се връчиха Осми “Годишни награди” на Столична библиотека 2022 за Писател на годината, а Мая Дългъчева е сред най-четените детски писатели. За мен е чест и удоволствие тя да ви прочете “Пухкав оранжев килим” от “Приказки от Оная гора”. Приятно слушане, мили златни слушатели! Книгата може да разгледате и закупите оттук: https://bit.ly/3WEDmO1
1/25/20233 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#45 | Вълшебното дърво | Из "Небивалици", изд. Пан

Днес ви припомням "Небивалици" от Доналд Бисет. Освен бележитата си актьорска кариера, от 1953 г. той води телевизионно предаване, подобно на „Лека нощ, деца“. В продължение на години, всяка вечер разказва от екрана по една приказка, съпроводена със забавна рисунка. В настоящото издание на "Пан" тези приказки отново оживяват в ръцете ни, но с нови илюстрации, благодарение на талантливата Кремена Ягодина.  „Небивалици“ са смешни, остроумни и поетични приказки, в които се случват най-невероятни неща. Да чуем "Вълшебното дърво".  Прочетете РЕВЮ на книгата в Инстаграм профила на Златните приказки или разгледайте книгата ТУК
1/20/20232 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#44 | ЗВЕЗДЕН ПРАШЕЦ с гласа на Мария Донева - Мишките отиват на опера, изд. Жанет 45

ЗВЕЗДЕН ПРАШЕЦ с гласа на българската поетеса, писател и преводач на детски книги - Мария Донева. Тя гостува в подкаста "Златните приказки", представяйки най-новата си книга "Мишките отиват на опера". За мен е чест и удоволствие да ви представя вълшебния прочит, който ще накара малки и пораснали слушатели да затаят дъх!  Книгата може да закупите оттук: https://janet45.com/p/8184-мишките-отиват-на-опера
1/4/20239 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#43 | Подарък за Дядо Коледа | Из "Скандинавски приказки", изд. Изток-Запад

Вълнувам се да ви представя "Подарък за Дядо Коледа" - шведска приказки от сборника “Скандинавски приказки”на изд. Изток-Запад, пълен с мъдрост и вълнение. Нека се отправим на вълнуващо приключение и да разберем какви подаръци искат децата на Дядо Коледа. Илюстрациите са тип “магически реализъм” - много въздействащи.  Може да закупите книгата оттук: https://iztok-zapad.eu/skandinavski-prikazki, като се възползвате от -20% до края на годината. 
12/22/20227 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#42 | Из любимите български зимни и коледни стихове, гатанки, песни (II част)

Селекция от златни детски български стихове, гатанки и песни на тема ЗИМА и КОЛЕДА, част 2
12/19/20228 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#41 | Из любимите български зимни и коледни стихове, гатанки, песни (I част)

Селекция от златни детски български стихове, гатанки и песни на тема ЗИМА и КОЛЕДА
12/19/20227 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#40 | Помощницата на Дядо Коледа, изд. Пан | Приказки от нови времена

С издателство ПАН ви подаряваме аудио версия на "Помощницата на Дядо Коледа" - една от най-новите им коледни книги в рими, с автор Цанко Лалев. Ще чуете историята за малката Елиза и оранжевата ѝ котка, които тръгват на чудно приключение - качват се на шейната на Дядо Коледа!  Насладете се на веселите стихове още сега, а ако искате да четете историята у дома, може да я закупите оттук: https://bit.ly/3he7eSV
12/12/20225 minutes
Episode Artwork

#39 | За Коледа ще си бъда у дома, изд. Дъбови листа | Приказки от нови времена

Златните приказки представя "Приказки от нови времена" и книгата "За Коледа ще си бъда у дома" от Холи Хоби, издателство Дъбови листа. Литературните герои Туут и Пъдъл са известни по цял свят още от 1997 година. Красивите рисунки с акварел на Холи Хоби превръщат поредицата за двете прасенца в сензация по света, а у нас имаме 2 преведени истории към момента. В "За Коледа ще си бъда у дома" Туут и Пъдъл (верни приятели) най-много от всичко на света искат да са заедно на празника. Туут е обещал на Пъдъл да се прибере у дома, но е попаднал в капана на снежна буря. Дали Туут ще получи неочаквана помощ от някого? Коледното вълшебство оживява с нежните акварелни илюстрации. Чуйте откъс от "За Коледа ще си бъда у дома" и се пренесете в света на сладките прасенца, които превръщат Коледа в една магична приказка! Поръчайте от сайта на изд. Дъбови листа "За Коледа ще си бъда у дома" с 15% отстъпка тук: https://dabovilista.com/produkt/za-koleda-shte-si-byda-u-doma/ Или се възползвайте от подаръчен комплект с веселите прасенце - "Туут и Пъдъл" и "За Коледа ще си бъда у дома", с 30% отстъпка тук: https://dabovilista.com/produkt/kolekciya-po-sveta-i-u-doma/
11/27/20224 minutes
Episode Artwork

#38 | Братята Лю - китайска народна приказка, 1963 г.

Ново книжно бижу, скрито от дядо на село, попадна в моите ръце и на секундата се влюбих в тази картонена кутия с прозорче от библиотека "Детска радост" 3 пълна с малки книжки. "Приказки на страните с народна демокрация" от 1963 година е сборник с интересни и вълнуващи приказки, преразказани от Ангел Каралийчев, Ран Босилек, Константин Константинов и други известни писатели и преводачи у нас. "Братята Лю" е китайска народна приказка, преведена от Христиана Василева, а сега ще чуете историята за непобедимите 5 братя Лю.  Последвайте света на "Златните приказки" тук в Spotify и в: www.facebook.com/zlatniteprikazki www.instagram.com/zlatniteprikazkipodcast
10/3/20226 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#37 | Самодивско царство - Български народни приказки

През 1933 г. талантливият Николай Райнов (писател, главен редактор на списания и вестници, професор по История на изкуствата), който е автор на повече от 30 сборника с приказки, издава „Самодивско царство (Сказания и притчи)“, изд. „Ст. Атанасов“ (преиздадена през 1939 г.). Тази вълшебна приказка преплита много от свещените писания, но и ни показва нещо мъничко и важно - любовта е семето, което може да премине всяка една преграда, отвън всичко, което познаваме, отвъд всичко, на което сме способни. И точно това необяснимо и силно чародейство ще си припомним днес. Да чуем как звучи "Самодивско царство"...
9/15/202242 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#36 | Реката от думи | Из "Небивалици", изд. Пан

Днес ви припомням "Небивалици" от Доналд Бисет. Освен бележитата си актьорска кариера, от 1953 г. той води телевизионно предаване, подобно на „Лека нощ, деца“. В продължение на години, всяка вечер разказва от екрана по една приказка, съпроводена със забавна рисунка. В настоящото издание на "Пан" тези приказки отново оживяват в ръцете ни, но с нови илюстрации, благодарение на талантливата Кремена Ягодина. „Небивалици“ са смешни, остроумни и поетични приказки, в които се случват най-невероятни неща. Да чуем "Реката от думи". Прочетете ревю на книгата в Инстаграм профила на Златните приказки тук: https://bit.ly/3qEFXdf Директен линк към книгата тук: https://bit.ly/3BJLB4k
9/15/20223 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

ОТВОРИ СЪРЦЕТО СИ | Мамо, написах ти писмо! Нека ти го прочета!

"Мамо, здравей.✍️ Знам, че това писмо ще те намери някой ден. Или ти него. Не че има значение коя година е, кой час и ден, защото ти за мен си безвремие. Цялата обич, събрана в шепа длан.Всичко започна с една точица..." Искаш ли да чуеш как продължава? Настани се удобно, пусни епизода и слушай. Отвори сърцето си за най-топлите чувства. С много любов от мен. Автор - Диляна Атанасова
8/20/20222 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#35 | Жабата и мравките - алтайска приказка | Защо жабата е с изпъкнали очи?

Някога чудили ли сте се защо жабата е с изпъкнали очи? Днес ще се срещнете с една жаба и няколко мравки. Предстои забавно приключение! Хайде пускайте епизода! Скоооок! 
6/28/20225 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

СПЕЦИАЛЕН ЕПИЗОД: Приказките на бъдещето, WWF България & iCard

Днес ви запознавам с отговорната инициатива на iCard и WWF България (www.wwf.bg) - книгата “Приказките на бъдещето”, съдържаща любимите ни приказки от детството, но с една коренна разлика. Липсват всички животни, които са застрашени видове в България. Знаете ли, че мечката, щъркелът, костенурката са напът да изчезнат? А вълкът и патицата? Какъв би бил светът на приказките без тях? Какъв би бил светът утре… този за децата ни? "Приказките на бъдещето” се четат и слушат със свито сърце от нас - порасналите читатели и слушатели, защото ни напомнят колко е важна грижата за дивата природа, за да не позволяваме тези истории да се превърнат в реалност.  Един от начините да допринесем за спасяване на животните от изчезване е чрез The Bear Card на iCard (направена от 75% рециклирана пластмаса) - първата по рода си “Мечешка платежна карта” в помощ на дивата природа. От iCard Wallet и Mastercard даряват цялата ѝ месечна такса, както и допълнителни 20 ст. за всяка транзакция за каузи на WWF Bulgaria.  Научете повече тук: https://www.icard.com/prikazkite-na-badeshteto
5/17/20224 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Срамежливият Тони | Поредица "Ставам по-добър", Cleverbook

Щастлива съм, че от издателство “Клевър бук” прегърнаха идеята заедно да представим поредицата “Ставам по-добър”, която съдържа увлекателни истории, написани с кратки изречения и с подходящ едър шрифт за първо четене. С помощта на тези подбрани заглавия, децата се учат как да преодоляват тези притеснения, страхове и навици, които НЕ са полезни за тях. Книгите им помагат да бъдат по-смели, по-дружелюбни, по-мили и по-добри, правейки го съвсем естествено и неусетно. А “Срамежливият Тони”, който е герой в първата история, която слушате в подкаста на Златните приказки, има какво да каже. Чуйте! Закупете книгата оттук: www.cleverbook.net/sramezhlivijat-toni
4/29/20224 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#34 | Кучето си дири другар

Да чуем "Кучето си дири другар"- една забравена приказка, отново извадена от книжната съкровищница на Златните приказки. 
4/28/20223 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#33 | Малката самодива - Словенска народна приказка

Словенска народна приказка, която прабаба ми четеше често... преди много години. Вълнувах се да се впусна отново в този магичен разказ за една малка самодива. Колко струва думата? Приемаме ли за даденост любовта? История, която се чете и от порасналите деца. Приятно слушане! 
4/17/202211 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Специален епизод: Международен Ден на Приказката - 20.03 - Идеи как да отбележим празника

На прага на пролетта отбелязваме и един не толкова познат празник - Деня на приказката. Започва да се празнува от 90-те години на миналия век, първоначално в Швеция 🇸🇪 като Ден на разказвачите на приказките, а по-късно започва да се отбелязва и в редица държави по целия свят като World Storytelling Day. Ето няколко идеи как да отбележите Деня на приказката. 1️⃣ Напишете няколко заглавия на приказки на отделни листчета, сгънете ти и ги сложете в купичка, нека детето избере приказна изненада и почетете заедно тази, която му се е паднала. 2️⃣ Приказки с играчките на децата - нека детето донесе определени играчки, които могат да намерят приложение във визуализиране, докато четете история заедно, така ще се забавлявате дълго. 3️⃣ Искате още повече смях и подскачане? Запейте някоя любима история, с ваши думи - гарантирам ви, че детето ще се свърже на съвсем различно ниво с разказаната история и не само ще я усвои, но ще иска отново и отново да му пеете приказки. 4️⃣ За по-големите дечица ще бъде забавно да “преправят” даден момент в приказката, с ваше насърчаване може да измислите забавни нови истории на ключови моменти за героите и техните перипетии. 5️⃣ Измислете ваша приказка - свързана с лични моменти или нещо специално, което е важно за децата ви. По-кратка, по-бързо запомняща се от детето. 6️⃣ Може заедно да слушате аудио приказка, докато сте легнали на земята и си държите ръцете, затворили очи и визуализиращи разказаното. Най-важното на този хубав повод за празнуване е обичта помежду ви, гушкането, вниманието, времето ЗАЕДНО! Защото има ли по-хубаво от времето с децата ни? --- Магичната илюстрация сътвори изключително талантливата Даниела Сърбакова - може да разгледате творчеството ѝ и да я последвате тук: https://www.instagram.com/blinire/
3/20/20224 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#32 | Дядо и ряпа (Приказка за най-малките)

Дядо вади ряпа - приказка в рима, която съм слушала като малка в точно този вариант. Приятно слушане и приятни спомени! 
3/3/20221 minute, 27 seconds
Episode Artwork

#31 | Трите прасенца

Колко версии сте слушали на популярната приказка “Трите прасенца”? Аз лично не помнех точно така историята. Искате ли да чуете тази версия на английската народна приказка? Слушайте…
3/3/20226 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Златните приказки представя: ГАТАНКИ

Подготвих ви няколко минути забавление с подбрани гатанки - някои лесни, други е възможно да ви затруднят, убедете се сами. Подходящо за деца, родители и пораснали деца. Що е то, деца?  Хайде към епизода още сега... и не забравяйте да следите социалните мрежи за още отгатванки, в специалната ни рубрика щоетодеца. 
2/21/20228 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#30 | Червената шапчица

"Червената шапчица" от Братя Грим ще оживее. Обещавам ви вълнуващ прочит, подходящ и за по-големите деца (особено стартирали училище). Послушайте и ще разберете защо. А сега нека ви завладее ароматът на горски цветя и аудио прочитът да започне...
1/7/20229 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

ГЛАСЪТ НА МАМА Е ВЪЛШЕБСТВО | Мама пее!

Гласът на мама е вълшебство, доказано е в милион изследвания. Той лекува, успокоява, нежно прегръща детската душа! След 2-те авторски  идеи за кратки лирични послания, които да казвате на децата си за "Добро утро" и "Лека нощ", реших да ви споделя и още нещо лично от моя свят. Лекото припяване! Записах тази своя идея, с която вярвам, че и вие ще се вдъхновите да експериментирате повече, когато не просто четете на децата си, но и им говорите и пеете. Надявам се да ви хареса. А аз се вдъхнових след няколко гледания на "Замръзналото кралство" и си казах: Ако детето ми толкова много харесва песните от филмчета, защо да не опитам да попея и аз по подобен начин. И ето. Мили златни слушатели, мили родители, дано се хареса на вас и децата ви! 
1/3/20222 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#29 | Житената питка - Българска народна приказка

"Житената питка" от Ангел Каралийчев е любима класика на поколения. Хайде да си я припомним заедно! 
1/3/20227 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#27 | Момче и вятър

“Момче и вятър” от Ран Босилек ни повежда на една интересна гонитба. Едно момче гони вятъра, спомняш ли си защо? Приказка за отговорностите и последствията. Помага на децата да открояват добрите и лошите постъпки. А ако хванем вятъра заедно, какво ли ще ни подари той? Нека чуем!
12/16/202110 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#26 | Красавицата и Звяра

Нека чуем любимата приказка на малки и големи - "Красавицата и Звяра" (La Belle et la Bête), написана от от Мадам Дьо Вилньов.
11/29/202111 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

ГЛАСЪТ НА МАМА | "Добро утро, дете" и "Лека нощ"

Гласът на мама е вълшебство. Давам ви 2 идеи за кратки лирични послания, които да казвате на децата си за "Добро утро" и "Лека нощ". Вярвам, че стартирайки утрото и приключвайки всеки приключенски ден с тях, ще си създадете още по-мила рутина у дома. Надявам се да ви харесат! До ново слушане, мили златни слушатели. 
10/9/20212 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Руски народни приказки: Маша и мечокът, изд. Труд

72 от най-харесваните и обичани руски приказки ще откриете в "Руски народни приказки" от издателство Труд. Тази завладяваща история за малки и големи, определено е любима на много деца по света. За мен също бе удоволствие да ви я прочета. На основата на тази история стъпва и един от най-разпознаваемите руски анимационни филми по света и у нас - “Маша и мечока”. 
9/6/20215 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Руски народни приказки: Мечок и лисица, изд. Труд

72 от най-харесваните и обичани руски приказки ще откриете в "Руски народни приказки" от издателство Труд. А днес ви чета "Мечок и лисица". Нека чуем...
9/6/20214 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#25 | Златното момиче - Българска народна приказка

"Златното момиче" е приказка, представена в "Златна книга на приказките", издателство Colibri, 1996 г. Приятно слушане!
8/30/202111 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#24 | Пепеляшка, Братя Грим

Популярната народна приказка "Пепеляшка" се разказва в цял свят в различни епохи и на различни континенти. Днес ще ви прочета "Пепеляшка" през погледа на Братя Грим, представена в "Златна книга на приказките", издателство Colibri, 1996 г., с превод от Жечка Георгиева.  Ще попеем заедно и ще тренираме запомнянето и рецитирането на рими, тъй като в историята има подходящи такива момент. Магия се случва на гроба на майката на Пепеляшка, имаме лешниково дърво, бяла птица и куп други малко детайли, които отличават значително приказката. Пантофката тук не е стъклена, а от чисто злато, а сестрите опитват всичко, за да напъхат крака си в нея.  Историята е подходяща и за по-големи дечица, тъй като в текста има сцени, които биха били твърде експресивни за по-малките. Тази история ми е четена на около 6-7 годишна възраст, а след това съм я чела аз сама, никога не съм я възприемала по начин, който може да ми навреди на психиката, но препоръчвам на всеки родител, който не е чувства комфортно детето му да чува думи като "нож", "отрежа", "кръв", да пропусне този прочит и да се насочи към "Пепеляшка или стъклената пантофка", Епизод 23 в "Златните приказки подкаст". 
8/30/202113 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#23 Пепеляшка или стъклената пантофка

“Пепеляшка” (Cendrillon ou la Petite Pantoufle de verre) от Шарл Перо, е класика, която всички сме чували. Благородникът, мащехата и двете ѝ дъщери, завареницата - нежната, красива и трудолюбива Пепеляшка, са главни герои в тази приказка. Ще се запознаем и с кръстницата на Пепеляшка и с магията, която превръща една тиква в разкошна позлатена карета. Искаш ли да си припомниш още от историята "Пепеляшка или стъклената пантофка" в "Златна книга на приказките", издателство Colibri, 1996 г.? Нека чуем. 
8/24/202115 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Броилки и въртележки | БОНУС ЕПИЗОД

1998 г. ни оставя страхотни броилки и въртележки, нека чуем. 
8/19/20219 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#22 | Гъски-лебеди

Руската народна приказка ще разкаже историята за братче и сестриче и как се спасяват от Баба Яга. Кой ли им се притича на помощ? Да чуем.
7/30/20215 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#21 | Храбрият оловен войник, Андерсен

Какво е любовта, деца? Днес ще чуем една история, която ни докосва с вълнуващите и различни преживявания около Храбрия оловен войник... 
5/11/202110 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#20 | Хензел и Гретел

Златните приказки подкаст представя "Хензел и Гретел", обичаната класика от Братя Грим. Приказката е повод за семейни разговори и много въпроси и отговори. А докато слушате за вкусната сладка къща, с прозорци от чиста захар, в гората изведнъж тънък гласец на стара вещица пита: "Кой ли тропа, кой ли бута? От къщурката ми кой си хрупа?". Какво ли са отговорили братчето и сестричето? Нека чуем...
5/9/202115 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Великден и Цветница в стихове | БОНУС ЕПИЗОД

В духа на наближаващия най-светъл и чакан християнски празник - Великден, ви пожелавам да бъдете благословени, здрави, обичащи се и ЗАЕДНО! Зарадвайте децата и себе си с тези стихчета, включила съм и такива за Цветница. Нека винаги разцъфтяваме и попиваме от слънчевата енергия, така че да бъдем истински удовлетворени и с усмивка до уши. Весел Великден и Христос Воскресе, ако четете това през май. С любов, Сърцатият подкастър. 
4/24/20216 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#18 | Тримата братя и златната ябълка

За всеки забравил детайлите от народната приказка “Тримата братя и златната ябълка” - време е да си припомним една вълшебна история за препятствията, за волята, за жертвоготовността. Най-малкият момък ще ни поведе на приключение, в което ще срещнем различни символи, повод за дискусия за малки и големи. Готови ли сте за магия и мистика? Нека чуем...
3/22/202111 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#17 | Вълкът и седемте козлета

Стартираме март месец с още една любима класика на много от вас - "Вълкът и седемте козлета". Спомняте ли си къде се е скрило седмото козле от лошия вълк? Време е да чуем. 
3/1/20215 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#16 | Принцесата върху граховото зърно

Как може да различим истинската принцеса? Ханс Кристиан Андерсен ни завещава вечната класика за една принцеса и грахово зърно. Само истинската принцеса може да бъде тъй деликатна, че да усети едно малко грахово зърно под 20 дюшека и 20 пухени постели, нали? 
2/12/20212 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#15 | Снежанка и седемте джуджета

Златните приказки подкаст представя "Снежанка и седемте джуджета" - класиката от Братя Грим. Вдън гората живеят джуджета, които много обичат техния нов приятел - красивата Снежанка, която е избягала от лошата си мащеха. Ще чуем вълшебното огледало и репликите му, които ядосват толкова тази зла жена, че тя не спира да крои пъклени планове как да се отърве от Снежанка - само, за да чуе думи, които ще ускоят напоеното с гнях и злоба сърце, защото не може да приеме, че има по-хубава жена на този свят. А това е нежната Снежанка... 
1/31/202119 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#14 | Лакомото куче

Кратка и поучителна история за много лакомо куче и отражението му в едно бистро поточе. 
1/18/202155 seconds
Episode Artwork

#13 | Майчина сълза

Нека си позволим да ни стопли топлата майчина сълза на една лястовичка. Приказката от Ангел Каралийчев докосва душата и дълго отеква в сърцето.  
1/2/20214 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#12 | Косе Босе (Приказки за най-малките)

Вълшебникът Ран Босилек ни завещава вечната класика Косе Босе, какво ще кажеш да си я припомним? 
12/30/20203 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#11 | Скъсаните обувки

Пренасяме се в покоите на 12 царски дъщери, а какво ще открием там... магия и тайни коридори, водещи към разкошна алея с красиви дървета с листа от сребро, злато и елмази. Един войник обаче бил твърдо решен да открие къде ходят принцесите вечер, но без своя помощник - наметалото, с което става невидим, не би могъл да има успех. Нека чуем...
11/18/20208 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#10 | Малката кибритопродавачка

С наближаването на края на годината си припомняме една вечна класика, която докосва душата... а колко хубави неща видя малката кибритопродавачка и в какъв блясък се възнесе с баба си към радостите на Новата година ще ви почета сега. Тази красива история открих в старата ми любима книга с приказки на “Гема”.
11/4/20205 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#9 | Снежното момиче

Когато магията през зимата оживява се случват кратки, красиви истории - за приятелството, за обичта между братче и сестриче и за силното желание да има с кого да си поиграем. Ала Снежното момиче не би могло да оцелее дълго в нашия топъл свят. Чуйте. А красивата история открих в книжната съкровищница на издателство “Гема”.
10/29/20202 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#8 | Белоснежка и Червенорозка

Какво ще кажете да си припомним историята за двете красиви сестри - Белоснежка и Червенорозка, и да надникнем в техния свят? Там ще срещнем магически създания и един омагьосан... мечок. Чакат ни няколко забавни срещи с много невъзпитано джудже. А какво става накрая, спомняте ли си? Нека чуем! 
9/4/202012 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#7 | Румпелщилцхен

Чували ли сте за джуджето, което краде деца? Румпелщилцхен е герой от немския фолклор, който по-късно се превръща и в герой на едноименната приказка на Братя Грим. Публикувана е за първи път през далечната 1812 г. След това е преработена няколко пъти, а окончателната версия, която е позната и до днес, излиза през 1857 г. Приятно слушане!
8/13/20206 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#6 | Бисери и жаби

Чували ли сте историята за двете сестри - едната добра и отзивчива, а другата груба и лоша? Това е светът на вълшебствата - цветята, диамантите, жабите и змиите.
8/7/20205 minutes
Episode Artwork

#5 | Цар Дроздобрад

Запознайте се с Цар Дроздобрад, който е замислил невероятен план, за да накара горделивата и високомерна дъщеря на царя да изпита непознати за нея чувства и да стане по-добър човек.
8/7/20209 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#4 | Рибката и рибарят

Какво ще избере рибарят - да задържи малката сребърна рибка или да я пусне на свобода? Нека чуем...
8/2/20202 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#3 | Дванадесетте месеца (народна приказка)

Кокичета през януари? Време е да открием кой помага на едно мило и работливо момиче да изпълни и невъзможното, за да угоди на своята мащеха.
7/5/202014 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#2 | Неволята

Днес ще разкажем на децата си за “Неволята”, любима българска приказка на много поколения.
7/2/20203 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#1 | Русокоска и трите мечки - Мадам Д’Олне

Стартираме с любимата приказка на много деца - “Русокоска (или Златокоска) и трите мечки (мечета)”. "Златна книга на приказките", изд. Колибри, може да откриете тук: https://bit.ly/3jmAEiA
6/22/20205 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Златните приказки (Trailer)

6/22/202032 seconds