Winamp Logo
Življenje išče pot Cover
Življenje išče pot Profile

Življenje išče pot

Slovenian, Christianity, 1 season, 322 episodes, 1 day, 14 hours, 41 minutes
Episode Artwork

Bojim se iti domov zaradi slabih ocen

Šolarji in dijaki so že skoraj v ciljni ravnini pri zaključevanju šolskega leta in pridobivanju ocen svojega znanja. To je seveda stresno obdobje in nekateri ga težko prenašajo, saj jim slabše ocene povzročajo stisko. Strah jih je, kako to povedati doma in kakšna bo reakcija staršev.  Gostja Neža Jagodic, ki je strokovna sodelavka Tom telefona za otroke in mladostnike pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije je skušala odgovoriti na vprašanje, zakaj imajo nekateri starši previsoka pričakovanja do uspeha svojih otrok.
5/29/20245 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Sklep šolskega leta prinaša pritiske in stres zaradi ocen

Šolarji in dijaki so v obdobju zaključevanja ocen. Nekateri so zadovoljni in ponosni, drugi so prestrašeni in pod stresom ter se bojijo reakcij staršev. Kako spremljati šolarje v tem obdobju, nam je povedala  strokovna sodelavka Tom  telefona pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije Neža Jagodic
5/27/20248 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Mnogi uživalci konoplje imajo pridružene duševne motnje

Naš gost je bil specializant geštalt terapije doktor Uroš Perko, ki nudi pomoč ljudem v stiski po socialno andragoški metodi in individualno terapijo. Več let je delal v skupnosti Srečanje. Tokrat je spregovoril o tem, zakaj imajo uživalci konoplje oz. marihuane večkrat t.i. dvojno diagnozo, kar pomeni, da imajo poleg odvisnosti še eno od duševnih motenj in se zato ne morejo zdraviti v običajnih komunah. 
5/24/202410 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Povejte svojim otrokom resnico o marihuani

Mnogi so danes mnenja, da ni težava, če mladi kadijo travo oz. marihuano. A nekatere raziskave kažejo, da uživanje te učinkovine lahko pušča hude posledice. Med njimi so razne vrste psihoz, nagnjenost k nasilju in samomorilnosti. O tem je spregovoril specializant geštalt terapije doktor Uroš Perko, ki je zaposlen v zavodu Mitikas, kjer nudi pomoč ljudem v stiski po socialno andragoški metodi. Perko večkrat navaja knjigo Alexa Berensona z naslovom: Povejte svojim otrokom: resnica o marihuani, duševnih boleznih in nasilju. 
5/22/202410 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Vedno več primerov psihoz po kajenju marihuane

Eno od referendumskih vprašanj se nanaša na uporabo konoplje za omejeno osebno rabo. Nevladne organizacije s področja javnega zdravja in drugi strokovnjaki opozarjajo, da je takšne odločitve treba sprejemati premišljeno, ne pa površno.  Slišali smo Braneta Miličevića, ki že trinajsto leto dela v skupnosti Srečanje, kjer se zdravijo zasvojeni. Povedal nam je več o tem, kako uporaba konoplje lahko poškoduje možgane in zakaj opažajo več primerov psihoz pri uporabnikih. 
5/20/20248 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Misijon Rakovnik 2024 in Ženski večer za dušo in telo

Na Rakovniku v Ljubljani so vstopili v osrednje misijonsko dogajanje. V ozadju je velika ekipa sodelavcev in sodelavk, ki pripravljajo posamezne dogodke in postorijo veliko nevidnega dela. Ena od njih, Nives Felič, je sodelovala v skupini za pripravo ženskega večera z naslovom Edinstvena. Zanimalo nas je, kaj vse so doživele. 
5/17/20246 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Zakon o dolgotrajni oskrbi nujno potreben, a v praksi (še) ne deluje

V Državnem svetu je minuli teden potekal posvet o zakonu o dolgotrajni oskrbi. Ta je vse bolj potrebna, saj se število starejših hitro veča, premalo pa je otrok in posledično ljudi, ki bi zanje ustrezno poskrbeli. Zakon od lanskega avgusta sicer imamo, in z njim pravice, nimamo pa storitev, ki jih je država po zakonu dolžna omogočiti. Tokrat smo  prisluhnili besedam predsednika Državnega sveta Marku Lotriču in predsednici Socialne zbornice Slovenije Bredi Božnik.
5/15/20248 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Festival duševnega zdravja 2024 v Mariboru

Vedno več ljudi se zaveda pomena o vrednosti duševnega zdravja. To je pokazal tudi lanski prvi Festival duševnega zdravja v Ljubljani. Letos ga bodo ponovili v Mariboru 15. maja. Kaj je navdušilo obiskovalce in prepričalo organizatorje, da s Festivalom nadaljujejo, smo vprašali Mateja Vinka, predstojnika Centra za duševno zdravje pri NIJZ.
5/13/20245 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Kdaj je človek dovolj duševno zdrav?

15. maja bo v Mariboru potekal drugi Festival duševnega zdravja. Kdaj smo dovolj duševno zdravi in kaj lahko sami storimo za to, nam je  povedal predstojnik Centra za duševno zdravje na NIJZ Matej Vinko. 
5/10/20246 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Nimamo kam iti, pravijo mladi pri iskanju stanovanja

Po dveh letih političnih obljub o večji dostopnosti stanovanj za mlade, so le-ti siti obljub in vlado pozivajo, naj mlade in pogoje za samostojno življenje postavi kot prioriteto v državnem proračunu. Člani Mladinskega sveta Slovenije so podali svoje predloge. 
5/8/20247 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Peš romanje za dobre družine in duhovne poklice

Letošnje že 7. peš romanje na Ptujsko goro je privabilo veliko število udeležencev, ki so molili za blagoslov družinam in za nove duhovne poklice. Kakšne sadove prinaša sodelovanje med družinami, duhovniki in redovniki/redovnicami nam je povedala voditeljica Centra za duhovne poklice v Mariboru s. Štefka Klemen. 
5/6/20247 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

 Spodbude za spoštovanje hrane in racionalne nakupe

24. aprila smo obeležili 4. slovenski dan zavržene hrane. Udeleženci posveta Spoštujmo hrano, spoštujmo planet so spodbujali k premišljenim nakupom in preprečevanju nastajanja zavržene užitne  hrane. Svoj pogled poslanke NSi in predsednice odbora za kmetijstvo je podala Vida Čadonič Špelič.
5/3/20246 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Zdravniške napake se dogajajo in kaj lahko storijo pacienti

Dejstvo je, da se zdravniške napake dogajajo. Nekatere povzročijo smrt pacienta, nekatere nepopravljivo poslabšanje zdravja. Zato si  pri Zvezi organizacij pacientov Slovenije prizadevajo za sprejetje zakona o kakovosti v zdravstvu. Minuli teden so pripravili tiskovno konferenco, na kateri je imel pričevanje o svoji izkušnji mož, ki je ženo izgubil po seriji zapletov in napak leta 2022. Od tedaj si prizadeva za resnico. 
5/1/202411 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Otroci OŠ Vojnik razveselili onkološke bolnike v Mariboru

Nekateri otroci OŠ Vojnik sodelujejo v Šolskem otroškem parlamentu. Pod vodstvom mentorice profesorice Simone Šarlah so v čakalnicah onkologije v Mariboru razveseljevali bolnike in sicer s stekleničkami upanja, ki so jih izdelali sami.  Mentorica profesorica  Simona Šarlah in  vodja Enote za radioterapijo UKC Maribor Tamara Petrun sta nam več povedali o namenu tega projekta. 
4/29/20245 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Viri pomoči za žrtve družinskega nasilja

V Sloveniji imajo žrtve nasilja kar nekaj virov pomoči na voljo. To so med drugim centri za socialno delo, brezplačna pravna in psihološka pomoč in varne nastanitve.  O tem je spregovorila  naša gostja Petra Strelec, ki je na osnovi osebne izkušnje z nasiljem med štirimi stenami napisala knjigo V postelji s sovražnikom? Izstopi iz kroga nasilja. V pogovoru je sodeloval tudi logoterapevt Martin Lisec.
4/26/20248 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Opozorilni znaki nasilja med štirimi stenami

Petra Strelec in Martin Lisec sta osvetlila nasilje v družini in njegovo ponavljanje. Poudarila sta pomembnost ozaveščanja o nasilju in spodbujanje žrtev k iskanju pomoči za osvoboditev od toksičnih vzorcev.
4/24/20248 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Pobegnila sem od romantičnega narcisa

Spregovorili smo nasilju v intimno partnerskih zvezah in zakonih znotraj štirih sten. Gosta sta bila Petra Strelec, avtorica knjige V postelji s sovražnikom? Izstopi iz kroga nasilja, ter logoterapevt Martin Lisec. Beseda je tekla o romantičnem narcisu, ki  je Petro osvojil. Cena svobode pet kasneje je bila visoka. 
4/22/20248 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Vere v Jezusa se več ne sramujem

Stalni diakon Matic Vidic ni le romski misijonar in logoterapevt. Predvsem je kristjan, ki je našel osebno vero, ki se je ne sramuje več. Zaupal nam je, kako se je to zgodilo, in kakšne načrte ima s svojim t.i. Talk show - O moji veri. 
4/19/20246 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Matic Vidic o sobivanju Romov z lokalno skupnostjo

Naš gost, stalni diakon Matic Vidic, ki deluje pastoralno tudi med Romi je povedal, kako on vidi dokaj težavno sobivanje Romov z drugimi lokalnimi prebivalci na Dolenjskem. 
4/17/20247 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Romski misijonar Matic Vidic o samopodobi Romov

8. aprila smo obeležili Svetovni dan Romov. Med našimi Romi na Dolenjskem deluje stalni diakon Matic Vidic, ki sebe poimenuje kar romski misijonar. Kako je sploh začel delati z njimi in zakaj imajo Romi tako zelo slabo samopodobo, ki jim onemogoča razvoj? 
4/15/20245 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Pri posvojitvi so potrebna prizemljena pričakovanja vseh 

Govorili smo o posvojitvah otrok in 30-letnici društva posvojiteljskih družin Deteljica. V teh letih so se marsičesa naučili. Sem spada tudi zavedanje o včasih nerealnih ali idealiziranih pričakovanjih posvojiteljev, ki premalo pomislijo na potrebe otroka, saj so otroci pri posvojitvah lahko že večji in imajo že življenjske izkušnje. Gostili smo Marijo Podbevšek Kališnik in dr. Viktorijo Bevc. 
4/12/20248 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Kako se pripraviti na posvojitev otroka?

Pri procesu posvojitve otroka sta pomembna čas in dobro pripravo, za kar skrbijo med drugim tudi v Društvu Deteljica. Naši gostji sta bili  Marija Podbevšek Kališnik in dr. Viktorija Bevc  ki pravita, da je namen posvojitve dobrobit otroka in ne zapolnitev praznine posvojiteljskega para. Ob tem opozarjata, da posvojen otrok ini nepopisan list papirja, saj ima že izkušnjo zapuščenosti. 
4/10/20249 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Dve ženski pri posvojitvi- biološka mama in posvojiteljica

Številnim ženskam ni dano, da bi postale matere po naravni poti. Zato smo v  odprli vprašanje, kaj pomeni sprejeti otroka v posvojitev, kako pred tem predelati svoje bolečine in zakaj anonimnost ni najboljša izbira. Iz društva posvojiteljskih družin Deteljica je bila naša gostja dr. Viktorija Bevc. 
4/8/20247 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Velikonočni prazniki v Domu starejših Deos Medvode

V petku velikonočne osmine smo prisluhnili skoraj 90. letni gospe Bredi, ki že četrto leto živi v Domu starejših Deos Medvode. Zanimalo nas je, ali se je postni čas in čas priprave na veliko noč kaj poznal v utripu življenja v Domu. 
4/5/20247 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Praznovanje velike noči v Šmihelu pri Novem mestu

Kako so praznovale sestre salezijanke v Šmihelu pri Novem mestu, nam je povedala s. Damijana Tramte.
4/3/20246 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Velikonočni prazniki v samostanu sester karmeličank

V velikonočnem ponedeljku je rubrika Življenje išče pot poromala v Emavs k sestram karmeličankam v Soro.  S. Monika Benedik nam je spregovorila o njihovem načinu preživljanja postnega časa in o liturgiji Svetega Tridnevja. Zanimalo nas je tudi, ali je na njihovem jedilniku velikonočna šunka. saj vemo, da kontemplativni redovi ne uživajo mesa. 
4/1/20249 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Veselje in humor v družini olajšata vzgojni napor

Večina od nas iz izkušnje ve, da se znotraj družine zgodijo tudi stiske in trpljenje. Pridejo težki časi. A kljub temu sta pomembna veselje in humor, saj olajšata vzgojni napor in vsakodnevne težave. O tem na je spregovoril avtor knjige Družinska sreča po naše dr. Mihael Černetič. 
3/29/20249 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Štirje gradniki srečne družine

Družina je kot kot nekakšen laboratorij, kjer se vedno nekaj dogaja, kjer starši iščejo nove poti, raziskujejo pristope in poskušajo nove trike pri vzgoji otrok. O tem je z nami razmišljal tudi dr. Mihael Černetič, avtor knjige Družinska sreča po naše. Z nami je podelil štiri gradnike za srečno družino: motivacija, stik, prožnost in duhovna dimenzija. 
3/28/20249 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Štirje gradniki srečne družine

Družina je kot kot nekakšen laboratorij, kjer se vedno nekaj dogaja, kjer starši iščejo nove poti, raziskujejo pristope in poskušajo nove trike pri vzgoji otrok. O tem je z nami razmišljal tudi dr. Mihael Černetič, avtor knjige Družinska sreča po naše. Z nami je podelil štiri gradnike za srečno družino: motivacija, stik, prožnost in duhovna dimenzija. 
3/27/20249 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Vsaka družina ima senčne plati

Govorili smo o družinski sreči.  Naš gost je bil avtor knjige Družinska sreča po naše dr. Mihael Černetič. Knjiga ni klasičen vzgojni priročnik, saj podaja izkušnje iz prve roke. Tokrat so bile na na vrsti misli o senčnih plateh družine in o zgrešeni podobi očeta kot Supermana. 
3/25/202410 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Zakaj vzgojni recepti ne delujejo?

V Tednu družine smo gostili družinskega očeta, moža in psihologa dr. Mihaela Černetiča. Spregovoril je o svoji knjigi Družinska sreča po naše, o nemoči vzgojnih nasvetov ter o humornih jutranjih prigodah družine z majhnimi otroki. 
3/22/202411 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Usposabljanje in zaposlovanje oseb z Downovim sindromom

21. marec je svetovni dan Downovega sindroma, zato smo gostili predsednico Društva Downov sindrom Slovenija dr. Valerijo Bužan. Datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Ta genetska posebnost seveda vpliva na posameznikove fizične in intelektualne sposobnosti, a to ne pomeni nujno, da so te osebe postavljene na rob družbe. Kakšne možnosti imajo osebe z Downim sindromom na področju zaposlovanja in izobraževanja? 
3/20/20246 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Dan gozdov in dobri učinki gozdne terapije

Pred 21. marcem, ko je Svetovni dan gozdov, ki jih imamo pri nas na srečo zelo veliko, smo se pogovarjali z gozdno vodnico Katarino Alič Čretnik.  Gozd ni le les in dobiček. Gozd je tudi dar, je prostor, kjer se lahko odpočijemo in umirimo. Kako lahko v njem načrtno preživimo nekaj ur in k temu vzgajamo tudi otroke? 
3/18/20248 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Utrip življenja v gimnaziji A.M. Slomška v Mariboru

Za nekaj minut smo se preselili v srednješolska leta. Vsak od nas ima svoje spomine na ta čas, kako pa teče življenje v gimnaziji A. M. Slomška v Mariboru danes, nam je  povedala prof. zgodovine Damjana Krivec Čarman. 
3/15/202411 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Življenjski izzivi odraščanja v obdobju srednje šole in pomen spodbudnega okolja

V Tednu katoliškega šolstva smo se za nekaj minut  vrnili v dijaška leta. Slišali smo pogovor z vzgojiteljem Draganom Abramom iz  Dijaškega doma A.M. Slomška v Mariboru.  Več nam je povedal o programu MEPI, o aktivnostih v Domu in izzivih odraščanja. 
3/13/202410 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Graditev skupnosti mladostnikov v OŠ A. M. Slomška v Mariboru

V tednu katoliškega šolstva je manjša radijska ekipa obiskala Zavod A.M. Slomška v Mariboru. Sodelavka Maja Morela je obiskala Osnovno šolo Montessori in posnela pogovor s tremi profesorji, ki so povedali, kako s povezovanjem praktičnega dela in učenja gradijo skupnost mladostnikov.
3/11/202410 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Skupna telovadba premaguje osamljenost

Osamljenost je danes stiska številnih ljudi. Razlogi so različni. A kako priti ven iz teh težkih občutkov, ki imajo vpliv tudi na zdravje človeka? Ena od možnosti je Šola zdravja in njihov program Dihajmo z naravo, ki poteka enkrat tedensko na več lokacijah po Sloveniji. Vodijo jo prostovoljci, ki so povezani v Društvo Šola zdravja. Vodijo tudi vsakodnevne jutranje ure telovadbe na prostem.  Vodja projekta Dihajmo z naravo Andraž Purger je povedal, kdo lahko postane prostovoljec. 
3/8/20247 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Program Dihajmo z naravo je primeren prav za vsakogar 

Društvo Šola zdravja že več let pripravlja program Dihajmo z naravo, ki se je znova začel v tem mesecu. Kako vaje blagodejno vplivajo na človekovo telo in dušo, nam je povedal Andraž Purgar iz Društva Šola zdravja. Pomembna je tudi socialna plat programa, saj omogoča druženje, ki premaguje danes precej razširjeno osamljenost. 
3/6/20244 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Vaje sproščanja v naravi kot zdravilo za stres in tesnobo

Društvo Šola Zdravja uspešno deluje že več let. Vaditelji sak dan po različnih krajih Slovenije pripravljajo vadbo na prostem z imenom Tisoč gibov . Uspešna pa je tudi njihova druga aktivnost in sicer Dihajmo z naravo, ki je na voljo enkrat na teden in je sofinancirana z Ministrstva za zdravje. Začeli so že četrto sezono.  Katere vaje sproščanja izvajajo, nam je povedal Andraž Purgar.
3/4/20247 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Na prvi petek v marcu združeni v molitvi za Palestino

Na prvi petek v marcu skoraj po vsem svetu poteka molitveno bogoslužje. Letos za Palestino. Organizacija svetovni molitveni dan namreč že desetletja skrbi, da kristjanke po vsem svetu  ta dan molijo za točno določeno deželo, ki tudi pripravi bogoslužje . Letos je to Palestina oz. kristjanke različnih Cerkva, ki živijo v Gazi in na Zahodnem Bregu. Kam bodo šla zbrana sredstva in kaj ji pomeni ta dan, je povedala sodelavka Društva Marjeta Žebovec. 
3/1/20247 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Nerešljiv konflikt med Palestinci in Izraelci lahko razveže samo Bog

Vsak prvi petek v marcu poteka ekumensko bogoslužje v okviru Svetovnega molitvenega dne. Besedilo pripravijo različne skupine kristjank vsega sveta. Letos so na vrsti ženske iz Palestine, Naša sogovornica sodelavka Društva Marjeta Žebovec SMD Slovenija je povedala, katere resnične zgodbe iz te dežele vsebuje letošnje bogoslužje.
2/28/20248 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Bogoslužje Svetovnega molitvenega dne letos pripravile Palestinke

Vsak prvi petek v marcu društvo Svetovni molitveni dan Slovenija organizira ekumensko bogoslužje na več krajih v naši domovini. Besedilo pripravijo različne skupine kristjank vsega sveta. Letos so na vrsti ženske iz Palestine, kar je še posebej dobrodošlo, saj je dolgotrajni konflikt z Izraelom dosegel enega svojih vrhuncev po oktobrskem napadu skrajnega gibanja Hamas na južni del Izraela. Naša gostja je bila sodelavka Društva Marjeta Žebovec. 
2/26/20245 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Psihološko svetovanje ali psihoterapija?

V našem prostoru področje psihoterapije ostaja neurejeno. Sodelujoči na nedavnem posvetu v Državnem svetu pa so opozorili, da živimo v času, ko število duševnih stisk narašča, saj ocene kažejo, da se je v prvem letu pandemije število primerov tako anksioznih kot depresivnih motenj v svetu, povečalo za več kot 25 %. Strinjali so se, da je duševno zdravje vrednota ter del človekovega dostojanstva, ustrezna duševna oskrba pa nujno potrebna dobrina sodobnega časa. Tokrat smo prisluhnili  prof. dr. Robertu Mastenu, ki je pojasnil razliko in podobnost med psihološkim svetovanjem in psihoterapijo.
2/23/20247 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Sodelovanje psihiatrije in psihoterapije je lahko dokazano uspešno

Pomemben izziv na področju duševnega zdravja  v slovenskem prostoru je sodelovanje različnih strokovnjakov, tako znotraj kot zunaj zdravstva. Na nedavnem posvetu v Državnem zboru je tako psihiatrinja dr. Jelena Flajs De Miranda predstavila primer iz lastne prakse, kjer so uspešno združili psihiatrični in psihoterapevtski pristop zdravljenja. 
2/21/20247 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Kdaj bo poklic psihoterapevta priznan tudi v Sloveniji

Področje psihoterapije je  pri nas že vrsto let neurejeno tako glede izobrazbe kot nadzora izvajalcev. Danes se lahko prav vsak z nekaj vikend tečaji okliče za psihoterapevta in k temu doda še nekaj zdravljenja z meditacijo ali neko obliko ezoterike. Strokovnjaki, tako tisti v zdravstveni stroki, to so npr. klinični psihologi in psihiatri, kot strokovno usposobljeni psihoterapevti različnih smeri, si zato prizadevajo za večjo preglednost tega poklica. Prisluhnili smo predsednici Slovenske krovne zveze za psihoterapijo Ksenji Kos. 
2/19/20247 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Spletne goljufije

V rubriki Življenje išče pot smo nekaj besed posvetili spletnim goljufijam, ki jih je kljub opozorilom vse več. Po eni strani so pristopi zlikovcev vse bolj prefinjeni, po drugi strani pa pomembno vlogo v ozadju ves čas igra psihologija spletnih prevar. Kako nam njeno poznavanje lahko pomaga pri pravočasnem odkrivanju in ustreznem ravnanju na spletu nam bo pojasnil dr. David Modic s Fakultete za računalništvo in informatiko.
2/16/20248 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Simon Gregorčič in sporočilo pepelnične srede

Prvo praznovanje pepelnice sega v osmo stoletje po Kristusu in verjetno izvira iz še zgodnejše tradicije, ko so se spokorniki posuvali s pepelom v znamenje sprave za svoje grehe. V Svetem pismu najdemo mnogo takšnih primerov – Job je na primer rekel, da se kesa v prahu in pepelu. Sporočilo pepelnične srede najdemo tudi v slovenski literaturi. Tako je Simon Gregorčič v pesmi z naslovom „V pepelnični noči“ ubesedil človeško minljivost. Z nami je bila slavistka  Marjeta Žebovec.
2/14/20245 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Ne dopustimo, da nam zasloni ukradejo odnose

Minuli teden smo obeležili Dan varne rabe interneta. Ob tej priložnosti na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si opozarjajo na problematiko spletnega nasilja zlasti med mladostniki. Pri vzgoji za uporabo spleta so pomembne tudi smernice, ki so jih pediatri in drugi sprejeli leta 2021. Da bi zaživele tudi v družinah in šolah, se trudi pediatrinja dr. Anja Radšel.
2/12/20246 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Pomen in simbol olja v zakramentih Cerkve

V nedeljo smo obhajali Svetovni dan bolnikov in prav je, da nekaj besed v našem programu namenimo njim. Natančneje zakramentu bolniškega maziljenja, kjer sta vidno znamenje nevidne milosti dotik in olje. Kakšno je to olje in od kod ta duhovna tradicija, nam je pojasnil bolniški duhovnik iz Maribora p. Ivan Hočevar.
2/9/20246 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Pomen in simbol olja v zakramentih Cerkve

V nedeljo smo obhajali Svetovni dan bolnikov in prav je, da nekaj besed v našem programu namenimo njim. Natančneje zakramentu bolniškega maziljenja, kjer sta vidno znamenje nevidne milosti dotik in olje. Kakšno je to olje in od kod ta duhovna tradicija, nam je pojasnil bolniški duhovnik iz Maribora p. Ivan Hočevar.
2/7/20248 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Ko pride čas za zakrament bolniškega maziljenja

V tednu pred svetovnim dnevom bolnikov, ki ga smo obeležili 11. februarja na praznik Matere božje iz Lurda, je bil naš gost bolniški duhovnik p. Ivan Hočevar, ki oskrbuje UKC Maribor in Dom Danice Vogrinec. Pogovarjali smo se o zakramentu bolniškega maziljenja, ki ga Cerkev nudi bolnim za okrevanje in duhovno pomoč, umirajočim pa kot popotnico v novo življenje. 
2/5/20247 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

V odnosih se je dobro naučiti novih vzorcev vedenja

Naša gostja zakonska in družinska terapevtka Jana Lavtižar je spregovorila o dilemi: kdaj ostati v zakonu ali zvezi in kdaj oditi? Vse prevečkrat namreč ljudje iščejo sebi podobne osebe, s katero se bodo v vsem ujeli. A kmalu pride resničnost, ki zahteva, da se vsak nekako odlepi od vzorcev vedenja, ki kvarijo odnose.
2/2/20246 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Vsak zakonski prepir še ni razlog za ločitev

Ljudje potrebujemo vez z drugimi, stiki nas osmišljajo. Zato je razhod lahko za mnoge zelo boleč in nekatere zlomi. Ste pravkar s težkim srcem odšli iz zveze, ali pa ste morali sprejeti odhod partnerja, ste že dolgo ločeni, a imate občutek, da še ne morete zadihati? Se vam zdi, da ne boste nikoli več zaživeli polno in radostno? Pogovarjali smo se z Jano Lavtižar, zakonsko in družinsko terapevtko, ki tudi iz svojih izkušenj pomaga posameznikom iz malodušja, strahov in sramu.
1/31/20248 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

V intimne zveze vstopamo z visokimi pričakovanji, a s premalo znanja

Ločitve zakonske zveze ali razhodi neformalnih intimnih zvez so zelo boleči dogodki. Statistika pove, da razpade že vsak tretji zakon. Poleg tega so tu še neformalne partnerske zveze, ki niso zajete v statistike. Vse to nam govori o številnih razočaranjih in bolečinah. Kako to doživljajo otroci in kakšne spremembe so se zgodile v družbi, nam je povedala zakonska in družinska terapevtka Jana Lavtižar.
1/29/20249 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Etika in religija v šolskem programu žal na repu programa

Bralec in velik podpornik revije Vzgoja je tudi pomožni škof Anton Jamnik. Kot predsednik komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci je izpostavil pohvalno dejstvo, da je revija zares pluralna in odprta za zelo različne avtorje na tem področju. Ta drža je po njegovem mnenju nujna tudi pri večjem uvajanju vedenja o etiki in religijah v slovenskem šolskem programu. Obžaluje, da danes učenci in dijaki skoraj ničesar ne vedo o teh tematikah, zato pa se, tako meni škof, krepijo predsodki in strahovi.
1/26/20246 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Vzgojna modrost spodbuja ustvarjalne moči učencev

Za dosedanje prispevke na tem in številnih drugih področjih se je ustvarjalcem revije Vzgoja zahvalil ljubljanski pomožni škof in predsednik komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci dr. Anton Jamnik.  Izpostavil je pluralnost objav in pomen vzgoje v učnem procesu. 
1/24/20248 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Revija Vzgoja praznovala izid 100. številke

V decembru je izšla 100. številka revije Vzgoja, ki jo od leta 1999 izdaja Društvo katoliških pedagogov Slovenije. Pomeni pomemben prispevek k pluralni razpravi o številnih vzgojno-izobraževalnih vprašanjih v javnem prostoru, iz katerega je bila beseda »vzgoja« še nedavno skoraj izbrisana. Pot revije sta ovrednotila predsednica Mari Žabjek in p. Silvo Šinkovec.
1/22/20247 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Prihaja Svetopisemski maraton 2024

 Svetopisemski maraton že več kot 15 let povezuje kristjane v poslušanju božje besede. Poleg osrednje-slovenskega branja Svetega Pisma na daljavo potekajo tudi številni mini maratonu ter bogat spremljevalni program. Kako se prijaviti na branje, kje in kdaj lahko sami pripravite mini maraton,  smo vprašali Tanjo Povšnar Vrečar, ki sodeluje pri pripravi kot prostovoljka.
1/19/20247 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Kako sem pripravila Mini svetopisemski maraton na župniji

Organizatorji  Svetopisemskega maratona  želijo, da se božja beseda širi, zato vabijo tudi župnije, da pripravijo krajše t.i. mini maratone branja SP. Posebno izkušnjo s tem ima Monika Jeglič iz Zgornjega Tuhinja, kjer ga bodo izvedli tudi letos. Morda bo njena zagnanost spodbuda še drugim, da se opogumijo in ga organizirajo na svoji župniji. Lahko je to tudi eno samo popoldne. 
1/17/20245 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Kako bereta Sveto pismo mož in žena

V tednu pred pričetkom letošnjega Svetopisemskega maratona smo prisluhnili Davidu Rupniku, ki je aktiven pri Društvu Gibanje za življenje. Maratonskega branja SP se je udeležil prvič že pred časom, zdaj pa vabi še druge, da se pridružijo temu dogodku. Slišali smo njegovo izkušnji s Svetim pismom, ki je zanj in ženo živa beseda in ne le več tisoč leto staro besedilo.
1/15/20246 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ženska kot graditeljica miru

Zdravnik psihiater prof. dr. Jožef Magdič je razmišljal o plemenitosti ženske in s čim lahko ona prispeva k več miru v družini in družbi. Izpostavil je tudi potrebnost čiste duše in skromnosti v življenju, saj je materializem velik ubijalec duše.
1/12/20246 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ljubezen naredi pravega človeka

Prisluhnili smo delu pogovora z zdravnikom psihiatrom in psihoanalitikom prof. dr. Jožefom Magdičem, ki je razmišljal o poti do notranjega miru. Pomembna zdravilna točka na tej poti je tudi ljubezen, pravi, in sicer v kombinaciji s spoštovanjem.
1/10/20248 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Razpršenost življenja nam prinaša dušni nemir

Prvega januarja smo obeležili Svetovni dan miru in zato gostili prof. dr. Jožefa Magdiča, zdravnika psihiatra in psihoanalitika, ki zase pravi, da je zdravnik dušeslovec. Prepričan je, da nam razpršenost življenja prinaša dušni nemir, na kar pa imamo nekaj vpliva.
1/8/20246 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Nauk islama nasprotuje zakonu o prostovoljnem končanju življenja s pomočjo

Eden od temeljev vsake religije je morala oz. etika, ki v islamu prepoveduje aktivno končanje življenja. Več o tem je pojasnij mufti islamske skupnosti v Sloveniji dr. Nevzet Porić.
1/5/20247 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Zdravnik dr. Daniel Grabar: veliko umirajočih sem pospremil na zadnjo pot

Večkrat smo že poročali o naporih posameznikov in različnih združenj za več kulture življenja v naši družbi, ki se sooča s težnjami po prostovoljnem končanju življenja, ki bi bilo vpisano celo v zakonodajo. Tokrat smo slišali stališči predstavnika judovske skupnosti Borisa Čerina-Levija in binkoštne skupnosti Daniela Grabarja.
1/3/20247 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Verske skupnosti odločno proti zapisu samomora s pomočjo zakonodajo

19. decembra je sedem večjih verskih skupnosti v Sloveniji podpisalo skupno izjavo glede uvajanja samomora s pomočjo v slovensko zakonodajo. to je dobrodošel prispevek civilne družbe, da bi predlog Srebrne niti končal parlamentarno pot in bi začeli s širšim družbenim pogovorom. Tokrat smo prisluhnili predsedniku slovenske škofovske konference dr. Andreju Sajetu.
1/1/20248 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Nasveti za porod v domačem okolju

Še zadnjič je bila naša sogovornica babica in vodja porodnega bloka porodnišnice Kranj Saša Matko, govorili pa sva o porodu na domu in o primerih, ko se otrok rodi mrtev ali umre kmalu po porodu. Vsi si želimo, da je teh primerov čim manj, ko pa se zgodijo, je potrebno sočutje in primerno ravnanje.
12/29/20238 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Vrline babice, ki so v pomoč porodnicam in očetom

Vodja porodnega bloka porodnišnice Kranj Saša Matko je v tem božičnem času spregovorila o potrebnih vrlinah babice oz. babičarja, o tem kaj vse nudijo porodnicam v porodnišnici in kako očete pripravijo na navzočnost in pomoč pri porodu.
12/27/20236 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Vpis babištva na seznam nesnovne dediščine UNESCA

Naša gostja je bila diplomirana babica, vodja porodnega bloka porodnišnice Kranj Saša Matko, predsednica Sekcije medicinskih sester in babic pri Zbornici – Zvezi. Letošnje leto je za babištvo zelo pomembno, saj obeležujemo že 270 let izobraževanja babic na Slovenskem. Ta veščina pa je tudi našla mesto na seznamu nesnovne dediščine UNESCA.
12/25/20239 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Spreobrnjeni starši – rešeni otroci

Ko otrok pride v skupnost Cenacolo zaradi zasvojenosti, je potrebno, da se v proces zdravljenja vključi celotna družina. Skupnost namreč ponuja tudi srečanja za starše, saj so pristojni prepričani, da so spreobrnjeni in spremenjeni starši pot do rešenih otrok. Prisluhnili smo izkušnji Katarine in Andreja Mohar.
12/22/20237 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Pot odvisnosti pelje globoko in vzpon je kakor novo rojstvo

Govorili smo o skupnosti Cenacolo, v kateri je več let živel Matija Mohar. Temelji zdravljenja so delo, molitev in pristni odnosi v skupnosti. Tokrat nas je zanimalo, zakaj se je odločil, da vstopi v skupnost in vztraja, čeprav je bilo na trenutke zanj zelo težko.
12/20/20237 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Skupnost Cenacolo je šola življenja

Pogovarjali smo se s Katarino in Matijem Mohar, ki sta po spletu okoliščin zelo povezana s skupnostjo Cenacolo. Matija je namreč tam preživel nekaj let, njegova mama pa se je tudi vključila v program za starše. Obema se je življenje precej spremenilo. Red, disciplina, delo, resnica in adoracija so temelji skupnosti Cenacolo. 
12/18/20239 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kako delujejo programi za starševski nadzor telefona

Govorili smo o pasteh uporabe pametnih telefonov pri otrocih in mladostnikih in sicer o tem, katere vsebine so zanje res škodljive, kako naj starši uporabljajo možnosti starševskega nadzora v telefonih otrok in kako jim vsebinsko prihaja naproti Inštitut Integrum.
12/15/20237 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Pravila skupnosti in družine pri uporabi telefonov

Razkrivali smo pasti, ki na mlade pretijo pri uporabi telefonov. Pri tem je velika odgovornost staršev, pri kateri starosti bodo otroku telefon omogočili. Dejstvo pa je, da če otrok telefon dobi pozneje kakor sovrstniki, to ustvari pritisk tako na otroke kakor na starše. Benjamin Tomažič iz Inštituta Integrum predlaga nekatera pravila in dogovore.
12/13/20238 minutes, 1 second
Episode Artwork

Vpliv telefona in družbenih omrežij na duševno zdravje

Govorili smo o pametnih telefonih, ki jih odrasli in tudi otroci pogosto držimo v rokah. Ker se bližajo božični in novoletni prazniki, bo koristno premisliti, kdaj in kako jih uporabljati in kakšen vpliv ima njihova uporaba na duševno zdravje. Naš gost je bil direktor Inštituta Integrum Benjamin Tomažič.
12/11/20237 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Ukradeni otroci v nekdanji Jugoslaviji

Prisluhnili smo drugemu delu pogovora z Nevenko Ivanušec in njenim sinom, ki jo skupaj s sestro, podpira pri njenih prizadevanjih, da najdejo brata, novorojenčka, ki je leta 1979 izginil v ljubljanski porodnišnici. Rekli so ji, da je umrl in ji ga niso več pokazali niti mrtvega. Njena zgodba ni osamljen primer, saj je v 80. letih prejšnjega stoletja v Sloveniji umrlo 70 novorojenčkov v sumljivih okoliščinah.
12/8/20237 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Mama išče v porodnišnici ukradenega otroka

V t. i. trgovini z dojenčki, ki se je predvsem v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja dogajala na območju Jugoslavije, naj bi bilo prodanih več kot 20 tisoč dojenčkov. Ena od teh mam, Nevenka Ivanušec, se je obrnila tudi na nas, da bi povedala svojo zgodbo. V ljubljanski porodnišnici je rodila dečka 11. maja 1979, naslednji dan je odšla domov in otroka ni več nikdar videla ne mrtvega ne živega.
12/6/20239 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Karitas ustvarja prostor za starejše in dolgotrajno brezposelne

Za nami je Teden Karitas, ki kot katoliška dobrodelna in humanitarna organizacija stori veliko dobrega za ljudi v stiski. V tem času nas je nagovarjalo geslo Upanje za vse, ki nas vabi, da drugemu vlivamo zaupanje, da obstajajo rešitve za izzive in težave. Tokrat smo prisluhnili poročilu generalnega tajnika Slovenske karitas Petru Tomažiču o projektih, ki jih lahko izvajajo zaradi darov dobrih ljudi.
12/4/20237 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Pogovor z Boštjanom Cvetičem

V Tednu Karitas smo se z vodjo Zavetišča za brezdomne osebe - sv. Martin v Mariboru Boštjanom Cvetičem pogovarjali, kakšno upanje dajejo brezdomnim in kaj mu osebno pomaga, da že 17 let vztraja v svojem poslanstvu, ki ni le osemurna služba.
12/1/20237 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Ali je obisk pri psihiatru za vas še tabu tema?

S psihiatrinjo Tatjano Sodja, ki dela v velenjskem centru za duševno zdravje, sva govorili delovanju njene ambulante in o tem, kako skušajo okrepiti ljudi, ki pridejo k njim zaradi psihične stiske zaradi poplav. In seveda o strahu nekaterih ljudi pred zdravili ter o delovanju mobilne službe za pomoč v duševni stiski.
11/29/20234 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ko negotovost poraja tesnobo, nespečnost in strah

Na psihiatrinjo Tatjano Sodja, ki deluje v okviru Centra za duševno zdravje Velenje se obrača vedno več ljudi, ki trpijo zaradi posledic poplav. Kakšne so te stiske in na kaj naj bodo pozorni delodajalci?
11/27/20238 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Več zdravja, socialnih in čustvenih veščin za duševno stabilnost mladih

S socialno pedagoginjo dr. Heleno Jeriček Klanšček iz NIJZ smo govorili o mladih, ki so zadovoljni s svojim življenjem. Prav je, da govorimo o njih, da govorimo o dobrem in spodbudnem, kar se dogaja v naši družbi, kajti vse preveč vidimo in slišimo le o slabem, premalo pa o dobrem. Rezultati so sad mednarodne raziskave Z zdravjem povezana vedenjav šolskem obdobju.
11/24/20234 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Duševne stiske mladih so odsev spremenjene družbe, družine in spleta

Vodja mednarodne raziskave o zdravju in vedenju v šolskem obdobju socialna pedagoginja dr. Helena Jeriček Klanšček iz NIJZ je spregovorila o mladih, ki po rezultatih raziskave v precejšnji meri doživljajo preveč osamljenosti, tesnobe in žalosti.
11/22/20238 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Ko mladostnika mučijo osamljenost, tesnoba in žalost

Podatki raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju kažejo, da je občutke osamljenosti, tesnobe in žalosti v zadnjem letu izkusil vsak šesti mladostnik. Dr. Helena Jeriček Klanšček iz NIJZ nam je opisala, kdaj ti občutki postanejo zaskrbljujoči za razvoj mladostnika.
11/20/20237 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Marija Zidar in snemanje dokumentarnega filma o femicidu v Sloveniji

Društvo SOS telefon za ženske in otroke, ki so žrtve nasilja je že vrsto let dostopen za vse, ki trpijo v bližnjih odnosih. Ker so žrtve večinoma pozabljene, želi režiserka in sociologinja dr. Marija Zidar posneti dokumentarni film in vključiti izkušnje tistih, ki so kakorkoli bili vpleteni v določeno zgodbo nasilja nad žensko v intimno partnerski zvezi.
11/17/20237 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Osebne značilnosti moških, ki zagrešijo umor ženske znotraj intimne zveze

Z režiserko in sociologinjo dr. Marijo Zidar smo govorili o njeni izkušnji snemanja filma Odpuščanje in o socialnih značilnostih moških, ki zagrešijo femicid.
11/15/20237 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Podobe umorov žensk znotraj intimno partnerskih odnosov

Vsako leto v Sloveniji umre nasilne smrti od 5-10 ženk intimno partnerskih zvezah ali zakonih. In prav o teh žrtvah želi režiserka in sociologinja dr. Marijo Zidar pripraviti dokumentarni film. Vse tiste, ki ste pripravljeni o svojem doživljanju dogodkov karkoli izpovedati, vabijo k sodelovanju. Prisluhnite ji v rubriki Življenje išče pot ob 9.20.
11/13/20236 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Delovanje ambulant za kronično bolečino

V Sloveniji deluje kar nekaj ambulant za obravnavo kronične bolečine. Tam bolnikov ne označijo za hipohondre, temveč jim prisluhnejo in verjamejo ter skušajo pomagati. Pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov pa so za ozaveščanje bolnikov izdali plakat s kratico POLH.
11/10/20236 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Pravilna uporaba zdravil pri kronični bolečini

Govorili smo o kroničnih bolečinah, ki so npr. posledica obrabe sklepov ali starih poškodb. Pri tem je pomemben pravilen pristop in redna uporaba predpisanih zdravil. Kje dobiti več informacij, nam je povedala vodja delovne skupine za bolečino pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Vesna Svilenković.
11/8/20239 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kako prepoznamo kronično bolečino?

Kronična bolečina je stalna spremljevalka številnih med nami. Kako se izraža, kako jo prepoznamo in kaj lahko storimo, nam je pojasnila vodja Delovne skupine za bolečino pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Vesna Svilenković.
11/6/20237 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Kako prepoznamo kronično bolečino?

Kronična bolečina je stalna spremljevalka številnih med nami. Kako se izraža, kako jo prepoznamo in kaj lahko storimo, nam je pojasnila vodja Delovne skupine za bolečino pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Vesna Svilenković.
11/6/20237 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Sadovi večletnega dela z mladimi, ki »visijo« v zraku

Vodja vodja mentorske skupine Veronika Bezgovšek v programu za mlajše odrasle PUM O+ je pojasnila, kateri mladi se vključujejo v ta program, in kakšni so sadovi večletnega delovanja.
11/3/20237 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Sadovi večletnega dela z mladimi, ki »visijo« v zraku

Vodja vodja mentorske skupine Veronika Bezgovšek v programu za mlajše odrasle PUM O+ je pojasnila, kateri mladi se vključujejo v ta program, in kakšni so sadovi večletnega delovanja.
11/3/20237 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Program PUM O+, če niste dokončali šole in iščete zaposlitev

Govorili smo o mladostnikih, ki jim iz različnih razlogov ni uspelo dokončati srednje šole in so nekako obtičali v praznem teku. V iskanju zaposlitve, premagovanju izzivov in razreševanju osebnih stisk jim prihaja naproti pomoč programa PUM O + z mentorji. Kje, kako in koliko časa se vse skupaj odvija, je povedala vodja mentorske skupine Veronika Bezgovšek.
11/1/20239 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Program PUM O+, če niste dokončali šole in iščete zaposlitev

Govorili smo o mladostnikih, ki jim iz različnih razlogov ni uspelo dokončati srednje šole in so nekako obtičali v praznem teku. V iskanju zaposlitve, premagovanju izzivov in razreševanju osebnih stisk jim prihaja naproti pomoč programa PUM O + z mentorji. Kje, kako in koliko časa se vse skupaj odvija, je povedala vodja mentorske skupine Veronika Bezgovšek.
11/1/20239 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Krajani Luč niso sami, v veliko oporo so jim sodelavci Karitas

Na našem obisku Savinjske doline je nastal pogovor z voditeljico župnijske Karitas Luče o tem, kako teče življenje po poplavah in kaj ljudem pomeni obisk, poslušanje in pomoč lokalne skupnosti.
10/30/20235 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Krajani Luč niso sami, v veliko oporo so jim sodelavci Karitas

Na našem obisku Savinjske doline je nastal pogovor z voditeljico župnijske Karitas Luče o tem, kako teče življenje po poplavah in kaj ljudem pomeni obisk, poslušanje in pomoč lokalne skupnosti.
10/30/20235 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Zadovoljstvo obiskovalcev v Večgeneracijskem centru Brežice

Vodja večgeneracijskega centra Brežice Ana Marija Žerjav nam je povedala, kaj najbolj pritegne njihove obiskovalce, kako deluje prostovoljno nudenje prevozov starejšim in kakšne načrte še imajo.
10/27/20234 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Zadovoljstvo obiskovalcev v Večgeneracijskem centru Brežice

Vodja večgeneracijskega centra Brežice Ana Marija Žerjav nam je povedala, kaj najbolj pritegne njihove obiskovalce, kako deluje prostovoljno nudenje prevozov starejšim in kakšne načrte še imajo.
10/27/20234 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Tudi starejši imajo v Brežicah svoj prostor druženja in učenja

Vodja večgeneracijskega centra Brežice Ana Marija Žerjav nam je povedala, da v imajo v enem od nadstropij njihove stavbe tudi nekaj stanovanj za starejše, ki jim to pomeni večjo možnost kakovostnega življenja in je pomembna protiutež socialni izolaciji oz. osamljenosti.
10/25/20236 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Tudi starejši imajo v Brežicah svoj prostor druženja in učenja

Vodja večgeneracijskega centra Brežice Ana Marija Žerjav nam je povedala, da v imajo v enem od nadstropij njihove stavbe tudi nekaj stanovanj za starejše, ki jim to pomeni večjo možnost kakovostnega življenja in je pomembna protiutež socialni izolaciji oz. osamljenosti.
10/25/20236 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Delovanje večgeneracijskega centra Brežice

Na našem septembrskem radijskem kolesarjenju po Posavju in Dolenjski smo spoznali vodjo večgeneracijskega centra Ana Marijo Žerjav. Z veseljem nam je povedala, kaj vse nudijo obiskovalcem in kakšen je namen njihovih dejavnosti.
10/23/20235 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Delovanje večgeneracijskega centra Brežice

Na našem septembrskem radijskem kolesarjenju po Posavju in Dolenjski smo spoznali vodjo večgeneracijskega centra Ana Marijo Žerjav. Z veseljem nam je povedala, kaj vse nudijo obiskovalcem in kakšen je namen njihovih dejavnosti.
10/23/20235 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Patronažne sestre imajo pomembno vlogo v paliativni oskrbi na domu

Večina neozdravljivo bolnih si želi do konca življenja živeti v domačem okolju. O tem vidiku nam je več povedala Staša Rojten iz patronažne dejavnosti v Zdravstvenem domu Nazarje. V drugem delu prispevka pa je spregovorila o svoji osebni izkušnji pri bolni mami Maša Jelušič.
10/20/20239 minutes
Episode Artwork

Patronažne sestre imajo pomembno vlogo v paliativni oskrbi na domu

Večina neozdravljivo bolnih si želi do konca življenja živeti v domačem okolju. O tem vidiku nam je več povedala Staša Rojten iz patronažne dejavnosti v Zdravstvenem domu Nazarje. V drugem delu prispevka pa je spregovorila o svoji osebni izkušnji pri bolni mami Maša Jelušič.
10/20/20239 minutes
Episode Artwork

Paliativna oskrba bolnikov z rakom v Sloveniji

Skrb za zmanjšanje bolečine, za lažje dihanje, preprečevanje slabosti in izboljšanje spanje so tista nujna področja, ki jih nudi paliativna oskrba bolnikom, ki so neozdravljivo bolni. In o tem smo govorili v rubriki Življenje išče pot. Gostja bo tudi hči bolnice z rakom. Prisluhnimo njej in vodji oddelka za akutno paliativno oskrbo na Onkološkem inštitutu Ljubljana Maji Ebert Moltara.
10/18/20239 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Paliativna oskrba bolnikov z rakom v Sloveniji

Skrb za zmanjšanje bolečine, za lažje dihanje, preprečevanje slabosti in izboljšanje spanje so tista nujna področja, ki jih nudi paliativna oskrba bolnikom, ki so neozdravljivo bolni. In o tem smo govorili v rubriki Življenje išče pot. Gostja bo tudi hči bolnice z rakom. Prisluhnimo njej in vodji oddelka za akutno paliativno oskrbo na Onkološkem inštitutu Ljubljana Maji Ebert Moltara.
10/18/20239 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Kakšne so pravice pri vračanju na delo po dolgotrajni bolezni

Govorili smo o pravicah vračanja na delo bolnic z rakom dojk in raki rodil. Žal je to področje birokratsko kar zapleteno, zato na Združenju Europa Donna poudarjajo, da so vedno na voljo za informacije glede. 
10/16/20238 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kakšne so pravice pri vračanju na delo po dolgotrajni bolezni

Govorili smo o pravicah vračanja na delo bolnic z rakom dojk in raki rodil. Žal je to področje birokratsko kar zapleteno, zato na Združenju Europa Donna poudarjajo, da so vedno na voljo za informacije glede. 
10/16/20238 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vračanje na delo po dolgotrajni bolezni raka

V mesecu rožnatega oktobra, ko je v ospredju osveščanje o raku dojk, smo v rubriki govorili o problematiki vračanja na delovno mesto po dolgotrajnem zdravljenju raka dojk ali rakov rodil. Prisluhnili smo predstavnici Združenja Europa Donna Slovenija Darji Molan.
10/13/20237 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Vračanje na delo po dolgotrajni bolezni raka

V mesecu rožnatega oktobra, ko je v ospredju osveščanje o raku dojk, smo v rubriki govorili o problematiki vračanja na delovno mesto po dolgotrajnem zdravljenju raka dojk ali rakov rodil. Prisluhnili smo predstavnici Združenja Europa Donna Slovenija Darji Molan.
10/13/20237 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Iskanje poti sprave in pokop umorjenih po 2. svetovni vojni

Tokrat smo spregovorili o procesu sprave in primernem kraju pokopa kruto umorjenih Slovencev in Slovenk po 2. svetovni vojni. O tem so se minuli teden predstavniki štirih organizacij, ki delujejo na področju sprave pogovarjali s predsednico države Natašo Pirc Musar. Naša gostja je bila Vlasta Doležal Rus iz civilne iniciative Prebudimo Slovenijo.
10/11/20235 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Iskanje poti sprave in pokop umorjenih po 2. svetovni vojni

Tokrat smo spregovorili o procesu sprave in primernem kraju pokopa kruto umorjenih Slovencev in Slovenk po 2. svetovni vojni. O tem so se minuli teden predstavniki štirih organizacij, ki delujejo na področju sprave pogovarjali s predsednico države Natašo Pirc Musar. Naša gostja je bila Vlasta Doležal Rus iz civilne iniciative Prebudimo Slovenijo.
10/11/20235 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Skupnost razvezanih v Cerkvi obeležuje 20 let delovanja

Razvezani oz. ločeni imajo po 20-ih letih delovanja Skupnosti SRCE varen prostor za okrevanje po travmatični izkušnji. Gospa Karmen je povedala, kaj vse nudijo članom in več o 7. Vseslovenskem srečanju razvezanih v Ljubljani. 
10/9/20238 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Skupnost razvezanih v Cerkvi obeležuje 20 let delovanja

Razvezani oz. ločeni imajo po 20-ih letih delovanja Skupnosti SRCE varen prostor za okrevanje po travmatični izkušnji. Gospa Karmen je povedala, kaj vse nudijo članom in več o 7. Vseslovenskem srečanju razvezanih v Ljubljani. 
10/9/20238 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Knjige, igrače in igre, ki spodbujajo otrokovo komunikacijo z bližnjimi

Ko dojenček raste, potrebuje spodbudno okolje, v katerem razvija svoj odnos do sveta in sočloveka. Ker njegov govor še ni povsem izoblikovan, so nam na voljo preprosti in vsakdanji predmeti, ki mu pomagajo pri komunikaciji in učenju. Tudi tokrat je bila naša gostja specialna pedagoginja Maša Orel iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca iz Maribora, kjer dela v razvojni ambulanti.
10/6/20235 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Knjige, igrače in igre, ki spodbujajo otrokovo komunikacijo z bližnjimi

Ko dojenček raste, potrebuje spodbudno okolje, v katerem razvija svoj odnos do sveta in sočloveka. Ker njegov govor še ni povsem izoblikovan, so nam na voljo preprosti in vsakdanji predmeti, ki mu pomagajo pri komunikaciji in učenju. Tudi tokrat je bila naša gostja specialna pedagoginja Maša Orel iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca iz Maribora, kjer dela v razvojni ambulanti.
10/6/20235 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Potrebno je dovolj zgodaj odkriti otrokove manjše zmožnosti komunikacije

Specialna pedagoginja Maša Orel iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca iz Maribora, kjer dela v razvojni ambulanti je pojasnila, zakaj je tako potrebno, da starši dovolj zgodaj opazijo pomanjkljivosti v otrokovi komunikaciji med 1. in 4. letom njegove starosti.
10/4/20237 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Potrebno je dovolj zgodaj odkriti otrokove manjše zmožnosti komunikacije

Specialna pedagoginja Maša Orel iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca iz Maribora, kjer dela v razvojni ambulanti je pojasnila, zakaj je tako potrebno, da starši dovolj zgodaj opazijo pomanjkljivosti v otrokovi komunikaciji med 1. in 4. letom njegove starosti.
10/4/20237 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Spodbujanje otrokove zgodnje socialne komunikacije

Tokrat smo se posvetili majhnim otrokom. Razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo ZD Dr. Adolfa Drolca Maribor je namreč pripravila brezplačno izobraževanje za družine s temo: Spodbujanje otrokove zgodnje socialne komunikacije. Več nam je povedala specialna pedagoginja Maša Orel.
10/2/20235 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Spodbujanje otrokove zgodnje socialne komunikacije

Tokrat smo se posvetili majhnim otrokom. Razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo ZD Dr. Adolfa Drolca Maribor je namreč pripravila brezplačno izobraževanje za družine s temo: Spodbujanje otrokove zgodnje socialne komunikacije. Več nam je povedala specialna pedagoginja Maša Orel.
10/2/20235 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Skupine za žalujoče

S p. Ivanom Platovnjakom smo govorili o skupinah za žalujoče. Pri tem se opirajo na priročnik Pot žalovanja Patricka OMalleya, ki ponuja drugačen pogled na žalovanje: da svojo žalost sprejmemo kot razumljivo posledico ljubezni, ki smo jo čutili do umrlega, in se z njo naučimo živeti.
9/29/20238 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Skupine za žalujoče

S p. Ivanom Platovnjakom smo govorili o skupinah za žalujoče. Pri tem se opirajo na priročnik Pot žalovanja Patricka OMalleya, ki ponuja drugačen pogled na žalovanje: da svojo žalost sprejmemo kot razumljivo posledico ljubezni, ki smo jo čutili do umrlega, in se z njo naučimo živeti.
9/29/20238 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Delovanje skupin za žalujoče v Sloveniji

P. Ivan Platovnjak je pred tremi leti v Ignacijevem domu duhovnosti v Ljubljani zbral prvo skupino za žalujoče. Pojasnil nam je, kako potekajo srečanja in zakaj je tako pomembno, da žalujoči ne ostane sam s svojo bolečino.
9/27/20238 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Delovanje skupin za žalujoče v Sloveniji

P. Ivan Platovnjak je pred tremi leti v Ignacijevem domu duhovnosti v Ljubljani zbral prvo skupino za žalujoče. Pojasnil nam je, kako potekajo srečanja in zakaj je tako pomembno, da žalujoči ne ostane sam s svojo bolečino.
9/27/20238 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Žalovanje odpre brezno žalosti

P. Ivan Platovnjak že tri leta spremlja skupine žalujočih po izgubi ljubljene osebe. Povedal nam je kaj občutijo žalujoči in kako jih lahko bolje razumemo in slišimo.
9/25/20238 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Žalovanje odpre brezno žalosti

P. Ivan Platovnjak že tri leta spremlja skupine žalujočih po izgubi ljubljene osebe. Povedal nam je kaj občutijo žalujoči in kako jih lahko bolje razumemo in slišimo.
9/25/20238 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Teologija telesa za mlade in iskanje pomena spolnosti za mlade

Sv. Janez Pavel II. je v dolgih letih svojega pontifikata v okviru rednih katehez preroško razvijal teologijo telesa za mlade in zakonce. Iz tega vsebinskega bogastva črpajo tudi pri inštitutu Integrum. Z direktorjem Benjaminom Tomažičem sva govorila o glavnih poudarkih te teologije.
9/22/20235 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Teologija telesa za mlade in iskanje pomena spolnosti za mlade

Sv. Janez Pavel II. je v dolgih letih svojega pontifikata v okviru rednih katehez preroško razvijal teologijo telesa za mlade in zakonce. Iz tega vsebinskega bogastva črpajo tudi pri inštitutu Integrum. Z direktorjem Benjaminom Tomažičem sva govorila o glavnih poudarkih te teologije.
9/22/20235 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Prvi spolni odnos in čistost pred zakonom

Z direktorjem inštituta Integrum Benjaminom Tomažičem sem se pogovarjala o potrebni zrelosti za prvi spolni odnos i o tem, o pomenu zdržnost pred zakonom in duhovnem/krščanskem smislu in namenu spolnosti.
9/20/20237 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Prvi spolni odnos in čistost pred zakonom

Z direktorjem inštituta Integrum Benjaminom Tomažičem sem se pogovarjala o potrebni zrelosti za prvi spolni odnos i o tem, o pomenu zdržnost pred zakonom in duhovnem/krščanskem smislu in namenu spolnosti.
9/20/20237 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Mladostniki in mlajši odrasli v primežu pornografije

Inštitut Integrum naslavlja tudi pasti in zanke pornografije, ki ustvarja močno nekemično odvisnost. Zato udeležence programov spodbujajo k celostnemu ustvarjanju lastnega mnenja glede spolnosti, telesnosti in pornografske industrije. Direktor Benjamin Tomažič je še pojasnil, kako deluje detox skupina za moške.
9/18/20236 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Mladostniki in mlajši odrasli v primežu pornografije

Inštitut Integrum naslavlja tudi pasti in zanke pornografije, ki ustvarja močno nekemično odvisnost. Zato udeležence programov spodbujajo k celostnemu ustvarjanju lastnega mnenja glede spolnosti, telesnosti in pornografske industrije. Direktor Benjamin Tomažič je še pojasnil, kako deluje detox skupina za moške.
9/18/20236 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Vključitev metode TRE - sproščanje stresa, napetosti in travme - v šolski in družinski prostor

Tudi otroci in mladi izkušajo stres v svojem telesu. Zato ni nič nenavadno videti otroke, ki kričijo in skačejo ali od veselja ali od napetosti, ki jo na tak način sproščajo, čeprav odrasle to kdaj moti. Kako odrasli še opazimo, da so otroci in mladi napeti in kako jim lahko pomagamo?  Naša gostja je bila svetovalna delavka Špela Potočnik, ki je hkrati tudi inštruktorica metode TRE -, ki vključuje vaje za sproščanje stresa, napetosti in travme.
9/15/20235 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Vključitev metode TRE - sproščanje stresa, napetosti in travme - v šolski in družinski prostor

Tudi otroci in mladi izkušajo stres v svojem telesu. Zato ni nič nenavadno videti otroke, ki kričijo in skačejo ali od veselja ali od napetosti, ki jo na tak način sproščajo, čeprav odrasle to kdaj moti. Kako odrasli še opazimo, da so otroci in mladi napeti in kako jim lahko pomagamo?  Naša gostja je bila svetovalna delavka Špela Potočnik, ki je hkrati tudi inštruktorica metode TRE -, ki vključuje vaje za sproščanje stresa, napetosti in travme.
9/15/20235 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Vadba metode TRE v skupini

Naša gostja je bila svetovalna delavka Špela Potočnik, ki je hkrati tudi inštruktorica metode TRE -, ki vključuje vaje za sproščanje stresa, napetosti in travme. Govorili sva o telesu in kako zanj dobro poskrbeti takrat, ko nam je dobro in takrat, ko preživljamo težja obdobja.
9/13/20236 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Vadba metode TRE v skupini

Naša gostja je bila svetovalna delavka Špela Potočnik, ki je hkrati tudi inštruktorica metode TRE -, ki vključuje vaje za sproščanje stresa, napetosti in travme. Govorili sva o telesu in kako zanj dobro poskrbeti takrat, ko nam je dobro in takrat, ko preživljamo težja obdobja.
9/13/20236 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Metoda TRE - Vaje za sproščanje stresa, napetosti in travme

Tokrat smo govorili o metodi TRE – uradno Tension, stress and trauma Releasing Exercises - , ki vključuje vaje za sproščanje stresa, napetosti in travme. Kot vemo iz prakse, se tresemo ob različnih situacijah:  če nas je strah, če nas zebe, po napornih treningih in še bi lahko naštevali. Moja gostja je bila svetovalna delavka na gimnaziji Želimlje in inštruktorica metode TRE Špela Potočnik.
9/11/20237 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Metoda TRE - Vaje za sproščanje stresa, napetosti in travme

Tokrat smo govorili o metodi TRE – uradno Tension, stress and trauma Releasing Exercises - , ki vključuje vaje za sproščanje stresa, napetosti in travme. Kot vemo iz prakse, se tresemo ob različnih situacijah:  če nas je strah, če nas zebe, po napornih treningih in še bi lahko naštevali. Moja gostja je bila svetovalna delavka na gimnaziji Želimlje in inštruktorica metode TRE Špela Potočnik.
9/11/20237 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Katehistinja razmišlja o vzgoji

Prisluhnite razmišljanju katehistinje s. Barbare Šelih, ki ga je za naš radio pripravila v sklopu Tedna vzgoje. Priporočimo Mariji vse učitelje, otroke in starše z molitvijo in dobrim zgledom, da bodo strpnost, spoštovanje in sodelovanje vidni v odnosih med nami.
9/8/20235 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Katehistinja razmišlja o vzgoji

Prisluhnite razmišljanju katehistinje s. Barbare Šelih, ki ga je za naš radio pripravila v sklopu Tedna vzgoje. Priporočimo Mariji vse učitelje, otroke in starše z molitvijo in dobrim zgledom, da bodo strpnost, spoštovanje in sodelovanje vidni v odnosih med nami.
9/8/20235 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

V novo šolsko leto s pogledom socialne pedagoginje

Tokrat boste prisluhnili tematiki, ki se dotika šolstva in vzgoje, saj smo v Tednu vzgoje, ki ga pripravlja Društvo Katoliški pedagogov Slovenije. Nastal je ob konkretnih izzivih s katerimi se naši učitelji soočajo: z vprašanjem spolne in narodne identitete, z vprašanjem nedotakljivosti človeškega življenja in posledično evtanazije, ter končno s problematiko nasilja v vzgojno izobraževalnem sistemu. Prisluhnimo socialni pedagoginji Katji Podobnik.
9/6/20235 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

V novo šolsko leto s pogledom socialne pedagoginje

Tokrat boste prisluhnili tematiki, ki se dotika šolstva in vzgoje, saj smo v Tednu vzgoje, ki ga pripravlja Društvo Katoliški pedagogov Slovenije. Nastal je ob konkretnih izzivih s katerimi se naši učitelji soočajo: z vprašanjem spolne in narodne identitete, z vprašanjem nedotakljivosti človeškega življenja in posledično evtanazije, ter končno s problematiko nasilja v vzgojno izobraževalnem sistemu. Prisluhnimo socialni pedagoginji Katji Podobnik.
9/6/20235 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Teden vzgoje

Prisluhnite razmišljanju profesorice angleščine Klare Levstek, ki ga je v sklopu Tedna vzgoje. Podprimo učitelje, otroke in starše z molitvijo in dobrim zgledom, da bodo strpnost, spoštovanje in sodelovanje vidni v odnosih med nami.
9/4/20234 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Teden vzgoje

Prisluhnite razmišljanju profesorice angleščine Klare Levstek, ki ga je v sklopu Tedna vzgoje. Podprimo učitelje, otroke in starše z molitvijo in dobrim zgledom, da bodo strpnost, spoštovanje in sodelovanje vidni v odnosih med nami.
9/4/20234 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Druzina Spajić ima Petra - otroka s posebnimi darovi

V tokratni rubriki boste spoznali družino Spajić iz Vrhnike. Imajo tri otroke, drugi je Peter, ki ima težko obliko spinalne mišične atrofije. Skrb zanj je zelo zahtevna, a ljubezen staršev je izredna, zato zanj skrbita sama na domu. Povedala sta nam, kako kot družina in zakonca usklajujeta skupno življenje in kaj jim pomeni Peter.
9/1/20236 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Druzina Spajić ima Petra - otroka s posebnimi darovi

V tokratni rubriki boste spoznali družino Spajić iz Vrhnike. Imajo tri otroke, drugi je Peter, ki ima težko obliko spinalne mišične atrofije. Skrb zanj je zelo zahtevna, a ljubezen staršev je izredna, zato zanj skrbita sama na domu. Povedala sta nam, kako kot družina in zakonca usklajujeta skupno življenje in kaj jim pomeni Peter.
9/1/20236 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Gospa Leja Zajc o začetkih Vere in luči v Sloveniji

Septembra leta 1983 se je v Sloveniji srečala prva skupina krščanskih staršev in njihovih otrok s posebnimi potrebami ali bolje rečeno s posebnimi darovi. Zanje so iskali pot, kako jih aktivneje vključiti v življenje cerkvene skupnosti. Ena od tistih mam je bila tudi gospa Leja Zajc, sestra pokojnega ustanovitelja revije in radia Ognjišča Franca Boleta.
8/30/20238 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Gospa Leja Zajc o začetkih Vere in luči v Sloveniji

Septembra leta 1983 se je v Sloveniji srečala prva skupina krščanskih staršev in njihovih otrok s posebnimi potrebami ali bolje rečeno s posebnimi darovi. Zanje so iskali pot, kako jih aktivneje vključiti v življenje cerkvene skupnosti. Ena od tistih mam je bila tudi gospa Leja Zajc, sestra pokojnega ustanovitelja revije in radia Ognjišča Franca Boleta.
8/30/20238 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Nikoli ni prepozno - študijski program Duhovno izpopolnjevanje

8/28/20237 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Nikoli ni prepozno - študijski program Duhovno izpopolnjevanje

8/28/20237 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Večina po doživeti travmi postane boljša različica sebe

8/25/20238 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Večina po doživeti travmi postane boljša različica sebe

8/25/20238 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

S strahom se moramo soočiti in narediti korak naprej

8/23/20238 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

S strahom se moramo soočiti in narediti korak naprej

8/23/20238 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Kaj pove množičen odziv Slovencev in Slovenk na vodno ujmo?

8/21/20237 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Kaj pove množičen odziv Slovencev in Slovenk na vodno ujmo?

8/21/20237 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Nacionalni program za duševno zdravje MIRA

8/18/20235 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Nacionalni program za duševno zdravje MIRA

8/18/20235 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

MIRA

8/16/20236 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

MIRA

8/16/20236 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ali so poplave in neurja božja kazen?

8/14/20239 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Ali so poplave in neurja božja kazen?

8/14/20239 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Ko novi župnik takoj pade v vodno ujmo

8/11/20236 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Ko novi župnik takoj pade v vodno ujmo

8/11/20236 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Iznajdljiva ljubezen sodelavcev Karitas Ljubno in Mozirje

8/9/20237 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Iznajdljiva ljubezen sodelavcev Karitas Ljubno in Mozirje

8/9/20237 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Senat Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani soglasno nasprotuje zakonu o samomoru z medicinsko pomočjo

8/7/20237 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Senat Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani soglasno nasprotuje zakonu o samomoru z medicinsko pomočjo

8/7/20237 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Umiriti dojenčka s pomočjo masaže

8/4/20237 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Umiriti dojenčka s pomočjo masaže

8/4/20237 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Masaža dojenčka utrjuje odnos s staršema

8/2/20238 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Masaža dojenčka utrjuje odnos s staršema

8/2/20238 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Masaža dojenčka po metodi IAIM

7/31/20236 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Masaža dojenčka po metodi IAIM

7/31/20236 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Bolezen rak je bolj povezana z življenjem kakor s smrtjo

7/28/20236 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Bolezen rak je bolj povezana z življenjem kakor s smrtjo

7/28/20236 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Rakavi bolniki potrebujejo celostno oskrbo

7/26/20238 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Rakavi bolniki potrebujejo celostno oskrbo

7/26/20238 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Vsak dan lahko najdemo razloge za življenje

7/24/20238 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Vsak dan lahko najdemo razloge za življenje

7/24/20238 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Uporaba umetne inteligence v medicini

7/21/20238 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Uporaba umetne inteligence v medicini

7/21/20238 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Poletna vročina

7/19/20235 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Poletna vročina

7/19/20235 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Sladilo aspartam

7/17/20235 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Sladilo aspartam

7/17/20235 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Medgeneracijsko sobivanje otrok in starejših

7/14/20237 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Medgeneracijsko sobivanje otrok in starejših

7/14/20237 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kje že uporabljamo umetno inteligenco in kaj nas mora skrbeti

7/12/20237 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Kje že uporabljamo umetno inteligenco in kaj nas mora skrbeti

7/12/20237 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Skavtski tabor Pali južno! na Dolenjskem krepi stike med mladimi

7/10/20238 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Skavtski tabor Pali južno! na Dolenjskem krepi stike med mladimi

7/10/20238 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Sklepna deklaracija Foruma za dialog in mir na Balkanu

7/7/20235 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Sklepna deklaracija Foruma za dialog in mir na Balkanu

7/7/20235 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Sprehod in pogovor v Murski Soboti kot način verskega sožitja

7/5/20236 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Sprehod in pogovor v Murski Soboti kot način verskega sožitja

7/5/20236 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Premagovanje predsodkov in strahu pred drugačnim od mene

7/3/20236 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Premagovanje predsodkov in strahu pred drugačnim od mene

7/3/20236 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Zloraba vere v politične namene je nesprejemljiva

6/30/20235 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Zloraba vere v politične namene je nesprejemljiva

6/30/20235 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Dialog in gradnja mostov med verstvi

6/28/20237 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Dialog in gradnja mostov med verstvi

6/28/20237 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Za mir je potrebno poslušati drugega

6/26/20237 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Za mir je potrebno poslušati drugega

6/26/20237 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Društvo Adra in Mednarodni dan beguncev

6/23/20237 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Društvo Adra in Mednarodni dan beguncev

6/23/20237 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Motivi za prostovoljno končanje življenja

6/21/20236 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Motivi za prostovoljno končanje življenja

6/21/20236 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Poskus samomora razumeti kot klic na pomoč

6/19/20237 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Poskus samomora razumeti kot klic na pomoč

6/19/20237 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Zveza Sožitje svoje poslanstvo razvija v številnih lokalnih društvih

6/16/20235 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Zveza Sožitje svoje poslanstvo razvija v številnih lokalnih društvih

6/16/20235 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Programi za podporo družinam pri Zvezi Sožitje

6/14/20236 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Programi za podporo družinam pri Zvezi Sožitje

6/14/20236 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Mama otroka z motnjo v duševnem razvoju

6/12/20236 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Mama otroka z motnjo v duševnem razvoju

6/12/20236 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Osebna rast ob spremljanju umirajočih

6/9/20235 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Osebna rast ob spremljanju umirajočih

6/9/20235 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kultura poslavljanja v Hospicu

6/7/20236 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Kultura poslavljanja v Hospicu

6/7/20236 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

V Hospicu življenju dajejo smisel

6/5/20237 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

V Hospicu življenju dajejo smisel

6/5/20237 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Procesa zdravljenja raka me je naučil ceniti življenje

6/2/20235 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Procesa zdravljenja raka me je naučil ceniti življenje

6/2/20235 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Darja je prebolela raka dojke

5/31/20237 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Darja je prebolela raka dojke

5/31/20237 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Diagnoza rak danes ni smrtna obsodba

5/29/20235 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Diagnoza rak danes ni smrtna obsodba

5/29/20235 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Združenje Evropa Donna in njihova majska preventivna akcija

5/26/20239 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Združenje Evropa Donna in njihova majska preventivna akcija

5/26/20239 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Zakaj je raka jajčnikov težko odkriti dovolj zgodaj?

5/24/20237 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Europa Donna in Mesec ozaveščanja o raku jajčnikov

5/22/20236 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Program preprečevanja samomora in pravica do pomoči pri samomoru

5/19/20236 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Veselje ob obiskih v romskih naseljih

5/17/20237 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Duhovna oskrba v slovenskih romskih skupnostih

5/15/20238 minutes
Episode Artwork

Mednarodni kongres o pastorali Romov

5/12/20236 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Nemirni otrok in vzpostavljanje dobrih odnosov z vrstniki in učitelji

5/10/20235 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Prilagoditve šolskega dela otroka z ADHD

5/8/20235 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Podpora starsem majhnih otrokom z ADHD

5/5/20236 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Prepoznavanje ADHD v predšolskem obdobju

S socialno pedagoginjo, profesorico in učiteljico mag. Lidijo Šket Kamenšek smo se pogovarjali o posebnostih ADHD in hiperaktivnosti v vedenju, ki se kaže lahko že pri dojenčku in predšolskem otroku.
5/3/20236 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Prepoznati, razumeti in sprejeti težave otrok z ADHD

Vsak od nas je že srečal otroka ali mladostnika, ki ga je okolica označila za nemogočega in težavnega otroka. Pa so res vsi takšni? Moja gostja je bila socialna pedagoginja in učiteljica mag. Lidija Šket Kamenšek, ki se že vrsto let posveča raziskovanju in razumevanju težav otrok s težavami pozornosti in hiperaktivnostjo.
5/1/20237 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kdo je dober psihoterapevt?

Naša gostja je bila psihiatrinja Mojca Zvezdana Dernovšek iz Sektorja za duševno zdravje in demenco pri Ministrstvu za zdravje. Razmišljala je o o tem, kaj človeka naredi za dobrega psihoterapevta in kako bo potekal pilotni projekt za večjo dostopnost do teh storitev v Centrih za duševno zdravje.
4/28/20236 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Kdo je dober psihoterapevt

Naša gostja v rubriki Življenje išče pot je bila psihiatrinja Mojca Zvezdana Dernovšek iz Sektorja za duševno zdravje in demenco pri Ministrstvu za zdravje. Govorili smo o vsebini predloga zakona o psihoterapiji ter o tem, kako naj posameznik ve, kateri psihoterapevt je zanj primeren in dovolj strokoven.
4/26/20237 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Javna obravnava zakona o psihoterapiji

Naša gostja je bila psihiatrinja Mojca Zvezdana Dernovšek iz Sektorja za duševno zdravje in demenco pri Ministrstvu za zdravje. Beseda je tekla o težavnem dostopu do psihoterapije in o predlogu zakona o ureditvi tega področja.
4/24/20237 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Program socialne vključenosti v Mariboru

Naša gostja je bila socialna delavka iz Centra za poklicno rehabilitacijo enota Maribor Aleksandra Denša.Govorili smo o možnostih zaposlovanja oseb z duševnimi težavami in o programu socialne vključenosti nezaposljivih oseb.
4/21/20236 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ko delo isce oseba z zdravstvenimi tezavami

Socialna delavka iz Centra za poklicno rehabilitacijo enota Maribor Aleksandra Denša je opisala konkreten primer, v katerem so uspeli pomagati osebi, ki ima težave z zdravjem, njej primerno zaposlitev. Pojasnila je tudi, kako deluje program socialne vključenosti.
4/19/20235 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ko nam poklicno delo povzroči posledice na zdravju

Govorili smo o možnostih za tiste, ki jim je njihovo poklicno delo pustilo posledice na zdravju in potrebujejo delovne prilagoditve. Naša gostja je bila socialna delavka iz Centra za poklicno rehabilitacijo enota Maribor Aleksandra Denša.
4/17/20237 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kako se pravilno odzvati na reakcije oseb z avtizmom?

Običajno ljudje z avtizmom težko komunicirajo z ostalimi ljudmi in imajo težave z razumevanjem druženja. Zato se na vsakodnevne situacije in spremembe odzivajo na neobičajen način. Kako naj se odzovemo na njihove reakcije in jih skušamo sprejeti kot sočloveka, nam je pojasnil direktor Varstveno-delovnega centra Tončke Hočevar Slavko Bolčević.
4/14/20237 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Varstveno-delovni center Tončke Hočevar praznuje 55 let delovanja

Tudi tokrat smo z direktorjem Varstveno delovnega centra Tončke Hočevar iz Ljubljane Slavkom Bolčevićem govorili o avtizmu. Njihov Center letos praznuje 55 let delovanja. Ustanovljen je bil leta 1968 in je tako najstarejši varstveno-delovni center za odrasle osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju v Sloveniji.
4/12/20235 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Svetovni dan avtizma – Od nerazumevanja k vključenosti

Svetovni dan avtizma smo obeležili 2. aprila. Letošnja tema se je nanašala na prispevek avtističnih oseb doma, na delovnem mestu, v umetnosti in pri oblikovanju politik. V zadnjih letih je bil dosežen velik napredek v ozaveščanju in sprejemanju oseb s to motnjo, kljub temu pa se avtisti še vedno pogosto soočajo s težavami. Naš gost je bil direktor Varstveno delovnega centra Tončke Hočevar Ljubljana Slavko Bolčević.
4/10/20236 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Zdravljenje prehranjenih otrok v bolnisnici Sentvid pri Sticni

Na sam Veliki petek smo govorili o hrani, o našem odnosu do hrane in o tem, kakšen zgled dajemo otrokom na tem področju. Tanja Dominko je povabila pediatrinjo Tina Kaparić Kersnik in prehransko svetovalko Barbara Zajc Tekavec. Spregovorili sta o procesu učenja novih navad, ki so jih deležni prehranjeni otroci v otroški bolnišnici Šentvid pri Stični.
4/7/20237 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Ozaveščanje staršev za vzgojo v zdravi prehrani otrok

Zdi se, da smo kot družba izgubili kompas o zadostni količini hrane in o tem, koliko obrokov dnevno naj sploh pojemo.V Bolnišnici za otroke, ki deluje v Šentvidu pri Stični zato opažajo, da vsako leto prihajajo vedno bolj prehranjeni otroci. Naši gostji sta bili pediatrinja Tina Kaparić Kersnik in prehranska svetovalka Barbara Zajc Tekavec.
4/5/20237 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Gorje samemu, kajti le skupaj smo močni

Tokrat je župnik iz Velikega Gabra, g. Janez Jeromen spregovoril o moči skupnosti. Zgodovina potrjuje, da so bile močne tiste države, družine ali podjetja, ki so znala sodelovati in držati skupaj. A tudi delitve in spori so del življenja.
4/3/20238 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Življenje išče pot – O človekovi svobodi

Župnik iz Velikega Gabra, g. Janez Jeromen, je spregovoril o človekovi svobodi. Ali to pomeni, da lahko delam, kar hočem? Ali me svoboda drugega omejuje in ogroža? Kaj pa nam o tem govori evangelij? 
4/3/20237 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Svetopisemski pogled na odnos med možen in ženo

Še zadnjič v tem misijonu nas je nagovoril župnik g. Janez Jeromen. Presenečeni boste, kaj vse lahko pomeni beseda Adamovo rebro.
3/31/20238 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Učitelji in učenci v Cerkvi

Z župnikom iz Velikega Gabra, z g. Janezom Jeromnom smo govorili o človekovi želji po pripadnosti ter o Jezusovem razumevanju ljubezni.
3/29/20236 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Krščanski odziv na trpljenje in krivice

V času radijskega misijona je župnik iz Velikega Gabra g. Janez Jeromen nanizal nekaj misli o preroku Jobu, ki toži, da roparji uspevajo, sam pa občuti težo preizkušenj.
3/27/20238 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Duhovno življenje in vera oseb z motnjo v duševnem razvoju

Govorili smo o Gibanju Vera in luč, ki letos praznuje 40. let delovanja. Njihova prizadevanja temeljijo na prepričanju, da je tudi oseba z motnjo, poklicana, da v globini zaživi Jezusov nauk. Zanimalo nas je, kako lučke doživljajo Boga.Naša gostja je bila vice-provincialna koordinatorica ViL za južno Primorsko Petra Nabergoj. Slavje vere, slavje luči!
3/24/20237 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Zakaj se nekateri bojijo oseb z motnjo v duševnem razvoju?

21. marec je dan oseb z Downovim sindromom, zato je prav, da nekaj medijskega prostora namenimo osebam, ki imajo drugačne sposobnosti kakor večina. Naša gosta sta bila Marjetka Medved Mrvar, mama lučke Sare in Miran Pezdirc, oče lučke Lucije. Vsi so člani gibanja Vera in luč, ki letos praznuje 40 let delovanja.
3/22/20236 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Sara in Lucija

Tokratna gosta sta bila Marjetka Medved Mrvar in Miran Pezdirc.
3/20/20237 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Presejalni program za raka pljuč v treh letih tudi v Sloveniji

Tudi tokrat smo govorili o preventivnih presejalnih programih za raka. Ker vsak od nas pozna vsaj eno osebo, ki je zbolela, je prav, da smo vedno bolj osveščeni in poskrbimo za svoje zdravje. Odgovorna za Državni program obvladovanja raka Sonja Tomšič meni, da bomo nov presejalni program za raka pljuč lahko dobili v treh letih.
3/17/20236 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Presejalni program za raka pljuč v treh letih tudi v Sloveniji

Slovenija se mora pri tem, ko stopa na pot priprave presejalnega programa za pljučnega raka, zavezati za najstrožje ukrepe za omejitev rabe tobaka in tobačnih izdelkov. Naša gostja je bila Odgovorna za Državni program obvladovanja raka Sonja Tomšič
3/15/20236 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Slovenija pred novimi presejalnimi programi za raka

Minuli teden je potekal 40. jubilejni Teden boja proti raku pod geslom Slovenija pred novimi presejalnimi programi za raka. Vodja programa ZORA dr. Urška Januš je poročala o rezultatih programa in novih evropskih smernicah. 
3/13/20237 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ali invalid lahko pride sam do Kranja z javnim prevozom?

Tudi danes smo govorili o tem, kako naj bodo naše poti in objekti bolj prijazni za uporabo za invalide in druge gibalno ovirane osebe. Lahko si postavite preprosto vprašanje: Kako bi, če bi bil invalid, lahko sam prišel iz Ljubljane v Kranj z javnimi prevoznimi sredstvi? O tem smo govorili z mag. Romanom Renerjem, ki je odgovoren za projekt izboljšanja mobilnosti gibalno oviranih oseb.
3/10/20237 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Odprava fizičnih ovir v mestih za neovirano gibanje invalidov

Gost rubrike Življenje išče pot je bil mag. Roman Rener iz Geodetskega inštituta Slovenije. Pojasnil je, kako v praksi deluje ideja standardov za gibanje invalidov po mestu in celotni državi in kako pripravljajo spletne karte in navigacijo.
3/8/20236 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Želimo si, da bo naš pločnik varen prostor za vse

Naš gost je bil mag. Roman Rener, vodja projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi. V Sloveniji je namreč skoraj 10 odstotkov invalidov z odločbo, ki v vsakdanjem gibanju naletijo na veliko ovir. 
3/6/20236 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Pričevanje otroka staršev alkoholikov

Roman nam je povedala kako je alkoholizem oblikoval njeno osebnost in življenje.
3/3/20236 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Prepoznavanje znakov žalovanja pri otroku in mladostniku

Tudi v tokratni rubriki je bil naš gost socialni delavec iz Združenja Ozara Bogdan Dobnik. Spregovoril je o tem, kako prepoznati znake žalovanja pri otroku ali mladostniku, ki trpi zaradi samomora bližnje osebe in kam se lahko obrnemo po pomoč. 
3/1/20237 minutes
Episode Artwork

Stiske otrok alkoholikov

V februarju je potekal Mednarodni teden otrok alkoholikov. Ob tej priložnosti je Društvo Žarek upanja pripravilo predavanje o tej tematiki, ki ga je imela Nataša Sorko.
2/27/20237 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Post naj nas v srcu in rokah premakne v novo smer

Postni čas kristjana zaznamuje tudi dobrodelnost. Tokrat je generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič spregovoril o akciji Ne pozabimo na ljudi v državah nekdanje Jugoslavije.
2/24/20237 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Manj alkohola – več lepih odnosov

Ker je alkohol kljub razširjenosti velika tabu tema v družinah, je bil naš gost generalni tajnik Slovenske karitas gospod Peter Tomažič. Odgovoril je na vprašanje: zakaj bi nekdo, ki ni alkoholik, ter ima zdrav in urejen odnos do alkohola, sploh sodeloval v tej postni akciji?
2/22/20237 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ali se otroci lahko našemijo v svetniške like?

Z našim gostom, teologom in direktorjem Rahelinega vrtca v Preski pri Medvodah Matevžem Vidmarjem smo odprli zanimivo temo: Ali se lahko otroci na pustni torek preoblečejo tudi v svetniške like?
2/20/20236 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Pomoč otroku in mladostniku pri razvijanju samospoštovanja in sprejemanja lastnega telesa

V obdobju odraščanja imajo imajo mladostniki nemalo težav pri sprejemanju svojega videza in telesa. Zato potrebujjoe prostor, kjer se o tem lahko pogovarjajo. Geštalt pedagoginja, zakonska in družinska terapevtka Katja Jarc je spregovorila tudi o vzgoji za krščanski pogled na telo in spolnost. 
2/17/20237 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Vzgoja za samozaščitno vedenje otrok in mladostnikov pred spolnimi in psihičnimi zlorabami

Tudi tokrat je bila gostja naše rubrike geštalt pedagoginja, zakonska in družinska terapevtka Katja Jarc. Govorili sva o tem, kako vzgajati otroke in mladostnike za samozaščitno vedenje pred spolnimi in drugimi zlorabami. 
2/15/20236 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Ali moj otrok lahko doživi spolno in psihično zlorabo?

Danes otroci odraščajo v zelo kompleksnem okolju, ki je prežeto s tehnologijo. Nanje prežijo nekatere nevarnosti tako na spletu kot npr. na avtobusu. Zato je vprašanje Ali moj otrok lahko doživi spolno in psihično zlorabo? še kako potrebno. O bolj ali manj prikritih oblikah zlorab je spregovorila geštalt pedagoginja, zakonska in družinska terapevtka Katja Jarc.
2/13/20236 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Vloga staršev

Govorili smo o pomembni vlogi staršev v življenju otrok. Gosta - voditeljski par seminarja Nepopolno starševstvo - Katarina in Klemen Lajevec sta pričevala o tem, kako je preizkušnja z boleznijo petega otroka okrepila njihovo vero. 
2/10/20236 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Kako živeti z medgeneracijskimi prenosi ran in travm iz primarne družine?

V rubriki smo govorili o seminarju Nepopolno starševstvo, ki ga pripravlja Društvo Družina in življenje. Gosta- voditeljski par- Katarina in Klemen Lajevec sta govorila o tem, kako živeti z medgeneracijskimi prenosi ran in travm iz primarne družine.
2/8/20237 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Nepopolno starševstvo kot zdravilo za bolestni perfekcionizem

Od 24. do 26. februarja so sodelavci zavoda Družina in življenje v Veržeju vodili tematski seminar z naslovom (Ne)popolno starševstvo. V času, ki boleha za perfekcionizmom, je to gotovo zelo dobrodošla tematika. Naša gosta sta bila Katarina in Klemen Lajevec, ki sta eden od voditeljskega para.
2/6/20237 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Literatura, ki je v pomoč pri žalovanju otrok in mladostnikov

V tokratni rubriki Življenje išče pot smo s socialnim delavcem iz Združenja Ozara Bogdanom Dobnikom opozorili na literaturo in gradiva, ki so v pomoč otrokom in mladostnikom, ki žalujejo zaradi samomora bližnjih.
2/3/20237 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Prepoznavanje znakov žalovanja pri otroku in mladostniku

Tudi v tokratni rubriki je bil naš gost socialni delavec iz Združenja Ozara Bogdan Dobnik. Spregovoril je o tem, kako prepoznati znake žalovanja pri otroku ali mladostniku, ki trpi zaradi samomora bližnje osebe in kam se lahko obrnemo po pomoč.
2/1/20237 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Žalovanje otrok

Tokrat smo se dotaknili zahtevne teme in sicer žalovanja otrok in mladostnikov po smrti bližnjega sorodnika, ki je storil samomor. Naš gost je bil socialni delavec Bogdan Dobnik iz Združenja Ozara.
1/30/20237 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Preprečimo nasilje nad starejšimi v domovih za ostarele

Ko doživimo neko obliko nasilja, je zelo pomembno, da imamo vsaj eno osebo, ki nas posluša in nam verjame. Še posebej to velja za starejše, ki se morajo zaradi različnih vzrokov preseliti v Dom za starejše. Tam pa se včasih zgodi, da pride tudi do nasilja med stanovalci. Tudi tokrat je bila z nami sourednica priročnika NE nasilju Doroteja Lešnik Mugnaioni.
1/27/20238 minutes, 1 second
Episode Artwork

Prepoznajmo oblike nasilja nad starejšimi

Tokrat sva s politologinjo in sourednico priročnika NE nasilju Dorotejo Lešnik Mugnaioni govorili o prikritih oblikah nasilja nad starejšimi. Pogosto za ta pojav slišimo izraz starizem. Dogaja se lahko pod domačo streho, v domu za starejše ali v drugih institucijah, kjer so starejši v oskrbi.
1/25/20236 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Preprečimo spolno nadlegovanje na delovnem mestu

S politologinjo in sourednico priročnika Ne nasilju! Dorotejo Lešnik Mugnaioni smo odprli temo o oblikah spolnega nadlegovanja na delovnem mestu ter o možnih rešitvah.
1/23/20236 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Pravilen odziv vodstva in sodelavcev na trpinčenje na delovnem mestu

Spregovorili smo o pravilnem odzivu vodstva in sodelavcev na trpinčenje, ki se, žal, še vedno, večkrat dogaja na delovnem mestu. Naša gostja je bila politologinja in raziskovalka Doroteja Lešnik Mugnaioni. 
1/20/20237 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Verbalni in fizični izbruhi nasilja v zdravstvu

Govorili smo o nasilju, ki se lahko zgodi vsakomur. Kako obravnavati nasilje s strani bolnikov, stanovalcev ter svojcev ali sodelavcev? Žaljivke, grožnje po telefonu, e-pošti, vpitje, šele potem je fizični napad. Naša gostja je bila politologinja in raziskovalka Doroteja Lešnik Mugnaioni. 
1/18/20237 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Nasilje na delovnem mestu

Tokrat smo govorili preprečevanju nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih. Naša gostja je bila politologinja in raziskovalka Doroteja Lešnik Mugnaioni. Delovala je v Šoli za ravnatelje, v sodelovanjuje z Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije pa je sourednica in soavtorica priročnika Ne nasilju!
1/16/20237 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Ko se staršem rodi otrok s posebnimi potrebami – In kaj sedaj?

Ko se staršem rodi otrok s posebnimi potrebami, ali se po rojstvu npr. poškoduje in mu ostanejo posledice za vse življenje, je to zanje gotovo šok in velika stiska. Kako to sprejemajo in seveda dejstvo, da bo njihov otrok hodil v šolo za otroke s posebnimi potrebami, smo se pogovarjali z ravnateljico OŠ Glazija v Celju Nevenko Kus. 
1/13/20236 minutes
Episode Artwork

V Osnovni šoli Glazija v Celju so veseli novega terapevtskega pripomočka

V Osnovni šoli Glazija v Celju, kjer izobražujejo in skrbijo za 240 otrok, so prejeli donacijo za nov terapevtski pripomoček. Kaj to zanje pomeni in kako je šola dobro vpeta v lokalno okolje, nam je povedala ravnateljica Nevenka Kus. 
1/11/20236 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

V OŠ Glazija vzgajajo in izobražujejo 240 otrok s posebnimi potrebami

Med nami je precej otrok, ki imajo prirojene ali kasneje pridobljene različne oviranosti, lažje, zmerne ali težje motnje v razvoju. Zato je za starše koristna informacija, kje in kako se lahko izobražujejo ali navajajo na čim bolj samostojno življenje. Naša gostja je bila ravnateljico Osnovne šole Glazija v Celju Nevenko Kus, kjer skrbijo za kar 240 otrok in učencev.
1/9/20236 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Kdaj je čas, da ima otrok svoj pametni telefon?

Govorili smo o preventivi otrok pred nevarnostmi, ki nanje prežijo na spletu. Prvo vprašanje za starše je: Kdaj je čas, da naš otrok dobi svoj pametni telefon in kakšna so pravila uporabe? Z nami jebil sodelavec točke varne rabe interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede Marko Pušner. 
1/6/20237 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Otroci prezgodaj in preveč sami brskajo po spletu

Raziskave kažejo, da vse več otrok pri vedno nižji starosti neomejeno in precej časa dnevno brska po internetu. To to seveda povečuje njihovo izpostavljenost nevarnosti in zlorabam preko spleta. Kako storilci izkoristijo naivnost otrok in na kaj morajo biti pozorni starši, je povedal vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto Robert Tekavec.
1/4/20235 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Zaskrbljujoče spletne in spolne prevare mladoletnih oseb

Govorili smo o spletnih in spolnih zlorabah mladoletnih. Ljubljanski policisti in kriminalisti so konec novembra začeli preiskovati sum spolne zlorabe mladoletnice. Prijeli so 23-letnega osumljenca, ki je na družbenem omrežju navezal stik z deklico, mlajšo od 15 let, in jo pozneje prisilil v spolna dejanja. Ob tem sprevrženem dogodku so na policiji pripravili tiskovno konferenco. Kriminalistični inšpektor Primož Podbevšek o tem, kako je prevara potekala.
1/2/20236 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Težave pri vadbi čuječnosti

Zadnjo rubriko letošnjega leta smo sklenili s temo o čuječnosti. Vadba te notranje drže nam lahko pomaga premagovati težave in živeti v večji sproščenosti in notranjem miru. Prisluhnite psihologinji Anji Čorič. 
12/30/20227 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Vaje čuječnosti niso težke

Čuječnost je navada, ki se je ne moremo naučiti čez noč, ampak se moramo odločiti za nekatere spremembe v naših navadah. Kaj to konkretno pomeni, nam je povedala psihologinja Anja Čorič.
12/28/20227 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Kaj je čuječnost in zakaj nam lahko koristi?

Kako se naučiti čuječnosti in katere vaje nam pri tem pomagajo, in kako s tem živimo lažje z ljudmi okoli sebe? O tem nam je več povedala psihologinja Anja Čorič.
12/26/20225 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Projekt Človek – odhod iz skupnosti v običajno življenje

Težka zgodba s srečnim koncem, bi lahko rekli za življenjsko pot mladega para Katarine in Žana Gavrilovič, ki se pripravljata na odhod iz Skupnosti Človek v Sopotnici. Ta skupnost pomaga zasvojenim staršem pri ozdravitvi in vrnitvi v običajno življenje.
12/23/20226 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Poroka Žana in Katarine v Skupnosti Človek v Sopotnici

Zgodba Žana in Katarine Gavrilovič, ki danes živita v terapevtski skupnosti v Sopotnici, kjer strokovnjaki pomagajo staršem priti iz različnih zasvojenosti. V tem času se jima je rodil drugi otrok in 19. novembra sta se tam tudi poročila. Ena večja preizkušnja je bila, ko sta morala za nekaj časa oddati v rejništvo prvega otroka.
12/21/20226 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Društvo Projekt Človek

V tokratni rubriki smo spregovorili o Projektu Skupnosti Človek, kjer deluje tudi terapevtska skupnost v Sopotnici. Program omogoča, da se v rehabilitacijo skupaj s starši vključijo tudi njihovi otroci. Kako deluje ta program in na kakšen način pomagajo družinam nam je povedala vodja Andrejka Flajs Rupnik.
12/19/20226 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Povezanost stanovanjske skupine z varstveno-delovnimi centri

Tudi tokrat smo govorili o legitimni pravici oseb s posebnimi potrebami, da se v odraslosti osamosvojijo in odidejo iz primarne družine. Tokrat smo poleg direktorja Zveze Sonček Iztoka Suhadolnika posneli tudi Moniko Planinc, ki je bodoča stanovalka v novi stanovanjski skupini na Bučki pri Škocjanu.
12/16/20226 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Osebe s posebnimi potrebami želijo biti čim bolj samostojne

Na Bučki pri Škocjanu so novembra odprli novo stanovanjsko hišo, ki je namenjena čim bolj samostojnemu življenju oseb s posebnimi potrebami. Direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik nam je povedal, kdo skrbi za nemoteno delovanje hiše in kako jih sprejemajo krajani na Bučki.
12/14/20226 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Nova stanovanjska skupina

V tokratni rubriki smo govorili o novi stanovanjski skupini, ki jo je Zveza Sonček odprla na Bučki pri Škocjanu. Namenjena je osebam s cerebralno paralizo ali motnjo v duševnem razvoju. Naš gost je bil direktor Iztok Suhadolnik.
12/12/20226 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Decembrski projekti Zveze prijateljev mladine.

Smo v adventnem času, ko še bolj do izraza pride naša pozornost do sočloveka. Pokaže se v obdarovanju, pomoči in bližini. To vedo tudi sodelavci Zveze prijateljev mladine. Naša gosta sta bila Uroš Brezovšek in Anja Vogrič. Spregovorila sta o njihovih decembrskih projektih.
12/9/20227 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

V Vipavi vabijo bodoče dijake na Noč v dijaškem domu

Čeprav še ni čas vpisov v srednje šole, pa so v Dijaškem domu Škofijske gimnazije Vipava že v mislih za prihodnje šolsko leto. Poleg tradicionalnega dneva odprtih vrat pripravljajo ta konec tedna nekaj novega in sicer Noč v dijaškem domu. Komu je namenjena in kaj se bo dogajalo, nam je povedala vzgojiteljica Kristina Slejko.
12/7/20225 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Zveza prijateljev Mladine Slovenija in stiske ljudi na terenu

Zveza prijateljev mladine Slovenije je pri nas postala kar razvejana organizacija, ki še posebej skrbi za najmlajše in družine. Tokrat smo spregovorili o stiskah, s katerimi se srečujejo in k čemu nas vabi njihov projekt Eno srce.
12/5/20226 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Inštitut Lunina vila in pomoč otrokom, ki so doživeli spolno zlorabo

Evropske raziskave kažejo, da v otroštvu spolni napad doživi od deset do dvajset odstotkov otrok. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je žrtev zlorabe vsaka peta deklica in vsak sedmi deček. Zato Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, izvaja še kako potrebno kampanjo: “Če prijaviš, lahko ustaviš!” Gostili smo predsednico Inštituta Nino Kralja, ki nam je pojasnila o znakih zlorabe in kako jo prijaviti.
12/2/20226 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Kako se odzvati, ko nam otrok zaupa stisko spolne zlorabe

Govorili smo o stiskah otrok, ki doživijo nasilje spolne zlorabe. Odrasli moramo zaznati, da se z otrokom nekaj dogaja in prepoznati vsaj glavne simptome. Nato je potrebno najti primeren način, kako se odzvati in spregovoriti. Več o tem nam je povedala predsednica Inštituta Lunina vila Nina Kralj.
11/30/20227 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Teden Karitas: ozdravljeni odvisniki in vrnitev v običajno okolje

Najstrašnejša revščina je osamljenost in občutek, da te nihče nima rad. To dobro vedo vsi, ki pomagajo ljudem v programih Slovenske karitas. Naš gost je bil tokrat sodelavec Zavoda Pelikan Karitas Alojzij Štefan. Pomagajo osebam, ki so zapadle v razne oblike odvisnosti, da bi se zmogle vrniti nazaj v družbo in zaživeti na novo.
11/25/20227 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Teden Karitas: mladi, ki sebe iščejo v prostovoljstvu

Splošni vtis je, da se med prostovoljce Karitas podajajo predvsem starejši ljudje. Če je to vrsto let kar držalo, pa se slika zadnja leta spreminja, saj je pred leti nastala pobuda YoungKaritas oz. Mlada Karitas. Kako delujejo in kaj mladim pomeni prostovoljstvo ssmo povprašali nacionalnega koordinatorja Mlade Karitas Luka Ovna.
11/23/20226 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

V tednu Karitas

Smo v Tednu Karitas in nagovarja nas geslo “SKUPAJ DELAJMO ZA DOBRO«. V rubriki Življenje išče pot je bila naša gostja tajnica župnijske Karitas Štepanja vas Iva Žnidaršič. Spregovorila je o skupini za starejše v Bizoviku.
11/21/20225 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Tačke pomagačke in njihovi vodniki

Veliko ljudi je že slišalo za simpatičen izraz Tačke pomagačke. To so terapevtski psi, ki skupaj s svojimi vodniki na različne načine pomagajo sočloveku. Kužki lahko delajo največ dvakrat na teden po eno uro. Pred in po aktivnosti pa potrebujejo počitek in prosto dejavnost. Naša gostja je bila vodnica iz Društva Tačk pomagačk Dušanka Prelc Premate.
11/18/20226 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Terapevtski pes kot družabnik starejšim, otrokom in slepim

Tudi tokrat smo govorili o terapevtskih psih pomočnikih, ki skupaj s svojimi vodniki svoje poslanstvo opravljajo v domovih za starejše, v vrtcih, bolnišnicah ali kot pomočniki slepim osebam. Kako to poteka in kaj vse je potrebno opraviti, preden pes, če tako rečemo “nastopi službo”, nam je povedala predsednica Društva SLO-CANIS Darinka Lečnik-Urbancl.
11/16/20227 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Življenje s terapevtskim psom

Govorili smo o psih pomočnikih oz. terapevtskih psih, ki so ljudem z različnimi prikrajšanostmi v pomoč in tudi v veselje. Naša gostja je bilapredsednica Društva SLO-CANIS Darinka Lečnik-Urbancl.
11/14/20226 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Z letošnjim letom brezplačno cepljenje proti pnevmokokni okužbi

Z letošnjim letom je preventivno cepljenje proti pvnemokoku, ki povzroča težke oblike pljučnic, postalo brezplačno za starejše od 65 let in vse kronične bolnike. Do zdaj je to namreč veljalo le za otroke. Dobra novica je, da se je potrebno cepiti le enkrat. Ker številni starejši in njihovi svojci za to ne vedo, sta nekaj dodatnih informacij podala prim. dr. Matjaž Jereb in domska zdravnica Tanja Petkovič.
11/11/20226 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Ko starejši pomoči na domu finančno ne zmorejo

V naši družbi je vedno več starejših ljudi, ki potrebujejo pomoč na domu. Ker številni želijo ostati v domačem okolju, nas je zanimalo, kako naj se znajdejo tisti, ki nimajo dovolj denarja za oskrbo na domu, ki pa seveda ni poceni. Z nami je bil direktor Deosa Miha Kranjc.
11/9/20226 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Obseg storitev pomoči na domu in cena

Pomoč starejšim na domu je zakonsko dovoljena največ 20 ur na teden. Subvencionirajo jo lokalne skupnosti. Z direktorjem Deosa Miho Kranjcem se je pogovarjal Marjan Bunič.
11/7/20225 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Kako do oskrbe starejših na domu?

V tokratni rubriki smo govorili o oskrbi starejših na domu.
11/4/20227 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Odločitev za pozornost do starejših v Domovih je stvar srca

Tokrat smo slišali Klaro Selevšek iz Cerkelj na Gorenjskem, ki je kot osnovnošolka letošnje poletje v veliki meri preživela v Domu starejših Taber. Vprašali smo tudi njeno mamo Alison Selevšek, kako ona vidi to izkušnjo prostovoljstva.
11/2/20226 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Osnovnošolka Klara večino poletja preživela v Domu starejših Taber

Trinajstletna Klara Selevšek iz Cerkelj na Gorenjskem je v letošnjem poletju storila velik korak v svojem življenju. Odprla je vrata Doma starejših Taber in postala mlada prostovoljka. Tam se je počutila tako zelo dobro, da je s starejšimi in zaposlenimi preživela skoraj celo poletje. Zadovoljni so bili vsi: tako ona kot njeni starši in oskrbovalci Doma Taber.
10/31/20226 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Zlorabe pri morebitni uvedbi evtanazije so neizogibne

Zlorabe pri morebitni uvedbi evtanazije bi bile neizogibne, saj zakon, ki bi dovoljeval umor ali samomor s pomočjo, ne more predvideti vseh situacij življenja. Predsednik Slovenske medicinske akademije prof. dr. Pavel Poredoš npr. opozarja, da število evtanazij v deželah, kjer je le-ta dovoljena, naraste pred dopusti, ko se verjetno svojci želijo »znebiti starih ljudi, ki so jim v nadlego«. Sem spada tudi vprašanje soglasja pri evtanaziranju otrok, ob interesu za organe za transplantacijo, ki jih odvzamejo še pri živem telesu. Odpira se tudi vprašanje bolnikov s psihiatričnimi motnjami in otrok s težkimi duševnimi in telesnimi boleznimi. Naši gostje dr. Roman Globokar, dr. Andrej Kravos in dr. Maja Ebert Moltara so prepričani, da bi z evtanazijo odprli Pandorino skrinjico, ki je več ne bomo mogli zapreti.
10/28/20227 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Onkologinja in družinski zdravnik in neozdravljivo bolni

Slovenske zdravniške organizacije so se enoglasno izrekle proti predlaganemu zakonu o pomoči pri samomoru, predvsem temu, da bi evtanazijo morali izvajati družinski zdravniki. Zakaj so odločeni, da pri tem ne bodo sodelovali, sta pojasnila družinski zdravnik dr. Andrej Kravos in onkologinja dr. Maja Ebert Moltara.
10/26/20227 minutes, 45 seconds