Winamp Logo
Zestig Cover
Zestig Profile

Zestig

Dutch, Fitness / Keep-fit, 1 season, 11 episodes, 6 hours, 1 minute
About
De podcast Zestig is het vervolg op de succesvolle MAX-podcast Opvliegers over de menopauze, van Elles de Bruin. Nu Elles zestig jaar oud wordt, duikt ze in de levensfase na de overgang. Wat komt er in deze periode van je leven allemaal op je pad? Hoe kun je je op bepaalde zaken voorbereiden? En wie ben je als je eenmaal zestig bent, wanneer zoveel dingen die je identiteit hebben bepaald: je uiterlijk, je carrière, je gezondheid, de relatie met je kinderen en je sociale netwerk enorm veranderen. Ondanks de nieuwe veelvragende levensfase waarin deze vrouwen terecht komen, blijkt uit verschillende onderzoeken dat oudere vrouwen toch gelukkiger zijn. Zestig is een podcast van Omroep MAX en NPO Radio 5.
Episode Artwork

Beluister de nieuwe podcast van Elles de Bruin: De Toekomst is Grijs

Wat zijn de effecten van vergrijzing? In de podcastserie De Toekomst is Grijs van Omroep MAX en NPO Radio 1 onderzoeken Astrid Cornelisse en Elles de Bruin hoe Nederland er in 2040 uitziet; het moment waarop de vergrijzing z’n hoogtepunt zal bereiken. Astrid en Elles spreken met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaan op zoek naar oplossingen. Dat doen ze met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft.  Luister hier naar de nieuwe podcast De Toekomst is Grijs (https://linktr.ee/omroepmax)
11/27/20233 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#9 - Terugblik

In deze extra aflevering blikt Elles de Bruin terug op Zestig. Drie hoofdpersonen praten verder over wat 60 worden of zijn voor hen betekent. Hebben ze veel reacties gehad? Mariska van der Klis vertelt over de ontwikkelingen in haar liefdes-leven, Renate van der Zee zoomt in op het overlijden van haar moeder en Jeanet Rijndertse laat weten dat de podcast waarin ze vertelt over mantelzorg, haar familie op de kop heeft gezet.
12/20/202250 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#8 - Relaties, vriendschappen en seks

In aflevering 8 van de podcast Zestig gaat Elles de Bruin in gesprek over seks, relaties en vriendschappen als je zestig bent. Heb je nog net zoveel zin in seks? Hoe hou je je relatie goed? En wat betekenen vriendschappen nog als je bijna 60 bent? Seksuologe Astrid Kremers zegt in Zestig: “Leuke seksuele ervaringen stoppen zeker niet op het moment dat je ouder wordt. Ik spreek heel veel mensen boven die leeftijd die echt een heel actief seksleven hebben en ook juist in die fase de vrijheid voelen om meer te gaan experimenteren.” Renate van der Zee vindt dat er zeker wel een en ander is veranderd: “Veel vrouwen hangen na de overgang niet meer in de gordijnen en dat geldt ook voor veel mannen van die leeftijd.”  Over vriendschappen zegt Mariska van der Klis in Zestig: “Ik ben op deze leeftijd selectiever met wie ik omga. Ik heb van sommige vrienden afscheid genomen en anderen heb ik juist weer opgezocht.”
12/6/202237 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#7 - Wonen en financiën

Heb je, als je zestig bent, voldoende pensioen opgebouwd om straks een prettige oude dag te hebben? Veel vrouwen, zeker als ze gescheiden zijn, komen in financiële problemen. Ook omdat ze na een scheiding soms niet het pensioen van hun man krijgen waar ze wel recht op hebben. Juist omdat in Nederland vrouwen veel part-time werken, hebben ze vaak te weinig pensioen opgebouwd. Publicist en econoom Erica Verdegaal zegt in Zestig: “Vrouwen hebben meer dan mannen loon, pensioen en vermogenskloven. Dat komt door de boodschap die vrouwen meekrijgen in hun vroegste jeugd. Ze moeten hun dochters veel meer meegeven dat ze financieel onafhankelijk moeten worden. Vrouwen die in deeltijd werken krijgen deeltijd dochters, zo is het nu eenmaal”. Verder wordt deze week in Zestig stilgestaan bij wonen op je oude dag. Wat doe je met je te grote huis, nu de kinderen uit huis zijn. Marjanne Mulder van Achmea zegt in Zestig dat de verzekeraar mensen eerder wil laten nadenken over wonen als je oud bent: “Uit onderzoek blijkt dat mensen pas gaan nadenken over waar ze gelukkig oud willen worden als hun zorgvraag verandert, maar dan ben je al gevallen in de badkamer. Je moet veel eerder over wonen op je oude dag gaan nadenken”.
11/29/202233 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#6 - Naderend pensioen

Elles de Bruin onderzoekt het naderende pensioen nu ze bijna zestig is. Ze gaat naar pensioencoach Maaike Boomstra, die haar uitlegt hoe je je op je pensioen kan voorbereiden. “Als je met pensioen gaat kom je in een transitie terecht. Ruim er tijd voor in, want het is voor veel mensen een rouwproces. Ze raken met hun werk ook een stuk van hun identiteit kwijt. En dat is voor veel mensen heel zwaar”. Teuntje, voorheen lerares op een basisschool, vertelt in Zestig over haar pensioen wat haar vreselijk zwaar viel: “Ik was een workaholic en dus zit je in een snelle trein, die 300 kilometer per uur zoeft. Ik ben eruit gesprongen en toen ben ik keihard op de grond geland. Bom, er was niks meer. Ik ging eraan kapot”. Arbeidsmarktdeskundige Marja Beumer heeft zelf de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar ze werkt nog steeds door. “Ik heb nog heel veel kwaliteiten die ik nog wil gebruiken. Dat kan ik goed in mijn eigen bedrijf. Ik zeg nog heel vaak, ik ben nog jong. Ik begin net”.
11/22/202235 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#5 - Carrière op je ouwe dag

In deze aflevering van Zestig onderzoekt Elles de Bruin de mogelijkheden voor carrière op oudere leeftijd. Kun je als je bijna 60 bent nog een een switch maken? Of kun je tot het einde van je loopbaan nog hetzelfde werk blijven doen? Zelf vraagt Elles zich af of ze nog wel op tv kan als ze straks 60 is. Ze vraagt het aan haar baas, Jan Slagter: “Natuurlijk kun je nog op tv, ik kijk helemaal niet naar leeftijd. Het gaat mij erom: Wat lever je, wat voor impact heb je op tv? Ik werk graag met oudere presentatoren die soms al een carrière achter zich hebben. Die hebben enorm veel kennis en kunde en dat kunnen we goed gebruiken bij MAX”. Arbeidsmarkt-deskundige Marja Beumer zegt in Zestig dat er tot 2050 enorm veel banen zijn, ook door vergrijzing, maar dat dit niet wil zeggen dat oudere werknemers altijd makkelijk aan de slag komen omdat er nog een enorme leeftijdsdiscriminatie heerst op de arbeidsmarkt. “Er zijn nog steeds veel vooroordelen over de oudere werknemer. Ze zijn lui, niet flexibel, lastig, dat denkt men. Maar uit onderzoeken blijkt keer op keer dat dit niet zo is”. 
11/15/202242 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#4 - Mantelzorg

Wanneer vrouwen tegen de zestig lopen, is de kans heel groot dat ze te maken hebben met Mantelzorg. Nog steeds komt een groot deel van die zorg terecht bij de vrouw. Bijna 500.000 mantelzorgers in Nederland voelen zich zwaar belast. In deze aflevering spreekt Elles de Bruin de 59-jarige met Jeanet Rijndertse. Zij doet de mantelzorg voor haar moeder en schoonmoeder en vangt ook de kleinkinderen twee keer per week op. Daarnaast heeft Jeanet een baan in de ouderenzorg. Alles bij elkaar is dat veel: “Ik kan moeilijk nee zeggen en slecht voor mezelf opkomen. Daarom zit ik in dit pakket.” En dan is er nog een belangrijke verandering met de generatie van onze moeders. Van vrouwen van nu wordt verwacht, en vaak willen ze dat ook, dat ze tot hun pensioen doorwerken. Dat maakt het leven dan erg druk.
11/8/202241 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#3 - Hoe blijf ik gezond?

In aflevering 3 van Zestig gaat Elles de Bruin of zoek naar hoe je gezond blijft als je tegen de 60 loopt. Als je jong bent, sta je niet zo vaak stil bij het feit dat je lijf ergens kan gaan haperen. Maar na je 60e zit je toch echt aan de kwakkelende, stroeve en een stuk minder vitale kant van de medaille. Terwijl je toch ook nog zoveel jaren te gaan hebt! Dus gezond en sterk zijn, en vooral ook blijven na je 60e, hoe doe je dat? Cardioloog Janneke Wittekoek, gespecialiseerd in het vrouwenhart, zegt dat je drie waardes goed in de gaten moet houden: Je cholesterol, je bloeddruk en je gewicht. Daarnaast moet je bewegen, dat is juist voor het ouder wordende lichaam erg belangrijk. En krachttraining is daarbij heel erg van belang: Wittekoek: “ Vanaf je zestigste ga je spiermassa verliezen en juist die spieren heb je op oudere leeftijd juist erg nodig. Om bijvoorbeeld nog goed uit een stoel te komen of om iets bovenuit een kastje te kunnen halen. Die dagelijkse handelingen wil je goed getraind wel kunnen blijven doen”. In aflevering drie gaat Elles zelf ook naar de personal trainer om te kijken hoe ze sterker kan worden nu ze bijna Zestig is.
11/1/202236 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#2 - Het schoonheidsideaal

Elles de Bruin onderzoekt het schoonheidsideaal als je eenmaal zestig bent. Vrouwen willen er steeds langer goed uit blijven zien. Dat beaamt ook cosmetisch arts Hayri Hortugl; hij ziet steeds meer vrouwen tussen de 55 en 65 jaar langskomen. “Die groep groeit, net als eigenlijk de totale populatie van mensen die iets aan hun uiterlijk willen doen", aldus Hortugl. Verder spreekt Elles met Liesbeth Woert, zij is emeritus hoogleraar psychologie, en Renate van der Zee. Laatstgenoemde zou zelf nooit botox of fillers nemen: “Ik vind het feministisch om te zeggen dat ik recht heb op rimpels. Ik heb al mijn rimpels verdiend”.
10/25/202243 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#1 - Het lege nest

De kinderen zijn vertrokken en het huis verandert van een plek vol drukte en gezelligheid in een stille omgeving. Het is hét moment om je leven een nieuwe invulling te geven; een nieuwe hobby, andere baan en meer tijd voor je partner. Elles de Bruin spreek in deze eerste aflevering met Angela Groothuizen, Renate van der Zee en Mariska van der Klis. Wat betekent zestig worden voor ze en hoe dealen zij met het lege nest? Angela vertelt: “Vanaf het moment dat ik zwanger werd, kreeg ik er iets bij waarover ik geen controle heb. Die enorme band met je kinderen, waar je voor wilt zorgen. En nu ze weggaan weet ik: ik moet loslaten”.
10/25/202235 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Zestig: nieuwe MAX-podcast over leven na de overgang - vanaf 25 oktober

Toen onze moeders zestig werden was hun leven grotendeels voorbij. Voor de huidige generatie vrouwen van zestig breekt er juist een drukke fase aan. Er wordt van hen verwacht dat ze doorwerken, fit blijven, er goed uit blijven zien en seksueel actief zijn. Maar ondertussen merken deze vrouwen wel dat ze ouder zijn en dat het verval inzet. Hoe ga je hiermee om? Programmamaker Elles de Bruin maakt er de podcast Zestig over. Vanaf dinsdag 25 oktober te beluisteren via je favoriete podcastapp. Zestig is het vervolg op de populaire MAX-podcast Opvliegers. Beluister de podcast via deze link (https://linktr.ee/omroepmax) in je favoriete podcastapp.
10/19/20221 minute, 12 seconds