Winamp Logo
WMN LÉLEKTANI HATÁR Cover
WMN LÉLEKTANI HATÁR Profile

WMN LÉLEKTANI HATÁR

Hungarian, Fitness / Keep-fit, 2 seasons, 13 episodes, 13 hours, 21 minutes
About
Milanovich Domi pszichológus-újságíró podcastja, amelynek beszélgetései során a lélektan legkülönbözőbb sarkaiba látogatnak el. A pszichológia izgalmas (határ)területeit járják körül meghívott szakemberekkel, hogy az adások végére ti is magatokkal vihessetek valamit, ami jól jön a hétköznapokban.
Episode Artwork

Maladaptív sémák és a hűtlenség ezer arca – Lélektani határ dr. Szabó-Bartha Anettel

Ha ismétlődő mintázatokat tapasztalunk a vonzalmainkban, a konfliktusainkban, a szakításainkban, akkor jó eséllyel működésbe léptek a maladaptív sémáink. Mi van a mélyükön, és hogyan lehet felszabadulni az irányításuk alól, hogy változni, változtatni tudjunk? A fantáziaképeink és a múlt árnyai között hol van a partnerünk? Hogyan tudjuk tényleg megismerni őt? Lélektani határ a sémakémiáról dr. Szabó-Bartha Anett klinikai szakpszichológussal.
6/13/202456 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

A város-vidék, mint két különálló kategória, már rég nem létezik, a fejekben viszont nagyon is – Lélektani határ Csurgó Bernadettel

Amikor „a vidékre” gondolunk, sokunk fejében az idill és az elmaradottság képei váltakoznak, a politikusok pedig gyakran gerjesztik a vidékiek és a (fő)városiak szembenállását. De mi számít valójában vidéknek? Hogyan jelenik meg a város a vidékben, és a vidékiség a városban? A Lélektani határban Csurgó Bernadett vidékszociológus.
6/6/20241 hour, 3 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

A mozaikcsalád egy bonyolult családforma – Lélektani határ Dr. Ságh Beáta pszichológussal

„Nem a válás a legijesztőbb a gyerekeknek, hanem a szülők közti gyilkos indulatok” – mondja dr. Ságh Beáta, amikor a mozaikcsaládok létrejöttének mínusz egyedik lépéséről, az eredeti kapcsolat felbomlásáról kérdezem. Bár szinte mindenki azt gondolja magáról – előzetesen! –, hogy ő tudna szépen válni, ez általában rendkívül nehéz folyamat. Hogyan ne kompenzáljuk túl a bűntudatunkat, és halmozzuk el ajándékokkal a gyereket? Miért baj, ha hírvivőként használjuk őt, vagy az exünk életéről kérdezgetjük? Melyik ponton, hogyan avassuk be abba, hogy új partnerünk lesz? Dr. Ságh Beáta orvos, pszichológussal sorra vesszük a mozaikcsaládokat – a nem vér szerinti szülő és gyerek(ek) együttélését – érintő legfontosabb témákat is.
5/30/202456 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

A demens embertől is lehet tanulni – Lélektani határ dr. Nagy Szilviával és Szűcs Terivel

Sokunk egyik legnagyobb félelme, hogy mi magunk, vagy a szülőnk, párunk demenssé fog válni. Ennek ellenére – vagy talán ezért is – az emberek többsége keveset tud erről a betegségről. „Úgy omlott ránk a demencia, mint egy lavina” – írja Szűcs Teri, akinek édesanyját 6-7 évvel ezelőtt diagnosztizálták, azóta pedig 24 órás gondozásra szorul. Az otthonápolás sokféle áldozattal jár, és irgalmatlanul nehéz, ám azt a többszázezer embert, akire napjainkban ez a feladat hárul, az állam szinte teljesen magára hagyja. Teriben ezzel együtt is maradt derű: mint mondja, a demens ember a jelenben élő emberré válik, sok szülő-gyerek viszony kisimul, ő pedig többet tud a családja történetéről most, mint a demencia átkattanása előtt. Dr. Nagy Szilvia pszichiáter szintén hangsúlyozza, mennyit számít az életút-áttekintés a betegség különböző szakaszaiban – és az idősödés során úgy általában –, valamint az, ha elfogadjuk: a demens embernek joga van a tüneteihez. De hogyan lehetne ezeket minél korábban felismerni? Mi a különbség normál és kóros felejtés között? Milyen módszerekkel lehet oldani a felejtő ember szorongását, és megkönnyíteni a vele való együttműködést? A Lélektani határban egy nehéz témával, a demenciával jövünk, de közben szó lesz a szeretet, a kapcsolódás sokféleségéről, az emlékezés mélyen társas jellegéről, és arról is, hogyan lehet értelmet találni ebben az embert próbáló élethelyzetben. Az új adásban: dr. Nagy Szilvia pszichiáter, pszichoterapeuta, a Nefelejcs című film társproducere; és Szűcs Teri irodalomtörténész, kritikus, a Visszatért hozzám az emlékezet: Demencia és Óperencia című könyv írója.
5/23/20241 hour, 39 seconds
Episode Artwork

GYEREKEK SZÜLŐI SZEREPBEN – Bibók Bea a parentifikációról

Sok családban, ahol a szülők éretlenek, nehézséggel küzdenek és a környezetüktől is kevés segítséget kapnak, az egyik gyerekük veszi át a feladataikat. Ő lesz a parentifikált (szülősített) gyerek, akinek túl hamar kell felnőnie: talpraesett és önálló lesz, ám – mivel folyton másokat kellett támogatnia – nem tudja felismerni a saját igényeit, vagy nem érzi azt, hogy joga lenne önmagával is törődni. Gyakran túlzó módon ad, hiszen a vágyait elsősorban másokon keresztül képes megélni („de én csak neked akarok jót!”). Ezzel szemben a parentifikált ember testvére furcsa tükörhelyzetben van: őt általában babusgatják a szülők, nem hagyják kirepülni. Hogyan lehet felnőtt fejjel megtanulni határokat húzni az egyik és a másik esetben? Miért nem a pénz miatt fájnak annyira az örökösödési ügyek, és mi köze egy tál isteni rizottónak a kapcsolatfüggéshez? Akivel pedig minderről beszélgetek: Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, az Ellopott gyermekkor című könyv szerzője. Indul a Lélektani határ második évada – a WMN YouTube-csatornáján is!
5/16/20241 hour, 2 minutes, 47 seconds