Winamp Logo
Wijncast Cover
Wijncast Profile

Wijncast

Dutch, Fitness / Keep-fit, 1 season, 47 episodes
About
Voor liefhebbers van een goed glas en een goed verhaal. Radiomaker Dennis van den Buijs gaat in gesprek met wijnmakers, wijnhandelaars, sommeliers en liefhebbers. Surf voor alle info naar www.wijncast.com
Episode Artwork

Almenkerk - Belgische wijnbouwer in Elgin - Zuid-Afrika

"Vandaag is een echte rosédag", lacht Joris van Almenkerk. We klinken in de zon en kijken uit over de groene heuvels vol wijngaarden in Elgin, de appelstreek van Zuid-Afrika. "Soms dwaalt er een caracal tussen onze wijnranken, een rooikat. Zeg maar een forse Afrikaanse lynx. Onze medewerkers zijn er doodsbenauwd voor." Joris verliet West-Vlaanderen zo'n 20 jaar geleden samen met zijn vrouw Nathalie en hun dochters voor een wijnavontuur in de Kaap. Almenkerk Wine Estate maakt frisse wijnen in de koelste regio van Zuid-Afrika. Wat zijn de klimaatuitdagingen voor wijnbouw op het zuidelijk halfrond? Hoe leef en werk je in een verdeeld en onveilig land? Wat betekent biodiversiteit in een wijngaard? En bovenal: wat voor wijn vind je in Elgin? Ontdek het in deze nieuwe wijncast met Belgische wijnmakers in de Kaap, dankzij Kaapwijn Import De Leeuw.Meer weten en bekijken? Ga naar www.wijncast.com of volg me @wijncast op Instagram, Facebook en X.
6/2/20240
Episode Artwork

Jeno Del Turco - Beste sommelier van België 2023

Wie is de beste sommelier van België? In 2023 was dat Jeno Del Turco van restaurant Le Chalet de la Forêt in Ukkel. Hij stond op de hoogste trede van het podium van het laatste BK voor sommeliers, geflankeerd door Charlotte Crul en Margaux Balemans. Niet toevallig de twee vorige gasten van Wijncast! Maar wie is Jeno? Begin maart was ik samen met hem een week in Zuid-Afrika dankzij Kaapwijn Import De Leeuw. Uitkijkend op de baai van Kaapstad mijmerden we over zijn Italiaanse roots, de laatste Tignanello van zijn overleden grootmoeder en Jeno's job als topsommelier. Klein spoileralert: Jeno en rosé gaan niet al te goed samen.Geniet van deze aflevering en ontdek veel meer op wijncast.com! Sterren of een rating geven mag!
4/1/20240
Episode Artwork

Margaux Balemans in Zuid-Afrika: "Geen alcohol voor mij als sommelier wanneer ik werk"

Margaux Balemans is als kind in een vat vol enthousiasme gevallen. Wie haar tegenkomt, merkt meteen: de kamerbrede glimlach van de Kempense sommelier werkt zeer aanstekelijk. Tijdens deze aflevering lachen we wat af. Ik interview trouwens alweer een slagersdochter (met een brilletje) die dol is op wijn.Op amper 23-jarige leeftijd rijgt Margaux de sommelier-medailles en wijnprijzen aan elkaar. Zo was ze tweede op het laatste BK. Wat zijn haar ambities? Hoe ziet een dag van een sommelier eruit? Hoe ga je om met alcohol op je werk? En hoe combineer je klassieke “vleeswijnen” met andere keukens? Ik vraag het haar in Zuid-Afrika bij De Toren on tour met Kaapwijn Import De Leeuw.Margaux is gezien haar naam letterlijk in de wieg gelegd voor een carrière in de wijnwereld. Vandaag is ze hoofdsommelier van alle restaurants van luxehotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy, en zelf staat ze in de zaal Le Grand Verre* van chef Wout Bru die ze al van kindsbeen kent. Meer weten? Surf naar wijncast.com! Geniet en laat weten wat je ervan vond! Geef wijncast een mooie rating in jouw podcast-app!
3/24/20240
Episode Artwork

Charlotte Crul in Zuid-Afrika: "Een satijnen nachtkleedje bij het haardvuur"

Als een frisse Noordzeebries waait Charlotte Crul door de Belgische wijnwereld. In Knokke-Heist heeft ze haar eigen wijnhandel Puro. Daarnaast is Charlotte sommelier in Cuines 33 (*) waar ze haar gasten verwent met succulente pairings. Wijn staat centraal in het leven van deze slagersdochter. Dat bleek ook op het laatste BK voor sommeliers waar Charlotte brons behaalde. "Mijn ideale wijn voelt als een warm dekentje bij een haardvuur, met daaronder een satijnen nachtkleedje", vertelt Charlotte terwijl de zon ondergaat en de ibissen krijsen rond de villa van Graham Beck in Robertson. Een week lang was ik samen met Charlotte in Zuid-Afrika. Dankzij Kaapwijn De Leeuw bezochten we de meest gerenommeerde wijnhuizen in Stellenbosch, Paarl, Elgin, Franschhoek, Hemel en Aarde en Swartland.In deze Wijncast praten we onder meer over passie voor wijn, een oogst in de Bourgogne, de WSET-studie en de vele wijnontdekkingen in de Kaap.Stay tuned voor de volgende afleveringen over en vanuit Zuid-Afrika met Belgische sommeliers en wijnbouwers.
3/17/20240
Episode Artwork

Thea Cipido drinkt Chenin Blanc uit de 18e eeuw

"Plots kreeg ik wijn ingeschonken van voor de Franse Revolutie", glundert Thea Cipido. Tijdens het plukseizoen bij wijnmaker Jean-Pierre Robinot in de Loire belandde ze in een stoffige kelder tussen kranige zeventigers. Jonge piepkuikens in vergelijking met de eeuwenoude Chenin Blanc die rijkelijk vloeide. Hoe die proefde? Daarvoor moet je luisteren. Als sommelier deelt Thea haar passie voor de Loire en natuurlijke wijnen bij restaurant Nage in Antwerpen. Niet alleen aan tafel bij de gasten, maar ook verstoken van nieuwsgierige ogen in de kelder van het restaurant. Daar maakt Thea haar eigen wijn van dertig liter Chenin in een glazen dame jeanne. Wat dat is, wat we moeten denken over al te mannelijke wijnprijzen, over de wildgroei aan natuurwijnbars, en over jongeren die minder drinken; dat ontdek je in deze wijncast! Laat me weten wat je er van vond! Meer info op wijncast.com of @wijncast op Instagram, X en Facebook.
12/24/20230
Episode Artwork

Artor - Hongaarse wijn van Belgische makelij

Arthur en Hector zijn de twee kinderen van Valérie Bourdeau en haar man Alain Bostoen. Hun derde liefdesbaby heet niet toevallig Artor. De Hongaarse rode wijn die het Vlaamse duo maakt in de glooiende heuvels van Villány. De vonk met die eeuwenoude wijnregio sloeg over op een zakentrip naar de Hongaarse tak van hun chemisch bedrijf. De rest is vloeibare geschiedenis.Geniet van deze podcast over Merlot en Cabernet Franc, het Hongaarse dorpsleven, en Slavoonse eik. Neen, die komt dus niet uit Slovenië! Geef deze wijncast een rating en/of recensie in je podcastapp!Meer afleveringen en alle info over Artor ontdek je via wijncast.com
11/7/20230
Episode Artwork

Wat is Lambrusco? - Renske De Maesschalck

Lambrusco is Italiaanse Coca-Cola vermomd als wijn. Zoete roze brol die je voor 3 euro vindt onderaan in het wijnrek van de supermarkt. Tenminste, zo luidt het cliché. Waarom heeft Lambrusco zo'n belabberd imago? En klopt dat wel? Om alle misverstanden uit de wereld te helpen, sprak ik af met Renske De Maesschalck. Zij is sommelier-conseil en maakte haar thesis over Lambrusco. Renske neemt ons mee naar de heuvels rond Modena waar ze de échte rode mousserende parels maken van de verschillende Lambrusco-druiven. En geloof me: dat zijn heel andere wijnen dan de troep waar je aan denkt.Meer weten en bekijken? Surf naar wijncast.comDe flessen en wijnhuizen waar Renske in deze aflevering over spreekt, kan je trouwens allemaal kopen en drinken in haar wijnbar Pompette in Gent.
7/17/20230
Episode Artwork

Wijn in Iran en Finger Lakes New York - Sanaz Sadegh

Sanaz Sadegh is de enige in West-Europa die wijn importeert uit Finger Lakes, New York. Een koele wijnregio in het noorden van de staat New York tegen de Canadese grens. Wat mag je van die wijnen verwachten? Je ontdekt het in deze nieuwe aflevering van Wijncast, en je kan de wijnen uiteraard zelf gaan proeven in The Wine Center. De stijlvolle wijnbar die Sanaz samen met haar man Saman uitbaat in Antwerpen dicht bij het KMSKA-museum. Sanaz' roots liggen in Iran. Het machtige Perzië waar wijn eeuwenlang deel uitmaakte van de cultuur. Tot de streng religieuze ayatollahs in 1979 de macht grepen en wijn bij wet verboden werd. Al weet Sanaz dat er ook vandaag nog heel veel wijn clandestien te vinden is Iran. Op gevaar van lijf-, cel-, en doodstraffen. Geniet van deze nieuwe aflevering met cameo's voor gummibeertjes en een Shiraz-tatoeage!Meer weten? Surf naar wijncast.com
5/8/20230
Episode Artwork

De Gids van de Belgische Wijnen - Dirk Rodriguez

Goede wijn behoeft geen krans, maar misschien wel een gids? Dat is toch het idee van Dirk Rodriguez en Baudouin Havaux van vino.be Voor het tweede jaar op rij brengen zij De Gids van de Belgische Wijnen op de markt. Een boek waarin wijnliefhebbers kunnen ontdekken welke Belgische wijnen 5 sterren waard zijn, hoe ze smaken en wie ze maakt.Zet je schrap voor een wijncast over zin en onzin van awards en punten voor wijn. Je krijgt ook een stand van zaken van de Belgische wijnbouw, met de verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. En we maken een korte uitstap naar de toekomst van de wijnjournalistiek in tijden van gesponsorde content via influencers.Wil je meer te weten komen over deze gids? Surf snel naar wijncast.com en ontdek ook de andere afleveringen over Belgische wijn met Patrick Nijs van Wijnfaktorij, Michel Dehem van d'Hellekapelle en Sean De Bie met zijn microwijngaard bij Kasterlee.
1/30/20230
Episode Artwork

"Wijn" het verhalenboek van Dennis van den Buijs

Wist je dat bavianen van Pinot Noir houden? Dat de grote wijnkastelen in Bordeaux nooit hadden bestaan zonder Hollandse dijkenbouwers? En dat één luis bijna alle wijngaarden in Europa had vernietigd? In Wijn lees je honderd sprankelende wijnverhalen die je wil doorvertellen en die het nog leuker maken om over wijn te praten. Zonder dat je daar een vat vol afschrikwekkend wijnjargon voor nodig hebt. Dennis van den Buijs neemt je mee op een wondere wereldreis doorheen de tijd, religie, cultuur, business en wetenschap die wijn is. In dit boek lees je wat je écht wil delen met vrienden en familie rond je favoriete fles. Van de druif in de wijngaard tot de godendrank in je glas: geen enkele sappige anekdote valt naast het vat. Dit boek moet op het wijnrek van alle liefhebbers van een goed glas én een goed verhaal. Ideaal als kerstcadeau! Uitgegeven bij Ertsberg. Meer info op www.wijncast.com en via ertsberg.be/boek/wijn/ Volg me op Instagram, FB en Twitter @wijncast
12/20/20220
Episode Artwork

Brut Nature - Wijnkamperen tussen Jura en Bourgogne

Marie Vandenbosch en Robin François ruilden het stedelijke Antwerpen voor de natuur van La Chapelle-Saint-Sauveur. Een dorpje tussen de Bourgogne en de Jura. Daar bestiert het jonge koppel de camping Brut Nature gericht op wijnliefhebbers. Recent lanceerden ze hun eerste eigen wijn: Cuvée Renée. Een loepzuivere Crémant de Jura van 100% Chardonnay. Volgende lente volgt een tweede schuimwijn op basis van Savagnin, en ook een Orange Wine is op komst.Voldoende stof voor een boeiende babbel over wijn, kunst, klimaat, traditie, vernieuwing, en jong zijn in een oude streek. Heb je genoten van deze podcast? Geef hem dan meteen een goeie rating in deze app! Meer informatie en foto's vind je uiteraard op wijncast.com.
11/7/20220
Episode Artwork

Wijn blind proeven met de beste van België (en Rioja) - Peter Arijs

Peter Arijs heeft de beste neus en de beste smaakpapillen van België om wijn blind te proeven. Dat bewees hij als winnaar van de allereerste BBT-Open. Voluit de Best Blind Taster-Open van organisator DM Vino. Peter is dus de ideale gast om ons te leren hoe je zoiets het best aanpakt. Waar let je op? Wat doe je met neus, glas en mond? En hoe verloopt zo'n wedstrijd? Blind proeven is de ultieme wijnsport die je brein en je zintuigen op de proef stelt.Peter is ook verliefd op Rioja. De bakermat van de Spaanse rode wijn op basis van Tempranillo. Al is er intussen veel meer dan de klassieke houtgerijpte Gran Reserva. Peter is gediplomeerd lesgever voor de Consejo DOCa Rioja en geeft cursussen over alles rood, wit, rosé en sprankelend dat Rioja produceert. Met plezier maken we een Spaans uitstapje tijdens deze aflevering. Meer info, foto's en afleveringen op www.wijncast.com
5/19/20220
Episode Artwork

Sean De Bie - Wielrenner wordt wijnbouwer

Even leek het alsof ik onder een stralende lentezon het parcours van de Strade Bianche reed. Witte gravel en keien zoefden onder mijn banden. Grint en stof waaiden op. Neen, ik was niet in Toscane. Wel op de Kempense zandgrond tussen geurende dennenbossen op weg naar de wijngaard van Sean De Bie. Sinds december 2021 is Sean wielrenner af. "Bieke" zoals ze hem in het peloton noemden, legt zich nu toe op wijn. En dat pakt hij erg serieus aan.In deze podcast kom je onder meer te weten dat Jasper Stuyven en Jan Bakelants wijnliefhebbers zijn, dat er een verschil is tussen Franse en Italiaanse klonen van Pinot Noir, en dat het huidige wielrennen misschien te serieus is. "Vroeger hingen we 's avonds nog aan de bar, dat bevorderde de sfeer in de ploeg. Dat kan nu niet meer in het peloton", zegt Sean.Oh ja. Ook de wulp, de kievit en de tjiftjaf doen graag mee in deze aflevering! En ik licht een tipje van de sluier over het boek dat ik schrijf. Meer binnenkort....en op www.wijncast.com
3/28/20220
Episode Artwork

d'Hellekapelle - Michel Dehem - Heuvelland

"Ik geloof niet in terroir", zegt Michel Dehem. In een vorig leven was hij garagist, nu een wijnbouwer in Heuvelland. Op de West-Vlaamse klei verbouwt Michel zo natuurlijk mogelijk Pinot Noir, Chardonnay en Auxerrois. Wijndomein d'Hellekapelle is 2 hectare groot en Michel doet alles zelf. Zo minzaam de wijnbouwer, zo groots de kwaliteit in de fles. Ik sprak Michel in zijn wijngaard met zicht op de Kemmelberg, naast de graven van de Eerste Wereldoorlog. Geniet van Belgische wijn in je oren en surf naar wijncast.com voor meer afleveringen en info.
5/28/20210
Episode Artwork

Morellino di Scansano - Elisabetta Geppetti - Le Pupille

Klaar voor een wijncast vol cowboys, Italiaanse familieliefde en een opgemerkte cameo van maquis en garrigue?In deze zonnige lente-aflevering neem ik je mee naar het zuiden van Toscane. In de Maremma ligt een vrij onbekend maar daarom niet minder interessante appellatie: de DOCG Morellino di Scansano.Dankzij Licata Vini en stamvader Calogero kon ik spreken met Elisabetta Geppetti, de sterke vrouw van het wijnhuis Le Pupille. Een ware ambassadeur van de regio en de overheerlijke wijnen. Een sensationele reis langs sensuele sangiovese, Super Tuscan Saffredi en de milderende Tyrreense bries staan op je te wachten. De wijnen van Le Pupille vind je bij Licata Vini Klikken, luisteren en wegdromen! Meer info en afleveringen op wijncast.com
4/5/20210
Episode Artwork

BK Sommelier - Kris Lismont- Tom Ieven - Aurélie Charels - Yanick Dehandschutter

Wie wordt de beste sommelier van België 2020? Welke skills zijn er nodig? En wat levert zo'n titel op?De zenuwen van de 19 kanshebbers staan nog altijd strak gespannen. Pas op 18 oktober op het podium weten drie van hen dat ze de finale mogen spelen. Om de koorts te meten trok ik afgelopen week al naar de halve finales van het BK in de stadsbrouwerij van De Koninck in Antwerpen. Wat maakt iemand tot een goed sommelier? Waarom is een wedstrijd nodig? Ik vroeg het aan drie oud-winnaars en leden van de Belgische Sommeliersgilde, voorzitter Kris Lismont van Mondevino, Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten* (laureaat 2014) en Tom Ieven van het Hof van Cleve *** (laureaat 2018).Ik kon ook één van de 19 deelnemers strikken tussen de proeven door. Aurélie Charels werkt in Sir Kwinten als sommelier en is één van de weinig vrouwelijke kandidates. Tot haar grote spijt. Waarom? luisteren!Voor foto's en meer afleveringen check www.wijncast.com
10/10/20200
Episode Artwork

Wijnfaktorij - Patrick Nijs

In het hartje van Antwerpen wordt wijn gemaakt. Zoek niet naar druivenranken rond de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Maak kennis met de Wijnfaktorij, een urban winery.In een winkeletalage tussen de inoxen cuves en houten vaten amuseert Patrick Nijs zich met druiven die hij zelf verbouwt. Niet in 't stad maar op de parking van de Maasvallei, het Hageland en Kontich. "Ik vind het handiger om hier in de stad wijn te maken dicht bij de consument", zegt Patrick, de gedreven bezieler van Wijnfaktorij.Hoe werkt dat zo'n urban winery? Waarom heten Patricks wijnen Chansaar en Kontreir? Wat is een hybride druivenras? Wat zijn acolon, dornfelder en cabernet dorsa? En wat met de toekomst van de Belgische wijn? Eigenlijk krijg je twee podcasts voor de prijs van één. Want over dat laatste kan een Limburger in Antwerpen die wijn maakt van druiven uit gans Vlaanderen, héél veel vertellen. Oren spitsen, snel luisteren en reageren!Meer afleveringen en een impressie van mijn bezoek aan de Wijnfaktorij vind je op www.wijncast.com
9/18/20200
Episode Artwork

Tenuta Quvestra - Johan Bode

Waar ligt de Oltrepò Pavese? Zelfs doorgewinterde wijndrinkers zullen bij die vraag de wenkbrauwen fronsen. Nochtans is het een immense wijnstreek van 13.500 hectare in het zuidwesten van Lombardije, zowat een goed uur rijden van Milaan. Je kan spieken op het kaartje onderaan de pagina. Ze noemen de Oltrepò Pavese ook wel eens het Toscane van Noord-Italië. Een treffende vergelijking want de wijnranken met voornamelijk Pinot Nero domineren het glooiende landschap. Op één van die heuvels in Santa Maria della Versa sprak ik af met Nederlander Johan Bode. Hij bezit er samen met twee andere Italiaanse families de Tenuta Quvestra. Johan gaf me een geanimeerde rondleiding. Ik leerde er alles over de mousserende Metodo Classico DOCG, een spumante Blanc de Noirs van Pinot Nero die champagne naar de kroon steekt. Ik proefde ook Riesling, Croatina, Chardonnay en kwam meer te weten over de lokale rode frizzante genaamd Bonarda. Geniet van deze wijncast op locatie, mét mondmasker. Foto's en meer info vind je op www.wijncast.com of @wijncast op Instagram, Twitter en Facebook.
8/20/20200
Episode Artwork

#SlokDown - Boechout, Bordeaux en Boeken

Na een kleine pauze is er opnieuw een aflevering van Wijncast! We proeven Belgische wijn uit Boechout van Oud Conynsbergh, Bordeaux en primeur van 2019 en geven wijnboekentips! Triple B quality! Een aflevering vol torenvalken, schelpen in de bodem, boeken op het toilet en degoutante spuwemmers! Meer details en foto's? www.wijncast.com
7/6/20200
Episode Artwork

#SlokDown - Ketters en terreur in de Languedoc

Klaar voor katharen, wijnterroristen en Napoleon? Welkom in de Languedoc... Met 235.000 hectaren aan wijngaarden is de Languedoc in het zuiden van Frankrijk de grootste wijnstreek ter wereld. Je kan het eigenlijk beschouwen als een wijnland op zichzelf. Wijnboeren en consumenten profiteren er van een ongeziene vrijheid (aan regels) en blijheid (in de fles). Langs het Canal du Midi laveren we tussen bulkwijn en kwaliteitsvolle AOC's. We maken een excursie naar Algerije voor de Carignan. Na het dieprode bloedvergieten van de ketterse katharen komen we via de Cevennen tot een knallende finale. Helaas letterlijk...de wijnterroristen van de CRAV staan paraat met bommen en bivakmutsen. Meer weten? www.wijncast.com Flesinfo: Mas des Cabres, La Draille, AOC Sommières Languedoc, 2018. 45% Grenache, 20% Syrah en 35% Mourvèdre. Te verkrijgen bij JJ Wijnen in Berchem bij de onnavolgbare Jean² Pottiez.
4/14/20200
Episode Artwork

#SlokDown - Bloed, boomknuffelaars en de donkerste wijn ter wereld

In deze nieuwe #SlokDown neem ik je mee naar Umbrië. Het onderschatte groene wijnhart van Italië. Ontdek de donkere Montefalco Sagrantino en de witte boomknuffelaar Trebbiano Spoletino. Voldemort komt langs voor de lunch, Fransiscus laat zijn vogels zien en ook blonde godin Gwyneth Paltrow krijgt een cameo. Tot slot passeert de Carthaagse generaal Hannibal voor een bloederige afdronk langs het Trasimeense Meer. Ik heb voor deze aflevering vier Umbrische flessen uit mijn kelder geselecteerd. Je ziet ze op www.wijncast.com. Drie van de vier komen rechtstreeks uit Italië. Eentje haalde ik bij Umbria in Geel. Een fijne wijnwinkel -online geopend in coronatijden- waar je enkel Umbrische kwaliteitswijn vindt. Niet aarzelen dus! Laat me weten wat je ervan vindt @wijncast op alle social media. Nog een laatste tip: meer Umbrië hoor je in een vorige aflevering van Wijncast met Rudi Vranckx.
3/31/20200
Episode Artwork

#SlokDown USA Witte Huiswijn

Tijd voor America First en All The President's Wines.... In deze nieuwe #SlokDown neem ik je mee over de Atlantische oceaan. We duiken in een roze cadillac en rijden naar de kelders van The West Wing om te gorgelen met een dronken generaal. Carter, Nixon, LBJ, Jefferson, Washington en Donald Trump passeren de presidentiële revue. De heren hebben niet alleen iets met macht maar ook met wijn. We verwerken nog een Madeira of drie na de lunch om decennia van mislukte wijnexperimenten in Virginia door te spoelen. En wat betekent "1787 Th.J."? Je ontdekt het in deze nieuwe aflevering waarin zelfs het ultieme Parisoordeel aan bod komt. Daarover nog een kleine rechtzetting: The Judgement of Paris vond plaats in 1976 en niet in 1978 zoals ik vertel. Mea Culpa! Tips, suggesties, commentaar? Eén adres: @wijncast op alle social media. Flesinfo: Born to Run, Cabernet Sauvignon 2017, Bieler Wines te koop bij ad Bibendum.
3/25/20200
Episode Artwork

#SlokDown - Brangelina & the Nutty Professor

#SlokDown komt onder stoom met een nieuwe aflevering in tijden van #Corona en lockdown. We vertrekken bij de cinsault: een steenezel die eigenlijk een werkpaard is. De scheiding van Brad Pitt en Angelina Jolie spoelen we door met een heerlijke rosé. En passant lachen we met een Vlaamse politicus. En tot slot ronden we Kaap de Goede Hoop met de Franse Hugenoten om via een nutty professor onder een parasol van druiven terecht te komen. Kan je nog volgen? Geen probleem. Relax en gun jezelf wat dik verdiende me-time met deze nieuwe aflevering van de #SlokDwn van Wijncast. Volume op 11. Glazen vol. Gezondheid! Wat vind je van Wijncast? Laat een recensie achter hier in je podcastapp of @wijncast op Instagram, Facebook en Twitter.
3/21/20200
Episode Artwork

#SlokDown - Aglianico

Hey liefhebbers van een goed glas wijn én een goed verhaal! Door de 'lockdown' in België -oké officieel heet het niet zo- kan ik niemand meer fysiek interviewen voor Wijncast. Jammer...want wie heeft er geen zin in fijne wijnverhalen? Daarom lanceer ik #SlokDown. Micro-podcasts met mezelf aan het woord. Ik vertel wijnanekdotes, verhalen over druiven, streken, figuren, flessen en ga zo maar door. Ik beloof mijn best te doen om zo vaak mogelijk iets te posten. Maar het werk- en gezinsleven bestaan natuurlijk ook nog. Niets belet je trouwens om ook alle andere afleveringen van Wijncast te ontdekken! De eerste #SlokDown is dus een feit. Hij gaat over de ongekroonde koning van Zuid-Italië: de Aglianico! Een heerlijke druif vol heerlijke verhalen. Je kan de aflevering hierboven streamen of rustig beluisteren via Spotify of je favoriete podcast-app. Laat me zeker weten wat je ervan vindt en wat je nog wil horen! Volg @wijncast op Instagram, Twitter en Facebook. En bovenal: gezondheid!
3/19/20200
Episode Artwork

Aflevering 23 - Champagne - Kristel Balcaen

Een gelukkig en sprankelend 2020 gewenst! En hoe kan Wijncast het nieuwe jaar beter inzetten dan met knallende champagnekurken. Of mag dat niet volgens de regels van de kunst? Wanneer mag een mousserende wijn zich eigenlijk champagne noemen? En zijn de Franse luxebubbels het prijsverschil met cava of prosecco waard? Veel vragen en nog meer spetterende antwoorden krijg je in deze nieuwe aflevering met Kristel Balcaen. Zij is de 'Champagne Ambassadeur' voor België en weet letterlijk àlles over de goudgele bruisende godendrank. Of het nu gaat over de druiven, het terroir of de druk in de champagnefles die je kan vergelijken met een vrachtwagenband. De kennis bruist naar boven in deze drieëntwintigste episode van je favoriete wijnpodcast. Al een kleine tip van de sluier: wat is ideale foodpairing bij een fles champagne? Frietjes van de frituur met mayonaise! Als je Kristel erover bezig hoort loopt het water je in de mond. Luisteren is de boodschap.  Volg je @wijncast al op Instagram, Twitter en Facebook? Een paar klikken en je mag het eerste goede voornemen van 2020 al afvinken. Meer afleveringen en wijn vind je natuurlijk op wijncast.com Santé!
1/7/20200
Episode Artwork

Aflevering 22 - Calogero licata

We schrijven 1979. Terwijl de Lage Landen zich vanuit hun oranje-bruine salons vergapen aan Abba's olifantenpijpen in AVRO's TopPop, begint één enkele Italo-Belg aan een weergaloze wijnmissie. Fabrieksarbeider en semi-professioneel voetballer Calogero Licata start met het importeren van Italiaanse wijn. Geen zure Chianti in rieten mandjes. Calogero kiest kwaliteit uit Piemonte en Toscane, zoals Avignonesi. Een gewaagde keuze in een tijd waar 99 procent van alle wijn in Belgische restaurants, winkels of hotels uit Frankrijk kwam. 40 jaar later is Licata Vini dé referentie voor Italiaanse kwaliteitswijnen. Hoe is het Calogero gelukt om de Lage Landen te overtuigen van zijn Italiaanse klasse? Je ontdekt het in deze nieuwe aflevering van Wijncast. Eentje die atypisch begint met oude foto's en brieven uit de Tweede Wereldoorlog. Herinneringen van Calogero aan zijn vader Salvatore. Hij vertelt een onwaarschijnlijk levensverhaal dat ons brengt van Sicilië naar Mussolini's Noord-Afrika over India tot in de Borinage. Op zijn zeventigste lijkt Calogero zijn familie en haar geschiedenis meer dan ooit te koesteren. Daarom draag ik deze aflevering dan ook graag op aan Calogero Licata's vrouw Marie-Rose die afgelopen zomer overleden is. Meer details op www.wijncast.com of @wijncast op facebook, instagram en twitter.
11/12/20190
Episode Artwork

Aflevering 21 - Carrefour - Benoît Couderé

Van een driesterrenrestaurant naar de supermarkt. Dat is kort samengevat het wijnparcours van Benoit Couderé. De West-Vlaming beheerde de kelder van De Karmeliet ***  in Brugge en kroonde zich in 2016 tot Beste Sommelier van België. Sinds een aantal jaar leent hij zijn neus en smaakpapillen aan een van de grootste supermarktketens van het land: Carrefour. "Of ik vroeger supermarktwijn dronk? Als een kennis een fles meenam naar een barbecue wel", lacht Couderé. "Maar sinds mijn overstap naar Carrefour is er een wereld voor me opengegaan." Benoit had ook Belgisch wijnnieuws bij. "Ik kan Wijncast in primeur vertellen dat we voor meerdere jaren een intensieve samenwerking aangaan met twee Belgische wijndomeinen. Daar ben ik enorm fier op. Het gaat in de eerste plaats om Jerom Winery uit Haspengouw. Samen met hen lanceren we in wit een 100% Chardonnay en in rood een Acolon. Langs Franstalige kant is onze partner het Naamse Ry d'Argent. De rode wijn van dat domein wordt ook een Acolon maar aangevuld met een kleine hoeveelheid Cabernet Jura. De witte Waalse wijn is dan weer een assemblage van Pinot Gris en Pinot Blanc. Allemaal vanaf eind november te ontdekken in de rekken bij Carrefour." Laat weten wat je van deze aflevering vindt @wijncast op twitter, facebook en instagram.
10/14/20190
Episode Artwork

Aflevering 20 - Italië: laars vol wijnverhalen - Joost Houtman

'Se non dovessi tornare, sappiate che non sono mai partito'  De spreuk op de terrasmuur van Joost Houtman verraadt dat hier een italofiel woont. Eén die graag wegdroomt bij het ruwe Sicilië en het beschaafde Piemonte, liefst van al met een goed glas wijn erbij. Samen met Philip Roose schreef Houtman 'Bella Figura. Waarom de Italianen zo Italiaans zijn.' Een heerlijk boek vol sappige verhalen met meer dan één wijnanekdote. In deze aflevering neemt Joost ons mee langs wijngaarden vol vermoorde wielrenners, koninklijke minnaressen en gigantische piemels uit de oudheid. Geniet van deze nieuwe wijncast en onthou de woorden van poëet Giorgio Caproni: 'Mocht ik niet terugkeren, weet dan dat ik nooit vertrokken ben.' 
8/16/20190
Episode Artwork

Aflevering 19 - Bairrada Portugal - William Wouters

"Tien violen die samenspelen zijn veel interessanter dan een eenzame violist." William Wouters en zijn vrouw Filipa Pato maken bewust geen single vineyard wijn van hun geliefde Baga-druif. Van tientallen versnipperde kleine percelen blenden ze Baga met biodynamische brio. Puntengoeroe Robert Parker gaf hun rode topcuvée Nossa een score van 96+. Geen enkele Portugese wijn scoorde ooit hoger. "Wist je dat de eerste wijn die de Portugezen naar de Braziliaanse kolonies brachten van hier kwam? Niet uit Porto of Madeira wel uit Bairrada!" Antwerpen staat voor Wouters nog net een trapje hoger maar de liefde voor zijn Portugese thuis komt aardig in de buurt. "Filipa's vader noemen ze hier Mister Baga. Terwijl iedereen zijn oude stokken uittrok en verving door Franse druivensoorten bleef hij trouw aan de bagadruif." Na het beluisteren van deze wijncast mag schoonpa vrezen voor die geuzennaam. Zeker wanneer je hoort dat William even fanatiek ratelt over witte Bigal en bonenvretende slakken. Veel luistergenot! Wil je na deze wijncast nog meer weten over de wijnen van William? Neem dan zeker een kijkje op de site van Pato-Wouters of bestel een heerlijke fles via The Portugal Collection. Luister zeker ook naar aflevering 17 van wijncast waarin William alles vertelt over het WK voor sommeliers. 
7/11/20190
Episode Artwork

Aflevering 18 - Oxfam Fair Trade - Wim Melis

Wie heeft ze nog nooit gedronken? De fairtradewijnen van Oxfam. Onlosmakelijk verbonden met recepties, feestjes of een heerlijke chili con carne. Maar wat maakt een wijn fair trade? Hoe helpt onze aankoop de boeren in het zuiden? En wat krijg je in je glas? Ik vroeg het allemaal aan Wim Melis, wijnaankoper voor Oxfam. Wim reist zelf naar Chili, Argentinië en Zuid-Afrika op zoek naar de beste wijnen om te verkopen in de vele wereldwinkels. Ontdek een aflevering over bosbranden, waterputten, kindercrèches en de vergeten druif país.  De wijnen uit deze aflevering kan je zelf kopen bij de Oxfam wereldwinkels. Maak hier kennis met het volledige fairtrade-wijnassortiment. Meer afleveringen en details op wijncast.com en blijf op de hoogte via @wijncast op Instagram, Twitter en Facebook.
3/29/20190
Episode Artwork

Aflevering 17 - WK Sommelier - William Wouters

Kilometers omrijden voor de beste pistolets en een klagende veganistische priester. Wat heeft dat te maken met het WK voor sommeliers? Alles als je William Wouters mag geloven. Deze joviale Antwerpse wereldburger haalde "Best Sommelier of The World" naar de Scheldestad ten koste van Bordeaux ."We hebben het verkocht als het eerste stedelijke WK waar de gasten geen enkele wijngaard gaan bezoeken," grapt Wouters. Mét succes want 66 sommeliers strijden vanaf 10 maart in Antwerpen voor de hoogste eer in wijnland. En de kater in Bordeaux? "Die is doorgespoeld. De Fransen komen en masse met de TGV naar de finale." Die spannende slotdag kan je ook zelf bijwonen op vrijdag 15 maart in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. "Daar zie je topsport én entertainment," zegt William die ooit zelf aan het WK deelnam. Al was dat naar eigen zeggen "toen de leeuwen nog konden zingen."  Wijncast gaat ook even vreemd (met toestemming van onze wijneega). Belgische bieren spelen namelijk een glansrol  op het WK en dus ook in deze aflevering. Ontdek snel de hachelijke proeven die de sommeliers moeten doorstaan om wereldkampioen te worden. William is als wijnmaker in Portugal, organisator van het WK en vice-voorzitter van de Association de la Sommellerie Internationale de ideale gids. En bovenal een sappige Sinjoor....de "parking" is gewaarschuwd. Details op www.wijncast.com 
3/3/20190
Episode Artwork

Aflevering 16 - Kaas & Wijn - Stefaan Camerlinck

Niets zo gezellig als de jaarlijkse kaas-en-wijnavond van de jeugdbeweging. Voor een prikje aanschuiven bij het buffet met herkenbare kazen en iets lekker rood of wit. Maar die sympathie ebt snel weg als de magie tussen bord en glas ontbreekt. Of wat met die dure fles die op je diner geen spaander heel laat van het kaasaroma.  Niet elke wijn past bij elke kaas. Hoog tijd voor een wijncast met do's-and-don'ts . De man die ons daarbij kan helpen is Stefaan Camerlinck. In 2005 en 2006 was hij als prille twintiger de beste en eerste sommelier van België. Na een carrière in de kelders en gelagzalen van verschillende restaurants sloeg Stefaan samen met zijn vrouw Sally -een kaasmeester- een andere weg in. Sinds een paar jaar amuseren de twee zich full time in hun eigen zaak 'Kaas en Wijn Stefaan' in Kruibeke. Je hoeft geen genie te zijn om te raden wat je daar kan kopen. Of het nu gaat over Crottin en Chenin Blanc of Pinot Noir bij Comté: zet je schrap voor een smeuïge wijncast waarvan je het water van in de mond krijgt!  Meer afleveringen via je podcast-app of op www.wijncast.com
2/10/20190
Episode Artwork

Aflevering 15 - Natuurwijn - Wouter De Bakker (Terrovin)

Wat is wijn? Gegist druivensap. Zo eenvoudig kan het zijn in de wereld van de natuurwijnen. Een niche in wijnland die vindt dat je de natuur zijn gang moet laten gaan zoals 8000 jaar geleden. Geen sulfieten, geen extra gisten, geen zware houtrijping. Wie zijn de rabiate aanhangers van deze 'straight edge'-wijnfilosofie? Wat is er mis met 'normale wijn'? En ruikt natuurwijnen niet naar de stal of azijn? Dat zijn harde beweringen maar bij het woord natuurwijn komen de scherpste meningen naar boven. Klassieke wijnmakers zetten de hakken in het zand "is mijn wijn dan niet natuurlijk?" Handelaars vloeken "wijnen zonder sulfieten komen kapot uit het transport". En sommeliers fronsen "ze zijn heel herkenbaar maar smaken allemaal hetzelfde". Het helpt natuurlijk niet dat er geen échte definitie is van natuurwijn. Maar hebben de criticasters gelijk? (meer onder de foto) Wouter De Bakker van Terrovin lacht bij de zoveelste schampere opmerking. "Ik drink geen conventionele wijn meer," zegt de voormalige Eerste Sommelier van België. Zijn ogen fonkelen als hij spreekt over de wilde gezonde micro-wijngaarden waar de druiven groeien voor zijn passie: natuurwijn. Champagne, Chianto Classico of Bourgogne: ze blinken allemaal in natuurlijke vorm in de rekken van Terrovin. Wouter levert ze ook aan de bekendste restaurants van het land. Wat op zijn minst doet vermoeden dat dat er tussen zwart en wit een genuanceerde natuurwijnwereld ligt. Wouter neemt wijncast mee van de wijngaard over de kelder tot in het glas. Wat is natuurwijn? Je ontdekt het op wijncast.com en koopt het via www.terrovin.be.
1/30/20190
Episode Artwork

Aflevering 14 - Australië & Nieuw-Zeeland

'Een Australische fles heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan een uit de Elzas'  Eind jaren '90 in Londen wordt Johan Monard verliefd op een Chardonnay van Leeuwin Estate. Na één slok weet hij: deze Australische parel moet ik binnenhalen bij ad Bibendum. Na een beleefde njet van het wijnhuis per fax reist hij dan maar zelf naar het ruige westen van Australië, naar Margaret River. Een koel surfparadijs Down Under op maar liefst 3000 kilometer van de zwoele Barossa Valley. "We zouden beter over de regio's spreken en niet over Australische wijn als eenheidsworst," vindt Johan. Leeuwin Estate wordt binnengehaald en twintig jaar later heeft ad Bibendum een Australische portefeuille uniek in de Benelux. En daar blijft het niet bij (meer onder de foto's). In dezelfde periode trekt Johan Monard naar het koelere Nieuw-Zeeland. 'Mijn boekhouder werd gek want ik maakte zo'n dure reis voor amper 40 flessen.' Maar het persoonlijke contact met de wijnbouwers van de wereldvermaarde Sauvignon Blanc werpt vandaag nog steeds zijn vruchten af. Ad Bibendum is zeker van zijn lot van de gegeerde topwijnen uit Marlborough. 'Nu is heel die streek aangeplant met Sauvignon Blanc en Pinot Noir,' zegt Johan. 'Maar toen ik er twintig jaar geleden kwam had je slechts een paar kleine wijnhuizen.'   Geniet van deze wijncast over de andere kant van de wijnwereldbol en kom eindelijk te weten hoe dat zit met die ecologische voetafdruk bovenaan dit artikel. Nog een laatste tip: Johan Monard vertelt ook honderduit over Chileense wijn in deze vorige aflevering van wijncast.
1/6/20190
Episode Artwork

Aflevering 13 - Sybille Troubleyn - WineWise

Kriebelt het om een opleiding over wijn te volgen? Dan is deze aflevering van wijncast iets voor jou. Maak kennis met Sybille Troubleyn. De Wine Lady of The Year 2017 ziet elk jaar honderden wijncursisten passeren voor haar geoefende neus bij WineWise. Het opleidingscentrum waar ze met haar partner Piet de internationaal gestandaardiseerde WSET-trainingen aanbiedt. En er moet Sybille iets van het hart. Vrouwen bij de vleet in de eerste modules. Maar op de hogere niveaus haken ze af. "Typisch Vlaams want in Nederland zie ik dat helemaal niet in mijn lessen," zucht ze. "De Belgische wijnwereld is een echt mannenbastion." Hoe dat komt? Een gebrek aan ambitie volgens Sybille. Iets wat je haar moeilijk kan verwijten. Sinds ze ervan proefde als adolescent op hotelschool Spermalie is ze gebeten door wijn. En dat hoor je. Ik sprak Sybille Troubleyn in het hoofdkwartier van WineWise, in een statig Antwerps herenhuis. Kunstzinnig geprangd tussen het beeldige Middelheimpark en de enige parel van Le Corbusier in ons land. Ontdek een wijncast met een gedreven Wine Lady die sprankelt over bubbels en de betere Beaujolais. Nog een leuk weetje: Kathleen Van den Berghe die je kent van een vorige wijncast is één van de alumni van WineWise.
12/20/20180
Episode Artwork

Aflevering 12 - Philip Roose - Nicosia (Etna)

Zijn tweets hebben iets van de uitbarsting van de Etna. Je loopt er angstig van weg of blijft er gefascineerd naar kijken. Philip Roose woont en werkt in Sicilië in de schaduw van de grootste actieve vulkaan van Europa. Hij is er exportmanager voor het wijnhuis Nicosia. De wijngaarden op de Etna zijn hot. Letterlijk en figuurlijk. De Etna Rosso wordt wel eens de Bourgogne van het zuiden genoemd. Intens en tegelijkertijd elegant en verfrissend. Zowat alles wat je minder snel associeert met Siciliaanse wijnen zoals de diepe zwoele Nero d'Avola. Al wil Philip over die autochtone druif ook wat misverstanden de wereld uit helpen. We maken trouwens voor één keer een uitzondering op onze baseline en schakelen -heel even- over op het Engels. Philip was namelijk in het gezelschap van Graziano Nicosia. Telg van de vijfde generatie wijnmakers op de lavaspuwende kluit. Graziano is bovendien ondervoorzitter van het Consorzio van de DOC Etna. Zeg maar de belangenvereniging van de kwalitatieve wijnbouwers op de vulkaan. Ontdek zijn verhaal en dat van Philip in een wijncast van meer dan 140 tekens. Wil je zelf het magma in je glas proeven? De wijnen van Nicosia vind je bij Cinoco of Spirits-Wijnen & Co. Nog een laatste aanrader om in hogere Italiaanse sferen te komen: Bella Figura. Het vlotte boek over de laars en zijn eigenzinnige inwoners dat Philip schreef samen met Joost Houtman.
12/7/20180
Episode Artwork

Aflevering 11 - Isabeau Sas - Our Daily Bottle

In Stellenbosch zag ze hoe jonge mensen elk weekend complexloos de wijngaarden induiken. In Bordeaux behaalde ze haar MBA in wijnmarketing en in California leerde ze om wijn als een verhaal te kopen. Amper terug in België stampt Isabeau Sas in 2016 Our Daily Bottle uit de grond. Een wijnclub die elke maand verrast met een originele wijnbox. Inclusief magazine met recepten en alles wat je over je twee flessen wil weten. Het uitgebreide en inspirerende verhaal van Isabeau hoor je in deze nieuwe aflevering. Laat weten wat je ervan vindt op www.wijncast.com 
11/23/20180
Episode Artwork

Aflevering 10 - LePlan-Vermeersch - Dirk Vermeersch

"Mijn plan om te rentenieren is al drie keer mislukt!" Dirk Vermeersch had succes als autocoureur en autohandelaar maar nooit won hij meer prijzen dan nu met zijn wijnen van LePlan-Vermeersch. Vanuit Suze-la-Rousse in het zuiden van de Rhônevallei verbaast hij de wijnwereld met eigenzinnige monocépages van syrah, grenache en carignan. Bij een autofreak heten die respectievelijk GT-S, GT-G en GT-C. Met G en T voor Grand Terroir. Al pakt LePlan ook uit met lichtere wijnen voor elke dag, bekroonde rosés, een Châteauneuf-du-Pape en een unieke oranje wijn. Telkens vormgegeven met de kenmerkende geblokte zwart-witte racevlag. Zet je schrap voor een wijncast volle gas vooruit over betaalbare kwaliteit en lak aan appellatieregels. Foto's en meer info op www.wijncast.com. Alle verdelers van LePlan en de restaurants of bars waar je de wijnen kan proeven vind je hier. 
11/7/20180
Episode Artwork

Aflevering 9 - Wijnkoopgids - Frank Van der Auwera

Welke wijn is overheerlijk én betaalbaar? Het antwoord lees je al 31 jaar in de Wijnkoopgids van Frank Van der Auwera. Sinds het einde van de jaren tachtig fileerde Frank zo'n slordige 69.000 flessen tijdens 2.000 degustaties. Is er veel veranderd in drie decennia wijn drinken? Ontdek het in deze Wijncast XL. Wie bladert in de eerste edities van de Wijnkoopgids lijkt wel door professor Barabas teruggeflitst naar een ander tijdperk. 'Wij zijn gestart toen de dieren nog wijn dronken," grapt Van der Auwera. Aan publicaties over dure Bordeaux en Bourgogne was er nooit gebrek. Maar over de wijnen die iedereen dronk, vond je niets en dat stoorde Frank.  Na een spontane gisting van ideeën lag in '88 de eerste Wijnkoopgids in de rekken. De geboorte van een begrip. De schroefdop, de Nieuwe Wereld, de opkomst van Verdejo of de teloorgang van vastgeroeste wijnhandels. Frank Van der Auwera vertelt in deze aflevering honderduit over alle trends die zijn geoefende wijnneus passeerden. Zijn rapport voor 2019 ligt sinds kort in de winkel en is opnieuw een bloemlezing van 300 wijnen onder de 10 euro aangevuld met feestwijnen en bubbels die tot 15 euro gaan. Beluister snel welke wijntrends er op ons afkomen! Wijnkoopgids 2019 van Frank Van der Auwera is verschenen bij Uitgeverij Vrijdag. Voor €18,95 navigeer je als een ervaren schipper door de zee van flessen in de Belgische handel. Alle informatie vind je uiteraard op www.wijncast.com 
10/18/20180
Episode Artwork

Aflevering 8 - Oostenrijks Wijnhuis - Guy Janssens

'Welke wijn kan je het best heen en weer walsen in je glas? Eén uit Wenen natuurlijk!' Tot daar mijn bedenkelijke bijdrage aan de canon van wijnmoppen. Of moet ik zeggen grappa? Oké, beloofd. Tot daar en niet verder. Gelukkig is het land langs de blauwe Donau meer dan een grap in de hedendaagse wijnwereld. Al lopen zelfs verwoede wijnliefhebbers niet over van kennis van Oostenrijkse wijnen. Kent u de Weense Gemischter Satz? Weet u waarom Chinezen massaal Grüner Veltliner importeren? Of valt u liever in zwijm voor een Zweigelt? In 2001 op reis in Tirol ontlook bij Guy Janssens de passie voor Oostenrijkse wijnen. Door een toevallige opmerking van een topsommelier verkocht hij zijn keten van tankstations en begon aan een carrière als wijnhandelaar met zijn Oostenrijks Wijnhuis in Viersel. Kortom Guy is de ideale Weinkenner voor unser neuer Wijncast! Meer op www.wijncast.com
10/5/20180
Episode Artwork

Aflevering 7 - Chili - Johan Monard (Ad Bibendum)

Je kan houden van Chileense wijn, je kan erop verliefd zijn en dan heb je Johan Monard. De sympathieke stichter en zaakvoerder van ad Bibendum is bezeten van het lange Latijns-Amerikaanse land. Kortom de ideale gids voor een wijncast over Chili. 'Wat ga je in Chili eten en is het daar wel veilig?' Met die bezorgde woorden van zijn moeder in het achterhoofd vertrok Johan Monard in 1997 naar Chili. In zijn koffer zat een stencil van de Chileense ambassade met de adressen van enkele druivenproducenten. Chili was toen een land van bulkwijn maar de kleine traditionele producenten waren nog onontgonnen terrein. Tussen Andes en Stille Oceaan ontdekte Johan een authentiek terroir. Zijn passie voor de eigenzinnige carmenèredruif was geboren. Was moeder Monard in '97 nog bezorgd, vader bleek zelfs slechtgezind. Wat ging de zoon van een gereputeerd handelaar in exquise Franse wijn zo ver van huis doen? Ruim twintig jaar, twee winkels en honderden topreferenties later heeft Johan gelijk gekregen. Zijn verhaal en de prachtige foto's van de Chileense wijngaarden vind je op www.wijncast.com. De heerlijke Chileense wijnen haal je simpel en snel in huis op www.adbibendum.be
9/20/20180
Episode Artwork

Aflevering 6 - Jan De Bruyne - Le Cecche (Piemonte)

Als je een wijn tegenkomt die Fiammingo heet dan weet je -zelfs met een beperkte kennis van het Italiaans- hoe laat het is. Hier is een Vlaming ofwel Fiammingo aan het werk. Jan De Bruyne maakt in Piemonte topwijnen van de heilige druifvuldigheid Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. Wat begon als een bescheiden Italiaanse droom groeide uit tot het internationaal bekroonde domein Le Cecche in het kernland van de Barolo.  In deze wijncast krijg je te horen waarom Jan zijn carrière als arts in Antwerpen inruilde voor de tractor in Diano d'Alba. Waarom Barolowijnen zo duur zijn. Waarom Le Cecche meestapt in de trend van single-vineyardwijnen. En waarom Macedoniërs cruciaal blijken voor het succes van de Barolo. Luisteren maar! Meer info op www.wijncast.com
8/25/20180
Episode Artwork

Aflevering 5 - Virginie Saverys - Avignonesi

Virginie Saverys ademt wijn. Vino Nobile om precies te zijn. Met een ongebreidelde passie voor de natuur leidt ze het wijnhuis Avignonesi. Bekend voor zijn elegante Vino Nobile di Montepulciano. Eén van dé grote Toscaanse wijnen die net zoals Brunello en Chianti gemaakt is van de sangiovesedruif. "De koning van de Italiaanse druiven" volgens Virginie en ze teelt hem dan ook nog eens biodynamisch. Wat is die biodynamische wijnbouw? Hoe belandt een juriste uit een miljonairsfamilie tussen de Toscaanse wijnranken? Vanwaar de verwarring met Montepulciano d'Abruzzo? En wat met het almaar grilliger wordend Toscaanse klimaat? Virginie gaf alle antwoorden in de schaduw van het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten in Avini. Een wijnbar, geleid door Eline de dochter van Virginie, waar je tientallen heerlijke Italiaanse wijnen per glas kan proeven. De wijnen van Avignonesi kan je uiteraard rechtstreeks kopen bij Avini in Antwerpen en ze worden over het hele land verdeeld door Licata Vini. Wegdromen van Toscane en Vino Nobile kan op www.wijncast.com
6/26/20180
Episode Artwork

Aflevering 4 - Belgium Wine Watchers - Chris Thiran

Grand Cru  In Wommelgem ligt een wijnwalhalla zonder weerga.  Petrus, Mouton-Rothschild, Romanée-Conti, Sassicaia of Château d'Yquem; bij Belgium Wine Watchers vind je ze allemaal en dat in jaargangen die teruggaan tot 1915. Al zeventien jaar specialiseert Chris Thiran zich in het opspeuren van waardevolle privé-wijnkelders om op de markt te brengen. Hou u vast voor een wijncast die de grote bedragen en namen niet schuwt. Wist u bijvoorbeeld dat Walen vooral Bourgogne inslaan en Vlamingen Bordeaux? Dat de Gentse en Kortrijkse bourgeoisie in de jaren '60 en '70 massaal investeerde in wijnkelders waar ze nu vanaf willen? Dat er elke week voor duizenden euro's paletten vol wijn vertrekken naar Singapore en Hong Kong? En raad eens waar enkele wijnhandels uit Bordeaux hun topflessen uit 'eigen streek' inslaan? Dat en veel meer hoor je in deze aflevering. Luxeloten Chris had ook een primeur veil voor wijncast (en het was geen Bordeaux). Vanaf eind deze zomer kan je via Best Wine Auctions, een gloednieuwe veiling, bieden op de crème de la crème van het aanbod van Belgium Wine Watchers.  Denk aan een uniek lot van 7 flessen Château d'Yquem uit 1947. Ik zag ook een rijtje Mouton-Rotschilds liggen dat teruggaat van de laatste jaargang tot diep in de jaren '40.  Wat een heerlijk zicht, al die kunstzinnige unieke etiketten op een rij! Om van enkele zeldzame magnums van Romanée-Conti nog maar te zwijgen. Wie een groot wijnhart en dito portefeuille heeft, houdt de site van Belgium Wine Watchers dus maar beter in de gaten. Maar eerst: luisteren!
6/14/20180
Episode Artwork

Aflevering 3 - Rudi Vranckx

'Mijn buurman in Umbrië leverde wijn aan Verhofstadt en Di Rupo' Wat weet u over Rudi Vranckx? Midden-Oosten.....VRT-journalist.....Oorlog.......Sjaaltje.........en........en....euhm Wijn! Correct. Al zal Rudi zelf Umbrië zeggen. Het groene hart van Italië waar hij sinds enkele jaren in de buurt van Todi een huis heeft op een heuvel. Mét een wijngaard. Geniet van een wijncast over 400 liter mislukte wijn, stinkende stallen, druivenvretende everzwijnen en het Italiaanse inburgeringsexamen bij uitstek: je wijn laten proeven door de boeren van het dorp. Wie Rudi's wijn bij ons wil proeven is er trouwens aan voor de moeite. Waarom? Dat ontdek je door te luisteren! De wijn van Rudi's Umbrische buur die levert aan Wetstraat 16 kan je wel vinden via de site van Cantina Peppucci. Salute!
5/22/20180
Episode Artwork

Aflevering 2 - Kathleen Van den Berghe - Château de Minière

Een Belgische tussen de Franse wijnboeren? Dat wekt argwaan. Wijn maken is een keiharde business. Als voormalig consultant dacht Kathleen nog dat je de winst in excelbestanden kon gieten en voorspellen. Toen kwamen hagel, mislukte oogsten en personeelsproblemen. Om over de bemoeizieke Fransen nog maar te zwijgen. Sinds 2010 runt Kathleen Van den Berghe samen met haar man Sigurd Mareels een heus wijnkasteel in de Loire. Château de Minière in Bourgeuil niet zo ver van Tours. Ze doen het op hun manier en dat botst wel eens met de streekgenoten en met het klimaat. De enige weg is die vooruit en die van kwaliteit. Geniet van een pittige podcast met een gedreven wijnvrouw die weet wat ze wil. Wie de elegante Cabernet Franc, Chenin Blanc, rosé of rode bubbels van Kathleen wil ontdekken surft snel naar de online shop van Château de Minière. Een paar keer klikken, betalen, en de wijn wordt thuis geleverd. 
5/1/20180
Episode Artwork

Aflevering 1 - Karel De Gucht - La Macinaia

'Ik kan druiven plukken maar liefst niet te lang' De atheïst en de godendrank. Zo zou je deze allereerste wijncast kunnen noemen. We beginnen dan ook met een klepper: politicus en wijnbouwer Karel De Gucht.  Als voormalig minister, partijvoorzitter en eurocommissaris kent hij de Wetstraat van binnen en van buiten. Tegenwoordig is De Gucht even vaak te vinden op zijn heuvel in Gaiole in Chianti ten noorden van Siena in Toscane. Op zijn domein La Macinaia maakt hij vier wijnen: een elegante Chianto Classico, een Reserva (die iets langer op houten vaten rust), een Rosso Toscano (de instapwijn) en een frisse Rosato.  Zet u schrap voor een podcast met een boerenzoon over voeling met de grond, Italiaanse manieren en de prijs van een goeie Chianti. De wijnen van de familie De Gucht zijn te koop bij Chateaux Vini of Wijnen Dercor. Voor de totaalbeleving moet u in Toscane zijn want La Macinaia is ook te huur als vakantievilla. Voor een nacht telt u al snel 1000 euro neer, maar binnenkijken kan ook en is iets democratischer via deze link.
11/16/20170