Winamp Logo
Wegens Hitler Cover
Wegens Hitler Profile

Wegens Hitler

Dutch, History, 2 seasons, 113 episodes, 3 days, 14 hours, 29 minutes
About
Een podcast over de beruchte dictator Adolf Hitler. Met verhalen over zijn leven, zijn verblijfsplekken, zijn politiek, zijn misdaden en zijn oorlogen. Met elke aflevering, min of meer vers uit de pers, een mislukte Hitlervergelijking.
Episode Artwork

#111 Reis door Beieren deel 2

De Vrijstaat Beieren, in het Duits 'Freistaat Bayern', in het Beiers 'Baian' en in het Latijn 'Bavaria', is de grootste deelstaat van de Bondsrepubliek Duitsland qua oppervlakte. Deze deelstaat bevindt zich in het zuidoosten van het land. In deze aflevering gaan we langs bijzondere plekken uit de jaren van Hitler.  Ons steunen? Word vriend van de show! Word hier lid van de groepsapp.
6/4/202445 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#110 Reis door Beijeren deel 1

De Vrijstaat Beieren, in het Duits 'Freistaat Bayern', in het Beiers 'Baian' en in het Latijn 'Bavaria', is de grootste deelstaat van de Bondsrepubliek Duitsland qua oppervlakte. Deze deelstaat bevindt zich in het zuidoosten van het land. In deze aflevering gaan we langs bijzondere plekken uit de jaren van Hitler.  Ons steunen? Word vriend van de show! Word hier lid van de groepsapp.
5/30/20241 hour, 27 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#109 Bevrijd

Na de oorlog werd duidelijk dat concentratiekampoverlevenden psychische klachten ontwikkelden. Dit stond bekend als het KZ-syndroom. In deze aflevering bespreken we samen met schrijver Leo van Bergen dit syndroom, de ontwikkeling en bijzondere rol van de Jan Bastiaans
5/21/20241 hour, 16 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#108 De slag om Nederland

In de meidagen van 1940 verzette Nederland zich dapper tegen de Duitse inval. In deze aflevering bespreken we in vogelvlucht de slag en meidagen. Hoe verloopt de strijd om het cruciale Friesland en de andere delen van Nederland. Dat en meer in deze extra lange uitzending.  Ons steunen? Wordt vriend van de show. Lid worden van de groepsapp? Klik hier! 
5/14/20241 hour, 17 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#107 Hitlers levensloop 1941

We komen aan in het jaar 1941. Duitsland bezet Europa en Hitler is bezig Engeland op de knieen te dwingen. Daarnaast verwacht hij met een "Blitz" ook de Sovjet Unie onder de voet te lopen. Dat en meer in het jaar 1941.  Wil je ons steunen? Word vriend van de show!  Wil je lidworden van de whatsappgroep? Klik hier.     
5/7/202442 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#106 De vlucht naar het zuiden

Deze aflevering komt online op de sterfdag van Hitler (30 april). Een groep van zijn trouwe en loyale aanhangers probeert te ontkomen en vlucht naar het zuiden. In deze aflevering bespreken we deze vluchtroute in de nasleep van Hitlers dood.   
4/30/20242 hours, 5 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#105 De Hitler papers

Stalin liet een flink dossier opmaken van Adolf Hitler. In de jaren 2000 kwam dit dossier uit in boekvorm. In deze aflevering bespreken we de "Hitler papers".  Lid worden van de chat kan hier. Gegevens van de meet-en great winkel vind je hier. 
4/23/202454 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#104 De Rode Pimpernel: Kees Mulder

In deze aflevering bespreken we samen met de schrijver Evertjan van Roekel zijn nieuwe boek: 'De Rode Pimpernel'. Kees Mulder was tijdens de Tweede Wereldoorlog een vooraanstaande verzetsstrijder uit Wageningen. Onder zijn codenaam 'De Rode Pimpernel' was hij al vanaf het begin betrokken bij diverse verzetsactiviteiten.
4/16/202452 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#103 Hitlerslevensloop 1940

Het is 1940, Polen is bezet en Hitler plant zijn grote aanval op het westen. In deze aflevering bespreken we dit belangrijke jaar voor Nazi Duitsland en zijn leider. 
4/9/202428 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#102 Na de oorlog - mag je vergelijken?

Hoe dacht men na de oorlog over de Holocaust? In deze aflevering bespreken Sjoerd en Niels over dit onderwerp en of vergelijken eigenlijk wel mag?  Ons steunen? Wordt vriend van de show.   
3/26/202444 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#101 Hitlerslevensloop 1939

Een extra uitzending om te vieren dat we 100 afleveringen hebben kunnen maken. In deze aflevering gaan we verder in Hitlers levensloop met dit jaar het jaar 1939.
3/22/202435 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#100 Honderd keer Hitler

In deze speciale uitzending kijken we terug op het bereiken van een mijlpaal, namelijk de honderdste uitzending. Sjoerd en Niels kijken terug naar het begin, gedenkwaardige afleveringen, reacties van luisteraars en een blik naar de toekomst.  Wil je de podcast steunen? Word vriend van de show (klik hier) Lid worden van de community? (Klik hier) 
3/19/20241 hour, 6 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#99 Baden-Württemberg

Baden-Württemberg is een deelstaat in het zuidwesten van Duitsland. In deze aflevering gaan we door deze deelstaat en de plekken die Hitler er heeft bezocht.  SHOWNOTES: Bekijk hier deel vier van Görings kunst in Nederlandse musea (klik hier) Wil je iets insturen voor aflevering 100? Stuur je mail naar [email protected] Wil je ons steunen? Wordt vriend van de show (klik hier) 
3/11/202438 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#98 Vernietigd door Hitler - Auswitz

In deze aflevering gaan we in op de gruweldaden van het Nazi regime in Auschwitz Wellicht het meest bekende vernietigingskamp gevestigd in Polen. We bespreken de doden, de werkmethoden en de opbouw van het kamp, opdat wij nooit vergeten.  Bekijk hier deel vier van Görings kunst in Nederlandse musea (klik hier) Wil je iets insturen voor aflevering 100? Stuur je mail naar [email protected]  
3/4/20241 hour, 5 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#97 Robert Ley nazi en dronkenlap

Robert Ley studeerde scheikunde, werd in 1924 lid van de NSDAP, in 1932 Rijksdaglid, en na Hitlers machtsovername leider van het Deutsche Arbeitsfront. Zijn alcoholisme belemmerde zijn werkzaamheden. Door veel andere "vrienden" van Hitler werd hij bespot. Maar hoe dacht de furher er zelf over?  Dat en meer in deze aflevering.  
2/19/202436 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#96 Hitlers hoogvlieger

Link naar video's in de shownotes!  In deze aflevering gaan Sjoerd en Niels in op Herman Göring en de levensloop van deze top nazi. Maakte hij zijn dromen en die van Hitler waar of bleek hij geen hoogvlieger.  Video's over de kunst van Herman Görings vindt je hier en hier.  De podcast steunen? Wordt vriend van de show en help ons de eerste 1000 jarige podcast ooit te worden.     
2/12/202441 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#95 Tour door Brandenburg

In deze aflevering maken we een reis door bijzondere plekken in Brandenburg, we bespreken AFD en kijken naar wat bijzondere quotes van Hitler tijdens de Eerste Wereld Oorlog. 
2/5/202455 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#94 Bloedbad van Oradour-sur-Glane

Het bloedbad van Oradour-sur-Glane op 10 juni 1944 was een van de meest tragische gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk, waarbij een SS-eenheid 642 inwoners vermoordde en het dorp volledig verwoestte. In deze aflevering bespreken wij het.     
1/29/202449 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Bloedbad van Oradour-sur-Glane (AI) versie

Bij wijze van test publiceren we ook een AI versie. Laat vooral weten wat je van het geluid hierin vindt! Let op, dit is een test!! Duik mee in deze fascinerende aflevering waarin we de gebeurtenissen onder de loep nemen die leidden tot Adolf Hitler's machtsverkrijging in 1933. Presentatoren Sjoerd de Boer en Niels van Andel nemen u mee op een verhelderende reis door de intriges, machtsstrijd en slinkse politieke manoeuvres die de basis legden voor het ontstaan van het Derde Rijk. We beginnen met de complexe driehoeksverhouding tussen Frans von Papen, Kurt von Schleicher en president von Hindenburg en gaan daarna in op de cruciale ontmoetingen tussen von Papen en Hitler. Luister hoe Hitler de lokale verkiezingen in Lippe-Detmold gebruikte om ondanks een bescheiden winst zijn macht te consolideren en hoe hij rivalen binnen zijn eigen partij wist af te weren. In deze episode exploderen we ook de zorgvuldige intriges tussen Hitler, Schleicher, en von Papen in januari 1933 en belichten we Hitlers sluwe onderhandelingsvaardigheden, uitstekende propagandatools en nationale eenheidsstrategie die uiteindelijk president Hindenburg en andere politieke krachten overtuigden om hem als kanselier aan te stellen. Luister naar deze podcast voor een diepgaande analyse van de duistere tijden van Hitler's opkomst en de innerlijke werkingen van de SS. Met een focus op verzet, vrijwillige toetreding en collectieve schuld, gaat deze aflevering verder dan de oppervlakte om de complexe realiteit achter deze beruchte organisatie te onthullen. Bereid je voor om ontroerd, verrast en ontwricht te worden terwijl we je meenemen op een gedetailleerde, genuanceerde en menselijke reis door deze donkere periode in de Europese geschiedenis in onze podcast "De Duistere Realiteit van de SS: Verzet, Vrijwillige Toetreding en Collectieve Schuld".
1/29/202446 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#93 Hitlers kerk

De kerk speelde een cruciale rol tijdens het tijdperk van Nazi-Duitsland. In deze aflevering onderzoeken we hoe de nazi's probeerden de kerk naar hun hand te zetten. Ook bespreken we de vraag of Hitler zelf bijzonder gelovig was.
1/22/202451 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#92 Jaar overzicht

Er is een jaar om en daarom is het hoogtijd voor het eerste echte Wegens Hitler jaar overzicht. We bespreken 2023, de hoogte punten uit het (nazi)nieuws en boeken die zijn uitgekomen.  
1/8/202446 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#91 Kerstvieren met Hitler

In deze nieuwe aflevering bespreken we hoe Adolf Hitler Kerstmis vierde gedurende zijn leven. Hitler heeft in zijn leven 55 keer Kerstmis kunnen vieren. De vraag rijst of deze dag voor hem een speciale betekenis had of dat het juist een donkere periode was. We bespreken het in deze aflevering. 
12/25/202352 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#90 Hitlers wraak

Het treinstel van Compiègne speelt een historisch  rol in de wereldgeschiedenis. Dit is niet alleen de treinwagon waarin de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog werd getekend tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd dezelfde wagon gebruikt voor de ondertekening van de Franse overgave aan Nazi-Duitsland in 1940. Ook bekend als de wraak van Hitler. .  Video Vichy Frankrijk klik hier
12/18/202338 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#89 Nazi propaganda deel 3

In dit laatste deel richten we ons opnieuw op de nazi-propaganda. We onderzoeken hoe de nazi's moderne media en vliegtuigen inzetten om hun boodschap te verspreiden. Meer hierover in deze uitzending.
12/11/202348 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#88 Nazi propaganda deel 2

In deze aflevering gaan we verder met de propaganda machine van de nazi's. We gaan op in de wereld van film en cultuur en de rol van Goebbels.     
12/4/20231 hour, 1 minute
Episode Artwork

#87 Nazi propaganda deel 1

In deze aflevering verkennen we de opkomst van Hitler en de rol van propaganda in de jaren '20 en '30. We ontrafelen hoe slimme mediatactieken en psychologische manipulatie een centrale rol speelden in de Nazi's hun greep naar de macht. Luister mee naar een diepgaande analyse van een van de meest invloedrijke en duistere propaganda-operaties uit de geschiedenis.
11/27/202345 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#86 Hitlers levensloop deel 6

We gaan door met de levensloop van Hitler en bespreken de jaren 1937 en 1938. 
11/20/202335 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#85 de daders

Na de mislukte aanslagen op Hitler in 1944, werden de vermeende samenzweerders gearresteerd en vervolgd. Er circuleren diverse verhalen over de gruwelen die zij hebben ondergaan tijdens hun gevangenschap en berechting. Wat is er precies waar van deze verhalen? Zijn er filmbeelden die deze gebeurtenissen documenteren? We onderzoeken deze vragen en meer in deze aflevering.
11/13/202341 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#84 Sleeswijk-Holstein

Sleeswijk-Holstein is een staat in Duitsland waar Hitler regelmatig op bezoek was. We bespreken zijn bezoeken in deze aflevering. 
11/6/202348 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#83 Hitlers Führersonderzug

Hitler had een speciale trein genaamd "Führersonderzug" of "Amerika" als codenaam. Deze diende als zijn mobiele hoofdkwartier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uitgerust met luxe en geavanceerde technologie, gebruikte hij het voor verplaatsingen en strategische beslissingen.
10/24/202344 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#82 Hitlers geheime boek

Adolf Hitler, bekend om "Mein Kampf", schreef ook een minder bekend manuscript genaamd "Het tweede boek". Geschreven in 1928 maar pas in de jaren 60 gepubliceerd, biedt dit werk een diepgaande blik op Hitlers visies op buitenlands beleid, rassen en de toekomst van Duitsland. Hoewel het tijdens zijn leven ongepubliceerd bleef, is het een cruciaal document voor het begrijpen van zijn uitgebreide ideologie.
10/16/202353 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#81 Joseph Goebbels

Na twee jaar pakken we de draad van personen rondom Hitler. Deze aflevering Joseph Goebbels de minister van propaganda. Hoe kwam hij ter aarde, hoe raakte hij betrokken bij de partij en hoe kwam hij tot zijn einde? Dat en meer in deze aflevering. 
10/9/202338 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#80 Sudetenland in de val van Hitler

Poging 3.
10/4/202341 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#80 Sudetenland in de val van Hitler

De Sudetencrisis vond plaats in 1938 toen Adolf Hitler de annexatie van het Sudetenland in Tsjecho-Slowakije eiste, bewerend dat de Duitse bevolking daar werd onderdrukt. In een poging om oorlog te voorkomen, stemden de leiders van Groot-Brittannië en Frankrijk toe in de annexatie tijdens de Münchenovereenkomst. Deze toegeeflijkheid leidde echter tot verdere Duitse expansie en legde de basis voor de Tweede Wereldoorlog. In deze aflevering bespreken we hoe het Tsjecho-Slowakije net voor, tijdens en na de oorlog is vergaan. 
10/2/202341 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#79 Waarom Hitler?

Een aflevering waarin we het politieke klimaat in Duitsland bespreken. Waarom kon Hitler juist in Duitsland aan de macht komen? We bespreken enkele studies die hier naar gedaan zijn. 
9/25/202333 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#78 Nedersaksen deel 2

In deze uitzending vervolgen we onze reis door Nedersaksen en waar Hitler is geweest in deze deelstaat. 
9/18/202349 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#77Nedersaksen deel 1

In deze aflevering bezoeken we plekken die Hitler bezocht in de deelstaat Nedersaksen. 
9/11/202345 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#76-2 ODESSA

ODESSA was een vermeende geheime organisatie die  voormalige nazi-functionarissen hielp ontsnappen aan gerechtelijke vervolging na de Tweede Wereldoorlog. De mate van organisatie en de werkelijke activiteiten van ODESSA blijven echter omstreden en worden over het algemeen beschouwd als een samenzweringstheorie. Sjoerd en Niels bespreken dit en meer in deze nieuwe Wegens Hitler. 
9/4/202339 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#75 Germania

Het nieuwe seizoen is van start! In deze aflevering de plannen van Hitler en Speer voor een nieuw en groots Berlijn, Germania genoemd. Wat waren de plannen en is er ooit is van terecht gekomen? Dat en meer in deze aflevering. 
8/28/202357 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#74 Zomerspecial: de neef van Hitler

Hitler had een neef, hoe was zijn band met de zijn beroemde oom? In deze laatste zomerspecial bespreken Sjoerd en Niels het!   
8/23/202316 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#73 Getuigen van de opkomst

In deze korte zomerspecial gaan we naar Berlijn vlak voor de machtsgreep van Hitler. We bekijken de gebeurtenissen door de ogen van een voorstander, alsook een tegenstander. 
8/14/202314 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#72 Nazi journaal zomerspecial

In deze zomerspecial houden we een nazi journaal. Het is alweer even geleden en dus de moeite waard! De volgende aflevering staat gewoon weer op de reguliere maandag! 
8/11/202320 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#71 Zomer special: Duitsland

Een beetje later dan voorzien (Niels ging een paar dagen weg, zonder laptop! Dom!) Een special over plekken in Duitsland. Een deel 2 van deze aflevering is er speciaal voor onze vrienden! Een fijne vakantie!   
8/3/202312 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#70 Zomerspecial: De Grebbeberg

Op 10 mei 1940 vallen de Duitsters Nederland binnen. De slag duurt vijf dagen, een belangrijke rol is hier weggelegd voor de Grebbeberg. In deze zomer special bespreken Sjoerd en Niels deze plek. De plek is makkelijk te bezoeken in deze zomer.  Interresse in de docu? Kijk hier: Ten strijde (NPO)    
7/24/202326 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#69 Zomerspecial: België en Noord-Frankrijk

Sjoerd is op vakantie, terwijl Niels door ploetert. In deze eerste mini aflevering bespreken Sjoerd en Niels plekken die Hitler bezocht in WO1.  > Wil je toch meer tijdens de vakantie? Wordt vriend van de show en ontvang wekelijks een extra mini!  Vanaf september zijn wij terug met een gloed nieuw seizoen!   
7/17/202317 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#67 Hitlerslevensloop deel 6

In deze laatste special van het seizoen gaan we de levensloop van Hitler doorzetten. We komen aan in de jaren 1935 en 1936. 
7/10/202341 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#66 De fatale keuze van het leger

In deze laatste reguliere uitzending van het seizoen gaan we terug naar München in november 1918. Het was een turbulente tijd waarin socialisten aan de macht waren. Deze onrustige periode bood met name kansen voor Hitler. De beslissingen van het leger bleken desastreuze gevolgen te hebben voor Duitsland gedurende daaropvolgende 80 jaar.
7/3/202347 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#65 Hitlers levensloop deel 5

We komen aan in het jaar dat Hitler de macht grijpt in Duitsland, het jaar 1933. Hoe verging het Hitler vanaf de overname en met wie moest hij nog rekening houden? In deze special de jaren 1934 en 1935.  Tip: luister eerst aflevering 1 t/m 4 voordat je dit deel luistert! 
6/19/202342 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#64 Vrouwelijke daders

We kennen allemaal de gruwelen die mannelijke leden van de SS of Gestapo hebben uitgericht. Maar hoe zat het met de vrouwen? Was "de vrouw" actief ondersteuner van het Nazi regime?  Dat en meer in deze nieuwe Wegens Hitler. 
6/12/202347 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#63 Berlijn special

Het lukte deze week niet om een volledige aflevering te maken, gelukkig hadden we in de archieven nog wat liggen als het gaat om Berlijn. We hebben de korte opnames voor deze special gebruikt! We zien uit naar de volgende.   
6/5/20231 hour, 37 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#62 Hermann Göring

Hermann Wilhelm Göring was een Duits politicus, militair leider en een vooraanstaand lid van de NSDAP. We bespreken zijn leven en vooral zijn band met zijn eerste vrouw. Wat was belangrijker, zijn vrouw of carrière? Daarnaast bespreken we de politieke slagkracht van Nederland tijdens de Duitse bezetting. Dat en meer in deze nieuwe Wegens Hitler.   
5/29/20231 hour, 3 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#61 Sachsenhausen

In deze aflevering duiken we in de geschiedenis van Sachsenhausen, een voormalig concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sachsenhausen, gelegen in de buurt van Berlijn, was een van de meest beruchte kampen die door nazi-Duitsland werden gebruikt. In deze aflevering zullen we verkennen hoe het kamp ontstond, de gruwelijkheden die daar plaatsvonden en de betekenis van Sachsenhausen in het bredere perspectief van de Holocaust. 
5/22/202357 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#60 de groep Mohnke op de vlucht - live op locatie

Het is 30 april 1945 en Hitler is dood. De trouwe volgelingen van Hitler hebben hier al even op gewacht; ze willen maar één ding: vluchten voor de Russen. Onder hen bevindt zich ook Wilhelm Monhke, een van de laatste generaals die nog bij Hitler aanwezig is. Sjoerd en Niels gaan de vluchtroute in Berlijn na. Verder is er sprake van een interessant Hitlers dagboek, omdat 15 mei een belangrijke datum blijkt te zijn voor het bekende boek van Hitler. Dit en meer komt aan bod in de nieuwe aflevering van 'Wegens Hitler'.
5/15/202352 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#59 Kind na de oorlog

Een korte aflevering, waarin Sjoerd vertelt over stukje familie geschiedenis van na de oorlog. De gevolgen van de oorlog zijn dan nog steeds voelbaar, ook in Duitsland zelf. 
5/8/202318 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#58 De jonge Hitler

Een nieuwe aflevering met een schrijver te gast, niemand minder dan onze Sjoerd. Hij vertelt over zijn nieuwe boek "De jonge Hitler" dat binnenkort verkrijgbaar is. Naast een interview gaan we met AI in gesprek over een luisteraars vraag. Dat en meer in deze nieuwe Wegens Hitler. 
5/1/202354 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#57-3 De auto voor iedereen

De Kever was een combinatie van ideeën, die door Ferdinand Porsche werden samengebald toen hij van Adolf Hitler opdracht kreeg een auto voor het volk te ontwerpen. Hij ging er daarna vandoor met de eer. Volgens anderen zou de Hongaar Josef Ganz de ontwerper zijn. In deze uitzending gaan we in op deze bijzondere man, was hij de bedenker van de auto voor het volk? Dat en meer in deze gloednieuwe aflevering. Vind je dit een leuke podcast en wil je ons ondersteunen? Wordt vriend van de show! 
4/24/202340 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#56 Vader zat bij de SS

Een bijzondere aflevering met het schrijver Rick Blom over zijn boek "Vader zat bij de SS". In dit boek vertellen kinderen van SS-ers hun persoonlijke verhaal. Acht over hun vader die bij de SS zat en één over zijn grootvader: Henk Feldmeijer, oprichter en leider van de Nederlandsche SS. Sjoerd en Niels gaan met hem in gesprek. Interesse in het boek? Bezoek je lokale boekwinkel en bestel hem!    
4/17/20231 hour, 4 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#55 De Wolfsschanze

De Wolfsschanze was een hoofdkwartier in Görlitz in Ostpreußen waar Adolf Hitler meer dan 800 dagen (2/3 van de tijd) verbleef in de periode van 23 juni 1941 tot 20 november 1944. In deze aflevering bespreken we de opbouw van het complex en de sleutelmomenten die hier hebben plaatsgevonden. 
4/10/20231 hour, 8 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#54 De joden verraadster

Anna van Dijk was een Nederlands collaborateur en de enige Nederlandse vrouw die ter dood werd vanwege haar daden. Wat heeft ze gedaan en had ze spijt? Daarnaast een extra lang nazi journaal en meer in deze nieuwe aflevering. 
4/3/202337 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#53 Zwitserland

Na mei 1940 was Zwitserland omsloten door Nazi-Duitsland of diens bondgenoten. Waarom is het land nooit bezet en waren ze wel zo neutraal als men altijd beweerd? Dat en meer in deze aflevering. 
3/27/202332 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#52 Wewelsburg

Een bijzondere aflevering waarin we de schrijver Evertjan van Roekel te gast hebben, over zijn boek Wewelsburg.  Wewelsburg een middeleeuwse burcht, gelegen in het hart van Duitsland, werd door SS-baas Heinrich Himmler aangewezen als semireligieus oord waarin de esoterische Germaanse elementen van het nazisme moesten worden gecultiveerd. Als een soort SS-Vaticaan moest Wewelsburg het middelpunt van de wereld worden en op basis van meedogenloze dwangarbeid worden uitgebouwd tot een gigantisch complex. Wil je het boek lezen? Ga naar je lokale boekhandel of bestel hem online. 
3/20/202358 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#51 Hitlermyhtes

Op 30 april 1945, rond half vier ‘s middags, pleegde Adolf Hitler (1889 – 1945) zelfmoord in de Füherbunker in Berlijn. Zijn lichaam werd verbrand. Tienstallen jaren na zijn dood doen er nog steeds de wildste verhalen de ronde over de Duitse dictator. Zet men ze op een rij, dan ontstaat een biografie vol bizarre mythes. Sjoerd heeft hier het boek de Hitler Mythes over geschreven en in deze aflevering bespreken we dit boek. 
3/13/202336 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#50 De muur van Mussert

Het Nationaal Tehuis, ook bekend als de muur van Mussert, was tussen 1936 en 1945 een nationaalsocialistisch complex waar de NSB zijn partijdagen hield. Het geheel doet denken aan de Reichsparteitagsgelände in Neurenberg, waar Hitler zijn grote partijbijeenkomsten hield. Sjoerd en Niels zijn op locatie en gaan kijken wat er over is van deze plek. Dat en meer in deze nieuwe aflevering van Wegens Hitler. 
3/6/202350 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#49 Hitlers levensloop deel 4

We komen aan in de periode 1930 waarin Hitler er alles aandoet de macht in Duitsland te krijgen. Wat deed Hitler in deze jaren vol verkiezingen, hoe liep het voor de partij en komt hij aan de macht? Dat en meer in deze special over Hitlers levensloop. 
2/27/202338 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#48 Putzi op de vlucht

Ernst Frans Sedgwick (Putzi) Hanfstaengl vriend van Hitler, geldschieter van de partij en later perschef van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij raakte door zijn uitgesproken mening uit de gratie en moest vluchten. Wie was hij  en vooral waarom sloeg hij op de vlucht?  
2/20/202335 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#47 Hitler in het Westen

Met Hitler in het Westen behoort tot de belangrijkste propaganda uitingen uit de Tweede Wereldoorlog. Het laat de strijd in het westen op nogal Duitse wijze zien. Sjoerd en Niels duiken in dit boek en beschrijven de beelden op kritische wijze. Daarnaast wat heeft IA te maken met techniek in de Nazi tijd? Dat en meer in deze aflevering van wegens Hitler. 
2/13/20231 hour, 7 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#46: de Holocaust bestaat!

Een Amerikaans onderzoek stelt dat 6 procent van de mensen jonger dan 40 niet gelooft in de Holocaust of deze zwaar overdreven vindt. Hoewel er kritiek is op dit onderzoek, vonden wij het hoog tijd dit onderwerp te bespreken. De holocaust door de ogen van de mensen die erbij waren. Door de ogen van de daders en slachtoffers van het Derde Rijk. We vertellen hun verhaal, omdat ze het verdienen gehoord te worden.  Laat je informeren en geloof niet in diverse theorieën, laat duidelijk zijn de holocaust bestaat. Met deze aflevering hopen wij bij te dragen aan de bewustwording, van de gruwelen en de moord op ruim zes miljoen onschuldige mensen.  Voor deze aflevering hebben we gebruik gemaakt van de bronnen van Traces of War: https://www.tracesofwar.nl/articles/2720/Duitsers-en-de-Holocaust.htm 
2/6/202358 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#45 De Blitzkrieg

De Duitsers staan bekend om hun bliksem oorlog, maar was dat wel zo? Was dit de kracht van het Duitse leger of hebben we te maken met een hardnekkige mythe? 
1/30/202325 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#44 Hitlers ”goede” daden

In de geschiedenis is geen man zo slecht naar voren gekomen als Adolf Hitler. Maar heeft hij in zijn 12 jaar aan de macht ook goede dingen gedaan? Zien we daar nu nog iets van terug? Sjoerd en Niels duiken er deze aflevering in.  Daarnaast een spannende van nu naar vroeger, want is D66 het grootste gevaar voor onze democratie? Dat en meer in deze (lange) aflevering van Wegens Hitler. 
1/23/202356 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#43 De kolos van Prora

Een nazi megaproject voor 10.000 gasten. In deze aflevering bespreken Sjoerd en Niels het bijzondere verhaal achter de kolos van Prora. Het grootste hotel ter wereld dat nooit werd afgemaakt. 
1/16/202335 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#42 Het verraad van de NS

In deze aflevering bespreken Sjoerd en Niels de bijdrage van de NS aan de inspanningen van Nazi-Duitsland. Welke rol hadden ze in de holocaust? Kwam de NS in verzet of werd er goed geld verdiend? Dat en meer in deze aflevering. 
1/9/202352 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#41-3 Kerst en nieuwjaard

Omdat sommige luisteraars problemen behouden laten we deze aflevering 2 keer staan. 
12/27/202248 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#41-2 Kerst en nieuwsjaar

Het vorige bestand bleek een fout te bevatten. Daarom is deze aflevering opnieuw geplaatst.    Zo op de valreep van kerst en met een nieuw jaar nabij bespreken Sjoerd en Niels de feestdagen voor Hitler. Ontdekken we dat schansspringen wegens Hitler is ontstaan en bespreken we bijzondere boekjes uit de kast van Sjoerd.  
12/27/202248 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#40 Hitlers bunker

Führerbunker is de benaming voor het complex van ondergrondse ruimten in Berlijn, waar Adolf Hitler de laatste weken van zijn leven doorbracht. Tevens de plek waar hij tot het einde (krankzinnige) bevelen gaf. Over de bunker gaan de wildste verhalen. Van geheime tunnels tot muren van meters dik. Wat is feit en wat fictie? Dat en meer in deze special over Hitlers bunker.
12/19/202243 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#39 Berlin embassy

Een aflevering over de Amerikaanse ambassade tijdens de eerste maanden van de oorlog. Wat speelde hier zoal? Hoe was de sfeer en moesten ambassadeurs partij kiezen voor de Nazi's? Dat en meer in deze aflevering. 
12/12/202246 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#38 Op zoek naar Hitlers zoon

Had Hitler een zoon? Velen beweerde een directe afstammeling te zijn van de voormalige leider van Nazi-Duitsland, maar hoe zat dat nu precies? Sjoerd en Niels bespreken het. En mogen we nog wel spreken over Verzetshelden? Dat en meer in deze nieuwe uitzending. 
12/5/202249 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#37 Hi Hitler!

Na 1,5 week zijn we terug. We gaan vanaf nu naar maandag als onze vaste publicatiedag.  Een special over Hitler in film, op internet, in boeken. Vooral in fictie: hoe wordt hij voorgesteld? Is er een ontwikkeling? Lachen we nu meer om Hitler, of was dat altijd al zo? Dat en meer in deze nieuwe aflevering van Wegens Hitler! 
11/27/20221 hour, 9 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#36 De processen tegen het kwaad

Hitler is dood, Duitsland verslagen maar daar eindigt het verhaal niet. De overwinnaars starten een proces tegen kopstukken van het Derde Rijk. In deze aflevering bespreken we de processen van enkele kopstukken. 
11/13/20221 hour, 10 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#35 Vragen van de luisteraars deel 1

In deze aflevering bespreken Sjoerd en Niels de binnengekomen vragen, gaan ze in op interessante boeken en wat heeft de Britse premier met Duitsland te maken? Dat en meer in deze aflevering!  Heb jij ook een vraag? Mail: [email protected] 
11/4/202250 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#34 Hitlerslevensloop deel3

We bespreken in deze uitzending de periode na de mislukte staatsgreep tot de verkiezingen van 1928. Hoe ging het Hitler af in de cel en was zijn partij echt zo populair in de beginjaren? Dat en meer in deze special. 
10/28/202234 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#33 De man met 42 levens

Hitler overleefde niet één maar maar liefst 42 aanslagen op zijn leven. Zelf noemde hij dit de voorzienigheid die hem had gered. In deze aflevering bespreken Sjoerd en Niels enkele bekende, maar vooral onbekende aanslagen. Daarnaast bespreken ze een nieuwe serie over geheime nazi expedities op History Channel. En waarom wil Polen herstelbetalingen? Dat en meer in deze aflevering! 
10/21/202238 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#32 Hitlerslevensloop deel 2

In de lente zijn we begonnen met het eerste deel van Hitlerslevensloop, nu deel 2. De periode van zijn opkomst in de politiek en zijn tijd in het leger van het Duitse keizerrijk. Was Hitler een held of was hij slechts een postbezorger? Dat en meer in deze aflevering. 
10/14/202237 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#31 Hitlers gifkeuken

De Münchener Post was een sociaaldemocratisch dagblad dat van 1888 tot 1933 verscheen in München. Het was een krant die zich verzette tegen Hitler en zijn partij. Daarom kreeg de redactie van de krant de naam de gifkeuken. Hoe zat het met deze krant? Dat en meer in deze aflevering. 
9/30/202250 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#30 Was Hitler een socialist?

Was Hitler stiekem datgene wat hij het meest verafschuwde een communist? Dat is een vraag waar vele historici gesteld hebben. In deze aflevering gaan Sjoerd en Niels in op de ware aard van Hitler. 
9/16/202234 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#29 Hitlers ’wonder’ dokter

Dr. Theodor Morell was niet zomaar een Duitse arts. Hij was jarenlang Hitlers persoonlijke arts. Diende hij Hitler drugs toe en leidde dit tot het de val van het Derde Rijk? Dat en meer in deze special.
9/9/202224 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#27 Zomer in Linz

De stad Linz lijkt een sleutelpositie in te nemen voor en na oorlog. In deze aflevering nemen Sjoerd en Niels je mee door dit stadje en het leven van Hitler hier. Als het ware een virtuele rondleiding die in de vakantie zeker de moeite waard is om te lopen.  
7/15/202238 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#26 Hitlers levensloop deel 1

In deze uitzending gaan Sjoerd en Niels in op de levensloop van Hitler. In dit eerste deel bespreken we de jeugd van Hitler. 
7/11/202221 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#25 Reichserntedankfest

Reichserntedankfest ook wel bekent als een dankdag voor de boeren, maar dan met een nazi sausje. Draaide deze dag echt om de boeren of zat er meer achter? In deze aflevering bespreken Sjoerd en Niels deze bijzondere dag en leggen daarbij een koppeling met de boerenprotesten van deze week. 
6/24/202227 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#24Het liefdesnest van Goebels

De minister van propaganda hield niet alleen van mooie films en speeches. Hij was ook een echte vrouw verslinder. In deze aflevering bespreken Sjoerd en Niels het liefdes nest van Goebbels. 
6/3/202239 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#23 Bezoek aan Berlijn

In deze aflevering lopen Sjoerd en Niels door Berlijn, de voormalige hoofdstad van Nazi-Duitsland. Een eerste aflevering, als pilot.
5/18/202234 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#22 Werwolf

Oekraïne is al heel lang de speelbal van de macht. Stalin heeft er huisgehouden en Hitler had er een hoofdkwartier tijdens zijn inval in Rusland. Wat deed Hitler in zijn hoofdkwartier Werwolf?
5/2/202243 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#21 Special: Schicksaltag

9 november: Schicksaltag. Een dag waarop er in Duitsland in het verleden wel heel vaak iets gebeurde. Toeval, of… Een fonkelnieuwe special van Wegens Hitler.
4/15/202225 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#20 Het Olympisch Stadion Berlijn

In het Olympisch Stadion in Berlijn konden 100.000 toeschouwers. Een ervan was Adolf Hitler. Hij had zelfs een eigen balkon. Verliet hij dat omdat hij Jesse Owens de hand niet wilde schudden?
4/8/202240 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#19 Reichstagsgebäude

Het Rijksdaggebouw(Reichstagsgebäude), is het Duitse parlementsgebouw in de hoofdstad Berlijn. Hoe werd dit gebouw gebruikt door de jaren heen en hoe zat dit in de tijd van Hitler? 
4/1/202255 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#18 Een special over boeken

In deze aflevering bespreken Sjoerd en Niels boeken over de Tweede Wereldoorlog.   
3/26/202240 minutes
Episode Artwork

#17 Special: de laats levende

Ooit bezocht Sjoerd de toen nog levende laatste getuige van Hitlers dood in de bunker in Berlijn. Zijn naam was Rochus Misch en hij woonde in een buitenwijk van Berlijn. Wat had hij te vertellen over Hitlers zelfmoord?
3/4/202226 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#16 de Königplatz

Op de Königplatz in München bestaat nog een voormalig kantoor van Hitler. Daar werd het beroemde verdrag van München getekend. Wat is de overeenkomst tussen de huidige situatie in Oekraïne en die van Tsjechoslowakije destijds?
2/25/202239 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#15 Special: Hitlers fotograaf

2/18/202235 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#14 Hitlers Führerhoofdkwartieren

Hitler bracht tijdens de oorlog veel tijd door in zijn Führerhoofdkwartieren. Waar bevonden die zich? En wat deed hij daar? Luister naar een nieuwe Wegens Hitler, de podcast over Adolf Hitler.
2/4/202241 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#13 Special: carrièrenazi’s de mislukking van de denazificatie

Na de oorlog doken in hun eigen vakgebied in Duitsland toch weer verschillende prominente nazi’s op. Bijvoorbeeld in de rechtspraak. Had de denazificatie niet gewerkt? Een special over carrièrenazi’s.
1/28/202231 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#12 aflevering: de ”eer” van het graf

Een van de interessantste begraafplaatsen van Europa is de Invalidenbegraafplaats in Berlijn. Een kennismaking met een plek die door de nazi’s ook als doofpot werd gebruikt.
1/21/202247 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#11 Aflevering: kerst met Hitler

Wat vond de Führer van Duitsland van het kerstfeest? Had hij net zo’n hekel aan Stille Nacht als sommige van zijn volgelingen? Wat had zijn moeder met zijn kerstgevoel te maken? Een speciale aflevering over kerst in het Derde Rijk.
12/24/202152 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#10 Special: Hitlers dodelijke liefde

Hitlers dodelijke liefde. Een aflevering over Eva Braun. En over andere jonge dames die zich in de buurt van de Führer ophielden. Was intiem contact met Adolf Hitler spelen met vuur? Welk effect had hij op Eva? Had hij wel tijd voor een vriendinnetje?
12/17/202134 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#9 Special Albert Speer

Ze noemden hem ‘de goede nazi’. Maar klopte dat beeld? Was hij werkelijk een niet-politieke architect? Of was hij de architect van de totale oorlog? Een special over Albert Speer.
12/10/202156 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#8 Hitlers leven in Wenen

Wenen. Hitler trekt na de dood van zijn moeder definitief naar Wenen. Hoe kwam hij daar aan de kost? Welke invloed had de stad op zijn ontwikkeling tot Führer en antisemiet? Deze aflevering ook het nieuwe onderdeel ‘Het dagboek van Hitler’.
12/2/202147 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#7 Special: De vlucht uit Hitlers bunker

Een aflevering over Sjoerds nieuwe boek ‘De vlucht uit Hitlers bunker’. We nemen de luisteraar mee op de vlucht van Hitlers volgelingen, toen alles instortte. Langs vliegvelden, treinstations, vervallen nazi-villa’s en opgeblazen en volgestorte bunkers.
11/25/202147 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#6 Special: Rudolf Hess

In deze special bespreken we Rudolf Hess, jarenlang de rechterhand van Adolf Hitler. Als nummer twee van de partij en ‘plaatsvervanger van de Führer’ wist hij het ver te schoppen. Maar na jaren trouwe dienst verdween hij naar Engeland. Na jaren van gevangenschap gingen er de wildste verhalen over zijn gekte en uiteindelijk zelfs over de mogelijke moord op de 93-jarige man, die ooit een van de machtigste mannen van het Derde Rijk was.
11/11/20211 hour, 3 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#5 Hitlers jeugd

Waar kwam Hitler precies vandaan en wat is daar over bekend? Een aflevering over onder andere de vele verhuizingen van het gezin van de jonge Adolf en over 'al die keren' dat Adolf bijna verdronk. Daarnaast een tweede wedstrijdje 'Ad Hitlerum', met onverwachte uitkomst! En natuurlijk (een korte) Van Nu Naar Vroeger.
11/4/202156 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#4 De berg van Hitler

Adolf Hitler maakte, al lang voordat hij de Führer van Duitsland was, kennis met de prachtige omgeving van Berchtesgaden en de Obersalzberg. Wie introduceerde hem daar? Waar schreef hij het tweede deel van Mein Kampf en hoe verliep zijn relatie met het jonge meisje dat hij in het dorp ontmoette?
10/26/202142 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#3 Hitler in de cel

Hitler wordt gearresteerd. Zijn poging de macht te grijpen is mislukt en hij komt in de gevangenis van Landsberg aan de Lech terecht. Een proces volgt, dat hem enorm veel publiciteit oplevert. Van recht lijkt nauwelijks sprake. Waarom wordt hij niet buiten Beieren berecht en hoe hoog is de straf die hij uiteindelijk krijgt? De Ad Hitlerum wordt er een op het randje. Trappen we nu zelf in de val van de Hitlervergelijking? Zorgmedewerkers zorgen slecht voor zichzelf, lazen we in het nieuws, maar altijd goed voor anderen. En dat is van alle tijden.
10/6/202144 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#1Onrust in Duitsland

Een brute politieke moord in Duitsland in 1923. Welke later bekende nazi’s waren erbij betrokken? Kwamen ze ermee weg? Verder een Argumentum Ad Hitlerum van Malta’s ambassadeur in Finland en een korte dialoog over leiderschap, toen en nu.
9/8/202147 minutes, 27 seconds