Winamp Logo
#weetikveel Cover
#weetikveel Profile

#weetikveel

Dutch, Social, 11 seasons, 308 episodes, 1 day, 17 hours, 36 minutes
About
Vragen stellen over kleine dingen in een grote wereld.
Episode Artwork

Innovatie in de sport

Renners wegens hun voeding af met een voedingsapp. Voor een tijdrit testen ze hun aerodynamische houding in een fietstunnel. En in het shirt van een voetballer zit een gps waarmee al hun bewegingen worden gemonitord. Zelfs het zweet van topsporters wordt geanalyseerd. Dat moet leiden tot zogeheten “marginal gains” in hun prestatie. Ook in de topsport is innovatie dus alomtegenwoordig. Toon de Beukelaar is docent trainingsleer aan de KUL.
3/21/202448 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

CHIPS

Chips zijn prominent aanwezig in ons dagelijkse leven, vaak zonder dat we het beseffen. Het zit in je smartphone, je laptop, maar ook in je autosleutels of in elk elektronisch toestelletje. En het zijn die chips die voor de gigantische rekenkracht zorgen achter AI. Het is een kleine stukje silicium waarop elektronische schakelingen zitten. Op 1 chip passen 50 milljard schakelaartjes. Marian Verhelst is professor micro-elektronica aan de KU Leuven.
3/20/202440 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Het verhaal achter Samsung

Samsung verkoopt meer smartphones dan Apple. Ze begonnen als groenten handel in 1938 en Samsung betekent letterlijk Drie Sterren. Het bedrijf werd lang geleid als een soort leger. En dat geldt wel voor meer Aziatische techbedrijven. Die hebben zo’n groot aanzien in Zuid-Korea dat je moet slagen voor een soort ingangsexamen voor je er aan de slag mag. Thomas Smolders is techjournalist en heeft een podcast over technologie: De Computer Club.
3/20/202447 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Authentieke intelligentie

Voor sommigen gaat de technologische vooruitgang wel heel snel. Ze zijn bang voor job verlies of zijn gewoonweg niet meer mee met de nieuwste ontwikkelingen op vlak van artificiële intelligentie. Maar daar staat onze eigen authentieke intelligentie tegenover. De rekenkracht van computers is gigantisch, maar ze kunnen niet creatief zijn of zichzelf herprogrammeren. Net daar ligt onze kracht als mens. Elke Geeraert is professor in de neuropsychologie aan de UGent.
3/18/202440 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Alex Agnew

Alex Agnew over stand-up comedy op het podcast event van VRT.
3/18/20241 hour, 5 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

JFK

John F. Kennedy was de 35ste president van de Verenigde Staten. Zijn charisma maakte hem tot de meeste geliefde president in de geschiedenis van de VS. Hij was ook de eerste televisie-president en met oneliners strooide als "Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”. In 1963 werd hij vermoord in Dallas en daarover doen de wildste complottheorieën de ronde. Amerika- correspondent Björn Soenens over de mythe en mens achter JFK.
1/5/202451 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Water

Waar komt ons water vandaan en hoelang zal het nog uit de kraan blijven stromen? Wist je trouwens dat we hetzelfde water drinken als de dino’s of Julius Caesar. Want de hoeveelheid water op onze aarde is nog steeds hetzelfde als bij de vorming van onze planeet. De oceanen bevatten 97% van al ons water, maar dat is zout en dus niet drinkbaar. En de van de 3% zoet water is maar een half procentje bruikbaar voor de mens. Marjolein Vanoppen is wateronderzoeker aan de UGent en schreef het boek
1/4/202450 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Wijn en hoe die te combineren met gerechten

De eerste wijnteelt ontstond zo’n 8000 jaar geleden in Georgië. Wijn kan je het beste maken tussen de 30ste en 50ste breedtegraad. En dat zowel op het noordelijk als zuidelijk haflrond. België valt net buiten die zone. Maar we worden toch steeds meer een wijnland. Maar hoe moet je wijn bewaren en serveren? Wat maakt een wijn tot een goede wijn? Kan iedereen wijn leren proeven? En welke wijn past bij welk gerecht? Kristel Balcaen werd in 2018 verkozen tot Wine Lady of the Year.
1/3/202452 minutes
Episode Artwork

Walt Disney

Walt Disney werd maar liefst 59 keer genomineerd voor een Oscar en hij won er 22. Tijdens WO I werkte hij als ambulancier voor het Rode Kruis in Frankrijk. Omdat hij graag tekende begon hij brieven van soldaten te illustreren. Terug in de V.S. volgde hij tekenacademie en nog een paar jaar later maakte hij zijn eerste tekenfilms, samen met zijn broer. Begin jaren ‘30 crëerde Walt Disney Mickey Mouse en hij gebruikte zijn eigen stem voor het figuurtje. Robin Broos is filmkenner en Disney-fanaat.
1/2/202452 minutes, 1 second