Winamp Logo
Wat dit land nodig heeft Cover
Wat dit land nodig heeft Profile

Wat dit land nodig heeft

Dutch, News, 1 season, 6 episodes, 3 hours, 8 minutes
About
De politieke podcast van De Tijd in 5 afleveringen, een jaar voor de verkiezingen. Elke week zoekt Bert Rymen samen met experten, bedrijfsleiders en mensen uit het veld naar oplossingen voor de problemen van dit land. Het laatste woord is aan Isabel Albers, Algemeen Hoofdredacteur van De Tijd en L"Echo. Vanaf dinsdag 9 mei 2023, elke week een verse aflevering.
Episode Artwork

Wat dit land nodig heeft - Gezondheidszorg | CEO Tim Vanhauwermeiren van Argenx: 'Amerikaans systeem met privéverzekering is nodig' | Marc Noppen: 'Ziekenhuisfinanciering is een koterij'

Gezondheidszorg wordt nu nog vaak gezien als ziektezorg, maar door allerhande innovaties en technologie zal het steeds vaker gaan om preventie en monitoring. Voor wie toch ziek wordt, zullen er steeds innovatievere (en vaak ook duurdere) behandelingen ter beschikking zijn. Hoe organiseren we onze zorg op die innovaties, hoe houden we het betaalbaar zodat niet enkel de rijksten het zich kunnen permitteren en hoe zorgen we ervoor dat we een economische speler van belang worden? Host Bert Rymen gaat op zoek naar oplossingen samen met twee gasten. Dat zijn CEO Tim Vanhauwermeiren van Argenx en CEO Marc Noppen van het UZBrussel. Zoals steeds op het einde van de podcast: de opinie van Isabel Albers.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/5/202341 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Wat dit land nodig heeft - Overheid | Pedro Facon: 'We hebben een grote maar geen sterke overheid' | Barbara Van Den Haute : 'Beleidsprocedures bij de overheid zijn te traag, niet meer van deze tijd'

'In België is de overheid veel te vet en we geven veel te veel geld uit aan een ambtenarenapparaat dat niet performant is': een stevige uitspraak die je vaak genoeg hoort uit de mond van ondernemers, bedrijfsleiders en al wie met de vele niveaus van administratie in ons land te maken krijgt.De Belgische overheid is inderdaad heel groot, maar is dat vaak niet op de plaatsen waar het ertoe doet. Hoe kunnen we dat probleem oplossen? Daar gaat deze aflevering van 'Wat dit land nodig heeft over'.Host Bert Rymen gaat op zoek naar oplossingen samen met twee gasten. Dat zijn voormalig coronacommissaris Pedro Facon, nu aan het hoofd van het RIZIV en Barbara Van Den Haute, vroeger hoofd van Digitaal Vlaanderen, nu aan de slag bij Microsoft als Public Sector Lead voor België en Luxemburg.Zoals steeds op het einde van de podcast: de opinie van Isabel Albers.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/28/202335 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Wat dit land nodig heeft - Onderwijs | 'Leerplannen zitten overvol, we moeten focussen op de basis' | 'Er moet een onderwijspact komen met politiek, koepels en vakbonden'

Dat er problemen zijn in dit land en dat die moeilijk zijn op te lossen, is duidelijk.Ook ons onderwijs staat onder druk. Denk maar aan het dalend niveau voor wiskunde, wetenschappen en taal. Of het dramatische lerarentekort waar intussen zo goed als alle scholen mee te maken krijgen.Welke oplossingen zijn er mogelijk en wat moeten de politici in eerste instantie aanpakken?Daarover gaat deze podcast.Host Bert Rymen praat met school directeur Joke Knockaert, die van haar technische school in Zeebrugge de eerste Vlaamse 'havenschool' heeft gemaakt en Kande Kazadi, die partner is bij Bain maar ook gepassioneerd is door onderwijs. Hij zit in de denktank 'De Vrijdaggroep' en is actief in verschillende vzw's die met onderwijs bezig zijn.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/22/202334 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Wat dit land nodig heeft - Werk | Ive Marx: 'Werkloosheidsuitkering moet beperkt worden in de tijd, dat is een symbool zonder veel impact' | Miranda Ulens: 'Werkgelegenheidsgraad is een fetish, wij willen vooral goeie jobs '

Het klinkt misschien een beetje pretentieus en dat is het ook eigenlijk wel, maar dat is met de beste bedoelingen: Wij willen op zoek naar wat dit land nodig heeft. In een reeks van vijf podcasts gaan we op zoek naar oplossingen voor onze economie bijvoorbeeld of werk, onderwijs en gezondheidszorg. We doen dat telkens met experten, bedrijfsleiders of mensen uit de sector. In deze tweede aflevering gaat het over de toekomst van werk. De gasten in deze aflevering zijn Algemeen Secretaris Miranda Ulens van het ABVV, de socialistische vakbond en professor Ive Marx van de Universiteit Antwerpen. De host is Bert RymenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/15/202340 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Wat dit land nodig heeft - Economie - Geert Noels: 'Subsidiecultuur werkt verspilling en fraude in de hand'

Het klinkt misschien een beetje pretentieus en dat is het ook eigenlijk wel, maar dat is met de beste bedoelingen: Wij willen op zoek naar wat dit land nodig heeft. In een reeks van vijf podcasts gaan we op zoek naar oplossingen voor onze economie bijvoorbeeld of werk, onderwijs en gezondheidszorg. We doen dat telkens met experten, bedrijfsleiders of mensen uit de sector. In deze eerste aflevering gaat het over de toekomst van onze economie. De gasten in deze aflevering zijn CEO Caroline Craenhals van Belgian Scrap Terminal en econoom en stichter van Econopolis Geert Noels. De host is Bert RymenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/8/202335 minutes, 35 seconds