Winamp Logo
Vrouwenmoord Cover
Vrouwenmoord Profile

Vrouwenmoord

Dutch, Old Time Radio, 1 season, 7 episodes, 4 hours, 19 minutes
About
Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, bij zes op de tien is de dader hun man, vriend of ex. Ze heten Eva, Nadine, Hümeyra, Esmee of Shella. Hart van Nederland-verslaggever Esther Monsma maakt met grote regelmaat nieuwsitems over vrouwenmoorden. Zij vraagt zich af wie de vrouwen zijn die dit overkomt en waarom dit zo vaak blijft gebeuren. In de podcastserie 'Vrouwenmoord'praat Esther met nabestaanden en vrouwen die een moordaanslag van hun ex hebben overleefd.
Episode Artwork

Beluister ook: De Adoptienon

In de gloednieuwe podcastserie ‘De Adoptienon’ neemt Hart van Nederland de Nederlandse rol bij babyroof uit Chili onder de loep. De podcast richt zich op de handel en wandel van de Nederlandse zuster Gertrudis Kuijpers, die in die tijd de leiding had over het kindertehuis Las Palmas in de hoofdstad Santiago. Was het Chileense kindertehuis Las Palmas een baken van hoop of een doorvoerhaven voor kinderen?  In wat haar laatste grote interview voor tv en radio zou worden doet Gertrudis Kuijpers een boekje open over haar visie op de gebeurtenissen en verweert zij zich tegen alle beschuldigingen. Hart van Nederland-journalisten Michael Monkau en Tanja Kok onderzoeken in ‘De Adoptienon’ de waarheid en de leugens van het verhaal dat nooit werd verteld. Vanaf nu in je favoriete podcastapp!See omny.fm/listener for privacy information.
6/20/20231 minute, 14 seconds
Episode Artwork

Afl. 5, Hoe nu verder: 'Het taboe moet eraf!'

Nederland praat meer en meer over femicide, maar is het genoeg? De vijfde aflevering van Vrouwenmoord, waarin Hart van Nederlandverslaggever Esther Monsma in gesprek gaat met drie studiogasten: Judith Kuypers van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, PvdA-Kamerlid Songül Mutluer en slachtofferadvocaat Wendy van Egmond. Valt femicide ooit helemaal te voorkomen? En welke stappen moeten er worden gezet om de cijfers, die in ons land schrikbarend hoog blijven, omlaag te brengen? Vrouwenmoord, een Hart van Nederland-podcast: Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, bij zes op de tien is de dader hun man, vriend of ex. Esther Monsma maakt met grote regelmaat nieuwsitems over vrouwenmoorden. Zij vraagt zich af wie de vrouwen zijn die dit overkomt en waarom dit zo vaak blijft gebeuren. Presentatie/montage/redactie: Esther Monsma Eindredactie: Irene Jansen Grafische vormgeving: Femke Goudriaan Productie: Daniël Bom Met dank aan Wessel Hagen, panelonderzoeker van Hart van Nederland. Speciale dank gaat uit naar Wendy van Egmond, Songül Mutluer en Judith Kuypers. Wil je na deze podcast praten over Huiselijk Geweld? Dan kan je terecht op de website van Veilig Thuis. Bellen kan 24 uur per dag, gratis: 0800-2000. De Kindertelefoon bel je op 0800-0432.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/10/202346 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Afl. 4, Sandra: 'Ik moest van hem een mes in mijn hand steken'

Denigreren, manipuleren, shockeren. Zomaar een paar woorden die opkomen als je hoort wat de ex van Sandra* allemaal met haar heeft gedaan. De jonge vrouw, afkomstig uit een streng Christelijk milieu, krijgt als tiener een relatie die ze nu beschrijft als giftig. En het blijf niet bij kleineren: uiteindelijk doet hij een poging om Sandra te vermoorden. Ze overleeft de aanval en kan haar verhaal in deze vierde aflevering van Vrouwenmoord uit de doeken doen. Ook komen Sandra's casemanager van Veilig Thuis en haar chef aan het woord. Zij vertellen hoe Sandra in de opvang terecht is gekomen en wat daarvoor nodig was. Nog altijd is Sandra haar leven niet zeker: ze woont met haar jonge kinderen ergens in Nederland op een geheim adres. Vrouwenmoord, een Hart van Nederland-podcast: Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, bij zes op de tien is de dader hun man, vriend of ex. Verslaggever Esther Monsma maakt met grote regelmaat nieuwsitems over vrouwenmoorden. Zij vraagt zich af wie de vrouwen zijn die dit overkomt en waarom dit zo vaak blijft gebeuren. Presentatie/montage/redactie: Esther Monsma Eindredactie: Irene Jansen Grafische vormgeving: Femke Goudriaan Productie: Daniël Bom Met dank aan emeritus hoogleraar Gender Biased Violence Renée Römkens, Merel Ek en Elin Stil. Maar vooral naar Sandra, die het aandurfde om haar verhaal te vertellen.   Wil je na deze podcast praten over Huiselijk Geweld? Dan kan je terecht op de website van Veilig Thuis. Bellen kan 24 uur per dag, gratis: 0800-2000. De Kindertelefoon bel je op 0800-0432. Slachtofferhulp is ook makkelijk bereikbaar via hun website of via 0900 - 0101 (gebruikelijke belkosten). *Sandra is een om veiligheidsredenen gefingeerde naam.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/27/202359 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Afl. 3, Nadine: 'Zo excessief veel geweld geweest''

Nadine Beemsterboer is een van de vrouwen die omkomt door femicide: haar gewelddadige ex Gerold O. vermoordt haar op een zwarte dag in december 2006. Er lagen messen in zijn huis verstopt en met maar liefst 36 steken brengt hij haar om het leven. Nederland is in shock en leeft enorm mee met de familie. Het verdriet van het verlies van Nadine is na al die jaren nog altijd vers bij Jacqueline, haar zus. In de derde aflevering van Vrouwenmoord vertelt ze over haar altijd zo sprankelende zus, die ook ineens met een totaal ander humeur thuis kon komen als ze bij haar ex was geweest. En over hoe Nadine Gerold na het beëindigen van de relatie nog heeft willen helpen, maar dat uiteindelijk met de dood heeft moeten bekopen.  Vrouwenmoord, een Hart van Nederland-podcast: Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, bij zes op de tien is de dader hun man, vriend of ex. Verslaggever Esther Monsma maakt met grote regelmaat nieuwsitems over vrouwenmoorden. Zij vraagt zich af wie de vrouwen zijn die dit overkomt en waarom dit zo vaak blijft gebeuren. Presentatie/montage/redactie: Esther Monsma Eindredactie: Irene Jansen Grafische vormgeving: Femke Goudriaan Productie: Daniël Bom Veel dank aan Wanda en Sjaak Beemsterboer, die altijd met open armen Hart van Nederland te woord staan en aan hun dochter Jaqcueline, dat zij zo uitgebreid heeft willen vertellen over haar zusje. Wil je na deze podcast praten over Huiselijk Geweld? Dan kan je terecht op de website van Veilig Thuis of 24 uur per dag gratis met hen bellen via 0800 - 2000. Slachtofferhulp is ook makkelijk bereikbaar via hun website of via 0900 - 0101 (gebruikelijke belkosten).See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/19/202350 minutes
Episode Artwork

Afl. 2, Mieke: 'Ik dacht dat ik dood was'

Controle, boze berichten, scheldpartijen, met borden gooien... en nog veel erger. Mieke* en haar kinderen hebben dit moeten meemaken. Want wat eerst nog een goede relatie leek, bleek later een nachtmerrie: Miekes (ex-)man maakt haar en haar kinderen het leven zuur. De spanningen komen tot een climax wanneer hij probeert haar te vermoorden. Ze heeft geluk en overleeft het ternauwernood. Mieke vertelt, samen met haar zoon Frank, in deze tweede aflevering van 'Vrouwenmoord' haar verhaal. Wat heeft ze moeten doorstaan en hoe onzeker is haar toekomst? Vrouwenmoord, een Hart van Nederland-podcast: Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, bij zes op de tien is de dader hun man, vriend of ex. Verslaggever Esther Monsma maakt met grote regelmaat nieuwsitems over vrouwenmoorden. Zij vraagt zich af wie de vrouwen zijn die dit overkomt en waarom dit zo vaak blijft gebeuren. Presentatie/montage/redactie: Esther Monsma Eindredactie: Irene Jansen Grafische vormgeving: Femke Goudriaan Productie: Daniël Bom Met dank aan: advocaat Wendy van Egmond. De grootste dank gaat uit naar Mieke en Frank, die de moed hadden om hun verhaal te vertellen. Wil je na deze podcast praten over Huiselijk Geweld? Dan kan je terecht op de website van Veilig Thuis. Bellen kan 24 uur per dag, gratis: 0800 - 2000. De Kindertelefoon bel je op 0800 - 0432 Wil je reageren op deze podcast, mail dan naar [email protected]  *Mieke en Frank zijn gefingeerde namen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/11/202350 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Afl. 1, Eva: 'Het bloed droop van het aanrecht af'

Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, bij zes op de tien is de dader hun man, vriend of ex. Hart van Nederland-verslaggever Esther Monsma maakt met grote regelmaat nieuwsitems over vrouwenmoorden. Zij vraagt zich af wie de vrouwen zijn die dit overkomt en waarom dit zo vaak blijft gebeuren. In deze eerste aflevering van 'Vrouwenmoord': Anneke en Johan Veerman kunnen het eigenlijk nog steeds niet begrijpen, hun dochter Eva (28) is dood. De jonge, fitte en positief ingestelde vrouw is uit het leven weggerukt op 16 mei 2021, een zwarte dag voor de ouders. Eva wordt op gruwelijke wijze om het leven gebracht in haar Volendamse woning. Haar vriend Jordan (34) wordt als verdachte aangehouden en pleegt later zelfmoord. Esther gaat in deze podcast in gesprek met de Anneke en Johan. Ruim anderhalf jaar later is het verdriet om haar dood nog steeds enorm groot. En één vraag blijft bij hen hangen: waarom? Waarom moest Eva dood? Presentatie/montage/redactie: Esther Monsma Eindredactie: Irene Jansen Grafische vormgeving: Femke Goudriaan Productie: Daniël Bom Met dank aan: advocaat Wendy van Egmond, advocaat Nelleke Stolk, Sonja Allach, Jeffrey Hoogenboom en Shine Pinas. De grootste dank gaat uit naar Anneke en Johan Veerman, dat zij hun verhaal wilden vertellen.  Wil je na deze podcast praten over Huiselijk Geweld? Dan kan je terecht op de website van Veilig Thuis. Ook Slachtofferhulp is makkelijk bereikbaar via hun website. Heb je vragen over zelfmoord, ga dan naar 113.nl. Reageren op deze podcast kan via [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
1/3/202350 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Vanaf 3 januari: Vrouwenmoord

Vanaf 3 januari in je favoriete podcast-app: Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, bij zes op de tien is de dader hun man, vriend of ex. Ze heten Eva, Nadine, Hümeyra, Esmee of Shella. Hart van Nederland-verslaggever Esther Monsma maakt met grote regelmaat nieuwsitems over vrouwenmoorden. Zij vraagt zich af wie de vrouwen zijn die dit overkomt en waarom dit zo vaak blijft gebeuren. In de podcastserie 'Vrouwenmoord' praat Esther met nabestaanden en vrouwen die een moordaanslag van hun ex hebben overleefd.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/29/202222 seconds