Winamp Logo
Vinmonopolets podcast Cover
Vinmonopolets podcast Profile

Vinmonopolets podcast

Norwegian, Arts, 1 season, 373 episodes, 1 day, 15 hours, 27 minutes
About
Vinmonopolets eksperter Anders, Trond Erling og Anne snakker om mat og drikke, gir deg kunnskap om druer, regioner og ølstiler - og svarer på alle slags spørsmål om øl, vin, brennevin og alkoholfritt. Send gjerne inn spørsmål til [email protected]!
Episode Artwork

364 Sommerfesten

Andreas Ingul, vår polkokk, gjester studio og sammen med Anne og Niclas gir han tips om mat og drikke til sommerfesten. Redaksjonen til Vinbladet har vært i hagen til Niclas og laget sommerfest, Andreas disker opp med midtøsteninspirert meze. Når man skal velge drikke til sommerfest og mange retter som tapas og meze, så handler det ikke om de detaljerte mat- og drikkekombinasjonene. Tommelfingerregelen er saftig og frisk drikke til den smaksrike maten, og festen.Oppskrift på alkoholfri sommerpunsjhttps://www.vinmonopolet.no/content/fagprat/artikler-om-alkoholfritt/alkoholfri-sommerpunsjAndreas sine oppskrifter på mezehttps://www.vinmonopolet.no/content/oppskrifter/meze Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/19/202427 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

363 Bli kjent med Argentina

Argentina er mest kjent for Malbec fra Mendoza, men dette enorme vinlandet har mer å by på. Niclas Lundmark, Alexander Michaelsen og Trond Erling Pettersen tar en rundtur i Argentina fra Patagonia i sør til Jujuy i fjellene i nord. Vi ser på hva som skjer i vinlandet nå!---Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/5/20241 hour, 15 seconds
Episode Artwork

362 Hva skal man drikke til pasta?

Variasjonene i pastaretter er så mange at det ikke er mulig å gi et generelt drikketips. Sausen og tilbehøret har mest å si for drikkevalget. Likevel er det verdt å tenke på at teksturen i pasta er ganske glatt. Viner med en glatt munnfølelse passer ofte godt inn. En tommelfingerregel kan være at ferske råvarer i sausen gjør seg godt med ferske aromaer i vinen, og at innkokte sauser ofte smaker godt sammen med viner fra varmere klima. Andreas Ingul, vår polkokk, gjester studio og nerder med Niclas om hva slags pasta som er best, om man kan bruke fløte i carbonaraen og om pastaens historie. Anne gir deg råd om hvordan de ulike sausene påvirker drikkevalget.Oppskrift på pasta vongole, amatriciana og ravioli med spinat og ricotta finner du i Vinbladet 2-2023https://www.vinmonopolet.no/vinbladetDu finner flere drikketips til pasta på vinmonopolet.no Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/22/20241 hour, 7 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

361 Bli kjent med Amontillado, Palo Cortado og Olorosso

Vi har tidligere børstet støv av sherrystilene Fino og Manzanilla, nå fortsetter vi med de oksidative stilene Amontillado, Palo Cortado og Olorosso. Her blir det knekk, ristede nøtter, mørk malt, tobakk og tørket frukt. Med oss har vi Kjersti Svenning, en erfaren vinsmaker som for noen år siden dro på pilgrimsferd til Jerez - sherryens forjettede land. Episode om de lyse stilene328 Bli kjent med manzanilla og finoArtikkel om alle stileneVerdt å vite om sherry-- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/8/202444 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

360 Calvados

Vi har fått et lytterspørsmål om brennevinet Calvados. Bli med Idar og Niclas på epleslang i Normandie. Les mer om calvados på våre nettsider--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/24/202445 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

359 Sider med stil

Synes du siderhylla begynner å bli skremmende stor og uoversiktlig? La oss forenkle den for deg. Da blir mangfoldet av sider lettere å forstå og bruke. Det er ulike måter vi kan sortere sider på. I butikkhyllene og i nettbutikken vår sorterer vi på opprinnelsesland og underområder. Eplesorter eller produksjonsmetode er andre måter å sortere på. Vi har delt sideren inn i sensoriske forskjeller, først og fremst de aromatiske forskjellene. En slik inndeling er spesielt nyttig når vi skal finne riktig sider til ulike matretter. Polkokken Andreas har laget retter til tre av stilene, mens Anne og Niclas har smakt ulike sidere til.Les mer om siderstilene: https://www.vinmonopolet.no/content/fagprat/artikler-om-sider-sake-mjod/siderstilerOppskrifter:Krabberøre med ramsløk, eple og friterte potetkurver'Klippfisksalat med potetSvinenakke av ullgris med sidersaus, kål, eple og hasselnøtter Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/9/202441 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

358 Urettferdig blindings - Bingolotto og moden frukt

Vinkelner Nikolai Haram Svorte besøker oss i studio igjen og stiller sporty opp på blindings. Tom har skjenket i svaret glass og vi drar til Middelhavet med salt sjø og varmende sol, men er det riktig? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/26/202422 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

357 Påskelam, kje og påskehare

Påskelamtradisjonen vår er på alder med Sophie Elise, og var egentlig et PR-stunt for å tømme fulle fryselagre. I bærekraftens navn burde vi kanskje heller spise påskekje, eller hva med påskehare? Polkokken Andreas besøker studio og inspirer oss med varianter av påskelammet, Anne og Niclas setter drikke til. Oppskriftene vi referer til finner du her:https://www.vinmonopolet.no/content/drikke-til-mat/drikke-til-lam-og-kje Vi beklager at lyden ikke er helt topp i denne episoden! --Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes eller Spotify hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/12/202432 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

356 Luft og kjærlighet i svarte glass

Niclas har besøk av to ekspertsmakere som blindsmaker av svarte glass. Niclas er blitt inspirert av sosiale medier og har tuklet med vinen, hva har han gjort? Og blir den bedre? --Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes eller Spotify hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/27/202413 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

355 Stjernemøte: Geir Skeie greier ut om skrei og Bocuse d'Or

Mesterkokken Geir Skeie er tidligere verdensmester og nå president for kokkekonkurransen Bocuse d'Or Europe. Han besøker oss i studio og vi diskuterer skreien, Lofotens cassanova, som nå er i sesong og råvare i årets konkurranse. Geir snakker om da han løp hjem fra fotballtrening for å se på fjernsynskjøkkenet, for senere sette seg som mål om å bli verdens beste kokk!--Og vil du helst ha rødvin til skreien? Geir gir deg om råd hvilket tilbehør som egner seg best. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes eller Spotify hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/13/20241 hour, 3 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

354 Sider, sorg og liberalisering - Vinmonopolets historie del 28

Vi har kommet til årene 2015 og 2016. Jens tar oss gjennom grønnkledde skoger med verdens største elgstatue, Vinmonopolet satser på kompetanseheving og åpner øl-butikker. I de politiske kulissene åpnes det for salg av sider på gårdsutsalg og vi har åpent på valgdagen for første gang. Vår administrerende direktør taper kampen mot sykdommen noe som preger bedriften i stor grad. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/30/20241 hour, 22 minutes
Episode Artwork

353 Vinkonkurranser og vanskelig portvinstang

Vinkelner Nikolai Haram Svorte besøker oss i studio og drar oss igjennom et klassisk scenario på en vinkelnerkonkurranse. Her blir det små og store flasker, blindsmaking av svarte glass og en veldig vanskelig portvinstang. Nikolai jobber til daglig på Speilsalen på Hotel Britannia i Trondheim og har en imponerende merittliste når det gjelder vinkonkurranser. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/16/20241 hour, 6 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

352 Blindings - Dyrisk fast håndtrykk

Vi blindsmaker og denne gangen er det noe som er tydelig som også gjør det litt vanskelig. Stikkord er frekk fransk ost, men ingen mus, en hest vrinsker i det fjerne. Ja, hva kan dette være? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/2/202420 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

351 Stjernemøtet: Jancis Robinson

Jancis Robinson er nok verdens viktigste vinskribent. Hun er ansvarlig for noen av de største referanseverkene i vinfaget. I september 2023 var hun i Norge for å promotere den 5. utgaven av «Oxford Companion to Wine». I de få øyeblikkene hun hadde fri mellom promo-oppdragene hadde hun et ønske: Å besøke Vinmonopolet – verdens beste vinbutikk! Vi var så heldige å få en prat med henne da hun var her. Hva spør man en legende om? Vi ville blant annet snakke med henne om begeistring. Etter over 50 år med daglige vinsmakinger, og etter å ha smakt alle verdens troféviner, må vel vinsmaking bli ren rutine, eller? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podkast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podkasten.
12/19/20231 hour, 11 minutes
Episode Artwork

350 Drikke til verdens beste ost

Bonusespisode: Anne og Niclas har vært i Trondheim på World Cheese Awards og hadde med seg vinneren i kofferten. De har fått tips av noen av våre butikkansatte om å prøve en noe utradisjonell drikke til. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podkast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podkasten.
12/12/202318 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

349 Den gamle vinen fra Madeira

Langt ute i Atlanterhavet ligger Madeira, en øy kjent for verdens mest holdbare sterkviner. Vi har fått besøk av produktsjef Tone Veseth Furuholmen som tar oss med på en liten reise om sterkvinens historie, de ulike stilene og hvordan den produseres. Tone har tidligere besøkt oss og snakket om stillevin fra Madeira, i podkast 336 Den nye vinen fra Madeira https://soundcloud.com/vinmonopolet/336-den-nye-vinen-fra-madeira Les mer om madeira på våre nettsider https://www.vinmonopolet.no/content/fagprat/artikler-om-vin/vintyper/madeira-sterkvin -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podkast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podkasten.
12/5/202354 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

GJENHØR: 213 Drikke til lutefisk

Gjenhør av julespesial: Anne og Niclas gir deg råd om hva som kan passe til julens rissende fiskerett med søtt og salt følge. Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/30/20238 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

GJENHØR: 224 Drikke til pinnekjøtt

Gjenhør av julespesial: Anne og Niclas gir deg gode råd om hva du kan velge til julens pinnekjøtt. Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/29/20239 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

GJENHØR: 220 Drikke til ribbe

Gjenhør av julespesial: Anne og Niclas gir deg gode råd om hva du kan drikke til juleribba. Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/28/202312 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

348 Den nye julematen

Selv om de aller fleste er tro mot tradisjonene i jula, er det en økende trend å velge bort kjøtt og fisk - også til julefesten. De nye veganske julerettene er fremdeles ukjente for mange, og da er det ikke så lett å vite hvilken drikke som passer best til. Derfor har vi smakt for deg! --- Variasjoner av de klassiske rettene er også blitt nye tradisjon for mange. Anne og Niclas gir deg gode råd om hva du kan drikke til ribbe med asiatiske smaker. Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat Bli inspirert av en annen ribbe-variant, nemlig ribbe fra Shanghai: https://www.vinmonopolet.no/content/oppskrifter/hong-shao-rou-ribbe -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/21/202330 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

347 Bli kjent med Cabernet Sauvignon

En av verdens mest dyrkede og smakte druer heter Cabernet Sauvignon. Vi tar for oss denne blå druen og forteller litt om hvor den kommer fra, hvor den dyrkes og hva den smaker. Vi avslører også hvordan vin fra Bordeaux klarer seg i blindsmakinger mot andre cabernet-viner fra andre land. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/16/202345 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

GJENHØR: 159 Beaujolais Nouveau

Gjenhør: Den tredje torsdagen i november blir årets beaujolais nouveau sluppet. Vi har fått med oss Cathinca Dege i studio. Hun har både peiling på vin og fenomenet beaujolais nouveau. Hør hun fortelle om hvordan den nye vinen kom til Norge tidlig på åtti-tallet, kappløpet om å få vinen raskest mulig hjem, og om fester med ballonger, buffet, beaujolais og fugledans. Du får også lære om hva beaujolais noveau er og hvordan den smaker. --- Les mer på våre nettsider: https://www.vinmonopolet.no/content/fagprat/artikler-om-vin/vintyper/hva-er-beaujolais-nouveau
11/14/202325 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

GJENHØR: 154 Vin til vilt

Gjenhør: Slik velger du riktig vin til viltmiddagen. Anne, Tom og Anders har nettopp smakt vilt til forskjellige viner og deler av sine erfaringer. De snakker om det klassiske valget og om noen overraskende og kanskje provoserende alternativer.
10/31/202329 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

346 Vin til ost

Når vi snakker om ost sorterer vi gjerne i kategorier eller ostefamilier der ostens konsistens, overflatebehandling og melketype er avgjørende for inndelingen. Vinmonopolet har gjort en inndeling som er mer grovmasket og er først og fremst basert på konsistens, og mindre på aroma: hard ost, myk ost og blå ost. Anne og Niclas gir deg de beste drikketipsene til ost. --- Mer om ost på våre nettsider https://www.vinmonopolet.no/content/drikke-til-mat/drikke-til-tre-typer-ost --- Vår ostebrosjyre: https://www.vinmonopolet.no/medias/sys_master/images/images/hfe/h0d/9762586492958/drikke-til-ost-vinmonopolet-brosjyre-bm-compressed.pdf?attachment=true --- Podcast om ost og vin i Jura : https://soundcloud.com/vinmonopolet/vin-til-comte-og-annen-ost-jura-del-1-av-3 -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/24/202336 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

345 Øl, taxfree og nedleggelse - Vinmonopolets historie del 27

Vi har kommet til 2014 og strategien blir revidert. Anne får modne rieslingdruer i Kristiansand, det bygges øl-kompetanse i butikkene med øl og pølser. Vi legger ned en butikk for første gang i moderne tid. Forslag om endring i innreisekvote på taxfree slår ned som en bombe og flere aktører tar til orde for at Vinmonopolet skal ta over taxfreeordningen. Mens taxfreesalget går til himmels får vi et nytt sjokk i Vinmonopolet; Administrerende direktør blir alvorlig syk. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/10/20231 hour, 15 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

GJENHØR: 66 Drikke til fårikål

Vi tar et gjenhør med en episode fra podcastens spede barndom. Vi snakker om fårikål, noe oppdaterte drikkevalg finner du på vår nettside. https://www.vinmonopolet.no/content/drikke-til-mat/drikke-til-farikal Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Anne Enggrav gir deg råd og tips om hva som passer best til Norges nasjonalrett. Oppskriften på retten er såre enkel: Får i kål (og litt pepper). Likevel har fårikålen kompleks og rik smak, og det fins mye drikke som passer til, Mange foretrekker øl og akevitt, men hvilke typer skal man velge? Hvitvin går til det meste, men gjelder det også fårikål? Rødvin og lam må vel gå sammen som hånd i hanske? Vi gir deg de trygge tipsene - og noen litt mer overraskende. Underveis lærer du forhåpentligvis også litt om hvor fargen i akevitt kommer fra, og hvilke andre brennevin som kan være en god match til fårikålgryta. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/3/202314 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

344 Drikke til hele dyret - Snute til hale

Vi får besøk av vår polkokk som har den filosofien at skal du drepe et dyr for å spise det, skal du også bruke hele dyret. Her får du noen tips for å øke både entusiasme og kunnskap rundt tilberedning av de mer uvanlige delene. Oppskrifter på rettene vi snakker om finner du i vinbladet nr 3-23 og på våre nettsider: https://www.vinmonopolet.no/vinbladet https://www.vinmonopolet.no/content/oppskrifter/thaimat-griseoresalat https://www.vinmonopolet.no/content/oppskrifter/kyllingleverterrine-margbein https://www.vinmonopolet.no/content/oppskrifter/romersk-oksehalegryte -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/26/20231 hour, 6 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

343 Høyt skum i klosteret - Trappistøl

Bli med bak klostermuren og lær om trappistøl. Vi tar for oss historie, brygging, stiler og en gjennomgang av munkenes timeplan. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/12/202341 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

342 Lambrusco - boblevin med personlighet

Vi tar for oss en av vinverdenens merkverdigheter. Lambrusco har en litt rufsete forhistorie som satt den i vanry. I tillegg er det flere områder, stiler og druetyper involvert. Mye er vanskelig med lambrusco, men de kan være veldig fascinerende viner som kan overraske mange. Her får du et innblikk i hva denne italienske spesialiteten er for noe. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/29/202338 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

341 Fyll og leven i gamle dager - del 2

Hvem drakk, hvor drakk de og hva skjedde når de drakk i gamle dager? Vi har besøk av historiker og forsker, Tine Berg Floater, som forteller om hvordan konger, soldater og vanlige folk forholdt seg til alkohol og rus fra vikingenes tid frem til 1800-tallet. Dette er del en av to episoder. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/15/202350 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

340 Verdens mest avanserte vin

Vi tar en titt på maskiner med merkelige navn som forvandler vin til alkoholfri vin. Velkommen til en alkoholfri o-fagstime med Kjetil Jacobsen som gjest. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/1/202346 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

339 Fyrtårn og hull i veggen - Vinmonopolets historie del 26

Vi har kommet til 2013 og vyene om bærekraftig drift blir virkelig satt ut i live. Mange kommuner ønsker seg et Vinmonopol, men det er vanskelig å få det til økonomisk. Kreative forslag blir vurdert og forkastet. I de politiske kulissene beveger Kai Henriksen seg på kanten av sitt mandat. For dem med vinkjellere dukker det opp muligheter både til å kjøpe å selge vin når Spesialbutikkene blir mer organisert og Vinmonopolet holder sin første vinauksjon i historien. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/18/20231 hour, 26 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

338 Crémant - stort sett fransk musserende

Crémant ditten og natten. Vi tar en gjennomgang av de åtte franske appellasjonene for den musserende vintypen som likner champagne, men som ikke er det. Noen områder er nok ukjente for mange og ett av dem har æren av å ha funnet opp metoden for å lage musserende vin. Det blir også en snei innom Luxembourg. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/4/20231 hour, 7 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Trekning av vinnere som får bok om Vinmonopolets historie

Vi trekker tre heldige og velfortjente vinnere som får tilsendt hver sin utgave av boken, Børst og katedral. Mellom permene på dette middels store praktverket er det mye spennende å lese om i tillegg til et rikt utvalg av bilder. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/23/20236 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

337 Blindings - Elevert kaffe med en skygge av bitterhet

Vi blindsmaker og har ikke filla peiling på hva som er skjenket i våre svarte glass. Det er noe som byr på seg selv, men vanskelig å plassere. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/20/202316 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

336 Den nye vinen fra Madeira

Langt ute i Atlanterhavet ligger Madeira, en øy kjent for verdens mest holdbare sterkviner. Men det er ikke det det skal handle om i denne episoden. En voksende gruppe med produsenter velger nå å lage svakvin på mange av de samme tradisjonelle druetypene. Vi har fått besøk av produktsjef Tone Veseth Furuholmen som tar oss med på en liten rundtur på øya der du får lære om klimasoner, vinmarker, druetyper og vinstiler. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podkast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podkasten.
6/6/202333 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

335 Fyll og fanteri i gamle dager - del 1

Hvem drakk, hvor drakk de og hva skjedde når de drakk i gamle dager? Vi har besøk av historiker og forsker, Tine Berg Floater, som forteller om hvordan konger, soldater og vanlige folk forholdt seg til alkohol og rus fra vikingenes tid frem til 1800-tallet. Dette er del en av to episoder. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/23/202354 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

334 Siste nytt fra England

I England blir kyllingfarmer og beitemark byttet ut med vinmarker. Druene blir til musserende vin som ligner på champagne. Steffen og Trond Erling har vært på tur og forteller litt om noen områder, vinstiler og druetyper. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/9/202343 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

333 Blindings med Christer Byklum

Vi har fått med oss vinskribent og bordeaux-ekspert, Christer Byklum, på blindsmaking. Det eneste han vet er at det er vin i glasset, men ikke noe mer enn det. La oss smake! -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/25/202322 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

332 I gode og dårlige dager - Vinmonopolets historie del 25

Vinmonpolet har kommet inn i en god flyt der mye fungerer. Likevel skjer det ting som bedriften ikke rår over. Noe er skjellsettende annet er mer som en stein i skoen. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/11/20231 hour, 31 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

331 Bordeaux en primeur - hva er det?

Våren nærmer seg og flere tusen i vinbransjen pakker snart kofferten for å dra til Bordeaux. Det blir bussturer, tett skjema, blå tenner og blå fingre. Bordeaux en primeur er det første møtet med de ferske vinene som ennå ligger på fat. Christer Byklum har deltatt på denne tanninfesten i mange år. Han forteller om hva som skjer i løpet av primøruka og ikke minst hva som er funksjonen med det hele. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/28/20231 hour, 33 seconds
Episode Artwork

330 Bak scenen før delingen av Vinmonopolet

Veien frem mot delingen av Vinmonopolet i 1995 var krevende. Medlemskap i EØS og arbeidet og med tilpasningen foregikk på flere plan, men ikke alltid i takt. En av dem som satt tettest på var tidligere direktør Anne Grete Ellingsen. Hun har en spennende historie i norsk næringsliv. Her forteller hun om hvordan hun opplevde det da Vinmonopolet gikk i støpeskjeen for å møte nye tider. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/14/202350 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

329 Er vin best når det er litt feil? Om skjønnhetsfeil og naturvin

Hva er en god vin? Det er ikke lett å svare på, men vår gjest, Lise Aanes, forklarer hva hun tenker om saken. Hun har spesielt mye erfaring med å både smake og servere naturvin. Er det viktig med erfaring for å sette pris på vin eller holder det med et åpent sinn? Hvor går grensen når det gjelder såkalte vinfeil? Er en helt feilfri vin kjedelig, mens den med litt rusk har en sjarmerende x-faktor? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/28/20231 hour, 6 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

328 Bli kjent med manzanilla og fino

Sol, hav, spekeskinke, oliven og tørr sherry. Det er på tide å børste støv av to klassiske og særegne sterkviner som passer til mat. Her blir det litt om jordsmonn, druetypen Palomino, det magiske laget med flor, solera-systemet og litt om en del nye og overraskende regler. Med oss har vi Kjersti Svenning, en erfaren vinsmaker som for noen år siden dro på pilgrimsferd til Jerez - sherryens forjettede land. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/14/20231 hour, 4 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

327 Tilsetningstoffer i vin

Bli med inn i kjemiens vidunderlige verden! Vi tar for oss forskjellen mellom tilsetningsstoffer og prosesshjelpemidler i vin. Med oss har vi Trygve Brekke som forklarer hvorfor og hvordan de blir brukt. Det blir litt om både sukker, sulfitt, syre og litt mer snodige ting. Til slutt får du et par tips om hvordan du kan fjerne lukten av promp eller kork fra vinen din. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/31/202355 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

326 Vinmonopolets historie - del 24 - Finanskrise og håndverksøl

Det går så det suser til tross for en nervøs verdensøkonomi og Vinmonopolets sortiment blir bare større og mer variert enn noen gang. Nye tanker og viner skaper likevel litt uro. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/17/20231 hour, 24 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

325 Blindings - Fruktfest

Bli med på blindsmaking! Vi snuser og synser. Her blir det nyanser av frukt, blomst og annet snadder. Anne forteller om hva du ikke skal smøre i ansiktet ditt og Anders har meninger om hva du ikke bør bade i. Ellers blir det en vanlig smaking. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/3/202316 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

324 Genever - Jeg vet en gammel dram..

Vi har vår akevitt, mens nederlendere og belgiere har genever. Vi tar for oss historien, stiler, smak, produksjon og bruk av brennevinet som inspirerte engelskmennene til å lage gin. Idar Sørensen forklarer. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/20/202240 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

323 Slik velger du rødvin til julemat

Her får du noen råd om hva slags rødvin som passer til ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Har du lyst på alkoholfritt, hvitvin eller øl og akevitt, da kan du gå inn på nettsiden. Der finner du enda flere råd og vink. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/6/202234 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

322 Jubileum! - Elisabeth Hunter på besøk

Vi feirer 100 år! Vinmonopolets administrerende direktør, Elisabeth Hunter, er på besøk. Hun forteller om hvordan det er å være direktør, svarer på quiz og tenker høyt om fremtiden. 30. november er selveste bursdagen, derfor deler vi denne bonusepisoden i dag. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/30/20221 hour, 11 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

321 Vinmonopolets historie - del 23 - Strategier og små butikker

IT-arkitekturen trenger en oppussing og politikere mener noe om hvor butikker skal etableres. Det er duket for nok en episode om mer eller mindre interessante ting som skjer i en stor statlig bedrift. Jens Nordahl gir deg et innblikk i Vinmonopolets indre liv. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/22/20221 hour, 18 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

320 Vinlandet Norge

Det som for noen årtier siden virket som en fjern drøm er i ferd med å bli en realitet. Norge produserer vin av druer! Anne Enggrav har vært dommer under Norsk Vinskue i 2022 og deler sine erfaringer og tanker. Vi snakker om hvor det blir dyrket vin, hvordan, hva slags druetyper, vinstiler og hva de smaker. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/8/202249 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

319 Historien om verdens mest solgte øl

Halvliter, pils, lys lager eller rett og slett bare øl. Verdens mest solgte ølstil går under flere navn. Vi har med oss Dave Gardonio som forteller om hvordan denne ølstilen oppsto i en tid preget av moderne nyvinninger som koks, damp, kjøleteknikk og mikrobiologi. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/25/202236 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

318 Blindings - Sensommer og helsekost

Bli med på blindsmaking! Her blir det mye snakk om åker og eng. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/11/202220 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

317 Vinmonopolets historie - del 22 - Mellomspill og en høy mørk mann

Vi har kommet til 2006 og Vinmonopolet er rystet etter Ekjordsaken, men ikke handlingslammet. Driften går videre med noen overraskelser underveis. Noen må bli Vinmonopolets nye administrerende direktør, men hvem? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/27/20221 hour, 14 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

316 Drikke til får-i-kål og en viktig beskjed

Her får du kjapt og enkelt noen tips om hva du kan drikke til høstens får-i-kål. Men først litt om en endring i podkasten: Vi går nå over til å publisere annen hver uke. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/21/20226 minutes
Episode Artwork

315 Hvitvin fra Bordeaux

Bordeaux er mer enn rødvin. Alexander Michaelsen forteller om hvorfor dette er en glemt perle. Her blir det litt om druene, områdene og ulike stiler. - Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/13/202239 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

314 Blindings - En ny opplevelse

Det sniffes og slurpes fra svarte glass. Anne og Anders er ganske så enige om at her er det mye fint. Når flaska trekkes opp viser det seg at det er noe de aldri har smakt før. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/6/202213 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

313 En restaurant utenom det vanlige

I Spania ligger en restaurant som utfordrer sine gjester med uvanlig matopplevelser. Anne har vært der og forteller om en kveld som kunne by på de underligste ting. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/30/202251 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

313 Tre gode områder for California Pinot Noir

Steve Fulker tar oss med til tre områder i California som lager god pinot noir. Hva er det som gjør disse områdene spesielt egnet og hvordan smaker vinene? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/23/202228 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

312 Vinmonopolets historie - del 21 - Knut Grøholt

Hør Knut Grøholt fortelle om sin tid som administerende direktør i Vinmonopolet. Vinmonopolet går gjennom en periode med mange endringer og legger et grunnlag for det bedriften er den dag i dag. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/16/20221 hour, 18 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

311 Blindings - humle og fruktcocktail

Vi smaker fra svarte glass og denne gangen er det noe litt uvanlig i glasset, men det gjør det ikke noe lettere. Anders er litt grinete. Heldigvis er Anne litt mer åpen for det gode i glasset. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/9/202213 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

310 Veien til en god anbefaling - drikke til mat i Vinmonopolet

Bli med bak kulissene og hør hvordan vi i Vinmonopolet jobber med mat og drikke. Alle butikkene smaker og undersøker hva som er godt. Her snakker vi om hva de har funnet ut. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/2/20221 hour, 2 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

309 Hellas - vinlandet

Nå drar vi til Hellas! Det blir geografi, historie, viktige vinområder, druetyper og litt om både gamle og unge grekere. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/26/202257 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

308 Stuck fermentation - når gjæringen stopper

I vinkjelleren er det hektisk underveis i innhøstingen og noen ganger går det galt. Vi har besøk av Olena Travnikova som har jobbet med vinproduksjon i mange år. Hun forteller om hvorfor gjæringen noen ganger stopper, hvorfor det er et problem og hva som kan være løsningen. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/19/202234 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

307 Ekjordsaken - Vinmonopolets historie del 20

Korrupsjonsanklagene hagler og adm.dir. Knut Grøholt blir Norges mest omtalte mann før det hele ebber ut som en gresk tragedie. Et litt søvndyssende 2004 etterfølges av det verste året i Vinmonopolets nyere historie, for 2005 ble et annus horribilis som for alltid endret bedriften, i hvert fall Vinmonopolets ledelse, enda ingen ville det slik. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/12/20221 hour, 34 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

306 Hva er greia med 100 poeng? - Christer Byklum

Et lite tall kan bety så mye. Vi har besøk av Christer Byklum. Han er en rutinert vinskribent og aktiv bruker av Parkers 100 poengskala. Hva er historien bak denne kjente poengskalaen og hvordan tenker en som setter karakteren på vinen. Og ikke minst, er vi alle enige om hva som fortjener topp skår? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/5/202257 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

305 California + Pinot Noir = sant

Hvordan blir resultatet når Pinot Noir blir vin i California? Hvilke valg tar produsentene, hvordan smaker vinene, ulike stiler og årganger? Vi har besøk av Steve Fulker som har fulgt med på disse vinene i mange år. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/28/202229 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

304 Blindings - Plomme, smør og en litt overraskende ettersmak

Vi blindsmaker og gjetter på hva det kan være vi har i de svarte glassene. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/21/202215 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

303 Muscadet - Sjø, melon og nederlendere

Bli med til et fransk vinområde der de lager hvitvin som smaker som havet. NB! Det halter med fransken i episoden. Sur lie betyr ikke på seng, men på bunnfall. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/14/202258 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

302 Metanol og olivenolje - Vinmonopolets historie del 19

Vi har kommet til de første årene på 2000-tallet. Vinmopolet har endret seg mye på kort tid og det gir gode resultater. Men bedriften blir også preget av både politikere og kjeltringer som på ulikt vis har sin agenda knyttet til alkohol. En kreativ kampanje som var ment edruelig skal også spinne ut av Vinmonopolets kontroll. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/7/20221 hour, 25 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

301 Avkastning WTF!?

Hva er lav avkastning og gir det alltid bedre kvalitet? Vi nerder i vei om et tema som ofte blir snakket og skrevet om, men kanskje ikke forstått. Her blir det litt om hektar, plantetetthet, vann, vinlover og mye mer.. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/31/20221 hour, 1 minute, 24 seconds
Episode Artwork

300 Ukraina på 45 minutter

Ukraina har både spennende vinhistorie, mange lokale druetyper og en rekke vinstiler. Vi har fått besøk av Olena Travnikova som har jobbet i den Ukrainske vinindustrien. Her blir det blant annet et dypp i Svartehavet og en tur opp til Karpatene før vi møter svart lege og Telti Kuruk. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/24/202246 minutes, 1 second
Episode Artwork

299 Blindings - Urter og salt

Vi blindsmaker fra sorte glass og har ikke filla peiling på hva det er som treffer vårt sanseapparat. Anne og Anders resonnerer seg frem til gode og mindre gode forslag til hva det kan være. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/17/202216 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

298 Festmat gjennom 100 år

Hva har vært det riktige og stilige å servere gjestene de siste hundre årene her i Norge? Når du står foran bordet med tapas i mai kan du tenke på at det var en tid da brødskiver med banan, stekt kråke eller en dissende kabaret var noe folk gledet seg over i fellesskap. Med oss i studio har vi forsker, sosiolog og forfatter, Annechen Bahr Bugge. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/10/202251 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

297 Supperåd og distriktspolitikk - Vinmonopolets historie - del 18

Den 11. september 2001 preger oss i stort og smått. Vinmonopolet har digitale vyer om hjemmesider og e-handel skal ruste Vinmonopolet for fremtiden. Distriktene blir lovet pol og det blir satt ned et ruspolitisk råd som gjør alt riktig, men som likevel blir glemt. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/3/20221 hour, 47 seconds
Episode Artwork

296 Blindings - Smerte og latter

Vi blindsmaker fra svarte glass. Her blir det undring og fnising når det i glasset både er krevende og givende. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/26/202220 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

295 Amfora - Vin på leirkrukker

Slik slengbuksene kom tilbake har også amforaen fått et nytt og moderne liv. Vi snakker litt om historie, hva som er vitsen med amfora, hvordan den blir laget og om vin fra amfora smaker spesielt. Du får også tips om hvordan du finner vin som har ligget på amfora. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/19/202241 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

294 Kloke og dumme valg

Hvor lurt er det egentlig å frakte tunge glassflasker med vin jorda rundt når det finnes andre muligheter? Vi har fått besøk av Rolf Erling Eriksen som forteller om det som er rundt vinen og hva du som forbruker kan gjøre for vår felles jordklode. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/12/202240 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

293 Mjød - Verdens første rusbrus

Lær om mjød, denne mytiske drikken som de fleste vikinger bare kunne drømme om. Her blir det mer eller mindre troverdige historier om hvordan den første mjøden oppsto, hvordan mjød blir laget nå og hva slags typer mjød som finnes. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/5/202236 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

292 Prøvesprengning og forsøksordninger - Vinmonopolets historie del 17

Vi nærmer oss år 2000 og fransk vin er i trøbbel. I Vinmonopolet hersker en lett pessimisme om bedriftens fremtid, vel vitende om mange nordmenns ønske om å kjøpe vin i matbutikken. En del av løsningen starter som et forsøk. Vinmonopolet feirer sitt 75-års jubileum med kunst, grønne trøyer og proteser på avveie. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/29/20221 hour, 15 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

291 Blindings - Svulmende kjernemuskulatur

Anne og Anders lukter og smaker på noe de ikke vet hva er. Hvor nært kommer de denne gangen? Her blir det noen kroppslige referanser, som vanlig, når drikken viser noen tydelige egenskaper. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/22/202219 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

290 Vin og annen drikke på restaurant

Vinkartet kan være spennende for restaurantgjesten. Vi tar en prat med Benjamin Ausland om hvordan restauranter velger hva slags viner som havner mellom permene. Han har lang erfaring som både restaurantsjef og hovmester. Finnes det hemmelige lister og hva gjør restauranten når de vil bli kvitt vinen? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/15/202237 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

289 Aromahjulet - En lur oppfinnelse

Synes du det er vanskelig å sette ord på lukt og smak? Da kan et aromahjul være til hjelp og inspirasjon. Hvem fant opp hjulet? Er det noen forskjell på aroma fra rødt, gult og grønt eple? Hva er petroleum, er det noen som egentlig smaker på stikkelsbær og har bakelitt mistet sin mening, mens kretskortet har blitt aktuelt? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/8/20221 hour, 11 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

288 Fra grøt til burger - norske spisevaner

Hva skjulte seg i matskapet til våre forfedre og hva har drevet frem nye mattrender? Vi har fått besøk av forsker, sosiolog og forfatter, Annechen Bahr Bugge. Få vet så mye om hvordan nordmenns matvaner har endret seg de siste fem hundre årene. Vi tar et sveip gjennom historien og her blir det alt fra grøt til teknologiske nyvinninger - og litt om banan. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/1/202248 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

287 - Nye tanker og butikker - Vinmonopolets historie - del 16

Vi har kommet til 1996 og Vinmonopolets administrerende direktør ser i krystallkulen og ser for seg noen endringer. På Vinmonopolet er det kø foran disken og misnøyen er både folkelig og politisk. Noe må gjøres, men er tiden moden? -- https://soundcloud.com/vinmonopolet/288-fra-grot-til-burger-norske-spisevaner/s-AwB6ArRjQtQ?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing
2/22/20221 hour, 6 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

286 Blindings - Mistenkelig frisk

Bli med på blindsmaking. Anne og Anders smaker fra svarte glass og allerede fra start er det noe med denne vinen som får dem til å stusse. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/15/202220 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

285 - Portugal på 60 minutter

Bli med til Portugal og lær om noen av de spennende vinområdet landet kan by på. Det blir lokale druesorter, tungegymnastikk, hav og fluelort. What´s not to like? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/8/20221 hour, 1 minute, 15 seconds
Episode Artwork

284 På restaurant

Er det greit med sandaler på fin restaurant, hvem skal smake på vinen, er det lurt med vinmeny eller å velge dagens? Flere lyttere har spurt etter en episode om restaurantetikette. Vi har fått besøk av Benjamin Ausland fra Vinmonopolets butikk i Sandefjord som skal hjelpe oss. Han har lang erfaring som både restaurantsjef og hovmester. Bli med på restaurant og lær om det du kan eller bør gjøre, og litt om det du ikke skal gjøre.
2/1/202249 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

283 Monopolet forbereder seg på det åpne marked - Vinmonopolets historie - del 15

Vinmonopolet gjør viktige endringer for å være forberedt på det de vet kommer med et EØS-medlemskap. Innkjøp, sortiment og avgifter blir forandret og danner grunnlaget for mye av dagens Vinmonopol. Vi er i begynnelsen av 90-tallet og OL på Lillehammer setter sitt preg. Stortinget behandler effektivt spørsmålet om Vinmonopolet under EØS og bedriften står igjen med butikkene, mens alt annet blir privatisert. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/25/20221 hour, 6 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

282 Blindings - En saftsprengt ananas

Hu hei! Vi blindsmaker igjen og denne gangen er det en liten fruktkurv i glasset. Her er det mye å ta tak i, men hva er det og hvor kommer det fra? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/18/202215 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

281 Slik smaker du vin

Dette bør du tenke på når du skal smake på vin. Vi tar for oss valg av glass og hva du bør få med deg av utseende, lukt og smak, og hvordan du får det til på en effektiv måte. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/11/202234 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

280 En liten høne kan bety så mangt - piktogrammer

De er små og du ser dem på lappen under flaskene på Vinmonopolet. Vi snakker om piktogrammene. Den lille grisen eller høna skal hjelpe deg til å velge noe som passer til maten. Men hvem setter piktogrammene og er det så enkelt at en vin med høne passer til alle slags retter med kylling? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
1/4/20221 hour, 2 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

279 Frykt og fristelser i Brüssel - Vinmonopolets historie - del 14

Det er starten av 90-tallet og Norge forhandler med EU om EØS-avtalen. Hva vil skje med Vinmonopolet? Få kunne svare klart, mange mente noe om det og noen ville ikke si sannheten. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
12/28/20211 hour, 7 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

278 Fett, fat og andre kontroverser - mat og drikke i juletiden - del 2

Hvorfor er akevitt et tradisjonelt følge til julemat? Er det slik at alkohol renser fettet og hjelper fordøyelsen? Dette og flere temaer tar vi opp i denne episoden som handler om drikke til julematen i en tid der valgmulighetene aldri har vært større. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
12/20/202129 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

277 Blindings - Bodegastemning

I glasset er det noe som lukter mye og Anne, Niclas og Anders får raskt mistanke om hva det kan være. Men har de rett? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/14/202114 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Hvem får jubileumsboken Fiin gammel?

Vi trekker de heldige som får et eksemplar av den store og flotte jubileumsboka Fin gammel. Takk til alle som har meldt sin interesse:-) -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/10/20213 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

276 Fra bløt grøt til sprø svor - mat og drikke i juletiden - del 1

Hva spiste vikingene til jol, hva kom først av pinnekjøtt og ribbe, har Anne en primstav, hvilken fisk står opp fra de døde og er akevitt en juledrikk? Bli med på et historisk julebord. --
12/7/202141 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

275 Perfekte vinvalg til julematen - lutefisk, ribbe og pinnekjøtt

Her får du noen råd om hva slags vin du kan sette til lutefisk, pinnekjøtt og ribbe. Etter flere år med smaking av julemat og drikke har vi kommet frem til noen tips som vi vil dele med deg. Les om drikke til julemat på Vinmonopolet.no Vil du høre andre episoder om drikke til julemat? Øl til julematen: https://soundcloud.com/vinmonopolet/225-lyttersporsmal-ol-til-julemat?si=8bee213fb6c143deae80e2bd91c36d7e Akevitt til julematen: https://soundcloud.com/vinmonopolet/slik-velger-du-riktig-akevitt?si=4350e6198d494e4788e66e6f1c34d96c Drikke til pinnekjøtt: https://soundcloud.com/vinmonopolet/drikke-til-pinnekjott?si=e89d53a3e2c54da5a7bfd1622d7c1f6d Drikke til ribbe: https://soundcloud.com/vinmonopolet/drikke-til-ribbe?si=105c42b311ec4a6a82e3cf3b9b7f616f Drikke til lutefisk: https://soundcloud.com/vinmonopolet/drikke-til-lutefisk?si=d49540b4a006488c91f3b952f2954aa7 Drikke til juletorsken: https://soundcloud.com/vinmonopolet/drikke-til-juletorsken?si=663e7240baee494fa135a0b6b067a2ce Drikke til rakfisk: https://soundcloud.com/vinmonopolet/drikke-til-rakfisk?si=aa77c71873a04823807907fead909457 Drikke til nøttesteik: https://soundcloud.com/vinmonopolet/drikke-til-nottestek?si=69e57ff2916f4dffb1f92f92e0027a0e -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/30/202124 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

274 Karnevalstiden - Vinmonopolets historie del 13

Sambaen er løs og i Vinmonopolets butikker skjer det litt av hvert og du kun støte på hjemmebrentapparat eller ansatte kledd ut som gondolierer. Einar Joyce er den sjarmerende og karismatiske kapteinen på skuta som til slutt går på grunn. Perioden vi skal ta for oss denne gangen omtales som karnevalstiden. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
11/23/20211 hour, 10 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

273 Blindings - Den enes fiol er den andres..

To svarte glass med mystisk innhold. Det er en rød tråd, sier Niclas. Anne nøster seg seg inn mot en konklusjon, mens Anders har problemer med å holde seg objektiv. Vi blindsmaker igjen! -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
11/16/202120 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

272 Lytterspørsmål - Grüner Veltliner

Takk til Marit som ønsket seg en episode om druetypen, Grüner Veltliner! Her får du litt om både historien, uttale, stiler, områder og ikke minst hva slags mat som passer til. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
11/9/202131 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

271 Oransjevin og mat

Her får du mange tips om hva som passer til oransjevin. Det blir alt fra norsk husmannskost til pizza. https://www.vinmonopolet.no/content/drikke-til-mat/anledning/verdensmat/oransjevin-lammetagine https://www.vinmonopolet.no/emner/oransjevin -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
11/2/202126 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

270 Klimaendringer i vinverden

Vil produsentene i Chablis bli tvunget til å dyrke andre druetyper fremtiden? Vi skal snakke om klimaendringer og til slutt i episoden får du høre hvordan norske rieslingdruer smaker nå som det nærmer seg tid for innhøsting . Med oss har vi Tone Veseth Furuholmen som har snakket med mange vinprodusenter som kjenner klimaendringene på kroppen. Været har alltid vært et viktig tema for dem som dyrker vindruer, men klimaendringene tvinger flere og flere vinbønder til å gjøre tiltak som både tar tid og koster penger. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
10/26/202155 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

269 Plastposer og kunstnervin - Vinmonopolets historie del 12

Plastposer fra Vinmonopolet blir gjenstand for estetisk debatt i riksdekkende medier. Vin med norsk kunst på etiketten skal vise seg å være en genistrek som skaper køer av kunder for butikkene. Vi har kommet til 80-tallet og Vinmonopolet beveger seg inn en mer fargerik tid. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
10/19/20211 hour, 17 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

268 Blindings - Splitte mine bramseil!

Idar Sørensen og Anders Stueland smaker og diskuterer seg frem til hva det er i glasset. Vi skal til et annet land enn Norge, for å si det sånn. Bli med på tur! -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
10/12/202116 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

267 Lær om pet nat

Det skal handle om verdens første boblevin. Vi vier en episode til pet nat, en vinstil som har blitt trendy de siste årene. Disse vinene er ofte skyet og forbindes med naturvinbevegelsen. Men er det slik at alle har grums på bunnen og er de alltid naturvin? Her får du høre om hvordan den blir laget, hva slags stiler som finnes og noen eksempler på områder som lager den. Du kan lese mer om pet nat på våre nettsider: https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/vinproduksjon/musserende-vin/hvaerpetnat -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
10/5/202157 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

266 Troll i eske - På besøk hos produsenter

Hva er lurt og hva er ikke så lurt å gjøre når du er på besøk hos vinprodusenter? Anne, Niclas og Anders deler erfaringer og forteller om både bading i druer og annet som kan skje under en omvisning. Ønsker du å forberede deg før et produsentbesøk? Lytt til podkastepisodene 136, 137 og 138 hvor vi snakker om hvordan vin lages. På våre nettsider kan du les mer om produksjon av flere produktgrupper https://www.vinmonopolet.no/emner/slik-lages -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
9/28/202132 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

265 Aksjon trailer og en brysom mann - Vinmonopolets historie del 11

Det fortsetter å storme på Vinmonopolet og det venter mer streik og rettssaker. Håkon Høst er en sentral mann i det hele. Han gjør seg tidlig bemerket som en mann som ikke legger fingrene i mellom. Vinmonopolet forsøker å kvitte seg med ham, men det blir trøbbel. Her blir det hemmelige aksjoner om natten, appelsinkrig og mye annet. Vår egen Jens Nordahl er med som vanlig og øser av sin kunnskap. Vi har samlet alle historiepodkastene her https://www.vinmonopolet.no/content/vmp-om-oss/var-historie/vinmonopolet-100-ar/vinmonopolets-historie -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
9/21/202149 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

264 Blindings - Plomme i madeira

Vi blindsmaker og famler oss frem til en konklusjon. Denne gangen er det en vin som har mye å by på, men det betyr ikke at det er så lett å plassere den rett. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
9/14/202126 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

263 Lytterspørsmål - Canada

Flere lyttere har spurt om Canada. Vi har hentet inn vår egen Steve Fulker som kommer fra Canada. Steve forteller om dette store landet og hvor de lager vin, hvordan den smaker og litt om kanadiske spesialiteter. Her kan lese mer om Canada https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/Land/Canada/%C3%98vrige/vin-fra-canada-okanagan-ontario -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
9/7/202138 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

262 Dypdykk i Chablis del 3 - Fra grand cru til petit chablis

Chablis er selve innbegrepet på jordsmonnspreget vin. Vi tar et dypdykk i dette vinområdet. Dette er tredje og siste av tre episoder og her tar vi for oss kvalitetshierarkiet i Chablis og vinmarksforskjeller. Det blir også litt om utviklet Chablis. Med oss har vi Knut Torkel Pedersen. Chablis 1 - Historie, geografi, geologi og klima Chablis 2 - Valg i vinmark og vinkjeller Chablis 3 - Vinmarkene og forskjellene fra grand cru til petit chablis Les mer om Chablis i denne artikkelen https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/Land/Frankrike/Burgund/fagprat-chablis -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
8/31/20211 hour, 24 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

261 Streik og tidlig 80-tall - Vinmonopolets historie del 10

Vi har kommet til begynnelsen av 80-tallet og det stormer på Vinmonopolets anlegg på Hasle i Oslo. Ledelsen og de på gulvet samarbeidet dårlig og vi går inn i en periode med flere langvarige streiker. Her blir det litt om tvungen lokaliseringsveiledning, avtaler med liten skrift og langhåra unge menn fotfulgt av menn i frakk. Vi har samlet alle historiepodkastene her https://www.vinmonopolet.no/content/vmp-om-oss/var-historie/vinmonopolet-100-ar/vinmonopolets-historie -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
8/24/202157 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

260 Blindings - Epler i bolleskinn

Anne og Anders blindsmaker fra svarte glass. Denne gangen er det mye forskjellig som hopper opp av glasset. Er det røde eller grønne epler? Er det lurt å tippe noe litt utenom det vanlige? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/17/202119 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

259 Dypdykk i Chablis del 2 - Valg i vinmark og kjeller

Chablis er selve innbegrepet på jordsmonnspreget vin. Vi tar et dypdykk i dette vinområdet. Dette er den andre av tre episoder og her blir det mye om stell i vinmarken, valg av kloner, rotstokk, innhøsting og ikke minst valg i kjelleren, enten det er snakk om gjæring eller lagring. Chablis 1 - Historie, geografi, geologi og klima Chablis 2 - Valg i vinmark og vinkjeller Chablis 3 - Vinmarkene og forskjellene fra grand cru til petit chablis Les mer om Chablis i denne artikkelen https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/Land/Frankrike/Burgund/fagprat-chablis -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
8/10/20211 hour, 17 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

258 Norsk sider

Vi tar for oss Norsk sider. Her blir det noe om historie, områder, klima, eplesorter, produksjon og stiler. Kort og godt det meste du trenger for å være oppdatert. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
8/3/20211 hour, 7 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

257 Libanon - Lytterspørsmål

Fønikere, munker og lyriske vinskribenter har alle vært med å forme Libanons vinhistorie. Flere lyttere har bedt om en episode om Libanon. Her blir det litt om historie, druetyper og vinstiler. Du kan også lese mer om dette i denne artikkelen https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/Land/Libanon/Bekaa-Valley/libanon -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
7/27/202135 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

256 Anne Maurseth - En av Norges beste bartendere

Hvordan tenker en bartender nå nye drinker blir laget? Hva er nyskapende i dagens drinkverden? Hva er det mange gjester ikke liker?Hvordan lager du en god mojito? Vi har fått besøk av Anne Maurseth som har lang erfaring som bartender. Hun lager gjerne spesielle og nyskapende drinker, men har klassikerne i ryggmargen. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/20/202150 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

255 Dypdykk i Chablis del 1 - Historie, geologi og klima

Chablis er selve innbegrepet på jordsmonnspreget vin. Vi tar et dypdykk i dette vinområdet. Dette er den første av tre episoder og her blir det mye om historie, geografi, geologi og klima. Chablis 1 - Historie, geografi, geologi og klima Chablis 2 - Valg i vinmark og vinkjeller Chablis 3 - Vinmarkene og forskjellene fra grand cru til petit chablis Les mer om Chablis i denne artikkelen https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/Land/Frankrike/Burgund/fagprat-chablis -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
7/13/20211 hour, 28 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

254 Målebeger, hatt og frakk - Vinmonopolets historie del 9

Blant discodansende gjester på bar kunne det skjule seg en kontrollør fra Vinmonopolet. Vi har kommet til 70-tallet og Vinmonopolet var satt til å kontrollere mer enn det restaurantbransjen, og kanskje samfunnet ellers, syntes var nødvendig. Her får du høre om den såkalte garnityraffæren og mange særregler for landets skjenkesteder. Og er irish coffee en matrett eller en drink? Vi har samlet alle historiepodkastene her https://www.vinmonopolet.no/content/vmp-om-oss/var-historie/vinmonopolet-100-ar/vinmonopolets-historie -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
7/6/20211 hour, 16 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

253 Surøl - belgisk villskap

De som brygger surøl er litt gærne og de som smaker det glemmer det aldri. Syrlig som champagne og med mange rare smaker. Martin og Anders tar utgangspunkt i den belgiske surølstypen, lambic, og forklarer hvordan dette spesielle ølet blir laget og hvorfor det smaker så spesielt. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
6/29/20211 hour, 13 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

252 Som en stor og litt mystisk markedshall - Velkommen til Vinmonopolet

La oss bare være ærlige! Hvem vet egentlig hvordan Vinmonopolet fungerer? Kjøper polet inn vin eller er det importører som gjør det? Hvordan er det med alkoholavgifter? Finnes det hemmelige utvalg? Kjenner du en som er rød og mørk? Så mange spørsmål. Her får du svar -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
6/22/202141 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

251 Mocktails - Vi smaker tre herlige drinker

Vi smaker tre spennende alkoholfrie drinker som er finalister i Vinmonopolets sommerdrink-konkurranse. Her blir det nærkontakt med jordbær, lime, granbar, kamfer og mye annet. Oppskrifter: https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-alkoholfritt/sommerdrikken -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/15/202122 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

250 Albariño - Druetypen som liker havet

Lær litt av hvert om druetypen Albariño. Her får du alt fra uttale til hvordan viner basert på denne druetypen smaker og hva slags maten vinene passer til. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
6/8/202122 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

249 Kvinnekamp og flower power - Vinmonopolets historie del 8

Menn satt i ledelsen og Vinmonopolet hadde mildt sagt pussige tanker og holdninger til hva slags arbeid som passet kvinner og hvor mye de kunne jobbe. Vi tar for oss kvinnenes rolle og posisjon i Vinmonopolet på 50- og 60-tallet. Her blir det også litt om bortblandingsprodukter, seks-kroners rødvin og tankbiler med vin. Jens forteller også om endringen i salget fra brennevin til svakvin. Vi har samlet alle historiepodkastene her https://www.vinmonopolet.no/content/vmp-om-oss/var-historie/vinmonopolet-100-ar/vinmonopolets-historie -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
6/1/20211 hour, 13 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

248 Blindings - Litt overraskende

Anne og Anders blindsmaker fra svarte glass. Denne gangen skal vi innom både biologi og polygami. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
5/25/202118 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

247 Smaken av mus i vin

Lær om mousiness. Vin kan faktisk smake mus og det er en vinfeil som har blitt vanligere. Problemet er at ikke alle klarer å smake den, men de som gjør det, synes det er skikkelig ekkelt. Forskere jobber for å forstå mer om den mystiske musearomaen. Tone Veseth Furuholmen forteller om hvordan du kan kjenne igjen musa på ganen og hvor det kommer fra. Du kan lese om musearoma i denne artikkelen https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/vinproduksjon/annet/mousiness-musearoma-i-vin -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
5/18/202131 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

246 Ikke helt gourmet

Anders får smake fire forskjellige munnfuller med noe han ikke vet hva er. Det blir både interessant og utfordrende. Klarer du å gjette hva det er for noe etterhvert som han beskriver tekstur, grunnsmak og aroma? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
5/11/202124 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

245 - Vårfrost

For de fleste er våren en herlig tid, men for mange vinbønder er dette en kritisk fase av sesongen. Vårfrosten kan slå til ubarmhjertig og utradere store deler av det som skal blir årets frukt. I denne episoden blir det litt om hvilke europeiske områder som har blitt berørt av frosten i 2021. Du får høre om plantens hvile og vekst og hva som gjør den sårbar. Hva kan vinbonden gjøre som strakstiltak og hvilke langsiktige kan hjelpe mot frostskader? Og ikke minst, hva skjer med planten når det blir for kaldt om våren? https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/vinproduksjon/terroir-og-klima/varfrost-i-vinmarken -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
5/4/202159 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

244 Kurv eller kasse? - Vinmonopolets historie del 7

60-tallet er tiåret da mennesket reiser ut i verdensrommet. Samtidig sender Vinmonopolet sine unge menn ut i Europa som aspiranter, mens konsulentene gjør sitt inntog med stoppeklokker og skjemaer. Det var flere viktige endringer som skjedde i denne perioden, blant annet overgangen fra tretrinnsekspedering til den mer effektive enkeltekspederingen. Hør også om den lange veien fra kurv til kasse og underlige forskjeller mellom Vinmonopolets avdelinger i Oslo, Bergen og Trondheim. Jens Nordahl er som vanlig gjest og utømmelig oppkomme i den syvende delen av serien om Vinmonopolets historie. Vi har samlet alle historiepodkastene her https://www.vinmonopolet.no/content/vmp-om-oss/var-historie/vinmonopolet-100-ar/vinmonopolets-historie -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
4/27/20211 hour, 19 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

243 Troll i eske - Colares

Vi trekker et tema og denne gangen står det Colares på lappen. Det er ikke navnet på en sykdom, men et gammelt vinområde som ligger lengst vest på Europas fastland. Her er det mye som er spesielt. https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/Land/Portugal/Lisboa/Colares/colares-lisboa -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
4/20/202118 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

242 Blindings - Mumling fra glasset

Vi famler bokstavlig talt i blinde der vi sitter med to svarte glass og prøver å tenke oss frem til hva det er som skvalper der nede. Bli med i tvilens irrganger og hør vinen mumle. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
4/13/202122 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

241 Hvem skal bestemme prisen? - Vinmonopolets historie del 6

Salget av alkohol kan reguleres med pris, men hvem skal bestemme prisen? Vinmonopolet ønsker å spille en aktiv rolle og går kanskje litt langt. Mindre forbruk og bedre kvalitet er målet. Vinmonopolet gir ut bøker som gir råd om valg av drikke til mat, men advarer mot orientalsk overdådighet. Dette er del seks i serien om Vinmonopolets historie og i studio. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
4/6/202158 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

240 Tannin WTF!

Bli kjent med tannin, også kalt garvestoff, garvesyre og mye annet. Hva er tannin, hvor kommer det fra, hvordan smaker det og ikke minst, renser tannin fett eller gir det deg vondt i hodet? Her får du svaret. https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/vinproduksjon/rodvin/tannin-garvestoff-snerp -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
3/30/20211 hour, 4 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

239 Tidsreise i vinhistorien

Vi trekker et tema og denne gangen blir det en reise tilbake til noen viktige perioder i vinhistorien. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
3/23/202121 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

238 Blindings - Saftsprengt fersken og flagrende frukt

Vi blindsmaker igjen! Denne gangen er det noe som lukter mye og assosiasjonene løper fritt i studio. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
3/16/202122 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

237 Seiersrus og svartelister - Vinmonopolets historie del 5

Krigen er over og landet skal gjenreises. Men frihetens rus er ikke den eneste rusen, dessverre. Brennevinet er populært og mange er bekymret. Hvordan skal Vinmonopolet begrense salget? I del fem i serien om Vinmonopolets historie forteller Jens Nordahl om en tid der mange engasjerer seg i hvordan salget av alkohol kan kontrolleres. Skal man gå for en svensk modell med såkalt motbok eller er den norske svartelisten god nok? Vinmopolets ledelse har sine meninger om saken. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
3/9/20211 hour, 36 seconds
Episode Artwork

236 Blindings - ikke helt vanlig

Anne og Niclas lukter og smaker fra svarte glass. De aner ikke hva det er og denne oppgaven er ikke så lett. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
3/2/202113 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

235 Skrei - drikketips og kulinarisk tåkeprat

Dagens tema er skrei, torsken som kommer vandrede til kysten hvert år og som havner på mange bord. Både som mølje, tunger og lutefisk. Her blir det litt om hva du kan drikke til retter med skrei, noe om skreiens kjærlighetsliv og ikke minst forteller Niclas hvordan han tilbereder frityrstekt svømmeblære av skrei. Du kan lese mer om drikke til skrei her: https://www.vinmonopolet.no/emner/skrei -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
2/23/202141 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

234 Vinlandet Uruguay

Anne og Niclas forteller deg om vin fra Uruguay. Her blir det litt om rødvin basert på druetypen Tannat og hvitvin basert på Alvarinho. Anne får smake to glass hvitvin basert på samme druetype. Den ene er fra Spania, mens den andre er fra Uruguay. Kan hun kjenne hvilken som kommer fra den andre siden av både Atlanterhavet og ekvator? https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/Land/Uruguay/%C3%98vrige/uruguay-tannat -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
2/16/202120 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

233 Blindings - Gammel mann

Det er utrolig hva slags lukter som kan stige opp fra et svart glass med mystisk innhold. Idar Sørensen er med og smaker og tipper på hva det er i glasset. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
2/9/202118 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

232 Plankesprit og originalsyke - Vinmonopolets historie del 4

Bli med til en tid da brennevinet ble laget av industriavfall og du kunne få betalt for å stå i polkø. Vi har besøk av Jens Nordahl i denne episoden som er nummer fire i en serie om Vinmonopolets historie Vi har samlet alle historiepodkastene her https://www.vinmonopolet.no/content/vmp-om-oss/var-historie/vinmonopolet-100-ar/vinmonopolets-historie -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.no
2/2/202153 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

231 Utetime på Oslo City

Bli med å på uketime! Vi har flyttet studio og sitter mellom hyllene i butikken på Oslo City. Kundene lurer på mye rart og vi svarer så godt vi kan. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
1/26/202147 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

230 Blindings - lukten av Belgia

Fra de svarte glassene hopper det opp bananer, men det er ikke en bananlikør. Idar Sørensen er gjest og er raskt på sporet av hva dette kan være for noe. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/19/202117 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

229 Tør du å velge noe nytt?

Vinjournalist Merete Bø er vår gjest og lurer på hva det er som får folk til å kjøpe den samme vinen om og om igjen når det finnes så mye spennende. Føler du deg truffet? Her får du råd om hvordan du kan oppdage ny vin uten å kjøpe katta i sekken enten du pleier å legge prosecco eller dyre burgundere i kurven. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/12/202126 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

228 Krig og rasjonering - Vinmonopolets historie del 3

Norge blir okkupert og hverdagen blir endret for alle. Er det lurt å holde Vinmonopolet åpent i en slik tid og hvordan er det lurt å begrense hamstring? Meningene var delte. Både NS og okkupasjonsmakten ville ha en finger med i spillet. Vi har med Jens Nordahl i denne tredje episoden om Vinmonopolets historie. Vi har samlet alle historiepodkastene her https://www.vinmonopolet.no/content/vmp-om-oss/var-historie/vinmonopolet-100-ar/vinmonopolets-historie -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.
1/5/20211 hour, 3 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

227 Blindsmaking - med hint av pepperkake

Vi blindsmaker fra svarte glass og har ingen anelse om hva det kan være. Lukten er krydret og smaken har ikke så mye frukt. Anne, Niclas og Anders må bestemme seg, men havner ikke samme sted. Blindsmaking er en spennende måte å bli kjent med både det som er i glasset, sansene og ikke minst egne erfaringer. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.no
12/29/202015 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

226 Spania rundt på 80 minutter

Vi tar en rundtur i Spania og tar for oss noen kjente og mindre kjente vinområder. Her får du høre om alt fra Rioja og gran reserva til framoverlente unge vinprodusenter i skråninger med utsikt mot Madrid. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.no
12/22/20201 hour, 20 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

225 Lytterspørsmål - øl til julemat

Stefan synes vi snakker for lite om øl til mat, og det har han nok rett i. Derfor reiser vi kjerringa og vier 50 minutter til juleøl og øl til julemat. Produktsjef for øl, sider og brennevin er med i studio. Hvordan smakte juleølet i skikkelig gamledager og hva er det moderne juleølet? Hva slags øl kan du velge til torsk, lutefisk, rakefisk, kalkun, ribbe, pinnekjøtt, vilt, riskrem, multekrem, karamellpudding og småkaker? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.no
12/15/202048 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

219 Blindsmaking - inspirert av sosiale medier

Niclas har skjenket to glass til Anne og Anders. Oppgaven er å beskrive forskjeller og likheter mellom de to. Hva er det Niclas har funnet på? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.no
12/8/202016 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

217 Slik velger du riktig akevitt

Vi hjelper deg å finne riktig akevitt til julematen. Med oss har vi Elisabeth Gjestland som er president i Norske akevitters venner. Her får du råd til de vanligste julerettene og litt om temperatur og glass. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.no
11/24/202017 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

224 Drikke til pinnekjøtt

Anne og Niclas gir deg gode råd om hva du kan velge til julens deilige pinnekjøtt. Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/19/20209 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

218 Amarone - tørkede druer blir vin

Bli bedre kjent med en av de mest populære dyre vinene i Norge. Vi snakker om Amarone. Her får du vite om hvor den kommer fra, litt historie, druetyper og produksjonsmetoden. Hva er det med denne vintypen som gjør den populær blant mange og foraktet av noen? https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/Land/Italia/Veneto/amarone-vinbladet-4-2020 Husk at det er lurt å gjøre unna julehandelen hos oss i god tid før 15. desember. Da kan vi lettere ta vare på hverandre. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.no
11/17/202053 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

216 Blindsmaking med Master of Wine Heidi Iren Hansen

En vaskeekte master of wine er på besøk og blindsmaker sammen med Anne og Anders. Hør hvordan Heidi Iren Hansen beskriver vinene og systematisk analyserer og resonerer seg frem til et forslag til hva det kan være. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.no
11/17/202023 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

215 Australia på 50 minutter

Bli kjent med vinlandet Autralia. Her får du litt om klima, geografi og noen utvalgte underområder, vinstiler og druetyper. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Vinmonopolets podcast handler om ulike temaer knyttet til alkoholholdig drikke. Alkoholbruk har en skadelig effekt på kroppen din. Du finner forslag til alkoholfrie alternativer og svar på mange spørsmål rundt alkohol og helse på vinmonopolet.no
11/10/202052 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

214 Rus, klippfisk og kameraderi - Vinmonopolets historie del 2

Bli med til 1920-tallet og hør om hvordan det nystartede Vinmonopolet blir drevet fra skanse til skanse. Klippfisk er viktigere enn fruktvin. Handelspolitikk og eksport dikterer innkjøpene og norsk fruktvin blir ofret. Samrøre som ikke likner grisen. Sentrale folk i vin- og brennevinsbransjen går over fra det private til å styre Vinmonopolet. Det går ikke så bra og ender i både amputasjon av bein, transantlantiske reiser og ikke minst flere rettsaker som får mye mediedkning. Jens Nordahl er gjest og forteller om en dramtisk og spennende historie som både styrket og formet Vinmonopolet for ettertiden. Hør om forhistorien til opprettelsen av Vinmonopolet i episoden: 177 Fra pest til pol - Vinmonopolets historie Vi har samlet alle historiepodkastene her https://www.vinmonopolet.no/content/vmp-om-oss/var-historie/vinmonopolet-100-ar/vinmonopolets-historie -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. vinmonopoletvinsmakingblindsmakingmerete bøpodkastrødvin
11/3/20201 hour, 10 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

223 Drikke til juletorsken

Anne og Niclas serverer deg grundige og faglige råd om hva du kan drikke til juletorsken. Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/31/20209 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

220 Drikke til ribbe

Anne og Niclas gir deg det du trenger å vite for å finne passende drikke til juleribba. Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/31/202012 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

221 Drikke til rakfisk

Her får du gode råd om hva du kan drikke til rakfisken. Anne og Niclas har smakt mye rart og du får høste av det de har lært. Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/31/202012 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

222 Drikke til nøttestek

Nøttestek er er real festmat. Her får du tips om hva du kan drikke til denne retten som både er god på både det etiske og gastronomiske plan. Les om drikke til julemat her: test https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/31/20207 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

213 Drikke til lutefisk

Anne og Niclas gir deg råd om hva som kan passe til julens dissende fiskerett med søtt og salt følge. Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/29/20208 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

212 Blindsmaking med Merete Bø

Vinjournalist og vinskribent, Merete Bø, er på besøk og blindsmaker. Sammen med Anne og Anders bryner hun seg på en vin servert i svarte glass. Ingen av de tre vet hva slags vin det er før den blir avslørt i slutten av episoden -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/27/202013 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

211 Flint og fjert - reduktivitet i vin

Viner med hint av fjert eller flint, har det til felles at de er reduktive. Det betyr ikke at vinmakeren har putttet flintstein i vinen eller sluppet en smyger i kjelleren. Nei, her har det var andre ting i sving. Anne, Tom og Niclas snakker i denne episoden om et spennende fenomen som er mer vanlig enn du skulle tro. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/20/202033 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

210 Tyskland på 50 minutter

Slik leser du etiketten på tyske viner og dette er de seks viktigste vinregionene i Tyskland. Lær om druetyper og viktige stiler. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/13/202058 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

209 Ingvild Tennfjord om vinspråket

Uten ord for å beskrive vin må du kanskje mime eller danse hva du vil ha på Vinmonopolet. De er det kanskje greit med et språk for vin. Ingvild Tennfjord er gjest og her får du nyttige tips og noen gode historier. Med ord kan du beskrive hva du liker og ikke liker. Du blir forstått og du forstår kanskje mer av hva du selv mener om det du har i glasset. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/6/202032 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

208 Italia på 30 minutter

Ta et grunnkurs i italiensk vin. Bli med til Piemonte, Veneto, Toscana, Campania og Sicilia. Du får vite litt om de mest kjente druene, områdene og vinstilene. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/29/202028 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

207 Slik lærer du om vin - MW Heidi Iren Hansen

Har du lyst til å lære mer om vin? Da kan du få noen tips her. Vi har fått besøk av Heidi Iren Hansen. Hun ble nylig ferdig med det mest krevende vinstudiet du kan ta fatt på og nå kan hun smykke seg med tittelen Master of Wine. Til daglig jobber hun med ulike typer vinkurs på Kulinarisk Akademi. Heidi forteller om hvordan du kan fordype deg i vin uten av du behøver å jobbe med vin. Hvordan du kan legge det opp, kurs, tips til vinklubben og litt om nyttige nettsider og podkaster. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/22/202045 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

206 Gin - det du trenger å vite

Vi er i ginens gullalder, mener Martin Tønder Smith. Han er en av få i Norge som har laget gin. Så han veit hva han snakker om. Hør om hvordan gin blir laget, ulike typer gin, bruken av gin og ikke minst om den spennende utviklingen gin har gått gjennom de siste ti årene. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/15/20201 hour, 5 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

205 Blindsmaking med Ingvild Tennfjord

Vi blindsmaker sammen med vinanmelderen, Ingvild Tennfjord. Ingen av oss vet hva som er i glasset. Det er noe med friskheten i denne vinen. Hva kan det være? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/8/202018 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

204 Drikke til kreps og krabbe

Her får du råd om hva du kan drikke til kreps og krabbe. Anne og Niclas har prøvd de fleste kombinasjoner innen mat og drikke. Her øser de av sin kunnskap som du kan nyte godt av til høstens skalldyrfest. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/1/202026 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

203 Drikke til sopp

Soppsmørbrød, sopprisotto, soppsuppe, pizza med steinsopp. Listen over herlige soppretter er lang, men hva kan passe av drikke til? Anne, Niclas og Anders tar for seg de vanligste sopprettene og snakker om hva som kan passe til. Her får du tips om øl, vin og alkoholfritt. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/25/202035 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

202 Hvorfor lukter det hjemmebrent av champagne?

Jeg synes det lukter fusel av noen musserende viner, forteller en lytter. Han lurer på hva det kan henge sammen med. Vi diskuterer mulig årsaker og sneier innom både fusel, autolyse, reduktivitet og maillards reaksjon. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/18/202019 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

201 Blindsmaking - hint av Karibia

Tom har skjenket noe i de svarte glassene. Anne, Niclas og Anders smaker, spytter, diskuterer og konkluderer. Denne gangen er det noe som lukter mye. Alt fra nesle til en karibisk øy er asosiasjoner som dukker opp i hodene til de tre. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/11/202018 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

200 Vi leser vinen - hylleforkanten

Du har sikkert lest på den hvite lappen på hylla før du putter vinen i kurven. Beskrivelsene på hylleforkanten tar for seg ulike egenskaper i vinen. Men er beskrivelsen så god at vi kan gjette hvilken vin det er? Og hvem er det som skriver det som står på hylleforkanten? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/4/202031 minutes
Episode Artwork

199 Frankrike på 50 minutter

Tanken var å lage en superrask innføring i noen av de mest kjente vinområdene i Frankirke. Men det viste seg å være lettere sagt enn gjort. Vi sneier innom kjente områder som Bordeaux og Bourgogne, men også Rhône, Languedoc, Alsace og Loire. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/28/202048 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

198 Blindings - drops og topptoner

Så er det blindsmaking fra svarte glass igjen. Denne gangen er det de liflige topptonene som minner om blomster som er spennende. Kan det være en..? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/21/202017 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

197 Æsj! - hva er ekkelt og vondt?

Vi snakker om det vonde, ekle og rare i vin og mat. Hva er ekkelt, hvor går grensen og hvorfor har ser noen viner litt ekle ut eller har så rare lukter? Her blir det en salig blanding av fiol og hestepære. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/14/202037 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

196 Blindsmaking - en liten rakker

Vi smaker noe som vi ikke vet hva er fra svarte glass. Denne gangen er det noe som det er lett å snakke om, men vi er ikke enige om hva det kan være. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/7/202022 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

195 Campania - røde og hvite viner

Bli med den sørvestlige delen av Italia, nærmere bestemt Campania. Her hentet romerne sin favorittvin og mange av druetypene som ble brukt den gang er fremdeles i bruk i dagens Campania. Vi tar for oss både røde og hvite viner. Til slutt setter vi oss ned på en imaginær trattoria og spiser litt god mat. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/30/202051 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

194 Drikketips til grillmaten

Hva smaker godt til grillmaten? Vi setter drikke til grillmat, både laks, pølser, burgere, spare ribs og entrecôte. Til slutt får du et spennende tips til en saus som passer til grillet kjøtt. - - Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/23/202021 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

193 Blindsmaking - Et godt forsøk

Vi smaker og snakker om det vi har i det svarte glasset. Anne og Anders synes det er litt mer vrient denne gangen. Det er hint av ditt og hint av datt. Men etter litt diskusjon og synsing kommer de frem til hvert sitt forslag. Men har de tippet riktig? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/16/202021 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

192 Vinlandet England

At det regnbefengte landet med fish and chips er kilde til noen av verdens beste musserende viner er kanskje en overraskende. Men England har en lang historie med vinproduksjon bak seg og engelskmennene har også formet vinkultur og vinindustri i flere hundre år. Hør om druetypene Wrotham Pinot og Bacchus, og hva som var husets vin på en taverna i London for fire hundre år siden. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/9/202040 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

191 Er vibrasjoner skadelig for vin?

Lagrer du vin er det greit at den har det bra. At den ikke har det for varmt eller at den blir utsatt for lys. Men hvordan er det med vibrasjoner? Kjøleskap er visstnok ikke egnet for å lagre vin fordi vibrasjonene er skadelig for vinen. For å finne ut av det satte vi opp vårt eget eksperiment. Resulatet kan du høre om her -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/2/202027 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

190 Er det mulig å kjenne årgangsforkjeller?

Vi tester om det er mulig å kjenne igjen årgangsforskjeller i vin. Arnt Egil Nordlien, Anne Enggrav og Anders Stueland blindsmaker tysk riesling fra samme vinmark og produsent, men fra fire forskjellige årganger. Vi går først gjennom hva vi kan forvente av vin fra årgangene 2011, 2012, 2013 og 2014 i Tyskland før vi gjøver løs på vinene. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/26/202024 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

189 Årganger - fra knopp til vin

Hva er greia med årgangsrapporter og tabeller? Har de noe for seg? Druer vokser på planter og været gjennom sesongen påvirker alt fra røtter til druer. Og det preger arbeidshverdagen til vinbonden og hvordan vinen smaker. Arnt Egil Nordlien tar deg med gjennom et år i vinmarken. Hva slags farer truer og hvordan kan bonden parere det. Og hva gjør det med vinen? Du får også høre hvordan 2018-årgangen var i Tyskland. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/19/20201 hour, 23 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

188 Savoie - fransk alpevin

Vinplantene skuer utover grønne enger med gressende kuer. I bakgrunnen kneiser Alpene og fra landsbyen kommer en liflig duft av smeletet ost. Velkommen til Savoie. Har du hørt om Jaquere og Mondeuse? Bli kjent med en av Frankrikes minste vinregioner og de ukjente vinene de lager. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/12/202031 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

187 Blindsmaking - hint av nøtter

Vi lukter, smaker og smatter. I det svarte glasset er det noe vi ikke vet hva er. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/5/202017 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

186 Lytterspørsmål - Hva er grunnsmak?

Vet du opp og ned på tungekartet og har du lagt merke til hvor lite du smaker når du er tett i nesa? Vi svarer på et lytterspørsmål om de viktige grunnsmakene, surt, søtt, salt, bittert og umami. Med oss har vi Håkon Skurtveit som synes det spesielt gøy å snakke om sensorikk. Anders deler en pikant historie som kaster lys over forskjellen mellom svie og grunnsmak. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/28/20201 hour, 4 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

185 Blindsmaking - i hvert fall ikke en kremlikør

Vi lukter og smaker fra svarte glass. Hva i alle dager er det som lukter hest, hamster og skrukkeepler? Det er nok ikke en kremlikør, i hvert fall. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/21/202021 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

184 Verdens vanskeligste vinstudie - Master of Wine

Tone Veseth Furuholmen sitter med nesa i vinglass og vinbøker i tillegg til å ha full jobb. Hun studerer til å bli Master of Wine og er godt på vei. Studiet tar minst tre år og du må kunne det meste før du starter. Likevel er det mange som ikke klarer det. Tone gir oss et innblikk i vinverdenens svar på toppidrett. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/14/202046 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

183 Sake - produksjon og stiler

Etter at du har hørt denne episoden, har du svart kimono i sake! Tom og Anne forteller om den japanske risdrikken som kan være både kroppsvarm og uklar. Er du klar for litt koji, kire, daiginjo, tokubetsu, nigori, umami, junmai og nihon shu? Vi går gjennom litt historie før vi ta tar for oss viktige stiler - hva de smaker og hvordan de blir laget. Du får tips om mat til sake og hvordan sake skiller seg fra vin. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/7/202045 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

182 Drikke til påskelammet - reprise

Det er enkelt å finne drikke som passer til påskens klassiske middag med lam. Her får du tips om hvordan du kan går frem for å finne både alkoholfritt, øl og vin som passer. Dette er en reprise fra 2016. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/2/202012 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

181 Spesielle tider - Vinmonopolet under korona og andre kriser

Det nærmer seg på påske, men ting er ikke som det pleier. Jens Nordahl forteller om hvordan samfunnets reaksjon koronapandemien kan leses ut av salgstall og annen statistikk i Vinmonopolet. Ble det hamstring slik vi fryktet? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/31/202033 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

180 Blindsmaking - potpurri og forvirring

Denne gangen har Tom skjenket to viner til Anne, Niclas og Anders. Hør hvordan de pines med å finne ut hva de har i glassene. Oppgaven er: hva er vinene laget av, hvor kommer de fra og hva har de til felles? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/24/202028 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

179 Humle til glede og irritasjon

Hva i all verden er våthumling og hopburn? Moderne øl kan minne mer om en humledrikk enn et brygg basert på korn. Vi snakker om hvordan bruken av humle har endret seg. Litt om begeistring, halsbrann og mer mental irritasjon over en trend som har preget ølverdenen de siste årene. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/17/202052 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

178 Blindsmaking - Frisk og fruktig

Hva er det i de svarte glassene? Anne blir tenker at dette er en kjenning. Niclas tenker det samme, mens Anders skaper litt forvirring. Bli med å smake vin blindt. Hva tror du det er? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/10/202015 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

177 Fra pest til pol - Vinmonopolets historie del 1

Hva var det som skjedde i Norge? Hvorfor drakk vi så mye og ofte at det ble et samfunnsproblem av dimmensjoner? Jens Nordahl tar deg gjennom en del av norsk historie preget av pest, dansk herredømme, fabrikker, lønningsposer og medisin til hester som som hostet. Bli kjent med bakgrunnen for hvorfor vi fikk Vinmonopolet. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/3/202055 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

176 Lytterspørsmål - Hva er en supertoscaner?

Noen produsenter i Toscana ville lage god vin med ulovlige druer. Det viste seg å bli en suksess som forandret vinhistorien. Hør om fenomenet supertoscanere som ble født på tidlig 70-tallet. Tilfeldigheter, protester og neser for butikk er oppskriften bak. Lurer du på hvilke viner som blir regnet som supertoscanere? Da får du dem alle lest opp til slutt i episoden. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/25/202044 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

175 Blindsmaking - en vin med personlighet

En vin i svarte glass og tre smakere som ikke aner hva de har fått servert. Sniff-sniff og slurp. Hva er dette for noe rart? Anne, Niclas og Anders smaker og diskuterer. Hva er det med denne vinen som får det til å krible i Anders. Det er noe spesielt med vinen som setter dem på sporet av noe. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/18/202018 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

174 Kveik - noe helt spesielt fra Norge

Smaken av kveik er smaken av flere hundre år med brygging på Vestlandet. Der har gjærkulturer gått i arv gjennom generasjoner. Nå har resten av verden åpnet smaksløkene for kveik. Kule bryggerier bruker den til alle slags typer øl, forskere plukker kveiken fra hverandre under mikroskop og turister valfarter til kveikens mekka - Norge. Hva er det som er så spesielt med kveiken? Idar Sørensen svarer. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/11/202036 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

173 Blindsmaking - hest og hytte

Anne, Niclas og Anders lukter, smaker og gjetter hva slags vin de har i glasset. Her er det mye å ta tak i, men de er ikke helt enige i hva de kjenner. Er det en dampende hest, svipenn eller ny hytte? Og tipper de rett? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/4/202022 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

172 Bli kjent med vinladet Argentina

Vi tar deg med til landet der vinmarkene ligger høyere enn Galdhøpiggen. Argentina har lenger vinhistorie enn du kanskje tror og de lager mer enn rødvin på Malbec. Bli kjent de viktigste vinområdene, druetypene, hvordan vinene smaker. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/28/202022 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

171 Blindsmaking - den gode lukten av flint og brent hår

Vi blindsmaker fra svarte glass. Hva er det Tom har skjenket i dem? Anne, Niclas og Anders er enige om at det er en vin som har en del røykaktige aroamer, men de konkluderer litt forskjellig. Alle tipper land, drue og alder på vinen. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten
1/22/202021 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

170 Dypdykk i Burgund med Per Mæleng

Vi tar turen til den franske indrefileten, Côte d´Or. Kilden til noen av verdens beste viner basert på Pinot Noir og Chardonnay. Per Mæleng er nok den i Norge som har vært mest i kjellerene i Burgund for å smake vin. Han forteller om den historiske utviklinge i områet, med tanke på eierskap, ekteskap, produksjonsfilosofi og endringer i klima. Hvor mye koster de dyreste vinene og hvor mye må du regne med å betale for å få en skikkelig god vin? Hvilken vinmark bør Oljefondet investere i og hvilke områder er på vei opp? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/21/20201 hour, 16 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

169 Alt du trenger å vite om røyk i whisky

Naust, sjø, bål, bacon og lyng. Vi tar for oss en viktig egenskap i mange skotske maltwhiskyer. Nemlig røykpreget. Martin Tønder Smith er vår mann i røyken og han forteller om hvor røyken kommer fra og hvordan destillatøren kontrollerer mengden røykpreg. For noen entusiaster er mengden røyk et viktig poeng. Vi tar for oss noen myter om mengden røykpreg og måleenhetne ppm, og litt om sjøsprøyt. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/14/20201 hour, 3 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

168 Lytterspørsmål - hvordan åpne vinen

Sablering av champagne og andre musserende viner er skikkelig imponerende. Men hvordan gjør man det og fungerer det hver gang? Lær av vinskribent og vinkelner, Meret Bø, en skikelig ekspert på feltet. Vi går gjennom alle måter du kan åpne vin, smarte og mindre smarte. Hvilke redskaper fungerer best. Skibrenner eller glødende tang? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Blindsmakingvinvinmonopoletsmaking
1/7/202041 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

167 Blindsmaking - En vin fra der det begynte

Hva er det Anna, Niclas og Tom har fått i de svarte glassene? Behagelig, dyp og konsentrert. Her mangler det ikke på superlativer. Men tipper de rett? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/31/201916 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

166 Musserende vin til nyttårsaften

Godt nytt år! Hva skal du drikke til festmiddagen og hva passer til å skåle med klokka tolv? Passer det med champagne til dessert? Vi diskuterer musserende vin denne gangen. Her blir det alt fra lyden av bobler til kritiske blikk på kjente vintyper. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/25/201946 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

165 Grevinnen og hovmesteren - Hva hadde de i glasset

Vi tar for oss rett for rett som blir servert i Grevinnen og hovmesteren. Hva var det de sannsynligvis hadde i glasset og hva skal du velge om du vil sette til livs den samme menyen? Bli kjent med litt av historien bak det populære fenomenet. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/22/201934 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

164 Noe å tenke på - Av-og-til

Denne episoden handler om alle oss som nyter alkohol. Enten du har chablis eller akevitt i glasset, kan det være greit å tenke på hvordan det påvirker deg selv og de rundt deg. Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i organisasjonen Av-og-til, vifter ikke med pekefingeren, men mener at det kan være greit å reflektere rundt alkoholvaner. For hvor mange glass med vin er det greit å drikke foran barn, er det så lurt å ta med øl på fotballcupen og treffer ankeret der det skal med en ekstra dram innabords? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/19/201918 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

163 Drikke til juledesserten

Spar plass til desserten! Her får du noen tips om hva slags drikke som passer til de tre mest populære juledessertene: riskrem, multekrem og karamellpudding. Det blir både, vin, øl, alkoholfritt og noen overraskelser. Det er lov å velge noe utradisjonelt i jula, om du vil det. Niclas kommer med noen tips om hvordan du kan piffe opp riskremen eller multekremen. Nam, nam! -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/17/201919 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

162 Vi svarer på det du lurer på - Podkast fra Samfundet

Anne, Trond Erling og Anders svarer på det meste du lurer på om vin. Hva skal til for å bli en vinkjenner? Hvor lenger holder vinen seg etter at den er åpnet? Hvilken drue er den mest overvurderte i verden? Hva er den verste vinen du har smakt? Hvilket spørsmål er det mest irriterende du kan stille på Vinmonopolet? Og mange fler.. Dette er del tre av tre episoder som ble spilt inn i november 2019 på Samfundet i Trondheim. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/10/20191 hour, 54 seconds
Episode Artwork

161 Freak or unique? - podkast fra Samfundet i Trondheim

Bli kjent med noen av de rareste vinene i verden. Vi går gjennom et knippe med vintyper som skiller seg ut fra mengden, enten på smak eller produksjonsmetode - eller begge deler. Hva er for eksempel vinverdenens svar på tørrfisk? Dette er del to av tre episoder som ble spilt inn i november 2019 på Samfundet i Trondheim. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/3/201954 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

160 Vi snurrer druehjulet - Podkast fra Samfundet i Trondheim

Vi snurrer druehjulet! Vi tar for oss to druetyper som ikke er spesielt kjente, for å si det mildt. Den ene har et navn som kunne passet til en romsonde og den andre har egenskaper som får Anne til å tenke på Oddvar Brå. Denne episoden er tatt opp foran publikum på Samfundet i Trondheim. De som er med er Anne Enggrav, Trond Erling Pettersen og Anders Stueland -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/26/201925 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

159 Beaujoulais Nouveau

Den tredje torsdagen i november blir årets beaujolais nouveau sluppet. Vi har fått med oss Cathinca Dege i studio. Hun har både peiling på vin og fenomenet beaujolais nouveau. Hør hun fortelle om hvordan den nye vinen kom til Norge tidlig på åtti-tallet, kappløpet om å få vinen raskest mulig hjem, og om fester med ballonger, buffet, beaujolais og fugledans. Du får også lære om hva beaujolais noveau er og hvordan den smaker. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/21/201925 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

158 Drikke til julemiddagen

Lurer du på hva du kan drikke til ribbe og annen julemat? Da får du svar her. Vi går gjennom julens tradisjonelle matretter og setter drikke til. Det blir både rødvin, hvitvin, oransjevin, musserende, øl, alkoholfritt og akevitt. Alle skal få det de vil ha. Episoden er like lang som julekvelden. Vil du hoppe rett til din favoritt julerett, kan du se i listen under: 01:49 Rakfisk 09:24 Lutefisk 14:51 Juletorsk 22:02 Nøttesteik 25:08 Ribbe og kalkun 32:32 Pinnekjøtt 43:43 Akevitt til julematen -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/19/201950 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

157 Bordeaux - En ganske grundig innføring

Bli med til Bordeaux! Vår spesialist og entusiast, Per Mæleng, er din guide til årgangsvinens episenter. Du får høre om historie, klassefiseringer, grus, leire, slott og råte. Hvilke årganger er best og hva bør du se etter om du vil ha god kvalietet til en fornuftig pris? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/12/20191 hour, 29 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

156 Blindsmaking - moden frukt og hint av krydder

Vi blindsmaker fra svarte glass og har ikke peiling på hva som er skjenket i dem. Anne, Niclas og Anders beskriver, diskuterer og konkluderer. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/5/201922 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

155 Chenin blanc - en grønn drue fra Loire

Den grønne druen Chenin blanc er en litt ukjent klassiker som mange vinkjennere trykker til sitt bryst. Hva er det med den som er så spennende? Bli kjent med alle de forskjellige smakene og stilene og hva de passer til. Chenin blanc blir brukt til så mange forskjellige vintyper at du kan ha en treretters middag med Chenin i glasset. Vi tar for oss noen områder i den franske Loiredalen, der de har spesialisert seg på Chenin blanc. Blant annet det første grand cru-området i Loire. Anne og Anders har besøk av produktsjef i Vinmonopolet, Alexander Michaelsen. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/29/201929 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

154 Vin til vilt

Slik velger du riktig vin til viltmiddagen. Anne, Tom og Anders har nettopp smakt vilt til forskjellige viner og deler av sine erfaringer. De snakker om det klassiske valget og om noen overraskende og kanskje provoserende alternativer. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/22/201929 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

153 Lytterspørsmål - brennevin til mat

Vi svarer på et lytterspørsmål om brennevin til mat. Det er ikke bare akevitt som passer til mat, men det er verdt å tenke over hva du vil oppnå med kombinasjonen. Her får du noen tips. Anne og Anders sneier ellers innom både rogn og flambering. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/15/201931 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

152 Fatlagring - dette skjer med vinen og slik smaker det

Hva er vitsen med å legge vinen i fat av eik når det er både dyrt og arbeidskrevende? Bli med i et dypdykk i eikefatet. Anne, Håkon og Anders går mer eller mindre systematisk gjennom hvordan et fat blir til, hvilke valg vinmakeren har og hvorfor han velger å la vinen ligge på fatet. Er det noen viner som ikke passer til å fatlagres? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/8/201954 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

151 Lytterspørsmål - smaker dyr vin bedre og hvor lenge kan vin stå åpnet?

Anne og Anders svarer på lytterspørsmål. Hva får du når du legger mer penger på disken og er det sikkert at du liker dyr vin bedre enn rimelig? Og hvor lenge holder en vin seg etter at du har åpnet flasken? Hva skjer og hvor raskt skjer det? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/1/201929 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

150 Blindsmaking - ullvotter og glider

Vi blindsmaker igjen! I de svarte glassene er det noe som får Tom og Anders til å assosiere fritt. Det er noe mer enn frukt og det minner om ting som verken er vanlig å spise eller drikke. Men slik er det ofte og her er det snakk om noen typiske kjennetegn ved noen bestemte druetyper. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/24/201917 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

149 Gewürztraminer - druen som byr på seg selv

Gewürztraminer skiller seg ut fra røkla. Her får du vite hva det er med denne druetypen som gjør den så populær i vinklubben, men hvorfor den sjelden dukker opp når maten står på bordet. Her får du råd om ulike stiler, hva slags mat som passer til og om dette er vin som egner seg for lagring. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/17/201923 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

148 Tannat - druen som gir faste og mørke viner

Bli kjent med Tannat, den mørke og mystiske druen som gir viner du kan tygge på. Anne, Tom og Anders snakker om hva Tannat smaker som ung og gammel. Hva vinene ligner på og hva slags mat som passer til. De sneier innom det franske vinområdet Madiran, der de spiser and og går med alpelue, og Uruguay i Sør-Amerika. Har du hørt om mikro-oksygenering? Her får du vite mer om teknikken som ble utviklet samtidig som REM lå på listetoppene og hvorfor vinmakere bruker denne teknikken på akkurat Tannat. -- inmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/10/201919 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

147 Blindsmaking - Gammel skog

Tom har skjenket en vin i to svarte glass som Anne og Anders smaker av. Hva kan det være? Anders kjenner et drag av en sval vind i en gammel skog og Anne tenker på eucalyptus. Til slutt ender de opp i hver sin verdensdel. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/3/201918 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

146 Lytterspørsmål - norsk vin

Ditt nærmeste vinland er faktisk Norge. Anne har vært på Norsk vinskue og forteller om vinene hun har smakt. Hvem i all verden finner på å dyrke druer i Norge og hvor er det lurt å sette i gang med et slikt prosjekt? Og hva slags druer passer best i det norske klimaet? Etter denne episoden er du oppdatert på et av verdens yngste og gryende vinland. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/27/201941 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

145 GG - Tysklands beste viner

Står det GG på en tysk vin, kan du regne med at det er noe av det ypperste produsenten lager. Arnt Egil Nordlien forteller om historien bak GG-vinene, hva slags druer som blir brukt og hvilke typer viner som kan smykke seg med tittelen. Snart skal Arnt Egil til Tyskland for å smake 300 viner på en dag. Hvordan klarer han det og fremdeles komme hjem med tennene i behold? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/20/201929 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

144 Blindsmaking - en blandingsblindings

Anne og Tom er på sporet av vinen de har i glasset, men så roter de seg litt bort. Anders har valgt en vin som regnes som en klassiker. Hvilken er det? Hva mener Tom og Anne når de sier at vinen har polert frukt, lurer Anders på. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/14/201922 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

143 Lytterspørsmål - Amarone, ripasso og valpolicella

Bli kjent med de tre røde vinene fra Veneto i Italia. Hvordan klarer italienerne å lage så forskjellige viner selv om de er basert på de samme druetypene og kommer fra det samme området? Vi har med oss Matteo Scarpelino. Ikke bare er han oppvokst i Veneto - han kan mye om vin også. Det blir litt om både tørking av druer, druetyper og korrekt uttale. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/6/201948 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

142 Lytterspørsmål - naturvin

Hva naturvin? spør Stig Furu - og han er ikke aleine. Mange lurer på hva naturvin er. Håkon, Anne og Anders prøver å forklare hvor grensene mellom vanlig vin og naturvin går. Må naturvin være økologisk eller biodynamisk? Smaker naturvin spesielt, hva skal til for å lage en god naturvin, er det sunnere å drikke naturvin enn vanlig vin? Det blir også snakk om hva som gjør en vin typisk og om naturvin evner å vise preget av voksestedet like godt som vanlig vin. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan.
7/30/20191 hour, 6 seconds
Episode Artwork

141 Tokaj - et dypdykk i søt vin

Tokaj i Ungarn er kanskje det beste stedet i verden for produksjon av søt vin preget av edelråte. Virag Pettersen er utdannet ønolog og har jobbet i Tokaj. Hør henne fortelle om de mange forskjellige typene vin de lager i området og alt arbeidet som ligger bak. Det er ikke ufarlig å plukke klissete druer med veps surrende rundt. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan.
7/23/201942 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

140 Lytterspørsmål - Australia før og nå

I løpet av 40 år har australsk vinindustri gått gjennom forrykende endringer. Fra å være et lokomotiv i moderne storproduksjon har de nå begynt å lage mer småskalavin etter andre metoder. Cathrine Hernes forteller om hvordan det var og hvordan det har blitt i Australia. Anders avslører en viss skepsis og ignoranse. Bli han overbevist? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/16/201918 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

139 Lytterspørsmål - Franken i Tyskland

Turen går til Franken i Tyskland. Der har de vin tappet på flasker med form som noe unevnelig. Arnt Egil Nordlien forteller om druetyper, jordsmonn og ulydige vinbønder. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/9/201920 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

138 Slik blir vin laget - modning og etterbehandling

Lær om hvordan vin blir laget, hvilke valg vinmakeren kan ta underveis og hvordan det påvirker smaken. I denne episoden snakker Anne og Anders om hva som skjer med vinen etter at den er gjæret ferdig. For nå skal vinen modnes på fat eller andre beholdere. Skal vinen ligge på berme, gå gjennom malolaktisk gjæring og hvordan blir vinen behandlet for å gjøre den stabil på flasken? Sebastian har sendt inn et spørmål, men lite ante han at det skulle ende med en rekordlang podkast. Derfor har vi delt den opp i tre deler. Del 1 Fra druer til most Del 2 Gjæring Del 3 Modning og etterbehandling -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/2/201933 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

137 slik blir vin laget - gjæring

Lær om hvordan vin blir laget, hvilke valg vinmakeren kan ta underveis og hvordan det påvirker smaken. I denne episoden snakker Anne og Anders om kultivert gjær, spontangjæring, gjæringstemperatur og hva slags beholdere som blir brukt. Sebastian har sendt inn et spørmål, men lite ante han at det skulle ende med en rekordlang podkast. Derfor har vi delt den opp i tre deler. Del 1 Fra druer til most Del 2 Gjæring Del 3 Modning og etterbehandling -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/2/201935 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

136 Slik blir vin laget - fra druer til most

Lær om hvordan vin blir laget, hvilke valg vinmakeren kan ta underveis og hvordan det påvirker smaken. I denne episoden snakker Anne og Anders om modningen på druene, innhøsting, pressing og maserasjon. Sebastian har sendt inn et spørmål, men lite ante han at det skulle ende med en rekordlang podkast. Derfor har vi delt den opp i tre deler. Del 1 Fra druer til most Del 2 Gjæring Del 3 Modning og etterbehandling -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/2/201927 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

135 Lytterspørsmål - Sør-Afrika

Bli med til et land der frekke bavianer er et vanlig syn i vinmarkene. Produktsjef Cathrine Hernes forteller om druetypene Chenin blanc og Pinotage. Den siste er landets egen drue, men har blitt urettferdig behandlet. Hør om en dame som reiser rundt og redder gamle vinplanter og unge vinmakere som ønsker seg vinrevolusjon. Takk til Anna og James som begge har sendt inn ønske om dette spennede og aktuelle vinlandet. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/25/201938 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

134 Lytterspørsmål - grunnkurs i Burgund

Bli kjent med Burgund, vinfolks hellige gral. Hva er det med disse vinene som kan gi entusiastene både angst og glede? Jonas Ravn har sendt inn spørsmål og vi har fått med oss Arnt Egil Nordlien i studio for å ta en ganske grundig gjennomgang av de vanligste druetypene, vinmarker og kvalitetshierarki. At vin fra Burgund kan koste en del, er ingen hemmelighet. Derfor skal du få noen tips om områder i Burgund der du kan finne vin til en grei pris. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/18/201951 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

133 Lytterspørsmål - tequila og mescal

Ay caramba! Lær om de mexicanske brennevinene tequila og mescal. Produktsjef Idar Sørensen har stålkontroll og forteller om ville agaveplanter så store som hoppeballer, store ovner, kokegroper og mark som ligger på flasken. Takk til Emil Strømsvåg som har sendt oss et ønske om å få vite mer om tequila. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/11/201926 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

132 Lytterspørsmål - vin i maten

Hva slags vin bør du ha i maten? Må det være en dyr burgunder i gryta, slik det står i oppskriften, eller slipper du unna med en rimelig vin fra andre siden av jorda? Anders har laget kjøttgryter med både rød burgunder, malbec fra Argentina, alkoholfri vin og vin med korksmak. Kan Anne kjenne forskjell når hun får det servert blindt? Du får også tips om valg av øl i maten. Takk til Stig Furu for et matnyttig spørsmål om vin i mat. Vi slafser og svarer så godt vi kan. -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/4/201922 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

131 Vin fra Ungarn

Bli med til Ungarn, et land som byr på mange forskjellige vintyper. Virag Pettersen, som er født i Ungarn og utdannet ønolog, forteller om druetyper som Kekfrankos og Furmint. -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan.
5/21/201937 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

130 Blindsmaking - en innsmigrende og fokusert vin

Det lukter kirsebær og bringebær! Men det er mer i denne vinen som også har en god munnfølelse og bra dybde. Vi blindsmaker fra svarte glass og vet ikke hva vi smaker. Det er er vrient, men ikke minst gøy. Hva slags drue er det, hvilket land og hvor gammel er vinen? Alle må bestemme seg før flasken blir avslørt. -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/21/201920 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

129 Lytterspørsmål - hvordan velge drikke til mat

Her får du fire råd om det å velge drikke til mat. Må du like vinen, er det lurt med tannin, og kan du drikke amarone til reker? Vi sneier innom hvordan grunnsmakene salt, søtt, surt, bittert og umami påvirker vinen. -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/14/201937 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

128 Lytterspørsmål - Languedoc

Vi tar en tur til Languedoc som ligger sør i Frankrike. Her bærer en varm bris med seg lukten av rosmarin og timian. Noen ganger kjenner du det i vinene også. Takk til Håkon Sverdrup som ønsker seg Langudoc som tema. For dette er et vinområde som lett blir oversett selv om det byr på mye spennede vin. Området er et fint feriemål, vinen er god og folkene er avslappet. Languedoc er det franske svaret på Trøndelag, mener Håkon. Bli kjent med Grenache, Syrah og Carignan, en drue som har et ufortjent dårlig rykte. Det blir også litt om hvitvin basert på druer med rare navn og musserende vin som ligner på champagne. -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/7/201935 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

127 Blindsmaking - en overraskende rødvin

Vi blindsmaker fra svarte glass uten å vite hva vi smaker. Er det kremlikør eller rødvin? Etter at alle har bestemt seg for druetyper, område, årgang og pris, avsløres flasken som står gjemt i en boks. Denne gangen får vi en vin som både er tung og lett, på en gang. Vi er uenige om mye, bortsett fra hvilket land vinen kommer fra. -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/30/201916 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

126 Lytterspørsmål - rimelig vin som kan lagres i fem til ti år

Her får du råd og tips om rimelig vin som kan lagres. Vi svarer på et lytterspørsmål og gir deg noen navn på druetyper og områder. Lagring av vin er spennende. Men hva slags egenskaper skal en vin ha for å holde, og hvor gammel er en fem år gammel vin, egentlig? Er det bare rødvin som kan lagres? Og hvordan smaker en utviklet vin? -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/23/201928 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

125 Likør Special Delyxe

Vi vier en hel episode til noe av det søteste og mest fargerike som blir tappet på flasker. Her blir det både bananer, krem og egg. Både munker og bartendere kan mye om likør. Vår spesialist på feltet er tidligere bartender og heter Martin Tønder Smith. Han forteller om hva likører kan smake, hvordan smaken havner i likøren og litt om hva du kan bruke likører til. -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/16/201933 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

124 Blindsmaking - mørke bær og hint av yoghurt

Vi blindsmaker fra svarte glass uten å vite hva vi smaker. Er det kremlikør eller rødvin? Etter at alle har bestemt seg for druetyper, område, årgang og pris, avsløres flasken som står gjemt i en boks. Denne gangen er det en rødvin fra nord i den franske Rhône-dalen. Anders og Anne kjenner noen pussige aromaer i vinen, mens Tom stilsikkert resonerer seg frem. -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/9/201914 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

123 Lytterspørsmål - finnes det mat som ødelegger vinen?

Finnes det mat eller ingrdienser som ødelegger vinen? Det lurer en lytter på og han er ikke alene. I mange bøker om mat og vin, står det om de fryktede vinfiendene. Anne og Anders tar for seg de vanligste vinfiendene, som egg og asparges, og diskuterer om de virkelig er så ødeleggende som ryktet skal ha det til. Hva skjer når du blander egg og rødvin? Smaker det vondt eller er det farlig? -- Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan.
4/2/201924 minutes
Episode Artwork

122 Blindsmaking - Pinot Noir eller..?

Vi blindsmaker igjen! Tom, Anne og Anders snuser, slurper og spytter en vin som de ikke kan se. Er det rødvin? Er det Pinot Noir? Hvor kommer den fra og hvor mye tro de den koster. -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/26/201912 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

121 Chile - der vin blir til mellom kaldt hav og høye fjell

Bli med til det langstrakte og tynne vinlandet, Chile! Kalde havstrømmer og himmelhøye fjell preger vinene i landet der det fremdeles finnes nye og spennende steder å dyrke druer. For 30 år var chilensk vin blant bestselgerne på Vinmonopolet. Den gangen var det Cabernet Sauvignon som var hot. Men mye har skjedd siden den gang. Chilenerne fant ut at det de trodde var Merlot egentlig var Carmeneré, en druetype som er nær utrydet ellers i verden. Nå kan vi vel kalle Carmeneré for Chile sin nasjonaldrue. Andre druetyper har også kommet til heder og verdighet. Som for eksempel Carignan og Pais. Chile holder på å finne seg sjæl. -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/19/201920 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

120 BIB og pung på 20 minutter

Bag-In-Box, BIB eller pappvin - vi tar for oss emballasjen som er mer praktisk og bedre for miljøet enn glassflasker. Men er det samme vin i boksen som på flasken, hva kan tappes på BIB, hvordan åpner du den og hvordan er er det med kvaliteten? Du får også høre om vin på pung - den ukjente lillebroren til BIB. -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/12/201920 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

119 Vin i fremtiden

Hvordan ser vinverdenen ut i fremtiden? spør en lytter. Vi svarer og spekulerer etter beste evne og ser både 15 år og enda lenger frem. Hva slags vin er hipt, har vi flere typer vin å velge blant, bruker vi fremdeles vanlige glass og hvilken effekt har klimaendringene hatt? Fest setebeltet og bli med til fremtiden! -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/5/201930 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

118 Beaujolais og druetypen Gamay

Takk til alle dere som sender oss spørsmål og ønsker! Denne gangen tar vi opp et tema som flere har spurt etter. Bli kjent med den blå druen, Gamay, og det franske vinområdet, Beaujolais. Vi tar for oss en drue og et område som er mye mer variert enn sitt rykte. Hvorfor smaker noen av vinene tuttifrutti og hva har artister i Melodi grand prix til felles med vin fra Beaujolais? -- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/26/201930 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

117 Årganger i vin - hvor viktig er det?

Våre lyttere sender inn supre spørsmål til oss! Nå lurer en lytter på hva som er viktigst for vinens smak og kvalitet - er det årgangen eller produsenten? Vi har på ny invitert senior produktsjef i Vinmonopolet Arnt Egil Nordlien i studio, og denne gangen ser vi nærmere på årganger. Hvordan lages en årgangstabell? Er slike tabeller fasit eller gjetting? Og hvordan kan man vite når en konkret årgang er drikkeklar? "En god årgang", betyr det mye vin eller god vin? Er det varme eller kjølige år som gir store årganger? En 1983-årgang, en 1977-årgang og en 1972-årgang svarer så godt de kan. :) Hør gjerne også episoden "Hva er en god årgang?" fra 16. februar 2017. --- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/18/201917 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

116 Slik jobber proffe vindommere

Visste du at Vinmonopolet har et panel med dommere i hvite frakker som er med på å bestemme hvilke viner som skal stå i polhyllene? En lytter har sendt inn spørsmål om profesjonelle vinsmakere, og derfor har vi invitert Håkon Skurtveit i studio. Håkon er leder for Vinmonopolets sensoriske prøveinstans, og forteller hvordan disse profesjonelle smakerne jobber for å gi en rettferdig bedømming av noe så subjektivt og sanselig som vin. Hvis ti vineksperter fra hele verden smakte de samme vinene samtidig, ville de vært enige om hvilken som var best? Kan man definere hva kvalitet er? Vi snakker også om hva ord som konsentrasjon og kompleksitet i vin betyr, og hvorfor et skarpt fotografi av en rekke ulike røde bær er et godt bilde på en vin av topp kvalitet. --- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/11/201934 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

115 Lufting og dekantering - slik gjør du det

Et av de vanskeligste og mest stilte spørsmålene for vininteresserte er dette: Hvor lenge bør vinen luftes før servering? Vi har invitert senior produktsjef i Vinmonopolet Arnt Egil Nordlien i studio for å gi oss et dypdykk i lufting og dekantering. Hvorfor trenger noen viner å luftes? Hvor - og hvor lenge - bør flaska stå før servering? Hvilke druer trenger mest luft? Vi snakker også om forskjellen på lufting og dekantering, ser på begrepet reduktivitet, og spør oss om det finnes det noen aldersgrense for når man bør begynne å bli forsiktig med lufting. Ung og gammel vin, smale og brede karafler: Bli med inn i en episode med luftige tanker og nydekanterte tips. --- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/4/201929 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

114 Disse vinene bør du kjenne til

Finnes det en grunnmur av kunnskap som alle vininteresserte bør ha? En av våre kjære podcastlyttere spør om nettopp dette: Hvilke områder eller vinstiler må man ha vært innom for å kunne forstå resten av vinens verden? Anne, Anders og Trond Erling spør om det finnes et slikt "grunnregister", og hva man eventuelt kan bruke denne basiskunnskapen til. Dessuten får du høre panelets forslag til hvilke områder og viner det er aller viktigst å kjenne til. Likevel: Det er bare ett eneste krav som er ufravikelig hvis du har en gryende vininteresse som du har lyst til å utvikle videre, mener Anders. --- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/28/201920 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

113 Øl fra Belgia

Vi får endelig besøk av Vinbladet-redaktør, Belgia-kjenner og podcast-stemme Marie Steffens i denne episoden. Hun svarer på spørsmål fra lytterne våre om Belgia og belgisk øl. Saison, surøl og klosterøl er naturligvis viktige temaer her. Men også belgisk kultur, og belgiernes sans for fester og utkledning. Mat i Belgia kan blant annet bety en kjøttgryte som utgir seg for å være en salat. Anders forteller hvordan det er å besøke belgiske bryggerier, vi snakker om hvilket øl som er aller mest populært i Belgia (du gjetter nok ikke hvilket!) - og Marie forklarer begreper som gruit, oud bruin og tripel. ---- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/23/201932 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

112 Rom - fra sukker til sjørøveri

Hva har krutt, pirater, kullfiltrering, varme eikefat og ei elv i Guyana til felles? Jo, de er alle tett knyttet til brennevinet rom. Vi har fått klar beskjed fra lytterne om at vi snakker for lite om brennevin, og innsender Espen ønsker seg en episode om rom. Produktsjef Martin Tønder Smith er med i studio for å fortelle om ulike typer rom, både blank og brun. For hvordan kan det ha seg at det finnes blank rom som har vært fatlagret og brun rom som aldri har sett et fat? Smaker rom fra de karibiske øyene og rom fra fastlandet forskjellig? I tillegg får du høre om sorg i den britiske marinen og gjærende gugge i jordhull. Og om mer alvorlige ting, som tornadoer og kampen for reale arbeidsforhold. ---- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/15/201940 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

111 Fairtrade - drikke med smak av god samvittighet

På Vinmonopolet finner du vin, brennevin og alkoholfritt som er merket med Fairtrade. Det samme merket kjenner du nok igjen fra kaffe, bananer eller bomull. Hva betyr det egentlig at en flaske vin er Fairtrade-sertifisert? Og hvordan bidrar Fairtrade-systemet konkret til at vinbønder og arbeidere får det litt bedre? Annabelle Lefebure Henriksen fra Fairtrade Norge og bærekraftrådgiver Sasha-Monique Elvik fra Vinmonopolet er gjester i studio, og forteller hvordan de jobber for at du skal være sikker på at varer du kjøper på Vinmonopolet er produsert på en etisk og rettferdig måte. Det handler blant annet om etisk handel, en andel til arbeiderne og trygge arbeidsforhold for alle som har vært med på å lage det du drikker. --- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/8/201926 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

110 Spanias unge vinmakere - intervju med Luis Gutierrez

I denne spesialepisoden har Trond Erling tatt en prat med forfatter og vinskribent Luis Gutierrez fra Spania. Han står bak boka «The New Vignerons», som presenterer noen utvalgte vinprodusenter som står for en ny bølge innen spansk vin. De lager vin i kjente områder som Rioja, Vinho Verde og Priorat, og på mindre kjente steder med stort potensiale: Gredos-fjellene ved Madrid, Ribeira Sacra og Ribeiro. Fra Baskerland i nord til Jerez og Tenerife i sør dukker det opp en ny generasjon vinmakere som får verdens oppmerksomhet, og som ifølge Gutierrez har visse ting til felles: De reiser verden rundt, smaker det beste fra andre verdensdeler - og er opptatt av lokal mat, særegne druer og vin med en tydelig adresse. --- Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/2/201924 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

109 Slik snakker du om vin uten å tabbe deg ut

Lytterspørsmålet som førte til dagens episode, kommer fra Kjetil Bjønnes. Han er ny i vinens verden, og kanskje også litt usikker. Og det kan man jo fort bli, for eksempel i sosiale lag der det er viktig å fremstå med en viss kulturell kapital. Kjetil lurer på hvilke ord og betegnelser som er mest vanlig å bruke når man skal fortelle om en vin, for eksempel en Pouilly-Fumé: Sier man druenavnet? Produsentens navn? Område? Årgangen? Alt sammen? Vi ønsker vel alle å unngå flauser a la "Whisky on the rocks, men uten is". Hvordan beveger man seg trygt og med lave skuldre når man skal snakke om vin? Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/17/201813 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

108 Vin fra Oregon på ti minutter

Lytter Stian har forelsket seg i vin fra den amerikanske delstaten Oregon, og vil gjerne høre mer om vinene og områdene nord for California. Heldigvis har Anders vært i Oregon, og kan gi oss en liten introduksjon til klima, geografi, innbyggernes lynne - og selvfølgelig hvilke druer som brukes og hvordan vinen smaker. PS! I episoden nevner Anders en fjellkjede som ligger mellom Stillehavet og vinmarkene - og en "åpning" som slipper inn kjølig luft og tåke til vinområdene. Denne korridoren heter Van Duzer Corridor. Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/10/201811 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

107 Vibrasjon: Kan man ha vin i kjøleskapet?

Dilemma: Hvis du måtte oppbevare all vinen din i kjøleskap eller i 19-20 grader, hva ville du valgt? Bård Fanghol har sendt inn et spørsmål til oss, der han undres over mange vinprodusenters anbefaling om å unngå lagring i kjøleskap. Vi tar ballen, og tenker oss fram til hvilke farer og fallgruver som finnes i kjøleskapsdøra. Vibrasjon? Lys? Brå oppvåkning? Dessuten lover vi underveis i episoden å drive forskning på lavt nivå ved hjelp av et par vinflasker og et vibrerende ... husholdningsapparat. Har du spørsmål til oss? Send dem til [email protected] - vi blir så glade for alle som skriver til oss. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/3/201813 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

106 Vinfeil med Master of Wine Sam Harrop

Det er klart for en engelsktalende gjest i podcasten, så spenn på deg språkørene og ta vel imot Sam Harrop MW. MW betyr Master of Wine, og viser at Sam fra New Zealand er en av de 380 menneskene som kan aller mest om vin i hele verden. Anne og Trond Erling har invitert ham inn i studio for å snakke om hans spesialfelt vinfeil. Hvor vanlig er det egentlig at det er noe galt med vinen? Kan vin med skrukork ha korksmak? Hvordan kjenner vi igjen de mest vanlige feilene? Og hvor går grensen mellom spennende lukter og smaker og feil? Sam Harrop forteller også om sitt egenskapte begrep Winefulness, og svarer på om han mener man kan lukte mineraler i vin eller ei. Husk at du kan ta med flaska (med innhold) tilbake til butikken og få god hjelp dersom du er usikker på om det er noe galt med vinen du har kjøpt på Polet. Sjekk gjerne også ut episoden "Feil i vin" fra januar 2016 hvis du vil ha en enkel, norskspråklig gjennomgang av hvilke feil som kan finnes i vin, og hvordan du går fram noe er galt med flaska. Eller "Feil i øl" fra mai 2017, hvis du er mest nysgjerrig på mislykket brygging. Har du spørsmål til oss? Send dem til [email protected] - vi blir så glade for alle som skriver til oss. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/26/201836 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

105 Lytterspørsmål: Barley wine og lagring av øl

Barley wine - eller byggvin, som vi liker å kalle det - er maltrike øl som også kan være lagret på fat. De har gjerne over 10 prosent alkohol, og er ypperlige lagringsøl. Det er lastebilsjåfør Åge som ønsker seg en episode om denne ølstilen, og vår gamle venn Stig er nysgjerrig på hva som skjer med øl når det lagres i flere år. Hvilke egenskaper må et øl egentlig ha for å kunne lagres i årevis? Hvordan smaker et utviklet øl? Vi ser på forskjellen mellom europeisk og amerikansk byggvin. Og kikker nærmere på hva slags mat passer til lagret øl som juleøl eller barley wine. Trond Erling prøver seg på en enkel huskeregel, med utgangspunkt i serveringstemperatur. Har du spørsmål til oss? Send dem til [email protected] - vi blir så glade for alle som skriver til oss. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/19/201816 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

104 Blindsmaking - raus frukt og fløyelstanniner

Tre nervøse vineksperter har på nytt fått en ukjent vin i sine svarte glass. Det er på tide med en ny runde blindsmaking. Denne gangen er de tre ganske enige. Vinen i glasset holder høy kvalitet, har raus og flott frukt med toner av blomster og urter. "Som å svømme i et hav av frukt", mener Anders. De tre fantaserer om fløyel og velur, og går i samme retning når det gjelder både drue, opprinnelse og hvordan vinen er laget. Helt til flaska blir satt på bordet, og vinen avsløres... PS! Vi kan ikke snakke om enkeltprodukter eller enkeltprodusenter i podcasten, på grunn av alkoholreklameforbudet og Vinmonopolets regler om likebehandling. Har du spørsmål til oss? Send dem til [email protected] - vi blir så glade for alle som skriver til oss. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/12/201818 minutes, 1 second
Episode Artwork

103 Forfalskning av vin - både dyre og rimelige viner

Enten det gjelder eksklusive burgundere til hundretusenvis av kroner, eller rimelig rosévin fra Italia, så foregår det dessverre forfalskning av vin ute i verden. Vi har fått med oss Vinmonopolets auksjonsansvarlig Sara Frimanslund i studio, og hun forteller om de mest spektakulære falsknerisakene i vinens verden. Vi får også høre hvordan hun avslører falske viner, og hva slott og produsenter gjør for å stoppe forfalskninger. Og ikke minst snakker vi om noe som er mer aktuelt for de fleste av oss: Hvordan kan vi være sikre på at de mer rimelige vinene som står i hylla på Polet er det de gir seg ut for å være? Den store falsknerisaken vi snakker om i episoden, dreier seg om bedrageren Rudy Kurniawan, og historien er filmatisert i filmen "Sour Grapes" ("Vinsvindleren" på norsk). Har du spørsmål til oss? Send dem til [email protected] - vi blir så glade for alle spørsmål som sendes inn til oss. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/5/201828 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

102 Atlanterhavsvin og Albariño

Har du hørt om Vinos Atlanticos? I så fall er du godt informert i de nyeste vintrendene i verden. Men dette er altså et uttrykk ekspertene mener vi vil høre mer til i årene framover. Det handler om Atlanterhavet, og begrepet brukes fra Muscadet i nord til Jerez i sør. Heldigvis har vår kjære Anders reist rundt i flere områder som hører inn under denne paraplyen: Ribeiro, Rias Baixas og Ribeira Sacra i Spania. Vinho Verde og Colares i Portugal. Vi får bli med til sanddyner og bratte fjellskrenter, og utforsker mineralitet, eldgamle vinplanter, uttale av ord og uttrykk - og druer som Albariño, Loureiro og Mencia. Vi prøver også å svare på et lytterspørsmål fra Øystein Francis Hervik, og avduker hva som er vinverdenens Kåre Willoch. Har du spørsmål til oss? Send dem til [email protected] - vi blir så glade for alle som skriver til oss. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/29/201834 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

101 Lytterspørsmål: Vin på auksjon

En av våre lyttere lurer på hvordan det foregår når vin selges på auksjon gjennom Vinmonopolet, og om det finnes noen smarte triks hvis man vil handle vin på auksjon. Vi har fått med oss auksjonsansvarlig Sara Frimanslund i studio, og kommer innom alt fra gjedder og stillongs til digitale mikroskop. På auksjon omsettes alt fra likør til en drøy hundrelapp opp til burgundere for over 100.000 kroner. Sara forteller hvordan hun bestemmer hva flaskene skal koste. Og avslører hvilken vin du bare kan glemme å få solgt på auksjon. Har du spørsmål til oss? Send dem til [email protected] - vi blir så glade for alle spørsmål som sendes inn til oss. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/21/201830 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

100 Blindsmaking - Den morkne treveranda

Vininteressertes favorittsyssel er blindsmaking: Lukt og smak på en vin du ikke kjenner identiteten til, og prøv å finn ut hva det er. I dagens episode prøver vi en rødvin som har aroma av modne, mørke bær og noe treaktig. Kan en vin ta deg med til et sted? Skogen, en morken treveranda, hytta? Og kan en slik reise si noe om hvilken vin som er i glasset? Bli med når panelet vårt bestemmer seg for hva de tror de smaker på - og hør om de treffer eller bommer grovt når de gjetter alder, pris og opprinnelsessted. Hvis du er nysgjerrig på blindsmaking og hvilke elementer i en vin som kan ta oss til spesielle druer og steder i verden: Nyt dagens episode. Har du spørsmål til oss? Send dem til [email protected] - vi blir så glade for alle som skriver til oss. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/15/201820 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

99 Champagne - landskap, lagring, solera og sukkertilsetning

I denne episoden tar vi for oss verdens mest kjente (og kanskje beste?) musserende vin. Anne og Trond Erling forteller om sin nylige reise til Champagne: Hvordan landskapet ser ut, hva vinmakerne er opptatt av og hvordan de lager og lagrer vinen sin. Vi svarer også på et spørsmål fra en lytter som lurer på hvordan champagne bør lagres, og om det har noe for seg å legge rimeligere utgaver i kjelleren. I tillegg blir du kjent med noen viktige og trendy begreper i champagnens verden: Dosage, solera og Recoltant Manipulant. Har du spørsmål til oss? Send dem til [email protected] - vi blir så glade for alle som skriver til oss. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/8/201837 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

98 Lytterspørsmål: Kjendisvin og verdens mest dyrkede vindrue

Deilig å være tilbake igjen med nye episoder av Vinmonopolets podcast! Vi har fått masse lytterspørsmål i det siste, og i denne episoden svarer vi på en rekke av dem: * Hvor mye druer trengs for å lage en flaske vin? * Hvordan lages viner med kjendiser på etiketten? * Hvilken vindrue er verdens mest plantede? * Hva er forskjellen på spisedruer og vindruer? Dessuten svinger vi innom Marlon Brando og Elvis Presley, i tillegg til mye annet. PS! I denne episoden sier Trond Erling at det finnes en egen episode om druen Ugni Blanc. Den finnes for så vidt, men den heter "Cognac - en introduksjon". Har du spørsmål til oss? Send dem til [email protected] - vi blir så glade for alle som skriver til oss. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/1/201819 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

97 Portvin og sherry - gamlisvin eller hipstervin?

I denne episoden svarer vi på et spørsmål fra Camilla Aase, som er nysgjerrig på portvin og sherry: * Er det sånn at årgangsportvin er bedre enn tawny eller vice versa? * Hvor kommer ruby-portvin inn i bildet? * Hva er forskjellen på sherrytypene fino, amontillado og oloroso? I tillegg svinser vi innom tapas, Rotary og hipstere. Visste du forresten at "10 year old tawny" ikke er ti år gammel? Eller at Pedro Ximénez ikke er en person, men en drue? Hvis du - som Camilla - lurer på noe om øl, vin, mat og drikke: Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/27/201835 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

96 Stig Spesial - vi svarer på alt!

DETTE er en av de morsomste episodene vi noen gang har spilt inn! :) Vi har nemlig fått inn en drøss med spørsmål om vin og øl fra én av våre lyttere: Stig Furu. Og ikke bare er spørsmålene hans mange, de er gode også: * Kan klimaendringene gjøre Norge til et vinproduserende land? * Hvordan vet man når en lagringsvin er klar til å drikkes? * Hva skjer i nye vinland som Romania og Moldova? * Hadde vikingene flere typer øl og mjød? Hvordan brygget de? * Har de polansatte smakt alle vinene på Polet, eller baserer de anbefalingene sine på ting de har lest? * Har formen på flaska noe å si for vinens lagringsdyktighet? Dette og mere til får du svar på i dagens "Stig Spesial". Hvis du - som Stig - lurer på noe om øl, vin, mat og drikke: Send en e-post til [email protected] med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/20/201830 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

95 Loire - bli kjent med vinene

Frankrikes lengste elv byr også på noen av de mest spennende vinområdene. Bli med oss på en reise fra vest til øst langs Loires bredder - og bli kjent med vinene. Fra Savennieres til Sancerre, fra Chinon til Coteaux de Layon. Chenin Blanc, Cabernet Franc og Melon de Bourgogne er blant nøkkeldruene. Loire byr på røde, hvite og boblende viner i verdensklasse, både tørre og søte. Men hva består forskjellene i? Hvordan ser landskapet ut? Og hvilken mat passer til? Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/13/201831 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

94 Cinsault - lys og smaksrik rødvin fra sør

Cinsault er en blå drue som tidligere er best kjent som arbeidshest, Pinotage-pappa og blandingsdrue, men som de siste åra er blitt tatt mer og mer på alvor. Og godt er det, for på sitt beste kan denne druen gi rødviner som til tross for sin lyse farge byr på konsentrert og fersk smak av røde bær og duft av sommerblomster. I Sør-Afrika lages det spennende rødviner av Cinsault, av økende kvalitet både i lavere og høyere prisklasse. Og i denne episoden kan du bli litt bedre kjent med denne druen. Fortsett gjerne å sende inn spørsmål til oss. Vi setter stor pris på alt engasjementet! Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
7/2/201813 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

93 Piemonte - mer enn Barolo

Tenk hvis du bare kunne drikke vin fra én eneste region i verden resten av livet. Hvilken ville du valgt? I denne episoden leker vi med denne tanken - men vi får ikke velge selv, vi må forholde oss til den regionen lykkehjulet vårt stopper på. Og det ble Piemonte i Italia. En klassisk region, først og fremst kjent for sine rødviner som Barolo og Barbaresco. Men blir ikke det litt kjedelig og tungt i lengden? Har Piemonte mer å by på enn kjøttvennlige rødviner med snerp og kraft? Vi tar utfordringen... :) Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/25/201823 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

92 Petit Manseng - bli kjent med en ukjent drue

Det finnes en teori om at alle mennesker har en spennende historie å fortelle. Gjelder det for druer også, mon tro? I denne episoden stopper lykkehjulet vårt i hvert fall på den mindre kjente druen Petit Manseng. Og det viser seg at dette en drue som er verdt å bli kjent med dersom du liker: * Sitronterte * Multer * Friske, spennende og tørre hvitviner Bli med til Jurancon sørvest i Frankrike! Fortsett gjerne å sende inn spørsmål til oss. Vi setter stor pris på alt engasjementet! Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/18/201811 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

91 Sangiovese - bli kjent med druen

Sangiovese er druen som står bak verdenskjente og renommerte rødviner som Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano. I dagens episode har vi snurret på lykkehjulet vårt, og det stoppet i Italia, nærmere bestemt på denne toskanske druen. Hva smaker rødvinen, hvilken mat passer til - og når er det helt riktig å velge en vin av Sangiovese? Hint: Asterix og Obelix. Vi prøver oss også på en liten tankelek: Hva ville skjedd dersom en allmektig diktator sørget for at all vin i verden ble laget av Sangiovese? Og finnes det en grunn til at druen ikke har blitt så populær å dyrke utenfor hjemstedet Toscana? Fortsett gjerne å sende inn spørsmål til oss. Vi setter stor pris på alt engasjementet! Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/12/201812 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

90 Blindsmaking - svale urter og skallaroma

«Oi! Dette var noe eget!» Slik lød det da panelet stakk nesa ned i glasset under dagens blindsmaking. En intens og aromatisk vin, med noe svalt som minner om humle eller kvae. Og samtidig moden frukt. Hva kan det være? I dagens episode kan du også lære hva umami er - og hvilken drue som høres ut som en p-pille! Hvis du er nysgjerrig på blindsmaking og hvilke elementer i en vin som kan ta oss til spesielle druer og steder i verden: Nyt dagens episode. Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
6/5/201817 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

89 Gjær - naturvin, spontangjæring og estere

I dagens episode snakker vi om gjærens rolle når druer skal bli til vin. Det høres kanskje teknisk og kjedelig ut? Vi prøver å gjøre det forståelig og gøy. Gjærsopp finnes overalt - du har det antakeligvis på kroppen akkurat nå - men vi tenker ikke så mye på hva gjærsoppen driver med. Hva er egentlig naturvin? Hvordan smaker vindruer før de knuses og begynner å gjære? Og hva betyr «brettanomyces» og «spontangjæret»? Lytteren Benny Hjertaas har ønsket seg dette temaet, og han er interessert i øl. Hos bryggeriene snakker man i mye større grad om ulike gjærtyper og -aromaer enn i vinens verden. Det bør det kanskje bli en endring på. Som Anne og Anders påpeker: Gjærsoppen spiller en stor rolle i vinproduksjon, og bør regnes med når man snakker om terroir og viner med særpreg og adresse. Fortsett gjerne å sende inn spørsmål til oss. Vi setter stor pris på alt engasjementet! Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten vår.
6/1/201829 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

88 Sødme i vin - hva betyr egentlig «tørr»?

Hva betyr egentlig ordene «tørr» og «søt» når vi snakker om vin? Og hvordan kan én person like tørre viner og en annen like sødme - og likevel kan de nyte samme vin? En av våre kjære lyttere har sendt en e-post og bedt oss snakke om sødme i vin. Dette er utvilsomt et tema som det er vanskelig å både forstå og snakke om, for mange av oss. Finnes det viner som smaker søtt, men er tørre? Hvor i verden kan vi finne gode, søte viner? Kan man lukte sødme? Vi hiver oss ut i sukkerlaken og prøver å svare så godt vi kan. Fortsett gjerne å sende inn spørsmål til oss. Vi setter stor pris på alt engasjementet! Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/24/201823 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

87 Blindsmaking - tre eksperter går i baret

I starten av denne episoden, hvor vi blindsmaker en vin av svarte glass og med lyset dempet, tøyser vi med hvordan vi ville reagert hvis vi tok fullstendig feil. For eksempel hvis vi beskrev det vi trodde var en rødvin, og så viste det seg å være en hvitvin. Uten å røpe detaljene: Det var omtrent det som skjedde... Så hvis du synes det er gøy å høre selverklærte vineksperter være på villspor - eller hvis du er nysgjerrig på blindsmaking og hvilke elementer i en vin som kan ta oss til spesielle druer og steder i verden: Nyt dagens episode! Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/16/201815 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

86 Nasjonalitet i vin og øl (Fordommer Spesial!)

Hva betyr nasjonaliteten for vin og øl? Er det noen fellestrekk som gjør fransk vin fransk - bortsett fra at den kommer fra Frankrike? Det lurer Matthew Berry på. Og vi svarer - på en litt flåsete måte. I dagens episode tar vi nemlig på oss de fordomsfulle hattene, og prøver å tegne et bilde av hva som karakteriserer drikke fra ulike steder på jordkloden. For det er jo sånn at amerikansk vin er svær og uelegant, mens sørafrikansk rødvin alltid lukter som sot og røyk, ikke sant? Spansk vin er alltid fatlagret, mens tysk hvitvin er søt og klissete. Ikke sant? ;) Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/7/201826 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

85 New Zealand - tydelig og bærekraftig vin

Bli bedre kjent med New Zealand - vinlandet som ligger så langt borte som du kan komme fra vår lille krok i verden. Her lages det Pinot Noir og Sauvignon Blanc i verdensklasse, og det med et helt særegent preg. Stikkord: Ren frukt, friskhet og skrukork. Marlborough er ikke et sigarettmerke, men en vinregion du bør kjenne til. Hvitvin herfra er stjerneeksempler på det vi kaller aromaintensitet i vin. Kiwiene kan også by på et av verdens sørligste vinområder, Central Otago, og de er verdensledende på bærekraftig vinproduksjon. Fortsett gjerne å sende inn spørsmål til oss. Vi setter stor pris på alt engasjementet! Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/30/201815 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

84 Ufiltrert drikke - øl, eplemost og Col Fondo

Husker du den gangen eplemost alltid var klar, brungyllen og på glassflaske? Nå er de fleste enige om at den beste eplemosten er den ufiltrerte, uklare som smaker ferskere og bedre. På Vinmonopolet er flere typer drikke umulige å se gjennom - det kan være alt fra eplemost til håndverksøl, hvitvin, rødvin, musserende og brennevin. Naturlig perlende vin som petnat eller Col Fondo har du kanskje hørt om? De er gjerne skyet. Hvorfor er enkelte produkter uklare? Hvordan har de blitt slik? Smaker grumsete og matt drikke annerledes (og bedre?) enn blank og klar drikke? Og er det sunnere? I dagens episode snakker vi uten filter. Vi roter oss blant annet innom morgenurin, «Fola, fola Blakken» og begrepene sporco og limpido. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/23/201818 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

83 Zinfandel - bli kjent med druen

«Howdy! I'm Zinfandel! A great grape. I make wine great.» I dagens episode snakker vi om druen som ved første øyekast kan virke som vinverdenens svar på Donald Trump: Zinfandel. Rik, kraftig, tydelig og lett å forstå. Men rommer rødvinen av Zinfandel også detaljene, konsentrasjonen og de store følelsene? Det er ett av temaene vi kommer inn på. I tillegg snakker vi om hvor Zinfandel kommer fra, hva druen Primitivo har med saken å gjøre - og hva slags mat som passer til. Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/16/201812 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

82 Bulgaria - vinlandet som forsvant

Vi har snurret på lykkehjulet vårt igjen, og denne episoden viste seg å skulle handle om ... Bulgaria?! Bulgarsk vin var ganske populært i Norge for 20-30 år siden, men har så godt som forsvunnet fra Vinmonopolets vareutvalg. Kanskje venter det en ny vår for landet ved Svartehavet og andre vinland i Øst-Europa? Vi forteller etter fattig evne hvordan bulgarsk vin lages, og hvordan den smaker. Vi svinger dessuten innom kooperativ-systemet og den Nebbiolo-aktige druen Mavrud som hører hjemme i Bulgaria. Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/9/201811 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

81 Garganega - bli kjent med druen

Nok en gang har vi snurret på vårt lykkehjul, og skjebnen bestemte at denne episoden skulle handle om den grønne druen Garganega. Aldri hørt om den? Men hvitvinen Soave har du nok hørt om. Og Garganega er altså dronningen av Soave. Anne og Anders forklarer hvordan vinen smaker, og hvilke ulike stiler som finnes. Vi tar også et lite oppgjør med italienske vinbønders evne til å ta denne druen på alvor. Selv om vi kommer til å bruke lykkehjulet vårt både titt og ofte, håper vi at dere fortsetter å sende inn spørsmål til oss. Dere er så flinke, inspirerende og nysgjerrige! Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/3/20189 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

80 Lagring av vin - temperatur, lys og liggeretning

Stemmer det at vin må lagres mørkt, kjølig og liggende? Og i så fall: Er det trygt å kjøpe vin fra Vinmonopolets butikker - hvor lyset står på, det er romtemperatur og flaskene står i hyllene? Bård Solvang har sendt inn en e-post til oss om dette temaet, og vi svarer så godt vi kan. Heldigvis er det trygt å kjøpe vin på Polet. Det kan vi blant annet takke Kim for. Hør mer om ham i denne episoden. I tillegg tipser vi om en snarvei til utviklet vin - og Anders lanserer en fuktighetskrem for vinkorker. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/26/201820 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

79 Bli kjent med vin fra Sicilia

For andre gang snurrer vi på vårt «lykkehjul», maskinen som bestemmer hvilke druer eller områder våre podcastepisoder skal handle om! Denne gangen endte vi opp med å reise til Sicilia i Italia. Der lages det både rød, hvit og søt vin. Hvordan smaker den? Hvilke druer brukes? Og hva slags mat passer vinene til? Anne blir blank i øynene når hun forteller om delikatessene på ferieøya, og Anders synes Sicilia er et av verdens mest spennende vinområder. Det har nemlig skjedd mye der de siste årene. Fortsett gjerne å sende inn spørsmål til oss. Vi setter stor pris på alt engasjementet! Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/20/201818 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

78 Tempranillo - bli kjent med druen

Nå vet du at denne episoden skal handle om druen Tempranillo. Det visste ikke vi da vi spilte den inn... Vi har nemlig laget et «lykkehjul» som bestemmer hvilke druer eller områder vi skal lage podcastepisoder om! I første runde stoppet altså hjulet på den viktigste druen i Rioja i Spania, en mye brukt drue i flere spanske vinregioner (og i Portugal, hvor den kjennes best som Tinta Roriz). Men hvordan smaker vin av Tempranillo-druer? Hvilken mat passer til? Finnes det ulike stiler? Anne kan avsløre hvilken rødvin som passer best til reker, og Anders forteller om en ut-av-kroppen-opplevelse han har hatt med nettopp Tempranillo. Selv om vi kommer til å bruke lykkehjulet vårt både titt og ofte, håper vi at dere fortsetter å sende inn spørsmål til oss. Dere er så flinke, inspirerende og nysgjerrige! Send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/13/201812 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

77 Blindsmaking - har vinen bobler?

Igjen har vi fått en hemmelig vin i våre svarte smakeglass. Oppgaven er, som vanlig: å finne ut av hvilken drue vinen er laget av, hvor den kommer fra og hva den koster. Anders synes vinen lukter kropp og sure sokker, men er usikker på om odøren kommer fra ham selv. Anne mener hun kjenner sevje og noe smøraktig. Det høres kanskje ut som en rar vin, men dette viser seg å være noe som både er friskt, nytt og spennende. Hva er skrumpepler? Finnes det fruktig voks? Har aroma av høy og nøtter noe å gjøre i en vin? Og hva er egentlig berme? Den eneste måten å finne ut av det på, er å høre på denne episoden. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/8/201817 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

76 Har vinglasset noe å si?

Visste du at det mange kaller stetten på et vinglass, egentlig heter noe annet? I denne episoden deler Anders et forskningsprosjekt (på lavt nivå) han har jobbet med om vinglass, og vi diskuterer hvorfor det finnes så mange ulike glass for vin - men ikke for vann, cola eller melk. Hvor mye spiller psykologi inn? Er det bare humbug når enkelte glassprodusenter lager egne glass for ulike druer? Kan man like gjerne bruke et vannglass med rette kanter? Det kan du gjerne teste hjemme. Og lukt er én ting - men kan man også smake forskjell på vin fra ulike glass? Anders forteller dessuten om et vaskekte japansk sniffekamera - en luktemaskin, rett og slett. I tillegg svinger vi innom odoranter, reduktivitet og glassets anatomi. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/8/201817 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

75 Vi blindsmaker - av svarte glass!

Hva er poenget med å smake av helt svarte vinglass? Jo, vi skal se hvor enkelt det er å smake forskjell på rødvin og hvitvin når vi ikke vet hva som er i glasset. Vår lure kollega Håkon har helt opp en ukjent vin til panelet, som skal beskrive vinen så godt de kan. Hvor kommer vinen fra? Hva koster den? Og hvordan smaker den? Vi forklarer uttrykket "reduktiv", og forklarer hvorfor vin kan lukte svidd gummi, promp eller brent hår. Bli gjerne med og gjette underveis - og svaret får du i slutten av episoden. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
2/1/201816 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

74 Bli med til det nye Spania

Det er lenge siden spansk vin bare var Rioja Gran Reserva med gullnetting og snirklete bokstaver på en flaske med imitert støv utenpå. I dag lages det lettere, friskere og fruktigere viner, av en ny generasjon vinmakere. Og i denne episoden tar vi en liten rundtur til Tenerife, Ribeira Sacra, Bierzo og Sierra de Gredos utenfor Madrid. I tillegg spår Anders at området Bizkaiko Txakolina i Baskerland blir den neste hipstervinen. Men hvor ny er egentlig denne nye bølgen av spansk vin? Er den unik for Spania? Vi prøver å dykke ned i denne trenden, samtidig som vi forteller hva det smaker av vinene som lages av druene Listan Negro, Mencia, Garnacha og Hondarrabi Zuri. Olé! Gjør slik Espen Nersveen har gjort til denne episoden: Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
1/23/201823 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

73 Smak og stemning - slik blir jula god for alle

(Se også episoden "Drikke til julemat" fra 2015) Denne gangen har Trond Erling og Anders fått besøk i studio av Elise Nyborg Eriksen fra alkovett-organisasjonen AV-OG-TIL og Anne Zondag fra Matprat. Denne episoden handler nemlig om hvordan vi kan få gode smaksopplevelser med mat og drikke i jula, uten at det går ut over barna eller andre som kan bli skadelidende av litt for mye alkohol. Anders tipser om alkoholfri og litt svakere drikke som gjør jobben vel så godt som akevitt og kraftige rødviner. Elise forteller om en jente som telte på fingrene hvor mange glass faren drakk på julaften - og gir noen råd om hvordan vi kan være bevisste uten å bli fanatiske eller la det gå ut over kosen. Og Anne kan avsløre at om du er opptatt av kontroll, helse og livsstil er du ikke alene - du er tvert imot en del av en voksende trend. God mat, god drikke og god stemning, her får du oppskriften på hvordan du kan beholde alt dette på julaften. Vinmonopolets eksperter gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten. Og ha en riktig god jul! Vi er tilbake i 2018.
12/15/201731 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

72 Hva betyr ordene på etiketten?

En lytter lurer på hva vi kan vite om en flaske vin ut fra det som står på etiketten. Og vi hjelper gjerne til! Vi tar en kikk på noen vanlige ord og uttrykk på vinflasker, og går gjennom hva de betyr. Noen produsenter velger å skrive hvordan vinen er laget - og til og med små noveller for å sette stemningen - mens andre er mer «hemmelighetsfulle». Har du lurt på hva «Vieilles Vignes», «Gutsabfüllung» eller «DOCG» betyr? Her får du forklaringen. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/11/201727 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

71 Slik behandler vi vinen vår

Hvordan skal vinen oppbevares? Hva slags opptrekkere og glasstyper trenger man? Og hvilken temperatur skal vinen serveres ved? Vin er et fag med mange spørsmål, mye usikkerhet - og få fasitsvar (selv om enkelte mener at det finnes to streker under svarene også i vinens verden). I denne episoden forteller Anne, Anders og Trond Erling hvordan de gjør det på hjemmebane når de skal oppbevare og servere vin. Kanskje lærer du noen smarte triks - eller får et mer avslappet forhold til vinen du har i huset. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
12/6/201724 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

70 Blindsmaking - hvilken rødvin er dette?

Vi har fått en vin i glasset, og skal prøve å finne ut hvor den kommer fra og hvilken drue den er laget av. Hvordan lukter eikefat? Rødvinen har et lilla- eller blåskjær, hva kan det fortelle oss? Den lukter tiltalende av mørke bær, blomster og urter, hvilke druer kan vi utelukke da? Tigerbalsam, tjære og rå poteter er også innom i panelet. Vi fortsetter vårt grunnkurs i blindsmaking, så heng med! Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/13/201717 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

69 Nebbiolo - bli kjent med druen

Barolo! Barbaresco! De store vinene fra Piemonte er basert på druen Nebbiolo, og den skal vi bli bedre kjent med i dag. Anders tenker på modne kirsebær, tobakk og en norsk furumo. Anne drømmer om roser, asfalt og trøfler. Hvordan smaker rødvin av Nebbiolo? Hva slags mat passer til? Kan man egentlig smake forskjell på Barolo og Barbaresco i en blindsmaking? Og hva med Piemonte og California? Det er Ruben Rosbach som har ønsket seg dagens tema. Gjør som Ruben, og send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
11/7/201715 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

68 Cognac - en introduksjon

Vi har fått brev fra en lytter som ønsker å lære mer om et av verdens mest kjente brennevin: Cognac. Hvordan lages cognac? Hva er forskjellen på VS, VSOP og XO? Hva slags glass bør cognacen serveres i, og skal den være varm eller kald? Vi tar også en kikk på begreper som rancio og eau-de-vie, og gir deg et triks for å kjenne igjen cognac fra det beste området: Grande Champagne. Det er Dennis Bruheim som har ønsket seg dagens tema. Gjør som Dennis, og send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/30/201724 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

67 Bli kjent med vin fra Friuli

Det italienske vinområdet Friuli er spennende på så mange måter: * Det ligger i Italias armhule * Her lages vinens bunad * Her bor skinkefolket Forvirret? Slapp av, i denne episoden tar vi deg med på tur til et vakkert vinområde hvor det lages særegen rødvin, oransjevin og kanskje Italias beste hvitviner. Underveis er vi innom områdene Carso, Collio og Colli Orientali - og druene Schioppetino, Refosco/Terrano, Friulano, Malvasia og Ribolla Gialla. Ukjente navn, kanskje, men i denne episoden hjelper vi deg litt på vei. Vi forteller også hvorfor noen av vinene fra Friuli er spennende valg til julemat og høstens retter av lam og vilt. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/24/201724 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

66 Drikke til fårikål

Hva passer best til Norges nasjonalrett fårikål? Oppskriften på retten er såre enkel: Får i kål (og litt pepper). Likevel har fårikålen kompleks og rik smak, og det fins mye drikke som passer til, Mange foretrekker øl og akevitt, men hvilke typer skal man velge? Hvitvin går til det meste, men gjelder det også fårikål? Rødvin og lam må vel gå sammen som hånd i hanske? Vi gir deg de trygge tipsene - og noen litt mer overraskende. Underveis lærer du forhåpentligvis også litt om hvor fargen i akevitt kommer fra, og hvilke andre brennevin som kan være en god match til fårikålgryta. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/16/201714 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

65 Hvordan fungerer blindsmaking?

Blindsmaking er noe enkelte vininteresserte driver med. De lukter og smaker, og forsøker å plassere vinen så nøyaktig som mulig på kartet. Er dette bare et partytriks, eller kan det hjelpe oss å forstå en vin bedre? Og hvordan går man fram hvis man vil dykke ned i vinen på Sherlock Holmes-vis? I denne episoden kaster vi oss utpå og forsøker å resonnere oss fram til hvilken vin vi har fått i glassene våre. Vi snakker om geografi, alder, farge, smak og aroma, og prøver å trekke noen logiske slutninger ut fra det vi lukter og smaker. Hvem kommer nærmest fasiten? Hvem er mest på bærtur? Klarer noen av oss å finne ut hva det er vi smaker på? Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/10/201723 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

64 Drikke til sushi

Enten du gjør som Anders og velger milde smaker som kamskjell, eller som Trond Erling og går for syndig sushi med friterte kongereker og chilimajones, så får du god hjelp til å velge drikke av oss i Vinmonopolet. Heldigvis er sushi ganske lett å matche med drikke. Det er mye som fungerer bra, men i denne episoden får du tips til kombinasjoner som er ekstra gode. Vi må innom tysk riesling med litt sødme, men det finnes flotte sushidrikker med og uten alkohol også fra Japan, Norge, Frankrike og andre land. Det er Fredrik Farkas som har satt oss på sporet av dagens tema, med et spørsmål om musserende vin til sushi. Gjør som Fredrik, og send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
10/3/201714 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

63 Ekte sider

Ekte sider har ingenting med kaktus, lime eller bringebær å gjøre. På samme måte som vin bare kan lages av druer, kan ekte sider bare lages av epler eller pærer. Men hvordan smaker en ekte sider? Hvordan lages den? Hvilke typer finnes? Og hva slags mat passer de til? Og hva har gjort skikkelig sider til en av de raskest økende produktgruppene på Vinmonopolet? Vi svinger innom Hardanger, England, Spania og Frankrike for å svare på alt dette. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/26/201712 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

62 Jura - på seks minutter

Her er en kort episode med en lynrask introduksjon til vinområdet Jura i Frankrike. En liten amuse bouche, om du vil. Vi går ikke i dybden, men kommer likevel innpå de ulike druene og vinstilene som lages i dette lille, men spennende området øst i Frankrike. I tillegg til denne har vi laget tre lengre episoder fra vårt besøk i Jura. Sjekk dem gjerne ut hvis dette ga mersmak. Hva liker du best? Korte eller lange episoder? Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/19/20176 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

61 Jura - alt du trenger å vite (del 3 av 3)

Slimete gjærsopp! Gjeddemuffins! Villsvin! Lykkelige kyr! Hva har alt dette med vin å gjøre? Det må vi til vinområdet Jura for å forstå. I høst har vi altså vært på reise til Jura i Frankrike, og i denne episoden får du en introduksjon til alt området har å by på: * Mat: Osten comté, vilt, nøtter og innlandsfisk * Musserende: Cremant i toppklasse * Rødvin: Pinot Noir, Trosseau og Poulsard * Hvitvin: Chardonnay, Vin Jaune og Savagnin med og uten slør * Spesialiteter: Vin de Paille og Macvin de Jura Vi guider deg gjennom begreper som ouille og sous voile, og områder som Chateau-Chalon, L'Etoile, Arbois og Cotes du Jura. Hvordan smaker maten, hvordan lukter vinen, og hvordan ser det ut i dette lille, men spennende området? Dette er den tredje episoden fra vårt besøk i Jura. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/19/201730 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

60 Slik foregår en innhøsting - Jura del 2 av 3

Har du noen gang lurt på hva som skjer når druene høstes og skal bli til vin? Vi fikk være med en vinmaker i Jura gjennom en hel dag, og i denne episoden går vi gjennom en vanlig dag under vinhøsten. OBS! Lyden er ikke helt super i denne episoden, men forhåpentligvis tåler du litt bilstøy. Det var nemlig så spennende å være med på innhøstingen at vi måtte ta opp podcasten mens vi kjørte bil... Hvor tidlig må vinmakeren stå opp? Hva må han tenke på underveis? Hvem høster druene, og hvordan gjøres det? Vi snakker blant annet om fordeler og ulemper ved å høste druer med maskin, og avliver en myte om føtter og vin. Dette er den andre av tre episoder fra vårt besøk i det franske vinområdet Jura. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/15/201717 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

59 Vin til comté (og annen ost) - Jura del 1 av 3

Vi er på tur, og derfor er denne podcast-episoden litt annerledes, på flere måter: 1. Vi befinner oss ikke i vårt vanlige studio i Oslo, men i vindistriktet Jura øst i Frankrike. 2. Vi sitter ute i en blomstereng og spiser ost og smaker (og spytter!) den lokale vinen. 3. Episoden er basert på en drøm Anders hadde for et par år siden... :) Vi ser på tre ulike vinstiler av druen Savagnin (ouillé, uten slør; sous voile, under slør; og vin jaune, gul vin) og tester hvordan vinen passer til faste, modne oster som comté. Dessuten ser vi kjapt på to andre lokale druer: Poulsard og Trousseau. Dette er den første av tre episoder fra vårt besøk i Jura. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/8/201727 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

58 Vin fra California

Cabernet, Pinot Noir, Napa Valley - i denne episoden kan du bli med oss til California! I hvert fall nesten. Vi sitter som vanlig i et studio, men Anders har vært i California og intervjuet noen flinke vinmakere. Sammen med dem tar vi en mental reise rundt i solskinnsstaten ved Stillehavet og ser på vinen som lages der. Hvordan smaker en klassisk Napa Valley Cabernet Sauvignon? Hvilke spennende, ukjente druer prøver de seg på om dagen? Og hvordan fungerer det å lage vin uten å dyrke druene selv? I tillegg får du vite hva 80-tallet og amerikansk vin har til felles. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Tusen takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
9/4/201737 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

57 Vin fra Østerrike - på ti minutter

Vinlandet Østerrike er i vinden, og setter sitt preg på polhyller og vinkart med både hvite og røde viner. Vi har fått et brev fra Håkon, som lurer på om vi kan beskrive hvordan vin av druen Grüner Veltliner smaker, hva som skiller den fra østerriksk riesling - og hva som gjør dette til en god matvin. Dessuten ser vi på de stadig mer populære rødvinene fra Østerrike, laget av lokale druer som Blaufränkisch og Zweigelt. Vanskelige navn, men flotte viner. Anne og Anders mener til og med at en av dem kvalifiserer til betegnelsen «verdens beste rødvinsdrue» ... Gjør som Håkon, og send en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
8/30/201710 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

56 Ølguidene: Trendy øl

(OBS! Dette er en lydversjon av vår nye videoserie Ølguidene, til glede for våre trofaste podcast-lyttere. Vil du se Anders og Martin diskutere og gestikulere i flott farvefjernsyn? Du kan se videoene på video.vinmonopolet.no/ eller på www.youtube.com/asvinmonopolet ) Produktsjef Martin Tønder Smith og varefaglig rådgiver Anders Roås Stueland, begge fra Vinmonopolet, guider deg trygt og enkelt gjennom øljungelen. Ølentusiast Unni Irmelin Kvam stiller dem spørsmål. Og i denne fjerde episoden er det trendy øl som står på plakaten. Øl laget med bakterier høres kanskje ekkelt ut, men det er syrlig, spennende øl som i vinden. Hvilke typer finnes? Det kan jo være fristende å gi et øl i gave til en skikkelig ølentusiast og hjemmebrygger - men hva bør man velge da? Og glutenfritt øl, hvordan finner vi det? Smaker det annerledes enn annet øl? Anders og Martin tester, ved hjelp av god, gammeldags blindsmaking. Kanskje er du nysgjerrig på det stadig mer spennende utvalget av øl i Norge. Kanskje har du lyst til å prøve noe annet enn pils, men er usikker på om håndverksøl er noe for deg. Kanskje har du lyst til å forstå litt mer av ord og uttrykk som brukes i barer og butikker. Uansett: Ølguidene er her for å hjelpe deg!
6/23/20176 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

55 Ølguidene: Øl og mat

(OBS! Dette er en lydversjon av vår nye videoserie Ølguidene, til glede for våre trofaste podcast-lyttere. Vil du se Anders og Martin diskutere og gestikulere i flott farvefjernsyn? Du kan se videoene på https://video.vinmonopolet.no/ eller på http://www.youtube.com/asvinmonopolet ) Produktsjef Martin Tønder Smith og varefaglig rådgiver Anders Roås Stueland, begge fra Vinmonopolet, guider deg trygt og enkelt gjennom øljungelen. Ølentusiast Unni Irmelin Kvam stiller dem spørsmål. Og i denne tredje episoden er det øl og mat som står på plakaten. Hvilket øl passer best til hamburger? Hva har Maillard-effekten med øl å gjøre? Og hva er ølets svar på cola? Anders og Martin smaker kombinasjoner av mat og øl på en litt uvanlig måte: Blandet sammen i blender... I tillegg tipser de om gode opplevelser med øl og dessert, og velger ett øl som kan serveres gjennom en middag med flere retter. Kanskje er du nysgjerrig på det stadig mer spennende utvalget av øl i Norge. Kanskje har du lyst til å prøve noe annet enn pils, men er usikker på om håndverksøl er noe for deg. Kanskje har du lyst til å forstå litt mer av ord og uttrykk som brukes i barer og butikker. Uansett: Ølguidene er her for å hjelpe deg!
6/14/201711 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

54 Ølguidene: Smaking av ulike ølstiler

(OBS! Dette er en lydversjon av vår nye videoserie Ølguidene, til glede for våre trofaste podcast-lyttere. Vil du se Anders og Martin diskutere og gestikulere i flott farvefjernsyn? Du kan se videoene på https://video.vinmonopolet.no/ eller på http://www.youtube.com/asvinmonopolet ) Kanskje er du nysgjerrig på det stadig mer spennende utvalget av øl i Norge. Kanskje har du lyst til å prøve noe annet enn pils, men er usikker på om håndverksøl er noe for deg. Kanskje har du lyst til å forstå litt mer av ord og uttrykk som brukes i barer og butikker. Uansett: Ølguidene er her for å hjelpe deg! Produktsjef Martin Tønder Smith og varefaglig rådgiver Anders Roås Stueland, begge fra Vinmonopolet, guider deg trygt og enkelt gjennom øljungelen. Ølentusiast Unni Irmelin Kvam stiller dem spørsmål. Og i denne andre episoden er det ølsmaking som står på plakaten. Hvilke stiler er det smart å velge hvis man vil smake litt forskjellig? Hvordan smaker det tyske hveteølet hefe-weisse? Eller en belgisk geuze? Anders og Martin forklarer også hva Imperial betyr, og svarer på spørsmål om ølglass og smaksforskjeller.
6/6/20178 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

53 Rødvin og sjokolade

Passer rødvin til mørk sjokolade? Det syntes i hvert fall Marianne fra Bergen da hun fikk det servert i Frankrike. Men hjemme i Norge fikk hun råd om å unngå denne kombinasjonen! Hvorfor det? Hva kan gå galt? Vi ser nærmere på kombinasjonen av mørk sjokolade og rød vin i denne episoden. Hvordan smaker sjokolade, og hvordan velger vi vin til? Et smart tips kan være å ta utgangspunkt i hva som kler sjokoladesmaken i desserter, mener Anne og Anders. Hvilke egenskaper må vinen ha? Må den være søt? Eller varm? Kan vi bruke øl eller sterkvin i stedet? Her får du både trygge og eksperimentelle vinvalg til sjokoladekosen. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du - som Marianne - har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/22/201714 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

52 Ølguidene: Hva er greia med IPA?

(OBS! Dette er en lydversjon av vår nye videoserie Ølguidene, til glede for våre trofaste podcast-lyttere. Vil du se Anders og Martin diskutere og gestikulere i flott farvefjernsyn? Du kan se videoene på https://video.vinmonopolet.no/ eller på http://www.youtube.com/asvinmonopolet ) Kanskje er du nysgjerrig på det stadig mer spennende utvalget av øl i Norge. Kanskje har du lyst til å prøve noe annet enn pils, men er usikker på om håndverksøl er noe for deg. Kanskje har du lyst til å forstå litt mer av ord og uttrykk som brukes i barer og butikker. Uansett: Ølguidene er her for å hjelpe deg! Produktsjef Martin Tønder Smith og varefaglig rådgiver Anders Roås Stueland, begge fra Vinmonopolet, guider deg trygt og enkelt gjennom øljungelen. Ølentusiast Unni Irmelin Kvam stiller dem spørsmål. Og i første episode er det India Pale Ale som står på plakaten. Hva er egentlig greia med IPA? Hvorfor sjekker noen datostemplingen hver gang de kjøper denne typen øl? Hva betyr tørrhumling? Og hva er egentlig forskjellen på White IPA, Black IPA, Imperial IPA, Double IPA og New England IPA?
5/9/201710 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

51 Feil i øl

Vin kan være korket, oksidert eller ha andre feil, det visste du kanskje. Men hva med øl? Hvilke feil og usmaker kan vi finne i øl? Og hvor vanlig er det med slike feil? Hva har gått galt når ølet lukter hundemat eller ridderost? Hva betyr brett? Og hva har Harry Potter og en av de mest vanlige ølfeilene til felles? En av våre kjære lyttere har ønsket seg en episode om ølfeil, og her kommer den! Vi går gjennom vanlige og ubehagelig feil i ølhylla - og forteller hva du kan gjøre dersom du har vært uheldig og fått en dårlig flaske eller boks fra Polet. Spørsmålet kom inn via kundesenteret vårt - som er et av Norges beste, og fylt av flinke folk som kan hjelpe deg med tips og råd, bestilling og mye annet. Du når dem på 04560 / 22 01 50 00 , [email protected] eller chat-funksjonen på https://www.vinmonopolet.no Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
5/4/20179 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

50 Tysk hvitvin med sødme - hva skal vi bruke dem til?

Riesling fra Tyskland er blant verdens aller beste, prestisjetunge og lagringsdyktige hvitviner. Her i Norge er vi glade i tørr hvitvin, og tysk riesling er ikke noe unntak. Men det lages også hvitvin med sødme langs tyske elver som Mosel og Rhinen, og de får navn etter hvor modne druene er og hvor søt vinen blir: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Eiswein er betegnelser du kan støte på. Hva betyr det? Hvordan smaker vinen? Og hva kan vi bruke dem til? Vi gir deg tips til hvilke matretter du kan matche slike tyske viner med litt eller mye sødme til. Alt fra asiatiske gryter til foie gras. Send gjerne en e-post til [email protected] hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/26/201713 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

49 Hvordan ha det gøy mens du lærer om vin

Hvordan kan du få aha-opplevelser når du smaker på vin? Kan du lære om smak og aroma uten å pugge kommuner i Piemonte? En av våre kjære lyttere er med i en vinklubb, og ønsker seg gode og spennende forslag til temaer. Aller helst smakinger som både er morsomme og lærerike. Anne tipser om at man kan bruke tyggis. Anders har blant annet troa på salt og sukker. Vil du heller bruke viner du kan få kjøpt på Polet, er både musserende vin, Riesling og rød rioja gode læringspartnere. Og visste du at du kan få tilsendt eikechips fra oss i Vinmonopolet - helt gratis? Det er Miriam fra Bergen har fått bestemme temaet i denne podcastepisoden. Og det kan du også gjøre. Send gjerne en e-post til [email protected] Heftet «Bli en vinsmaker» finner du på Vinmonopolet eller på denne nettadressen: https://www.vinmonopolet.no/publikasjoner-infohefter Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/21/20179 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

48 Bestillingsutvalget - hvordan virker det?

På Vinmonopolet kan du velge mellom over 17.000 produkter - men langt fra alle står i hylla. Bestillingsutvalget (BU) er et lite skattkammer hvor du kan finne alt fra gode kjøp til dyre, eksklusive viner som lages i små kvanta. Vi snakker om et annet skattkammer - basisutvalget på Polet - og forklarer hvem som avgjør hvilke viner som havner i butikkhyllene på ditt nærmeste pol. Og så forteller vi deg hvor lett det er å bestille vin fra BU ved hjelp av nettbutikken, appen, kundesenteret eller en tur innom ditt lokale Vinmonopol. En av våre lyttere har ønsket seg temaet i denne podcastepisoden. Og det kan du også gjøre. Send gjerne en e-post til [email protected] Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
4/3/201713 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

47 Whisky fra Skottland, Irland og USA - hva er forskjellen?

I denne episoden snakker vi om whisky. Hvordan lages og lagres brennevinet? Hva er forskjellen på whisky, whiskey, bourbon og scotch? Vi diskuterer hvordan de ulike whiskystilene smaker, og ser på begreper som blended, single malt og single cask. En av våre lyttere, Rune, har ønsket seg temaet i denne podcastepisoden. Og det kan du også gjøre. Send gjerne en e-post til [email protected] Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
3/28/201715 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

46 Norsk tradisjonsøl

Gårdsøl, tradisjonsøl - kjært barn har mange navn. Det som er sikkert, er at særegent øl har blitt brygget på norske gårder i hundrevis av år, ved hjelp av ingredienser som arvegjæren kveik, einerkvister og hjemmerøkt malt. Disse unike ingrediensene blir nå brukt som innslag også i øl fra moderne mikrobryggerier, og vi har tatt en prat med ølsommelier og ølbrygger Amund Polden Arnesen for å få et innblikk i gårdsølets verden. Hvordan brygget man øl i gamle dager? Hva er egentlig kveik? Hvorfor bruker tradisjonsbryggerne einerkvister i bryggevannet? Og hva foregår i et såinnhus? PS! Bær over med oss når det gjelder lyden i denne episoden. Intervjuet er tatt opp med håndholdt utstyr, i et rom med et susende kjøleskap i bakgrunnen. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til [email protected].
3/16/201725 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

45 Velg miljøsmart på Vinmonopolet!

Vinen på Polet kan være rød, hvit eller rosa - men hvor grønn er den? Hvordan kan vi velge produkter som ødelegger miljøet i minst mulig grad på sin ferd mot polhyllene? I dag har Trond Erling og Anders fått med seg miljørådgiver Rolf Eriksen i studio. Sammen gir de deg konkrete og enkle tips til hvordan du kan gjøre mer miljøsmarte valg neste gang du handler på Vinmonopolet. I tillegg ser vi for oss verdens mest miljøfiendtlige middag - og den minst miljøvennlige. Og ser på noen av faktorene som påvirker vinens karbonfotavtrykk: Vinbondens traktor, materialet flasken er laget av, måten vinen transporteres på. Er vin på plast og papp like god som på glassflaske? Hvor mye veier den tyngste flaska på Polet? Og hvordan kan vi med enkle grep kutte tusenvis av flyreiser til Bergen? Alt dette og mye mer får du vite i denne episoden. Les mer om miljøarbeidet i Vinmonopolet her: https://www.vinmonopolet.no/miljo Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål og forslag til tema til [email protected].
2/24/201733 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

44 Hva er en god årgang?

Hva betyr egentlig årgangsvin? Er det bare dyre og gamle viner som har en årgang? Vi ser på hva som avgjør om en årgang er god eller dårlig. Det handler både om økonomi, geografi og meteorologi. Denne gangen får du også høre historien om verdens dyreste rødvinsflekk! I tillegg sjekker vi om våre egne fødselsår var noe særlig å skryte av, og gir konkrete tips om viner fra gode årganger som du kan få tak i på Vinmonopolet. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til [email protected].
2/16/201731 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

43 Oransjevin

Hva er oransjevin? Er det hvitvin, rødvin eller en mellomting? Hvorfor snerper den? Og hvordan lages den? Vi tar for oss druer, land og områder - og forklarer hvordan du går fram hvis du vil prøve deg på denne litt ukjente vinstilen. Anders mener bestemt at dette er vinens bunad, hva nå det måtte bety. Dessuten gir vi deg noen gode tips til matretter du kan kombinere oransjevin med. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til [email protected].
2/7/201720 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

42 Sake - hva er det?

Vi ser nærmere på den japanske drikken sake. Er det et øl eller en vin, eller noe midt imellom? Hvordan lages sake? Hva betyr egentlig junmai, ginjo, dai-ginjo, nama og de andre rare ordene på flaskene? Anders og Anne har vært på besøk hos et sakebryggeri, og Tom deler sine opplevelser fra Japan. Vi byr ikke bare på tips til hvilken sake du bør smake, og hva slags mat som passer til - denne gangen anbefaler vi også noen stilige dokumentarer på Netflix. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til [email protected].
1/31/201733 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

41 Hvordan smaker vin på ulike prisnivåer?

Vi svarer på et lytterspørsmål: Hva kan vi forvente av vin til 100, 200 og 500 kroner? Og hva med vin til mange tusenlapper - hvordan smaker det? Vi forsøker å forklare hvordan gjæret druesaft kan ha så store forskjeller i pris, og svinger innom både vevekunst og faste kostnader. I tillegg deler Anne og Anders sine beste tips til vinområder som gir valuta for pengene. Og de beskriver hvordan en helt fantastisk rødvin smaker. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til [email protected].
1/9/201724 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

40 Lær å smake vin

Har du lyst til å bli bedre kjent med din egen smak, og bruke noen smarte triks til å få mest mulig smak ut av vinen du skjenker i glasset? Bli med oss og lær hvordan vi i Vinmonopolet smaker vin. Anders mener det å smake en vin er omtrent som å slå av en prat med naboen. Visste du at du også kan gå på kurs hos Vinmonopolet! Se http://www.vinmonopolet.no/vinkurs eller sjekk ut podcastepisoden "På kurs med Vinmonopolet". I denne episoden smaker vi på en rødvin. Hvorfor svinger vi egentlig på glasset? Er det noen vits i å slurpe og smatte? Og hvordan smaker vi forskjell på en god og en dårlig vin? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til [email protected].
12/29/201618 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

39 Lær å smake øl

I denne episoden viser vi hvordan vi i Vinmonopolet smaker øl. Du får nemlig like mye ut av å smake skikkelig på et øl som når du smaker vin. Teknikken vi bruker er stort sett lik. Vi går gjennom smaketeknikken, og snakker om hva vi bør kjenne etter for å vurdere om et øl holder høy kvalitet. Visste du at du også kan gå på kurs hos Vinmonopolet! Vi tilbyr kurs på ulike nivåer innen både øl, vin og brennevin. Se http://www.vinmonopolet.no/vinkurs eller sjekk ut podcastepisoden "På kurs med Vinmonopolet". I denne episoden smaker vi på et belgisk øl. Stemmer det at vi må svelge ølet for å smake det skikkelig? Og må vi ha egne glass for ulike øl? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Tom Tyrihjell gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til [email protected].
12/29/201616 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

38 På kurs med Vinmonopolet

Visste du at du kan gå på kurs hos Vinmonopolet? Vi tilbyr kurs for både nybegynnere og viderekomne, hvor du kan smake og lære om øl, vin og brennevin. Kursene arrangeres på utvalgte små og store steder i hele Norge, fra nord til sør. I dag har Trond Erling og Tom fått med seg kursholder Kirsti Knotten og prosjektleder Kristine Sanne i studio, for å svare på de vanligste spørsmålene om det å gå på vinsmaking. Må jeg spytte ut vinen? Bør jeg ha smakt mye vin tidligere? Kan jeg gi bort et kurs i gave? Hva er vitsen med å gå på kurs? Alt dette og mye mer får du vite i denne episoden. Se www.vinmonopolet.no/vinkurs for mer informasjon om kurstilbudet. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål og forslag til tema til [email protected].
8/2/201617 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

37 Blandinger i vinens verden

Denne episoden tar utgangspunkt i et spørsmål fra en lytter, som er nysgjerrig på blandinger i vinens verden. Hvilke druer blandes i hvilke områder? Hvor vanlig er det å lage vin av flere ulike druer, og hvorfor gjøres dette? Vi sveiper innom kjente og kjære vinland som Italia, Frankrike, Spania og Australia. Kan man blande blå og grønne druer? Hva med vin fra forskjellige årganger? Vi svarer på om det er mulig å dekomponere en blandingsvin, ved å smake hvilke druer den er laget av. Noen hevder at blandingsvin er mer kompleks enn vin laget på bare én drue. Stemmer det? Eller mister man heller noe på veien når man blander vin fra ulike druetyper, vinmarker eller regioner? Vi har med en debutant i studio, og avslutter episoden med et lite filosofihjørne: Finnes det i det hele tatt «rene viner»? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Pierre-Emmanuel Marchés gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til [email protected].
7/20/201628 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

36 Musserende og perlende vin

Hva er egentlig forskjellen på musserende og perlende vin? Og hvordan skiller champagne seg fra cava, prosecco og crémant? Denne gangen ser vi nærmere på ulike måter å lage boblende vin på, og hvordan de ulike vintypene opptrer i lukt, smak og munnfølelse. Anne bruker skalldyr som eksempel på hvorfor noen matretter passer best til prosecco og andre best til champagne. Og vi forklarer hvorfor champagne er så mye dyrere enn annen musserende vin. I tillegg deler panelet sine beste tips til kombinasjoner av boblevin og mat - både saltmat og søtmat. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til [email protected].
7/13/201631 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

35 Hva er greia med surøl?

I dag snakker vi om en øltype som brer om seg og vinner stadig flere tilhengere, men som kan være litt krevende første gang du møter den: Surøl. Geuze, lambik, oude bruin, rødt flamsk øl, kriek og berliner weisse - surt barn har mange navn. Vi hjelper deg til å forstå hvordan de lages, og hva forskjellene består i. Hvorfor er disse ølene minst like syrlige som hvitvin? Hva slags mat passer de til? Og hva har bakterier, et stafettlag og et kor med saken å gjøre? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til [email protected].
6/29/201625 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

34 Rosévin - alt du trenger å vite

Rosévin er mye mer enn en mellomting mellom rødvin og hvitvin. Hvordan lages den rosa vinen? Hvilke områder utpeker seg? Stemmer det at rosévin ikke kan lagres? Alt dette og mer til lurer en av lytterne våre på. Og i denne episoden svarer vi så godt vi kan. I tillegg byr vi på våre beste tips til kombinasjoner av rosévin og mat, forklarer hva flamingoer og årelating har med denne vintypen å gjøre - og du får høre en aldri så liten Hollywood-historie. Og ikke nok med det! Anders tipser om hjemmesnekret rosévin, mens hele panelet deler sin rareste roséopplevelse. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til [email protected].
6/22/201628 minutes, 1 second
Episode Artwork

33 Hva passer best til sommerens sjømat?

Vi introduserer Vinmonopolets Skalldyrskala! Slapp av, det er ikke så vanskelig å velge riktig drikke til sjømaten du skal nyte i sommer. Det handler bare om å finne delikat vin til delikate råvarer, og smaksrik vin til smaksrike skalldyr. Vi hjelper deg på vei, enten du vil gå for et trygt valg til skalldyrfatet, prøve oransjevin til blåskjell eller finne det beste ølet til sjømaten. Hvordan smaker østers og stout sammen? Stemmer det at sørlendingene er helt ville etter reker om sommeren? Og hvilken vin bør du ha klar hjemme hvis du skal på fisketur, og er usikker på hva slags fisk som blir med hjem i båten? Vi tar for oss alt dette, og ikke minst velger vi god drikke til en annen sommerklassiker: Makrell. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til [email protected].
6/17/201625 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

32 Spørsmål fra lytterne: Gode kjøp, Rioja og vin uten mat

I dag svarer vi på spørsmål sendt inn fra lytterne! Derfor er det ekstra god stemning i studio. Hvordan finner jeg de gode kjøpene på Vinmonopolet? lurer én lytter på. Hva skjer i Rioja og Spania om dagen? Og hva bør jeg se etter når jeg skal velge en vin som ikke skal passe til mat, men drikkes alene? Dessuten: Anders er tankeleser, Anne kaster seg utpå og uttaler spanske ord - og vi knuser en myte om dessertvin. Vi håper du har lyst til å sende inn et spørsmål til oss, på [email protected], Facebook eller Twitter. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anne Enggrav og Anders Stueland gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til [email protected]
5/25/201628 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

31 Alkoholfri drikke - fra eplemost til IPA

Visste du at Vinmonopolet også selger alkoholfri drikke? Alt fra vann og cola til bærmost og alkoholfritt håndverksøl står i hylla på Polet. Men hvordan lages egentlig alkoholfri øl og vin? Vi ser på de to mest vanlige metodene. Dessuten snakker vi om hvorfor vi kan tenke på epler og eplemost slik vi tenker på druer og vin. Vi undersøker de to eneste matrettene eplemost ikke passer til. Og Anders avslører at han er en veldig, veldig gammel mann. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anne Enggrav og Anders Stueland gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til [email protected]
5/20/201618 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

30 Sauvignon Blanc - bli kjent med druen

Hvitvin laget av Sauvignon Blanc beskrives gjerne med en duft av brennesle, solbærbusk og ... kattepiss?! Heldigvis har den også mer fristende aromaer å by på, som sitrus, stikkelsbær og pasjonsfrukt. For mange er Sauvignon Blanc den letteste druen å kjenne igjen, med sitt grønne preg. Vi ser nærmere på stoffet som gir druen sin typiske duft: Metoksypyrasin. Hvordan smaker vi forskjell på Sauvignon Blanc fra Sancerre og New Zealand? Vi sammenlikner dessuten druen med Britney Spears, og gir deg noen gode grunner til å velge vin med skrukork. Og Anders kommer med et sjokkerende drikketips! Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til [email protected]
5/2/201624 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

29 Pinot Noir - bli kjent med druen

I denne episoden ser vi nærmere på en drue som kan gi alt fra champagne til pappvin, fra frisk sommervin til lagringsvin og samlerobjekter. Pinot Noir er druen bak verdens mest kjente og dyreste rødviner. Men dette er ingen smaksbombe, druen har blitt beskrevet som «det stille barnet som sitter inne og tegner». Hva er så spesielt med Pinot Noir? Hvorfor blir noen så hekta på denne druen? Hvordan smaker egentlig vinen - enten den lages i Burgund eller andre steder i verden? Anne forklarer hvorfor Pinot Noir av og til kan være en skuffelse, mens Tom prøver å sette ord på sin kjærlighet. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anne Enggrav og Tom Tyrihjell gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til [email protected]
4/19/201621 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

28 Riesling - bli kjent med druen

Vi ser nærmere på nordmenns nye favoritt til hverdag og fest, til både sushi og julemat: Riesling. Hvorfor er denne druen blitt så populær? Hva er så spesielt med Riesling? Vi ser på hvordan vinen smaker i ulike områder - hjemme i Tyskland og ute i verden - tørre og søte, unge og gamle. Er du i tvil, velg Riesling, sier noen. Men finnes det mat som Riesling ikke passer til? Og hva betyr det egentlig når det står Kabinett, Spätlese eller GG på etiketten? Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anne Enggrav og Tom Tyrihjell gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til [email protected]
4/5/201620 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

27 Syrah - bli kjent med druen

Vi titter nærmere på en av de klassiske rødvinsdruene: Syrah, Eller Shiraz, som den kalles i noen land. Visste du at dette er en drue som ofte er lett å kjenne igjen i blindsmakinger? Her får du lære det viktigste trikset. Vi ser nærmere på druens hjemsted, Nord-Rhône i Frankrike. En liten geografitime, der altså. Og vi snakker om hvordan rødvin av Syrah smaker andre steder i verden. Som om ikke det var nok, får Anne og Anders endelig prøve seg på «Vil du bli millionær?». Og vi ser på hva gauper, elg, kenguruer, pepper og det vanskelige ordet rotundon har med Syrah å gjøre. Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til [email protected]