Winamp Logo
Veteranen Oog in oog Cover
Veteranen Oog in oog Profile

Veteranen Oog in oog

Dutch, History, 1 seasons, 6 episodes, 3 hours 7 minutes
About
Ons land telt 650.000 Nederlandse veteranen, oud-strijders die sinds 1940 ons land dienden in oorlogssituaties. Elke oorlogsveteraan heeft een eigen verhaal. Over leven en dood. Over vrijheid en veiligheid. Over levensgevaarlijke situaties, opofferingsgezindheid en doorzettingsvermogen. Over trots en kameraadschap. In de serie Veteranen Oog in oog gaat Leon Mastik op zoek naar de verhalen die gehoord moeten worden. Veteranen Oog in Oog is een productie van Omroep WNL en NPO Radio 1.
Episode Artwork

#6 - Hoe Leo Hendrikx (95) als 17-jarige de wereld overtrok om Nederland te bevrijden

Als de oorlog uitbreekt, besluit de dan 16-jarige Leo Hendrikx dat hij iets moet doen. Samen met drie vrienden trekt hij een jaar later via Frankrijk, Amerika en Canada naar Engeland voor het ultieme doel: Nederland helpen bevrijden. Een avontuur vol levensgevaarlijke hindernissen. Hendrikx wordt meermaals gevangen genomen en zelfs uit de lucht geschoten. Luister hier zijn adembenemende verhaal als slotstuk van deze podcastserie.
21/05/201959 minutes 5 seconds
Episode Artwork

#5 - Oorlog op de operatietafel

Als operatieassistent ziet Maaike Hoogewoning het leed dat een oorlog kan veroorzaken van zeer dichtbij. Zij is dus wel wat gewend. Maar dan komen er op één dag twee Nederlandse collega’s om het leven.
10/05/201927 minutes 44 seconds
Episode Artwork

#4 - Hoe Defensie Mo zijn identiteit teruggaf

Mo Lachir verhuist op jonge leeftijd van Marokko naar Nederland en groeit op in Tilburg, waar hij zijn draai maar niet weet te vinden. En dan komt daar de dag die zijn leven voorgoed verandert: hij meldt zich aan bij Defensie. In Bosnië doet hij wat het leger voor hem heeft gedaan: hoop teruggeven.
07/05/201920 minutes 12 seconds
Episode Artwork

#3 - De laatste kogel bewaar ik voor mijzelf

Als de helikopter van kapitein Dominique Schreinemachers wordt geraakt in de Afghaanse lucht, weet zij één ding zeker: mocht ze in handen komen van de Taliban, dan moet ze zichzelf nog groter leed besparen. Dit is het indrukwekkende verhaal van een krachtige jonge vrouw, die minutenlang in doodsangst verkeerde.
07/05/201922 minutes 28 seconds
Episode Artwork

#2 - Een gelukkig leven zonder benen

Marc van de Kuilen is een voorbeeld voor velen. Als jonge twintiger verliest hij bij een afgrijselijk ongeluk zijn beide benen. Hij blijkt het slachtoffer van eigen vuur. Vier anderen - onder wie twee Nederlanders - laten bij de aanval het leven. Marc revalideert en schopt het uiteindelijk als rolstoelbasketballer tot de Paralympische Spelen.
04/05/201930 minutes 47 seconds
Episode Artwork

#1 - Vader en zoon in Srebrenica

Vol goede moed wordt de jonge Dave in 1995 uitgezonden naar Srebrenica. Getraumatiseerd keert hij terug. De enige die hem begrijpt, is zijn vader Erdwin. Hij diende eerder in Libanon en niet lang na de terugkomst van Dave wordt hij zelf naar voormalig-Joegoslavië gestuurd, om het achtergebleven materieel op te halen. Het eerste wat hij aantreft, is de tank van zijn zoon. Samen vertellen zij hun indrukwekkende verhaal in deel één van deze serie. Een verhaal over een familie die onze veiligheid al generaties lang dient.
03/05/201927 minutes 32 seconds