Winamp Logo
Verdwenen Winkels Cover

Verdwenen Winkels

Dutch, History, 1 season, 7 episodes, 2 hours, 41 minutes
About
Jacob Menko opende voor de oorlog vier warenhuizen. Na de oorlog zijn de winkels verdwenen, net als Jacob zelf. Hij is vermoord, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Eén dochter, Emmy, overleeft de oorlog. Zij heeft nog steeds geen idee wat er met de winkels van haar vader gebeurd is.In deze podcast achterhaalt haar kleindochter, Rose Heijnen, welke duistere deals er in de oorlogsjaren rondom de winkels gesloten werden. Ze zoekt in vijf afleveringen antwoorden op vragen die al meer dan 75 jaar onder het oppervlakte sluimeren, maar die nu pas gesteld worden. Waar zijn die winkels gebleven? 
Episode Artwork

Ludmilla, een opera in kamp Westerbork

Terwijl er wekelijks treinwagons vanuit Kamp Westerbork naar de gaskamers in het Oosten rijden, vindt de kampcommandant, SS-Obersturmführer Gemmeker, dat er afleiding nodig hebben. Grote Joodse artiesten en muzikanten mogen van hem - in ruil voor uitstel van deportatie - avonden vol cabaret organiseren. Maar dan, in juni 1944, schrijven en componeren deze Joodse gevangenen een echte opera, genaamd Ludmilla. 
5/22/20242 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

5. De Confrontatie

Rose confronteert de winkelketen met het verleden. En ze opent het (straf)dossier uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) van de beheerder van de EPA. Hij zat in ieder geval 1,5 jaar opgesloten in kamp Erika. Maar is hij ook veroordeeld?
5/9/202349 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

4. De Winkelketen

In aflevering 4 komt Rose erachter dat de koper van de warenhuizen van haar overgrootvader een winkelketen is die nu nog steeds bestaat. 
5/1/202326 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

3. Duistere Deals

In aflevering 3 krijgt Rose hulp van historicus Maarten-Jan Vos. Hij komt erachter dat de winkels tijdens de oorlog zijn verkocht door de Nederlandse beheerder Cornelis Bunk. Maar aan wie? En wat is er met de opbrengst gebeurd? 
5/1/202325 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

2. EPA: Eenheids Prijzen Almelo

In aflevering 2 gaat Rose op zoek naar de archiefpapieren die haar moeder ooit verzamelde. Daarmee krijgt ze een eerste beeld van wat er zich tijdens de oorlog heeft afgespeeld. De Duitsers ariseren het bedrijf, maar wat betekent dat?  Samenstelling en regie: Rose Heijnen Eindredactie: Marion Oskamp Muziek: Marysia Saras Eindmontage: Arno Peeters
5/1/202328 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

1. De Davidster

Rose reconstureert de ontmoeting van haar moeder met de huidige eigenaresse van het winkelpand in Amersfoort. Dat blijkt de kleindochter te zijn van de man die tijdens de oorlog ook betrokken was bij de EPA. Hoe kan dit? Samenstelling en regie: Rose Heijnen Eindredactie: Marion Oskamp Muziek: Marysia Saras Eindmontage: Arno Peeters
5/1/202326 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Trailer

Jacob Menko opende voor de oorlog vier warenhuizen. Na de oorlog zijn de winkels verdwenen, net als Jacob zelf. Hij is vermoord, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Eén dochter, Emmy, overleeft de oorlog. Zij heeft nog steeds geen idee wat er met de winkels van haar vader gebeurd is. In deze podcast achterhaalt haar kleindochter, Rose Heijnen, welke duistere deals er in de oorlogsjaren rondom de winkels gesloten werden. Ze zoekt in vijf afleveringen antwoorden op vragen die al meer dan 75 jaar onder het oppervlakte sluimeren, maar die nu pas gesteld worden. Waar zijn die winkels gebleven? 
4/20/20232 minutes, 36 seconds