Winamp Logo
Veldheren Cover
Veldheren Profile

Veldheren

Dutch, News, 1 season, 61 episodes, 1 day, 22 hours, 51 minutes
About
Veldheren is dé podcast waarin Peter van Uhm en Mart de Kruif, beiden generaal buiten dienst, uitleggen hoe oorlog werkt.  Onder leiding van journalist Jos de Groot kijken we door de ogen van twee van de belangrijkste militairen van Nederland naar de grootste oorlog op ons continent sinds 1945.
Episode Artwork

#59: Zelensky vraagt dringend om westerse straaljagers

De Oekraïners hebben het Russische offensief bij Kharkiv kunnen tegenhouden. Toch vraagt Zelensky voor de zoveelste keer om F-16’s en luchtafweer bij het Westen.Verder heeft Israël nog altijd geen plan voor Gaza voor als Hamas verslagen is. De Verenigde Staten eisen verandering, maar in het Israëlische oorlogskabinet is er ruzie over de toekomst van Gaza.En hier in Nederland ligt er een hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet. Wat zijn eigenlijk de plannen voor defensie? Jos de Groot bespreekt het met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour: 28 Mei 24 - Theater de Stoep in Spijkenisse11 Sep 24 - Theater De Lievekamp in Oss4 Okt 24 - Theater Schouwburg in HengeloVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar! Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Luister ook naar Veldheren Historisch via podimo.nl/veldherenhistorischIn Veldheren Historisch duikt generaal buiten dienst Mart de Kruif samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in. De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/23/202446 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#58: De prelude van het Russische offensief

De Russen breken gemakkelijk door de Oekraïense verdedigingslinies heen in de regio Kharkiv. Alleen al afgelopen weekend wonnen de Russen 100 vierkante kilometer terrein. Staat de Oekraïense verdediging op instorten? En is dit dan het langverwachte Russische offensief?Ondertussen heeft Israël genoeg manschappen verzameld voor een inval in de stad Rafah. Opnieuw moeten Palestijnse burgers vluchten, tot grote angst, verontwaardiging en woede wereldwijd - ook zeker bij ons in Nederland.Dat en meer bespreekt Jos de Groot met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour: -28 Mei 24Theater de Stoep in Spijkenisse-11 Sep 24Theater De Lievekamp in Oss -4 Okt 24Theater Schouwburg in Hengelo Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar!  Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/16/202443 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#57: ⁠Westerse wapens op doelwitten in Rusland

Oekraïne mag Britse wapens nu wél op Russisch grondgebied inzetten. En ook Nederland geeft toestemming om - ter zelfverdediging - doelwitten over de grens te bombarderen met door Nederland geleverde wapens. Kijkt Europa inmiddels op een andere manier naar de oorlog? Ondertussen blijft Rusland terreinwinst boeken. Hoe ver zijn ze verwijderd van het innemen van de provincie Donetsk?Verder deed Israël een inval in de stad Rafah, de laatste relatief veilige plek in de Gazastrook. Maar: er wordt nog altijd onderhandeld over een staakt-het-vuren.Jos de Groot bespreekt het samen met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour: 28 Mei 24 - Theater de Stoep in Spijkenisse11 Sep 24 - Theater De Lievekamp in Oss4 Okt 24 - Theater Schouwburg in HengeloVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar! Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Luister ook naar Veldheren Historisch via podimo.nl/veldherenhistorischIn Veldheren Historisch duikt generaal buiten dienst Mart de Kruif samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in. De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/9/202446 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#56: ⁠Rusland verovert dorp na dorp

Het Russische leger verovert bijna elke dag een Oekraïens dorp. De Oekraïense opperbevelhebber Syrsky ziet de situatie aan het front verslechteren. Zijn de eerste tekenen van een Russisch offensief al in zicht? En er lijkt nu echt een staakt-het-vuren te komen tussen Israël en Hamas. Hamas heeft gezegd binnenkort te gaan reageren, maar de zorgen om een Israëlisch offensief in de stad Rafah zijn nog niet voorbij. Wat gaat er gebeuren? Dat en meer bespreekt Jos de Groot samen met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour: 28 Mei 24 - Theater de Stoep in Spijkenisse11 Sep 24 - Theater De Lievekamp in Oss4 Okt 24 - Theater Schouwburg in HengeloVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar! Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Luister ook naar Veldheren Historisch via podimo.nl/veldherenhistorischIn Veldheren Historisch duikt generaal buiten dienst Mart de Kruif samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in. De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/2/202436 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#55: Stopt Oekraïne de Russische opmars met nieuwe steun?

Cruciale steun voor Oekraïne: in de Verenigde Staten is eindelijk een akkoord bereikt voor een steunpakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne. Tegelijkertijd waarschuwt het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst dat het Russische offensief in juni zal plaatsvinden. Komt die Amerikaanse hulp nog op tijd?En zoals verwacht voerde het Israëlische leger een aanval uit op Iran, als tegenreactie op de grootschalige luchtaanval van Iran op Israël. Waar gaat dit eindigen? Dat en meer bespreekt Jos de Groot samen met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour: 28 Mei 24 - Theater de Stoep in Spijkenisse11 Sep 24 - Theater De Lievekamp in Oss4 Okt 24 - Theater Schouwburg in HengeloVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar! Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Luister ook naar Veldheren Historisch via podimo.nl/veldherenhistorischIn Veldheren Historisch duikt generaal buiten dienst Mart de Kruif samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in. De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/25/202445 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#54: Hoe stop je honderden drones en raketten?

Iran lanceerde afgelopen weekend een enorme luchtaanval op Israël, als vergelding voor de Israëlische aanval op een Iraans consulaat. Iran schoot 185 drones, 36 kruisraketten en 110 ballistische raketten richting Israël, dat nog maar eens bewees over goede luchtverdediging te beschikken. En volgens de Oekraïense opperbevelhebber is de situatie in Oekraïne wezenlijk verslechterd. Oekraïne heeft snel meer luchtafweer nodig om de Russische oorlogsmachine te stoppen. Daarom hoog tijd voor een lesje luchtverdediging. De Veldheren hebben daarvoor hulptroepen ingeschakeld: oud-commandant Landstrijdkrachten én oud-commandant van de luchtdoelartillerie Leo Beulen is te gast.  Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour: 19 Apr 24 - Filmtheater in Amersfoort28 Mei 24 - Theater de Stoep in Spijkenisse11 Sep 24 - Theater De Lievekamp in Oss 4 Okt 24 - Theater Schouwburg in Hengelo Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar! Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/18/202447 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#53: Valt Israël Rafah binnen?

Zelensky is duidelijk: als de Verenigde Staten niet een groot militair steunpakket naar Oekraïne sturen, verliest Oekraïne de oorlog en zal Rusland andere landen gaan aanvallen. Verder is de kerncentrale in Zaporizja voor het eerst in 1,5 jaar tijd direct getroffen door een drone-aanval. Rusland en Oekraïne wijzen naar elkaar. De atoomwaakhond spreekt van een 'ernstige escalatie'.En de Israëlische premier Netanyahu zegt dat er een datum is voor het offensief van de stad Rafah. Zijn defensieminister spreekt dit tegen en ook de VS willen er niet aan. Wat staat de 1,5 miljoen burgers die daar zitten te wachten?Dat en meer bespreekt Jos de Groot met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif in deze aflevering van Veldheren.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour: 19 Apr 24 - Filmtheater in Amersfoort28 Mei 24 - Theater de Stoep in Spijkenisse11 Sep 24 - Theater De Lievekamp in Oss4 Okt 24 - Theater Schouwburg in HengeloVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar! Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Luister ook naar Veldheren Historisch via podimo.nl/veldherenhistorischIn Veldheren Historisch duikt generaal buiten dienst Mart de Kruif samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in. De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/11/202448 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#52: Russische informatieoorlog bereikt Nederland

Volgens de Tsjechische geheime dienst zou Rusland Europese politici hebben betaald om Russische propaganda te verspreiden. Hoe werkt de Russische informatieoorlog en hoe stop je die? De Russen lanceerden afgelopen weekend een van de grootste tankaanvallen sinds het begin van de oorlog. De Oekraïeners wisten de aanval af te slaan, ondanks hun beperkte middelen. En de militaire acties van Israël gaan steeds verder, terwijl de slachtoffers en internationale druk toenemen. Jos de Groot bespreekt het met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif in deze aflevering van Veldheren. Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour: 19 Apr 24 - Filmtheater in Amersfoort28 Mei 24 - Theater de Stoep in Spijkenisse11 Sep 24 - Theater De Lievekamp in Oss4 Okt 24 - Theater Schouwburg in HengeloVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar! Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/4/202447 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#51: Hoe Rusland met gevangenen omgaat

De vier verdachten van de aanslag op een concertgebouw in Moskou, waarbij meer dan 130 doden vielen, zijn zondag voor de rechter verschenen. Zwaargehavend zaten ze erbij, voor het oog van tientallen camera's. Waarom willen de Russen dat we dit zien? Met welk idee werden ze zo toegetakeld? Gebeurt hetzelfde met buitenlandse krijgsgevangenen? Dat en meer bespreekt Jos de Groot met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif in deze aflevering van Veldheren.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour:28 mei 24 - Theater de Stoep in SpijkenisseVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/28/202450 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#50: Russische oorlogseconomie draait op volle toeren

Poetin blijft de komende zes jaar president: wat betekent dat voor de oorlog in Oekraïne? En de inwoners van Gaza kampen met een chronisch tekort aan voedsel. Wordt in die oorlog honger als wapen ingezet? Verder is vandaag voormalig landmachtadjudant André Odenkirchen te gast. Hij komt vertellen over de functie van de onderofficier: het cement van de Nederlandse krijgsmacht, maar waarom bestaat die functie eigenlijk niet in het Oekraïense en Russische leger? Jos de Groot bespreekt het met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif in deze aflevering van Veldheren.Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/22/202456 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#49: De Oekraïense kogels en granaten raken nu echt op

Wat als de kogels en granaten op zijn? Met die vraag begonnen we aflevering 5 van Veldheren, precies één jaar geleden. En nu zijn die kogels en granaten op, aan Oekraïense zijde. Terwijl ze aan die kant snakken naar de snelle levering van nieuwe munitie, boeken Russische troepen op verschillende plaatsen terreinwinst. Hoe gaat het nu aan het front? En komt er op korte termijn een oplossing voor het acute munitietekort? Jos de Groot bespreekt het met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour:28 mei 24 - Theater de Stoep in SpijkenisseVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/14/202449 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#48: Rusland bespioneert de Duitsers en dreigt (weer) met kernwapens

Een blamage voor de Duitsers: een gesprek van vier hoge Duitse militairen is afgeluisterd door Rusland. In dat gesprek zouden de militairen onder andere steun aan Oekraïne bespreken, waaronder de levering van Taurus-raketten. Wat weten de Russen nog meer?Ondanks dit spionage-succes, zijn de verliezen van Rusland op het slagveld enorm. Sinds het begin van de invasie in Oekraïne vielen er aan Russische zijde niet eerder zoveel slachtoffers op een dag als vorige maand. Verder staan de heren stil bij de bevelvoering. Want hoe voer je eigenlijk bevel in het heetst van de strijd? Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour: 8 maa 24 - Theater Kerkrade12 apr 24 - Theater De Bond in Oldenzaal19 apr 24 - Filmtheater in Amersfoort28 mei 24 - Theater de Stoep in SpijenisseVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar! Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/5/202447 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#47: Is de NAVO klaar voor oorlog met Rusland?

Russische troepen veroveren meer gebied in Oekraïne en stoten door na de verovering van Avdiivka. De Oekraïners moeten in de verdediging. Hoe lang houden zij met gebrek aan munitie stand? En Macron sluit niet uit dat westerse troepen op de grond komen in Oekraïne. Maar hoe kwetsbaar of sterk is de NAVO eigenlijk? Is het wel klaar voor een oorlog met Poetin? Jos de Groot bespreekt het met Generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif in deze aflevering van Veldheren.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour: 3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort in Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade12 apr 24 - Theater De Bond in Oldenzaal19 apr 24 - Filmtheater in Amersfoort28 mei 24 - Theater de Stoep in SpijenisseVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar! Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/29/202444 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#46: Twee jaar oorlog: neemt Rusland het initiatief?

Deze week is het precies twee jaar geleden dat Russische troepen Oekraïne binnenvielen. Op de veiligheidsconferentie in München, waar westerse wereldleiders jaarlijks bijeenkomen, was het optimisme van een jaar geleden deze week ver te zoeken. Laten de val van de stad Avdiivka en de dood van de Russische oppositieleider Navalny zien dat Poetin voor niets en niemand terugschrikt?Dat bespreken generaals buiten dienst Mart de Kruif en Peter van Uhm deze week, onder leiding van journalist Jos de Groot. Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour:22 feb 24 - Oude Luxor in Rotterdam25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 - Markant Theater Maashorst in Uden3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort in Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade 12 apr 24 - Theater De Bond in Oldenzaal28 mei 24 - Theater de Stoep in SpijkenisseVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Vanaf vandaag kun je ook luisteren naar ‘Veldheren Historisch’ waar Mart met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar) veldheren en veldslagen uit het verleden bespreekt. Exclusief te beluisteren via Podimo. Heb je nog geen abonnement? Via podimo.nl/veldherenhistorisch luister je 60 dagen gratis! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/22/202452 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#45: De geheime operaties van Rusland

De Oekraïense generaal Zaluzhnyi schrijft in zijn essay ‘Fight for the Initiative’ hoe hij denkt het initiatief te kunnen heroveren. Staat president Zelensky achter dit plan, of duurt het gerommel tussen hen voort? En: hoe reageert Poetin? En een bijzondere gast in de podcaststudio: voormalig inlichtingenofficier van de AIVD Robert Spronk. Hij heeft zijn hele leven in de schaduw gewerkt, maar vertelt in deze aflevering hoe hij vanuit zijn positie Poetin zijn plannen zag uitrollen en welke consequenties dat vandaag voor ons in het Westen heeft.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour:17 feb 24 - Theater De Kampanje in Den Helder18 feb 24 - Theater Musis in Arnhem 22 feb 24 - Oude Luxor in Rotterdam25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 - Markant Theater Maashorst in Uden3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort in Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade 12 apr 24 - Theater De Bond in Oldenzaal19 apr 24 - Filmtheater in Amersfoort28 mei 24 - Theater de Stoep in Spijkenisse4 okt 24 - Schouwburg in HengeloVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/8/202441 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#44: Veroveren de Russen Avdiivka terug?

Russische soldaten zouden zich door een rioolbuis richting Avdiivka voortbewegen. Verdedigingslinies die al sinds 2014 standhielden, deden dat ineens niet meer.En over de vliegtuigcrash in de Zuid-Russische regio Belgorod heerst nog steeds veel onduidelijkheid. Zaten er nou Oekraïense krijgsgevangenen aan boord? Verder: Israël moet er van het Internationaal Gerechtshof alles aan doen om genocide te voorkomen. Wat betekent dat voor het optreden van het Israëlische leger?Jos de Groot bespreekt het met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif in deze aflevering van Veldheren.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour:1 feb 24 - De Skans in Gorredijk3 feb 24 - Theater De Nieuwe Kolk in Assen6 feb 24 - Theater De Meenthe in Steenwijk17 feb 24 - Theater De Kampanje in Den Helder18 feb 24 - Theater Musis in Arnhem 22 feb 24 - Oude Luxor in Rotterdam25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 - Markant Theater Maashorst in Uden3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort in Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade 12 apr 24 - Theater De Bond in Oldenzaal28 mei 24 - Theater de Stoep in SpijkenisseVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/1/202449 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#43: Is Nederland voorbereid op oorlog?

De waarschuwing van de hoogste militair van de NAVO om ‘’klaar te zijn voor het onverwachte’’ leidde tot een run op overlevingspakketten.Volgens NAVO-chef Jens Stoltenberg is er geen acuut gevaar voor oorlog op eigen bodem. Maar, deze week begon ook de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog: 90.000 Europese militairen - waaronder 5.000 Nederlanders - oefenen voor als het moment wél daar is.Jos, Mart en Peter hebben een gast in de studio: Commandant van het Geneeskundig Commando van de Landmacht Henry Bloemendal. Hij vertelt wat we in Nederland kunnen leren van de manier waarop Oekraïne en Rusland met hun gewonden omgaan.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour:1 feb 24 - De Skans in Gorredijk3 feb 24 - Theater De Nieuwe Kolk in Assen6 feb 24 - Theater De Meenthe in Steenwijk17 feb 24 - Theater De Kampanje in Den Helder18 feb 24 - Theater Musis in Arnhem 22 feb 24 - Oude Luxor in Rotterdam25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 - Markant Theater Maashorst in Uden3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort in Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade 12 apr 24 - Theater De Bond in Oldenzaal28 mei 24 - Theater de Stoep in SpijkenisseVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/25/202457 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#42: Grotere oorlog in Midden-Oosten dreigt

De vrees voor een grotere regionale oorlog in het Midden-Oosten is gegroeid nu het Westen luchtaanvallen uitvoert op Houthi-doelen in Jemen. Volgens experts is iedere dag oorlog winst voor de Houthi's. Hoe zit dat?En terwijl Oekraïne worstelt met het werven van nieuwe rekruten, ronselt Rusland buitenlands ‘’kanonnenvoer’’ voor de strijd. Dit bespreken generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif, onder leiding van Jos de Groot, in deze aflevering van Veldheren. Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour:20 jan 24 - Theater De Kring in Roosendaal 23 jan 24 - Deventer Schouwburg in Deventer1 feb 24 - De Skans in Gorredijk3 feb 24 - Theater De Nieuwe Kolk in Assen6 feb 24 - Theater De Meenthe in Steenwijk17 feb 24 - Theater De Kampanje in Den Helder18 feb 24 - Theater Musis in Arnhem 22 feb 24 - Oude Luxor in Rotterdam25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 - Markant Theater Maashorst in Uden3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort in Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade 12 apr 24 - Theater De Bond in Oldenzaal28 mei 24 - Theater de Stoep in SpijkenisseVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/18/202441 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#41: Russische rakettenregen

Terwijl het de grondtroepen van Rusland en Oekraïne niet lukt een doorbraak aan het front te forceren, nemen hun luchtmachten steden vér achter de frontlinie onder vuur. Boven Oekraïense steden regent het sinds 29 december enorme hoeveelheden kruisraketten, kamikazedrones en hypersonische en ballistische raketten. Maar ook Poetin heeft steeds meer moeite om de oorlog op afstand te houden van zijn bevolking, na een Oekraïense aanval op het Russische Belgorod.Volgens Palestijnse cijfers is 1 op de 100 Palestijnen gedood sinds 7 oktober. En ook de vrees voor een oorlog in Libanon is toegenomen, nu de spanningen tussen Israël en Hezbollah door aanvallen over en weer verder zijn opgelopen.Dit bespreken generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif allemaal -onder leiding van Jos de Groot- in deze aflevering van Veldheren. Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour:11 jan 24 - Theater De Kom In Nieuwegein16 jan 24 - Theater De Leest In Waalwijk20 jan 24 - Theater De Kring In Roosendaal 23 jan 24 - Deventer Schouwburg In Deventer1 feb 24 - De Skans in Gorredijk3 feb 24 - Theater De Nieuwe Kolk In Assen6 feb 24 - Theater De Meenthe In Steenwijk17 feb 24 - Theater De Kampanje In Den Helder18 feb 24 - Theater Musis In Arnhem 22 feb 24 - Oude Luxor In Rotterdam25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 - Markant Theater Maashorst In Uden3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort In Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade 12 apr 24 - Theater De Bond In OldenzaalVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/11/202456 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#40: Het jaar 2023 in oorlog

De laatste Veldheren van 2023: tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. Van het langverwachte voorjaarsoffensief van Oekraïne tot het succes van de Russische verdediging en de opstand van Wagner-baas Prigozjin. En hoe de gruwelijke aanval van Hamas op 7 oktober leidde tot een bommenregen op Gaza. De winnaar? Die lijkt vooralsnog in Moskou te zitten. Veldheren bestaat dankzij onze betrokken luisteraars. Daarom beantwoorden Peter en Mart in deze laatste aflevering van het jaar extra veel vragen uit de mailbox. En de Veldheren blikken vooruit op 2024: wat staat ons te wachten?Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour:8 jan 24 - Zwolse Theater - Odeon In Zwolle11 jan 24 - Theater De Kom In Nieuwegein16 jan 24 - Theater De Leest In Waalwijk20 jan 24 - Theater De Kring In Roosendaal 23 jan 24 - Deventer Schouwburg In Deventer1 feb 24 - De Skans in Gorredijk3 feb 24 - Theater De Nieuwe Kolk In Assen6 feb 24 - Theater De Meenthe In Steenwijk17 feb 24 - Theater De Kampanje In Den Helder18 feb 24 - Theater Musis In Arnhem 22 feb 24 - Oude Luxor In Rotterdam25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 - Markant Theater Maashorst In Uden3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort In Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade 12 apr 24 - Theater De Bond In OldenzaalVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/20/202357 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#39: Hoe klimaatverandering wereldvrede bedreigt

De week van de waarheid: blijven de Verenigde Staten en de EU Oekraïne steunen met voldoende wapens? Zelensky gooit zijn diplomatieke charmes in de strijd om zijn bondgenoten te overtuigen van de noodzaak. En: voor het eerst hebben onderzoekers berekend hoeveel klimaatschade Rusland aanricht met de Oekraïne-oorlog. Hoe verhouden klimaat en oorlog zich tot elkaar? Om deze vraag te beantwoorden hebben de Veldheren oud-Commandant der Strijdkrachten én ‘Klimaatgeneraal’ Tom Middendorp uitgenodigd. Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour!8 jan 24 - Zwolse Theaters - Odeon in Zwolle - UITVERKOCHT11 jan 24 - Theater De Kom in Nieuwegein16 jan 24 - Theater De Leest in Waalwijk20 jan 24 - Theater De Kring in Roosendaal 23 jan 24 - Deventer Schouwburg in Deventer1 feb 24 - De Skans in Gorredijk3 feb 24 - Theater De Nieuwe Kolk in Assen6 feb 24 - Theater De Meenthe in Steenwijk17 feb 24 - Theater De Kampanje in Den Helder18 feb 24 - Theater Musis in Arnhem 22 feb 24 - Oude Luxor in Rotterdam25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 - Markant Theater Maashorst in Uden3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort in Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade in Kerkrade12 apr 24 - Theater De Bond in Oldenzaal28 mei 24 - Theater De Stoep in SpijkernisseVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/14/202350 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#38: Pakt Rusland het initiatief terug?

Onrust in de Baltische staten, want Poetin spreekt dreigende taal richting Letland. En terwijl Oekraïne een netwerk van verdedigingslinies bouwt om zich te verdedigen tegen nieuwe Russische militaire offensieven, zijn er spanningen tussen president Zelensky en de Commandant der Strijdkrachten van het Oekraïense leger. Wat is hier aan de hand?En de gevechtspauze tussen Israël en Hamas lijkt met de zware Israëlische bombardementen en hevige gevechten van deze week alweer heel lang geleden. Tot slot bespreekt Jos met Peter en Mart hoe zij denken over journalisten in het veld. Nuttig, noodzakelijk een hinderlijke verstoring en/of gevaarlijke afleiding voor de strijders? Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour! 8 jan 24 - Zwolse Theaters - Odeon in Zwolle - UITVERKOCHT 11 jan 24 - Theater De Kom in Nieuwegein 16 jan 24 - Theater De Leest in Waalwijk 20 jan 24 - Theater De Kring in Roosendaal  23 jan 24 - Deventer Schouwburg in Deventer 1 feb 24 - De Skans in Gorredijk 3 feb 24 - Theater De Nieuwe Kolk in Assen 6 feb 24 - Theater De Meenthe in Steenwijk 17 feb 24 - Theater De Kampanje in Den Helder 18 feb 24 - Theater Musis in Arnhem  22 feb 24 - Oude Luxor in Rotterdam 25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam 27 feb 24 - Markant Theater Maashorst in Uden 3 maa 24 - Chassé Theater in Breda 4 maa 24 - Theater Maaspoort in Venlo 8 maa 24 - Theater Kerkrade in Kerkrade 12 apr 24 - Theater De Bond in Oldenzaal 28 mei 24 - Theater De Stoep in Spijkernisse Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar! Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/7/202344 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#37: Wat Rusland en Oekraïne (niet) van elkaar opsteken

Afgelopen zaterdagnacht was er de zwaarste Russische drone-aanval op een Oekraïense stad sinds het begin van de oorlog. Maar liefst 75 drones gingen richting Kyiv en vielen voornamelijk energiecentrales aan.Oekraïne heeft als reactie met artillerie en HIMARS-raketten elektriciteitsnetwerken in de bezette Donetsk oblast aangevallen. Wat leren beide legers van elkaar? En wat niet?Ook bespreken Mart en Peter het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas en staan ze stil bij het fenomeen 'blue on blue', ofwel: friendly fire - en hoe dat te voorkomen.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour!8 jan 24 - Zwolse Theaters - Odeon in Zwolle11 jan 24 - Theater De Kom In Nieuwegein16 jan 24 - Theater De Leest In Waalwijk20 jan 24 - Theater De Kring In Roosendaal 23 jan 24 - Deventer Schouwburg In Deventer1 feb 24 - De Skans in Gorredijk3 feb 24 - Theater De Nieuwe Kolk In Assen6 feb 24 - Theater De Meenthe In Steenwijk17 feb 24 - Theater De Kampanje In Den Helder18 feb 24 - Theater Musis In Arnhem 22 feb 24 - Oude Luxor In Rotterdam25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 - Markant Theater Maashorst In Uden3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort In Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade 12 apr 24 - Theater De Bond In OldenzaalVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/30/202344 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#36: Hoe Oekraïne Rusland nog steeds weet te verrassen

De eerste Oekraïense troepen zijn de Dnipro-rivier overgestoken naar door de Russen bezet grondgebied. Het gevecht gaat door op de zuidelijke oever. Hoe belangrijk is die oversteek voor het verdere verloop van de oorlog? En een tijdelijke wapenstilstand tussen Israël en Hamas. Wat betekent dat voor het lot van gijzelaars en gevangenen?Interview met Kremlin-watcher Mark Galeotti in Nieuwsuur: https://nos.nl/nieuwsuur/video/2498608-kremlin-watcher-mark-galeotti-over-de-staat-van-rusland Artikel over witte fosfor in NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/11/17/omstreden-witte-fosfor-is-gebruikt-boven-een-woonwijk-in-gaza-a4181231Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour!8 jan 24 - Zwolse Theater - Odeon In Zwolle11 jan 24 - Theater De Kom In Nieuwegein16 jan 24 - Theater De Leest In Waalwijk20 jan 24 - Theater De Kring In Roosendaal 23 jan 24 - Deventer Schouwburg In Deventer1 feb 24 - De Skans in Gorredijk3 feb 24 - Theater De Nieuwe Kolk In Assen6 feb 24 - Theater De Meenthe In Steenwijk17 feb 24 - Theater De Kampanje In Den Helder18 feb 24 - Theater Musis In Arnhem 22 feb 24 - Oude Luxor In Rotterdam25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 - Markant Theater Maashorst In Uden3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort In Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade 12 apr 24 - Theater De Bond In Oldenzaal Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/23/202347 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#35: Wat doet het Israëlische leger in het Al-Shifa-ziekenhuis?

De temperatuur aan het front in Oekraïne daalt. Wat betekent dat voor het gevecht en hoe ziet de wintercampagne van de Russen eruit? En wat is de militaire situatie rond het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad? Deze vragen beantwoorden generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif in deze aflevering van Veldheren.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour! 8 jan 24 - Zwolse Theater - Odeon In Zwolle11 jan 24- Theater De Kom In Nieuwegein16 jan 24 - Theater De Leest In Waalwijk20 jan 24 - Theater De Kring In Roosendaal 23 jan 24- Deventer Schouwburg In Deventer3 feb 24 - Theater De Nieuwe Kolk In Assen6 feb 24 - Theater De Meenthe In Steenwijk17 feb 24 - Theater De Kampanje In Den Helder18 feb 24 - Theater Musis In Arnhem 22 feb 24 - Oude Luxor In Rotterdam25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 - Markant Theater Maashorst In Uden3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort In Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade 12 apr 24 - Theater De Bond In OldenzaalVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/16/202349 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#34: Patstelling: wat nu?

Volgens de hoogste militair van Oekraïne bevindt de oorlog zich in een militaire patstelling. Wat bedoelt hij daar precies mee?En 3.000 kilometer verderop voelt de Israëlische president Netanyahu nog steeds niets voor een staakt-het-vuren, terwijl de internationale druk toeneemt. Peter van Uhm en Mart de Kruif vertellen wat ze op de grond in Gaza zien gebeuren.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour!8 jan 24 - Zwolse Theater - Odeon In Zwolle11 jan 24- Theater De Kom In Nieuwegein16 jan 24 - Theater De Leest In Waalwijk20 jan 24 - Theater De Kring In Roosendaal 23 jan 24- Deventer Schouwburg In Deventer3 feb 24 - Theater De Nieuwe Kolk In Assen6 feb 24 - Theater De Meenthe In Steenwijk17 feb 24 - Theater De Kampanje In Den Helder18 feb 24 - Theater Musis In Arnhem 22 feb 24 - Oude Luxor In Rotterdam25 feb 24 - DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 - Markant Theater Maashorst In Uden3 maa 24 - Chassé Theater in Breda4 maa 24 - Theater Maaspoort In Venlo8 maa 24 - Theater Kerkrade 12 apr 24 - Theater De Bond In OldenzaalVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/9/202344 minutes
Episode Artwork

#33: Hoe vecht je in een tunnel?

Avdiivka is de nieuwe gehaktmolen voor het Russische leger. Waarom is Rusland bereid daar zoveel verliezen te lijden? En de Israëlische bommenregen op Gaza duurt voort. Nu komt daar ook de aanval op en onder de grond bij. Maar hoe vecht je tegen een tegenstander in een tunnel? Dat weten generaals buiten dienst Mart de Kruif en Peter van Uhm.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour! Bijvoorbeeld:3 Nov 23 - Theater De Meervaart Amsterdam4 Nov 23 - Theater De Speeldoos Baarn - Uitverkocht7 Nov 23 - Theater De Veste In Delft - Uitverkocht8 Jan 24 - Zwolse Theater - Odeon In Zwolle11 Jan 24- Theater De Kom In Nieuwegein16 Jan 24 - Theater De Leest In Waalwijk20 Jan 24 - Theater De Kring In Roosendaal 23 Jan 24- Deventer Schouwburg In Deventer3 Feb 24 - Theater De Nieuwe Kolk In Assen6 Feb 24 - Theater De Meenthe In Steenwijk17 Feb 24 - Theater De Kampanje In Den Helder18 Feb 24 - Theater Musis In Arnhem 22 Feb 24 - Oude Luxor In Rotterdam27 Feb 24 - Markant Theater Maashorst In Uden4 Maa 24 - Theater Maaspoort In Venlo8 Maa 24 - Theater Kerkrade 12 Apr 24 - Theater De Bond In OldenzaalVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/2/202348 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#32: Hoe militairen in Israël een politiek probleem moeten oplossen

Terwijl de bombardementen op Gaza doorgaan en het leed zich opstapelt, blijft het Israëlische grondoffensief tot nu toe uit. Waar wacht Israël op?En: de Russen doen een poging het initiatief terug te krijgen in de verwoeste stad Avdiivka. Ondertussen steekt het Oekraïense leger de rivier de Dnipro over. Wat zit daarachter?Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour:3 NOV 23 - THEATER DE MEERVAART AMSTERDAM4 NOV 23 - THEATER DE SPEELDOOS BAARN - UITVERKOCHT7 NOV 23 - THEATER DE VESTE IN DELFT - UITVERKOCHT8 JAN 24 - ZWOLSE THEATER - ODEON IN ZWOLLE11 JAN 24- THEATER DE KOM IN NIEUWEGEIN16 JAN 24 - THEATER DE LEEST IN WAALWIJK23 JAN 24- DEVENTER SCHOUWBURG IN DEVENTER3 FEB 24 - THEATER DE NIEUWE KOLK IN ASSEN6 FEB 24 - THEATER DE MEENTHE IN STEENWIJK17 FEB 24 - THEATER DE KAMPANJE IN DEN HELDER22 FEB 24 - OUDE LUXOR IN ROTTERDAM27 FEB 24 - MARKANT THEATER MAASHORST IN UDEN4 MAA 24 - THEATER MAASPOORT IN VENLO8 MAA 24 - PLT THEATER IN KERKRADE Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/26/202350 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#31: Nog geen Israëlisch grondoffensief, Rusland gaat wél in de aanval

Een offensief van de Russen. Wat gebeurt er bij Avdiivka? En 2.500 kilometer verderop vallen de bommen op Gaza. Honderdduizenden Palestijnen vluchten naar het zuiden, nog steeds in afwachting van het Israëlisch grondoffensief. Maar komt dat er nog wel? En wat is het doel? Dat bespreekt Jos de Groot met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour!3 NOV 23, THEATER DE MEERVAART AMSTERDAM4 NOV 23, THEATER DE SPEELDOOS BAARN - UITVERKOCHT 7 NOV 23, THEATER DE VESTE IN DELFT​8 JAN 24, ZWOLSE THEATER IN ZWOLLE11 JAN 24, THEATER DE KOM IN NIEUWEGEIN16 JAN 24, THEATER DE LEEST IN WAALWIJK23 JAN 24, DEVENTER SCHOUWBURG IN DEVENTER​6 FEB 24, THEATER DE MEENTHE IN STEENWIJK22 FEB 24, OUDE LUXOR THEATER IN ROTTERDAM27 FEB 24, MARKANT THEATER MAASHORST IN UDEN4 MAA 24, THEATER MAASPOORT IN VENLOVerwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/16/202348 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#30: Een nieuwe grondoorlog: van Oekraïne naar Israël

Het Oekraïense tegenoffensief concentreert zich ook deze week rond Bachmoet en het westen van Zaporizja. Ondertussen verschuift de aandacht op het wereldtoneel richting Israël. Sinds de terroristische Palestijnse beweging Hamas zaterdagochtend uit het niets de aanval opende, is het opnieuw oorlog tussen de gezworen vijanden. De Israëlische premier Netanyahu waarschuwt voor 'een lange en moeilijke oorlog'. Wat verwachten generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif? Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour:3 november in Amsterdam, in theater De Meervaart4 november in Baarn, in theater De Speeldoos - UITVERKOCHT7 november in Delft, in theater De Veste 11 januari in Nieuwegein, in theater De Kom16 januari in Waalwijk, in Theater De Leest 22 februari in Rotterdam, in het Oude Luxor Theater27 februari in Uden, in Markant Theater Maashorst Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/11/202352 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#29: Waarom Oekraïne zonder Amerikaanse steun de oorlog verliest

De westerse steun aan Oekraïne rammelt. Een groep radicale republikeinen in de VS wil geen cent meer uitgeven aan steun aan Oekraïne, met de nodige chaos tot gevolg. Tegelijkertijd spreken Polen en Slowakije ook hun twijfels uit over de wapenleveranties. Hoe zorgelijk is dit, voor Oekraïne, maar ook voor onze éigen veiligheid? Die vraag staat centraal in deze aflevering van Veldheren. Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour! 3 november in Amsterdam, in theater de Meervaart4 november in Baarn, in theater de Speeldoos 7 november in Delft, in theater de Veste 11 januari in Nieuwegein, in theater De Kom16 januari in Waalwijk, in Theater de Leest Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/5/202347 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#28: Welke tactieken gebruiken Russische en Oekraïense soldaten?

Oekraïne valt het hoofdkwartier van de Russische Zeevloot op de Krim aan. De Russische commandant zou daarbij zijn omgekomen, maar: hij dook deze week opeens weer op! En de situatie aan het zuidelijk front is ‘zeer veranderlijk’. Wat betekent dat precies voor de soldaten op de grond? En welke tactieken herkennen generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif?Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour!Bijvoorbeeld 30 september - dat is bijna! - in de Stadsschouwburg in Haarlem, op 3 november zijn we te zien in Amsterdam, in theater De Meervaart. 4 november staan we in theater de Speeldoos in Baarn, 7 november in theater de Veste in Delft en op 11 januari 2024 zijn we te vinden in Nieuwegein, in theater De Kom. Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond.Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/28/202344 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#27: Vrouwen in oorlog

Oekraïne zoekt op verschillende manieren naar meer dienstplichtigen. Er zijn reclamecampagnes, uitzonderingsregels worden voorzichtig aangepast en ontduiking wordt harder gestraft. Vrouwen blijven tot nu toe buiten schot, maar is dat wel zo logisch? In deze aflevering van Veldheren bespreken Peter van Uhm en Mart de Kruif de rol van vrouwen in een oorlog. Verder is er aandacht voor de actualiteit en tot slot blikken we vooruit. Waar letten de generaals buiten dienst komende week in het bijzonder op?Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour! Op 30 september staan we in de Stadsschouwburg in Haarlem, op 4 november in theater de Speeldoos in Baarn, 7 november in theater de Veste in Delft en op 11 januari 2024 zijn we te vinden in Nieuwegein, theater De Kom. Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond.Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/21/202349 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#26: Defensie in verkiezingsprogramma's: Peter en Mart geven commentaar

Oekraïne zet weer 100 stappen naar het zuiden, Kim Yong Un komt aan in Rusland en een opvallend bericht over de satellieten van Elon Musk. Hier in Nederland komen de Tweede Kamerverkiezingen dichterbij, op 22 november gaan we naar de stembus. Veel politieke partijen presenteerden afgelopen week hun verkiezingsprogramma. Wat willen zij op het gebied van veiligheid en defensie? Dat bespreken Jos, Peter en Mart in deze aflevering van Veldheren. Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour! Op 16 september staan we in het Openluchttheater in Valkenburg, op 30 september in de Stadsschouwburg in Haarlem, 4 november zijn we te vinden in theater de Speeldoos in Baarn en op 7 november in theater de Veste in Delft. Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/14/202352 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#25: Van Robotyne naar Verbove: zo plan je een militaire operatie

Het Oekraïense leger is in het westen van de provincie Zaporizja opgerukt tot voorbij een Russische linie met anti-tankgrachten en andere obstakels. Stap voor stap wordt de kans dat Oekraïne erin slaagt de Russische aanvoerlijnen te doorbreken, steeds groter.Om doelen te behalen, heb je eerst een plan nodig. Maar hoe bepaal je wie wat wanneer moet doen? Deze aflevering van Veldheren gaat over militaire planning. Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour! Op 16 september staan we in het Openluchttheater in Valkenburg, op 30 september in de Stadsschouwburg in Haarlem, 4 november zijn we te vinden in theater de Speeldoos in Baarn en op 7 november in theater de Veste in Delft. Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/7/202347 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#24: Wat je moet weten over de strijd op de Zwarte Zee

Het is spannend op de Zwarte Zee: Rusland dreigt met aanvallen op commerciële schepen die Oekraïense havens bezoeken, en Oekraïne voert aanvallen uit op Russische marineschepen en doelen op de Krim. Wat gebeurt er op het water?Om deze vraag te beantwoorden, hebben de Veldheren commandeur buiten dienst Michiel Hijmans uitgenodigd, hij diende 36 jaar bij de Nederlandse marine en had de leiding over een NAVO-vlootverband. En: 'Veldheren' gaat de theaters in! We mogen alvast twee data met jullie delen: op 16 september zijn we te zien in Openluchttheater Valkenburg en op 30 september staan we in de Stadsschouwburg Haarlem. Kaarten voor de eerste twee avonden zijn nu te koop via de website van het theater of check cortimedia.nl/live. Dit najaar zijn we op nog veel meer plekken te zien, daarover houden we je op de hoogte. Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/31/202350 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#23: Mijnenprikkend voorwaarts

De kogel is door de kerk: Oekraïne krijgt de F16-vliegtuigen waar president Zelensky al zo lang om vraagt - en Nederland neemt daarin het voortouw.En een groot obstakel voor het Oekraïense offensief: eindeloze mijnenvelden. Hoe ga je daar als militair mee om? Dat en meer in de nieuwste aflevering van Veldheren. En: 'Veldheren' gaat de theaters in! We mogen alvast twee data met jullie delen: op 16 september zijn we te zien in Openluchttheater Valkenburg en op 30 september staan we in de Stadsschouwburg Haarlem. Kaarten voor de eerste twee avonden zijn nu te koop via de website van het theater of check cortimedia.nl/live. Dit najaar zijn we op nog veel meer plekken te zien, daarover houden we je op de hoogte. Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/24/202348 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#22: Is het Oekraïense tegenoffensief mislukt?

De Veldheren zijn terug van zomervakantie! In deze aflevering staan ze uitgebreid stil bij de ontwikkelingen van de afgelopen weken. Wat heeft het Oekraïense tegenoffensief tot nu toe opgeleverd? Hoe staan de Russen ervoor? Hoe zorgen Poetin en Zelensky voor voldoende en gemotiveerde soldaten? En wat gebeurt er op de Zwarte Zee?Én we hebben leuk nieuws: 'Veldheren' gaat de theaters in! We mogen alvast twee data met jullie delen, op 16 september zijn we te zien in Openluchttheater Valkenburg en op 30 september staan we in de Stadsschouwburg Haarlem. Kaarten voor de eerste twee avonden zijn nu te koop via de website van het theater of check cortimedia.nl/live. Dit najaar zijn we op nog veel meer plekken te zien, daarover houden we je op de hoogte.Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/17/202351 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#21: Het succes van de Russische verdediging

Het Oekraïense offensief stuit op een hele taaie Russische verdedigingslinie. Maar hoe werkt ‘het defensief’ eigenlijk? Peter en Mart leggen het uit. Ligt het inderdaad aan de verdediging van de Russen dat het Oekraïense offensief nog niet in volle kracht is losgebarsten?Verder aandacht voor de levering van clustermunitie aan Oekraïne door de V.S. De vraag rijst in hoeverre de westerse wereld een ethische begrenzing moet stellen aan de wapens die door Oekraïne in deze oorlog worden gebruikt. Dit was de laatste aflevering van Veldheren voor de zomerstop.Kun je zo lang niet zonder ons? We hebben al een aantal afleveringen vooruit opgenomen voor Veldheren Extra. Dus wil je nog naar de heren luisteren in de komende maand, meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren.Heel graag tot over een maand!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/13/202342 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#20: De belangrijkste NAVO-top sinds de Koude Oorlog

Volgende week, op 11 en 12 juli, komen de 31 NAVO-bondgenoten in Litouwen bijeen om de meest omvangrijke defensieplannen in decennia te bespreken. Plannen waarin voor het eerst sinds de Koude Oorlog gedetailleerd wordt beschreven hoe het bondgenootschap zou reageren op een eventuele Russische aanval. De Veldheren blikken in deze aflevering vooruit op de NAVO-top. Verder aandacht voor de ontwikkelingen op de grond. Mart meent een veranderde werkwijze van Oekraïne te ontdekken. Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten? Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/6/202349 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#19: Poetin, Prigozjin en het Oekraïense offensief

De Veldheren staan uitgebreid stil bij de nasleep van de opstand van Wagner-baas Prigozjin. Wat is er sindsdien gebeurd? Waar zijn de Wagner-soldaten nu? En hoe zien Peter en Mart de positie van Poetin?Verder: een doorbraak in het Oekraïense offensief laat op zich wachten. Waar ligt dat aan? Volgens Peter begint de tijd te dringen.Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten?Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/29/202344 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

EXTRA: De opstand van Wagner-baas Prigozjin

In deze ingelaste aflevering van Veldheren staan Peter van Uhm en Mart de Kruif uitgebreid stil bij de opstand van Wagner-baas Prigozjin. Die stoomde met zijn troepen op richting Moskou maar staakte zijn opmars. Wat is er precies gebeurd? En het allerbelangrijkst: wat betekent de chaos in Rusland voor de situatie aan het front in Oekraïne?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/25/202340 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#18: Waarom boekt Oekraïne nog weinig terreinwinst?

In deze aflevering van Veldheren uitgebreid aandacht voor de vorderingen op het strijdtoneel. Er wordt door de Institute for the Study of War gesproken van een ‘tijdelijke pauze’ aan Oekraïense zijde om de aanvalstactieken te evalueren. Is dat gebruikelijk en hoe ziet dat er eigenlijk in de praktijk uit? En kunnen we concluderen dat Oekraïne nog weinig terreinwinst boekt? Waar ligt dat aan? Het thema van de week is 'de veteraan'. Want aankomende zaterdag, 24 juni, is het Veteranendag. Wat betekent het voor Peter en Mart om veteraan te zijn? Hoe gaan we in Nederland met onze 100.000 veteranen om? En moet je altijd onvoorwaardelijk trots op hen zijn?Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten? Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/22/202345 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#17: Krijgt het Oekraïense offensief Poetin aan de onderhandelingstafel?

In aflevering 17 van 'Veldheren' bespreken Peter van Uhm en Mart de Kruif een onderwerp waar we allemaal ontzettend naar uitkijken: het einde van deze oorlog. Welke scenario's liggen er op tafel? Hoe zijn verschillende oorlogen uit de geschiedenis beëindigd en wat kunnen we daarvan leren? Verder natuurlijk veel aandacht voor de ontwikkelingen op het strijdtoneel: Oekraïne boekt langzaam maar zeker terreinwinst. Toch is het volgens Peter en Mart nog moeilijk te zeggen waar het zwaartepunt van het offensief zal zijn. Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten.Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/14/202345 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#16: De verwoesting van de Kachovka-dam

In deze aflevering van Veldheren loodsen Peter en Mart je langs alle grote gebeurtenissen van deze week. Wat zijn de gevolgen van de vernietiging van de Kachovka-dam? Hoe staat het met het Oekraïense offensief? En waarom bemoeit Wagnergroep-baas Prigozjin zich met de onrust in de Russische regio Belgorod?Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten?Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/8/202344 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#15: Hoe gaat het Oekraïense offensief eruit zien?

Oekraïne zegt klaar te zijn om zijn langverwachte tegenoffensief te lanceren. In deze aflevering van Veldheren kijken we daarom naar de principes van het militaire offensief. Want wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe maak je een plan, hoe werkt het met logistiek, wanneer ga je van start? Kortom: een college in het offensief van Peter van Uhm en Mart de Kruif.Verder aandacht voor de actualiteit: waarom bestookt Rusland de Oekraïense hoofdstad Kyiv met drones en raketten? En bij een droneaanval op Moskou zijn verschillende gebouwen geraakt, wie zit hierachter?Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten?Het filmpje vanuit Kyiv waar Peter over praat: https://twitter.com/mattia_n/status/1663129699906736128?s=20En het artikel van Hans Jaap Melissen: https://www.trouw.nl/tijdgeest/oorlogsverslaggever-hans-jaap-melissen-de-mens-wordt-niet-gelukkiger-van-luxe-die-moet-strijd-leveren~be1157bc/Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/31/202342 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#14: Wat je moet weten over Belgorod en Bachmoet

In deze aflevering kijken de Veldheren terug op de slag om Bachmoet. Na bijna een jaar van intense strijd is het mijnstadje in de Donbas gevallen. Analisten noemden het een "gehaktmolen", een "herhaling van de Eerste Wereldoorlog" en de "hel op aarde". Maar wat is er in Bachmoet precies gebeurd?Verder veel aandacht voor de actualiteit: in de Russische regio Belgorod, dichtbij de grens met Oekraïne, vielen Russische gewapende groepen hun eigen land binnen. Volgens Mart de Kruif is het ondenkbaar dat het Oekraïense leger hier niet bij betrokken is. Wat heeft dat voor gevolgen? En ontwikkelingen in het F-16-dossier: de Verenigde Staten hebben groen licht gegeven voor het trainen van Oekraïense piloten en meerdere Europese landen willen de toestellen gaan leveren.Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten?Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/25/202345 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#13: Wat leren de Russen van deze oorlog?

De oorlog in Oekraïne woedt inmiddels ruim 15 maanden voort, maar welke ontwikkeling hebben het Russische en het Oekraïense leger in die tijd doorgemaakt? Wat leren ze van elkaar? Passen ze zich aan? En wat zien we daarvan terug op het slagveld? En welke lessen trekt het Westen uit de oorlog in Oekraïne?Verder analyseren Peter en Mart de situatie op de grond. Wat gebeurt er op dit moment precies in Bachmoet? En hoe ver zijn de Oekraïeners met de voorbereidingen van hun langverwachte voorjaarsoffensief? Misschien moesten ze wachten tot president Zelensky weer in het land was: hij ging de afgelopen week op tournee langs belangrijke Europese partners. Het Verenigd Koninkrijk zegde hem zelfs zogeheten 'storm shadow' raketten toe: raketten met een enorm bereik. Wat zijn daarvan de gevolgen?Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten?Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/18/202347 minutes
Episode Artwork

#12: Waarom de strijd in Oekraïne (nog) geen luchtoorlog is

Rusland heeft een grote luchtmacht, maar heeft die tot nu toe niet volledig gebruikt. Waarom is dat? Waarom is de oorlog in Oekraïne tot nu toe geen luchtoorlog? En natuurlijk: de F16’s. Veel over gesproken, maar wat kan Oekraïne daarmee als het Westen die zou gaan leveren? En verder is er natuurlijk aandacht voor de actualiteit: wat viel de Veldheren op aan de speech van Poetin op het Rode Plein? En er gebeurde afgelopen week iets opmerkelijks: de Oekraïense luchtmacht zei voor het eerst een Russische hypersonische raket uit de lucht te hebben geschoten. Hiervoor zou een Patriot-luchtafweersysteem zijn gebruikt. Kan dit kloppen en wat zijn hiervan de gevolgen?Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten?Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/11/202346 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#11: Vrijheid volgens Peter van Uhm en Mart de Kruif

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies nadien. En op 5 mei vieren we dat wij hier in vrijheid kunnen leven. De vrijheid waarvoor zoveel mensen stierven. Daarover gaan Jos en de twee oud-generaals in gesprek. Op veel plekken op het platteland hangt de Nederlandse vlag ondersteboven, als symbool voor de boerenprotesten. Nabestaanden van oorlogsslachtoffers hebben opgeroepen: hang die vlaggen gewoon weer recht op 4 en 5 mei. Peter en Mart vertellen hoe zij hierover denken.En verder is er natuurlijk aandacht voor de actualiteit: het onverwachte bezoek van president Zelensky aan Den Haag, de vermoedelijke drone-aanval op het Kremlin en de situatie aan het front in Oekraïne. Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op Vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!En hier kun je de TED Talk van Peter van Uhm terugkijken: https://www.ted.com/talks/peter_van_uhm_why_i_chose_a_gun?language=nl Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/4/202346 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#10: Is het Oekraïense offensief begonnen?

De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) meldt dat Oekraïense troepen posities hebben ingenomen op de oostelijke oever van de rivier de Dnjepr bij Cherson. Zijn dit de eerste indicaties van een Oekraïens offensief?Verder hebben we het over tanks. Volgens Mart 'het slagwerk’ van een leger. Onmisbaar dus. Nederland koopt, samen met Denemarken, 14 Leopard 2-exemplaren voor Oekraïne. Hoe gaan die het verschil maken in de oorlog tegen Rusland? Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten?Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Reportage NOS over 'slagveld-taxi's': https://nos.nl/artikel/2472585-afdankertjes-nederlands-leger-slagveld-taxi-s-voor-oekraine Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/26/202342 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#9: Voert Poetin een heilige oorlog?

Zowel de Oekraïners als de Russen vierden afgelopen weekend orthodox Pasen. Reden voor beide partijen om gevangenen uit te wisselen. Religie en oorlog: twee begrippen die tegenstrijdig lijken, maar toch met elkaar verweven zijn. Niet voor niets noemt Poetin zijn invasie van Oekraïne een heilige strijd. Ook kijken we naar wat er nu gaande is op het slagveld: Poetin zou het huurlingenleger van de Wagnergroep voor het eerst sinds januari toch weer hebben voorzien van nieuwe wapens en munitie. Voor Peter is het een zware week. Op 18 april was het 15 jaar geleden dat zijn zoon, Dennis van Uhm, omkwam tijdens de missie in Afghanistan.Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten?Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/20/202345 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#8: Pentagon-documenten: sluwe misleiding of gevaarlijk lek?

Hét gesprek van deze week: de gelekte documenten uit het Pentagon. Hoe beoordelen Peter van Uhm en Mart de Kruif de geheime informatie over het Oekraïense offensief? Wie zit erachter en wat was het doel? Verder bespreken we de situatie op de grond: de Russen veranderen hun strategie in Bachmoet en satellietbeelden laten zien dat de Russen zich ingraven op de Krim. Is een Oekraïens offensief daar toch denkbaar?Volgens Mart wordt ieder groot offensief voorafgegaan door een fase van misleiding. Maar hoe bespeel je je tegenstander buiten het slagveld?Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten?De openbare bronnen die Mart aanraadt, vind je hier: https://www.understandingwar.org/https://rusi.org/https://twitter.com/DefenceHQ Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/13/202340 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#7: Hoe de Wagnergroep deze oorlog beïnvloedt

Vandaag hebben we het over de Wagnergroep. Steeds vaker en steeds luider eist die groep - vaak “het privéleger van Poetin” genoemd - de aandacht op. Nu claimt de groep Bachmoet te hebben veroverd, maar Oekraïne ontkent dit stellig. Hoe groot is de invloed van de Wagnergroep nu echt in deze oorlog?Ook kijken we naar wat er nu gaande is op het slagveld: Mart verbaast zich ook deze week over het uitblijven van het Russisch offensief. Daarnaast presenteerde Oekraïne een twaalfpuntenplan voor herovering van schiereiland de Krim. Wat zit hierachter? Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter de komende week op letten? Én, we hebben deze aflevering een speciale gast: hulphond Parbo.Peter en Mart krijgen wekelijks ontzettend veel vragen van jullie en zij voelen de plicht én vinden het leuk deze zoveel mogelijk te beantwoorden. Dat lukt niet in de reguliere afleveringen, dus dat doen we bij 'Veldheren Extra'. Wekelijks een extra aflevering met luisteraarsvragen via: vriendvandeshow.nl/veldheren.We vragen een kleine bijdrage om de kosten voor deze extra afleveringen te kunnen dekken. Heb je ook een vraag voor Peter en Mart? Mail dan naar [email protected]. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/5/202343 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#6: Waarom je met goed leiderschap een oorlog kan winnen

Een veelgehoorde verklaring voor het vastlopen van het Russische voorjaarsoffensief is de slechte aansturing van het Russische leger. Maar hoe leid je een leger wél? Peter van Uhm en Mart de Kruif geven hun visie op goed leiderschap. Verder: het belang van 'Auftragstaktik', het verschil tussen leiders en managers en waarom gedegen leiderschap Oekraïne een beslissend voordeel geeft in deze oorlog.Ook kijken we naar wat er nu gaande is op het slagveld: wordt het plaatsje Avdiivka een tweede Bachmoet? En Poetin dreigt opnieuw met de inzet van kernwapens - vrezen Peter en Mart voor nucleaire escalatie?Tot slot de blik vooruit: de eerste westerse Leopard-tanks arriveren in Oekraïne, wanneer gaan die het verschil maken op het slagveld?Het filmpje van Russische soldaten dat we in deze aflevering bespreken: https://twitter.com/wartranslated/status/1639390679670374403?s=48&t=VBkm-BZea_Y6LsVVt9RPPA Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/30/202347 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#5: Wat als de kogels en granaten op zijn?

Er dreigt een tekort aan kogels en granaten - aan beide kanten. Wat betekent dat op het slagveld? En wat gaan de Oekraïeners doen met de wapens en munitie die ze op termijn van westerse bondgenoten ontvangen?Verder: deze week staat in het teken van de ontmoeting tussen de Chinese president XI Jinping en Poetin. Gaat China wapens leveren aan Rusland? En vorige week eindigden we de aflevering van Veldheren met: 'er zit een grens aan de Oekraïense verdediging van Bachmoet'. Nu blijkt uit de laatste Britse inlichtingen: Rusland zou wel eens z’n momentum kunnen verliezen. Zien Mart de Kruif en Peter van Uhm dat ook? Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter komende week op letten?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/23/202342 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#4: Hoe keert een soldaat terug van het front?

In aflevering 4 van 'Veldheren' geven Peter van Uhm en Mart de Kruif antwoord op de vraag: hoe keren soldaten terug uit Bachmoet? De nu al maandenlang bevochten stad geldt door de vele doden en gewonden als het gruwelijkste strijdtoneel van de oorlog in Oekraïne. Wat doet dat met een militair?Peter en Mart delen persoonlijke ervaringen: hoe gingen zij om met zwaargewonde soldaten? Wat kun je doen tegen PTSS? En hoe moet Oekraïne straks weer worden opgebouwd door een getraumatiseerde generatie? Verder: wat gebeurt er nu op het slagveld? Een aantal weken geleden kon je de tv niet aanzetten of de discussie ging over het leveren van westerse Leopard-tanks. Zijn die inmiddels onderweg naar Oekraïne? Kunnen ze iets betekenen in de strijd om Bachmoet? Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter komende week op letten?Artikel uit NRC waarnaar Jos verwijst: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/10/sinds-bachmoet-heeft-hij-niets-meer-gezien-maar-zijn-hoofd-zit-nog-vol-beelden-a4159151Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/16/202345 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#3: Waarom het terrein de uitkomst van de oorlog bepaalt

In aflevering 3 van 'Veldheren' kijken we door de ogen van Mart de Kruif en Peter van Uhm naar het belang van het terrein -het letterlijke slagveld- in een oorlog. Want of je vecht in een bos, op een open veld, in een modderpoel of in de bebouwde kom, maakt nogal een verschil. Op welke manier 'leest' een militair het terrein? Oekraïne wil de Russen natuurlijk dáár krijgen, waar het terrein slecht begaanbaar is. Maar hoe doe je dat? En wat klopt er van het verhaal dat Russische tanks de komende lente vast zouden blijven zitten in de modderige Oekraïense bodem?Verder: wat gebeurt er nu op het slagveld? Rusland en Oekraïne bijten zich vast in Bachmoet. Hoe lang duldt Poetin Wagner-leider Prigozjin nog? En waarom vechten de Russen met een schep?Tot slot de blik vooruit: waar gaan Mart en Peter komende week op letten?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/9/202341 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#2: Hoe denken de Russen?

In aflevering 2 van 'Veldheren' kijken we door de ogen van Mart de Kruif en Peter van Uhm naar de Russische manier van oorlogvoeren. Een blik op de geschiedenis en de geografie van Rusland helpt ons beter begrijpen waarom er dagelijks duizenden Russische soldaten de vuurlinie in worden gestuurd. De generaals b.d. leggen uit wat de Russische doctrine inhoudt en vertellen hoe het Russische leger in de 19e eeuw Napoleon wél wist te verrassen. Wat is er sindsdien veranderd?Verder: wat gebeurt er nu op het slagveld? Na een intensieve strijd lijkt Bachmoet in de handen van Rusland te komen. Maar hoe ziet de belegering van een stad er eigenlijk uit? En waarom wordt er zo hard gevochten - met duizenden doden tot gevolg - om een stad die tactisch niet van groot belang is voor Oekraïne?Tot slot de blik vooruit: wat als Bachmoet valt? Komt de doelstelling van Poetin om de Donbas te veroveren dichterbij?De besproken beelden van een verwoest Bachmoet: https://www.youtube.com/watch?v=BBCPBqzOQdYZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/2/202336 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#1: ‘Één jaar oorlog'

In de eerste aflevering van 'Veldheren' kijken we door de ogen van Mart de Kruif en Peter van Uhm terug op één jaar oorlog. Welke momenten staan in hun geheugen gegrift of hebben voor verbazing gezorgd? En kunnen we de conclusie trekken dat Rusland de oorlog niet meer gaat winnen? Verder is er aandacht voor de actualiteit: wat gebeurt er nú op het strijdveld en hoe is het om als soldaat wekenlang in een loopgraaf in Bachmoet te zitten?Tot slot blikken we vooruit. Waar letten de generaals buiten dienst komende week in het bijzonder op?De besproken beelden uit de loopgraven: https://t.me/britishintelligence/7073Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/24/202347 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Trailer Veldheren

Veldheren is een podcast waarin twee van de belangrijkste militairen van ons land, generaals b.d. Peter van Uhm en Mart de Kruif ons meenemen voorbij de frontlijn in Oekraïne. Onder leiding van journalist Jos de Groot bespreken ze de vorderingen op het militaire strijdtoneel. Soms op de millimeter precies: wat gebeurt er in een loopgraaf in de Oekraïense stad Bachmoet? Dan weer met een helikopterview: wat zijn de ontwikkelingen, welke belangen spelen er op de achtergrond en kunnen we parallellen trekken met oorlogen en andere gebeurtenissen uit de geschiedenis?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/23/20231 minute, 3 seconds