Winamp Logo
Vedd vissza a hangod! Cover
Vedd vissza a hangod! Profile

Vedd vissza a hangod!

Hungarian, Social, 1 seasons, 21 episodes, 20 hours 17 minutes
About
Kérdezünk, meséltetünk és megvitatunk - mindezt a művészet és a közélet legjelentősebb hazai alakjaival. Minden, ami kultúra, társadalom és persze LMBTQ. Vedd vissza a hangod! - a Budapest Pride podcastja. Aki kérdez: Majercsik Jojó, filmesztéta, a Pride sajtószóvivője és Kanicsár Ádám András, LMBTQ újságíró
Episode Artwork

#21 HIV: 3 betű, de annál több tévhit. Bogozd ki velünk őket!

📢 Képben vagy a HIV-fertőzés kapcsán? ▶ Jársz szűrésekre? Tudod, hogyan lehet megelőzni? És azt tudod, hogyan kezelik a HIV-pozitív státuszúakat? Tisztában vagy vele, hogy tele van a társadalmunk tévhitekkel és káros előítéletekkel? Ezekről beszélgettünk Liebermann Mártával, a Retropajzs alapítójával és a TASZ idei SZABAD-díjasával, valamint Szabó M. Bencével, a Háttér Társaság HIV/AIDS programjának vezetőjével és Waliduda Dániellel, a Háttér Társaság HIV Segítő Szolgálatának koordinátorával, az idei Háttér-díjazottal. 🎙️ Akik kérdez: Majercsik Jojó, filmesztéta, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője 🎧Kapcsolj ránk!
29/11/20231 hour 4 minutes 6 seconds
Episode Artwork

#20 Elsöprő hatású dokumentumfilmek: itt a 20. Verzió Filmfesztivál

🎬 A jubileumi Verzió Filmfesztiválon 3 magyar rendező által készített LMBTQ témájú dokumentumfilmet is vetítenek. ▶ Hogyan alakul az interszex emberek élete Dél-Afrikában, és milyen érvényesülési lehetőségei vannak egy leszbikus és egy transznemű lánynak Magyarországon? 🎬 A fesztivál részéről Gyureskó Enikő mesélt az idei filmekről és programokról, valamint hosszasan beszélgettünk az elnyomott társadalmi csoportok vonatkozásában a dokumentumfilmesek és a nézők felelősségéről, a filmek hatásáról. 🎧 Hallgasd meg a podcast epizódot! De a fesztiválról se maradj le, vegyél jegyet, ha még nem tetted! 🎙️ Akik kérdeznek: Hegedűs Máté és Majercsik Jojó, Budapest Pride sajtószóvivők Kapcsolj ránk!
15/11/202354 minutes 41 seconds
Episode Artwork

#19 Régen minden rosszabb volt? Az LMBTQ közösség története Budapesten

📖 A Horthy-korszakban vagy a 19-20. század fordulóján volt nehezebb LMBTQ emberként élni Budapesten? Melyik 20. századi politikai vezetésnél merült fel először a reparatív terápia kérdése? És mire használták a közösség tagjait is gyűjtő rendőrségi listát? És hova lett az a lista? ▶ Kurimay Anita történésszel beszélgettünk, akinek 2022-ben jelent meg a Meleg Budapest című könyve, mely a budapesti LMBTQ emberek 1873 és 1961 közötti életével foglalkozik. 🎙 Aki kérdez: Majercsik Jojó, filmesztéta, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője Kapcsolj ránk!
01/11/202354 minutes 21 seconds
Episode Artwork

#18 Fólia alatt és este 10 után? Cenzúra? A propagandatörvény hatásai

📖🎬 Szerinted okés az, ha a gyerekeket elzárják a tudás elől? Miért ne olvashatnának a 18 év alattiak olyan ifjúsági regényt, amelyben LMBTQ karakterek vannak? És ugyanígy miért ne nézhetnének ilyen filmeket és sorozatokat? Téged is bosszant a propagandatörvény? Ezek mentén kérdeztük Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját, Radványi Vikit, a Budapest Pride elnökét és Szekeres Zsolt, jogászt. 🎧 Kapcsolj ránk! 🎙 Aki kérdez: Majercsik Jojó, filmesztéta, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője Ne legyél a tiltások áldozata! Kapcsolj ránk!
19/10/202356 minutes 2 seconds
Episode Artwork

#17 Vogue és ballroom kultúra - amiből Beyoncé, Madonna és a Pose is merített

🪩 Hogy jön a ‘80-as évek New York-i LMBTQ-közösségében kibontakozott vogue-hoz egy mai Szingapúrhoz köthető előadás a Trafóban? 🕺 És mi köze van ehhez Beyoncénak vagy Madonnának? 🏳‍🌈 Páldi Lívia művészettörténésszel és Horváth Gideon képzőművésszel a vogue tánc és a ballroom kultúra apropóján beszélgettünk a marginalizált queer közösségekre jellemző, ellenállásként is kitűnő eszközként működő jelenségről. 🎙 Aki kérdez: Majercsik Jojó, filmesztéta, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője Kapcsolj ránk!
04/10/202356 minutes 9 seconds
Episode Artwork

#16 ARC: A kényelmes hétköznapok felkorbácsolása óriásplakátokon

Vicces, lelkesítő vagy éppenhogy lehúzó? Eljárt felette az idő, vagy tökre a jelenben pörög? Szerinted milyenek szoktak lenni az ARC plakátok? Bakos Gábor főszervező és egyik alapító mesélt nekünk az ARC történetéről, az elmúlt több mint 2 évtized botrányairól és rongálásairól. 🏳‍🌈 Mindezt LMBTQ szempontból is. Szeptember 8-tól október 8-ig újra plakátok a Bikás parkban. 🎧 Addig pedig hallgassátok meg ezt az epit! 🎙 Aki kérdez: Majercsik Jojó filmesztéta, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője, aki 2020 óta ARC zsűritag is Legyél kíváncsi, és kapcsolj ránk! Ennek az epizódnak a támogatója a Publicis Groupe Hungary, az ország legnagyobb kreatív-, digitális- és médiaügynöksége. ❤️ Köszönjük a támogatást!
30/08/20231 hour 3 minutes 13 seconds
Episode Artwork

#15 Öröm és boldogság: A melegeknek? Erdélyben?

🎭 Hogyan torkollik egy tusványosi reparatív terápiáról szóló előadás az erdélyi melegek hányattatásait a humor eszközével bemutató színházi darabba? Ebben az epizódunkban Székely Csaba Öröm és boldogság című darabjáról beszélgettünk magával a szerzővel, majd pedig az Alföldi Róbert által rendezett előadás három színészével: Hartai Petrával, Chován Gáborral és Mertz Tiborral. ❓ Milyen ma az erdélyi LMBTQ közösség elfogadottsága és kulturális reprezentációja? És mi köze ehhez a természetfilm műfajának? Hogyan fogadták a darabot Marosvásárhelyen és Budapesten? És vajon kockázatot vállal-e egy magyar színész, ha a propagandatörvény árnyékában LMBTQ témájú darabban játszik? 🎙 Aki kérdez: Majercsik Jojó, filmesztéta, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője
16/08/202345 minutes 38 seconds
Episode Artwork

#14 Bónusz epizód: A kulisszák mögött

📢 Vedd vissza a hangod! … vagy a jövőd? Mi köze a kettőnek egymáshoz?  A podcast immár a 14. adáshoz érkezett, amit egy különleges bónusz epizóddal ünneplünk meg, amiben a podcast készítőivel ismerkedhettek meg úgy, ahogy eddig nem. Majercsik Jojóval, a podcast szerkesztő-műsorvezetőjével, Kanicsár Ádámmal, több epizód műsorvezetőjével és Diószegi Judittal, a podcast fotósával sok mindent kiveséztünk: Vajon miért fontos a kultúra és közélet megvitatása az LMBTQ közösség számára? Miért lenne könnyű Madonnát interjúzni, ha Székely Krisztát nem az? Milyen hatással lehet a médiatörvény a podcast jövőjére? Ilyen és hasonló izgalmas kérdésekre keressük a választ a mai epizódban.  🎙 Akik kérdeznek: Rózsa és Celine, a podcast segédszerkesztői
03/08/20231 hour 14 minutes 17 seconds
Episode Artwork

#13 Oláh Kata: Egy szeretetfilm, amit ma túl nehéz bemutatni

📽 Oláh Kata öt éven keresztül követte két roma meleg fiú útját álmaik felé, miközben a diszkriminatív törvények miatt a film egyre aktuálisabbá vált. Bemutatni mégis nehéz. Mit szóltak hozzá külföldön? Min lepődött meg a magyar közönség? Mit tanult Kata a srácoktól? És mit tanulhatunk mi a dokumentumfilmből?  Aki kérdez: Kanicsár Ádám András, LMBTQ újságíró
19/07/202348 minutes 21 seconds
Episode Artwork

#12 Budapest Pride Special: Ti kérdeztetek, mi válaszolunk

🏳‍🌈 Ebben az adásban a Budapest Pride működésével kapcsolatban a ti kérdéseitekre válaszolt Hrubi Zita, egyik sajtószóvivőnk és Radványi Viki, a Budapest Pride elnöke. És hogy mi volt terítéken? Szlogen, ütős üzenetek, jó tanácsok előbújáshoz, felvonulás útvonal, hossz, biztonság, járművek és persze az a bizonyos bőrtanga. Avagy van-e dress code a hazai Pride-on? Na, és persze, hogy felvonul-e Semjén Zsolt?! Aki kérdez: Majercsik Jojó, filmesztéta, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője 🌈 Kapcsolj ránk, és hozd magad felvonulás hangulatba!
05/07/202359 minutes 14 seconds
Episode Artwork

#11 Carson Coma: Közélet, pinkwashing és szabadság mindenek felett

Új albumuk, az IV bővelkedik bátor megjegyzésekben, ám ők nem akarnak megmondóemberek lenni, egyszerűen azt vallják: arról zenélnek, amit fontosnak tartanak és nem minden politika, csak egyszerűen közéleti kérdés. Félnek a megtorlástól? Mit szólnak ahhoz, hogy akár pinkwashingnak is tűnhet néhány megmozdulásuk? Miért lehet szorongani mérföldkövek miatt? És miért ír mindent felül számukra a szabadság az alkotásban? Fekete Giorgióval beszélgettünk a Carson Comából. Aki kérdez: Kanicsár Ádám András, LMBTQ újságíró
21/06/202353 minutes 29 seconds
Episode Artwork

#10 Szenteczki Zita & Kovács Domokos: Melegség, munkásosztály, toxikus maszkulinitás és #metoo bábszínházi elemekkel

Hogy jön egymáshoz a 2022-es magyar szociális törvény és Emmanuel Macron, francia elnök? Mi köze lehet egy francia gyári munkás családba született meleg fiú tapasztalatának a mai magyar valósághoz? Hogyan válik a Titanic ikonikus jeleneteinek újrajátszása a toxikus családból való menekülés első lépésévé? 🎭 Ezek mind kiderülnek Szenteczki Zita és Kovács Domokos által rendezett Édouard Louis-adaptációból, a Ki ölte meg az apámat című előadásból, amit a Budapest Pride Közösségi Fesztiválon június 19-én nézhettek meg. Kedvcsinálónak vagy éppen a darab megnézése után annak továbbgondolására beszélgettünk a két rendezővel. Aki kérdez: Majercsik Jojó filmesztéta, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője Legyél kíváncsi, legyél velünk együtt értő és érző színházi néző, kapcsolj ránk!
07/06/202352 minutes 56 seconds
Episode Artwork

#9 Tóth Luca: Oda-nem-illőség és queer animációs filmek

Mi volt előbb: a fagyi vagy a fagyi színek? Saját bevallása szerint nincs animációs filmje oda nem illő puzzle elemként funkcionáló történeti szál vagy karakter nélkül. A többszörös fesztiváldíjas Superbia és Lidérc úr animációs filmek alkotója, Tóth Luca rendezte idén a Budapest Pride kampányfilmjét. Mi inspirálta Lucát a kampányfilm megrajzolásakor? Könnyebb-e queer karaktereket megjeleníteni animációs filmben? Milyen a női animációsok helyzete az élőszereplős filmek rendezőihez képest?  Aki kérdez: Majercsik Jojó filmesztéta, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője Legyél kíváncsi, less be velünk a megrajzolt karakterek mögé, kapcsolj ránk!
24/05/202342 minutes 58 seconds
Episode Artwork

#8 Alföldi Róbert: Közösen elrontott rendszer, furcsán kezelt hazaszeretet és a zavaró valóság

Vajon miért lehet mindenki közös felelőssége, hogy Magyarországon ennyire hibádzik a demokrácia? Alföldi Róbert saját bevallása szerint, ma már próbálja elkerülni a politikát, de legújabb epizódunkban nyíltan és szókimondóan osztotta meg véleményét a rendszerről, hazaszeretetről és az elfogadásról, ami talán valójában saját magunkban kezdődik. Győzelmekben már nem hisz, de abban igen, hogy a magyar emberek máig képesek a szolidaritásra – és abban is, hogy valójában nem is homofóbok.   Aki kérdez: Kanicsár Ádám András LMBTQ újságíró   Nézz be a színfalak mögé és hallgasd meg Alföldi Róbert bátor és sokszor meglepő gondolatait a mai magyar valóságról.   Ha tetszett az epizód, és támogatnád a munkánkat, itt megteheted: https://budapestpride.hu/tamogatas
11/05/202348 minutes 11 seconds
Episode Artwork

#7 Koncz Zsuzsa: Lázadás, cenzúra és demokrácia tegnap és ma - nemcsak a zenében

Hogy jön Beton.Hofi köztévés cenzúrázása ahhoz, amivel a rendszerváltás előtt a zenészek szembe találták magukat? Koncz Zsuzsával beszélgettünk lázadásról, magyarságról, acsarkodó kommentkultúráról és a világlátásának alakulásáról. Az énekesnő természetesen üzent a hazai LMBTQ közösségnek és a többségi társadalom tagjainak is. Ráadásul még az egyik dalát is ajánlotta a rendszerkritikusok számára. Vajon melyiket? Aki kérdez: Majercsik Jojó filmesztéta, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője és Kanicsár Ádám András LMBTQ újságíró Lépj be velünk a backstage-be, ismerd meg a legendás énekesnő gondolatait, és kapcsolj ránk! Ha tetszett az epizód, és támogatnád a munkánkat, itt megteheted: https://budapestpride.hu/tamogatas
20/04/202353 minutes 10 seconds
Episode Artwork

#6 Sulyok Viki: Az aszexualitás ezernyi arca - a félreértett szexuális orientáció

Gondoltad volna, hogy Budapesten kerül sor a világ első aszex felvonulására? Ennek apropóján kérdeztük Sulyok Vikit, a Magyar Aszexuális Közösség egyik alapítóját. Miben rejlik pontosan az aszexualitás, és miért említjük gyakran együtt az aromantikussággal? Hogyan képzeljünk el egy queerplátói kapcsolatot? Vannak-e aszexuális témájú filmek és sorozatok? És mi is az az aszex pillantás? Aki kérdez: Majercsik Jojó filmesztéta, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője Legyél kíváncsi, tárjuk fel együtt ezt a legkevésbé ismert szexuális orientációt, kapcsolj ránk! Ha tetszett az epizód, és támogatnád a munkánkat, itt megteheted: https://budapestpride.hu/tamogatas
06/04/202351 minutes 2 seconds
Episode Artwork

#5 Zelei Bori és Moesko Péter: LMBTQ könyvek, queer írói skatulyák és (talán) unalmas normalitás

Zelei Bori Csörög, Moesko Péter pedig Őszi hó című regényével járultak hozzá a magyar LMBTQ könyvek sorához, így kihagyhatatlan volt, hogy meséljenek nekünk a nemzetközi és hazai queer irodalomról. Partizánakció ma LMBTQ emberekről írni Magyarországon? Kellene-e LMBTQ irodalmi díj? Hogyan lehet írni coming outról és sz3xről, ha az két azonos nemű ember között történik? És mit olvasnak ők? Nem kellett a sorok között olvasnunk, hogy válaszokat kapjunk. Kapcsolj ránk, és hallgasd meg irodalmi adásunkat! Akik kérdeznek: Majercsik Jojó, filmesztéta, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője és Kanicsár Ádám András, LMBTQ újságíró Ha tetszett az epizód, és támogatnád a munkánkat, itt megteheted: https://budapestpride.hu/tamogatas
22/03/20231 hour 3 minutes 49 seconds
Episode Artwork

#4 Szombat Éva: D!ldók, body positivity, nemek és igenek, valamint AI a fotózásban

Szombat Éva Capa-nagydíjas fotós mesélt nekünk az Org@zmust kérek nem rózsát című kiállításáról és a hozzá tartozó könyvről. Mit tanulhatunk mások sz3xjátékszerekhez fűződő kapcsolatából? Hogyan jelenik meg a body positivity a kortárs fotózásban? És vajon veszélyezteti a fotós szakmát a mesterséges intelligencia térhódítása? Aki kérdez: Majercsik Jojó, filmesztéta, a Pride sajtószóvivője és Kanicsár Ádám András, LMBTQ újságíró Legyél kíváncsi, ugorj be velünk a vaku mögé, és kapcsolj ránk! Ha tetszett az epizód, és támogatnád a munkánkat, itt megteheted: https://budapestpride.hu/tamogatas
08/03/20231 hour 1 minute 55 seconds
Episode Artwork

#3 Jámbor Eszter: Gender szerepek és sz3xuális edukáció

Ideális esetben sokat beszélgetnénk a sz3xualitásról? Vajon megfelelően tematizálja a témát a média? Van-e köze a genderszerepeknek a sz3xhez? Mi a sz3xpozitív gondolkozás, és létezik-e queer sz3x? Ilyen kérdések mentén beszélgettünk Jámbor Eszterrel, a Testsuli.hu blog alapítójával a podcast 3. epizódjában. Legyél kíváncsi, légy nyitott, és kapcsolj ránk! Ha tetszett az epizód, és támogatnád a munkánkat, itt megteheted: https://budapestpride.hu/tamogatas
22/02/20231 hour 4 minutes 57 seconds
Episode Artwork

#2 Székely Kriszta: LMBTQ kérdések és feminizmus a színpadon

Székely Krisztával, a Katona József Színház rendezőjével a beszélgetésünkben először bejártuk Délkelet-Ázsiát LMBTQ szempontból, majd szót ejtettünk filmrendezésről és természetesen színházról. Vajon szeretne-e Kriszta filmeket rendezni? És hogyan ítéli meg a drámatörténetet LMBTQ szempontból? Könnyű-e ma fiatal nőként színházrendezőként érvényesülni? Aki kérdez: Majercsik Jojó, filmesztéta, a Pride sajtószóvivője. Legyél kíváncsi, ugorj be velünk a színházi függöny mögé, és kapcsolj ránk! Ha tetszett az epizód, és támogatnád a munkánkat, itt megteheted: https://budapestpride.hu/tamogatas
08/02/20231 hour 11 minutes 15 seconds
Episode Artwork

#1 Oltai Kata & Csalár Bence: Queer öltözködés - tudatosság és felelősség

Oltai Katával (művészettörténész, kultúraproducer) és Csalár Bencével (divatszakértő) igyekeztünk megfejteni, mi fán terem a queer öltözködés. Talán rendszerkritikus? Mindenképpen extravagáns és kreatív? Beszélhetünk-e az öltözködés kapcsán társadalmi felelősségről és kockázatvállalásról? Aki kérdez: Majercsik Jojó, filmesztéta, a Pride sajtószóvivője és Kanicsár Ádám András, LMBTQ újságíró Legyél kíváncsi, ugorj ki velünk a dobozokból, és kapcsolj ránk! Ha tetszett az epizód, és támogatnád a munkánkat, itt megteheted: https://budapestpride.hu/tamogatas
25/01/20231 hour 18 minutes 6 seconds