Winamp Logo
Undersåttene Cover
Undersåttene Profile

Undersåttene

Norwegian, Education, 1 seasons, 121 episodes, 3 days 6 hours 5 minutes
About
Dette er en podcast om spesielt Europas kongelige, og generelt verdens kongelige. Dynastiske forbindelser og historiske fun facts er noe av det programlederne har å by på.
Episode Artwork

Episode 77: Kongebursdag, Fürstenberg-bortang og comeback i Danmark

Kong Harald har blitt 87 og feirer utenlands, Dronning Margrethe har hvilt seg litt på tronen igjen og Romanovene deler fortsatt ut ridderordener. NRK-journalist Vilde Helljesen er gjest i ukens episode for å diskutere dette og mye mer sammen med Ole-Jørgen. Vi lyttes!
23/02/202432 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 76: Neshorn, slagsmål og etternavn

Det er ikke hver dag en blir jaget av et neshorn. Og det er visst noe en husker, sier kongen. Tanzanias første kvinnelige president er på statsbesøk i Norge mens hertugparet av Sussex igjen smøres utover førstesidene i Storbritannia. Ikke minst: Caroline Vagle er tilbake! Vi lyttes!
16/02/202434 minutes
Episode Artwork

Episode 76: Gavestopp, dødsfall og kreft

Tove Taalesen er igjen reddende engel for Undersåttene. Sammen med Ole-Jørgen går de gjennom gavestopp i Danmark, den siste italienske kronprinsens bortgang og den triste nyheten om at kong Charles III har fått kreft. Vi lyttes!
09/02/202437 minutes
Episode Artwork

Episode 75: presseforsvar, Polentur og malaysisk kongebytte

Kong Harald har forsvart norsk presse, kong Frederik X er på Polentur og Malaysia har fått ny konge. Men den forrige er ikke død. Kristi Marie Skrede, NRK-journalist med ansvar for dekningen av kongehuset, gjester ukens episode for å diskutere siste nytt fra den kongelige verden, som inkluderer samtaler om gjeninnføringen av et monarki!
02/02/202436 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Episode 74: Paristur, Harry-kritikk og Marabou

Tove Taalesen er tilbake som gjesteprogramleder for å diskutere det som er av kongelig nytt. En norsk og jordansk dronning i Paris, økt kritikk mot prins Harry og Marabous tap av hoffleverandør-tittel er noe av det som er på tapeten i ukens episode. Vi lyttes!
26/01/202423 minutes
Episode Artwork

Episode 73: innleggelser, rekrutter og abdikasjon

Catherine, prinsesse av Wales, har blitt operert og kong Charles III skal gjennomføre en operasjon. Er det et nytt britisk kongehus vi ser? Prinsesse Ingrid Alexandra har blitt rekrutt, men hva ble tittelen hennes der? Og til slutt: hva er det som har skjedd i Danmark?! Ole-Jørgen og Harald Stanghelle kommenterer og diskuterer i denne årets første ordinære episoden av Undersåttene! Vi lyttes!
19/01/202431 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Årskavalkade 2023 (2:2)

Det tar av i ukens episode. Ole-Jørgen og Line diskuterer 50-årsdagene til kronprinsparet, utroskapsskandalen i Danmark og the Crown. Line får Ole-Jørgen til å rødme, og han forklarer hvorfor det nå var på tide å skrive en kommentar om Durek Verretts uttalelser. Nyt andre og siste del av nyhetskavalkaden over 2023. Vi lyttes!
12/01/20241 hour 26 seconds
Episode Artwork

Årskavalkade 2023 (1:2)

Selv om det nye året har begynt henger Undersåttene igjen i fortiden. Ole-Jørgen har fått med seg Line Haus for å diskutere dagene som kom og gikk i 2023, og hvilke kongelige nyheter som preget mediebildet. Nyt denne herlige kavalkaden med nyheter, fakta og litt tant og fjas! Vi lyttes!
05/01/202443 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Audiens: Kongedømmet Jerusalem med Dr. Steve Tibble

The Holy Land has been a contested area for more than a thousand years. This episode of Undersåttene explores the Latin Kingdom of Jerusalem with the exceptional author and historian Dr. Steven Tibble. Enjoy this hour long trip back to a kingdom ruled by lepers and and daughters of kings.
29/12/202358 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Audiens: State Opening of Parliament med ambassadør Jan Thompson

Lik Det norske Storting har også parlamentet i England en offisiell åpning. Denne tradisjonen er eldgammel, den stammer fra 1500-tallet, og seremonielt veldig innfløkt. Storbritannias ambassadør til Norge, Jan Thompson, gjester Audiens for å fortelle om selve seremonien og dens historie, som inneholder alt fra henrettelser av konger til sprengningsplaner. Vi lyttes!
22/12/202325 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Audiens: Gustav Vasa med Christian Syse

Det er jaggu på tide med noen ordentlige Audiens-episoder igjen. Ole-Jørgen har fått med seg Norges tidligere ambassadør til Sverige for å snakke om kongen som ga Sverige sin nasjonaldag: Gustav Vasa. Her er det krig, blodbad, tre koner og én statsdannelse. Lytt og lær!
15/12/202327 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 72: nobelpriser, Zelensky-lunsj og julefeiring

Det måtte en ordentlig juleavslutning til, så dere lyttere blir skjemmet bort med hele to episoder av Undersåttene på en og samme uke! Denne episoden er en gjennomgang av siste nytt sammen med Caroline Vagle. Vi er innom nobelprisene, kongeparets lunsj med Zelensky og kongelig julefeiring. Kos dere maks med mye kongeprat denne uken. Det er forresten viktig å glede seg til Audiensepisoden i morgen også! Vi lyttes!
14/12/202333 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 71: prinsebortgang, 18-årsdag og ordener

Prins Sverre Magnus har fylt 18 og det har vært stor lunsj på Slottet i Oslo. Festivitas har det også vært i London, der kong Charles III og dronning Camilla har vært vert for den diplomatiske mottagelsen. Fra Lichtenstein kom den triste meldingen om at prins Constantin brått hadde gått bort. Dette (og litt til) i ukens episode av Undersåttene. Vi lyttes!
08/12/202330 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 70: TV-serie, bokbombe og konsulær bistand

Den kongelige verden står ei stille! Kronprinsparet har kommet med tv-serie, prins Sverre Magnus nærmer seg 18-årsdagen med stormskritt, mens det i engelske tabloidmedier er en tidlig julaften på grunn av en omstridt bokutgivelse. Ole-Jørgen har med seg Tove Taalesen for å fortelle og diskutere om dette og mye annet i ukens episode av Undersåttene. Vi lyttes!
01/12/202350 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Audiens: Magnus VI Lagabøter med Jørn Øyrehagen Sunde

i 2024 er det 750 år siden Magnus Lagabøters Landslov ble et faktum. I den sammenheng har rettshistoriker Jørn Øyrehagen Sunde skrevet en bok om Magnus VI. Gutten som ikke skulle ble konge revolusjonerte norsk lov og rett, men døde bare 42 år gammel. Bli med på en auditiv reise til 1200-tallets Bergen og Magnus Lagabøters Norge! Vi lyttes!
24/11/202359 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 69: Statsbesøk, utroskap og sesongpremiere

To statsbesøk har blitt gjennomført, utroskapsryktene florerer i Danmark og det har vært sesongpremiere på første del av siste sesong av the Crown. Slikt blir det en god episode av! Dette og mye mer i ukens episode av Undersåttene! Vi lyttes!
17/11/202332 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Audiens: dagens Romanovfamilie m. prinsesse Victoria Romanov

Ukens episode er noe helt eget! Ole-Jørgen har fått intervjue hennes høyvelbårenhet prinsesse Victoria Romanov, kona til storhertug Georg Romanov, som en dag skal arve tittelen som overhodet for Romanovfamilien. Ole-Jørgen og prinsessen snakker om hvordan det var for prinsessen å gifte seg inn i et av verdens eldste fyrstehus, problemet med falske Romanover og krigen i Ukraina. Vi lyttes!
10/11/202352 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 68: Kongelig sykemelding og bostedsdebatt

Ole-Jørgen styrer skuta alene denne uken. Det blir prat om Kongens sykemelding og prinsesse Ingrid Alexandras bostedsendring fra Skaugum til Grünerløkka. I to kortere innslag er VGs kommentator Selma Moren og Nettavisens kongehusekspert Tove Taalesen gjester for å snakke om sine bidrag i debatten om avsløringen av prinsessens flytting.
27/10/202337 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Episode 67: 18-årsdag, mottagelser og krigsherrer

Det har vært 18-årsdag i Danmark, med all den glitter og glamour det fordrer. Ole-Jørgen og Caroline Vagle diskuterer både familieforhold og tiaravalg i ukens episode. I tillegg er det flere mottakelser i England, og det er 40 år siden to krigsherrer begravde stridsøksen under en gallamiddag. Alt dette i ukens episode av Undersåttene! Vi lyttes!
20/10/202333 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 66: 18-årsfeiring, the Crown, og jobbmuligheter

Det er flust å snakke om i ukens episode. Etter sykdom og høstferie har Ole-Jørgen og Caroline fått satt seg ned og spilt inn en episode om the Crown, attenårsfeiring og nazi-avsløringer. Forfatter og kongehusekspert i Nettavisen Tove Taalesen er også gjest og snakker om hvorfor prinsesse Märtha og Durek Verrett bør få arbeide for kongehuset! Vi lyttes!
13/10/202334 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 65: 50-årsjubileum, ettårsjubileum og debut

Det manglet ikke på glitter, stas, pomp og prakt under 50-årsfeiringen i Sverige. Brasilianske og britiske tiaraer ble brukt om hverandre, og de skandinaviske kongelige strålte. I tillegg har september vært måneden for et statsbesøk til Frankrike og ettårsdagen for kong Charles IIIs regjeringstid. Hva tenker Undersåttene om kong Charles nå? Som gjest denne uken vender en gammel traver tilbake fra pod-pensjonisttilværelsen! Vi lyttes!
28/09/202332 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 64: 50-årsfeiringer og bryllupsplaner

Etter to uker med sykefravær er Ole-Jørgen endelig tilbake med en episode av Undersåttene, denne uken med NRKs journalist med ansvar for kongestoff, Kristi Marie Skrede. Det har vært feiring av det norske kronprinsparets 50-årsdager, og det pågår feiring av kong Carl XVI Gustavs 50 år på tronen i Sverige. Også har endelig prinsesse Märtha og Durek Verrett avslørt dato og sted for bryllupet deres. Vi lyttes!
14/09/202329 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Episode 63: Sesongstart og kongeliges sommerferie

Undersåttene er endelig tilbake med en splitter ny sesong. Caroline Vagle og Ole-Jørgen har pratet frem og tilbake om de store ting som har skjedd i sommer. Det norske kronprinsparet fyller 50, prins Christian av Danmark er nærmest forlovet og det er trøbbel i paradis for både Sussex-paret og fyrsteparet av Monaco. Vi lyttes!
24/08/202333 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Audiens: dronning Ingerid Ragnvaldsdatter med Mona Ringvej

Da boken "Dronning Ingerids land" utkom i 2022, høstet den bare positiv kritikk. Det ble sagt at historien var som tatt ut av Game of Thrones. Boken omhandlet Ingrid Ragnvaldsdatter, kona til kong Harald Gille av Norge. Ole-Jørgen har fått med seg forfatter Mona Ringvej til å ta lytterne med på en auditiv reise i borgerkrigstidens Norge og hvor usikker en fred kunne være på 1100-tallet. Vi lyttes!
06/07/202355 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Sommerspesial: kongelige severdigheter

Fellesferien er like om hjørnet og Ole-Jørgen har fått med seg Odd Inge Skjævesland på en auditiv reise fra Bogstad gård til Stockholm. Det er mang et godt reisetips fra mannen som har skrevet en reisehåndbok for den svenske hovedstaden. Skjævesland er til og med hovedkilde for en av utstillingene som nevnes! God sommer! Vi lyttes!
29/06/202333 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Episode 62: Sesongstart, fylkestur og beundring

Ukens episode er gjestet av intet mindre enn to journalister og én fagleder kuratering og formidling ved De kongelige samlinger ved Det kongelige hoff! Episoden er spekket av både fylkesbesøk, Danmarksbesøk og alt av hva en kan vente seg om en skal på omvisning på Slottet i Oslo. Vi lyttes!
15/06/202344 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Episode 61: fylkestur, rettssak og Romania

Nå går det fort i de kongelige svingene. Det norske kongeparet er på fylkestur, prins Harry har inntatt vitneboksen, og en italiensk prins har sagt fra seg arveretten! Dette og mye mer i dagens episode av Undersåttene. Vi lyttes!
08/06/202339 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Episode 60: 70 år siden kroningen av dronning Elisabeth II

I dag er det 70 år siden kroningen av dronning Elisabeth II. Hennes kroning var en storslått feiring av den nye kvinnelige monarken, med et seremoniell som får kroningen av Charles III til å blekne! Nyt denne podcastdokumentaren om kroningen i 1953, med lydklipp fra seremonien. Vi lyttes!
02/06/202319 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Episode 59: uvær, kroning og diademkontrovers

Nå er det tettpakka. Det er kronings- og tiaraekstravagansa. Kongekroningen i England er over og Ole-Jørgen og Caroline snakker om inntrykkene de sitter igjen med. Det har også kommet en bok om de norske diademene og deres historie, med et forord som inneholder kritikk av Det kongelige hoff. Dette og mye mer i ukens episode av Undersåttene. Vi lyttes!
25/05/202344 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Episode 58: Kongebursdag, kroning og SKUP-tirade

På lørdag er det bare én uke til kroningen. Ole-Jørgen og Caroline Vagle diskuterer hva de synes om at seremonien blir nedskalert. I Nederlands har det vært Kongens dag, og i Norge har prinsesse Märtha Louise blitt intervjuet under SKUP-konferansen. Var det et intervju eller en tirade? Dette og mye mer i ukens episode av Undersåttene.  Vi lyttes!
27/04/202327 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Episode 57: årsrapport, bursdagsfeiring og pai

Årsrapporten fra Det kongelige hoff foreligger, og Ole-Jørgen har igjen funnet en unnskyldning til å snakke om ordener. I Danmark har det vært familiebursdag for dronning Margrethe med hele familien til stede, og på lørdag er det bare 14 dager til kroningen. Dette og mye mer i ukens episode av Undersåttene! Vi lyttes!
22/04/202328 minutes
Episode Artwork

Episode 57: årsrapport, bursdagsfeiring og pai

Årsrapporten fra Det kongelige hoff foreligger, og Ole-Jørgen har igjen funnet en unnskyldning til å snakke om ordener. I Danmark har det vært familiebursdag for dronning Margrethe med hele familien til stede, og på lørdag er det bare 14 dager til kroningen. Dette og mye mer i ukens episode av Undersåttene! Vi lyttes!
20/04/202329 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Episode 56: oppvarming til kroningen

Det er flust av rykter og spekulasjoner om hva som kommer til å skje under, og hvem som kommer til, kroningen i England 6. mai. Ole-Jørgen har tatt en prat med TV2s nyhetsanker Elin Ludvigsen om nettopp dette. Hvor stor er juvelen i kronen? Hvilke kontroverser kan vi vente oss? Alt dette og mye mer får dere vite i ukens episode av Undersåttene! (merknad: episoden ble innspilt tirsdag, så nyheten om at prins Harry og det norske kronprinsparet skulle delta var ikke ute enda). Vi lyttes!
13/04/202355 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Episode 55: kroningsforbereldser og sjamanistiske landeplager

Det er nokså stille i den kongelige verden i oppløpet mot kroningen. Kronprinsparet har tatt over prinsesse Märtha Louises beskytterskap og Ole-Jørgen er veldig glad for at påsken ikke skal tilbringes på afterski i Hemsedal. Det er en viss sang som kommer til å gå på repeat der. 
30/03/202334 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Audiens: Carl Gustav 50 år på tronen (II) med Odd Inge Skjævesland

I forrige episode snakket Ole-Jørgen og Odd Inge om den offentlige svenskekongen. Men hvem er han innenfor slottets hundre vegger? Er det mulig å si noe konkret om hvem Carl Gustav er? Bare introen alene ga Odd Inge lyst til å forlate studio! God lytting! 
23/03/202330 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Audiens: Carl Gustav 50 år på tronen (I) med Odd Inge Skjævesland

Odd Inge Skjævesland er endelig tilbake som gjest! Samtalen dreier seg om svenskekongens konstitusjonelle rolle, hvilke symbolske plikter kongen har, som åpning av Riksdagen, utdeling av ordener og så videre! Det er bare å nyte en lytting!
20/03/202325 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Episode 54: prinsesse Märtha Louises SVT-intervju

Denne uken har vært preget av skriverier om prinsesse Märtha Louises SVT-intervju. Der snakket prinsessen om pressen, ønske om comeback til kongelige plikter og sin avdøde eksmann Ari Behn.   Ole-Jørgen har fått besøk av Kristi Marie Skrede, NRK-journalist med ansvar for kongefeltet, til å diskutere intervjuet og de påfølgende sakene i mediene.    Vi lyttes!
17/02/202326 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Episode 53: Bulgaria

Endelig er temaepisodene tilbake! Ole-Jørgen har forberedt meget om de moderne fyrstene av Bulgaria, hvor én var grandonkel til prins Philip, og en annen var tremenning til en keiserinne av Tyskland. Det blir mang en morsomhet, som da Ferdinand I nektet et tysk våpenselskap en kontrakt fordi den tyske keiseren hadde slått han på rumpa. Caroline har gruet seg litt til denne historiske gjennomgangen, men ved den nåværende kongefamilien er det mang en god detalj å få med seg!  Vi lyttes!
10/02/202335 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 52: kongebegravelse, svenske feiringer og norske planer

Etter Harry-gate har det vært litt stille i den kongelige verden. Det er likevel litt å snakke om! Se og Hørs hoffreporter Caroline Vagle er igjen med som gjeste-programleder og prater med Ole-Jørgen om Konstantin IIs bortgang, de startede feiringene i Sverige og hva som er planen for vårt eget kronprinspars feiring i løpet av året. Vi lyttes!
03/02/202338 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 51: memoarene ”Spare”

Det er få kongelige som har opptatt mediene så mye som prins Harry den siste tiden, og denne uken kom memoarene hans. Ole-Jørgen og Caroline prater i denne episoden av Undersåttene om de to intervjuene prins Harry har gitt til ITV og 60 minutes, samt alle lekkasjene rundt boken. Vi lyttes!
13/01/202336 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Spesial: Årskavalkade 2022

Etter all jule- og nyttårsstri er det endelig på tide med en gjennomgang av fjoråret. Mang et jubileum, mang en rund bursdag, og mang en skandale og uttalelse. Ole-Jørgen og Caroline Vagle, Se og Hørs hoffreporter, går gjennom de viktigste nyhetene fra de tolv månedene som har gått. Vi lyttes!
06/01/20231 hour 18 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Spesial: ”Meghan og Harry”-dokumentaren

Dokumentaren skulle rokke det britiske kongehuset ved sine grunnvoller. Etter at alle seks episodene er sett og saumfart diskuterer Ole-Jørgen og Caroline Vagle om hertugparet har lykkes i sitt mål. Dette blir årets siste episode, så godt nytt år til alle våre lyttere!
29/12/202237 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Julespesial: kongelige julevaner

Endelig var det jul igjen! Kongeliges julevaner kan være litt annerledes fra meningmanns. Ole-Jørgen har tatt en prat med Se og Hørs Caroline Vagle om nettopp dette. Nederlendernes Argentina-jul, dronning Margrethe IIs litt annerledes jul, og selvfølgelig den norske kongefamiliens jul! Anbefales å ha denne på øret når ribba skal snus, treet skal pyntes, og gaver pakkes inn i siste innspurt mot julaften. God jul!
23/12/202230 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Audiens: Olav V (III) med Tore Rem

Alle gode ting er tre, og alle gode ting tar slutt. Selv en biografi om kong Olav. Ole-Jørgen har snakket med biograf Tore Rem om det siste bindet om folkekongen, som tar for seg årene etter krigen og frem til bortgangen i 1991. Her inngår kongens tre prøver, mange statsbesøk, og en kongsgjerning. VI lyttes!
16/12/20221 hour 10 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 50: statskupp, kroning og dokumentar

Det skorter ikke på nyheter denne uken. En tysk prins har blitt arrestert for å planlegge statskupp, i Storbritannia forberedes det til kroning, og over Atlanteren har en etterlengtet dokumentar kommet ut. Alt dette og mere til i ukens episode av Undersåttene! Vi lyttes!
09/12/202240 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Audiens: Oslos Bernadotte-gater med Odd Inge Skjævesland

Flere av gatene i Oslo er oppkalt etter medlemmer av Norges tidligere fyrstehus, Bernadottene. Odd Inge Skjævesland og Ole-Jørgen tok seg en spasertur gjennom Oslos gater for å finne de fleste og fortelle historien om både mennesket og gaten. Ei av prinsessene det prates om ble til og med kronprinsesse av Norge. En litt annerledes episode om et litt annerledes tema. Vi lyttes!
25/11/202242 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Audiens: fire konger og en dronning (II) med Tor Bomann-Larsen

Denne uken fortsetter Tor Bomann-Larsen historien om det norske kongehus siden 1905, og i dag inn i nåtid og fremtid. Kong Harald V hadde en nokså annerledes oppvekst, preget av krig, eksil og tanken om lille prins Harald som barnekonge. Det norske kongehus har óg to fremtidige monarker. Hvordan har Bomann-Larsen utformet kapitlene om disse to i dette billedverket? Alt dette får du svar på i ukens episode av Undersåttene!
18/11/202239 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Audiens: Fire konger og en dronning (I) med Tor Bomann-Larsen

18. November i år er det 150 år siden kong Haakon VII ble enstemmig valgt av Det norske Storting til Norges konge. I anledning dette jubileet har kong Haakon selv og hans arvinger fått sitt eget billedverk ved navn "Fire konger og en dronning". Forfatteren av denne boken er kongehusbiograf Tor Bomann-Larsen, og han gjester Audiens i to episoder for å fortelle om praktverket, og det norske kongehus sin historie. Vi lyttes!
11/11/202253 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 49: stortingsmiddag, tittelbråk og reservens biografi

Ukens episode er spekket av stortingsmiddag, mer europeisk tittelbråk og reservens biografi. Prins Harrys biografi er eksplosiv, blir det rapportert om. Dette og mye annet i ukens episode av Undersåttene! Vi lyttes!
04/11/202247 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Audiens: kongenavn og skrivemåter m. Odd Inge Skjævesland

Skal en si kong Karl eller kong Charles? Er kong Karl Johan nummer III eller XIV? Det er mange gråsoner når det kommer til de kongelige og deres tiltaleformer, levende som avdøde. Ole-Jørgen fikk med seg journalist og forfatter Odd Inge Skjævesland på en diskusjon om dette. De kom frem til tre regler, arvet fra Bernadottebibliotekets tidligere sjef. Vi lyttes!
28/10/202225 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 48: dansk dronningjubileum, akkreditiver og the Crown

Ole-Jørgen har fått med seg Caroline Vagle for å snakke om det danske dronningjubileet som ble forbigått i stillhet etter dronning Elizabeth IIs bortgang i september. Det snakkes også om kong Karl og hans andre statsminister som er like rundt hjørnet, og at kronprinsen har uttalt seg om prinsesse Märtha og Sjaman Durek. Vi lyttes!
21/10/202227 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Audiens: prins Gustaf (1827-1852) med Odd Inge Skjævesland

Klokken 11:00 24. september 1852 utåndet Prins Gustaf Bernadotte av Norge og Sverige på Slottet i Christiania. Han som kunne blitt konge av Norge og Sverige med et normalt livsløp, sovnet inn i en alder av 25 år. Han var kjent som Sangerprinsen. Hvem var denne prinsen som fikk Christiania i sorg? Og hvordan ble hans bortgang en svensk-norsk sjarmøretappe? Ole-Jørgen har tatt en prat med Gustaf-biograf Odd Inge Skjævesland for å få disse spørsmålene besvart. Vi lyttes!
14/10/202250 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 47: parlamentsåpninger, myntskifter og tittelbråk

Ukens episode av Undersåttene er flust av morsomme fakta, interessante diskusjoner og til og med en og annen skandale. Det har vært parlamentsåpninger i Skandinavia, tittelbråk i Danmark og endringer av mynter og kongelige emblem i Storbritannia. For en kongehusinteressent er det bare å nyte denne lille timen med innsiktsfull og humoristisk prat om verdens kongelige. Vi lyttes!
07/10/202251 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Audiens: Frederik VIII med Poul Smidt

En av Danmarks glemte konger er Frederik VIII. Han var kronprins i 43 år og konge i kun 6 år. "Klemt kronprins - glemt konge" er tittelen på Poul Smidts bok om kong Frederik VIII, og forfatteren har vært så grei og gjeste podcasten for å prate om danskekongen som er mest kjent for å ha dødd i et lugubert strøk i Hamburg. Vi lyttes!
30/09/202236 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 46: dronning Elizabeth IIs gravferd

Lik sørgeperioden i Storbritannia, avsluttes Undersåttenes sørgeperiode med en episode om begravelsen til dronning Elizabeth II. Gjestene, det seremonielle og betydningen av alt vi så blir diskutert og satt lys på. En liten velkomst til våre nye lyttere var også på sin plass. Vi lyttes!
23/09/202243 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Dronning Elizabeth II (1926 - 2022)

Dronning Elizabeth II døde 8. september 2022. I den anledning har Ole-Jørgen laget en podkastdokumentar om den avdøde dronningen liv, med et særlig fokus på tiden før prinsessen ble dronning. Episoden inneholder lydklipp av kong Edward VIII, kong George VI, Winston Churchill og en 14 år gammel prinsesse Elizabeth. Lytt til episoden og la oss minnes dronning Elizabeth II og hennes urokkelige pliktfølelse.
18/09/202226 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Dronningen er død. Lenge leve kongen!

Dronning Elizabeth II sovnet stille inn på Balmoral slott i går ettermiddag. Undersåttene minnes dronning Elizabeth II som en standhaftig og rettskaffen monark med kun èn ting i tankene: monarkiet. Dronning Elisabeth II er død. Lenge leve kong Charles III
09/09/202223 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Audiens: 25 år siden Diana døde

Audiens: 25 år siden Diana døde by Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen, Jørgen Kaupang Marthinsen
31/08/202232 minutes 10 seconds
Episode Artwork

45: Sesongavslutning

Det er duket for sesongavslutning. Jørgen og Ole-Jørgen takker for året som har gått etter å ha diskutert de seneste nyhetene fra den kongelige verden. Nyt, lytt, like og del. Podcast-kumpanene gleder seg allerede til sesongstart i September. Vi lyttes!
06/07/202220 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 44: forlovelse, bryllup og galla

Det er ikke så mye annet å si enn at ukens episode er et feststemt tilskudd til vår portefølje av episoder! En prinsesse av Norge har blitt forlovet, en nevø av dronning Margrethe II har fått gifte seg etter 19(!) år, og prinsesse Ingrid Alexandra feires med gallamiddag på Slottet. Vi lyttes!
17/06/202220 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Undersåttene Spesial: Dronningjubileet m. Espen Aas

Forrige helg var det duket for jubileumsfest i London i anledning dronning Elisabeth IIs 70 år på tronen. Ole-Jørgen har fått med seg Espen Aas, NRKs kommentator under feiringen, til å snakke om Trooping the Colour, jubileumskonserten, dronningen, og det fremtidige tronskiftet. Vi lyttes!
10/06/202219 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 43: Lichtenstein

Endelig er det en temaepisode igjen! Ole-Jørgen og Jørgen har sett det Lichtensteinske monarkiet etter i sømmene. Undersåttene presenterer monarkiet med den mest usammenhengende fyrsterekken, og de mest kreative navnene, vi noen gang har sett. Sett kaffen i halsen og nyt historien som inkluderer fyrster med navn som Joseph Wenzel og Karl Eusebius. Vi lyttes!
03/06/202239 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 42: Fest, moro, abdikasjon og kostskole-skandale

Det bugner av nyheter fra den kongelige sfære, heldigvis av den hyggelig sorten. Det har vært fest i både Norge og Hellas, monegaskerfyrsten har vært i Paris, statsbesøk går sin vante gang, mens det i Serbia er noen skår i gleden. Oppdater deg på den kongelige gjøren og laden med ukens episode av Undersåttene! Vi lyttes!
20/05/202236 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 41: Bursdagsfeiring og årsrapport

Det er både bursdagsfeiringer og kongelige besøk på tapeten i ukens episode av Undersåttene. Ole-Jørgen og Jørgen snakker også om den ferske årsrapporten for 2021 som Det kongelige hoff publiserte mandag. Det er bare å lytte til øra ramler av! Vi lyttes!
29/04/202241 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 40: Kiev-prinsesser og Norges historiske kobling til Øst-Europa

I ukens episode snakker Jørgen og Ole-Jørgen om særdeles dagsaktuelle ting. Med tanke på krigen som foregår i Ukraina snakker de om Norge kobling til Øst-Europa og litt generelt om monarkiene i denne delen av verden. Det er mange monarkier og masse historie. Det er bare å spisse ørene. Vi lyttes!
18/03/202228 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Kongelige skilsmisser

Ettersom Infanta Cristina av Spania skal skille seg fra sin mann, følte vi i Undersåttene at det var passende med en spesial om kongelige skilsmisser. Vi snakker om han som inspirerte Henrik VIII til å ordne skilsmisse for seg selv, samt den første i det britiske kongehuset til å skille seg. Vi lyttes!
04/02/202237 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 39: kronjuveler, jubileum og skilsmisse

Det har igjen gått fjorten dager, og Jørgen og Ole-Jørgen vender tilbake til dine øreganger for å gi deg siste nytt fra den kongelige verden. Denne uken kan de by på kronjuveler i bøtter og spann, både eide og konfiskerte, videre om alle kongelige jubileum verden over, og en lite overraskende skilsmisse. Vi lyttes!
28/01/202225 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Spesial: Prinsesse Ingrid Alexandra 18 år

Flaggene er firt og saluttrøyken har lagt seg. Norges arveprinsesse har blitt myndig. Vi i Undersåttene har laget denne spesialene for å gi deg en oppsummering av alt som har skjedd den siste uken i oppløpet mot selve fødselsdagen. Nyt morgenkaffen med litt intellektuell snakk på øret! Vi lyttes!
22/01/202226 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Audiens: Olav V (II) med Tore Rem

Det andre bindet i biografien om Folkekongen Olav V er ute. Ole-Jørgen har igjen vært så heldig å få med seg forfatteren selv til å diskutere årene 1940 - 1945, som denne boken omhandler. Det er bare å nyte 40 minutter med nytt historisk stoff presentert av forskeren selv.
21/01/202241 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 38: jule- og nyttårstaler, søksmål og en hel haug med jubileum

For en start på året! Vi holder oss litt i fjoråret og snakker om jule- og nyttårstalene til diverse kongelige. 2022 kommer nok til å bli husket som jubileumsåret i den monarkiske historien, for makan til samling av jubileum skal du lete lenge etter! Vi lyttes!
14/01/202239 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Årskavalkade 2021

Er du nysgjerrig på hva som har skjedd i de kongelige gemakker det siste året? Ole-Jørgen og Jørgen går gjennom stort og smått som har preget kroneåret 2021, fra fødsler til dødsfall, og et og annet kongeintervju. Vi lyttes
30/12/202153 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 37: Statsbesøk, dødsfall, og avsettelser

Jørgen sliter med kjøkken og Ole-Jørgen har vært Esel. De kongeliges verden fortsetter derimot fremover og vi har mang en godsak å servere våre ærverdige lyttere (altså deg). Statsbesøk står på tapeten, Kong Harald vitser om nederlandsk fotball, og dronning Elisabeth II har blitt avsatt! Dette og mere til i ukens episode av Undersåttene!
03/12/202142 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 36: bryllup, ekteskapsvansker, og årets oldis?

Ukens episode er spekket av gode nyheter fra de kongeliges verden. Det har endelig blitt avholdt keiserlig bryllup i Russland, Juan Carlos er frikjent for hvitvasking og korrupsjon, men dronningen av Storbritannia er ikke fornøyd med å bli kåret til "årets oldis" Alt dette og mere til i uken episode av Undersåttene!
22/10/202137 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Uforutsette kongsemner

Gjennom historien har uforutsette hendelser og dødsfall mange ganger ført til at personer langt nede på den kongelige arverekken har endt opp som regjerende monark. I ukens episode av Undersåttene tar Ole-Jørgen og Jostein for seg noen av disse. Vi kan friste med statskupp, arvefølgerkriger og lausunger. Vi lyttes
08/10/202133 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 35: koronasykdom, dødsfall, og begravelsesplaner

Podcasthøsten er i gang! Dine faste knekter geleider deg i denne episoden gjennom nyheter fra den kongelige verden. Koronasykdom på Skaugum, dødsfall i Liechtenstein, og lekkede begravelsesplaner i Storbritannia. Hvis resten av høsten blir som denne episoden er det bare å glede seg! Vi lyttes!
10/09/202133 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Audience: Simeon II with H. M. King Simeon II

The first royal to guest the podcast! H. M. King Simeon has served Bulgaria as Head of State twice, both as sovereign and later prime minister. Press "play" and hear all about His Majesty´s extraordinary life, from his accession, the revolution, exile, and the return to Bulgaria, as well as His Majesty´s way to the premiership. A truly unique destiny
16/07/202124 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Audience: Prince Philip, with Ingrid Seward

The Duke of Edinburgh passed away 9th of April, a few months short of his 99th birthday. To keep the podcast´s listeners entertained through the summer, Ole-Jørgen invited journalist, royal expert and biographer, and author of "Prince Philip Revealed: a Man of his Century" Ingrid Seward to the podcast. Take a seat, hit play, and experience this enigma of a man with an expert on the topic.
02/07/202130 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Audiens: Statskuppenes tid m. Halvor Tjønn

Ukens episode omhandler perioden 1725 - 1762 i russisk historie, hvor det hyggeligste du kunne anta å få fra et medlem i Romanov-familien var en kniv i ryggen. Len dere tilbake i godstolen og erverv deg kunnskapen om Anna, som ville ødelegge arven etter Peter, Anna Leopoldovna som trodde hun skulle regjere, og Sophia fra det lille, tyske fyrstedømme Anhalt-Zerbst, som i historien er kjent som Katarina den Store.
11/06/202139 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 34: Kongelige medievaner

Ukens episode av Undersåttene tar for seg de kongeliges mest brukte verktøy i vår moderne verden, nemlig sosiale medier. Ole-Jørgen har hørt prins Harrys intervju hos Armchair Expert with Dax Shepherd, og Jørgen har sett en riksbindende dokumentar om dronning Margrethes forhold til Færøyene. Praten faller også innom bytte av kongenavn i Storbritannia i 1917, og prinsesse Dianas stålkontroll på mediene.
28/05/202141 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 33: Uoffisielle ambassadører, konfirmasjoner, og pinnsvin

Ole-Jørgen og Jørgen setter seg ned for å gi deg de saftigste nyhetene om hele verdens kongelige. Den hyggeligste nyheten handler denne uken om pinnsvin!
14/05/202135 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Audiens: Peter den store del 2, med Halvor Tjønn

Da slaget ved Poltava var over i 1709 hadde Peter den Store 16 år igjen å leve. På den tiden skulle han etablere det russiske imperiet, ta livet av sin eldste sønn, og få tittelen "keiser av det russiske imperiet og fedrelandets far". Hvordan alt dette gikk til for Russlands mest hensynsløse hersker, får du høre i ukens episode av Audiens! Vi lyttes
08/05/202124 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Audiens: Peter den Store del 1, med Halvor Tjønn

Peter den Store. Mannen. Tsaren. Keiseren. Snart 300 år etter sin død er tsar Peter fortsatt ansett som en av de største russerne gjennom tidende! Hva gjorde Peter som har gitt ham sin plass i det kollektive minnet? I to deler prøver Ole-Jørgen å grave frem et svar på dette fra forfatteren av boken "Det russiske imperiet", Halvor Tjønn.
23/04/202141 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Spesial! Prins Philips begravelse med Caroline Vagle

Lørdag 17. april ble prins Philip, hertugen av Edinburgh, gravlagt med den pomp og prakt som seg hør og bør for dronningens ektemann gjennom 73 år. Med seg på laget har Ole-Jørgen denne uken fått med seg Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle. Episoden omhandler gjestene, kjente og ukjente, og all symbolikken ved begravelsen, inkludert alle ordenene som var stilt frem på alteret i kirken. Vi lyttes!
22/04/202133 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 32: Prins Philip (1921 - 2021) med Espen Aas

Fredag 9. april kom den triste meldingen om at prins Philip, hertugen av Edinburgh hadde gått bort. Dronning Elizabeth IIs ektemann var 62 dager unna sin hundreårsdag, og i sitt 74. år som dronningens støtte i gode og onde dager. I ukens episode har Ole-Jørgen fått med seg Dagsnytt 18-programleder og tidligere korrespondent til Storbritannia, Espen Aas, for å snakke om den avdøde prinsen, og hva som kommer til å skje i det britiske kongehuset nå. Vi lyttes
16/04/202123 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Audiens: tronrøveren Sophia med Halvor Tjønn

Ukens episode av Audiens tar for seg den korte krisetiden etter Aleksejs død, hvor familiene til hans første og siste kone driver maktkamp om hvem som skal arve tronen. Peter Aleksejevitsj blir valgt til tsar foran sin eldre halvbror Fjodor, som fører til opprør blant tsarens livgarde. Lytt til ukens episode for å lære mer om et av de meste skjebnesvangre øyeblikkene i russisk historie. Peter blir sendt i husarrest, men vokser opp skråsikker på sin gudegitte rett til å styre. Det skaper problemer for regenten, hans halvsøster Sophia. Vi lyttes!
09/04/202125 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 31: Fødsler, statsbesøk, og unge tronarvinger på oppdrag

Ole-Jørgen og Jørgen har benket seg til foran hvert sitt webkamera og spilt inn enda en nyhetsrik episode! Fyrsten av Wales og hertuginnen av Cornwall har vært på statsbesøk i Hellas, behørig nevnt i hver mediepost "at the request of the British Governement", prins Joachim selger "hytta", og prinsesse Leonore, fyrstinne av Asturias, har hatt sitt første offisielle solo-oppdrag. Sleng føtan på skatollet, sett sugerøret i kaffetrakteren, og nyt ukens episode av Undersåttene. Vi lyttes!
02/04/202133 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Audiens: Aleksei I av Russland med Halvor Tjønn

Episoderekken om de russiske tsarene fortsetter, og denne uken er det Tsar Aleksei I som skal til pers. Dette er tsaren som underla seg Ukraina, og la grunnlaget for de konflikter som i dag står rundt landet. Aleksei kvalte også det opprøret som skulle stå uten sidestykke i russisk historie helt frem til Den russiske revolusjon. Len deg tilbake i godstolen og nyt denne faktafulle episoden! Vi lyttes!
26/03/202135 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 30: prins Philip utskrevet, kronprinsessepar med covid-19, og etterforskning

Ukens episode er preget av etterdønningene etter hertugparets intervju, men "der skal ikke dveles" så meget ved det! Det er nok av andre nyheter fra Europas kongehus en kan ta tak i! Eksempelvis er kong Harald fortsatt sykemeldt, prins Philip er utskrevet, og nylig publiserte brev viser at det ikke var dronning Elisabeth som stoppet prinsesse Margareths ekteskap med Peter Townsend. Sleng bena på skatollet, sett teen i vrangstrupen og nyt ukens episode av Undersåttene
19/03/202126 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Audiens: Mikhail I av Russland, med Halvor Tjønn

Ukens episode av Audiens omhandler den første tsaren av dynastiet Romanov. Fjernt beslektet av Ivan den Grusommes første kone, Anastasia Romanova, er Mikhail Fjodorovitsj nær nok Rurikene til å sette seg på den russiske tronen. Halvor Tjønn er gjest, og forteller dyptgående om de steg Mikhail måtte ta for å sikre seg og sin familie i et Russland som nesten hadde falt fra hverandre.
12/03/202129 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 29: Hertugparets intervju med Oprah

En kronikk i Dagbladet var ikke nok. Jørgen og Ole-Jørgen så seg nødt til å lage en ekstra episode av podcasten denne uken for å snakke om intervjuet prins Harry og hertuginne Meghan gjorde med Oprah Winfrey. Det er bare å lytte til øra ramler av!
11/03/202123 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 28: voldtektsdom, prins Philip på sykehus, og skandaleintervju(?)

Prins Philip har blitt hjerteoperert, hertugparet av Sussex forbereder skandaleintervju, og prinsene Harry og Williams firmenning har blitt dømt for slottsvoldtekt. Dette og mye mer i ukens episode av Undersåttene! Vi lyttes.
05/03/202127 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Audiens: Forvirringens tid, med Halvor Tjønn

Denne episoden skal fungere som en prolog til en serie episoder av Audiens som skal komme om de russiske tsarene av dynastiet Romanov. Journalist, historiker og forfatter Halvor Tjønn, og Undersåttenes Ole-Jørgen, skal i samtale prate om samtlige av Romanov-herskerne av Russland. Nyt fredagen med en kopp te og holdt tungen rett i munnen mens du hører på denne forvirrende episoden om Forvirringens tid i Russland!
26/02/202133 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 27: kongelige eiendomsproblemer, bursdag, og nummer 8.

Det er flust av graviditeter i de europeiske kongehusene om dagen, og nå ser det ut til at Dronning Elizabeth II og Prins Philip skal bli oldeforeldre IGJEN! Tross all glede noen steder så har arvingen til den franske tronen, og Konstantin II av Hellas, havnet i eiendomsproblemer. Dette og mye mer i ukens episode av Undersåttene!
19/02/202131 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 26: Operasjoner, fengelsstraffer, og vold i nære relasjoner

Det er nok å ta av nyheter i de kongelige rekkene i ukens episode. Det snakkes om operasjoner i Norge, fylleslag i Monaco, babyboom i de europeiske kongehus, og antatt vold i nære relasjoner i Thailand. Vi lyttes!
05/02/202143 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 25: Harald V 30 år på tronen, med Harald Stanghelle

Kong Harald har søndag 17. januar 2021 regjert som Norges konge i 30 år, og i den sammenheng har Undersåttene vært så heldige å få med seg journalist og debuterende forfatter Harald Stanghelle som gjest. Han har hatt flere samtaler med majesteten, og hatt et kortere opphold på Kongeskipet Norge, som resulterte i boken "Kongen Forteller". Hva kongen muligens tenker om Atlantic Crossing er en av mange ting du kan få vite om kongen vår hvis du lytter til ukens episode av Undersåttene!
15/01/202149 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 24: the Crown og Atlantic Crossing

Ukens episode holder høy temperatur. Serier av rojalt kaliber har preget november og desember, nemlig The Crown og Atlantic Crossing. Begge seriene har fått hard medfart i media grunnet deres alternative fremstilling av fakta og hendelser. Jørgen og Ole-Jørgen har en høne å plukke med begge. Ta deg en løpetur og nyt det høye energinivået i ukens episode av Undersåttene.
11/12/202057 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Audiens: Olav V med Tore Rem

I denne episoden av Audiens har Ole-Jørgen vært så heldig å få med seg professor Tore Rem til å prate om Olav V. Professor Rem er også forfatter, og skriver nå en tre binds-biografi om Olav V. Den første boken er allerede ute. Sett deg i godstolen og lær ett og annet mange ikke visste om Olav V, eksempelvis den sterke dysleksien, det vanskelige forholdet til moren, og Olavs rolle i fredssamtaler mellom England og Tyskland i 1939.
23/10/202056 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 23: Frankrike

Ukens episode omhandler kongens hjerteoperasjon, titteltull i Storbritannia, og nyervervede kongelige i Belgia. Episodens tema er Frankrike, et kongedømme med fasetterte konger. Eksempelvis en som brukte 1/4 av statsbudsjettet på å kjøpe den antatte forhuden til Johannes Døperen, en annen hvis slott ble adelens ruin, og et kongepar som mistet hodet (bokstavelig talt)
16/10/202050 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 22: Dåp, nesten-incestuøse bryllup, og 100-årslag

Ole-Jørgen og Jørgen har saumfart diverse fora og rampelys-seksjoner hos utallige nasjonale og internasjonale mediehus for å gi deg ukens viktigste kongelige nyheter. Spennet er stort og strekker seg fra kvasi-incestuøse giftemål til det planlagte 100-årslaget til Prins Phillip, hertugen av Edinburgh, som skal gjennomføres enten han er i live eller ikke.
25/09/202030 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 21: Konfirmasjoner, slagsmål, og konkubiner

I ukens episode er det nok av det sladderpressen ville omtalt som "saftige" nyheter. Ole og Jørgen diskuterer derimot disse i mer edruelige former, og tar for seg både det ene og det andre av hva Europas kongelige har gjort de tre ukene siden forrige episode. Sleng bena på bordet, lukk øynene, og nyt ukens episode av Undersåttene.
12/09/202030 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 20: Høstlansering

Undersåttene er tilbake etter en ufortjent lang sommerferie, som ble ytterligere forlenget av koronaepidemien. Med en meters avstand, og håndsprit i baklomma har Undersåttene fulgt FHIs smittevernsregler og spilt inn en ny episode av podcasten. Episoden omhandler diverse nyheter om kongelige helt fra Norge gikk i lockdown, og alle brevene Jørgen har fått som svar av forskjellige kongelige rundt om i Europa.
21/08/202040 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Audiens: Karl Johan

Denne ukens episode av podcasten er noe utenom det vanlige. Undersåttene har i dag premiere på en ny type innslag som skal gå side om side med hovedepisodene. Ettersom det ikke alltid er tid til å gå dypt inn på kongelige gjennom historien lanserer vi i med denne episoden noe vi har kalt for «audiens». I disse episodene skal vi se nærmere på kongelige gjennom historien, da gjerne personligheter en vet noe om, men som fremstår som en enigma hva angår dypere kunnskap. Ukens episode er laget av Ole-Jørgen, men etter denne episoden vil vi gjerne høre hvilke personer dere kunne tenke dere å lære mer om. Kommenter gjerne hvilken kongelig personlighet dere vil høre om ved neste episode av Audiens!
30/04/202011 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 19: Diana

Start uken med en rykende fersk episode av Undersåttene, stappfull av familiær småkrangling. Ole-Jørgen har denne gangen fått med seg moren sin som gjest, og hun var alt annet enn motvillig til nettopp det. Episoden omhandler Diana, Princess of Wales, og som dere vet er ikke Ole-Jørgen videre begeistret for denne damen. Hva tenker Ole-Jørgens mamma om Diana mon tro?
19/04/202036 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 18: Spørsmål og svar jr.

Ukens episode er stappfull av spørsmål fra den yngre garde av Hans Majestet Kongens undersåtter. Spørsmålene favner bredt, fra spørsmål om hvorfor kongen ikke bruker krone, til om kongen er redd nå i disse virustider. Slå dere ned med kaffekoppen og brusglasset, sett poden på fanget og lytt til denne fengende kongepodden!
26/03/202031 minutes 11 seconds
Episode Artwork

The Subjects 17: German Kingdoms

Stillheten er livets musikk, men stillhet no more! This weeks episode will, as last episode, be in English. Ole-Jørgen was lucky enough to have a guest. The guest this week was Jonathan Triffit. He is writing a PhD. on the subject of how the German kingdoms transitioned over to the 20th century. Enjoy this royal extravaganza!
06/03/202037 minutes 44 seconds
Episode Artwork

The Subjects 16: Royal Heirs

The first ever episode of The Subjects to be in English! When Ole-Jørgen revisited St. Andrews in October he had the privilege of interviewing one professor, and a PhD. student. This episode is the interview with Professor Frank Müller, professor of history at the esteemed University of St. Andrews, whom have written many books on the subject of royal heirs in the "long 19th century" (1750 - 1918).
10/02/202034 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 15: SESONGSTART!

Endelig er vi tilbake. Ukens episode omhandler det meste av nyheter siden sist dere lyttet til våre fagre stemmer. Dette inkluderer Ari Behns dødsfall, Året med Kongefamilien, Hertugparet av Sussex, også har Kronprins Haakon fått en ny tremenning.
31/01/202039 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 14: Monaco

Sett lørdagskafeen i vrangstrupen og le så stemmen svikter av denne skandalefylte episoden som omhandler fyrstehuset som ikke har skjønt at jappetiden er over. Len deg tilbake i godstolen, la humla suse, og kos deg med ukens episode av undersåttene!
07/12/201937 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 13: Prince Andrew

Undersåttene 13: Prince Andrew by Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen, Jørgen Kaupang Marthinsen
29/11/201937 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 12: Russland

I ukens episode snakkes det om alt fra Randy-Andy til Nefertiti og Farao! Ukens tema er Russland, hvor personlighetene som står i sentrum er av det mer gale slaget. Lytt til ukens episode og lær om tsaren som drepte sin sønn, og ufødte barnebarn, og tsarinaen som hadde en 40 år yngre elsker. God lytting
22/11/20191 hour 1 minute 40 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 11: Hellas

I ukens episode går programlederne kjapt gjennom ukens nyheter, før de labber pent over på ukens tema: Hellas. Episoden er som vanlig fylt med fakta og fjas, med alt fra en konge som ble kastet av folket to ganger til en kongsdatter som har spilt i en engelskspråklig såpeopera.
14/11/201947 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 10: Tor Bomann-Larsen

Tiende episode av Undersåttene er noe utenom det vanlige. Vi har vært så heldige og fått besøk av ingen ringere enn Tor Bomann-Larsen, forfatteren bak det biografiske verket om Kong Haakon og Dronning Maud. Len deg tilbake i godstolen og hør Bomann-Larsen fortelle om kildearbeidet, hvordan det var å lese kongelige dagbøker, det bestridte farskapet rundt Kong Olav, og hva Dronning Maud egentlig døde av.
08/11/201938 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 09: Spania

Ukens episode er spekket med fakta og fjas. De vanlige programlederne har i dag fått med seg en gjest som muligens blir fast inventar! Ukens tema er Spania, hvor det prates om historiens mest innavlede konge, samt en dronning som muligens styrer bak scenen i dagens spanske kongehus
31/10/201953 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 08: Sverige

Ukens episode er noget mer fyrrig enn vanlig. Ole-Jørgens hår er om mulig enda rødere etter de siste krumspringene til sjaman Durek. Det har vært tronovertagelse i Japan hvor gjestelisten var så eksklusiv som en får det. Ukens tema er Sverige, hvor vi snakker om en svensk konge drept i Norge, en svenskekonge med syfilis, samt en utroskapsskandale!
24/10/201950 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 07: England

I ukens episode er temaet det britiske kongehuset. Episoden innledes med nyheter fra det nære utland før programlederne jumper pent over på ukens tema. Fjas og fakta står som vanlig i høysete når Ole-Jørgen ser kjapt på det britiske kongehusets historie, og Jørgen kommer med kommentarer og observasjoner om kongelige generelt.
10/10/20191 hour 3 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 06: Kongelige ulykker og dødsfall

I ukens episode prater Jørgen og Ole-Jørgen om alle ulykkene historiens kongelige har vært involvert i. Av denne grunn blir det selvfølgelig masse fun facts og tant og fjas. Noen av dødsfallene som nevnes er en engelsk konge som ble skutt i halsen, en svensk konge som åt seg ihjel, og en russisk keiserinne som fikk hjerteinfarkt mens hun gjorde naturens aller mest nødvendige.
04/10/201948 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 05: Danmark

I ukens episode snakker programlederne om den pågående politiske krisen i Storbritannia, samt at hertugparet av Sussex ikke hjelper på Dronningens situasjon. Ukens tema er Danmark, hvor det bys på gale konger, notorisk utro konger, samt hele Europas svigerfar.
26/09/20191 hour 20 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 04: Luxembourg

I ukens podcast går Jørgen og Ole-Jørgen som vanlig gjennom rojale nyheter, diskuterer disse, og svarer på spørsmål fra lytterne. Ukens tema er fyrstehuset Luxembourg, hvor programlederne har funnet frem en hel del godsaker.
19/09/201946 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 03: Belgia

Ukens episode sentrerer seg rundt det belgiske kongehuset. Ole- Jørgen og Jørgen ser på historien, koblingene til det norske kongehuset, samt et nærmere blikk på dagens monark og hans øvrige familie.
12/09/20191 hour 6 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 02: Konfirmasjon, generelle nyheter. Tema: Norge

I denne ukens podcast snakker Ole-Jørgen og Jørgen om den store konfirmasjonsdagen til Prinsesse Ingrid Alexandra, ser på Kronprinsessens boklansering, og diskuterer debatten som har oppstått rundt denne lanseringen. I tillegg blir det mye prat om Kongeriket Norge, som denne uken er tema for podcasten.
05/09/20191 hour 18 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Undersåttene 01: Konfirmasjon, dødsfall, hva har skjedd i sommer, med mer.

Undersåttene 01: Konfirmasjon, dødsfall, hva har skjedd i sommer, med mer. by Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen, Jørgen Kaupang Marthinsen
29/08/201952 minutes 27 seconds