Winamp Logo
Tyngre Dietistpodden Cover
Tyngre Dietistpodden Profile

Tyngre Dietistpodden

Swedish, Health / Medicine, 1 season, 155 episodes, 4 days, 4 hours, 10 minutes
About
Två legitimerade och pratglada dietister diskuterar kost, näring, träning och hälsa. Nytt avsnitt varje vecka! Värdarna är Lova Molin och Karoline Pettersson. Ni hittar även @tyngredietistpodden på Instagram och Facebook med tips på goda recept, intressanta nyheter och annan matnyttig information.
Episode Artwork

155. Julångest

Temat på avsnittet är julångest samt hur man hanterar ångest kring jul och julmat. Detta är också sista avsnittet och därmed diskuteras den vanligaste lyssnarfrågan podden fått in under dessa två år. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
12/19/202043 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

154. Så lyckas du i köket med Fredrik Andersson

Veckans avsnitt gästas av kocken Fredrik Andersson. Fredrik är Team Manager för det Svenska Kocklandslaget som tog guld i Luxemburg 2018. Han har tagit VM-silver med Kocklandslaget 2014, 2:a Linie Award 2008, Årets Noreskock 2008, 3 semifinaler i Årets Kock och kom 2:a i Global Chef 2016. I avsnittet diskuteras mat, hälsa och matlagning. Vilka knep kan man använda för att lyckas med riktigt god och hälsosam mat? Samt hur ska man gå tillväga för att imponera när man bjuder på middag? Detta och mycket annat avslöjas i veckans avsnitt. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
12/12/202039 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

153. Kan man boosta sitt immunförsvar?

I veckans avsnitt gästas vi återigen av Erik Dunåker –@HerrAspartam – och temat är immunförsvaret. Kan man boosta sitt immunförsvar? Och vad är viktigt för ett balanserat immunförsvar? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
12/5/202034 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

152. Jul och julmat

I veckans avsnitt diskuteras julen och julmaten. Både kring hur man kan tänka kring julen och jultider samt hur man komponerar ihop en riktigt näringsrik jultallrik. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
11/28/202030 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

151. Vad innebär processad mat?

I veckans avsnitt besvaras följande lyssnarfrågor: Kan fisk innehålla ämnen som inte är bra för kroppen? Kan resistenta kolhydrater ha en positiv effekt på hälsan? Hur slutar man jämföra sig med sina vänner? Hur bra är det egentligen med rapsolja? Vad innebär processad mat? Hur hanterar man hungern när man är så hungrig att man vill sluka allt i en tugga? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
11/21/202037 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

150. Är det farligt att äta för mycket protein?

I veckans avsnitt besvaras följande lyssnarfrågor: Hur mycket tjänar man som dietist? Hur kan man göra för att sluta äta på grund av att man är uttråkad? Är det farligt att äta för mycket protein? Behöver man dricka resorb eller annan vätskeersättning? Hur ska man tänka för att få till bra och näringsrik mat för hela familjen? Och hur ska man förhålla sig för att det ej ska bli hets med förbud, "bra och dålig mat" och inte fokus på vikt, kropp samt utseende? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
11/14/202040 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

149. Aspartam med @HerrAspartam Erik Dunåker

Veckans avsnitt gästas av Erik Dunåker, @herraspartam på instagram. Temat är givetvis det omdiskuterade ämnet aspartam. I avsnittet diskuteras allt ifrån vad aspartam är, forskning på aspartam och ett flertal lyssnarfrågor om aspartam. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
11/7/202040 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

148. Så behåller du vikten efter viktnedgång

I veckans avsnitt diskuteras en vanlig lyssnarfråga: Vad man bör tänka på och hur man ska gå tillväga för att bibehålla sin vikt efter en viktnedgång då man nått sin målvikt. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
10/31/202037 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

147. Mindful Eating

Mindful eating handlar om att medvetandegöra ätandet och vad som påverkar ätandet. Syftet är att bli medveten om vad man äter, hur man äter, hur man påverkas av vad man äter och varför man äter. I veckans avsnitt diskuteras hur man kan gå tillväga om man vill börja äta mer medvetet. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
10/17/202039 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

146. Utrymmesmat

Temat på veckans avsnitt är utrymmesmat. Vad innebär egentligen begreppet utrymmesmat? Och hur bör man tänka när det kommer till just utrymmesmat? Samt vad bör man tänka på för att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
10/10/202032 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

145. Hur kan man komma ur ovanan att småäta?

I veckans avsnitt besvaras följande lyssnarfrågor: Hur bör man bemöta människor som ifrågasätter ens matval och är trött på att försvara sig? Vad mättar bäst, kasein eller vassle? Vilka är era favoritpoddar? Vad kan man göra för att bli fylligare i kroppen? Har Karro tips på bra glutenfritt knäckebröd? Vad ska man tänka på med kosten om man vill ligga viktstabil efter viktminskning men fortsätter att tappa i vikt? Hur kan man komma ur ett småätningsberoende? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
10/3/202037 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

144. Enkla knep för hälsosam kosthållning

I veckans avsnitt diskuteras enkla riktlinjer för att äta hälsosamt. Både råd och vad man kan göra i praktiken för att få till det i vardagen. Utgångspunkten är mat att äta mer utav, enkla byten och livsmedel att begränsa för en god hälsa. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
9/26/202046 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

143. Ätstörningar och ätproblematik med Erika Nyman Carlsson

Veckans avsnitt gästas av Erika Nyman Carlsson. Erika har en fil.kand inom psykologi och doktorerar inom ätstörningsfältet. Hon har även mycket erfarenhet av behandlingsarbete inom vården och skrivit boken "När det hälsosamma blir ohälsosamt" tillsammans med Evelina Linder. Ett avsnitt där ätstörningar, ätproblematik diskuteras och allt ifrån riskfaktorer till hur man går tillväga för att bli frisk och fri. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
9/19/202052 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

142. Rätt mat för resultat med Patricia Strenius

Veckans avsnitt gästas av den olympiska tyngdlyftaren Patricia Sternius. I avsnittet berättar Patricia om sin resa när det kommer till kosten, vilka förändringar hon gjort och hur hon äter idag för att få så bra resultat som möjligt i sin träning. Boken Patricia tipsar om heter: Att övervinna hetsätning. 00:02:05 – Patricia in Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
9/12/202055 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

141. Är det verkligen så ohälsosamt?

I veckans avsnitt diskuteras olika livsmedel. Både livsmedel som i ofta anses vara hälsosamma och livsmedel som anklagas för att vara ohälsosamma. Men hur hälsosamma eller ohälsosamma är egentligen dessa livsmedel? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
9/5/20201 hour, 4 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

140. Superfoods

I veckans avsnitt diskuteras superfoods. Superfoods inkluderar i regel livsmedel med hög näringstäthet, det vill säga högt näringsinnehåll. Men hur super är egentligen superfoods och ger de verkligen de effekter som ofta påstås? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
8/29/202033 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

139. Vikten på vågen

I veckans avsnitt diskuteras vikt och vågen. När kan det vara aktuellt att väga sig och varför? När har man ett problematiskt förhållningssätt till vågen? Vilka faktorer påverkar vikten på vågen? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
8/22/202033 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

138. Vi är tillbaka och besvarar era frågor

Nu är Tyngre Dietistpodden tillbaka och startar upp hösten med att besvara lyssnarfrågor. Hur får man bort det sista fettet på magen? Vilka är för- och nackdelarna med lightsaft? Kan man äta proteinpulver när man är gravid? Hur mycket ska man ta hänsyn till träning vid beräkning av kaloribehov? Stämmer siffran som står på aktivitetsklockan? Kan fördelningen mellan kolhydrater och protein bli skev när man använder bönor som proteinkälla då bönor också innehåller mycket kolhydrater? Finns det vegetariska livsmedel som är mer ”rena” proteinkällor så som kött kan vara? Där man inte får så mycket kolhydrater på köpet? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
8/15/202045 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

137. Perspektiv på olika dieter

I veckans avsnitt diskuteras olika dieter såsom LCHF, Keto, Paleo och periodisk fasta. Både vad de innebär i praktiken samt deras för- och nackdelar. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
7/4/202044 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

136. Socker och sötningsmedel

I veckans avsnitt diskuteras socker och sötningsmedel. Hur mycket socker bör vi äta? Hur mycket socker äter vi egentligen? Och vad är viktigast att tänka på om man behöver dra ner på sitt sockerintag? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
6/27/202032 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

135. Hur kan man gå ner i vikt utan att tankar kring mat tar över?

I veckans avsnitt besvaras följande lyssnarfrågor: Om man ska räkna kalorier, bör man då väga i tillagad eller rå form? Hur kan man gå ner i vikt utan att tankar kring mat tar över? Vad kan man göra för att komma ur tröstätande? Bör man beräkna proteinbehov per kg kroppsvikt även om man har en relativt låg kroppsvikt? Hur ser arbetet ut som dietist på sjukhus? Vad säger ni angående ketos? Hur ska man tänka kring mat vid nattarbete? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
6/20/202039 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

134. Midsommar och midsommarmat

I veckans avsnitt diskuteras midsommar, midsommarmat samt hur man håller en hälsosam balans under högtider. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
6/13/202043 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

133. Skillnad mellan kolhydrater och kolhydrater

I veckans avsnitt diskuteras kolhydrater och socker. Allt ifrån olika slags kolhydrater och hur de skiljer sig åt. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
6/6/202042 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

132. Maxa dina rutiner!

För många innebär covid-19 men även sommar och semester en omställning i vardagen där man inte har samma rutiner som tidigare. I veckans avsnitt diskuteras hur man ska gå tillväga för att bibehålla goda rutiner året runt. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
5/30/202041 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

131. Cheatdays, smarta klockor & smaksatt kvarg

I veckans avsnitt besvarar tjejerna era lyssnarfrågor: Hur väl mäter smarta klockor kaloriförbrukningen? Kan ni beskriva smakskillnaden mellan Tyngres kasein chokladboll & kärleksmums? Kan man ha en cheatday och ändå gå ner i vikt? Hur ska man bemöta en parter som inte har samma syn på kost? Vad tycker ni om att många häller i fiberhusk i sin gröt för att få den maffigare? Dvs samma gram & kalorimängd men mer ”heavy” att äta? För att bli mättare på färre gram. Jag är simmare och simmar typ 20h i veckan plus kör 3 ggr gym. Jag har muskler och bra kondition men jag känner inte att jag är nöjd med min kropp, jag vill vara mer muskulös och mindre fett, få lite mer fast kropp. Har ni några tips? Spelar det någon roll om kvarg är smaksatt, eller är det naturell som är bästa valet vid viktnedgång? Kan man forma kroppen för att få långa muskler eller mer fylliga muskler genom en viss kost? Förlorar maten näring om man värmer den i mikron? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
5/23/202041 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

130. Alkohol och alkoholmissbruk med Josefin Dahlberg

I veckans avsnitt gästar Josefin Dahlberg och delar med sig av sin historia om att ha varit alkoholberoende för att sedan vid 20 års ålder blivit nykter. Områden som diskuteras är hur man vet att man har ett beroende, hur man tar sig ur ett beroende och hur man kan bemöta omgivningen om den ifrågasätter ens beslut. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
5/16/202044 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

129. Kost som elitgymnast: Jonna Adlerteg gästar

Veckans avsnitt gästas av Jonna Adlerteg som tävlar i artistisk gymnastik på elitnivå. Vi diskuterar bland annat hur kosten ser ut en vanlig dag som elitidrottare och vad som är viktigast att tänka på kring kosten för att prestera. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
5/9/202033 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

128. Hur ska man tänka kring light- och lättprodukter?

I veckans avsnitt går tjejerna igenom olika märkningar såsom light, lätt och osockrat. Vad innebär egentligen dessa märkningar? Och hur hälsosamma är de egentligen? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
5/2/202036 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

127. Måste man äta lika många kalorier VARJE dag?

Lyssnarfrågorna som tjejerna besvarar i detta avsnitt är: Måste man äta lika mycket kalorier VARJE dag? Har något tips på enkel information hur man ska förklara balanserad kost för en tonårig tjej? Varför ökar proteinbehovet vid skada? Har ni funderat på att släppa en bok om kost tillsammans? Vad anser ni är bäst vid viktnedgång, enkel och enformig kosthållning eller lite krångligare med godare mat? Hur mycket mindre näring är det egentligen i processad mat? Varför bör man koka frysta hallon innan man äter dem? Overnight oats eller vanlig havregrynsgröt i mikron: Finns det någon väsentlig skillnad för näringsämnen? Fördel för någon gällande viktökning/viktminskning? Kan mer kolhydrater i kosten bidra till minskad trötthet? Hur tar man reda om man är känslig mot laktos eller gluten? Hur farligt är det egentligen att salta för mycket? Vad är bäst om vi inte ska inkludera vatten – Zero, light eller original? Om man styrketränar och ligger på ett kaloriöverskott bygger man muskler. Men om man endast löptränar (ingen styrketräning) och ligger på ett kaloriöverskott, vad händer då? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
4/25/202042 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

126. Frisk och fri med Sofia Selenius

I veckans avsnitt gästar Sofia Selenius, hälsopedagog och tränare som idag arbetar på Frisk & Fri. Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar är en ideell förening vilka jobbar för att stödja personer med ätstörningar och deras närstående samt arbetar förebyggande inom området. I avsnittet diskuteras bland annat orsaker bakom ätstörningar, hur man kan gå tillväga för att bli frisk från en ätstörning eller ätproblematik samt hur man bör bemöta individer som drabbats av en ätstörning. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
4/18/20201 hour, 1 minute
Episode Artwork

125. Bunkra mat, periodisk fasta och mindful eating!

I veckans avsnitt besvaras ytterligare ett gäng lyssnarfrågor: Ska man sluta dricka mjölk när man blir äldre? Och i så fall varför? Vad kan uppsvälld mage bero på? Vad anser ni om pasta, nudlar, ris mm som är tillverkat av konjakrot? Vilken mat är egentligen bäst om man ska bunkra? Vilka är era tips om man vill bryta ner muskler? Vad tycker ni om Mindful Eating? Vad anser ni om periodisk fasta? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
4/11/202044 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

124. Kan för lite mat leda till viktuppgång?

"Jag äter så lite och tränar flera gånger per vecka, ändå går jag upp i vikt. Kan det bero på att jag äter för lite? Kan man gå upp i vikt av att äta för lite?" Detta diskuteras i veckans avsnitt. Vad är det egentligen som påverkar vårt kaloribehov? Och vad finns det för nackdelar med att ligga på ett för lågt kaloriintag? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
4/4/202033 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

123. Är frukost dagens viktigaste måltid?

Ni kanske känner igen uttrycket "Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare." Frukost är väldigt viktigt enligt vissa. Medan andra ser det som en måltid man helst hoppar över. Hur viktigt är det egentligen att äta frukost? Och vad är egentligen en bra frukost? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
3/28/202024 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

122. Därför äter vi!

I veckans avsnitt diskuterar tjejerna olika orsaker till att vi äter. Att kroppen behöver energi och näring är givetvis en orsak. Men därtill har vi allt ifrån socialt ätande till tröstätande. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
3/21/202025 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

121. Är kokosolja hälsosamt?

I veckans avsnitt besvarar tjejerna följande lyssnarfrågor: Vilka möjligheter finns det vad gäller jobb efter avslutad dietistutbildning? Vilka livsmedel är bra mot förstoppad mage och vilka kan orsaka det? Hur ska man gå tillväga om man vill sluta småäta? Kan det vara farligt med energidrycker? Är fodmap lämpligt om man har en ätstörning och IBS? Har ni några bra tips på böcker gällande nutrition och hälsa som inte är på för avancerad nivå? Vad ska man tänka på om man vill minska i fettmassa och öka i muskelmassa? Hur hälsosamt är det med kokosolja? Hur mycket vatten ska man dricka på en dag? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
3/14/202036 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

120. Är det bra att utesluta gluten och laktos?

I veckans avsnitt besvarar tjejerna följande lyssnarfrågor: Vad tycker ni om mannagrynsgröt? Har ni tips på kalorifattiga såser förutom tomatsås? Hur nyttigt är det egentligen med nyttoglassar? Hur ska man tänka ang sötningsmedel till barn? Vad anser ni om ”carnivore-dieten” då du enbart äter kött, ägg och inälvsmat? Kan man öka förbränningen med vissa livsmedel? Hur ska man tänka och vad har ni för tips för att man inte ska överäta när man blir bortbjuden? Finns det anledningar till att man inte bör sluta äta ris helt och hållet, ur ett näringsperspektiv? Är det bra att utesluta gluten och laktos? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
3/7/202034 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

119. Så lyckas du med vegetarisk kost

Vad innebär vegetarisk kost? Vad bör man tänka på för att få i sig tillräckligt av alla näringsämnen om man utesluter alla animaliska livsmedel ur sin kost? Detta och mycket annat diskuteras i veckans avsnitt. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
2/29/202029 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

118. Alkohol deluxe

I veckans avsnitt diskuteras alkohol. Hur påverkar alkohol vår hälsa? Finns det positiva hälsoeffekter av att dricka alkohol? Och hur påverkar alkohol träningen och träningsresultat? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
2/22/202035 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

117. Orsaker till utebliven viktnedgång

Jag vill gå ner i vikt, känns som jag gör allt rätt. Men varför händer inget? En väldigt vanlig lyssnarfråga och i veckans avsnitt reder tjejerna ut de vanligaste orsakerna bakom en utebliven viktnedgång. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
2/15/202033 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

116. Ät rätt före och efter träning

Veckans avsnitt handlar om kost i samband med träning. Vad är bra mat innan träning och hur ska mat äta efter sitt träningspass? Hur viktigt är det egentligen att äta inom 30 minuter efter avslutat träningspass? Detta och mycket annat diskuteras denna vecka. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
2/8/202027 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

115. Varför går vissa upp i vikt bara av att titta på en kanelbulle?

I veckans avsnitt besvaras ytterligare ett gäng lyssnarfrågor: Varför kan man vara extra hungrig vissa dagar? Är det ok med olja på rotfrukter om man vill gå ner i vikt? Varför går vissa upp i vikt bara av att titta på en kanelbulle? Hur kan det vara så att vissa människor verkar kunna äta vad som helst och hur mycket som helst. Medan andra går upp i vikt bara av att titta på en kanelbulle? Hur håller man en balanserad kost efter att ha gått på kostschema? Hur man kan tänka och agera när det gäller kost vid skada? Hur vet man om man har en ätstörning? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
2/2/202031 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

114. Optimera kosten lagom

I veckans avsnitt diskuteras innebörden av att optimera kosten. Delvis att det kan skilja sig åt mellan olika individer vad som är optimalt, samt hur viktigt det är att ta hänsyn till vad som faktiskt fungerar i praktiken för den enskilda individen. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
1/25/202028 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

113. Våra topp 10 bästa livsmedel

I veckans avsnitt diskuteras ett gäng olika livsmedel och tjejerna avslöjar vilka deras favoritlivsmedel är. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
1/18/202035 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

112. Ohälsohets 2.0

I veckans avsnitt diskuteras återigen ohälsohets. Dels problematiken kring att bli ifrågasatt om man gör hälsosamma val, dels även ohälsohets från samhället i stort iform av utbud och reklam. Vidare ges tips och knep hur man kan tänka och agera i olika situationer där detta blir ett problem. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
1/11/202033 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

111. Så lyckas du nå dina mål 2020

I årets första avsnitt diskuteras nyårslöften och målsättningarna för 2020. Hur bör man egentligen tänka när man sätter upp mål? Vad finns det för knep för att lyckas uppnå sina mål? Detta och mycket annat... Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
1/4/202029 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

110. Så håller du vikten utan att räkna kalorier

I veckans avsnitt besvaras ytterligare ett gäng lyssnarfrågor: Hur funkar ämnesomsättningen, är det något som ständigt är igång? Är vegetarian och trivs med det, men har förstått det som att proteinet som finns i kött har bättre kvalité? Tar det längre tid att gå ner i vikt när man är äldre och varför i så fall? Är pasta och bröd lika bra kolhydrat som ris och potatis? Vad är anledningen till att man säger att man kan dricka light men i lagom mängd? Hur ska man äta när man är GBP-ppererad? Är mikropopcorn mindre hälsosamma än kastrullpopcorn? Vad äter ni ifall ni varierar era mellanmål/frukost? Hur ska man gå tillväga när man trappar upp kosten efter diet? Hur kan man på bästa sätt hålla vikten om man ej vill räkna kcal? Hur får man i sig tillräckligt med Omega 3 om man ej äter fisk/nötter? Vad kan man äta till frukost om man har nedsatt aptit? Är oliver en bra fettkälla? Har ni jobbat kliniskt som dietister? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
12/28/201937 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

109. Cheatdays – för och nackdelar?

I veckans avsnitt besvaras följande lyssnarfrågor: Hur bör man äta för att undvika halsbränna? Hur bör man äta vid graviditet? Hur mycket protein kan kroppen ta upp vid en måltid? Är ekologiska varor mer näringsrika? Vad är skillnaden mellan EAA och BCAA? Fet yoghurt men utan tillsatt socker eller fettsnål yoghurt med socker, vad är bäst till frukost? Hur man kan tänka och agera när det gäller kost vid skada? Cheatdays – för och nackdelar? Hur vet man vad ett livsmedel innehåller rent näringsmässigt? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
12/21/201933 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

108. När det hälsosamma blir ohälsosamt!

Att äta mer näringsrik mat och träna regelbundet är något många kämpar med. Samtidigt kan det också gå för långt, så långt att det hälsosamma blir ohälsosamt. Ortorexi betecknar en fixering vid att leva hälsosamt där det hälsosamma i slutändan blir ohälsosamt. Var går gränsen? Och vad kan man göra om det har gått för långt? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
12/14/201927 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

107. Hur mycket behöver man variera sin kost?

I veckans avsnitt besvaras lyssnarfrågor, bland annat: Hur varierat behöver man äta? Hur bör man äta när man jobbar natt? Varför ökar sug och hunger när man har mens? Är lax ett bra livsmedel vid viktnedgång som målsättning? Vad ska man tänka på vad gäller kosten för att bygga muskelmassa? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
12/7/201928 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

106. Hur viktigt är det med kalorier?

I veckans avsnitt diskuteras kalorier. Vad är egentligen kalorier? Vad finns det för- och nackdelar med att räkna kalorier? Och för vem kan det vara värdefullt? Detta och mycket annat... Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
11/30/201930 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

105. Gå ner i vikt med hjälp av volymgivande mat

Volymgivande mat är mat som ger en stor volym i förhållande till energiinnehållet. Att äta volymgivande mat är ett bra knep för ökat mättnad om man vill vara viktstabil eller gå ner i vikt. Att äta mindre volymgivande mat kan samtidigt vara ett bra knep för den som har svårt att gå upp i vikt. I detta avsnitt diskuteras tips och trix kring mat för ökad mättnad. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
11/23/201926 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

104. Vem kan man lita på egentligen?

Lova och Karoline diskuterar källkritik. Idag florerar det massor av påhittad information som ej grundar i fakta. Hur ska man egentligen sålla bland all information? Och vad tycker tjejerna om filmen "The Game Changers". Detta och mycket annat avverkas i veckans avsnitt. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
11/16/201930 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

103. Välj rätt kostutbildning

I veckans avsnitt diskuteras olika utbildningar inom kost och näringslära. Hur de skiljer sig åt samt möjligheter till jobb efter avslutad utbildning. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
11/9/201938 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

102. Så håller du formen i jul

I veckans avsnitt diskuteras julmat. Hur ska man tänka kring julmat och julfika för att hålla formen även i juletid. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
11/2/201932 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

101. Så tyder du innehållsförteckningen

I veckans avsnitt går tjejerna igenom hur du går tillväga för att tyda innehållsförteckningen på olika produkter. Kunskap som är bra att ha med sig när man ska välja allt ifrån bröd och flingor till såser i mataffären. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
10/26/201928 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

100. Nutritionisten Vilma Litens Gästar

Veckans gäst är Vilma Litens, nutritionist och inspiratör hos Koststudion. I avsnittet diskuteras bland annat nutritionistutbildningen, karriärmöjligheter som nutritionist samt ett gäng lyssnarfrågor inom kost och näringslära. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
10/19/201952 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

99. Kosttillskott värda att nämna

Kosttillskott kan delas in i olika klasser. Det finns kosttillskott i form av vitaminer och mineraler. Sedan finns det även ergogena tillskott, eller prestationshöjande. Hit räknas näringsämnen, livsmedelskomponenter eller substanser som kan förbättra prestationen om de intas i stora doser dvs. i större mängd än vi vanligtvis får via maten. I veckans avsnitt diskuteras några tillskott som kan vara värda att nämna. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
10/12/201928 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

98. Frågeavsnitt

I veckans avsnitt av besvaras lyssnarfrågor. Bland annat: Hur ska man tänka kring kosten vid histaminintolerans? Hur mycket påverkas kosten av fettet man steker i? Vilken är den största missuppfattning om dietister? Hur bör man tänka med kosten vid ökad ålder? Vad krävs för att bli dietist? Är sötningsmedel farligt? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
10/5/201932 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

97. Viktminskning eller fettförbränning?

I veckans avsnitt diskuteras skillnaden i strategier vad gäller viktminskning jämfört med att minska mängden fettmassa. Vad behöver man egentligen tänka på om man vill bibehålla muskelmassa och samtidigt tappa mängden fettmassa? Hur går man tillväga om man vill forma kroppen och känna sig stark samtidigt som man går ner i vikt? Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
9/28/201932 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

96. Johannes Hansen – Mental rådgivare

Veckans avsnitt gästas av Sveriges främsta mentala rådgivare Johannes Hansen. I avsnittet diskuteras tekniker och tillvägagångssätt för att utvecklas mentalt och maxa sin potential. Vidare avhandlas ett gäng lyssnarfrågor med fokus på kost, hälsa och mental utveckling. Tyngre Dietistpodden görs av värdarna Lova Molin och Karoline Pettersson. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
9/21/20191 hour, 19 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

95. Mat på språng

När man är hemma och kan laga maten själv brukar det för många vara ganska enkelt att sätta samman en bra måltid. Men hur ska man tänka när man ej har tillgång till kök? När man äter ute på restaurang samt när man är på resande fot. I detta avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras bästa valen i salladsbaren, på restaurang, mat att plocka ihop i mataffären samt på café. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
9/14/201938 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

94. Cancer, E-nummer och kasein

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden besvaras en rad lyssnarfrågor. Bland annat om E-Nummer kan vara cancerframkallade, en rad frågor om kasein, kan man ha lågt blodsocker som frisk människa? samt varför man kan bli på dåligt humör om man inte har ätit på många timmar. Missa inte detta fullspäckade avsnitt där både sanningar och myter avhandlas. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
9/7/201955 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

93. Elit, fitness eller hälsa?

Elitidrott och fitness innebär ofta att man prioriterar prestation eller kortsiktiga mål före långsiktig hälsa. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras skillnad i kosthållning för den som vill satsa på att prestera i sin idrott eller tävla i fitness jämfört med den som vill lägga främsta fokus på sin hälsa. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
8/31/201941 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

92. Lär dig äta - inte dieta

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras olika dieter såsom LCHF, Paleo, 5:2-dieten och periodisk fasta. Både fördelar och nackdelar avhandlas samt egna tankar och reflektioner kring dessa dieter. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
8/24/201938 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

91. Hetsätning!

Hetsätning innebär att man äter på ett sådant sätt att man förlorar kontrollen över hur fort eller hur mycket man äter. För att kallas för hetsätning måste det förekomma att man förlorar kontrollen över ätandet. Just detta är diskuteras i veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden. Vad finns det för orsaker bakom hetsätning? Vidare diskuteras strategier för att ta sig ur beteendet. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
8/17/201940 minutes, 1 second
Episode Artwork

90. Så lyckas du nå dina mål i höst

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras de viktigaste nycklarna för att komma igång efter sommaren och nå sina mål. Även vad som ger långsiktigt hållbara resultat och må bra på vägen.  Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
8/10/201940 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

89. Frågeavsnitt

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden besvaras ytterligare en rad lyssnarfrågor. I avsnittet avhandlas bland annat kost vid PCOS, kollagen som tillskott, arsenik och kanel.
8/3/201932 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

88. Fett i fokus

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden ligger fett i fokus. Att inkludera fett i sin kost är livsnödvändigt för att tillgodose vårt behov av så kallade essentiella, fleromättade fettsyror. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. Vi behöver även fett för att tillgodose vårt behov av fettlösliga vitaminer. Men hur mycket fett bör vi äta? Vilken typ av fett är bäst? Detta och mycket annat diskuteras i veckans avsnitt!
7/27/201930 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

87. Frågeavsnitt

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden besvaras lyssnarfrågor: Hur stort överskott bör man ligga på för att bygga muskelmassa? Vitamintillskott, behövs det? Är frukt bra kolhydratkälla med tanke på att frukt innehåller frukost. Detta och mycket mer diskuteras i veckans avsnitt.
7/20/201932 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

86. Protein i fokus

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden ligger protein i fokus. Hur mycket protein behöver vi egentligen? Hur skiljer sig fullvärdigt protein från icke fullvärdigt protein? Vad händer om man äter för mycket eller för lite protein? Detta och mycket annat diskuteras i veckans podd! 
7/13/201936 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

85. Matmyter

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden reder tjejerna ut ytterligare ett gäng matmyter. Är majs verkligen en grönsak? Går man upp i vikt av att äta på kvällen? Och hur ligger det egentligen till med att äta utifrån sin blodgrupp? Detta och mycket mer reds ut i veckans podd!
7/6/201931 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

84. Hur kommer man över en platå?

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden besvaras lyssnarfrågor. Områden som diskuteras är bland annat gluten och laktos, hur man ska tänka om man har hamnat på en platå samt skillnaden mellan olika slags protein. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
6/29/201938 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

83. Ohälsohets

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras ett ämne lyssnare har önskat, ohälsohets. Många upplever idag att de blir ifrågasatta när de gör hälsosamma val såsom att träna regelbundet och avstå från fika eller alkohol. Detta problem belyser tjejerna kombinerat med tips på hur man kan bemöta kritik mot en hälsosam livsstil. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
6/22/201933 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

82. Det viktigaste att tänka på vid IBS

Veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden har fokus på kost och livsstil vid IBS. Tjejerna tar upp vad som egentligen är viktigast att tänka på, både kring kost och livsstil. Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
6/15/201935 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

81. Hälsosam mat som livsstil, året runt!

Sommaren är på intågande vilket för många innebär allt mer festligheter, många restaurangbesök, bufféer och resor. Det är en period det kan bli svårare att bibehålla hälsosamma rutiner. Men det går att ha bra matvanor även under sommarhalvåret, det gäller bara att tänka till. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden delar tjejerna med sig av tips och trix för att bibehålla hälsosamma rutiner året runt.
6/8/201931 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

80. ”Jag vet hur jag ska äta, varför gör jag det inte?”

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras olika faktorer som påverkar våra matval. Många upplever att de vet precis hur de ska äta för att må bra, ändå gör de det inte. I detta fall är lösningen att hitta grundorsaken bakom. I detta avsnitt får du med dig både tankesätt och metoder för att kunna göra aktiva och medvetna val i vardagen.
6/1/201937 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

79. Mat och hållbarhet med Anki Sundin

Veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden gästas av Anki Sundin. Anki är en av Sveriges mest välkända näringsfysiologer och har fokus på livsmedel, kommunikation och hållbarhet. Temat på avsnittet är just mat och hållbarhet. 00:01:08 – Anki in Områden som avhandlas är vad som är viktigast att tänka på när det gäller mat och miljö, om det finns någon nytta med köttproduktion, social hållbarhet, hur olika slags kött påverkar miljön och mycket annat. Missa inte detta mycket informativa och viktiga avsnitt.
5/25/201935 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

78. Så bibehåller du muskelmassa vid viktnedgång

 I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden besvaras ett gäng lyssnarfrågor. Ämnen som diskuteras är bland annat äppelcidervinäger, kost efter fitnesstävling, vad ska man tänka på för att bibehålla muskelmassa vid viktnedgång och om man gå ner i vikt trots att man äter några skivor bröd varje kväll.
5/18/201943 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

77. Vad är egentligen en bra kostplan?

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras vad som egentligen är en bra kostplan. Vilka faktorer bör man ta hänsyn till i ett kostupplägg samt hur anpassar man det efter den enskilda individen? Vidare informerar Lova och Karoline om olika utbildningar inom kost samt hur de skiljer sig åt.
5/11/201940 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

76. Så blir du av med ångest kring mat och träning

Temat för veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden är mat, träning och ångest. Vad är egentligen en sund inställning kring mat och när går tankarna kring mat, träning och hälsa till överdrift? Tjejerna delar även med sig av råd kring hur man kan gå tillväga för att minska ångest och skapa sig ett balanserat förhållningssätt kring en hälsosam livsstil.
5/4/201950 minutes, 1 second
Episode Artwork

75. Hur du ska äta när du är sjuk!

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden besvaras lyssnarfrågor. Ämnen som diskuteras är bland annat barn kan få sockerkick, varför man lätt vill äta stora mängder efter att ha följt ett kostschema, bra matval om man äter buffé samt hur man bör tänka kring mat vid sjukdom.
4/27/201941 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

74. Allt det bästa från Kostdagen med Tyngre

För er som missade Kostdagen med Tyngre och vill veta vad som sades på de olika föreläsningarna avslöjar Tyngre Dietistpodden denna vecka gobitarna. För er som var med på kostdagen finns nu möjlighet till repetition. I veckans avsnitt "Snygg och stark med hållbara metoder samt varför vi äter som vi gör" diskuteras och summeras följande föreläsningar: Hållbara supermaten som bygger, med Anki Sundin Bygg 1/2 kg muskler i veckan på både bulk och deff - så gjorde jag det, med Ola Wallengren Hur man blir snygg naken!, med Jacob Papinniemi Varför vi äter som vi gör när vi kan äta annorlunda, med Nicklas Neuman
4/20/201958 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

73. Mat för resultat

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras mat vid träning. Hur mycket mer behöver man äta om man tränar styrketräning eller löpning? Hur bör man tänka gällande intag både före och efter träning? Hur ska man tänka kring matintag inför ett lopp? Varför äter så många som tränar mycket ris, finns det något speciellt med just ris?
4/13/201945 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

72. Livsmedel går inte att dela upp i nyttiga och onyttiga

Många människor idag har ett svartvitt resonemang när det gäller mat och kategoriserar olika livsmedel som tillåtna eller förbjudna. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden reder tjejerna ut varför det ej går att kategorisera specifika livsmedel i nyttigt eller onyttigt.
4/6/201934 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

71. Allt du velat veta om vegetarisk kost

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras vegetarisk kost och ett antal lyssnarfrågor på temat avhandlas som ett eget avsnitt. Vad behöver man tänka på vad gäller intag av protein, fett, vitaminer och mineraler? Går det att tillgodose sitt näringsbehov med vegetarisk mat? Hur bra är egentligen diverse ersättningsprodukter på marknaden?
3/30/201943 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

70. Hur hälsosamt är det egentligen?

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras och utvärderas ett antal olika livsmedel. Vad är egentligen bäst, vanlig mjölk eller växtbaserad dryck? Är det nyttigt med ägg? Andra livsmedel som diskuteras är nötter, nötsmör, linschips, bönpastapasta och proteinberikade livsmedel såsom choklad och keso.
3/23/201944 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

69. Frågeavsnitt

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden besvaras lyssnarfrågor. Ett fullspäckat avsnitt där ett gäng olika teman diskuteras såsom: Hur mycket vatten bör man dricka? Hur håller man vikten efter viktnedgång? Varför är det viktigt med Omega 3? Är frysta grönsaker sämre näringsmässigt? Försvinner näringen ur maten när man mikrar den? Hur mycket protein bör man äta egentligen? Hur ökar man sin insulinkänslighet? Vad tycker tjejerna om Crossfit? Citronvatten på morgonen? Är det bra för något? Är LCHF en bra diet? Diet med endast protein i 3-10 dagar, är det bra? Fullkorn till barn? Bör barn äta lättprodukter när det gäller mejeriprodukter?
3/16/201939 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

68. Det absolut bästa sättet att gå ner i vikt

Söker du bästa metoden för att gå ner i vikt eller tappa fettmassa? Har du testat en gäng olika metoder, dieter eller magiska piller som sägs ska bidra med mirakel? Tänk om och tänk rätt. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden sammanfattar tjejerna hur man bör tänka och agera för att lyckas med viktnedgång, tappa i fettmassa och behålla resultaten på sikt.
3/9/201949 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

67. Matmyter

Tyngre Dietistpodden diskuterar myter och påståenden om mat: Går man upp i vikt av att äta på kvällen? Hur bra är det egentligen med kokosolja? Får man låg ämnesomsättning om man inte äter var tredje timme? Är E-nummer farligt? Hur ligger det egentligen till med sötningsmedel? Detta och mycket annat diskuteras i veckans avsnitt.
3/2/201943 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

66. Emma Igelström – Vägen ur Bulimi

Veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden gästas av Emma Igelström. Emma är mest känd för sina fantastiska framgångar inom simning. Något många inte vet är samtidigt att när Emma Igelström befann sig på toppen av sin karriär som elitsimmare led hon av bulimi och ätstörningar. I avsnittet berättar Emma om tiden som sjuk, insjuknandet samt tips och råd både till den som har ett problematiskt förhållande till mat och anhöriga.
2/23/201936 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

65. Ätstörningar

För många är idag förhållandet till mat väldigt komplicerat. I vissa fall går det så långt att individen drabbas av någon form av ätstörning. Just ätstörningar är det viktiga temat på veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden. Ätstörningar innebär att individen har svårigheter att fungera normalt i sin vardag, då livet till stor del styrs av maten och av kroppsvikten. Personen är så att säga fastlåst i sitt beteende. Orsaken till ätstörningar är inte helt känd och mycket talar för att bakgrunden till dessa sjukdomar är ett komplext samspel av flera faktorer. I avsnittet diskuteras olika faktorer som kan bidra till ätstörningar, olika typer av ätstörningar, komplikationer, svar på lyssnarfrågor och egna tankar samt reflektioner kring området.
2/16/201954 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

64. Därför älskar vi kolhydrater

Temat på veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden är kolhydrater. Kolhydrater är en grupp näringsämnen som innefattar socker, mjölksocker, fruktsocker, stärkelse och kostfibrer. En gemensam egenskap hos kolhydrater, med undantag för vissa kostfibrer, är att de utgör förhållandevis lättillgänglig energi och är både hjärnans och musklernas favoritbränsle. Värdarna diskuterar olika typer av kolhydrater, vad som händer i kroppen när vi äter kolhydrater samt kolhydrater och hälsa. Tjejerna listar även sina favoriter när det kommer till kolhydrater och vad dessa har för hälsofrämjande effekter.
2/9/201941 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

63. Kosttillskott

Temat på veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden är kosttillskott. Vad är egentligen kosttillskott? Vem är i behov av kosttillskott? Kan det vara farligt med kosttillskott? Detta är några frågor tjejerna besvarar. Vidare diskuteras några specifika tillskott som är värda att prata om samt tjejernas syn på energidrycker. Avsnittet avslutas med veckans mumma, veckans dumma samt veckans livsmedel.
2/2/201937 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

62. Mårten Nylén om mentala nycklar för att lyckas

Många känner till Mårten Nylén från TV (Biggest loser och Ninja Warrior) samt som personlig tränare. Vad kanske inte många vet är att han också har ett stort fokus på mentala faktorer för lyckas genomföra livsstilsförändringar och leva hälsosamt. I Tyngre Dietistpodden-intervjun diskuteras bland annat de viktigaste mentala nycklarna för en framgångsrik viktnedgång och hur man går tillväga för få ett bestående resultat samt verktyg för att tänka positivt och få ökad motivation.
1/26/201944 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

61. Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost är temat för veckans avsnitt där Tyngre Dietistpodden träffar Helen Lindqvist. Helen är universitetslektor vid Sahlgrenska akademin, Dr. i biovetenskap från Chalmers Tekniska Högskola, med inriktning mot livsmedel och nutrition. Helen tillhör en forskargrupp inom nutritionell metabolomik, där hon är involverad i flera interventionsstudier. Fokus i projektet är att karaktärisera kostintag hos individer genom analys av metaboliter i blodprov och urinprov. I avsnittet diskuteras bland annat det aktuella forskningsläget vad gäller antiinflammatorisk kost, vad begreppet egentligen innebär samt studien MIRA (Musslor-Inflammation-Reumatoid Artrit) vilken syftar till att öka kunskapen om specifik kost för personer med reumatism. Tips på lättläst artikel för dig som vill fördjupa dig ytterligare i ämnet: http://nutritionsfakta.se/2016/12/15/kostens-paverkan-pa-inflammationsmarkorer/
1/19/201946 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

60. Premiäravsnitt med Karoline Pettersson

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden välkomnar vi Karoline Petterson som kommer att driva podden tillsammans med Lova framöver. Ni får i avsnittet veta mer om vem Karoline är såsom bakgrund, utbildning och sysselsättning. Som bonus besvarar även tjejerna en lyssnarfråga om vegetarisk kost vid IBS.
1/12/201928 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

59. Järn

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras bland annat behov av järn, källor i maten, absorption samt vegetarisk kost och järn. Järn är ett mikronäringsämne som ingår i hemoglobin vilket transporterar syre i blodet och i myoglobin som transporterar syre i muskler. Järn ingår även i en del enzymer. Av samtliga mikronäringsämnen är järnbristanemi vanligast globalt sett.
1/5/201923 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

58. Skolmaten

Mer grönt och mindre kött i skolrestaurangen, och mindre socker i fritids och skolkafeterior. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras Livsmedelsverkets uppdaterade råd som lyfter skolmatens betydelse för hälsa och lärande. Räcker det verkligen med råd och rekommendationer eller behövs kanske en lagstiftning för att det ska hända något? Variationen mellan olika skolor i vårt avlånga land är stor, säkerligen både gällande ekonomi och intresse till förändring. Vad har skolorna för resurser och hur mycket kan vi egentligen kräva?
12/29/201830 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

57. ”Det lilla extra” (såhär i juletider)

Många unnar sig godsaker, inte bara en dag i veckan utan flera. Fredagsmys, lördagsgodis, söndagsfika – you name it. Kanske har du någon gång ätit dig liiite för mätt och önskat att du inte tagit de sista bitarna ur godispåsen? Ändå gör vi det – varför? Den här veckan diskuterar Tyngre Dietistpodden utrymmesmat; vad ett stort intag kan få för konsekvenser, varför vi äter så j*kla mycket godis i Sverige, kaloriberäknade (jul)exempel och några tips hur du kan minska på godsakerna.
12/22/201834 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

56. Protein och proteinkvalité

Proteiner beskrivs ofta som kroppens byggstenar och består av så kallade aminosyror. Protein finns i all mat du äter i varierande mängd och av olika kvalitet. Behovet av protein varierar mellan olika individer. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras just protein, proteinkvalitet, proteinbehov, proteinkvalitét samt olika tillskott såsom proteinpulver, BCAA och EAA.
12/15/201829 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

55. Mat och miljö

Maten vi äter påverkar miljön, kanske mer än vad du tror. Ungefär en fjärdedel av hushållens påverkan på klimatet kommer från just maten. Men vilken mat är egentligen miljövänlig? Hur skiljer sig de olika miljömärkningarna åt? Och vad kan man som konsument göra för att gynna miljön genom sin kosthållning. Det finns flera enkla saker vi alla kan göra för att minska matens miljöpåverkan. Tips och information får ni i detta avsnitt med Tyngre Dietistpodden.
12/8/201819 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

54. Fysisk aktivitet som ett behandlingsalternativ vid IBS

IBS (Irritable Bowel Syndrome) är en vanlig funktionell tarmsjukdom som kännetecknas av smärta eller obehag i magen och störda avföringsvanor. Symtomen är ofta påtagligt besvärande och begränsar patienters vardag och livskvalitet. Nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad träningsvolym kan förbättra både tarmfunktion och självkänsla vid IBS. Lyssna gärna, och för extra intresserade hittas avhandlingen här [PDF].
12/1/201827 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

53. Intervju med Cezar Zulewski, Nordic Champ

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden träffar Lova Cezar Zulewski som nyligen kammat hem titeln Nordic Overall Bodybuilding Champion. Cezar berättar i detta avsnitt om sin resa från träning i sitt eget hemmagym till att ha skapat en fysik många drömmer om. Det pratas mycket mat och kost både under perioder för att bygga muskelmassa och minska i fettmassa, framtidsplaner och Cezars bästa tips för den som själv vill upp på scenen. Ett ytterligare tips är också att följa Cezar på instagram där han delar med sig av sin vardag både vad gäller kost och träning.
11/24/201837 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

52. Morötter till jul?

Snart är första advent här och julen närmar sig med stormsteg. En högtid som för många är förknippad med stort intag av mat, godsaker, bak och mys. I veckans avsnitt diskuteras hur man kan tänka för att göra hälsosamma val. Och jo, det går att njuta av julen utan att behöva äta morötter till fika var dag ;-) Hur lång är din jul? Välj dina tillfällen Plocka russinen ur kakan Julbord Bra val Lagom Din plan Julbak
11/17/201829 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

51. Växtbaserat protein

Ett fullvärdigt protein innehåller alla essentiella (livsnödvändiga) aminosyror. Animaliska proteiner, till exempel kött, kyckling, fisk, ägg och mejeriprodukter, är fullvärdiga men det är inte riktigt alltid så enkelt med växtbaserade proteiner. Viktiga proteinkällor att inkludera in i sin kost varje dag är bland annat spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser. Genom att äta olika slags växtbaserade livsmedel kan man få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror, även utan att äta kött och andra animaliska produkter, men det gäller att ha god kunskap kring det! Hur mycket protein behöver vi egentligen, hur kan man kombinera livsmedel för att måltid ska bli fullvärdig och vad bör man tänka på gällande växtbaserat kost och träning är några funderingar som diskuteras i veckans avsnitt med Tyngre Dietistpodden.
11/10/201834 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

50. Periodisk fasta

Periodisk fasta, eller intermittent fasting, i olika former har sedan många år blivit mer och mer populär. De vanligaste typen av periodiska fasta är troligen 5:2 diet och 24 timmars fasta. När vi pratar träning och styrketräning är det dock kortare fasteperioder man brukar prata om, det vill säga att man fastar under ett visst antal timmar varje dag och äter samtliga måltider under några av dygnets vakna timmar. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden fokuserar vi på den sistnämnda. Vad säger forskningen, vilka positiva effekter sägs periodisk fasta ha, vad bör man tänka på innan träning och vilka negativa aspekter kan det ge? Periodisk fasta kan för en frisk kropp vara ett sätt att gå ned i vikt eller komma i bättre form, men om där finns någon bakomliggande sjukdom, är gravid eller om man sysslar med träning på elitnivå så bör man tänka till!
11/3/201833 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

49. Hälsosam och plånbokssmart mat

Att äta hälsosam och nyttig mat behöver inte vara dyrt. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden kommer dietisterna med tolv tips och råd kring hur du kan spara in på dina matkostnader och samtidigt äta hälsosamt. I avsnittet diskuteras allt ifrån livsmedelsval till pratiska tips i vardagen. I slutet av avsnittet kommer det även en liten utmaning till er lyssnare att delta på under november!
10/27/201842 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

48. Frågestund del 4

Frågestunden fortsätter även in i veckans avsnitt, med en salig blandning av frågor om ris och arsenik, hur man ska tänka när man läser och tyder innehållsförteckningar med fokus på sockerarterna, antiinflammatoriska bakterier och dess påverkan på tarmflora, längre fasteperioder, vitamin C och tips på hur man kan bli av med sötsuget. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att skicka ett meddelande till @tyngredietistpodden på Instagram!
10/20/201834 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

47. Frågestund del 3 – kost vid träning

I veckans avsnitt besvaras nya lyssnarfrågor. Frågorna i detta avsnitt har övervägande fokus på kost vid träning: Kan man tillgodose sitt behov av Omega 3 genom att äta en matsked Chiafrön per dag? Hur ska man äta för att prestera på gymmet? Kan man dricka för mycket EAA? Går det att minska i fettmassa och öka i muskelmassa samtidigt? Vad bör man tänka om gällande kostintaget om man är äldre och tränar hårt?
10/13/201829 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

46. Så lyckas du med en livsstilsförändring

Oavsett vem du är så är det idag lätt att hitta råd om hur du ska äta, träna och sova för att må bättre. Men för att vara ärlig: utmaningen i en önskad livsstilsförändring ligger allt som oftast inte i att ta till sig fakta, utan snarare i vårt beteende. Se till att lyssna på veckans avsnitt om du vill ha konkreta tips på vad du bör göra för att lyckas genomföra en livsstilsförändring: Motivation – vilken typ behövs på sikt? Autopiloten – vårt omedvetna normalbeteende Fokusera på rätt saker Sätt upp ett mål Tips på praktiska övningar – livskartan & analys
10/6/201837 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

45. Att arbeta som dietist på distans

Att folksjukdomarna i samhället ökar är svårt att undgå, och att kosten spelar en stor roll i folkhälsan vet vi sedan länge! Samtidigt lägger vi alldeles för lite tid på förebyggande arbete, framförallt på grund av resursbrist... Vore det inte bättre om vi kunde minska risken för att bli sjuk än att vara tvungen att vänta tills det i värsta fall gått alldeles för långt? Men vi är kanske på rätt väg trots allt! I veckans avsnitt förs diskussion tillsammans med dietisterna Julia Stahre och Stina Algulin, grundare av och medarbetare på Dietistboxen, om för- och nackdelar med att driva kostrådgivning online, vem det passar bra för och vem det kanske passar mindre bra för. De berättar om vad Dietistboxen erbjuder och hur detta kan underlätta för vårdgivare inom sjukvården, men också för att förbättra folkhälsan i stort och smått!
9/29/201836 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

44. Vetenskapen bakom kostråden, del 2

I veckans avsnitt diskuteras Livsmedelsverkets kostråd vidare. Varför ska man egentligen äta mer av vissa livsmedel och mindre av andra, och hur kan man praktiskt göra för att nå upp (eller ner) till åtminstone en del av rekommendationerna? Hos @tyngredietistpodden på Instagram och Facebook hittar ni fler tips!
9/22/201842 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

43. Vetenskapen bakom kostråden, del 1

I veckans avsnitt diskuteras vetenskapen bakom kostråden, och vad det faktiskt innebär. Att kosten har en avgörande faktor för god hälsa kanske vi kan vara överrens om? Det råder dock en stor förvirring över HUR man ska äta och leva för att uppnå just detta. Studieresultat från enskilda studier kan ofta förstoras många gånger om i medier och det är inte så konstigt att många får uppfattningen om att nya kostråd och rekommendationer ständigt kommer till oss! Livsmedelsverkets kostråd kan då verka ålderdomliga och ouppdaterade, men bakom våra kostråd och näringsrekommendationer ligger en mycket god grund med noggrant kontrollerade studieresultat, sammanställningar och bedömning av det aktuella forskningsläget och vetenskapliga underlaget.
9/15/201824 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

42. Kost vid träning del 2 – för prestation/för elitidrottare

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden spinner dietisterna vidare på temat kost vid träning. I detta avsnitt med fokus på kost för prestation och kost för elitidrottare. Avsnittet inkluderar bland annat: Vad som händer i kroppen om man äter för lite Hur man bör tajma maten med träningen Menyexempel för att tillgodose behovet av protein och kolhydrater i samband med träning Behov av makronutrienter
9/8/201833 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

41. Kost vid träning del 1 – makronutrienter och vanliga misstag

Innehåll i veckans avsnitt: Varför det kan vara intressant att ta reda på ditt energibehov Hur du tar reda på ditt energibehov Vårt huvudsakliga bränsle vid träning Proteinbehov och varför proteinbehovet ökar för de som tränar hårt Vanliga matmissar när du börjar träna
9/1/201839 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

40. Rött kött och cancer

Veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden har fokus på rött kött och cancer. Enligt livsmedelsverket bör vi äta mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark. Vidare har WHO klassat processat kött som cancerframkallande. Hur bör man egentligen tänka när det gäller intag av kött? Hur mycket ökar egentligen risken för cancer i praktiken? Och finns det något man bör tänka på om man drar ner på sitt intag av rött kött?
8/25/201828 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

39. High on sugar (del 2): Diabetes typ 1

Efter ett mer övergripande avsnitt om diabetes läggs nu fokus över på enbart diabetes typ 1. Orsaken till varför man drabbas är fortfarande till viss del oklart. Ur ett dietistperspektiv diskuteras behandling, risker och bra att tänka på gällande kost, alkohol och fysisk aktivitet.
8/18/201838 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

38. High on sugar (del 1): Diabetes

Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att blodsockret blir för högt utan behandling, vilket bland annat kan ge komplikationer på hjärta och kärl över tid. Ungefär en halv miljon av Sveriges befolkning lider av diabetes, framför allt typ 2. I veckans avsnitt klargörs skillnader mellan diabetes typ 1 och typ 2, olika behandlingsmetoder och självklart diskuteras matens påverkan på blodsockret samt vilka kostmönster som är lämpliga. Ett ämne där kosten har stor påverkan!
8/11/201829 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

37. Frågestund del 2

Är det farligt att äta linfrön? Finns det gränser för hur mycket sötningsmedel man bör få i sig? Vad finns det för regleringar vad gäller tillsatser i ekologisk mat? Kan man vara allergisk mot ost och samtidigt tåla mjölk? Dessa och många andra lyssnarfrågor besvaras i denna frågestund.
8/4/201834 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

36. Kost vid graviditet

Under graviditeten är det många som fundera över sina matvanor. För att barnet ska växa och utvecklas behövs det mer näring än annars. Behovet av vitaminer och mineraler ökar samtidigt som behovet av energi inte ökar speciellt mycket. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras energibehov, vitaminer och mineraler samt vad man bör undvika under graviditeten.
7/28/201844 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

35. Att lyckas öka i vikt

Att väga för mycket, viktminskning, ena bantningskuren efter den andra och att deffa pratas och skrivs det hej vilt om. Men att väga för lite, viktökning och metoder för att faktiskt lyckas öka i vikt hör man desto mindre om. Att öka i vikt kan för många vara precis lika svårt som för andra att minska i vikt. Dagens avsnitt riktar sig mot personer med nedsatt aptit, ökat energibehov av olika anledningar och till alla som i allmänhet har svårt att få i sig tillräckligt eller mer energi än vad man förbrukar, men också till dem som vill bygga muskelmassa utan att öka för mycket i fettmassa. Dietisterna tipsar om bland annat energiberikning av kosten, måltidsordning och livsmedelsval.
7/21/201836 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

34. Sommarspecial och koskit i hagen

Under sommar och semestrar är det lätt att rutiner sätts ur spel. Mer ohälsosam mat, godsaker och alkohol och samtidigt mindre motion kanske känns bekant för några. Återkommande restaurangbesök och besök på uteserveringar kan vara riktiga hälsobovar om du inte tänker dig för. Dietisterna ger tips vad du bör tänka på, och guidar dig till bättre alternativ. Hur många kalorier du "vinner" om du tar en grilltallrik med ugnsrostade potatis och tzatziki VS en grilltallrik med pommes och bearnaisesås, ja det har tjejerna beräknat. Kaloriskillnader i olika typer av såser har också undersökts separat. Slutligen ges grilltips och bra picknickalternativ. Kom ihåg: du kan njuta av allt, men inte alltid. Ha en fantastisk sommar!
7/14/201836 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

33. Tarmflora och mat

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras tarmflora. Tarmen med sin mikrobiota utgör ett av kroppens största organ. Det finns tusentals olika arter av tarmbakterier och vi har ännu inte kartlagt alla. Senaste årens forskning tyder på att tarmflorans sammansättning av mikroorganismer och dess funktion har betydelse för hälsan och uppkomsten av sjukdomar. Vidare har en av de största trenderna inom nutrition under de senaste åren har varit tarmbakterier. Det har dykt upp mängder med olika böcker på området, många påstår att genom att äta rätt kost för tarmen kan man lösa alla möjliga problem såsom övervikt/fetma, psykisk ohälsa, sötsug, tarmsjukdomar och mycket annat. Men vad vet vi egentligen? Vad har vi för forskningsunderlag och vad bör man tänka på om man få en bra sammansättning av tarmbakterier?
7/7/201833 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

32. Frågestund

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden besvaras lyssnarfrågor inom alla möjliga områden. Hur kan det komma sig att vissa kan äta pizza, chips och godis dagligen utan att gå upp i vikt? Vad är det för skillnad mellan dietistprogrammet och hälsopromotionsprogrammet? Hur tyder man innehållsförteckningen på exempelvis proteinbars?
6/30/201849 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

31. Yoga, meditation och mindful eating

Lova är tillbaka efter att ha spenderat en månad i Indien på yogalärarutbildning. Hon delar med sig av sina erfarenheter kring yoga, meditation och mindful eating. Vad kan yoga, meditation och mindful eating ha för effekter på hälsan? Och vad är egentligen ayurveda? Detta och mycket annat delar Lova med sig av i veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden!
6/23/201857 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

30. Vitamin D

Vitamin D har en stor roll i kroppen men behovet är för många svårt att tillgodose. Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan. Via kosten får vi främst i oss från fisk som till exempel lax, sill och makrill, vild svamp, berikade mjölkprodukter och även ägg och kött innehåller en del vitamin D. Rekommendationer, nya berikningsregler, hur man får i sig tillräckligt med vitamin D och om man kan få för mycket är några diskussionspunkter i veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden.
6/16/201838 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

29. Mat vid stress och psykisk ohälsa - strategier och tips

Allt fler människor upplever stress eller psykisk ohälsa i sin vardag. För vissa innebär detta ett omedvetet småätande medan andra tappar aptiten, eller helt enkelt glömmer bort att äta. Att få till bra och hälsosam mat kan då kännas som en omöjlighet. Tyngre Dietistpoddens Ella och Maria diskuterar hur du kan tänka för att underlätta i din vardag, ger dig praktiska tips samt pratar kring mat som kan anses som "good enough".
6/9/201851 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

28. Glassavsnitt

Glass i stora lass! Frysdiskarna svämmar över av nya glassar som marknadsförs som ett nyttigare alternativ med mindre socker och ibland mer protein. Men hur mycket bättre är dessa glassar till skillnad från "vanliga"? Maria och Ella reder ut detta i nya avsnittet av Tyngre Dietistpodden samt pratar kring potentiella fördelar och nackdelar med dessa "nyttoglassar" och hur du kan tänka i valet av glass.
6/2/201852 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

27. Hanna Olvenmark, Portionen Under Tian

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden gästar dietisten Hanna Olvenmark. Hanna driver bloggen och Instagramprofilen "Portionen Under Tian" med fokus på mat som är hållbar för klimat, hållbar för plånbok och bra för kroppen. Hon berättar och tipsar om hur man får ihop det i praktiken och delar med sig av sin historia. Ta del av hennes helt fantastiskt goda recept och veckomenyer på undertian.com eller @portionenundertian. Stay cheap!
5/26/201849 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

26. Fett och fettkvalitet

Fett, liksom kolhydrater och protein, är livsnödvändigt för oss, bland annat som energikälla men även för normal funktion och näringsupptag i kroppen. Det finns olika typer av fett med olika egenskaper och som är mer eller mindre bra för oss, och man brukar därför prata om fettkvaliteten. Hur man ska tänka i valet av exempelvis matfett, hur mycket och vilken typ av fett maten innehåller och hur man kan förbättra fettkvaliteten är några diskussionspunkter som Tyngre Dietistpodden behandlar i veckans avsnitt.
5/19/201849 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

25. Sockerberoende

Många människor har ett komplext förhållande till socker och sötsaker, och åsikterna varierar stort kring detta livsmedel. Att sötsug finns är det inget tvivel om. Men kan man bli sockerberoende och kan det likställas med drogmissbruk eller alkoholism? Detta, och strategier för att bli av med sitt sötsug, diskuterar tjejerna i Tyngre Dietistpodden i veckans avsnitt.
5/12/201829 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

24. Allt om socker

Socker är ett samlingsnamn för flera olika sockerarter. Olika sockerarter finns naturligt i frukt, bär och mjölkinnehållande livsmedel, men även tillsatt i många livsmedel. I veckans avsnitt diskuterar Tyngre Dietistpodden socker. Vi går in på allt ifrån olika slags sockerarter, hur socker påverkar hälsan, rekommendationer kring sockerintag och tips på hur man kan minska sitt sockerintag.
5/5/201841 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

23. Anorexi och ortorexi – Fannie Magnil gästar

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden intervjuar vi Fannie Magnil. Fannie fick i unga år anorexi och därefter ortorexi. Hör hennes berättelse om tiden som sjuk, insjuknandet, vården och hur hon gjorde för att ta sig ur det.
4/28/201833 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

22. Intervju med Lova Molin

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden intervjuas Lova Molin om eget företagande inom kost, träning och hälsa. Lova berättar här om sitt företag Dietistcentrum, hur hon gick tillväga när hon startade upp, vad det innebär att driva ett eget företag och kommer även med flera tips till den som vill starta upp eget företag inom kost, träning och hälsa.
4/21/201833 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

21. Allt om energidrycker

Energidrycker, det vill säga drycker som ofta innehåller koffein och taurin, ibland vitaminer och mineraler samt BCAA/EAA, behandlas i veckans avsnitt. Drycken marknadsförs ofta för att pigga upp den som dricker både mentalt och fysiskt, men behövs den? Tyngre Dietistpodden diskuterar bland annat effekt och rekommendationer gällande koffein och aminosyror samt användning av energidryck och sportdryck.
4/14/201848 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

20. Allt om sötningsmedel

Idag finns en mängd olika sötningsmedel, både naturliga och artificiella, det vill säga kemiskt framställda, och som används i allt större utsträckning. Sötningsmedel diskuteras frekvent i samhällsdebatten om mat och hälsa, inte minst med hänsyn till en ökande förekomsten av övervikt och fetma. Tyngre Dietistpodden diskuterar de vanligaste frågeställningarna gällande sötningsmedel och dess påverkan på bland annat kroppsvikt, aptit, blodsocker och insulin.
4/7/201837 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

19. Intervju med Jill Holmström, föreläsare inom näringslära

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden gästar Jill Holmström. Jill är dietist, personlig tränare och föreläsare inom näringslära. Hon coachar människor med sömnproblem och övervikt samt har nyligen släppt boken Matologi. I avsnittet delar Jill med sig om sin filosofi kring kost, mat för att bibehålla god hälsa, viktiga nycklar till viktminskning och mycket annat.
3/31/201845 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

18. Allt om antioxidanter och fria radikaler

När syret omsätts i kroppen omvandlas några få procent till fria radikaler. Ett överskott av fria radikaler kan orsaka så kallad oxidativ stress, vilket i sin tur kan leda till skadliga förändringar i kroppen. Vår fantastiska kropp har ett eget försvar mot oxidativ stress men samverkar med antioxidanter från kosten, som har en förmåga att neutralisera fria radikaler och därigenom utgöra en gynnsam inverkan på hälsan. Lät det krångligt? Tyngre Dietistpodden försöker reda ut begreppen och förklarar varför man behöver tillgodose kroppen med tillräckligt med antioxidanter via kosten, och hur man lyckas med det.
3/24/201835 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

17. Allt om superfoods och functional foods

Termen superfoods har blivit mer och mer trendig, och antalet livsmedel som påstås klassificeras som superfood ökar. En allmän definition är dock fortfarande oklar, och det vetenskapliga underlaget är ofta begränsat. Superfoods inkluderar i regel livsmedel med hög näringstäthet, det vill säga högt näringsinnehåll i förhållande till energiinnehåll. Superfoods marknadsförs genom att vara extra näringsrika och extra hälsosamma matvaror. Functional foods eller mervärdesmat är livsmedel med vetenskapligt dokumenterad hälsoeffekt utöver innehållande näringämnes fysiologiska effekt. I alldaglig tal, livsmedel med hälsopåståenden. Tyngre Dietistpodden förklarar skillnaden mellan närings- och hälsopåståenden, hur de får användas som märkning och marknadsföring av livsmedel samt hur de regleras.
3/17/201830 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

16. Myter och påståenden om mat

Efter ett lite längre uppehåll inleder tjejerna bakom Dietistpodden ett samarbete med Tyngre. I första avsnittet för året diskuteras ytterligare ett flertal av alla dessa myter och påståenden som nästintill på daglig basis stöts på både i och utanför arbetet. I dessa förkylningstider, vilka och hur fungerar dessa huskurer med vitamin C, ingefära eller vitlök egentligen? Är det verkligen så illa att äta sent på kvällen? Är det sant att man inte får sälja chiapuddding? Hur var det egentligen med den där palmoljan?
3/10/201839 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

15. Mjölkallergi och laktosintolerans

I sista avsnittet för året 2017 pratar vi om mjölkallergi, något som allt för ofta misstas som laktosintolerans. Vad måste uteslutas och vad kan man välja istället? Vanliga symtom, utredning, diagnostisering och bra att tänka på när man äter mjölkfri eller laktosfri kost när det gäller livsmedelsval, näringsämnen eller när man äter ute på café och restaurang. Vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!
12/9/201746 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

14. Mera vego med Sara Ask

I veckans avsnitt har Dietistpodden äran att gästas av barndietisten och författaren Sara Ask. Vegetarisk mat och barn står på schemat. Vi pratar bland annat om viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler man bör ha lite extra koll på som vegetarian samt ger tips på hur man får barn att äta mer grönsaker och baljväxter. 00:07:15 - Näringsämnen 00:13:55 - Vitaminer & mineraler 00:28:20 - Hur man får barn att äta mer grönsaker 00:34:45 - Saras egna böcker 00:39:30 - Veckans fråga
11/25/201744 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

13. FODMAP – Effektiv kostbehandling vid IBS

I veckans avsnitt av Dietistpodden intervjuar Lova Molin dietist Sofia Antonsson, expert på kostbehandlingen FODMAP. Vi går igenom hur kostbehandlingen går till, diskuterar livsmedelsval och även andra viktiga faktorer som kan påverka magen!
11/11/201734 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

12. Gluten och celiaki

Avsnittet presenteras i samarbete med Fria Bröd, ett familjeägt bageri i Göteborg! Vad är gluten, vad måste man utesluta för att lyckas hålla en strikt glutenfri kost, och vad kan man använda i stället? Endast 1-3 % av den svenska befolkningen har celiaki, eller glutenintolerans, men betydligt fler än så kan sannolikt må bättre av att äta en glutenfri kost. Vi pratar om vad man bör tänka på när man äter en strikt glutenfri kost, vad man ska titta efter på ingrediensförteckningen, tips på glutenfri matlagning och bakning samt sätter våra smaklökar på prov när vi identifierar glutenfritt bröd.
10/28/201747 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

11. Inspirationsavsnitt – växtbaserad kost

I veckans avsnitt gästas Dietistpodden av Therese Elgquist som är matkreatör, matstylist och kokboksförfattare! Mat baserad från växtriket är inte bara bra för dig utan även för miljön och plånboken. Men hur kommer man igång, hur imponerar man på vännerna/dejten och hur får man tveksamma familjemedlemmar att prova vegetarisk mat? Therese avslöjar även hennes bästa tips på restauranger i Göteborg. Välkomna att inspireras!
10/14/20171 hour, 1 minute, 58 seconds
Episode Artwork

10. Allergier och intoleranser

I veckans avsnitt av dietistpodden pratar vi om allergier och intoleranser. Vad är skillnaden? Vad är definitionen av en allergi? Hur vet man om man har någon allergi? Detta och mycket annat reds ut!
9/30/201728 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

9. Mat och cancer

Cancer är en komplex sjukdom där många faktorer påverkar risken att drabbas. Det totala antalet cancerfall ökar, och risken att insjukna ökar med stigande ålder. Samtidigt är det fler och fler som faktiskt överlever sin cancer till följd av bland annat förbättrade diagnostiska metoder och effektivare behandlingar. En tredjedel av de vanligaste cancerformerna skulle kunna förebyggas med goda matvanor, ökad fysisk aktivitet och genom att hålla en hälsosam vikt. Tänk att få leva i en värld där ingen drabbas av cancer som hade kunnat förebyggas! I veckans avsnitt gästar Charlotta Rubin, folkhälsovetare, dietiststudent och en av fyra projektledare i projektet Mat och Cancer, och berättar om deras arbete inom Dietisternas Riksförbund. Har du svårt att få i dig tillräckligt med grönsaker? Du kanske inte ens tycker om det! Lyssna på våra tips och råd om hur du på ett smart sätt kan nå upp till den dagliga rekommendationen på 500 gram frukt och grönsaker per dag.
9/16/201751 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

8. Hur du når dina mål – och smart planering

I första avsnittet efter sommaren pratar vi om hur du kommer igång igen efter semestern och hur du ska göra för att nå dina mål. Vi diskuterar bland annat: Måluppsättning Motivation SMARTA mål Inre och yttre motivation Prestationsmål och slutmål, samt Copingstrategier Självklart har vi mycket att ta igen efter en sommar på olika håll och vi har alla tre nya intressanta arbetsplatser att bekanta oss med. Nytt för hösten är "Veckans fråga" där vi i veckans avsnitt klargör om sötpotatis är nyttigare än vanlig hederlig potatis.
9/2/201749 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

7. Håll formen i sommar

Detta är sista avsnittet för säsongen av dietistpodden. I detta avsnitt kommer vi med tips kring och råd för att hålla formen i sommar – både fysiskt och mentalt.
6/17/201730 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

6. IBS och FODMAP

Är du en av alla dem som lider av känslig tarm? Orsakerna bakom IBS är fortfarande inte helt kända, men det finns en hel del grundläggande råd för att minska besvären. Kostbehandlingen FOPMAP har under de senaste åren hjälpt tusentals personer. Ta kontroll över din mage och minska stressen i ditt liv!
6/3/201736 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

5. Tillsatser i maten

Tycker du att tillsatser i maten är ohälsosamma och gärna undviker dem? I så fall är du inte ensam. I veckans avsnitt reder vi ut varför livsmedelstillsatser i många fall är nödvändigt, och hur säkra de egentligen är. Vi diskuterar även fynd från Marias magisteruppsats som bland annat visar att 80 % av en svensk studiepopulation uppfattar sötningsmedel, konserveringsmedel och färgämnen som ohälsosamt. Korrigering: E300 står för Askorbinsyra och inte Citronsyra, vilket har E-nummer E330.
5/20/201757 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

4. LCHF och lågkolhydratkost

I detta avsnitt diskuterar vi LCHF och lågkolhydratkost. Vi tar upp för och nackdelar, delar med oss av egna erfarenheter samt pratar om det aktuella forskningsläget i området.
5/6/201750 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

3. Viktminskning och deff – nycklarna till bestående resultat

I detta avsnitt av Dietistpodden pratar vi om kost för viktminskning, träning för viktminskning och hur man får ska gå tillväga för att få bestående resultat. Vi går även in på vad man ska tänka på för att gå ner i vikt utan att tappa muskelmassa.
4/22/201750 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

2. Hur allting började, och vad gör egentligen en dietist?

I detta avsnitt tar vi oss tillbaka till när vi bestämde oss för att det var just dietister vi ville bli, vägen genom utbildningen och slutligen ut i arbetslivet och dietistyrket. Vi diskuterar också hur vår egen syn på kost, mat och hälsa har förändrats med tiden vi utbildat oss till dietister.
4/8/201737 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

1. Premiäravsnitt, myter om mat

I premiäravsnittet av Dietistpodden får du en presentation av dietisterna Lova Molin, Eleonor (Ella) Olsson och Maria Palmqvist. Vi berättar om vårt syfte och planer med podcasten och går raskt vidare till att försöka slå hål på några av alla dessa myter om mat som cirkulerar i samhället.
3/24/201736 minutes, 19 seconds