Winamp Logo
Tut & Mediekjør Cover
Tut & Mediekjør Profile

Tut & Mediekjør

Norwegian, News, 5 seasons, 200 episodes, 11 hours, 17 minutes
About
Tut & mediekjør er en podkast for deg som er nysgjerrig på hvordan journalistikken blir til. Hva styrer de redaksjonelle avgjørelsene? Med Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen. Laget av Lyder Produksjoner. Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy (https://acast.com/privacy) for more information.
Episode Artwork

Skup & Mediekjør: Syke lovbrytere

De neste ukene blir det Skup & Mediekjør. Første prisvinnere ut er TV 2s journalister som fant ut at mange psykisk syke som har begått drap, tidligere har begått hundrevis av lovbrudd, som har blitt henlagt på grunn av deres utilregnelighet. TV 2 vant Skup-diplom for å ha avdekket svikt i rettssikkerheten, og avslørt at de syke ikke følges opp. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/10/20241 hour, 1 minute, 24 seconds
Episode Artwork

Politikk & journalistikk: Hvem utnytter hvem?

Hvordan selger våre toppolitikere inn saker til mediene for å fremheve seg selv og politikken? Og hvor langt er de villige til å gå i å by på seg selv for å få oppmerksomhet? SVs Kari Elisabeth Kaski solgte seg inn til Tut & Mediekjør, og vi beit på! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/16/20241 hour, 36 seconds
Episode Artwork

Maktubalanse

Er det en trussel mot demokratiet at politikere og kjendiser snakker ut i egne kanaler i stedet for å snakke med journalister? Hvorfor klarer fortsatt ikke mediene å gi samtidig imøtegåelse. Og bryr de seg egentlig om en fellelser i PFU? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/29/202359 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Sommerreprise (4:4) Ekstremisme og radikale meninger - skal mediene kneble dem?

Tolv år er gått siden terrorangrepene, men siden det har dessverre flere angrep skjedd, inspirert av samme tankegods. Hva kan mediene, og resten av oss, gjøre for å motvirke radikale holdninger? Eller er de en del av ytringsfriheten? Akkurat nå jobber Ytringsfrihetskommisjonen med med denne typen spørsmål. Vi hører fra lederen av kommisjonen, Kjersti Løken Stavrum. Eskil Pedersen forteller om beslutningene som ble tatt det første døgnet på Sundvollen, da Ap valgte et samlende budskap fremfor å fokusere på at de selv var ofre for politisk terror.Og vi snakker med Ina Libak. Hun ble skutt fire ganger på Utøya, men ble senere AUF-leder. Hva mener hun med at vi ikke må glemme, og hva er det viktig at vi husker? Reprise fra 2021 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/4/202351 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Clemet klemmer til

En mediekritisk årsoppsummering med Kristin Clemet. Tut og Civita-lederen er ofte ute i samme ærend. Vi ser kritisk på journalistikk og medienes rolle. Nå slår vi hodene sammen og oppsummerer medieåret 2022. Er vi enige? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/23/20221 hour, 3 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Politisk tåkelegging eller presseskandale - del II

Hvorfor ender så mange maktmennesker med å bli dratt etter håret i dagevis, i stedet for å innrømme feil og beklage med en gang? Saken om Hadia Tajik var intet unntak. Vi går gjennom krisehåndteringens faser, og hvilke punkter som er avgjørende for å komme seg gjennom en politisk skandale med æren i behold. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/27/202246 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Kringkastingssjefen i mimremodus

I dag blir stillingen som ny kringkastingssjef lyst ut. Etter ni år som landets mektigste medieperson har nemlig Thor Gjermund Eriksen bestemt seg for å tre av. Men hva skal han nå, og hvor bør statskanalen plassere seg i fremtidens medielandskap? På kontoret hans på Marienlyst snakker vi om samfunnsoppdraget, om hvem som er NRKs viktigste utfordrere, og om da han som Dagbladet-journalist spiste lunsj med prinsesse Diana, kun få dager før hun døde. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/28/202254 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Torbjørn Røe Isaksen med redaktørhatt

Han kom riktignok ikke til studio med hatt, men nå har han altså fått utdelt både pressekort og nøkkelkort av sin nye arbeidsgiver, avisa E24. Hvorfor ville han forlate toppolitikken for å bli samfunnsredaktør? En befriende ærlig Torbjørn snakker ut om den vonde tida. Neida. Men han snakker absolutt ut om hva han mener om pressen! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/21/202256 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Bonusepisode: Medietrender 2022 - Debatt om Afghanistan-dekningen

Forrige uke ledet Eva Sannum en samtale på Kantar Norges seminar Medietrender 2022 med temaet: «Historiene om Afghanistan - PR vs. Journalistikk» Hvordan kan vi sikre at det etterlatte inntrykket og historien om Norges innsats i operasjonen blir korrekt og nyansert fortalt? I panelet satt Kristine Hellesland fra Forsvarets mediesenter, Yohan Shanmugaratnam fra Klassekampen og Anders Hammer, journalist og dokumentarfilmskaper. Debatten publiseres med tillatelse fra arrangøren Kantar.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/17/202235 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Den andre historien om Afghanistan

Journalist og dokumentarfilmskaper Anders Hammer kjenner Afghanistan fra innsiden. Han dro også inn i landet i august i fjor, da andre norske pressefolk ble evakuert. Vi snakker om hvordan man kommer tett på mennesker i krig og konflikt, om å risikere egen sikkerhet for det journalistiske oppdraget, og om norske soldaters rolle i Afghanistan-krigen blir korrekt og nyansert fortalt av mediene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/14/202251 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Er det noe vits i å drive mediekritikk?

Siste episode i 2021. Er det bare tut og mediekjør i pressen uansett hvor mediekritiske vi er? Svein Tore og Eva tar en ærlig metaprat på slutten av året. God Jul og Godt nytt pressekritisk nyttår! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/24/202148 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Er journalistene nyttige idioter for PR-pakker?

Mange av sakene i media blir laget fordi proffe aktører med en klar agenda har tipset journalistene. Er dette noe folk burde vite om? Dagens gjest, forsker og mediespaltist Kjersti Thorbjønsrud, mener journalistene burde være mer åpne om hvem som har fremskaffet informasjon og kilder, og “solgt inn” sakene de publiserer. Men vil journalistene egentlig avsløre det? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/17/20211 hour, 4 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Er sosiale medier starten på avisenes sikre død?

Kan tradisjonelle og sosiale medier leve side om side, eller vil de internasjonale plattformene stjele tiden og persondataen vår, og dermed all markedsmakt? Etter Kongsberg-drapene i forrige uke søkte mange av oss etter ufiltrert informasjon i sosiale medier, mens pressen sjekket fakta og bedrev kildekritikk. Er det et problem - og i så fall, for hvem? Thomas Giertsen er gjesteprogramleder. NRKs krimkommentator Olav Rønneberg er gjest. Og vi hører fra Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/22/202159 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Lekkasjer, voldtekt og samtidig imøtegåelse

Denne uka har vært høysesong for lekkasjer i pressen. Hva er greia, hvem lekker? Og hva er poenget med å skrive om en detalj i statsbudsjettet 10 minutter før alle andre? Hvis en som er utsatt for seksuelt overgrep ønsker å fortelle om det i et intervju, har da overgriperen rett til å imøtegå påstanden, selv om hen er anonymisert - eller står en slik rett i veien for offerets mot til å ytre seg om en allerede vanskelig hendelse? NB! Denne episoden ble spilt inn før de tragiske hendelsene i Kongsberg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/15/202155 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Svingdøren mellom politikk og PR

Thomas Giertsen er gjesteprogramleder. Politisk journalist Geir Søndeland fra Stavanger Aftenblad er gjest. Norge er for øyeblikket i et politisk vakuum mellom valg og ny regjering. Hvordan jobber journalistene for å finne ut av hva som foregår i forhandlingene på bakrommet? Og nå som et regjeringsskifte står på trappene, åpner overgangsvinduet mellom politikk og PR igjen. Er det et problem? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/17/20211 hour, 15 minutes, 1 second
Episode Artwork

Tut-intervju med VG-sjefen

Hvordan blir journalistikken til i VG? Siste episode (før sommerens spesialepisoder om 22. juli) er et intervju med ansvarlig redaktør og administerende direktør i VG Gard Steiro. Vi snakker blant om gleden ved å avdekke noe som forandrer samfunnet, om hvordan VGs redaksjoner jobber hver dag, og hvordan BAR-Vulkan-saken endret Steiro som redaktør. Blant mye annet. God sommer! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/2/202143 minutes, 35 seconds