Winamp Logo
Toendra Cover
Toendra Profile

Toendra

Dutch, Social, 1 season, 30 episodes, 6 hours
About
Serie met even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires. In 30 afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Van de makers van het bekroonde radioprogramma Plots.
Episode Artwork

#30 - Conan, the barbarian

Nick zit in de gevangenis en niet voor het eerst. Hij heeft een strafblad van 18 pagina’s dat verslag doet van een leven vol inbraken, diefstal, vernielingen en drugsgebruik. Conan is een voormalige politiehond uit het asiel. Beiden hebben elkaar nodig om hun vrijheid terug te krijgen. Een verhaal gemaakt door Emmie Kollau voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires. Met dank aan Ineke van Lier die aan een boek werkt over Nick en Conan.
12/20/201512 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#29 - Een vinvis is een vis

Kees werkt in een psychiatrisch opvanghuis waar jarenlang een licht ontvlambare bewoner de afdeling terroriseert. Kees kan goed met de jongen omgaan en krijgt een speciale band met hem, maar die band maakte Kees ook een soort gijzelaar wanneer de situatie steeds verder ontspoort. Een verhaal gemaakt door Bente Hamel voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
12/14/201514 minutes
Episode Artwork

#28 - Vliegen

Laura’s vader heeft zo’n beetje alle luchtsporten gedaan: zweefvliegen, motorvliegen, deltavliegen en de laatste jaren is het parapenten. Hij vliegt ook mee in EK's en WK's, tot spijt van zijn familie. Een verhaal gemaakt door Laura Stek voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
12/6/201513 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#27 - Een affaire

Rebecca is dolblij als ze ontdekt dat ze zwanger is. Maar er is één probleem: het kind is van de verkeerde man. Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
11/29/20150
Episode Artwork

#26 - Heimwee

Schrijver en journalist Joris van Casteren reist voor zijn werk de hele wereld rond. Naar Nigeria, Amerika, Rusland… En iedere keer slaat de paniek weer toe. Een verlammende heimwee waar hij al mee kampt sinds hij een kind was. Joris wil er vanaf, maar kan hij wel schrijven zonder die angst? Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
11/22/201513 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#25 - Alice en de waarheid

“Hij slaapt”. Dat is wat de driejarige Alice van haar moeder te horen krijgt als ze haar vader ziet liggen in een kist, omringd door huilende mensen. Als Alice vraagt naar de oorzaak van haar vaders dood, krijgt ze in de loop der jaren steeds wisselende verhalen te horen. Uiteindelijk gaat ze zelf op zoek naar wat er werkelijk is gebeurd. Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
11/15/201515 minutes
Episode Artwork

#24 - De bandjes van mijn vader

Twee jaar na de dood van haar vader loopt Leonie de trap op, naar zijn werkkamer op zolder. Vroeger mocht ze nergens aankomen, omdat hij blind was en anders niets terug kon vinden. Maar nu kan dat wel. Verspreid over de ruimte vindt ze cassettebandjes, in een doos, een plastic zak, een sigarenkistje en het deksel van een broodtrommel. In totaal zijn er 146 cassettes. Op de meeste staat muziek en luisterboeken, maar op 12 bandjes is haar vader zelf te horen. Ze begint te luisteren om te zien of haar herinnering van wie hij was, klopt met de werkelijkheid. Een verhaal gemaakt door Katinka Baehr en Leonie Hosselet voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
11/9/201513 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#23 - Naar huis

Ze mogen geen patiënten genoemd worden en ook geen gasten. Mensen die in De Herbergier verblijven in Oostvoorne, heten ‘bewoners’ en het personeel doet er alles aan om een huiselijke omgeving te creëren voor de demente mensen die ze verzorgen. Daarom gaat de buitendeur nooit op slot. Het systeem werkt goed. Zo lang de bewoners niet terug naar huis willen. Een verhaal gemaakt door Misha Koole voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
11/1/201514 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#22 - Zondares

Ze danst de samba, eet fair trade chocolade en houdt van squash. Elke kerst gaat ze naar haar ouders. Ze is kortom, net als wij. Alleen haar baan is een tikkeltje anders. De hoofdpersoon in dit verhaal wil anoniem blijven. We noemen haar zoals ze zich zelf noemt op het weblog dat ze zeven jaar geleden is gestart en wekelijks bijhoudt: Zondares. Op het blog beschrijft ze haar ervaringen als prostituee. Een verhaal gemaakt door Jair Stein voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires. Stem: actrice Marleen Stoltz.
10/25/201512 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#21 - Mijn broer, de aap

Bruce had altijd al een broertje willen hebben, en dus is de komst van Mickey een droom die uitkomt. Het aapje wordt opgenomen in het gezin alsof het een echt mensenkind is. Maar als de puberteit intreedt, wordt duidelijk dat de verhoudingen toch anders liggen. Een verhaal gemaakt door Katinka Baehr voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
10/18/20150
Episode Artwork

#20 - De list

Om los te komen van haar traditionele familie zonder de band te verbreken, verzint Derya een list. Stapje voor stapje vergroot ze de afstand tot haar ouders, zodat dat ze bijna niets doorhebben. Als de afstand groot genoeg is, durft ze hen eindelijk te vertellen wie ze eigenlijk is. Maar ook al heeft ze daar ruim tien jaar mee gewacht, haar ouders blijken nog niet klaar voor de waarheid. Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
10/11/201510 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#19 - Af en toe een koffertje

Stefan werkt op Schiphol, als Colombiaanse kennissen hem een voorstel doen dat zijn leven op zijn kop zal zetten. Ze vragen of hij af en toe een koffertje met drugs door de douane kan smokkelen. Stefan is tot die tijd een keurige man die nog nooit de wet heeft overtreden. Maar het voorstel is wel erg aantrekkelijk. En de criminelen die het hem vragen lijken ook van die aardige mensen. Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
10/4/201513 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#18 - Donker/Dorst

In een afgeladen zaal van het Amsterdamse Volkshotel, presenteerden elf jonge radiomakers afgelopen juli hun eigen werk bij het licht van vijf zaklantaarns. Dorst, het audiovisuele lab van de VPRO, had de makers maanden laten experimenteren met verhalende radio, onder begeleiding van Toendra-eindredacteuren Katinka Baehr en Jair Stein, en van technicus Alfred Koster. Het resultaat was zo’n succes, dat we besloten om twee korte verhalen uit te zenden in Toendra: ‘Voor het licht’ van Tessa de Vries en ‘aanraken’ gemaakt door Lotte van Gaalen. Twee verhalen over het donker, over prikkels en over hoe je houvast vindt als de meest wezenlijke dingen in het leven uit je handen glippen.
9/19/201512 minutes
Episode Artwork

#17 - Oorlog in de huiskamer

Midden jaren vijftig trouwen twee vrouwen met een man op wie ze erg verliefd zijn. De vrouwen zijn Ria en Hennie en hun mannen heten allebei Jan. De stellen kennen elkaar niet, maar er zijn opvallende overeenkomsten: beide mannen hebben gediend in Nederlands-Indië, waar ze allebei chauffeur waren op een tank. En ook de vrouwen hebben iets gemeen: Ria en Hennie zagen niets aankomen toen ze hun Jan het ‘ja’-woord gaven. Maar de oorlog bleek nog niet voorbij. Nu de mannen zijn overleden, vertellen de vrouwen over hun huwelijk en wat erna kwam. Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
9/2/201514 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#16 - De vierde broer

Op de koudste nacht van 2010 verdween hij. De 32-jarige Christiaan klom over een hek, rende weg en liet geen enkel spoor achter. Zijn drie broers vertellen over de gebeurtenissen voor en na Christiaans verdwijning. Een verhaal gemaakt door Laura Stek voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
7/12/201515 minutes
Episode Artwork

#15 - Een mooie moedervlek - Toendra

Moeder Gülay en dochter Berfin wonen samen in een appartement in Amsterdam. Ze praten veel, maar als Berfin wil weten hoe het écht met haar moeder gaat, moet ze het vragen aan haar nicht. Tjitske Mussche maakte een verhaal over moeder en dochter, en sprak met ze over alles wat niet gezegd wordt. Een verhaal over Turkse geheimen en Nederlandse keuzevrijheid en over hoe moeilijk het soms is om te doen met je leven wat je wil. Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
6/28/201513 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#14 - Licht obsessief

Als het uitgaat met Marieke, raakt Steve diep in de put. Hij drinkt om te kunnen slapen en gaat veel uit om maar niet alleen te hoeven zijn. Maar waar liefdesverdriet bij de meeste mensen weer overgaat, lijkt Steve’s variant niet te genezen. Weken, maanden, jaren gaan voorbij, waarin de pijn even intens lijkt als in het begin. Op zoek naar een medicijn begint hij alles te lezen wat er te lezen valt over de liefde. Maar dan moet het echte werk nog beginnen. Een verhaal gemaakt door Katinka Baehr en Jair Stein voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
6/21/201512 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#13 - Lady Blabla

Als kind is Jordy een buitenbeentje in het dorp. Hij draagt pruiken, doet vreemde stemmetjes na en maakt complete radioshows op zijn My First Sony. Op zaterdagochtenden slaapt hij niet uit, maar zet hij de wekker om naar Telekids te kijken en te leren hoe de presentatoren het doen. De eerste tijd besteedt niemand er veel aandacht aan. Maar als Jordy acht jaar oud is, beginnen andere kinderen hem te pesten om hoe hij loopt en praat. En dus zetten zijn ouders alles op alles om van hun zoon een normale jongen te maken. Een verhaal gemaakt door Katinka Baehr, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
6/7/201516 minutes
Episode Artwork

#12 - De vele levens van Jacob Sleutelberg

In Toendra deze week het verhaal van een man die achtereenvolgens consultant, dakloos, journalist en weer dakloos was. Nu hij met pensioen is is hij er eindelijk achter hoe dat heeft kunnen gebeuren. Een verhaal van Chris Bajema voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
5/31/201512 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#11 - Nooit meer verliefd!

Wat als je niet verliefd wordt, maar toch een partner wilt? Wat als je een relatie zoekt zonder romantische gevoelens? Waar begin je dan? Hoe wordt je tot elkaar aangetrokken? Wanneer weet je of iemand de juiste partner is? Hoe is seks zonder emotie? Een verhaal van Prosper de Roos voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
5/24/20150
Episode Artwork

#10 - De hoofdrol

Sander studeert aan de filmacademie aan New York als hij op een winterse dag een dakloos meisje tegenkomt: Emily. Ze raken in gesprek en hij vraagt haar of ze de hoofdrol wil spelen in zijn afstudeerfilm. Maar als ze Sander na de première vraagt of hij haar wil meenemen naar Nederland, blijft hij het antwoord schuldig. Het is de laatste keer dat ze elkaar zien. Een verhaal van Jair Stein voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
5/17/201515 minutes
Episode Artwork

#9 - Een warme plek

Voor de klas draagt hij een baard, witte kleren en een tulband. Hij geeft Kundalini-yoga, helpt mensen om dichter bij zichzelf te komen en hun problemen te verwerken. Aan niets is te zien dat hij een leven lang vecht tegen depressies, dat zijn relaties op de klippen lopen en dat hij zijn jeugd met een onhandelbare broer nooit helemaal te boven is gekomen. Een verhaal van Jennifer Pettersson voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
5/10/201514 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#8 - Omvallen

Als muzikant en acteur Eddy B. Wahr leukemie blijkt te hebben, zeggen zijn artsen dat hij zijn broers moet bellen. Een stamceltransplantie van een familielid kan zijn leven redden. Maar Eddy heeft een ingewikkelde verhouding met zijn broers. Twee van de drie spreekt hij vaak tijden niet omdat ze ruziën over geld. Er is altijd wel een broer die claimt nog geld te krijgen van een andere broer. Een verhaal van Tjitske Mussche voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
5/3/201512 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#7 - De voorlichting van Eva

Veel mensen proberen werk en privé gescheiden te houden. Maar het wordt lastig als je woont op de plek waar je werkt. En vooral als op die werkplek dingen gebeuren die niet geschikt zijn voor de ogen van je negenjarige dochter. Dit is het dilemma waar Maurice en Laura mee kampen. Een verhaal van Laura Stek voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
4/26/201512 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#6 - Jezus & de IND

De 26-jarige asielzieker Dawood gaat elke zondag naar de kerk. In zijn geboorteland Afghanistan was hij moslim. Nu zingt Dawood mee met evangelische liederen en gaat hij naar bijbelstudie. De andere kerkgangers zijn ervan overtuigd: Dawood is geraakt door de Heilige Geest. Maar er is een instantie die twijfelt: de Immigratie-en Naturalisatiedienst. Een verhaal van Katinka Baehr voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
4/19/201514 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#5 - Tegen de regels

Als buschauffeur moet je tegen een stootje kunnen. Bedreigingen, scheldpartijen, ze zijn aan de orde van de dag. Maar er is één lijn die zelfs voor doorgewinterde chauffeurs berucht is: de schoolbus van een reformatorisch college in de bible belt. Een verhaal van Chris Bajema voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
4/13/201511 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#4 - Verkeerde mond, verkeerde neus

Als Ties in de trein zit dan scant hij de gezichten van zijn medereizigers. Het is een tweede natuur, hij kan het niet laten. De jonge vrouw naast hem zou zomaar zijn halfzus kunnen zijn, en de oudere man achterin zijn biologische vader. Ties is kind van een anonieme spermadonor en dus weet hij het nooit zeker. Maar hij blijft op zoek. Als blijkt dat de donor niet meer te traceren is, ziet hij maar één manier om dichter bij zijn vader te komen.. Een verhaal gemaakt door Bente Hamel voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
4/5/201511 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#3 - Winterstorm

Filosoof Dirk loopt ’s nachts door de Jordaan als hij een pistool tegen de borst gedrukt krijgt door twee jongemannen. Hij geeft zijn portemonnee, maar in plaats van weg te lopen, vraagt hij de jongens waar ze het geld voor nodig hebben. Hij is niet bang. En zo ontstaat er een gesprek tussen de straatrovers en de filosoof. Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
3/29/201512 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#2 - Leven met Bel

Bij haar geboorte heeft Bel zoveel aangeboren afwijkingen dat ze volgens de artsen een levensverwachting heeft van zes maanden. Maar na ruim twee jaar is het meisje nog steeds springlevend, terwijl ze nog altijd doodziek is. Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson en Jair Stein voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.
3/22/201512 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#1 - Een lastige figuur

Bas is een man die zo lastig is om mee om te gaan dat er eigenlijk nauwelijks met hem te werken of te leven valt. Als oplossing voor zijn problemen gaat hij op zoek naar een gebruiksaanwijzing voor zichzelf. Een verhaal gemaakt door Jair Stein voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires. Toendra kwam tot stand met steun van het Mediafonds.
3/14/201511 minutes, 56 seconds