Winamp Logo
Tiedetiistai Cover
Tiedetiistai Profile

Tiedetiistai

Finnish, Sciences, 1 season, 22 episodes, 20 hours, 48 minutes
Episode Artwork

Tiedetiistai: Tähtienkatseluilta

Tähtienkatseluillassa asiantuntijat vastaavat kuuntelijoiden kysymyksiin tähtitaivaan kohteista, kaukoputkista, tähtivalokuvauksesta tai vaikkapa tähtiharrastuksen aloittamisesta. Radio Suomen studiossa ovat professori Markku Poutanen ja tietokirjailija Markus Hotakainen. Toimittajana on Sisko Loikkanen.
12/16/201452 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Tiedetiistai: Sukututkimus

Sukututkimus on suosittu harrastus, joka sukutietojen verkkoon siirtymisen myötä on löytänyt harrastajia yhä nuoremmista ikäluokista. Radio Suomen studiossa kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen toiminnanjohtaja fil.tri. Kari-Matti Piilahti sekä liki 40 vuoden ajan sukuja tukinut Erkki Juuti. Toimittajana Seppo Heikkinen.
11/18/201454 minutes
Episode Artwork

Tiedetiistai: Putkiremontti-ilta

Putkiremontti-ilta vastaa kuulijoiden kysymyksiin tekniikan ja laki-asioiden tuntijoiden suulla. Myös Putkiremontti-televisiosarjan asukas antaa omat vinkkinsä. Miten suunnitella, toteuttaa ja rahoittaa hanke, jota maksetaan vastikkeissa vuosikausia? Toimittajana Jari Vaara.
10/21/201454 minutes
Episode Artwork

Tiedetiistai: Puutarhan syystyöt

Radio Suomen Tiedetiistaissa suunnitellaan puutarhan syystöitä. Kannattaako vuosien myötä ränsistynyt orapihlaja-aita leikata alas. Entä keväällä istutettu ruipeloinen norjanangervo? Kuinka varmistaa ensi kesän kukkaloisto? Istutanko sipulit ja perennat nyt, ensi kuussa vai kenties keväällä? Mitkä puut piti leikata keväällä ja mitä sahataan nyt syksyn tullen? Tiedetiistain Puutarhan syystöissä -ohjelman soittajia opastavat ammattipuutarhurit. Asiantuntijoina lähetyksessä ovat Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Pertti Pehkonen ja puutarhuri Merja Pulkkinen. Toimittaja on Leena Mattila. Kuva: Raine Martikainen/Yle
9/23/201453 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tiedetiistai: Dieetit tieteen puntarissa

Parin kilon painonnousu kesän jäljiltä ei ole vielä kovin huolestuttavaa, mutta jos painoa kertyi reippaasti enemmän, asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Ei kuitenkaan miten tahansa: Pahimmillaan laihduttaminen on omien kudosten tuhoamista, sisäistä kannibalismia. Erilaisia dieettejä tarjoillaan oikotienä onneen, mutta kuinka saada tuloksia niin, ettei terveys kärsi? Entä mitä uutta perimän tutkimus on tuonut painonhallintaan? Studiossa kysymyksiin vastaamassa lihavuustutkija, sisätautilääkäri Aila Rissanen HUS:sta ja ravitsemusasiantuntija Patrik Borg Helsingin Urheilulääkäriasemalta. Toimittajana Pirjo Koskinen.
8/26/201453 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Tiedetiistai: Sukellusilta

Millaisia salaisuuksia Itämeren pohjasta löytyy? Entäpä millaista on sukeltaa Suomessa? Näistä ja monista muistakin sukeltamiseen liittyvistä asioista keskustellaan Sukellusillassa. Asiantuntijoina tekniikkasukeltaja ja vedenalaista tutkimusta suorittavan yrityksen johtaja Immi Wallin sekä tekniikka- ja luolasukeltaja sekä sukelluskouluttaja, lääkäri Nora Tehl. Toimittajana Hannamari Luukkanen.
7/29/201454 minutes
Episode Artwork

Tiedetiistai: Sääilta

Ilmoissa on ollut ihmettelemistä taas viime aikoina, kun ollaan paukattu trooppisesta helteestä lähelle nollaa ja paikoitellen pakkasen puolelle. Lisäjännitystä tuovat myrskylukemissa riehuvat puuskaiset tuulet ja äkäiset raekuurot. Mikä ilmoja vaivaa? Johtuvatko myrskyt ja muut oudot ilmiöt ilmastonmuutoksesta vai mistä? Kuuntelijoiden sää-aiheisiin kysymyksiin vastaamassa ovat Ari-Juhani Punkka ja Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta. Toimittaja on Leena Mattila.
6/3/201454 minutes
Episode Artwork

Tiedetiistai: Krapulailta

Krapulalle pyhitetty teemailta syventyy kankkusen ruumiillisiin ja henkisiin vaikutuksiin. Mitä elimistössä itse asiassa tapahtuu, kun promillet laskevat? Milloin krapulasta on syytä huolestua ja miten ikäviä oireita voisi parhaiten ehkäistä? Asiantuntijoina ovat A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ja 20 vuotta A-klinikkasäätiössä työskennellyt sairaanhoitaja Lolan Lindroos. Juontajana Jari Vaara.
5/6/201454 minutes
Episode Artwork

Tiedetiistai: Adonis-kompleksi vie punttisalille

Kesä tulee, paidat pois ja lihakset esiin. Adonis-kompleksi voi iskeä, kun vertaa itseään treenattuihin atleetteihin. Ulkonäköpaineet ajavat nuoria miehiä salille ja osa ottaa avuksi myös anaboliset steroidit. Miksi ihmeessä leikitään terveydellä? Toimittajana Leena Mattila. Kuva: EPA / Ali Ali
4/8/201453 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Tiedetiistai: Tähtienkatseluilta

Maaliskuu ja kevättalvi ovat erinomaista aikaa piipahtaa ulos lenkille ja katsahtaa samalla yötaivaalle, siellä on paljon mielenkiintoista menossa tälläkin hetkellä. Kuuntelijoiden kysymyksiin ovat vastaamassa professori Markku Poutanen ja tiedetoimittaja, tietokirjailija Markus Hotakainen. Toimittajana on Seppo Heikkinen.
3/11/201454 minutes
Episode Artwork

Tiedetiistai: Tuoliton elämä - kysy istumisen haitoista

Studiossa vieraina Luomuliikunta-kirjan kirjoittaja, liikuntafysiologi Arto Pesola Jyväskylän yliopistosta ja työfysioterapeutti, tutkija Johanna Koroma Aalto yliopistosta. Arton erikoisalaa ovat istumisen vähentämisen vaikutukset terveyteen ja Johannan mobiilityö ja erilaiset työtilaratkaisut. Mukana studiossa myös tuolittoman tammikuun innoittama seisoja Juhani Metsäpelto Suomen Ladusta. Toimittajina Hannamari Luukkanen ja Pirjo Koskinen.
2/11/201454 minutes
Episode Artwork

Tiedetiistai: Korjaa ennen kyyneleitä! Keskustelu rakennusten kosteus- ja homevaurioista

Kysy rakennusten kosteus- ja homevaurioista. Kysymyksiin vastaamassa ovat kosteus- ja homeohjelman ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen ja ylitarkastaja Vesa Pekkola Sosiaali- ja terveysministeriöstä. Toimittajana Pirjo Koskinen.
1/14/201454 minutes
Episode Artwork

Tiedetiistai: Oppimisvaikeudet

Oppimisvaikeudet koskettavat monia. Eriasteisia ongelmia lukemisessa, kirjoittamisessa, laskemisessa ja tarkkaavuuden säätelyssä on ainakin 10% ihmisistä. Nykyään oppimisvaikeudet pyritään huomaamaan mahdollisimman varhain ja tukemaan lasta esim. erityisopetuksen avulla. Oppimisvaikeudet eivät kuitenkaan välttämättä iän myötä häviä ja paljon onkin aikuisia, jotka eivät aikanaan ole saaneet tarvitsemaansa tukea. Toimittajana Ilona Ikonen.
11/5/201353 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tiedetiistai: Sukututkimusilta

Kiinnostaako sukusi historia? Sukututkimus on suosittu harrastus, joka sukutietojen verkkoon siirtymisen myötä on löytänyt harrastajia yhä nuoremmista ikäluokista. Sukututkimuksessa pääsee melko helposti alkuun, mutta pidemmälle vietynä se vaatii varsin paljon aikaa ja perehtymistä. Kuuntelijoiden kysymyksiin ovat vastaamassa sukututkimuksen tuntiopettaja ja Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsen Teuvo Ikonen ja Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari-Matti Piilahti. Toimittajana Seppo Heikkinen.
10/8/201354 minutes
Episode Artwork

Tiedetiistai: Biopankki-ilta

Suomi saa biopankkilain syyskuun alussa. Biopankkiin talletetaan ihmisen kudoksia tai verta tutkimuksia varten sekä niihin liitettyä terveystietoa. Terveydenhuolto on kerännyt vuosikymmenien ajan sairaalassa ihmisten veri- tai kudosnäytteitä, mutta nyt nämä kudosnäytteet on lain myötä tarkoitus saada tehokkaammin hyödynnettyä. Kuuntelijoiden kysymyksiin ovat vastaamassa perinnöllisyyslääketieteen professori Helena Kääriäinen THL:sta ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin kehittämispäällikkö Kimmo Pitkänen. Toimittajana Teija Peltoniemi.
9/10/201353 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Tiedetiistai: Tietourkintailta

Valvotaanko sinuakin? Lähetyksessä vedetään yhteen mitä kaikkea entisen CIA:n agentin Edward Snowdenin paljastusten myötä urkinnasta onkaan tullut julki. Samalla kuuntelijoilla on mahdollisuus kysyä tietourkintaan liittyviä kysymyksiä. Seurataanko tavallisia suomalaisiakin ja pitäisikö nyt olla huolissaan sähköposteistaan ja puheluistaan? Studiossa ovat tietokirjailija ja tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen ja tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen. Toimittajana Seppo Heikkinen. Kuva: EPA / Jerome Favre
8/13/201353 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tiedetiistai: Saunaremontti-ilta

Saunaremontti-ilta vastaa VTT:n tutkijoiden suulla saunan rakenteita ja remontointia koskeviin kysymyksiin. Jos saunassasi on varpaat jäässä ja pää tulessa, niin Saunaremontti-ilta laittaa homman kuntoon. Löylyä lyö tiedetoimittaja Jari Vaara.
7/16/201353 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tiedetiistai: Villivihannes-ilta

Villivihannes-, villiyrtti ja rikkaruohoaiheisiin kysymyksiin ovat vastaamassa Helsingin yliopiston Kasvimuseon johtaja ja kansanvalistaja villivihannes-kursseilla, professori Sinikka Piippo sekä villivihanneskokki Virpi Petäjämäki. Toimittajana Leena Mattila.
6/18/201353 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tiedetiistai: Murreilta

Mitä olet aina halunnut tietää suomen kielen murteista, taivutuksista ja sanojen kummallisuuksista? Kuuntelijoiden kysymyksiä selvittävät kielentutkijat Heikki Hurtta ja Erkki Lyytikäinen. Toimittajana Joonas Turunen.
5/21/201353 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tiedetiistai: Allergiailta

Vesi valuu silmista ja nokka vuotaa, silmät kutisee ja aivastuttaa. Siitepöly aiheuttaa allergisen reaktion ja ärsyttävä katupöly vielä pahentaa tilannetta entisetään. Mikä on allergiaa ja mikä on pölyn aiheuttamaa ärsytystä? Miksi allergisoidutaan ja voiko allergisoitumista estää? Allergiakysymyksiin vastaamassa ovat professori Tari Haahtela ja allergianeuvoja Erja Tommila. Toimittajana Leena Mattila.
4/16/201353 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tiedetiistai: Rahahistoriailta

Rahahistoriailta seikkailee suomalaisten maksuvälineiden historiassa. Tulihan suuresta rahanuudistuksesta kuluneeksi juuri 50 vuotta. Mikä oli ensimmäinen maassamme käytetty raha, vieläkö markkoja vaihdetaan euroiksi? Asiantuntijoina ovat kansallismuseon rahakammion yli-intendentti Tuukka Talvio ja Suomen Pankin neuvonantaja Juha Tarkka. Lähetyksen juontaa Jari Vaara. Kuva: Ruotsi-Suomen kuningas Kustaa Vaasa hallitsi 1523-1560. Suurin tuolloin lyöty raha oli taalari, joka lyötiin ulkomaankauppaa varten.
2/19/201354 minutes
Episode Artwork

Tiedetiistai: Rautateiden historia -ilta

Junat ja rautatiet ovat aina kiehtoneet ihmisiä: matkustajia,junaharrastajia ja taiteilijoita. Radio Suomikin juhlistaa rautateiden 150-vuotista historiaa rautateiden ja junien historiaa käsittelevällä teemailllalla. Studiossa kuulijoiden kysymyksiin vastaavat Seppo Zetterberg, Matti Bergström ja Sakari K. Salo. Keskustelua vetää toimittaja Seppo Heikkinen.
3/27/20121 hour, 56 minutes, 59 seconds