Winamp Logo
The Ulkopolitist Cover
The Ulkopolitist Profile

The Ulkopolitist

Finnish, Political, 1 season, 172 episodes, 5 days, 4 hours, 36 minutes
About
The Ulkopolitist on kansainvälisen politiikan ilmiöitä sekä suomalaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevän verkkolehden podcast. Juontajina Annastina Haapasaari, Anni Lindgren ja Tuomas Lähteenmäki.
Episode Artwork

Sateenkaaren kansakunta myrskyssä: Mikä kääntäisi Etelä-Afrikan suunnan?

Yli 62 miljoonan asukkaan Etelä-Afrikka on Afrikan mantereen teollisuusmahti ja ääni. Millaista tulosta maassa odotetaan toukokuussa järjestettävissä vaaleissa? Miten tulokset näkyvät ympäri maailman? Etelä-Afrikka on globaalin etelän eturiviä, BRICS-maa ja maailman johtavien talouksien G20-ryhmän ainoa afrikkalainen jäsenvaltio. Pinta-alaa maalla on yli kolmen ja puolen Suomen verran, ja luonto on pökerryttävän rikasta Afrikan ikonisine eläimineen. Kallioperässä kimaltaa kultaa ja timantteja. Samalla energiakriisi pimentää koteja ja rikollisuus ja korruptio rehottavat. Eriarvoisuus on maailman rajuimpia. 27 vuotta vankilassa istunut Nelson Mandela ANC-puolueineen voitti Etelä-Afrikan ensimmäiset vapaat vaalit vuonna 1994. Tästä alkoi demokratian ja vapauden aika. Nyt Mandelan ajat ovat kaukana: ANC on ryvettynyt massiivisissa korruptioskandaaleissa ja sen suosio on laskenut tasaisesti vuosikaudet. Toukokuussa 2024 Etelä-Afrikka äänestää vaaleissa, joissa valitaan maan parlamentti, presidentti ja maakuntien omat kansanedustuslaitokset. Mikä kääntäisi Etelä-Afrikan suunnan? Miten vaalien tulokset heijastuvat kansainväliseen politiikkaan kaikkialla maailmassa? Asiantuntijavieraat jaksossa: Sami Sillanpää on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja. Raakel Inkeri on yhteiskuntapolitiikan ja kaupunkisosiologian tutkija Helsingin yliopistolla.
4/13/202456 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

MPKK x The Ulkopolitist: Turvallisuusjännite-podcast – Kenellä on vastuu kokonaisturvallisuudesta?

Turvallisuusjännite-podcastin viidennessä ja viimeisessä jaksossa kysymme, miten Suomi torjuu Venäjän informaatiovaikuttamista ja mistä voi tunnistaa vakoojan. Vieraina ovat Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen johtaja, eversti Aki-Mauri Huhtinen ja suojelupoliisin tiedusteluosaston päällikkö Pekka Hiltunen. Juontajina Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari. Ohjelman tuottavat yhteistyössä The Ulkopolitist ja Maanpuolustuskorkeakoulu.
4/4/20241 hour, 7 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

MPKK x The Ulkopolitist: Turvallisuusjännite-podcast – Miten käy, kun tekoäly astuu palvelukseen?

Turvallisuusjännite -podcastin neljännessä jaksossa kysymme, miten turvallisuusympäristö ja sodankäynti muuttuvat tekoälyn aikakaudella. Vieraina ovat maanpuolustuskorkeakoulun sotatekniikan laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Petteri Hemminki ja Tampereen yliopiston työelämäprofessori Valtteri Vuorisalo. Juontajina Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari. Ohjelman tuottavat yhteistyössä The Ulkopolitist ja Maanpuolustuskorkeakoulu.
3/28/202458 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

MPKK x The Ulkopolitist: Turvallisuusjännite-podcast – Miten Venäjä varustautuu Suomen rajalla?

Turvallisuusjännite -podcastin kolmannessa jaksossa kysymme, miten Venäjä varustautuu itärajan tuntumassa ja miten NATO-maat ovat ottaneet vastaan Venäjän kasvavan aggression. Vieraina ovat maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori, majuri Juha Kukkola, Ylen Nato-erikoistoimittaja Maria Stenroos ja Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen ICDS:n varajohtaja Kristi Raik. Juontajina Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari. Ohjelman tuottavat yhteistyössä The Ulkopolitist ja Maanpuolustuskorkeakoulu.
3/21/202453 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

MPKK x The Ulkopolitist: Turvallisuusjännite-podcast – Onko konflikti arktisella vain ajan kysymys?

Turvallisuusjännite -podcastin toisessa jaksossa kysymme, miksi Kiina ja Venäjä havittelevat laajempaa liikkumatilaa arktisella alueella - ja miten NATO tähän suhtautuu. Vieraina Maanpuolustuskorkeakoulun strategian professori Tommi Koivula, tohtorikoulutettava Heljä Ossa ja erikoistutkija Pentti Forsström. Juontajina Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari. Ohjelman tuottavat yhteistyössä The Ulkopolitist ja Maanpuolustuskorkeakoulu.
3/14/202456 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

MPKK x The Ulkopolitist: Turvallisuusjännite-podcast – Ajautuuko Venäjä nurkkaan Itämerellä?

Turvallisuusjännite -podcastin ensimmäisessä jaksossa kysymme, mitä seurauksia Venäjän vaikutusvallan vähentyminen Itämeren alueella tarkoittaa ja siintääkö myrsky jo horisontissa. Vieraina Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu ja MPKK:n sotilasprofessori Marko Palokangas, juontajina Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari. Ohjelman tuottavat yhteistyössä Maanpuolustuskorkeakoulu ja The Ulkopolitist.
3/7/202454 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Iranin ulkopolitiikan lyhyt oppimäärä

Viime vuosina 87 miljoonan asukkaan Iran on noussut tasaisin väliajoin uutisotsikoihin. Kuluneen talven aikana Iran on mainittu Gazan sodan yhteydessä Israelia vastustavien huthikapinallisten rahoittajana. Myös Iranin aseviennistä Venäjälle on uutisoitu. Mutta mitkä ovat Iranin ulkopolitiikan tavoitteet? Podcast-jaksossa keskustellaan Iranin sisä- ja ulkopolitiikasta. Millainen hallinto Iranilla on, millaiset poliittiset tavoitteet? Miltä maan sisäpoliittiset kamppailut näyttävät etenkin syksyn 2022 laajojen mielenosoitusten jälkeen? Lisäksi jaksossa keskustellaan Iranin ulkopolitiikasta niin Lähi-idässä kuin muuallakin. Jaksossa asiantuntijavieraana kuullaan Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola. Jakson juontavat Sofia Blanco Sequeiros ja Olli Puumalainen.
3/2/202455 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Tilannekatsaus Ukrainaan: Miten sota muuttaa yhteiskuntaa?

Venäjä aloitti täysimittaisen sodan Ukrainassa 24.2.2022. Sodan ensimmäisiä kuukausia seurattiin Suomesta käsin niin uutisista, puheohjelmista kuin sosiaalisesta mediastakin. Kuvat ja videot taistelukentiltä sekä tiedusteluanalyysit sodan etenemisestä ja Ukrainan onnistuneista puolustussuunnitelmista muuttuivat osaksi suomalaisten arkea. Sota pitkittyi ja yhä edelleen ukrainalaiset taistelevat Venäjää vastaan. Keskustelu sodan kulusta on herättänyt pohdintaa asiantuntijoissa. Onko sodasta uutisoitu liiankin ruusuisesti? Olisiko Suomessa tilaa myös kriittiselle keskustelulle Ukrainan sodasta? Podcast-jaksossa käsitellään Ukrainan sodan nykytilannetta, tulevaisuutta ja sodan laajempia yhteiskunnallisia ja poliittisia vaikutuksia niin Ukrainassa kuin Suomessakin. Jakson asiantuntijavieraana on Maanpuolustuskorkeakoulun laitoksen johtaja, eversti Aki-Mauri Huhtinen. Jakson juontavat Ida-Susanna Pöllänen ja Sofia Blanco Sequeiros.
2/17/20241 hour, 31 seconds
Episode Artwork

Presidentinvaalit: Mihin presidenttiä tarvitaan?

Pian kansakunnalle valitaan seuraava johtaja. Kun tomu on vaalikentillä laskeutunut, uusi presidentti saa johdettavakseen Nato-Suomen ulkopolitiikan, yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, isolla tai pienellä tauolla. Mitä merkitystä presidentin valinnalla on? Missä uuden presidentin pitää onnistua? Minkäläista valtaa hän oikeasti käyttää? Mikä on presidentin paikka suomalaisessa demokratiassa? Näitä ja monia muita kysymyksiä pohdimme tällä kertaa. Jakson asiantuntijavieraat ovat väitöskirjatutkija Maarika Kujanen Tampereen yliopistosta ja tutkija Henri Vanhanen Ulkopoliittisesta instituutista.
1/26/20241 hour, 3 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

LIVE: Presidentinvaalipaneeli – Pohjoismaisen yhteistyön uusi sävel

The Ulkopolitistin, Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen ja ER Bank of Ideas -ajatushautomon järjestämä presidentinvaalipaneeli 18. joulukuuta 2023 nosti Pohjoismaat turvallisuuskeskustelun ytimeen ja selvitti, miten ehdokkaat näkevät pohjoismaisen yhteistyön roolin osana laajempaa ulko- ja turvallisuuspoliittista ajattelua. Ehdokkaista paneeliin osallistuivat Mika Aaltola, Li Andersson, Pekka Haavisto, Jussi Halla-Aho,  Olli Rehn ja Alexander Stubb. Keskustelua moderoivat The Ulkopolitistin vastaava päätoimittaja Annastina Haapasaari ja podcast-juontaja Tuomas Lähteenmäki.
12/23/20231 hour, 31 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Suhtautuminen Israelin ja Palestiinan tilanteeseen syö lännen uskottavuutta ja uskoa itseensä

Lokakuun alussa maailman huomio kiinnittyi jälleen Lähi-itään Hamasin hyökättyä raa’asti israelilaisiin sotilas- ja siviilikohteisiin. Vastareaktiona Israel iski pian voimalla Gazan kaistalle. Syytökset sotarikoksista ja jopa kansanmurhasta seurasivat nopeasti tuhojen Gazan alueella noustessa moninkertaisiksi Hamasin iskuihin verrattuna. Joukko läntisiä maita, Suomi niiden joukossa, äänesti tyhjää, kun päätöslauselma tulitauosta tuotiin YK:ssa pöydälle lokakuun lopulla. Syyksi todettiin, ettei päätöslauselmassa erikseen tuomittu Hamasin toimia. Länsimaiden reaktioita on kuvattu kaksinaismoralistisiksi ja kritisoitu monilta tahoilta. Passiivisuus ja heikko tuki Palestiinan siviiliväestöä kohtaan on herättänyt voimakasta kritiikkiä myös länsimaiden kansalaisyhteiskunnassa. Miten asetelma näyttäytyy globaalin etelän näkökulmasta? Entä kuinka Israelin ja Palestiinan tilanne vauhdittaa käynnissä olevaa maailmanjärjestyksen murrosta? Vieraina jaksossa Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen sekä Suomen ylioppilaskuntien liiton kansainvälisten asioiden ja EU-edunvalvonnan asiantuntija Yuri Birjulin. Juontajina Annastina Haapasaari ja Olli Puumalainen.
12/2/20231 hour, 5 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Pakolaispolitiikan ajankohtaiskatsaus: Miltä näyttää maailman pakolaistilanne, entä miten vastaa EU?

Konfliktien ja vainon vuoksi muuttaneiden ihmisten määrä kasvaa jatkuvasti. Samaan aikaan Euroopan unioni ja Suomi osana EU:ta kiristävät maahanmuuton ja turvapaikan hakemisen prosesseja. Podcast-jaksossa kysytään, millainen yhteiskunnallinen ilmiö pakolaisuus on Suomessa ja kansainvälisesti. Millainen historia Suomella on pakolaisuuden ja pakkomuuton kanssa, sekä lähtö- että tulomaana? Millaista EU:n pakolaispolitiikka on tällä hetkellä, ja millä tavalla se vastaa globaaliin pakolaistilanteeseen? Mitä paljon puhuttu “ilmastopakolaisuus” tarkoittaa? Asiantuntijavieraina erikoistutkija Erna Bodström Siirtolaisuusinstituutista ja vaikuttamistyön ja varainhankinnan asiantuntija Melissa Ahlberg Suomen Pakolaisavusta. Jakson juontavat Amani Al-mehsen ja Sofia Blanco Sequeiros.
11/11/202357 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Energiapeliä Keski-Aasian näyttämöllä ja kulisseissa

Keski-Aasian maat ovat jälleen enenevissä määrin ympäröivien suurvaltojen kiinnostuksen kohteena. Miten niin kutsutut “Stanit” luovivat tietään Venäjän, Kiinan ja lännen välissä? Vieraina Kristiina Silvan Ulkopoliittisesta instituutista ja Olli Nurmi ulkoministeriöstä. Juontajina Jalmari Sarla ja Annastina Haapasaari.
10/21/202357 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Itäisen Euroopan dekolonisaatio Venäjän imperialismin varjossa

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on ravistellut eurooppalaista politiikkaa perustojaan myöten. Samalla koko itäinen Eurooppa on saanut osakseen aivan uutta huomiota. Muukin Eurooppa heräsi Venäjän imperialismin perintöön ja sen vaikutuksiin tähän yli 100 miljoonan ihmisen maanosaan. Jaksossa keskustelemme itäisen Euroopan dekolonisaatiosta, eli alueen maiden poliittisesta, taloudellisesta ja kulttuurisesta vapautumisesta Venäjän otteesta. Mitä on tapahtunut kylmän sodan jälkeen? Mikä on maiden Venäjä-suhde nyt? Vieraina Katalin Miklóssy, itäisen Euroopan tutkimuksen yliopistonlehtori ja Jean Monnet -professori Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista sekä Jussi Lassila, vanhempi tutkija Ulkopoliittisen instituutin Venäjä, EU:n itäinen naapuruus ja Euraasia -tutkimusohjelmasta. Jakson juontavat Olli Puumalainen ja Jalmari Sarla.
10/7/20231 hour, 2 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

"50 shades of khaki": Nigerin vallankaappaus ja Sahelin alueen tulevaisuus

Länsi-Afrikan Nigerissä nähtiin heinäkuussa vallankaappaus, kun demokraattisesti valitun presidentin Mohamed Bazoumin pidätti hänen oma vartiokaartinsa. Miksi vallankaappaus tuli monelle yllätyksenä, ja mitä seurauksia sillä on niin Länsi-Afrikalle kuin Euroopallekin? Millaisten kysymysten parissa Länsi-Afrikan maat painivat juuri nyt? Podcastissa asiantuntijavieraana Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henriksson, juontajina Sofia Blanco Sequeiros ja Jalmari Sarla.
9/23/202351 minutes
Episode Artwork

Oikeistotuulet navakoituvat Euroopassa

Oikeistohallitukset ovat viime aikoina ottaneet tuulta purjeisiinsa ympäri Eurooppaa. Hallituksiin on solahtanut myös oikeistoradikaaleja tai äärioikeistolaisia puolueita, joita aikaisemmin ei pidetty salonkikelpoisina. Eurooppalainen perinteinen oikeisto-vasemmisto -akseli onkin saanut pysyvästi rinnalleen kansalliskonservatiivisen, populistisia keinoja käyttävän laitaoikeiston. Millaisia syitä oikeistosuosion taustalta voi löytää ja miten Suomen tilanne vertautuu muihin eurooppalaisiin maihin? Asiantuntijavieraina tutkijat Yannick Lahti ja Timo Miettinen, juontajina Annastina Haapasaari ja Amani Al-Mehsen.
9/9/202359 minutes, 1 second
Episode Artwork

Bank of Ideas x The Ulkopolitist: Missä sijaitsevat Suomen kokonaisturvallisuuden sokeat pisteet?

Suomeen ja muihin Itämeren alueen maihin kohdistuvat uhkakuvat elävät jatkuvasti. Turvallisuuspoliittiset jännitteet Itämeren alueella ovat lisääntyneet erityisesti kuluneen puolentoista vuoden aikana. Miten Itämeren alueen kokonaisturvallisuutta tulee kehittää? Missä sijaitsevat kokonaisturvallisuusajattelumme sokeat pisteet? Mitä voimme oppia naapurimailtamme? Näihin ajankohtaisiin kysymyksiin tartumme tässä kokonaisturvallisuutta käsittelevässä podcast-jaksossa, joka on tehty yhteistyössä turvallisuuspoliittisen ajatushautomo Elisabeth Rehn – Bank of Ideasin kanssa. Tässä jaksossa pääsemme kuulemaan ensimmäisten joukossa tuoreimmat kokonaisturvallisuuteen liittyvät havainnot. Saamme nimittäin esimakua Bank of Ideasin luotsaamasta kokonaisturvallisuutta käsittelevästä selvitystyöstä, joka julkaistaan virallisesti torstaina 24.8. järjestettävässä Nordic Security Dialogue -tapahtumassa. Jos siis kokonaisturvallisuus kiinnostaa, niin kuuntele tämä podcast-jakso ja tule kuulolle tapahtumaan striimin välityksellä osoitteessa hanaholmen.fi! Asiantuntijavieraina jaksossa ovat Bank of Ideasin perustajajäsenet ja tutkijat, kasvatustieteen tohtori Kaisa-Maria Tölli sekä filosofian tohtori Tuomas Kuronen. Äänitys: 17.8.2023 Juontajat: Tuomas Lähteenmäki ja Rosa Kotoaro Editointi: Tuomas Lähteenmäki Jakso on toteutettu yhteistyössä Elisabeth Rehn – Bank of Ideasin ja jakso.fi:n kanssa. Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.
8/22/202341 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

LIVE: Globaali arvokamppailu – Miten käy liberaalin demokratian?

Liberaali maailmanjärjestys on murroksessa, kun itsevaltaiset johtajat haastavat demokratian ja oikeusvaltion periaatteita sekä sivuuttavat arvoperustaisen monenkeskisen yhteistyön. Kestääkö kansainvälinen sääntöpohjainen järjestelmä autoritäärisyyden nousun? Suomi Areenassa kesäkuussa 2023 järjestetyssä keskustelussa pohdittiin, miten muuttuvaan maailmanjärjestykseen tulisi sopeutua ja miten liberalismin liekkiä voidaan pitää yllä myös siellä, missä se on näennäisesti jo sammutettu. Panelisteina Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, CMI — Martti Ahtisaari Peace Foundationin ohjelmajohtaja Ville Brummer sekä Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Peppi Heinikainen. Tilaisuuden juonsi The Ulkopolitistin vastaava päätoimittaja Annastina Haapasaari.
7/2/202344 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Mikään ei ole ikuista, paitsi ajatus kesästä ja The Ulkopolitist

Ulkopoliittinen kevät oli jälleen tapahtumarikas. Suomessa puhuttivat ennen kaikkea turvallisuuspolitiikka ja historiallinen Nato-jäsenyys. Toisaalta muut suuret teemat, kuten ilmasto ja talous, eivät ole kadonneet ulkopoliikan ajankohtaislistalta. Kauden päätösjakso kokoaa yhteen kulunutta kevättä koko podcast-tiimin voimin. Luvassa on kutkuttava ulkopoliittinen visailu ja kesän parhaat ulkopoliittiset suositukset – kyllästettynä viiltävän tarkalla ulkopoliittisella analyysillä tietenkin. Juontajista Anni jättää podcastille jäähyväiset ja Leo jättäytyy ainakin syksyksi taka-alalle. Uusia tekijöitä on jo tiedossa, eikä The Ulkopolitist -podcast katoa minnekään! Syksyksi riittääkin seurattavaa. Iskeekö Nato-krapula? Miltä näyttävät presidentinvaaliasetelmat? Mitä tapahtuu Ukrainassa? Pysy siis kuulolla!
6/10/202341 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Sudanissa taistellaan verisesti – miten maa korjataan?

Mitkä ovat Sudanin konfliktin ja sen käynnistämän humanitaarisen kriisin vaikutukset maan väestöön, Sudanin naapurivaltioihin ja muuhun maailmaan? Sudanin sisäinen konflikti roihahti huhtikuun puolivälissä. Osapuolina ovat maan oma armeija ja puolisotilaalliset RSF-joukot. YK on varoittanut, että jopa 800 000 sudanilaista saattaa joutua pakenemaan maasta. Sudanin tilanne on ollut epävakaa jo vuosia, ja tämänhetkiset taistelut johtivat nopeasti vakavaan humanitaariseen kriisiin. Taisteluiden osapuolten tulitauot eivät ole pitäneet, ja miljoonat ihmiset erityisesti Sudanin suurissa kaupungeissa ovat kotiensa vankeina ilman vettä, sähköä ja ruokaa. Miltä näyttää Sudanin tulevaisuus? Asiantuntijavieraina jaksossa: Sara Linnoinen on Sudanissa työskentelevä rauhanvälityksen asiantuntija. Konfliktin puhkeamisen jälkeen Linnoisen työ Sudanin hyväksi jatkuu Etiopiassa. Liselott Lindström on freelancer-toimittaja ja Ylen entinen Afrikan-kirjeenvaihtaja.
5/27/202352 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Kansainvälinen talous ja blokkiutumisen uhka

Talouspolitiikka ja taloussuhteet ovat kiinteä osa valtioiden ulko- ja turvallisuuspoliittista työkalupakkia. Taloussuhteiden kautta käytetty valta heijastuu koko kansainväliseen poliittiseen järjestelmään. Esimerkiksi Kiina pyrkii vahvistamaan vaikutusvaltaansa niin Euroopan kuin Afrikankin maissa erilaisin investoinnein ja yhteistyöhankkein. Jaksossa keskustellaan talouden, ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä kansainvälisen politiikan kytköksistä. Mitä geoekonominen katsantokanta tarjoaa talouden ja politiikan ymmärtämiseen? Miltä kansainvälisen talousjärjestelmän ja kansainvälisen poliittisen järjestelmän tulevaisuus näyttää? Asiantuntijavieraina jaksossa ovat the Ulkopolitistin kirjoittaja Julia Lintunen ja Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja, Mikael Wigell.
5/13/202355 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Työtehtävänä sota – Millaista on toimittajan työ konfliktialueella?

Jaksossa ääneen pääsevät ne, jotka tuovat meille uutiset sodan keskeltä. Mistä työssä kriisialueella on kyse, millaisia valintoja komennuksilla tehdään ja miten sota Euroopassa on muokannut toimittajien työtä? Vieraina Helsingin Sanomien valokuvaaja Sami Kero ja Ylen toimittaja Antti Kuronen. Jakson juontaa Anni Lindgren.
4/29/202345 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Mertensuojelu on eripuraisten maiden yhteinen intressi

Merillä on valtava vaikutus koko planeetan ekosysteemiin, mutta pitkään ne ovat olleet katveessa maiden välisistä sopimuksista. Monilla valtioilla on ulkopoliittisia intressejä maailman merillä, mutta millaisia vastuita ja velvollisuuksia niillä on merten suojeluun? The Ulkopolitist -podcastissa asiaa avaavat asiantuntijavieraat Saara Bäck ympäristöministeriöstä ja Laura Meller Greenpeacelta. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Leonard Wilhelmus.
4/15/202343 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

CMI x The Ulkopolitist: Rauhaa vai utopiaa – Rauha itää ruohonjuurissa?

Keskinäisriippuvaisessa maailmassa konflikteihin linkittyy yhä laajemmin mitä erilaisempia osapuolia. Rauhanvälityksessä toimintaympäristön luotaus on entistä haastavampaa, kun perinteisten valtiotoimijoiden lisäksi mukana on lukuisia etnisiä ja poliittisia ryhmiä sekä esimerkiksi terroristijärjestöjä ja taloudellista etua hakevia toimijoita. Toisaalta toimijoiden kirjo näkyy myös liikehdinnässä rauhan puolesta. Ruohonjuuritason toiminnalla on mahdollisuus skaalautua uudella tavalla, ja levitä jopa globaaliksi toiminnaksi, jolla on iso ääni. Rauhaa vai utopiaa? -podcastin päätösjakson asiantuntijavieraina ovat johtava tutkija Katariina Mustasilta Ulkopoliittisesta instituutista sekä senior advisor Elisa Tarnaala CMI:stä. Lisäksi kuullaan insertti, jossa sudanilainen Nazik Abbas kertoo, kuinka hän toimii naisten poliittisten oikeuksien edistämiseksi maassa paikallisen Mansam-järjestön kautta. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari. Rauhaa vai utopiaa? -podcast on tarina siitä, miten voisimme paremmin rakentaa rauhaa rauhattomuuden ajassa. Neliosaisen podcastin tuottaa The Ulkopolitist yhteistyössä CMI - Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa.
4/6/202351 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Vaalit ja ulkopolitiikka – mistä kiistellään ensi hallituskaudella?

The Ulkopolitist -podcastissa käsitellään eduskuntavaaleja ennen kaikkea ulko- ja turvallisuuspolitiikan näkökulmasta. Jatkuuko puolueiden välinen konsensus ensi vaalikaudella, vai tuoko Nato-jäsenyys mukanaan myös kiistanaiheita? Milloin koittaa Nato-krapula? Entä miten tulevan hallituksen muotoutuminen vaikuttaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan? Asiantuntijavieraina ovat väitöskirjatutkija Albert Weckman Åbo Akademista ja tutkijatohtori Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista. Jakson juontavat Sofia Blanco Sequeiros ja Leonard Wilhelmus.
4/1/202347 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

CMI x The Ulkopolitist: Rauhaa vai utopiaa – Monenkeskisen yhteistyön loppu?

Kolmannen Rauhaa vai utopiaa? -jakson vieraina ovat turvallisuuspolitiikan asiantuntija Hanna Smith, professori Teivo Teivainen ja väitöskirjatutkija Peppi Heinikainen. Lisäksi kuullaan Afrikan Unionin komissiossa työskentelevän suurlähettiläs Frederic Gateretse-Ngogan inserttihaastattelu. Kilpailu suurvaltojen välillä, maailmanjärjestyksen moninapaistuminen ja ulossulkevan nationalismin nousu ympäri maailmaa heikentävät myös monenkeskistä eli valtioiden välistä yhteistyötä ja päätöksentekokykyä. Millaisen ennusteen multilateralismin haasteet antavat rauhanvälitystyön ja konfliktien torjunnan tulevaisuudelle? Neliosaisen podcastin tuottaa The Ulkopolitist yhteistyössä CMI - Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa. Ohjelman juontavat The Ulkopolitistin Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
3/23/202351 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Kehitysyhteistyö vaakalaudalla?

Kevään eduskuntavaalien alla kehitysyhteistyö on noussut yhdeksi Valtiovarainministeriön ehdottamista leikkauskohteista. Onko kehitysyhteistyössä tinkimisen varaa? Entä mitä kehitysyhteistyöllä ylipäätään voidaan saavuttaa? Vaatiiko tuntuva, todellista muutosta aikaan saava apu ja polku kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa kuitenkin kehitysyhteistyön määrärahoja järeämmät otteet? Jakson vieraina ovat Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoolu, Suomen lähetysseuran johtava vaikuttamistyön asiantuntija Niko Humalisto ja kehityskysymyksiin erikoistunut, Taksvärkki ry.:n varapuheenjohtaja sekä The Ulkopolitistin Aasia ja Tyynimeri-aluetoimituksen toimittaja Lotta Kivinen. Jakson juontaa Annastina Haapasaari.
3/18/20231 hour, 1 minute, 25 seconds
Episode Artwork

CMI x The Ulkopolitist: Rauhaa vai utopiaa – Onko rauha pian tekoälyn sanelemaa?

Rauhaa vai utopiaa -podcastin toisessa jaksossa sukelletaan rauhanteknologian haasteisiin. Mukana keskustelemassa kyberturvallisuuden asiantuntija Catharina Candolin OP Ryhmästä, ohjelmajohtaja Ville Brummer CMI:stä ja SaferGlobe järjestön toiminnanjohtaja Maria Mekri. Jaksossa kuullaan myös Inclusin toimitusjohtaja Mikaeli Langinvainion näkemys rauhanneuvotteluohjelmiston tarjoamista mahdollisuuksista. Miksi rauhan rakentamisen teknologisesta kehityksestä puhutaan niin vähän? Entä mitä tulisi ajatella teknologiajättien, kuten Metan ja Microsoftin roolista rauhan luomisessa globaalisti? Neliosaisen podcastin tuottaa The Ulkopolitist yhteistyössä CMI - Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa. Ohjelman juontavat The Ulkopolitistin Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
3/9/202348 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Turkki valmistautuu vaaleihin kriisin keskellä

Alkuvuonna Syyriassa ja Turkissa tapahtuneet maanjäristykset ovat vaatineet yli 50 000 ihmishenkeä. Maihin vastaanotettu kansainvälinen apu ei sekään tuo takaisin menetettyjä läheisiä tai haihduta traumaa. Paitsi että kyseessä on äärimmäinen inhimillinen tragedia, maanjäristykset ovat aiheuttaneet Turkissa tyytymättömyyttä tehottomaan hallintoon. Puheista ja jo parikymmentä vuotta kerätystä maanjäristysverosta huolimatta Erdoganin hallinnon toimet eivät ole vastanneet hätätilaan odotetulla nopeudella ja laajuudella. Turkkilaisilla on edessä myös vaalikevät, jonka alla kansalaisten epäilystä Erdoganin hallintoa kohtaan lisäävät epävakaa talous ja sisäpoliittiset jännitteet. Mitä muutoksia käynnissä oleva tilanne ja tuleva vaalikevät tuovat Turkin sisä- ja ulkopolitiikkaan? Jakson asiantuntijavieraina ovat Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sekä The Ulkopolitistin Lähi-itä ja Afrikka -toimituksen kirjoittaja Niko Järvi. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Annastina Haapasaari.
3/4/202347 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

CMI x The Ulkopolitist: Rauhaa vai utopiaa – Milloin rauha koittaa Ukrainaan?

Rauhaa vai utopiaa? -podcast on tarina siitä, miten voisimme paremmin rakentaa rauhaa rauhattomuuden ajassa. Ensimmäisessä jaksossa vieraina ovat ulkoministeri Pekka Haavisto ja CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas. Kenen tulisi ottaa kantaakseen rauhan puolustaminen ajassa, jossa suurvaltapolitiikan mannerlaatat liikkuvat yhä uhkaavampiin asentoihin? Entä milloin uusi rauhan aika koittaa Ukrainaan? Neliosaisen podcastin tuottaa The Ulkopolitist yhteistyössä CMI - Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa. Ohjelman juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki. Äänisuunnittelu: Petri Vanhanen. Visuaalinen ilme: Maria Santto.
2/23/202349 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Sopiiko suomalaista militarismia kritisoida, kun Venäjä käy hyökkäyssotaa?

Kriittinen militarismintutkimus kyseenalaistaa ja tekee näkyväksi yhteiskunnassa vallitsevia sotilaallisia arvoja ja sotilaallista valtaa. The Ulkopolitist -podcastissa keskustellaan suomalaisesta militarismista, ja pohditaan, mitä annettavaa sen kritiikillä on sodan aikana. Vieraana on Helsingin yliopiston yliopistotutkija Noora Kotilainen, joka johtaa "Sotilaallisen vallan kieli suomalaisessa demokratiassa" -tutkimushanketta. Jakson juontaa Leonard Wilhelmus.
2/18/202351 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Näkymiä Israelin ja Palestiinan tulevaisuuteen

Benjamin Netanjahu nousi uudelleen Israelin pääministeriksi viime vuoden lopulla. Maan kaikkien aikojen oikeistolaisimmaksi luonnehdittu hallitus on ajanut uudistuksia, joita monien on vaikea hyväksyä. Entä miltä Israelin ja Palestiinan tilanne näyttää tulevaisuudessa? Benjamin Netanjahun uusin hallitus on ollut toiminnassa noin kuukauden. Hallitus on ehdottanut muutoksia oikeuslaitoksen toimintaan, mitkä toteutuessaan lisäisivät hallituksen valtaa. Tämä on herättänyt kritiikkiä kansallisesti ja kansainvälisesti ja nostattanut ihmiset kaduille osoittamaan mieltään. Samalla Israelin ja Palestiinan väliset jännitteet kiristyvät, ja tilanne kahden valtion mallin suhteen muuttuu alati monimutkaisemmaksi niin periaatteessa kuin arkielämänkin näkökulmasta. Miltä Israelin ja Palestiinan tulevaisuus näyttää, jos kahden valtion mallia ei saada toteutettua? Mistä kertoo, että esimerkiksi ihmisoikeusjärjestöjen tulkinta Israelista apartheid-valtiona on alkanut vahvistua? Asiantuntijavieraana jaksossa: Timo R. Stewart on Israelin politiikkaan erikoistunut vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa. __ Äänitys: 31.1.2023 Juontajat: Leonard Wilhelmus ja Sofia Blanco Sequeiros Editointi: Leonard Wilhelmus Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa. Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta
2/4/202346 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Megatrendit 2023: Mitä, missä, milloin?

Ilmastonmuutos, globalisaatio, kaupungistuminen. Näitä kaikkia on kutsuttu megatrendeiksi The Ulkopolitistissakin. Mitä megatrendit oikeastaan ovat? Megatrendit vilahtelevat julkisessa keskustelussa vähän väliä. Esimerkkejä riittää: milloin puhutaan kiertotaloudesta, milloin työn paikattomuudesta. Kyse on aina tulevaisuuden hahmottelusta – siitä, että juuri tämä asia muokkaa maailmaa peruuttamattomasti juuri nyt. Sitran Megatrendit 2023 -raportti hahmottelee yhteiskunnan tulevaisuutta viiden megatrendin kautta. Näihin kuuluvat luonnon kantokyvyn mureneminen, hyvinvoinnin haasteiden kasvu, koveneva demokratian kamppailu, digivallan kiihtyvä kilpailu ja talouden rakoileva perusta. Miten megatrendit auttavat ymmärtämään tulevaisuutta, ja miten ne eroavat heikoista signaaleista? Entä mitä tekemistä megatrendeillä on ulko- ja turvallisuuspolitiikan kanssa? Asiantuntijavieraana jaksossa: Sanna Rekola on strategian ja ennakoinnin asiantuntija Sitralla ja yksi Megatrendit 2023 -raportin kirjoittajista.
1/21/202331 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

The Joulupolitist – Käsittelyssä ulkopolitiikan vuosi 2022

Kuusen alla odottaa tänään The Ulkopolitist -podcastin joulujakso! 🎄Vuosi 2022 tuntui ulko- ja turvallisuuspoliittisesti monin paikoin turhankin eläväiseltä: Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Iranin veriset protestit, Kiinan ja Taiwanin jännitteet sekä ihmisoikeusloukkauksien ja korruptiosyytteiden tahraamat jalkapallon MM-kisat Qatarissa. Vuoden viimeinen podcast-jakso tarkastelee kuluneen vuoden ulko- ja turvallisuuspoliittisia tapahtumia. Samalla jaetaan palkintoja vuoden muistettavimmille henkilöille ja tapahtumille. Jakson myötä podcast toivottaa hyvää joulunaikaa ja uutta vuotta – palaamme mikrofonien ääreen vuodenvaihteen jälkeen!
12/17/202242 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Nainen! Elämä! Vapaus! – Iranin naisjohtoinen vastarinta

Iranin jo kolmatta kuukautta jatkuvissa protesteissa pääosaan ovat nousseet nuoret naiset. Heidän äänekäs vastarintansa Iranin viranomaisia kohtaan on kerännyt huomiota erityisesti sosiaalisessa mediassa, jossa tietoa protesteista välitetään videoin ja kuvin. Piileekö Iranin voimakkaissa protesteissa mahdollisuus aitoon muutosvoimaan vuosikymmenten sorron jälkeen? Vieraina ovat Lähi-idän politiikan tutkija Airin Bahmani ja Suomen Teheranin suurlähetystön päällikön sijainen Emmi Kulta. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Leonard Wilhelmus.
12/10/202242 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Avointen lähteiden tiedustelu: somekanavilta sodan tilannekartaksi

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on kestänyt yhdeksän kuukautta. Podcast-jaksossa puhutaan avointen lähteiden tiedustelusta ja Ukrainan sodasta. Mitä avointen lähteiden tiedustelu vaatii käytännössä? Mihin avointen lähteiden tiedustelu Ukrainassa kohdistuu? Asiantuntijavieraana sotahistorioitsija ja erikoistoimittaja Emil Kastehelmi. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Sofia Blanco Sequeiros.
11/26/202236 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Kaupungistuminen yhdistää uutta, vanhaa ja lainattua

Kaupungistuminen on globaali trendi, joka ei edelleenkään osoita laantumisen merkkejä. Kaupunkien korostuva asema lisää niin moninaisuutta kuin eriarvoisuutta, ja on alueellisen ja jopa valtiollisen politiikan keskiössä. Miten kaupunkikehitys vaikuttaa ilmastokriisiin, talouteen tai konflikteihin? Asiantuntijavieraina Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Ville Helminen sekä kaupunkiaktivisti ja yrittäjä Jalmari Sarla. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Annastina Haapasaari.
11/12/202251 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Yhdysvalloissa äänestetään demokratian tulevaisuudesta

Yhdysvaltojen demokratian tilaa mitataan marraskuun välivaaleissa. Kaksinapainen puoluejärjestelmä natisee liitoksissaan, kun republikaanipuolue ottaa uusia askeleita äärioikealle. Trumpin linjaa kannattavat poliitikot ovat voittaneet useat tärkeät esivaalit – paikoin myös demokraattien tuella. Podcastissa käsitellään Yhdysvaltojen välivaalien lähtöasetelmaa ja maan republikaanipuolueen kohtalokasta kehitystä. Mitä tapahtuu, kun maailman mahtavimman demokratian kansasta lähes puolet ei enää usko virallisiin vaalituloksiin? Vieraina jaksossa ovat Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen sekä The Ulkopolitistin toimitussihteeri ja Ylen ulkomaantoimittaja Ilmari Reunamäki. Jakson juontavat Leonard Wlhelmus ja Anni Lindgren.
10/29/202250 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Poliittinen satiiri kieltäytyy kunnioittamasta valtaa

Poliittinen satiiri pilkkaa valtaapitäviä, nauraa tekopyhyydelle ja raivaa tilaa monipuoliselle yhteiskunnalliselle ajattelulle. Välillä huumori ylittää kansainvälisen uutiskynnyksen, kun autoritääriset valtiojohtajat suuttuvat pilapiirtäjille ja pilkalle, joka valtiojohtoon kohdistuu. Vieraina pilapiirtäjä, sarjakuvataiteilija Ville Ranta ja käsikirjoittaja, tutkija Janne Zareff. Juontajina Sofia Blanco Sequeiros ja Annastina Haapasaari.
10/22/202251 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

The Europolitist: Globaali ruokaturva järkkyy – mitä tekee EU?

Ruoan maailmanmarkkinahinnat ampaisivat nousuun, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sen seuraukset tuntuvat erityisesti kaikkein köyhimmissä maissa, joiden ruokaturva oli jo valmiiksi heikko. The Europolitist -jaksossa keskustellaan ruokakriisistä, ja siitä, mitä kehitysyhteistyön jättiläinen EU tekee ruokaturvan vahvistamiseksi kansainvälisesti. Lisäksi jaksossa pureudutaan Afganistanin ruokaturvatilanteeseen, joka on yksi maailman vaikeimpia. Studiovieraina ovat Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi ja ulkoministeriön kehityspolitiikan neuvonantaja Sanna-Liisa Taivalmaa. Lisäksi insertissä kuullaan Marianna Francoa, joka on Euroopan unionin humanitaarisen avun ja pelastuspalveluasioiden pääosaston Afganistanin toimiston päällikkö. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Leonard Wilhelmus. Podcast on toteutettu yhteistyössä Euroopan unionin humanitaarisen avun ja pelastuspalveluasioiden pääosaston kanssa.
10/13/202253 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Monarkia – ihanne jatkuvuudesta vai konservatiivisuuden multihuipentuma?

Syyskuussa edesmennyttä kuningatar Elisabetia ja hänen valtakauttansa on viimeisten viikkojen aikana muistettu lämmöllä, mutta paikoin myös ristiriitaisin tuntein. Kruunun suhde Britannian kolonialistiseen menneisyyteen kuohuttaa, ja esiin on noussut myös muita kriittisiä ääniä monarkiaa kohtaan. Asiantuntijavieraina jaksossa Tampereen yliopiston dosentti Raita Merivirta ja Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettinen. Juontajina Leonard Wilhelmus ja Annastina Haapasaari.
10/1/202248 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kolumbia, kokaiini ja uuden vasemmiston nousu

Kolumbialaiset valitsivat presidentikseen entisen sissin Gustavo Petron kesällä 2022. Hänestä tuli maan ensimmäinen vasemmistolainen presidentti. Mitä vasemmiston nousu merkitsee maalle ja Latinalaiselle Amerikalle laajemmin? Millä tavalla Kolumbian asema merkittävänä kokaiinin tuottajana määrittelee maan politiikkaa? Vieraina jaksossa Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja Ylen Espanjan toimittaja Maija Salmi. Jakson juontavat Leonard Wilhelmus ja Sofia Blanco Sequeiros.
9/17/202251 minutes, 1 second
Episode Artwork

Taiwan tervehtii länttä, Kiina kiristelee hampaitaan

Taiwan nousi loppukesästä otsikoihin, kun se ajautui jälleen Kiinan ja Yhdysvaltain kädenväännön keskelle. Mitä Yhdysvallat ja Kiina haluavat Taiwanilta – tai toisiltaan? Syksyn ensimmäisessä podcast-jaksossa asiantuntijavieraina UPIn tutkijaprofessori Mikael Mattlin ja Capfulin konsultti, The Ulkopolitistin kirjoittaja Shiyu Miao. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Sofia Blanco Sequeiros.
9/3/202251 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

The Europolitist: Miten siviilejä voidaan suojella Ukrainan sodan keskellä?

Siviilien tilanne Ukrainassa helmikuun Venäjän hyökkäyksen jälkeen on lohduton: jopa 12 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa sodan vuoksi. Infrastruktuurin tuhot ovat mittavat, ja maahan jääneiltä ihmisiltä on evätty pääsy perustarpeisiin, kuten ruokaan, suojaan ja puhtaaseen veteen. Nyt käynnissä olevat toimet Ukrainassa siviilien suojelemiseksi ovat mittavin operaatio, joka EU:n siviiliväestön suojelun mekanismilla on koskaan toteutettu. Millaista apu on ja kuinka se saadaan perille? Asiantuntijavieraina EU:n hätäavun koordinointikeskuksen päivystävä virkamies Johannes Vara sekä kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntija ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Mikael Mattila. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.
8/18/202244 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

LIVE: Turvallisuusympäristö murroksessa – Mitä tekee Suomi?

Heinäkuussa 2022 järjestetyn Suomi Areena -tapahtuman tilaisuuteensa The Ulkopolitist kutsui Suomen eturivin turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita keskustelemaan vallitsevasta epävakaasta turvallisuustilanteesta Euroopassa. Asiantuntijoina mukana Mikael Wigell (Ulkopoliittinen instituutti), Pia Sarivaara (Ulkoministeriö), Heljä Ossa (Maanpuolustuskorkeakoulu) ja Rasmus Hindrén (Hybridiosaamiskeskus). Keskustelun juontaa The Ulkopolitistin päätoimittaja Annastina Haapasaari.
8/6/202243 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

UPT x UPI -erikoisjakso: Miltä näyttää Nato-Suomen tulevaisuus?

Kevään päätösjaksossa teemana on itseoikeutetusti Suomen Nato-jäsenyys. Erikoisjakso on toteutettu yhteistyössä Ulkopoliittisen instituutin kanssa. Asiantuntijavieraina Upin johtavat tutkijat Harri Mikkola ja Matti Pesu sekä The Ulkopolitistin Konfliktit ja turvallisuus -toimituksen kirjoittaja Emmi Mäkelä. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.
6/11/202254 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

LIVE: AUKIO – Eurooppalainen identiteetti ja globaali tulevaisuus nuorten silmin

Jaksossa pureudutaan kansainväliseen tulevaisuuteen nuorten näkökulmasta. Podcast on livetaltiointi keskustakirjasto Oodissa järjestetystä AUKIO-tapahtumasta, jonka teemoja ovat globaali muuttoliike, identiteetti ja eurooppalaisuus. Vieraina Hung Ly, Gurmann Saini, Nea-Bettina Baarman ja Olivia Mujunen. Paneelikeskustelun juontaa Annastina Haapasaari.
5/28/202259 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Mihin menet, EU? – Tarkastelussa Saksa, Ranska ja Italia

Sodan keskellä EU on yhtenäisempi kuin koskaan. Miltä unionin nykytila näyttää sen suurimpien maiden näkökulmasta? Vieraina jaksossa Juhana Aunesluoma ja Suvi Turtiainen. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Leonard Wilhelmus.
5/14/202245 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

The Ulkopolitist X Microsoft: Teknologisen murroksen haasteet kestävälle johtajuudelle

Tulevaisuuden johtajuuden tärkeimmät kysymykset liittyvät ympäristöön ja yhdenvertaisuuteen. Miten teknologinen murros ja teknologiajättien vallan kasvu vaikuttavat nuorten johtajien mahdollisuuksiin ratkoa näitä kysymyksiä? Vastauksia pohtivat Milja Köpsi, Janina Luoto, ja Jasmin Assulin. Juontajina Leonard Wilhelmus ja Tuomas Lähteenmäki. Keskustelu on tallenne The Ulkopolitistin ja Microsoftin yhteistyössä toteuttamasta Uuden ajan johtajuus -striimitapahtumasta maaliskuussa 2022.
4/30/202242 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

The Ulkopolitist X Microsoft: Deep Fakes, AI-trolls and Ever Weirder Cyber Threats

The global information space is changing at a tremendous speed. In this panel, we ask how young executives should adapt and lead in a fast changing cyber security environment where distinguishing between reality and fake is becoming ever more difficult. The panel features Laura Kankaala, Jarno M. Koponen and Jakub Kalenský as panelists and Tuomas Lähteenmäki and Annastina Haapasaari as hosts. The recording was made at Next Generation Visionary Leaders stream event co-organised by The Ulkopolitist and Microsoft Finland in March 2022.
4/30/202245 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

The Ulkopolitist X Microsoft: The Winner Takes It All – Miten big datan valta vastuuttaa?

Teknologiajäteillä on valtaa tänä päivänä jo enemmän kuin valtioilla. Miten nämä uudet toimijat mahtuvat maailmanpolitiikan kartalle ja kuinka niihin pitäisi suhtautua? Keskustelu on äänitetty The Ulkopolitistin ja Microsoftin yhteistyössä toteuttamassa Uuden ajan johtajuus -striimitapahtumasts maaliskuussa 2022. Panelisteina mukana ovat Maria Wasastjerna, Juha-Pekka Raeste, Susanna Mäkelä ja Stefan Lindström. Paneelin juontavat Leonard Wilhelmus ja Annastina Haapasaari.
4/30/202252 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

The Europolitist: Ilmastonmuutos moninkertaistaa humanitaarisen avun tarpeen

Ilmastokriisin vaikutukset tuntuvat jo nyt ja erityisen kriittisesti siellä, missä humanitaarista apua tarvitaan kaikkein eniten. Näillä, usein valmiiksi konflikteista ja köyhyydestä kärsivillä alueilla hätää pahentavat sään ääri-ilmiöt, kuten lumimyrskyt ja poikkeuksellinen kuivuus. Myös vaatimukset ekologiselle kestävyydelle on otettava humanitaarisissa operaatioissa ja infrastruktuurihankkeissa huomioon jo alusta saakka. Jakso julkaistaan Maan päivän (22.4.) kunniaksi yhteistyössä Euroopan unionin humanitaarisen avun ja pelastuspalveluasioiden pääosaston kanssa. Asiantuntijavieraina jaksossa viestintäpäällikkö Petra Pereyra EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosastolta sekä Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen vaikuttamistyön ja viestinnän asiantuntija Pekka Reinikainen. Lisäksi jaksossa kuullaan CARE-avustusjärjestön maajohtajan Jolien Veldwijkin sekä OXFAMin ohjelma-asiantuntija Salwa Almehdin inserttihaastattelut humanitaarisen avun kenttätyön parista Syyriasta. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Leonard Wilhelmus.
4/21/202254 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Ulkoistuksista tehokkuutta ja bisneksistä kulisseja – Millainen on kaupallinen turvallisuusala?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostattanut jälleen keskustelua yksityisten sotilas- ja turvallisuusalan yritysten roolista sodankäynnissä. Kansainvälisissä sopimuksissa varsinaisilla palkkasotureilla on rikollisen asema, mutta käytännössä sodissa hyödynnetään laajaa kirjoa ei-valtiollisten, kaupallisten turvallisuusalan yritysten palveluita. Mitä ovat nykyaikaiset yksityiset sotilas- ja turvallisuuspalvelut ja millainen niiden rooli on Ukrainan sodassa? Erityisen suurta huomiota on saanut pahamaineinen venäläinen Wagner-ryhmä, jonka sotilaiden on raportoitu taistelevan myös Ukrainassa. Mitä ryhmästä tiedetään ja mikä merkitys sillä on Venäjän ulko- ja turvallisuuspoliittisten tavoitteiden ajamisessa? Asiantuntijavieraana jaksossa on Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Leonard Wilhelmus.
4/16/202248 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Ilmastokriisi ja sodat ruokkivat toisiaan

Ilmastonmuutos etenee tuoreimman IPPC-raportin mukaan kiihtyvällä vauhdilla sodista ja pandemioista piittaamatta. Miten ilmasto- ja ympäristökysymykset kytkeytyvät turvallisuuspolitiikkaan? Vieraina jaksossa Emma Hakala ja Petja Pelli. Jakson juontaa Leonard Wilhelmus.
4/2/202249 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Arktisen alueen tuho ja toivo – Miltä näyttää arktinen tulevaisuus?

Arktinen alue on tulevaisuuden maailmanpolitiikalle yhä tärkeämpi näyttämö. Millainen kuva arktisesta piirtyy tänään ja huomenna? Asiantuntijavieraina jaksossa Nina Brander ja Johannes Roviomaa. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.
3/19/202244 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ukrainan sota päättää sinisilmäisyyden aikakauden Euroopassa

Vladimir Putinin hyökkäys Ukrainaan on tiivistänyt Euroopan rivit ennennäkemättömällä tavalla, mutta sota luo pitkän varjon lännen politiikkaan. Podcastissa asiantuntijavieraina UPIn Tyyne Karjalainen ja HS:n Pekka Hakala. Juontajina jaksossa Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.
3/5/202247 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Muodin ja politiikan kudelma on tiivis

Pukeutuminen on politiikkaa. Osaltaan muoti voi olla äänitorvi poliittisille liikkeille ja toisaalta vahvistaa vanhoja valtarakenteita. Vieraina jaksossa Ervin Latimer ja Annamari Vänskä. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Leonard Wilhelmus.
2/19/202245 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Susidiplomaatteja ja uusi silkkitie – Mistä on Kiinan ulkopolitiikka tehty?

Pekingin talviolympialaiset kääntävät katseet Kiinaan ja moniin ihmisoikeusrikkomuksiin sen rajojen sisällä. Massiivinen sensuurikoneisto pyrkii kontrolloimaan kansaa, jolla voi olla epäilyksensä hallinnon toimista, mutta jota ohjaa myös syvä ylpeys maastaan. Kiina haluaa lisää tunnustusta maailman mahtina Yhdysvaltojen rinnalla. Asiantuntijavieraina Jyrki Kallio ja Ville Similä. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Leonard Wilhelmus.
2/5/202249 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Toimittajana Afrikassa – Ihmisen kokoisia tarinoita kokonaisesta mantereesta

Millaista on raportoida ainoana suomalaisena Afrikasta? Toimittaja Liselott Lindström valottaa työssään maanosaa nälänhätälukujen ja kriisiuutisoinnin sijaan kertomalla pienempiä, ihmisen kokoisia tarinoita. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.
1/22/202242 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Jouluspesiaali: Mikään ei ole ikuista – paitsi The Ulkopolitist

Kauden päätösjakso tuo ensimmäistä kertaa podcastin juontajanelikon saman pöydän ääreen. Jaksossa keskustellaan kuluneen vuoden puhuttaneimmista kansainvälisiä ilmiöitä ja kiinnostavimmista ulkopolitiikan vaikuttajista.
12/18/202134 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Venäjä lisää kierroksia ulkopolitiikassaan – ja tietää sen toimivan

Kuluneen vuoden aikana Venäjä on lisännyt vaikuttamistaan Itä-Euroopan rajoilla, joista sotilaallinen aktiivisuus Ukrainan itärajalla on näkyvimpiä esimerkkejä.  Mihin Venäjä pyrkii kasvattamillaan jännitteillä ja vastakkainasettelulla? Vieraina jaksossa Katri Pynnöniemi ja Sinikukka Saari. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
12/11/202140 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

The Europolitist: Yhdessä erikseen - mistä eurooppalaisuus on tehty?

The Europolitistin päätösjaksossa pohditaan, kuinka EU voisi ottaa näkyvämmin johtajuutta eurooppalaisten arvojen ja perusoikeuksien puolustamisessa. Yhteistyössä The Ulkopolitistin ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa tuotettu The Europolitist -podcast nostaa esiin neljä polttavinta kysymystä Euroopan unionin tulevaisuudesta. Ohjelman viimeisessä jaksossa paneudumme eurooppalaisen identiteetin murrokseen ja unionin yhteisöllisyyttä haastaviin ajankohtaisiin tapahtumiin. Kysymme, miltä haluamme eurooppalaisuuden tulevaisuudessa näyttävän ja kuinka puolustamme meille tärkeitä periaatteita, kuten oikeusvaltiota. Vieraina Euroopan parlamentin jäsen Petri Sarvamaa ja akatemiatutkija Timo Miettinen, jonka uusi kirja ‘Eurooppa - poliittisen yhteisön historia’ on julkaistu kuluvan syksyn aikana. Parhaillaan käynnissä oleva Euroopan tulevaisuuskonferenssi hahmottelee suuntaviivoja EU:n tulevaisuudelle. Samoja tulevaisuuskonferenssin aiheita käsitellään The Europolitist -podcast-sarjassa. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
12/2/202152 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Meemien paikka on nyt myös politiikassa

Meemit muovaavat maailmanpolitiikkaa kiihtyvällä tahdilla. Mitä uhkia ja mahdollisuuksia huumorikuvien yhteiskunnallinen vaikutusvalta kätkee alleen? Jaksossa asiantuntijavieraana tutkija, MEMEPOL-hankkeen vetäjä Saara Särmä. Juontajina Anni Lindgren ja Leonard Wilhelmus.
11/27/202139 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

The Europolitist: Pysyykö EU datatalouden kyydissä?

Europolitistin kolmannessa jaksossa perehdytään EU:n digitaaliseen siirtymään ja sen aiheuttamiin yhteiskunnallisiin muutoksiin vuoteen 2030 mennessä. Yhteistyössä The Ulkopolitistin ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa tuotettu The Europolitist -podcast nostaa esiin neljä polttavinta kysymystä Euroopan unionin tulevaisuudesta. Ohjelman kolmannessa jaksossa selvitämme, mitä paljon puhuttanut EU:n digitaalinen vuosikymmen käytännössä tarkoittaa? ja miksi valmistautuminen datatalouteen on juuri nyt kaikkien huulilla? Pohdimme myös ovatko EU:n pyrkimykset osoittaa digitaalista johtajuutta tarpeeksi kunnianhimoiset, ja miltä datatalouden määrittämä tulevaisuus itseasiassa näyttää? Vieraina tässä jaksossa ovat Euroopan parlamentin jäsenet Miapetra Kumpula-Natri ja Elsi Katainen sekä vanhempi asiantuntija Johannes Anttila ajatushautomo Demos Helsingistä. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
11/25/202144 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

The Europolitist: Kestääkö EU:n kantti ilmastohätätilan edessä?

Europolitistin toisessa jaksossa analysoimme EU:n ilmastojohtajuuden kunnianhimoa ja unionin kykyä vastata aikamme suurimpaan haasteeseen. Yhteistyössä The Ulkopolitistin ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa tuotettu The Europolitist -podcast nostaa esiin neljä polttavinta kysymystä Euroopan unionin tulevaisuudesta. Ohjelman toisessa jaksossa kysymme onko EU:sta ilmastojohtajaksi, mitkä olivat Glasgow’n ilmastokokouksen tärkeimmät onnistumiset ja miltä kokouksen ratkaisut näyttävät ilmasto-oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Olisiko jo aika valita EU:lle korkea ilmastolähettiläs? Vieraina Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen ja Glasgow’n ilmastokokouksessa Suomen valtuuskunnassa mukana ollut vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen, Sitrasta. Parhaillaan käynnissä oleva Euroopan tulevaisuuskonferenssi hahmottelee suuntaviivoja EU:n tulevaisuudelle. Samoja tulevaisuuskonferenssin aiheita käsittelemme myös tässä podcast-sarjassa. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.
11/18/202151 minutes, 1 second
Episode Artwork

Japani – Kulisseihin jäävä Tyynenmeren suurvalta

Globaali suurvaltakilpailu suuntautuu entistä voimakkaammin Itä-Aasiaan, mutta Japanin alueellinen merkitys nousee harvoin otsikoihin. Mikä on kulisseihin jäävän Tyynenmeren suurvallan rooli ja merkitys alueella? Vieraina jaksossa ovat Silja Keva Turun yliopiston Itä-Aasian koulutus- ja tutkimuskeskuksesta ja Ulkopolitistin Itä-Aasian ja Tyynenmeren toimitussihteeri Eero Tuorila. Jakson juontavat Leonard Wilhelmus ja Tuomas Lähteenmäki.
11/13/202151 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

The Europolitist: Onko EU valmiina muuttuvaan globaaliin valtapeliin?

Syksyn ensimmäisessä Europolitist-podcastissa sukelletaan EU:n muuttuvaan rooliin moninapaisessa maailmassa, ja kysytään, miltä EU:n globaali johtajuus näyttää uusien haasteiden edessä. Aiheesta ovat keskustelemassa Euroopan parlamentin jäsenet Alviina Alametsä ja Laura Huhtasaari sekä Tampereen yliopiston tutkimusjohtaja Hanna Ojanen. Jakso on toteutettu yhteistyössä Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa.
11/11/202157 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Haaveena Kavaku tai JPO-ohjelma? Tarkastelussa reitit kansainvälisille urapoluille

The Ulkopolitistin urajaksossa tarkastelussa ovat ulkoministeriön kansainvälisten asioiden valmennuskurssi Kavaku sekä YK:n apulaisasiantuntijaohjelma (JPO). Vieraina jaksossa ovat UM:n Elisa Norvanto sekä YK:n apulaisasiantuntijaohjelman Lyydia Mäkinen ja Nathaly Guzmán Figueroa. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.
10/30/202158 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Viehko mutta vaarallinen nostalgia

Nostalgian voima vaikuttaa maailman asentoon ja poliittiseen järjestykseen monin eri tavoin. Populistiset valtiojohtajat viittaavat usein maansa menneisyyden suuriin päiviin, toivoen voivansa tuoda ne takaisin. Toisaalta nostalgiaa tapahtuu koko ajan kulttuurissa ja politiikassa myös enemmän vaivihkaa. Menneiden aikojen haikailussa piilee poliittisia vaaroja, mutta nostalgisoiden voidaan myös käsitellä yhteisöjen traumoja. Millaisia erilaisia olomuotoja nostalgia ottaa tänä päivänä ja kuinka ne meihin vaikuttavat? Vieraana tutkija, kirjailija Antto Vihma. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Leonard Wilhelmus.
10/16/202142 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Merkelin jälkeinen Saksa tasapainottelee perinteiden ja mullistusten välillä

Saksassa puhaltavat uudet tuulet, kun 16 vuotta maata hallinnut liittokansleri Angela Merkel siirtyy syrjään. Miltä näyttää Saksan poliittinen tulevaisuus? Vieraina jaksossa tutkija Kimmo Elo ja toimittaja Anna Saraste. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Leonard Wilhelmus.
10/2/202149 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

100. jakso – Kuinka ulkomaanuutisointi voi 2020-luvulla?

The Ulkopolitist -podcastin 100. jaksossa sukelletaan ulkomaanuutisoinnin nykypäivään 2020-luvun Suomessa. Mikä on kirjeenvaihtajien työn merkitys totuudenjälkeisessä ajassa? Vieraana jaksossa ovat HS:n Anna Liina Kauhanen, Ylen Erkka Mikkonen ja MTV:n Mari Karppinen. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Tuomas Lähteenmäki.
9/18/202145 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Afganistanin humanitaarinen hätähuuto

Jatkuuko kansainvälinen hätäapu Afganistaniin Talibanin astuessa valtaan? Studiossa vieraana Anne Haaranen, Pelastakaa Lapset ry:n kansainvälisten ohjelmien johtaja, Ilona Kuusi, väitöskirjatutkija Helsingin Yliopisto ja Zahra Karimy, ilmastoaktiivi ja toimittaja. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.
9/4/202140 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Seurasitko näitä? Kevään kiinnostavimmat ulkopolitiikan puheenaiheet

The Ulkopolitist -podcastin kauden päätösjakso summaa kevään tärkeimmät kansainvälispoliittiset tapahtumat ja kehityskulut sekä raottaa jo verhoa ensi syksyyn. Asiantuntijavieraina kolme kansainvälisiä ilmiöitä ja ulkopolitiikkaa aktiivisesti seuraavaa toimittajaa. Mukana STT:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Heta Hassinen, STT:n ulkomaantoimittaja Sanna Raita-aho sekä Kauppalehden ja Talouselämän uutispäällikkö, tuleva New Yorkin kirjeenvaihtaja Janne Soisalon-Soininen. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.
6/26/202136 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hyvä, paha govcoin – mistä kansallisissa digivaluutoissa on kyse?

Lohkoketjuihin perustuvien kryptovaluuttojen rinnalle on noussut uusi ilmiö: “govcoinit” eli valtioiden omat digivaluutat. Mitä se merkitsee, ja onko ilmiöllä itse asiassa paljoakaan tekemistä kohuttujen kryptojen kanssa? The Ulkopolitistin uusimmassa podcastissa perehdytään virtuaalivarojen trendeihin ja heikkoihin signaaleihin kansainvälisen politiikan kehyksessä. Vieraina jaksossa ovat digitalisaation neuvonantaja Aleksi Grym Suomen pankista sekä finanssineuvos Miki Kuusinen valtiovarainministeriöstä. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.
6/19/202146 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Miltä maailma näyttää zoomereiden valtakaudella?

The Ulkopolitistin uusimmassa podcastissa keskustellaan johtajuudesta ja politiikan tekemisestä nuorten sukupolvien silmin. Asiantuntijavieraina jaksossa ovat YK-nuorisodelegaatti Katri Leppälaakso, SYL:n puheenjohtaja Annika Nevanpää sekä Mixed Finns -yhteisön perustaja, Helsingin yliopiston SoCo-järjestön aktiivi Janina Ojala. Juontajina Anni Lindgren ja Tuomas Lähteenmäki. Jakso julkaistaan yhteistyössä HS Vision kanssa.
6/5/202150 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Israelin ja Palestiinan tilanteen tulkinta on murroksessa

Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin luenta on päivittynyt, mutta tarpeeksi voimakasta tahtoa tai yksimielisyyttä tilanteen muuttamiseksi ei kansainvälisellä yhteisöllä ole. Millaista tulevaisuutta alueelle uskaltaa toivoa? Podcast-jakso käsittelee Israelin ja Palestiinan tilanteeseen liittyviä narratiiveja pintaa syvemmältä. Vieraina ovat professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta ja ulkomaantoimittaja Jukka Huusko Helsingin Sanomista. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.
5/22/202141 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Urheilun politiikkaa määrittää uusi pelin henki

Urheilu on poliittisen pelikentän jatke, mutta onko yhteiskuntaa mahdollista muuttaa urheilukentiltä käsin? The Ulkopolitistin podcastissa urheilun ja politiikan yhteydestä ovat keskustelemassa Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, urheilutoimittaja Reetta Meriläinen sekä Likesin erikoistutkija Kati Lehtonen. Haastattelussa myös jalkapalloilija Riku Riski. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Tuomas Lähteenmäki. Jakso julkaistaan yhteistyössä HS Vision kanssa.
5/8/202143 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Venäjä näytti Ukrainassa sotilaallista voimaa, mutta kenelle?

Venäjän poliittisella kentällä on tapahtunut paljon viime viikkojen aikana. Maa huolestutti läntiset johtajat sotaharjoituksellaan Itä-Ukrainan rajalla ja Krimin niemimaalla, jonne se marssitti EU:n arvioiden mukaan yli 100 000 sotilasta. Välejä lännen kanssa kiristää myös oppositiojohtaja Navalnyin kohtelu. Kuluvan viikon keskiviikkona presidentti Putin kehotti linjapuheessaan ulkovaltoja olemaan puuttumatta Venäjän asioihin. Venäjä näyttää ulkopoliittista valtaansa, mutta kenelle voimannäyttö on suunnattu ja miksi juuri nyt? Asiantuntijavieraina Katri Pynnöniemi Helsingin yliopistosta ja Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä tutkija Henri Vanhanen Ulkopoliittisesta instituutista. Lisäksi kuullaan tutkija Johanna Suhosen haastattelu Itä-Ukrainasta. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.
4/24/202142 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Antirasistisen työn hedelmät kerätään, kun tavoitteet kääntyvät politiikaksi

Rasismin vastaisessa taistelussa eletään murroskautta. Miten käsillä oleva muutosvoima saadaan virtaamaan poliittiseen päätöksentekoon saakka? Jaksossa aiheesta keskustelemassa ovat THL:n tutkimuspäällikkö Shadia Rask sekä Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren. Podcast julkaistaan yhteistyössä HS Vision kanssa.
4/10/202149 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Luonto katoaa, miten reagoi yritysmaailma?

Globaalilla taloudella on merkittävä vaikutus luonnon monimuotoisuuteen. Kenellä lopulta on käsissään ratkaisun avaimet luontokadon estämiseksi? Jaksossa taloudesta ja biodiversiteetistä ovat keskustelemassa Sitran Mari Pantsar ja työeläkeyhtiö Varman Hanna Kaskela. Juontajina Anni Lindgren ja Tuomas Lähteenmäki.
3/27/202135 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Trollit, QAnon ja koronadenialistit ovat saman ämpärin äärellä

Millaisia trollauksen ilmentymiä tavataan eri maailmankolkissa? Podcastissa informaatiovaikuttamisesta keskustelevat Trollauksen maantiede -luentokurssin vierailevat luennoitsijat Janne “Rysky” Riiheläinen ja Juho Kotakallio sekä kurssin järjestäjä Risto Sarvas. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren. Podcast julkaistaan yhteistyössä HS Vision kanssa.
3/20/202146 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Teknologiajättien aikakausi on vasta alussa

The Ulkopolitistin uusimmassa jaksossa sukelletaan pohtimaan teknologiajättien kasvavaa valtaa ja sitä, uhkaavatko suuryritykset toimintatavoillaan jo demokratiaa. Teknologiajättien vallasta ovat jaksossa keskustelemassa Maailman 50 vaarallisinta yhtiöitä -kirjan kirjoittanut Helsingin Sanomien taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste sekä erityisasiantuntija Aleksi Kopponen valtiovarainministeriön julkisen hallinnon ICT-osastolta. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki. Yhteistyössä HS Visio.
3/13/202143 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Navalnyi antaa oppositiolle virtaa mutta ei suuntaa

Oppositiojohtaja Navalnyin tapaus on nostanut tarkasteluun Venäjän kansalaisoikeuksien tilan. Tyytymättömyys lietsoo Venäjän oppositiota ja kansalaisaktivismia, mutta ei kuitenkaan anna sille selkeitä suuntaviivoja tulevaisuuteen. Mitä muutos vaatisi? Jaksossa asiantuntijavieraina toimittaja Kerstin Kronvall ja tutkija Teemu Oivo. Juontajina Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.
2/27/202149 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Juntta on viemässä Myanmarin takaisin pimeyteen

Miksi Myanmarin armeija eli Tatmadaw kaappasi vallan juuri nyt, ja kuinka maan kansalaiset ovat reagoineet maata pitkään hallinneen Aung San Suu Kyin ja muiden maan johtohahmojen pidättämiseen? Analyysissa Myanmarin kriittinen sisäpoliittinen tilanne, Kiinan vaikutusvallan kasvu ja Rohingya-vähemmistön syvenevä ahdinko. Jaksossa asiantuntijavieraina Johannes Vierula, johtava projektipäällikkö Suomen Lähetysseuran Myanmarin rauhanhankkeessa, sekä Olli Ruohomäki, vieraileva johtava asiantuntija Ulkopoliittisessa instituutissa. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
2/13/202146 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Venäjän puolustusteollisuuden kehitystä hidastaa laaja korruptio

Laaja korruptio jyrsii Venäjän puolustusteollisuuden kasvua, mutta sen strategisena suuntana on silti avaruus. Miten tämä naapurimaallemme keskeinen teollisuuden ala kehittyy lähitulevaisuudessa? Haastattelussa vieraileva tutkija Etyj-akatemiasta, Karoliina Rajala ja Venäjän asevoimien materiaalisen suorituskyvyn kehittämiseen erikoistunut tutkija sekä konsultti Aleksi Päiväläinen. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
1/30/202135 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Kongressin valtaus, rasismi ja vaihtoehtoinen totuus – Yhdysvaltain arki murroksessa

Loppiaisen mellakka on konkreettinen todiste Yhdysvaltoja jo pitkään vaivanneiden salaliittoteorioiden, vaihtoehtoisten totuuksien ja polarisaation olemassaolosta. The Ulkopolitistin kevätkauden avausjaksossa pureudutaan Yhdysvaltojen viimeaikaisiin tapahtumiin sekä maan arkeen mullistusten keskellä. Asiantuntijavieraana on Yhdysvalloissa asuva valokuvaaja Uwa Iduozee ja jakson juontaa Anni Lindgren.
1/16/202138 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Miten vuosi 2020 on muovannut maailmanpolitiikkaa?

Podcastin syyskauden päätösjaksossa muistellaan kulunutta vuotta ja pohditaan, kuinka poikkeuksellinen vuosi on muuttanut maailmanpolitiikkaa ja kansainvälisiä suhteita. Millaiselta pohjalta ponnistamme ensi vuoteen? Jakson asiantuntijavieraina ovat maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Pekka Mykkänen. Jakson juontaa Anni Lindgren.
12/19/20201 hour, 30 seconds
Episode Artwork

Maanpuolustustahto on notkahtanut laskuun

Olisiko aika päivittää ja monipuolistaa käsityksiämme siitä, mitä maanpuolustustahto tarkoittaa tänä päivänä? Studiossa vieraina Teemu Häkkinen, tutkija Jyväskylän yliopisto, Miina Kaarkoski, tutkija Maanpuolustuskorkeakoulu (MPKK) ja Teemu Tallberg, sotilassosiologian professori, MPKK. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
12/12/202044 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Jihadistisen liikkeen verkostot ovat laajemmat kuin koskaan ennen

Terrori-iskujen synkät pilvet peittivät alleen lukuisia Euroopan kaupunkeja viime vuosikymmenen aikana, luoden pelkoa ja levittäen tietoisuutta jihadismista uudessa mittakaavassa. Tänään jihadismin tumma pilvirintama repeilee, mutta ei katoa mihinkään: liikkeen verkostot ovat globaalimmat kuin koskaan. Podcastissa vieraina ovat Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen ja jihadismin tutkija Juha Saarinen. Jakson juontaa Annastina Haapasaari.
11/28/20201 hour, 9 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Suomi! Suomi! Suomi! - Leikkuupöydällä tuore ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko

Mikä on Suomen näkemys ulko- ja turvallisuuspoliittisesta maailmantilanteesta, ja kuinka siitä voisi kertoa kiinnostavammin? Studiossa vieraana Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Henri Vanhanen ja Johanna Ketola. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
11/21/202039 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Ilmastokriisi, Elokapina ja kansanvalta – Voiko demokratia hyötyä aktivismista?

Ilmastokriisi haastaa paitsi tulevaisuuttamme myös demokratian lainalaisuuksia. Elokapina-liike käyttää väkivallatonta suoraa toimintaa ja kansalaistottelemattomuutta viestiessään ilmastokatastrofista. The Ulkopolitistin podcast-jaksossa pohditaan, millainen tila Suomen nykydemokratiassa on aktivismille. Voiko suora toiminta auttaa tuulettamaan vanhoja rakenteita? Vieraana jaksossa ovat Elokapinan kapinallinen Anton Keskinen ja Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Julia Jousilahti. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.
11/14/202046 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Vaalivilppiväitteet, twittermyrskyt ja Bidenin kampanjan hiljaisuus - Mistä nämä vaalit muistetaan?

Mistä vuoden 2020 Yhdysvaltain presidentinvaalit tullaan muistamaan, kuinka vaali-ilta eteni ja miten tästä eteenpäin - eikö seuraava presidentti olekaan Joe Biden? Studiossa vieraana Julia Mäklin, Amcham, Maria Annala, Ulkopoliittinen instituuti, Patrik Gayer, Miltton. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki
11/7/20201 hour, 9 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Mustien elefanttien marssi maailmanpolitiikkaan

Maailma moninapaistuu ja järjestyksen sääntöpohjaisuus säröilee. Liu’umme maailmanpolitiikassa kohti yhä jännitteisempää tilaa, jota voisi kutsua jo uudeksi kylmäksi sodaksi. Valtioiden kiristyvien välien lisäksi näköpiirissä on niin kutsuttuja X-riskejä: uhkia, jotka voivat vaarantaa ei vain yksittäisten valtioiden, vaan koko ihmiskunnan tulevaisuuden. Suurvaltakilpailuun liitettävän nollasummapelin säännöin pelaaminen synnyttää paradoksin, kun kyse on koko ihmiskunnan yhteisistä asioista. Kansallisvaltioiden tulee oppia pelaamaan useampaa peliä yhtäaikaisesti ja määriteltävä toimijuuttaan myös uusiksi. Muun muassa näihin teemoihin syventyy Hiski Haukkala uudessa kirjassaan Suuren pelin paluu – Suomen tulevaisuus kriisien maailmassa. Podcast-jaksossa Haukkala avaa ja tiivistää kirjan keskeisiä teemoja ja käsitteitä. Jakson on toimittanut ja juontaa Annastina Haapasaari.
10/31/20201 hour, 2 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Kirjeenvaihtajana Venäjällä - mitä jokaisen tulisi tietää?

Minkälaisen maailmankuvan Venäjän valtamedia piirtää? Miten tulkinta eroaa omastamme? The Ulkopolitist haastattelussa YLE:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
10/17/202046 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Presidentti Halonen peräänkuuluttaa feministisen ulkopolitiikan merkitystä

The Ulkopolitistin erikoisjaksossa presidentti Tarja Halonen kertoo näkemyksensä feministisen ulkopolitiikan merkityksestä, asemasta ja maineesta nyky-yhteiskunnassa. Presidentti Haloselle feministisessä ulkopolitiikassa on kyse ennen kaikkea laajasta turvallisuuskäsityksestä, jota suomalaisessa ulkopolitiikassa presidentin mukaan toteutetaan jo nyt: ”Me teemme sitä vähän niin kuin vaivihkaa, mutta ei tekisi pahaa, vaikka tässä suhteessa oltaisiin avoimempiakin”. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.
10/3/202026 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Varastetut vaalit synnyttivät kansalaisyhteiskunnan Valko-Venäjälle

Tyytymättömyys presidentinvaalin lopputulokseen on saanut aikaan ennennäkemättömän kansalaisyhteiskunnan nousun Valko-Venäjällä. Mielenosoitukset Minskissä ovat keränneet kerralla kaduille yli 100 000 ihmistä, ja protesteista on jo muodostunut viikoittainen tapa. Valtio on vastannut kansalaisyhteiskunnan nousuun väkivallalla, jonka muodot ovat olleet erityisen rajuja kohdistuessaan uuden opposition koordinaationeuvoston johtohahmoihin. Lähes kolme vuosikymmentä vallassa ollut presidentti Aljaksandr Lukašenka ei ole ilmaissut olevansa protestoinnista huolissaan, vaikka onkin nähtävissä, että hänen valtansa legitimiteetti on aikaisemmasta yhä heikentynyt. Venäjän presidentti Putin on toistaiseksi ilmaissut tukensa nykyiselle presidentille. Syksyn 2020 toisessa podcast-jaksossa paneudutaan Valko-Venäjän protestiaaltoon, alueen demokratiakehitykseen sekä Venäjän toimiin lähinaapureidensa politiikan, talouden ja kulttuurin areenoilla. Vieraina jaksossa ovat Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen sekä vapaa toimittaja Tuukka Tuomasjukka. Jakson juontaa Annastina Haapasaari.
9/19/202034 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Datantaju - luemmeko kaikki kohta samoja uutisia?

Tekoälyn ottaessa harppauksia uutistoimituksissa, The Ulkopolitist pohtii katoaako vai kasvaako mahdollisuutemme valita sitä, mitä feediltämme luemme? Kauden ensimmäisen jakson vieraana Yle News Labin Head of AI and Personalization, Jarno M. Koponen. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
9/5/202033 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Kauden päätös: Analyysin voima muuttuvassa mediakentässä

Minkälainen on asiantuntijuuteen ja faktoihin perustuva sekä vapaaehtoispohjalta toimiva verkkolehti 2020-luvulla? Kuinka erottautua ja pysyä ajankohtaisena nopeassa median muutoksessa? Kauden viimeisessä jaksossa The Ulkopolitistin studioon saapuu lehden väistyvä päätoimittaja Anna Tervahartiala ja pestissä loppukeväästä aloittanut Mari Fabritius. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki
6/27/202030 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ulkovaltojen presenssi Afrikassa korostaa alueen omaa toimijuutta

Afrikka mantereena näyttäytyy yhä tärkeämpänä strategisena alueena ulkovalloille. Kiina on 2000-luvun alusta lisännyt presenssiään mantereella, mikä on kutsunut kilpailuun myös muita valtioita. Ulkomaiset toimijat käyvät kilpailua luonnonvaroista ja rakentavat mantereelle infrastruktuuria. Tämä mahdollistaa monille Afrikan maille paljon ja tuo niille uudenlaista valinnanvapautta, mutta toisaalta investoinnit voivat ajaa niitä myös velkavankeuteen. Afrikan valtioiden kanssa käytävä diplomatia on monipuolistunut ja uudistunut. Kilpailua käydään myös siitä, kuka saa Afrikan valtiot ja niiden äänet puolelleen multilateraalisessa järjestelmässä ja kansainvälisissä organisaatioissa. Myös mantereen oma toimijuus vahvistuu. Afrikan unionin tiivistynyt yhteistyö, panafrikkalainen ideologia ja kriittisyys perinteistä kehitysyhteistyötä kohtaan kertovat osaltaan myös mantereen tulevaisuudenkuvista ja afrikkalaisen identiteetin kehityssuunnasta. Studiossa asiantuntijavieraina Annmarie Kiiskinen ja Eva Nilsson. Jakson juontaa Annastina Haapasaari.
6/20/202038 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Onko lehdistön asema muuttumassa USA:ssa pysyvästi?

Viime viikkoina kymmenet tuhannet ihmiset ovat siirtyneet kaduille ja osoittaneet mieltään Yhdysvalloissa. Uusimmassa jaksossa kuulemme New Yorkista käsin, miten protesteista on raportoitu ja kuinka tilanne vaikuttaa presidentinvaalien asetelmiin. Haastattelussa Kauppalehden ulkomaankirjeenvaihtaja Emil Elo New Yorkista. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
6/6/202023 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Viekö Suomi aseita konfliktialueille?

Suomi vei aseita ja muita puolustustarvikkeita vuonna 2018 hieman yli 205 miljoonalla eurolla maailmalle. Mitkä yritykset aseita vievät ja päätyvätkö kotimaiset puolustustarvikkeet myös konfliktialueille? Vieraana Kari Paasonen, toiminnanjohtajan sijainen, Saferglobe ajatushautomo. Mikko Räkköläinen, kansainvälisen politiikan jatko-opiskelija Tampereen yliopistossa. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki
5/30/202032 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haluaa Suomen ulkopolitiikalta tuloksia

Erikoisjaksossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö pohtii suomalaisten ulkopoliittisen osaamisen nykytilaa ja kykyämme selvitä koronaepidemian yli sekä nostaa esiin jäljellä olevan presidenttikautensa keskeisiä tavoitteita. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.
5/16/202028 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Al-Holin leiri, Isis-vankilat ja Koillis-Syyrian sekasorto

Uusimmassa jaksossa palkittu YLE:n ulkomaankirjeenvaihtaja Antti Kuronen kertoo uudesta ‘Vuosi al-Holissa’ -dokumentista ja Koillis-Syyrian sopeutumisesta Isisin kalifaatin jälkeiseen aikaan. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
5/2/202038 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Miltä näyttää COVID19-pandemian jälkeinen maailma?

Koronavirus valtasi planeetan keväällä 2020 ja ulotti vaikutuksensa yhteiskunnan jokaiseen osa-alueeseen. Pandemian aiheuttama inhimillinen kärsimys on suurinta kehittyvissä maissa, mutta myös esimerkiksi Euroopassa kriisi pistää koville sekä Euroopan Unionin eheyden että kansallisvaltioiden omat kriisivalmiudet. Kuinka kriisi vaikuttaa suoraan jo nyt ja toisaalta viiveellä ihmisten poliittiseen käyttäytymiseen ja asenteisiin kansainvälistä yhteistyötä kohtaan? Millaisia suurvaltapoliittisia keikahduksia voidaan aistia, ja kuinka pandemia muuttaa valtioiden välistä luottamusta? The Ulkopolitist -podcastin uusin jakso käsittelee COVID19-pandemian seurauksia taloudelle, ympäristölle ja poliittiselle ilmapiirille Euroopassa ja globaalisti. Studiossa asiantuntijavieraina Ilona Lahdelma ja Vesa Ahoniemi, juontajana Annastina Haapasaari.
4/18/202036 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Europolitist LIVE – Kohti tekoälykästä Eurooppaa

Millaista tekoälypolitiikkaa Euroopassa halutaan ajaa? Paneelikeskustelussa ajatuksia vaihtavat Laura Myllymäki Ulkopolitiikka-lehdestä, Hanna Hagström Reaktorilta sekä Jarmo Oikarinen Euroopan parlamentin Suomen-toimistosta. Juontajina toimivat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
4/4/202053 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Demokraattisen puolueen neljän vuoden piina

Minkälaisella taktiikalla Yhdysvaltojen demokraattinen puolue koittaa kammeta Trumpin vallasta, vai hoitaako koronavirus kenties senkin? Studiossa vieraana konsultti Patrik Gayer, Miltton ja Julia Mäklin, yhteiskuntasuhteiden vastaava businessverkosto Amchamissa. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
3/21/202032 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Oliko talvisodan päättyminen pettymys?

Talvisodan päättymisestä tulee perjantaina 13.3. kuluneeksi 80-vuotta. Miten sodan loppuminen otettiin vastaan kotirintamalla, ja miksi niin moni suomalaisista odotti sodan päättymiseltä toisenlaista tulosta? Studiossa vieraana historian professorit Maria Lähteenmäki, Itä-Suomen yliopisto ja Henrik Meinander, Helsingin yliopisto. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
3/12/202034 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Kyberteknologian arvo ja arvaamattomuus

Kyberturvallisuuden merkitys kasvaa kaikilla sektoreilla. Digitalisaatiokehitykseen ovat astuneet keinoäly, esineiden internet ja uudet tietoliikenneverkot, joista yhteisiä pelisääntöjä ollaan vasta laatimassa. Toimintaympäristönä kyber kytkeytyy perinteisiin turvallisuussektoreihin, mutta sillä on myös erityispiirteensä. Kyberympäristössä toimijoita on haasteellisempi paikantaa, ja infrastruktuurin yhä kiinteämmät keskinäiset yhteydet ja kytkeytyminen verkkoihin sallii toiminnan skaalautuvuuden uusin mittasuhtein. Alustapalveluille luovutettu data kerryttää valtaa yrityksille. Kuinka eri sektoreilla tulisi valmistautua uuden teknologian arvaamattomuuteen? Miten kyberuhkat näkyvät voimapolitiikassa, ja kuinka esimerkiksi Suomi voi kehittää kyberpuolustustaan? Vieraina studiossa Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll sekä ajatushautomo Demos Helsingin konsultti Christopher Rowley. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
3/7/202035 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Menetetty Irak

Ovatko kuukausia kestäneet mielenosoitukset Irakissa osa Yhdysvaltojen ja Iranin valtapeliä? Studiossa sekasortoista tilannetta avaa Mariette Hägglund, nuorempi tutkija Ulkopoliittisesta instituutista ja Joonas Maristo, arabian kielen ja islamin tutkimuksesta valmistunut tutkija. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
2/22/202030 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Latinalaisen Amerikan haasteet vuosikymmenen taitteessa

Millaiset haasteet yhdistävät ja toisaalta erottavat toisistaan Latinalaisen Amerikan valtioita? Uusimmassa podcast-jaksossa käydään läpi Latinalaisen Amerikan päättynyttä 2010-lukua sekä arvioidaan, millaisessa tilassa alueen maat siirtyvät uudelle vuosikymmenelle.  Talouden stagnaatio, eriarvoisuus ja rikollisuus leimaavat perinteistä median välittämää kuvaa Latinalaisen Amerikan tilasta. 70- ja 80-luvuilla monet maat olivat yhä diktatuureja, ja jälki politiikassa ja taloudessa näkyy yhä. Poukkoilevuus on Latinalaisen Amerikan nuorille demokratioille tyypillistä. Uudet hallitukset kääntävät päälaelleen edellisten tekemät aloitteet. Katkoksellisuus näkyy paitsi maiden sisäpolitiikassa, myös ulkopolitiikassa ja valtioiden keskinäisissä suhteissa. Termillä primavera latina americana ryhdyttiin kutsumaan vuosikymmenen lopun mielenosoitusten aaltoa. Väkivaltaisten protestien voidaan toisaalta nähdä heijastavan orastavaa kansalaisaktiivisuutta, joka on tervetullutta myös Latinalaisen Amerikan valtiolle. Uudelle vuosikymmenelle siirryttäessä vastassa on muutospainetta paitsi perinteisten kysymysten, myös kasvavissa määrin esimerkiksi ympäristöasioiden sekä seksuaalisen tasa-arvon äärellä. Vieraina studiossa ovat The Ulkopolitistin Latinalaiseen Amerikkaan perehtyneet asiantuntijat Mari Fabritius ja Ella Virtanen. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
2/8/202029 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Virtaako puolustuspolitiikassa uudet tuulet?

Mitkä olivat Suomen puolustuspolitiikan näkökulmasta keskeisimmät muutokset 2010-luvulla, ja mistä kehityskuluista pitäisi ehdottomasti olla kartalla näin uuden vuosikymmenen alussa? Studiossa vieraana Matti Pesu, vanhempi tutkija UPI ja Jyri Raitasalo, dosentti MPKK. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
1/25/202031 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Europolitist - EU:n paikka maailmassa

Europolitist-podcastin päättävässä jaksossa käännetään katse kohti tulevaisuutta ja tarkastellaan globaaleja haasteita, joiden edessä Unioni on uudella vuosikymmenellä. Onko Euroopan Unioni tippumassa sivurooliin maailmanpolitiikassa, jossa keskustelua hallitsevat muutamat äänekkäät suurvallat? Jonkin aikaa kauppapolitiikka ja kulttuuristen vuorovaikutussuhteiden merkitys korostuivat globaalisti. Nyt perinteinen geopolitiikka ja sotilaspoliittinen vallankäyttö ovat nostaneet päätään, ja puhutaan demokratian kriisistä. Toisaalta globaaleiden haasteiden edessä kaivataan yhteistyötä kipeämmin kuin koskaan. Euroopan Unioni on perinteisesti mielletty vakaana arvojohtajana ja monenkeskisen, sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen kannattajana. Kenen äänellä Euroopan Unioni puhuu ulkopolitiikassaan? Mitkä arvot näkyvät, kun EU kohtaa globaaleja haasteita? Kuinka EU pitää kiinni vahvuuksistaan, ja mistä löytyy toivoa parempaan huomiseen? Näitä ja muita Unionin tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä studiossa tarkastelevat vieraat Ville Niinistö ja Maria Kauko sekä juontajat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
12/19/201930 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Onko edessämme vesihätätila?

Veden niukkuus on järisyttävässä kasvussa maailmalla. Jos vastaava tahti jatkuu samankaltaisena edessämme voi väistämättä olla vesikonfliktit. Mitä meidän pitäisi tehdä katastrofien välttämiseksi? Studiossa vieraana YK:n apulaisasiantuntija Heta Kosonen ja Global Water Partnershipin Erik Salminen.
12/14/201929 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Europolitist - Brexiteerien kujanjuoksu

Kuinka yli kolme vuotta kestänyt Brexit-prosessi on muuttanut Eurooppaa? Studiossa iIona Lahdelma, väitöskirjatutkija Oxfordin yliopiston politiikan tutkimuksen laitokselta ja Janne Soisalon-Soininen, Kauppalehden uutispäällikkö ja The Ulkopolitistin viestintäpäällikkö.
12/12/201932 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Europolitist - Uuden komission ensiaskeleet

Elääkö Euroopan komissio autuaasti Brysselin kuplassa ja onko demokratiavaje tosiasia? Studiossa vieraana mep Silvia Modig ja komission Suomen-edustuston päällikkö Antti Peltomäki. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki
12/5/201937 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Onko saamelaisten sorto tosiasia nyky-Suomessa?

Saamelaiset ovat Euroopan Unionin ainoa alkuperäiskansa. Heistä 10 000 asuu Suomessa, mutta suomalaisten tietämys heidän asioistaan on alhaista. Tietämättömyys on vuosikymmenten aikana osaltaan vaikuttanut tilanteeseen, jossa alkuperäiskansan oikeudet eivät toteudu laeista ja sopimuksista huolimatta. Edelleen tänään päätöksentekoon osallistaminen on vajavaista, mikä vaarantaa niin perinteisten elinkeinojen harjoittamisen, saamelaisen identiteetin säilymisen, sosiaalisen tasa-arvon kuin itsemääräämisoikeuden myös laajemmin. Totuus- ja sovintoprosessi, jolla Suomen valtio tunnustaisi historialliset väärinkäytöksensä Saamen kansaa kohtaan ja pyytäisi heiltä anteeksi, on edennyt marraskuussa 2019 komission mandaatin käsittelyyn ja nimeämisprosessiin. Tämänkertaisessa podcast-jaksossa pureudutaan saamelaisten aseman muutokseen ja jatkuvuuteen Suomen lähihistoriassa. Teemoja lähestytään lokakuussa julkistetun Kukka Rannan ja Jaana Kannisen Vastatuuleen-kirjan kautta. Vieraina studiossa tietokirjailija Kukka Ranta sekä saamelaisvaikuttaja Janne Hirvasvuopio (Hirvas-Lassin Ailan Anteron Janne).
11/30/201933 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Europolitist - Kauppasodan tantereella

Pärjääkö Euroopan unioni uusien teknologioiden avaamassa kansainvälisessä kilpailussa vai syökö yletön regulaatio sen kilpailukykyä? Studiossa vieraana europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ja Keskuskauppakamarin viestinnän asiantuntija Anna Yli-Saunamäki. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
11/28/201929 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Europolitist – Onko Eurooppani rajaton?

Harva asia on viime vuosina lietsonut yhtä vaikeita vastakkainasetteluja Euroopassa kuin suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttoon. Pystyvätkö EU-maat jatkossa tekemään yhteisiä päätöksiä Eurooppaan muuttamisen pelisäännöistä? Asiaa studiossa Brysselissä pohtivat europarlamentaarikko Nils Torvalds, Oxfamin EU-asiantuntija Hanna Saarinen ja Kauppalehden Brysselin-kirjeenvaihtaja Soili Semkina. Jakson juontaa Anna Saraste.
11/21/201932 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Tämä on Erdoğanin Turkki

Tämän päivän Turkkia hallitsee johtaja, joka on alkuaikojen uudistajasta nopeasti muuttunut jopa vainoharhaiseksi itsevaltiaaksi. Presidentti Erdoğan hakee vihollisia sisältä ja ulkoa pönkittääkseen omaa suosiotaan ja kerätäkseen kansaa nationalististen aatteidensa taakse. Kurdit saivat kokea Erdoğanin häikäilemättömän politiikan luissaan Turkin hyökätessä Syyrian kurdialueille lokakuussa 2019. Vieraina Milja Rämö ja Sanna Raita-aho. Jakson juontaa Annastina Haapasaari.
11/16/201932 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Europolitist - Kolmas kerta toden sanoo

Europolitistin kolmannessa jaksossa pohditaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden keskeisimpiä onnistumisia ja puidaan keinoja, joilla EU-tietoisuutta voitaisiin kasvattaa. Vieraina MEP Elsi Katainen ja Eurooppanuorten varapuheenjohtaja Gurmann Saini. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.
11/14/201925 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Europolitist - Ilmastopolitiikan uudet tuulet

Kykeneekö EU tekemään merkittäviä päätöksiä ilmastonmuutoksen lievittämiseksi vai kastuuko ruuti jäsenmaiden sisäpoliittisissa väännöissä? Studiossa ilmastotoimia ja niiden tulevaisuutta pohtivat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja Helsingin kaupunginvaltuutettu, ilmastoaktivisti Leo Stranius. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
11/7/201932 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Kytevä Kashmir

Mistä Kashmirin konfliktissa on kysymys ja kuinka se vaikuttaa Pakistanin ja Intian suhteisiin? Studiossa vieraana Helsingin Sanomien toimittaja Tommi Nieminen ja Eurooppanuorten varapuheenjohtaja Gurmann Saini. Jakson juontavat Annastiina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
11/2/201939 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Europolitist - Tuntematon parlamentti

Kaikki ovat kuulleet EU:sta, mutta hävettävän moni ei tiedä siitä kovinkaan paljoa. Väitämme, että Euroopan parlamentti on kaukainen ja tuntematon, eikä se kosketa ihmisten arkea. Pitääkö väite paikkansa? Onko EU:lla tunnettuusongelma, ja miksi? Vieraina studiossa ovat Mustread-verkkomedian Brysselin-kirjeenvaihtaja Heli Satuli ja parlamentin pääsihteeristössä työskentelevä Pekka Nurminen, joka on toinen Euroopan parlamentti -kirjan kirjoittajista. Jakson juontaa Anna Saraste.
10/31/201929 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hongkong ei ole entisensä

Hongkongilaisia häirinnyt luovutuslakiehdotus on kumottu, mutta mielenosoitukset jatkuvat. Nyt protestoijilla on viisi vaatimusta, ei yhtään vähempää. Studiossa vieraina Kiina-ilmiöiden Jani Mustonen ja Matti Puranen. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.
10/19/201934 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Elämmekö uuden avaruuskilvan aikaa?

Elämmekö uuden avaruuskilvan aikaa? The Ulkopolitistin podcastin kauden kolmannessa jaksossa puhutaan avaruudesta ja siihen liittyvistä turvallisuusuhista. Avaruustekniikka on tällä hetkellä yksi nopeimmin kasvavista toimialoista, ja riippuvuutemme avaruudessa kiertävistä satelliiteista kasvaa jatkuvasti. Niiden varassa ovat pitkälti muun muassa navigointipalvelut, puhelinverkot ja maksuliikenne, sekä myös suuri osa maassa sijaitsevasta fyysisestä infrastruktuurista. Avaruuteen liittyy myös merkittäviä turvallisuusuhkia. Satelliitit eivät ole haavoittumattomia, vaan tarjoavat potentiaalisesti jälleen uuden tavan taklata ja halvaannuttaa vihollisia – mikäli maanpäälliset jännitteet antavat siihen aihetta. Studiossa vieraina: Maria Malho on globaalin politiikan ja turvallisuuden asiantuntija, joka työskentelee konsulttina Demos Helsingillä. Juha-Matti Liukkonen on Reaktorin avaruusliiketoiminnasta vastaava johtaja. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.
10/5/201935 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Onko Netanjahun asema oikeasti vaakalaudalla?

Miten tuore Israelin vaalitulos vaikuttaa alkaviin hallitusneuvotteluihin ja pysyykö "Kuningas Bibi" edelleen vallankahvassa? Studiossa vieraana toimitussihteeri Ilkka Tiensuu ja toimittaja Milja Rämö. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki. Ulkomaanraportin tuotti ja juonsi toimittaja Veera Pennanen.
9/21/201931 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Suomi kokoaan suurempi maailmalla

The Ulkopolitist podcast on täällä jälleen! Kauden ensimmäisessä jaksossa syvennytään Rinteen hallitusohjelmaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen linssin värittämänä. Studiossa vieraana tutkija Miina Kaarkoski, tutkija Matti Pesu ja kansanedustajan avustaja Henri Vanhanen,
9/7/201932 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Kevätkauden päätös - yli 60 000 kuuntelua

Kauden viimeisessä jaksossa studioon saapuu The Ulkopolitist verkkolehden viestintäpäällikkö Janne Soisalon-Soininen ja The Ulkopolitist yhdistyksen hallituksen jäsen Lotta Kivinen. Jaksossa katsotaan laajalla sapluunalla kevään keskeisimmät ulkopoliittisen keskustelun aiheet ja pohditaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelun tilaa Suomessa. Juontajina Veera Honkanen ja Tuomas Lähteenmäki.
6/20/201936 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Mitä tehdään Syyriaan jääneiden suomalaisten lasten ja äitien kanssa?

Viime viikkojen aikana kiperä kysymys Syyriaan jääneiden suomalaisten lasten ja äitien palauttamisesta on herättynyt vahvoja tunteita. The Ulkopolitist paneutuu aiheeseen ja pohtii, onko Suomi velvollinen tuomaan heidät takaisin. Jos kyllä, niin miten? Vieraana Eeva Elfving, Jani Leino ja Juha Saarinen. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
6/15/201958 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Länsi-Afrikassa on hyvää demokratiakehitystä, mutta myös pirullisia kriisejä

Kirkkoisku Burkina Fasossa: Asemiehet surmasivat kuusi ihmistä ja polttivat kirkon. Lasten sieppauksista tunnettua Boko Haramia vastaan soditaan lapsisotilailla – Unicef: Lähes 900 pakkovärvättyä vapautettu Nigeriassa. Länsiafrikkalaisessa Beninissä käydään vaalit jännittyneissä tunnelmissa – kaduilla nähty panssarivaunuja. Länsi-Afrikassa useimmat pakenevat lähelle, mutta ilmastonmuutos voi ajaa miljoonat kohti Eurooppaa – kolme syytä, jotka saavat ihmiset liikkeelle. Gambian maanpaossa elävä ex-presidentti varasti ainakin 300 miljoonaa valtion kassasta. Nämä ovat tuoreita Länsi-Afrikkaa koskevia otsikoita Yleltä. Demokratian opettelua, korruptiota, terrorismia ja jihadismia, väkivaltaa sekä pakolaisuutta. Näistähän Länsi-Afrikka pitkälti Suomessa tunnetaan. Pitääkö kuva paikkansa, aluetta ulkoministeriössä seuraava vastuuvirkamies Verna Leinonen? Äänitetty: 23.5. Juontaja: Veera Honkanen Editointi: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila
6/8/201925 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Eurovaalit brexitin varjossa

Uusimmassa podcastissa kovanluokan EU-asiantuntijat kertovat näkemyksiään Euroopan Unionia kohtaavista haasteita, demokratiavajeeseen liittyvän keskustelun tilasta ja analysoivat EU:n strategista roolia osana kansainvälistä yhteisöä. Vieraana Euroopan parlamentin Suomen-toimiston päällikkö Jarmo Oikarinen ja MIlttonin EU-asiantuntija Lotta Nyman-Lindegren. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki
5/25/201946 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Voiko kahdeksan vuotta Trumpia olla tosiasia?

Miten Muellerin pitkään odotettu raportti on vaikuttanut Trumpin suosioon ja onko se rikkonut padon demokraattisen puolueen voittokululle ensi vuoden presidentinvaaleja ajatellen? Vieraana Tuuliikki Olander ja Juha Töyrylä.
5/11/201936 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Onko diplomaatiksi tosiaan niin vaikea päästä?

Uusimmassa jaksossa The Ulkopolitist haastatteli uransa alussa olevia diplomaatteja ja kartoitti tärkeimmät vinkit, jotka kaikkien KAVAKU-kurssia pohtivien tulisi tietää. Vieraana ulkoministeriössä diplomaatteina työskentelevät Saara Harju ja Lassi Härmälä. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
4/27/201933 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ulkopolitiikka kuuluu kahvipöytiin

The Ulkopolitistin podcastissa pureudutaan vaaleihin ja ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Ennen eduskuntavaaleja ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua perättiin muun muassa The Ulkopolitistissa, Helsingin Sanomissa ja Ilta-Sanomissa. Myös presidentti Sauli Niinistö totesi, että keskustelu puolueiden ulko- ja turvallisuuspoliittisista linjoista olisi vaalien yhteydessä tärkeää. Mutta miksi turpokeskustelu on olennaista? ”Ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset ovat laajempia kuin vain aseet tai asejärjestelmät”, sanoo Helsingin yliopistossa väitöskirjaa tekevä Aino Huxley. Keskustelun avulla demokratiaa on mahdollista kehittää eteenpäin. Maiden väliset ulkosuhteet ovat lähellä ihmisten arkea, sillä keskinäisriippuvuus on maailmassa vahvistunut. Lisäksi arvoissa ja uhkakuvissa on tapahtunut muutoksia. Miten esimerkiksi arvomuutokset heijastuvat asevelvollisuuteen? Entä miten eri valtiotoimijoiden tavat toimia vaikuttavat Suomeen? ”Kun mietitään, mitä muutoksia on viimeisen neljän vuoden aikana Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tapahtunut ja vastaavasti mitä muutoksia on tulossa seuraavalla vaalikaudella, niin ehkä näistä asioista olisi ihan hyvä keskustella”, muistuttaa The Ulkopolitistin Maria Malho. Podcastissa keskustellaan, millaisista asioista on vaalien alla puhuttu, tiedustelulainsäädännöstä sekä esimerkiksi siitä, mistä pitäisi puhua, kun Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa. Aiheet eivät lopu: Kiina, brexit ja muut EU:n sisäiset ongelmat pysyvät agendalla. Studiossa: Maria Malho, kansainväliseen turvallisuuteen ja strategian tutkimukseen erikoistunut maailmanpolitiikan tutkimuksen maisteri ja Demos Helsingin tutkija. Äänitys: Juontaja: Veera Honkanen Editointi: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila
4/13/201932 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Jihadismi on nuoren miehen peli

Suomalaisesta jihadismia koskevasta keskustelusta ovat puuttuneet faktat, sanoo tutkija Juha Saarinen. Mutta mitä jihadismi on? The Ulkopolitistin podcast pureutuu jihadismiin: mitä se on, miten se on heijastunut Suomeen, miksi konfliktialueille on lähdetty ja miltä tulevat vuodet näyttävät jihadistisen liikehdinnän suhteen? Kyseessä on monisyinen ja moniulotteinen ilmiö, johon ei ole helppoja vastauksia. Yksi sitkeistä yksinkertaistuksista koskee internetin roolia radikalisoitumiesssa. ”Netti ei ole mikään maaginen ulottuvuus, minne mennään radikalisoitumaan. Ei ole radikalisaatio-keijua, joka heilauttaa taikasauvaa, kun katsot kalifaattivideon, että hilirimpsis, sinä lähdet nyt kalifaattiin”, jihadismia tutkiva Juha Saarinen sanoo. Saarinen on kirjoittanut yhdessä tutkija Leena Malkin kanssa sisäministeriön tilaaman raportin Jihadistinen liikehdintä Suomessa. Podcastissa keskustellaan myös siitä, voiko palaajista olla strategista hyötyä.”Henkilöistä, jotka vielä ovat alueella, valtaosa on konkreettisia turvallisuusuhkia. En usko, että siellä on naiiveja hömelöitä, jotka eivät 2016 tiedostaneet, että tämä Isis ei ole kovin kiva ryhmä. En myöskään usko, että siellä on tuhansia kokkeja ja autokuskeja”, Saarinen sanoo.Studiossa The Ulkopolitistin Juha Saarinen, jihadistiseen liikehdintään erikoistunut väitöskirjatutkija. Saarisen väitöskirja käsittelee jihadismin kehittymistä Suomessa ja Irlannissa viimeisen viiden vuoden aikana. Äänitetty: 27.2. Juontaja: Veera Honkanen Editointi: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila
4/4/20191 hour, 17 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Poliittisen valokuvan festivaali - Pysäyttäviä tarinoita linssin läpi

Poliittisen valokuvan festivaali - Pysäyttäviä tarinoita linssin läpi by Ulkopolitist
3/30/201940 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Brasilian Bolsonaro tarttui kansan turhautumiseen

Brasiliassa politiikka on lukuisten puolueiden soppa. Viime syksynä presidentinvaaleissa koettiin yllätys, kun voittajaksi nousi Jair Bolsonaro. Bolsonaro on tullut tunnetuksi muun muassa naisia halventavista lausunnoistaan. Mistä Bolsonaro oikein tuli ja kuka hän on?” On huvittavaa, miten hän onnistui kampanjassa esittämään itsensä uutena ja erilaisena, korruptoituneen poliittisen eliitin ulkopuolelta tulleena ehdokkaana. Tosiasiassa Bolsonaro on ollut lähes 30 vuotta kongressissa”, The Ulkopolitistin Brasilia-asiantuntija Mirka Wendt sanoo. Bolsonaro onnistui tarttumaan korruptoituneisiin poliitikkoihin kyllästyneen kansan tuntoihin sekä työväenpuolue PT:hen kohdistuneeseen vastustukseen." Moni sanoi, että mikä tahansa muu kuin PT, vaikka Bolsonaro. Vaikka häntä ei tuettu, niin hän oli parempi vaihtoehto." Bolsonaro lupasi vaalikampanjassaan muun muassa höllentää alkuperäiskansojen maaoikeuksiin liittyvää sääntelyä, mikä edistäisi kaivostoimintaa ja metsähakkuita, sekä nostaa talouden jälleen nousuun. Podcastissa pohditaankin sitä, mitä hänen nelivuotiskaudeltaan on odotettavissa. Mitä yhteistä on Bolsonarolla ja Yhdysvaltain Donald Trumpilla? Studiossa on vieraana The Ulkopolitistin Brasilia-asiantuntija Mirka Wendt, joka on Helsingin yliopistosta valmistunut VTM pääaineena maailmanpolitiikka. Opinnoissaan hän erikoistui kehitysmaatutkimukseen sekä rauhan- ja konfliktintutkimukseen. Työkokemusta hänellä on mm. Suomen edustustoista New Yorkissa ja Brasiliassa, UNDP:ltä Rio de Janeirossa.
3/16/201939 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Tampere film festival - lyhytelokuvia pakolaisuudesta

The Ulkopolitist suuntasi Tampereen elokuvajuhlille katsomaan pakolaisuuteen liittyvän lyhytelokuvakokonaisuuden. Miltä pakolaisten asema näyttää tämän päivän Euroopassa? Vieraana Siirtolaisuusinstituutin vastaava tutkija Marja Tiilikainen. Jakson juonsi Tuomas Lähteenmäki.
3/11/201930 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Jemenin nälänhätä kaikuu kuuroille korville

The Ulkopolitistin uusin podcast jakso pohtii Jemenin konfliktin taustoja ja analysoi, miksi Jeminin sotaa kutsutaan Saudi-Arabian Vietnamiksi?Studiossa vieraana CMI:n lähi-itä asiantuntija Mikko Patokallio ja The Ulkopolitistin Ilkka Tiensuu. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki
3/2/201929 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Onko EU tienhaarassa? Vieraana Alex Stubb

Brexit, eurovaalit ja komission salkkujako pitävät tulevina kuukausina varmasti kylläisenä politiikan nälkäisimmänkin kuluttajan. Unionin tilaa perkaa tässä erikoisjaksossa Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Veera Honkanen. Analyytikkona mukana Henri Vanhanen.
2/16/201947 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Mitä Myanmarissa tapahtuu?

Rohingat ovat yksi Myanmarin etnisistä vähemmistöistä, ja The Ulkopolitistissakin on kirjoitettu Myanmarista ja rohingoihin kohdistuvasta vainosta. Mutta mikä tilanne on nyt? Millaisen reaktion YK:n raportti herätti ja miten todennäköistä on, että syytteitä koskaan nostettaisiin? Voiko Myanmarin tapahtumia verrata esimerkiksi Ruandan kansanmurhaan 1994? Muun muassa näistä asioista studiossa on keskustelemassa The Ulkopolitistin Kaakkois-Aasian asiantuntija Lotta Kivinen, joka on seurannut Myanmarin politiikkaa, demokratisoitumisprosessia ja rohingojen vainoa 15 vuotta.
2/2/201937 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

DocPoint tulee, oletko valmis?

Vuosi alkaa jälleen dokkareiden merkeissä! Kysyimme ensi viikolla alkavan DocPoint -festivaalin tulevalta taiteelliselta johtajalta Kati Juurukselta, miltä kuluvan vuoden rosteri näyttää dokumenttiohjaajan silmin? Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki ja Johannes Jauhiainen.
1/26/201939 minutes
Episode Artwork

Kauden avaus: Parempaa ulkopoliittista keskustelua

Yksi The Ulkopolitistin sloganeista on “parempaa ulkopoliittista keskustelua”. Onko UPT onnistunut tavoitteessaan, ja miksi keskustelua edes pitää parantaa?
1/19/201940 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Mitä The Expanse kertoo ihmiskunnasta ja politiikasta?

Vuoden 2018 viimeisessä The Ulkopolitistin podcastissa pureudutaan The Expanse -sarjaan ja kansainväliseen politiikkaan. Millainen ihmiskunta on, kun asuinpaikkoina ovat Maan lisäksi Mars ja asteroidivyöhyke?
12/22/201850 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Valeuutisia, populismia ja paskapuhetta - elämmekö totuudenjälkeistä aikaa?

Mitä tarkoitetaan totuuden jälkeisellä ajalla ja onko klikkien ja erilaisten kohujen perässä juokseminen itseisarvo, jolla mediatalot voivat selvitä tulevaisuudessa? The Ulkopolitist otti asiasta selvää ja haastatteli Totuuden jälkeen – miten media selviää paskapuheen ja algoritmien aikana kirjan kirjoittajia Antto Vihmaa ja Hannu-Pekka Ikäheimoa.
12/15/201850 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Blackwaterista Wagneriin - kaupallisen sotilaspalvelualan kasvu

The Ulkopolitist selvittää, minkälaisia palveluja sotilaspalvelualan yritykset tosiasiallisesti tarjoavat ja pohtii, hyödynnetäänkö näitä palveluita valtioiden ulkopoliittisten tavoitteiden saavuttamisessa. Onko alalla edessään loistava tulevaisuus? Studiossa vieraana yliopisto-opettaja ja väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen Tampereen yliopistosta.
12/1/201838 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Kiinan valvovan silmän alla

Kiinassa puolueen ote on tiukentunut Xi Jinpingin astuttua valtaan vuonna 2013. "Vaikuttaa, että Kiinan kohdalla toiveet demokratisoitumisesta voidaan ainakin väliaikaisesti hylätä”, sanoo studiossa vieraileva Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen. Jakson juontaa Veera Honkanen.
11/17/201842 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Yhdysvalloissa vallan menettämisen pelko on suuri

The Ulkopolitistin podcastissa pureudutaan tällä kertaa Yhdysvaltojen politiikkaan. Millaiset teemat ovat olleet pinnalla ennen marraskuisia välivaaleja? Onko maa niin kahtiajakautunut kuin täällä ajatellaan? Mitä voisi tehdä toisin? Yksi maan poliittisen järjestelmän ongelmista koskee äänestysaktiivisuutta. ”On paljon ihmisiä, jotka ovat pettyneitä kaksipuoluejärjestelmään, ja se on varmasti yksi syy matalille äänestysaktiivisuusluvuille. Ehdokkaaksi pääseminen on edelleen erittäin vaikeaa”, Mikkel Näkkäläjärvi sanoo. Suomessa matala äänestysprosentti on puolueiden jakama yhteinen huoli. Näin ei ole Yhdysvalloissa. ”Joissakin osavaltioissa kannattaa tehdä äänestäminen vaikeaksi. Jos esimerkiksi nuoret rekisteröityisivät äänestäjiksi, he äänestäisivät pääosin demokraatteja. Vallan menettämisen pelko on aika suuri”, Joel Linnainmäki huomauttaa. Studiovieraina ovat: Mikkel Näkkäläjärvi, lappilainen Demarinuorten puheenjohtaja, SDP:n Pohjoismaa-työryhmän puheenjohtaja ja eurovaaliehdokas. Häntä kiinnostaa erityisesti EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja EU globaalina toimijana. Joel Linnainmäki, Allianssin kansainvälisen vaikuttamisen asiantuntija ja Kansainvälisen politiikan yhdistyksen FAIAn puheenjohtaja. Linnainmäkeä kiinnostaa etenkin kansainvälinen yhteistyö ja Suomen ulkopolitiikka. – Äänitetty: 30.10.2018 Juontajat: Tuomas Lähteenmäki ja Veera Honkanen Edit: Veera Honkanen, Petri Vanhanen ja Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila
11/3/201844 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Jollei kyberturvallisuudessa ole johtajuutta, jäljelle jää kriisi

Minkälaiset asiat uhkaavat meidän digitaalista turvallisuuttamme?Studiossa vieraana sotatieteiden tohtori, kyberturvallisuuden professori (Professor of Practice), Tosiboxin toimitusjohtaja Jarno Limnéll, joka tänä syksynä julkaisi Uhkakuvat-kirjan yhdessä ministeri Jaakko Iloniemen kanssa. Jakson juontaa Veera Honkanen ja Tuomas Lähteenmäki.
10/20/201841 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Turvallisuuskeskustelu laajenee

Turvallistaminen ei ole toivottavaa, mutta silti turvallisuuskeskustelua pitäisi käydä eri tavalla tai laajemmin kuin aiemmin. Turvallisuutta on kansainvälisessä politiikassa perinteisesti pidetty kansallisvaltioiden turvallisuutena. Kuten kaikki muukin, myös turvallisuuden käsite on muuttunut ja muuttuu edelleen. Esimerkiksi ympäristössä, teknologiassa ja identiteeteissä tapahtuvat muutokset heijastuvat turvallisuuteen. The Ulkopolitistin podcastissa pohditaan muun muassa, mitä on turvallisuus, kuka sitä tuottaa ja kenelle? Ketkä puhuvat turvallisuudesta? Millainen on post-turvallinen maailma? Studiossa ovat keskustelemassa The Ulkopolitistin: Maria Malho on kansainväliseen turvallisuuteen ja strategian tutkimukseen erikoistunut maailmanpolitiikan tutkimuksen maisteriopiskelija ja Demos Helsingin tutkija. Maria on perehtynyt erityisesti kaupunkien rooliin turvallisuudessa ja tulevaisuuden ennakointiin. Christopher Rowley on kansainvälistä politiikkaa ja konfliktintutkimusta opiskellut Demos Helsingin tutkija ja projektipäällikkö. Chrisiä kiinnostavat etenkin teknologian yhteiskunnalliset vaikutukset. Hän on myös yksi The Ulkopolitistin perustajajäsenistä. – Äänitetty: 26.9.2018 Juontaja: Veera Honkanen Edit: Veera Honkanen, Anna Saraste, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila
10/6/201845 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Ihmiskaupan monet kasvot

Ihmiskauppa ja siihen liittyvä muu hyväksikäyttö ovat vakava maailmanlaajuinen rikosmuoto, joka ennen muuta loukkaa universaaleja ihmisoikeuksia. Onko niin, että ihmiskaupasta ei kuitenkaan osata keskustella Suomessa? Studiossa vieraana Veikko Mäkelä Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä, Anna Nuotio Monika-Naiset Liitosta ja Inkeri Mellanen FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:stä. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
9/22/201824 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Neljässä vuodessa ihan jäätävä muutos

The Ulkopolitistin syksy käynnistyy turvallisuuspoliittisella keskustelulla. Mistä Ranskan interventioaloitteessa on kyse, entä Suomen ja Ruotsin yhteistyössä? Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on monista säikeistä koostuva verkko, jonka perimmäisenä tarkoituksena on taata, ettei Suomi jäisi kriisitilanteessa yksin. Neljässä viime vuodessa politiikka on mullistunut. Syyskauden ensimmäisessä jaksossa pureudutaan niin Suomen ja Ruotsin väliseen yhteistyöhön, Ruotsin vaaleihin, Suomen muihin kahdenvälisiin puolustussopimuksiin, Natoon sekä Ranskan interventioaloitteeseen ja tulevaisuuden suuriin trendeihin – kukkakaaliyllätystä unohtamatta. Studiossa keskustelemassa ovat The Ulkopolitistin: Ilmar Metsalo on valtion leivissä työskentelevä viestinnän ammattilainen. Poliittista historiaa opiskellut Metsalo on kiinnostunut Itämeren turvallisuuspolitiikasta sekä alueen historian pienistä yksityiskohdista. Matti Pesu on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa ja tohtorikoulutettava Tampereen yliopistossa. Pesua kiinnostavat Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, Euroopan turvallisuuskysymykset ja transatlanttiset suhteet sekä diplomaattinen historia. – Äänitetty: 3.9.2018 Juontaja: Veera Honkanen Edit: Veera Honkanen, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila
9/8/201840 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Kevätkauden lopetus: The Ulkopolitist – koska se on kiva sanoa

Kauden päättävässä The Virallisessa podcast-jaksossa pureudutaan The Ulkopolitistin ytimeen. Studiossa vieraana The Ulkopolitist -verkkolehden päätoimittaja Anna Tervahartiala ja viestintäpäällikkö Janne Soisalon-Soininen, juontajana The Ulkopolitist ry:n hallituksen puheenjohtaja Veera Honkanen.
6/16/201836 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Iran ja Lähi-idän ruutitynnyri

The Ulkopolitist sukeltaa Iranin poliittiseen vaikutuspiiriin lähi-idässä ja pohtii maan ulkopoliittisia tavoitteita alueen konflikteissa. Studiossa vieraana CMI:n neuvonantaja Mikko Patokallio ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Joonas Maristo. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
6/9/201834 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Feministinen ulkopolitiikka ei vienyt Ruotsia rappiolle

Feministinen ulkopolitiikka on aiheuttanut nikottelua Ruotsissa ja maailmalla, mutta kyse ei ole sen enempää tai vähempää muusta kuin ihmisoikeusperustaisesta lähestymistavasta. Studiossa vieraana diplomaatti Katja Ahlfors, joka työskentelee vanhempana neuvonantajana konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä. Lisäksi vieraana Maria Ristimäki CMI:n Women in Peacemaking -tiimistä. Jakson juontaa Veera Honkanen.
5/26/201834 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Voiko ilmastonmuutos sytyttää konflikteja?

Miten ilmastonmuutos ja äärimmäiset sääilmiöt vaikuttavat konfliktien syntyyn Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa? Studiossa vieraana CMI:n Maria Ristimäki ja Essexin yliopiston väitöskirjatutkija Katariina Mustasilta. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki
5/12/201824 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Spesiaali: Mitä Scifi kertoo kansainvälisestä politiikasta?

Kansainvälisenä Star Wars -päivänä The Ulkopolitist tarjoilee erikoisjakson, jossa käsitellään sodan teknologiaa, hyvän ja pahan kuvauksia ja scifi-kuvaston valumista todelliseen maailmaan. May the fourth be with you! The Ulkopolitistin podcast-spesiaalissa hypätään avaruusalukseen ja pohditaan, miten tieteisfiktio ja kansainvälinen politiikka sekä terrorismin ja sodan tutkimus ovat yhteydessä toisiinsa. Sarjojen, elokuvien ja kirjojen avulla voi esimerkiksi tunnistaa vinoumat ja vääristymät omassa analyysissaan. Scifi on laji, jossa nykymaailman ilmiöitä voidaan käsitellä suhteellisen puolueettomassa kontekstissa. Käsitellyksi tulevat niin tappajarobotit, Darth Vader kuin Nälkäpeli-tervehdyskin. Studiossa keskustelemassa: Juha Saarinen on jihadismiin sekä Lähi-idän turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut jatko-opiskelija King’s College Londonissa. Juha suosittelee tutustumaan planeettojen välisistä suhteista kertovaan The Expanseen niin kirja- kuin tv-sarjana. Jälkimmäinen on muun muassa Rolling Stone -lehden mukaan parasta scifiä televisiossa tällä hetkellä, ja kansainvälisen politiikan professorin Daniel Dreznerin mukaan paras kansainvälistä politiikkaa käsittelevä tv-sarja. Itse George R. R. Martin on myös suositellut sarjaan pohjautuvaa kirjasarjaa. Alex Pitkänen on maailmanpolitiikan tutkimuksen maisteriopiskelija Helsingin yliopistossa. Hän on kiinnostunut muun muassa poliittisesta väkivallasta ja sodan tutkimuksen filosofisista näkökulmista. Alex suosittelee Joe Haldemanin The Forever Waria, joka kertoo galaktisessa mittakaavassa käytävästä sodasta ihmiskunnan ja Tauran-lajin välillä. Kirjan teemat ovat ajankohtaisia myös terrorisminvastaisen sodan aikakaudella. Toinen suositus menee Black Mirror -sarjalle, jonka jaksot käsittelevät rikkinäisiä visioita tulevaisuudesta, jossa uusi teknologia tuo esille ihmismielen pimeän puolen. Maailmanpolitiikan kannalta relevantteja jaksoja ovat ainakin Nosedive (sosiaalinen media ja Kiinan sosiaalipisteytysjärjestelmä), Metalhead (uudet innovaatiot aseteknologiassa ja robotiikassa) ja Men Against Fire (tappamiseen liittyvät pidäkkeet ja niiden kiertäminen poliittisen väkivallan yhteydessä). – Äänitetty: 25.4.2018 Juontaja: Veera Honkanen Veera suosittelee Westworld-sarjaa, jossa pohditaan, miten älykkäitä, ihmisenkaltaisia robotteja saa kohdella, ja mikä erottaa ihmiset roboteista. Kiinnostavaa on utopian ja dystopian rajoilla liikkuminen: toisen onnela on toisen vankila. Edit: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila Kuuntele muut The Ulkopolitistin podcast-jaksot täältä.
5/4/201837 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Maailmankaupassa tuulee

”Adam Smithin aika on ohi.” Protektionismi lisääntyy niin Yhdysvalloissa, EU:ssa kuin muuallakin, ja Kiinan taloudellinen nousu on saanut aiemman kansainvälisen tasapainon järkkymään. The Ulkopolitist pureutuu podcastissaan kauppapolitiikan kuumiin kysymyksiin. Milloin voidaan puhua kauppasodasta, ja mitä se edes tarkoittaa? Onko Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väärässä vai oikeassa painostaessaan Kiinaa? Miksi vapaakaupan aika on ohitse? Näitä ja muita kauppapoliittisiin siirtoihin liittyviä kysymyksiä pohtivat Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä ja The Ulkopolitistin Lauri Kangasniemi. Jaksossa luvassa provosoivia väitteitä, kauppakiistelyn asettamista laajempaan kontekstiin (kyseessä ei ole vain Yhdysvaltain ja Kiinan välinen mittelö!) sekä pohdintaa, mihin suuntaan maailmanpolitiikassa ja -taloudessa ollaan menossa. Autarkia, Adam Smith, Kiina, EU, teknologia ja Thukydideen ansa mainittu. Studiossa keskustelemassa: Risto E. J. Penttilä on konsulttiyhtiö Nordic West Officen toimitusjohtaja ja Keskuskauppakamarin entinen toimitusjohtaja. Penttilä on kansainväliseen politiikkaan perehtynyt filosofian tohtori Oxfordin yliopistosta. Lauri Kangasniemi on yhteiskuntatieteiden maisteri, joka keskittyy taloudellisiin ulkosuhteisiin ja kauppapolitiikkaan. - Äänitetty: 10.4.2018 Juontaja: Veera Honkanen Edit: Veera Honkanen, Anna Saraste, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila
4/28/201838 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Venäjä ja nationalismin palo

Mihin kansallistunne sidotaan Venäjällä? The Ulkopolitist luotaa naapurimaamme suuria kertomuksia ja pohtii, mihin suuntaan  valtiollinen nationalismi on liikkumassa. Studiossa vieraana Ylen ulkomaantoimittaja Iida Tikka, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Veera Laine ja The Ulkopolitistin viestintäpäällikkö Janne Soisalon-Soininen. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki
4/14/201830 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Voisiko Kiina rahoittaa Jäämeren radan?

Pääsiäisenä karvahatuista ei vielä kannata luopua, sillä The Ulkopolist palaa jälleen lumen ja jään alueelle pohjoiseen. Arktista aluetta käsittelevässä erikoisjaksossa keskustelemaan saapuu Suomen pohjoisen politiikan suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka ja jäänmurtajistaan tunnetun Arctian viestintäpäällikkö Eero Hokkanen. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Veera Honkanen.
3/31/201833 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Pandadiplomatia ja Kiinan pehmeän vallankäytön arsenaali

Mitä ihmettä pehmeällä vallankäytöllä oikein tarkoitetaan ja mitä ovat ne kulttuuriset piirteet, poliittiset arvot tai ulkopolitiikan käytännöt, joista Kiinan pehmeä valta kumpuaa? Studiossa vieraana VTT, Jukka Aukia Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimuskeskukselta ja Maria Kauko, The Ulkopolitistin Aasia- ja Tyynimeri-toimituksesta. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.
3/17/201831 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Öljyjätti menee pörssiin – mutta mitä sitten?

Saudi-Arabian öljy-yhtiön Aramcon tulevasta pörssilistautumisesta puhuvat nyt kaikki, niin myös The Ulkopolitist. Aramcon listautumisen tavoitteena on kerätä sata miljardia dollaria (eli reilut 80 miljardia euroa) pääomaa sekä vähentää Saudi-Arabian valtion budjetin riippuvuutta öljyn hinnasta. Myös sisäpoliittisia syitä löytyy maailman suurimmaksi uumoillun listautumisen taustalta. Moni asia on vielä auki: mihin pörsseihin Aramco listautuu ja milloin, ja miten tämä vaikuttaa meihin kaikkiin? The Ulkopolitist on myös kiinnostunut rahasta, ja jaksossa pohditaankin, miltä arvio 100 miljardin dollarin keräämisestä kuulostaa. Näitä ja muita listautumiseen ja Aramcoon liittyviä kysymyksiä podcast-studiossa avaa maakaasuun, hiileen ja öljyyn erikoistunut markkina-analyytikko Vesa Ahoniemi, jonka artikkeli öljy-yhtiöstä julkaistaan keskiviikkona 7.3.2018.
3/3/201826 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Latinalaisen Amerikan huumesirkus

The Ulkopolitist sukeltaa huumetuotannon ja salakuljetusreittien piinkovaan alamaailmaan Latinalaisessa Amerikassa. Vieraana The Ulkopolitistin Amerikat-toimituksesta Ilkka Tiensuu, Mari Fabritius ja Mirka Wendt. Jaksoon liittyvän artikkelin voit lukea täällä: https://www.ulkopolitist.fi/2018/02/09/amerikkojen-suuri-huumesirkus-osa-i-valmistus/
2/17/201824 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Tekoälyn turvallisuusvaikutukset

The Ulkopolitistin podcastissa pohditaan teknologisen kehityksen ja älykkäiden algoritmien mukanaan tuomia turvallisuusuhkia. Venäjä mainittu! The Ulkopolitistin tekoäly-jaksossa Christopher Rowley pohtii, mitä tekoäly on ja miten se liittyy demokratiaan ja yhteiskunnalliseen kehitykseen. Vaikka niin sanottu vahva tekoäly, eli laajan ymmärryksen ja ihmisen kaltaisen tietoisuuden kehittäneet koneet, ja super-tekoäly, eli ihmisen kyvykkyyden ylittävät älykkäät koneet*, ovat vielä kaukana, älykkäillä ja tehokkailla algoritmeilla on jo nyt merkittäviä turvallisuusvaikutuksia. Aihetta käsitellään lisää Chrisin artikkelissa, joka julkaistaan keskiviikkona 7.2. Stay tuned! * Määrittely perustuu VTT:n Tuottoa ja tehokkuutta Suomeen tekoälyllä -katsaukseen. Christopher Rowley on konfliktintutkimuksen maisteri King’s College Londonista. Hän on suorittanut kanditutkinnon London School of Economicsissa sekä opiskellut filosofiaa Helsingin yliopistossa. Tällä hetkellä Chris on tutkijana Demos Helsingillä. Nauhoitettu: 25.1.2018 Edit: Veera Honkanen ja Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila
2/3/201822 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Jihadistinen liikehdintä Euroopassa

The Ulkopolitistin podcast-kausi käynnistyy jihadismia käsittelevällä tuplajaksolla. Ota rento asento, sähköistä hoksottimesi ja sukella ISIS terroristijärjestön tulevaisuuden näkymiin. Jaksojen toisessa puolikkaassa syvennytään jihadistiseen liikehdintään Euroopassa ja analysoidaan muun muassa meille pohjolaan mahdollisesti kohdistuvia heijastevaikutuksia. Jakson lopussa nostetaan esille studiovieraiden avainviestit, jotka jokaisen aiheesta kiinnostuneen tulisi tarkistaa. Studiossa kolmen kovan kööri juontaja Tuomas Lähteenmäen vieraana: Antti Paronen, upseeri (arvo: kapteeni), sotatieteiden tohtori. Väitöskirjassaan Paronen käsitteli globaalin jihadistisen liikkeen strategista ajattelua. Kuluvana keväänä julkaistavassa teoksessaan Paronen käsittelee jihadistisen liikkeen strategista tulevaisuutta ISIS:n jälkeen. Juha Saarinen on jihadistiseen liikehdintään erikoistunut jatko-opiskelija King's College Londonissa. Hänen väitöskirjansa käsittelee jihadismin kehittymistä Suomessa ja Irlannissa viimeisen viiden vuoden aikana. Hän on aiemmin työskennellyt tutkimustehtävissä Helsingin yliopistossa sekä Maanpuolustuskorkeakoulussa. Otso Iho on maailmanlaajuiseen poliittiseen väkivaltaan ja terrorismiin erikoistunut analyytikko Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC)-tutkimuslaitoksella. Hän on suorittanut terrorismiin keskittyvän sotatieteiden maisterin tutkinnon King’s College London -yliopistossa sekä kandidaatin tutkinnon Itä-Euroopan ja Venäjän historiasta University College London -yliopistossa. Otso on työskennellyt johtavissa poliittisen riskin konsultointiyrityksissä Lontoossa vuodesta 2012 ja julkaissut lukuisia artikkeleita terrorismista ja poliittisista riskeistä Euroopassa ja Aasiassa.
1/20/201826 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

ISIS ja kaatunut kalifaatti

The Ulkopolitistin podcast-kausi käynnistyy jihadismia käsittelevällä tuplajaksolla. Ota rento asento, sähköistä hoksottimesi ja sukella ISIS terroristijärjestön tulevaisuuden näkymiin. Tuplajakson ensimmäisessä erässä paneudutaan kalifaatin kaatumisen syihin, taustoitetaan terroristijärjestön tavoitteita ja jihadistisen ideologian leviämistä maailmalla. Studiossa kolmen kovan kööri juontaja Tuomas Lähteenmäen vieraana: Antti Paronen, upseeri (arvo: kapteeni), sotatieteiden tohtori. Väitöskirjassaan Paronen käsitteli globaalin jihadistisen liikkeen strategista ajattelua. Kuluvana keväänä julkaistavassa teoksessaan Paronen käsittelee jihadistisen liikkeen strategista tulevaisuutta ISIS:n jälkeen. Juha Saarinen on jihadistiseen liikehdintään erikoistunut jatko-opiskelija King's College Londonissa. Hänen väitöskirjansa käsittelee jihadismin kehittymistä Suomessa ja Irlannissa viimeisen viiden vuoden aikana. Hän on aiemmin työskennellyt tutkimustehtävissä Helsingin yliopistossa sekä Maanpuolustuskorkeakoulussa. Otso Iho on maailmanlaajuiseen poliittiseen väkivaltaan ja terrorismiin erikoistunut analyytikko Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC)-tutkimuslaitoksella. Hän on suorittanut terrorismiin keskittyvän sotatieteiden maisterin tutkinnon King’s College London -yliopistossa sekä kandidaatin tutkinnon Itä-Euroopan ja Venäjän historiasta University College London -yliopistossa. Otso on työskennellyt johtavissa poliittisen riskin konsultointiyrityksissä Lontoossa vuodesta 2012 ja julkaissut lukuisia artikkeleita terrorismista ja poliittisista riskeistä Euroopassa ja Aasiassa.
1/20/201826 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Saudi-Arabian oma maali ja muita syksyn erikoisuuksia

The Ulkopolitist nostaa vuoden viimeisessä podcastissaan esiin syksyn kolme merkittävää teemaa. Joulu tulee ja debatoitavaa riittää. The Ulkopolitist tarjoaa podcastissaan vaihtoehtoisia keskustelunaiheita Helsingin Sanomien nostattamalle Salaiset paperit -närkästykselle. Jaksossa luodataan syksyn kiinnostavimpia teemoja, ja keskustelu kulkee Suomen turvallisuuspolitiikasta Lähi-idän kautta Kaakkois-Aasiaan. Mitä Matti Pesu sanoo Suomen turvallisuuspolitiikan muuttumisesta ja presidentti Sauli Niinistön roolista muutoksessa? Miksi Jussi Heinonkoski on valinnut Saudi-Arabian Lähi-idän kuumimmaksi perunaksi ja mikä on ollut saudien oma maali? Miksi Veera Honkanen valitsi Myanmarin rohingat Aasian tärkeimmäksi kysymykseksi? Ja mikä tärkeintä: pöytään lyödään kasa timanttisia lukuvinkkejä! Tämän podcastin myötä The Ulkopolitist toivottaa kaikille kuulijoille ja lukijoille oikein hyvää ja rauhallista joulua! Palaamme ulkopoliittiseen asiaan 19.1. Podcastin keskusteluun liittyvät artikkelit: Matti Pesu: Kansainvälinen yhteistyö vie Suomen puolustuspolitiikkaa kohti valtavirtaa https://www.ulkopolitist.fi/2017/09/06/kansainvalinen-yhteistyo-vie-suomen-puolustuspolitiikkaa-kohti-valtavirtaa/ Jussi Heinonkoski: Mitä Saudi-Arabiassa oikein tapahtuu? https://www.ulkopolitist.fi/2017/11/10/mita-saudi-arabiassa-oikein-tapahtuu/ Lotta Kivinen: Rohingojen hätä Myanmarissa pahenee https://www.ulkopolitist.fi/2017/09/20/rohingojen-hata-myanmarissa-pahenee/ Veera Honkanen: Epävirallista sietämisen politiikkaa – Malesia välttelee vastuutaan pakolaisista https://www.ulkopolitist.fi/2017/10/11/epavirallista-sietamisen-politiikkaa-malesia-vaistelee-vastuutaan-pakolaisista/ Artikkelisuositukset joululomalle: Tomas Wallenius: Geopolitiikka ei ole tietellistä https://www.ulkopolitist.fi/2017/03/31/essee-geopolitiikka-ei-ole-tieteellista-2/ Tomas Wallenius: Sauli Niinistön karmea etikettimoka? Katso kuvat! https://www.ulkopolitist.fi/2012/03/02/sauli-niiniston-karmea-etikettimoka-katso-kuvat/ Mikko Patokallio: Käärmetanssijan kuolema Jemenissä https://www.ulkopolitist.fi/2017/12/15/kaarmetanssijan-kuolema-jemenissa/ Matti Puranen: Kiinan kommunistisen puolueen suurkokouksen valtapeli valaisee Kiinan tulevaisuudennäkymiä https://www.ulkopolitist.fi/2017/10/18/kiinan-kommunistisen-puolueen-suurkokouksen-valtapeli-valaisee-kiinan-tulevaisuudennakymia/ Matti Puranen: Kiinan kommunistisen puolueen suurkokous meni käsikirjoituksen mukaan https://www.ulkopolitist.fi/2017/11/03/kiinan-kommunistisen-puolueen-suurkokous-meni-kasikirjoituksen-mukaan-xi-jinping-sailyy-johdon-ytimena-mutta-on-tuskin-kaikkivaltias/ Maria Kauko: Rähmällään itään? Kiinan poliittinen vaikutusvalta Euroopassa kasvaa https://www.ulkopolitist.fi/2017/12/08/rahmallaan-itaan-kiinan-poliittinen-vaikutusvalta-euroopassa-kasvaa/ Nauhoitettu 18.12.2017 Edit: Veera Honkanen & Petri Vanhanen Jingle: Anni Mattila
12/22/201731 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Kiina on omanlaisensa kissa, joka aina putoaa jaloilleen

Mitä kuuluu Kiinan taloudelle? Pitääkö Kiinan velkataakasta ja asuntojen poskettomista hinnoista olla huolissaan? Haastaako kiinalaistyyppinen sosialismi länsimaisen demokratian ja markkinatalouteen perustuvan mallin? Aukeaako kiinalainen ketsuppipullo vihdoin, ja mikä on pullon henki? Näihin ja paljon muuhun pureudutaan The Ulkopolitistin uusimmassa podcast-jaksossa. Ruodittua tulevat niin Kiinan talouden erityispiirteet kuin keskeisimmät kehityskaaret. Keskustelemassa ovat Kiinan taloudesta vastikään kirjan julkaissut Eeva Eronen sekä The Ulkopolitistin Matti Puranen, Ilari Autio ja Veera Honkanen. Tsekkaa myös The Ulkopolitistin arvio Erosen “Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen” -kirjasta! Kirja-arvio ilmestyy 12.12.
12/9/201734 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Presidentinvaalit ja ensimmäisen kierroksen Niinistö-show

Tulevia presidentinvaaleja käsittelevässä jaksossa analysoidaan istuvan presidentin ennakkosuosion syitä. Lisäksi nostetaan esille tuoreimpia ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsitteleviä teemoja, jotka tähän asti ovat huutaneet poissaolollaan tylsähköissä vaalikeskusteluissa. Studiossa vieraana The Ulkopolitistin päätoimittaja Timo R. Stewart ja presidentti-instituution muutosta käsittelevän artikkelin The Ulkopolitistiin kuluvalla viikolla julkaissut toimittaja Henri Vanhanen. Jakson juontajana toimii Tuomas Lähteenmäki.
11/25/201727 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Kiina ratsastaa aallonharjalla mutta hallitseeko se itsekään aaltoa?

Kiinan vaikutusvallan kasvu on yksi 2000-luvun järisyttävimpiä maailmanpoliittisia ilmiöitä. Millä tavoin Kiinan nousu muovaa vallitsevia kansainvälisiä asetelmia ja valtasuhteita? Entä missä määrin Kiinan taloudellisen painoarvon kasvusta seuraa Kiinan poliittinen valta esimerkiksi Suomessa, jonka vientituotteista tosiasiassa jo iso osa päätyy eri vaiheiden kautta idän jättiläiselle? The Ulkopolitistin podcastissa keskustelemassa ovat Suomen Pekingin suurlähettiläänä vuosina 2005–2009 toiminut Antti Kuosmanen sekä Ulkopolitistin Aasia-toimituksen edustajat Veera Honkanen, Maria Kauko ja Matti Puranen.
6/19/201743 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Uhkakuvat ovat poliittisia

The Ulkopolitistin ensimmäisessä podcastissa puhuttavat uhkakuvien poliittisuus ja digitaalisen yhteiskunnan herkät kohdat. Vaikka hybridistä on tullut turvallisuuden muotisana, on sen tehtävä alleviivata sitä miten nopeasti kehittyvät kansainväliset ilmiöt ovat yhä tiiviimmin läsnä arkisissa askareissamme. Esimerkiksi Suomessakin paljon puhuttu sähköisten vaalien kehitys on erittäin herkkä teema. Suomen vahvoilta varautumisen perinteiltä vaaditaankin yhä nopeampaa sopeutumista yleiseen kehitykseen. Kansallista uhkakuvapuhetta seurataan alati aktiivisemmin kansallisvaltion rajojen ulkopuolella, mikä korostaa arvojen ja viestinnän merkitystä luottamuksen rakentamisessa. Keskustelemassa Aalto yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll sekä Ulkopolitistin Matti Pesu ja Henri Vanhanen.
5/24/201727 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Turpokäräjät – asiaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta (SuomiAreena 2015)

Järjestimme 13.7. Porin kaupungintalon pihalla keskustelupaneelin Suomen ulko- ja turvallisuus politiikasta osana vuoden 2015 SuomiAreena-tapahtumaa. Mukana paneelissa olivat Li Andersson (kansanedustaja, vas.), Tuomas Forsberg (kv.pol professori, Tampereen yliopisto) sekä James Mashiri (kapteeniluutnantti, Puolustusvoimat. Ulkopolitistilta juontajana toimi Matti Pesu ja alustajana Elina Ylä-Mononen.
8/7/20151 hour, 14 minutes, 42 seconds