Winamp Logo
The Green Quest | BNR Cover
The Green Quest | BNR Profile

The Green Quest | BNR

Dutch, Sciences, 1 season, 155 episodes, 2 days, 12 hours, 15 minutes
About
Harm Edens gaat op zoek naar duurzame innovaties die echt het verschil kunnen maken en grote bedrijven met concrete groene ambities.
Episode Artwork

The Green Quest - 9-8-2021

See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/9/202122 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

The Green Quest - 2-8-2021

See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/2/202124 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

The Green Quest - 26-7-2021

See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/26/202123 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

The Green Quest - 19-7-2021

See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/19/202123 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

The Green Quest - 12-7-2021

See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/12/202123 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

The Green Quest zegt... doei

Mede mogelijk gemaakt door: EquansIn het nieuwe boek 'Keerpunt in Zicht' vertellen oud-bewindslieden wat er nodig is Nederland echt duurzamer te maken. Uitgever Maurits Groen pleit voor een reset van de economie en doet twee concrete aanbevelingen voor het nieuwe kabinet. Almar Fernout won twee geleden The Green Quest Award. Juryvoorzitter Jacqueline Cramer legt nog eens uit waarom juist dit bedrijf er met die prijs vandoor ging. Het is de laatste aflevering van The Green Quest. Harm krijgt aan het einde van het programma nog onverwacht bezoek van twee mensen die eerder met hem aan het programma gewerkt hebben.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/5/202124 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Digitaliseren van de bouw maakt Nederland duurzamer

Mede mogelijk gemaakt door: EquansTe gast zijn Joseph Kuling, voorzitter van de Bouw Digitaliseringsraad en Jeroen McKay, hij houdt zich bij Strukton bezig met digitalisering. Zij leggen uit hoe het digitaliseren van de bouw kan helpen, onder meer in de stikstofcrisis en bij de schaarste van materialen. Daarnaast blikken we terug op de finale van The Green Quest. iWell en MOVI Charcoal Services wonnen respectievelijk de ENGIE Duurzame Technologieprijs en de Publieksprijs. Hoe gaan zij met hun innovaties de wereld verder verduurzamen? Welke obstakels moeten ze komende jaren nog onerwinnen om echt impact te maken? Smyle, de winnaar van The Green Quest Award, is volgende week te gast. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/28/202121 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Smyle wint The Green Quest Awards 2021

Mede mogelijk gemaakt door: EquansBNR Nieuwsradio en ENGIE reikten de drie belangrijke prijzen uit aan de meest duurzame innovaties van Nederland. De afgelopen maanden zijn 31 groene innovaties doorgelicht. Deze bedrijven zijn geselecteerd omdat ze bijdragen aan de reductie van CO-uitstoot en vermindering van grondstoffengebruik. Wereldwijd worden jaarlijks 20 miljard plastic tandpastatubes geproduceerd. Het merendeel daarvan wordt verbrand en dat veroorzaakt CO2-uitstoot. "Smyle heeft een prachtig alternatief ontwikkeld voor een product dat we allemaal dagelijks gebruiken: tandpasta. In plaats van de traditionele plastic tube en de tandpasta die chemische stoffen en soms ook microplastics bevat, heeft Smyle een superslimme duurzame oplossing bedacht. Het bedrijf heeft het product bovendien al aan 15.000 klanten verkocht", aldus juryvoorzitter Jacqueline Cramer.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/21/202124 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Zo verging het deze oud-finalisten van The Green Quest

Mede mogelijk gemaakt door: EquansMet hun design zonnepanelen voor gevels won Studio Solarix in 2019 de ENGIE Duurzame Technologieprijs. Groot voordeel: de innovatie levert niet alleen duurzame energie aan het gebouw, het ziet er ook nog eens fraai uit. Ecovat bedacht een manier om warmte op te slaan, met een ondergrondse thermofles. Emma Safety Footwear werkte aan een 100 procent circulaire werkschoen. Het bedrijf is inmiddels overgenomen en heet nu Hultafors Group. Op maandag 21 juni is de finale van dit seizoen. Met als belangrijkste ingrediënten: 31 duurzame innovaties, drie awards en een keynote van Jan Peter Balkenende. Je kunt de finale via onze livestream volgen. Meld je even aan en je ontvangt een link.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/14/202121 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Nederlands bedrijf lanceert duurzame airco

Mede mogelijk gemaakt door: EquansDutch Climate Systems werkte jarenlang aan hun uitvinding. De airco koelt de lucht met behulp van water en gebruikt daardoor veel minder energie dan andere koelingssystemen. Het apparaat bevat bovendien geen schadelijke broeikasgassen die de aarde opwarmen. Deze zomer rollen de eerste producten van de lopende band in de nieuwe fabriek. Dat is hard nodig ook, want airco's nemen maar liefs 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot voor hun rekening. Milieudefensie doet een klemmend beroep aan het adres van informateur Mariëtte Hamer: laat de grootste vervuilers de rekening betalen. Daarvoor moet volgens directeur Donald Pols de energiebelasting worden aangepast. Nu komen de kosten volgens teveel op het bordje van mkb-bedrijven terecht. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/7/202123 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

De groene ambities van Bol.com en PwC

Mede mogelijk gemaakt door: EquansDe grootste online retailer van ons land wil in 2025 geen CO2 meer uitstoten voor ieder geleverd pakket. Dat doel werd in 2018 geformuleerd en inmiddels is 39 procent van deze ambitie gerealiseerd. Daarvoor kijkt het bedrijf onder meer naar het eigen energieverbruik, zo liggen op het distributiecentrum in Waalwijk inmiddels 13.000 zonnepanelen. Ook kijkt Bol.com naar slimmere manieren om te verpakken en het transport. Daar zit voor de komende jaren met name de grote uitdaging, vertelt duurzaamheidsmanager Jori Ebskamp. Het bedrijf wil klanten de komende jaren steeds meer duurzame alternatieven gaan voorschotelen. PwC heeft de ambitie om in 2030 circulair te opereren. Geen uitstoot en geen afval dus. Grootste dilemma daarbij is mobiliteit. De consultant is hard bezig om het eigen wagenpark te vergroenen. Zo'n 50% van de auto's rijdt inmiddels op batterijen, doel is om in 2025 helemaal op elektrisch te zijn overgestapt. Ook wil PwC het aantal vliegbewegingen terugbrengen, vertelt Renate de Lange. Zij is lid van de Raad van Bestuur van PwC. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/31/202125 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#32 Noria: plastic rommel uit het water

Mede mogelijk gemaakt door: EquansHet bedrijf levert systemen die plastic afval uit het water vissen. Eén daarvan is de CirCleaner, een machine met vijf scheppen rondom een holle as die tegen de waterstroming indraaien. Op die manier worden flesjes, verpakkingen en ander plastic rommel opgevist en naar een container afgevoerd. Noria deelt de data over de soorten plastics die ze vinden met producten en overheden. Daarnaast gaat Harm in gesprek met Geert Wiegertjes, hij is hoogleraar aan de Wageningen University en staat aan het hoofd van de Aquaculture and Fisheries Group. Met hem bespreken we de populaire Netflix-documentaire Seaspiracy, die een somber beeld schetst over de zeeën. Niet ieder feit uit de documentaire blijkt even juist.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/24/202123 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#31 ELEO: een batterij als legosteentjes

Mede mogelijk gemaakt door: EquansHet bedrijf is opgericht door drie studenten van de Eindhoven University of Technology, Bas Verkaik, Jeroen Bleker en Bram van Diggelen. Ze ontwikkelen en produceren batterijpakketten op maat. Het systeem bestaat uit allerlei kleine bouwstenen die op verschillende manieren aan elkaar geknoopt kunnen worden. Daardoor kan het bedrijf de productie enerzijds standaardiseren en toch betaalbaar maatwerk bieden. Het gaat daarbij vooral om voertuigen die niet de productieaantallen halen van reguliere autos bijvoorbeeld. Denk aan graafmachines, shovels en specifieke voertuigen voor de logistiek. Verder praat Harm met Gert-Jan Kramer, professor Sustainable Energy Supply Systems aan de Utrecht University. Hij vindt het opslaan van CO2 in lege gasvelden onder de Noordzee een goed idee en legt uit wat daar allemaal bij komt kijken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/17/202124 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#30 Airofill Innovative Wall: duurzamer isoleren

Mede mogelijk gemaakt door: EquansIsolatie speelt een belangrijke rol de opgave om miljoenen woningen van het gas te krijgen. Veel gebruikte oplossingen zoals PUR bevatten schadelijke drijfgassen. Dat moet anders, dachten ze bij Takkenkamp Groep, en dus ontwikkelde het bedrijf een duurzamere oplossing. In het recept zit onder meer aerogel, dat voorkomt uit nanotechnologie. Het product wordt in vloeibare vorm in de spouwmuur aangebracht en hardt daar in enkele dagen uit, vertelt Marcel van Haaren van het bedrijf. Ook te gast is Jan Rotman, hoogleraar Transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij gaat in op de aardgasvrije ambitie die in het Klimaatakkoord is uitgesproken. Vooralsnog wil het daarmee nog niet echt vlotten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/10/202122 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#29 Grown.Bio: duurzaam alternatief voor piepschuim

Mede mogelijk gemaakt door: EquansMycelium is de wortel van de paddenstoel. Het bedrijf gebruikt deze schimmel om het landbouwafval te laten groeien en te binden. Na ongeveer vijf dagen is het proces afgerond en heb je een materiaal dat kan worden gebruikt in de verpakkingsindustrie. Het is shock-absorberend en kan op die manier piepschuim vervangen. Ook gaat Harm in gesprek met Richard van de Sanden, hoogleraar aan de Eindhoven University of Technology. Volgens hem kan Nederland een een belangrijke speler worden in de waterstofeconomie. Niet door zelf grootschalig groene waterstof te produceren, maar met het leveren van de machines en onderdelen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/3/202124 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

De groene ambities van Unilever en Coca-Cola

Mede mogelijk gemaakt door: EquansThis is Forward, zo heet de duurzaamheidsstrategie waarmee 's werelds grootste frisdrankenfabrikant binnen 20 jaar klimaatneutraal wil zijn. De afgelopen jaren ging de CO2-uitstoot per liter product al met 30% naar beneden, onder meer door plastic verpakkingen te recyclen. Een nieuwe innovatie is de KeelClip, waarmee acht blikjes in minimalistisch karton bij elkaar worden gehouden. "Daarmee besparen we 350.000 kilo plastic per jaar", zegt Eva Amsterdam. Ze is duurzaamheidsmanager bij Coca-Cola Nederland. Ook Unilever timmert hard aan de weg. Het bedrijf lanceerde onlangs de opvolger van het Sustainable Living Plan uit 2010: de Compass Strategy. Tegen het einde van dit decennium wil Unilever klimaatneutraal zijn. Daarvoor is de afgelopen jaren al het nodige bereikt: de CO2-uitstoot met 50% naar beneden bijvoorbeeld, net als het eigen watergebruik. Ook kijkt het bedrijf naar plastic verpakkingen. "Beter, minder en geen plastic is onze doelstelling. Binnen vier jaar moet minimaal een kwart van onze plastics gerecycled zijn", aldus Anniek Mausser, duurzaamheidsmanager van Unilever Benelux.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/26/202124 minutes
Episode Artwork

#28 X-ROOF: dakpan én zonnepaneel

Mede mogelijk gemaakt door: EquansHet Haagse bedrijf Exasun lanceerde het product vier jaar geleden en verkoopt het inmiddels aan tal van grote aannemers in Nederland. Volgens directeur Remon Veraart kan de businesscase uit, zijn oplossing is op de lange termijn zelfs goedkoper dan de traditionele methode waarbij ook nog een dakpan nodig is. Wat verder opvalt is dat de zonnepanelen volledig gifvrij zijn, ze worden gemaakt zonder lood. Daarnaast gaat Harm in gesprek met Joost Brinkman, de directeur van Synkero. Dat bedrijf gaat in Amsterdam een fabriek voor duurzame kerosine bouwen. Doel? De luchtvaart vergroenen. En dat is hard nodig.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/19/202122 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#27 Green Eco Furnace maakt groene houtskool

Mede mogelijk gemaakt door: EquansHet product is van Movi Charcoal Furnaces. Het bedrijf heeft een houtskooloven geproduceerd die zonder externe brandstof CO2-neutrale houtskool maakt. De CO2 die normaal gesproken vrijkomt gebruikt de Green Eco Furnace als hittebron. In de container gaat resthout, na het proces ligt er schoon houtskool in de bakken. Dat kan onder meer worden gebruikt voor industriële processen en om mee te koken. Met Isabel Mosk van Sherpas Stories praten we over reisgedrag. De vraag is of de coronacrisis de manier waarop wij Nederlanders onze vakantie vieren definitief heeft veranderd en of het straks allemaal duurzamer gaat.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/12/202121 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

De groene ambities van Scania en GP Groot

Mede mogelijk gemaakt door: EngieJanko van der Baan leidt de Benelux-tak van vrachtwagenbouwer Scania. In de fabriek in Zwolle rollen elke dag 200(!) nieuwe vrachtwagens van de lopende band. In 2025 moet de CO2 die daarbij wordt uitgestoten met 50% zijn gereduceerd ten opzichte van zes jaar geleden. Daarnaast zet Sania in op elektrisch rijden. Van der Baan verwacht dat het bedrijf in 2030 meer batterij-gedreven vrachtwagens dan dieseltrucks levert. Ronald Balvers is directeur Recycling bij GP Groot. De afvalverwerker is één van de koplopers in Nederland als het om hergebruik van materialen gaat. Om deze trend verder te kunnen opschalen, is het volgens hem nodig de wetgeving aan te passen. Nu nog zijn zogeheten virgin-materialen vrijwel altijd goedkoper wat het moeilijker maakt om de businesscase rond te krijgen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/5/202123 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#26 Leafcloud: warme douche dankzij computerserver

Mede mogelijk gemaakt door: EngieHet idee is simpel: zet servers neer op plekken waar ze die warmte goed kunnen gebruiken. Koud water spoelt langs de hitte en wordt als heet water weer teruggegeven. In Amsterdam douchen bewoners van een appartementencomplex al op deze manier. Maar volgens de bedenkers kan het net zo goed in zwembaden of hotels bijvoorbeeld. Leafcoud stelt dat op deze manier minimaal 50% van de energie die in de servers wordt gestopt kan worden hergebruikt voor warmwatervoorziening. Verder praat Harm met de mensen achter Happy Soap. Het bedrijf levert plasticvrije huidverzorgingsproducten, waaronder shampoo in blok. Online is het merk al een poosje actief en afgelopen week opende HappySoap de eerste winkel in Groningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/29/202122 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#25 Zytec: energie besparen dankzij magneet

Mede mogelijk gemaakt door: EngieBij de meeste roterende machines is sprake van overcapaciteit. Dat wil zeggen: er komt meer energie vrij dan er wordt gebruikt. Zytec verbindt de motoren met de roterende apparaten door middel van magnetisme. Daarmee kan het bedrijf de overcapaciteit regelen en veel elektriciteitsverbruik besparen. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven pleit voor een circulaire economiewet, bedoeld om nu eindelijk echt vaart te maken met die circulaire economie. Ze legt uit hoe zulke wetgeving eruit moet zien en blikt alvast vooruit op het duurzame beleid van het kabinet Rutte IV. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/22/202122 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#24 ZES: batterijcontainers voor de binnenvaart

Mede mogelijk gemaakt door: EngieBinnenkort gaat het eerste volledig elektrisch gedreven schip varen. Heineken wil op deze manier bier van Alphen aan den Rijn naar Moerdijk transporteren. Volgend jaar moeten daar nog eens vijf schepen bij komen, is de planning. Het schip komt aanvaren, wisselt van batterijcontainer en kan snel weer verder. De ambitie is om een landelijk dekkend netwerk van ongeveer twintig openbare laadstations te bouwen. Jaco Ruiter is CEO van EIT Inno Energy, een investeringsfonds dat de afgelopen jaren al meer dan 600 miljoen euro in groene projecten stak. De nieuwste kapitaalinjectie is voor een staalfabriek in Zweden die zonder fossiele brandstoffen gaat draaien.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/15/202124 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#23 Goodhout: kokosnootafval als alternatief voor hout

Mede mogelijk gemaakt door: EngieAlleen al in Indonesië verbranden boeren jaarlijks het restafval van 16 miljard geoogste kokosnoten. Dat is erg slecht voor het milieu. Goodhout gebruikt de harde bast als alternatief voor hout. Het Nederlandse bedrijf ontwikkelt kokoshout-plaatmateriaal in een eigen testfabriek. Voor oprichter Silvia van Houten is dit nog maar het begin. Ze ziet in kokosnootafval een nieuw, duurzaam materiaal voor tal van toepassingen zoals meubels en accesoires. Daarnaast gaat het in deze aflevering over kernenergie. Het thema is deze verkiezingen weer terug van weggeweest. Maar waarom eigenlijk? En is een tweede kerncentrale in Nederland nou wel of juist helemaal geen goed idee? We vragen het aan Jan Leen Kloosterman van de TU Delft.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/8/202121 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

De groene ambities van Arla Foods en FrieslandCampina

Mede mogelijk gemaakt door: EngieTwee bedrijven die elkaar dagelijks beconcurreren om de gunst van de consument. In deze aflevering zitten ze gebroederlijk aan één tafel voor een onderwerp dat ze allebei even belangrijk vinden: duurzaamheid. Arla Foods lanceert deze week de eerste klimaatneutrale zuivel op de Nederlandse markt. Daarvoor reduceert het op verschillende onderdelen in de keten de uitstoot van broeikasgassen. Wat overblijft, wordt gecompenseerd met het aanplanten van bomen en de bescherming van regenwouden. In 2028 wil het bedrijf de eigen uitstoot met 30% hebben gereduceerd, vertelt algemeen directeur van Arla Foods in Nederland Bas Padberg. Maar ook bij FrieslandCampina zitten ze niet stil. Zo is de zuivelcoöperatie aangesloten bij On the way to PlanetProof, een internationaal onafhankelijk keurmerk van Stichting Milieukeur. Daarbij gaat het om tal van aspecten die moeten leiden tot een duurzamere voedselproductie. In 2030 wil het bedrijf de CO-uitstoot met een derde hebben teruggebracht, vertelt Simone Boilette. Zij is directeur Corporate Affairs bij FrieslandCampina.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/1/202124 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#22 iWELL: energieopslag wordt rendabel

Mede mogelijk gemaakt door: EngieWe wekken in Nederland steeds meer groene stroom op, van windmolens en zonnepanelen onder meer. Het tijdelijk opslaan van die stroom is een belangrijk puzzelstuk in de energietransitie. iWELL heeft een thuisbatterij die schaalbaar is, omdat het systeem ook een financieel rendement oplevert. Na ongeveer zes tot zeven jaar heeft de batterij zichzelf terugverdiend. Het bedrijf zegt hiermee de eerste thuisbatterij te hebben ontwikkeld met een sluitende businesscase, het systeem verdient zich binnen zeven jaar terug. Daarnaast gaat Harm in gesprek met Marnix Wagemaker. Hij is professor aan de TU Delft, waar hij onderzoek doet naar nieuwe batterijtechnologieën. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/22/202122 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#21 SeeGrow: een duurzame gras groeibooster

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEen gemiddeld stadion met groei-ververlichting verbruikt tussen de 3,5 en 4,5 miljoen Kwh aan energie. SeeGrow claimt een systeem te hebben ontwikkeld dat qua energieverbruik onder de 1 miljoen Kwh blijft. Het bedrijf doet dat met de inzet van LED-technologie, waar het enkele jaren aan gesleuteld heeft. Naast de duurzame verlichting voegt SeeGrow opvallend genoeg ook een vleugje CO2 toe aan het gras. Die combinatie zorgt ervoor dat voetbalstadions en golfbanen hun CO2-voetafdruk tot 85% kunnen verlagen. Zo redden we de wereld, is de titel van het nieuwe boek van Joop Hazenberg. Hij beschrijft het mondiale klimaatprobleem en stelt 30 concrete acties voor om klimaatverandering te stoppen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/15/202125 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#20 Dex Oil: duurzamere smeerolie

Mede mogelijk gemaakt door: EngieNiet iedereen staat er dagelijks bij stil, maar smeerolie is letterlijk het smeermiddel van hele industrieën. Het zorgt ervoor dat motoren niet oververhit raken en tandwielkasten blijven draaien. Regelmatig moet de olie ververst worden. Dex Lubricants Oil is een smeerolie die de wrijving tussen de metalen onderdelen vermindert. Minder wrijving leidt tot minder brandstofverbruik en dus minder slijtage. Dex Oil, het bedrijf achter dit product, claimt hiermee het brandstofgebruik van onder meer schepen met 5 tot 7% te kunnen terugdringen. Het wordt alsmaar drukker op de zee. En verreweg de meeste van al die schepen tuffen op vieze stookolie. Zet de sector zich wel voldoende in om te vergroenen en welke initiatieven zijn er al? Dat bespreekt Harm met Hans Hopman, hoogleraar Ship Design aan de TU Delft.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/8/202122 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#19 SolarOnTop: trucks met zonnepanelen op dak

Mede mogelijk gemaakt door: EngieSolarOnTop heet het zonne-energiesysteem en een aantal transportbedrijven experimenteert er inmiddels al mee. De groene energie die het systeem opwekt wordt onder meer gebruikt om elektrische apparatuur in de trailer op te laden, zoals laadkleppen en palletwagens. Zo hoeft er tijdens de rit of bij stilstand niet meer geladen te worden door de dynamo. IM Efficiency stelt dat het product per truck tot 2.000 liter brandstof bespaart en zich binnen drie jaar terug betaalt. Van zonnepanelen op trucks naar zonnepanelen op personenauto's, het is een kleine stap. Het Eindhovense bedrijf Lightyear verwacht dit jaar de eerste zonnecel-wagen op de weg, de Lightyear One. Een elektrische auto die helemaal opnieuw is ontworpen en daarmee super-aerodynamisch is. Volgens het bedrijf kan de auto meer dan 700 kilometer op één laadbeurt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/1/202123 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

De groene ambities van Velux en Kleefsewaard

Mede mogelijk gemaakt door: EngieVelux kennen we van de dakramen, rolluiken en zonweringen. Het bedrijf baarde recent opzien met een moedig plan: met terugwerkende kracht alle CO2 compenseren door het planten van bomen. Daarvoor wordt nu samen met het World Wide Fund for Nature wordt nu de historische voetafdruk van de afgelopen 80 jaar vastgelegd. Zo wil het bedrijf in 2041, als het 100 jaar bestaat, kunnen zeggen dat het levenslang klimaatneutraal is. Verder onderneemt Velux stappen om het eigen productieproces te vergroenen, onder meer door gebruik te maken van meer natuurlijke materialen. Kleefsewaard ligt bij Arnhem, op een voormalige bedrijventerrein van Akzo Nobel, en werd eerder uitgeroepen tot meest duurzame industriepark van ons land. De campus huisvest tal van energiebedrijven en werpt zichzelf regelmatig op als testfaciliteit. Er zijn tientallen laadpunten voor elektrisch vervoer, de waterstofbus werd er ontwikkeld, er rijden deelfietsen en er zijn vergevorderde plannen met vier windmolens op het terrein.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/25/202125 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#18 Smyle: tandenpoetsen zonder plastic

Mede mogelijk gemaakt door: EngieTandpasta wordt geleverd in plastic tubes, gemaakt van aardolie. Door de verschillende laagjes plastic, soms ook nog om een dun laagje aluminium heen, is het technisch èn economisch bijna onmogelijk om tubes te recyclen. "Bovendien belanden er elk jaar zo'n 1,5 miljard op onze vuilnishopen en in oceanen", zegt Almar Fernhout. Met Smyle presenteert hij tandpasta-tablets, zónder plastic dus. Elke klant ontvangt een glazen flesje dat kan worden bijgevuld bij een volgende bestelling. Peter Rem is hoogleraar Resources & Recycling aan de TU Delft. Met hem duiken we in de wereld van afval scheiden, recycling en vooral het hergebruik van plastic. Spoiler alert: over 10 jaar lijken onze methodes in weinig meer op die van vandaag.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/18/202125 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#17 Flora Plant: plantaardige roomboter

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn smaak en gebruik doet het smeersel voor op brood of in een baksel niet onder voor dierlijke roomboter, vertelt marketing manager Paula Jentjes. "Flora Plant is net roomboter, maar met de goede eigenschappen van plantaardig en met 50% minder CO2-uitstoot", vertelt ze. "Als een gemiddeld huishouden van vier personen een jaar lang roomboter vervangt door Flora Plant besparen ze zon 115 kilogram CO2. Dat is dezelfde uitstoot van een benzineauto over een afstand van 460 kilometer." In Nederland worden elk jaar overigens zo'n 85 miljoen pakjes roomboter verkocht. Met milieuwetenschapper Jerry van Dijk bespreekt Harm de manier waarop de Nederlandse landbouw kan worden hervormd. Het aantal biologische initiatieven blijft vooralsnog beperkt, onder meer omdat de spelregels in de sector opschaling in de weg staat.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/11/202124 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#16 NEXTdriver: minder CO2 de lucht in door zuiniger rijden

Mede mogelijk gemaakt door: EngieMet de juiste snelheid optrekken, op tijd remmen en doorschakelen naar de volgende versnelling als dat moet. NEXTdriver stuurt chauffeurs de juiste kant op als het over duurzaam rijgedrag gaat. Dat doet het door slim gebruik te maken van data die sensoren in de vrachtwagencabine vrijgeven. Het bedrijf biedt een app voor chauffeurs en een online platform voor transportbedrijven. Ook zit er een wedstrijdelement in de service verpakt, zodat chauffeurs zich met elkaar kunnen meten. En het is vooral dat laatste aspect die veel truckers enthousiast maakt, vertelt Guido Sluijsmans. Hij stelt dat een trucker met deze oplossing tussen 2 en 8% CO2-uitstoot kan besparen. Met Jan van Rookhuijzen van stichting e-laad praten we over de introductie van de elektrische truck. We zien ze nog vrijwel nergens op de weg, toch werken de meeste fabrikanten er al wel aan. Met de komst van een nieuwe laadtechnologie verwacht Rookhuijzen dat de e-truck na 2025 echt in opmars raakt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/4/202126 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#15 Blinky Ecotabs: schoonmaken zonder planeet vies te maken

Mede mogelijk gemaakt door: EngieTe gast is mede-oprichter Mimouna El Hallaoui. Ze vertelt dat jarenlang aan het product is ontwikkeld. De Bliny-tabletjes bieden volgens haar een paar belangrijke voordelen ten opzichte van de schoonmaakmiddelen die de meeste mensen thuis in hun keukenkastje hebben staan of bij bedrijven worden gebruikt. De kleine zakjes stop je in een 100% gerecyclede fles die je steeds kunt hergebruiken. Het ecologisch samengesteld tabletje lost binnen een paar minuten volledig in het water op, zoet én zout dus. Zo kunnen op één blokpallet 120.000 blinky ecotabs vervoerd worden, in plaats van de vijf vrachtwagens die nodig zijn om net zoveel afgevulde flessen van A naar B te krijgen. In 2020 waren er meer lokale duurzame initiatieven dan ooit. Eén die aardig aan de weg timmert is Hart op Groen van Marije van der Stelt. Zij zet scholen, gemeenten en bedrijven in beweging door duurzaamheid vrolijk en behapbaar te maken. Haar knalgroene eco-caravan dat is omgebouwd tot mobiel laboratorium is daarvan het beste voorbeeld.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/28/202024 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#14 Pieter Pot: verpakkingsvrij boodschappen doen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieHet bedrijf startte enkele jaren geleden met een bakfiets in Rotterdam. Inmiddels bedient Pieter Pot het hele land en komen er elke week een paar duizend klanten bij. Het concept in een notendop? Klanten bestellen hun boodschappen online en de mensen van Pieter Pot komen het bij je langs brengen, in glazen potten dus. De potten die je nog had staan, nemen ze weer mee terug. Op deze manier heeft het bedrijf naar eigen zeggen al 120.000 verpakkingen bespaard. Jurylid Jacqueline Cramer blijkt onder de indruk. Pieter Pot is als nieuwkomer nog een betrekkelijk kleine speler natuurlijk. Hoe doen de bekende supermarktgiganten het eigenlijk als het over duurzaamheid gaat? Jennifer Muller is van branchevereniging CBL laat haar licht schijnen over de ambities en concrete maatregelen in deze branche.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/21/202025 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#13 Maxem Energy Solutions: platform voor energiestromen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieMede-oprichter is Jan-Willem Heinen. Het platform dat zijn bedrijf biedt, is naar eigen zeggen een oplossing voor organisaties die hun energievoorziening willen vergroenen met laadpalen en zonnepanelen, maar daarbij tegen de beperkingen van hun netleverancier aanlopen. Een zwaardere netaansluiting aanleggen kost tijd en geld. Maxem Energy Solutions zorgt ervoor dat de verschillende energiestromen beter met elkaar communiceren. Zo bespaart een gemiddeld bedrijven naar eigen zeggen zo'n 10.000 tot 15.000 euro. Marjan Minnesma is het gezicht van Urgenda. Met haar blikken we terug op duurzaam 2020. Zorgt de coronacrisis ervoor dat de CO2-uitstoot nu echt in een vrije val naar beneden is geraakt. En hoe kijkt ze naar de aangescherpte klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid?See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/14/202024 minutes, 1 second
Episode Artwork

#12 Iso-skelet: isoleren zoals dieren dat doen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDuurzaam bouwen zijn twee woorden die je eigenlijk niet meer los van elkaar kunt zien. En daarom bundelen The Green Quest en BNR Bouwmeesters deze keer hun krachten en werken ze een uur lang samen aan een betere wereld. Nummer 12 in The Green Gallery is het Iso-skelet van architectenbureau Kokon. Het is een skelet waar een membraan omheen gaat 's winters dat vacuüm trekt en op die manier super-isolerend wordt. In de zomer, als het weer warmer is, wordt het vacuüm losgelaten. Vergelijk het met dieren, die dat met hun vacht doen. Het concept won eerder een Rabo Innovation Award. Verder gaat het in de uitzending onder meer nog over aardgasvrije wijken. Enpuls lanceert daarvoor de nieuwe Slimme Wijken Aanpak, die gemeenten daarmee helpt. Die is inclusief een handige online datatool die het duurzame enthousiasme van bewoners in kaart brengt. Ook modulair bouwen komt aan bod. Te gast is Frank van Ooijen van modulair bouwbedrijf De Meeuw, dat huizen fabriceert die je als legoblokken in elkaar kunt zetten. Hoogleraar Andy van de Dobbelsteen vertelt tot slot wat nodig is om in Nederland op veel grotere schaal klimaatbestendig te gaan bouwen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/7/202045 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

De groene ambities van IKEA en McDonald's

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIKEA startte deze maand met een Meubel inruilservice. Klanten kunnen hun gebruikte stoelen, eettafels, bureaus en boekenkasten inruilen, waarna de producten in de Koopjeshoek opnieuw worden aangeboden. "Het is één van onze initiatieven om in 2030 circulair en klimaatpositief te zijn", zegt Hanneke van de Vijfeijke. Ze is de country sustainability manager van IKEA Nederland. Het is niet de enige duurzame doelstelling van 's werelds bekendste aanbieder van woonartikelen. Zo mikt het bedrijf verder onder meer nog op volledig elektrisch vervoer in 2025. Nog eens 5 jaar later moeten alle materialen in de woonwinkel van hernieuwbare materialen zijn gemaakt. McDonald's deed onlangs de plastic rietjes in de ban. Daarnaast is er een nieuwe beker voor de McFlurry-ijsjes, zonder plastic deksel. En als je zo groot bent als McDonald's is, dan maakt dat meteen veel impact. Hiermee bespaart de fastfoodformule ruim 70.000 kilo plastic per jaar. In 2025 moet al onze verpakkingen gemaakt zijn van hernieuwbare materialen, vertelt Jeroen Dekkers, de hoofd Supply Chain. Hij legt uit dat het bedrijf al 30 jaar aan afvalscheiding doet. Zo wordt gebruikt frituurvet ingezet als brandstof voor vrachtwagens.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/30/202025 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#11 ChargeFreeHome: woonwijk wordt energieproducent

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEen hele reeks woningen met zogeheten lessenaarsdaken, vol met geïntegreerde zonnepanelen. De nieuwbouwhuizen zijn verder voorzien van driedubbel glas, een aardwarmtepomp, warmte-terug-win-installatie en accu om tot twee dagen stroom op te slaan. Een grotere buurtbatterij moet voor extra stroomzekerheid zorgen. Het is een flinke ambitie, maar de bedenkers van het ChargeFreeHome-project zijn er zeker van: dit is de toekomst. Hun woonwijk wordt 100% duurzaam en zelfvervoorzienend. Maarten van Andel is directeur Toegepaste Natuurwetenschappen van Fontys Hogescholen. Van hem komt het nieuwe boek 'De Groene Kans'. Daarin legt hij uit wat er in zijn ogen misgaat met de manier waarop we de energietransitie aanvliegen. Zijn boodschap in een notendop? Investeren in drastische energiebesparing loont veel meer dan inzetten op duurzaam geproduceerde energie.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/23/202021 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#10 De Groene Aggregaat: weg met droevige dieseldampen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDe brandstofmotor is geschikt voor het schone HVO100, wat staat voor 100% Hydrotreated Vegetable Oil. Daarnaast is het apparaat uitgerust met een accupakket waardoor er veel minder brandstof hoeft te worden gebruikt. Volgens Daniël Krug van Maru Systems bespaart de Groene Aggregaat tot wel 90% ten opzichte van de traditionele aggregaten. Dat biedt bovendien een oplossing voor plekken waar dieselmotoren minder vaak welkom zijn, zoals dichtbevolkte binnensteden. Met Joan Prummel van Rijkswaterstaat bespreekt Harm de Green Deal Circulair Inkopen, die onlangs werd afgerond. Twintig grote Nederlandse bedrijven en twaalf overheidsinstanties zorgden de afgelopen drie jaar voor het verder aanjagen van de circulaire economie door voor circa 300 miljoen euro aan goederen circulair in te kopen. Prummel legt uit hoe de deelnemers dat voor elkaar gekregen hebben en welke lessen we kunnen trekken uit dit circulaire inkooppact.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/16/202021 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#9 Hedgehog Applications: slimme batterijsystemen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieWe gaan steeds meer duurzame stroom opwekken. Om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt, worden in de toekomst waarschijnlijk op grote schaal batterijen ingezet. Hedgehog Applications produceert software en plug&play hardware die ervoor zorgt dat de opwek en het verbruik van duurzame energie beter op elkaar worden afgestemd. Zo kunnen bedrijven en huishoudens meer duurzaam opgewekte stroom gebruiken. Het bedrijf hanteert daarvoor het zogeheten Open Charge Point Protocol, waarmee wereldwijd alle laadpalen worden aangestuurd. Wat kunnen we leren van eerdere transities in de geschiedenis? Best veel, aldus Derk Loorbach. Hij is hoogleraar transitiekunde en directeur van onderzoeksinstituut Drift en legt uit dat systeemveranderingen altijd gepaard gaan met schokken en onvoorspelbaarheid. Zijn advies? We kunnen die maar beter omarmen. Want als de geschiedenis ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat transities vrijwel altijd onomkeerbaar zijn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/9/202023 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

De groene ambities van Lidl en Makro

Mede mogelijk gemaakt door: EngieHet terugdringen van voedselverspilling, meer aanbod van organische producten en het verminderen van plastic verpakkingen. Dat zijn drie belangrijke duurzame pijlers van Makro in Nederland. Het bedrijf heeft als doel om in 2030 de eigen CO2-uitstoot met 50% te reduceren ten opzichte van 2011. De eerste 30% is al gerealiseerd, vertelt operationeel directeur Erik Heens. Hij ziet dat klanten steeds vaker bewust kiezen voor duurzame producten. Bestek van bamboe bijvoorbeeld in plaats van plastic mesjes en vorkjes. En op de daken van de 17 Makro-vestigingen in ons land moeten de komende jaren zonnepanelen komen. Verspil mij niet Ook bij Lidl timmeren ze hard aan de weg. Het bedrijf kondigt de bouw van een nieuwe Lidl Zero aan, een CO2-neutraal gebouwde supermarkt in Almere Oosterwold. De nieuwe vestiging voorziet zichzelf van energie. Net als Makro wil de supermarktketen het gebruik van plastic verpakkingen zoveel mogelijk aan banden leggen. In 2025 moet al het gebruikte plastic in ieder geval 100% recyclebaar zijn. Daarnaast mikt het bedrijf op het terugbrengen van voedselverspilling: 50% minder in 2030 is de doelstelling. De 'verspil mij niet actie' is een daverend succes. Producten die alleen nog diezelfde dag te nuttigen zijn, liggen sinds kort voor een uiterst lage prijs in de schappen. Lidl verkocht op deze manier al 1 miljoen producten die anders waarschijnlijk in de vuilnisbak zouden zijn beland, aldus Quirine de Weerd, senior manager CSR en Relations.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/2/202022 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#8 TGLS: Tegels leggen zonder lijm

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDe lijm die door bedrijven wordt gebruikt om tegels vast te maken op de grond is bepaald niet duurzaam. En dat is niet het enige probleem. Door de lijm blijken tegels na gebruik moeilijk te recyclen en belanden ze als gevolg daarvan op de afvalberg. Het modulair kliksysteem van TGLS - de IUNIQ - lost dat probleem op. Het frame wordt op de grond gelegd, waarna de tegels daar probleemloos op worden vastgeklikt. André Ruske van TGLS legt uit dat het gebruik van lijm op deze manier overbodig is geworden. Waar blijft toch dat kweekvlees? Nederlanders zijn in 2019 opnieuw iets meer vlees gaan eten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Wageningen University & Research (WUR), in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld genomen consumeren we nu zon 39 kilo, dat is een paar honderd gram meer dan het jaar ervoor. Waar blijven toch die kweekburgers en kipschnitzels uit het laboratorium? Cor van der Weele is bioloog en filosoof en als bijzonder hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte verbonden aan de Wageningen University and Research. Ze legt het verschil uit tussen vleesvervangers en kweekvlees en vertelt dat zon laboratorium-biefstuk nog wel even op zich wachten laat.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/202021 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#7 Fair Coffin: een duurzame uitvaartkist

Mede mogelijk gemaakt door: EngieReguliere uitvaartkisten bevatten giftige lijmstoffen en plastics, die uiteindelijk de aarde insijpelen en het grondwater vervuilen. De materialen die in de Fair Coffin zijn verwerkt zijn daarentegen biologisch afbreekbaar en daarmee een heel stuk duurzamer. Volgens oprichter Koen Verlinden zorgen zijn uitvaartkisten daar bovenop nog eens voor een CO2-reductie van 50 tot 70%. Het bedrijf heeft er inmiddels zo'n 1.000 van verkocht. Waar het leven eindig is, proberen we dat bij materialen juist zoveel mogelijk te voorkomen. Jan-Willem Velthuijsen is Chief Economist bij PWC en doet onderzoek naar circulaire businessmodellen. Uit een studie van het bedrijf blijkt dat deze zich steeds nadrukkelijker bewijzen. Als voorbeeld noemt hij de auto-industrie, waar inmiddels bijna elk onderdeel na gebruik een tweede leven krijgt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/19/202022 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#6 Lepido: energie uit vette, warme keukenlucht

Mede mogelijk gemaakt door: EngieLepido heet het systeem. Het moet voorkomen dat warme lucht die ontstaat tijdens het koken via afzuigkappen naar buiten ontsnapt. Volgens de Zweedse producent Enjay Systems gaat het voor een doorsnee fastfood-restaurant om een besparing van zo'n 33 ton CO per jaar. Door de warmte opnieuw te gebruiken bespaart de eigenaar duizenden euro's per jaar. Het bedrijf doet in Scandinavië al goede zaken en wil nu ook de rest van Europa gaan veroveren, vertelt Pieter-Jan van Linden van Enjay Systems. De coronacrisis maakt het er niet gemakkelijker op, bij veel horecazaken staat het water tot aan de lippen. Toch is dit wel het moment om in duurzaamheid te investeren, vindt Wouter Staal van Yoghurt Barn. Hij draait met zijn horecaformule inmiddels klimaatpositief en vertelt hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/202023 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#5 Bio Bound: beton van olifantsgras

Mede mogelijk gemaakt door: EngieBeton is niet het meest vervuilende bouwmateriaal in de wereld. Maar omdat er ongelooflijk veel van wordt gebruikt, is het product inmiddels wel verantwoordelijk voor 7% van de mondiale CO2 uitstoot. Hoog tijd om hier iets aan te doen dus. In het Betonakkoord heeft de Nederlandse sector zich gecommitteerd aan ambitieuze doelstellingen, vertelt Edwin Vermeulen van Branchevereniging Betonhuis. Hij legt uit op welke manier bedrijven aan het innoveren zijn geslagen. Eén van de nieuwkomers die de sector duurzamer wil maken is Bio Bound. Voor de productie van hun beton maken ze gebruik van olifantsgras, afkomstig van velden bij Schiphol. Oprichter Jaap Schotanus legt uit hoeveel CO2 hij daarmee bespaart en op welke manier hij de markt wil veroveren.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/5/202022 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

De groene ambities van KPN en Thales

Mede mogelijk gemaakt door: EngieBeide bedrijven hebben flinke ambities. Zo wil Thales de eigen footprint in 2030 met 50% reduceren en dat is een behoorlijke uitdaging, geeft communicatiedirecteur Job van Harmelen toe. Het bedrijf bouwt onder meer hightech apparatuur voor marineschepen, waarbij veiligheid altijd bovenaan staat. Duurzamer worden lukt alleen door samen te werken met andere partners in de keten, aldus Van Harmelen. Zijn belangrijkste tip aan andere bedrijven? Zoek de CO2-vriendelijk oplossingen vooral in je core-processen, want daar is volgens hem altijd de meeste winst te halen. KPN is al klimaatneutraal, al moet het daarvoor nog wel compenseren. Het bedrijf streeft naar 100% circulair ondernemen in 2025. Nog eens vijf jaar later moet het wagenpark fossielvrij zijn. Doel is om in datzelfde jaar het energieverbruik met 44% te hebben teruggebracht ten opzichte van 2010. KPN heeft de afgelopen jaren al veel plastics kunnen vervangen door duurzamere varianten, onder meer bij het gebruik van glasvezelkabels. Senior Manager Energie & Milieu Jeroen Cox wijst eveneens op het belang van ketensamenwerking. Dat is volgens hem nodig om grote stappen te zetten in de weg naar een 100% duurzaam bedrijf.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/28/202021 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#4 SoundEnergy: koelen met geluidsgolven

Mede mogelijk gemaakt door: EngieVolgens het Internationaal Energie Agentschap gaat wereldwijd al 10% van de elektriciteit op aan airconditioning. Rond 2050 is dat naar verwachting drie keer zoveel. SoundEnergy heeft een manier gevonden om ruimtes te koelen met warmte, door gebruik te maken van zogeheten thermo-akoestische technologie. Deze airco is ongeveer net zo groot als een auto en kan worden ingezet bij productiebedrijven. De machine gebruikt geen schadelijke koelvloeistoffen en geen elektriciteit en stoot daarom geen CO2 uit. Harm Edens blijkt erg onder de indruk. Innovaties als deze hebben financiering nodig. Arnold Mulder is sector banker bij ABN AMRO en legt uit wat bedrijven als SoundEnergy moeten doen om voor een banklening in aanmerking te komen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/21/202021 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#3 Suwotec: kou in de zomer, warmte in de winter

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDeze innovatie draait om een heel systeem van nieuwe en bestaande technologie. Zo is er om te beginnen een oude, beetje vergeten uitvinding van Philips: zogeheten heatpipes. Die heeft De Wit doorontwikkeld, worden op daken geplaatst en zetten warmte en koude om in energie. Die vindt vervolgens z'n weg naar de bestaande systemen in grote gebouwencomplexen. De energie die niet meteen kan worden ingezet, slaat Suwotec op in thermische accu's. In het gebouw van de Theologische Hogeschool in Rotterdam draait het klimaatsysteem inmiddels al. Aan oude gebouwen is in ieder geval geen gebrek in Nederland. Nederland telt meer dan 100.000 monumenten waaronder landgoederen, musea, paleizen en kerken. Suze Gehem is van de Groene Grachten en helpt eigenaren van dit soort oude panden met het verduurzamen van hun energievoorzieningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/14/202022 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#2 Ecoplant: overal een energiefabriekje

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDaar waar zonnepanelen op daken meestal niet in het oog springen, valt de Ecoplant meteen op. Je kunt er bijvoorbeeld auto's of een fiets mee opladen. Maar als je de stroom even niet nodig hebt, is het ook mogelijk om die terug te leveren aan het net of tijdelijk op te slaan in de batterij waar het apparaat mee is uitgerust. Hans Veenemans lanceerde zijn innovatie begin 2020 en ziet de interesse met name de laatste maanden flink toenemen. Zo staat er zelfs al een Ecoplant in hartje Hong Kong, vertelt hij aan jurylid Jacqueline Cramer. Met Paulien Herder van de TU Delft bespreekt Harm de mogelijkheden om energie voor langere tijd op te slaan. Dat is een belangrijke stap in de energietransitie. Maar hoe kunnen we met de zon uit de zomer onze huizen verwarmen tijdens de koude wintermaanden? Herder legt uit dat het nog een flinke uitdaging is om op grote schaal energie om te zetten in moleculen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/7/202024 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Extra podcast: zo werkt Zeeman aan een duurzamere textielketen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDe textielketen staat bekend om z'n goedkope producten, maar dat sluit een duurzame bedrijfsvoering volgens Van Vliet niet uit. Hij vertelt hoe het bedrijf experimenteert met nieuwe, duurzame businessmodellen en werkt aan meer transparantie in de keten. Dat is overigens een behoorlijk uitdaging, zo geeft hij toe. In het daaropvolgende debat verdedigen juryleden Jacqueline Cramer, Peter Smeets van Engie én Harm Edens hun eigen duurzame stelling. 'De overheid moet meer de regierol pakken', vindt Harm. Jacqueline wijst op het belang van sociale innovatie en Peter roept organisaties op om anders met elkaar te gaan samenwerken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/3/202040 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#1 Solarge: zonnepanelen van eigen bodem

Mede mogelijk gemaakt door: EngieRuim 30 jaar geleden had de familie Sjoerdsma uit Castricum de primeur met de eerste zonnepanelen op een woonhuis. Inmiddels zijn we de magische grens van 1 miljoen voorbij, zijn de kosten enorm gedaald en het rendement flink gestegen. Wilfried van Sark is als hoogleraar verbonden aan de Utrecht University en legt uit welke nieuwe innovaties we de komende jaren nog kunnen verwachten op dit gebied. Chris de Jongh is van Solarge, een Nederlands bedrijf dat zonnepanelen heeft ontwikkeld die veel lichter zijn dan de meeste exemplaren. Daarmee worden oude daken ineens ook een potentieel voor zonne-energie. Bovendien zijn deze panelen 100% recyclebaar. Het bedrijf moet nog beginnen met de productie, maar heeft al wel een ton aan orders binnen. Jurylid Wisse Hummel laat er zijn licht over schijnen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/31/202022 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

The Green Challenge: deel je duurzame uitdaging

Mede mogelijk gemaakt door: EngieZo presenteren we namelijk een nieuwe rubriek: The Green Challenge. Hierin zoeken we grote bedrijven die hun duurzame plannen met ons willen delen. Binnen twee jaar alle medewerkers op de fiets of in het ov bijvoorbeeld. Het verduurzamen van jullie bedrijfsgebouwen of de footprint van de kantine met 75% omlaag. Laat ons weten wat je doelstellingen zijn en hoe je daar wilt komen. Waar het om gaat zijn concrete ambities, met als doel het terugbrengen van grondstoffengebruik of het verminderen van de CO2-uitstoot. Opgeven kan hier trouwens. Dit seizoen staat acht afleveringen van The Green Quest in het teken van deze Green Challenge. In de 1e aflevering van het seizoen vertellen Milan Meyberg en Maurits Groen waarom delen zo belangrijk is, waarom het nog te weinig gebeurt en wat je hier als bedrijf aan hebt. Daarnaast gaat natuurlijk ook de zoektocht naar echt duurzame innovaties door. Vanaf volgende week laat de eerste Green Gallery-kandidaat weer van zich horen. Wel stellen we nu al de twee nieuwe juryleden aan je voor, Peter Smeets van Engie en meteoroloog Helga van Leur.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/24/202023 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Publieksstem #3: Bam Infra

Mede mogelijk gemaakt door: Engie Voor grote problemen, hebben we grote oplossingen van grote bedrijven nodig. Asfaltwegen zijn om de zoveel tijd aan vervanging toe en dat is een enorme belasting voor het milieu. Rien Huurman, R&D Manager van BAM Infra legt uit welke oplossing zij hiervoor hebben. Maar eerst hoor je van Greet Leegwater, asfaltexpert van de TU Delft en TNO, welke stappen er al worden genomen om de wegenbouw te verduurzamen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/3/202024 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Publieksstem #4: Triple Solar

Mede mogelijk gemaakt door: EngieTriple Solar combineert, heel slim, twee bewezen technieken in 1 nieuw product. Oftewel: een warmtepomp plus geïntegreerd in een zonnepaneel wordt een warmtepomppaneel. Cees Mager won met deze innovatie de Engie Prijs voor de meest innovatieve technische oplossing. Maar eerst hoor je Wilfried van Sark, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in zonne-energie. Hij weet hoe we kunnen voorkomen dat het elektriciteitsnet straks uit zijn voegen barst.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/27/202025 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Publieksstem #5 De Verspillingsfabriek

Mede mogelijk gemaakt door: EngieMiljarden kilos voedsel belanden hier jaarlijks op de afvalberg. Ondernemer Bob Hutten van De Verspillingsfabriek zorgt ervoor dat een deel daarvan in de soeppan terecht komt voordat het de vuilnisbelt bereikt. Maar eerst hoor je van Toine Timmermans hoe het economisch model ervoor zorgt dat we zoveel eten weggooien. Hij is directeur van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Programmamanager duurzame voedselketens aan de Wageningen Universiteit. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/20/202021 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Publieksstem #6: De E-waste Race

Mede mogelijk gemaakt door: EngieOndernemer Timmy de Vos heeft zijn hoop op de toekomstige generatie wereldverbeteraars gevestigd. Hij maakt schoolkinderen bewust van de alsmaar groeiende afvalberg met zijn E-waste Race. Maar eerst hoor je van hoogleraar Ruth Mugge van de TU Delft hoe ze de volgende generatie designers aanleert hoe je spullen zo ontwerpt, dat de consument er nooit meer vanaf wil.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/13/202022 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hoe val je op in een zee vol duurzame doeners?

Mede mogelijk gemaakt door: EngieHarm Edens vraagt hen wat het vergt om op te vallen als duurzaam ondernemer. En we bespreken welke regelingen hen helpt en welke hen tegenwerkt. De consequenties van de BENG-wet (bijna energie-neutrale gebouwen) en de RRE (regeling reductie energieverbruik) komen hierin aan bod. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/6/202024 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Zonnefolie is de gamechanger voor de zonne-energiemarkt

Mede mogelijk gemaakt door: EngieOok hoor je hoe het de winnaar van vorig jaar is vergaan. Kimberly Roersma van Mother Nature Cleans richt een onafhankelijk impact platform op. Het platform presenteert een collectief van bedrijven en concepten die bijdragen aan een groenere wereld. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/29/202024 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

The Green Quest Virtual Award Show

Mede mogelijk gemaakt door: EngieSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/23/202025 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Toename gedwongen prostitutie door klimaatverandering in India

Mede mogelijk gemaakt door: EngieInternationaal onderzoeksjournalist Jan de Deken is oprichter van het interdisciplinaire platform The Polar Project waar ze steeds op zoek zijn naar het brede perspectief van de klimaatverandering. Hij reisde naar India en zag dat er een verband was tussen klimaatverandering en gedwongen prostitutie van jonge vrouwen uit getroffen gebieden. Zijn documentaire is te vinden op The Polar Project. Henriette Walz werkt voor The Rainforest Alliance als Global Lead Deforestation. Zij legt uit wat het verband is tussen corona-virussen en ontbossing, en hoe de corona-maatregelen verdere ontbossing in de hand spelen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/15/202023 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

De sustainable development goals dienen als wegwijzers

Mede mogelijk gemaakt door: EngieMaresa Oosterman, Directeur van SDG Nederland, licht toe hoe Nederland er voor staat, waar we nog aan moeten trekken en hoe de SDG's een rol kunnen spelen in een duurzamere, socialere samenleving. In deel twee gaat Derk Loorbach, directeur van Drift, in op de klimaatgerelateerde SDG's en de vraag hoe we de transitie naar een natuur-inclusieve economie kunnen versnellen. Harm Edens vraagt hem wat de impact van corona is op deze ontwikkelingen. Alle 40 deelnemers van The Green Gallery zijn gekozen. Daarom presenteren we in de twee weken in aanloop naar de finale geen nieuwe innovaties, maar gebruiken we de tijd om uit te zoomen en het grotere plaatje te bekijken. Benieuwd naar The Green Gallery en de Award Show van 22 juni, kijk op Thegreenquest.nl. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/8/202022 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#40 De bio-vergister van Circ zet gft-afval lokaal om in gas

Mede mogelijk gemaakt door: EngieAmsterdam is de eerste stad in de wereld die het donutmodel van de Engelse econoom Kate Raworth gaat gebruiken om de stad volledig circulair te maken. Wethouder Marieke van Doorninck geeft uitleg. De nieuwe Green Gallery aanwinst is de lokaal te gebruiken bio-vergister van Circ. Het is een zelflerend systeem dat op kleine schaal gft-afval omzet in biogas en plantenvoeding. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast op evenemententerrein Papendal en op het eiland Pampus. Oprichter van Circ, Spencer Schols, is te gast. Marleen Prins, COO van ENGIE is als jurylid te horen in deze aflevering. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/1/202023 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#39 KRNWTR + maakt plastic flesjes overbodig door dispensers

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDe beschikbaarheid van schoon drinkwater is in Nederland een vanzelfsprekendheid. Maar om dat zo te houden, hebben we volgens de koepelorganisatie van drinkwaterbedrijven Vewin een radicaal ander drinkwaterbeleid nodig. Dat in deel 1. In deel 2 bespreekt Harm Edens met Daf Dubbelman van KRNWTR + hoe we van single use plastic water- en frisdrankflesjes afkomen en hoe hun dispensers daar een rol in spelen. Duurzaam zakenvrouw Anne-Marie Rakhorst stelt de kritische vragen als jurylid van The Green Quest. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/25/202022 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#38 Tankwell maakt lichte tankcontainers

Mede mogelijk gemaakt door: EngieTransport is verantwoordelijk voor 30% van de totale CO2-uitstoot van Europa. Daarom is het een belangrijk thema voor The Green Quest. Tankwell heeft extra lichte tankcontainers om de CO2-uitstoot beperken, want elke kilo telt. Casper Willems is te gast om de innovatie toe te lichten. Jacqueline Cramer stelt de kritische juryvragen. En omdat ruim 80% van de wereldhandel per schip gaat, spreekt Harm met de Director Energy and Industry van Port of Rotterdam over hun meest spannende innovaties. Te gast: Nico van Dooren.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/18/202023 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#37 Heliatek brengt organische zonnecellen op de markt

Mede mogelijk gemaakt door: EngieHarm Edens praat in deel 1 met Egbert Ludwig - directeur van Bronnen van Ons. Deze coöperatie helpt lokale energie coöperaties bij de ontwikkeling van zonne-weides. In the Green Gallery hebben we deze week een innovatie die zonder toxische materialen en met veel minder end of life afval zonne-energie opwekt. Het bedrijf heet Heliatek. Guido van Tartwijk geeft toelichting. Marleen Prins, COO van ENGIE Services stelt als jurylid de nodige aanvullende vragen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/11/202023 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#36 BAM Infra maakt circulair asfalt

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEr ligt een grote uitdaging om de aanleg van het wegennet te verduurzamen. De recycling van asfalt is al redelijk goed geregeld, maar de grootste uitdaging is om de toplagen hoogwaardig te recyclen. BAM ontwikkelde een methode om circulaire toplagen te maken. Bovendien kunnen ze het asfalt onder lagere temperaturen produceren. Dat betekent zowel minder grondstoffengebruik, als minder CO2-uitstoot. Te gast: Rien Huurman, R&D manager van BAM Infra. Jurylid Wisse Hummel, innovation officer bij ENGIE, stelt in deze uitzending de kritische juryvragen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/4/202024 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#35 De panelen van Triple Solar leveren stroom en warm water

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn deel 2 wordt de nieuwste aanwinst in The Green Gallery besproken. Cees Mager is te gast namens Triple Solar. Dit bedrijf ontwikkelde zonnepanelen die niet alleen elektriciteit leveren, maar ook warm water en warmte. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/28/202025 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

# 34 Njord Power heeft een additief om diesel schoner te maken

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn deel 2 spreekt Harm Edens met Rob Verhoof van Njord Power. Dit bedrijf werkt aan oplossingen om de smerige uitstoot van diesel nu te beperken terwijl we in de overgangsfase naar schone bronnen zitten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/20/202023 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#33 Flinke waterbesparing in horeca door Aquafox

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in deel twee: Aquafox is de nieuwe deelnemer in the Green Gallery. Dit bedrijf maakt software voor spoelbakken in de horeca. Het systeem zorgt ervoor dat het kraantje alleen loopt als het nodig is. Daarmee bespaart de uitbater vele liters water en valt de waterrekening flink lager uit. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/202022 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#32 Bezorger hoeft niet de hele buurt door dankzij ViaTim

Mede mogelijk gemaakt door: EngieThe Green Quest deze week gaat over mobiliteit in steden en de weg naar een emissievrije binnenstad. Daar hoor je zometeen meer over. Eerst praat Harm Edens met Nico Anten, bestuursvoorzitter van Connekt - een onafhankelijk netwerk voor slimme, duurzame en sociale mobiliteit om te bespreken wat er nodig is om 100% schoon vervoer in de stad te krijgen. De Green Gallery-aanmelding van deze week, ViaTim, zorgt ervoor dat consumenten hun pakketjes ontvangen zonder dat de bezorger de hele buurt door moet. En juist in die laatste meters zit een enorme CO2 besparing. Michiel Nieuwenhuis is te gast. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/6/202025 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#31 Filigrade watermerkt plastic om afval te traceren

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn Filigrade is de nieuwe aanwinst in the Green Gallery. Daar watermerken ze plastic zodat het altijd getraceerd en op de juiste manier gerecycled kan worden. Johan Kerver is te gast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/30/202023 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#30 Greener Power Solutions vervangt diesel generatoren voor batterijen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn deel twee horen we Klaas Akkerman van Greener Energy Solutions over zijn mobiele batterijen-business. Door groene energie op te slaan in batterijen en te verhuren aan bijvoorbeeld festivals en grote evenementen, kunnen ze een hoop CO2-besparen. Akkerman vertelt over hun businessmodel, en hoe ze zich in tijden van corona zo flexibel mogelijk opstellen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/23/202023 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#29 De E-waste Race combineert educatie met afvalinzameling

Mede mogelijk gemaakt door: EngieAls die spullen dan toch op de afvalberg belanden, dan heeft Timmy De Vos daar een oplossing voor. Met de E-waste Race laat hij schoolkinderen tegen elkaar strijden: de school die de meeste e-waste inzamelt, krijgt een schoolreisje. De Vos licht toe wat dit concreet oplevert en wat zijn businessmodel is.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/19/202022 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#28 EkoMenu probeert je eetgedrag te beïnvloeden

Mede mogelijk gemaakt door: EngieJack Stroeken is ook te gast - hij komt aan bod om zijn Green Gallery-aanmelding toe te lichten. Met speciale maaltijdboxen probeert Eko-menu je eet-gewoontes te verbeteren. En duurzaamheidsstrateeg Milan Meyberg is er als kritisch jurylid bij om uit te pluizen waarom deze maaltijdbox innovatiever is dan al die andere.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/9/202022 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#27 Schijvens maakt kledingproductie circulair en transparant

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn deel 1 hoort u Alexander Kohnstamm, directeur van de Fair Wear Foundation. Daar zetten ze zich in voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Want de kleding in onze winkelstraten en webshops worden vaak ver weg en onder erbarmelijke omstandigheden in elkaar gezet. In het tweede deel hoort u de nieuwkomer in The Green Gallery Jaap Rijnsdorp, CEO van Schijvens. Zij produceren circulaire bedrijfskleding en Jaap zal jurylid en duurzaam zakenvrouw Anne-Marie Rakhorst proberen te overtuigen van hun duurzame innovatie.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/2/202022 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#26 Zero Foodwaste brengt voedselverspilling in beeld

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn Olaf van der Veen van Zero Foodwaste heeft een innovatie die altijd zoden aan de dijk zet: nooit meer eten weggooien! Hij doet dit in eerste instantie in de horeca, door vuilnisbakken op te tuigen met een weegschaal en een camera. Zo krijgt het keukenpersoneel inzicht in de voedselstromen die in de afvalbak verdwijnen. Op basis van die data kunnen ze de inkoophoeveelheden en de werkwijze aanpassen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/24/202023 minutes, 1 second
Episode Artwork

#25 Cartoni Design maakt demontabele circulaire meubels

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn deel twee komt Marijn Muller van Cartoni Design. Zijn bedrijf dankt de naam aan de tijd dat hij kartonnen meubels maakte om leegstaand vastgoed in te richten met tijdelijke meubels van karton. Hij deed afstand van dat tijdelijke en maakt nu juist meubels die eindeloos meegaan én demontabel zijn. Dus goed aan te passen aan andere wensen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/17/202023 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#24 Leadax maakt dakbedekking van plasticafval

Mede mogelijk gemaakt door: EngieLeadax ontwikkelde een circulaire dakbedekking voor platte daken. Deze dakbedekking is gemaakt uit afval en is aan einde van de levensduur volledig te recyclen tot nieuwe dakbedekking. De dakbedekking is gemaakt uit gerecyclede polyvinylbutyral (PVB). Een afvalstroom die overblijft bij de recyclage van gelaagd glas, zoals veiligheidsglas en autoruiten. Leadax heeft al langer een circulaire loodvervanger, die lichter, duurzamer en goedkoper is dan lood, maar wel dezelfde look-and-feel heeft. Ook deze loodvervanger wordt uit dezelfde PVB-afvalstroom gemaakt. Te gast is CEO Roeland van Delden. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/11/202023 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#23 Eco Cleaning Concepts wil schoonmaakbranche schoner maken

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDie vraag gaan Kirsten Palland van Milieu Centraal en Peter Kwestro van Eco Cleaning Concepts beantwoorden. En Milan Meyberg is er als kritisch jurylid om Peter het vuur aan de schenen te leggen. De sfeer is hier al positief gespannen, tot zo!See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/3/202023 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#22 Hero Balancer gebruikt slimme software om verwarming bij te stellen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn Selina Roskam van de Rijksdienst voor Ondernemers presenteert nieuw onderzoek dat laat zien dat 56% van de kantoorpanden nog geen energielabel heeft. Zij weet alles over over de aanpak van dit probleem. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/27/202023 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#21 De Pop-Up Cup als alternatief voor plastic drinkbekers

Mede mogelijk gemaakt door: EngieToch heeft jurylid Jacqueline Cramer de nodige vragen. De verpakking bestaat naast karton namelijk voor een deel uit plastic. En gaan mensen dat wel scheiden? Verbeek laat zien hoe eenvoudig je dat doet en vertelt erbij dat de hele verpakking ook gewoon bij het oud papier kan. Het plastic wordt door de afvalverwerker namelijk automatisch opgevangen. En over afval gesproken, filosoof Lisa Doeland van de Radboud Universiteit deed er onderzoek naar. Zij vertelt Harm over de toch wel ongemakkelijke relatie die wij mensen hebben met ons afval. Want is die vuilniszak eenmaal de deur uit, dan voelt het niet meer als ons eigen probleem. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/20/202024 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#20 Sodexo gaat strijd aan met bedrijfsrestaurant-afval

Mede mogelijk gemaakt door: EngieJurylid Jacqueline Kramer en Jaap de Graaf van Allesovercatering.nl zien er wel brood in. De Graaf vertelt in deze uitzending verder nog hoe cateraars werken aan een duurzamere bedrijfsvoering. Met name het verminderen van de afvalberg heeft prioriteit. De bedrijven doen dat onder meer door vitrines niet meer vol te stapelen met voedsel en de etenswaren de laatste 15 minuten tegen een lagere prijs aan te bieden. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/13/202023 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#19 Vibers heeft torenhoge ambities met olifantsgras

Mede mogelijk gemaakt door: EngieOp de Wageningen University and Research zien de ze potentie van het gewas wel. Maar ze experimenteren daar ook met andere plantaardige grondstoffen als alternatief voor aardolie. Wat te denken van rubber uit paardenbloem? Programma-manager Christiaan Bolck vertelt hoe ver de universiteit daarmee is en wat we in de nabije toekomst van al die plantaardige grondstoffen mogen verwachten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/6/202025 minutes, 1 second
Episode Artwork

#18 Climate Signs lanceert CO2-vrij verkeersbord

Mede mogelijk gemaakt door: EngieMet Maarten Bakker van de TU Delft duiken we in de wereld van het aluminium. Materiaal dat overal om ons heen te vinden is. Gelukkig kan het al goed worden gerecycled, maar tijdens dat proces gaat bijna altijd wel iets van de grondstof verloren. Zelden blijkt er namelijk sprake van puur aluminium. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/30/201924 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#17 Minder pallet-plastic met XT Orange

Mede mogelijk gemaakt door: EngieMet Menno van Drunen van Supply Value leggen we de logistieke ketens onder de loep en vragen ons daarbij af: kunnen die niet wat groener? Dat blijkt nog niet zo simpel. Volgens Van Drunen moeten bedrijven met name meer data met elkaar durven delen. Niet alleen goed voor het klimaat, ook goed voor de portemonnee. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/23/201924 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#16 Attero weet wel raad met plastic folie

Mede mogelijk gemaakt door: EngieOok te gast is Marinke Wijngaard van TNO. Plastic helemaal bannen wordt volgens haar een lastig verhaal, omdat het materiaal wel degelijk de nodige voordelen kent. Het geringe gewicht bijvoorbeeld. Wel roept ze fabrikanten op om snel aan de slag te gaan met moeilijk te recyclen verpakkingen zoals de chipszak. Die bestaat uit verschillende lagen en is dus nauwelijks te hergebruiken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/16/201922 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#15 Radiatorventilator kan stookkosten verlagen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn hij is niet de enige. Harry Platte van woningcorporatie Parteon belooft nog tijdens de uitzending zaken te willen doen met deze nieuwe aanwinst in The Green Gallery. In het eerste deel vertelt Platte over de aspiraties van Parteon om de 16.000 woningen zo snel mogelijk gasloos te maken. Zo investeert de woningcorporatie in een warmtenet in Zaanstad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/9/201923 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#14 Royal HaskoningDHV werkt met Flowtack aan efficiënter vervoer

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn deel één spreekt Harm Edens verkeersplanoloog Ron Bos. Hij vertelt hoe zijn team probeert de verkeersdrukte Den Bosch te verlichten en tegelijkertijd aan verduurzaming werkt. Den Bosch heeft al het groenste transferium van Nederland en weet de inwoners steeds meer op de fiets te krijgen. Ook zien ze dat de elektrische fiets steeds populairder wordt voor het verkeer tussen de stad en omliggende dorpen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/2/201922 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#13 De Verspillingsfabriek kookt soep van verspilde groente

Mede mogelijk gemaakt door: EngieMaar eerst proberen we dit probleem beter te begrijpen met hulp van expert Toine Timmermans. Hij is directeur van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Programmamanager duurzame voedselketens aan de Wageningen Universiteit en Research. Volgens hem is voedselverspilling niet een probleem, maar een symptoom van een economisch systeem. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/25/201921 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

# 12 ABN AMRO koppelt duurzaamheidsdata aan financiële data

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn deel 1 is milieu-econoom Rutger Hoekstra te gast. Hij schreef het boek Replacing GDP by 2030. Hoe goed het gaat met ons land, lezen we af aan ons bruto binnenlands product. Maar is het niet hoog tijd dat we de staat van het milieu, de sociale gelijkheid en de kwaliteit van leven meerekenen?See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/18/201921 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#11 Sharing is caring: Bedrijven moeten hun spullen delen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieVerder staat in deze uitzending de facility manager centraal. Facility managers nemen een steeds prominentere rol in bij het verduurzamen van vastgoed. Hoe zij dat doen vertelt Bob Mols, algemeen directeur bij HeyDay Facility Management.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/11/201923 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#10 Dat zit lekker: Een bank van 95 procent gerecycled materiaal

Mede mogelijk gemaakt door: EngieMeubelfabrikant van Gispen doet ook een duit in het zakje. Het bedrijf heeft een bank ontworpen van plastic afval. Hoe zij dat voor elkaar hebben gekregen, legt Sarah Schiffer uit aan jurylid Jacqueline Cramer.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/4/201923 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#9 Signify verkoopt licht zonder lampen te verkopen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieWe hebben daarbij meteen een mooi praktijkvoorbeeld: Signify (voorheen Philips Lighting). Daar kun je licht krijgen zonder dat je lampen hoeft te kopen. Thomas Leenders van Signify zal aan jurylid Marleen Prins van ENGIE vertellen hoe Signify geen lampen, maar toch licht aan de man brengt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/29/201924 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#8 PaperWise maakt papier van landbouwafval

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn deel twee bespreken we de innovatie van PaperWise. Dit bedrijf maakt papier van landbouwafval. Naast het feit dat ze een sterke duurzame identiteit hebben, streven ze ook sociale doelen na. De fabrieken staan in India en het bedrijf probeert vooral de lokale economie te stimuleren door eerlijke prijzen voor het afval en voor het fabriekswerk te betalen. Te gast: oprichter Peter van Rosmalen. Ondernemer en investeerder Anne-Marie Rakhorst van duurzaamheid.nl is als jurylid te gast en bespreekt onder meer hoe het systeem van certificaten duurzame innovaties een achterstand kan geven. Presentator Meindert Schut. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/21/201923 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#7 Tanken zonder schuldgevoel met hernieuwbare diesel

Mede mogelijk gemaakt door: EngieNeste MY Renewable Diesel is een volwaardige dieselvervanger en kan zonder technische aanpassingen direct worden getankt in iedere dieselmotor. Ook voor de luchtvaartsector biedt het product perspectief. Reden genoeg voor Neste om daarom een kantoor te openen bij Schiphol. Wisse Hummel, innovation officer van Engie schuift als jurylid aan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/14/201921 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#6 Route 42 maakt transport slim, efficiënt en duurzaam met data

Mede mogelijk gemaakt door: EngieRoute 42 zet stappen om de transportmarkt snel te veranderen. Dit doen ze door data te verzamelen, analyseren en om te zetten in concrete adviezen. Duurzaamheidsstrateeg Milan Meyberg schuift als jurylid aan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/7/201923 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#5 Instock redt verspilde groenten van de afvalberg

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn deel 1 kijkt Harm Edens met Jos Klerx. Sectorspecialist Horeca van Rabobank naar de voedselverspilling in the horeca. Door midden van de Foodwaste Challenge stimuleert hij restaurants om de verspilling terug te brengen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/30/201920 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#4 Van Moonen Packaging maakt koffiebekers van suikerrietafval

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn aan het eind van die keten staat Moonen Packaging met hun wegwerp koffiebekers van suikerrietafval. Waarom zijn hun wegwerpbekers minder slecht dan andere opties? Gé Moonen legt het uit. Marleen Prins, Chief HR-officer van Engie is als jurylid bij deze uitzending aanwezig. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/23/201923 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#3 Closing the Loop redt afgedankte telefoons van de afvalberg

Mede mogelijk gemaakt door: EngieTe gast: Babette Porcelijn, ontwerper en schrijver van De Verborgen Impact Joost de Kluijver - directeur Closing the Loop Marleen Prins - Chief HR Officer EngieSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/16/201919 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#2 Datacenters zijn de kolencentrales van de toekomst

Mede mogelijk gemaakt door: EngieTon Backx, directeur van het Fotonica Instituut: De groei van dataverkeer gaat veel sneller dan we met technologieontwikkeling bij kunnen houden. Als je naar de afgelopen 30 jaar kijkt, zie je dat het dataverkeer per jaar is verdubbeld. Data reist door middel van elektronische signalen, dat kost op zich al energie. De apparatuur om data mee op te slaan wordt flink beveiligd en gekoeld. Ook dit kost een hoop energie. Daarom wordt er hard gewerkt om het energieverbruik in te perken. Bijvoorbeeld door gebruikers bewust te maken van het energieverbruik door bijvoorbeeld Netflixen en e-mailen. Door naar energiezuinere opties voor dataverkeer te kijken, zoals fotonica (lichtdeeltjes). En door te werken aan efficiëntere koeling van datacenters. Dat is waar de innovatie van ITB2 Datacenters op in zet. Te gast: Niels Hensen van ITB2 Datacenters, Green Team-lid Jacqueline Cramer en hoogleraar aan de TU Eindhoven Ton Backx. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/9/201923 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#1 FrieslandCampina meet de duurzaamheid van alle verpakkingen door

Mede mogelijk gemaakt door: EngieTe gast: Bas Roelofs, managing director FrieslandCampina Mark Beumer van Het Groene Brein Jacqueline Cramer, jury voorzitter van het Green Team See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/2/201921 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Mother nature Cleans, The Good Roll en A World of SOOP pakken hospitalitysector aan

Mede mogelijk gemaakt door: EngieVan schoonmaken met ozonwater tot wc-rollen voor het goede doel en zeep van sinaasappelschillen. Te gast zijn: Kimberly Roersma, founder en managing director Mother Nature Cleans Melle Schellekens, Mede-oprichter van the Good Roll https://www.thegoodroll.nl Bart Aupers, Chef waardecreatie bij A world of Soop http://www.aworldofsoop.com Vanaf volgende week start onze zoektocht naar de duurzaamste doener van dit seizoen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/26/201923 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Gasunie en HeidelbergCement maken flinke stappen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn december sprak Harm Edens Rob van der Meer, directeur Public Affairs en CO2-coördinator van HeidelbergCement. Hij zit met een probleem, want bij de productie van cement komt hoe dan ook CO2-vrij. Maar hij heeft ook oplossingen. Rob vertelde over CO2-afvang en opslag in oude olievelden. En over het gebruik van CO2 om algen te kweken. Ook in december sprak Harm Edens Hans Coenen, directeur Business Development van Gasunie. Hij schetste een hoopvolle toekomst waarin waterstof overal door de gasleidingen stroomt. Waar infrastructuur in veel gevallen een probleem is - denk aan laadpalen voor elektrische autos - is Gasunie er al helemaal klaar voor.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/19/201920 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Wel of niet investeren in fossiel?

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn januari sprak Harm Edens Sandra Phlippen daarover, Hoofd Nederland van het Economisch Bureau van ABN Amro. Een week later sprak hij piet Sprengers, hoofd duurzaamheid van ASN Bank. Deze bank heeft nooit een cent in fossiel gestopt. ISee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/5/201924 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Drie kanten van de trage transitie in de luchtvaart

Mede mogelijk gemaakt door: EngieZit de Nederlandse luchtvaart aan de grenzen van haar capaciteit? Of kan Schiphol verder groeien? Jasper Faber van onderzoeksbureau CE Delft geeft zijn visie op deze kwestie én op die van de verduurzaming van de luchtvaart. GroenLinks startte een petitie voor meer treinen en minder vliegen. Directeur NS International Heike Luiten vertelt over de concurrentie met de luchtvaart en wat er voor nodig is om het internationale treinennetwerk te verbeteren. Als er niet vliegensvlug wat verandert in de luchtvaart, gaan we de klimaatdoelen niet halen. Maar kan dat eigenlijk wel? Luchtvaartwetenschapper Joris Melkert van de TU Delft weet precies wat er technisch mogelijk. Harm Edens vraagt hem hoe en hoe snel de luchtvaart energieneutraal kan worden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/5/201924 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Drawdown is een concrete handleiding om klimaatverandering te stoppen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDuurzaam ondernemer en pionier Maurits Groen vertaalde het boek en lanceerde het in Nederland. 'Het Christendom heeft zijn bijbel, de islam heeft de koran, en de duurzaamheidswereld heeft nu Drawdown,' zegt Groen in The Green Quest.Tien jaar geleden bracht Maurits Groen An Incovenient Truth naar Nederland. En Plant Health Cure heeft een slimme manier om van de vervuilende kunstmest af te komen. De jury van The Green Quest beloonde het bedrijf met een eervolle vermelding. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/29/201921 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

De zorg moet flinke stappen zetten voor verduurzaming

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn deel twee hoor je het interview met Van Straten Medical terug. Dit zijn typisch de 'duurzame doeners' waar we in The Green Quest naar zoeken. Met hun circulaire instrumentenbeheer kunnen ziekenhuizen minstens 25% op inkoopkosten besparen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/22/201924 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

ABN Amro over Circl en de circulaire ambities van de bank

Mede mogelijk gemaakt door: EngieSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/16/20197 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Best of: Mother Nature Cleans en Living Sequoia

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn het eerste deel hoor je Kimberly Roersma, oprichter van Mother Nature Cleans. Zij heeft een apparaat ontwikkeld waarmee leidingwater om wordt gezet tot gestabiliseerd ozonwater. En dat is een prachtig schoonmaakmiddel dat geen schade aan het milieu toebrengt. In het tweede deel hoor je het interview met de winnaar van de publieksprijs: Living Sequoia. Dit bedrijf probeert de bouw te veranderen met hun prefab houtbouw. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/12/201923 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Afvalsector verrast door CO2-heffing

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in deel 2 ons allerlaatste Green Gallery bedrijf: Studio Solarix maakt zonnetegels die de gevels van gebouwen opfleuren. Studio Solarix is bovendien de winnaar van De Engie Prijs - die prijs is gekoppeld aan The Green Quest Award en ging naar de beste technische innovatie. De zonnetegels zijn niet alleen mooi en functioneel om zonne-energie op te wekken, maar de ontwikkelaars zien nog veel meer mogelijkheden. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/8/201921 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Thomas Rau houdt deelnemers The Green Quest een spiegel voor

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDe vergroening van BV Nederland is het motto van The Green Quest. Vergroenen betekent: het minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Een heel interessant instrument volgens Rau, waar we aardig wat mee kunnen bereiken. Maar we kunnen ook 2/3 níet bereiken met alleen minderen. Daarnaast gaat hij in op het pad van verduurzaming dat veel van de aanwezige deelnemers kiezen: Duurzaamheid gaat over het optimaliseren van het systeem. Maar moeten we het systeem optimaliseren? of hebben we een ander systeem nodig? Want wat we optimaliseren is misschien niet eens de moeite waard om geoptimaliseerd te worden? Hij vergelijkt onze relatie met de planeet met een liefdesrelatie en de afspraken in het klimaatakkoord met de volgende voornemens. Ik stop in 2031 met roken, ik stop in 2044 met drinken, in 2055 zal ik voor 87,3 procent mijn buitenechtelijke relaties stopzetten. Dan weet u: het gaat niet goed. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/3/201939 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Thomas Rau gaat in op de valkuilen van The Green Gallery bedrijven

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn deel 2 vertelt Alberic Pater, sustainability manager van IKEA, over hun circulaire ambities. IKEA is hard op zoek naar hernieuwbare grondstoffen om hun productieproces circulair te maken. Daarom investeren ze flink in recycle-bedrijven. Zoals RetourMatras. Dankzij het bedrag kan het recyclebedrijf de capaciteit opschroeven tot meer dan een miljoen matrassen per jaar in Nederland. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/2/201922 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

De winnaar van The Green Quest Awards: Mother Nature Cleans

Mede mogelijk gemaakt door: EngieLuister de uitreiking terug: De winnaar van The Green Quest 2019: Mother Nature Cleans met de Lotus Pro Dit apparaat zet leidingwater om tot gestabiliseerd ozonwater. Dat ozonwater dient als schoonmaakproduct, waardoor geen reguliere schoonmaakproducten zoals allesreiniger meer nodig zijn. Green Team voorzitter Jacqueline Cramer: "Dit bedrijf maakt een product dat heel breed toepasbaar is, zowel in de professionele markt als in de consumentenmarkt. Het is ook heel praktisch. En het draagt prima bij milieuverbetering - vooral het feit dat het geen chemicaliën gebruikt, ook geen verpakkingen, en er is geen transportprobleem. Het product is ook nog heel veilig voor de gebruiker en het bedrijf instrueert hen goed hoe ze het moeten gebruiken. Op het gebied van kostenbesparing is het ook nog een goede deal: een besparing ongeveer 21% van de kosten." De eervolle vermeldingen gaan naar: Van Straten Medical met hun circulair instrumentenbeheer Green Team-lid Chantal Vergouw, CEO van Interpolis: "Dit is een familiebedrijf dat een prachtige transformatie heeft doorgemaakt van een producerend bedrijf naar een dienstverlenend bedrijf. Het was de enige innovatie in het zorgdomein, een domein waar veel kosten voor de samenleving in rondgaan, geld wat we op andere manieren zouden willen besteden. Het was een hele sterke businesscase. Aan de ziekenhuiskant hebben ze een besparingspotentieel beginnend bij 25% en daarnaast bereiken ze een forse CO2-reductie. En dat in een sector die een aanjager kan zijn voor andere sectoren. Dit bedrijf heeft een grote indruk bij ons allemaal achtergelaten." Plant Health Cure met hun aanpak om kunstmest te vervangen voor organische mest Green Team-lid Marleen Prins, Chief HR-officer van Engie: " Deze innovatie levert een bijdrage aan de kringlooplandbouwstrategie. Dit bedrijf maakt zich hard om het kunstmestgebruik te reduceren. Zij gaan voor organische mest, door het toevoegen van schimmels in de bodemgrond. Het is heel bijzonder wat ze bewerkstelligen en hoe ze dat doen. Niet alleen vanwege hun visie en kennis en de manier waarop ze bewezen hebben wat ze doen in Nederland en daarbuiten.  Maar ook vanwege hun doorzettingsvermogen." De publieksprijs gaat naar: Living Sequoia met hun prefab houtbouw. En de Engie Prijs voor de technische innovatie gaat naar: Studio Solarix met hun design zonnepanelen (op 8 juli in de uitzending)See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/2/201927 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

De KNVB helpt bestuurders bij het verduurzamen van hun sportclub

Mede mogelijk gemaakt door: EngieAls je hebt gekozen je organisatie te verduurzamen, is het nog niet zo makkelijk om te weten waar je begint. En welke keuzes maak je? De Reframing Studio neemt je bij de hand. Oprichter Matthijs van Dijk vertelt hoe. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/24/201921 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

AmbassadorWise schuift koplopers naar voren

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in deze opname komt het allerlaatste Green Gallery bedrijf van dit seizoen aan bod met Charlotte Extercatte van AmbassadorWise. Haar aanpak om een verandering in gang te brengen begint bij het verzamelen van de juiste ambassadeurs. Als je de juiste mensen naar voren schuift, volgt de rest. Marleen Prins van Engie schuift als kritisch jurylid aan bij dit gesprek.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/201924 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Energietuinen als gezonde leefomgeving

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDe Energietuin is een samenwerking van energiebedrijf Engie en Afvalzorg. We spreken erover met Landelijke directeur Annie van de Pas. Green Gallery Mierenzuur als brandstof is de Green Gallery innovatie van deze week. Het begon met een wild idee van een studententeam aan de TU Eindhoven en nu uitgegroeid tot start up Dens. Te gast: Max Aerts, oprichter en CEO van Dens.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/11/201922 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

EANTE helpt bewoners wennen aan hun duurzame woning

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in The Green Gallery: met behulp van een energiedashboard en keukentafelgesprekken zorgt EANTE ervoor dat bewoners van verduurzaamde woningen weten hoe ze om moeten gaan met de nieuwigheden in hun huis. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/30/201923 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

ThermIQ verwarmt woningen met infraroodpanelen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in The Green Gallery: ThermIQ verwarmt woningen met infraroodpanelen aan het plafond. Deze op elektriciteit aangesloten verwarmingspanelen kunnen onderdeel zijn van nul-op-de-meter-woningen. Ze verwarmen niet de lucht, maar de massa en dús de bewoner. Te gast: oprichter van ThermIQ Niels van Lingen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/24/201922 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Koffieleverancier Santas werkt afvalvrij

Mede mogelijk gemaakt door: EngieThe Green Gallery En in The Green Gallery: dertig jaar geleden al introduceerde Santas een koffieblik met statiegeld om hun koffies in te verpakken. Wanneer ze een nieuwe voorraad koffiebonen afleveren, nemen ze het lege blik weer terug. Van daaruit zijn ze steeds meer stappen gaan nemen om hun proces afvalvrij te maken. In de uitzending: Wouter Jansen van Velsen van Santas. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/17/201923 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Zo stimuleer je de circulaire economie

Mede mogelijk gemaakt door: EngieMet de insecten, weidevogels en ­wilde bijen in Nederland gaat het beroerd en ook wereldwijd is het een drama met de biodiversiteit. Een miljoen van de naar schatting acht miljoen planten en diersoorten worden de komende decennia met uitsterven bedreigd. Dat staat in het eindrapport van de wetenschappers van Ipbes. De dieren en planten zullen tientallen tot honderden keren sneller uitsterven dan gemiddeld de afgelopen tien miljoen jaar. Eddy Schabbink is business developer van Innovatief Praktijk Centrum de Groene Ruimte en vertelt over de kansen van biodiversiteit in Nederland. Rabobank houdt al sinds 2014 Circular Economy Challenges. Inmiddels hebben 200 bedrijven de challenge doorlopen. Alain Cracau, Director sustainable business development bij Rabobank vertelt wat de laatste challenge opleverde. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/14/201923 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Finch Buildings maakt massief houten bouwmodules

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in the Green Gallery: Finch Buildings. Dit bedrijf maakt massief houten bouwmodules die op en aan elkaar passen als lego blokken. Op die manier bouwen ze in een paar dagen tijd een heel huis. Te gast: managing director Jurrian Knijtijzer. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/3/201922 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

C-Creators wil dat circulair bouwen 'het nieuwe normaal' wordt

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in the green gallery: C-Creators wil dat de circulaire economie "het nieuwe normaal" wordt. De stichting gebruikt Metropool Regio Amsterdam als broedplaats om ervaring in circulair bouwen op te doen en om de opgedane kennis te verspreiden. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/25/201923 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Emma Safety Footwear maakt circulaire veiligheidsschoenen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn: In the Green Gallery. Emma Safety Footwear. Daar zijn ze gaan kijken hoe groot de footprint is die hun veiligheidsschoen achterlaat. Met als gevolg: tien nieuwe circulaire modellen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/19/201922 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Slim laden brengt het net in balans

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in The Green Gallery (vanaf ongeveer 11 minuten): Vandebron ontwikkelde een algoritme voor het slim laden van elektrische auto's. De Tesla wordt dankzij deze slim laden-innovatie pas opgeladen als het stroomaanbod hoog is en de vraag relatief laag. De gebruikers kunnen in een app aangeven wanneer de auto uiterlijk opgeladen moeten zijn en de laadpaal springt aan wanneer er een overschot aan energie is. Het project zit nu nog in de pilotfase, maar Vandebron ziet een grote rol voor deze innovatie in het balanceren van het net. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/15/201922 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Oesterzwammen kweken in koffiedik

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in The Green Gallery een initiatief dat daar mooi bij aansluit. Gro Mushrooms groeit oesterzwammen op koffiedik. En van die oesterzwammen worden de lekkerste burgers gemaakt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/3/201922 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Living Sequoia maakt houten prefab huizen als duurzame oplossing in de bouw

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in The Green Gallery: Living Sequoia bouwt moderne houten prefab huizen als duurzame oplossing in de bouw. De huizen kunnen in slechts enkele maanden worden gebouwd en zijn daarmee een snelle oplossing voor bijvoorbeeld woningtekorten. Volgens de bedenkers zijn houten huizen stukken comfortabeler en hebben ze een ideaal binnenklimaat en goede isolatie. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/29/201921 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#30 Ozonwater als vervanger voor allesreinigers

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in The Green Gallery: Mother Nature Cleans. Dit bedrijf gebruikt gestabiliseerd ozonwater om chemische allesreinigers te vervangen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/22/201922 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Skoon wil de Airbnb van de energie worden

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in The Green Gallery: Skoon wil de AirBNB van de energie worden. Grote containers met batterijen (Skoonboxen) zijn essentieel onderdeel van dit plan. De containers kunnen bijvoorbeeld op schepen meegevoerd worden en het schip van elektrische aansturing voorzien. Ook bijvoorbeeld festivalterreinen en bouwplaatsen kunnen gebruik maken van het energiedeelsysteem met de Skoonboxen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/8/201924 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Rinos produceert hun kokosmatten energieneutraal

Mede mogelijk gemaakt door: EngieVliegtickets worden steeds goedkoper, terwijl treintickets duurder worden. Voor zon 40 euro vlieg je naar Praag terwijl een enkeltje met de trein bijna 180 euro kost en je 11 uur onderweg bent. Dit is de wereld op zijn kop. Van de vluchten die van Schiphol opstijgen, vliegt 35 procent niet verder dan 750 kilometer. Aldus de tekst in de petitie. En in the Green Gallery: Rinos maakt al bijna een eeuw lang kokosmatten en sinds kort doen ze dat energieneutraal. Ze hebben hun gas-ovens omgebouwd tot elektrische ovens en zonnepanelen op het dak gelegd. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/1/201922 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Pyroil zet plastic afval om naar zwavelvrije olie

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in de Green Gallery: olie wordt gemaakt van plastic en van plastic kun je weer olie maken. De oprichter van PyrOil wil met dit principe het enorme plastic-probleem wil oplossen. Hij stelt dat hij plastic in een energiepositief proces en zonder CO2-uitstoot in een zwavelvrije olie om kan zetten. Deze olie kan weer gebruikt worden om hoogwaardige plastics te creëren of als zwavelvrije stookolie. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/21/201921 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

De Marktplaats in Voedselverspilling redt eten van de afvalhoop

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in the Green Gallery: de Marktplaats in Voedselverspilling van Second Food Love. Op deze marktplaats kunnen voedselproducenten hun reststromen te koop aanbieden. Op die manier blijft de waarde behouden, terwijl het product anders als afval verwerkt zou worden. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/14/201921 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Energetika gebruikt IoT om bedrijven te verduurzamen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in the Green Gallery: Energetika. Volgens dit bedrijf is Internet of Things de manier om bedrijven te verduurzamen. Daarmee hebben ze een sterke businescase om bedrijven over de streep te krijgen. Bedrijven besparen flink op de energie-rekening en krijgen er een "smart" pand voor terug. In een ziekenhuis leidde dit bijvoorbeeld tot een flinke besparing in materiaalkosten, doordat IoT in kaart bracht welke instrumenten zich waar bevonden. Oprichter Antonia Vega licht toe welke kansen hij ziet in IoT. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/7/201922 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Leger des Heils ontwikkelt machine om ingezameld textiel te sorteren

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in the Green Gallery: Het Leger des Heils ontwikkelde een Fiber Sort Machine die textiel kan sorteren voor recycling. De inzamelingstak van de organisatie ziet de afvalberg van ondraagbare kleding namelijk steeds harder groeien. Daarom proberen ze het textiel als grondstof terug de keten in te brengen. Een eerste succesproject is Loop.a Life, die truien maken van de wol die Leger des Heils in heeft gezameld. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/1/201924 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#22 RAW Paints vervangt verf vol chemicaliën met verfpoeder

Mede mogelijk gemaakt door: EngieAls vast onderdeel van het programma maken we kennis met de nieuwste aanwinst in The Green Gallery. Deze week wordt RAW Paints aan de Gallery toegevoegd. Dit bedrijf verkoopt verfpoeder. Vlak voor gebruik even water toevoegen, en de verf kan gebruikt worden. Dit scheelt niet alleen enorm in het gebruik van chemicaliën, maar betekent ook een veel lager volume om te vervoeren. Samen met 39 andere bedrijven maakt RAW Paints kans op The green Quest Award. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/24/201923 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#21 Koelkasten van Coolfinity koelen ook als de stroom uitvalt

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn in The Green Gallery: Coolfinity ontwikkelt koelkasten die ook koelen als de stroom uitvalt. Dit is een uitkomst in tropische gebieden waar stroomuitval dagelijks voorkomt. Op die manier kunnen bijvoorbeeld zuivelproducten en medicijnen goed gekoeld worden en dus langer geconserveerd blijven. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/18/201919 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Good Shipping stimuleert schone scheepsvaart

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn the Green Gallery: The Good Shipping Program verduurzaamt de scheepvaart via bedrijven. Bedrijven kunnen dankzij dit programma hun zeevracht klimaatneutraal verschepen, zonder dat zij de supply chain van hun bedrijf hoeven te veranderen. Het volume fossiele brandstof dat overeenkomt met de zeevracht van het desbetreffende bedrijf, wordt vervangen door biobrandstof. Deze brandstof wordt gemaakt van diverse afvalstromen. Anniek Sluis vertelt over hun succesjaar 2018 en hun toekomstplannen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/11/201920 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#19 Ter Laak Orchids bespaart 50% energieverbruik met de daglichtkas

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDeze week in The Green Gallery: Ter Laak Orchids heeft een daglichtkas waarmee het tot 50% energie bespaart én ook nog eens mooiere bloemen kweekt. De kas heeft een speciale lens die het zonlicht versterkt en direct benut. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/3/201923 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#18 Sponsh haalt water uit de lucht

Mede mogelijk gemaakt door: EngieCirculariteit lijkt het duurzame woord van 2018. Dat is een van de bevindingen van de snelle analyse van de Green Team voorzitter Jacqueline Cramer na de eerste helft van The Green Quest. Deze week in The Green Gallery: Sponsh. Dit bedrijf ontwikkelde een textiel dat water uit de lucht  kan halen om daarmee bijvoorbeeld gewassen te besproeien. Volgens de oprichters is dit product een uitkomst in gebieden waar ze met droogte kampen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/27/201824 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#17 Wasteless gaat voedselverspilling door supermarkten tegen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn The Green Gallery: Eenderde van al het voedsel dat geproduceerd wordt, wordt weggegooid. Wasteless helpt supermarkten om dit probleem aan te pakken. Door dynamische prijzen aan versproducten te verbinden, worden consumenten gelokt om de producten met beperkte houdbaarheid te kopen tegen een net wat lagere prijs.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/21/201823 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#16 Sipster heeft alternatieven voor plastic rietjes

Mede mogelijk gemaakt door: EngieSipster gaat de strijd aan met de plastic soep door alternatieven voor plastic rietjes te bieden. Met bamboo-rietjes, papieren, roestvrijstalen en zelfs eetbare varianten proberen de initiatiefnemers de horecawereld van het plastic af te helpen. In de uitzending: Rogier Pennings. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/12/201823 minutes
Episode Artwork

#15 Coffee Based maakt producten van koffiedik

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDit nieuws betekent bovendien dat het oude aardgasnetwerk met tamelijk eenvoudige aanpassingen kan worden gebruikt als waterstofinfrastructuur. Dus niet alleen als het gaat om uitwisseling van grondstoffen, maar ook als het gaat om waterstof als energiedrager. Hans Coenen, directeur Business Development van Gasunie, vertelt in de uitzending hoe hij de energietransitie van een aardgasverslaafd land voor ogen heeft en wat rol van waterstof daarin is. In The Green Gallery deze week: Coffee Based maakt producten van koffiedik. Hun eerste product is een notitieblok, maar ze onderzoeken de mogelijkheden om meer items aan hun productlijn toe te voegen. Tegelijkertijd nemen ze stappen om de recycling van koffieafval te vergemakkelijken. Mede-oprichter Lisanne Addink vertelt over hun plannen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/7/201820 minutes
Episode Artwork

#14 Everuse: van papierafval tot circulair isolatiemateriaal

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn Everuse is de nieuwkomer in The Green Gallery. Oprichters Marc van der Heijden en Martijn Vinke vertellen over hun volledig circulaire isolatiematten. EverUse maakt dit isolatiemateriaal van natuurlijke, cellulose vezels. Dit circulaire isolatiemateriaal wordt volledig van papier afval gemaakt. EverUse wil bijdragen aan een afvalloze maatschappij met uitsluitend hoogwaardige producten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/29/201820 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#13 The FCTR E helpt huiseigenaren van het aardgas af

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDeze week in The Green Gallery: THE FCTR E. Deze start-up helpt Nederland van het aardgas af. Het innovatieve karakter van de inzending zijn niet zozeer de technieken (zonnepanelen, warmtepompen), maar vooral de manier van aanbieden. Als member van THE FCTR E hoeven woningbezitters zelf niet te investeren in apparatuur zoals warmtepompen en zonnepanelen. Het bedrijf zorgt voor advies, techniek, servies en onderhoud. De huiseigenaar betaalt hen een maandelijks bedrag dat ongeveer gelijk staat aan de energierekening. Oprichter Joris Jonker licht zijn inzending toe. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/23/201819 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#12 Ecovat slaat warmte op in een enorme ondergrondse thermosfles

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn the Green Gallery deze week: Ruud van den Bosch namens Ecovat. De opwek van duurzame energie door zon en wind is weersafhankelijk. Ecovat is een systeem dat vraag en aanbod van duurzame energie met elkaar in evenwicht brengt door het overschot aan energie (warmte) in de zomerse maanden op te slaan in een warmteopslagvat. Dit vat, een soort enorme thermosfles wordt onder de grond aangelegd en kan een woonwijk van duizend woningen zes maanden van warm water voorzien. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/15/201823 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#11 Voltogo gaat de strijd aan tegen fossiele brandstof in pleziervaart

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn de nieuwste aanwinst in The Green Gallery is Voltogo. Ze hebben een snellaadnetwerk voor sloepen in Amsterdam ontwikkeld. Daarnaast maakten zij een nieuwe batterij zodat ze zowel de consumentenzijde als het netwerk voor hun rekening kunnen nemen. Oprichter Job Veltman licht toe hoe Voltogo de strijd tegen fossiele brandstoffen in pleziervaart aangaat. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/9/201818 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#10 Inzicht in de impact van je duurzame pensioen

Mede mogelijk gemaakt door: EngieHet bedrijf uit de Green Gallery dat deze week centraal staat is pensioenuitvoerder BeFrank. Directeur Jan Hein Rhebergen vertelt over hun duurzame lifecycle, waarbij in donkergroene fondsen wordt geïnvesteerd. En meer specifiek komt hij hun inzending voor The Green Quest Award toelichten: het dashboard waarop de klant direct kan zien hoeveel impact hun keus heeft op de vermindering van CO2-uitstoot, afvalstromen en watergebruik. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/5/201820 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#9 Plant Health Cure introduceert een vervanger voor kunstmest

Mede mogelijk gemaakt door: EngieEn deze week in the Green Gallery: Plant Health Cure. Dit bedrijf stelt dat kunstmest wellicht op korte termijn goede resultaten geeft, maar op lange termijn de bodem verarmt. Met behulp van nuttige schimmels en bacteriën weet PHC het gewas én de bodem gezond te houden en daarmee bij te dragen aan de verduurzaming van akkerbouw. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/201820 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#8 Unrecorded: duurzaam modelabel voor de massa

Mede mogelijk gemaakt door: EngieIn The Green Gallery deze week: Unrecorded. Dit mode-bedrijf maakt duurzame kleding. Los van een duurzaam productproces en aansturing op recycling, betekent dit ook dat het merk niet met modetrends mee gaat. Er wordt één collectie ontworpen die jarenlang mee gaat en niet verandert. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/22/201823 minutes, 1 second
Episode Artwork

#7 Land Life Company plant bomen in gedegradeerde grond

Mede mogelijk gemaakt door: EngieGreen Gallery In the Green Gallery deze week: Land Health Company maakt als een van de veertig bedrijven kans op The Green Quest Award. Dit bedrijf heeft ten doel om 2 miljard hectare gedegradeerde grond te herstellen. Dit doen ze door met innovatieve methoden bomen te planten die anders geen overlevingskans zouden hebben. Oprichter Jurriaan Ruys is te gast om de methoden toe te lichten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/201822 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#6 Magneetverbindingen brengen een revolutie in de steigerbouw

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDe Windcentrale creëert draagvlak voor windmolens op land door particulieren mee te laten delen in het eigendom van de windmolen. Deze maand verkoopt het bedrijf drie windmolens in 15.000 delen. Anne Janssens vertelt wat er sinds oprichting in 2012 veranderd is. Deze week in the Green Gallery: McNetiq. Oprichter Edwin van der Heide vertelt over het gebruik van magneetverbindingen in de steigerbouw en hoe dit een bijdrage levert aan de verduurzaming van de sector. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/8/201821 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#5 Duurzame installaties

Mede mogelijk gemaakt door: EngieDeze week in the Green Gallery: Slim Opgewekt! Hilde van Dijk presenteert haar innovatie: de stappen naar energie-neutrale scholen, sportclubs en zorgcentra tot in detail uitwerken en begeleiden. En dat werkt! Al 150 locaties gebruiken slimme oplossingen en wekken hun eigen energie op. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/2/201820 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#4 Een elektrische oplossing voor de motorrijder

Mede mogelijk gemaakt door: EquansIn the Green Gallery deze week presenteert NXT Motors zijn innovatie. Het is een elektrische motor, die met 70% minder onderdelen wordt gemaakt dan een reguliere motor. Oprichter Harm Besseling vertelt erover. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/21/201821 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#3 Hamwells, duurzaam onder de regendouche & kantelpunt Carbon Clock

Mede mogelijk gemaakt door: EngieVolgens de CarbonClock van het Berlijnse onderzoeksinstituut MCC, miste de wereld deze week zijn kans om de totale toekomstige opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. Willen we dat doel nog halen, dan moeten we CO2 actief uit de atmosfeer halen en geen enkele emissies uitstoten. De countdown van de hoeveelheid mogelijke CO2-uitstoot om de aarde onder de 2% te houden loopt nog. Han Dolman is hoogleraar klimaatwetenschappen aan de VU en voorzitter van GEO-Carbon (de Group on Earth ObservationsCarbon Initiative). Hij weet alles over het meten van broeikasgassen en hij roept op tot het doen van meer metingen, zodat we beter inzicht verwerven. Zoals elke week presenteert een nieuw bedrijf in de Green Gallery een innovatie: Hamwells maakt duurzame douchesystemen en doet mee aan deze Quest met een circulaire, elektrische regendouche. Mede-oprichter Eric van Duin licht de innovatie toe. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/14/201822 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#2 Van Straten Medical

Mede mogelijk gemaakt door: EngieThe Green Team kiest elke week een bedrijf dat plaats mag nemen op de groene zetel van the Green Gallery om bij Harm Edens in de uitzending over hun innovatie te vertellen. Deze week is dat Van Straten Medical. Dit bedrijf gooide de bedrijfsvoering om en focust niet meer op het leveren van nieuwe medische instrumenten, maar op het recyclen en repareren van het ijzerwaar. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/7/201824 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#1 Ecochain: Google op milieu-gebied

Mede mogelijk gemaakt door: EngieThe Green team buigt zich over de inzendingen van de aangemelde bedrijven en kiest of zij zich wel of niet bij The Green Gallery mogen voegen. Voorzitter Jacqueline Cramer, oud milieu-minister en hoogleraar sustainable innovation en Chantal Vergouw, CEO van Interpolis, vertellen waar zij naar zoeken. Het eerste bedrijf dat een de groene zetel in the Green Gallery krijg is EcoChain. EcoChain is een online duurzaamheid platform, dat organisaties wereldwijd met elkaar verbindt. Het geeft bedrijven de mogelijkheid om duurzaamheidsprestaties te meten, te beheren en te delen op alle niveaus binnen het bedrijf en de waardeketen. De doelstelling van EcoChain is om de Google op milieu-gebied te worden. In de uitzending legt Boudewijn Mos uit hoe EcoChain te werk gaat. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/3/201821 minutes, 3 seconds