Winamp Logo
Taloustaito Podcast Cover
Taloustaito Podcast Profile

Taloustaito Podcast

Finnish, Education, 1 season, 23 episodes, 12 hours, 11 minutes
About
Taloustaito on Pohjoismaiden suurin talousaikakauslehti.
Episode Artwork

Minun, sinun vai meidän – mitä raha-asioista on hyvä sopia parisuhteessa?

Mitä puolison raha-asioista pitäisi tietää ja millaisia rahaan liittyviä sopimuksia matkan varrella tarvitaan? Taloustaito LIVE:n vieraana on Veronmaksajien lakiasiainjohtaja Kati Malinen. Lähetyksen juontaa Aniina Vänskä.⁠ #TaloustaitoLIVE #parisuhde #omatalous #arkitalous #rahat
5/21/202435 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Lisätuloja mökistä - millaisia lisätuloja ropisee, jos laittaa mökin vuokralle?

Mietitkö mökin vuokraamista? Tiedätkö paljon vuokratuotoista menee veroa ja mitä kuluja voit vähentää? Entä millaisia viikkovuokria Suomessa mökistä keskimäärin saa? Tiistaina 16.4. Taloustaito LIVEn vieraana oli Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari. Lähetyksen juontaa Outi Airaksinen.
4/16/202425 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Mikä saisi yritykset innostumaan kasvusta? | Taloustaito LIVE

Yritykset tuovat työpaikkoja ja verotuloja, mutta mistä johtuu, etteivät suomalaiset yritykset kasva? Eikö kasvu kiinnosta vai onko meillä yhteiskunnassa kasvun esteitä, joita poistamalla yhä useampi suomalaisyritys voisi intoutua kasvamaan? Taloustaito LIVEn vieraana on Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Lähetyksen juontaa toimittaja Outi Airaksinen.
2/13/202457 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Mitä pörssivuosi 2024 tuo tullessaan ? | Taloustaito LIVE

Joko pohjakosketus on Helsingin pörssissä ohitettu ja mistä osakesijoittajan kannattaa lähteä tänä vuonna etsimään tuottoja? Entä voiko tekoälyä käyttää apuna sijoituspäätösten tekemisessä? Taloustaito LIVE:n vieraana 9.1.2024 oli Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Lähetyksen juontaa toimittaja Outi Airaksinen.
1/12/202451 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Näin pääset alkuun metsäsi hoidossa ‒ metsänhoitaja Kalle Vanhatalon neuvot

Haluaisitko metsänomistajaksi tai tuliko sinusta sellainen ehkä hiukan yllättäen, kun sait metsää perinnöksi? Yksi haluaa hoitaa metsäänsä ennen kaikkea sijoituksena, toinen ehkä hiilinieluna ja luontokohteena. Näitä tavoitteita voi myös yhdistää. Miten tuore metsänomistaja pääsisi alkuun oman metsänsä hoidossa? Mitä olisi hyvä tietää kasvatustavoista, mitä hakkuista? Millä perusteilla metsänomistajan kannattaisi tehdä valintojaan? Metsänhoitaja Kalle Vanhatalo Tapio Oy:stä kertoo. Toimittajana Ulla Simola Taloustaidosta.
3/10/202332 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Käykö asuntokauppa, laskevatko hinnat, Kiinteistömaailman Risto Kyhälä?

Asuntokauppa hiljeni syksyllä 2022 ja vajosi vuoden lopulla lähes kymmenen vuoden takaiselle tasolle. Kuluttajien usko tulevaan horjui, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan ja energiakriisi, inflaatio sekä korkojen kova nousu kiristivät taloutta. Miltä asuntomarkkinoilla näyttää nyt? Millaisilla asunnoilla on kysyntää? Laskevatko hinnat? Miten oman kodin ostaja, vaihtaja tai myyjä voi tässä tilanteessa parhaiten onnistua asuntokaupassa? Taloustaidon Ulla Simola kysyy, vastaamassa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.
1/23/202335 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Tunne vastuut, vältä riidat asuntokaupassa – asianajaja Marina Furuhjelmin neuvot

Asuntokauppariidat ovat usein sitkeitä. Asunnossa on kiinni paljon rahaa, ja riita vie helposti sekä ostajan että myyjän vaikeuksiin. Riitoja voi välttää, jos osapuolet tietävät oman vastuunsa asuntokaupassa. Mistä vastaa asunnon myyjä, mistä ostaja ja mistä kiinteistönvälittäjä? Kuka vastaa piilevistä virheistä? Voiko myyjä vedota virheissä taloyhtiöön? Milloin ostajan pitää reklamoida? Taloustaidon Ulla Simola kysyy, vastaamassa kiinteistöalaan erikoistunut asianajaja Marina Furuhjelm Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä.
4/12/202239 minutes, 1 second
Episode Artwork

Miten osakesäästötiliä verotetaan? Kati Malinen Veronmaksajista kertoo

Sijoittaja voi hyötyä osakesäästötilistä, koska tilin ansiosta hänen verotuksensa lykkääntyy. Mitä lykkääntyminen käytännössä tarkoittaa? Milloin veroja maksetaan ja miten sijoittajan verotettava tuotto lasketaan? Entä jos tili valuukin tappiolle? Osakesäästötili on yksinkertainen väline verotuksessa. Silti sijoittaja saattaa tehdä virheitä, jotka voivat käydä hänelle kalliiksi. Miten välttää virheet? Taloustaidon Ulla Simola kysyy, lakiasiainjohtaja Kati Malinen Veronmaksajista vastaa.
10/5/202132 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Millaisella kaupankäynnillä osakesäästötili tuottaa? Kaisa Kivipelto Danske Bankista vastaa

Hyödynnä fiksusti osakesäästötiliä, osa 3/3. Osakkeiden myyntivoitoista ei mene veroa osakesäästötilin sisällä. Sijoittaja maksaa veroa tuotostaan vasta, kun hän nostaa rahaa tililtään. Miten verottomuutta pystyisi parhaiten hyödyntämään? Kuinka vilkkaasti kauppaa pitäisi käydä? Moni sijoittaja tuntee päättämisen tuskaa pohtiessaan, mitä ostaisi ja mitä myisi ja milloin. Mikä voisi olla yksinkertainen tapa helpottaa tätä tuskaa? Senioristrategi Kaisa Kivipelto Danske Bankista vastaa. Toimittajana Taloustaidon Ulla Simola.
6/2/202133 minutes
Episode Artwork

Kannattaisiko osakesäästötilillä sijoittaa ulkomaille? Suvi Tuppurainen Nordnetista vastaa

Hyödynnä fiksusti osakesäästötiliä, osa 2/3. Ulkomaiset osakkeet ovat innostaneet osakesäästötileille säästäviä. Esimerkiksi Nordnetissa keskimäärin 20 prosenttia osakesäästötilien varoista on ulkomaisissa yhtiöissä. Miten suuri osuus salkusta kannattaisi sijoittaa ulkomaille? Miten ulkomaisista osakkeista saa parhaan hyödyn? Mitä sijoittajan on syytä tietää ulkomaisten osakkeiden veroista, kaupankäyntikuluista ja valuutanvaihdon hinnasta? Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen vastaa. Toimittajana Taloustaidon Ulla Simola.
5/26/202128 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Miten torjua riskejä osakesäästötilillä hajauttamalla sijoituksia? Tanja Eronen Nordeasta vastaa

Hyödynnä fiksusti osakesäästötiliä, osa 1/3. Jos osakesäästötilillä on vain muutama yhtiö ja yksi niistä luisuu jyrkkään alamäkeen, koko tili saattaa olla tappiolla pitkään. Riskejä voi pienentää sijoitusten hyvällä hajautuksella, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Montako toimialaa, montako yhtiötä, kotimaasta vai ulkomailta? Miten rakentaa riittävä hajautus, jos sijoitettavana on pieniä summia? Sijoituspalveluista vastaava johtaja Tanja Eronen Nordeasta vastaa. Toimittajana Taloustaidon Ulla Simola.
5/19/202132 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Miten vuokranantaja vähentää kuluja verotuksessa, Kati Malinen ja Tarik Ahsanullah?

Miten vuokratuloista maksetaan verot? Kuinka korjauskuluja vähennetään verotuksessa? Mistä on kyse, kun valtiovarainministeriö tutkii taloyhtiölainojen verotuskohtelun muuttamista? Milloin lyhytaikainen vuokraus katsotaan majoitustoiminnaksi? Veronmaksajien lakiasiainjohtaja Kati Malinen ja Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah vastaavat. Toimittaja Taloustaidon Satu Alavalkama.
4/16/202133 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Mitä tapahtuu vuokramarkkinoilla? Suomen Vuokranantajien Ville Valkonen vastaa

Koronaepidemia on myllännyt vuokramarkkinoita, osin yllättävilläkin tavoilla. Pitkällä aikavälillä markkinoihin on kuitenkin luvassa vielä suurempia muutoksia aivan muista syistä. Miten asuntosijoittajan kannattaisi ennakoida muutoksia? Mitä vuokra-asuntojen kysynnälle tapahtuu? Missä tapahtuu eniten? Vuokranantajien yhteiskuntasuhdejohtaja Ville Valkonen tähyilee tulevaan Taloustaidon Ulla Simolan haastattelussa.
4/16/202131 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Veroilmoitus 2020, miten tarkistan ja täydennän, Veronmaksajien Päivi Kaari?

Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari neuvoo, miten esitäytetty veroilmoitus vuodelta 2020 tarkistetaan. Toimittaja Taloustaidon Satu Alavalkama. Lisää neuvoja saat Veronmaksajien puhelinneuvonnasta ja Taloustaito-lehdestä. Liity tästä jäseneksi ja tilaa lehti https://www.veronmaksajat.fi/jasenyys/liityjaseneksi/#7d393f16
3/10/202124 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Miten tarkistan ja täydennän veroilmoituksen 2019, Veronmaksajien Päivi Kaari?

Miksi kannattaa tarkistaa ja täydentää esitäytetty veroilmoitus vuodelta 2019? Mistä voi saada verovähennystä? Koska veroilmoitus pitää palauttaa? Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari neuvoo. Toimittaja Satu Alavalkama. Kuvassa myös erikoisasiantuntijamme veronalle. Keksi nallelle nimi ja kirjoita se kommenttikenttään!
3/18/202024 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Mitä tapahtuu asuntomarkkinoilla? Asuntorahoittaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus vastaa

Miltä näyttää asuntomarkkinoilla nyt, koronaviruksen varjossa? Miten hinnat kehittyvät kasvukeskuksissa, entä kaupungeissa kasvukeskusten ja muuttotappioalueiden välissä? Vieläkö asuntosijoittaminen jaksaa vetää? Mikä neuvoksi, kun vanhojen taloyhtiöiden lainansaanti tuntuu vaikeutuneen? Kysymyksiin vastaa asuntorahoittaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus. Toimittajana Taloustaidon Ulla Simola.
3/5/202036 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Mitä voi lahjoittaa verotta, verojuristi Tero Hämeenaho?

Jos antaa toiselle suuremman lahjan, usein on hyvä miettiä lahjaan liittyviä veroseuraamuksia. Miten voi säästää lahjaveroissa? Entä paljonko veroa menee, jos myy heti saamansa lahjan? Asiantuntijana verojuristi Tero Hämeenaho Veronmaksajista. Toimittaja Satu Alavalkama.
2/3/202032 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Avasit osakesäästötilin ensimmäisten joukossa – mistä kiire, Jotham Berhanu?

”Heti, kun kuulin osakesäästötilin hyödyistä, ajattelin, että tähän pitää tarttua”, Jotham Berhanu, 18, kertoo. Osakesäästötili onkin näppärä apuväline erityisesti nuorille, joilla on aikaa saada säästöt tuottamaan korkoa korolle. Miten Jotham Berhanu aikoo sijoittaa? Millaista tulosta hän tavoittelee osakesäästötilillään? Toimittajana Taloustaidon Ulla Simola.
1/14/202018 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Paljonko velkaa sijoitusasuntoon? Asuntosijoittaja Miika Vuorensolan vinkit

Sijoitusasunnon osto onnistuu harvalta ilman lainarahaa, mutta miten paljon velkaa uskaltaisi ottaa? Miten hallita riskejä? Piileekö uudisasuntojen isoissa yhtiölainoissa vaaroja sijoittajalle? Taloustaidon Ulla Simola tapasi asuntosijoittaja Miika Vuorensolan, joka antoi pitkän sijoittajakokemuksensa pohjalta vinkkejä velkavivun käyttöön. Haluatko lisää tietoa viisaasta taloudenpidosta? Tilaa maksuton uutiskirje tästä https://www.veronmaksajat.fi/ajankohtaista/Ajankohtaista/Veroviikko/#3ed00a28
9/9/201912 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Vanha sukumökki - lahjaksi, myyntiin vai vuokralle, Veronmaksajien Georg Rosbäck?

Onko kesämökkisi jäämässä tyhjilleen ja mökille mietitään uutta käyttöä? Mitä veroasioita kannattaa ottaa huomioon jos mökki lahjoitetaan sukulaiselle, myydään tai laitetaan vuokralle? Vieraana verojuristi Georg Rosbäck, toimittaja Satu Alavalkama
8/12/201930 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Mikä yhtiömuodoksi yritykselle, Veronmaksajien Juha Koponen?

Mikä yhtiömuodoksi uudelle yritykselle? Miten erilaisia yrityksiä ja yrittäjiä verotetaan? Asiantuntijana johtava verojuristi Juha Koponen, toimittaja Satu Alavalkama.
6/17/201926 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Miten saa osakesäästötilistä parhaan hyödyn, Pörssisäätiön Sari Lounasmeri?

Uudella osakesäästötilillä sijoittaja voi hyötyä verotuksen lykkääntymisestä ja tienata korkoa korolle. Kaikille sijoittajille ja kaikissa tilanteissa osakesäästötilikään ei ole paras mahdollinen ratkaisu. Kenelle se sopii ja miten siitä saa parhaan hyödyn? Taloustaidon Ulla Simola kysyy, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri vastaa. Haluatko lisää tietoa viisaasta taloudenpidosta? Tilaa maksuton uutiskirje https://www.veronmaksajat.fi/ajankohtaista/Ajankohtaista/Veroviikko/#3ed00a28
4/25/201930 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Mitkä vähennykset pitää vaatia veroilmoituksessa 2018, Veronmaksajien Päivi Kaari?

Esitäytetyllä veroilmoituksella on suuri osa tiedoista valmiina, mutta monet vähennykset pitää muistaa itse vaatia, Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari sanoo. Toimittaja Satu Alavalkama. Veronmaksajat lupaa rullahiihtää kilometrin kohti jokaista podcastin kuuntelijaa, joka tarkistaa ja täydentää esitäytetyn veroilmoituksensa näiden ohjeiden mukaan ja postaa sitten nimensä kommenttikenttään.
4/8/201925 minutes, 35 seconds