Winamp Logo
Suvi Auvisen aivopesula Cover
Suvi Auvisen aivopesula Profile

Suvi Auvisen aivopesula

Finnish, Literature, 1 season, 33 episodes, 17 hours
About
Tervetuloa linkoamaan uskomukset uuteen järjestykseen! Suvi Auvisen aivopesula on ohjelma, jossa itse kunkin ajattelua ravistellaan. Miksi havittelemme menestystä, vaikka se tuo meille vain harmia? Miten internet mullisti ajattelumme? Onko kaikki taide omakuvia? Jaksoissa ajattelua huuhtelevat Werner Södeström Osakeyhtiöön kuuluvien kustantamoiden kirjailijat.
Episode Artwork

Kuinka sisäinen kriitikko hiljennetään, Stella Harasek?

Miksi vaadimme itseltämme virheettömiä suorituksia, joita emme vaatisi muilta? Entä mikä saa meidät pelkäämään tuntemattomien mielipiteitä? Aivopesulassa puhutaan paineen alla elämisestä ja omien rajojen löytämisestä. Vieraana on kirjoittaja ja valokuvaaja Stella Harasek, jonka esikoisromaani Pimeä aine käsittelee muistamisen ja unohtamisen vaikeutta.
11/28/202331 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Kuka päättää, mikä on kaunista, Juha Matias Lehtonen?

Voiko kauneus olla yksilön henkilökohtainen asia vai onko se aina yhteiskunnallinen kysymys? Voisiko meillä edes olla maailmaa ilman kauneusihanteita tai -normeja? Miltä sellainen maailma näyttäisi? Aivopesulassa puhutaan kauneudesta ja normeista. Vieraana on kirjailija Juha Matias Lehtonen, jonka tietokirja Sairaan kaunis avaa ulkonäköpaineiden syntyä ja seurauksia.
11/21/202327 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Voiko luovuutta aikatauluttaa, Satu Rämö?

Usein kirjoittamisesta ja ylipäätään luovasta työstä puhutaan melko mystifioivaan sävyyn. Voisiko kirjoittamisesta puhua vain työnä muiden joukossa? Millaisia rutiineja ja kalenterisulkeisia tuottelias kirjoittaminen vaatii?  Aivopesulassa on vieraana on kirjailija Satu Rämö, jonka dekkaritrilogia on aikaansaanut Suomessa ennennäkemättömän ilmiön.
11/14/202328 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Miksi seksistä neuvottelu tuntuu usein vaikealta, Iida Kiviranta?

Suostumuksesta keskustelu koetaan usein kömpelönä ja epäseksikkäänä. Millä eri tavoilla meihin iskostetaan, että juuri spontaanius on seksissä arvokasta ja tavoiteltavaa? Ja mihin ylipäätään voi antaa suostumuksen toiselle? Aivopesulassa on vieraana on digitaalinen muotoilija, kirjoittaja ja sidontataiteilija Iida Kiviranta, jonka esikoisteos Ensisolmu kertoo sidonnasta ja valtasuhteista.
11/7/202331 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kuka kaipaa kauhua, kun meillä on uutiset, Marko Hautala?

Miksi pelottavan maailman keskellä eläessä pitää luoda fiktiivisiä pelon kohteita? Voiko kauhun äärellä pelkääminen auttaa käsittelemään myös reaalimaailman pelkoja? Entä kuinka paljon kauhussa on mukana kuittailua turvallisuuteen turtuneelle keskiluokalle? Aivopesulassa puhutaan pelkäämisestä ja kauhun tunteiden kokemisesta. Vieraana on kirjailija Marko Hautala, jonka uusin kauhuromaani Musta kieli kertoo eristäytymisestä ja sen seurauksista.
10/31/202333 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Voiko eläimiä samaan aikaan rakastaa ja syödä, Elli Valtonen?

Eläinrakkaus on yhteiskunnassamme suuri hyve, mutta eläinlääkäri todistaa työssään paljon rakenteellista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Miksi päädymme  jatkuvasti kohtelemaan kaltoin muunlajisia eläimiä? Onko eläinten hyvinvoinnilla merkitystä, jos niitä kasvatetaan vain tapettavaksi? Aivopesulassa puhutaan eläimistä ja auttamisesta. Vieraana on kirjailija ja eläinlääkäri Elli Valtonen, jonka esikoisromaani Tainnutuskehto kertoo hyvää haluavista ihmisistä, jotka päätyvät osaksi tuhokoneistoa.
10/24/202328 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Onko maailmanloppu jo täällä, Pontus Purokuru?

Länsimaissa maailmanlopun ympärille on kehittynyt fanikulttuuri ja jokainen sukupolvi kokee elävänsä lopun aikoja. Maailmanloppu on taas tulossa, mutta onko se erilainen kuin aiemmat? Aivopesulassa puhutaan tuhosta ja toivosta. Vieraana on filosofi, kirjailija ja podcastaaja Pontus Purokuru, jonka teos Haavamaa on kuvaus romahduksen odotuksesta.
10/17/202333 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Olemmeko koukussa traumatarinoihin, Rasmus Arikka?

Miksi rakastamme surullisia tarinoita? Onko somen traumakilpailussa voittajia? Entä kuka määrittää, millaisia tarinoita vähemmistöistä kerrotaan? Aivopesulassa pohditaan traumatarinoita ja vaihtoehtoisia narratiiveja. Vieraana dramaturgi ja esikoiskirjailija Rasmus Arikka, jonka kirjassa Homoromaani etsitään identiteettiä ja rakkautta.
10/10/202330 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Voiko kuka tahansa menestyä, Ville Verkkapuro?

Keskustelu taiteesta ja yhteiskuntaluokasta on nyt paljon esillä. Onko luokkataustasta riippumatta kaikilla samanlainen mahdollisuus menestyä? Ja miksi luokkanousu voi myös hävettää? Entä ketkä luokkapuhetta lopulta ylläpitävät? Vieraana jaksossa on muusikko, kirjailija ja creative Ville Verkkapuro, jonka Pete-dokumenttiromaani kertoo riippuvuuksista ja itsen sekä isän etsimisestä.
12/14/202234 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Keitä ovat nykyajan marttyyrit, Kai Sadinmaa?

Toisinajattelijan viitta harteilla painaa paljon, mutta milloin taistelu muuttuu turhaksi? Mikä on järkevää ja mikä järjetöntä ehdottomuutta? Tarvitseeko jokainen idealisti vastustajan? Vieraana on kirjailija ja entinen pappi Kai Sadinmaa, jonka kirja Tinkimätön kuolemaan saakka käsittelee Sadinmaan omaa matkaa ja radikaalia aseistakieltäytyjä Arndt Pekurista.
12/7/202231 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Suojelemmeko vain söpöjä eläimiä, Mari Pihlajaniemi?

Suojeltaisiinko naalia, jos se ei olisi suloinen nappisilmä? Suomen turkistarhoilla kuolee yli miljoona kettua vuodessa, näistä suurin osa sinikettuja eli naaleja. Miksi vain villi naali on suojelemisen arvoinen? Kuinka paljon eri lajit hyötyvät siitä, että ne herättävät meissä ihmisissä mahdollisimman paljon sympatiaa? Vieraana on biologi ja toimittaja Mari Pihlajaniemi, jonka uusin kirja Olipa kerran Pohjola on tarina katoavista lajeista ja toivosta.
11/30/202230 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Onko tyhmiä kysymyksiä olemassa, ZoneVD?

Aivopesulassa puhutaan tiedon innostavuudesta ja heittäydytään esittämään tyhmiäkin kysymyksiä. Mutta jaksammeko enää kysyä kysymyksiä, jos niihin ei löydy vastausta kymmenen sekunnin googlauksen jälkeen? Vieraana on tubettaja ja kirjailija Joona Leppälä eli ZoneVD, jonka uusin kirja ZoneVD uskomattoman tiedon jäljillä on seikkailu tiedon syövereihin.
11/23/202232 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Miten tehdään onnistunut taloushuijaus, Karo Hämäläinen?

Onko nykyinen talousjärjestelmä sittenkin pyramidihuijaus? Voiko sijoittamalla jakaa aidosti valtaa? Entä miksi raharikoksen uhriksi joutuminen hävettää niin paljon? Vieraana on toimittaja ja kirjailija Karo Hämäläinen, jonka uusin teos Rikos ja rahastus kertoo tosielämän suurimmista sijoitushuijauksista.
11/16/202230 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Kuinka valkoisuuden normia voi purkaa, Alice Jäske?

Miten nykypäivän suomalaisuutta määritellään? Entä mitä eroa on sosiaalisella ja henkilökohtaisella identiteetillä? Onko olemassa "meitä" ilman "heitä"? Aivopesulan vieraana on kouluttaja, vaikuttaja ja kirjailija Alice Jäske, joka on yhdessä Janina Waenthongkhamin ja Priska Niemi-Sampanin kanssa kirjoittanut tietokirjan Mixed – suomalaista elämää kulttuurien risteymässä.
11/9/202233 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Mikä on hauskaa, Anna Brotkin?

Aivopesulassa puhutaan huumorin rajoista ja rajattomuudesta sekä vitsin ajasta ja paikasta. Mitä komediasarja paljastaa tekijänsä maailmankuvasta? Vieraana on käsikirjoittaja Anna Brotkin, jonka palkitusta Aikuiset-sarjasta on julkaistu teos Aikuiset (The Bible).
11/2/202230 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Miksi avoimuutta hävetään, Jani Toivola?

Aivopesulan kolmoskauden avausjaksossa pohditaan, onko vanhemmuutta ilman pelkoa tai häpeää edes olemassa.  Vieraana on näyttelijä, esiintyjä ja kirjailija Jani Toivola, jonka kirja Pantteri ja minä hiljentyy elämän isojen kysymysten äärelle yhden perheen näkökulmasta. Kautta historian taiteilijoiden inspiraationa ovat toimineet omat perheet, mutta kuinka paljon lapsen elämästä voi jakaa muille? Miksi kirjan kansissa on hyväksyttävämpää paljastaa asioita kuin sosiaalisessa mediassa? 
10/26/202232 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Onnen tavoittelu tekee meistä onnettomia

Aivopesulan kakkoskauden päätösjaksossa ollaan suurien peruskysymysten äärellä. Mikä on elämän tarkoitus? Pitäisikö meidän päästää irti minästä ja onnen jahtaamisesta? Ovatko vääristyneet onnellisuuden määritelmät sittenkin ihmiskunnan ongelmien juurisyy? Vieraana on filosofian tohtori ja psykologi Pekka Sauri, jonka kirja Onnen harha käsittelee sitä, miten elää sovinnossa itsensä kanssa.
5/19/202230 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vieläkö vanhemmuudesta pitäisi jaksaa puhua?

Aivopesulassa pureudutaan vanhemmuuden yllätyksiin ja kehollisuuteen. Raskaus ja synnytys ovat merkittävä osa ihmisyyttä, mutta keskustelu kokemuksista on yllättävän suljettua. Monet synnyttäneet käyvät läpi kokemuksiaan keskenään, mutta miten saisimme keskusteluun mukaan nekin, joita aihe ei henkilökohtaisesti kosketa? Ja miksi se olisi tarpeellista? Vieraana on kirjailija ja joogaopettaja Hanna Päivärinta, jonka romaani Pidä minua vielä käsittelee vanhemmuutta, joka ei olekaan sitä, mitä tilattiin.
5/12/202229 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Ovatko roolit vapauttavia vai vankila?

Meille tarjotaan jatkuvasti erilaisia rooleja, mutta kirjoitamme niitä myös itsellemme. Vaikka välillä rooleihin turvautuminen auttaa, voi niihin jäädä myös jumiin. Entä jos omat roolit päätyvät kilpailemaan keskenään?  Aivopesulassa on vieraana viihdetaiteilija Luyeye Konssi, jonka kirja Viki – Seksikäs Suklaa Suomesta, kertoo Konssin tähänastisen tarinan.
5/5/202228 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Sittenkin kuin muut tytöt

Keskustelu tyttöydestä on ottanut harppauksia eteenpäin ja tyttöyden estetiikkaa myös syleillään. Samalla sitä kehystetään uusilla säännöillä. Riittääkö tyttöys koskaan sellaisenaan? Entä miten tyttöydestä voisi pitää kiinni vielä aikuisena? Vieraana jaksossa on lavarunoilija ja kirjailija Veera Milja, jonka teos Supersalanen tyttöpäiväkirja käsittelee kasvamista ja tyttöyttä.
4/28/202230 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Pehmeydellä kohti pelkoja

Aivopesulassa kohdataan lapsuuden pelkoja ja ihmetellään koiran ja ihmisen suhdetta. Miksi juuri koirat herättävät meissä niin paljon empatiaa? Ihmisellä on ainutlaatuinen kyky löytää toivoa ja pehmeyttä kaiken kamalan keskellä, mutta miten kykyä voisi vaalia? Vieraana jaksossa on sarjakuvataiteilija Johanna Aulén, jonka kirja Tšernobylin koirat käsittelee elämän jatkumista.
4/21/202228 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Missä viipyy kirjallisuusalan #metoo?

Aivopesulassa tarkastellaan auktoriteettien armoilla olemista – sekä häirinnän uhrin että tapahtumia todistaneiden näkökulmasta. Miksi opettajien ja oppilaiden väliset seksisuhteet ovat arkipäivää taidekouluissa? Vaikka #metoo on ravistellut kulttuurikentän rakenteita, on myös monia aloja, joissa keskustelu on vasta alussa. Vieraana jaksossa on kirjailija ja käsikirjoittaja Juuli Niemi, jonka kirja Mahdottomia oletuksia käsittelee rakkautta, seksin äärellä horjumista sekä suostumusta.
4/14/202231 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Ovatko salaliittoteoriat nykyajan nopeimmin leviävä uskonto?

Sekä monissa uskonnoissa että salaliittoteorioissa ripustaudutaan selitykseen, joka on oman vaikutusvallan ulkopuolella. Löytyykö niistä muitakin yhdistäviä piirteitä? Salaliittoteorioiden epäilijöitä kritisoidaan usein myös elitismistä, mutta onko syytös aiheellinen? Vieraana jaksossa on toimittaja ja tietokirjailija Markus Tiittula, jonka kirja Taistelu totuudesta raottaa verhoa salaliittoteorioiden maailmaan.
4/7/202231 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Omat toiveet vastaan muiden oletukset

Aivopesulassa pohditaan, onko hyväksynnän etsiminen erottamaton osa ihmisyyttä vai sittenkin jotain sellaista, josta voi pyristellä irti. Miten omia ja muiden odotuksia hallitaan? Entä voiko mistä tahansa kehittyä normi?  Vieraana on kirjailija ja toimittaja Emmi-Liia Sjöholm, jonka Virtahevot-romaani käsittelee rooleja, joita asetamme muille ihmisille.
3/31/202231 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ihana, inhottava internet

Aivopesulassa pohditaan, onko internet aina henkilökohtainen kokemus. Peili, josta näemme lopulta vain oman kuvamme. Alunperin internetin idea oli avoimuus ja vapaus – onko se enää pelastettavissa? Vieraana on tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen, jonka kirja Internet kertoo parhaasta ja pahimmasta asiasta, mitä meille ihmisille on tapahtunut.
12/20/202136 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Kenen esikuva sinä olet?

Aivopesulassa pohditaan, miten esikuvat valikoituvat. Vai valitsevatko ne meidät? Onko esikuva lopulta vain työkalu omien ongelmien työstämiseen? Entä jos esikuva onkin kamala kusipää? Vieraana studiossa on runoilija ja kirjailija Johanna Venho. Johannan Syyskirja romaanissa seuraa vanhenevaa Tove Janssonia ja tätä etäältä ihailevaa Mariaa.
12/13/202131 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Kilttien tyttöjen kapina

Mitä kaikkea kiltin tytön rooli pitää sisällään? Pitäisikö tyttöjen kaivaa sisältään vahvemmin aggressiota? Entä miten lapsuuden sukupuolitetut säännöt heijastuvat aikuisiin? Vieraana studiossa on Anni Ihlberg, jonka esikoisromaani Ilonpilaaja on kertomus tyttöjen ja poikien joukkueisiin jakautuneesta maailmasta sekä vihaisista tytöistä.
12/6/202133 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Kuinka sukupolvikokemuksia rakennetaan?

Aivopesulassa pohditaan sukupolvikokemuksia ja läpimurtoja. Onko sukupolvikokemus vain harhaa? Miten löytää oma ääni, kun kuuluu vahvasti johonkin alakulttuuriin? Entä voiko unelmat saavuttaa huijaamalla? Suvi Auvisen vieraana studiossa on Pekka Salminen, joka kertoo suositun rap-yhtyeen tarinan kirjassaan Gasellit – Matka.
11/29/202136 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Onko sodasta puhumisen aika jo ohi?

Miksi Suomen sisällissodasta ei juurikaan puhuta perheen pienimmille? Ja romantisoidaanko talvisotaa liikaa? Onko meidän yksinkertaisesti pakko rakentaa tarinoita, jotka auttavat hyväksymään hirveydet? Vieraana studiossa on kirjailija ja runoilija Riina Katajavuori, jonka lastenkirja Oravien sota käsittelee Suomen sisällissotaa ja romaani Kypros vierauden kohtaamista.
11/22/202130 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Menestyksesi ei ole sinun

Aivopesulassa lingotaan menestyksen määritelmiä ja mittareita. Saako nykyisen menestyspöhinän keskellä myöntää, että saavutukset ovat tulleet helposti ja liiemmin yrittämättä? Kenellä on oikeus katkeroitua muiden menestyksestä? Entä voiko vanhemmuudessa tavoitella menestystä? Vieraana studiossa on sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä Ville Ranta. Villen omiin kokemuksiin pohjautuva sarjakuvaromaani Kuinka valloitin Ranskan on kertomus suuruudenhulluudesta, paskapuheesta ja huijatuksi tulemisesta.
11/15/202135 minutes
Episode Artwork

Katseen valtaa ja halua

Millainen on hyvä ja toivottu katse? Miten ei-toivotut katseet muuttavat katseen kohteena olemista? Entä millaisia katsojan rooleja meille tarjotaan? Aivopesulan vieraana on näyttelijä ja teatterintekijä Amanda Palo, jonka esikoisteos Outoja kaloja on lyhytproosaa ihmisistä, jotka ovat sekä katsojia että katseen kohteita.
11/8/202135 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Voiko olla voittoa ilman häviötä?

Aivopesulan ensimmäisessä jaksossa lingotaan voittamisen määritelmiä. Onko voitto aina henkilökohtaista vai voiko se olla myös joukkuelaji? Mikä on voiton ja vallan suhde? Entä saako kulttuurialalla himoita voittoa? Vieraana studiossa on filosofi ja miekkailija Sofia Blanco Sequeiros. Sofian esseeteos Voitto käsittelee voittamisen tavoitteluun liittyviä tunteita ja kulttuuria.
11/1/202137 minutes
Episode Artwork

Tervetuloa Suvi Auvisen aivopesulaan!

Miltä kuulostaa kirjallisuuspodcast, jossa ei käsitellä kirjallisuutta? Tässä aivopesulassa kukaan muu ei yritä aivopestä sinua, vaan olet tervetullut itse huuhtelemaan pinttyneitä ajatuksia ja linkoamaan uskomukset uuteen järjestykseen!
10/26/202146 seconds