Winamp Logo
Šport 202 Cover
Šport 202 Profile

Šport 202

Slovenian, Sports, 1 seasons, 196 episodes, 3 days 11 hours 42 minutes
About
Športne zanimivosti in odmevi
Episode Artwork

Miran Pavlin: Kek je vedno verjel v te fante

Po izjemnem uspehu, ko se je slovenska nogometna reprezentanca uvrstila na svoje drugo evropsko prvenstvo, se pogovarjamo z direktorjem moških reprezentanc Nogometne zveze Slovenije.
26/11/202313 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Matej Mohorič: Če čez deset let ne boš na zdajšnji ravni Jonasa, te takrat ne bo med 100

Gost podkasta je Matej Mohorič. Zmagovalec etap na vseh treh največjih večtedenskih dirkah je letos postal tudi svetovni prvak v kolesarstvu na makadamu. Gorenjec debatira z Luko Petričem in Igorjem Tomincem. Obrazloži svoj nepozaben govor po zmagi v 19. etapi letošnjega Toura, pove, zakaj so ga tedaj preplavili občutki krivde in sočutja in ne le sreče in veselja.Mohorič tudi razmišlja, kako je izoblikoval svoje znanje na spustih. Meni, da je v tej prvini med najboljšimi na svetu, da je boljši v primerjavi s preostalimi kolesarskimi profesionalci, v kopici drugih prvin pa pravi, da je zelo dober, a ne najboljši. V novi sezoni želi doseči vrhunec na spomladanskih spomenikih, predvsem na dirkah Pariz–Roubaix in v Flandriji, kjer pravi, da je vzdušje ob progi edinstveno. Navdušen je nad slovenskimi navijači, ki v vse večjem številu navijajo na največjih dirkah po svetu, sploh na Touru. Kolesarski sv
22/11/20231 hour 6 minutes 9 seconds
Episode Artwork

S popravljeno jadrnico do sedmega mesta

Po 14. dneh, 14. urah, 45. minutah in 8. sekundah jadranja na jadrnici Ashika 2, je v cilj druge etape oziroma v cilj tokratne regate Minitransat, ki jo prirejajo že od leta 1977, v nedeljo prijadral slovenski ekstremni jadralec Uroš Kraševac. Dosegel je sedmo mesto, v seštevku obeh etap pa se je uvrstil na peto mesto v razredu prototipov, kar je najboljši slovenski oceansko regatni dosežek.Že po prvi etapi od francoske obale na atlantskem oceanu do kanarskega otoka La Palma je bil na odličnem šestem mestu, ampak to je bilo le ogrevanje. 28. oktobra je začel jadrati prek Atlantika, do otoka v Francoskih Antilih in to izjemno, do smole z opremo.
15/11/202311 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Urška Žolnir: V preteklosti smo naredili dobre temelje

V Montpellierju je ta konec tedna potekalo evropsko prvenstvo v judu. Za najboljšo uvrstitev je poskrbela Andreja Leški, ki je srebru z letošnjega svetovnega prvenstva v Dohi, dodala še zlato s prvenstva stare celine. Koprčanka v kategoriji do 63 kilogramov nadaljuje z odličnimi rezultati slovenskih judoistk. V tej kategoriji je odlično nastopala tudi olimpijska prvakinja iz Londona Urška Žolnir, ki je po koncu tekmovalne kariere na prvenstvu v drugi vlogi.
05/11/202311 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Višinski metri in profili niso vse, opozarja Hauptman

Čeprav je v kolesarskem svetu zatišje, saj so kolesarji prej kot ne na zasluženem dopustu po naporni sezoni, govorimo o nekaterih najbolj žgočih temah na tem področju v zgodnji jeseni. Tokratnega gosta Gorazda Penka ne preseneča, da je Zlato kolo dobil Danec Jonas Vingegaard, saj so taka razmerja med tistimi, ki lahko izbirajo. Radijski kolesarski kronist Igor Tominec, ki tudi tokrat sodeluje v pogovoru, je tako edini slovenski novinar, ki Velo Magazinu pri tem izboru odda svoj glas. Razmišljamo tudi o trasah Gira in Toura, ki sta že znani za naslednje leto. Obe tritedenski dirki se bosta začeli v Italiji, Tour celo prvič v več kot 110-letni zgodovini dirke. Italijanski krog je kar precej spremenil svoj strategijo. Italijani si močno želijo nastop prvega kolesarja sveta Tadeja Pogačarja. Prej kot ne pa je že zdaj očitno, da se bo velika "četverica" svetovnega kolesarstva - Pogačar, Roglič, Vingegaard
30/10/20231 hour 1 minute 14 seconds
Episode Artwork

Rekreacija: Kako obdržati tekaško vnemo?

Konec tedna je bila Ljubljana povsem športno obarvana, ulice so zavzeli tekači, ki so sodelovali na 27. Ljubljanskem maratonu. Tekli so tako rekreativni kot profesionalni tekači. Med vse se je pomešala naša radijska ekipa. O vtisih, razpoloženju, posebnih zgodbah in tem, kako tekaško vnemo obdržati pozimi, v zadnji jesenski oddaji o rekreaciji.
25/10/20239 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Tečem, da lažje živim

Slovenske Konjice septembra tečejo. Maraton z dušo je ena mnogih prireditev, ki zaznamujejo tekaško jesen. Dežju, vzponom in desetim kilometrom je tokrat kljuboval tudi valovski mikrofon.Na traso najstniške izvedbe enega bolje organiziranih tekaških dogodkov pri nas se odpravljamo v tekaških čevljih, s snemalnikom v roki in vprašanjem ”zakaj?” Zakaj se tekači odločijo za polmaratonsko dolžino? Zakaj je kljub dežju ob trasi toliko gledalcev? Zakaj ljudje tečejo?
20/10/20236 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Rekreacija: Tik pred maratonom

27. Ljubljanski maraton je tik pred vrati in po podatkih organizatorjev bo v dveh dneh na ljubljanskih ulicah teklo več kot 22000 tekačic in tekačev. V oddaji boste dobili še nekaj zadnjih praktičnih nasvetov, izvedeli kakšne so letošnje novosti, za spodbudo pa smo ujeli tudi nekaj otrok, ki so prejšnji teden opravili z občinskim krosom v Ljubljani. Če ste v dvomih kako hitro začeti nedeljsko preizkušnjo, pa vam bo prav prišel nasvet najboljšega slovenskega maratonca Primoža Kobeta.
18/10/202312 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Ta generacija se je zgodila, ni plod dela slovenske stroke, pravi Milan Eržen

Gost je Milan Eržen. Vodja ekipe Bahrain Victorious meni, da se je Primož Roglič prav odločil, da je odšel iz Jumba. Če bi bil sam v njegovih čevljih, bi se odločil za Ineos, a trdi, da je Bora tudi prava izbira. Trdi, da Bahrain ni bil v igri za njegov podpis.Roglič je del izjemne slovenske generacije, v kateri izstopata še Tadej Pogačar in Matej Mohorič, Eržen pa pravi, da vzgoja teh kolesarjev ni plod slovenskega kolesarskega znanja. "Roglič, Pogačar in Mohorič so se zgodili. Niso bili vodeni, nihče jih ni naredil. Oni imajo vrhunski potencial, ki so ga razvili v drugih ekipah. Slovenski trenerji nimajo nobene veze s tem, kar se je zgodilo," je povedal Eržen. S stalnima članom podkasta Tour 202, z Igorjem Tomincem in voditeljem Luko Petričem, debatirajo tudi o finančni sliki v vrhunskem kolesarstvu. Ekipe veliko večino denarja dobijo od sponzorjev,
16/10/202355 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Rokov zvočni dnevnik

Za slovenskimi odbojkarji je ena najdaljših sezon, s tremi pomembnimi tekmovanji. Na evropskem prvenstvu so osvojili tretje mesto, ligo narodov in olimpijske kvalifikacije pa končali po porazih z Japonci. Zaradi visoke uvrstitve na svetovni lestvici, trenutno so sedmi, ohranjajo dobre možnosti za uvrstitev na olimpijski turnir. Anja Hlača Ferjančič in Boštjan Reberšak sta odbojkarje spremljala med petmesečno reprezentančno akcijo, Rok Možič pa je tisti, ki je ubesedil “dolgo reprezentačno poletje.” To je njegov zvočni dnevnik.
12/10/20234 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Rekreacija: Obremenitveni test za tekače

Ljubljana bo prav kmalu vnovič postala tekaška prestolnica. Na start Ljubljanskega maratona je prav in primerno, da pridemo dobro pripravljeni in pri tem v veliki meri lahko pomagajo tudi redni zdravniški pregledi. Kako izgledata obremenitveni test in otroški olimpijski festival? Luc Zalokar pa nas še spomni na kakšno dobro tekaško knjigo.
11/10/202311 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Bora s pravimi pomočniki in odlično opremo najboljša izbira

Izjemno leto za slovensko kolesarstvo se je končalo z mavrično majico, novo zmago na spomenikih in odmevnim, velikim prestopom.Tadej Pogačar je tretjič zapored dobil Lombardijo, Matej Mohorič je postal svetovni prvak na makadamu, Primož Roglič pa je tedne, mesece, morda leta ugibanj o tem, kje bo nadaljeval kariero, končal z odhodom iz Jumba k Bori. O tem debatira trojica novinarjev Vala 202. Igor Tominec in Luka Dolar sta minuli tednu na prizorišču spremljala največje dirke zaključka sezone, voditelj podkasta je Luka Petrič. Debata tudi o tem, kako močna ekipa je Bora, ali lahko Primožu Rogliču ponudi dovolj kakovosten kader pomočnikov za naskok na skupno zmago na Touru, pa tudi o Rogličevi zapuščini pri Jumbu.
10/10/202357 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Sepp Kuss: Ameriški kolesar slovenskih korenin

Z enodnevno klasiko po Lombardiji se končuje kolesarska sezona na najvišji svetovni ravni. Eno od odkritij sezone, ki se končuje, je tudi 29-letni Američan Sepp Kuss, ki je od letos novo ime na seznamu zmagovalcev tritedenskih dirk. Te veljajo za najzahtevnejše v svetu kolesarstva. Sepp Kuss je dobil dirko po Španiji in tako zaokrožil letošnjo popolno prevlado moštva Jumbo Visma, ki je zmagalo na vseh treh tritedenskih dirkah v sezoni. Že nekaj let je znano, da ima kolesar iz Kolorada tudi slovenske korenine, ob njegovi zmagi na Dirki po Španiji se naš kolesarski reporter Igor Tominec posveča podrobnemu raziskovanju slovenskih genov na najvišji stopnički v Španiji. Recimo kar "petemu Slovencu" na letošnji Vuelti.
06/10/202325 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Rekreacija: Tekaško navdušenje in množičnost pred desetletjem

Ta mesec bomo kar nekaj programskega časa namenili športni rekreaciji, še posebno teku, saj se bliža največja slovenska rekreativna prireditev: Ljubljanski maraton. Tekači bodo na startu že čez dobra dva tedna in zdaj je še čas, ko lahko vsaj nekoliko izboljšajo svojo pripravljenost.V oddaji tudi o tekaškem dogodku, ki je bil na sporedu konec septembra. Luc Zalokar, nekdanji atlet, zdaj pa novinar in pisatelj ter avtor knjig Tek na robu živčnega zloma in Dirka od bloka do drevesa, pa poskuša razložiti, kako sta povezana pisanje in tek.
04/10/202311 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Če kolesarsko taktiko spreminjaš med dirko, lahko to povzroči le slabo voljo

Kolesarska dirka po Španiji se je končala nenavadno. Zelo redko, prej bi rekli da nikdar, se največje dirke končajo z zmagoslavjem predvidenega pomočnika. Močno uveljavljeni "gregario" Američan Sepp Kuss je v tem uspel. Ko je majico vodilnega na španskem kolesarskem krogu prevzel že v prvem tednu dirke, je marsikdo še vedno razmišljal, da se bodo razmerja moči v ekipi Jumbo Visma postavila na pravo mesto, a po zelo dobro odpeljanem kronometru je Kuss naredil velik korak do končnega uspeha. Na koncu je vodstvo moštva z Richardom Pluggejem na čelu celo odločilo, da se morata predvidena kapetana Jonas Vingegaard in Primož Roglič podrediti Američanu. Ekipa Jumbo Visma, s še enim Slovencem Janom Tratnikom, je spisala tudi zgodovino, saj doslej še nobeni ekipi ni uspelo osvojiti vseh treh Grand Tourov v enem letu. Reporterska ekipa, ki je na radijskih valovih
18/09/202358 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Primož Roglič: Očitno sem kot vino - starejši, boljši

Primož Roglič se je v predstartnem prostoru zadnje etape španske Vuelte pogovarjal o svojih dosežkih na dirki po Španiji. Okoliščine niso prinesle rekordne četrte zmage Slovenca, a Roglič je izjemno pripomogel k velikemu moštvenemu zmagoslavju in čisti premoči nad konkurenco. Ob zaključku 78. Vuelte je v predmestju Madrida slovenski šampion govoril o tem, da še vedno uživa v kolesarstvu in ne šteje svojih statistik ter uspehov – za to bo čas, ko bo starejši. V tem trenutku me žene nekaj več, želim biti še boljši, ostati na vrhu. Ni dolgčas, mladih je ogromno, ženejo nas naprej. Starejši kot sem, boljši sem. Kot vino – starejše, boljše. Primož Roglič
17/09/20239 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Morje Dončićevih dresov na Bledu

Na Blejskem jezeru se je odvijal edinstven dogodek ob predstavitvi novih košarkarskih copat Luke Dončića. Na splavu nekaj deset metrov od obale je bilo postavljeno košarkarsko igrišče, kjer se je odvijal mladinski turnir trojk. Poleg dogajanja na igrišču, kjer so pripravili še spektakel v zabijanju in NBA kliniko za mlajše, se je ogromno dogajalo tudi v navijaški coni - tam je izstopala popularnost najboljšega slovenskega košarkarja. Mrgolelo je gledalcev z Dončićevimi dresi. Ogledali so si NBA pokal in se preizkusili v različnih izzivih.
17/09/20235 minutes 17 seconds
Episode Artwork

EP v odbojki: Povezanost ekipe lahko nadomesti njene pomankljivosti

Kapetan slovenske odbojkarske reprezentance Tine Urnaut in organizator igre Dejan Vinčić sta po osvojeni bronasti medalji na evropskem prvenstvu sedla pred naš mikrofon. Vedno rada govorita o odbojki in svoji igri, manj o čustvih. Tokrat tudi o njih. In o tem, kako nepredvidljive situacije iz človeka in ekipe potegnejo tisto najboljše, na koncu prav to prinaša največje uspehe.
17/09/202312 minutes 13 seconds
Episode Artwork

EP v odbojki: Padli olimpijski prvaki, Slovenci bronasti!

Slovenski odbojkarji so prvič evropsko prvenstvo končali z zmago in osvojili tretje mesto. Po zmagi nad aktualnimi olimpijskimi prvaki Francozi, Slovenci z velikimi nasmeški zapuščajo Rim. V pogovoru z Anjo Hlača Ferjančič in Boštjanom Reberšakom o veselju, naporu in teži bronaste medalje govorita v slovensko zastavo ovita libero Jani Kovačič in sprejemalec Klemen Čebulj, pozneje se pridružita še kapetan Tine Urnaut in bloker Jan Kozamernik.
16/09/202310 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Ibrahimović, Figo, Buffon in druščina za žrtve poplav v Sloveniji

"Lepo je pomagati, vzdušje na stadionu pa je bilo izvrstno," je po dobrodelni nogometni tekmi v Stožicah dejal edini nogometaš, ki je Ligo prvakov osvojil s tremi različnimi klibu Clarence Seedorf. Ob njem so se zbrali še številni nekdanji nogometni zvezdniki, ki jih je v Stožice za dober namen povabil predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Na koncu so za žrtve poplav v Sloveniji zbrali več kot 3,5 milijona evrov.
16/09/202310 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Vodilnega kolesarja se znotraj ekipe ne napada

Od velikih pričakovanj pred zadnjim tednom Vuelte ni ostalo veliko. Ob popolni prevladi moštva Jumbo Visma, kjer nastopata dva Slovenca, se je pričakovalo, da bo vodilna trojica sama, na cesti, odločila o končnem zmagovalcu. Tako je delovalo vse do srede in zloglasnega vzpona na Angliru, ki v kolesarskem svetu velja za najbolj brutalnega med vsemi v svetovni seriji. Ker je način dirkanja nizozemske zasedbe dvignil precej prahu tako v karavani kot med spremljevalci kolesarstva pa so se pri Jumbu Vismi po posredovanju glavnega športnega direktorja Merijna Zeemana "le" vrnili k nepisanim pravilom kolesarskega sveta, kjer je jasno, da se vodilnega kolesarja znotraj ekipe ne napada - tudi če gre za tako premoč, kot jo ima tokrat očitno najmočnejše moštvo v svetovni seriji. Ob tem je veliko zanimivih misli nanizal gost podkasta, nekdanji vrhunski kolesar iz poklicnega sveta kolesarstva Primož Čerin, ki je zdaj eden najbližjih
15/09/202345 minutes 44 seconds
Episode Artwork

EP v odbojki: V Rim na dobro pašto in po koljano

Slovenija je v polfinalu evropskega prvenstva. Na zadnji tekmi v Varni je še drugič premagala Ukrajino. Cilj ostaja prvenstvo zapustiti neporažen.Veselje po četrti uvrstitvi med najboljše štiri v zadnjem desetletju delita Jani Kovačič in Gregor Ropret, ki se na namig Anje Hlača Ferjančič, da je selektor na robu solza, samo namuzneta in v en glas dodajata: "Jasno, zanj je prvič, za nas pa že četrtič." V sveži epizodi odbojkarskega podkasta izveste, skozi kakšen vrtiljak čustev je šla slovenska reprezentanca na zadnjih tekmah v Varni. Na izziv Boštjana Reberšaka, katera reprezentanca lahko tako kot Slovenija še edina nastopi v četrtem polfinalu od leta 2015, Gregor Ropret pravilno ugotovi, da je to Srbija. Ob odhodu v Rim, kjer bi s se soigralci rada fotografirala s kolajnami v Koloseju, se veselita dobre pašte.
11/09/202315 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Jumbo Visma čakajo zanimive odločitve, je prepričan Hvastija

Le še šest etap nas loči od zaključka 78. kolesarske dirke Po Španiji, ki se bo tudi tokrat končala v Madridu. Tudi po drugem tednu je na vrhu razpredelnice Američan Sepp Kuss, ki v tem letu vozi že tretji Grand Tour. Predvsem v vožnji na čas je izgubil nekaj svoje prednosti, še zdaleč pa ne toliko kot je večina pričakovalo. Še enkrat se je potrdilo, da ko nosiš majico vodilnega, bodisi rumene, rožnate ali rdeče barve si enostavno še močnejši kot sicer. Običajno na tritedenskih dirkah Sepp Kuss niti še ni pokazal kako močan je v vožnji na čas, tokrat jo je odpeljal daleč najbolje in ostal na vrhu. Ni jih malo, ki mislijo, da je lahko tudi letošnji zmagovalec Vuelte. Morda bi bilo to za kolesarstvo celo najbolje. In to ne glede na to, da smo vsaj pri nas v tej trojici Jumbe Visme na prvih treh mestih najbolj naklonjeni Primožu Rogliču. Martin Hvastija, strokovni sodelavec za kolesarstvo za Televizijo Slovenija sicer razmišlja, da je med vsemi najbolje pripravljen prav Primož. Vse pa bo
10/09/202344 minutes 32 seconds
Episode Artwork

SP v košarki: Evropski finale, Dončićmanija in karaoke

Nemčija je svetovni prvak v košarki. Po končanem prvenstvu reporterja na terenu v pogovoru podajata vtise in izkušnje s tekmovanja.Nemški košarkarji so čustveno slavili po osvojenem naslovu, tudi Franz Wagner, ki je za Val 202 priznal, da reprezentanco čaka večtedensko slavje. Vtisi s prvenstva za Francija Pavšerja in Marka Polaka v ostajajo pozitivni, domačini so bili gostoljubni, bivanje so popestrile karaoke in "Dončićmanija", saj je najboljši slovenski košarkar tam priljubljen skoraj bolj kot v domovini.
10/09/202312 minutes 35 seconds
Episode Artwork

EP v odbojki: Mi smo v službi zaradi igralcev in se od njih učimo

Slovenski odbojkarji so še petič zapored med osmimi najboljšimi evropskimi reprezentancami. Za četrtfinale so v Varni s 3:2 v nizih premagali Turke.Po tekmi sta vrtiljak čustev delila pomočnik selektorja Zoran Kedačič in vodja reprezentance Alen Djordjevič. Vodja reprezentance je letos prvič profesionalna funkcija, ki prepleta organizacijske in odbojkarske naloge. Med tekmo je nekdanji slovenski odbojkar, ki si je kruh služil tudi v tujini, razmišljal, kaj sporočiti moštvu v primeru poraza, saj ni bilo nobene možnosti za menjavo letalskih vozovnic. Anja Hlača Ferjančič in Boštjan Reberšak se ob tem pošalita, da bi morali igralci peš domov. Zoran Kedačič pojasni, kako kratke so noči na velikem tekmovanju in da se pogosto primeri, da člani strokovnega vodstva zaspijo sede med pripravljanjem analiz in načrtov. Oba poudarjata privilegij dela s to generacijo slovens
09/09/202321 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Štangelj dvomi, da bodo zmagovalca določili v avtu

Španska kolesarska Vuelta se je prevesila v drugo polovico. v rdeči majici vodilnega se je v drugi del podal Američan Sepp Kuss, ki je v nekaterih izjavah celo nakazal, da je pripravljen tudi na končno zmago.Sepp Kuss se kot tipični Američan zelo dobro znajde tudi ob nastopih pred mikrofoni. Poznavalci pa mislijo, da bo kaj kmalu moral prepustiti vodilni položaj tistim, ki so bili za to predvideni že pred začetkom 78. Vuelte v Barceloni. Jumbo Visma se v zaključek podaja s tremi kolesarji v najboljši deseterici, Enako velja tudi za Emirate. Lanski zmagovalec dirke po Španiji Remco Evenepoel je edini kolesar Soudala Quick Stepa, ki lahko meri na zaključni zmagovalni oder v Madridu. Tokratni gost Podkasta Tour 202, športni direktor Bahraina Victoriusa Gorazd Štangelj, dvomi, da bi kdorkoli iz spremljevalnega avtomobila določil kdo mora zmagati na dirki. Svoje misli v pogovoru, ki ga vodi Dar
07/09/202346 minutes 15 seconds
Episode Artwork

EP v odbojki: Cretu nam v obraz pove, kar nam gre

Nova epizoda odbojkarskega podkasta je nastajala, ko smo čakali na informacijo, da bo Slovenija tekmo osmine finala igrala s Turčijo v soboto ob 16.30. Na za igralce povsem prost dan, brez treningov in taktičnih priprav, smo v hotelu obiskali Jana Kozamernika in Klemna Čebulja. Pojasnila sta, kako se razvija spremljanje biometričnih podatkov športnikov. Kaj vse posamezniki in strokovno vodstvo spremljajo in nadzorujejo. Jan Kozamernik s tehnologijo uravnava vnos kalorij, Klemen Čebulj je pojasnil, kako pomembne so te informacije za regeneracijo. Na tekmi z Bolgarijo je porabil 2200 kalorij, na tekmi s Hrvaško četrtino manj. V pogovoru z Anjo Hlača Ferjančič in Boštjanom Reberšakom sta sogovornika pohvalila mednarodno sestavo strokovnega vodstva reprezentance. Sestavljeno je iz strokovnjakov iz štirih različnih držav. Klemen Čebulj je izpostavil, da je Gheorghe Cretu prinesel svežo energijo in da igralcem pove, kar jim gre brez ovinkarjenja. V podkastu izveste, v katerem jeziku komunici
06/09/202327 minutes 5 seconds
Episode Artwork

SP v košarki: Luka Dončić je tarča nasprotnikov, a ukvarjati se moramo s košarko

Slovenija je po porazu proti Kanadi v četrtfinalu izpadla iz boja za kolajne na košarkarskem svetovnem prvenstvu, a v prihodnjih dneh še vedno lahko nadgradi do zdaj najboljše sedmo mesto. Najmanjša država uvrščena med osem najboljših ostaja fenomen, a vnovična nervoza slovenskih košarkarjev po provokacijah nasprotnikov odpira vprašanja o rdeči niti slovenske reprezentance.Kanada je po izenačenem prvem polčasu na koncu s 100:89 nadigrala Slovenijo. V središču dogajanja sta bila Luka Dončić in Dillon Brooks - oba izključena zaradi tehničnih napak. Boris Zrinski v pogovoru poudarja, da je Brooks izvrstno opravil svoje “umazane” obrambne naloge, Slovenija pa je podlegla provokacijam nasprotnika. Reporter v Manili Franci Pavšer dodaja, da bi Slovenci morali vrniti z enako mero, po drugi strani pa ima Kanada s sedmimi NBA košarkarji tudi preprosto več kvalitete. V podkastu še o sodniškem kri
06/09/202332 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Tour202: Ni nujno, da je dan počitka vedno dober, pravi Mezgec

Večina, ki spremlja kolesarske dirke, sploh tritedenske, je prepričana, da je dan premora za kolesarje nekaj najboljšega, kar jih čaka v ponudbi Gira, Toura ali Vuelte. A če se temu delu dirkanja posvetiš, ugotoviš, da se vsi v karavani s tem zagotovo ne strinjajo. Ni jih malo, ki celo menijo, da jim dan premora ne koristi najbolj. Tudi o tem tokrat govori izkušeni Luka Mezgec. Svoje dodaja še Luka Dolar, ki se v naslednjih dneh znova podaja na Iberski polotok. Veliko besed tokrat namenjamo tudi lanskemu zmagovalcu Vuelte Remcu Evenepoelu, ki ima rad pomembno vlogo tudi, ko ni na kolesu.
04/09/202341 minutes 4 seconds
Episode Artwork

SP v košarki: Nedosojene napake in grobosti je treba vzeti v zakup

Končan je predtekmovalni del svetovnega prvenstva v košarki. Slovenija se od Okinave poslavlja z visokim porazom proti Nemcem, a košarkarji so si uvrstitev med najboljšo osmerico zagotovili že pred današnjo tekmo. Po izjemni predstavi proti Avstraliji je bil boj za prvo mesto pričakovano zelo fizičen, Slovenija pa je tudi po provokacijah nasprotnika izgubila rdečo nit.Poraz Slovenije s 100:71 komentira bivši selektor Boris Zrinski, ki poudarja, da moramo vztrajati s pripravljenim načrtom in da je poraz proti Nemcem le pravi opomin. Razpravlja o psihološkem momentu po prvem delu tekmovanja in o čustveni sprostitvi po zmagi nad Avstralci. Z Okinave se pogovoru pridružuje reporter Franci Pavšer, ki je presenečen nad slovensko vnemo v prvi četrtini. Slovenija jo je končala s štirinajstimi točkami prednosti - Nemci so v drugi z delnim izidom 27:9 že povedli.
03/09/202316 minutes 1 second
Episode Artwork

EP v odbojki: Vse najboljše, kapetan

Po treh slovenskih zmagah na treh tekmah evropskega prvenstva govorimo tudi o odbojkarskem koledarju in nadaljevanju prvenstva, kjer Slovenci upajo še na šest zmag.Anja Hlača Ferjančič in Boštjan Reberšak gostita slavljenca Tineta Urnauta, ki se pri petintridesetih počuti najbolje doslej. V pogovoru izveste, kaj vse počnejo odbojkarji za ohranjanje vrhunske fizične pripravljenosti. Jani Kovačič razlaga, kako poteka komunikacija na igrišču, kjer sta s slovenskim kapetanom sodelavca v vlogi sprejemalcev. Tokratna gosta ne verjameta, da bi se lahko najboljši igralec olimpijskih iger Earvin N'Gapeth po nekajmesečnem premoru že na tem prvenstvu vrnil med najboljše.
03/09/202324 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Takrat je bilo drugače, Matevž rabi kilometrino

Kolesarji na dirki po Španiji bodo ta konec tedna obiskali najbolj južno točko letošnje trase. Že po sedmih dneh dirkanja med favoriti ni več izkušenega Valižana Gerainta Thomasa. Vsi drugi favoriti so si precej blizu. Konec tedna v pokrajini Valenciana pa lahko marsikaj tudi spremeni.Gost podkasta je prvi slovenski etapni zmagovalec na tritedenski dirki Borut Božič. Idrijčanu je to uspelo prav v krajih, kjer je karavana ta konec tedna. Spominov je cel kup. Čeprav njegova ekipa ni bila del elitne druščine moštev, pa je dobila povabilo za nastop na Vuelti. In to le nekaj tednov pred začetkom. Morda tudi zato, ker se je dirka tedaj začela na Nizozemskem, Božič pa je bil del nizozemske zasedbe Vacanceoleil. Z Igorjem Tomincem še nekaj razmišljanj o moči Jumba Visme in o vtisu po prvih kilometrih Matevža Govekarja na tritedenskih dirkah.
02/09/202345 minutes 6 seconds
Episode Artwork

EP v odbojki: Najvišjega slovenskega odbojkarja prerasla le cipresa

Slovenski odbojkarji so še drugič zmagali na evropskem prvenstvu. S 3:0 so premagali Finsko in so v Varni še edina reprezentanca s polnim izkupičkom.Anja Hlača Ferjančič in Boštjan Reberšak gostita Roka Možiča in Saša Štalekarja. 214 centimetrov visoki bloker težko najde primerno posteljo za spanje, na vsakoletnih družinskih slikah ob začetku šolskega leta pa ga je prerasla le cipresa. Možič si je sobo delil že s skoraj celotno reprezentanco, v zadnjem obdobju pa je vesel, da je našel idealnega cimra. Ker sodita v mlajši del ekipe, si predstavljata slovensko reprezentanco na olimpijskih igrah v Los Angelesu. Povesta, da je za zvočnik zadolžen Nik Mujanovič, za glasbo pa Alen Pajenk. Slišite lahko tudi, kako je pol leta sobivati na nekaj kvadratnih metrih in kdo se v reprezentanci najbolj pritožuje. Pa tudi o tekmi s Fin
01/09/202320 minutes 47 seconds
Episode Artwork

SP v košarki: Luka Dončić je tudi čustveno dozorel

Po novi izjemni zmagi na košarkarskem svetovnem prvenstvu je Slovenija dokazala, da je na ravni najboljših reprezentanc. Po tekmi z Avstralijo, kjer so Slovenci navdušili z ekipno igro, je uvrstitev med osmerico zagotovljena. Luka Dončić je imel hitro težave z osebnimi napakami, odlično tekmo je odigral Mike Tobey, kar štirje reprezentanti z dvomestnim številom točk.Po zmagi z 91:80 bivši selektor Boris Zrinski pojasni, da je Luka Dončić čustveno dozorel in prevzema vlogo vodje. Spregovori tudi o ključnosti Tobeya za slovensko igro in trenerskem štabu, ki je po kritikah dokončno prepričal. Z Okinave se pogovoru pridružuje reporter na prizorišču Franci Pavšer.
01/09/202318 minutes 54 seconds
Episode Artwork

EP v odbojki: Slovenci povsem brez pritožb

Slovenski odbojkarji so prepričljivo začeli evropsko prvenstvo v Varni. Na prvi tekmi so s 3:1 v nizih premagali Ukrajino. Še posebej so blesteli v drugem delu dvoboja, ko so se dokončno otresli bremena začetka tekmovanja.V analizi po tekmi v družbi slovenskih reprezentantov srednji bloker Alen Pajenk navdušeno pogleduje proti odlični statistiki. Organizator igre Gregor Ropret izpostavi, da bo Slovenija skozi turnir zgolj boljša. Oba pa sta navdušena nad razmerami, ki jih imajo reprezentance v predtekmovalni skupini v Varni. Še posebej je lep pogled na morje, izpostavlja najstarejši v slovenski reprezentanci. Anja Hlača Ferjančič in Boštjan Reberšak pa sta navdušena predvsem nad končnim izidom uvodne tekme prvenstva.
30/08/202314 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Veliko zmede za uvod, Evenepoel pa že na vrhu

Po skoraj celotnem poletju sušnega obdobja je Barcelono prav ob začetku 78. kolesarske dirke po Španiji obiskalo deževno vreme, ki je prirediteljem prineslo nekaj nenadejanih težav. Po dveh deževnih dneh polnih zmede je hitro sledil prvi dan, ki je razkril karte v rokah glavnih favoritov na iberskem polotoku.Lanski zmagovalec Belgijec Remco Evenepoel je že na vrhu skupne razpredelnice. Ob številnih pripombah na rovaš prirediteljev se mu je na prvem ciljnem vzponu pripetil še trk z nepozorno obiskovalko, ki je prinesel počeno arkado vodilnega. Rdeča majica je precej umirila strasti. Gost podkasta je slovenski kolesar Jan Polanc, ki je bil lani na Vuelti z 12. mestom najboljši Slovenec. Poudarja, da lahko vloga dveh kapetanov pri moštvu prinese tudi veliko zmede. Upa, da se tona letošnji dirki ne bo zgodilo, hkrati pa izpostavlja, da so vsi veliki Touri postali zahtevni že od samega začetka. Kolesarji
28/08/202346 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Vladimer Boisa: Luka Dončić je vedno pretepen, tudi proti Venezueli

Na svetovnem košarkarskem prvenstvu tekma med Gruzijo in Slovenijo predstavlja derbi skupine, ki odloča o najvišjem mestu v prvem delu tekmovanja. Vtis o reprezentanci Gruzije podaja Ljubljančan, ki je v vrhu njihove košarkarske zveze.To je Vladimer Boisa, nekdanji igralec Olimpije in reprezentant Gruzije. Z njim se v Okinavi po dopoldanskem treningu pogovarja Franci Pavšer.
28/08/20237 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Lahko se zgodi, da bosta evropski velesili ostali brez medalje

Zadnji tekmovalni dan na svetovnem prvenstvu v atletiki ponuja sedem končnih odločitev in lahko se zgodi, da bosta evropski športni velesili – Nemčija in Francija – ostali brez medalje. Doslej je še nista osvojili v Budimpešti. O razlogih se je z nekdanjim vrhunskim atletom iz Francije in dolgoletnim nemškim novinarjem – oba s svojevrstno vezjo tudi s Slovenijo pogovarjal Luka Petrič. Nekdanji svetovni in evropski prvak, Stephane Diagana, meni, da manjše države, ki so bolj športno usmerjene prehitevajo Francijo, za zgled je izpostavil Slovenijo. Navdušen je, da starši svoj otroke usmerjajo v šport in skrbijo za športno vzgojo, navdušen pa je nad sistematičnim testiranjem. Novinar časnika Die Welt, Gunnar Meinhardt, ni optimističen za prihodnost nemškega športa, da globlje tone iz dneva v dan. Posebno vez je s Slovenijo stkal v osemdesetih, ko je spoznal Leona Štuklja, pozneje pa ga je peljal na intervjuje po nemških televizijskih postajah in organiziral obiske telovadnih društev širo
27/08/20237 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Zmagovit uvod slovenskih košarkarjev na svetovnem prvenstvu

V petek se je s prvimi tekmami in slovesnostmi v treh različnih državah začelo svetovno prvenstvo v košarki. 19. izvedbo gostijo Filipini, Indonezija in Japonska, kjer se je ljubiteljem košarke predstavila tudi Slovenija. Začela ga je uspešno, za uvod je s 100:85 premagala Venezuelo.
27/08/20236 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Roglič po četrto zmago na Vuelti

Tretja tritedenska kolesarska dirka v sezoni se bo po španskih cestah začela z ekipnim kronometrom v Barceloni. Prav v Španiji so slovenski kolesarji okusili prvo etapno zmago na grand tourihTo je leta 2009 uspelo Borutu Božiču. Že pred tem je majico vodilnega na Vuelti nosil gost podkasta Vala 202 Jani Brajkovič, ki je to ponovil pred desetimi leti. Belokranjec razmi&scaron;lja, da je v igri za končno zmago celo &scaron;esterica. Prednost daje obema kapetanoma Jumbo Visme, Primožu Rogliču in Jonasu Vingegaardu ter lanskemu zmagovalcu Remcu Evenpoelu. Podobno razmi&scaron;lja radijski reporter na prizori&scaron;ču v Kataloniji Igor Tominec, ki dodaja, da bi se na vrh Vuelte radi vrnili tudi domači kolesarji na čelu z Juanom Ayusom. Uvod v zadnji leto&scaron;nji tritedenski kolesarski spektakel s &scaron;tirimi Slovenci, Rogličem, Janom Tratnikom</str
25/08/202345 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Dolgotrajna in naporna pot na Okinavo

Na Okinawi se bo jutri začelo svetovno prvenstvo v košarki. Na Japonsko sta prispela tudi naša poročevalca, Franci Pavšer in Marko Polak, ki se še privajata na časovno razliko in obenem prinašata nekaj utripa z Daljnega vzhoda, kjer sta doživela tudi nepričakovano izstrelitev severnokorejskega satelita.
24/08/20234 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Kristjan Čeh: Letos sem sposoben vreči še dlje

Za prvi vrhunec svetovnega prvenstva v atletiki je poskrbel Kristjan Čeh, ki je v metu diska osvojil srebrno medaljo. V razburljivem finalu je zaostal le za svojim rivalom Danielom Stahlom. Šved in Slovenec sta sicer zelo spoštljiva drug do drugega, podpirata se na tekmovališču. Čeh je tudi povedal, da je bil nekaj tednov pred prvenstvom precej zaskrbljen zaradi pomanjkljive tehnike, na koncu pa srečen, da je v pravem trenutku našel pravo formo. Iz Budimpešte se oglaša Luka Petrič.
23/08/20236 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Začetek svetovnega prvenstva kraljice športov

V Budimpešti se začenja svetovno prvenstvo v atletiki, eden od vrhuncev športnega poletja. Kristjan Čeh ima priložnost, da kot prvi Slovenec ubrani naslov svetovnega prvaka. Najbolj množičen športni dogodek na svetu bo na novo zgrajenem stadionu v madžarski prestolnici ponudil kopico zgodb. Med skoraj 2200 športniki bo nastopilo tudi 11 slovenskih atletinj in dva atleta.
19/08/202314 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Maribor gosti Olimpijski festival evropske mladine

Tekmovalci med 14. in 18. letom se na največjem dogodku za mlade športnike za kolajne potegujejo v enajstih disciplinah. Polna tekmovališča navijačev, mednarodno vzdušje in profesionalizem potrjujejo status olimpijskega dogodka. To so pomembne stopnice tudi v karieri 138 slovenskih reprezentantov.
28/07/202311 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Rogliču bi koristila menjava ekipe, da bi osvojil Tour, razmišlja Čerin

Jordi Meeus je presenetljivi zmagovalec zadnje etape kolesarske dirke po Franciji. Belgijec je za nekaj centimetrov ugnal rojaka Jasperja Philipsena, vsi trije Slovenci pa so bili nekaj časa na čelu svojih sprinterskih vlakov pred ciljem preizkušnje na Elizejskih poljanah.V kolesarskem podkastu Vala 202 ekipa radijskih novinarjev z enim od najbolj&scaron;ih slovenskih kolesarjev vseh časov Primožem Čerinom debatira tudi o preizku&scaron;njah, ki čakajo kolesarje v prihodnjih tednih. Čez dva tedna bo svetovno prvenstvo, Slovenija na &Scaron;kotskem ne bo v najbolj&scaron;i postavi. Igor Tominec razmi&scaron;lja, da se je izkazalo, da je kljub talentom v slovenskem kolesarstvu ta hip zahtevno voditi slovensko vrsto. Tudi Jonasa Vingegaarda ne bo v Glasgowu, bo pa potem tekmoval na Vuelti. Tam bosta s Primožem Rogličem sokapetana ekipe Jumbo Visma. Primož Čerin se strinja s tistimi, ki pravijo, da mora Roglič zamenjati
23/07/202335 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Ena najpomembnejših zmag v Pogačarjevi karieri, meni Brajkovič

Tri dni po, kot se je sam izrazil, svojem najslabšem dnevu na kolesu, je Tadej Pogačar znova premagal vse na dirki po Franciji. Dobil je gorsko etapo s ciljem na Marksteinu. To je bil njegova druga etapna zmaga na tem Touru, skupno pa enajsta in 17. za slovenske kolesarje. Gost podkasta Tour 202 Jani Brajkovič meni, da je neverjetno, kar mu je uspelo v zadnjih dneh, in da je znova pokazal, kako izjemen kolesar je. Brajkovič pravi, da se lahko pri tekmovalcu začnejo porajati dvomi, ko ima zelo slab dan, ravno zaradi tega pa je Pogačar potreboval to zmago, ki je ena najpomembnejših v njegovi karieri. Brajkovič se je pridružil valovski trojici: repoterju na prizorišču Luki Dolarju ter stalnima članoma podkasta Igorju Tomincu in Luki Petriču.
22/07/202336 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Matej Mohorič znova najboljši takrat, ko je bilo najtežje

Matej Mohorič je dobil svojo tretjo etapo na Touru in peto na največjih dirkah. Dobil je najdaljšo etapo Vuelte 2017, najdaljšo etapo Gira 2018, najdaljšo etapo Toura 2021, tako kot predlani je tudi letos dobil 19. etapo dirke po Franciji, na koncu tretjega tedna, ko je veliko utrujenih kolesarjev v glavnini in so noge težke.Gost kolesarskega podkasta Vala 202, direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink, se ob tem spomni na pregovor, da se kolesarstvo začne takrat, ko ne more&scaron; več. To misel pooseblja Matej Mohorič. Sli&scaron;ite lahko tudi, da &scaron;tevilni niso bili prepričani, da mu je uspelo zmagati, ko je prečkal ciljno črto, njegov uspeh pa je požel veliko veselja in pohval med mo&scaron;tvenimi kolegi in tudi drugimi tekmovalci v karavani, s prizori&scaron;ča poročata reporterja Luka Dolar in Matic Božič. Voditelj podkasta Tour 202 je Luka Petrič.
21/07/202331 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Tadej bo lažje konkuriral Jonasu, če se osredotoči na Tour, meni Gorazd Penko

Kasper Asgreen je poskrbel za nov danski vrhunec na kolesarski dirki po Franciji. Asgreen je bil najmočnejši v skupini ubežnikov. V 18. etapi so za seboj uspeli pustiti glavnino z vsemi sprinterji. Tadej Pogačar se je bolje počutil v cilju kot v sredo, ko je bil povsem izmučen. Šef njegove ekipe Mauro Gianetti je povedal, da je imel slab dan zaradi izjemno napornega Toura, ob tem pa so bile njegove priprave prekratke zaradi poškodbe zapestja. Gost podkasta Gorazd Penko se povsem ne strinja z Gianettijem. Selektor ženske reprezentance meni, da se bo moral Pogačar osredotočiti na Tour. Tako bi lahko konkuriral Jonasu Vingegaardu. Danec se klasično pripravlja na dirko po Franciji. Julija je v najboljši formi, v preostanku sezone pa jo povečini pili za Tour. Pogačar pa spomladi zmaguje na klasikah, na Touru pa doživlja drugi vrhunec sezone, ne edinega. Penko se je pridružil valovski trojici, reporterju v Franciji Luki Dolarju ter stalnima članoma podkasta Tour 202 Igorju Tomincu in voditel
20/07/202338 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Slab dan je posledica izjemno zahtevnega Toura, meni Štangelj

"Konec je, mrtev sem," je svoji ekipi na poti do prelaza Loze povedal Tadej Pogačar in se počasi začel oddaljevati od rumenega Jonasa Vingegaarda. Dvoboj za skupno zmago se je tedaj dokončno prelomil v prid Danca.Tadej Pogačar je izgubil skoraj &scaron;est minut, skupno zaostaja za več kot sedem minut in pol, v zadnjih &scaron;tirih etapah si želi ostati na zmagovalnem odru in se potegovati za etapno zmago. Pogačar je po etapi povedal, da je vse, kar je pojedel, ostalo v želodcu, da nič ni &scaron;lo v noge. Na začetku zadnjega klanca si je mislil, da bo težko ostal na zmagovalnem odru. Gost podkasta Tour 202 je &scaron;portni direktor ekipe Bahrain Victorious Gorazd &Scaron;tangelj, ki meni, da je to posledica izjemno napornega Toura, saj je Pogačar po njegovih besedah skupaj z Jonasom Vingegaardom poskrbel za enega največjih spektaklov v kolesarstvu v zadnjih letih. Dolenjec tudi pravi, da je na tak&scaron;nih dirkah pogos
19/07/202334 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Jonas je bil izjemen, a ni še konec Toura, poudarja Luka Mezgec

Neverjeten kronometer Jonasa Vingegaarda. Lanski zmagovalec je na Touru, v katerem so doslej odločale sekunde, Tadeja Pogačarja v vožnji na čas premagal za več kot minuto in pol. Gost podkasta Luka Mezgec pravi, da je bil zelo presenečen nad razpletom. Pričakoval je, da bo lahko razlika med vodilnima pol minute, ne več, dodal pa je, da si Tadej Pogačar nima kaj očitati, saj je odvozil odličen kronometer. Tretjeuvrščenega Wouta van Aerta je premagal za minuto in 13 sekund. Manj je ločilo tretjeuvrščenega in Ruija Costo na 20. mestu. Mezgec pravi, da je razlika skoraj dveh minut resda velika, a Toura še ni konec, pet etap je še do ciljne črte na Elizejskih poljanah, kolesarstvo pa je šport, v katerem se hitro zgodijo nepričakovane stvari. Stalni član podkasta Igor Tominec je rekel, da lahko optimizem črpamo iz dejstva, da je Tadej Pogačar vedno pripravljen narediti nekaj presenetljivega, v Pirenejih pa smo ga letos že skoraj odpisali, pa je do včeraj nekajkrat zmanjšal svojo prednost do
18/07/202327 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Pogačar lahko v vožnji na čas pridobi 20 do 30 sekund, pravi Domen Novak

Mrtvi tek Tadeja Pogačarja in Jonasa Vingegaarda v 15. etapi dirke po Franciji. Pogačar je spet napadel, a gost podkast in Pogačarjev moštveni kolega Domen Novak meni, da klanec ni bil dovolj strm, da bi lahko dvakratni zmagovalec dirke izkoristil svojo eksplozivnost. Povedal je, da je bil še en član ekipe UAE Marc Soler spredaj zaradi različnih taktičnih možnosti, ki jih prinese kolesar v ubežni skupini in da se Adam Yates verjetno ni zavedel, da je pustil Pogačarja za seboj, ko je pospešil v zadnjih kilometrih. Novak je optimist pred torkovo vožnjo na čas, saj ima ekipa UAE boljši opremo kot lani, precej je napredovala, Pogačar pa bi si lahko tudi zaradi tega privozil 20 do 30 sekund prednosti v kronometru. Nekdanji državni prvak v kolesarstvu se je pridružil valovski trojici, reporterjema Daretu Ruparju in Igorju Tomincu ter voditelju Luki Petriču.
16/07/202333 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Jumbo z velikimi apetiti v 14. etapo, Jonas pridobil le sekundo

Jonas Vingegaard je prvič po peti etapi povečal svojo prednost pred Tadejem Pogačarjem. Pridobil je eno sekundo. Pogačarjev zaostanek v skupnem seštevku je zdaj deset sekund. Dvoboj med njima se je lomil na vzponu na Joux Plane, kjer je Vingegaard uspel izničiti Pogačarjev prvi napad, drugega tik pred vrhom pa je onemogočil počasen motorist. Dvakratni zmagovalec Toura je po etapi rekel, da je bilo potem težje še enkrat napasti zaradi kisline, ki se nabere v mišicah, na vrhu Joux Plana so bile namreč na voljo bonifikacijske sekunde, dodatne tri pa si potem privozil Vingegaard. Gost podkasta in Pogačarjev prvi trener Miha Koncilja meni, da bi se sprint do vrh drugače končal, če tam ne bi bilo počasnega motorista. Glede na to, da je Jumbo želel streti Pogačarjev odpor in obrniti dirko spet v Jonasovo prid, je bil Koncilja zadovoljen z razpletom 14. etape. Tadej je namreč napadal, kljub izgubljeni sekundi pa ohranja psihološko prednost. Koncilja se je pridružil valovskemu dvojcu, reporterj
15/07/202332 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Tour 202: V takšnih zaključkih Tadeju ni para, Jonas je skušal le čim manj izgubiti, meni Brajkovič

Tadeju Pogačarju je znova uspel napad. Na vrhu Colombierja se je odlepil od Jonasa Vingegaarda in pridobil osem sekund. To mu je uspelo že na prejšnji gorski etapi s ciljem na Puy de Dome, tako kot v šesti pa je razpolovil zaostanek za vodilnim Dancem. Razlika med prvim in drugim je zdaj devet sekund. Ekipa UAE je bila vseskozi spredaj, lovila je ubežnike in navila tempo na ravnini in tudi na začetku znamenitega vzpona. Gost Jani Brajkovič pravi, da se ji je to splačalo. Osem sekund resda ni veliko, a na tem Touru bi lahko odločale malenkosti. Pred nami je še veliko zahtevnih etap, zelo pomembna pa bi znala biti torkova vožnja na čas, razmišlja Belokranjec. Na vrsti je po prostem dnevu, ko kolesarji padejo iz ritma vsakodnevnih etap, zato prej pride do sprememb in razlik kot sicer. Brajkovič se je pridružil valovski dvojici, reporterju na terenu Daretu Ruparju in voditelju Luki Petriču.
14/07/202335 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Na trgu ni kolesarjev, ki lahko dobijo Grand Tour, zato razvijamo mlade, razmišlja Milan Eržen

Milan Eržen je edini slovenski direktor kolesarske ekipe v svetovni seriji. Njegov Bahrain Victorious ta hip vodi v ekipnem seštevku Toura.Najbolj&scaron;i član mo&scaron;tva v skupnem se&scaron;tevku je peti Pello Bilbao, veliko več kot končna uvrstitev na skupno četrto ali peto mesto pa ekipi pomenijo etapne zmage, pravi Milan Eržen. Zaradi tega upa, da bo ekipa v prihodnje tekmovala manj konservativno in bolj pogumno. Krog kolesarjev, ki lahko dobijo eno od največjih večetapnih dirk, je zelo majhen. Vsi imajo večletno pogodbo, ko se jim ta izteče, imajo druge ekipe prednost pred Bahrainom, saj jim lahko ponudijo vi&scaron;je plače, trdi Eržen. Ravno zaradi tega sku&scaron;ajo v ekipi vlagati v mlade, z njimi skleniti dolgoletne pogodbe in jih razviti v odlične kolesarje. Eržen se je po 12. etapi, ki jo je dobil nekdanji član njegove ekipe Ion Izagirre, v podkastu Tour 202 pridružil reporterju na prizori&scaron;ču Igorju Tomincu</s
13/07/202337 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Uživajte, takšno obdobje slovenskega kolesarstva se ne bo ponovilo, meni David Walsh

David Walsh je eden najbolj spoštovanih kolesarskih novinarjev vseh časov. Irec je odigral ključno vlogo pri razkrivanju dopinških afer v zadnjih desetletjih.Ko je mednarodna zveza prikrivala dokaze o sistematičnem dopingu in sploh &scaron;e ni bilo ustreznih testov, je David Walsh&nbsp;vztrajal konca pri dokazovanju, da so rezultati Lanca Armstronga in njegove ekipe rezultat krvnega dopinga. V podkastu Tour 202 pove, da smo sredi zlate dobe kolesarstva, da kljub trendu izbolj&scaron;anja rezultatov na znamenitih vzponih danes ni zaskrbljen tako kot v času Armstronga, da gre odlične rezultate pripisati predvsem temu, da so mladi kolesarji odprti do znanstvenega pristopa k napredku. Meni tudi, da moramo Slovenci uživati v teh letih, saj se tak&scaron;no obdobje z dvema vrhunskima kolesarjema, ki konkurirata za zmago na vsaki dirki, ne bo ponovilo. Podobno je bilo z Irsko, prav tako majhno državo, ki je imela v osemdesetih odlična kole
12/07/202342 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Pogovor z Davidom Walshom v angleščini

To je angleška, neprevedena različica pogovora z Davidom Walshom, ki je eden najbolj spoštovanih kolesarskih novinarjev vseh časov. Irec je odigral ključno vlogo pri razkrivanju dopinških afer v zadnjih desetletjih.Ko je mednarodna zveza prikrivala dokaze o sistematičnem dopingu in sploh &scaron;e ni bilo ustreznih testov, je David Walsh vztrajal do konca pri dokazovanju, da so rezultati Lanca Armstronga in njegove ekipe rezultat krvnega dopinga. V podkastu Tour 202 pove, da smo sredi zlate dobe kolesarstva, da kljub trendu izbolj&scaron;anja rezultatov na znamenitih vzponih danes ni zaskrbljen tako kot v času Armstronga, da gre odlične rezultate pripisati predvsem temu, da so mladi kolesarji odprti do znanstvenega pristopa k napredku. Meni tudi, da moramo Slovenci uživati v teh letih, saj se tak&scaron;no obdobje z dvema vrhunskima kolesarjema, ki konkurirata za zmago na vsaki dirki, ne bo ponovilo. Podobno je bilo z Irsko, prav tak
12/07/202322 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Štangelj komaj pokril vse svoje kolesarje

Zmaga za najbolj slovensko ekipo v karavani. Bahrain Victorious je opravičil svoje ime s prvo zmago na letošnjem Touru. Etapa je bila zahtevna zaradi izjemne vročine, ki se je približala 40 stopinjam Celzija, hkrati pa je bila še zelo razburljiva od samega začetka.Mnogi kolesarji so se preizkusili v pobegih, v ospredju sta bila tudi favorita v skupnem se&scaron;tevku Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard, med ubežniki je bilo pet kolesarjev Bahraina, tudi Matej Mohorič. &Scaron;portni direktor Gorazd &Scaron;tangelj&nbsp;pravi, da je obstajalo veliko tveganje, da nekoga zanemari&scaron;, ko z dvema avtomobiloma pokriva&scaron; sprinterja v skupini daleč zadaj, tiste v glavnini in &scaron;e kolesarje med ubežniki. Zmagal je izku&scaron;eni Bask Pello Bilbao. Gost podkasta Tour 202 je Jo&scaron;t Zevnik, operativni vodja ekipe Israel Premier Tech, ki se je zmage veselila v nedeljo
11/07/202336 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Tadej je mašina za zmage, pravi Čerin

Tadej Pogačar ohranja pobudo na kolesarski dirki po Franciji. V tretji gorski etapi je znova zmanjšal svoj zaostanek za Jonasom Vingegaardom. Na vrh Puy-de-Dôma je prišel s prednostjo osmih sekund. Danec ima še 17 sekund naskoka.Gost Primož Čerin pravi, da je prednost pred zadnjima dvema tednoma na strani Tadeja Pogačarja. Drugič je že premagal Jonasa Vingegaarda na zahtevnem klancu, pa čeprav naj bi tudi Puy-de-D&ocirc;me bolj ustrezal Dancu. Čerin se tudi spra&scaron;uje, zakaj Jumbo Visma tro&scaron;i toliko energije in sku&scaron;a narekovati ritem v klancih, glede na to, da je Pogačar močnej&scaron;i. Dodaja, da Jumbu manjka dodaten adut, kot je bil lani Primož Roglič, in da bi morala nizozemska ekipa po Giru spremeniti svoje načrte in Rogliča poslati na Tour. Čerin je v družbi kolesarskega
09/07/202340 minutes
Episode Artwork

Žan Vipotnik: Od tretjega napadalca Maribora do prestopa v Bordeaux

Veliko je bilo ugibanj, kje bo Žan Vipotnik nadaljeval svojo kariero. Pred dnevi je postalo uradno, da je novi klub 21-letnika Bordeaux. Slovenski reprezentant je s šestkratnimi francoskimi prvaki sklenil petletno pogodbo. V pogovoru z najboljšim strelcem slovenskega državnega prvenstva pretekle sezone o tem, kako in kdaj je izvedel za prestop, o prvih vtisih v novem klubu ter o tem, kako je doživljal dogajanje okrog prestopa v zadnjih dneh. Tudi o najlepših spominih na Maribor in slovensko ligo, beseda pa še o aktualni dirki po Franciji.
09/07/202312 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Pogačar je kot Messi, Vingegaard kot Ronaldo

Gost je Michael Rasmussen. Štirikratni zmagovalec etap na dirki po Franciji je bil tudi dvakrat najboljši v gorskem seštevku. Danski kolesar je znan tudi po tem, da so ga zaradi suma jemanja prepovedanih poživil poslali domov v zadnjem tednu Toura, ko je vodil v skupnem seštevku.Michael Rasmussen, ki je v teh dneh strokovni komentator na danski televiziji, je ponudil danski zorni kot na dvoboj Vingegaard-Pogačar. Pravi, da ni mogoče, da Pogačarja ne bi maral, vseeno mu je, kdo zmaga, pomembno je le, dodaja, da bo dvoboj tesen vse do Pariza. Meni pa, da zadnji vzpon devete etape ustreza Vingegaardu in da bi lahko lanski zmagovalec v nedeljo proti Pogačarju pridobil 30 sekund. Sli&scaron;ite lahko tudi odzive po zmagi Madsa Pedersena v Limogesu, podrobnosti o odstopu Marka Cavendisha in kaj pravita glavna favorita pred Puy de Dome. Po Pogačarjevem mnenju&nbsp;"bo pokalo". Stalna dvoji
08/07/202331 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Po četrtkovi zmagi smo začeli verjeti, da bo Tadej na koncu bolj svež, pravi Kavčnik

Tadej Pogačar je napovedal, da bo Jasper Philipsen dosegel štiri etapne zmage na letošnji dirki po Franciji. Njegov nekdanji moštveni kolega je znova dobil sprint, letos je stoodstoten, še ena zmaga pa mu manjka, da izpolni Pogačarjevo napoved.Gost podkasta Tour 202 je mehanik ekipe UAE Bo&scaron;tjan Kavčnik. Pravi, da je Tadej Pogačar v četrtek čakal na svojo priložnost in jo tudi dočakal. Iztro&scaron;il je saržer Jumba, se ubranil vseh napadov Wouta&nbsp;van Aerta in Jonasa&nbsp;Vingegaarda. Tadej je bil pravi Tadej, meni Kavčnik. Po njegovi etapni zmagi so začeli v ekipi verjeti, da bo zaradi dalj&scaron;ega odmora, ki si ga je vzel po po&scaron;kodbi zapestja, proti koncu Toura vse bolj svež. Tako kot vsa javnost tudi Kavčnik komaj čaka nedeljsko etapo s ciljem na koncu brezkategornega vzpona na Puy de Dome. Ob Kavčniku lahko prisluhnete &scaron;e kolesarskemu reporterju na pr
07/07/202336 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Skrbelo me je, a je bil Tadej fantastičen, pravi Poljanec

Včeraj smo iskali razloge za optimizem, danes smo jih že dobili. Tadej Pogačar je s fantastičnim finišem razpolovil zaostanek za Jonasom Vingegaardom, predvsem pa izničil psihološko prednost, ki si jo je v šesti etapi privozil Danec.Gost podkasta Tour 202 je Tomaž Poljanec, generalni direktor ekipe Ljubljana Gusto Santic. V svoji karieri je vodil dva od vodilne trojice na Touru, tako Tadeja Pogačarja kot Jaija Hindleyja. Kot mnogi je bil po &scaron;esti etapi zaskrbljen, po sedmi pa navdu&scaron;en. Pravi, da ni vse v wattih, da nepisano kolesarsko pravilo, da se razmerje moči redko spremeni med dirko, za to mlado generacijo ne velja več. Dodaja, da ekipa UAE ni tako podrejena Jumbo Vismi, kot pravijo mnogi, govori pa tudi o preboju Pogačarja na kolesarski vrh ter o vselej hvaležnem Hindleyju, ki se je v zmagovalca Grand Toura razvil v Avstraliji, kjer razmere za mlade kolesarje niso tako plodne kot v Evropi.
06/07/202338 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Tour 202: V peti etapi odločale noge Vingegaarda in Pogačarja, ne taktike njunih ekip, pravi Brajkovič

Pred tremi leti srečen kraj za Tadeja Pogačarja. V Larunsu se je tedaj razveselil prve od devetih etapnih zmag na Touru. Tokrat pa je izgubil minuto proti svojemu glavnemu konkurentu. Jonas Vingegaard je napadel na vzponu na Marie Blanque in postal glavni favorit za skupno zmago na kolesarski dirki po Franciji.Jani Brajkovič je gost podkasta Tour 202. Petkratni udeleženec dirke vseh dirk pravi, da je bil razplet nepričakovan. Kratek, strm vzpon naj bi ustrezal Tadeju Pogačarju, toda Jonas Vingegaard ga je na koncu ugnal za 43 sekund. "Izkoristil je priložnost. Verjetno je opazil, da Pogačar ni 100-odstoten. Poskusil je, uspelo mu je, odlepil se je in si nabral kar veliko prednost," pravi Belokranjec. Podobno je pred etapo razmi&scaron;ljal tudi Vingegaard. "Pred etapo smo v ekipi menili, da ne bo idealna zame. Toda na zadnjem vzponu sem čutil, da imam močne noge, zato sem Seppu Kussu rekel, naj
05/07/202332 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Pospešek van der Poela odločilen za novo zmago Philipsena, pravi Govekar

Nov sprint in nova zmaga Jasperja Philipsena na Touru. Tudi tokrat mu je do ciljne črte pomagala ekipa. Preostale so imele obilo težav ob mnogih padcih na zavitih ovinkih dirkališča Paula Armagnac, toda Philipsen je ob pravem času našel svojega moštvenega kolega, večkratnega zmagovalca enodnevnih klasik Mathieuja van der Poela, Nizozemec pa je Belgijca povlekel do nove zmage. Philipsen je sicer po četrti etapi rekel, da je imel v zadnjih metrih krče in da sta se z van der Poelom po naključju našla, toda obetavni mladi slovenski sprinter Matevž Govekar pravi, da to ni bilo naključje. 'Oba imata odlične noge, morda pa sta imela srečo, da sta obstala na nogah, da sta vse do cilja izpeljala tako kot sta,' je povedal 22-letnik iz Godoviča. Nekaj kolesarjev je padlo na dirkališču. Mnogi so po zahtevnem finišu tretje etape razmišljali, da ne bo tako hektično v četrti, na široki progi dirkališča. Eden tistih, ki ni zdržal na kolesu, je bil Matej Mohorič, a se je odlično znašel in se uspel uj
04/07/202340 minutes 1 second
Episode Artwork

Tour 202: Božič pravi, da bi moral van Aert prej začeti sprint ali pa oditi mimo po levi

Minute čakanje so dolgo trajale za Jasperja Philipsena, ko je sedel na stolu za zmagovalce, a ni še smel dajati intervjujev in le nemo pogledoval okrog sebe. Komisarji so potrebovali precej časa, da so prišli do končne odločitve in potem mu le podelili etapno zmago.Gost podkasta Tour 202 in nekoč odličen sprinter Borut Božič pravi, da se takšne stvari pogosto dogajajo v sprintih, ko je Philipsen zaprl luknjo skozi katero je želel van Aert švigniti. 'Po vsej verjetnosti bi moral van Aert prej startati, predvsem pa bi moral počakati, da se mu leva stran odpre tako kot Phil Bauhaus in Caleb Ewan. Vedelo se je, da se bo desna zaprla. To morajo sprinterji vnaprej prebrati in vedeti,' je povedal Idrijec, ki je izpostavil tudi izjemno delo Alpecinovega vlaka in vlečnega konja, vodje ekipe Mathieuja van der Poela. V uvodnih dveh etapah je od trojice Slovencev izstopal Tadej Pogačar. 24-letnik je rekel, da je imela njegova ekipa v tretji etapi regeneracijsko vožnjo, vsaj do zadnjih 50 kilometro
03/07/202333 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Polanc pravi, da je Pogačar odlično pripravljen, zato toliko napada

Znova je bilo razburljivo na Touru v Baskiji. Znova so se pomerili konkurenti za skupno zmago, Tadej Pogačar pa je pridobil 12 bonifikacijskih sekund. Zdaj ima 11 sekund prednosti pred glavnim konkurentom Jonasom Vingegaardom. Njegov moštveni kolega v zadnjih letih Jan Polanc je gost podkasta. Pravi, da se vidi, da je Pogačar dobro pripravljen. Zato toliko napada na bonifikacijskih vzponih in v ciljnih sprintih. 'Gotovo se dobro počuti, po drugi strani je pa tudi super, da je zraven Adam Yates, tako da imajo Emirati v ekipi dva, ki lahko konkurirata za skupno zmago,' je povedal zmagovalec dveh etap na Giru. To je bil ključ do zmage Vingegaarda lani, da je imel Jumbo ob Dancu še Rogliča v ekipi. Yates je že po prvi etapi poudaril, da je na Touru predvsem v vlogi pomočnika, kljub temu, da je oblekel rumeno majico. Voditelj podkasta Tour 202 Luka Petrič pa je povedal, da so bili glede na videno pomirjeni tisti, ki so celo razmišljali, da bi lahko močneje prevzel vlogo sokapetana, glede na
02/07/202329 minutes
Episode Artwork

Tour 202: Bilbajski uvod po okusu Emiratov

Tadej Pogačar je že prvi dan oblekel eno od štirih majic na Touru. Sicer ne tiste, ki si jo najbolj želi, je pa rumeno oblekel njegov moštveni kolega Adam Yates. V zaključku je bil boljši od svojega dvojčka Simona. Odličen dan za ekipo UAE. Precej optimizma je čutiti po prvi etapi. 20 jih je še ostalo do konca, dolga je še pot do Pariza, toda, če je bilo pred začetkom še veliko neznank, kako je s Pogačarjevim zapestjem, kakšna je njegova pripravljenost, pa se je v zahtevni prvi etapi, ko so mnogi odpadli, dvakratni zmagovalec dirke suvereno peljal v ospredju. Dobil je sprint glavnine in pridobil štiri sekunde v primerjavi z glavnim konkurentom Jonasom Vingegaardom. Za nameček se je Yates prerinil v prvi plan, prevzel vlogo sokapetana, s tem razbremenil Pogačarja in morda tudi poskrbel, da bo moral v nadaljevanju Vingegaard paziti tudi nanj. Yates je ob tem takoj poudaril, da je njegova osnovna naloga biti dober pomočnika Pogačarja, ki je boss, torej šef moštva UAE, kot pravi Britanec.
01/07/202330 minutes
Episode Artwork

Tour 202: Pogačar tretjič ali Vingegaard drugič?

Z bilbajskim uvodom se bo odprl 110. Tour, znova s Slovencem v vlogi enega glavnih favoritov. Tokrat le eden, ne dva kot v zadnjih letih, zmagovalec Gira se namreč pripravlja na Vuelto, v najožjem krogu konkurentov za končno zmago pa je ob Tadeju Pogačarju le še lanski zmagovalec Jonas Vingegaard. Kaj so prednosti in slabosti obeh? Oba sta fantastična kolesarja, toda eden se vrača po poškodbi, drugi pa ob sebi ne bo imel Primoža Rogliča, ki je odigral ključno vlogo v odločilni lanski etapi. Slišite lahko, kakšne so bile možnosti, da bi Roglič tudi letos kolesaril na Touru.Tokrat bo imel Pogačar v svojem moštvu aduta za visoko uvrstitev v skupnem seštevku, šef moštva UAE je celo zatrdil, da je Adam Yates sokapetan ekipe. Britanca, Pogačarja in Vingegaardja lahko slišite v oddaji kot tudi preostala Slovenca Mateja Mohoriča in Luko Mezgeca ter Marka Cavendisha, ki bo skušal postati najboljši vseh časov. Trenutno je na večni lestvici izenačen z Eddyjem Merckxom s 34-imi etapnimi zmagami. I
30/06/202343 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Pogačarju dvojna krona. Hauptman: To je bil pomemben test pred Francijo

Državno prvenstvo je za nami, imamo nove nosilce majic z državnim grbom, podkast Tour 202 pa nastaja v Radovljici, le nekaj metrov od ciljne črte, kjer so se odločili spopadi med kolesarji.V terenskem studiu se nam je pridružil Andrej Hauptman, &scaron;portni direktor v ekipi Emiratov in državni prvak leta 2000. Torej tisti, ki je v avtomobilu spremljal Tadeja Pogačarja do prve (dvojne) zmage na državnem prvenstvu! "Kolesarji so navajeni, da je treba odreagirati v trenutku, odsotnost radijskih zvez ni prevelik problem," je posebnost državnega prvenstva komentiral Hauptman. Hkrati pa že obrnil misli proti Dirki po Franciji: "Zdaj me nič ne zanima. Naredili smo vse, da bi tja pri&scaron;li najbolje pripravljeni, to nam je tudi uspelo, na razplet pa bo treba &scaron;e kar nekaj časa počakati." Tudi Tadej Pogačar se strinja z njim, ob tem je omenil, da ga tudi vročina v Radovljici ni motila. Jan Grilc in <stron
25/06/202322 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Tovarna talentov, ki odidejo že kot najstniki

Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi v tekmi četrtega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo gostila Dansko. Ena najvidnejših evropskih reprezentanc zadnjega obdobja je favorit skupine H, nogometno gledano pa ena tistih držav, ki s svojimi nogometaši dviguje kakovost najmočnejših lig v Evropi. O tem, kaj je skrivnost danske proizvodnje odličnih nogometašev, je Jožetu Pepevniku odgovarjal športni novinar danske tiskovne agencije Ritzaus Buraeu, Mikkel Lundby Langer. "Vse se je začelo pred dvajsetimi leti, ko je dolgoletni selektor Morten Olsen postavil sistem vzgoje mladih nogometašev pod okriljem nogometne zveze, ki poteka še zdaj. Vključeni so tudi vsi klubi, družno se v sklopu enega programa skrbi za mlade nogometaše. Tuji klubi to opazujejo in jih včasih že zelo mlade tudi odpeljejo. Vsi ključni igralci te reprezentance, Eriksen, Hojbjerg, Kjaer in Christensen, so Dansko zapustili že kot najstniki."
19/06/20238 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Zana veliki zmagovalec. Fink: Kolesarstvo se začne takrat, ko ne moreš več

29. Dirka po Sloveniji je prišla na svoj cilj, zadnja etapa je ponudila razburjenje povsem do zadnjih trenutkov dirke. Imamo novega zmagovalca, Filippo Zana je pokazal ne le največ moči, ampak tudi izjemno vztrajnost. "Kolesarstvo se začne takrat, ko ne moreš več. Do takrat lahko vsi," je njegovo predstavo komentiral posebni gost podkasta, direktor dirke Bogdan Fink, ki je kot sprinter nastopil tudi na prvi izvedbi dirke pred 30 leti. Letošnja dirka je po dolgem času prinesla odločitev na zadnji dan, ob ceste je spet privabila tisoče in tisoče kolesarskih navdušencev, milijoni so jo spremljali tudi prek televizijskih zaslonov. Z direktorjem dirke potegnemo črto pod letošnjo izvedbo in razmislimo o bilanci prvih 30 let dirke, Jan Grilc in Igor Tominec pa razmislita tudi o predstavah slovenskih kolesarjev in tujih zvezdnikov.
18/06/202334 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Zeleni princ ob belem konju

V Kobaridu smo na cilju 4. etape pričakovali, da bomo dobili novega zmagovalca Dirke po Sloveniji, a izšlo se je drugače. Po divjem finišu etape, kjer smo videli spektakularne padce, tehnične težave s kolesom ob najbolj neugodnem trenutku, seštevanje sekund v cilju in celo galopiranje konja ... Etapa je ponudila veliko razburjenja in čustev. Razplet komentiramo z Boštjanom Mervarjem, ki je tekmoval na prvi izvedbi dirke pred tridesetimi leti in še vedno drži rekord v osvojenih etapah na Dirki po Sloveniji - kar šestkrat je bil najhitrejši, danes pa opravlja vlogo drugega športnega direktorja v ekipi Adria Mobil. Razmišlja o padcih, ki so zaznamovali pretekli teden, pa tudi o tem, kako kolesarji trenirajo spuste. Jan Grilc in Igor Tominec pa usmerita misli na zaključno 5. etapo, kjer lahko pričakujemo spopad za zeleno majico že takoj po startu.
17/06/202321 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Lani je bilo leto zajca, letos med ekipami hit sveži losos

Ekipe že tri dni pokersko blefirajo, pravi Srečko Glivar, ki na dirki skrbi za logistiko, na prvi dirki pred 30 leti je osvojil drugo mesto, bil je tudi jugoslovanski državni prvak v kolesarstvu, v več ekipah pa je opravljal tudi vlogo športnega direktorja. Tretjo etapo Dirke po Sloveniji je ponovno odločil sprint, le da so v njem glavne vloge igrali drugi kolesarji kot v prvih dveh dneh. Luka Mezgec je zaostal le za zmagovalcem Idejem Schellingom iz Bore Hansgrohe, pomembno vlogo pa je odigralo tudi - krožišče. V pogovoru s Srečkom Glivarjem razmišljamo tudi o odpadlih vijakih, ki so na prvi dirki krojili razplet v skupnem seštevku, hkrati pa spoznavamo ozadje organizacije dirke in skrbi za ekipe. Jan Grilc in Igor Tominec, ki se ozreta tudi proti kraljevski četrti etapi, sta med pogovorom postala lačna, ko je Srečko Glivar opisal jedilnike ekip.
16/06/202326 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Mladi Slovenski kolesarji? Hvastija: Na taki dirki preskočijo več ravni

Druga etapa Dirke po Sloveniji je ponudila podoben razplet kot prva, a vseeno postregla z drugačnimi in zanimivimi zgodbami. Ob 30. obletnici prve izvedbe dirke v podkastu Tour 202 gostimo kolesarje, ki so nastopili in kreirali razplet leta 1993. Tokrat Martina Hvastijo, strokovnega komentatorja kolesarstva na Televiziji Slovenija, enega prvih slovenskih profesionalnih kolesarjev, selektorja slovenske mladinske reprezentance, v kolesarstvu pa ima še mnogo drugih vlog. Z nasmehom se spominja, kako so mu na prvi dirki do uspeha pomagali tudi naključni navijači ob cesti. Z njim seveda ocenimo razplet druge etape, hkrati pa se vprašamo, kako pomembna je Dirka po Sloveniji za mlade kolesarje slovenskih ekip, kako trenerji prepoznajo prave sprinterje in kakšno vlogo igrajo testiranja na Fakulteti za šport. Igor Tominec in Jan Grilc pa se ozreta tudi proti zanimivi tretji etapi, ki bi lahko prinesla drugačen razplet kot prvi dve.
15/06/202321 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Groenewegen se lahko za zmago zahvali Mezgecu

Tour 202 ta teden spremlja Dirko po Sloveniji, ki letos praznuje 30. obletnico od prve izvedbe dirke. Leta 1993 so se kolesarji prvič podali na slovenski krog, zmagovalec je bil takrat Boris Premužič, tudi slovenski državni prvak leta 2002 in gost kolesarskega podkasta Vala 202. Z njim se pogovarjamo o največjih razlikah med kolesarstvom pred 30 leti in danes, hkrati pa seveda komentiramo razplet 1. etape na letošnji dirki. "Dylan Groenewegen se lahko za zmago zahvali Luku Mezgecu," pravi Boris Premužič. Ob silovitem zaključku etape, ku je kolesarje vodila od Celja do Rogaške Slatine, je Mezgec kot glavni pomočnik pripravil izvrsten položaj klubskemu kolegu za njegovo že tretjo etapno zmago na Dirki po Sloveniji - vse tri je osvojil na isti ciljni ravnini. Igor Tominec ob tem izpostavlja razlike med sprinterji in napeto lovljenje ubežnikov. Voditelj podkasta Tour 202 je tokrat Jan Grilc.
14/06/202320 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Zlate Olimpijine generacije

Še pred obračunom finala slovenskega košarkarskega prvenstva med Olimpijo in Heliosom je Društvo športnih novinarjev Slovenije v prostorih Stožic sprejelo Košarkarski klub Olimpijo v Hram slovenskih športnih junakov. Ljubljansko moštvo je prvi klub, ki je bil deležen te časti. V družbi slovenskih košarkarskih velikanov, kot so Ivo Daneu, Dušan Verbič, Roman Horvat in Zmago Sagadin, je bil Jakob Kuhar.
04/06/20236 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Tadej Pogačar začenja intenzivne priprave na vrhunec sezone

Začenja se zadnji mesec priprav na osrednji kolesarski dogodek sezone – Dirko po Franciji. Na francoskih cestah Dirka po Dofineji predstavlja eno zadnjih generalk za poletni vrhunec sezone. Na njej nastopa veliko kandidatov za visoka mesta na Touru – lanski zmagovalec Danec Jonas Vingegaard, Kolumbijec Egan Bernal, Španca Mikel Landa in Enric Mas, Britanec Adam Yates, če jih naštejemo le nekaj. Manjka pa številka ena svetovnega kolesarstva Tadej Pogačar. Intenzivne priprave na Tour je po poškodbi zapestja šele začel, njegova generalka pride na vrsto precej pozneje. Podrobneje o pripravah slovenskega aduta za Tour Igor Tominec.
04/06/20236 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Po 16 letih sta Primož Roglič in Mitja Mežnar spisala novo skupno športno zgodbo

Ob seciranju dogodkov včerajšnje odločilne etape na kolesarski dirki po Italiji na Svete Višarje nikakor ne moremo mimo trenutka, ko se je slovenskemu šampionu snela veriga.Tam je bil ob pravem času na pravem mestu nekdo, ki ni bil odet v barve Jumbo Visme, a je Primožu Rogliču dal nekaj zagona za nadaljevanje po izjemni strmini. Kmalu smo izvedeli, da je Rogliču pomagal Mitja Mežnar, s katerim sta skupaj na smučeh skakala tudi v mladinski reprezentanci. Po 16 letih sta spisala novo zgodbo, ki jo bosta lahko pripovedovala svojim vnukom.
28/05/20234 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Ko se je Primožu snela veriga, se je snel z verige, pravi Čerin

Kakšen razplet Gira, kakšna predzadnja etapa, kakšna zmaga! Še sneta veriga ni ustavila slovenskega šampiona. Pred več tisoč slovenskih navijačev, v morju slovenskih zastav je dosegel enega največjih uspehov v svoji bogati karieri in tako dopolnil slovenski komplet zmag na vseh največjih tritedenskih dirkah.Primož Roglič&nbsp;je pred tremi leti Tour izgubil po gorskem kronometru predzadnji dan dirke, tedaj se je &scaron;e bolj zasidral v srca slovenskih navijačev, ki so sočustvovali z njim, tokrat pa so se skupaj veselili. Gost podkasta Tour 202 Primož Čerin pravi, da ga je sneta veriga &scaron;e bolj ponesla, kljub temu, da je po nekaterih izračunih izgubil skoraj 20 sekund. Čerin, ki pogosto tesno sodeluje z Rogličem, pravi, da Kisovčan vožnjo na čas po navadi vozi tako, da je na koncu najmočnej&scaron;i, kar se je zgodilo tudi v soboto. V podkastu tudi pove, da je Roglič vse upe vložil v zadnje etape, da jih je na trenažerju velikokrat odvozil v
27/05/202337 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Je 30 sekund moč nadoknaditi v soboto? Gorazd Štangelj pravi da

Športni direktor ekipe Bahrain Victorious je gost kolesarskega podkasta Vala 202. Gorazd Štangelj pravi, da je logistični zalogaj sobotne vožnje na čas izjemno zahteven, ni zahteven le ekstremen klanec, ki ima v uvodnih petih kilometrih povprečen naklon več kot 15 odstotkov, na nekaterih mestih pa celo 22 odstotkov. Tako kot Štangelj tudi radijska športna novinarja Igor Tominec in Dare Rupar menita, da bo končna odločitev o zmagovalcu padla na sobotni vožnji na čas. 'To so si organizatorji tudi želeli,' pove 50-letnik, ki je v svoji karieri 13-krat tekmoval na tritedenskih dirkah. Dolenjec trdi, da bo zaostanek 30 sekund v soboto mogoče nadoknaditi, več pa le v primeru, da bo imel eden od kolesarjev slab dan. Opozarja, da ne gre pričakovati, da ga bo Geraint Thomas imel na podlagi videnega na letošnjem Giru. Dare Rupar poroča, da si večina italijanske sedme sile želi videti Valižana na vrhu zmagovalnega odra, Thomas, ki je v četrtek praznoval 37. rojstni dan, namreč precej raje kramlja
25/05/202330 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Prepovedani dolgi podkast: Slovenija zaključila nastope v elitni skupini brez točke

Na svetovnem prvenstvu elitne skupine v hokeju na ledu se je v Tampereju in Rigi končal predtekmovalni del turnirja. Slovenija v Latviji ni izpolnila začrtanega cilja, da ostane med elito, v svoji skupini ni osvojila niti točke.V tretji epizodi podkasta se posvetimo odzivom in analizi slovenske reprezentance. Gosta, nekdanja reprezentanta&nbsp;Bojan Zajc&nbsp;in Gaber&nbsp;Glavič, ugotavljata, da je Risom &scaron;epala učinkovitost v napadu in da jim je predvsem primanjkovalo zbranosti ter energije v zadnjih, ključnih tretjinah tekem. Se pa sogovorniki (v razpravi sodejujejo &scaron;e poročevalca s prizori&scaron;ča&nbsp;Bo&scaron;tjan Janežič&nbsp;in&nbsp;Marko Pangerc&nbsp;ter član radijske &scaron;portne redakcije&nbsp;Tomaž Langherholz) strinjajo, da je bil svetla točka za prihodnost reprezentance mladi branilec&nbsp;Bine Ma&scaron;ič&nbsp;in da se je Slovenija v primeri s prej&
23/05/202351 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Roglič vseskozi v odlični formi, pravi Džalo, Thomas pa kot dizel

Končno je tu zadnji teden Gira. Zahtevne gorske preizkušnje in sobotna vožnja na čas bodo določili končnega zmagovalca. Glavna favorita še vedno ločita le dve sekundi.Geraint Thomas ima majhno prednost pred Primožem Rogličem, gost Toura 202 pa je nekdo, ki odlično pozna Thomasa. Marko Džalo je že vrsto let fizioterapevt in maser ekipe Ineos Grenadiers, dolgo pa tesno sodeluje z Valižanom. Vsako leto je z njim na osrednjih pripravah na sezono. Pravi, da 36-letnik kolesari drugače kot Roglič, ki je od začetka do konca sezone v odlični formi. Thomas je bil spomladi &scaron;e daleč za najbolj&scaron;imi, ampak Džalo pravi, da je kot dizel. Počasi se ogreje, ko pa je utečen, je odličen. Velikokrat je bil v svoji karieri v najbolj&scaron;i formi v zadnjem tednu tritedenskih dirk. Džalo tudi pojasnjuje, da ekipa ni načrtovala, da bi v soboto prepustila rožnato majico konkurentom, se ji je pa odrekla, da bi v zaključku etape hranila moči za
22/05/202332 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Jan Polanc pravi, da se bo zdaj začel pravi Giro

Nora dirka po Italiji tudi letos upravičuje svoj sloves. Gost podkasta upa, da so težave z vremenom mimo, da bosta zdaj v ospredju kolesarjenje in boj najboljših v skupnem seštevku.Konec uvodnega tedna je odstopil Remco Evenepoel, sredi drugega &scaron;e Tao Geoghegan Hart. Primož Roglič ima vse manj konkurentov, vse bolj pomembno pa je ostati na kolesu in se izogibati po&scaron;kodbam. Jan Polanc pravi, da lahko padci ovirajo počitek in regeneracijo. Zaradi bolečin je imel velikokrat težave s spanjem. Včasih mu je klubski zdravnik predpisal uspavalne tablete, uporabil pa jih je le v skrajnih primerih. Polanc je ta teden končal svojo &scaron;portno pot, želi pa ostati v svetu kolesarstva, &scaron;e letos namerava opraviti izpit za &scaron;portnega direktorja. Polanc debatira tudi o vrhuncih svoje kariere, o zmagi na znameniti etapi na Etno in o tem, kaj ima raje, etapne zmage ali rožnato majico? Pridružil se
18/05/202331 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Rekreacija: Najbolj srčen maraton

Serijo rekreativnih oddaj o teku zaključujemo z obiskom Radencev, kjer bo v soboto na sporedu 41. Maraton treh src. Najstarejša tekaška prireditev v regiji na prvo mesto postavlja rekreacijo, čeprav se izmenjaje z ljubljanskim maratonom sočasno odvija tudi državno prvenstvo, letos v Radencih na polmaratonski razdalji. Podamo tudi tudi trenerski nasvet, kako v toplejših mesecih ohranjati zdrav odnos do teka.
18/05/20239 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Prepovedani dolgi podkast: Analiza slovenskih nastopov med elito z Mitjo Šivicem

Druga od štirih epizod podkasta, ki je na Valu 202 stalnica med svetovnim prvenstvom elitne skupine v hokeju na ledu. Tekme Slovenije proti Švici, Kanadi in Norveški radijska poročevalca v Latviji, Boštjan Janežič in Marko Pangerc, analizirata z nekdanjim reprezentantom Mitjo Šivicem.
17/05/202345 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Mezgec zdaj še bolj optimističen o Rogličevih možnostih za zmago

Po desetih kilometrih drugega kronometra letošnjega Gira se je zdelo, da bo Belgijec krepko povečal prednost pred slovenskim adutom za skupno zmago. A slabe pol ure zatem razlika ni zrasla, pač pa se je zmanjšala.Nekaj ur kasneje Remca Evenepoela ni bilo več na dirki, odstopil je zaradi covida,&nbsp;Primož Roglič&nbsp;pa nadaljevanje dirke pričakuje na drugem mestu skupne razvrstitve. Kaj to pomeni za nadaljevanje, kako je novica odmevala v Italiji in kaj o tem meni prvi Slovenec, ki je dobil etapo na Giru. Gost Toura 202 je Luka Mezgec. 34-letnik je bil nekoč vrhunski sprinter, zdaj pa utira pot do cilja glavnemu adutu svoje ekipe in enemu najbolj&scaron;ih na svetu Dylanu Groenewegnu. Mezgec pravi, da je ključno, da ima dovolj energije za fini&scaron;, da so vse njegove poteze, ko drvi 70 kilometrov na uro, umirjene in nežne ter da s stranskim vidom ugotovi, kje so največji konkurenti. Hkrati pa mu mora nj
15/05/202331 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Tratnik si želi z Rogličem na Vuelto

Idrijčan pravi, da je bil izjemno pripravljen pred svojim nesojenim vrhuncem sezone, pred Girom, a žalosten zapustil Italijo po trku z avtomobilom dan pred začetkom dirke. Doživel je kaskadersko nesrečo. Štiri metre je letel po zraku in se zabil v drevo.Jan Tratnik pravi, da je k sreči utrpel "lep zlom", kot so ga opisali zdravniki. Vezi si namreč ni po&scaron;kodoval. Rehabilitacija bo zaradi tega lahko hitrej&scaron;a. 33-letnik upa, da bo čez dva meseca lahko spet polno treniral in da bo v tej sezoni vendarle doživel tritedensko dirko. Na Vuelti si želi kolesariti skupaj s svojim dobrim prijateljem Primožem Rogličem. Tratnik meni, da bo v naslednjih etapah Gira pomembno ostati blizu, torej ne izgubiti preveč sekund ali pa po možnosti kak&scaron;no pridobiti, predvsem pa bo treba ohraniti dovolj moči za ključni zadnji teden dirke. Roglič je pripravljen na zmago, meni Tratnik. O svoji karieri, vlogi čislanega pomočnika in spo&scaron
11/05/202331 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Po poteh in brezpotjih tekli tudi 170 kilometrov

Pretekli konec tedna je bila v Vipavski dolini na sporedu 8. preizkušnja v trail teku oziroma teku in hoji po brezpotjih na različnih razdaljah - najdaljša je bila dolga kar 170 kilometrov. Kaj ljudi privlači, da so v pogonu več 10 ur, kakšna je primerna oprema, pa tudi kaj udeležencem najbolj tekne na okrepčevalnicah?
11/05/202312 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Prepovedan dolgi podkast: Ali lahko Risi postanejo stalnica med elito?

Slovenska hokejska reprezentanca se v Rigi pripravlja na začetek svetovnega prvenstva. Po šestih letih bodo Risi znova igrali med elito.O tekmecih in možnostih slovenske reprezentance, oslabljenosti nekaterih tekmecev, ki so se odrekli igralcem iz ruske lige ter dobrem vtisu v pripravljalnem obdobju, novinarja Tomaž Langerholz in Bo&scaron;tjan Janežič ter voditelj Marko Pangerc debatirajo z gostom, nekdanjim reprezentantom in trenerjem Bojanom Zajcem. V prvi epizodi hokejskega podkasta v času svetovnega prvenstva se za omizjem porodi misel, da so Risi predobri za skupino B, in želja, da bi po zgledu Danske postali stalnica med elito.
10/05/20231 hour 11 minutes
Episode Artwork

Tour 202: Remco pred Girom pod večjim pritiskom kot Primož

Gost kolesarskega podkasta Tour 202 Jani Brajkovič meni, da je Remco Evenepoel pod ogromnim pritiskom pred uvodno tritedensko dirko sezone. Svetovni prvak si veliko pritiska daje sam nase, veliko pa ga pride tudi od zunaj, od navijačev in navsezadnje od belgijske javnosti.Nekateri mediji so ga že okronali za zmagovalca, kar potrjuje tudi radijski poročevalec na prizori&scaron;ču Igor Tominec. Pravi &scaron;e, da ni malo Belgijcev, ki so prepričani, da bo Remco Evenepoel dobil dirko, ker bo Primoža Rogliča premagal v vožnjah na čas, na klancih pa bosta enakovredna. Jani Brajkovič opozarja, da se lahko noge zakrčijo, ko je kolesar pod pritiskom. Posledično je lahko regeneracija slab&scaron;a, v tem primeru prej pride do nepredvidenih položajev in do padcev. Brajkovič je v svoji karieri tekmoval na toliko tritedenskih dirkah kot Roglič, oba na enajstih doslej, pravi pa, da je Giro izjemno zahteven. Slab dan na
04/05/202329 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Rekreacija: Pohod ob žici in Tek trojk

V tokratni seriji oddaj o športni rekreaciji se bomo razmigali s pohodništvom in tekom. V prvi oddaji se osredotočamo na obe obliki rekreacije, ki sta združeni tudi na eni od najbolj znanih prireditev v naši prestolnici. Ljubljana v tem tednu gosti že 65. Pohod ob žici, ki ga spremlja tudi znameniti Tek trojk. Pohoda in teka se lahko udeležite v soboto, danes in jutri bodo pot ob žici raziskovali mlajši udeleženci. Kako se na tek trojk pripravljajo nekateri tekači, kako za pohod navdušiti tudi najmlajše in zakaj je prireditev tako priljubljena, sta preverjala Nina Smole in Jure Jeromen.
04/05/202313 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Če bo celjenje tako hitro kot regeneracija, bo kmalu na kolesu

Poškodba Tadeja Pogačarja je glavna tema podkasta. Kako se je zgodil padec, kako se kolesar vrača po poškodbi zapestja, koliko lahko sploh trenira in kaj to pomeni za Pogačarjeve priprave na Tour? Gost je Borut Božič. Idrijčan je prvi Slovenec, ki je dobil etapo na eni od največjih tritedenskih dirk, in nekdo, ki si je na podoben način že poškodoval zapestje. Zraven je tudi Jan Grilc, ki je na prizorišču doživel ardenski trojček. V Belgiji je govoril tudi z navijačem, ki je prodal svojo hišo, da lahko na prizoriščih spremlja kolesarske dirke. Z avtodomom potuje od ene do druge preizkušnje. Prvi radijski kolesarski glas Igor Tominec postreže z najnovejšimi informacijami s priprav Primoža Rogliča, Zasavec se odlično počuti dobra dva tedna pred Girom. Ne zamudite pa kratkega kviza na koncu podkasta. Voditelj Luka Petrič zastavi vprašanje, ki zahteva kolesarsko in teniško znanje.
25/04/202332 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Visoki obrati na Hrvaškem

Z dvajseto hitrostno preizkušnjo in ciljem v neposredni bližini slovenske meje, v kraju Kumrovec, se je končal reli svetovnega prvenstva na Hrvaškem. Zmagal je Valižan Elfyn Evans. Reli, ki ga je ob trasi spremljalo kar pol milijona ljudi, so ob dirkačih zaznamovali še številni slovenski delavci in navijači.
23/04/20238 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Epski preobrat za ducat najboljših

Slovenski teniški igralki Tamara Zidanšek in Kaja Juvan sta z epskim preobratom Slovenijo popeljali na zaključni turnir najboljših 12 reprezentanc na svetu. Tekmica Romunija je v Kopru dobila začetna dvoboja, Slovenija pa se je naslednji dan vrnila v igro s posamičnima zmagama današnjih junakinj. Slovenija bo tako novembra nastopila na finalnem turnirju pokala Billie Jean King. Pred dvema desetletjema je že spadala med svetovno elito, letos se mednjo vrača. Dvoboj dvojic je bil v soboto zaradi dežja prekinjen, za zaključek vikenda pa je po teniškem igrišču namesto dežja tekel šampanjec.
16/04/20239 minutes 1 second
Episode Artwork

Anže Kopitar: Leta so samo številka

Končal se je redni del v severnoameriški hokejski ligi NHL. Znanih je vseh 16 moštev, ki se bodo do sredine junija potegovala za znameniti Stanleyev pokal. Znova je z Los Angeles Kings v končnici tudi najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar. Pred prvo tekmo končnice proti Edmontonu se je Slovenec javil iz Los Angelesa.
16/04/20236 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Tour 202: Toliko je dosegel, a Pogačar še vedno napreduje

Kolesarska sezona je v polnem teku, slovenski uspehi se vrstijo drug za drugim, pred kolesarji in navijači je še ena kockasta klasika.Primož Roglič je letos že dobil dve klasični enotedenski dirki, Tadej Pogačar pa svoj četrti spomenik v karieri. Najbolj&scaron;i je bil na dirki po Flandriji in se utrdil v vodstvu jakostne lestvice mednarodne zveze. Pred vrati je dirka Pariz&minus;Roubaix, na znamenitih kockah bo tekmoval tudi Matej Mohorič. Kolesarski podkast Vala 202 ohranja ime Tour 202, čeprav je do dirke po Franciji &scaron;e veliko, a Tour je zelo kolesarska beseda. Ni vezana le na francosko dirko. Junija bo pri nas Tour of Slovenia, Pogačar pa je zmagal na Tour of Flanders, po flamsko Ronde de Vlaanderen. Tokrat debata o minulem spomeniku in prihajajočem na severu Francije, o tem, kateri spomenik je največji med vsemi, o dozdaj&scaron;njem delu sezone najbolj&scaron;ih sloven
06/04/202332 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Smučina E20: Eno najuspešnejših sezon za slovenske skoke si bo zapomnil po padcu

V zadnji izdaji podkasta Smučina v letošnji sezoni se je članoma športnega uredništva Radia Slovenija Klemnu Verliču in Anji Hlača Ferjančič ter strokovnemu sodelavcu Juretu Šinkovcu pridružil Peter Prevc. Eden najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov je po izjemno uspešni sezoni pohvalil konstante predstave Anžeta Laniška, ki se je iz glasnega mladeniča prelevil v vselej zbranega zmagovalca. Spregovoril je tudi o svoji vlogi mentorja v reprezentanci, ki je v zadnjem obdobju doživela menjavo generacije. Prevc pravi, da so smučarski skoki bolj mentalen kot fizičen šport, ki ni lep, ko tekmovalec ne dosega želenih rezultatov. V Smučini pa prav tako izveste, kako si Peter Prevc krajša čas v zadnjih bolj prostih tednih po padcu, ki je predčasno končal njegovo letošnjo sezono in bi lahko vplival na prihodnje.
02/04/202327 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Primož Roglič zmagovalec Katalonije!

Primož Roglič je prvi slovenski kolesar z zmago na Dirki po Kataloniji. Ves teden je nosil majico vodilnega, na zadnji etapi s šestimi vzponi na Montjuic je suvereno nadziral Remca Evenepoela, ki se je moral zadovoljiti s tolažilno nagrado - etapno zmago.
26/03/20237 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Smučina E19: Prerojena na novih smučeh

Pretekli konec tedna se je končala sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. V Andori so podelili še zadnja odličja in globuse zmagovalcem v posameznih disciplinah. Velika kristalna globusa sta bila oddana že pred sklepnim delom, zmagovalca sta prepričljivo postala Američanka Mikaela Shiffrin in Švicar Marco Odermatt. Oba sta s svojimi dosežki močno zaznamovala sezono in ob tem presegla tudi številne rekorde, slovenske navijače pa sta najbolj navdušila dva tekmovalca. Ilka Štuhec je sezono kronala z novo zmago v smuku in drugim mestom v smukaški razvrstitvi, Žan Kranjec pa je prvič v karieri veleslalomsko sezono končal na tretjem mestu v seštevku discipline. O celotni sezoni, predvsem pa o izjemni vrnitvi med najboljše, je v tokratni epizodi podkasta Smučina govorila ta hip najboljša slovenska smučarka Ilka Štuhec. Dvakratna svetovna prvakinja je bila med favoritinjami za nov naslov tudi letos, a ji razmere na progi v Méribelu niso dovoljevale ponovitve uspeha. V letošnji sezoni
21/03/202338 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Spomladi cveti tudi kolesarstvo

Vedno več je govora o športih na kolesih, rečemo lahko, da je nova kolesarska sezona v polnem razmahu. Spremljali smo že enega izmed vrhuncev začetka sezone, prvi spomenik od Milana do San Rema je dobil Nizozemec Mathieu van der Poel. Kot se za kolesarsko močno nacijo spodobi, pa so imeli znova tudi slovenski kolesarji eno izmed glavnih vlog na skoraj 300 kilometrov dolgi trasi. Vračamo se v Italijo, med kolesarsko elito.
19/03/20237 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Smučina E18: 62. pokal Vitranc eden najboljših doslej

Z nedeljskim veleslalomom se je v Kranjski Gori sklenil 62. pokal Vitranc. Na tem je bil razred zase najboljši smučar letošnje sezone. Švicar Marco Odermatt je zmagal na obeh tekmah, precej zadovoljstva pa je bilo tudi v slovenskem taboru, saj je bil Žan Kranjec oba dneva blizu stopničkam zmagovalnega odra. Osvojil je peto in četrto mesto, kar sta njegovi najboljši uvrstitvi na domači tekmi svetovnega pokala. Letošnja izvedba pokala Vitranc pa je bila ena najboljših doslej tudi zaradi kranjskogorskih delavcev, ki so v spomladanskih vremenskih razmerah svoje delo opravili z odliko. V tokratni epizodi podkasta Smučina o tem govori nekdanji slovenski smučar Andrej Šporn, ki je bil vpet v pripravo tekmovanja. Nekdanji specialist za hitri disciplini je svoje otroštvo preživel na podkorenski strmini. Svojo kariero je začel v tehničnih disciplinah in le malokdo ve, da je na domači te
12/03/202322 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Ko se Tadej Pogačar pojavi na startnem seznamu, praviloma tudi zmaga

Tadej Pogačar ima za pasom novo lovoriko, ki doslej še ni krasila sobe, kjer zbira zmagovalne pokale. Dirka med Parizom in Nico ima več kot osem desetletij tradicije. Vremenske razmere dirke niso pomembneje zaznamovale, čeprav se je začelo blizu ledišča, končalo pa v pravi spomladanski pripeki ob Azurni obali. Veter je odnesel le petkovo etapo, ni pa bil kos Tadeju Pogačarju, ki je bil prvič na tej dirki. Pogačar je prvega konkurenta Davida Gauduja za seboj pustil skoraj za minuto, Danec Jonas Vingegaard pa je bil na tretjem mestu povsem nemočen.
12/03/20235 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Smučina E17: Skakalni presežki za uspešno Planico

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju bo šlo v zgodovino. Ne le kot prvo v Sloveniji, ampak tudi kot najuspešnejše doslej za slovenske tekmovalce. Nikoli doslej še niso osvojili dveh zlatih medalj, obe v nepozabnih 24 urah, v moških preizkušnjah na veliki skakalnici. Slovenci so sicer na prejšnjem prvenstvu v Oberstdorfu osvojili šest medalj, a eno zlato. To je tudi ena od debat v zadnji Smučini iz Planice. Katero prvenstvo je bilo dejansko uspešnejše za Slovenijo, tisto v Oberstdorfu ali to v Planici? Valovska trojica, reporterja Boštjan Reberšak in Dare Rupar ter voditelj Luka Petrič, je spomnila tudi na nekaj najlepših in najbolj zapomnljivih trenutkov tega prvenstva ter na najboljše posameznike, od Riiberja do Klaeba, od Althausove do Zajca.  
05/03/202330 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Smučina E16: Hrgota pogosto dvomil vase, v Planici pa dobil novo potrditev, da je na pravi poti

Dva Roberta v Smučini. Eden spada med najbolj priljubljene slovenske skakalce vseh časov, drugi pa je tvorec izjemnih uspehov v zadnjih dveh letih. Kranjec in Hrgota v planiškem podkastu debatirata o ključnih potezah za novo slovensko zlato medaljo v Planici, tudi o tem, da je bil Timi Zajc v tretji skupini skakalcev, v kateri je naredil razliko in utrdil Slovenijo v vodstvu. Kranjec govori tudi o tem, kako je stopnjeval formo za velika tekmovanja, da je spravil svojo težo na minimum in s tem tudi tvegal poškodbe, Hrgota pa govori o dvomih, ki jih je imel v zadnjih letih, ko je bil pogosto na stolpu obkrožen z uveljavljenimi trenerji, ki so imeli veliko več izkušenj kot on, v Planici pa je dobil potrditev, da je na pravi poti. Hrgota tudi pove, da je pri prvih sobotnih imitacijah Anžeta Laniška vedel, da bo odlično skakal na moštveni tekmi. Zatrdil mu je, da bo najboljši, pa ga je Timi Zajc z
04/03/202330 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Smučina E15: Zajc v najpomembnejšem trenutku najboljši v karieri

Zlata medalja na domačem svetovnem prvenstvu. Ni veliko lepših trenutkov, ki jih lahko slovenski športnik doživi. Timi Zajc je za nameček tudi suvereno zmagal. Potrdil je vlogo favorita, najbližje zasledovalce je premagal za več kot deset točk. V Smučini boste slišali, kaj ga loči od drugih tekmovalcev in kako mu je znova uspelo zablesteti na največji tekmi. Osvojil je svojo šesto medaljo na velikih tekmovanjih. Star je 22 let, olimpijskemu naslovu pa je tako dodal še svetovnega na veliki skakalnici. V Smučini lahko tudi slišite, v čem je najboljši. Gost je nekdo, ki je Timija Zajca že vodil v slovenski reprezentanci. Nejc Frank je bil dolgoletni pomočnik Gorana Janusa, tudi takrat, ko se je Zajc prebijal v člansko vrsto. Odkar je Zajc v reprezentanci, ga spremlja tudi osrednji reporter smučarskih skokov na Valu 202 Boštjan Reberšak. Reberšak in Frank o zlatem Zajcu debatirata
03/03/202337 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Smučina E14: Tekaške tekme moraš doživeti na klancu, ne na stadionu

Smučarski tek je rdeča nit Smučine. O oblikovanju prog na svetovnih prvenstvih, vodenju tekmovanj, stanju smučarskega teka v Sloveniji in tudi o tem, da tek ne sme stremeti k biatlonu, ampak ostati tek, o tem debatira eden najpomembnejših v tem športu. Uroš Ponikvar je oblikoval tekaške proge na številnih svetovnih prvenstvih, tudi na tem v Planici, kjer je vodja tekmovanja, na čelu komiteja za smučarski tek pa je na Mednarodni smučarski zvezi jeseni nasledil Vegarda Ulvanga. V tekaški Smučini se mu pridružita Dare Rupar, ki za Radio Slovenija že vrsto let podrobno spremlja ta šport, in voditelj Luka Petrič.
02/03/202331 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Smučina E13: Padec tudi opozorilo skakalcu o mejah, ki jih ne sme prečkati

Dve Slovenki sta bili v najboljši deseterici na veliki skakalnici na svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici. Ema Klinec in Nika Križnar nista bili zadovoljni z obema skokoma, sta pa skupaj s Timijem Zajcem in Anžetom Laniškom nekaj ur po tekmi prejeli medaljo za tretje mesto na mešani tekmi. V podkastu Smučina tokrat o razburljivem razpletu, o svetovni mladinski prvakinji, ki je postala še članska, o moških kvalifikacijah, izboru slovenske ekipe in padcu Petra Prevca, o hujšanju med skakalci in o delu z mediji. Gostja je Jerneja Brecl. Lani je bila v slovenski reprezentanci, v času svetovnega prvenstva pa dela v medijskem središču v Planici. S Štajerko debatirata reporter na tekmah v smučarskih skokih Boštjan Reberšak in voditelj Luka Petrič.
01/03/202337 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Maren Lundby: Premalo sem jedla, telo mi je odpovedalo

Je ena najboljših tekmovalk v zgodovini smučarskih skokov. Olimpijska prvakinja in dvakratna svetovna prvakinja je bila v Planici bronasta na ekipni tekmi in tako osvojila svojo deseto medaljo na velikih tekmovanjih, v zadnjih letih pa na tekmovališčih ni potekalo vse tako, kot si je želela. Maren Lundby tudi o tem, zakaj se je za eno sezono umaknila od vrhunskih smučarskih skokov, o težavah, ki jih imajo skakalci in skakalke z zbijanjem teže, in o zlati olimpijski medalji, ki ji je skoraj spolzela iz rok. Foto: MMC RTV SLO
01/03/20236 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Smučina E12: Zakaj v Planici ni obiskovalcev?

Planica 2023 je ponudila veliko plusov, zdi pa se, da se vsi vseskozi pogovarjajo predvsem o precej opaznem minusu. Na tekmah v poletih je tu vselej veliko gledalcev, med največjim tekmovanjem doslej pa tribune po večini samevajo. Zakaj je tako, kaj to pomeni za zapuščino tega prvenstva in kakšna bo prihodnost Planice in nordijskega centra? Jelko Gros, vodja nordijskega centra, pravi, da Planico številni enačijo s poleti, zato so tekme na letalnici tako dobro obiskane. Ironično je, da svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju služi kot odskočna deska za prodajo vstopnic za finale svetovnega pokala. Obiskovalcev je te dni malo, prodaja vstopnic za tekme na letalnici pa je rekordna. Slišite lahko tudi, kako se priznani slovenski kuhar Jožef Oseli, ki je ta teden pripravil kosilo norveški skakalni reprezentanci, spomni svojega otroštva na skakalnih smučeh. Ko so gradili skakalnico blizu njegovega
28/02/202333 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Smučina E11: Če bi nam kdo pred tekmo ponudil medaljo, bi jo vzeli

Prva domača medalja na svetovnem prvenstvu v Planici! Slovenija je na mešani ekipni skakalni tekmi drugo leto zapored osvojila medaljo na velikem tekmovanju, polovica ekipe pa je drugačna kot na olimpijskih igrah v Pekingu, kar kaže na širino smučarskih skokov v Sloveniji. Nika Križnar, Timi Zajc, Ema Klinec in Anže Lanišek so torej bronasti. Kako močna konkurenca vpliva na ekipo, kaj je bilo odločilno na tekmi, ki jo je zaznamoval spremenljiv veter, in kako je bilo med tem čakanjem na trenerskem stolpu? Gosta sta pomočnika glavnih trenerjev moške in ženske reprezentance Gašper Vodan in Anže Lavtižar. Govorita tudi o tem, kako sta oba doživela tekme, ko sta morala zaradi odsotnosti Roberta Hrgote oziroma Zorana Zupančiča opravljati vlogo glavnega trenerja. V podkastu Smučina lahko sliš
26/02/202336 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Smučina E10: Žyla z izjemnim skokom odločil vetrovno loterijo

Slovenska reprezentanca je imela visoka pričakovanja pred moško tekmo na srednji skakalnici, a tako kot na ženski se domači tudi na moški preizkušnji kljub odličnim rezultatom v skokih za trening in v kvalifikacijah niso približali najvišjim mestom. Anže Lanišek je bil deveti, Timi Zajc deseti, na vrhu pa Piotr Žyla, ki je z rekordom skakalnice ubranil naslov prvaka. Po prvi seriji je bil trinajsti. Ali je bilo odločilno vreme ali so tekmeci le bolje skočili od Slovencev? V podkastu Smučina lahko slišite še, da številke, ki jih pokaže vetrna izravnava, ne povedo vsega, sploh ko se veter vrtinči, številni skakalci pa so bili na koncu druge serije postavljeni pred dejstvo, da morajo za prevzem vodstva za nekaj metrov izboljšati rekord skakalnice. O tem debatirata pomočnik glavnega trenerja norveške reprezentance Bine Norčič in osrednji reporter smučarskih skokov
25/02/202335 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Smučina E09: Prihodnost kombinacije brez OI nepredstavljiva

V planiškem podkastu je pod drobnogledom šport, ki je znotraj nordijske družine najbolj zapostavljen. To je nordijska kombinacija, ki v Sloveniji caplja za smučarskimi skoki in teki. Slišite lahko, da slovenski kombinatorci nimajo konkurenčne opreme, veliko težav pa imajo pri prehodu iz mladinske v člansko konkurenco. Slovenija je imela dva mladinska svetovna prvaka, ki pa sta bila pozneje daleč od svetovnega vrha. Šport v nekaterih državah nima težav s prepoznavnostjo. Tekme imajo visoko gledanost v Nemčiji, kjer sta bila dva kombinatorca izbrana za športnika leta v tem tisočletju, Petra Majdič pa pravi, da kombinatorce izjemno ceni, saj združujejo dva povsem različna športa. Po drugi strani pa nordijska kombinacija ostaja edini zimski olimpijski šport, v katerem ženske ne tekmujejo, porajajo pa se vprašanja, ali bo leta 2030 kombinacija še vedno del olimpijskih iger. Gost je nekdanji trener slovenskih kombin
24/02/202331 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Smučina E08: Treba si je naliti čistega vina

Uvodna skakalna tekma na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju se ni razpletla po slovenskih željah. Domače tekmovalke se niso približale najboljšim. Nika Križnar je bila enajsta, Nika Prevc in Ema Klinec pa sta bili na robu dvajseterice. Zakaj so slovenske skakalke dlje od vrha kot v prejšnji sezoni? O tem debatira tudi gostja Smučine in prva slovenska zmagovalka na tekmah svetovnega pokala Špela Rogelj. Rogljeva je bila pogosto mediatorka v slovenski reprezentanci, njen vezni člen, znala pa je tudi udariti po mizi, ko je bilo treba. Lani je končala športno pot, zdaj pa nadzoruje opremo na tekmah svetovnega pokala. Slišite lahko, na kaj mora biti še posebej pozorna, ko opravlja preglede. Osrednja radijska reporterja na prvenstvu Dare Rupar in Boštjan Reberšak pa govorita tudi o spodbudnih skokih za trening pred moškimi kv
23/02/202331 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Smučina E07: Vetrna izravnava tako v skokih kot v življenju

Prvi tekmovalni dan Planice 2023 je pod streho. Vse Slovenke so se prebile na skakalno tekmo, gost podkasta Smučina pa je eden od najodgovornejših na tekmah v ženskih skokih. To je pomočnik direktorice tekem svetovnega pokala Miran Tepeš. Dobitnik moštvene olimpijske medalje v Calgaryju je bil med ključnimi akterji pri vpeljavi vetrne izravnave pred več kot desetimi leti. Tedaj je bilo veliko polemik in ugibanj, ali bo ta tehnologija pripomogla k boljšim tekmam. Zdaj si skokov ne predstavljamo brez vetrne izravnave. Tepeš v oddaji razlaga, kako se je tehnologija spremenila in izboljšala v zadnjih letih ter kako različni tipi skokov vplivajo na izravnavo. Z njim se pogovarja tudi osrednji reporter smučarskih skokov na Valu 202 Boštjan Reberšak, voditelj podkasta Luka Petrič pa Tepeša spomni tudi na famozno Planico 2015, ko sta njegov sin Jurij in Peter
22/02/202335 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Smučina E06: Kdo bo navdušil na padalnici?

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju je doma, v Planici. V prihodnjih dveh tednih bo doma tudi na Valu 202. Ob koncu vsakega tekmovalnega dne bo z vami podkast Smučina. Po 19.30 boste lahko slišali, kateri so bili ključni trenutki dneva, katere zgodbe so najbolj navdušile, obenem pa spoznali prvenstvo, športnike in ključne akterje tega tekmovanja. V tokratni oddaji lahko slišite, kdo so osrednji slovenski aduti Planice 2023. Tekmovalke so srednjo skakalnico že preizkusile, jutri jo bodo še moški. Slišite lahko, komu najbolj ustreza ta padalnica, kot ji pravijo nekateri. Na njej so namreč v ospredju skakalci z odličnim odrivom, ne pa tisti, ki dobro letijo. Osrednja radijska reporterja na prvenstvu Boštjan Reberšak in Dare Rupar spregovorita tudi o izboru ekipe. To je bila ena osrednjih zgodb med skakalci na zadnjih olimpijskih igrah, selektor Robert Hrgota pa bo tudi tokra
21/02/202322 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Smučina E05: Bolje odstop kot sedmo mesto

V Franciji in Nemčiji sta končani svetovni prvenstvi v alpskem smučanju in biatlonu. V peti epizodi podkasta Smučina je nekdanja alpska smučarka Špela Pretnar povedala, da se ne čudi, da se čedalje več tekmovalk in tekmovalcev specializira za eno ali največ dve disciplini, saj so ob zgoščenem urniku tekem svetovnega pokala tudi proge vse bolj zahtevne. Pretnarjeva v svoji karieri na svetovnih prvenstvih ni osvojila medalje, je bila pa zelo blizu leta 1999 v Vailu, kjer je bila po prvi slalomski vožnji vodilna. V finalni je odstopila, kar jo je takrat zelo bolelo, danes pa ne obžaluje, da se je takrat v veliki želji po medalji odločila za izrazito napadalen pristop. Menila je namreč, da je bolje tvegati, kot pa da z zmerno vožnjo osvoji sedmo mesto. Zmagovalka šestih tekem svetovnega pokala je govorila o svojih začetkih, ko se je v Sloveniji precej več mladih ukvarjalo z alpskim smučanjem, danes pa je v vlogi svetovalke Andreji Slokar, ki zaradi poškodbe izpušča letošnjo sezono. V podka
19/02/202345 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Smučina E04: Bauer optimistično zre v prihodnost

V četrti epizodi podkasta Smučina je nekdanji biatlonec, zdaj strokovni sodelavec Televizije Slovenija Klemen Bauer povedal, da so po zdravstvenih težavah izkušenih članov slovenske reprezentance na tem prvenstvu v njihove čevlje korektno stopili mlajši predstavniki. Nekateri med temi so dosegli uvrstitve kariere. Bauerja, ki je nastopil na številnih svetovnih prvenstvih in trikrat na olimpijskih igrah, veseli, da je Alex Cisar, ki je blestel v mladinskih vrstah, prebrodil težave in da pod vodstvom novega selektorja Ricca Grossa dobro napreduje, kot tudi vsi preostali v reprezentanci. Do izteka prvenstva v Oberhofu bosta še obe štafetni tekmi, na zadnji dan pa tekmi s skupinskim startom, ki ima prav poseben čar za tekmovalce. Tudi na tej bo po njegovem mnenju sila težko ugnati Norvežana Johannesa Thingnesa Bøja, ki je na tem prvenstvu razred zase. Družbo Bauerju v podkastu Smučina delata reporter Vala 202 Aljaž Golčer in voditelj Marko Polak. <b
16/02/202330 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Smučina E03: Slovenci pripravljeni na tehnične discipline

Nekdanji dolgoletni reprezentančni trener alpskih smučarjev Janez Šmitek je v tretji epizodi podkasta Smučina povedal, da je Ilka Štuhec na svetovnem prvenstvu dobro smučala v smuku, a ni imela sreče z razmerami. Moški smuk je bil paša za oči, dobil pa ga je, po njegovem mnenju, ta hip najboljši smučar na svetu, Švicar Marco Odermatt. Šmitek je na podkorenski strmini zadnje dni opazoval treninge naše reprezentance v tehničnih disciplinah in bil navdušen nad predstavami Žana Kranjca in Ane Bucik. Oba bosta ta konec tedna glavna slovenska aduta na prvenstvu v Franciji. Šmitku v podkastu Smučina družbo delata osrednji smučarski reporter Vala 202 Igor Tominec in voditelj Marko Polak.
12/02/202331 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Andrea Massi tudi o receptu za osvajanje medalj

Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Franciji dogajanje od blizu spremlja tudi Andrea Massi, trener in partner najuspešnejše slovenske smučarke Tine Maze. Po koncu trenerske kariere se je zdaj vrgel v akademske vode in se lotil posebne raziskave o preventivi poškodb v alpskem smučanju.
12/02/202312 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Smučina E02: Če vse zadene, se preostale borijo za drugo mesto

Na Valu 202 februarja podrobno spremljamo svetovna prvenstva v zimskih športih. Po svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Courchevelu in Méribelu se bo na jutrišnji kulturni praznik v Oberhofu začelo še prvenstvo v biatlonu. V drugi epizodi podkasta Smučina sta ob voditelju Marku Polaku radijski reporter Aljaž Golčer in nekdanja tekmovalka, zdaj vodja biatlonskih reprezentanc Tadeja Brankovič. Slišite lahko, kaj pravijo o slovenski reprezentanci, ki je preplet mladosti in izkušenj, da Jakov Fak še lahko meša štrene najboljšim, predvsem pa, da je Anamarija Lampič izjemna pridobitev za slovenski biatlon. Nekdanja smučarska tekačica lahko na odličen strelski dan poseže po vrhu, česar se zavedajo tudi v drugih ekipah, pravi Brankovičeva. Najlepšo priložnost za opaznejšo uvrstitev bo imela v petkovem sprintu. V moški konkurenci v tej zimi izstopajo Norve
07/02/202329 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Največje smučišče na svetu

V teh dneh v francoskih Alpah poteka 47. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, gostita ga dve od skupno treh dolin, ki sestavljajo največje smučišče na svetu. Meribel, Courchevel in Val Thorans so priljubljena točka turistov z vsega sveta. Čeprav precej drago, je smučanje v Savojskih Alpah nepozabna izkušnja.
07/02/20239 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Smučina E01: Ilka in Žan osrednja slovenska aduta

Na Valu 202 bomo v naslednjih tednih podrobno spremljali svetovna prvenstva v zimskih športih. Konec meseca se začne vrhunec na slovenskem snegu, Planica bo prvič gostila svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, jutri pa se bo v Courchevelu in Meribelu začelo 47. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Vaš zvesti radijski spremljevalec med svetovnimi prvenstvi v zimskih športih bo tudi nov podkast Smučina. V prvi oddaji so ob voditelju Marku Polaku radijca Igor Tominec in Marko Cirman ter eden najuspešnejših slovenskih alpskih smučarjev vseh časov Jure Košir. Slišite lahko, kaj pravijo o slovenskih adutih in precej številčni reprezentanci. Na prizoriščih tekem v francoskih Alpah bo nastopilo kar 15 slovenskih tekmovalk in tekmovalcev. Favorita za najvišja mesta sta Ilka Štuhec in Žan Kranjec. V Smučini podrobneje tudi o zvezdnikih prv
05/02/202336 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Cepelin SP23 E07: V rokometu zmaguje (danski) kolektiv

Rokometaši Danske so še tretjič zapored postali svetovni prvaki. V finalu so se Francozom oddolžili za poraz na odločilni tekmi za olimpijski naslov in v Stockholmu zmagali s 34 : 29. Voditelju Klemnu Verliču in reporterju Radia Slovenija Urošu Volku v Cepelinu razloge za novo slavje Dancev pomaga razdelati nekdanji slovenski selektor Boris Denič. Svetovalec slovenske reprezentance spregovori o ozkem seznamu favoritov na velikih tekmovanjih in najboljših posameznikih svetovnega prvenstva. Prav tako pa o sodelovanju s selektorjem Urošem Zormanom, vidnem napredku v slovenski izbrani vrsti in izzivih, ki jo čakajo v prihodnosti.
30/01/202341 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Pred ciljno črto rehabilitacije

Slovenska teniška reprezentanca bo v petek in soboto v Turčiji igrala za preboj v prvo evro-afriško skupino Davisovega pokala. Reprezentanca je pomlajena, v njej za razliko od lanskega leta ni več najboljšega slovenskega igralca zadnjih let Aljaža Bedeneta, se je pa vrnil še eden od štirih Slovencev, ki so bili doslej med najboljših 100 na svetu. Blaž Rola trenutno sicer ni med 1000 na svetovni lestvici, ker je večino lanske sezone izpustil zaradi poškodbe kolena. Če bi šlo vse po prvotnih načrtih, bi Blaž Rola sezono začel v polni pripravljenosti, z zamrznjeno uvrstitvijo, tisto, ki jo je imel pred poškodbo, pa bi igral na turnirjih serije Challenger in se skušal ponovno povzpeti nazaj proti vrhu. Toda včasih stvari ne gredo po zastavljenih načrtih. Poškodba kolena se ni zacelila kot si je želel in upal, zato Ptujčan še vedno dela na tem, da pripravi svoje telo za napore, ki jih mora iz tedna
29/01/20234 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Cepelin SP23 E06: Prvenstvo vrnilo optimizem

Slovenija ni presegla uvrstitve s prejšnjega svetovnega prvenstva, je pa pustila precej boljši vtis kot pred dvema letoma. V Cepelinu lahko slišite, zakaj. Boljšega vzdušja ni zaznati le v športni javnosti, ampak tudi v reprezentanci. Strokovni štab je pozornost namenjal malenkostim, hierarhija se ni porušila, dodeljene vloge so igralci upoštevali, igra je imela rep in glavo. Tako meni tudi gost Sašo Prapotnik, selektor slovenske mladinske reprezentance, ki razmišlja tudi o prihodnosti slovenskega rokometa. Ob nastopih najboljšega slovenskega strelca na prvenstvu in drugega najboljšega strelca lige prvakov v tej sezoni Aleksa Vlaha lahko motivacijo črpajo mladi rokometaši, ki se prebijajo v člansko reprezentanco. Prapotnik pravi, da ni treba vreči puške v koruzo, če do prebliska ne pride v najstniških letih, Vlah je namreč zablestel pri svojih petindvajsetih. Prapotnik se v rokometnem podkastu Vala 202 pridruži radijski trojici, reporterjema na Poljskem Urošu Volku in Marku Pangercu te
23/01/202329 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Cepelin EP23 E05: Se splača igrati brez vratarja?

Konec je sanj o četrtfinalu, a slovenska rokometna reprezentanca bo na Poljskem odigrala še eno odločilno tekmo. Nedeljski dvoboj s Črno goro ni pomemben le v boju za olimpijske kvalifikacije, gost podkasta Cepelin, nekdanji reprezentant in nekoč tudi član strokovnega štaba izbrane vrste Gregor Cvijić trdi, da je za ekipo in dober moštveni duh ključno, da z zmago konča prvenstvo. Ljubljančan pravi, da je Slovenija pustila dober vtis na Poljskem, to pa mora proti Črni gori potrditi. Slišite lahko tudi debato o tem, kaj je bilo odločilno v dvoboju s Španijo, ali se splača igrati brez vratarja ob igralcu manj in tudi kakšna je prihodnost slovenskega rokometa? Je lahko rokometna javnost optimistična ali zaskrbljena? Pred 15, 20 leti so v rokometu, tako kot v košarki in odbojki, iskali zelo visoke, robustne igralce, toda trendi so se spremenili. Igra je vse hitrejša, eksplozivnost in hitrost pa sta zato zdaj pogosto pomembnejši kot centimetri. Gregor Cvijić se je v Cepelinu pridružil report
21/01/202347 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Cepelin SP23 E04: Špance bolje poznamo kot oni nas

Gost aktualne epizode podkasta Cepelin je Tone Tiselj. Nekdanji slovenski selektor brez dlake na jeziku spregovori o svojem nestrinjanju z igranjem brez vratarja in pomanjkljivostih, ki jih vidi v rokometnih pravilih. Rokomet označuje celo za edini šport, pri katerem v zadnji minuti veljajo drugačna pravila kot v prvih 59. Tiselj razmišlja tudi o tem, kako premagati Špance, ki po njegovem mnenju niso tako kakovostni kot nekoč. Ključen adut v odločilni tekmi za preboj v četrtfinale bi bil lahko selektor Uroš Zorman, ki je vrsto let igral v Španiji. Voditelj Klemen Verlič gosti tudi reporterja Vala 202 v Krakovu Uroša Volka.
19/01/202341 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Cepelin SP23 E03: Slovenci znamo igrati rokomet, Francozi ga znajo bolje

Slovenija je naredila preveč napak, da bi presenetila olimpijske prvake. Bila je blizu, a vseskozi korak za Francijo, ki ji je zadala prvi poraz svetovnega prvenstva. Gost je nekdanji slovenski reprezentant, zdaj pa selektor Avstrije Aleš Pajovič, ki je že kot igralec vedel, da bo Uroš Zorman nekoč sedel na klopi slovenske izbrane vrste. Tema pogovora je tudi najboljši slovenski strelec Aleks Vlah, ki se je na svojem prvem velikem tekmovanju izoblikoval v enega ključnih členov slovenskega napada. Sogovornik voditelja Klemna Verliča je tudi reporter Vala 202 na Poljskem Uroš Volk.
16/01/202357 minutes
Episode Artwork

Cepelin SP23 E02: Res jih je bilo užitek gledati

Visoka slovenska zmaga proti Poljski na svetovnem prvenstvu v rokometu je navdušila tudi sodelujoče v drugi epizodi podkasta Cepelin. Slovenija je Poljsko presenetila z neobičajnimi taktičnimi zamislimi. Tudi z igro petih proti petim ob igralcu več. Z dolgo klopjo so Slovenci opozorilo poslali tudi Francozom. Gost je dolgoletni član Velenja in nekdanji člana moštva Wisla Plock Luka Dobelšek. Izpostavlja izjemen slovenski moštveni duh in pomembno vlogo Boruta Mačkovška v obrambi. Sogovornik voditelja Klemna Verliča je tudi reporter Vala 202 na Poljskem Uroš Volk.
15/01/202333 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Cepelin SP23 E01: Temelj postavljen, zdaj bo šlo zares

V prvi epizodi rokometnega podkasta Cepelin, ki ga ustvarjamo v času svetovnega prvenstva, lahko slišite, kako je Slovenija zanesljivo zmagala proti Savdski Arabiji. S tem si je odprla vrata v drugi del tekmovanja. Podrobneje tudi o poškodbah, ki pestijo izbrano vrsto, pa tudi o rokometu na Bližjem vzhodu. Razmere tam dobro pozna nekdanji selektor Irana, Bahrajna in Katarja Borut Maček, gost uvodne epizode. Zdajšnji vodja strokovnega štaba Ribnice pravi, da na Bližnjem vzhodu hitro menjajo selektorje, pogosto pa je bil precej več kot samo trener, saj je moral velikokrat sam organizirati tudi prevoze svojih ekip. Sogovornik voditelja Klemna Verliča je tudi reporter Vala 202 na Poljskem Uroš Volk.
13/01/202330 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Mikaela Shiffrin na Zlati Lisici spisala zgodovino

Ameriška smučarka Mikaela Shiffrin je v Kranjski Gori zmagala na veleslalomu 59. Zlate lisice in z 82. zmago v svetovnem pokalu izenačila rekord še ene izjemne Američanke Lindsey Vonn. Do ženskega rekorda jo tako loči le še zmaga, do absolutne krone v lasti Ingemarja Stenmarka pa še štiri. Z dobro razpoloženo Američanko se je v Podkorenu pogovarjal Marko Polak. 27 - letnica pravi, da o takšnih rekordih ni niti sanjala, osredotoča pa se le na naslednjo tekmo in svoje smučanje, kar vodi do tako vrhunskih rezultatov.
08/01/20237 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Šport v letu 2022

Iztekajoče se leto je še eno tistih, ki se nam bo vtisnilo v športni spomin. Na začetku smo uživali v olimpijskih igrah v Pekingu, na koncu v svetovnem nogometnem prvenstvu, vmes pa vnovič kopica izjemnih slovenskih dosežkov.
25/12/20221 hour 9 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Anže Lanišek v Engelbergu do novih stopničk

David Kubacki se je na drugi tekmi smučarjev skakalcev v Engelbergu oddolžil Anžetu Lanišku za sobotni poraz. S četrto zmago v sezoni se je še utrdil v skupnem vodstvu. Lanišek se je s šestega mesta po prvi seriji zavihtel na tretje. Kubacki si je pot do zmage tlakoval s prvim skokom dolgim 141,5 m, po katerem je imel 6,7 naskoka pred Manuelom Fettnerjem in 7,3 pred Piotrom Zylo. Sobotni zmagovalec Lanišek je bil šesti (135 m). Za vodilnim je zaostajal 11,9 točke. V finalu je Lanišek izzval tekmece z daljavo dneva – 142 m. Za njim so po vrsti zaostali Halvor Egner Granerud, Stefan Kraft in Zyla. Fettner je skočil 138 metrov in Laniška prehitel za 3,5 točke. Pri 37 letih je tako prišel do uspeha kariere. Kubacki je pristal pri 135,5 metra, kar je zadostovalo za novo zmago. Prednost pred Avstrijcem je bila 3,2 točke.
18/12/20223 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Posvečanje slalomu se je obrestovalo

Najboljši slovenski deskar na snegu Tim Mastnak je na uvodni posamični tekmi sezone svetovnega pokala zasedel drugo mesto na preizkušnji paralelnega slaloma v nemškem Winterbergu. Olimpijski podprvak v paralelnem veleslalomu je prvič v karieri na zmagovalni oder stopil še v slalomski preizkušnji in dokazal, da se je posvečanje tej disciplini obrestovalo. V izločilnih bojih je nastopila tudi bronasta iz Pekinga Gloria Kotnik, a je po napaki odstopila in izpadla v četrtfinalu ter osvojila 8. mesto.
11/12/20227 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Ljubljana je gostila predstavnike Mednarodne avtomobilistične zveze

Ljubljano je ta teden obiskal predsednik ene najpomembnejših športnih zvez – Mohammed Ben Sulayem, ki je od lani predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze FIA. Čeprav Slovenija v avtomobilističnem svetu ne kotira tako visoko kot v nekaterih drugih športih, je Ljubljana že drugič v mesecu dni gostila pomemben sestanek FIE in očitno postala zanimiva destinacija za funkcionarje ene najbogatejših zvez. Mohammed Bin Sulayem prihaja iz Združenih arabskih Emiratov, je nekdanji dirkač v reliju, ki je pozneje prevzel različne funkcije v FII, znan pa je tudi kot idejni oče dirke formule 1 v Abu Dabiju. O tem, kako se spominja svojega nastopa na reliju Saturnus, zakaj je FIA letos na zemljevidu našla Ljubljano in ali je slovenski kolesar v dresu Emiratov Tadej Pogačar kaj zamajal hierarhijo športov v tej zalivski državi.
16/11/202214 minutes
Episode Artwork

Uspehov Mateje Svet se spomni še ogromno športnih navdušencev

Eden največjih misterijev slovenskega športa ostaja zgodnji konec kariere legendarne slovenske smučarke Mateje Svet. Zakaj se je še rosno mlada odločila postaviti smuči v kot? Samo do svojega 21. leta je smučala in v kratki karieri kljub temu osvojila šest medalj na velikih tekmovanjih, sedem zmag v svetovnem pokalu in mali kristalni globus v veleslalomu. Zadnjih 32 let se smučarski navdušenci sprašujejo, kaj bi bilo, če bi bilo. Koliko teh lovorik bi se nabralo, če bi njena kariera potekala normalno tja do recimo 30. leta, ko se upokoji večina smučark? Na to vprašanje seveda nikoli ne bomo dobili odgovora, se je pa lovorik kot omenjeno tudi do 21. leta nabralo cel kup in ta teden jih je legendarna slovenska smučarka iz domače vitrine preselila v Tržiški muzej, ki ima poleg ostalih oddelkov tudi precej smučarskega pridiha. Pred štirimi leti je muzeju svoje lovorike in dele opreme podaril že Bojan Križaj, zdaj ko se je z enako potezo pridružila še Mateja Svet, je pomen razstave ogromno
13/11/202213 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Svetovno prvenstvo v nogometu skozi številke

Pogled proti prihajajočemu svetovnemu prvenstvu nadaljujemo s pregledom rekordov najbolj prestižnega nogometnega tekmovanja na svetu. Vas zanima, kdo je na Mundialih doslej odigral največ minut? Kdo je na eni tekmi zbral največ obramb? Ali pa katera reprezentanca bo v Katarju na svetovnem prvenstvu igrala prvič po kar 64 letih?
12/11/20223 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Katar na poti do zvezdništva

Čez natanko 14 dni se bo v Kátarju začelo svetovno prvenstvo v nogometu. Poleg olimpijskih iger največji športni dogodek na svetu bo tudi letos - navkljub pozno jesenskemu terminu - pred male ekrane privabil milijarde nogometnih navdušencev. Veliko jih bo odšlo tudi v državo ob Perzijskem zalivu, kjer bodo na delu videli mojstre nogometne igre. Vsako svetovno prvenstvo ponudi najboljšim igralcem na svetu možnost za osvojitev najbolj čislane lovorike, mlajšim pa oder za dokazovanje. V preteklosti so slednje izkoristili številni mladeniči, ki so pozneje zablesteli na najvišji ravni. Kdo od njih pa bi lahko nase opozoril letos? O tem v naslednjem prispevku pred začetkom munidala v Kátarju razmišlja Marko Cirman.
06/11/20228 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Ženske v športu

V tednih pred začetkom domačega evropskega prvenstva v rokometu za ženske, ki ga bosta od 4. do 20. novembra poleg Slovenije gostili še Črna gora in Severna Makedonija, smo na Valu 202 predstavili štiri slovenske športnice, ki v ekipnih športih doma in po svetu pišejo mnoge uspešne zgodbe. Vsaka sogovornica je skozi osebne pogovore predstavila svojo športno pot, izpostavila cilje, ki jih ima, ali jih je v karieri imela, med drugim pa delila tudi razmišljanja o dojemanju žensk v športu in primerjavah ter razlikah z moškimi. V današnji oddaji se posvečamo prav temu – položaju vrhunskih športnic v, tudi danes, pretežno moškem svetu. S športnicami in strokovnjaki, ki že vrsto let delujejo na različnih področjih v športu, se je pogovarjala Nina Smole.
03/11/202213 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Ana Gros

V petek se v Sloveniji začenja evropsko prvenstvo v rokometu za ženske. Gre za največje tekmovanje pri nas za športnice v ekipnih športih, v luči tega smo v zadnjih štirih tednih na Valu 202 pripravili pogovore s štirimi slovenskimi športnicami, ki so doma in po svetu del številnih uspešnih zgodb. Oddaje so prepletene z osebnimi zgodbami in širšim pogledom na vlogo žensk v športu, po nogometu, odbojki in košarki pa se danes – kot se spodobi – posvečamo rokometu. Za konec smo prihranili najbolj aktualno gostjo, ki je v zadnjem času eno največkrat omenjenih imen v naših športnih prispevkih – z razlogom, je namreč kapetanka slovenske rokometne reprezentance. Ana Gros je že vrsto let članica domače izbrane vrste, v letošnji klubski sezoni pa se je po desetih letih vrnila na Madžarsko, kjer bo s soigralkami v Györu poskušala osvojiti tako želeno ligo prvakinj. V pogovoru več o pričakovanjih pred začetkom prvenstva, začetkih kariere in razlikah med moškimi in ženskami v svetu rokometa.
02/11/20229 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Teja Oblak

V luči prihajajočega evropskega prvenstva v rokometu za ženske, ki ga bo od 4. do 20. novembra gostila Slovenija, na Valu 202 predstavljamo vrhunske slovenske športnice, ki so v ekipnih športih doma in po svetu del številnih uspešnih zgodb. Oddaje so prepletene z osebnimi zgodbami in širšim pogledom na problematiko neenakosti med spoloma v športu. Tokratna gostja je košarkarica Teja Oblak. Slovenska reprezentantka zadnje štiri sezone igra pri čeških prvakinjah v Pragi, kjer jo v naslednjem tednu čaka nova sezona v evroligi. Bomo pa, tako kot rokometašice, tudi košarkarice lahko spremljali na domačem prvenstvu, junija prihodnje leto bo Slovenija gostila evropsko prvenstvo. 31-letnica se je v pogovoru z Nino Smole razgovorila o vzdušju in načrtih v reprezentanci ter željah v klubu. Predstavi tudi svoj pogled na večkrat sporna prizadevanja za večjo prepoznavnost ženske košarke, podrobneje pa spregovori tudi o primerjavah z bratom Janom. <
26/10/202244 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Teja Oblak

Še točno devet dni nas loči do začetka domačega evropskega prvenstva za rokometašice. V zadnjih tednih se na Valu 202 v okviru tekmovanja posvečamo ženskim kolektivnim športom. Naše gostje so vrhunske slovenske športnice, ki so doma in po svetu del številnih uspešnih zgodb. Oddaje so prepletene z osebnimi zgodbami in širšim pogledom na problematiko neenakosti med spoloma v športu. Po nogometu in odbojki danes nadaljujemo z enim najpriljubljenejših športov pri nas v zadnjih letih – košarko. Tokratna sogovornica je Teja Oblak, slovenska reprezentantka, ki zadnje štiri sezone igra pri čeških prvakinjah v Pragi. V delu pogovora, ki mu bomo prisluhnili, 31-letnica predstavi svoj pogled na večkrat sporna prizadevanja za večjo prepoznavnost ženske košarke, podrobneje pa tudi o primerjavah z bratom Janom.
26/10/202211 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Blagovne znamke v športu

Minuli konec tedna se je v Avstriji začel svetovni pokal v alpskem smučanju. Zgodnji začetek je veliko bolj kot tekmovalcem po godu smučarski industriji in smučarskim središčem. Ti si namreč želijo, da prodaja opreme in turističnih kapacitet steče čim bolj zgodaj. Po koncu korona krize naj bi v prihajajoči zimi smučanje po napovedih proizvajalcev spet doživelo pravi razcvet.
25/10/202215 minutes 32 seconds
Episode Artwork

26. Ljubljanski maraton

V prestolnici je bil na sporedu 26. maraton, naša ekipa pa je vse skupaj pospremila s terenskim studiom na Kongresnem trgu. Zmagovalca sta bila Etiopijec Abraha in Etiopijka Yirga. Med Slovenci sta bila najboljša Rok Puhar in Katja Martinšek.
23/10/20226 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Tina Lipicer Samec

Slovenija bo v novembru gostila evropsko prvenstvo v rokometu za ženske. V luči največjega tekmovanja pri nas za športnice v igrah z žogo, se na Valu 202, medtem ko nestrpno odštevamo do začetka prvenstva, posvečamo ženskim kolektivnim športom. V pogovorih z vrhunskimi športnicami preverjamo odnos družbe do žensk v športu, osvetljujemo razlike med spoloma in opozarjamo na neenakopraven položaj športnic. Tokratna gostja je nekdanja odbojkarica Tina Lipicer Samec. Slovenska moška reprezentanca v zadnjih letih skrbi za pravo odbojkarsko evforijo pri nas, ženska ekipa se je po preteklih neuspehih letos tretjič v zgodovini uvrstila na evropsko prvenstvo. S 43-letno Primorko smo se pogovarjali tudi o izzivih domače reprezentance, predvsem pa o življenju vrhunske športnice, razlikah med moško in žensko odbojko in pritisku ustvarjanja družine v času kariere. Tina je večji del kariere preživela v tujini, igrala v Italiji, na Poljskem, Češkem, v Rusiji, Azerbajdžanu in Franciji, kjer je tudi do
20/10/202250 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Tina Lipicer Samec

Slovenija bo v novembru gostila evropsko prvenstvo v rokometu za ženske. V luči največjega tekmovanja pri nas za športnice v igrah z žogo, se na Valu 202, medtem ko nestrpno odštevamo do začetka prvenstva, posvečamo ženskim kolektivnim športom. V pogovorih z vrhunskimi športnicami preverjamo odnos družbe do žensk v športu, osvetljujemo razlike med spoloma in opozarjamo na neenakopraven položaj športnic. Tokratna gostja je nekdanja odbojkarica Tina Lipicer Samec. Slovenska moška reprezentanca v zadnjih letih skrbi za pravo odbojkarsko evforijo pri nas, ženska ekipa se je po preteklih neuspehih letos tretjič v zgodovini uvrstila na evropsko prvenstvo. S 43-letno Primorko smo se pogovarjali tudi o izzivih domače reprezentance, predvsem pa o življenju vrhunske športnice, razlikah med moško in žensko odbojko in pritisku ustvarjanja družine v času kariere. Tina je večji del kariere preživela v tujini, igrala v Italiji, na P
20/10/202250 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Tek je enostavno koristen

Čas je za zadnjo v seriji jesenskih oddaj o rekreaciji, ki smo jo tokrat posvetili pripravam na Ljubljanski maraton. Ta bo v tem koncu tedna že 26-ič napolnil ljubljanske ulice, sobota je tradicionalno namenjena mlajši populaciji, v nedeljo pa skupno število prijavljenih tekačev in tekačic presega nekaj več kot 10.000. V središču Ljubljane bo dogajanje spremljala tudi naša radijska ekipa. Za ogrevanje pred maratonom sta se Jure Jeromen in Nina Smole pridružila skupini tekačev, ki redno vadi pod vodstvom Urbana Praprotnika. Ekipa začetnikov zaenkrat še ne razmišlja o udeležbi na maratonu, udeleženci trenutno zgolj uživajo v odkrivanju svojih tekaških sposobnosti. Preverimo, kako izgleda njihov trening. e
20/10/202212 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Toni Vodišek je svetovni prvak

Koprčan Toni Vodišek je na svetovnem prvenstvu v kajtanju v Cagliariju na Sardiniji osvojil naslov svetovnega prvaka za najboljši dosežek v karieri v disciplini olimpijskih iger 2024. "Super je bilo, hitro sem startal v zadnjem plovu, a nisem bil prepričan, ali nisem prezgodaj začel, a so mi povedali, da je bilo vse O. K. Vesel sem, da sem dobil danes drugo regato finala. Potem pa sem skoraj poletel na luno, tako vesel sem bil. Na tem SP-ju sem nanizal praktično le dve prva ali druga mesta, ob dveh nedokončanih regatah. Pihalo je med sedmimi in 30 vozli na tem SP-ju, v vseh pogojih sem bil dober. Zame pa je bilo pomembno, da sem opravil čim boljše vožnje in da sem bil umirjen do konca. Težave imam s kolenom, ampak ker lahko hodim, verjetno ni nič težjega. Olimpijske sanje ostajajo do konca in se že veselim OI." - Toni Vodišek
16/10/20228 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Rekreacija: Priprave na 26. Ljubljanski maraton

Dober teden pred začetkom Ljubljanskega maratona bomo v tretji oddaji o rekreaciji gostili prav posebnega tekača. Marko Roblek je namreč prav vsako leto do zdaj na različnih razdaljah tekel na maratonu po naši prestolnici in tudi za letošnjega je že pripravljen. Športna rekreacija je v tem mesecu posvečena Ljubljanskemu maratonu. Nina Smole in Jure Jeromen sta v tretjo oddajo povabila prav posebnega gosta, ki je že 26 let del največje tekaške prireditve pri nas. V oddaji se bomo vrnili v zgodovino, naredili primerjavo s tujino, izvedeli pa tudi, kdo je tista skupina tekačev, ki vsako leto našemljena teče po ljubljanskih ulicah.
13/10/202210 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Nogometni biser iz Radeč

Salzburg, za katerega igra Benjamin Šeško, zaseda drugo mesto v svoji skupine v ligi prvakov. V Zagrebu je ekipa osvojila točko, 19-letni Radečan pa je stopil pred mikrofon Vala 202 in odkrito spregovoril o delih svoje igre, ki jih želi izboljšati, o nestrpnem čakanju na prvi gol v največjem klubskem tekmovanju in o slovenski reprezentanci. Salzburg ostaja v igri za preboj v izločilne boje lige prvakov. Avstrijskim prvakom je to lani prvič uspelo, po štirih krogih skupinskega dela pa letos ostajajo neporaženi. Chelsea jih je sicer po zmagi v Milanu prehitel, Angleži pa čez dva tedna gostujejo v Avstriji, v dvoboju, ki bi lahko odločil o zmagovalcu skupine. Drugo mesto v skupini zaseda pobrateni Leipzig, ki se je z drugo zaporedno zmago nad Celticom vrnil v igro za napredovanje v osmino finala lige prvakov. Klub Kevina Kampla je zdaj drugi na lestvici, štiri točke za vodilnim Realom iz Madrida.
12/10/20224 minutes 27 seconds
Episode Artwork

"Ženski nogomet je hitri vlak, ki se ga ne da ustaviti."

Do začetka domačega ženskega evropskega rokometnega prvenstva je še nekaj več kot tri tedne. V luči največjega tekmovanja za športnice v igrah z žogo pri nas, se bomo do njegovega začetka na Valu 202 bolj posvetili ženskim slovenskim kolektivom, tokrat z nogometašico Dominiko Čonč. V pogovorih z uspešnimi slovenskimi športnicami bomo osvetlili razlike med spoloma in opozorili na večkrat neenakopraven položaj žensk v športu. Ta je morda še najbolj očiten v nogometu, kljub temu, da ženski nogomet velja za najhitreje rastoče nogometno področje. Danes težko verjamemo, da je bilo igranje nogometa za ženske ponekod po Evropi celo prepovedano vse tja do sedemdesetih let prejšnjega stoletja. 50 let kasneje so zrasle prve prave poklicne lige, vse več ljubiteljev športa obiskuje stadione, več kot milijarda ljudi si je preko televizijskih ekranov ogledala zadnje svetovno prvenstvo. Kje je Slovenija? Ligaško še na zelo nizki ravni, reprezenta
12/10/202239 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Cilj je biti iz tekme v tekmo boljši

Po skoraj dveh desetletjih rednega igranja v Evroligi, je Olimpija že desetletje brez Evrolige. Pred seboj ima osmo sezono Evropskega pokala, vmes je bila dve leti tudi v Fibini ligi prvakov. Na trenutke ni bila konkurenčna tudi v teh dveh tekmovanjih, v zadnjih letih pa se spogleduje z zgornjim delom evropskih tekmovanj. Lani je ljubljansko moštvo po odličnem drugem delu sezone prišlo do četrtfinala Evropskega pokala. Košarkarska klubska tekmovanja so v novi sezoni že v polnem zagonu, Olimpija bo Evropski pokal odprla v Stožicah proti Bursasporju.
09/10/20225 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Rekreacija: Spreminjanje tekaške opreme skozi čas

V drugem delu nove sezone oddaje Rekreacija se posvečamo pripravam na Ljubljanski maraton, v današnji oddaji pa se bomo posvetili opremi. Jure Jeromen in Nina Smole sta raziskovala, kako so se oblačila in obutev spreminjala skozi čas ter v kakšno pomoč pri teku in vsakdanjem življenju so nam lahko tehnični pripomočki.
06/10/202210 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Ilka Štuhec dela, kar ima najraje

S poletnih priprav v Južni Ameriki se je ta teden vrnila še zadnja od slovenskega zastopstva na južni polobli – dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec. 31-letna Mariborčanka se je po zadnji zimi, po tri leta dolgem trendu upadanja rezultatov, znašla v dilemi – ali končati kariero ali narediti nekaj korenitih sprememb in se podati novim izzivom naproti. Odločila se je, da zamenja trenerja in opremljevalca smuči ter začne novo, zadnje poglavje svoje kariere.
02/10/20226 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Rekreacija: Mladi in tek

V naš program se znova vračajo oddaje o rekreaciji, v naslednjih štirih tednih se bomo posvetili teku. Čez nekaj več kot tri tedne se bodo namreč na Ljubljanskem maratonu že šestindvajsetič merili domači in tuji tekači. V prvi oddaji pred mikrofon vabimo mlade tekače iz OŠ Gorje. Ura športa je hitro minila, za to pa ima največ zaslug učitelj Nenad Pilipovič, ki mlade na različne načine spodbuja h gibanju.
29/09/202211 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Slovo je bilo izjemno čustveno, a tudi izjemno veselo

Kot tolikokrat v karieri Rogerju Federerju tudi ob koncu svoje fenomenalne poti ni uspelo zadržati svojih čustev. Poskusil je, a je planil v jok, ko se je objel s svojo ekipo, pa tudi po tem, ko je odgovarjal na vprašanja o svoji družini, o tistih, ki so mu stali ob strani in mu omogočili, da je postal eden največjih, za številne tudi največji vseh časov. Federerja smo največkrat tako čustvenega videli po njegovih največjih uspehih, redkeje pa po grenkih porazih. Eden takšnih je bil leta 2010, ko ga je v finalu Avstralije premagal njegov partner v zadnjem dvoboju Rafael Nadal.
25/09/20224 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Dan slovenskega športa: V čevljih zmagovalcev

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije je na ogled razstava z naslovom "V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki". Na razstavi, ki si jo lahko ogledate vse do aprila, so z opisi svojih dosežkov predstavljeni uspešni slovenski športniki in športnice. Razstavna pripoved je dopolnjena s predmeti in rekviziti, ki so jih darovali posamezni športni junaki in ekipe. Številni interaktivni elementi pa obiskovalcem ponudijo možnost, da tudi sami stopijo v čevlje zmagovalcev.
23/09/20228 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E13: Medalje osvojili najboljši trenerji Eurobasketa

V zadnji epizodi prve sezone podkasta Na prvo žogo, namenjenega spremljanju svetovnega prvenstva v odbojki in evropskega v košarki, zaokrožujemo košarkarski turnir v Berlinu. Nekdanji selektor Zmago Sagadin je izpostavil, da sta agresivnost in poslušnost B reprezentanco Španije, popeljali do naslova prvaka. S nekdanjim kolegom na čelu slovenske reprezentance in strokovnim komentatorjem Vala 202 Borisom Zrinskim, sta izpostavila, da so kolajne osvojili najboljši trenerji. Zmago Sagadin je izpostavil, da je Slovenija premagala samo sebe s preveč napadalno usmerjeno košarko. V prihodnje oba selektorja vidita prednost reprezentanc, ki bodo pravočasno vključevale mlade, dokazovanja željne igralce. Franci Pavšer je ob tem izpostavil vloge mlajših slovenskih igralcev. Pred prvenstvom smo pričakovali eno najkakovostnejših tekmovanj s številnimi super zvezdniki tega športa, dobili zelo povprečen zaključek in izpad vseh zvezdnikov že pred bojem za kolajne. Zmaguje torej kolektiv in ne posameznik
18/09/202240 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Katarina Srebotnik - Uradno slovo najboljše slovenske teniške igralke

Današnji dan v Portorožu, ki je že cel teden v znamenju tenisa, si bomo zapomnili tudi kot dan uradnega slovesa najboljše slovenske teniške igralke od osamosvojitve naprej, Katarine Srebotnik. Danes 41-letna sveža upokojenka, zadnji uradni dvoboj je sicer odigrala pred skoraj dvema letoma, je bila 7. avgusta 2006 20. igralka sveta, pet let kasneje je bila najboljša na svetu v konkurenci dvojic. Poškodbi rame in ahilove tetive sta ji onemogočili, da bi med posameznicami morda storila še korak višje, zato se je v zadnjih letih kariere povsem osredotočila na igro dvojic. V omenjeni konkurenci ima kat 37 zmag, osvojila je tudi Wimbledon, v posamezni konkurenci je osvojila 4 turnirje serije WTA, na turnirjih velike četverice je v osmini finala zaigrala dvakrat na Rolland Garrosu in enkrat na OP ZDA. Z izjemo Wimbledona je osvojila vse tri turnirje velike četverice v konkurenci mešanih dvojic, kot je ugotovil kolega Luka Petrič pa je Katarina Srebotnik prva in do zdaj še vedno edina igralka,
18/09/20227 minutes 1 second
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E12: Plan B (načrt, ki ga ni bilo)

Šok v Berlinu. Slovenski košarkarji evropsko prvenstvo zapuščajo po četrtfinalu. Navijači ostajajo brez vikend paketa v Nemški prestolnici, košarkarji brez potrditve da sodijo med najboljša evropska moštva. V Berlinu sta tekmo spremljala Franci Pavšer in Boris Zrinski, ki sta ob voditelju Urošu Volku ugotavljala, da se Slovenija psihološko ni znala otresti vloge favorita, taktično ni bila pripravljena na prilagoditve tekmecem, z manjšo rotacijo igralcev je bila na koncu odločilna tudi fizična pripravljenost. Nekdanji slovenski selektor Boris Zrinski je poudaril, da je težko s prstom pokazati na krivca, da pa vloge niso bile razdeljene, obramba in napad pa v prerezu tekmecev s katerimi je igrala Slovenija zelo enostavna brez različnih variacij, ki so se jih posluževali tekmeci. Franci Pavšer se je spomnil energije moštva iz pred petih let in tudi z lanskih olimpijskih iger, ter poudaril, da je bilo tokrat moč čutiti negotovost že pred prvenstvom na zelo pomembni kvalifikacijski tekmi za
15/09/202229 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E11: Konec svetovnega prvenstva, začetek olimpijskih sanj

Slovenski odbojkarji so letošnje svetovno prvenstvo končali na četrtem mestu, v Katovicah so po medli igri v napadu izgubili proti Brazilcem, ki so osvojili bronasto medaljo. Strokovni komentator Sebastijan Škorc poudarja, da so reprezentanti razočarani, a bodo hitro ugotovili, da jim je uspel izjemen rezultat. Zadnje desetletje se je slovenska odbojka dvignila na raven najboljših, uspel ji je velik preskok do priključka reprezentancam, kot so Italija, Poljska in Brazilija, prvih treh na letošnjem prvenstvu. Kapetan Tine Urnaut poudarja, da Sloveniji za večje dosežke zmanjka kakovosti, saj ta dolgoročno ne laže. Igralci najboljših treh reprezentanc prvenstva imajo zaradi močnih državnih lig in odbojkarske tradicije veliko položeno že v zibelko. Nabor slovenskih mladeničev je veliko manjši kot tisti svetovnih prvakov Italijanov, a reprezentanti so po tekmi zagotavljali, da zlata generacija skupaj ostaja vsaj še do olimpijskih iger v Parizu. Mladi odbojkarji bodo po Škorčevih besedah pom
12/09/202247 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E10: Pot domov je lažja z medaljo

Slovenska odbojkarska reprezentanca po porazu z Italijo ostaja brez zmage nad višje postavljeno reprezentanco na svetovni lestvici. V svežem podkastu se Urošu Volku, Anji Hlača Ferjančič in Franciju Pavšerju pridruži pomočnik trenerja ženske odbojkarske reprezentance ZDA Luka Slabe, ki poudarja, da so bili Slovenci preprosto nadigrani in nerazpoloženi, Italija pa ni podarjala točk. Verjame, da bodo reprezentanti našli naboj za tekmo z Brazilijo, tako dolgotrajno zmagovanje na visoki ravni pa je ena najtežjih stvari v športu. V podkastu je govora o pomembnosti postavljanja ciljev, ki so ključni za osredotočenost in motivacijo. Visoke cilje ima tudi slovenska košarkarska reprezentanca, ki si je z zmago nad Belgijo v Berlinu zagotovila pot v četrtfinale. Naslov evropskih prvakov bo še težje ubraniti, ker si vsi želijo slovenskega skalpa. Po dobri predstavi Mikea Tobeya razmišljamo o polemikah okoli naturaliziranja tujih košarkarjev, saj procesi pridobivanja potnih listov niso enaki, kar p
11/09/202233 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E09: Športna evforija se seli v Berlin in Katovice

Sreda za športne sladokusce z zmago slovenskih košarkarjev nad Francijo za prvo mesto v skupini, ogledali so si jo tudi odbojkarji ob počitku pred tekmo z Ukrajino, ki je slovenski reprezentanci v polnih Stožicah prinesla enega največjih uspehov slovenskega kolektivnega športa, uvrstitev v polfinale. Gost v oddaji je bil pomočnik slovenskega odbojkarskega selektorja Zoran Kedačič, ki je razkril, kako z navdušenjem odbojkarji spremljajo košarkarske podvige in kako težko je bilo igrati tekmo z Ukrajino, ki je bila skromnejši tekmec samo na papirju. Nekdanji košarkarski selektor Boris Zrinski je vlogo Roka Možiča povezal s prvimi koraki Gorana Dragića pred desetletjem v košarkarski reprezentanci. Anja Hlača Ferjančič in Franci Pavšer sta delila reporterska doživetja ob analizi tekem, ki vlivajo optimizem za nadaljevanje športne evforije. Voditelj oddaje Uroš Volk s sogovorniki ugotavlja še, ali imajo odbojkarji svojega Luko Dončića. </bod
08/09/202235 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E08: Znova prava Slovenija

V novi epizodi oddaje Na prvo žogo je gost nekdanji košarkarski reprezentant Goran Jagodnik z izkušnjami iz preteklosti skušal povzeti kaj se je dogajalo v garderobi po tekmi z Bosno in Hercegovino. Pravi, da zanesljivo ni bilo nežnih bodrilnih besed, da se je že na naslednji tekmi z domačini videlo, da so vloge vnovič razdeljene in so se igralci pogovorili po moško. Je to že prava Slovenija? Je ena dobra predstava po opomniku dovolj, ali bo še potrebno poteptati žerjavico že na naslednji tekmi s Francijo. Košarkarski reporter Franci Pavšer razlaga odzive vodstva reprezentance, v oddaji pa se posvetimo tudi zadnji odbojkarski tekmi svetovnega prvenstva v Stožicah. Pred selitvijo v Katowice je odbojkarski reporter Boštjan Reberšak izpostavil, da so na strani slovenskih reprezentantov izkušnje. Vsi skupaj z voditeljem Urošem Volkom pa ugotavljajo, da so Stožice lahko dvorana peklenskega vzdušja, ki ga pričakujemo za konec enega največjih tekmovanj v Sloveniji. <h
07/09/202229 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E07: Se bodo vroče glave pravočasno ohladile?

Sveža epizoda oddaje Na prvo žogo se ukvarja z odnosi v reprezentancah. V košarkarski bolj kot poraz z Bosno in Hercegovino skrbijo odzivi in reakcije na in ob igrišču. Včasih je potrebno oprati umazano perilo, gost oddaje Boris Zrinski pa se s sogovornikoma odbojkarskim in košarkarskim reporterjem Boštjanom Reberšakom in Markom Polakom sprašuje, kdo bo perilo zlikal. Po besedah nekdanjega slovenskega selektorja si večjo grajo kot strokovno vodstvo, ki smo ga vzeli v prerez zaslužijo igralci, ki si bodo morali naliti čistega vina. V oddaji, ki jo povezuje Uroš Volk, še o hierarhiji o kateri govori tudi aktualni nedeljski gost Vala 202 Bogdan Tanjevič, kopiranju vzorcev vodenja nekdanjega selektorja Igorja Kokoškova in pričakovanju tekmeca slovenskih odbojkarjev v četrtfinalu svetovnega prvenstva. Odbojkarji so že preskočili prvi krog izločilnih bojev, v sredo pa bodo igrali za ponovitev največjih uspehov slovenskih kolektivnih športov na svetovni sceni. Doslej so bili v polfinalu roko
05/09/202242 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E06: Statistika bikini ali nepogrešljiv del sodobnega kolektivnega športa?

Nova epizoda oddaje Na prvo žogo ponuja vpogled v drobovje taktične priprave košarkarskih in odbojkarskih moštev. Dolgoletni statistik najboljšega slovenskega odbojkarskega kluba ACH Volley in uradni statistik tekem svetovnega prvenstva v Stožicah Mitja Torkar razlaga, da je odbojka šahiranje in preigravanje ponovljivih akcij, medem ko je pri košarki več kreativnosti in izbire pri zaključevanju vnaprej predvidenih potez. Kakšna je ocena slovenskih predstav v prvi polovici svetovnega odbojkarskega prvenstva in kakšna ocena prvih tekem košarkarjev? Z Jernejem Valentinčičem ter radijskimi reporterji Francijem Pavšerjem, Anjo Hlača Ferjančič in Boštjanom Reberšakom ugotavljamo, da statistika ni bikini. Saj v sodobnem športu več pokaže kot zakrije, predvsem pa s sodobno tehnologijo in pripomočki, v kombinaciji z domišljijo, omogoča preverjanje širokega spektra informacij. Najboljši trenerji in analitiki so tisti, ki znajo izluščiti bistvo, še dodaja ekipa tokratne oddaje, saj je nemogoče, d
04/09/202230 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E05: Dominantni branilci zmagujejo v sodobni košarki

V oddaji Na prvo žogo menjava v prvi postavi. Igralec tekme pa Zmago Sagadin, ki izpostavlja, da so v sodobni košarki osrednji igralci dominantni branilci. Slovenija je z nižjimi košarkarji taktično nadigrala Litvo, se bo pa morala manj kot doslej ukvarjati s sojenjem, ki je po mnenju nekdanjega slovenskega selektorja škandalozno slabo. Težko razumemo, da na prvenstvu igrajo najboljši igralci sveta, sodijo pa drugo ali celo tretjerazredni sodniki. To je potrebno vzeti v zakup in se s tem čim manj ukvarjati. Slovenski odbojkarji s sodniki nimajo težav tudi ne s tekmeci v nadaljevanju domačega svetovnega prvenstva dodaja odbojkarski reporter Vala 202 Boštjan Reberšak. Iskrive misli Zmaga Sagadina, ki meni, da je Luka Dončič zaščiten kot medved, dopolnjuje radijski reporter Franci Pavšer z mislijo, da bo Luki Dončiču v nadaljevanju odmeriti čas na igrišču, saj je bil na prvi tekmi z Litvo daleč najdlje na igrišču. Nova epizoda oddaje Na prvo žogo z voditeljem Urošem Volkom.
31/08/202225 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E04: As iz rokava in največji podpornik

Rok Možič se je pridružil ekipi oddaje Na prvo žogo. 20-letnik prihaja iz odbojkarske družine, kar se sliši v njegovih odgovorih. Podrobno in elegantno govori o svojem športu. O preboju v reprezentanco, pri čemer je hvaležen za minule uspehe soigralcev, saj se je raven organizacije v izbrani vrsti v zadnjih letih krepko dvignila. O izjemni predstavi proti Nemčiji, na krilih katere Mariborčan upa, da so slovenski odbojkarji ujeli val, ki jih bo popeljal do Katovic. O svojih najljubših igralcih, tudi o kubanskemu Poljaku Wilfredu Leonu in zloglasnemu Francozu Earvinu Ngapethu, ki navdušuje s svojimi svojevrstnimi in genialnimi potezami. V krog favoritov prvenstva postavlja Francijo, Brazilijo, Poljsko in ZDA, pa tudi Slovenijo, povedal pa je, kako pomembno vlogo imajo v ekipi starejši, ki skrbijo tudi za odlično vzdušje. Slišali boste, kako obetavne so prihajajoče generacije odbojkarjev in košarkarjev, ter odmeve na izbor dvanajsterice košarkarskega selektorja Aleksandra Sekulića. Mnoge
31/08/202241 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E03: Ngapeth je odbojkarski Dončić

Zgodovina se ponavlja. Spet izjemen in razburljiv dvoboj slovenskih in francoskih odbojkarjev, a na koncu spet zmaga za Francoze. Slišali boste, kateri medsebojni dvoboj se je igralcem doslej najbolj vtisnil v spomin, boleča sta bila tudi košarkarska na olimpijskih igrah in na domačem evropskem prvenstvu, košarkarski reporter Vala 202 Franci Pavšer pa se je spomnil tudi na pomembno zmago pred desetletjem in pol, ko so Slovenci Francozom preprečili pot na olimpijske igre. Nekdanji odbojkarski reprezentant Sebastjan Škorc je tri leta živel v Parizu, a v podkastu Na prvo žogo je povedal, da se v svojem Mariboru počuti veliko bolje, neprijetne spomine na Francijo pa ima zdajšnji reprezentant Mitja Gasparini. V Parizu je igral ravno v času, ko se je v mestu zgodil teroristični napad. Štirje Valovci so se tokrat zbrali skupaj, ob Pavšerje in voditelju Luki Petriču še odbojkarska reporterja Boštjan Reberšak, ki v Earvinu Ngapethu vidi odbojkarskega Dončića, in Anja Hlača Ferjančič, ki pravi,
28/08/202229 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Na vsaki tekmi moramo dati svoj maksimum

Športne zanimivosti in odmevi Slovenski košarkarji so na generalki pred evropskim prvenstvom izgubili proti Nemčiji. Slovenija je pokazala premalo energije, kar se je pokazalo predvsem pri skoku, ki so ga izgubili s 56:27. V drugem polčasu so se Nemci razigrali še v napadu in prišli do zmage 90:71. Selektor Aleksander Sekulič v izgubljeni kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo vidi dobro lekcijo za celotno ekipo. Slovenija se bo z Nemčijo še enkrat pomerila v skupinskem delu evropskega prvenstva v Kölnu. Dan po porazu z Nemčijo je selektor določil 12 košarkarjev, ki bodo zastopali slovenske barve na evropskem prvenstvu. S seznama sta odpadla Jakob Čebašek in Gregor Hrovat. Na prvenstvu bodo Luka Dončič, Goran Dragič, Zoran Dragič, Jaka Blažič, Aleksej Nikolič, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Samar, Edo Murič, Vlatko Čančar, Žiga Dimec in Mike Tobey.
28/08/20223 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E02: Odbojka ima zvezdnike, ampak ne v Sloveniji

Slovenija je prebila led na svetovnem prvenstvu v odbojki. Morda ne z blestečo predstavo, a še vedno brez izgubljenega niza. Po Kamerunu je na vrsti Francija. Anja Hlača Ferjančič se je v odbojkarsko-košarkarskem podkastu spomnila na minula velika tekmovanja, ko so novinarski kolegi iz drugih držav za razliko od nje poročali o zmagah svojih reprezentanc, čeprav niso igrale najbolje. Tokrat je to uspelo slovenskim odbojkarjem. Gost je bil tudi nekdanji reprezentant Jasmin Čuturić, ki je povedal, da najboljše odbojkarje precej drugače obravnavajo v drugih državah. Za razliko od Slovenije so v Italiji lahko veliki zvezdniki. Najboljši košarkarji so znani po vsem svetu predvsem po zaslugi lige NBA. Na prihajajočem evropskem prvenstvu bo kopica igralcev, ki spada med najboljše na svetu, tudi dobitnika zadnjih štirih nazivov najkoristnejšega igralca te lige Nikola Jokić in Giannis Antetokounmpo. Med najbolj zvenečimi imeni je tudi Luka Dončić, Marko Polak, ki bo za Val 202 spremljal prvenstv
27/08/202239 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Na prvo žogo S01E01: Prizemljiti pričakovanja, ki so poletela v nebo

Nov vrhunec športnega poletja je pred nami, pred vami pa nov športni podkast Vala 202. V njem združujemo debate o dveh športih, o odbojki in košarki. Svetovno prvenstvo odbojkarjev se v petek začne v Ljubljani, evropsko za košarkarje pa se odpre naslednji teden. Slovenci branijo zlato. Apetiti so veliki po seriji pripravljalnih zmag. Morda preveliki opozarja osrednji košarkarski reporter Franci Pavšer. Slovenska vrsta je sicer morda še malce boljša kot pred petimi leti, toda za razliko od tistega Eurobasketa so ostale reprezentance izjemno močne. Zvezdnikov ne manjka. Slišali boste tudi, zakaj so se odbojkarji začetek meseca odločili za menjavo selektorja, in kaj lahko svetovno prvenstvo prinese slovenski odbojki. Evropsko v košarki, ki ga je Slovenija gostila leta 2013, je krepko povišalo zanimanje za ta šport, pravi eden od gostov, poslovni direktor košarkarske zveze Aleš Križnar. Prvi operativec odbojkarske zveze Gregor Humerca je tudi gost, pa odbojkarski radijski reporter Boštjan
24/08/202249 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Ivo Daneu: Ti fantje so taka družina, kot smo bili mi

Ko govorimo o slovenski košarki, se moramo zavedati, da smo pravzaprav že dolgo v samem svetovnem vrhu. Še posebej, če se osredotočamo na posameznike, ki so slovensko košarko zaznamovali v preteklosti. Tako ne moremo mimo enega prvih in še vedno največjih zvezdnikov, legendarnega Iva Daneua. Srebrni olimpijec iz leta 1968 in “Luna vaša, zlata naša” – svetovni prvak leta 1970 v Ljubljani. Član hiše slavnih svetovne košarkarske organizacije. In še bi lahko naštevali njegove uspehe. Ne glede na to, pri svojih 84 letih, ostaja dostopen in preprost ter še vedno ažuren s slovenskim športom. Pred evropskim prvenstvom v košarki se je z Ivo Daneuom pogovarjal Gašper Andrinek. Foto: Bobo
24/08/202212 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Intervju z Darkom Jorgićem

Športne zanimivosti in odmevi
22/08/20226 minutes 41 seconds
Episode Artwork

V pričakovanju odbojkarskega spektakla

Konec tedna se bo začelo svetovno odbojkarsko prvenstvo, ki ga bosta gostili Slovenija in Poljska. Jubilejni, dvajseti mundial, bomo podrobno spremljali tudi na Valu 202. Slovenci bodo igrali v skupini z olimpijskimi prvaki Francozi, z Nemci in Kamerunci. V torek odbojkarje čaka še zadnja pripravljalna tekma, tekmeci bodo Iranci - sedmi v Ligi narodov. Novi selektor slovenske reprezentance, Romun Gheorghe Cretu, je prinesel veliko dinamike. Razlaga, da ima med tekmami vedno mapo, da si pokrije usta, ko daje napotke. Je zelo zahteven, dosleden trener, zahteva predvsem, da njegovi varovanci ne delajo napak.
21/08/202217 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Najbolj pomembno je, da igramo z veliko samozavesti

V Turčiji je Slovenija pustila dober vtis. Razvidni so bili že obrisi predstav, ki so reprezentanco krasile na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu. S hitro igro in prenosom žoge na nasprotnikovo polovico je Slovenija na obeh tekmah nadzirala potek srečanja. Ob koncu, kar je bila stična točka obeh tekem, so Slovenci še zaradi ne optimalne telesne priprave nekoliko popustili. Na petkovi tekmi proti Turčiji sta igrala tudi Luka Dončič in Goran Dragič. Minuto pred koncem rednega dela so imeli slovenski košarkarji še osem točk prednosti, a so to zapravili. Junak v podaljšku je bil Goran Dragič, ki je z metom za tri točke poskrbel za zmago s 104:103.
14/08/20224 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E26: Najzanimivejši pogovori prve sezone

Izjemen Tour 2022 smo spremljali, ob koncu dirke pa lahko slišite še nekaj najbolj zanimivih izsekov podkasta Tour 202. Od rapanja Tadeja Pogačarja do nepisanih pravil v svetu kolesarstva, od masaž, po katerih kolesarji izgledajo kot bi prišli iz vojne, do tega, kako se najhitreje vozi prek tlakovcev. Z vami bodo Igor Tominec, Jan Grilc in Anja Hlača Ferjančič z Vala 202, televizijski novinar David Črmelj, maser ekipe Ineos David Rožman, nekdanji profesionalni kolesarji Borut Božič, Jani Brajkovič in Johan Bruyneel, ki je bil tudi dolgoletni športni direktor nekaterih največjih ekip na svetu, državni prvak Kristijan Koren ter kolesarja ekipe BikeExchange, zaročenka Tadeja Pogačarja Urška Žigart in udeleženec tega Toura Luka Mezgec. Voditelj podkasta Tour 202 je Luka Petrič.
25/07/20221 hour 3 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E25: Pogačar je mlad, njegovo telo se bo še razvijalo, tu ima rezerve

Tadej Pogačar je tudi zadnji dan Toura napadel. Skušal je pobegniti glavnini na zadnjem krogu po Elizejskih poljanah, na koncu pa je bil zelo vesel skupnega drugega mesta na dirki. Gost oddaje je njegov prvi trener Miha Koncilija, ki pravi, da bo zanimivo spremljati, kako se bo Pogačar v prihodnje zoperstavil Jonasu Vingegaardu, zdaj ko je spoznal, da ga Danec lahko premaga. Vodja Pogačarjeve otroške in mladinske ekipe Pogi Team pravi, da je 23-letnik še vedno mlad, zato se bo njegovo telo še razvijalo, s tem pa bo lahko še napredoval. Stran od kamer in mikrofonov pa pravi, da je Tadej izjemno skromen in hvaležen kolesar, takšen, ki bi si ga vsak trener zgolj želel imeti. Prisluhnite tudi debati o tem, katera majica je za rumeno najbolj čislana, česa se Jonas Vingegaard najbolj veseli v naslednjih dneh in kaj je šlo narobe v ekipi Bahrain Victorious. Matej Mohorič je bil pred Tourom življenjsko pripravljen, a iz neznanih razlogov na dirki ni našel prave forme. V Parizu je zaključek Tou
24/07/202225 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Ne bi zaprl reprezentančnih vrat, a pomembno je, da gledam na svoje zdravje

Kevin Kampl je imel uspešno sezono 2021/22 pri Rdečih bikih iz Leipziga. Osvojili so nemški pokal, v ligi Evropa pa so prišli do polfinala. S četrtim mestom v nemškem državnem prvenstvu so si varovanci Domenica Tedesca zagotovili igranje v Ligi prvakov v prihodnji sezoni. Kampl pri Leipzigu igra že od leta 2017, tik pred koncem minule sezone pa je 31-letni vezist podaljšal pogodbo do leta 2024. Takrat bo v Nemčiji tudi evropsko prvenstvo. Kevin trdi, da še ni čisto odmislil slovenske reprezentance, a mu težave z gležnjem zaenkrat preprečujejo nastope tudi za slovensko reprezentanco.
24/07/20229 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E24: Med etapami na Touru premalo ur

Na prvih treh mestih predzadnje etape kolesarske dirke po Franciji so bili trije kolesarji, ki so v največji meri zaznamovali letošnji Tour. Tadej Pogačar, skupni zmagovalec Jonas Vingegaard in najhitrejši Wout van Aert. Belgijec in Pogačar imata največ etapnih zmag na tem Touru. Oba po tri. Med deset je bil še en Slovenec, in sicer Jan Tratnik, za katerega gost tokratne oddaje Luka Mezgec pravi, da je vedno dobra družba. 34-letnik ima ključno vlogo v ekipi BikeExchange. Gorenjec je prvi pomočnik sprinterja Dylana Groenewegna. Nizozemec je eno etapo na tem Touru dobil. Mezgec je povedal, da mu te zmage pomenijo enako, kot če bi sam zmagal. Pravi, da je Groenewegen mirna duša, ki živi za kolesarstvo, zato so mu vsi negativni komentarji po famozni nesreči s Fabiom Jakobsenom prišli do živega. Mezgec je tudi povedal, da ima letos drugačne načrte za drugo polovico sezone, na Vuelti ne bo tekmoval, bo pa šel na dirke širom sveta in ob kolesarskih kilometrih nabiral še veliko letalskih milj.
23/07/202225 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E23: Leta 2020 nismo bili tako veseli, kot bi morali biti

Christophe Laporte je poskrbel, da Tour ne bo minil brez francoske etapne zmage. Slovenci so bili vidni v 19. etapi, Mohorič je bil v pobegu, Pogačar in Mezgec pa sta preizkušnjo končala med najboljših deset. Gostja oddaje je večkratna državna prvakinja in zaročenka Tadeja Pogačarja Urška Žigart. Pravi, da je bolje kolesaril v klancih kot lani, toda Vingegaarda bi bilo letos zelo težko premagati, tudi če ekipa UAE ne bi imela težav s covidom in poškodbami. Povedala je tudi, kako je doživela tisti znameniti kronometer izpred dveh let, ko je Pogačar prvič dobil Tour in potisnil Primoža Rogliča na drugo mesto. Mnogi Slovenci so tisto etapo doživeli z mešanimi občutki, marsikje je prevladovalo razočaranje, ker Roglič ni zmagal. Povedala je, da tedaj s Tadejem zaradi teh odzivov nista bila tako vesela kot bi morala biti. Žigartova je trenutno v Franciji, kjer se pripravlja na ženski Tour. Začne se v nedeljo, skušala bo pomagati ekipi v boju za skupno zmago, sama pa želi doseči viden etapni
22/07/202226 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E22: Zadnji etapi pokazali, da je Vingegaard na klancu trenutno najmočnejši

Epski boj med najboljšima kolesarjema na letošnji dirki po Franciji se je končal z drugo etapno zmago Jonasa Vingegaarda. Danec je odbil vse napade Tadeja Pogačarja na predzadnjem klancu, v zadnjem pa se je s pomočjo svoje ekipe odlepil od dvakratnega zmagovalca in prišel v cilj dobro minuto pred njim. Eden najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov Jani Brajkovič pravi, da sta zadnji gorski etapi pokazali, da je Vingegaard trenutno v klancu boljši od Pogačarja, ne glede na pomoč njunih ekip. Dodal je tudi, da še vedno ni prepričan v vodilne pri Jumbu Vismi. Vse se jim je izšlo, toda med tistimi v avtomobilih še vedno ni nikogar z avtoriteto, kar se denimo vidi pri van Aertu, ki vozi, kakor sam želi. Brajkovič ni prepričan, da bi Belgijec počakal na Vingegaarda, če bi imel ogromno prednost na Hautacamu. Hkrati je tudi dodal, da so v ekipi od začetka Toura stavili na Vingegaarda, če bi resno računali na Rogliča, bi ga počakali na tlakovcih v peti etapi. Igor Tominec na prizorišču sprem
21/07/202227 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E21: Je Pogačarju uspelo narediti razpoko v danskem oklepu?

Še dva zanimiva dneva sta pred nami, pravi Borut Božič, prvi slovenski kolesar, ki je zmagal na tritedenski dirki. Prepričan je, da je skušal Jonas Vingegaard dobiti 17. etapo, zato je zelo pomembno, da je Tadeju Pogačarju uspelo na koncu zmagati. Morda je na takšen način skrhal odpor Danca, ki sicer zelo prepričljivo vozi, a, kot poudarja Božič, nikoli ne veš, kdaj se ti lahko pripeti slab dan, kot se je Pogačarju v Alpah. Božič je v najnovejši oddaji podkasta Tour 202 tudi povedal, da je imel Rafal Majka veliko smole, da si je natrgal stegensko mišico, ko se mu je strgala veriga v prvi pirenejski etapi. Ekipa UAE je bila precej oslabljena, a narekovala ritem na najtežjih vzponih in Pogačarju tlakovala pot do zmage. Izstopala sta Mikkel Bjerg in Brandon McNulty. Igor Tominec je izračunal, da je Tadej Pogačar od 11. etape osemkrat napadel, sprašuje pa se, zakaj ne bi bil odločilen deveti napad? Prihaja najtežja pirenejska etapa, z dvema vzponoma najvišje kategorije. V oddaji, ki jo vod
20/07/202221 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E20: Na kolesih najpogosteje menjajo zavore, strgane verige zelo redke

Nesrečna etapa za ekipo UAE. Tadej Pogačar ni uspel zmanjšati zaostanka za Jonasom Vingegaardom, izgubil pa je še enega člana svoje ekipe. Marc Soler je imel prebavne težave in prišel v cilj za metlo, Rafal Majka pa je za nameček strgal verigo. To se zgodi zelo redko, je povedal gost, mehanik ekipe Bahrain Victorious Filip Tišma. Tišma je tudi povedal, da se najpogosteje menjajo zavore, na katere pa morajo biti tudi zelo pozorni med čiščenjem koles. Če pride kakšna nesnaga vmes, lahko odpovedo. Vsak kolesar ima štiri kolesa na dirki, pa zraven še posebne za vožnje na čas, nekateri kolesarji pa imajo še enega dodatnega. Pri Bahrain Victorious so to Matej Mohorič ter kandidata za visoko uvrstitev v skupnem seštevku Damiano Caruso in Jack Haig, ki je prvi teden odstopil. V oddaji boste tudi slišali, da je vremenska napoved spodbudna za naslednjo etapo. Končno se bo na jugu Francije namreč shladilo. Igor Tominec se je oglasil s prizorišča, voditelj podkasta pa je Luka Petrič.
19/07/202220 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E19 ANGLEŠKA RAZLIČICA: Bruyneel pravi, da mora Pogačar že danes v popoln napad

Tokrat sta na voljo dve različici epizode. Ena je prevedena, ta pa je neprevedena. Debata namreč povečini poteka v angleščini. Oba gosta imata tokrat enaki začetnici, JB. Johan Bruyneel je nekdanji športni direktor ekip Lanca Armstronga. Belgijec ima odličen vpogled v svet profesionalnega kolesarstva, čislan je zaradi svojega poznavanja taktike in strategije. Za Tour 202 pripoveduje, da je Slovenija ustvarila unikatno kolesarsko zgodbo ter da ima v Pogačarju in Rogliču dva izjemna zmagovalca. Pred nadaljevanjem Toura trdi, da je Jonas Vingegaard favorit, a da se v zadnjih tednih največjih dirk dogajajo čudne stvari. Za kratek čas se prelevi v vlogo stratega Tadeja Pogačarja. Pove, da mu ne preostane drugega kot vseskozi napadati in upati, da bo Danec pokleknil. Do sobotne vožnje na čas mora Pogačar zaostanek zmanjšati na vsaj 45 sekund. Le v tem primeru bo imel realne možnosti za tretjo zaporedno zmago, pravi. Bruyneel je bil nekoč tudi športni direktor Janija Brajkoviča, eden najuspeš
19/07/202232 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E19: Bruyneel pravi, da mora Pogačar že danes v popoln napad

Oba gosta imata tokrat enaki začetnici, JB. Johan Bruyneel je nekdanji športni direktor ekip Lanca Armstronga. Belgijec ima odličen vpogled v svet profesionalnega kolesarstva, čislan je zaradi svojega poznavanja taktike in strategije. Za Tour 202 pripoveduje, da je Slovenija ustvarila unikatno kolesarsko zgodbo ter da ima v Pogačarju in Rogliču dva izjemna zmagovalca. Pred nadaljevanjem Toura trdi, da je Jonas Vingegaard favorit, a da se v zadnjih dneh največjih dirk dogajajo čudne stvari. Za kratek čas se sogovornik prelevi v vlogo stratega Tadeja Pogačarja. Pravi, da mu ne preostane drugega kot vseskozi napadati in upati, da bo Danec pokleknil. Do sobotne vožnje na čas mora Pogačar zaostanek zmanjšati na vsaj 45 sekund. Le v tem primeru bo imel realne možnosti za tretjo zaporedno zmago, dodaja. Bruyneel je bil nekoč tudi športni direktor Janija Brajkoviča, eden najuspešnejših slovenskih kolesarjev vseh časov pravi, da bi lahko bil Pogačar v zadnjem tednu v najboljši formi. Tako svoje
19/07/202232 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E18: Jumbo okrnjen, Pogačar že ve, kje bo napadel

Izčrpavajoča sobota, a še težja nedelja za ekipo Jumbo Visma. Vodilni Jonas Vingegaard je ostal brez dveh pomembnih pomočnikov pred zadnjim tednom dirke po Franciji, ki prinaša tri pirenejske etape. Tadej Pogačar sicer najbolje tekmuje v hladnem in deževnem vremenu, toda Igor Tominec razmišlja, da bi mu lahko prav prišla vročina, ki zaznamuje Tour v teh dneh. Pogačar ima fantastično regeneracijo, v težjih razmerah pa bi lahko ta njegova prednost lažje prišla do izraza. V oddaji lahkoi slišite tudi prerez Rogličevega Toura, gost pa je danski kolesarski zanesenjak Lars Jensen, ki pove, da je Jonasu Vingegaardu uspel izjemen preskok v zadnjih letih. Kot otrok nikoli ni dobival dirk, danska kolesarska javnost ga je spoznala šele pred tremi leti, ko je dobil etapo na dirki po Poljski, pomembna prelomnica pa je bila Vuelta leta 2020, ko je bil pomemben pomočnik zmagovalca Primoža Rogliča. Voditelj oddaje je Luka Petrič.
17/07/202227 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Turneja LIV s skoraj dvakrat višjimi nagradami kot na uveljavljeni PGA turneji

Ideja o novem tekmovanju v golfu je tlela dalj časa, udejanila pa se je v letošnji sezoni. Gre za svež projekt državnega investicijskega sklada iz Savdske Arabije, ki sicer kupuje deleže uglednih gospodarskih družb po svetu, kot so denimo Boeing, družbeno omrežje Facebook, številnih bančnih skupin, proizvajalcev in založnikov računalniških iger in najbolj odmeven je bil nakup angleškega nogometnega kluba Newcastle United. Ime alternativne golfske turneje LIV označuje rimsko številko 54, ki naznanja da gre za tridnevne turnirje, ko igralci trikrat odigrajo po 18 lukenj. Slovenija v golfu glede na svojo geografsko velikost ponuja precej igrišč. Nekatera med njimi naj ne bi bila vodena tako kot bi morala biti. Prostora za izboljšave je tako še ogromno. Športne nadarjenosti pod Alpami nikoli ni manjkalo, da ne bi mogli razviti igralca, ki bi sledil stopinjam, ki so jih ustvarile Pia Babnik, Ana Belac in Katja Pogačar v ženski konkurenci.
17/07/20228 minutes
Episode Artwork

Tour 202 S01E17: Jumbo potrošil veliko moči do Menda

Še ena zmaga za ekipo s slovenskim kolesarjem na Touru. Štirinajsto etapo je dobil moštveni kolega Luka Mezgeca Michael Matthews, potem ko je pobegnil ubežnikom pred strmim vzponom do Menda. Tadej Pogačar je večkrat napadel, tudi na začetku etape, kar redko storijo kolesarji, ki spadajo med favorite v skupnem seštevku, a to ni presenetilo njegovega prvega trenerja in gosta oddaje Miha Koncilijo. Ta je pričakoval, da bo moštvo UAE nekaj takšnega storilo, ker razgibane preizkušnje ležijo Pogačarju, v njegovi ekipi pa je čutiti vse več optimizma. Ekipa Jumbo Visma je namreč potrošila precej energije na čelu glavnine, Jonas Vingegaard je bil pred ciljem nekaj časa obkrožen s tremi kolesarji moštva UAE. Bil je brez svojega pomočnika, toda Danec je bil znova izjemno prepričljiv in se vseskozi držal zadnjega kolesa Tadeja Pogačarja. Stalni gost oddaje Igor Tominec je imenoval tudi nekaj kolesarjev, ki ne nosijo ene od štirih majic, a so doslej navdušili na dirki po Franciji. Med njimi sta t
16/07/202220 minutes
Episode Artwork

Tour 202 S01E16: Kdaj se je treba držati nepisanih kolesarskih pravil

Visoka povprečna hitrost in vročina sta pomenili, da so imeli kolesarji tudi v prvi etapi po Alpah zahtevno nalogo. Pobeg je uspel, tudi zaradi padca enega od favoritov v sprintu Caleba Ewana, na koncu pa je bil najboljši nekdanji svetovni prvak Mads Pedersen. Tokrat v podkastu Tour 202 o nepisanih pravilih, denimo kdaj lahko kolesar sledi avtomobilu in izkoristi zavetrje, kdaj pa ne sme ter zakaj to na nekaterih etapah ne velja. Podrobneje tudi o ključnih etapah v zadnjem tednu. Zanimiva bo že naslednja, ki se konča s strmim in kratkim vzponom do mesta Mende. Primož Roglič je tam pridobil nekaj sekund pred štirimi leti. Kaj lahko tokrat stori Tadej Pogačar? Veliko vzponov je na Touru prekolesaril David Črmelj, njegov najljubši pa ni Alpe d'Huez. Osrednji kolesarski novinar na Televiziji Slovenija se je pridružil osrednjemu kolesarskemu z Radia Slovenija Igorju Tomincu in voditelju Luki Petriču.
15/07/202235 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E15: Če lahko kdo nadoknadi razliko, je to Pogačar

Tadej Pogačar je na Alpe d'Huez večkrat napadel. Čeprav se ni otresel Jonasa Vingegaarda, je vnovič pridobil samozavest za nadaljevanje dirke. Prihodnji dnevi prinašajo razgibane etape. Gost oddaje, eden najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov Jani Brajkovič, pravi, da bi lahko Pogačar znova napadel v sobotni etapi, ki se konča s kratkim, a zelo strmim vzponom do mesta Mende. Brajkovič je poudaril, da je Pogačar izjemno inteligenten kolesar, ki odlično bere dirko, zato verjame, da lahko ogrozi Vingegaardovo vodstvo v skupnem seštevku. Povedal je, da so bili osrednji razlogi za sredine težave številni napadi Jumba Visme, visoka nadmorska višina najvišjega vzpona tiste etape na Galibierju in pomanjkanje sladkorja v krvi na zadnjem vzponu na Granonu. Dodaja, da je bil to le slab dan in ne nekaj, kar bi se poznalo v nadaljevanju. To je potrdila etapa s ciljem na Alpe d'Huez. Slišali boste tudi nekatere navijače, ki so se zbrali na "slovenskem" ovinku slovitega vzpona, tam je bil Ja
14/07/202223 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E14: Dirka je še dolga, priložnosti bo veliko

Vzpon na Granon ne spada med najpogosteje prevožene na dirki po Franciji, toda ko gre Tour de France tja, se etape vpišejo v zgodovino. Pred 36 leti je bil Bernard Hinault tam zadnjič v rumeni majici. Le nekaj etap ga je ločilo od rekordne šeste zmage na Touru, a mu ni uspelo. Tudi zato so se Francozi temu klancu tako dolgo izogibali. Vzpon je letos ponudil še en velik preobrat. Ne gre verjeti, da smo Tadeja Pogačarja zadnjič videli v rumenem, prvič pa je na Touru doživel slab dan. Jonas Vingegaard je dvakratnega zmagovalca ugnal za skoraj tri minute in z lepo prednostjo prevzel vodstvo v skupnem seštevku. V epizodi lahko slišite, kaj so po etapi povedali glavni akterji, kaj je bilo odločilno in kakšne so možnosti, da se Pogačar vrne. Jošt Zevnik, operativni vodja ekipe Israel Premier Tech, pravi, da Tadeja ne gre odpisati, naš reporter Jan Grilc dodaja, da je bil Pogačar lani v Pirenejih izjemen, lahko bi bil tudi letos, kolega Igor Tominec pa se spominja Toura leta 1989, ko je pr
13/07/202223 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E13: Proticovidni ukrepi na dirki postajajo strožji

Zmaga za Danca Corta Nielsena v drugi alpski etapi na kolesarski dirki po Franciji. Zaustavil jo je protest, precej preglavic pa ekipam povzroča coronavirus. Ekipa UAE je ostala brez Georga Bennetta. To je drugi kolesar, ki je moral zaradi okužbe zapustiti moštvo Tadeja Pogačarja. Gostimo pulmologa in zdravnika slovenske odprave na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu dr. Matjaža Turela. Govori o vrednosti CT. To je ključni parameter pri merjenju covida. Pri nekaterih močno niha, kar pomeni, da bi se lahko spremenil status tistih, ki so pozitivni, a ostajajo na dirki. Turel opozarja, da se lahko virus prenese tudi na prostem, zato ga je zaskrbelo, ko se je glavnina sredi desete etape zaradi protesta ustavila, kolesarji pa so bili drug ob drugem dalj časa. Slovenskim navijačem, ki so v teh dneh v trumah odšli v Alpe, pa priporoča, da ostanejo na varni razdalji pred kolesarji, da ne bi nevede koga okužili. V oddaji tudi valovska trojica: Igor Tominec, Jan Grilc in voditelj Luka Petrič.<!D
12/07/202234 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E12: Kolesar po masaži je takšen, kot bi prišel iz bitke

Prosti dan kolesarjem prinaša priložnost, da naberejo moči pred nadaljevanjem Toura, eden tistih, ki tekmovalcem pomaga, da to čim bolje naredijo, pa je dolgoletni član Ineosa in vodja maserjev pri tem britanskem moštvu David Rožman. Rožman pravi, da masaže profesionalnih športnikov niso prav nič podobne tistim, ki jih številni poznamo iz zdravilišč, da gre pogosto do praga bolečin, zato velikokrat ni prijetno. Masaže trajajo tudi do dve uri, pomembno pa je, da se mišice sprostijo, da se medenica poravna, da lahko kolesar na obe pedali enakomerno pritiska. V oddaji tudi o tistih kolesarjih, ki imajo najboljšo regeneracijo, in tudi o tem, kako so videti masaže pri kolesarjih, ki so padli, ali pa pri tistih, ki so si izpahnili ramo. Ob kolesarski okrogli mizi je zbrana tudi valovska trojica: voditelj Luka Petrič, dolgoletni spremljevalec kolesarstva Igor Tominec in poročevalec iz Francije Jan Grilc, ki pravi, da vsako prizorišče cilja etape poganjajo trije veliki generatorji, ki porabijo
11/07/202220 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Tour 202 S01E11: Pogačarja je skoraj nemogoče napasti

Junak uvodne alpske preizkušnje je Bob Jungels. Luksemburžanu je uspel dolg pobeg, s svojo prvo etapno zmago na Touru pa je kronal povratek med najboljše po kopici težav v zadnjih letih. Prvi teden je bil izjemno zahteven, so poudarjali kolesarji v karavani, skorajda ni bilo priložnosti za oddih, dodaja nekdanji jugoslovanski prvak v cestni dirki, zdaj pa eden športnih direktorjev pri Adria Mobilu Srečko Glivar. Po prostem dnevu prihajajo najtežje etape, z dvema vzponoma na Galibier in znamenitim klancem na Alpe d'Huez, za nameček pa še izjemno vroče vreme. V oddaji tudi trojica iz Vala 202: dolgoletni spremljevalec kolesarstva Igor Tominec, poročevalec s prizorišča Jan Grilc in voditelj Luka Petrič.
10/07/202219 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Premiera filma 2017

Športno - dokumentarni film 2017 prikazuje pot slovenske košarkarske reprezentance na evropski vrh. Po skoraj petih letih je film končan, v Stožicah pa se je slavnostne premiere udeležil tudi del zlate košarkarske ekipe, med drugim tudi Goran Dragić in Luka Dončić. V Stožicah je potekala premiera filma 2017, ki prikazuje pot slovenske košarkarske reprezentance na evropski vrhPremiero športno-dokumentarnega filma s podnaslovom "Tri, dva, ena, nič, Slovenija je evropski prvak", si je v živo ogledal tudi del zlate košarkarske ekipe. Film je v 113 minutah sprožil veliko odzivov občinstva. Poleg smeha in aplavza je bilo ob ogledu prisotnih tudi veliko čustev, ne le med glavnimi akterji filma, temveč tudi med gledalci. "Ko je že toliko časa od tega, pet let, že nekoliko pozabiš. Ko vsak potem razlaga svojo zgodbo, kako so oni to videli, je res super. Se spomnim tistih stvari, ki sem jih malo pozabil." – Goran Dragić</p
04/06/20228 minutes 51 seconds