Winamp Logo
Spiritus Cover
Spiritus Profile

Spiritus

Hungarian, Spirituality, 1 season, 112 episodes, 2 days, 15 hours, 19 minutes
About
A Spiritus latin szó, alapjelentése szellem, lélek. Másodlagos jelentését használják az eszesség, a szellemesség szinonimájaként. Az adás címéhez híven felekezetektől függetlenül lelki feltöltődést kínálunk mindazoknak, akik szeretnének hinni valamiben, ami az ember életét szebbé, nemesebbé teheti.
Episode Artwork

Peremvidék és találkozópont

A Spiritus májusi adásának vendége Csákány Antal, az észak-erdélyi magyar szórványban szolgáló református lelkész lesz.
5/14/202425 minutes
Episode Artwork

Kiss Béla, az első muravidéki patikus leszármazottai Őrffy Richárd 1.

A Spiritus áprilisi adásában Őrffy Richárd kaposvári fiatalembert ismerhetik meg, aki évtizedek óta elkötelezetten kutatja a családja történetét. S ráadásul kutatásaink keresztül visszaadja a szlovéniai magyarságnak a történelme egy elveszettnek hitt darabkáját. Ősei közt ugyanis az egykori Alsólendva olyan köztiszteletben álló polgárai vannak, mint Kiss Béla az első patikus vagy Isoó Ferenc ügyvéd, a templom mellett álló neoklasszicista villa építtetője.
4/9/202417 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Aurora varázslatos viseletei

3/12/202417 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Egység a sokféleségben

A Kárpát-medence két távoli pontjáról Csesztregről és Sepsiszentgyörgyről szólnak tudósításaink a mottó mégis ugyanaz: Egység a sokféleségben.
2/13/202420 minutes
Episode Artwork

Tanúságtevők: Gerencsér Kálmán 1.

Talán nincs is olyan ember, akit ne érdekelne a hosszú, egészséges és kiegyensúlyozott élet titka. Könyvtárnyi irodalmat írtak már arról, hogy milyen szerepet tölt be ebben a genetika, az étkezés vagy a testmozgás. Akit ez a téma érdekel, annak ajánljuk, hogy beszélgessen kicsit a 96. életévébe lépő Gerencsér Kálmán úrral.
1/16/202425 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Reményünk az adventben

Az advent a várakozás, a reménykedés ideje. Ilyenkot kicsit befelé fordulunk, elcsendesedünk. Mi lehetne erre alkalmasabb az ima mellett, mint az olvasás?!
12/12/202333 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Az első nyomtatott köyvek Alsólendván

Az ősz három jeles ünnepel köszöntött ránk. Október 31-én tisztelegtünk a reformáció emlékünnepe előtt és november elsején emlékeztünk a Mindenszentek ünnepére, majd a Halottak napjára. Mai adásunk így ennek jegyében készült. A 450 éve Alsólendván írt és kinyomtatott könyvekre emlékezünk és azokat hívjuk segítségül, hogy a halál misztériumához közelebb kerüljünk.
11/14/202331 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Slovenske Konjice jószelleme

Vay Adelma írónő, spiritiszta médium. Egy olyan korban élt, amikor az emberek közvetítők nélkül, öntudatosan és bátran keresték a kapcsolatot a szellemvilággal. De Adelma még ennél is több volt, kórházalapító, gyógyító és filantróp.
10/10/202332 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Fel a fejjel!

Egy fiatalember, aki életében már több olyan kihívással is szembenézett, ami másokat talán leterített volna, de ő mégis erőt kovácsolt belőle és ékszerkészítő lett. Egy olyan betegséggel él együtt, amit az ókori görögök csak „morbus sacer”-nek, azaz „szent betegség”-nek neveztek.
9/12/202331 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Egy kovászember Nováról

Zalai lokálpatrióta, aki a novai plébánia egyik segítője és a település képviselője, valamint világjáró motoros is egyben. Szalay Cecília egyszóval: kovászember.
6/13/202334 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Hol vannak a vitézek?

Májusi adásunkban a Legitim Vitézi Rend létrejöttéről, céljairól, 21. századi küldetéséről beszélgetünk Vitéz Inkei Farkas Mártonnal, aki Tengermellék és Horvátország területi székkapitánya.
5/9/202334 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

A húsvéti ünnepkör

A kereszténység legnagyobb ünnepe a húsvét hamvazószerdával veszi kezdetét és egészen fehérvasárnapig tart. Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzkutatója segítségével, az ünnepkör legfontosabb népszokásait vesszük sorra.
4/11/202341 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Domonkosfa evangélikus gyülekezete

A műsorban az őrségi evangélikusoké lesz a főszerep, Kepéné Bihar Mária számít a figyelmükre.
3/14/202338 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Domonkosfaiak Luther örökében

A Spiritus mai adásában az őrségi evangélikusok történetével ismerkedhetnek. Kepéné Bihar Mária számít a figyelmükre.
2/14/202329 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Tanúságtevők Német Mária I.

Német Mária, ha a világ egyik másik szegletében egy másik korszakban születik, talán írónő lett volna belőle, olyan kíváló emlékezőtehetséggel és íráskészséggel rendelkezik. Ő azonban ebben a határmenti régióban a 20. ás 21. században élte le az életét, így keserédes történeteinek köszönhetően a szlovéniai magyarság történelme rajzolódik ki előttünk.
1/10/202331 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Tanúságtevők: Horvát Juliska (1.)

Horvát Juliska 1932. március 31-én Hármasmalomban látta meg a napvilágot. Élete és sorsa összefonódott a vizektől körülölelt szülőfalujával.
12/13/202237 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Alsólendva, a dunántúli reformáció egyik fellegvára

A Spiritus novemberi adásában dr. Lendvai Kepe Zoltán, a Lendvai Galéria és Múzeum főmuzeológusa Bánffy Miklósnak, a felvilágosult mecénásnak 16. századi protestáns udvarába kalauzol el bennünket.
11/15/202234 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

„Nekem minden nap süt a Nap”

A Spiritus októberi adásában a kerkafalvi gyülekezet egy presbiterét ismerhetik meg, aki egyben közművelődési szakember és a Hajnalcsillag református hittantábor hűséges segítője is. Életszeretete, munkabírása, őszintesége és szülőföldjéhez való ragaszkodása magával ragadó.
10/11/202232 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

„Itt biztos, hogy rosszat nem tanul…”. 10 éve ragyog a Hajnalcsillag

A Spiritus szeptemberi adásában a Hajnalcsillag Református Hittantábor elmúlt 10 évére tekintünk vissza a tábort vezető lelkészekkel, segítőikkel és a résztvevőkkel.
9/13/202235 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Pete Polgár Máté rédicsi plébános irodalmi munkássága

A Spiritus júniusi adásában a március vége óta Rédicsen szolgáló Pete Polgár Máté katolikus lelkipásztort ismerhetik meg, mint irodalmárt.
6/14/202234 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Vendégem: Polgár Pete Máté, rédicsi plébános

A Spiritus májusi adásában a március vége óta Rédicsen szolgáló Polgár Pete Máté, katolikus lelkipásztort ismerhetik meg.
5/10/202235 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Keresztút

Az egyházi évben ismét a nagyhéthez érkeztünk. Már csak pár nap választ el bennünket húsvét ünnepétől. A nagyböjti időszak legismertebb szertartása, ájtatossági formája a keresztútjárás. Áprilisi adásunkban mi is ezt az ősi hagyományt éltetjük, és végigjárjuk a keresztút állomásait.
4/12/202236 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

13 évnyi szolgálat mérlege

Zajos istentiszteletek, Biblia-órák, rendszeres hittanoktatás. A szentlászlói templom és a kisszerdahelyi kápolna teljes felújítása. Parókia és gyülekezeti terem kialakítása. A Spiritus márciusi adásában a távozó Bódis lelkészházaspárral 13 évnyi szolgálatuk kihívásairól és eredményeiről beszélgettünk.
3/8/202231 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

A járvány és az örök élet

Sok mindent veszítettünk a járvány miatt: biztonságérzetünket, egészségünket, szabadságunk egy darabját. Sőt, sokan vagyunk, akik elveszítettünk egy-egy ismerőst, barátot vagy rokont a koronavírus-világjárvány miatt, számosan pedig a saját életüket is. S mindez rengeteg feldolgozatlan traumát és kérdést hagyott maga után.
2/8/202229 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Horváth Csaba fazekas (1. rész)

Csaba, a fazekas, ahogyan legtöbben ismerik, olyan helyismerettel és baráti körrel rendelkezik a szlovéniai magyarság körében, hogy könnyen azt hihetnénk muravidéki. Horváth Csaba azonban egy zalaegerszegi fazekas, aki emberségével és két évtizedes elkötelezett munkájával érdemelte ki, hogy muravidékiként tekintsünk rá.
1/11/202234 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Ne féljetek!

Rendkívüli időket élünk. Olyan világpolitikai, gazdasági és egészségügyi jelenségeknek vagyunk a részesei, amelyek sokakat aggodalommal, félelemmel töltenek el. Ezt jól megérezve Steinbach József egyik ünnepi igehirdetésében a „Ne féljetek!” biztatást állította a hallgatóság elé. Prédikációjából azt is megtudhatjuk, hogy ez a biztatás nem véletlen, hiszen 356-szor szerepel a Szentírásban.
12/14/202132 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Tanúságtevők: László Tiborné

Műsorunkban időről időre szívesen mutatunk be olyan embereket, akik életükkel, munkájukkal példát, erőt adhatnak mindannyiunknak a mindennapokhoz. Ez alkalommal egy olyan ember lesz a vendégünk, akinek életszeretete, tenni akarása, munkabírása magával ragadó.
11/9/202132 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Tábori emlékek

Már a vénasszonyok nyarának is vége és csak nosztalgikus emlékekkel gondolhatunk a nyárra. A nyár a táborozások ideje. Műsorunk több éve szívesen látott vendége a kerkafalvi Hajnalcsillag Református Hittantábornak, ez alkalommal az ott készített interjúkat vesszük elő. A tábor Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg az EKCP-KP-1-2021/1-000267 pályázati támogatás keretében.
10/12/202132 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

A bajánsenyei csoda

A Spiritus szeptemberi adásában Szakál Anikó, Bajánsenye református lelkésze avat be bennünket történetükbe, és meséli el, hogy a 2007 óta csak tagiskolaként működő 30 gyereket két összevont osztályban tanitó bajánsenyei iskolából hogyan lett a Halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ által fenntartott iskola.
9/14/202137 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Egy evangélikus lelkésznő élete II.

A Spiritus augusztusi adásában Andrejek Györfi Judit evangélikus lelkésznő segítségével a lelkészi élet 21. századi kihívásaival ismerkedhetük meg.
8/10/202127 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Egy evangélikus lelkésznő élete I.

Andrejek Györfi Judit evangélikus lelkésznő a dombvidéki Križevciben él lelkész férjével, Andrejek Mitjával és három gyermekükkel, valamint Muraszombatban az evangélikus püspökségen dolgozik. 600 kilométerre él szülőföldjétől, a Nyírségtől. Riportunk segítségével megismerhetik azt a tanulságos utat, amely során a nyírségi magyar lányból a muraszombati szlovén evangélikus gyülekezet lelkésznője lett.
7/13/202133 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

A Bódis lelkészcsalád Skóciában

Bódis Tamás és Rozgonyi Emőke, a Szlovéniai Református Keresztyén Egyház két lelkésze 2019 szeptembere és 2020 augusztusa között egy sabbat évet töltött el családjával a Skóciához tartozó Shetland-szigeteken. A Spiritus júniusi adásában velük beszélgetünk az ott szerzett élményeikről és szakmai tapasztalataikról.
6/8/202137 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

A húsvéti időszak 50 napja

A Spiritus áprilisi adásában a húsvéttól pünkösdig tartó 50 nap egyházi ünnepeit vesszük sorra. S közben arról elmélkedünk, vajon miről szól a húsvét üzenete.
4/13/202136 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Járványok az irodalomban 3.

A Spiritus márciusi adásában Štampah Miha magyartanár segítségével ismerhetjük meg ezt az időszakot, és annak járunk utána, vajon hogyan hatottak a járványok a nyugatos irodalmárok életére.
3/9/202129 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Járványok az irodalomban 2.

A Spiritus februári adásában Štampah Miha segítségével annak járunk utána, vajon hogyan hatottak a járványok a reformkor irodalmának nagyjaira.
2/9/202134 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Járványok az irodalomban 1.

A Spiritus januári adásában Štampah Misi magyartanárral a középkor és kora újkor ragályainak irodalmi megjelenéséről beszélgetünk.
1/12/202123 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Protestáns körkép

A Spiritus novemberi adásában összefoglalót hallhatnak a Muravidéken működő kétnyelvű protestáns gyülekezetek közelmúltjáról, jelenéről és jövőképéről.
11/10/202031 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

A léleknek és a testnek

A Spiritus októberi adásában a hegyhátszentjakabi illóolaj-lepárló műhelybe látogatunk el, ahol Kiss Norbert vezet be bennünket az életünkbe harmóniát hozó illatok világába.
10/13/202027 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Pálosan szép az élet!

A Spiritus szeptemberi adásában a pálos rend történetének vándorkiállítását mutatjuk be.
9/8/202037 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Egy muravidéki asszony élete: Lőrinc Magdus 3. rész

A Spiritus augusztusi adásában az alsólakosi Lőrinc Magdus élettörténetén keresztül ismerhetik meg a szlovéniai magyarság 20. századi történelmét, néprajzát, sorsfordulóit és dolgos mindennapjait.
8/11/202034 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Egy muravidéki asszony élete 1. rész

A Spiritus júliusi adásában az alsólakosi Lőrinc Magdus élettörténetén keresztül ismerhetik meg a szlovéniai magyarság 20. századi történelmét, néprajzát, sorsfordulóit és dolgos mindennapjait.
7/14/202037 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Szentek oltalmában a járványok idején

A Spiritus júniusi adásában Kepéné dr. Bihar Mária néprajzkutató és történész olyan szentek legendáiból válogatott, akik az évszázadok folyamán a járványok idején oltalmazták a hívőket.
6/9/202039 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Szentek társaságában

A Spiritus februári adásában a szentkultuszhoz kapcsolódó érdekességekkel ismerkedünk.
2/12/201948 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

A rotunda titkai

A Spiritus januári adásában dr. Szabó Brigitta művészettörténész kutatásait ismerhetik meg a nagytótlaki körtemplomról.
1/15/201924 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Tanúságtevők – dr. Paksa Katalin

A Spiritus decemberi adásában az MTA Zenetudományi Intézetének főmunkatársát, a Széchenyi-díjas professzor asszonyt, dr. Paksa Katalint ismerhetik meg.
12/11/201840 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

A 290 éves Szentháromság kápolna

A Spiritus novemberi adásában a Lendva-hegyet ékesítő kis kápolna történetéről tudhatnak meg újabb érdekességeket.
11/13/201825 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

A legbátrabb magyar falu és lelkésze

A Spiritus októberi adásában Kercaszomor refomátus közösségével ismerkedhetnek meg.
10/9/201838 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Út a teológiára

A Spiritus szeptemberi adásában Ozsváth Imre református lelkész mesél lelkésszé válásának útjáról.
9/11/201837 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Egy szászcsávási székely legény útja a kercaszomori református parókiáig

A Spiritus júliusi adásában Ozsváth Imre református lelkész mesél életútjáról.
7/10/201833 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Kerkai Jenő páter szülőföldjén

A Spiritus júniusi adásában a csesztregi plébániát és a hozzá tartozó településeket ismerhetik meg Páli Zoltán plébános segítségével.
6/12/201834 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Egy derűs pap mindennapjai

A Spiritus májusi adásában Páli Zoltán csesztregi plébánost ismerhetik meg.
5/15/201840 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Az evangélikus népi vallásosság szolgálatában

Az evangélikus népi vallásosság szolgálatában
4/10/201832 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Készülj az útra!

A Spiritus márciusi adásában a világ egyik leghíresebb zarándokútja, az el Camino végigjárásához kaphatunk hasznos, gyakorlati tanácsokat.
3/13/201824 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

A szent és a profán, avagy két világ találkozása a farsangban

Húshagyókedd apropóján a farsangi népszokásokban található szent és profán elemek találkozását idézzük fel a Spiritusban.
2/13/201836 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

A zene szárnyain Isten felé

A Misztrál együttes tagjaival az istenes versek világában kalandozunk a januári Spiritusban.
1/16/201834 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Levéltári kutatások a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére

Dr. Bilkei Irén, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának főlevéltárosa a zalai reformáció forrásaival ismertet meg bennünket a Spiritus decemberi adásában.
12/12/201725 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Török Máté napfordulói

A Misztrál együttes egyik alapító tagjával beszélgettünk az istenes versek üzenetéről a Spiritus novemberi adásában.
11/14/201732 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Egy muravidéki lány Szent Jakab-útján

A völgyifalusi Marton Krisztina segítségével a világ egyik leghíresebb zarándokútját, az el Caminót járhatjuk végig a Spiritus októberi adásában.
10/10/201731 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Visszapillantás a nyárra

A Spiritus szeptemberi adásában arra a kérdésre keressük a választ, miért érdemes hittantáborba küldeni gyermekeinket, unokáinkat!
9/12/201738 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

A Hajnalcsillag református hittantábor

A Spiritus júliusi adásában a kerkafalvi Hajnalcsillag református hittantáborba látogattunk el.
7/11/201738 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

A fatimai jelenések 100. évfordulójára emlékezünk

A Spiritus júniusi adásában a fatimai Mária jelenések 100. évfordulójára emlékezünk Lendvai Zoltán atyával.
6/13/201730 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Luther Márton házassága

A Spiritus májusi adásában Luther Márton házasságának tanulságait ismerhetik meg Andrejek Mitja evangélikus lelkész bemutatásában.
5/16/201729 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Keresztény értékekre fókuszálva

A Spiritus áprilisi adásában a márokföldi Högl házaspárt ismerhetik meg, akik dokumentumfilmjeik készítése közben is a keresztény értékekre fókuszálnak.
4/11/201726 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

A Mária-tiszteletről

A Spiritus márciusi adásában a Mária-tiszteletről beszélgetünk Lendvai Zoltán rédicsi plébánossal.
3/14/201743 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

A 2017-es év egyházi jubileumai

A Spiritus februári adásában a 2017-es esztendő nevezetes egyházi jubileumait vesszük sorra.
2/14/201739 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Damásdi Dénesné tanúságtétele

A Spiritus januári adásában Damásdi Dénesnének, a Parakletosz Könyvkiadó vezetőjének élettörténetéből, tanúságtételéből meríthetünk erőt.
1/10/201741 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Adventi áhitat

A Spiritus decemberi adásában zeneművek és versek segítségével készülünk a karácsonyra.
12/13/201641 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

A református muzeológia a kulisszákon innen és túl

Dr. Fogarasi Zsuzsa segítségével megtudhatjuk, hogyan készül a muzeológia a reformáció 500. évfordulójára.
11/15/201637 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Bemutatjuk a Parakletosz Könyvkiadót és Könyvesházat

A Spiritus októberi adásában Damásdi Dénesné, a Parakletosz Kiadó vezetője avat be bennünket a keresztyén könyvkiadás mindennapjaiba.
10/11/201640 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Gondolatok a református egyházművészetről

Dr. Fogarasi Zsuzsanna segítségével a református egyházművészet szellemiségével és tárgyi világával ismerkedhetünk meg.
9/13/201636 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Kovács Tibor Ringo életfilozófia morzsái

A Spiritus júliusi adásában Kovács Tibor Ringo osztja meg velünk életfilozófia morzsáit.
7/12/201637 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ezüstmiséjét ünnepli Lendvai Zoltán atya

25 éves papi jubileuma alkalmából köszöntjük Lendvai Zoltán atyát, a rédicsi gördeszkás plébánost, a Hetés papját.
6/14/201637 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Pünkösdváró áhitat

A Spiritus májusi adásában zeneművek és versek segítségével készülünk a pünkösdre.
5/10/201637 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Cigánymisszió

A Spiritus áprilisi adásában Andrejek Judit evangélikus lelkésszel beszélgetünk a cigánymisszióról.
4/12/201633 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Köbli Tamás plébános

Ivánctól Lengyelországon át Lentiig és Lendváig – a Spiritus márciusi adásában Köbli Tamás lenti plébánossal beszélgetünk papi hivatásáról.
3/8/201639 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Andrejek Mitja evangélikus káplán és szolgálata

A Spiritus februári adásában Andrejek Mitja evangélikus káplánnal beszélgetünk hazatéréséről és szolgálatáról.
2/9/201633 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Adjon az Isten!

A Spiritus januári adásában magyar költők istenes versei segítségével meríthetünk erőt az új esztendőre.
1/12/201641 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Keresztyén és sikeres?!

A Spiritus decemberi adásában Böszörményi Gergely segítségével arra a kérdésre keressük a választ, lehet-e egy keresztyén ember is sikeres, és ha igen, akkor hogyan.
12/8/201535 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

„A Jóistennek van hallása”

A Spiritus novemberi adásában megismerhetik Böszörményi Gergely, Magyar Örökség-díjas keresztyén zenei producert.
11/10/201527 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Lendvai Zoltán atya Don Bosco nyomában Olaszországban

A Spiritus októberi adásában Lendvai Zoltán rédicsi plébános segítségével a napfényes Itáliába látogathatunk, ahol bepillantást nyerünk a milánói EXPO világába, és Don Bosco nyomában járunk.
10/13/201537 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Az Őrség peremén, szórványban élő reformátusok lelki gondozásának kihívásai

A Spiritus szeptemberi adása segítségével megismerhetik az Őrség peremén, szórványban élő reformátusok lelki gondozásának kihívásait.
9/8/201542 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Fejezetek a katolikus magyarság Mária tiszteletének történetéből

A Spiritus augusztusi adásában Nagyboldogasszony ünnepére készülődve néhány értékes fejezetet idézünk fel a katolikus magyarság Mária tiszteletének történetéből
8/11/201538 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Mi újság a Szlovéniai Református Keresztyén Egyház háza táján?

A Spiritus júliusi adásában arra a kérdésre keressük a választ, mi újság manapság a Szlovéniai Református Keresztyén Egyház háza táján.
7/14/201530 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Értékválságban a társadalom

A Spiritus júniusi adásában Magyar Ágnes filozófussal a posztfogyasztói társadalom értékválságáról beszélgetünk.
6/9/201535 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

A magyar tábori lelkészet története dr. Stencinger Norbert kutatásai alapján

A Spiritus májusi adásában a magyar tábori lelkészet történetével ismerkedhetünk meg dr. Stencinger Norbert segítségével.
5/12/201531 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Őrségben, avagy Bíró Tünde református lelkésznő szolgálata Szentgyörgyvölgyön

A Spiritus áprilisi adása segítségével Bíró Tünde református lelkésznőt és az őrségi Szentgyörgyvölgyön végzett szolgálatát ismerhetik meg.
4/14/201529 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Szomszédolás Szentgyörgyvölgyön

A Spiritus márciusi adásában Szentgyörgyvölgyre látogatunk el, ahol a református gyülekezetet és lelkészét, Hodánics Péter Csabát ismerhetjük meg.
3/10/201534 minutes
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus februári adásában Primusa-Kancsal Mária lenti hitoktatónővel beszélgetünk a gyermekek vallásos nevelésének fontosságáról.
2/10/201527 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus januári adásában Pál Feri atyával, katolikus pappal, napjaink legnépszerűbb mentálhigiénés szakemberével az élettel való elégedettség titkát kerestük. 
1/13/201531 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Spiritus

"Az mit Istennek mívelhetek, örömest kész vagyok hozzája."  A Spiritus júliusi adásában Kulcsár György protestáns prédikátor életművéről beszélgettünk Hubert Ildikóval, Heltai Jánossal és Bánfi Szilviával. Beszélgetésünk Kulcsár prédikációs kötete, a Postilla kiadásának 440. évfordulója előtt tiszteleg.
7/8/201432 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A bölcsesség, az értelem, a tudomány, a jótanács, a lelki erősség, a jámborság és az istenfélelem. A Szentlélek 7 ajándéka. A Spiritus júniusi adását a Szentlélek kiáradásának, a pünkösd üzenetének szenteljük.
6/10/201425 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus májusi adását a hodosi evangélikus egyházközség történetének szenteljük.
5/13/201432 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus latin szó, alapjelentése szellem, lélek. Másodlagos jelentését használják az eszesség, a szellemesség szinonimájaként. Az adás címéhez híven felekezetektől függetlenül lelki feltöltődést kínálunk mindazoknak, akik szeretnének hinni valamiben, ami az ember életét szebbé, nemesebbé teheti.
4/8/201438 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus áprilisi adásából Lendvai Zoltán rédicsi plébános és Patyi Zoltán lendvai művelődésszervező kanadai útjának kalandjait ismerhetik meg.
4/8/201438 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus márciusi adásában az Andrejek házaspár osztja meg velünk németországi tanulmányútjuk tapasztalatait.  
3/11/201436 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Spiritus

Kolostorok, templomok alapítói, jótékony adományozók. A Spiritus februári adásában alsólendvai Bánffy Dorottya asszony személyén keresztül a középkor asszonyainak vallásosságával ismerkedhetünk meg.
2/11/201430 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Spiritus

Január a Boldogasszony hónapja, ennek tiszteletére a Spiritus januári adását a Mária-jelenések témakörének szenteltük.
1/14/201435 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus adventi adásában Györfi Mihály a nyírteleki evangélikus egyházközség lelkésze volt a vendégünk. Beszélgetésünkből fény derült rá, hogyan választotta a lelkészi hivatást és a hogyan jött létre a nyírteleki cigánymisszió.
12/10/201346 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus novemberi adásában Kothencz Kelemen bajai néprajzkutatóval az Észak-Bácska sokszínű vallási életéről beszélgettünk.
11/12/201333 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus októberi adásának segítségével Andrejek Györfi Judit, 6. éves evangélikus lelkész hallgatót ismerhetik meg, aki férjét követve költözött Szlovéniába és tanulmányainak gyakorlati évét itt, a Muravidéken tölti.
10/8/201339 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Spiritus

Puskás Öcsi, Zámbó Jimmy, Böjte Csaba. A Spiritus szeptemberi adásában Dr. Povedák István kultúrakutatóval arra a kérdésre kerestük a választ, hogy napjainkban kikből lesznek példaképek.
9/10/201335 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus augusztusi adásában Nagyboldogasszony ünnepéről emlékeztünk.
8/13/201326 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus júliusi adásában a szlovéniai evangélikusok püspökválasztásáról, a Hajnalcsillag református gyerektáborról és a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna legendáiról hallhattak egy-egy tudósítást.
7/9/201331 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus júniusi adásában Izisz egyiptomi istennő savariai szentélyében tettünk látogatást Sosztraics Ottó régész segítségével.
6/11/201331 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Spiritus

Álhősök, hamis istenek? Magyarországon 2011-ben ezzel a címmel jelent meg egy nagy sikerű könyv, amely a szentek és a sztárok kultuszait állítja párhuzamba. A Spiritus májusi adásában e könyv szerzője, Dr. Povedák István volt a vendégünk.
5/14/201339 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Spiritus

Karácsony, húsvét, pünkösd. Március 15. Augusztus 20. Október 23. A Spiritus áprilisi adásában Dr. Povedák István kultúrakutatóval beszélgettünk az ünnepek és ünneplésünk változásairól.
4/9/201339 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus márciusi adásában a Szlovéniai Református Keresztyén Egyház 2013. évi terveiről beszélgettünk Bódis Tamás és Rozgonyi Emőke lelkészekkel.
3/12/201330 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Spiritus

Pompei, az ókori romváros, az Etna és a Vezúv, valamint a bencés rend bölcsője Monte Cassinoban. A Spiritus februári adásában dél-olasz és szicíliai zarándoklatra invitáltuk Önöket.
2/12/201334 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus januári adásában az 1920-as években alakult Bencés Nővérek Társaságának történetével ismerkedtük meg Sinkó Ágnes nővér segítségével.
1/15/201336 minutes
Episode Artwork

Spiritus

Ó jöjj, ó jöjj Üdvözítő! A Spiritus decemberi adásában az adventi ünnepváráshoz válogattunk verseket és zeneműveket, amelyek segítik felkészíteni az ünnepre a lelkünket.
12/11/201234 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritus novemberi adásában az adventi időszak két előfutárának, azaz Szent Mártonnak és Alexandriai Szent Katalinnak a legendájával ismerkedtünk.
11/13/201235 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Spiritus

A Spiritusz októberi adásának vendége Dr. Várszegi Asztrik, pannonhalmi főapát volt. A bencés rend előtt álló 21. századi kihívásokról és Dr. Kühár Flóris jelentőségéről beszélgettünk.
10/9/201232 minutes, 50 seconds