Winamp Logo
Snelle geschiedenis Cover
Snelle geschiedenis Profile

Snelle geschiedenis

Dutch, History, 2 seasons, 50 episodes, 3 hours, 32 minutes
About
Weet jij waarom we kussen? Of waarom er overal in Vlaanderen sanseveria’s op de vensterbanken staan? Of hoe lang wij al ‘BOE’ roepen naar slechte optredens? Sofie Lemaire verrast je met ‘Snelle geschiedenis’, een podcast over onbekende, historische verhalen waarvan je denkt: ‘En waarom wist ik dat niet eerder’?
Episode Artwork

Ziekenhuisseries

Urenlang ziekenhuisseries bingen, heerlijk. We smullen collectief en massaal van de televisiedrama’s die zich afspelen tussen artsen, verplegers en patiënten. Maar waarom? En wie bedacht de eerste ziekenhuisserie? Klik en ontdek!
12/5/20234 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Roken

We weten allemaal dat het ongezond is, duur en verslavend en dat je er dus beter niet mee begint, met roken. Maar ooit is iemand daar dus wel mee begonnen. Wie en waarom, dat hoor je hier!
12/5/20234 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Voetbal

Geen sport zo populair als voetbal. We kijken met miljarden mensen, naar miljoenen spelers op velden waar miljoenen verhandeld worden. Welk genie heeft deze ultieme sport bedacht? Dat hoor je nu.
12/5/20234 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Kauwgom

Volgens het Nederlandse muzikale duo Elly en Rikkert komt kauwgom van de kauwgomballenboom. En misschien is dat niet eens zo fout ingeschat. Luister!
12/5/20234 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kerstboom

Het is een gezellig, en tegelijk gek gebruik: elk jaar, begin december, sleuren we miljoenen boom uit de grond, zetten we ze in onze woonkamer, gaan we die versieren om al die bomen een maand later weer buiten te zwieren. Wie is daar ooit mee begonnen? Je hoort het hier.
12/5/20234 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

De Jeugd van Tegenwoordig

Over de jongeren van vandaag wordt niet altijd even warm gesproken. Sinds wanneer vinden we dat eigenlijk, dat de jeugd niet meer is wat ze vroeger was? Wanneer was de jeugd dan wél voorbeeldig? Je ontdekt het hier.
12/5/20233 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Polshorloge

Tegenwoordig lezen we het uur af op het scherm van onze computer of de smartphone. Maar nog niet zo heel lang geleden droeg nagenoeg iedereen de tijd om de pols. Laat ons, voor we dat handige ding vaarwel zeggen,eens onderzoeken waar het eigenlijk vandaan komt?
12/5/20234 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Het fitnesscentrum

Wist je dat het allereerste fitnesscentrum in Brussel stond? In deze snelle geschiedenis neemt Sofie je mee op stap door het knotsgekke leven van de curieuze fitnesspionier Hippolyte Triat.
12/5/20234 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Slankheidsideaal

Alle body positivity campagnes ten spijt, velen onder ons blijven halsstarrig dromen van een dun strak lichaam. Maar wist je dat dat niet altijd het schoonheidsideaal geweest is? Beluister hier de geschiedenis van de strakke lijven!
11/7/20233 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Darts

Darts is populairder dan ooit. Gigantische arena’s worden gevuld om de grote helden van het darts onder luid gejoel hun pijltjes te zien gooien naar het ronde bord. Wanneer is die sport ontstaan? En is het eigenlijk een sport? Dat hoor je nu.
11/7/20234 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Winkelcentrum

Heb je ooit bij het shoppen in zo’n groot winkelcentrum gedacht: “amai, dit lijkt wel de Oostenrijkse hoofdstad Wenen!”. Ik ook niet, en toch zou het geen vreemde gedachte mogen zijn. Luister en ontdek hoe het winkelcentrum tot stand kwam!
11/7/20234 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Fwiehoewiet

Er is maar één melodietje in de wereld, dat je een gasboete kan opleveren: de catcall of wolfwhistle. Het melodietje dat mensen al wel eens durven fluiten naar andere mensen, die ze aantrekkelijk vinden. Waarom is net dat melodietje het signaal van aantrekking geworden? En waarom hoor je het vandaag amper nog op straat? Dat hoor je hier.
11/7/20234 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Fishstick

Geen jeugd zonder fishsticks.Goudkleurige staafjes vis, die quasi élke eter kunnen bekoren. Nochtans is het een gek idee om vis in kaarsrechte staafjes te willen aanbieden. Wie is de uitvinder van de fishstick? Dat ontdek je hier.
11/7/20233 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Maandverband

We pakken er niet mee uit, meestal zitten onze tampons en maandverbanden goed weggemoffeld in kleine tasjes in onze tas. Nochtans mogen we er blij mee zijn, met die kleine life/pantssavers. Je wil je niet inbeelden hoe vrouwen zich behielpen vóór die dingen er waren. Of, misschien wil je dat wel?
11/7/20233 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Kermis

Eens in het jaar zijn ze daar: de botsauto’s, rupsen, spooktenten, schietstanden en andere luidschelflitsende kramen van de kermis. Een wonderlijk feest, een spektakel voor de zintuigen. Wie heeft dat ooit bedacht? Je hoort het hier.
11/7/20234 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Kanonnen

Al eeuwenlang bekwamen we ons in het doeltreffend verpletteren van onze vijand. En we tonen ons daar behoorlijk inventief in. Het kanon bijvoorbeeld, een dikke lange buis om reuzekogels mee weg te slingeren, wie bedenkt zoiets? Ontdek het hier!
11/7/20234 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Koersgekte

Ons land is er een van koersliefhebbers. Elke zondag van de lente nemen we plaats achter dranghekken of in de zetel om de renners het beste van zichzelf te zien geven. Waarom is wielrennen hier zo populair? Luister!
10/3/20234 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Champagnedouche

Je kent het beeld wel: de winnaar van een wedstrijd, die vanop het podium een dikke fles champagne over de omstaanders heen spuit. Een decadente gewoonte bij sportwedstrijden. Waarom doen we dat eigenlijk?
10/3/20236 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Vroeg opstaan

Weinig zo pijnlijk als ‘s ochtends vroeg uit een zoete droom gerukt worden door de schelle bel van je wekker, die je komt toeschreeuwen dat het tijd is om te gaan werken. Waarom beginnen wij zo vroeg aan onze dag eigenlijk? Je ontdekt het hier.
10/3/20234 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ijskar

Niks zo welluidend als het zachte plingplangplongen van de ijskar in de verte. Niks zo mooi als een ijsje dat je aan de voordeur wordt aangeboden. Niks is zo geniaal als de ijskar. Wie mogen we daarvoor dankbaar zijn? Je hoort het hier.
10/3/20234 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Taartgooiers

Het overkwam al talloze beroemdheden: de onverwachte taart in het gezicht. We gooien ze naar machthebbers met wie we het niet eens zijn. Maar wie heeft ooit beslist dat de taart in zo’n situatie het beste projectiel is? Je hoort het hier!
10/3/20233 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Huisdieren

Ons land telt dik 11 miljoen inwoners. En die 11 miljoen inwoners houden samen zo’n 5 miljoen huisdieren. Dat is een gigantisch aantal. Wie is daar ooit mee begonnen? En waarom zijn we zo verknocht aan die kleine, schattige beestjes?
10/3/20234 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Toiletpapier

In coronatijd ontdekten we wat we écht belangrijk vinden: contact met de medemens, feestjes én… toiletpapier. De winkels werden net niet geplunderd door toiletroljagers. Wie was het genie achter dit zachte luxegoed? Dat hoor je nu!
10/3/20234 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Selfie

Het is de meest genomen foto tegenwoordig: de foto die we maken van onszelf. Bij onze vrienden, tijdens concerten, bij zonsondergang, op restaurant… overal waar we komen leggen we onszelf vast. Maar wie nam ooit de eerste selfie? Dat hoor je in deze snelle geschiedenis.
10/3/20234 minutes, 25 seconds