Winamp Logo
Skärpt läge Cover
Skärpt läge Profile

Skärpt läge

Swedish, Education, 1 season, 9 episodes, 7 hours, 3 minutes
About
Skärpt läge – det civila försvarets återkomst och din roll i Sveriges beredskap Uppbyggnaden av ett modernt totalförsvar är ett återkommande ämne i samhällsdebatten. Diskussionerna handlar till stor del om den militära delen av totalförsvaret. Länsstyrelserna vill lyfta fram vad den civila delen av totalförsvaret är. Vi har därför skapat podden Skärpt läge som publiceras i sex avsnitt under 2022. Podden gör nedslag i delar av samhället som är dagens civila försvar. Men framför allt ger Skärpt läge utrymme för diskussioner om hur det civila försvaret byggs upp på bästa sätt. Podden tar även upp hur det civila försvaret såg ut under kalla kriget. Dessutom – tips på hur du kan engagera dig i det civila försvaret eller stärka din egen hemberedskap.
Episode Artwork

Almedalen 2023 – hur påverkar ett Natomedlemskap det civila försvaret?

Vi ber om överseende för ljudkvaliteten under två minuter (mellan cirka 1.40 och 3.40) i avsnittet. ”Många kanske uppfattar det som att ett medlemskap i Nato blir som en försäkring, okej nu har vi betalt den, så då är det lugnt liksom, det är ungefär som ett medlemskap i Sats, jag behöver inte utnyttja det, jag bara är med.” Det sade Anneli Hulthén, landshövding, Länsstyrelsen Skåne och civilområdeschef för Södra civilområdet, när länsstyrelserna under Almedalsveckan 2023 bjöd in till seminariet Hur påverkar ett Natomedlemskap utvecklingen av det civila försvaret? Var du inte på plats i Visby? Lyssna då på det här avsnittet av Skärpt läge! Det återger seminariet från den 29 juni i sin helhet. Du får bland annat veta mer om hur Sverige behöver fortsätta att utveckla sitt civila försvar, även efter det att vi har gått med i Nato. Lästips i ämnet: Länsstyrelsernas arbete med civilt försvar Regeringen om Sveriges väg in i Nato Webbkurs om Nato och civil beredskap - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Skärpt läge produceras av Max Landergård på Storstad medieproduktion. I redaktionen ingår Erik Olsson, Länsstyrelsen Stockholm.
7/4/202344 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Klosterruiner och blåvita sköldar – skydd av kulturarv i krig

”Tror du inte att transporter av skadade, mat, vapen, kommer att vara viktigare än några akvareller från Bohuslän?” Max Landergård, programledare, ställer frågan till en av paneldeltagarna i det här avsnittet av Skärpt läge. Ett avsnitt som borrar ned sig i hur Sverige ska skydda sitt kulturarv i krig.   Finns det förresten ett kulturarv som vi kan enas om i Sverige? Hur skulle det kunna förstöras – oavsiktligt eller med avsikt? Hur planerar landets länsstyrelser och museer för att skydda det kulturarv som vi vill prioritera att bevara – om kriget kommer? Och vad kan de lära av Ukraina?   Dessa och andra frågor gör avsnittets panel sitt bästa för att besvara:   Mats Herklint, enhetschef på funktionen för kulturmiljöprövning, Länsstyrelsen Västra Götaland. Mats Herklint är även sammankallande för det länsstyrelsegemensamma-nätverket för utmärkning och undanförsel av kulturegendom, en viktig länsstyrelseuppgift inom ramen för det civila försvaret. Anna McWilliams, arkeolog, docent och forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer.  Dessutom: Inslag från Roma kungsgård och klosterruin på Gotland! Vilket skydd kan ett blåvittt sköldmärke som sätts upp på kulturegendomar ge mot kryssningsrobotar och bomber?   Skärpt läge produceras av Max Landergård på Storstad medieproduktion. I redaktionen ingår Erik Olsson, Länsstyrelsen Stockholm.   Panelsamtalet spelades in den 16 maj 2023.
6/26/202351 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Vevradio, ved och varm choklad – elberedskap hos Landergårds

Hur låter ett elavbrott? Och hur ordnar man med ljus, värme, information och varm choklad till barnen när termometern inomhus faller?  Följ med hem till Skärpt läges producent, Max Landergård. Han och familjens beredskap sätts under en kväll på prov då ett fiktivt krig släcker elen i deras hus. Det här avsnittet av Skärpt läge riktar ljuset på elberedskapen inom det civila försvaret. Mikael Toll, senior rådgivare på Ramboll, berättar bland annat om hur energi kan användas som ett vapen i en konflikt. Avsnittet gästas även av Ann-Sofie Fahlgren, enhetschef för elberedskap och dammsäkerhet på Svenska Kraftnät. Hon beskriver hur myndigheten rustar för att skydda Sveriges elsystem mot både cyber- och väpnade angrepp. Mikael Toll pratar i avsnittet om styrel. Lär dig mer om länsstyrelsernas roll i det arbetet. Svenska Kraftnäts information om elberedskap. Energimyndighetens sex tips – så bor du kvar vid ett längre värmeavbrott. Skärpt läge produceras av Max Landergård på Storstad medieproduktion. I redaktionen ingår Erik Olsson, Länsstyrelsen Stockholm. Intervjuerna med Ann-Sofie Fahlgren och Mikael Toll spelades in den 12 december 2022.
12/22/202237 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Kossor, kaffe och Kronobergs fettlager

Kossor som skulle fösas från Skåne till Småland, konstgödsel, kaffe i kubik och tiotusentals ton lagrat fett som ett krigsviktigt företag producerade margarin av. Det var några av de ingredienser som kunde nära Sveriges totalförsvar när det kalla kriget var som kyligast.   Skärpt läges historikexpert, Samuel Palmblad, berättar i det här avsnittet om hur Sveriges beredskap när det gällde mat och dricksvatten byggdes upp från andra världskriget och ända in på 1990-talet.   Lyssna även gärna på avsnittet Här är din krislåda om du vill veta mer om hur Sveriges livsmedelsberedskap nu stärks upp på nytt.   Skärpt läge produceras av Max Landergård på Storstad medieproduktion. I redaktionen ingår Erik Olsson, Länsstyrelsen Stockholm.
12/20/202214 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Här är din krislåda

Kan man baka frasig pizza även i kris och krig? Jan Boris-Möller, mästerkock, tar i det här avsnittet med sig krislåda och stormkök till komikern Charlotta Björck för att svara på den frågan. Hör Mats Johansson, avdelningschef, krisberedskap och civilt försvar på Livsmedelsverket, berätta om de regeringsuppdrag som Livsmedelsverket arbetar med inom beredskapsområdet. Bland annat tar han upp frågan om vilken roll lager med livsmedel kan komma att spela. Du får även ett kommunalt perspektiv på ämnet mat och beredskap. Sara Seing, kostchef i Södertälje kommun, redogör för hur Södertälje har stärkt sin förmåga att kunna leverera exempelvis skolmat i kris och krig. Krisberedskapsexpert Miguel Guerrero ger dessutom vardagsnära tips på mat och annat som man kan packa i sin egen krislåda. Pizzareceptet som Jan Boris-Möller inspirerats av hittar du hos Lottakåren. Behöver du laga mat på ett stormkök inomhus vid till exempel ett strömavbrott - följ då råden i denna film (från 2.45 och framåt). Skärpt läge produceras av Max Landergård på Storstad medieproduktion. I redaktionen ingår Erik Olsson, Länsstyrelsen Stockholm.
11/7/202238 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Det psykologiska försvaret – idag och igår

Är din sanning någon annans lögn? I två avsnitt fördjupar sig Skärpt läge i det psykologiska försvaret – samhällets gemensamma förmåga att stå emot otillbörlig informationspåverkan och annan vilseledande information som riktas mot Sverige. Det psykologiska försvaret är också en viktig grund för att det civila och militära försvaret ska fungera effektivt. Det är många aktörer som bidrar till det psykologiska försvaret. Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) leder samordningen av arbetet. Skärpt läge fick en pratstund med generaldirektören, Henrik Landerholm. Hör honom berätta om den nystartade myndighetens arbete, försvarsviljan i Ukraina, påverkanskampanjer och MPF:s roll om det skulle bli krig i Sverige MPF startade upp sin verksamhet den 1 januari 2022. Fram till och med 2008 fanns dock en föregångare till MPF – Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF). Björn Körlof var SPF:s generaldirektör 1994-2001. I detta avsnitt berättar han om övergången från det kalla krigets propaganda till ett nytt läge, risker med så kallade mullvadar och hur Sovjetunionen planerade att störa ut radiosändningar med falska nyheter. Skärpt läge produceras av Max Landergård på Storstad medieproduktion. I redaktionen ingår Erik Olsson, Länsstyrelsen Stockholm. (Intervjun med Björn Körlof spelades in den 10 februari 2022, det vill säga strax innan Rysslands invasion av Ukraina).
9/9/202236 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Informationspåverkan och medier

Är din sanning någon annans lögn? I två avsnitt fördjupar sig Skärpt läge i det psykologiska försvaret – samhällets gemensamma förmåga att stå emot otillbörlig informationspåverkan och annan vilseledande information som riktas mot Sverige. Det psykologiska försvaret är också en viktig grund för att det civila och militära försvaret ska fungera effektivt. Det är många aktörer som bidrar till det psykologiska försvaret. Vid sidan av myndigheter och institutioner har enskilda individer samt fria och oberoende medier viktiga roller. I det här avsnittet diskuterar Hanna Stjärne, vd, Sveriges Television (SVT) och Janne Elvelid, ansvarig för samhällskontakter, Meta (tidigare Facebook), hur de hanterar ett medielandskap där desinformation och deep fakes har blivit vardagsmat. De ger även sin syn på vilka roller som SVT och Meta skulle ha om Sverige hamnar i krig. Dessutom – Anton Lif, expert på påverkansoperationer, Combitech, går igenom olika tekniker som används inom informationspåverkan. Skärpt läge produceras av Max Landergård på Storstad medieproduktion. I redaktionen ingår Erik Olsson, Länsstyrelsen Stockholm. (Panelsamtalet spelades in den 18 februari 2022, det vill säga strax innan Rysslands invasion av Ukraina).
9/9/20221 hour, 8 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Almedalen special: Totalförsvaret i framtiden

Skärpt läge blickar framåt mot framtidens totalförsvar. I ett panelsamtal från Almedalsveckan berättar Micael Bydén, Överbefälhavare, Försvarsmakten, bland annat om hur han ser på att ett starkt civilt försvar behöver kunna stötta det militära försvaret. Medverkar gör också: Sven Erik Österberg, landshövding, Länsstyrelsen Stockholm, Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Kicki Scheller, försvarsdirektör, Länsstyrelsen Gotland. Skärpt läge produceras av Max Landergård på Storstad medieproduktion. I redaktionen ingår Erik Olsson, Länsstyrelsen Stockholm.
7/6/202256 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Vad är du beredd att försvara?

Vad har en komiker, en räddninghundförare och en fredsaktivist gemensamt? Jo, de har alla åsikter om vad i Sverige som är värt att försvara och begreppet försvarsvilja – ett viktigt fundament för både det civila och militära försvaret. I det första avsnittet av Skärpt läge vrider och vänder Mikael Tornving, komiker och reservofficer, och Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen, på ett aktuellt ämne – försvarsvilja. Vi möter även Martina Bach som har gjort verkstad av sin försvarsvilja. Hon och hennes räddningshund Doris är engagerade i Svenska Brukshundklubben, en av 18 frivilliga försvarsorganisationer i Sverige. Martina Bach och Doris har ägnat en stor del av de senaste åren åt att träna för att bli ett räddningshundekipage som kan bistå kommunala räddningstjänster i kris och krig – en viktig pusselbit i det civila försvaret. För de lyssnare som vill stärka sin egen försvarsvilja och hemberedskap delar Miguel Guerrero, specialistofficer och expert på prepping i vardagen, med sig av tankar och råd. Dessutom djupdyker Samuel Palmblad, expert på Sveriges civila försvar under kalla kriget, ned i hur försvarsviljan såg ut under andra halvan av 1900-talet. Skärpt läge produceras av Max Landergård på Storstad medieproduktion. I redaktionen ingår Erik Olsson, Länsstyrelsen Stockholm.
6/30/20221 hour, 15 minutes, 44 seconds