Winamp Logo
Schaamteloos Randstedelijk Cover
Schaamteloos Randstedelijk Profile

Schaamteloos Randstedelijk

Dutch, Cultural, 1 season, 90 episodes, 2 days, 17 hours, 42 minutes
About
Een podcast voor alle jonge mensen in de stad op zoek naar houvast. Doortje Smithuijsen en Perre van den Brink houden de jonge stedeling elke week een spiegel voor. We maken ons allemaal druk om gentrificatie, maar we willen ook een koffiebar met havermelk in de straat. En we vinden duurzaamheid belangrijk, maar vliegen ook het liefst drie keer per jaar naar de andere kant van de wereld. Een podcast over havermelk, natuurwijn en vliegschaamte: maar vooral een podcast voor jonge mensen in de stad op zoek naar houvast. Iedere donderdag om 16.00 een nieuwe aflevering.
Episode Artwork

Waarom luistert iedereen True Crime?

Heerlijk in slaap vallen met de geluiden van iemand die vermoord wordt: we lijken er geen genoeg van te krijgen. Want er iets geks aan de hand in het medialandschap: het genre True Crime wordt steeds populairder. Onopgemerkt is het zelfs uitgegroeid tot het grootste genre in de podcastwereld. Dat stelt ons voor een raadsel. Wij snappen namelijk helemaal niks van dit verschrikkelijke genre. Daarom gaan we deze aflevering op onderzoek uit: waarom vinden we True Crime zo leuk? En is het genre vol met waargebeurde moorden niet heel problematisch?Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf u naar de nieuwe podcast van Perre "Grof Geld" over de macht van de macht van geld in de voetbalwereld in je favoriete podcast app.Ga naar squarespace.com/VSR voor een gratis proefperiode, en wanneer je klaar bent om te lanceren, gebruik de kortingscode VSR10 om 10% korting te krijgen op je eerste aankoop van een website of domein.Als je last hebt van gevoelige tanden, kun je Sensodyne gebruiken om je gevoelige tanden te verlichten. Ga voor meer info naar sensodyne.nlGehoord in deze aflevering:Waarom is het bij uitstek een genre voor vrouwen geworden? - De GroeneLuister hier naar Sweet BobbyOur Collective Obsession with True Crime - The New YorkerWho Owns Amanda Knox? - The AtlanticWHAT IF HE ACTUALLY DID IT? - The AtlanticMy Sister Was Murdered 30 Years Ago. True Crime Repackages Our Pain as Entertainment. - NY TimesMother of Dahmer victim condemns Netflix series - The GuardianPodcasters Took Up Her Sister’s Murder Investigation. Then They Turned on Her. - NY TimesZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/23/202448 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Je bent een klant, geen community

Yogabroeken, stofzuigers en skincare: je kunt tegenwoordig geen product meer kopen zonder gelijk geforceerd onderdeel te worden van de 'community' van het desbetreffende merk. Waarom willen merken tegenwoordig allemaal een community bouwen? Aan de hand van verschillende brand communities zoals Patta, Soho House en Glosier bespreken we goede en slechte cases van communities. Kun je als merk met een winstoogmerk wel een authentieke community opbouwen? Of is dat altijd tegenstrijdig met elkaar?Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf u naar de nieuwe podcast van Perre "Grof Geld" over de macht van de macht van geld in de voetbalwereld in je favoriete podcast app.Neem contact op met de Skincare Experts van Paula’s Choice en vind de SPF voor jou en ga beschermd de zomer in! Met de code SCHAAMTELOOSPF krijg je 20% korting op het hele assortiment, shop nu via paulaschoice.nl. De code is geldig t/m 30 juni. Als je last hebt van gevoelige tanden, kun je Sensodyne gebruiken om je gevoelige tanden te verlichten. Ga voor meer info naar sensodyne.nlGehoord in deze aflevering:Why brands are obsessed with building community - VoxEverything’s a cult now - VoxCelebrity members club Soho House has lost money for nearly 30 years. - FortuneSoho House is over - New York PostZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/16/202439 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Deeplikes & Find My Friends: iedereen is een beetje stalker

Constant weten waar je vrienden zijn via Find my Friends en je Tinderdate screenen via social media: tegenwoordig kunnen we over iedereen alles opzoeken en altijd weten waar ze zijn. Dit werd opnieuw pijnlijk duidelijk toen men vorige week op zoek ging naar de echte stalker "Martha" van de Netflix hitserie Baby Reindeer. Moeten we dit wel willen? En wanneer gaat het te ver? Aan de hand van echte voorbeelden van onze luisteraars gaan we op zoek naar het antwoord. Wat te doen bij een Deep Like? En wat doe je als je er via Find My Friends achterkomt dat je partner op bezoek is bij diens ex? Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf u naar de nieuwe podcast van Perre "Grof Geld" over de macht van de macht van geld in de voetbalwereld in je favoriete podcast app.Ga naar squarespace.com/VSR voor een gratis proefperiode, en wanneer je klaar bent om te lanceren, gebruik de kortingscode VSR10 om 10% korting te krijgen op je eerste aankoop van een website of domein.Als je last hebt van gevoelige tanden, kun je Sensodyne gebruiken om je gevoelige tanden te verlichten. Ga voor meer info naar sensodyne.nl Gehoord in deze aflevering: Should we know where our friends are at all times? - VoxI Love You, Let’s Stalk Each Other - NYTSocial Media Is Fostering A Big Rise In Real-World Stalking - ForbesThe dangerous fallout from Baby Reindeer: - The GuardianSocial media spying is turning us into a stalking society - The GuardianThis influencer can name any country in under a second - using only Google street view - EuronewsZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/9/202446 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Hoeveel is jouw CO2-uitstoot? (Spoiler: meer dan je denkt)

Vliegschaamte hebben, maar toch het vliegtuig instappen: het is de normaalste zaak van de wereld voor de jonge hoogopgeleide Randstedeling. Uit onderzoek blijkt dat juist deze groep het klimaat het belangrijkst vindt, maar tegelijkertijd ook de hoogste uitstoot heeft. Moeten we daar niet wat aan doen? Daarom berekenen we in deze aflevering onze eigen CO2-voetafdruk en kijken we hoe we die omlaag kunnen krijgen door bijvoorbeeld een CO2 paspoort in te voeren. Maar is het wel terecht dat we naar individueel gedrag kijken als het gaat om oplossingen voor de klimaatcrisis? Of leidt dit alleen maar af van de verantwoordelijkheid van de grote bedrijven die het meest uitstoten?Download de Earth Hero app en bereken jouw eigen carbon footprint!Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr.De School of Business and Economics van de Vrije Universiteit biedt meer dan 70 programma's die je denken als professional aanscherpen en je helpen van betekenis te blijven voor werk en samenleving. Wil je meer informatie of je aanmelden voor een Open Avond? Ga naar vu.nl/vrijedenkers💧 Shop nu via paulaschoice.nl met 20% korting op het hele assortiment: met de code SCHAAMTELOOSPF. Geldig t/m 30 juniGehoord in de aflevering:The Carbon Footprint Sham - MashableBereidheid Nederlanders tot duurzaam gedrag vooral financieel gedreven - SCPHoogopgeleiden maken zich zorgen om klimaat, maar handelen er niet naar - Radio1Vliegschaamte leidt niet tot minder vliegen - TrouwThe New Quarter-Life Crisis - The AtlanticZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/2/202441 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Influencers moeten de NPO redden

De NPO verkeert weer in zwaar weer: volgens de rechterflanken van de politiek is het een elitair links bolwerk. Gelukkig kwam Doortje tijdens de premiere van Maxima van Videoland tot een ingeving: we moeten de NPO veel commerciëler maken. Dus in deze aflevering schieten we te hulp en hervormen we bestaande NPO formats tot rete commerciële tv programma's waar John de Mol alleen maar van kan dromen. Moet Marielle Tweebeeke hete sauzen gaan proberen terwijl ze Markt Rutte interviewt? En moet Paul Witteman vervangen worden door Willie Wartaal? Na deze brainstorm kan de NPO weer vijftig jaar vooruit. Graag gedaan ✨ ✨ Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf u naar de nieuwe podcast van Perre "Grof Geld" over de macht van de macht van geld in de voetbalwereld in je favoriete podcast app.Ga naar squarespace.com/VSR voor een gratis proefperiode, en wanneer je klaar bent om te lanceren, gebruik de kortingscode VSR10 om 10% korting te krijgen op je eerste aankoop van een website of domein.Gideon - kijk op wijwillenhoutbouw.nl en help bij het vergroten van het bewustzijn over de voordelen van houten huizen en natuurlijke materialen.Gehoord in deze aflevering:Hoe de ‘linkse’ NPO mikpunt werd van populistisch rechts - NRCNiet afschaffen, maar bezuinigen op NPO vinden veel Nederlanders een goed idee - AdFormatieWat moeten we met de NPO? ‘Als je de Nederlandse waarden belangrijk vindt, moet je er juist in investeren’ - TrouwBBC boss hits out at ‘shortsighted’ Tory budget cuts - The Guardian‘Nostalgia for a Dating Experience They’ve Never Had’ - The AtlanticZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/25/202442 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

We geloofden niet in astrologie, tot we naar een astroloog gingen

Wanneer alles misgaat zal Mercurius wel in retrograde zijn en wanneer alles meezit zal Jupiter wel precies goed staan. De laatste paar jaar zijn steeds meer mensen geobsedeerd door astrologie. Astrologie apps zoals Co-star zijn populairder dan ooit. Maar is astrologie nu complete onzin of niet? De meningen hierover zijn verdeeld. Doortje en Perre waren beide ook heel sceptisch. Totdat ze besloten om voor deze aflevering zelf een geboortehoroscoop te laten maken door een astroloog... Wat daar uit kwam en of wij vanaf nu alle grote levensbeslissingen laten afhangen van de stand van de maan, hoor je in deze aflevering.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr.De School of Business and Economics van de Vrije Universiteit biedt meer dan 70 programma's die je denken als professional aanscherpen en je helpen van betekenis te blijven voor werk en samenleving. Wil je meer informatie of je aanmelden voor een Open Avond? Ga naar vu.nl/vrijedenkersGideon - kijk op wijwillenhoutbouw.nl en help bij het vergroten van het bewustzijn over de voordelen van houten huizen en natuurlijke materialen.Gehoord in deze aflevering:AI Astrology Is Getting a Little Too Personal - The AtlanticWhy People Believe in Horoscopes - Psychology TodayAldi-stem Diederik Ebbinge wordt vervangen door AI: ‘Dit is onmenselijk’ - Het ParoolThe Dumbphone Boom Is Real - The New YorkerZorgt de volle maan voor slapeloosheid, of niet? - RadboudumcAI Astrology Is Getting a Little Too Personal - The AtlanticWhy People Believe in Horoscopes - Psychology TodayAldi-stem Diederik Ebbinge wordt vervangen door AI: ‘Dit is onmenselijk’ - Het ParoolThe Dumbphone Boom Is Real - The New YorkerZorgt de volle maan voor slapeloosheid, of niet? - RadboudumcZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/18/202448 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

De Havermelkelite bestaat niet

Met de Havermelkelite wordt vaak de spot gedreven door de rest van Nederland. Met hun havercappu's en elektrische fietsen zouden ze zich verheven voelen boven de rest van de maatschappij. Maar deze 'Havermelkelite' is eigenlijk helemaal geen elite: het hoort vaak gewoon bij de hoogopgeleide middenklasse. In de aflevering bespreken we waarom mensen in de Havermelkelite deze term zijn gaan omarmen en welke schadelijke gevolgen dit heeft voor hoe we naar de echte elite in het land kijken.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.💌 Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr.Ga naar squarespace.com/VSR voor een gratis proefperiode, en wanneer je klaar bent om te lanceren, gebruik de kortingscode VSR10 om 10% korting te krijgen op je eerste aankoop van een website of domein.Gehoord in deze aflevering:Why Rich Shoppers Get So Angry About Hermès - The AtlanticPersistent interaction patterns across social media platforms and over time - NatureVermogensverdeling in Nederland scheef, 1 procent bezit kwart vermogen - NOSEigentijdse ongelijkheid - Sociaal en Cultureel PlanbureauJe kunt nog zo veel vinkjes hebben – pas als je vermogend bent, hoor je tot de échte elite - NRC‘Truc met dividendbelasting kostte Nederland 27 miljard’ - Het Parool74 procent winst door nietsdoen: zo worden grondhandelaren rijk (en gemeenten arm) - TrouwCharlene de Carvalho-Heineken, ‘the queen of beer’, betaalt liefst geen belasting - NRCZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/11/202441 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Is Rutger Bregman de moderne Jezus?

Je kon deze week niet om Rutger Bregman heen. Op elk mogelijke manier was de media zijn nieuwe boek Morele Ambitie aan het affakkelen. Deze mediadynamiek is niet iets nieuws, succesvolle opiniemakers die zich als The Second Coming of Christ presenteren, zijn vaak de dupe van kritiek. Kijk bijvoorbeeld naar Joris Luyendijk met zijn zeven vinkjes of Tim Hofman van BOOS. Al deze mannen lijken een ding gemeen te hebben: ze zijn mega succesvol, lijken zich moreel verheven te voelen en halen bij menig mens het bloed onder de nagels vandaag. In deze aflevering bespreken we daarom hoe het komt dat we dit soort mensen zo irritant vinden. Het antwoord kwam ineens tot Doortje tijdens de Matthäus-Passion.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.💌 Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr.🛴 Ga nu naar marktplaats.nl of download de Marktplaats app waar je e-bikes tot scooters en fietsen tot elektrische auto’s kunt vinden. Draag bij aan minder verspilling en zet je je in voor een beter milieu.👕 Je profiteert nu tijdelijk van 25% korting op de gehele collectie tijdens de Bamigo Lentedeal. Met de code VSR10 ontvang je nog eens 10% extra korting op iedere bestelling vanaf €100. Bestel nu op Bamigo.com en ervaar het comfort zelf.Maak een vuist tegen seksueel geweld en loop mee tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld op 20 april, schrijf je in op www.nachttegenseksueelgeweld.nl.Gehoord in deze aflevering:Gezochte drugsbaas laat al jaren reviews achter over restaurants, ook in Nederland - NOSWith This Ring, I Unwed - The New York TimesFurry Slippers and Sweatpants: Young Chinese Embrace ‘Gross Outfits’ at Work - The New York TimesZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/4/202444 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Jij leeft in je eigen realityserie

Instagram, Netflix en VSR: we zien de wereld om ons heen steeds vaker via een scherm. De grens tussen realiteit en fictie is de afgelopen decennia volledig vervaagd. Dit heeft grote gevolgen voor hoe we de wereld om ons heen zien. Kijk maar eens naar hoe het internet (en ook wij) vorige week omging met Kate Gate. Aan de hand van Doortje's favoriete nieuwe serie The Curse met Emma Stone laten we je zien dat je allang in de Metaverse leeft. Je hebt het alleen nog niet door. Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.💌 Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr.🎥 Stream nu 30 dagen gratis MUBI - ga naar www.mubi.com/vsrGa naar squarespace.com/VSR voor een gratis proefperiode, en wanneer je klaar bent om te lanceren, gebruik de kortingscode VSR10 om 10% korting te krijgen op je eerste aankoop van een website of domein.Gehoord in deze aflevering:Waternet huurde brugwachtershuisjes die hotel werden voor 70.000 euro terug om de brug te bedienen - Het ParoolWhy New York Restaurants Are Going Members-Only - The New York TimesHow Does Paris Stay Paris? By Pouring Billions Into Public Housing - The New York TimesWe've Lost The Plot - The AtlanticI Hope You All Feel Terrible Now - The AtlanticZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/28/202446 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Waarom haat iedereen De Pijp?

You hate it or ... you hate it: De Pijp in Amsterdam is één van de meeste gehate buurten van de stad. Voor veel mensen is deze buurt in Amsterdam Zuid een plek die je liever vermijdt, overspoeld door import Anne-Fleurs en rijke expats. Ook Doortje en Perre lopen liever met een boog om deze buurt vol met eenheidsworst-horeca heen. Maar waar komt dat imago vandaan? In deze aflevering zoeken we het uit en kijken we of dit terecht is. We vragen aan Amsterdammers op straat wat zij van De Pijp vinden en vragen aan een stadsgeograaf hoe het zo ver heeft kunnen komen. En als laatste gaan we nog op zoek naar het antwoord op de vraag: is heel Amsterdam straks precies zoals De Pijp?Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.💌 Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr.Green Chef 🥬 Kook gezond met tot wel € 90,- korting op je eerste 4 boxen. UNIEKE KORTINGSCODE: CHEFSCHAAMTELOOSRANDSTEDELIJK.Loop mee tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld op 20 april, schrijf je in met een team of individueel op www.nachttegenseksueelgeweld.nl. Gehoord in deze aflevering:Kroegen en galerie in de Jordaan voeren actie met witte letters: ‘Wij willen geen Pijp 2.0 worden’ - Het ParoolHier in De Pijp, aan een flat white, is de crisis nog ver weg - NRCWhen ‘Gentrification’ Isn’t About Housing - The New York Times Magazine"Sohofication is strangling our city centres" - DezeenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/21/202442 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Woongroepen en huizen kopen met vrienden: lifehacks voor tijdens een wooncrisis

Noodgewongen samenwonen met je ex, studenten die al 2 jaar zoeken naar een kamer en 38 jarigen die nog steeds meerdere huisgenoten hebben. De woningmarkt zit muurvast en beïnvloedt de manier waarop we leven. Hierdoor stellen we steeds vaker noodgedwongen belangrijke stappen in ons leven uit. We spreken met luisteraars die vastzitten in deze benarde woonsituaties en komen met oplossingen. Want wist je dat je prima een huis kan kopen met een vriend(in) of een woongroep kan starten? Dus in deze aflevering: hoe kun je de eerste stappen zetten op een overspannen woningmarkt?Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.💌 Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr.Green Chef 🥬 Kook gezond met tot wel € 90,- korting op je eerste 4 boxen. UNIEKE KORTINGSCODE: CHEFSCHAAMTELOOSRANDSTEDELIJK.Ga naar squarespace.com/VSR voor een gratis proefperiode, en wanneer je klaar bent om te lanceren, gebruik de kortingscode VSR10 om 10% korting te krijgen op je eerste aankoop van een website of domein.Gehoord in deze aflevering:It’s Time to Give Up on Email - The AtlanticPas als je bijna 100.000 euro verdient kun je een gemiddeld geprijsd huis kopen - Nu.nlEen op de vijf jongeren wil beslist verhuizen - CBSGemiddelde huur studentenkamer nadert de 1000 euro per maand in Amsterdam - AT5Jongeren maken relatie niet uit door vastgelopen woningmarkt - Radio NPO 1The new mid-life crisis … house sharing into your 40s - The GuardianGescheiden en geen huis te vinden. Floortje Smit kan geen kant op met haar kinderen (en ze is niet de enige) - De VolkskrantOnderzoek: jongeren boos en gestrest over krapte woningmarkt - Het ParoolMet je beste vriend(en) een huis kopen. Hoe doe je dat? - De VolkskrantZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/14/202453 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Mogen we nog naar Kanye luisteren?

Perre is al jarenlang fan van Kanye West. Toen Doortje hem onlangs betrapte terwijl hij het nieuwe album aan het luisteren was, werd het hoogtijd voor een confrontatie: "Luister jij nog naar Kanye?" Daarom deze aflevering: hoe ga je om met problematische artiesten? Moet je ze als individu cancellen of ligt de verantwoordelijkheid ergens anders?Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.💌 Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr.✨ Insify: Bereken vandaag je premie in 2 minuten en ontvang het eerste jaar 20% korting op je AOV-premieGreen Chef 🥬 Kook gezond met tot wel € 90,- korting op je eerste 4 boxen. UNIEKE KORTINGSCODE: CHEFSCHAAMTELOOSRANDSTEDELIJK.Gehoord in deze aflevering:Schaamhaar is terug - dus wat te doen als je alles hebt laten laseren? - NRCJust Asking Questions About Kate Middleton - The AtlanticDries van Noten isn't boring - HighsnobietyMyPillow boycott: How a product can spark an identity crisis - The Washington PostBoycot kan Lil' Kleine jaarlijks miljoenen kosten - QuoteInside Kanye West’s Fraught Relationship With Adidas: 7 Takeaways - New York TimesZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/7/202451 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Stuur nooit een open Tikkie: de VSR-geldetiquetten

Met vrienden over geld praten, het blijft lastig. Daarom in deze aflevering de VSR-geldetiquetten om je een handje op weg te helpen. Want hoe ga je met iemand op vakantie die veel meer verdient? Of hoe houd je een vrijgezellenfeest met iemand uit de Quote500 betaalbaar? En natuurlijk sluiten we af met de vraag: hoe stuur je op een goede manier Tikkie's?Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.💌 Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr.✨ Insify: Bereken vandaag je premie in 2 minuten en ontvang het eerste jaar 20% korting op je AOV-premieGehoord in deze aflevering:Is the wealth gap ruining friendships? - GuardianHow to keep money from tearing your friendships apart - VoxFirst Comes the Breakup, Then Comes the ‘Thrive Post’ - The AtlanticTeen Subcultures Are Fading. Pity the Poor Kids. - NYTLuister hier naar onze aflevering over het verdwijnen van Subculturen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/29/202446 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

KAPITALISME = SEKSISME (en daarom organiseren we een leesclub)

Het nieuwe boek van Doortje Kapitalisme = Seksisme is uit! Perre mocht het eerst exemplaar in ontvangst nemen en las het vervolgens in één ruk uit. Daarom hebben we het in de aflevering van deze week over waarom het kapitalisme inherent seksistisch is. Daarom vandaag: waarom is de ongelijkheid tussen man- en vrouw zo hardnekkig? Volgens Doortje heeft het kapitalisme er een groot aandeel in om deze ongelijkheid in stand te houden. Aan de hand van anekdotes uit haar eigen leven vertelt ze over hoe schijnbaar onschuldige fenomenen als moedervloggers en Rocycle onderdeel zijn van een systeem dat vrouwen blijft marginaliseren. En welke inzichten heeft het Perre gegeven over de taakverdeling in zijn eigen huishouden?📚 Bestel hier Kapitalisme = Seksisme en stuur de bestelling door naar [email protected] en kom naar de boekenclub op 28 maart.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/22/202448 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Pesten op werk: het fundament van grensoverschrijdend gedrag

Pesten: het klinkt als iets dat kinderen doen, maar het gebeurt ook net zo goed onder volwassenen en dan vooral op werk. Na het uitkomen van het NPO rapport over grensoverschrijdend gedrag blijkt maar weer eens hoe groot het probleem is. Daarom bespreken we in deze aflevering onze eigen ervaringen met pestgedrag op de werkvloer, vertellen we verhalen van luisteraars en proberen we te snappen waar dit gedrag vandaan komt.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.💌 Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr.💧 Shop nu via paulaschoice.nl met 20% korting op het hele assortiment: met de code SCHAAMTELOOS20. Geldig t/m 31 maart🥬 Kook gezond met tot wel € 90,- korting op je eerste 4 boxen. UNIEKE KORTINGSCODE: CHEFSCHAAMTELOOSRANDSTEDELIJK.Gehoord in deze aflevering:Onderzoek ‘Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer’Onderzoeksrapport NPO Commissie van Rijn Is Workplace Bullying a Genuine Phenomenon?Het old boys network bestaat nog steeds, er is meer nodig om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken"Roddelen is óók pesten" Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/15/202444 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Perre aan de paddodruppels: over neochristelijke onthoudingstrends

Ze zijn niet meer weg te denken uit de Randstedelijke bubbel: paddodruppels. Waarom neemt de populariteit van deze psychedelica toe? En vervangt het ons alcohol en andere drugsgebruik? Deze druppels passen overigens in een grotere trend: we willen ons steeds vaker onthouden van dingen zoals alcohol, drugs, seks, daten en calorieën. Van Californian Sober tot aan Boy Sober: voor elk aspect in ons leven is er wel een nieuwe trend met zijn eigen regels van wat wel en niet mag. Waarom gebeurt dit juist nu?Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.💌 Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr.💧 Shop nu via paulaschoice.nl met 20% korting op het hele assortiment: met de code SCHAAMTELOOS20. Geldig t/m 31 maart🥬 Kook gezond met tot wel € 90,- korting op je eerste 4 boxen. UNIEKE KORTINGSCODE: CHEFSCHAAMTELOOSRANDSTEDELIJK.Gehoord in deze aflevering:The Rise of 'Sober But', the Dry January Where You Still Do Drugs - VICEWhy GenZ Is Drinking Less - ForbesPaddodruppels steeds gebruikelijker bij uitgaanspubliek: "Liever dan alcohol" - AT5Shrooms Are the New Cali Sober - EllePodcast: Dry January, Calisober and Sober Curious - Offline Crooked MediaThe rise of voluntary celibacy - The GuardianScientists Find No Benefit to Time-Restricted Eating - NY TimesShe’s Not Celibate — She’s ‘Boysober - NY TimesGod, Magic Mushrooms, and Me - EsquireSan Francisco gets a magic mushroom church that actually feels like a church - San Francisco TimesZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/8/202444 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Op safari over de Nieuwendammerdijk: bepaalt je woonplek je sociale status?

Elke stad of dorp heeft wel die ene straat waar iedereen wil wonen, met schattige huisjes en veel groen. In Amsterdam is dat de Nieuwendammerdijk in Noord. Zodra je de kans krijgt om hier iets te bemachtigen, moet je dit met beide handen gelijk aanpakken. Dus toen onze producer Timo de kans kreeg om op deze exclusieve dijk te gaan wonen, zeiden wij daarom allebei gelijk: doen! Want Doortje wil niets liever dan naar deze dijk verhuizen, terwijl Perre er vroeger heeft gewoond en zijn vader er al 30 jaar een bewoner is. Dus zo geschiedde: Timo verhuist naar de mooiste Dijk van Amsterdam. Maar nu een paar maanden later bekruipt hem vooral een gevoel van ongemak: waarom is iedereen hetzelfde op dit linkse elitaire dijkje? En wat zegt dit ongemak over de vraag: hoe bepaalt waar je woont, wie je bent?Om dit te onderzoeken gingen we maar weer eens ouderwets op safari: we lopen over de Dijk, praten met de bewoners en bellen met de vader van Perre. Een ander soort aflevering dan je van ons gewend bent, dus laat vooral weten wat je ervan vindt via onze Insta.✨ Wil je meer weten over hoe het is om te werken bij één van de grootste financiële dienstverleners van Nederland? Kijk dan op werkenbijachmea.nl of luister de podcast 180 graden.🥬 Kook gezond met tot wel € 90,- korting op je eerste 4 boxen. UNIEKE KORTINGSCODE: CHEFSCHAAMTELOOSRANDSTEDELIJK. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/1/202452 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Dateburnout: het datelandschap is doorgedraaid

Onze samenleving lijkt singles niet te accepteren. Het lijkt alsof elke single verantwoording moet afleggen over zijn dateleven en als je geen relatie hebt word je gezien als onaf. Hoe komt dat? En hoe beïnvloedt dat het dateleven van mensen? We hebben het deze aflevering over de dateburnout en praten met singles in de loopgraven.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.💌 Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr krijg je nu 60 dagen gratis.🏦 Start met fossielvrij sparen bij Triodos Bank. Benieuwd wat Triodos Bank wel en niet financiert? Of hoe Triodos een fossielvrij economie stimuleert? Ontdek het via triodos.nl/vsr✨ Wil je meer weten over hoe het is om te werken bij één van de grootste financiële dienstverleners van Nederland? Kijk dan op werkenbijachmea.nl of luister de podcast 180 graden.Gehoord in deze aflevering:Vaarwel 'clean girls': in 2024 is de 'mob wife' de grote trend - Harpers BazaarMaybe Your Teen Doesn’t Need a Mental-Health Day - The CutGen Z vs. the Silver Tsunami - Business Insider‘Why am I talking to 10 guys?’ The rise and fall of dating apps - The GuardianFeeling Unsatisfied? Blame ‘Romantic Consumerism,’ Says Esther Perel - The CutZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/25/202453 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Luister nu naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network"

In de nieuwe podcast van Doortje, Old Girls Network, gaat ze op zoek naar nieuwe rolmodellen. Want terwijl mannen zich naar de top blijven bluffen, is er voor vrouwen nog steeds weinig ruimte. In de media zijn we ondervertegenwoordigd, de loonkloof wordt alleen maar groter, en over topfuncties in het bedrijfsleven moeten we het al helemaal niet hebben. Ondertussen floreert op social media de sexy influencer, de girlboss en de Artipoppe-moeder. Maar als vrouw in de 21e eeuw zijn er meer mogelijkheden om je leven in te richten. Tijd voor een old girls network! Daarom interviewt ze vrouwen die hun eigen koers varen en het leven anders leiden dan hoe het ze wordt aangereikt. Onder andere Hanneke Groenteman, Nina Pierson en Sunny Bergman schuiven bij haar aan.Luister nu naar Old Girls Network exclusief op Podimo. En als VSR-luisteraar kunnen we je nu 60 dagen gratis luisteren geven. Ga daarvoor naar podimo.nl/vsr. Op Podimo luister je ook nog eens reclamevrij naar afleveringen van VSR, dubbel voordeel dus!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/22/20241 minute, 25 seconds
Episode Artwork

Zelfs de Havermelkelite gaat weer meer vlees eten

Vleeseten is voor de jonge Randstedeling weer de normaalste zaak van de wereld. Jarenlang leek het alsof we als stadse mensen langzaam steeds minder vlees gingen eten, maar deze ontwikkeling lijkt te vertragen. De vegan restaurants maken plaats voor vlees-en visrestaurants. Zijn vega en vegan moe? Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.💌 Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefLuister vanaf 22 januari naar de nieuwe podcast van Doortje "Old Girls Network", exclusief op Podimo. Hier kun je ook advertentievrij naar VSR luisteren. Via podimo.nl/vsr krijg je nu 60 dagen gratis.👷‍♀️ Bouw & Infra maak kennis met alle interessante en diverse functies die bouw & infra heeft te bieden op jijgaathetmaken.nl🏦 Start met fossielvrij sparen bij Triodos Bank. Benieuwd wat Triodos Bank wel en niet financiert? Of hoe Triodos een fossielvrij economie stimuleert? Ontdek het via triodos.nl/vsrGehoord in deze aflevering:Populaire Adidas-sneaker draagt bij aan ontbossing en moderne slavernij - Follow the Money‘Plant-Based’ Has Lost All Meaning - The AtlanticThe secret to getting people to eat more plant-based food - The Washington PostLidl verleidt klanten tot vegetarische keuze: 'Mensen gaan hierdoor overstag' - RTL NieuwsZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/18/202447 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Moeten we van social media af?

Onze socials zijn toxic geworden. De reels die viraal gaan zijn een verzamelplaats van haat en misogynie. Hoe komt dat? En hoe zorgen we ervoor dat onze socials minder polariseren? In deze aflevering bespreken Doortje en Perre de donkere kant van sociale media en vragen ze zich af of de podcast überhaupt nog wel op de socials moet blijven.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.💌 Abonneer hier op onze Substack nieuwsbriefAdvertentievrij luisteren? Op Podimo kan het! Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! 👷‍♀️ Bouw & Infra maak kennis met alle interessante en diverse functies die bouw & infra heeft te bieden op jijgaathetmaken.nl🏦 Start met fossielvrij sparen bij Triodos Bank. Benieuwd wat Triodos Bank wel en niet financiert? Of hoe Triodos een fossielvrij economie stimuleert? Ontdek het via triodos.nl/vsrGehoord in deze aflevering:It’s My Party and I’ll Read If I Want To - NYTAre you in a situationship? Sweethearts candy could be the perfect Valentine's Day gift for you - CBS NewsLululemon’s Billionaire Founder Is Tired of the Brand’s Diversity - The CutTikTok pushes harmful content promoting eating disorders and self-harm into young users’ feeds - Center for Countering Digital Hate’Misogynie als politiek wapen - De Groene AmsterdammerMonitor Integriteit en Veiligheid 2022 - RijksoverheidFor Prominent Women on Instagram, DMs Can Be a Cesspool of Misogyny - NYTZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/11/202459 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Overwinteren in Zuid-Afrika: onschuldig of neo-koloniaal?

Steeds meer jonge randstedelingen pakken hun boel in en vertrekken in de winter naar zonnige bestemmingen, zoals Kaapstad of Bali, om vanaf daar te werken. Waarom is dat? En wat voor gevolgen heeft dit op het gebied waar ze naartoe gaan? We kijken in deze aflevering naar steden zoals Medelin en Mexico Stad waar huizenprijzen enorm zijn gestegen. Hoe zorg je ervoor dat het in Kaapstad niet dezelfde kant opgaat?Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Advertentievrij luisteren? Op Podimo kan het! Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! 🚧 Maak kennis met alle interessante en diverse functies die bouw & infra heeft te bieden op jijgaathetmaken.nl🗂️ Plan nu een gesprek in bij Kees de Boekhouder en met de promotiecode: VSRKees krijg je 1 kosteloze maand. http://www.keesdeboekhouder.nl/nl/plan-gesprek/Gehoord in de aflevering:Digital Nomads Are the New GentrifiersAirBnB: "Live and Work in Cape Town"Californians and other Americans are flooding Mexico City. Some locals want them to go homeBali Authorities Raise Concerns That Digital Nomads Are Overstepping The LineAs Remote Workers Flock to Mexico City, Airbnb and Housing Prices SoarZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/4/202448 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

2024: het jaar van de comeback van monogamie en andere voorspellingen

Voor de laatste aflevering van het jaar kijken we vooruit op de trends van 2024. Zo denkt Doortje dat monogamie een comeback gaat maken, vindt Perre dat er een AI-pauze ingelast moet worden en introduceren we de term de 'fuck-it spender'.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Advertentievrij luisteren? Op Podimo kan het! Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! 🍸 Probeer nu de nieuwe mocktail blikjes van Royal Club!Plan nu een gesprek in bij Kees de BoekhouderGehoord in de aflevering:Cameron Diaz Thinks Sleeping in Separate Bedrooms Is Normal - The CutAffirming belief in scientific progress reduces environmentally friendly behaviour - European Journal of Social PsychologyWhy Young Koreans Love to Splurge - FPZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/28/202351 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

De crompouce, statussymbolen en Ozempic: de 10 winnaars van 2023

Wie of wat waren volgens ons de belangrijkste momenten van 2023? We hebben de ultieme top 10 samengesteld voor je. Van de crompouce tot aan Marcel van Roosmalen, we slepen je in minder dan een uur door het jaar heen!Abonneer je nu op de substack van DoortjeLuister hier naar Perre in actie bij Sociale Innovatie Podcast en The Brief🍸 Probeer nu de nieuwe mocktail blikjes van Royal Club!💚 Ontdek de slimme energie-oplossingen van Vandebron op vandebron.nlAdvertentievrij luisteren? Op Podimo kan het! Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/21/202355 minutes
Episode Artwork

Zijn we te kritisch op start-ups?

Perre maakt zich zorgen. Vroeger lag het investeringsgeld voor het oprapen, maar met de inflatie en verhoging van de rente is het investeringsklimaat flink veranderend. Start-ups met innovatieve ideeën zoals kweekvlees verdwijnen daardoor, terwijl die juist heel hard nodig zijn in deze tijd! Hoe komt dat? En hoe zorg je ervoor dat start-ups nog wel met innovatieve ideeën kunnen komen, zonder dat het meteen winst moet opleveren?Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Advertentievrij luisteren? Op Podimo kan het! Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Probeer nu de nieuwe mocktail blikjes van Royal Club!💚 Ontdek de slimme energie-oplossingen van Vandebron op vandebron.nl📺 Sky Showtime €6,99 per maand, je kunt het gratis 7 dagen proberen en het is maandelijks opzegbaarGehoord in de aflevering:Sports Illustrated Published Articles by Fake, AI-Generated Writers - FuturismWhy have people looked the same for the last 20 years? - Dazed’Je gaat hier heel veel kritiek op krijgen’ - NOS SportDe collectieve VanMoof-haat van dit jaar zegt meer over ons dan over de fiets - De VolkskrantConfessions of a Middle-Class Founder - New York MagazineZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/14/202347 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Je hebt vermoedelijk gonorroe en wij hebben de oplossing

Jongeren gebruiken steeds minder condooms, met als gevolg dat ze steeds meer soa's krijgen. Alleen al het aantal gonorroe gevallen is het aflopen jaar verdubbeld. Tijd voor een campagne voor veilige seks. Omdat de overheid daar geen geld voor vrijmaakt, nemen Doortje en Perre het heft in eigen hand. Ze lanceren hun eigen condoommerk en bedenken een campagnestrategie om heel Nederland soa-vrij te krijgen.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Advertentievrij luisteren? Op Podimo kan het! Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Probeer nu de nieuwe mocktail blikjes van Royal Club!💚 Ontdek de slimme energie-oplossingen van Vandebron op vandebron.nlGehoord in de aflevering:De genegeerde burger - De Groene AmsterdammerWhy have people looked the same for the last 20 years? - DazedStoppen met de pil is populair. ‘Natuurlijke anticonceptie’, zonder hormonen, wint aan invloed onder jonge vrouwen. Waarom? - NRCMeer soa’s, minder condoomgebruik: ‘Tot op de dag van vandaag heb ik er last van’ - Het ParoolToename gonorroe-besmettingen zet door: 'Jongeren denken: een soa, so what?' - NOSZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/7/202348 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Je bent niet alleen Amsterdammer, je bent ook Nederlander: de VSR post-verkiezingsuitslag-aflevering

Na de verkiezingsuitslag reageerden linkse Amsterdammers weer hetzelfde als altijd: of we gaan emigreren of we roepen Amsterdam uit tot onafhankelijke stadstaat. En hoewel dat een logische reactie is nadat een kwart van de bevolking koos voor een extreem-rechtse partij, werkt dit de polarisering alleen maar verder in de hand. Daarom in deze aflevering: hoe praten we over politiek in een gepolariseerd land? We kijken kritisch naar linkse Amsterdammers en geven tips hoe je het gesprek aangaat met mensen die anders denken dan jij.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Advertentievrij luisteren? Op Podimo kan het! Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! ☕ #Take10: neem op tijd 10 minuten rust met een Starbucks Chilled Classic. Vind ze hier of bezoek de Starbucks Chilled Coffee #take10 website voor tips & tricks🛑 Volg Doei Tabaksindustrie op Instagram en TikTok.Gehoord in deze aflevering:Impact of digital screen media activity on functional brain organization in late childhood: Evidence from the ABCD study - CortexThese 526 Voters Represent All of America. And They Spent a Weekend Together - The New York Times‘Laat een stilte vallen’, ‘gebruik nooit het woord dom’ en nog 26 etiquetteregels voor een politiek gesprek - De VolkskrantA sore subject: Almost half of Americans have stopped talking politics with someone - Pew Research Center Your Angry Uncle Wants to Talk About Politics. What Do You Do? - The New York TimesAmsterdam als anti-PVV-bastion: ‘Amsterdam heeft een beperkt wereldbeeld’ - Het ParoolToday’s Politics Divide Parties, and Friends and Families, Too - The New York TimesZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/30/202346 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Jullie kutreviews betekenen niks: we reviewen de doorgeslagen review-cultuur

Restaurants. Hotels. Dokters. Yoga instructeurs en wc’s op vliegvelden. Onze neiging om alles en iedereen te reviewen is compleet doorgeslagen. Hoezo is iedereen ineens op elk gebied een expert? En wat zijn de gevolgen van als we alles aan de lopende band reviewen? Vandaag reviewen we review-cultuur, inclusief de reviews op onze podcast.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Advertentievrij luisteren? Op Podimo kan het! Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! ☕ #Take10: neem op tijd 10 minuten rust met een Starbucks Chilled Classic. Vind ze hier of bezoek de Starbucks Chilled Coffee #take10 website voor tips & tricks💧Vind hier alle waterflessen van Air Up. Op deze website staan ook verschillende bundels met korting.Gehoord in deze aflevering:In de huidige ratingcultuur is de klant koning, rechter en beul - NRCGentrification Through the Eyes of Yelp Reviewers - The Atlantic De duistere gevolgen van de ratingcultuur - Vrij NederlandDe klant is naast koning nu ook criticus - de VolkskrantHet failliet van de mening - De FusieHow the Opinion of Others Affects Our Valuation of Objects - NCBIThe Tyranny of ‘the Best’ - NYTZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/23/202354 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Doen familievloggers aan kinderarbeid?

Er is iets nieuws het leven van Perre binnengedrongen, namelijk familievloggers. Op deze Youtubekanalen volg je verschillende families in hun dagelijks leven. Het lijkt allemaal vrij onschuldig, maar is dat het ook? Is het eigenlijk wel oké om een kind zo online te etaleren? Gelukkig heeft Doortje hier ooit een documentaire over gemaakt en legt ze uit waar deze familievloggers vandaan komen, of het stiekem niet verkapte kinderarbeid is en hoe dit aangepakt kan worden.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Advertentievrij luisteren? Op Podimo kan het! Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! 🎫 Wil je naar Club Guy and Roni? Ga dan naar clubguyandroni.nl/vsr en bestel kaartjes met 5 euro korting in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.💧Vind hier alle waterflessen van Air Up. Op deze website staan ook verschillende bundels met korting.Gehoord in deze aflevering:Kijk hier de documentaire van Doortje: Mijn Dochter de Vlogger.Arjen Lubach over vlogfamiliesThe Boy King of YouTube (NYT)Vlogbaby’s groeiden op zonder privacy. Nu ze volwassen zijn, spreken ze zich uit (de Volkskrant)The First Social-Media Babies Are Growing Up—And They’re Horrified (The Atlantic)Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/16/202350 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

De meest sexy aflevering tot nu toe

Je pensioen klinkt ver weg, maar het is juist nu van belang om hier aandacht aan te besteden. Steeds meer jonge mensen bouwen geen pensioen op - vooral ZZP'ers hebben vaak niets geregeld. Ook Doortje en Perre schuiven het onderwerp steeds verder voor zich uit. In deze aflevering bespreken we waarom het wel belangrijk is om die pensioenbrieven te openen en onderzoeken we hoe je als zelfstandige het beste begint met opbouwen.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Advertentievrij luisteren? Op Podimo kan het! Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! 🎫 Wil je naar Club Guy and Roni? Ga dan naar clubguyandroni.nl/vsr en bestel kaartjes met 5 euro korting in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.📺 SkyShowtime heeft van 9 november t/m 27 november een landelijke actie, namelijk: 3 maanden SkyShowtime voor €3,99 per maand Daarna de reguliere prijs €6,99 - maandelijks opzegbaarGehoord in deze aflevering:De grootste kloof tussen mannen en vrouwen is de zelfverzekerdheidskloof - ADWerkenden zonder pensioenopbouw - DeNederlandscheBankZeven op de tien Nederlanders die minder gingen werken keken niet naar pensioen - I&O ResearchZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/9/202345 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Moet Doortje aan de botox?

We beginnen steeds jonger aan botox. Zo lag de gemiddelde leeftijd eerst rond de 40, nu is dat eerder rond de 30. Ook Doortje twijfelt steeds vaker of ze maar gewoon de spuit erin moet zetten. Maar waarom gaan we steeds eerder aan de botox? En wat zegt deze normalisering over de schoonheidsidealen die we opleggen aan vrouwen?Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Luister naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! 📺 SkyShowtime heeft van 30 oktober t/m 27 november een landelijke actie, namelijk: 3 maanden SkyShowtime voor €3,99 per maand Daarna de reguliere prijs €6,99 - maandelijks opzegbaar🟢 Wil je meewerken aan een eerlijke wereld met gelijke kansen voor iedereen? Kies dan een van de 12.000 Fairtrade producten met het groenblauwe keurmerk en maak een positieve impact. Vind de producten op de FairTrade websiteGehoord in deze aflevering:Changes in Appearance in the Presence of Major Stress Events - Sage JournalsBotox is niet meer alleen een vrouwending, ook de man wil het best wat strakker - NRC‘Brotox’ is on the rise among men who don’t feel ‘Kenough’ - MetroCan being thinner make women richer? - The EconomistAmerica Is About to Go Botox Wild - The AtlanticZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/2/202340 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Alles is branding deze verkiezingen: over middelmatige huisstijlen en Dries Roelvink persiflages

Met nog een paar weken te gaan totdat we gaan stemmen, hebben we het vandaag over het branden van politieke partijen. Nu tweederde van de kiezers nog aan het zweven is, doen partijen er alles aan om zich te onderscheiden en kiezers aan te trekken. Perre deelt zijn ervaringen bij het maken van de campagne voor Volt en neemt de branding van andere politieke campagnes onder de loep. Wie doet het goed en wie niet? En hoe belangrijk is branding eigenlijk in aanloop naar de verkiezingen?Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Luister naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! 📺 SkyShowtime - Kijk nu Poker Face op SkyShowtime: Proefperiode van 7 dagen, daarna automatisch maandelijks verlengd voor € 6,99🟢 Wil je meewerken aan een eerlijke wereld met gelijke kansen voor iedereen? Kies dan een van de 12.000 Fairtrade producten met het groenblauwe keurmerk en maak een positieve impact. Vind de producten op de FairTrade websiteGehoord in deze aflevering:Diversiteitsmanager Laura Lee probeert de loonkloof te dichten bij haar bank: ‘Het werk is nog lang niet klaar’ - De VolkskrantNee, de openbare ruimte is niet voor iedereen - De CorrespondentThe Rise Of The Lowercase Boys - BustleRita Verdonk - Trots op Nederland verkiezingsspotje - YouTubeFamous "Daisy" Attack Ad from 1964 Presidential Election - YouTubeZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/26/202353 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Tinder is straks ook je relatietherapeut

Na 10 jaar datingsapps is het tijd voor de volgende datingrevolutie, maar hoe gaat die eruit zien? Gaan we massaal aan de personal matchmaker of laten we het over aan AI? We bespreken de voor- en nadelen van deze trends en bellen met een personal matchmaker om erachter te komen hoe je de perfecte match maakt.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Luister naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! 🟢 Hoe eerlijk ben jij? Doe de quiz op de Fair Trade website Gehoord in deze aflevering:Why is matchmaking having a renaissance? - The AtlanticWait, People Pay for Tinder? - NYTDating apps: is it worth paying a premium to find love? - The GuardianA dating app may have brought your patients together, but can a relationship app help them stay connected? - APACan ‘Illuminati Tinder’ Save Us All? - NYTAllebei succesvol: de opkomst van het powerkoppel - NRCLiefde leidt tot segregatie - NRCThe League, a Dating App for Would-Be Power Couples - NYTEen dating-app, alleen voor knappe mensen - NRCTinder, voortaan voor 500 dollar per maand? It’s a peperdure match! - VolkskrantZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/19/202357 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Je wordt niet gegaslight, hij vindt je gewoon niet leuk: over de voors en tegens van therapietaal

Gaslighten, toxic en trauma's: dit soort taal vond je vroeger alleen in de therapiekamer, maar is nu volledig mainstream geworden. Aan de ene kant is dat goed, want we praten meer over mentale gezondheid in de openbare ruimte. Maar als je iedereen zomaar makkelijk beticht van gaslighten, toxic behaviour of het zijn van een narcist, verlies je dan niet de empathie voor de ander? En creëren we dan niet een maatschappij waar mensen minder weerbaar worden? We zoeken het uit en geven de voor- en nadelen van therapy talk.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Luister naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Past Lives - Vanaf 5 oktober in de bioscoopOOT Granola - Nu tijdelijk voor € 15 via oot.nl/schaamteloosGehoord in deze aflevering:Gen Z is over the ‘girlboss’ era, now it’s all about the ‘snail girl’—and career experts approve - FortuneTrauma’s, triggers en toxische sfeer: therapeutentaal is in ons dagelijkse gesprek beland. Wat vinden experts daarvan? - De VolkskrantSterke toename psychische aandoeningen bij volwassenen - Trimbos InstituutGaslighting, Narcissist, and More Psychology Terms You're Misusing - TimeZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/12/202349 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Vruchtbaarheid is ook een mannenzaak

Moet Perre zich laten steriliseren? Met deze vraag beginnen we het tweede deel van dit vruchbaarheidstweeluik. Vruchtbaarheid wordt namelijk veel te veel als een vrouwenzaak gezien, terwijl mannen zich ook zouden kunnen steriliseren. Toch overwegen weinig mannen dit. Deze aflevering bespreken we het verantwoordelijkheidsgevoel van mannen in het vruchtbaarheidsvraagstuk. En neemt Perre ons mee naar Guyland: een wereld waarin mannen zin hebben in zo weinig mogelijk gezeik en vrij van vervelende verplichtingen willen leven.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Luister naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Past Lives - Vanaf 5 oktober in de bioscoopOOT Granola - Nu tijdelijk voor € 15 via oot.nl/schaamteloosGehoord in deze aflevering:De teloorgang van een fenomeen: hoe Coca-Cola Light uit de markt wordt geduwd - De VolkskrantSalarisverschil mannen en vrouwen toegenomen: ‘Misschien hebben mannen harder gezeurd’ - De VolkskrantAls witte vrouw op de sprint liet Dafne Schippers het onmogelijke vanzelfsprekend lijken - De Volkskrant‘Snip Snip Hooray’: Vasectomies Among the Young and Child-Free May Be Rising - New York TimesWhen a Vasectomy Becomes a Guys’ Weekend - The AtlanticSnipped in solidarity: the American men getting vasectomies after Roe – while they can - The GuardianThe Crisis of Men and Boys - New York TimesGuyland - Michael KimmelZodra de vrouw kostwinner wordt, begint de heibel in de relatie - TrouwNee, mannen, jullie doen nog niet genoeg in huis - De VolkskrantZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/5/202351 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Vruchtbaarheid is niet alleen een vrouwenzaak

Eicellen invriezen wordt steeds toegankelijker en populairder. Ook Doortje staat op de lange eicelinvrieswachtlijst die meer dan een jaar duurt. Maar waar komt deze groeiende vraag eigenlijk vandaan? Doortje neemt je mee in de wereld van het eitjes invriezen en belicht de ongelijke verantwoordelijkheid rond voortplanting.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Luister naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Gehoord in deze aflevering:Het principe van optimismeZoon van Taghi en rapper Boef gelinkt aan crimineel platenlabel - RTL nieuwsWhy Are Women Freezing Their Eggs? Look to the Men. - The AtlanticDe eicelinvrieswachtlijst begint op de lijst voor sociale huurwoningen te lijken - De VolkskrantThe Promise and Perils of the New Fertility Entrepreneurs - The New YorkerFreezing fertility - VPROVoorsorteren op gezinsleven? - CBSGuyland - Michael Kimmel❤️ Download Hinge voor IOS of Andriod🌱 Kook gezond met tot wel € 90,- korting op je eerste 4 boxen met de UNIEKE KORTINGSCODE: CHEFSCHAAMTELOOS Claim de korting hier.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/28/202356 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Je haat geen expats, je haat hun belastingvoordeel

Ooit zagen we ze als dé ideale helpers om de beste kenniseconomie van de wereld te worden. Maar tegenwoordig lijkt het alsof we ze vooral zien als mensen die huizenprijzen laten stijgen, geen intentie hebben om te integreren en oneerlijke belastingvoordelen genieten. Vandaag gaan het over de veranderende houding ten opzichte van expats hebben. We spraken expats, luisteraars, recruiters en economen over waar dit anti-expat sentiment vandaan komt. Ook praten we kort met Europarlementariër Paul Tang over zijn standpunt met betrekking tot de noodzakelijke aanpassingen van de 30%-regeling in Nederland.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Luister naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Gehoord in deze aflevering:Opinie: Wat het cynische kinderopvangsysteem mijn vriendin en mij heeft geleerd: werken is iets voor de rijken - De VolkskrantSamen met je hond naar yoga, want je wilt als Randstedelijk baasje natuurlijk het béste voor je dier - NRCMediastorm - HUMANNieuw record van kennismigranten: vooral Indiase migranten, maar ook veel Russen kwamen in 2022 naar Nederland - De VolkskrantHelp Kometen Brood café met hun crowdfunding! ❤️ Download Hinge voor IOS of Andriod🌱 Kook gezond met tot wel € 90,- korting op je eerste 4 boxen met de UNIEKE KORTINGSCODE: CHEFSCHAAMTELOOS Claim de korting hier.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/21/202354 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

You don't hate expats, you hate their tax benefits (AI English Version)

Voor de orginele aflevering in het Nederlands klik hierOnce we saw them as the ideal helpers to become the world's best knowledge economy. But nowadays, it seems like we primarily see them as people who drive up housing prices, have no intention to integrate, and enjoy unfair tax benefits. Today, we're discussing the changing attitude towards expats. We spoke to expats, listeners, recruiters, and economists about where this anti-expat sentiment is coming from. We also briefly talk to European Parliament member Paul Tang about his stance on the necessary adjustments to the 30% ruling in the Netherlands.Expat topic starts at 15:00Heard in this episode:Opinion: What the cynical childcare system has taught my girlfriend and me: work is for the wealthy - De VolkskrantYoga with your dog, because as a metropolitan owner, you naturally want the best for your pet - NRCMediastorm - HUMANNew record of knowledge migrants: mainly Indian migrants, but also many Russians came to the Netherlands in 2022 - De VolkskrantHelp Kometen Brood café with their crowdfunding!❤️ Download Hinge for iOS or Android🌱 Cook healthy with up to €90 discount on your first 4 boxes using the UNIQUE DISCOUNT CODE: CHEFSCHAAMTELOOS. Claim the discount here."Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/21/202352 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Waarom roken we nog? Over vape-fluencers en de macht van de tabaksindustrie

We waren op weg naar een rookvrije generatie maar de afgelopen jaren lijkt dat steeds verder weg. De daling zet niet door en onder 16-jarigen stijgt het aantal rokers weer. Hoe is het mogelijk dat we in 2023 nog steeds roken, terwijl we weten hoe slecht het voor je is? En welke rol spelen vapes bij het in stand houden van onze verslaving?Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Luister naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Gehoord in deze aflevering:Let’s call the backlash to Kylie Jenner and Timothee Chalamet kissing what it is sexist - The TabMultiple Criminal Gang Members Confirm They've Used Spotify For Money Laundering In Bombshell New Report In Sweden - Music Business WorldwideDe rookvrije generatie verdampt recht voor onze neus - De VolkskrantThat Cloud of Smoke Is Not a Mirage - The New York Times❤️ Download Hinge voor IOS of Andriod🌱 Kook gezond met tot wel € 90,- korting op je eerste 4 boxen met de UNIEKE KORTINGSCODE: CHEFSCHAAMTELOOS Claim de korting hier.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/14/202347 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Open relaties zijn het nieuwe normaal

Steeds meer mensen hebben een open relatie, vooral onder jonge randstedelingen is deze non-monogame manier van leven populairder. Waarom juist nu? We vragen het onze luisteraars, waarvan 12% aangaf wel eens een open relatie gehad te hebben. Ook spreken we kort met Eva de Goeij die ons de tips&tricks geeft over hoe je een open relatie start en gezond houdt.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Gehoord in deze aflevering:De podcast Over Spel - Carolien BorgersTo Escape the Heat in Dubai, Head to the Beach at Midnight - The New York TimesWhy do people hate Burning Man so much? - DazedTrio’s, kinks en seksdates? Op datingapp Feeld is alles mogelijk, al kan dat soms óók beklemmend zijn - Doortje SmithuijsenVolg hier Eva de Goeij (Eva Perel) op Insta, hier vind je ook alle informatie over de non-monogame praatgroep.🌱Maak nu kennis met Arla LactoFREE. Probeer nu voor maar €1 via https://probeerlactofree.nl❤️ Download Hinge voor IOS of Andriod Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/7/20231 hour, 59 seconds
Episode Artwork

Je bent helemaal niet gelukkiger in de stad

In de stad heb je alles en is alles dichtbij. En ja, het is er duurder en viezer, maar de kwaliteit van leven is zo veel beter. Toch? Nou, uit onderzoek blijkt in Nederland het tegenovergestelde waar. Nederland is wereldwijd een van de weinige landen waarin het geluksniveau van inwoners op het platteland hoger ligt dan die in de stad. Dit noemen we ook wel de stedelijk geluksparadox. We leggen je uit hoe dit komt en of straks heel Nederland één grote stad is.Volg hier Doortje, Perre en Voorheen Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Gehoord in deze aflevering:De geluksparadox van de verstedelijking - Onderzoek van NIDIIs Having Too Many Followers a Turnoff?Lees hier de column van Gisele Azad Ga naar de kruidvat.nl/designboek en met de code VSR30 krijg je nu 30% korting op de op Kruidvat Merk fotoboeken. De korting is geldig tot 1 oktober.🌱Maak nu kennis met Arla LactoFREE. Via Arla.nl/lactofree vind je alle informatie. Via deze link vind je ook het recept voor Lactosevrije roomkaas bagels met zalm waar wij het in deze aflevering over hebben. Hier vind je alle info over de lactovrije roomkaas.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/31/202352 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Festivals zijn burgerlijk escapisme: over dwingende blokkenschema's, eindeloos rondjes lopen en onbetaalbare kaartjes

Het festivalseizoen zit er weer bijna op, dus we moeten het hebben over de rol van festivals in onze maatschappij. Er was een tijd dat ze over idealen gingen. Dat je aanwezigheid alleen al een anti-establishment statement was. Maar tegenwoordig zijn er honderden per jaar en lijken ze op iedere straathoek van ons land plaats te vinden. Zijn festivals nu vooral commercieel burgerlijk escapisme? Perre is het hier natuurijk mee oneens en probeert Doortje, die nog steeds in Parijs vertoefd, de magie van festivals uit te leggen.Volg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Luister naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Tips:Op Lowlands spelen! Voor 22 euro per uur…ANWB stopt fatbike-verzekering: Kook gezond met tot wel € 90,- korting op je eerste 4 boxen GeenChef met de UNIEKE KORTINGSCODE: CHEFSCHAAMTELOOS Claim de korting hier.Ga naar de kruidvat.nl/designboek en met de code VSR30 krijg je nu 30% korting op de op Kruidvat Merk fotoboeken.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/24/202354 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Waarom de staking in Hollywood ook jou aangaat.

Rijke acteurs zien staken in Hollywood voelt misschien een beetje gek, maar toch is het belangrijk dat we het vandaag over de staking in Hollywood hebben. Deze staking legt namelijk ongelijkheden bloot die niet alleen relevant zijn voor grote Hollywoodacteurs, maar ook voor ons in Nederland. Want waarom kunnen sommige schrijvers en acteurs bijna niet rondkomen, terwijl de hoge bazen bij Netflix tientallen miljoenen verdienen? Volg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Luister naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Tips:Study of Elite College Admissions Data Suggests Being Very Rich Is Its Own QualificationThe Businessmen Broke HollywoodHow Much We Make in HollywoodKook gezond met tot wel € 90,- korting op je eerste 4 boxen met de UNIEKE KORTINGSCODE: CHEFSCHAAMTELOOS Claim de korting hier.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/3/202359 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Is fanschap de nieuwe religie? Over swifties, parasociale relaties en lyrics als bijbelstudie

Fan zijn van een artiest wordt steeds meer mainstream. Daarom deze week een aflevering over Swifties, de Beehive en andere fanculturen: waarom zijn mensen fan van bepaalde artiesten? En wanneer wordt dit gedrag toxic? We vragen het de fans zelf!Volg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram. Stuur daar vooral jouw fanverhalen heen!Luister naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Tips:Why Are Movies Sooooo Long? An InvestigationFandom Hasn’t Changed, Its Power and Influence HasKook gezond met tot wel € 90,- korting op je eerste 4 boxen met de UNIEKE KORTINGSCODE: CHEFSCHAAMTELOOS Claim de korting hier.Met de codes SchaRa 5% krijg je korting op de messen van Matthias Quadekker smederij Probeer BookBeat zelf uit! Ontdek meer dan 800.000 luisterboeken en e-books in de app. Met de code schaamteloosrandstedelijk: https://www.bookbeat.nl/Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/27/202354 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Alles Premium #3: Premium Lachen om de Superrijken. Mykonos is voor paupers en het beste boek ooit volgens Doortje

Doe je mee aan onze strijd tegen middelmatigheid? Luister nu op Podimo naar onze vierdelige serie VSR: Alles Premium. In deze serie delen we onze tips voor het spenderen van tijd en geld op een manier die je leven verrijkt. In deze derde aflevering duiken we dieper in onze collectieve fascinatie voor de superrijken. Van Succession tot aan The White Lotus, we vinden rijke mensen uitlachen steeds leuker worden. Maar welke boeken en social media-accounts weten de spirit van deze klasse het beste te grijpen? Doortje tipt haar favoriete boek ooit en Perre kan niet genoeg krijgen van een parodie-account op insta en TikTok. En extra premium. Op Podimo luister je nu ook al onze reguliere afleveringen advertentievrij. Dus geen pre-rolls meer of sponsorblokken meer maar een heerlijke ongestoorde luisterervaring. Ook hiervoor ga je naar podimo.nl/vsr. Je kunt nu twee maanden gratis luisteren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/24/20231 minute, 6 seconds
Episode Artwork

Onze luisteraars gebruiken 20x meer coke dan het landelijk gemiddelde. Over snuifschaamte en de normalisering van coke.

We vroegen aan jullie of jullie wel eens coke gebruiken. En wat bleek, we snuiven zo'n 20x meer coke dan het landelijk gemiddelde. Daarom gingen we op onderzoek uit. Waarom wordt er zoveel gesnoven? Wordt het steeds normaler? En hoe zit het met onze snuifschaamte (blijkbaar is deze term multi-interpretabel)? We kijken kritisch naar het gebruik van de jonge randstedeling en kijken naar de criminele wereld achter het coke. Ben jij verantwoordelijk voor het geweld achter je lijntje coke? En we gaan in discussie over een mogelijk oplossing tegen dit probleem: moet coke legaal worden?Volg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram. Stuur daar vooral jouw snor backstory naartoe.Luister vanaf 10 juli naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Tips:How much does cocaine cost around the world?It is time to legalise cocaineMet de codes SchaRa 5% krijg je korting op de messen van Matthias Quadekker smederij Probeer BookBeat zelf uit! Ontdek meer dan 800.000 luisterboeken en e-books in de app. Met de code schaamteloosrandstedelijk: https://www.bookbeat.nl/Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/20/20231 hour, 1 minute, 24 seconds
Episode Artwork

Alles Premium #2: Premium Recreatie. Paddodruppels, vibrators en wandelroutes nu exclusief op Podimo

Doe je mee aan onze strijd tegen middelmatigheid? Luister nu op Podimo naar onze vierdelige serie VSR: Alles Premium. In deze serie delen we onze tips voor het spenderen van tijd en geld op een manier die je leven verrijkt. In deze tweede aflevering delen we de tips om te ontspannen in onze overspannen samenleving. Doortje gaat op de barricade staan voor paddodruppels en vibrators, terwijl Perre enigszins de spirituele kant op dreigt te gaan. En extra premium. Op Podimo luister je nu ook al onze reguliere afleveringen advertentievrij. Dus geen pre-rolls meer of sponsorblokken meer maar een heerlijke ongestoorde luisterervaring. Ook hiervoor ga je naar podimo.nl/vsr. Je kunt nu twee maanden gratis luisteren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/17/20232 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Mannen met snorren willen domineren. Een antropologisch onderzoek naar de snor, bellen met Donny Ronny (voorheen Stefano Keizers) en wat gebeurt er nu met alle VanMoofs?

De snor is terug in het straatbeeld! Daarom in deze hyper specifieke aflevering: waarom dragen mannen snorren? Doortje ging op snorrenjacht in snorren central, aka Amsterdam, en vroeg het de mannen zelf. Dat vonden we alleen niet voldoende, dus geven we ook nog een evolutionaire verklaring. En om het allemaal af te ronden, bellen we met Donny Ronny, het nieuwe alter ego van Stefano Keizers. Hoe zorg je ervoor als man dat je niet je snor wordt? Ook kregen we tijdens de opname lucht van het gedoe bij VanMoof. Is dit het einde van de immens populaire E-bike? En zo ja: wat gaat er met de bestaande VanMoofs gebeuren?Volg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram. Stuur daar vooral jouw snor backstory naartoe. Luister vanaf 10 juli naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Tips:Grote frustratie om illegale reclames van Swapfiets en Oatly: ‘Dit mag niet zomaar’VanMoof, waarvoor faillissement dreigt, heeft eigenlijk altijd problemen gekend🐘 Koop je tickets voor de Artis zomeravonden en bekijk het programma via artis.nl💧Krijg nu 15% korting op alle Air-up flessen op air-up.com met de kortingsode Schaamteloos15, geldig tot en met 31Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/13/202354 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Alles Premium: onze strijd tegen middelmatigheid exclusief op Podimo

Doe je mee aan onze strijd tegen middelmatigheid? Luister nu op Podimo naar onze vierdelige serie VSR: Alles Premium. In deze serie delen we onze tips voor het spenderen van tijd en geld op een manier die je leven verrijkt. Aflevering 1 gaat over producten. Welke premium producten hebben onze levens veranderd? Van Koreaanse waterkokers tot aan Italiaanse voetbalshirts. Je gaat geen onnodig slechte aankopen meer doen na het luisteren van deze aflevering.En extra premium. Op Podimo luister je nu ook al onze reguliere afleveringen advertentievrij. Dus geen pre-rolls meer of sponsorblokken meer maar een heerlijke ongestoorde luisterervaring. Ook hiervoor ga je naar podimo.nl/vsr. Je kunt nu twee maanden gratis luisteren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/10/20231 minute, 59 seconds
Episode Artwork

Kotsen, snuiven en Bridezilla's: trouwen is een patriarchaal statussymbool

Wedding season is upon us! Daarom spraken voor deze aflevering wedding planners, bloemisten, fotografen, cateraars, bruiden en bruidegommen om zo een goed beeld te krijgen van de industrie achter de ceremoniële bezegeling van onze liefde. Waarom trouwen we nog, terwijl een groot deel in een scheiding eindigt? En waarom geven we d’r zo belachelijk veel geld aan uit? We nemen een kijkje achter de picture perfect huwelijksfoto's die we op onze insta-tijdlijn aan de lopende band gevoerd krijgen!Volg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram. Stuur daar vooral al jouw trouw horrorverhalen naartoe.Luister vanaf 10 juli naar onze nieuwe 4-delige podcast VSR: Alles Premium exclusief op Podimo. Daarnaast luister je via Podimo ook advertentievrij naar onze reguliere afleveringen. Een heuse package deal dus. Via podimo.nl/vsr kun je nu twee maanden gratis luisteren! Tips:Podcasttip: Who Shat on the Floor at my WeddingTHE FAKE POOR BRIDE: Confessions of a wedding plannerMaid of Social: het PR bedrijf voor jouw huwelijk🐘 Koop je tickets voor de Artis zomeravonden en bekijk het programma via artis.nl💧Krijg nu 15% korting op alle Air-up flessen op air-up.com met de kortingsode Schaamteloos15, geldig tot en met 31 Juli🍴Download de Table app in de App and Google Play Store, gratis via deze link.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/6/202349 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

We hebben merch gemaakt zonder kleding te produceren. Bellen met de CEO van Vinted en het gelekte pitchdoc van Harry & Meghan

We gaan duurzame merch maken! Vorige week hadden we het over hoe het modesysteem kapot is en wat de alternatieven zouden kunnen zijn. Deze week gaan we van theorie naar praktijk. We hebben een nieuwe manier van merch maken bedacht en die gaan we helemaal aan je uitleggen. Deze kun je ook vanaf NU bestellen!Verder bellen we met de CEO van Vinted Thomas Plantenga, hij vond namelijk dat we in de vorige aflevering zijn bedrijf wel heel slecht afschilderde, dus gaan we met hem in gesprek welke stappen Vinted maakt om verder bij te dragen aan een duurzamer modesysteem.In de actualiteiten: het gelekte pitchboard van Harry & Meghan van hun Spotify en Netflix deal, nieuws van het Sociaal Cultureel Planbureau over de gratis kinderopvang en een korte recap van onze eerste protestervaring bij Tata Steel.👕 Wil jij de duurzame merch bestellen? Stuur ons een DM op Insta, dan sturen we het adres waar je een eigen T-shirt (zwart / wit / grijs) naartoe kan sturen. Dan zorgen wij ervoor dat je een bedrukt T-shirt terugkrijgt!🍴Vind, maak en beheer reserveringen allemaal in één app: Table. Download de Table app in de App and Google Play Store, gratis via deze link.💧Krijg nu 15% korting op alle Air-up flessen op air-up.com met de kortingsode Schaamteloos15, geldig tot en met 31 JuliTips:Young People Have No Idea What We Used to Do After Work. Let Me Regale You.CPB en SCP: "kabinetsplan kinderopvang heeft weinig effect op arbeidsparticipatie maar vergroot kansenongelijkheid"Volg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/29/202346 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Hoe stoppen we fast fashion? Over Perre's uit elkaar gespatte fashiondroom, de vastgeroeste mode-industrie, Yeezy en Yung Thug

De mode-industrie is kapot. Hoe kan het gefixt worden? Perre neemt je deze aflevering mee door zijn eigen ervaringen in de mode-industrie. Hij begon vol goede moed en creativiteit aan zijn eigen modelabel, maar liep al snel tegen een vastgeroest modesysteem aan waar hij uiteindelijk liever helemaal niet aan meedeed. Wat zeggen zijn ervaringen over de fouten in het systeem? En belangrijker nog; hoe kan er een nieuwe mode-industrie ontstaan, die zowel duurzamer als eerlijker is? Perre heeft een paar fashionexperts gesproken en komt met wat alternatieven.Ben jij ook iemand die wil gaan protesteren, maar moet je een drempel over? Ga met ons mee naar de Tata Steel demonstratie op 24 juni. Join onze Telegram groep om mee te gaan! Join 👉 https://t.me/+YppBBuiKFGwwZTlk🛏️ Krijg nu 25% korting op de gehele collectie van Coco & Cici met de code schaamteloos. Ga daarvoor naar www.coco-cici.com.🍴Vind, maak en beheer reserveringen allemaal in één app: Table. Download de Table app in de App and Google Play Store, gratis via deze link.Tips:Het nieuwe platform BylineHow Shein beat Amazon at its own game — and reinvented fast fashionBurberry verbrandt voor miljoenen aan kleding: 'Het mooie verhaal is weg'Ghana voelt de schade van fast fashion: 'Komen jullie hier ook opruimen?'Abonneer je hier op de nieuwsbrief ModelogicaVolg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/22/202347 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Heeft demonstreren zin? Over Extinction Rebellion, late to the party-activisme en kom je mee naar Tata Steel op 24 juni?

We gaan demonstreren! Als reactie op de staat van de wereld en onder aanvoering van een beweging als Extinction Rebellion lijken protestbewegingen in de lift te zitten. Vandaag buigen we ons over het groeiende aantal mensen dat weer lijkt te geloven in de kracht van demonstreren. En we vragen ons af; stel - je bent net als ons late to the party maar wil wel iets doen - wat kan je dan doen? Ben jij ook iemand die wil gaan protesteren, maar moet je een drempel over? Ga met ons mee naar de Tata Steel demonstratie op 24 juni. Join onze Telegram groep om mee te gaan! Join 👉 https://t.me/+YppBBuiKFGwwZTlk🛏️ Krijg nu 25% korting op de gehele collectie van Coco & Cici met de code schaamteloos. Ga daarvoor naar www.coco-cici.com.🌱Maak nu kennis met Arla LactoFREE voor 1 euro. Via Arla.nl/lactofree vind je alle informatie en via deze link vind je ook het recept van Pompoensoep met Creme Freche, waar wij het in deze aflevering over hebben.Tips:Whatever happened to middle age?Media's "Succession" obsessionFollow The Money over PatagoniaHeeft het zin om ergens tegen te demonstreren?Het boek Branded ProtestWhy Demonstrating Is Good for KidsEight reasons people don't get involvedVolg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/15/202350 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Het einde van #Schara: over personal branding met Vjeze Fur en Ginny Ramkisoen

Doortje wil stoppen met Schaamteloos Randstedelijk. Perre probeert haar over te halen om door te gaan tijdens een show in een uitverkochte Kleine Komedie. Of dat lukt hoor je in deze aflevering.Volg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/13/20231 hour, 6 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

De comeback van het magazine: over de opleving van The New York Times, print als luxe product en radical sabbaticals.

Omringd door de mooiste tijdschriften van vroeger en nu geeft Perre in deze aflevering een ode aan één van zijn grootste liefdes: het magazine. Ze waren ooit toonaangevend, vernieuwend, invloedrijk en innovatief. Wat is er nog over van deze invloedrijke component ten tijde van het internet en social media? Is het een aflopende zaak of zit er een Vinyl revival in voor het perfecte medium in tijden van digitale verslaving? Even geen anti kapitalistische rent deze week!Ook vertelt Doortje over hoe magazines haar hebben geholpen op het gebied van bijvoorbeeld liefde, namelijk de ElleGirl. Perre vertelt uiteindelijk hoe je als tijdschrift de digitale tijd kan overleven en tipt er een paar waar jij een abonnement op kan nemen.🧋Probeer nu de chilled classics van Starbucks en hier vind je nog veel meer manieren hoe jij kunt ontspannen tijdens jou 10 minute break!🌱Maak nu kennis met Arla LactoFREE voor 1 euro. Via Arla.nl/lactofree vind je alle informatie en via deze link vind je ook het recept voor lactosevrije havermout met banaan en rozijnen waar wij het in deze aflevering over hebben.Tips:Traffic van Ben SmithRadical sabbatical stukje in de Elle: https://www.elle.com/uk/life-and-culture/culture/a43915365/radical-sabbatical/Expositie magazines Made van Krimpen: https://madevankrimpen.com/blogs/exhibitions/the-originalsGrafiek afname tijdschrift: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/31/de-situatie-in-de-tijdschriftsector-is-al-jaren-bedroevend-a4045563 Volg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/1/202345 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Selfcare is een kapitalistische hoax: over Karma Yogi's, Selfcare als Counterculture en de officiële erkenning van Schara

Yoga, skincare, mediteren of al je vrienden afzeggen: we zijn massaal aan het selfcaren geslagen. Maar is selfcare eigenlijk niet meer dan een doekje tegen het bloeden in een maatschappij waar men de hele tijd overprikkeld is? Doortje vindt het allemaal een kapitalistisch hoax, maar moet in deze aflevering nog wel Perre zien te overtuigen. Want selfcare kan toch ook iets heel goeds zijn? Doortje duikt daarom in de geschiedenis van selfcare om Perre over de streep te trekken. Verder hebben we een Amsterdamse enclave ontdekt in Ede. Is het alleen leuk in de provincie als heel Amsterdam, inclusief je favoriete koffietent, met je mee verhuisd? En dit is ook de week dat Schara officieel een afko werd, tot grote ergernis van onszelf (maar niet van onze producer). Helaas is er nu geen ontkomen meer aan en moeten we misschien maar de scharahype omarmen. 🧋Probeer nu de chilled classics van Starbucks en hier vind je nog veel meer manieren hoe jij kunt ontspannen tijdens jou 10 minute break!🌱Maak nu kennis met Arla LactoFREE voor 1 euro. Via Arla.nl/lactofree vind je alle informatie en via deze link vind je ook het recept voor Lactosevrije frozen yoghurt bars waar wij het in deze aflevering over hebben.Tips:Luister hier naar de podcast van Timo: internetten. Hierin bespreekt hij samen met Samya Hafsaoui en Marieke Kuypers wekelijks het beste en slechtste van het internet.Hoe de nieuwe Enkawijk in Ede een Amsterdamse enclave werd voor jonge gezinnen (Het Parool)Why are so many young Americans adopting fake British accents? (Guardian)We need to move on from self-care to something that cannot be captured by capitalism (The Guardian)Yoga Chain Reaped Millions but Filed No Taxes for Years, Prosecutors Say (NYT)The Great Resignation of Yoga TeachersBestel The Happines industry van William Davies bij je lokale boekhandelVolg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/25/202340 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Moet je al je abonnementen opzeggen? Over subcription fatigue, the age of average en augurken-abonnementen

Sporten. Content Consumeren. Eten. Koffie drinken. Mediteren. Fietsen. Autorijden. Je lijkt overal wel een abonnement op te kunnen nemen. Maar met de status van de economie begint het abonnementsmodel barstjes te vertonen. Is er sprake van ‘subscription fatigue’, of een subscription apocalyps zoals Amerikaanse media het onlangs frameden?We gaan door onze eigen abonnementen heen en bespreken welke effecten al deze abonnementen hebben op ons dagelijks leven. Aan het einde geven we ook nog wat tips: wat voor soort abonnementen zijn het waard? En welke niet? Daarnaast pitcht Perre weer een obscuur online platform, verwondert Doortje zich over nieuwe celebrity koppels en is er een nieuw dieptepunt bereikt in wereld van influencers.📣 Weg met reclame! Luister Schaamteloos Randstedelijk reclamevrij in de Podimo app. Wie wil deze premium experience nou niet? Start hier je gratis proefperiode en luister twee maanden gratis. Na de proefperiode €4,99 per maand. En geen zorgen, opzeggen is ook gratis.🧋Probeer nu de chilled classics van Starbucks en hier vind je nog veel meer manieren hoe jij kunt ontspannen tijdens jou 10 minute break!🧳Laat je verrassen door Surprise.me ! Met Surprise me boek je een City- of roadtrip naar een onbekende bestemming. Krijg nu 50 euro korting via deze link.💜Heb je ook altijd al de afleveringen van Schaamteloos Randstedelijk zonder reclames willen luisteren? Start nu je gratis proefperiode op Podimo. Als Schaamteloos Randstedelijk luisteraar krijg je de eerste twee maanden gratis, daarna €4,99 per maand. Altijd opzegbaar. (link)💡Tips:Temporary design.org: https://temporarydesign.orgAge of average - Tip van Perre Tool van Nibud: https://www.nibud.nl/download/2342/?tmstv=1684309963This is the summer of the mismatched celebrity coupleVolg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/18/202343 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Op zoek naar onze nieuwe hobby. Over de keramiekhype, de teloorgang van de leisure class en telt borrelen als een hobby?

Wie heeft er nog meer moeite om een hobby te vinden? Wij hebben daar in elk geval best wel wat moeite mee. Daarom zitten we vandaag niet in de normale studio, maar in de keramiekstudio van Minke in Utrecht. Zij gaat ons leren keramieken en tegelijkertijd vragen we ons af: welke functie hebben hobby's in ons leven?Verder hebben we weer een kwantitatief onderzoek gedaan onder onze luisteraars: welke hobby's zijn nu het populairst onder de jonge Randstedeling? Jullie kwamen met maar liefst 420 (!!) hobby's, al vragen we ons wel af of we koffie drinken en borrelen onder deze term kunnen scharen.🧋Probeer nu de chilled classics van Starbucks en hier vind je nog veel meer manieren hoe je kunt ontspannen tijdens jouw 10 minute break!🧳Laat je verrassen door Suprise.me! Met Surpise me boek je een City- of roadtrip naar een onbekende bestemming. Krijg nu 50 euro korting via deze link.Benieuwd naar de keramiekcreaties van Minke? Volg hier haar keramiekstudio.💡 Tips:Pottenbakken, lezen, hardlopen: waarom je een hobby moet zoeken als je er nog geen hebt'Liz Holmes Wants You to Forget About Elizabeth' - New York TimesDit zijn de drie rijkste Nederlandse Selfmade ondernemers onder de 40Studie naar waarom hobby's goed voor je zijnVolg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/11/202345 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Wie bepaalt wat we eten? Over supermarktmonopolies en de 'vrije wil' van de consument.

Supermarkten bepalen voor een groot deel wat we eten en drinken. Daarom was Perre in eerste instantie aangenaam verrast toen Albert Heijn deze week aangaf een B-Corp te willen worden. Want als de grootste supermarktketen in Nederland duurzamere en eerlijkere keuzes gaat maken dan heeft dit een groot positief effect op onze maatschappij. Toch zet Perre zijn vraagtekens bij deze ambitie: is het oprecht of zijn het loze woorden?Doortje hoort het allemaal aan en valt van de ene verbazing in de andere: vooral over hoeveel macht supermarkten hebben. Verder praten we over het waardeloze 'vrije wil' van de consument-argument en heeft Perre weer een obscuur Insta-account ontdekt. Iets met een gore vlek op een treinplatform.🧳 Laat je verrassen door Suprise.me! Met Surpise me boek je een City- of roadtrip naar een onbekende bestemming. Krijg nu 50 euro korting via deze link.🌱Het is volgende week Fair Trade Week. Doe mee tijdens Fairtrade week en consumeer bewuster! Ga naar de Fairtrade week magazine: www.fairtradenederland.nl/magazine voor recepten, aanbiedingen en verhalen over wat Fairtrade doet en welke producten Fairtrade zijn.💡 Tips:Perre's nieuwe obsessie: Vieze Vlek Spoor 9The End of the Internet Era (New Yorker)Albert Heijn wil B Corp-certificeringTop tien grootste merken in de supermarkt (NOS)Hoge Bomen - Podcast over de JumboOorsprong van Gourmetten (Munchies / Vice)Dit is hoe de supermarkt bepaalt wat jij koopt (NRC)Volg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/4/202349 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Quiet luxury is voor proleten. Over Succession, Loro Piana en oud geld-esthetiek

We buigen ons dit keer over de prangende vraag; waarom willen (steeds meer) mensen er uitzien als oud geld? Wat is de deal met de quiet luxury waar het sinds een paar maanden alleen nog over lijkt te gaan. Is het überhaupt iets nieuws dat we d’r als saaie, rijke mensen willen uitzien? Of is het minimalisme van de nieuwe tijd en past het juist fenomenaal binnen onze tijdsgeest?🎟️ Schaamteloos Randstedelijk staat 6 juni in de Kleine Komedie met een liveshow!! Koop hier je kaartjes🫧Yokuu gebruikt unieke schoonmaakparels met 15 miljard goede en gezonde bacteriën. Ontdek hun schoonmaakmiddelen vol goede bacteriën en natuurlijke ingrediënten! Met de code 'schaamteloos' krijg je 20% korting op je eerste bestelling.🎼Re:ply to All Festival, a biannual Amsterdam based music festival, explores the boundaries of what classical music can do. Tickets are available now, with the code 'Randstedelijk5' you get a discount of €5.Tips:Het nieuwe insta-account dat @nederlandselftalfitpics heet en echt fantastische kleding reviews van voetballers schrijftVolg hier Doortje, Perre en Schaamteloos Randstedelijk op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/26/202335 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

De creator economy is corrupt. Over opstanden bij NRC, maffiapraktijken bij Facebook en de bestorming van LVMH

Dit keer moeten we het hebben over de creator economy, oftewel de economie die erop gericht is om ‘creators’ geld te laten verdienen met hun creaties. Het basisidee is dat deze creators zichzelf onafhankelijker willen maken van de grote - big-tech - platformen, zoals Meta, TikTok en Spotify. Dus dat de geldstroom een-op-een naar de maker vloeit, en niet naar Silicon Valley… Maar waar staan we een paar jaar later na de komst van deze techreuzen? Zijn creators echt onafhankelijker geworden? Of was de creator economy één grote illusie en zijn de makers met open armen ontvangen door andere, kleinere platformen met vergelijkbare dynamieken?🎟️ Schaamteloos Randstedelijk staat 6 juni in de Kleine Komedie met een liveshow!! Koop hier je kaartjes🫧Yokuu gebruikt unieke schoonmaakparels met 15 miljard goede en gezonde bacteriën. Ontdek hun schoonmaakmiddelen vol goede bacteriën en natuurlijke ingrediënten! Met de code 'schaamteloos' krijg je 20% korting op je eerste bestelling.🎼Re:ply to All Festival, a biannual Amsterdam based music festival, explores the boundaries of what classical music can do. Tickets are available now, with the code 'Randstedelijk5' you get a discount of €5.Tips:Doortje's documentaire Volg je me nogKevin Kelly's essay: 1,000 true fans Li Jin's essay: 1,000 True Fans? Try 100 Artikel over de downfall van VineVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/20/202340 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Onze obsessie met Amerika is ongezond. Over The Hills, doorzetfilms en keuzefeminisme

We gaan in relatietherapie met Amerika. Want aan de ene kant houden we van het land van The American Dream, we zijn namelijk opgegroeid met cultuur zoals The Hills, 90210 en Gossip Girl. Deze series verheerlijkten vaak het leven in Amerika. Maar nu het land steeds meer van haar voetstuk valt, klopt het beeld dat we hebben van Amerika nog wel? We duiken in onze favoriete Amerikaanse cultuur van vroeger en komen erachter dat er eigenlijk best veel op af te dingen valt. Doortje was obsessed met The Hills, maar ziet het nu vooral als een anit-feministisch programma. Perre was altijd een suckere voor de Amerikaanse doorzetfilms waar helden uiteindelijk altijd goed uit de bus komen door hard te werken, maar is deze maakbaarheid echt Amerikaans? En als laatste vragen we ons af: nu we steeds minder naar Amerika gaan kijken. Gaat Amerika misschien wel vaker naar onze cultuur kijken?En een vraag aan onze luisteraars: met welke Amerikaanse cultuur ben jij opgegroeid waarvan je nu denkt, problematisch?Tips:What Do Europeans Think About American Life?Boek: Emily Ratajkowski’s My BodyBoek: Female chauvnist pigs van Ariel LevyAmericans Head to Europe for the Good Life on the CheapVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/13/202337 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Rocycle is een cult. Over cult-like instructeurs, Rituals en spirituele vacuüms

Doortje had nooit verwacht dat dit ging gebeuren, maar ze is inmiddels helemaal om: elke week gaat ze braaf naar Rocycle. Het is inmiddels niet meer weg te denken uit het Randstedelijke straatbeeld. In een donkere kamer vol harde muziek meeschreeuwen met semi-spirituele quotes. Maar na een paar lessen braaf meegedaan te hebben, vraagt ze zichzelf toch af: is Rocycle eigenlijk niet een verkapte cult? En zo ja: waarom vallen we er massaal voor?Perre hoort het allemaal aan en kan precies uitleggen hoe cults in de brandingwereld worden bedacht, tegelijkertijd ziet Doortje ook nog een andere cult, namelijk de Rituals.🚗 Ga met De Verdwaalde Jongens mee naar Kirgizië deze zomer. Met de actiecode Schaamteloos Russisch Koekblik krijg jij 75 euro korting op je boeking. Ga daarvoor naar www.deverdwaaldejongens.nl/schaamteloos🌱 Lazy Vegan wil het voor jou zo makkelijk (en lekker!) mogelijk maken om vaker gezond en plantaardig te eten. Probeer nu Lazy Vegan voor 2 euro via deze link.Tips:People Started Buying Crocs During the Pandemic. They Can’t Stop.The Cult of SoulCycle Is Even Darker Than You ThoughtVerbinding verbroken: onze dagelijkse rituelen zijn alleen nog gericht op het eigen ‘ikje’Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/6/202341 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Infiltreren op de Zuidas: over Patagonia goodie bags, angstculturen en cursussen met een lage stem praten voor vrouwen.

Is er een vibeshift gaande op de Zuidas? Vanaf de 10de verdieping van een advocatenkantoor hopen we het antwoord te vinden. De Zuidas heeft niet bepaald een goede reputatie: werkweken van 70 uur, angstculturen en seksisme zijn hier aan de orde van de dag. Maar gaat de jonge generatie daar verandering in brengen? Of blijft de Zuidas gewoon altijd de Zuidas?Voor dit megalomane journalistieke project hebben we ongelooflijk veel mensen gesproken die op de Zuidas werken of gewerkt hebben. Van studenten met een Zuidas-droom tot aan doorgewinterde partners die bij het meubilair van de Vrijmibo horen, we vroegen aan hen waarom ze op de Zuidas werken en of er een vibeshift gaande is. Door de aflevering heen maken we tussenstops bij de Vrijmibo in de Blauwe Engel: zijn alle cliché's over de Zuidas waar? Of valt het allemaal wel mee?Een aflevering over doorgesnoven partners, Patagonia Goodie Bags, elitaire skitripjes en cursussen female leadership.🚗 Ga met De Verdwaalde Jongens mee naar Kirgizië deze zomer. Met de actiecode Schaamteloos Russisch Koekblik krijg jij 75 euro korting op je boeking. Ga daarvoor naar www.deverdwaaldejongens.nl/schaamteloos🌱 Lazy Vegan wil het voor jou zo makkelijk (en lekker!) mogelijk maken om vaker gezond en plantaardig te eten. Probeer nu Lazy Vegan voor 2 euro via deze link.Tips:Luister nu naar BV Nederland: De BV Nederland draait op volle toeren, maar hebben wij daar als maatschappij wel aandelen in? Economische alles(w)eters Sander Heijne en Hendrik Noten volgen vanuit hun denktank het politieke spel van de knikkers en knaken. Want we zijn rijker dan ooit, maar komen overal tekort. Hoe kan dit? Met deze wekelijkse podcast loop jij voorop met al het laatste nieuws over de BV Nederland.Vrouwen op de Zuidas - Over slechte doorstroming van vrouwen naar de topMan zijn op de Zuidas - Haantjesgedrag en machocultuurGeschreeuw en Racisme bij een advocatenkantoor op de ZuidasDurft de Zuidas in de Spiegel te kijken? De kwetsbare man en zijn carrièrekansen op de ZuidasVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/30/202343 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Kunnen we onze producer Timo vervangen door AI? Over ChatGPT, schijncreativiteit en Agricultural Equipment Operators

Met knikkende knietjes zit ie vandaag bij ons in de studio: onze producer Timo. Want nu AI-systemen zoals ChatGPT ineens wel heel veel dingen kunnen, vroegen wij ons af: kunnen we hem niet vervangen? Want Timo heeft nog wel eens een mening en AI niet.Perre legt uit welke banen worden vervangen door AI en welke niet, terwijl Doortje zich afvraagt of haar baan als journalist nog wel veilig is. Aan het einde mag Timo zichzelf komen verdedigen: wat doet hij nou eigenlijk en kan AI dat niet beter en sneller? Zodra de outrotune er weer inknalt, hoor je of Timo zijn baan kwijt is of niet.🚗 Ga met De Verdwaalde Jongens mee naar Kirgizië deze zomer. Met de actiecode Schaamteloos Russisch Koekblik krijg jij 75 euro korting op je boeking. Ga daarvoor naar www.deverdwaaldejongens.nl/schaamteloosTips:Boek hier je kaarten voor Op zoek naar Europa van De Kiesmannen. Rapport: welke banen moet zich zorgen gaan maken om AI?"AI will create 'useless class' of human, predicts bestselling historian"What is ChatGPT? And will it steal our jobs?Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/23/202345 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Hoe maak je vrienden na je 30ste? Over Friendsumé's, de vriendschapsrecessie onder mannen en de afterparty van het boekenbal

Doortje voorspelde het al in de laatste aflevering van 2022: dit jaar is het jaar van de vriendschap. Je ziet het namelijk overal voorbijkomen: in boeken, artikelen, films en series, er is geen ontkomen meer aan. Waarom staat de vriendschap juist nu zo centraal in onze cultuur? We gaan het of course voor je duiden in deze aflevering.Perre vraagt voor het eerst aan zijn vrienden wat ze eigenlijk van hem vinden, terwijl Doortje dit al jaren doet. Verder lijkt de mannenvriendschap onder druk te staan en geven we je tips om ook na je 30ste nieuwe vrienden te maken. En Doortje was natuurlijk nog op het boekenbal en verbaasde zich over het bandjesbeleid van de afterparty in De Balie.🚗 Ga met De Verdwaalde Jongens mee naar Kirgizië deze zomer. Met de actiecode Schaamteloos Russisch Koekblik krijg jij 75 euro korting op je boeking. Ga daarvoor naar www.deverdwaaldejongens.nl/schaamteloosTips:Luister hier naar Het Achtste Recept, de podcast voor als je niet weet wat je elke dag moet eten. What Is It About Friendships That Is So Powerful?The Friendship FilesVind nú een vriend voor een praatje (Artikel van Doortje over vriendschap-apps)Why Is It So Hard for Men to Make Close Friends?We hebben het over je gehad van Stéphanie HoogenberkVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/16/202342 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Waarom eten we nog vlees? Over vleesalternatieven, Vegan Nick of Simon en slap liberaal beleid

Veel vlees eten is ongezond en slecht voor het milieu. We zouden collectief 75% minder vlees moeten eten om in de buurt te komen van doelstellingen van het Akkoord van Parijs. In onze jonge Randstedelijke bubbel lijkt het alsof iedereen vegetariër is en we deze doelstellingen prima gaan halen. Maar is dat dat wel zo? En hoe zit dat in de rest van Nederland? Spoiler: we doen het veel minder goed dan we denken.Perre vertelt over hoe hij zijn eigen vleesalternatief is gestart na het horen van hoe langzaam deze vleestransitie gaat. Doortje ziet Nick of Simon (wie nou precies wie is weet ze nog steeds niet) een eigen vegan smoothie brand begint en vraagt zich af of straks heel Volendam vegan is. En voor het antwoord op de grote vragen bellen we met Joris Lohman van Food Hub, hij is transitiewetenschapper en kan ons precies vertellen hoe je grote systematische verandering teweeg brengt.👕 Advertentie: we mogen in samenwerking met Bamigo een eenmalige kennismakingskorting van 20% aanbieden aan jou. Kortingscode: SCHAAMTELOOS20. De code is te gebruiken in de webshop: Bamigo.com🌱 Krijg nu tot wel 75 euro korting op je eerste vier boxen bij HelloFresh met de code SCHAAMTELOOS75 via dezelink. Let op: dit geldt alleen voor nieuwe en oude HelloFresh’ers. Dus als je meer dan 3 maanden geleden je lidmaatschap hebt opgezegd.Tips:Nick Schilder op de cover van Men's Health Mag Eva Jinek een baby krijgen wanneer zij dat wil, aub?Nederlanders eten iets minder vlees, maar niet omdat ze dat graag willenConsumptie van vlees in Nederland (RIVM)Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/9/202349 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Een uur in de rij voor een pistachecroissant. Over monocultuur, blanding, premium koekjes en TikTok food hypes.

Waarom zou je een uur in de rij gaan staan voor een croissant? Met die vraag in ons achterhoofd verruilden we voor het eerst de studio voor de langste rijen van de hipste tenten in Amsterdam. Bij Saint Jean, Fort 9, Chun en Van Stapele vroegen we mensen waarom ze zo graag in deze rijen staan.En natuurlijk geven we er ook wat duiding bij. Want waarom lijken deze tenten eigenlijk allemaal op elkaar? Van ons interieur tot aan onze horeca, Perre ziet al jaren aan hoe onze producten steeds meer op elkaar gaan lijken. Daarom komt hij met de term blanding, het lelijke broertje van branding. Verder keek Perre voor het eerst sinds 1998 weer eens TV en stuitte op Avastars, het nieuwe kindje van John de Mol. Doortje luisterde een podcast van NRC over een mislukte podcast van de overheid en raakte verstrikt in de wereld van voetschilderen en Hannah Arendt.Advertentie: we mogen in samenwerking met Bamigo een eenmalige kennismakingskorting van 20% aanbieden aan jou. Kortingscode: SCHAAMTELOOS20. De code is te gebruiken in de webshop: Bamigo.comTips:What Are People in New York Lining Up for Now? What is “Blanding” and Why are So Many Brands Doing It? (zie hier het lettertype voorbeeld)Welcome to the Shoppy Shop Why does every store suddenly look the same?Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/2/202342 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Bepaalt je werk te veel wie je bent? Over workism, om vijf uur opstaan, workaholics en quiet quitting

We vinden dat wij wel heel veel met ons werk bezig zijn. Perre voldoet misschien wel aan de criteria van een workaholic en Doortje's gemoedstoestand hangt vaak af van hoe het gaat met haar werk. Ze geeft gelukkig wel weer wat duiding en komt met de term workism, namelijk dat je werk steeds meer samenhangt met je identiteit. Is dat wel gezond? En zo niet, hoe kunnen we onze relatie tot werk veranderen? Verder geeft Perre aan moeite te hebben om met Gen-Z'ers te werken en Doortje heeft (een soort van) bewondering voor Ivo Niehe.Wij mogen in samenwerking met Bamigo een eenmalige kennismakingskorting van 20% aanbieden aan jou. Kortingscode: SCHAAMTELOOS20. De code is te gebruiken in de webshop: Bamigo.com🌱 Krijg nu tot wel 75 euro korting op je eerste vier boxen bij HelloFresh met de code SCHAAMTELOOS75 via dezelink. Let op: dit geldt alleen voor nieuwe en oude HelloFresh’ers. Dus als je meer dan 3 maanden geleden je lidmaatschap hebt opgezegd.Tips:Check hier de artikelen van Soortkill in NRCEmily Ratajkowski en Eric André's Insta post en het Face ArtikelLees hier het unaniem belachelijk groot succes interview met Ivo Niehe.Workism Is Making Americans MiserableColleges look at TikTok profiles and other 'digital footprints'Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/23/202348 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

De Moderne Etiquette: hoe exit je een ongemakkelijk gesprek en mag je collega's negeren in het openbaar vervoer?

Hoeveel voice messages mag je iemand sturen? Hoe verwijder je jezelf netjes uit een awkward gesprek op een feestje? En is het ok om je collega's te negeren in het openbaar vervoer?De wereld verandert snel, de sociale etiquette nog veel sneller. Daarom snappen wij dat het lastig is om dit allemaal bij te houden. The Cut gaf ons onlangs 140 nieuwe sociale regels voor een nieuwe tijd. Wij lichten de beste uit en voegen er zelf ook nog een paar aan toe. Aan het einde van deze aflevering weet jij weer precies wat de sociale regels van NU zijn en kun jij met een gerust hart verder met je drukke leven.Lees hier het stuk van The Cut: Do You Know How to Behave? Are You Sure? How to text, tip, ghost, host, and generally exist in polite society today.🌱 Krijg nu tot wel 75 euro korting op je eerste vier boxen bij HelloFresh met de code SCHAAMTELOOS75 via dezelink. Let op: dit geldt alleen voor nieuwe en oude HelloFresh’ers. Dus als je meer dan 3 maanden geleden je lidmaatschap hebt opgezegd.Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/16/202345 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Modern leiderschap: over de Champions League-mythe, Netflixiaanse werkculturen en eindigen in een premium bejaardentehuis

Matthijs van Nieuwkerk, Elon Musk en Anna Wintour: alle drie zijn ze een voorbeeld van de Champions League Mythe. Leiders mogen zich als klootzakken gedragen, zolang het eindresultaat maar goed is. Toch? Wij denken daar anders over. Doortje heeft weer behoorlijk wat documentaires gekeken en verbaast zich elke keer weer over het toxisch leiderschap bij Noma. Perre ziet dezelfde werkcultuur bij Netflix en komt met weer met een term: Balanced Leadership. Moeten we niet af van Champions League-esque leiderschap en naar een nieuw modern leiderschap toe bewegen?Verder staan we stil bij de tiende verjaardag van de hond in het brandende huis "I'm Fine" Meme. Gaat het eigenlijk nog steeds 'fine' met hem? En Perre kwam wel iets heel Randstedelijks tegen deze week: een premium bejaardentehuis. Of deze bijna veertiger zich al heeft ingeschreven, hoor je in deze aflevering!🌱 Krijg nu tot wel 75 euro korting op je eerste vier boxen bij HelloFresh met de code SCHAAMTELOOS75 via dezelink. Let op: dit geldt alleen voor nieuwe en oude HelloFresh’ers. Dus als je meer dan 3 maanden geleden je lidmaatschap hebt opgezegd.Tips:The Meme That Defined a DecadeTwee Mannen op 2DOC: de docu over Ivo van HoveMeer weten over Ricardo Semler: de Braziliaanse leider die het anders deed.Het Netflix Deck: de cultuur van Netflix.Netflix's Company Culture Is Not For Everybody And That's Exactly How It Should BeOrigins Podcast: over de werkcultuur bij HBOPerfect Storm en Ants on a Shrimp: de twee docu's over NomaThe Embassies: het SoHo House-like bejaardentehuis.Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/9/202339 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Moet er een rijkdomsgrens komen? Over limitarisme, het ego van Elon Musk en het scheiden van status en kapitaal

Doortje was een paar maanden geleden bij de launch van de nieuwe Quote500 en vond het maar een bizarre ervaring: vieren dat de rijken nog een beetje rijker zijn geworden ten tijde van groeiende ongelijkheid. Daarom raakte ze in de ban van het idee van het limitarisme, oftewel een rijkdomsgrens. Zou dit een oplossing kunnen zijn om mensen zoals Elon Musk binnen de perken te houden?Perre is medium enthousiast en voorziet gelijk wat beren op de weg. Hij komt met een andere oplossing: een rebranding van status. Verder pitcht Doortje een oppasservice voor OP1 om meer vrouwen aan tafel te krijgen en wil Perre graag een bedankje van de belastingdienst.🌱 Krijg nu tot wel 75 euro korting op je eerste vier boxen bij HelloFresh met de code SCHAAMTELOOS75 via dezelink. Let op: dit geldt alleen voor nieuwe en oude HelloFresh’ers. Dus als je meer dan 3 maanden geleden je lidmaatschap hebt opgezegd.Tips:Sommige Nederlanders zijn té rijk, stellen limitaristen. Is het tijd voor een bestaansmaximum?Hoeveel miljoen is een miljard? Nieuwsbrief Halfvet Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/2/202332 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Nepo Babies: De TikTok versie van het kansenongelijkheidsdebat

We konden er niet omheen: de verhitte discussie over de Nepo Baby, oftewel kinderen die vanwege de bekendheid van hun ouders wel heel makkelijk aan de goede baantjes komen. Vorige week kwam het debat overwaaien naar Nederland, dus daarom vandaag een deep dive in de Nepo Baby. We gaan het fenomeen ontleden, en vooral ook uitzoomen. Want wat ligt er onder onze fascinatie en irritatie bij nepobabies. Wat zegt het over deze tijd? En natuurlijk moeten we zelf ook met de billen bloot: zijn wij eigenlijk Nepo Babies?🌱 Krijg nu tot wel 75 euro korting op je eerste vier boxen bij HelloFresh met de code SCHAAMTELOOS75 via dezelink. Let op: dit geldt alleen voor nieuwe en oude HelloFresh’ers. Dus als je meer dan 3 maanden geleden je lidmaatschap hebt opgezegd.Tips:Lees hier het stuk van New York Magazine: How a Nepo Baby Is BornColumn Madeleijn Van Den Nieuwenhuizen in NRC: Nepotisme in de mediaThey hate to see a nepotism baby winningLet's Find Out Which "Nepo Baby" Is Your 2023 Soulmate, doe de test Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/26/202343 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Goede voornemens: over het verlengen van Dry January en waarom je je op vakantie gaat gedragen als een White Lotus-personage

Doortje was drie weken op vakantie en Perre drie weken ziek. Daarom waren we genoodzaakt om ongekend veel tijd door te brengen met onze gedachten. Gelukkig hebben we daar goed gebruik van gemaakt om onze goede voornemens en doelen voor 2023 te stellen. Doortje kreeg het gevoel in de White Lotus te zitten tijdens haar verblijf in een resort in Thailand en wilde zowaar de manager spreken als een echte Karen. Perre daarentegen zag vanaf de bank heel Nederland weer beginnen aan Dry January. Hij geeft je tips om deze verschrikkelijke maand door te komen en hoe je Dry January kan doortrekken naar een Dry Year.🌱 Krijg nu tot wel 75 euro korting op je eerste vier boxen bij HelloFresh met de code SCHAAMTELOOS75 via deze link. Let op: dit geldt alleen voor nieuwe en oude HelloFresh’ers. Dus als je meer dan 3 maanden geleden je lidmaatschap hebt opgezegd.Tips:The Status Game - Will StorrWhy are tourists behaving so badly?Social Omnivores: They’re Vegetarian, But Only When They’re HomeVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/19/202341 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

De trends van 2023: over meer vriendschap, omgekeerde supermarkten, youth culture voor ouderen en de revival van Playboy

Happy New Year! Het is hoog tijd voor onze voorspellingen voor het nieuwe jaar. 2023 wordt volgens ons het jaar dat vriendschap een grotere plek in onze cultuur krijgt, mensen weer Playboy kleren gaan dragen en dat 'youth culture' inclusiever wordt voor oudere mensen. Perre spitte verschillende trendwatchers documenten door om jou een onderbouwd inkijkje in de trends van 2023 te geven. Doortje daarentegen keek gewoon om haar heen en spotte weer hele andere trends.Tips 💡Lees hier alle stukken van The Atlantic over vriendschap: The Friendship Files.Superrijken trekken zich terug in cocons van stilte en luxe’In the Garden With Gucci & Gerald the “Veg King”Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/5/202342 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Was er echt een Vibe Shift? 2022 Wrapped: over BeReal, de celebrity docu en 90ies nostalgie met Viccle

Het einde van 2022 is bijna daar, dus we gaan terugblikken. Een soort van 2022 Wrapped dus. En met wie kun je beter terugblikken dan antropoloog des vaderlands, vooral bekend van TikTok: Viccle.Doortje zag de een na de andere celebrity 'documentaire' verschijnen en vraagt zich af waar die fascinatie vandaan komt. Viccle zet zijn vraagtekens bij de real in BeReal en Perre verlangt, net als veel andere generatiegenoten, terug naar de jaren 90. En natuurlijk de belangrijkste vraag: aan het begin van het jaar werd ons een vibe shift beloofd. Maar is de vibe ook daadwerkelijk geshift? En we bellen met de hitsensatie van 2022 MC Prak$, groot gemaakt door yours truly: hoe heeft hij 2022 beleefd?Tips 💡Volg hier Viccle op TikTok.Don’t Objectify YourselfHow Netflix Disrupted Their Own SuccessA Vibe Shift Is Coming Will any of us survive it?Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/29/202246 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Bij Europizza: over de levenscyclus van restaurants en op de vuist tijdens kerst met Rein Op 't Root

We gaan terug naar waar het allemaal begon en nemen onze eerste kerstspecial op in Europizza, jeweetwel, die 'ballentent'' uit de eerste aflevering. En niemand minder dan de chef van Europizza Rein Op 't Root is te gast! Hoe heeft hij de afgelopen 10 jaar de restaurant-scene zien veranderen en hoe is het om het hipste restaurant in de stad te hebben?Verder is het natuurlijk ook kerst, dus hebben we speciale kerstintermezzo's ingebouwd om jou een Randstedelijke kerst te bezorgen. Is zuurdesembrood superieur aan normaal brood en met welk gerecht maak je sowieso indruk op de familie? Rein tipt het in deze speciale kerstaflevering! Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/22/202259 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Uit de stad verhuizen: lifestyle flirt of keiharde realiteit?

Disclaimer: in deze aflevering flirten we met het idee om de stad te verlaten. Geen paniek, na het luisteren zet je niet gelijk je Funda-search op buiten de stad. Toch zie je het steeds vaker: mensen die flirten met het idee om de stad te verlaten. Is dit echt zo, of houden we het bij flirten? Doortje vraagt zich af of we echt de stad uit willen, of dat we de plattelandsesthetiek gewoon fijn vinden. Perre komt met harde cijfers van het CBS en laat zien dat er voor het eerst meer mensen de randstad uitgaan dan in. Verder proberen we een verbinding op te zetten met twee mensen die stad hebben ingeruild voor een dorp: waarom hebben ze deze keuze gemaakt? En hoe bevalt het ze?Tips 💡Kijk hier naar de aflevering van Keuringsdienst van waarde over natuurwijn.Ga naar de film The Menu How Kinfolk Magazine Defined the Millennial Aesthetic…and Unraveled Behind the ScenesMocht je uit de stad willen verhuizen, bekijk hier de website van Stad naar LandVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/15/202242 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Fake it till you make it: over WeWork, Sywert en Anna Delvey, mannen met te veel zelfvertrouwen en imposter syndrome

De skills op je CV net wat aandikken of tijdens een sollicitatie je beter voordoen dan je bent. Fake it till you make it toch? Wij bluffen onszelf ook wel eens door situaties heen. Soms moet je ook wel om verder te komen in je carrière. Wanneer is bluffen geoorloofd en wanneer slaat een bluf om in een harde leugen? Perre heeft er gelukkig weer een formule voor ontwikkeld, zodat jij precies weet waar de grens ligt.We lijken deze fake it till you make it lifestyle ook wel te romantiseren. De afgelopen paar jaar werden we namelijk doodgegooid met series over master-oplichters zoals Anna Delvey en Elisabeth Holmes en oprichters van bedrijven als WeWork en MagicMinds. Moeten we dit soort over de top blufacties eigenlijk wel ophemelen? En waar komt die fascinatie vandaan?Verder praten over Spotify Wrapped, de grootste en goedkoopste marketingcampagne ooit lijkt het wel. Waarom werkt dit zo goed?Tips 💡Luister hier naar How I Built This PodcastKijktips: Inventing Anna, WeCrashed, The DropoutLuister hier naar The Dropout Podcast over Theranos en Elisabeth Holmes.Kijk hier It's Magic Time over het bedrijf MagicMindsVoor elke twijfelde vrouw willen er tien slechtere mannen wel als talkshowgast aanschuivenVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/8/202233 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Bestaat spontaniteit nog? Over overvolle Google Calendars, restaurantreserveringen en rappen op de Zuidas

Wanneer ben jij voor het laatst spontaan uiteten geweest? Wij kunnen het ons in ieder geval niet meer herinneren. Daarom vandaag: spontaniteit, bestaat dat nog wel ten tijde van online reserveringsplatforms en overvolle Google Calandars? En kun je in onze door algoritmes bepaalde realiteit nog spreken van spontane gedachtes?Verder kon Doortje niet stoppen met kijken naar een rappende Zuid-Asser: waar halen dit soort mannen toch altijd weer het zelfvertrouwen vandaan? En geeft Perre toe wel eens op een trampoline te springen om zijn hoofd leeg te maken.Tips 💡Kijk hier zelf naar MC Prak$, de rappende Zuid-Asser.Workism Is Making Americans MiserableCheck hier de insta van Moonfare, investeren vanaf 50kWord barista bij Perre: solliciteer hier. Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/1/202228 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Is de subcultuur dood en waarom lopen Balenciaga modellen als bezeten zombies? Met Yousef Gnaoui aka Sef

Punks, Goths en Hip-Hop: in onze jeugd waren er verschillende subculturen om aan te hangen. Doortje was eerst een Abercrombie Oud-Zuid kakker en later heroïn-chique. Perre was een soort van alles: eerst voetbaljongen, toen maffiabaas, daarna Hip-Hop en House om te eindigen als hipster. Maar bestaan er in tijden van het internet en social media nog wel subculturen zoals toen? Of zijn ze vervangen door Tik-Tok subculturen, zoals CottageCore, Bimbo's en BookTok, waar je elke dag een nieuwe kan proberen? Of zijn we gewoon oud?We vragen het aan onze gast Yousef Gnaoui, beter bekend als Sef. Hij heeft zich altijd begeven in verschillende subculturen en ziet nu als Creative Director bij Het Buro van Top Notch nieuwe subculturen verschijnen. Hoe zien die er tegenwoordig uit? Ook vertelt hij over de raarste subcultuur ooit, namelijk de beige-trend, blijkt Doortje een Coastal Grandmother te zijn en probeert Perre de Balenciaga hype te begrijpen.Tips 💡White Hot: The Rise & Fall of Abercrombie & FitchHas The Internet Killed Subcultures? (Vogue)Who said subcultures were dead? (The Face)Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/24/202242 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Is de flitsbezorgingshype voorbij? Met tech-journalist Stijn Bronzwaer

Ineens waren ze er: flitsbezorgers zoals Gorillas, Flink en Getir. Nu zijn ze ondenkbaar uit het straatbeeld, maar voor hoe lang nog? We vragen het aan tech-journalist van NRC Stijn Bronzwaer. Hoe hebben deze flitsbezorgers zo groot kunnen worden en wat is de toekomst van deze bedrijven?Doortje heeft zo haar twijfels of het ethisch is om Gorillas te bestellen, terwijl Perre zich eraan stoort als de bezorging langer duurt dan de beloofde 10 minuten. Stijn vertelt hoe Gorillas zo groot is geworden, hoe het zijn werknemers behandelt en doet een stiekeme voorspelling hoe het landschap er over een jaar uitziet: nemen de grote supermarken straks de start-ups over?TIPS💡:The Gig is Up documentaireOf Course Instant Groceries Don’t Work in The AtlanticVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Smyle! Via deze link en de kortingscode muziek ontvang je 30 procent korting.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/17/202242 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Woke-washing: over 'wereldverbeterende' bedrijven, Patagonia en circle-jerkende reclamemannen

We zijn er HELEMAAL klaar mee. Waarom doen bedrijven ineens alsof ze super 'woke' zijn? Het antwoord is: om jou meer te laten kopen. De maat was goed vol bij Doortje toen ze de Saints and Stars Break The Norm reclame zag: wat heeft borstvoeding met een sportschool te maken? Daarom in deze aflevering: hoe is woke-washing door bedrijven zo normaal geworden? En word je daar in de huidige maatschappij niet keihard op afgestraft, als men erachter komt dat het eigenlijk alleen maar loze woorden zijn?Perre neemt je mee door een reis in de reclamegeschiedenis. Hij blijkt zelf vroeger ook wel eens campagnes te hebben bedacht met woke-washing achtige trekjes en geeft hij toe erg fan te zijn van de Yogo Yogo reclame. Doortje maakt weer eens een bedrijf kapot. Ditmaal Headspace. Verder nemen we Patagonia onder de loep: doen zij ook aan woke-washing of voegen ze echt daden toe aan hun woorden?TIPS💡:Lees hier de Insta-post van Abel.The end of the Purpose era.Geniet hier van de Yogo Yogo reclameMeer lezen over Bobos in Paradise van David Brooks: How the Bobos broke AmericaVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/10/202234 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Vaderschap: expectations vs reality. Over papadagen, 'parttime-prinsesjes' en hoeveel babyfoto's mag je maximaal naar je vrienden sturen?

Perre staat op het punt om voor de derde keer vader te worden: een perfect moment om het over vaderschap te hebben. Hoe regelt hij de taakverdeling met zijn vriendin? En hoe is het überhaupt geregeld met de taakverdeling tussen ouders in Nederland? Perre is deze aflevering niet de enige 'Dad" in de studio. Journalist en schrijver Julien Althuisius schuift ook aan om te vertellen over de moeilijkheden die hij ondervond als vader: hoe vertel je je vriendin dat je papadagen maar niks vindt? Doortje hoort het allemaal aan en voorziet de vaders van wat kritisch commentaar: waarom komt de zorg van de kinderen, ook in 2022, vaak alsnog bij de vrouw te liggen? Verder heeft ze ook een mening over het concept 'parttime-prinsesjes' en roept ze jonge ouders op om te stoppen met de CONSTANTE stroom aan babyfoto's. Kies gewoon de beste uit en stuur die.TIPS💡:Wanneer je ongeschikt bent voor papadagen door Julien AlthuisiusKoop hier zijn boek Terug naar VeronaVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Smyle! Via deze link en de kortingscode muziek ontvang je 15 procent korting.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/3/202240 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Alles is branding: over Hyde Park maar dan in Hoofddorp, Tiny Lofts en het fetisjeren van de woningnood

We zoeken ook jouw Schaamteloos Randstedelijke actie! Deel 'm in onze DM: @Schaamteloosrandstedelijk.Vier ton voor 30m2 in Hoofddorp? Als je het woonproject Hyde Park mag geloven kun jij binnenkort één van de gelukkige zijn om rond te struinen in deze 'international hub' waar je de hele tijd 'leisurly' onderweg bent naar een hippe koffietent terwijl de zon constant schijnt. In deze aflevering verbazen we ons over dit soort woonprojecten die uit de grond worden gestampt tijdens een huizencrisis. Voor heel veel geld wordt jou een bruisend bestaan beloofd, en dat allemaal in een Instagram advertentie. Gelukkig zijn wij er om die bubbel voor je door te prikken! Verder werd Doortje woedend op het Youtube account Never Too Small, waar een man veels te kalm veels te kleine huizen inricht en introduceert Perre de term Announcement Culture: onze constante drang om dingen aan te kondigen op social media alsof ons leven één groot persbericht is.TIPS💡:The Rise Of Announcement CultureHatewatch hier Never Too SmallNeem hier een kijkje op de website van Hyde ParkVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/27/202230 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hypocriet consumeren: Airpods zijn kut en is 50 euro voor hardloopsokken te veel?

We zoeken ook jouw Schaamteloos Randstedelijke actie! Deel 'm in onze DM: @Schaamteloosrandstedelijk.Na de vorige aflevering moeten we zelf met de billen bloot: welke producten kopen wij om ons te onderscheiden van de rest? We gingen door ons internetbankieren heen om het uit te zoeken.Perre heeft een obsessie met een indie sportswear brand en vraagt zich af of 50 euro teveel is voor sportsokken. Doortje is EINDELIJK gezwicht voor OneFit, maar houdt er wel fitstress aan over en voorziet nu al tegenzin om Classpass aan te schaffen. Verder vindt Perre de AirPods eigenlijk kut, maar heeft ie ze wel want het bakje klapt zo lekker dicht en heeft Doortje een verslaving ontwikkeld voor Vestiaire Collective, een marktplaats voor luxe fashion items die eerst nog gecheckt worden door Franse vouwen in Parijs op hun authenticiteit. TIPS💡:Artikel NRC over ongedocumenteerde Uber Eats bezorgersNew York Times artikel over de Class PassWaarom zijn indie hardloop sportbrands zo succesvol?De stiekeme rise van de AirPodsKlarna & A$AP Rocky promo videoVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/20/202237 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Superieur consumeren en de ondergang van brie met Jonas Kooyman (Havermelkelite)

We zoeken ook jouw Schaamteloos Randstedelijke actie! Deel 'm in onze DM: @Schaamteloosrandstedelijk.We kopen het liefst biologische producten en veel te dure sportkleding. Waarom eigenlijk? Doen we aan superioriteitsconsumentisme? Wat dat is en waarom wij dat doen, vragen we aan Jonas Kooyman bekend van het Instagramaccount de Havermelkelite.Verder blijkt Doortje tegenwoordig wekkers te zetten voor restaurant reserveringen en ontdekte ze ook dat het hoofdkantoor van Adyen een gratis koffiespot is (gratis tip van ons). Perre is uitermate geïntrigeerd door een verhaal van Jonas over brie als statussymbool en we hebben het over zaken als middelmatige luxe, the aspirational class en de boom op restaurantreserveringen.Besproken in deze aflevering:Some of Small Things van Elizabeth Currid.Nothing Is Cooler Than Going Out to Dinner in The Atlantic over de boom op restaurantreserveringen.A Good Newsletter Exit Strategy Is Hard to Find in Vanity Fair over het stoppen van je personal brand.Uncanny Valley: over de restaurant boom in San Francisco.Volg hier Doortje en Perre op Instagram.Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Mail dan naar [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/13/202235 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Waarom haat je de VanMoof, maar wil je er stiekem toch een?

Er bestaat geen kutter geluid dan wanneer je per ongeluk tegen een VanMoof aanstoot en het alarm afgaat. Of wanneer je weer wordt ingehaald door een Millennial op zo'n ding. Maar waarom wil ik (Doortje) er dan stiekem toch één? Perre blijkt een early adopter te zijn en neemt je mee door de nogal 'in your face' marketing van het bedrijf. Want word jij echt 'de baas van de weg' als je een VanMoof aanschaft?We zoeken ook jouw Schaamteloos Randstedelijke actie! Deel 'm in onze DM: @Schaamteloosrandstedelijk.📖 Ik haat de E-Bike, maar wil er ook een in het NRC van DoortjeVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/6/202219 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Gentrificatieschaamte en waarom niemand een toerist wil zijn.

Wij, Doortje en Perre, wonen allebei in Amsterdam Noord en zien de buurt voor onze ogen gentrificeren. We zijn natuurlijk onderdeel van dit probleem en zouden er graag wat aan doen, maar we willen tegelijkertijd ook een goede koffietent met havermelk om de hoek. Hoe valt dat met elkaar te rijmen?Verder weigerde Doortje om in de rij te gaan staan voor het Louvre en Perre besloot trots om de toeristische plekken te vermijden, maar kwam daardoor terecht op een grijs maar authentiek industrieterrein. Moeten we ons niet gewoon overgeven aan het toerist zijn en ons voegen in de toeristenmassa?We zoeken ook jouw Schaamteloos Randstedelijke actie! Deel 'm in onze DM: @Schaamteloosrandstedelijk. Toerist, dat zijn we allemaal, van Ilja Leonard PfeijfferVolg hier Doortje en Perre op Instagram.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/6/202228 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Schaamteloos Randstedelijk: voor jonge mensen in de stad op zoek naar houvast.

Doortje Smithuijsen en Perre van den Brink houden in Schaamteloos Randstedelijk de jonge stedeling elke week een spiegel voor. We maken ons allemaal druk om gentrificatie, maar we willen ook een koffiebar met havermelk in de straat. En we vinden we allemaal duurzaamheid belangrijk, maar vliegen ook het liefst drie keer per jaar naar de andere kant van de wereld. Een podcast over havermelk, natuurwijn en vliegschaamte: maar vooral een podcast voor jonge mensen in de stad op zoek naar houvast.Iedere donderdag om 16.00 een nieuwe aflevering.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/5/20221 minute, 15 seconds