Winamp Logo
Sagor från Marginalen Cover
Sagor från Marginalen Profile

Sagor från Marginalen

Swedish, Cultural, 1 season, 11 episodes, 19 hours, 23 minutes
About
Två figurer lämnar byn och sätter sig i Marginalen. Tänder en eld, sluter blickarna och börjar berätta sagor. Ingen har rätt. Ingen har fel. Tredje fältet finns bortom. Kriget är över. Alla är döda. Den största resan är inåt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy (https://acast.com/privacy) for more information.
Episode Artwork

2. Alla vill vara någon de inte är

Vi studerar de hungriga härmaporna runt termitstacken. Lyfter på pannbenet för att för att titta på den tredje hjärnhalvan. Bondsonen kopierar pappas kopia av pappa. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/25/20231 hour, 16 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

1. Djur är också människor

Vi studerar hanarnas beteenden utanför Spy Bar. Hyllar elefanters kommunikationsmönster. Dekonstruerar matematiken i en fågelsvärm. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/11/20231 hour, 45 minutes
Episode Artwork

9. Tack Einstein. Förlåt Nick Cave.

I en parallell verklighet nära dig sitter mörkermagikern och mystikmusikern Nick Cave ensam på en stol framför scenen på en gammal teater och bedömer en talangtävling för musikmaskiner.I myllret av artificiellt intelligenta instrumentalister hörs viskningar från balkongens dammiga säten. Två ettriga fysiker bråkar om vem som känner Universum bäst:- Hon älskar blommor!- Nej, hon älskar choklad!Kosmos fnissar finurligt i bakgrunden åt de tafatta friarnas försök att sammanfatta henne genom sina begränsade av evolutionen karvade aphjärnor. Välj valfri grävmaskin och välkommen ner i klustret av kaninhål inuti kaninhålen.Tack Einstein.Förlåt Nick Cave. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/7/20231 hour, 30 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

8. Slutet på allt

Guldkalven Andrew Tate rabblar namnen på sina Rolexklockor som ett symfoniskt radband medan han klänger sig fast med armarna runt den spruckna masten på Illusionernas skepp medan Herakleitos guppar runt sittandes på en flytande öltunna mitt i den teknologiska malströmmen. Nihilisten som vaggar sig själv till tomhet i ena hörnet på det fuktiga däcket.Ashkan skjuter hål på bästsäljande böcker medan Navid parafraserar paradoxer. Mänsklighetens kollektiva amygdala svullen som en traumatiserad klitoris.Rosa natthimlar. Rulla eftertexter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/26/20231 hour, 45 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

7. När lamstern tystnar

En dvärghamster och en lama går på första dejten på McDonalds i Enköping och blir genast förälskade. Resultatet av deras fluffiga kärlek blir symbolen för mänsklighetens nyfikenhet till vad som gömmer sig bakom nästa hörn. Är vi gudomliga magiker i kosmos eller mekaniska myror som slavar under Fantasins mystiska krafter? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/11/20231 hour, 33 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

6. Sjunde sinnet

Mörkret fäller sina kupade händer över de två skuggorna som hukar över vedhögen.Regndropparna är fuktiga fallande örfilar.Ovanför cirkulerar ett notblad av svarta prickar.Väntandes på sin tur att sätta näbben i varmt kött.Huttrande kroppar.Elden lyser med sin frånvaro.Ashkan försöker göra mening av nonsens (non-sense, icke-sinne).Navid sorterar sinnena i en hierarki.(Ser du vad jag ser? Jag hör dig. Känner du?)Den sjätte sagan har ingen början och inget slut.Ett rutnät av sånger som vilar över fälten.Vem ska minnas oss när vi lagras så labilt? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/29/20222 hours, 19 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

5. Vad har kärleken att göra med det?

Träden släpper taget om sina löv och ser dem virvla mot den frusna marken i en långsam sista dans. Gnistorna från elden speglas mellan ögonen som vaktar den. Vintern penslar landskapet med en frostig glasyr medan björnar och igelkottar backar baklänges in i sina gömmor för att skeda varandras fluffiga hjärtan. I väntan på ljuset härdar vi ut i mörkret. I väntan på att bli valda i kärlek härdar vi ut på den inre fotbollsplanen.(Innerst inne är vi fortfarande 10 år gamla och fasar inför att bli valda sist till laget i grusplanens dammiga beslutsångest)Ashkan minns de sammanbitna käkarnas tyrranni medan han satt i den ringlande sorgekaraven på väg till möbelhusets museum av döda ting. Navid minns den franska tenniscoachens elektriska blick på nattbussen i Bangkok och de två läkarstudenternas putande läppar i den smutsiga baren i Amsterdam.Hur gör du när du älskar?Frågan ekar mellan bergsväggarna och lägger sig till slut för att ta en powernap i dalens stelfrusna buskage. Kärleken sparkar upp dörren från det trånga rummet där paret sitter rygg mot rygg i en förstelnad dans. Frimärksamlaren kliver ut från garagets dammiga hyllor och bländas av vintersolens skoningslösa pushnotiser.De ovalda älskade pojkarna som gång på gång låser in allt och alla de inte kan kontrollera: i terrarier, slöjor och fängelser.(Hör gör du när du älskar?) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/1/20221 hour, 15 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

4. Pojken med svavelstickorna

Medan barnen i byn faller baklänges in i de inre stjärnhimlarna patrulleras stigarna mellan hyddorna av vaksamhets uppspärrade blickar. Krigarna uppställda på gränsen till vildmarken; stolta fyrtorn som scannar ytterkanternas konturlösa mörker. Pojkprinsarnas viskande vålnader i vinden. Piskar upp till hat i vallmoblommornas infekterade kommentarsfält.Ashkan bakar en mångbottnad kaostårta ur degen av missnöje som jäser i källaren hos Höghusstammen i Norr. Lättklädda vintervandrare som huttrar i 42 minusgrader. Navid matar hyenorna som närmar sig lägerelden med sotiga marshmallows och gräddbakelser infuserade med hopp om framtiden. Prokrastinerar den annalkande stormen som klöser sig fram genom trädkronorna.Ögonblicket är den smuliga skivan från Tidens lagrade mögelost. Kartan som desperat approprierar Verkligheten.(Vi har aldrig haft någon kontroll hjärtat)Och snart är de här. Med bitterhet i ena handen och det svarta missriktade hoppet i andra. Omskakade av Existensens förtryckande onåd riktar de sina anklagande pekfingrar i alla väderstreck för att utröna var doften av gas kommer ifrån. (Utan att en enda gång peka inåt i sig själva) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/16/20222 hours, 28 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

3. Tibetan monks on a plane

Mellan de två byarna löper en riven remsa land där gatorna saknar namn, där krigaren vilar mot sina svärd och Tiden lutar sitt trötta tickande huvud mot Oändlighetens stadiga axel.Tystnaden hänger upp en hängmatta mellan två ögonblick. Träden skakar sina gröna dreadlocks i Vindens susande Requiem och varje nattvaken uggla trär barndomsminnen på ett halmstrå av tacksamhet.(Har vi ens ett språk för att börja sjunga om den dagen då vi inte är kvar?)Ashkan minns hur fötterna frös fast i golvet första gången han såg en död människa. Hur han i ögonvrån visste att kroppen han stirrade på var helt obebodd. Navid fyller ett brinnande plan med tibetanska dödsmunkar för att långsamt börja umgås med sin egen nedräkning.Sagan om den sista dörren: Det glödande handtaget till portalen som lyser sitt stora svarta frågetecken i kladdig neon. Alla de som gick för att köpa cigaretter och aldrig kom tillbaka. Deras kroppar slukades upp av Natten. Kläderna kvar i en hög på marken i en gränd några kilometer bort.Och allt som blev kvar var stelnade fotografier, den kvarglömda doften i en stickad tröja och sagorna vi fortsätter berätta: om alla de som inte längre sitter med oss vid lägerelden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/2/20221 hour, 54 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

2. Från vildingarnas land

Vuxenvärldens frusna masker av tvärsäkerhet brinner vid Illusionernas altare i natt. Våra två lågavlönade eldvaktare gungar till cikadornas melodiska beatbox medan ansikte efter ansikte smälter i lågorna. Sanningen är det enda som överlever elden.Sagan om den vuxna människan berättas i fem våldsamma akter genom antropologen Arnold Van Genneps initiationsriter: födsel, vuxendom, bröllop, äldredom och begravning. Hemligheterna från stammen som gick förlorade genom historiens viskningslek. Vilden rider Den stora plåtfågeln i skyn för att möta den förkrympta versionen av sig själv i den Isärskruvade byn bortom bergen. Kriget mellan byarna fortsätter i mellan den Moderna vildens erigerade totemlådor.Hejarklackarnas besvärjda urkraft vibrerar i vrede mellan halvlekarna. De hypnotiserade krigarna står uppställda på det gröna fältet som döda dockor och stirrar på det vita runda läderdjuret. Hur kommer vi åt vår kollektiva källkod när alla operativsystem har kraschat? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/19/20221 hour, 37 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

1. Sagan om två hjärnhalvor

Det var den allra bästa av tider och det var den allra värsta. Det var visdomens tid och det var oförnuftets tid. Dagshimlens vita sufflett fälls ner och avslöjar den svindlande rymden som leker kurragömma i bakgrunden. Bruset från byn lägger sig för att vila på marken så som de konstgjorda snöflingorna i en gigantisk snöglob som en av Guds överentusiastiska praktikanter precis har slutat skaka. När barnen i byn har somnat vaknar två ljusskygga gestalter i ett tält i Marginalen, den remsa land mellan byarna dit varken kriget, arbetet eller marknaden når. De blinkande eldflugorna crumpar över det svarta dansgolvet tusen våningar upp. Med lägereldens flammor som operationsljus öppnar Ashkan varsamt en liten lucka i pannan och kliver rakt in i taklägenheten i det mänskliga maskineriet. Det var den allra mest logiska av maskiner och det var den allra mest flummiga av varelser. Det var de isolerade tingens tid och det var helhetens tid. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/5/20221 hour, 56 minutes, 1 second