Winamp Logo
Runner’s World Büntetőkör Cover
Runner’s World Büntetőkör Profile

Runner’s World Büntetőkör

Hungarian, Sports, 2 seasons, 70 episodes, 3 days, 22 hours
About
Simonyi Balázs beszélget a futás meghatározó alakjaival - tabuk nélkül. Hallgasd a Runner’s World podcastját futás közben! Hosszú futáshoz tökéletes, de utazás közben is kiváló szórakozás.
Episode Artwork

Büntetőkör #70 - Folytatódik a beszélgetés Pálinkás Szüts Róbert ultrafutóval

Folytatjuk Pálinkás Szüts Róberttel. Mennyiben addikció a futás? Hogy volt az, hogy 48 évesen bekattant? Hogy érti, hogy belehalna, ha nem futhatna? Mi a nehezebb: 10 órát futni vagy bulizni vagy betonozni? Egy izgalmas futó, művész, alkotó, munkás a Büntetőkörben.
3/22/20231 hour, 38 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #69 - A futás, mint addikció Pálinkás Szüts Róbert ultrafutóval

Pálinkás Szüts Róbert 8 éve kezdett futni, talált új addikciót a kábítószer helyett. Ma már ultrafutó és építőipari munkás. De egyszerre újságíró és műsorvezető is, számos nagyinterjút készített korábban a Runner's World magazinba. És időnként színész, időnként rendezőasszisztens, időnként a Fekete Doboz szerkesztő-riportere, valamint a '80-as években az ellenzéki képzőművész akciócsoport, az Inconnu tagja. Színes szaftos élet a futás szemszögéből.
3/3/20231 hour, 10 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #68 - Sportdietetika, kalóriaszámlálás, frissítés, bodyshaming - minden, ami táplálkozás

Megérkezett a beszélgetés második része: Mindent a sportdietetikáról, kalóriaszámlálásról, bodyshamingről, frissítésről, izómítoszról, a zselével való kísérletezésről, ételpazarlásról, falászavarról, verseny közbeni súly- és folyadékvesztésről, ajánlott szénhidrátokról, mennyiségekről és képtelenségekről. VENDÉGEK: Török Éva, a maratonfutó olimpikon Józsa Gábor felesége, táplálkozástudományi szakember (dietetian BSc, nutritionist MSc). Asiama Evelyn sportspecifikus dietetikus, non-diet dietetikus, az intuíciókra támaszkodó táplálkozási szemlélet, avagy antidiéta szemlélet egyik képviselője, az elhíresült 10 pont szerzője.
1/17/20231 hour, 8 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #67 - Sportdietetika és izgalmas táplálkozási témák Asiama Evelynnel és Török Évával

Mindent a sportdietetikáról, kalóriaszámlálásról, bodyshamingről, frissítésről, izomítoszról, a zselével való kísérletezésről, ételpazarlásról, falászavarról, verseny közbeni súly- és folyadékvesztésről, ajánlott szénhidrátokról, mennyiségekről és képtelenségekről. Vendégek: Török Éva, a maratonfutó olimpikon Józsa Gábor felesége, táplálkozástudományi szakember (dietetian BSc, nutritionist MSc). Asiama Evelyn sportspecifikus dietetikus, non-diet dietetikus, az intuíciókra támaszkodó táplálkozási szemlélet, avagy antidiéta szemlélet egyik képviselője, az elhíresült 10 pont szerzője.
1/11/20231 hour, 18 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #66 - Tenczer Gábor a Pilisről, a Budai- és Visegrádi hegységről

Városiak, kívül tágasabb! Húzzatok ki a fotelből, a lakásból, várnak a hegyek, vár a természet, vár a mozgás. Hiánypótló könyvet írt Tenczer Gábor a Pilisről, a Budai- és Visegrádi hegységről. Hogy ne vesszünk el a turistautak labirintus-szövevényében. Hol vannak még felfedezhető, érdekes helyek? Milyen kincseket rejteget futóknak és túrázóknak a főváros és környéke?
12/25/202245 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #65 - Minden, ami természetjárás: Tenczer Gáborral

Tenczer Gábor újságíró évtizedek óta fut, túrázik, és írja az egyik legolvasottabb kirándulós-blogot, a Szépkilátást. Tippek és trükkök, sztorik és praktikák a természetjárásról, terepezésről. Miért akar állandóan menni az ember? Milyen a gilisztaleves? És a banánsör? vagy a rohasztott hal? Mi ég le, ha mindened bekented napkrémmel? Céltalanul bóklásszunk vagy tudatosan célratartva?
12/16/202239 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #64 - Markocsán Sándor, "Sanyosz" az újrakezdésről és a 50 feletti futócélokról

Miért hagyta abba, miért fordult el a futástól? Mit csinált 17 éven át (1992-2009) futás helyett? Miért tért vissza és hogy kezdett közösséget építeni, edzősködni? Hogyan lehet 50 évesen is új célokat találni a futásban egy profi karrierrel a háta mögött?
11/30/20221 hour, 13 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #63 - Markocsán Sándor, "Sanyosz" a '80-as évekbeli futókarrierjéről

1. rész: A Runner's World szerzője és szakértője, a Sanyoszistálló udvarmestere a '80-as évekbeli futókarrierjéről, öt- és tízezer méteres bajnokikról, mezei futásokról, 17 évesen futott maratonról, és mindenféle izgalmas kalandról egészen a hirtelen abbahagyásig. Pezsgő, mély, szellemes beszélgetés lett!
11/25/20221 hour, 13 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #62 - A babakocsis futásról 2. rész

A második részben Nyári Fruzsina, a Fuss babakocsival! egyesület és babakocsi kölcsönző megalapítója és Farkas Árpád & Kóródi Ági, a Kidrunners.hu-tól, a speciális Kidrunner futóbabakocsi hazai forgalmazói szólalnak meg.
10/24/20221 hour, 1 minute, 30 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #61 - A babakocsis futásról

Személyes tapasztalatok, élmények, tippek és sok minden más a babakocsi futásról. Az első részben, Birta Brigivel, a Runner's World magazin főszerkesztőjével. 
10/16/20221 hour, 11 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #60 - Szex, futás és miegymás

Itt a Futópletykák második része! Cseke Lilla és dr. Garai Ágnes Szonja. 2021-ben csapatban maratoni OB 3.-ok voltak, most a 100km-es berlini vébén is indulnak. Lilla nyert UB-t pályacsúccsal, volt 2. helyezett is, nyert Korinthosz80, UTT65 és UTT111 versenyeket, és sok magyar bajnokságon állt a dobogón. Ági idén 6h magyar bajnok, de volt 50 és 100km OB-n 3. is.
9/27/20221 hour, 7 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #59 - Futópletykák

Cseke Lilla és dr. Garai Ágnes Szonja. 2021-ben csapatban maratoni OB 3.-ok voltak, most a 100km-es berlini vébén is indulnak. Lilla nyert UB-t pályacsúccsal, volt 2. helyezett is, nyert Korinthosz80, UTT65 és UTT111 versenyeket, és sok magyar bajnokságon állt a dobogón. Ági idén 6h magyar bajnok, de volt 50 és 100km OB-n 3. is.
9/20/20221 hour, 9 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #58 - Tesitanár-kerekasztal 2.

9/12/20221 hour, 12 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #57 - A speciális igényű gyermekek testfejlesztése és az elit iskolák tesiórái

Elit és Speciális. A Suhanj!-ban is és általános iskolában is dolgozó Pausz Tamás (gyógy)testnevelő beszél speciális igényű gyerekek testfejleszteséről. Majd itt lesz egy háromgyerekes szülőpáros, Anikó és István, akik elmesélik, hogy fiaik miket tapasztalnak a drága, budapesti, francia alapítványi iskolában a testnevelés órákon.
7/31/202252 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #56 - Tesitanár-kerekasztal 1. rész

Általános iskolában, gimnáziumban és szakmunkásképzőben tanító tesitanárok beszélgetnek a pályáról, gyerekekről, szülőkről, tantervről és minden másról: Petres Margit, Pintér Annamária és Németh Zoltán
7/19/20221 hour, 10 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #55 - Emlékek a tesiórákról: Közismert emberek, sportolók, művészek, edzők mesélnek

Közismert emberek, sportolók, művészek, edzők mesélnek az ő testnevelés órai élményeikről (Lisztes Krisztián, Ferenczi István, Kovács Patrícia, Kádár-Papp Nóra, Nádas Péter, Lőrincz Olivér, Lubics Szilvia, Káldy Zoltán, Józsa Gábor, Kertész István, Mecser Lajos) Valamint itt lesz egy régivágású, susogós-sípos-magázós tesitanár, Őze Tibor, aki több évtized alatt kikristályosodott pedagógiáját osztja meg.
7/7/202249 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #53 - A mindennapos tesi: A tesi egy Spartathlon-finisher, általános iskolai tanár és egy fizioterapueta szemszögéből.

A tesi egy Spartathlon-finisher, UB 3. általános iskolai tanár (Hallgató-Csík Ivett) és egy fizioterapueta-gyógytornász (Sinkó Judit, Moove) szemszögéből.
6/17/20221 hour, 2 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #52 - Fókuszban a testnevelés: Az igazi svédtorna avagy a skandináv modell

Kilenc részes, szemléletformáló sorozat következik, ami másfél évig készült, sok anyag keletkezett. Ebben körbejárom a testnevelés mai és egykori helyzetét a teljesség igénye nélkül, szubjektívan, de sok oldalt megszólaltva.  Itt a harmadik rész, egy régóta Svédországban élő, háromgyerekes magyar apuka tapasztalataival (Fazekas Árpád).
6/6/20221 hour, 1 minute, 48 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #49 - Mécs László hegymászó, túravezető 2. rész

Hogy miről beszélget Simonyi Balázs és Mécs László ebben a részben? Arról, hogy a 8000-esek olyanok, mint az ultrafutásban a 24 óra. Arról a paradoxonról, hogy tudatosan szembeszállunk a félelemmel, amit direkt keresünk. Hogy választódik ki az elit elitje? Vajon az öreg hegymászó a jó hegymászó? Lavinaomlásról, isteni nyugalomról, hálózsák nélkül töltött éjszakán nyolcezer méteren, magadra utaltságról, párialétről, kihívásról és a felkészültség csapdáiról.
2/9/202258 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #48 - Mécs László hegymászó, túravezető

A Büntetőkör aktuális vendége Mécs László, hegymászó, túravezető. Az első részben kockázatvállalásról, extrémitásról beszélgettünk vele. A hegymászó drogról, ahol nem érzi a kockázatot, ha terepen van. Összehasonlítjuk a futás és a hegymászást: van-e unalom, mi a korszellem, mi a helyzet a komfort- és élménykereséssel, elkényelmesedéssel? Arról, hogy itt is érvényes, hogy itt is érvényes: lefele veszélyesebb, bár gyorsabb, felfele biztonságosabb, de lassabb.
2/2/20221 hour, 5 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #47 - Folytatódik a beszélgetés Pék Ádámmal

Folytatódik az a sorozat, amiben olyan, a futás határterületén mozgó dolgokat mutatunk be, amiből egy futó sokat tanulhat, kiegészítheti kelléktárát. Volt itt e-sport után és lesz még extrém hegymászás is. De most jöjjön valaki, aki évtizedek óta praktizál a teljesítménytúrázás szakágban. Álló- és tűrőképessége koncentrációja és önfegyelme egészen magasszintű. Pék Ádám begyalogolta magát a hazai ultrafutásba azzal, hogy 2021 karácsonya és szilvesztere között egyedül, kedvtelésre lenyomott egy hatnapos versenyt önmagával. 721 km-t gyalogolt körbe-körbe egy 2700 méteres körön a saját munkahelyén, egy logisztikai telephely aszfaltcsíkján. Ezzel az eredménnyel bármilyen hazai 6 napos ultrafutó-versenyen dobogó közelben találná magát. 2021-ben 4-en futottak nála jobbat a balatonfüredi hatnaposon, és még épp felfért a tavalyi világranglista 9. helyére. Foglalkozására nézve karbantartó, megoldóember és a túrázásban is ezt az elvet képviseli. A legkevesebb energiabefektetéssel szeretne a leghatékonyabb lenni. Legyalogolta a DZD (Dél-Zala Dombjai ultra trail) 300 és 600 kilométeres túrákat, és többször megvolt neki a klasszikus Vadrózsa, Mátra115, Kazinczy200 túra is. A 2. részben a gyaloglás hatásfokáról, ufók hibáiról, határok elmosásáról, a futós-gyaloglós szürkezónáról lesz szó és főleg: a 2021-es hatnapos menet műhelytitkairól.
1/24/20221 hour, 37 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #46 - Pék Ádám begyalogolta magát a hazai ultrafutásba

Pék Ádám begyalogolta magát a hazai ultrafutásba azzal, hogy 2021 karácsonya és szilvesztere között egyedül, kedvtelésre lenyomott egy hatnapos versenyt önmagával.  721 km-t gyalogolt körbe-körbe egy 2700 méteres körön a saját munkahelyén, egy logisztikai telephely aszfaltcsíkján. Ezzel az eredménnyel bármilyen hazai 6 napos ultrafutó-versenyen dobogóközelben találná magát. 2021-ben 4-en futottak nála jobbat a balatonfüredi hatnaposon, és még épp felfért a tavalyi világranglista 9. helyére. Foglalkozására nézve karbantartó, megoldóember és a túrázásban is ezt az elvet képviseli. A legkevesebb energiabefektetéssel szeretne a leghatékonyabb lenni. Legyalogolta a DZD (Dél-Zala Dombjai ultra trail) 300 és 600 kilométeres túrákat, és többször megvolt neki a klasszikus Vadrózsa, Mátra115, Kazinczy200 túra is. Az 1. részben megvilágitja a teljesítménytúrázás világát, mesél a csalóka komfortzóna kifejezésről, és még számos baromi érdekes dologról.
1/15/20221 hour, 17 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #45 - Mindent az e-sportról - 2. rész! Vendég Bíró Balázs, a Magyar E-sport Szövetség elnöke

Az e-sportolók rocksztár státuszt élveznek Ázsiában, ott ez a No1 vágyott foglalkozása a fiataloknak. De kik azok az e-sportolók és miért hívják sportnak? A második részben: függőség, gamer házak mint kommunák, az élsportoló e-sportoló meccsnaptára, a kiadók speciális szerepe, kiválthatja-e az öttusában a lovaglást az e-sport, milyen az online és offline dopping, hogy lehet csalni, mi a szülő szerepe a gyerekek játékgépezésében, mi az a gamifikáció?
12/21/20211 hour, 7 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #44 - Mindent az e-sportról! Vendég Bíró Balázs, a Magyar E-sport Szövetség elnöke

Az e-sportolók rocksztár státuszt élveznek Ázsiában, ott ez a No1 vágyott foglalkozása a fiataloknak. De kik azok az e-sportolók és miért hívják sportnak? Az első részben: sztereotípiák, miért szkeptikusak az emberek az e-sporttal, mi a különbség egy hagyományos sporthoz képest, miért nem sport hivatalosan az e-sport Magyarországon, mi a ragyogó és sötét oldala az e-sportnak, kik a digitális bennszülöttek, milyen szerepe lehet a testnevelésben, mennyi pénzt generál az e-sport, mért jelentős benne a férfi dominancia, miért hívja elő az ősi vadászó-vetélkedő ösztönöket?
12/15/20211 hour, 11 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #43 - Folytatódik az izgalmas beszélgetés Beda Szabolccsal és Szabó Sándorral,

Folytatjuk az idei év két, sok és nagy sikert begyűjtött futójával. Beda Szabi címe közt ott a Szenior Maraton VB 1. hely, Szenior Maraton EB 1. hely, Maraton OB 3. hely 50 km-es OB 1. hely, UB 3. hely, Hegyifutó Maraton OB 1. hely, Terep Ultrafutó OB 1. hely, többszörös Szenior OB és Hosszútávú Triatlon OB (Ironman) 3. hely. 15 éve vegetariánus, és 10 éve vegán. Szabó Sándor az egyik legjobb magyar terepfutó, a WMRA (Hegyi Futás Világszövetsége) világkupa-sorozatában 2021-ben ezüstérmes lett. Mindig ott van az elitben a Skyrunning Vertical vébéken is. A második részben étrendről, edzésről, a versenyzés műhelytitkairól beszélgettünk, előkerültek a futóráncok, no meg a hit és a szeretet, ami a lejtőfutáshoz elengedhetetlen.
12/3/20211 hour, 3 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #42 - Beda Szabolcs és Szabó Sándor, az idei év két, kiemelkedően nagyot ment, nem-olimpiai futószámos atlétája

Visszatértünk a nyári nagyszünetről! Nem is akármivel: itt lesz két részben Szabó és Szabi. Azaz Szabó Sándor és Beda Szabolcs, az idei év két, kiemelkedően nagyot ment, nem-olimpiai futószámos atlétája. Az egyik aszfaltos, másik terepes, az egyik vegán, a másik húsevő, az egyiknek van edzője, a másik magányos harcos, az egyik 40 fölött van, a másik még a húszas éveit tapossa. Beszélgetünk a kezdetekről, karrierről, atlétikai felfogásról, szponzorációról, versenyszellemről, példaképekről. Szabi idén a 12-24-48h OB címeket is begyűjtötte, Sanyi pedig a WMRA (Hegyi Futás Világszövetsége) világkupa-sorozatában lett ezüstérmes. Mindig ott van az elitben a Skyrunning Vertical vébéken is. Mindkettejük mögött több évtizedes sportolás, több száz trófea és érem van. Szinte mindenben ellentétei egymásnak, ám a futás szeretete, a gyorsaság és nyilván az eredményesség mégis összeköti őket.
11/23/20211 hour, 25 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #41 - Futi, spori, foci - 2. rész.

Mennyit futnak a focisták? Mik a bírókra vonatkozó fittségi követelmények? Mik a tapasztalatok, mit csinálnának úgy vagy máshogy az utánpótlással erőnlétileg és állóképességileg? Milyen a mai állomány, mi változott? Legitim szabálytalanságról és sportszerűtlenségről, jutalomról és büntetésről. Testről és lélekről, testnevelésről és mentalitásról, profi amatőrizmusról, utánpótlásról, generációs különbségekről. És persze a vírushelyzet, a bezártság szülte új utakról, hatásáról a sportéletre. A végén EB-tippek - direkt csúsztatva, hogy ne befolyásoljon senkit. Vendégek: Kulcsár Katalin jelenleg is aktív játékvezető, és az élsporttól visszavonult, de az amatőr futásba jócskán benne levő egykori labdarúgók: Dombi Tibor, Ferenczi István, Hrutka János és Lisztes Krisztián.
7/1/20211 hour, 11 minutes, 1 second
Episode Artwork

Büntetőkör #39 - Az atlétalegenda, Sütő József - 2. rész

A magyar atlétika élő legendájával átbeszéljük az 1964-es tokiói olimpia maratoni döntőjének mozzanatait. A futókarrier ívét az 1968. évi mexikói olimpiai játékokkal zárjuk. Hősünk tanúbizonyságát adja életrevalóságnak és leleményességnek: miként boldogult a svájci disszidálását követően 29 éven át taxisként. Nagy idők nagy tanúja, aki manapság is, mindennap, végigkocog a déli parton Szárszó környékén.
7/1/20211 hour, 9 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #40 - Futi, spori, foci - 1. rész.

Szó lesz az aktív profi karrier utáni sportolásról. Miért a futásról? Visszavonulásról és nekikedzésről. Sportoló sporttal vezet le? Sportoló-e a játékvezető? Miértek, motivációk, mozgáskövetelmények profiként és immár amatőrként. A futás terápiás hatásáról, példaadásról. Iramról, nyelvezetről és persze sztorik egymás után. Vendégek: Kulcsár Katalin jelenleg is aktív játékvezető, és az élsporttól visszavonult, de az amatőr futásba jócskán benne levő egykori labdarúgók, akik egyszerre így négyen sosem játszottak együtt hivatalos meccsen: Dombi Tibor, Ferenczi István, Hrutka János és Lisztes Krisztián.
6/23/20211 hour, 19 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #38 - Az atlétalegenda, Sütő József

Mindjárt itt a tokiói olimpia (már ha lesz), és hatvan év távlatából elevenítjük fel az 1964-es döntőig vezető utat, a döntőt és az utórezgéseket Sütő Józseffel. Talprasett magyarként átélte a II. világháborút, 56-ot, indult két olimpián, Svájcban kapott politikai menedékjogot. Ma is 6 km-t fut naponta 84 évesen. Szerinte 3 dolog kell a jó maratonhoz: akarata, akarat és akarat. "Nem vagyok tehetséges, csak szorgalmas" - vallotta egykoron a dongalábakkal született Józsi bá, mégis 3x magyar bajnok lett, és övé az olimpiákon elért legjobb magyar maratoni célidő 2:17-tel. Onnantól egyben ez a magyar könnyűatlétika legjobb helyezése az olimpiákon. Józsi bá megosztja a műhelytitkokat az edzésmunka, regenerációt vagy a frissítés kapcsán. Jöjjön a magyar atlétika élő legendája, aki egyszer megetette a szappant Iharossal, és aki ma is olyan penge, mint egykoron.
5/28/20211 hour, 18 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #37 - Korányi Balázs 2. rész

800 métertől 250 kilométerig terjed a repertoárja. Visszavonulásától a Reuters hírügynökség gazdasági újságírójaként dolgozik. Teljesített 3 Spartathlont, megalapította a Terep100-at. Ott volt a honi ultrafutás kvázi-szervezetté alakulásánál is. Sokat tud, sok mindent átélt és átlát. Az újrakezdésről és ultrákról, közösségről és drogos élményről, ufókról és futóbolondokról. hősképzésről és szponzorációról, vándorlásról és honvágyról. A Büntetőkörben újra: Korányi Balázs olimpikon 800-as, újságíró.
5/19/20211 hour, 35 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #36 - Korányi Balázs: olimpikon atléta 800m-en, 3-szoros Spartathlon teljesítő

Az Amerikában töltött gyerekkorról, az atlétikára találásról, profi középtávfutásról, műhelytiktokról, a 800 méter örömeiről és kínjairól, doppingról, világversenyekről, 22 éven át fennállt csúcsról, és a párhuzamos karrierről. A Büntetőkörben: Korányi Balázs olimpikon 800-as, újságíró.
5/10/20211 hour, 45 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #35 - A futás magyar hangjai, avagy a nagy versenyek speakerei - 2. rész

Egyszerre hangosbemondók, kommentátorok, adatközlők és statisztikusok, sőt showmanek. Mi a helyzet a piacon, mi van a minőségbiztosítással és exhibicionizmussal, fluktuációval, speaker elődökkel? Beszélünk műhelytitkokról és a speakerkedés hátteréről. Felkészülésről, anyaggyűjtésről, beágyazottságról, saját sportmúltról és -jelenről. A hangi állóképességről és a monopóliumról: hogy lesznek egy verseny örökös hangjai? Sztorik, bakik, izgalmas vagy megható esetek. A Büntetőkörben azok, akik a nagy versenyeknek hangot adnak: Péter Attila, Kozma András, Kandó Tamás és Horváth Joe.
4/16/20211 hour, 8 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #34 - A futás magyar hangjai - a legjobb hazai speakerek - 1. rész

Egyszerre műsorközlők, szponzor szócsövek, szabadtéri ceremóniamesterek. Hangosbemondók ,kommentátorok, adatközlők és statisztikusok, sőt showmanek. Ők azok, akik az elsőnek gratulálnak, az utolsónak szurkolnak. Azt reprezentálják, hogy milyen széles merítésű a speaker-paletta, milyen különböző múlttal, motivációval, hozott anyaggal, habitussal válik valaki futóverseny speakerré: vidéki, pesti, terepes, aszfaltos, veterán és újonc, rendezvényszervező, zenekar menedzser, sportriporter, műszaki ember. A Büntetőkörben a futás magyar hangjai: Péter Attila, Kozma András, Kandó Tamás és Horváth Joe.
4/9/20211 hour, 13 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #33 - Beszélgetés Mecser Lajossal - 2. rész

Hogyan lesz kora egyik legjobb futójából, egy kétszeres olimpikon, EB-ezüstérmes top atlétából kőműves, ruhatáros, vízóra-leolvasó, vincellér, méhész, országgyűlési képviselőjelölt, de főleg: egy évtizeden át vattacukor árus?! Folytatjuk Mecser Lajossal! Az ő tipikusan magyar története releváns ma is: a tehetség felfedezése, küzdés, szívós munka, siker, gáncsolás adminisztratív úton, karaktergyilkosság, eltiltás, ellehetetlenítés. És még három meglepetésvendéggel is készültünk!
3/22/20211 hour, 6 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #32 - Beszélgetés Mecser Lajos hosszútávfutó atléta legendával, 22-szeres magyar bajnokkal

A magyar atlétika egyik utolsó bölénye, mohikánja. A most 78 éves salgótarjáni renegát, Mecser Lajos bá az élő kapocs a nagy (futó)generáció, azaz Iharosék és a jelen közt. A világ tíz legjobb hosszútávfutója közé tartozott. A '60-as években egyeduralkodó volt ötezren, tízezren és mezei futásban. EB ezüstérmes 1966-ban, 22-szeres magyar bajnok, 11-szeres magyar mezei bajnok, 1968-ban akkora országos csúcsot futott, hogy 34 éven át nem tudtak megdönteni. Felállított 6 mérföldös és 3 mérföldös Európa-csúcsot is. Két olimpián vett részt: Tokióban és Mexikóban. És még három meglepetésvendég a műsorban!
3/8/20211 hour, 36 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #31 - Egy legendás futópáros: Földing Ottó és Földingné Nagy Judit - 2. rész

Folytatjuk Földingné Nagy Judit és földing Ottó páratlan párosával. A második részben végigelemezzük a Berlinben futott magyar női maratoni csúcsot, beszélünk az amatőr illetve a későbbi profi lét kiteljesedéséről, a fehér majd később a fekete futók dominanciájáról, doppingról, kütyükről, a két futott maratoni olimpiai döntőről, kifáradásról, kiégésről, a pihenés fontosságáról, visszatérésről a második szülés után, erkölcsi kérdésekről és a futás régi és a mai becsületéről - bármennyire is patetikusan hangzik.
2/5/20211 hour, 35 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #30 - Egy legendás futópáros: Földing Ottó és Földingné Nagy Judit

Edző és tanítvány, férj és feleség. Egy páros, akik együtt értek el EB bronzérmet 100 km-en, rengeteg OB győzelmet - főleg maratonon. Jutottak ki világversenyekre, két olimpiai döntőre, nyerték meg a Párizsi Maratont vagy a Disney-maratont. A Büntetőkörben Földing Ottó és Földingné Nagy Judit, aki 25 éve tartja a női magyar maratoni (2:28:50) és az egyórás futás (17052 km) csúcsát. A mai napig futnak, kedvtelésből. No meg Judit jó évtizede vezeti a győri Spurit. Az első részben szó lesz többek közt Földingék megismerkedéséről, a futó kezdetekről, a szülés teljesítményére gyakorolt hatásáról, frissítésről és magaslatról, az ultrába fogásról, az első maratontól a profi maratonista szemléletig vezető rögös útról, arról, hogy egyszer jobb az ellenfeleket figyelni, máskor az időeredményre rámenni.
1/27/20211 hour, 39 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #29 - A börzsönyi kalandor, Takács Krisztián "Csipi" és a két lábon járó tüdő, Varga József "Hundián" – 2. rész

FOLYTATÓDIK A FUTÓS MUPPET-SHOW VIGYÁZAT: SZÓKIMONDÓ SZÖVEGEK! A 2. részben öregedésről és a generációk kikopásáról, éremgyűjtésől és a test rombolásának határáról, a vertikál meredekségéről és mélységeiről, a síkság szépségeiről és a versenyzés mibenlétéről, csalásról és irigységről, a futáshoz szükséges tulajdonságokról és a benne megmutatkozó emberi karakterről, influenszerkedésről és szponzorációról, az előzés élményéről és könnyű léptekről, a futás javító hatásáról beszélgetünk a futóélet két színes egyéniségével: Takács Krisztián Csipivel és Varga József Hundiánnal!
12/21/20201 hour, 37 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #28 - A börzsönyi kalandor, Takács Krisztián "Csipi" és a két lábon járó tüdő, Varga József "Hundián"

Az egyik 10 éve fut, 10x teljesítette a KÖRT és először a Privát Ultrabalatont. A másik 30 éve fut, állandó válogatott tag a magyar skyrunning csapatban, és számos korosztályos OB-arany valamint mezei vébé 5. hely. tulajdonosa.  A Büntetőkörben a börzsönyi kalandor, Takács Krisztián "Csipi" és a két lábon járó tüdő, Varga József "Hundián" - első rész.
12/14/20201 hour, 43 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #27 - A versenyszervezők és a covid-helyzet - 2. rész

A Büntetőkörben a négy legnagyobb magyar amatőr futóversenyszervező: Kocsis Árpád, Zelcsényi Miklós, Csanya és Márkus Öcsi. A beszélgetés folytatódik! Az ország legnagyobb futóversenyeit szervezik, üzemeltetik, most pedig arról meséltek Simonyi Balázsnak a Büntetőkörben, hogy: - Miként élték és élik meg a koronavírus körüli huzavonát emberileg, anyagilag, milyen forgatókönyveik voltak, miként kommunikáltak? Milyen adaptációs készségek kellenek futóktól, szervezőktől? Mennyiben változott a futók hozzáállása, hogyan az új helyzetekhez, ha a szeretett sportjuk űzéséről van szó? Lesz-e szabályzatmódosítás, lehet-e biztosítást kötni koronavírus-lemondásra. Milyen biztonsági intézkedések alakultak ki a versenyeken, milyen alapfelszereltség várható majd a frissítőpontokon, mik lesznek a futóktól elvárt követelmények? - Hogyan tervezzen egy szervező? Miként működik egy engedélykiadás, pályaváltoztatás?
11/16/20201 hour, 28 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #26 - Így élték meg a versenyszerezők a covid-helyzetet

Hogy élték és élik meg a koronavírus körüli huzavonát emberileg, anyagilag, milyen forgatókönyveik voltak, miként kommunikáltak? Milyen adaptációs készségek kellenek futóktól, szervezőktől? Mennyiben változott a futók hozzáállása, hogyan az új helyzetekhez, ha a szeretett sportjuk űzéséről van szó? Lesz-e szabályzatmódosítás, lehet-e biztosítást kötni koronavírus-lemondásra. Milyen biztonsági intézkedések alakultak ki a versenyeken, milyen alapfelszereltség várható majd a frissítőpontokon, mik lesznek a futóktól elvárt követelmények?
11/9/20201 hour, 40 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #25 - Folytatódik a beszélgetés a maratonfutó-legendával, Szekeres Ferenccel

Rendszeresen hívták meg a világ nagy maratonjaira, ahol stabil, 2 óra 15 perc körüli maratonokat produkált Tokiótól Londonig, New Yorktól Amszterdamig. Tartósan a világelitben volt, alig 3 percre az akkori világcsúcstól. Itthon 10 évig tartotta a magyar csúcsot 2:12:35-tel, amit csak Szűcs Csaba tudott megdönteni 25 másodperccel 1993-ban, és ez azóta is áll. Hétszer volt országos bajnok ezen a távon 1973 és 1982 között. Ott volt, sőt megnyerte azt a csepeli OB-t, amin Monspart Sarolta első nőként Európából három órán belüli maratont futott. Profi karrierjétől a visszavonulásáig, majd a senior éveiben átélte, hogy a futás kis közösségi versengősdiből hatalmas, divatos tömegrendezvényekké alakul át. A Büntetőkörben a most 73 éves Szekeres Ferenc, azaz minden futó Feri bája.
10/22/202051 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #24 - Hazánk egyik legsikeresebb maratonistájával, a 73 éves Szekeres Ferenccel

Tegnap rendezték az év nagy futó eseményét, a Budapest Maratont. Ki is lehetne a Büntetőkör októberi vendége, mint az egyik legerősebb és legsikeresebb magyar maratonista férfi?! Rendszeresen hívták meg a világ nagy maratonjaira, ahol stabil, 2 óra 15 perc körüli maratonokat produkált Tokiótól Londonig, New Yorktól Amszterdamig. Tartósan a világelitben volt, alig 3 percre az akkori világcsúcstól. Itthon 10 évig tartotta a magyar csúcsot 2:12:35-tel, amit csak Szűcs Csaba tudott megdönteni 25 másodperccel 1993-ban, és ez azóta is áll. Hétszer volt országos bajnok ezen a távon 1973 és 1982 között. Ott volt, sőt megnyerte azt a csepeli OB-t, amin Monspart Sarolta első nőként Európából három órán belüli maratont futott. Profi karrierjétől a visszavonulásáig, majd a senior éveiben átélte, hogy a futás kis közösségi versengősdiből hatalmas, divatos tömegrendezvényekké alakul át. A Büntetőkörben a most 73 éves Szekeres Ferenc, azaz minden futó Feri bája.
10/12/202058 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #23 - Testedzésfüggőség 2.: ismert futók vallanak

Amatőr sportolók, civilek mesélnek személyes példákon keresztül a testedzés iránti elkötelezettségük ilyen-olyan formáiról, túlzásaikról, motivációikról - legyen az futás, testépítés, multisport. Céljaikról, amikért sokat tesznek, sportbeli kikapcsolódásukról vagy épp kilengéseikről. Sőt még egy rövid függőséget mérő tesztet is kitöltenek.
9/25/20201 hour, 37 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #22 - A testedzésfüggőség 1. rész: Demetrovics Zsolt addiktológussal

Hivatalosan nem betegség, de függőség. Sokan nem tudják, hogy az. Van, aki tagadja, kikéri magának, nem vallja be. Sokakat megbélyegeznek ezzel, mások büszkén vállalják és még mutogatják is. Mennyi az elég, a kevés, a normális, és a sok? Hogyan lehet közérthetően definiálni, feltérképezni és kezelni a testedzésfüggőséget? Hány %-a függő az amatőr sportolóknak? A válaszokat Demetrovics Zsolt addiktológus és klinikai szakpszichológus, az MTA doktora, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja, a Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék vezetője, egyetemi tanár, és a Pszichológiai Intézet igazgatója és az Addiktológia Kutatócsoport vezetője adja meg.
9/19/20201 hour, 34 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #21 - Folytatódik az interjú Bérces Edittel, világcsúcsokról és sok más izgalmas eseményről

Folytatjuk a világ egyik legeredményesebb ultramaratoni futójával. Öt világcsúcs, egyéniben nyert 24h és 100 km VB-t és EB-t is. Kétszer választották a világ legjobb ultrafutó nőjének. A második részben megnyitjuk a nagy dossziékat: - Janisz Kúrosz (benne részletesen elemezzük a kúroszi ultrafutás definíciót) - UltraBalaton (hőskori sztorikkal, eredettörténettel) - Futópados világrekordok. A rekordkísérlet amúgy eredetileg a női csúcsra ment rá, de evés közben jön meg étvágy, így hősünk a férfi csúcsot is megdöntötte. Beszélünk az ultrához szükséges erényekről, kellékekről, adottságokról. Hol vannak a teljesítőképesség határai, ha egyáltalán vannak. A sérülésekről, reménykedésről, feladásról és egyéb szívfájdalmakról. Szó lesz Marathon Mamáról is, és arról, hogyan lesz egy vízhólyagból amputáció.
8/26/20201 hour, 22 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #20 - Életútinterjú Bérces Edittel, a világ egyik legeredményesebb ultramaratoni futójával

Bérces Edit karrierje során öt világcsúcsot ért el, 100 kilométertől 48 óráig jelenleg is szinte minden rekordot tart. Nyert Bécs-Budapestet, és többször állt a nagyatádi ironman táv dobogóján. Egyéniben nyert 24h és 100 km VB-t és EB-t is, valamint a 2 + 2 arany mellé az évek alatt egy ezüst és egy bronzot is behúzott 24 órán. Kétszer választották a világ legjobb ultrafutónőjének. 2000, 2001, 2002 és 2005 versenyévében az összes versenyen, ahol elindult, első lett. Az első rész a (futó)életpályát mutatja be a csúcsokkal, versenyekkel. A futó önmaga kizsigerelését, a test és elme gyors vagy lassú elégetését. Lesz szó körözős versenyekről és az A-ból B-be tartókról. Miért kell nyelveket beszélni egy futónak? Tényleg ultrasprint a 100 km? Mennyiben párkapcsolati elvárás, hogy a partner képes legyen azonos tempót futni a kedvesével? Mi az igazi ultrafutás? Mennyit lehetett keresni az ultragyőzelmekkel? Szót ejtünk a sajátos táplálkozásról is, csalásokról, doppingról.
8/12/20202 hours, 17 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #19 - Monspart Sarolta: az agyvelőgyulladás utáni talpraállásról és motivációról

7/14/20201 hour, 9 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #18 - Monspart Sarolta: a futómúltjáról, versenyzésről, edzőkről, tájfutásról

A Nemzet Sacija, a Nemzet Szurkolója és a Nemzet Sportolója. Család, gyerekkor, kezdetek, a tájfutás és a terep rejtelmei, a csodálatos edzők. Mi a motiváltság titka, milyen a profi versenyző alkat? Miért kötött volna álházasságot. Miért nem futott vele a férje? Milyen a hátizsákos fejlámpa? Hogy futott 3 órán belüli maraton első nőként Európában, ráadásul tiltott módon?
7/6/20201 hour, 58 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #17 - Milyen óra való neked? Folytatódik a beszélgetés a futóórákról - 2. rész

Folytatódik a beszélgetés a futóórákról. A divat mellet praktikus és modern funkciókkal vannak tele az órák: lehet velük fizetni, zenét hallgatni, alvást megfigyelni, oxigénszaturációt nézni, időjárásinfót kapni, élőben követni a futót féltékeny házastársaknak, baleseti értesítést leadni (egyfajta pánikgomb). Szóval függést is eredményez, hisz többnyire magunkon tartjuk. Helyettesíthet-e egy edzőt egy okos algoritmus? Milyen óra való terepeseknek és milyen extrái vannak? Mennyire jól használható-e futópályán egy profi óra? Vagy épp nyílt vízi úszás közben? És mi van a tervezett elévüléssel, magyarán a garancia utáni elromlással? A szívlüktetés, kilométerek ügyes-bajos dolgai mellett a modellek ár-érték aránya, tudása és navigáció lehetőségeik is szóba kerülnek.
6/18/202059 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #16 (Majdnem) mindent a futóórákról - 1. rész

A tények makacs dolgok: egy óra adatai elég jól megmondják, hogy állsz testileg. De mennyire hihetünk az adatoknak? És ha hiszünk, mit tudunk belőle kiaknázni laikus felhasználóként? Az óra szolgál minket, vagy mi vagyunk az óra rabjai, hiszen állandóan mérünk vele távot, időt, pulzust, kalóriát, monitorozzuk a testünket, edzéseinket. A divat mellet praktikus és modern funkciókkal vannak tele az órák: lehet velük fizetni, zenét hallgatni, alvást megfigyelni, oxigénszaturációt nézni, időjárásinfót kapni, élőben követni a futót féltékeny házastársaknak, baleseti értesítést leadni (egyfajta pánikgomb). Szóval függést is eredményez, hisz többnyire magunkon tartjuk.
6/8/20201 hour, 6 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #15 Szabó Gáborral 2: A gyorsan futott ultrákról és az öregedés lassításáról (többek között)

A második részben az edzői felfogásáról, edzéselméleti sajátosságokról, a gyorsan futott ultrákról, stílusról és módszerekről, az öregedés lassításáról, az időskori fejlődés lehetőségéről, és a mennyiség vs minőség egymásnak feszüléséről mesél.
5/11/20201 hour, 17 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #14 Szabó Gáborral: a jó maratoni felkészülés titkai és még sok más érdekesség

30 éve fut, és még mindig a legjobb hazai maratonisták közé tartozik. 10 éve edzősködik, gyorslábú futócsapatába jelenleg három Spartathlon-győztes is tartozik. Mindent tud a futócipőkről, hisz hosszú éveken át dolgozott a Spuriban. Egyszerre profi és amatőr, edző és futó, és bár 44 éves, mégis szemtelenül fiatalnak néz ki. A Büntetőkörben Szabó Gábor, alias Edzőbá. Az első részben mesél az atléta életmódról, a test emlékezőtehetségéről és regenerációról, frissítésről és sérülésről, futóiskoláról, a jó maratoni felkészülés műhelytitkairól, a gyors futások hatásáról, együttfutásról, vegánságról.
5/1/20201 hour, 35 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #2 Csanyával, a Terepfutás.hu alapítójával - 2. rész

Az első részben Simonyi Balázs Csanyával beszélget, akit valószínűleg nem kell bemutatni senkinek, de ha mégis: Csanya a Terepfutás.hu alapítója, terepfutó és versenyszervező.
4/30/20201 hour, 54 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #3 Maráz Zsuzsival, hazánk egyik legjobb ultrafutónőjével

Simonyi Balázs ezúttal Maráz Zsuzsival beszélgetett, aki többek között a Sakura Michis élményeiről számolt be, de persze sok más izgalmas infót is elárult!
4/30/20201 hour, 31 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #4 Gusztos Péterrel, a Suhanj! Alapítvány létrehozójával

Fogyatékosok sportja kapcsán előbb-utóbb beugrik alapítványa. Politikai kapcsán pártja. Futás kapcsán pedig a Suhanj! hatórás verseny, kerekesszékes városmaratonok és még sok más. Gusztos Péterrel beszélgettünk vegaságról, civil szervezet vezetéséről, jótékonyságról, közösségteremtésről és életmódváltásról és persze az elmaradhatatlan futó-szelfizésről.
4/30/20201 hour, 25 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #5 Zelcsényi Miklós, Muki, azaz Mr. Maratonman

Többszörös maratonista és ironman, üzletember és vendéglátós, aki sokezres, jól marketingelt és szponzorok által kedvelt versenyek igazgatója. Biznisz és profit, szervezői bakik és felemelő pillanatok, nagy távlatok és apró lépések. Az UB, UTT, Balatonman, Night Run és sok más verseny gazdája, Zelcsényi "Muki" Miklós kétórában a Büntetőkörben
4/30/20201 hour, 57 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #6 Lőw Andrással, aki 22-szer ért eddig célba a Sparthatlonon

A Büntetőkörben egy örökifjú veterán, akit nem találsz meg a Facebookon, aki egykor még az ultrafutó szövetség elnöke is volt, aki statisztikus, szociológus, és három fiú édesapja: Lőw András.
4/30/20201 hour, 59 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #7 az első férfi Sparthatlon-győztessel, Bogár Janival

A Büntetőkörben hihetetlen sztorik, elképesztő mennyiségek és eredmények jönnek és egy alázatos interjúalany, a magyar Ultrafutás Dicsőségcsarnokába 2016-ban beiktatott Bogár János.
4/30/20201 hour, 31 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #8 a 2019-es Sparthatlon győztesével, Bódis Tamással

Büntetőkör #8 a 2019-es Sparthatlon győztesével, Bódis Tamással Ő egy valódi kemény csávó, akinek sajátos véleménye van a holtpontról, értékről és teljesítményről. És aki hosszú időre dominálhatja a hazai és akár a nemzetközi férfimezőnyt: a 2019-es UB és a Spartathlon bajnoka, Bódis Tamás futja a mai Büntetőkört.
4/30/20202 hours, 14 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #9 Sinkó Judit sportfizioterapeutával és férjével, Ruzsinszki Andrással, funkcionális trénerrel

Simonyi Balázs ezúttal Sinkó Judit gyógytornásszal, sportfizioterapeutával és férjével, Ruzsinszki Andrással, funkcionális trénerrel, preventiv gerincedzővel beszélgetett mindenről - is.
4/30/20202 hours, 8 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #10 Csécsei Zoltánnal, a futópados futás királyával

Aki 24 órán keresztül bírja a futópadon, de nem csak simán bírja, hanem még rekordokat is dönt: Csécsei Zoli!
4/30/20202 hours, 7 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #11 Szarvas Gábor, a nagy versenyek időmérője

Az aktuális Büntetőkörben az idő egyik ura, az UTT, UB, UTH, Korinthosz időmérője, Szarvas Gábor a Checkpointsystemtől.
4/30/20201 hour, 28 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #12 Benedek Zsolttal (többek között) a kenyai futók titkos életéről

Profi utcai hosszútávfutóból vált afrikai atléták ügynök-menedzserévé és edzőjévé. Kelet-Közép Európa egyik legsikeresebb csapatával tarol a versenyeken. Mindent a pénzért futásról és a kenyai futók titkos életéről és készüléséről két részben első kézből Benedek Zsolttól!
4/30/20201 hour, 25 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #13 Folytatódik a beszélgetés Benedek Zsolttal

Profi utcai hosszútávfutóból vált afrikai atléták ügynök-menedzserévé és edzőjévé. Kelet-Közép Európa egyik legsikeresebb csapatával tarol a versenyeken. Mindent a pénzért futásról és a kenyai futók titkos életéről és készüléséről két részben első kézből Benedek Zsolttól!
4/30/20201 hour, 44 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Büntetőkör #1 Csanyával, a Terepfutás.hu alapítójával - 1. rész

Az első részben Simonyi Balázs Csanyával beszélget, akit valószínűleg nem kell bemutatni senkinek, de ha mégis: Csanya a Terepfutás.hu alapítója, terepfutó és versenyszervező.
4/29/20201 hour, 10 minutes, 8 seconds