Winamp Logo
RumSnak Cover
RumSnak Profile

RumSnak

Danish, Space/Cosmology, 9 seasons, 96 episodes, 3 days, 7 hours, 14 minutes
About
Danmark er en rumnation - et land med stolte traditioner for både forskning og forretning i rummet, fra bittesmå studentersatellitter til dybt avancerede instrumenter. I podcast-serien RumSnak fortæller vi om Danmarks bidrag til rumforskningen og udviklingen af dansk rumteknologi - i håbet om at øge både den generelle viden og den brede interesse for de danske rumaktiviteter. RumSnak har tidligere været støttet af Otto Mønsteds Fond og Weith-Knudsens fond, men er i 2022-23 støttet eksklusivt af Novo Nordisk Fonden.
Episode Artwork

Episode 90: Gravitationsbølger – skvulp i rumtiden

Denne gang skal vi nørde igennem med gravitationsbølger – bittesmå fluktuationer i selve rumtiden. Gravitationsbølger blev forudsagt af Albert Einstein i den generelle relativitetsteori, og selvom de i princippet opstår hver gang objekter bevæger sig i forhold til andre objekter, så er det først når der er store og ekstremt massive objekter involveret, at bølgerne bliver store nok til at vi kan måle dem – som fx når to sorte huller kolliderer. Men selv når sorte huller støder sammen er gravitationsbølgerne stadig meget, meget, meget små. Og derfor skal vi også helt op til 2015, før det første gang lykkedes at detektere gravitationsbølger med LIGO - Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory. TIl at fortælle mere om gravitationsbølger får vi besøg af professor Thomas Tauris fra Aalborg Universitet, der i mange år har arbejdet med kompakte objekter som neutronstjerner og sorte huller. Inden da skal vi selvfølgelig også have et par aktuelle nyheder – denne gang om Månebiler, is på Euclid og en exomåne som er opdaget af James Webb Space Telescope. Lyt med 🚀 LINKS NYHEDER - NASA bestiller 3 designs af Månebiler (https://www.nytimes.com/2024/04/03/science/moon-nasa-lunar-terrain-vehicle.html) - Euclid varmer spejlene op for at fjerne is (https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Euclid/Euclid_s_sight_restored) - Odysseus Månelanderen er nu helt død (https://videnskab.dk/teknologi/odysseus-er-doed-efter-en-kort-levetid-paa-maanen/) - De første resultater fra OSIRIS-REx (https://www.scientificamerican.com/article/nasas-osiris-rex-asteroid-sample-is-already-rewriting-solar-system-history/) - 👉 Kom med til RumSnak LIVE om SWARM-missionen – den 11. april kl 18-20 (https://fkb.dk/rumsnaklivejordens) 🚀 GRAVITATIONSBØLGER - Thomas Tauris, Aalborg Universitet (https://homes.m-tech.aau.dk/~tauris/) - Videnskab.dk: “Hvad er tyngdebølger?” (https://videnskab.dk/rummet/hvad-er-tyngdeboelger/) - LIGO – Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (https://www.ligo.org) - LISA – Laser Interferometer Space Antenna (https://lisa.nasa.gov) - NANOgrav – pulsar-baseret gravitationsbølge-måler (https://nanograv.org)
4/8/202454 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Episode 89: Sådan fanger man universets røntgenstråler

I denne episode vender vi tilbage til Athena-missionen, der engang i slutningen af 2030’erne forhåbentlig skal hjælpe os med at studere universets røntgenstråling med langt større præcision end hidtil. Det er en mission som blandt andet DTU Space er dybt involveret i, især når det handler om udviklingen af belægninger til spejlene, der skal gøre det muligt at indsamle røntgenstrålerne – der jo ellers har en tendens til bare at ryge direkte igennem alting. Så for at kunne reflektere og opsamle strålingen i en sensor er man nødt til udvikle en helt særlig coating, og samtidig sørge for at strålingen rammer spejlene i en meget lav vinkel, som gør at de kan reflekteres og samles og måles. Vi har besøg i studiet af postdoc Sara Svendsen fra DTU Space, som arbejder med udvikling og test af belægningerne. Vi skal også have et par aktuelle nyheder…denne gang blandt andet om galakse-klassificering og endnu en test af monster-raketten StarShip. Lyt med 🚀 LINKS NYHEDER Skal Andreas også til Månen?! (https://videnskab.dk/rummet/esa-bosser-andreas-mogensen-i-spil-til-at-komme-til-maanen/) Tredje test af SpaceXs StarShip (https://www.spacex.com/launches/mission/?missionId=starship-flight-3) Euclid har fået is på spejlene (https://www.space.com/euclid-dark-universe-telescope-de-icing-process-mirrors-esa) AI og mennesker finder tusindvis af galakser (https://www.space.com/citizen-scientists-artificial-intelligence-galaxy-discovery) Ekstra sort materiale til rumfartøjer (https://www.space.com/ultrablack-coating-advanced-telescopes) 📣 RumSnak LIVE om SWARM-missionen – 11. april på Frederiksberg (https://fkb.dk/rumsnaklivejordens) (det er gratis, men man skal bestille billetter) ATHENA RumSnak ep 26 om Athena (https://rumsnak.fireside.fm/26) Det officielle Athena-site (http://www.the-athena-x-ray-observatory.eu/en) Mere om Athena på Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Telescope_for_High_Energy_Astrophysics) Sara Svendsen på DTU Space (https://www.dtu.dk/english/person/sara-svendsen?id=126028&entity=profile)
3/25/202450 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Episode 88: På jagt efter tunge grundstoffer i gigantiske eksplosioner

Der er nok mange der kender den der med “vi er alle gjort af stjernestof”, og det er også rigtigt – alle de atomer der udgør vores verden kommer fra stjernerne. Men der er stadig ubesvarede spørgsmål især om de grundstoffer som er tungere end jern – og hvilken rolle henholdsvis supernovaer og kilonovaer spiller. I denne episode af RumSnak har vi besøg af professor Darach Watson fra Niels Bohr Institutet, som blandt andet har været på jagt efter strontium og tellur i strålingen fra fjerne kilonovaer – de gigantiske eksplosioner som opstår når to neutronstjerner støder sammen. I de korte nyheder fortæller vi om månefartøjet Odysseus og om vand på planeter omkring fjerne stjerner, og så er der masser af bonus – om LEGO-modeller, tv-serier, live-events og Grundstofdag. Lyt med 🚀 LINKS NYHEDER OG BONUS App viser vej til Mælkevejens centrum (https://www.space.com/the-universe/black-holes/this-iphone-app-can-find-the-milky-ways-monster-black-hole-from-anywhere) Ars Technica gennemgår Odysseus’ Månesaga trin for trin (https://arstechnica.com/science/2024/02/that-moment-when-you-land-on-the-moon-break-a-leg-and-are-about-to-topple-over/) ESO afslører masser af vand i fjerne stjernesystemer (https://www.notion.so/dbcf83e65ccf47f7b99f611b752fa11b?pvs=21) Constellation – rumserie på Apple TV+ (https://www.apple.com/tv-pr/originals/constellation/) ISS lækker luft – igen (https://www.theguardian.com/science/2024/feb/28/russia-acknowledges-continuing-air-leak-from-its-segment-of-space-station) LEGO-model af solsystemet (https://www.lego.com/da-dk/product/planet-earth-and-moon-in-orbit-42179) 🛰️ RumSnak LIVE om SWARM og Jordens magnetfelt – bestil billetter her! (https://fkb.dk/rumsnaklivejordens) KILONOVAER OG GRUNDSTOFFER Hvad er grundstoffer? (https://denstoredanske.lex.dk/grundstof) Det periodiske system (https://denstoredanske.lex.dk/det_periodiske_system) Kilonovaer (på engelsk Wikipedia) (https://en.wikipedia.org/wiki/Kilonova) LIGO – Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (https://www.ligo.caltech.edu) Professor Darach Watson (https://nbi.ku.dk/english/staff/?pure=en/persons/261024) Kuglerunde kilonovaer (https://nbi.ku.dk/Nyheder/nyheder_2023/forbavsede-astrofysikere-opdager-den-perfekte-eksplosion-i-rummet/) Strontium i kilonova (videnskabelig artikel) (https://arxiv.org/pdf/1910.10510.pdf) Tellur i kilonova (videnskabelig artikel) (https://www.nature.com/articles/s41586-023-06759-1) Lyt podcasten Periodisk (https://periodisk.dk) Vi skal fejre Grundstofdag! (https://4nd3rs.dk/grundstofdag-2023)
3/11/202456 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Episode 87: På jagt efter den usynlige planet Planet 9

I denne episode af RumSnak tager vi turen fra Jorden og ud forbi Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun, helt ud forbi Kuiperbæltet, dér hvor rummet for alvor er ved at blive mørkt og tomt. Men måske er der ikke helt tomt. Faktisk er der nogen der tror, at de har fundet en ny planet derude – Planet 9, som den kaldes indtil videre. Vi har besøg i studiet af Mike Alexandersen som er astronom på Minor Planets Center i Cambridge, Massachusetts, for at høre mere om Planet 9 – eller i hvert fald de observationer og simulationer som har givet anledning til hypotesen om bonusplaneten derude. Derudover skal vi selvfølgelig have et par aktuelle nyheder – og en held håndfuld bonusser – denne gang blandt andet om endnu en privat Månemission, om Euclid-missionen og om en dokumentarfilm med fokus på astronauters mentale og psykiske velbefindende. Lyt med 🚀 LINKS NYHEDER Odysseus er på vej til Månen (https://www.space.com/spacex-launch-im-1-private-moon-landing-mission) De første fotos fra Odysseus (https://www.space.com/intuitive-machines-odysseus-moon-lander-first-photos) Har vi glemt hvordan man lander på Månen?! (https://videnskab.dk/rummet/derfor-er-det-saa-svaert-at-lande-paa-maanen-i-dag-selvom-det-lykkedes-for-over-50-aar-siden/) Euclid begynder sin scanning af universet (https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Euclid/Ready_set_go!_Euclid_begins_its_dark_Universe_survey) PACE-mission skal undersøge verdenshavenes plankton (https://videnskab.dk/rummet/dansker-hos-nasa-nervepirrende-opsendelse-af-ny-mission/) Andreas kommer ikke på rumvandring (https://videnskab.dk/rummet/andreas-mogensen-jeg-kommer-alligevel-ikke-paa-rumvandring/) Young Graduate Trainee hos ESA (https://www.esa.int/About_Us/Careers_at_ESA/Graduates_Young_Graduate_Trainees) Dokumentarfilmen "Space – the Longest Goodbye" (https://greenwichentertainment.com/film/the-longest-goodbye/) Ansøgning til “Mars-mission” hos NASA (https://www.nasa.gov/news-release/martians-wanted-nasa-opens-call-for-simulated-yearlong-mars-mission/) Film ESA (https://brand.esa.int/film-location-services/) Webshop – ombygningsudsalg! (https://rumsnak.myshopify.com) SOLSYSTEMET OG PLANET 9 Solsystemets struktur (https://da.wikipedia.org/wiki/Solsystemet) Voyager ramt af alvorlige computerproblemer (https://arstechnica.com/?p=2001426) Mike Alexandersen, Minor Planet Center (https://www.cfa.harvard.edu/people/mike-alexandersen) Mike var også med i episode 70 (https://rumsnak.fireside.fm/70) Planet 9 på Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Planet_Nine) Mere om Planet 9 hos Science Alert (https://www.sciencealert.com/what-is-planet-nine) Link til grafik med Planet 9 og de andre objekter (https://www.sciencealert.com/images/2021-08/planet_nine_trans_neptunian_orbits.png)
2/26/202454 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Episode 86: På besøg i ESAs kontrolcenter

I denne episode tager RumSnaks helt egen Tina på tur til European Space Operations Center, ESOC. Det er herfra at alle ESAs missioner, på nær selve opsendelsen, bliver overvåget og styret. Derudover arbejder de også på at designe, udvikle og bygge det udstyr, man skal bruge til arbejdet med at styre missionerne. Vi skal møde to vidt forskellige medarbejdere på ESOC. Først Andreas Accomazzo, der har arbejdet på med at lede ESA-missioner i 24 år. Han er oprindeligt uddannet aerospace engineer, og har også en baggrund som pilot. Bagefter en af ESAs nyeste talenter, svenske Louise Fischer, der er såkaldt Young Graduate Trainee hos ESA, hvor hun især arbejder med rumvejr i ESOCs afdeling for space weather. I de korte nyheder skal det handle om Psyche og sorte huller. Lyt med 🚀 LINKS Psyche-missionen har testet kameraerne (https://www.nasa.gov/missions/psyche-mission/nasas-psyche-delivers-first-images-and-other-data/) Forbindelse mellem supernovaer og sorte huller (https://phys.org/news/2024-01-astronomers-link-supernovae-black-holes.html) Lyt podcasten Periodisk fra Rakkerpak Productions – “en tour de chambre gennem det periodiske system” (https://periodisk.dk) ESOC – European Space Operations Centre i Darmstadt (https://www.esa.int/About_Us/ESOC) Andrea Accomazzo (https://www.linkedin.com/in/andrea-accomazzo-9a0349b6/?originalSubdomain=de) Louise Fischer (https://www.linkedin.com/in/louise-fischer1/?originalSubdomain=se)
2/12/202448 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Episode 85: Månemissioner, mystiske sorte huller og andre rumhistorier fra juleferien

Det er fast rutine RumSnak at vi holder en god lang pause henover jul og nytår, så vi kan fylde brændstoftankene op igen og samle ny inspiration til den kommende sæson. Men det bliver jo ved med at strømme ind med historier fra det store univers, så i denne bonus-episode åbner vi sæson 10 med et lille udvalg af de vigtigste, særeste og vildeste rumnyheder fra de sidste par måneder. Vi skal høre om en mulig dansk Månemission – og aktuelle missioner med svingende grader af succes. Vi siger et stort farvel og tak for tro tjeneste til Ingenuity-helikopteren på Mars. Vi kigger på unge og mystiske sorte huller sammen med James Webb-teleskopet, og glæder os til at LISA-projektet nu snart for alvor går igang – og meget mere. Lyt med – og tjek links nedenfor, hvis du har lyst til at grave dybere i de mange nyheder. Velkommen til RumSnak Sæson 10 🚀 LINKS Australsk Månefartøj får navn (https://www.space.com/australia-names-first-lunar-rover-roo-ver) NASA vælger besætning til 45 dages simulations-mission (https://www.nasa.gov/humans-in-space/nasa-selects-crew-for-next-simulated-mars-mission/) Schumanns Rumraket fortæller om mulig dansk mission til Månen (https://open.spotify.com/episode/4oloyT1O7vUw3Nv9Ov5DKV?si=970LVX4pT6qYqM6ils5AaQ&nd=1&dlsi=4d0c925bbfe44909) Lyt vores episode om at tage billeder af Månens overflade (https://rumsnak.fireside.fm/63) Halleys komet har været ude at vende (https://www.space.com/halleys-comet-return) Så er det slut for Ingenuity (https://www.nasa.gov/news-release/after-three-years-on-mars-nasas-ingenuity-helicopter-mission-ends/) JAXA’s SLIM-fartøj havde problemer – men der er hul igennem igen! (https://www.dw.com/en/japans-slim-sniper-starts-investigating-the-moon/a-66635314?maca=en-rss-en-all-1573-rd) Astrobotics Peregrine Månelander kom aldrig derop… (https://www.scientificamerican.com/article/peregrine-a-private-u-s-moon-lander-burns-up-in-earths-atmosphere/) LISA skal detektere bølger i rumtiden (https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Capturing_the_ripples_of_spacetime_LISA_gets_go-ahead) NASA får endelig låget af Bennu-prøven (https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/efter-flere-maaneders-kamp-har-nasa-nu-faaet-aabnet-kapsel-med-saerligt) James Webb finder ungt og mystisk sort hul (https://www.space.com/james-webb-space-telescope-oldest-black-hole) Det perfekte måltid til mandlige astronauter? (https://www.space.com/space-food-perfect-meal-male-astronauts-mars-mission) Lyt også vores episode om rummad (https://rumsnak.fireside.fm/75) Artemis-missionerne er udskudt (https://www.notion.so/9277d65d79c7452b9f1c978a10290bf9?pvs=21) Flere missioner i 2024 (https://videnskab.dk/rummet/rumfarten-2024-forberedelse-til-maanelanding-rumsonder-paa-opdagelse-og-nye-raketter-under-opsejling/) Rumtomat dukker op igen efter 8 måneders forsvinden (https://www.space.com/international-space-station-lost-tomato-frank-rubio-found) NASA fejrer 25-års jubilæum for ISS (https://www.nasa.gov/news-release/nasa-leaders-to-highlight-25th-anniversary-of-space-station-with-crew/)
2/5/202445 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Episode 84: RumÅret Der Gik 2023 – vi vælger vores favoritter

I årets sidste RumSnak lukker vi sæsonen med et kig tilbage på RumÅret 2023. Vi vender teleskopet, og ser på alt det der er sket i rummet de forgangne 12 måneders tid, både herhjemme, på resten af kloden og ude i det uendelige univers. Vi har i fællesskab fundet 10 kategorier – fra Årets Opsendelse til Årets Nyhed – og vælger hver vores favoritter i 10 forskellige kategorier. Eller rettere: i 9 kategorier, for vi har også bedt jer om at fortælle om jeres favorit-rumhistorie fra 2023, i den kategori vi kalder for Lytternes Valg. Og vi kan nok også godt på forhånd advare om, at der er en del navlepilleri især i anden del af vores tilbagekig. Kategorierne er: - årets opsendelse - årets rummission - årets rumbillede - årets rumforskningsresultat - årets rumidé eller rumvision ...og så altså lytternes bud på årets rumhistorie. RumSnaks egne navlepiller-kategorier er: - årets favorit-episode af rumsnak - årets rumsnak-nyhed fra nyhedsblokken - årets rumrelaterede julegaveønske Og så slutter vi af med at vælge: - hvad ser vi mest frem til i 2024? Tusind tak for at have lyttet med på endnu en sæson af RumSnak, vi glæder os til at RumSnakke til jer igen i sæson 10! God rumjul og godt nytår! 🚀🍾 NB! Hvis man vil overraskes, så skal man jo straks lukke for shownotes før man kigger på links nedenfor! LINKS Crew-7 (https://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX_Crew-7) Galactic 01 (https://www.virgingalactic.com/news/virgin-galactic-announces-galactic-01-crew-onboard-the-first-commercial) OSIRIS-REx (https://science.nasa.gov/mission/osiris-rex/) JWST Uranus (https://www.nasa.gov/solar-system/nasas-webb-scores-another-ringed-world-with-new-image-of-uranus/) Tabt værktøjspose (https://www.space.com/astronauts-international-space-station-tool-bag-visible) Voksne galakser i det tidlige Univers (https://www.space.com/james-webb-space-telescope-early-galaxies-cosmic-rulebook) Kilnovaeksplosioner (https://science.ku.dk/presse/nyheder/2023/forbavsede-astrofysikere-opdager-den-perfekte-eksplosion-i-rummet/) kan hjælpe os med ny, universel målestok (https://nbi.ku.dk/Nyheder/nyheder_2023/neutronstjerner-giver-astronomer-en-ny-maade-at-maale-universets-udvidelse-paa/) SpaceX Starship (https://www.spacex.com/vehicles/starship/) Kampen mod rumskrot (https://rumsnak.fireside.fm/80) Sternula-1 (https://www.sternula.com/news/successful-launch-of-sternula-1-worlds-first-commercial-ais-2-0-satellite/) JUICE (https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Juice) AI finder supernova (https://www.space.com/artificial-intelligence-spots-first-supernova) Undertøj til astronauter (https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Engineering_Technology/Keeping_your_underwear_clean_on_the_Moon) LEGO Saturn V (https://www.lego.com/en-us/product/lego-nasa-apollo-saturn-v-92176) eller Moon Lander (https://www.lego.com/en-us/product/nasa-apollo-11-lunar-lander-10266) Danmark i Rummet (https://www.lindhardtogringhof.dk/danmark-i-rummet) Meteoritter til salg (https://www.meteorites-for-sale.com) JWST-øreringe (https://www.cepheidstudio.com/shop/jwst-earrings) Ariane-6 (https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Transportation/Launch_vehicles/Ariane_6) Artemis-II (https://www.nasa.gov/mission/artemis-ii/)
12/18/202352 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Episode 83: Asteroideprøver afslører ny viden om Jordens dannelse

I denne episode har RumSnak-redaktionen været på udflugt på Center for Star and Planet Formation (StarPlan), på Øster Voldgade i København. Centrets formål er selvfølgelig at gøre os klogere på, hvordan stjerner og planeter opstår, inklusive Jorden selv. Og netop Jordens oprindelse er fokus for en række nyere af centrets artikler – artikler som mener at kunne påvise at Jorden blev dannet meget hurtigere end man hidtil har antaget, på få millioner år i stedet for 50-100 millioner år. For at høre mere om teorierne besøgte vi professor og centerleder Martin Bizzarro i hans lune hjørnekontor på Starplan, og fik også en kort rundtur til nogle af de laboratorier, blandt andet kemilaboratoriet, hvor Martin og hans kolleger undersøger meteoritter og støvprøver fra asteroider. Martin har nemlig tidligere været med til at analysere materiale fra asteroiden Ryugu og venter også på en lille leverance fra asteroiden Bennu… God fornøjelse 🚀 LINKS NYHEDER Walisisk spektrometer på Mars-rover (https://www.bbc.com/news/science-environment-67494876) Starships anden testaffyring var en moderat succes (https://www.bbc.com/news/science-environment-67494876) Andreas Mogensen tager nye flotte billeder af lyn (https://www.space.dtu.dk/nyheder/nyhed?id=46693140-bf37-496c-9ce1-2dc73bc018b7) RumSnak ep 6 blandt andet om ASIM lynprojektet (https://rumsnak.fireside.fm/6) BONUS: Ny metode til at indfange rumskrot (https://www.livescience.com/space/space-exploration/sci-fi-inspired-tractor-beams-are-real-and-could-solve-the-major-problem-of-space-junk) EMNE StarPlan – Center for Star and Planet Formation (https://globe.ku.dk/research/starplan/) Professor Martin Bizzarro (https://globe.ku.dk/staff-list/?pure=en/persons/283253) Blev Jorden dannet meget hurtigere end vi hidtil har troet? (https://videnskab.dk/naturvidenskab/jorden-blev-maaske-skabt-meget-hurtigere-end-vi-troede/) Den oprindelige artikel: "Silicon isotope constraints on terrestrial planet accretion" (https://www.nature.com/articles/s41586-023-06135-z) StarPlans arbejde med analyse af asteroideprøver (https://videnskab.dk/rummet/bennu-proeve-fra-fjern-asteroide-skal-til-danmark/)
12/4/202350 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Episode 82: Sådan forsker Andreas på Den Internationale Rumstation

Den Internationale Rumstation ISS er først og fremmest et svævende rumlaboratorium i omløb om Jorden, hvor vi kan lave alskens eksperimenter i vægtløs tilstand. Så når 244 mennesker indtil videre har fået lov at besøge ISS, så er det først og fremmest for at kunne udføre hundredevis af små og støre forsøg – ligesom rumstationen jo også i sig selv er en slags videnskabeligt eksperiment. Vi har forbindelse igennem et in-flight call til Andreas Mogensen oppe på ISS, hvor han fortæller om hvordan det foregår når han som forskernes fortrop skal udføre massevis af forsøg i det vægtløse miljø. Men astronauterne og kosmonauterne på ISS får hjælp af et kæmpe hold af mennesker på Jorden, som har hver deres speciale. Der er både forskere, ingeniører, programmører, assistenter, bureaukrater og mange flere, som er dybt involveret i arbejdet med ISS. I denne episode af RumSnak sætter vi fokus på nogle af de danske forsøg, der aktuelt er oppe på ISS – og vi skal særligt høre om en aktivitetsmåler fra Danish Aerospace Company og om en søvntracker fra Aarhus Universitet. Det er Mads Toudal Frandsen (SDU), Kaare Mikkelsen (AU) og Thomas A. E. Andersen (Danish Aerospace Company) der fortæller. Lyt med på RumSnak LIVE, optaget på SDU den 8. november 2023 🚀 (Denne RumSnak-episode var særlig støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet). LINKS Læs mere om Andreas Mogensens aktuelle mission og de 10 danske forsøg han skal udføre undervejs (https://ufm.dk/forskning-og-innovation/rumomradet/strategi-og-samarbejde/Andreas-Mogensen) 👉 Følg den fornemme dækning af hele Andreas Mogensens mission og arbejde på Videnskab.dk (https://videnskab.dk/tema/andreas-mogensen/) Rumkonferencen 2023 (https://www.tilmeld.dk/spaceconference2023) Mads Toudal Frandsen, SDU (https://www.sdu.dk/en/forskning/fysik/forskere/partikelfysik/mads-toudal-frandsen) Kaare Mikkelsen, AU – Sleep in Orbit (https://ece.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/danskdesignet-special-oereprop-skal-maale-astronauters-soevn) Thomas A. E. Andersen, Danish Aerospace Company – blandt andet forsøg med Wearable og vandrensning i samarbejde med Aquaporin (https://www.danishaerospace.com/en/news/danish-aerospace-company-to-test-3-new-technologies-on-iss-with-andreas-mogensen)
11/20/20231 hour, 2 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Episode 81: Rummissioner til usamarbejdsvillige mål

Denne gang handler RumSnak om hvordan man udfører missioner som Psyche, der netop nu er på vej ud til den metaltunge asteroide af samme navn. Det er nemlig langt fra trivielt at finde derud og komme tæt nok på til at man kan gå i omløb, lave analyser og måske tage prøver af sådan et himmellegeme – og der er meget der kan gå galt for sådan et lille fartøj med et begrænset antal navigationsinstrumenter og sensorer. Vi har besøg i studiet af post doc Christina Ayoe Toldbo fra DTU Space, der præcis arbejder med at forbedre de teknikker man bruger på missioner ud til det man kalder non-cooperative targets, altså objekter der “ikke hjælper til”. Vi skal dog også have et par aktuelle nyheder – denne gang blandt andet om solvejr og univers-simulationer, og selvfølgelig lidt baggrund om de her usamarbejdsvillige himmellegemer. Lyt med 🚀 LINKS NYHEDER De kan ikke få låget af Bennu-prøven! (https://videnskab.dk/rummet/aah-nej-nasa-kan-ikke-faa-laaget-af-vigtig-asteroideproeve/) Er asteroidestøv det dyreste materiale? (https://www.livescience.com/space/meteoroids/is-nasas-osiris-rex-asteroid-sample-the-most-expensive-material-on-earth) Andreas kommer tidligst på rumvandring i december (https://videnskab.dk/rummet/esa-boss-til-videnskab-dk-derfor-kan-andreas-mogensens-foerst-komme-paa-rumvandring-til-december/) Solmaksimum kommer måske før vi forventede (https://www.livescience.com/space/the-sun/10-signs-the-sun-is-gearing-up-for-its-explosive-peak-the-solar-maximum) Kæmpe-simulation af universet (https://www.spacedaily.com/reports/Astronomers_carry_out_largest_ever_cosmological_computer_simulation_999.html) Metalforurening i atmosfæren (https://www.livescience.com/space/space-exploration/falling-metal-space-junk-is-changing-earths-upper-atmosphere-in-ways-we-dont-fully-understand) Og mere metal i atmosfæren (https://www.spacedaily.com/reports/Signatures_of_the_Space_Age_Spacecraft_metals_left_in_the_wake_of_humanitys_path_to_the_stars_999.html) Videnskab.dk-video om CO2-aftryk fra raketopsendelser (https://videnskab.dk/rummet/saa-skidt-er-rumfart-for-klimaet/) EMNE Psyche-missionen (https://psyche.asu.edu/mission/) Video om DTUs magnetometre på Psyche-fartøjet (https://psyche.asu.edu/gallery/meet-nasas-psyche-team-who-will-measure-the-asteroids-magnetic-field/) Christina Ayoe Toldbo, DTU Space (https://www.dtu.dk/english/person/christina-ayoe-toldbo?id=150551&entity=profile) Christina Toldbos PhD-afhandling om missioner til 'non-cooperative targets' (https://orbit.dtu.dk/en/publications/non-cooperative-target-detection-tracking-and-rendezvous-methods-)
11/6/202344 minutes
Episode Artwork

Episode 80: Skrot og affald er en trussel mod rumfarten

Da Andreas Mogensen tidligere i år var på vej op til ISS sammen med resten af Crew-7, så endte turen med at blive et par timer længere end oprindelig planlagt. Det skyldtes at man oppe på ISS måtte tænde for sine servicemodul-motorer og lade dem fyre af i præcis 21 et halvt sekund for at skifte bane og undgå risikoen for at blive ramt af et stykke rumskrot! Det er absolut hverken første eller sidste gang at et stykke rumskrald giver problemer. Mængden af 'space debris' er vokset kolossalt siden vi mennesker første gang begyndte at sende ting i rummet. ESA anslår at der findes omkring 130 millioner stykker rumskrot med en størrelse mellem 1 millimeter og 10 centimeter derude, i omløb om Jorden fra Low Earth Orbit (nogle få hundrede kilometer) og hele vejen ud til geostationært omløb (ca 36.000 km). Samtidig kommer der bare mere og mere skrald, efterhånden som flere ting kommer i rummet og ramler ind i hinanden og går i stykker og bliver til mere rumskrot, og så videre og så videre... Der bliver heldigvis arbejdet på at løse problemet med både lovgivning og teknologi. I denne episode af RumSnak skal vi især tale om den første del af løsningen – nemlig at finde, tracke og analysere især de udtjente satellitter der stadig befinder sig i omløb og skaber potentiel ballade derude. Vi havde for nogle måneder siden besøg i studiet af Ann-Sofie Bak Nielsen, der dengang arbejdede som Space Situational Awareness-ingeniør i et spansk firma (idag arbejder Ann-Sofie i Uddannelses-og Forskningsministeriet hos kontoret for rum). Derudover har vi selvfølgelig korte nyheder og bonus – og så fortæller vi om den foreløbig sidste omgang RumSnak LIVE, hvor vi skal tale direkte med Andreas oppe på ISS! Lyt med 🚀 LINKS NYHEDER Støvpakken fra OSIRIS-REx landede sikkert i Utah (https://www.space.com/nasa-osiris-rex-dante-lauretta-parachute-emotions) Andreas må vente med sin rumvandring (https://videnskab.dk/rummet/andreas-mogensens-rumvandring-er-udskudt-igen/) Softwareopdatering til EUCLID-missionen lykkedes (https://www.scientificamerican.com/article/euclid-space-telescope-rescued-from-mission-threatening-glitch/) Heftigt marsskælv rystede den røde planet (https://www.space.com/mars-marsquake-strongest-ever-2022-cause) AI finder helt selv en supernova (https://www.space.com/artificial-intelligence-spots-first-supernova) Fjerde sæson af "For All Mankind" (https://www.space.com/for-all-mankind-season-4-get-audiences-excited-about-space) RUMSNAK LIVE Kom med til RumSnak LIVE fra SDU den 8.11 og lyt med når Andreas ringer ned fra ISS (https://billetto.dk/e/live-fra-rummet-rumsnak-live-optagelse-med-andreas-mogensen-billetter-882358) ☎️ RUMSKROT Rumsikkerhed hos Deimos (https://elecnor-deimos.com/space-safety/) ESAs seneste store rapport om rumskrald (https://www.esa.int/Space_Safety/Space_Debris/ESA_s_Space_Environment_Report_2022) ClearSpaces oprydningsmission (https://clearspace.today/blog-the-clear-mission/) Vi bør opføre os bæredygtigt – også i rummet (https://www.scientificamerican.com/article/space-debris-will-block-space-exploration-unless-we-start-acting-sustainably/)
10/23/202348 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Episode 79: RumSnak LIVE: Når mørket falder på

Mørke er et fænomen, der strækker sig fra vores hverdagsliv og vores kultur til ting som sorte huller og mørkt stof. Mørke er selvfølgelig noget helt konkret i en videnskabelig sammenhæng, men det har også en symbolsk kraft, der har formet vores kultur, mytologi og sociale liv. I denne episode af RumSnak skal vi dykke ned i tre aspekter af mørke: lysforurening, sorte huller og mørkt stof – emner som alle er relevante for rumforskere, der arbejder med at udforske og forstå universet. Episoden blev optaget live på scenen foran publikum på RumSnak Festival den 7. oktober 2023 med tre gæster, der har hver deres take på mørke. Rumjurist Emilie Marley Siemssen fortæller om, hvordan vi kan regulere raketopsendelser som Starlink for at passe på vores mørke. Ph.d-studerende Albert Sneppen fortæller om sorte huller – og om hvordan de næsten paradoksalt kan hjælpe os med at se bedre. Og Lektor Troels C. Petersen taler om arbejdet med at forstå mørkt stof, der har en masse som er 5 gange større end det stof vi kan se og "røre ved", men som vi stadig ikke rigtig ved hvad er. God fornøjelse 🚀 LINKS Emilie Marley Siemssen (https://www.linkedin.com/in/emilie-marley-siemssen-6a7a9b/) Scientific American om 'noctalgia' – mørke-nostalgi (https://www.scientificamerican.com/article/the-loss-of-dark-skies-is-so-painful-astronomers-coined-a-new-term-for-it/) IAU-diskussioner om hvordan man kan beskytte mørket mod satellit-konstellationerne (https://www.wired.com/story/as-amazon-launches-project-kuiper-astronomers-debate-how-to-fix-a-satellite-filled-sky/) Albert Sneppen (https://nbi.ku.dk/english/research/Astrophysics?pure=en/persons/600163) Alberts arbejde med at studere lys som påvirkes af sorte huller (https://nbi.ku.dk/nyheder/nyheder_2021/dansk-studerende-loeser-hvordan-lyset-reflekteres-naer-sorte-huller/) Troels C. Petersen (https://nbi.ku.dk/ansatte/?pure=da/persons/107359) Artikel fra Information om mørkt stof – og mørk energi (https://www.information.dk/moti/2021/12/moerkt-stof-intet-mindre-universets-kosmiske-klister-faar-stjerner-galakser-haenge-sammen) 👉 STIL SPØRGSMÅL TIL ANDREAS I NÆSTE RUMSNAK LIVE (https://videnskab.dk/rummet/stil-spoergsmaal-til-andreas-mogensen-mens-han-er-i-rummet/)
10/9/202348 minutes, 16 seconds