Winamp Logo
Rudman Mathiasson Cover
Rudman Mathiasson Profile

Rudman Mathiasson

Swedish, Personal health, 4 seasons, 253 episodes, 4 days 7 hours
About
”Rudman Mathiasson är” ett program om rehabiliterande och förebyggande mental helhetshälsa. Med ett tydligt fokus på helhet och lösningar av mentala och sociala utmaningar delar programledare Björn Rudman och Jonathan Mathiasson med sig av sina erfarenheter som terapeuter inom stress och utmattningsrehab. Samtalen sker på ett lättsamt och begriplig sätt och ger lyssnaren ny kunskap och verktyg att förbättra sin egen situation.
Episode Artwork

Gör 2023 till ditt - Bestäm dig och gör en planering för att det skall hända

Gör 2023 till ditt - Bestäm dig och gör en planering för att det skall hända. Året befinner sig på sluttampen och det kan vara läge både för att reflektion, bokslut och en tanke på hur nästa år skall bli. Vi bestämmer mycket i våra egna liv även om det finns ramar som vi inte alltid kan påverka. Detta och mycket pratar Björn Rudman och Jonathan Mathiasson om i årets sista full längds avsnitt. God jul och ett riktigt gott nytt år vännen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
23/12/202235 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Dina behov i livet, i relationer och i vardagen

Dina behov i livet, i relationer och i vardagen är bland det viktigaste som finns. Varför vet vi så lite om våra egna behov? Varför har vi kört över dom? Varför är alla andras behov viktigare? Vad händer i relationer och förhållanden om behoven är enkelriktade? Vad kan man göra åt det? Hur går det att fixa med detta?Detta och mycket mer i veckans fredagsavsnitt av podden Rudman Mathiasson!www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
16/12/202233 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Mer energi och mer ork

Mer energi och mer ork - Kan det vara något? Hur gör man egentligen? Har går det till? Att veta mycket om vad det är som tar energi och dränerar är en sak och det är viktigt men det är minst lika viktigt att luska ut vad det är som GER energi. Detta och mycket mer pratar Björn Rudman och Jonathan Mathiasson om i veckans längre avsnitt i podden. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
09/12/202237 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Konkret verktyg för att bli snällare mot dig själv

I veckans kortare avsnitt bjuder Björn Rudman på ett konkret verktyg för att hjälpa huvudet att bli snäll mot sig själv. Det är inget som bara kommer trollas till och så fungerar det utan något man behöver öva upp. Och det fungerar. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
06/12/20226 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Julhets eller julefrid? Stress på toppen av allt annat eller lugn och ro?

I veckans fredagsavsnitt pratar Björn Rudman och Jonathan Mathiasson om just julen. Om stressen, om att älska julen eller att hata den, om hur vi vill ha det egentligen, om hur minnen kan förstöra en potentiellt fin och varm upplevelse och om strategier för att hålla ner stressen kring högtiden som läggs på toppen av allt annat vi har runt oss i livet. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
01/12/202233 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Stress och förkylningar - Snorenkelt att bli sjuk - Nästan omöjligt att bli frisk?

Stress och förkylningar - Snorenkelt att bli sjuk - Nästan omöjligt att bli frisk?Påverkar stressen vårt immunförsvar och för förmåga att bli frisk ifrån infektionen? Ah väldigt mycket säger Björn Rudman i veckans kortare avsnitt. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
29/11/20224 minutes 25 seconds
Episode Artwork

ADHD - Kaos och balans - Om Björns ADHD, om arbetet med patienter med utmattning och ADHD

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
25/11/202223 minutes 43 seconds
Episode Artwork

En tanke mitt i veckan - Det är inte ditt fel att du har det tufft

Många av Björn Rudmans patienter lägger skuld och ansvar på sig själva för att situationen med trötthet, stress och dåligt mående blivit som den har blivit. Björn är helt säker på att det inte ÄR ditt fel och berättar i veckans kortare avsnitt om hur han tänker. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
22/11/20227 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Mota höstmörkret och må bättre - Klä vardagen i ljus

Ibland behöver vardagen mer ljus än den klarar av på egen hand. Både bokstavligt när dagarna blir kortare och nätterna längre men också bildligt när det är mycket som pressar och inte tillåter ljuset att släppas in. Det ärväldigt viktigt för oss människor att vi inte avstår glädje och ”ljus” även när det är tufft. Gör vi det snurrar nedåtspiralen onödigt snabbt och det behöver vi bromsa. Om detta och mycket mer handlar veckans fredagsavsnitt om. Med Björn Rudman och Jonathan Mathiassons Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
18/11/202225 minutes 53 seconds
Episode Artwork

En tanke mitt i veckan: Vad är stress för dig? Att inte räcka till eller att inte ha kontroll?

När Björn är ute och föreläser eller håller i workshops på ämnet "Hållbart yrkesliv med energi kvar efter jobbet" och ställer frågan "vad är stress för dig?" så är det ofta väldigt samstämmiga svar. I veckans kortare avsnitt pratar han om uttrycken "okontroll" och känslan av att inte räcka till. För mer information om föreläsningar och företagsworkshops - www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
15/11/20226 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Hållbar prestation istället för ohållbar vardag

Hållbar prestation istället för ohållbar vardag. Tiderna förändras snabbt nu och prestationskraven kommer att följa med i utvecklingen. När organisationer förändras, bantas ner, tightas till och slimmas kommer begreppet "nyckelpersoner" sannolikt att expandera. Det innebär samtidigt att det kanske aldrig någonsin har varit viktigare att ta hand om sig själv och för företagen att ta hand om sin personal på ett helt annat och fördjupat sätt än tidigare. Blir en nyckelperson långtidssjukskriven för t.ex. utmattning eller byter jobb får det större konsekvenser idag än för tre år sedan.Om detta och mycket mer pratar Björn Rudman och Jonathan Mathiasson om i veckans fredagsavsnitt av podden "Rudman Mathiasson"www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See <a style='color:grey;' target='_blank' rel='noopener noreferrer' href='h
11/11/202218 minutes 26 seconds
Episode Artwork

En tanke mitt i veckan: Dina behov i förhållandet är helt nödvändiga

En tanke mitt i veckan: Dina behov i förhållandet är helt nödvändiga. Björn Rudmans vardag som terapeut handlar inte bara om terapi för att förändra reflexmässiga beteenden som gör att människan mår dåligt. Den handlar nästan mer om att hjälpa med råd och erfarenhet om att runt omkring. Familj, relationer, arbetsstruktur, föräldraskap och dagens ämne i podden - Förhållanden. När är förhållandet med partnern rätt? När är det fel? Vad går att bygga på och vad går inte? Vad behöver DU i förhållanden rent tekniskt? Inte med en specifik partner utan över lag? Detta och mycket mer hinner Björn Rudman med i veckans korta avsnitt av podden "Rudman Mathiasson". www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privac
08/11/20227 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Trötthet i kroppen av stress - Mer regel än undantag och mycket går att göra

Det finns tydliga förklaringar till varför man kan bli väldigt trött i kroppen av stress och detta dyker vi ner i under dagens avsnitt. Björn fick diabetes typ 2 av sin stress 2017. Orsaken till det är samma som en av mekanismerna som gör oss trötta i musklerna när det är för mycket runt omkring.Stress är inte "bara att bara". Det är betydligt mycket mer komplicerat än så och detta försöker vi sprida kunskap om i podden. Glöm inte att prenumerera i din poddspelare. wwww.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
04/11/202225 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Växla om istället för att växla upp när det är mycket

Växla om, istället för att växla upp när det är mycket. Att anpassa livet efter perioden istället för tvärt om kan vara helt rätt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
01/11/20225 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Minska kontrollbehovet och minska pressen i livet.

Minska kontrollbehovet och minska pressen i livet.Ett kontrollbehov är ofta ett tydligt tecken på att stressen är hög. Man vill kontrollera det som går för att man upplever en osäkerhet och en bristande kontroll generellt i vardagen. Ibland har det behövts men ofta är inte vardagen och arbetet sådant att man behöver kontrollera i den utsträckningen som man gör. För det tar också fruktansvärda mängder energi. Energi behöver vi till annat. Speciellt om vi brottas med stress och utmattningsbesvär. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
28/10/202226 minutes 1 second
Episode Artwork

Känslan av att inte räcka till - Björn Rudman reder ut hur man knäcker den

Känslan av att inte räcka till - Björn Rudman reder ut hur man knäcker den i veckans korta avsnitt. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
25/10/20228 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Klä känslorna i ord och bli mindre känslostyrd: Stress/Oro

Känslor är som kompasser för oss människor men ibland blir det lite för mycket och känslorna tar över och styr besluten. Att klä känslorna i ord kommer göra det mycket lättare att förstå och då kan man också se att känslorna är större än vad som behövs i situationen. Det kallas för känsloreglering och det pratar vi mer om i dagens avsnitt. Och vi börjar med stress och oro vilket egentligen handlar om känslan "rädsla". www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
21/10/202215 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Stress och värk - Energitjuvar i vardagen

Att ha ont tar väldigt mycket energi. Och det behöver inte ens vara superont. Det kan vara en liten dov huvudvärk som bara ligger i bakgrunden eller molande ländryggsvärk som ändå gör att kroppen och huvudet blir påverkat. Smärta ökar stressen och stressen gör att du blir mer smärtkänslig och är mer redo att ha ont. Det blir lätt en negativ spiral men som går att vända. Om detta pratar Björn Rudman om i veckans kortare avsnitt av podden. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
18/10/20227 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Press ifrån alla olika håll och svårt att säga nej?

Att sitta i "mitten" och få press både underifrån och ovanifrån. Det kan både handla om en mellanchef och en mamma. Principen är likadan. När pressen slår emot ifrån olika håll och det samtidigt är svårt att säga nej och dra upp hälsosamma gränser är det väldigt svårt med balansen i livet. Hur skall det gå till? Detta pratar vi mycket om i veckans fredagsavsnitt av "Rudman Mathiasson". www.bjornrudman.se LinkedIN Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
14/10/202222 minutes 46 seconds
Episode Artwork

För stark lojaltitet och för lite tillbaka på jobbet

Att vara oerhört lojal till sin arbetsgivare är väldigt vanligt hos människor som Björn Rudman träffar i sitt yrke som terapeut. Och det är såklart ett fint och uppskattat personlighetsdrag men det skapar också utmaningar när det gäller balansen mellan belastning och återhämtning. Om detta pratar Björn i veckans kortare avsnitt. www.bjornrudman.sewww.linkedin.com/in/bjornrudman/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/10/20228 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Tillbaka till jobbet efter utmattning

Att börja jobba igen är målet för de flesta när man är sjukskriven för utmattning men hur gör man? När är det dags? Hur hade det gått till i de allra bästa av världar? Vad gör man när verkligheten inte ser ut så? Vad har arbetsgivaren för ansvar? Vad har sjukvården för del? Vad är har man för eget ansvar? Svåra frågor som Björn Rudman och Jonathan Mathiasson stöter på flera gånger i månaden och även hjälper företag med. Detta reder programledarna ut i veckans fredagsavsnitt. För mer information om tjänster, föreläsningar och workshops - www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
07/10/202236 minutes 13 seconds
Episode Artwork

En tanke mitt i veckan - Ta kontrollen över vardagen

Tuffa tider kräver smarta strategier. En stor del av Björn Rudmans vardag som terapeut och rådgivare handlar om direkta strategier att skapa kontroll och lösa problem. I veckans kortare avsnitt av podden pratar Björn om just detta, om prioriteringar, om att skapa överblick och en hel del annat. För att nå Björn och läsa mer om hans tjänster är www.bjornrudman.se snabbaste vägen. Glöm inte att prenumerera på podden och dela gärna vidare till någon du tycker borde få höra. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
05/10/20224 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Att lägga det svårare livspusslet

Många människor lever med vardagar som inte bara är att fixa eller ändra och som gör att många tips och trix på nätet inte fungerar. Ensamstående med barn, förälder till barn med särskilda behov som tex. ADHD/Autism, trötthet/utmattning och ett arbete som inte går att avstå och liknande. Det är inget som bara går att ta bort men också något som kommer fortsätta vara brutalt om inget förändras och förändringen kanske inte är rolig, det kanske inte är vad man hoppats på men det kanske är en del i lösningen. "Många bäckar små" är uttrycket som kommer stå segrande i dessa krångliga livspussel. Veckans avsnitt av Rudman Mathiasson handlar om just detta. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
30/09/202229 minutes 38 seconds
Episode Artwork

En tanke mitt i veckan: Går "Jaget" före "Laget"?

Många av Björn Rudmans inlägg handlar om att den egna individen och att man skall ta det man behöver först, innan man ger bort till andra. Men betyder det att det alltid måste vara så? Är man egoistisk då? Går "Jaget" före "Laget"? Är det inte tvärt om i familjen eller på jobbet? Om jag inte levererar kommer ju gruppen få det sämre? Detta och mycket mer pratar Björn om i veckans kortare avsnitt. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
27/09/20226 minutes 46 seconds
Episode Artwork

En tanke i mitt i veckan - Yrsel som en del av för hög stress

Yrsel som en del av för hög stressYrsel är en väldigt vanlig del av symptombilden runt stressrelaterade problem. Det är inget som bara går att ta bort utan kräver egentligen samma insatser som de flesta symptom som dyker upp när stressen är för hög eller inte vill lämna för att stressen inte sjunker. Tid, tålamod, struktur, planering, insikter om belastning, insikter om återhämtning och handfasta strategier för att lyckas med detta. I detta kortare avsnittet berättar Björn lite mer om möjliga förklaringar till yrsel och stress och ger sin syn på saker. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
20/09/20225 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Själv med egentid eller ensam?

Många längtar efter att få tid för sig själva och många har inget annat val.Att vara själv är en sak och ofta egenvalt medans ensamhet är tvingat och ingenting en människa väljer själv. Vissa trivs i sitt eget sällskap och har ett ganska litet behov av umgänge för att må bra medans andra får stora, jobbiga och svåra ensamhetskänslor av att utan umgänge.I dagens avsnitt pratar Björn Rudman och Jonathan Mathiasson om just ensamhet och hur man kan bryta dessa spiraler om det är ett problem man har. Lätta små steg för att röra sig framåt till en situation man vill ha istället för den man haft. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
16/09/202247 minutes 56 seconds
Episode Artwork

En tanke mitt i veckan: Att tänka sig trött i benen - kroppsliga symptom av hög stress

En tanke mitt i veckan: Att tänka sig trött i benen - kroppsliga symptom av hög stressAtt få trötthetskänslor och upplevelsen av mjölksyra i benen helt plötsligt bara av att sitta i soffan är inget ovanligt kroppsligt symptom vid hög stress.Björn Rudman berättar mer om fenomenet i veckans avsnitt av podden. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
13/09/20227 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Hur långt tid tar det att bli bra efter en utmattning?

Hur lång tid tar det att bli bra efter en utmattning? Det är frågan Björn Rudman och Jonathan Mathiasson vänder upp och ner på idag."Det beror på". Men vad beror det på? Vad kan göra att det drar ut på tiden? Vad kan man göra för att det skall ta så lite tid som möjligt? Hur jobbar Björn och Jonathan med utmattningsrehab? Går det fort eller långsamt? Är det samma för alla? Finns det några vanliga fallgropar de allra flesta ramlar ner i?Massor av frågor får massor av svar.Dela gärna avsnittet vidare om du vill. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
09/09/202228 minutes 23 seconds
Episode Artwork

En tanke mitt i veckan - Om känslor, höga som låga.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
06/09/20224 minutes 56 seconds
Episode Artwork

PTSD och C-PTSD kan vara den dolda orsaken till kraftig stress - Med gäst Tomas Hylmö, psykolog

PTSD och C-PTSD kan vara den dolda orsaken till kraftig stress - Med gäst Tomas Hylmö, psykologPTSD och komplex PTSD kan mycket väl vara förklaringen till att stressen på insidan inte går ner om man har varit med om svåra saker. Veckans avsnitt är därför vikt till just detta med Tomas Hylmö som är psykolog och varit gäst hos oss förut. Han driver PTSD Centrum i Göteborg och har jobbat väldigt länge med behandlingar för detta.I veckans avsnitt pratar vi om vad PTSD är för något, hur det behandlas, vad man kan göra själv, när man vet att man skall ta hjälp, vad man behöver ha koll på och mycket mer.*Triggervarning: För dig med PTSD eller C-PTSD kan veckans avsnitt vara obehagligt och därför vill vi skriva denna förklaringen. Vi säger detta tidigt i podden också, så det går inte att missa. Vi pratar om bilolyckor främst som förklaring till besvären men nämner också övergrepp, sexuellt våld och traumatiska uppväxter*www.bjornrudman.se<p
02/09/20221 hour 4 minutes 32 seconds
Episode Artwork

En tanke mitt i veckan - High performer, högpresterande, duktig-flicka syndrom, prestationsångest

I veckans "mitt i veckan-avsnitt" pratar Björn Rudman om högpresterande. Om hur svårt det är att hålla balansen mellan belastning och återhämtning när varenda cell i kroppen skriker "ÖKA!" och ingen cell skriker "snälla vila..."Varför blir det såhär? Är det genetiskt eller har man lärt sig det under uppväxten? På pappret kan man absolut se och förstå att ingen kan köra på i det tempot och alla behöver vila men av någon orsak så är det som om man har en helt annan regelbok för livet. "Tempot är inte för högt för just mig och jag får vila när det går, efter allt är gjort". Men sådan är inte verkligheten. Ändå känns det så.Trots att avsnittet bara är strax över 13 minuter så hinner Björn med både flera förklaringar och förslag på verktyg för att börja jobba med detta. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See
30/08/202213 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Acceptans förklarat så begripligt och enkelt vi kan

I veckans avsnitt står Björn Rudman själv framför mikrofonen och viker avsnittet enbart till "acceptans".Vad är det? Varför behövs det? Varför är det så otroligt viktigt inom utmattningsrehabilitering? Vad gör det med våra förmågor att minska trycket i känslorna? Varför finns det så mycket som ligger i vägen för att vi skall kunna hitta acceptans i svåra situationer som inte kommer förändra sig? Och vad har VÄDER med detta att göra?Allt detta och mycket mer i veckans avsnitt av Rudman Mathiasson. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
26/08/202231 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Sömnproblem - Råd, tips och trix med Björn Rudman och gästen Tomas Hylmö, Leg. Psykolog

Sömnproblem - Råd, tips och trix med Björn Rudman och gästen Tomas Hylmö, Leg. PsykologTomas Hylmö är psykolog och har jobbat länge med sömnbesvär och är med i dagens avsnitt tillsammans med Björn Rudman. Här får vi massor av kunskap och insikter om sömnen, sömnbesvär som insomning och uppvaknande och mycket mer. I dagens avsnitt berättar även Björn om hans upplevelser av sömnbesvär under sommaren för första gången i sitt liv.I veckans avsnitt pratar vi om uttryck som "sömntryck" och "vakenhetsfaktorer" och balansen i dessa och många konkreta tips och verktyg för att testa att bryta spiralen. Vi pratar också rätt mycket om både stress och kaffe och sådant som kan bidra till sömnbesvär och naturligtvis om strategier för att fixa problemen. www.bjornrudman.se  Hosted on Acast. See <a style='color:grey;' target='_blank' rel='noopener noreferrer' href='https:
19/08/202247 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Fler orsaker till stress och utmattning än vardagsbestyr - ADHD, PTSD, ångest, smärta, autism

I veckans lite kortare "mitt i veckan"-avsnitt vidareutvecklar Björn en instagrampost på hans konton ifrån den 14/8 som handlar om andra orsaker till hög stress än "vardagen". Det finns orsaker som kan skapa en hög stress eller "motor" som inte bara går att trixa till med lite smarta KBT-övningar och en to do-lista och det här avsnittet handlar mer om det.På instagram skrev han om ADHD, PTSD och Ångest och poddavsnittets tillägg till detta är långtidssmärta och situationer inom autismspektrumet.Tack för att ni lyssnar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
17/08/20228 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Gäst: Podcasten ”ADHD-Livet” - ADHD och utmattning - Björn Rudman och Linda Andersson

I veckans avsnitt gästas Björn Rudman av Linda Andersson ifrån den stora podcasten "ADHD-Livet". Det blir samtal om Lindas resa, om Björns resa mot diagnos, om medicin, om hur lätt det är att bli utmattad när man har en intensiv vardag och DESSUTOM ADHD. Ofta finns det inte ens en diagnos för man tror att "alla har det så med tankar som flyger och far" och att man bara är lite vimsig för att man är trött. Det är en svår situation som är viktig att lära sig mer om.I veckans avsnitt pratar vi om ADHD, utmattning, vardag, tips och trix. Och Linda får sig helt oväntat en riktig tankeställare och ett ordentligt wake up call.  www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/08/202254 minutes 37 seconds
Episode Artwork

En tanke mitt i veckan - Om hösten och den intensiva vardagen

Björn Rudman sticker in huvudet och växlar några ord om hur man kan tänka för att börja ta hand om en tuff vardag redan innan den börjar om nu efter sommarledigheten. Många av våra patienter kämpar med oro och ångest inför just vardag och höst vilket är helt förståeligt. Men det går att göra väldigt mycket för att må betydligt mycket bättre runt allt det där.Björn delar med sig av sina tips i ett kortare avsnitt mitt i veckan. För att prenumerera på nyhetsbrevet klicka här på länken: >>>>> Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/08/20227 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Högkänslig - HSP - Känslohantering

I dagens avsnitt pratar vi om det svåra med att vara högkänslig. Om att läsa in känslor och stämningar i ett rum så fort man kommer in, om att få väldigt stora och stormiga känslor av många olika orsaker, om hur känslor tar väldigt mycket energi och är svåra att stå emot och naturligtvis om hur man kan jobba för att skapa en känsloreglering så att inte alla känslor suger ut all energi ur oss hela tiden.Detta och mycket mer i veckans avsnitt om högkänslighet. www.bjornrudman.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
05/08/202243 minutes 33 seconds
Episode Artwork

ADHD, utmattning, stress, balans - Sommarrepris

En repris ifrån tidigare i år: I veckans avsnitt berättar Björn om vad som gjort honom tröttare i huvudet än han någonsin varit och hur mycket misstänkt ADHD vi egentligen springer på i behandling av utmattningssyndrom. Hur går det till att vila ett huvud, som verkligen behöver vila, när tankarna aldrig slutar? Och går väldigt fort? Hur skall man hitta balans i den soppan? Björn Rudman och Jonathan Mathiassons stöter sig igenom ämnet ADHD, utmattning och balans.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
29/07/202245 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Träning vid stress och utmattningsbesvär? Bra eller dåligt?

Hur skall man träna vid utmattning? Skall man ens det? Eller kan man bli sämre? Vad är träning? Måste man springa intervaller för att det skall räknas eller räcker det med 15 minuters promenad om dagen? Detta är frågor som dyker upp i sociala medier och hos våra patienter varje vecka. Och i detta avsnittet gör vi ett försök att förklara mer runt hur det fungerar med träning och utmattning. www.bjornrudman.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
22/07/202246 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Rehab för stress och utmattning - steg för steg

I veckans avsnitt tar vi hand om den absolut vanligaste frågan ifrån Björns Instagram: Vart börjar jag när jag blivit utmattad?I avsnittet pratar Björn och Jonathan om hur de jobbar med utmattningar steg för steg, vad som är viktigast, vilka minor man brukar stöta på, hur lång tid det brukar ta att få ordning på och mycket mer.Dela gärna vidare till någon du tror behöver höra. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
15/07/202235 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Sommargäst: @psykologenhenrik - Att må bättre på semestern och onödiga automatiska tankar

 Björn Rudman och Henrik Wiman pratar om att må bättre på semestern, om onödiga automatiska tankar och hur man kan jobba med detta strukturerat och effektivt. Ett avslappnat samtal mellan två personer som båda arbetar med psykisk ohälsa och träffar massor av människor varje vecka.Tack för att du lyssnar.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
08/07/202233 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Sommarrepris, High performer, duktig-flicka-syndromet, prestationsångest

Veckans är ett reprisavsnitt och handlar om huvudorsaken till utmattningar som vi ser det. Reflexmässiga beteenden och känslor som inte bara går att ta bort. Känslor av att det är viktigare att prestera än att vila fastän man är helt förstörd. Känslor av det konstant dåliga samvetet fastän man inte har något att ha dåligt samvete över - fast det känns inte så. Känslor av att man måste göra allt för alla andra först innan man får "smulorna" själv. Inte för att man vill utan för att det är så, för att det alltid har varit så.Hur tar vi hand om detta jobbiga? Varför kan vi pricka så rätt varje gång? Hur kan vi prata om saker på en podd som känns så jobbiga och som om det verkligen handlar om precis just dig?DETTA och mycket mer tar vi hand om i veckans avsnitt.Björn Rudman - Jonathan Mathiasson Hosted on Acast. See <a style='color:grey;' target='_blank' rel='noopener noreferrer' href='https://acast.com/privacy'
01/07/202231 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Uppväxtens betydelse för hur vi mår

Måste vi verkligen gå ända tillbaka till uppväxten för att lösa det jobbiga på insidan? Det känns som att man ältar då?Detta är supervanliga kommentarer hos oss bland våra patienter och det behövs absolut i många fall. Verktygen för att förbättra sin situation kommer fungera mycket bättre om man vet varför problemet har uppstått från början.Detta och mycket mer pratar vi om i veckans avsnitt av Rudman Mathiasson. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
23/06/202225 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Utmattning och trötthet - Våra viktigaste punkter för att förebygga och bli frisk

I veckans avsnitt berättar vi om de två pelarna vi står på i allt vi gör med utmattning och stressrelaterad ohälsa. Två domäner som handlar om både belastning och återhämtning fast med olika vinklar och ingångsvärden.Har du koll på dessa två punkter och jobbar aktivt på just din väg framåt så garanterar vi att resan blir väldigt mycket enklare och kanske tar du dig hela vägen in i mål. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
17/06/202224 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Du behöver inte skämmas - Du är antagligen bättre än du tror

Låg självkänsla och att skämmas blir veckans ämne av podden. Björn Rudman och Jonathan Mathiasson dyker mer i just självkänsla och vad den gör med oss och även om situationer där vi skäms eller tycker saker är pinsamt om vi inte lyckas.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/06/202237 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Vardagens hamsterhjul

När vardagen bara snurrar på som ett hamsterhjul man aldrig kommer ur - hur skall det gå att till att bryta mönstret? Och varför är det så viktigt att vi människor inte finner oss i en situation som inte är som vi vill och behöver ha den? Viktiga saker att tänka på detta!  www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
03/06/202218 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Kontrollbehov

Kontroll behöver vi människor absolut men vad händer när det behovet blir överdrivet? När det tar väldiga mängder energi och kontrollen behöver vara mycket större än situationen kräver? Varför blir det så och hur jobbar man ner det? I en situation där stress och trötthet är stor så kan ett kontrollbehov vara "tungan på vågen" som gör att saker tippar över till det dåliga och gör situationen ännu svårare. Dagens avsnitt handlar om just detta - kontrollbehovets vara eller inte vara - om orsak och verkan och om vart man börjar för att börja förändra det som gör allt jobbigare.  www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
27/05/202225 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Behov, relationer, gränsdragning och prestation för andra

Behov, relationer, gränsdragning och prestation för andra. Viktiga delar många utmattad brottas med och något vi arbetar väldigt mycket med. I veckans avsnitt böljar vi fram och tillbaka mellan relationer och behov och hur man drar gränser och varför det är så fruktansvärt att säga nej ibland.  www.bjornrudman.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
20/05/202230 minutes 35 seconds
Episode Artwork

High performer - duktig flicka-syndrom - prestationsångest

Veckans avsnitt handlar om huvudorsaken till utmattningar som vi ser det. Reflexmässiga beteenden och känslor som inte bara går att ta bort. Känslor av att det är viktigare att prestera än att vila fastän man är helt förstörd. Känslor av det konstant dåliga samvetet fastän man inte har något att ha dåligt samvete över - fast det känns inte så. Känslor av att man måste göra allt för alla andra först innan man får "smulorna" själv. Inte för att man vill utan för att det är så, för att det alltid har varit så. Hur tar vi hand om detta jobbiga? Varför kan vi pricka så rätt varje gång? Hur kan vi prata om saker på en podd som känns så jobbiga och som om det verkligen handlar om precis just dig? DETTA och mycket mer tar vi hand om i veckans avsnitt. Björn Rudman - Jonathan Mathiasson Hosted on Acast. See <a style='color:grey;' target='_blank' rel='noopener noreferrer' href='
13/05/202231 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Balans mellan trötthet och återhämtning

Veckans avsnitt är ett samtal om hur man behöver arbeta med balansen i vardagen. Trötthet kan vara olika från dag till dag och det kan även energi vara. Det innebär att man måste vara lyhörd på hur dagsformen ser ut, precis som en idrottare. Återhämtning, gränsdragning, egna beslut om prioritering och mycket mer! Häng med oss.  www.bjornrudman.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
06/05/202230 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Sommarlovet - Ofta roligt för barnen - Inte alltid för föräldrarna

Sommarlovet - Ofta roligt för barnen - Inte alltid för föräldrarna. Många barn ser såklart fram emot sommarlovet. Det är ju skönt att få vara ledig efter en hel termin i skolan. Men för föräldrar innebär detta också en ganska stor förändring i vardagen. Många av våra patienter börjar oroa sig för den perioden nu. Helt plötsligt så skall man inte bara se till att det finns frukost och middag hemma utan nu skall ALLA mål ätas hemma. Dessutom skall barnen aktiveras inte bara någon stund på eftermiddag och helgen utan ALLA dagar. Den egna tiden blev reducerad till nära noll och belastningen sköt i höjden.Så hur hanterar man denna tuffa period för att man inte skall vara helt slut när semestern är slut och det är dags att börja arbeta? Helt utan energi för den har man behövt lägga hemma?  Hosted on Acast. See acast.c
29/04/202239 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Olika orsaker till trötthet - Vart kan det komma ifrån? Måste det vara utmattning? Hur ser man skillnad?

Olika orsaker till trötthet - Vart kan det komma ifrån? Måste det vara utmattning? Hur ser man skillnad? Veckans avsnitt handlar om ANDRA orsaker till trötthet än utmattning och stress. Vad är det MER som kan ge en trötthet som inte går att sova sig pigg ifrån? Hur ser man skillnad på trötthet och trötthet? Ett avsnitt om just den andra tröttheten än utmattningens och hur den skiljer.  www.bjornrudman.se för kontakt.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
22/04/202232 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Utmattningssyndrom - Att göra eller att inte göra - Det är frågan.

Hur mycket är lagom när man har utmattning? Hur mycket är för mycket? Hur mycket är för lite? När skall man pressa och när skall man backa hem? Hur skall man kunna känna att gränsen börjar närma sig? Hur skall man kunna göra det roliga utan att bli för trött? Hur mycket kan man träna? Hur skall det INTE kännas efter träning? www.bjornrudman.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
15/04/202241 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Personlig utveckling Vs. Terapi - Är det samma sak eller olika? Behöver den ena utesluta det andra?

Personlig utveckling Vs. Terapi - Är det samma sak eller olika? Behöver den ena utesluta det andra? I veckans avsnitt pratar vi mycket om behovet av utveckling efter att det dåliga eller jobbiga är omhändertaget. Som vi ser det skall man inte nöja sig med mista möjliga för sitt välbefinnande. Man förtjänar mer. Vi pratar också mycket om helgens event på Stenugnsbaden och deltagarnas personliga utveckling under helgen. Det var en fantastisk upplevelse.  www.bjornrudman.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
08/04/202227 minutes 54 seconds
Episode Artwork

En fundering mitt i veckan - Jobbiga känslor behöver inte vara fel

Ett kortare avsnitt där Björn Rudman klurar lite på ett enda ämne, en enda mening. En grej liksom. Och denna gången handlar det om att jobbiga känslor inte nödvändigtvis behöver vara "fel".  www.bjornrudman.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
06/04/20224 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Relationer - Du kanske inte bad om för mycket, du kanske bad fel person?

Vi får möjligheten att jobba med människor och deras förhållande väldigt ofta När man har det tufft i vardagen med stress och trötthet och kanske till och med utmattning så är det lätt att relationer och förhållanden också blir drabbade. Ibland börjar det jobbiga just där och ibland tar den skada av allt annat runtomkring. I veckans avsnitt försöker vi reda lite i vad som behövs för att förhållanden skall fungera bra och vad man kan göra för att dels bibehålla det fina och dels bygga upp det som saknats.  www.bjornrudman.se   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
01/04/202232 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Att börja jobba igen efter utmattning - Hur skall det gå till ens?

Att gå tillbaka till arbetet efter en sjukskrivning kan vara fruktansvärt svårt, på många olika plan. Vad kan man göra utan att bli trött? Vadå 25% arbetstid? Vad skall hända på dessa 10 timmar per vecka? Hur skall resan till jobbet gå till utan att ha huvudet fullt av potatismos när man kommer fram? Hur skall jag orka prata med folk? Kommer det gå att ta pauser? Vad gör jag om det inte fungerar? Vad har arbetsgivaren för ansvar? Vad är det chefen behöver ha koll på? När skall handbromsen dras? Frågorna är många under en sjukskrivning och återgång - svaren ofta inte. Det försöker Björn Rudman och Jonathan Mathiasson hjälpa till med i veckans avsnitt av Rudman Mathiasson.  www.bjornrudman.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
25/03/202232 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Viktiga verktyg för att minska oron när världen skakar.

Detta avsnittet handlar om hur man kan hjälpa ner känslorna kring t.ex. krisen i Ukraina som gör väldigt många människor oroliga. Ibland är oron överdriven och väldigt begränsande och det kan man göra mycket åt. Björn Rudman och Jonathan Mathiasson arbetar dagligen med detta och bidrar i detta avsnittet med sina erfarenheter kring problemet.  www.bjornrudman.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
18/03/202245 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Lyssnarfrågor och svar

Veckans avsnitt är ett avsnitt där Rudman Mathiasson svarar på lyssnarfrågor om utmattning, huvudvärk och relationer!   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/03/202226 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Ett avsnitt om hur man vilar när hjärnan inte vill, Björns ADHD och medicin och en hel del annat

Ett avsnitt om hur man vilar när hjärnan inte vill, Björns ADHD och medicin och en hel del annat. I veckans avsnitt pratar vi en hel del om hur man skall kunna koppla av huvudet när hjärnan inte vill, ADHD, medicin och Jonathans "måste bli klar"-nojja.    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
04/03/202233 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Hur gör man när det ”blir för mycket” med allt?

Hur gör man när det "blir för mycket" med allt? En klart intressant fråga som vi får hjälpa massor av människor med strategier för att hantera. Vad är för mycket? Hur känner man att gränsen börjar närma sig? Vad går att göra för att bromsa in den trenden? Hur länge orkar man? I veckans avsnitt försöker Björn Rudman och Jonathan Mathiasson att reda lite i det här tuffa när det faktiskt blir för mycket i livet. När "tetris-spelets" staplar börjar närma sig taket. www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
25/02/202233 minutes 35 seconds
Episode Artwork

När man skall tillbaka till jobbet efter Coronapandemin

Det är väl klart att det är fint och bra att samhället öppnat upp igen efter nedlåsning för Corona men det är inte säkert det känns så för alla. Nu kan man kanske inte lägga i en tvätt och köra en disk och förbereda maten mitt på dagen inför eftermiddagen längre utan måste lägga den tiden på transport till och från arbetet och att faktiskt sitta på kontoret. Det är inte alla som kommer tycka det är en bra grej. Det kan också bli jobbigt pga. ovanan att vistas i den intensiva jobbmiljön, det kan bli jobbigt av all press som dykt upp helt plötsligt igen över natten och återigen förväntas det att man presterar. UTÖVER allt som måste göras hemma som man tidigare hann med under dagen men som nu måste göras efter jobbet. Hur gör vi HÄR? Det svaret skall vi försöka få fram i veckans avsnitt av Rudman Mathiasson.  www.bjornrudman.se Hosted on Acast. See <a style='color:grey;' target='_blank' rel='noopener noreferrer
18/02/202227 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Utmattning, utbrändhet och trötthet - Det är inga lata människor som blir utbrända

Veckans avsnitt av Rudman Mathiasson handlar om den bedrägliga utmattningen som så många blir drabbade ut. Det är inga lata människor som blir utmattade. Det är lojala, högpresterande och självuppoffrande människor i regel som råkar ut för utmattningssyndrom. För att kunna stoppa detta från att hända och för att hitta en väg ut ur dimman så finns det en hel del kunskap att känna till och en hel del strategier att få koll på. DET har vi vikt veckans avsnitt åt.  www.bjornrudman.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/02/202234 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Cirkus”Oro”

Oroskänslor kan verkligen äta upp oss människor men i många fall så är den större än den behöver vara och det finns rätt så bra sätt att jobba ner den.  I veckans avsnitt av Rudman Mathiasson (Caladrius podcast byter namn idag!) bryter vi ner just oroskänslor ordentligt och kommer med flera olika viktiga infallsvinklar på tankarna som kan äta upp en hel vardag utan att vara funktionella! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
04/02/202237 minutes
Episode Artwork

Nyckeln till välmående? Är vi något på spåren?

I dagens avsnitt snackar Björn Rudman och Jonathan Mathiasson om just välmående. Vad är det för något? Går det att skapa eller är det något som bara finns där hos vissa? Hur jobbar de som terapeuter för att hjälpa människor till just välmående? Räcker det att bli av med det dåliga genom terapi eller finns det en fortsättning? Massor av reflektioner och tankar kring vad vi människor gör för vårt eget välmående.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
28/01/202241 minutes 37 seconds
Episode Artwork

ADHD, balans och utmattning

I veckans avsnitt berättar Björn om vad som gjort honom tröttare i huvudet än han någonsin varit och hur mycket misstänkt ADHD vi egentligen springer på i behandling av utmattningssyndrom. Hur går det till att vila ett huvud, som verkligen behöver vila, när tankarna aldrig slutar? Hur skall man hitta balans i den soppan? Björn Rudman och Jonathan Mathiassons stöter sig igenom ämnet ADHD, utmattning och balans.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
21/01/202245 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Ekonomisk stress. Gäst i podden denna veckan: ”Budgetmorsan”, Sanne Ek

Ekonomisk stress är något av det värsta som finns enligt oss. En typ av stress som liksom inte bara kan släppa och där medveten närvaro och olika färdigheter nästan inte spelar någon roll. Här gäller det att ta kontroll och få lite ordning på strategierna för att bemästra stressen. Sanne Ek driver instagramkontot "Budgetmorsan" och arbetar mycket med vardagsekonomi och rådgivning.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
07/01/202241 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Boosta din återhämtning - Björn Rudmans och Jonathan Mathiassons tre bästa sätt

Boosta din återhämtning - Björn Rudmans och Jonathan Mathiassons tre bästa sätt. Återhämtning är ständigt aktuellt och alltid lika svårt. I veckans avsnitt bryter de ner utmattningen i tre olika delar som finns väldigt starkt representerade i Caladrius utmattningsrehabilitering. www.instagram.com/bjornrudmanwww.instagram.com/jonathan.mathiasson  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
31/12/202133 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Stresshantering - Fina sätt att få ner stressen och effektivisera drivkraften

Stresshantering - Fina sätt att få ner stressen och effektivisera drivkraftenStress är något nödvändigt för oss människor men för mycket stress kan göra oss sjuka. I dagens avsnitt pratar Björn Rudman och Jonathan Mathiasson om just hanteringen av stressen. I avsnittet får ni ett par smarta tankar och strategier för hur man kan jobba med sin egen stress för att hålla ner den på bästa sätt. www.instagram.com/bjornrudmanwww.instagram.com/jonathan.mathiasson  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
23/12/202135 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Att få prestationen att räcka till utan att bränna ut lågan

Allt handlar inte om att sluta prestera. Naturligtvis skall du prestera när det behövs och det är helt ok att känns bra. Men hur gör man för att få prestationen att räcka till utan att bränna ut lågan? Den frågan försöker Björn Rudman och Jonathan Mathiasson svara på i veckans avsnitt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
17/12/202138 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Sjukskrivning - När, varför och hur skall det gå till egentligen?

Hur vet man när man måste vara sjukskriven? Hur vet man när det är dags att sluta att bita ihop och hålla käft?Hur vet man att vardagen är för tung för att jobba? Är det ok att vara sjukskriven för att det är så tungt hemma eller skall man gå till jobbet med en helt orimlig nivå av lojalitet oavsett? Bara för att arbetsgivaren betalar ut lön? Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Caladrius podcast.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/12/202146 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Veckans fråga - Utmattningssyndromets olika faser - Hur vet man vilken man är i och vad man skall göra?

Veckans fråga - Utmattningssyndromets olika faser - Hur vet man vilken man är i och vad man skall göra?  www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
08/12/20215 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Julstress eller julångest - Hur gör vi julhelgen så snäll och mjuk som möjligt?

Julstress eller julångest - Hur gör vi julhelgen så snäll och mjuk som möjligt? Ett avsnitt med tips och trix och kunskap! Julen är i antågande och det är en helg med mycket känslor för många människor. Vissa älskar julen men bär på en väldig stress runt alla saker som "måste och borde" göras. Andra vill lägga under ett täcke och komma fram igen när helgerna är över. Så hur gör vi helgerna, som kommer varesig vi vill eller inte, så mjuka som möjligt? Hur skapar vi julfrid? Hur förhåller vi oss till julen om den är full med gamla tråkiga minnen? I veckans avsnitt pratat Björn Rudman och Jonathan Mathiasson om just julen och stressen och ångesten. Varmt välkomna.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
03/12/202138 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Veckans fråga - Måste du verkligen göra allt innan du får vila? Vem är det som säger att du borde?

Veckans fråga - Måste du verkligen göra allt innan du får vila? Vem är det som säger att du borde? Orden "borde" och "måste" pekar på att det är skuldkänslor du känner och då är frågan "vem är du skyldig? Vem är det som säger det?" Det är viktiga frågor att ställa sig själv för ofta är svaret något helt annat än vad tror, på ett bra sätt.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
02/12/20216 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Föräldraskap eller ”har jag förstört barnen nu?”

Veckans avsnitt handlar om föräldraskap. Vi pratar mycket om uppväxten både i podden och terapin men inte så ofta om hur man behöver vara som förälder för att inte skapa dåliga mönster hos de egna barnen.Hur mycket uppmärksamhet behövs egentligen? Måste man vara lek-tant dygnets alla vakna timmar och super-bull-morsan för att barnen skall bli ”normala”? Nej så är det absolut inte. Detta reder vi i lite i veckans avsnitt av Caladrius podcast.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
26/11/202131 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Veckans fråga - När söker man hjälp för utmattning och när är det dags att byta jobb?

Veckans fråga med Björn Rudman kommer ifrån hans medlemssida på www.boon.tv/bjornrumdan och handlar om när det är dags att söka hjälp för sin misstänkta utmattning och även om när det kan vara dags att leta efter annat jobb i relation till dålig arbetsmiljö och utmattning.  Väl mött!   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
24/11/20217 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Ångest - Prestationsångest, hälsoångest, ångest över livet och mer med gästen Henrik Wiman, psykolog

Ångest - Prestationsångest, hälsoångest, ångest över livet och mer med gästen Henrik Wiman, psykolog . Ångest drabbar alla människor till och från - några mer andra mindre och dagens avsnitt handlar om ångest generellt och om prestationsångest, hälsoångest och kroppsliga symptom.(Edit: Ni som lyssnade mellan kl 7 och 8.30 den 19/11 fick höra fel avsnitt men nu är det rätt)www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
19/11/202153 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Veckans fråga - Om trötthet, överkänslighet mot sinnesintryck, dåligt minne och andra symptom på utmattning/utbrändhet

Veckans fråga kommer idag ifrån Björn Rudmans instagramkonto @bjornrudman och handlar mycket om symptom på utmattning. Hur länge finns det kvar? Vad kan man göra åt det? Vad har tröttheten att göra med hur ljud känns? Detta och mycket mer i veckans fråga på Caladrius podcast! www.caladrius.sewww.instagram.com/bjornrudmanwww.boon.tv/bjornrudman  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
17/11/20217 minutes 1 second
Episode Artwork

Utmattning - Utmattningssyndrom - Utbrändhet - Hur, var, varför och lösningar

Utmattningssyndromets Hur, var, varför och hur Björn Rudman och Jonathan Mathiasson arbetar med rehabilitering av detta knepiga och tuffa tillstånd - Det är veckans avsnitt av Caladrius podcast. I avsnittet finns massor av kunskap och förslag på strategier och reflektioner att göra för att komma vidare mot ett liv utan utmattning. www.caladrius.se www.boon.tv/bjornrudman www.instagram.com/bjornrudman  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/11/202150 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Veckans lyssnarfråga - ”Hur skall jag återhämta mig när vardagen inte tillåter?”

Veckans lyssnarfråga kommer denna veckan ifrån Björns medlemssida på www.boon.tv/bjornrudman - "Hur skall jag återhämta mig när vardagen inte tillåter?" www.caladrius.se www.instagram.com/bjornrudman Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/11/20216 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Allt i allo i ”Hemmet och Familjen AB” - Projektledare, ekonomichef, mattant och kurator på samma gång?

"Allt i allo" i Hemmet och Familjen AB - Projektledare, ekonomichef, mat-tant och kurator på samma gång? Hur hanterar man en sådan situation? Vart finns återhämtningen? Vart är dina behov uppfyllda? Vad gör man när hela vardagen verkligen KRÄVER prestation på alla nivåer och man känner att det inte håller? Detta och mycket mer pratar vi om i veckans avsnitt av Caladrius podcast. www.caladrius.se www.boon.tv/bjornrudmanwww.instagram.com/bjornrudman  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
05/11/202151 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Relationer - Kan ge massor av energi men också ta mer än de ger.

Relationer - Förhållanden, relationer med sina vänner, med sina barn och om farliga relationer som måste lämnas Relationer är något av det knepigaste vi människor har i våra liv. Det kan ge massor av energi men också ta mer än det ger. I veckans avsnitt handlar det om just relationer till andra människor, om kommunikation, om att välja sina fighter, om tonårsbarn och om farliga relationer man behöver ta sig ur och ifrån.  Som tillägg till ämnet om farliga relationer finns det en film för fördjupning här: https://boon.tv/bjornrudman/45a6b16a-0ae5-49c0-86c1-124eebf1b786  (Filmen är gratis men kräver registrering på plattformen) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
29/10/202143 minutes 41 seconds
Episode Artwork

High performer, ”duktig flicka”, högpresterande, dåligt samvete, alla andras behov är viktigare än mina egna, prestation är viktigare än hälsan

High performer, "duktig flicka", högpresterande, dåligt samvete, alla andras behov är viktigare än mina egna, prestation är viktigare än hälsan. Detta avnitt ett väldigt relaterbart för många som lyssnar och som följer Björn Rudman på Instagram. I veckans avsnitt pratar vi om vart mönstret att offra sig själv och underkasta sig alla andras behov kommer ifrån. Vi pratar mycket om hur uppväxt kan forma dessa livsmönster och hur det kommer sig att prestation bli mer värt än allt det vackra och meningsfulla, viktigare än alla mjuka värden. Här får du mer kunskap om dina egna reflexer och om hur man kan jobba för att lära hjärnan göra på det snälla sättet istället.  www.caladrius.se   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
22/10/202144 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Konflikter - Jobbigt och nödvändigt på samma gång!

Konflikter kan vara hemska och kännas väldigt jobbiga på insidan. Ändå är det viktigt att vågar stå för dina egna behov, även om det innebär att du blir indragen i en konflikt. Och det var ingen fråga. Det är tyvärr inget alternativ att avstå sina egna behov eller gå ifrån sina rättigheter eller värderingar för att någon annan tycker det eller pressar dig till att göra det. Det händer mer dåligt på insidan med känslor, självkänsla, ledsenhet och beteenden än det gör att må dåligt just där och då i konflikten. I veckans avsnitt av Caladrius podcast reder vi runt detta. Hur gör man? Hur står man för sina behov? Varför är det så lätt att trycka undan sina egna behov? Hur kan vi använda strategier för att få fram det vi behöver i konflikten? Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Caladrius podcast.www.caladrius.sewww.instagram.com/bjornrudman <p style='co
15/10/202136 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Förändringar - Kan vara både det jobbigaste som finns och helt nödvändigt.

Veckans avsnitt handlar om den både hatade och efterlängtade förändringen. När en förändring sker i livet, både planerad och oplanerad kan det bli obehagligt på insidan. Vi tappar greppet om den kända och säkra miljön och kastas in i något obehagligt och okänt. Men det kan ibland vara precis det som behövs för att förändra en jobbig eller dålig situation. Veckans avsnitt av Caladrius podcast handlar om just förändringar. Men också om te istället för kaffe, om förändringar Björn Rudman gjort med stora konsekvenser och om hur förändring är något de flesta som söker Caladrius hjälp är ute efter. Varmt välkomna! www.caladrius.se www.instagram.com/bjornrudman Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
08/10/202146 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Caladrius podcast är tillbaka! Denna veckan om känslor, NPF, trötthet och mycket mer!

Caladrius podcast är tillbaka! Denna veckan om känslor, NPF, trötthet och mycket mer!  www.caladrius.se www.instagram.se/bjornrudman  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
01/10/202133 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Energi efter jobbet och tillbaka till jobbet efter pandemin.

Ett avsnitt mitt i sommaren som handlar om hur du skall kunna ha kvar energin efter jobbet och särskilt nu i tider då många kommer gå tillbaka till sina ordinarie arbetsplatser efter pandemin. Hur blir det nu när man inte kan sätta på en tvätt mitt på dagen eller se till att maten är klar när barnen kommer hem från skola osv? Hur blir det nu när man får 1-2 timmars restid fram och tillbaka till jobbet igen och inte är hemma så fort man stänger ner datorn eller går av sitt pass? Detta och mycket mer pratar Björn Rudman och Jonathan Mathiasson om i veckans avsnitt av Caladrius podcast.  www.caladrius.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
08/08/202139 minutes 9 seconds
Episode Artwork

33. Smärtlindring med Björn Rudman och Caladrius

Efter gårdagens sändning av Nyhetsmorgon på TV4 där Björn Rudman var med som expertgäst och pratade om smärta och smärtlindring passar vi på att släppa ett nytt avsnitt om just smärtlindring här på Caladrius podcast. Fler punkter som är viktiga, fler vinklar, fler resonemang om hur man kan minska smärta i de allra flesta fall.  Med Björn Rudman och Jonathan Mathiasson från Caladrius.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
05/07/202148 minutes 31 seconds
Episode Artwork

32. Balansera ditt vardagspussel så att du mår bra

Vi har pratat om balans i vardagen tidigare men inte på detta sättet. Såbarhet, att våga ställa de tuffa frågorna, svårigheten med avvägning prestation kontra återhämtning och mycket mycket mer.  Caladrius podcast Björn Rudman - Jonathan Mathiasson  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
29/06/202140 minutes 32 seconds
Episode Artwork

31. När det är jobbet som inte fungerar och får dig att må dåligt - Såhär gör du.

När det är jobbet som inte fungerar och får dig att må dåligt - Såhär gör du. Ibland är helheten som gör att du som människa inte mår bra och hade kunnat må bättre. Men ibland är det nästan bara arbetet som är problemet. Det är veckans tema på Caldrius podcast. Här pratar vi bland annat om problemet när man "är sitt jobb" och har svårt med ett dåligt samvete, skuldkänslor och stress på samma gång som livet utanför arbetet skall fungera. Med Björn Rudman och Jonathan Mathiasson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
21/06/202141 minutes 47 seconds
Episode Artwork

30. Tre viktiga punkter att hålla koll på vid utmattningssyndrom

I veckans avsnitt får lyssnarna tre väldigt viktiga punkter att förhålla sig till vid utmattningssyndrom. Dessa tre punkter har vi på Caladrius alltid fokus på i någon utsträckning och mycket av behandlingen styrs till och från dessa punkter.  Med Björn Rudman och Jonathan Mathiasson från Caladrius Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
15/06/202140 minutes 49 seconds
Episode Artwork

29. Självhjälp på internet och självhjälpsböcker

Självhjälp för hälsobesvär på internet och självhjälpsböcker kan vara superbra men det kräver också ett stort mått av försiktighet och förmågan att vara källkritisk och faktagranska. Vad fungerar? Vad fungerar inte? Med Björn Rudman och Jonathan Mathiasson.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
07/06/202140 minutes 1 second
Episode Artwork

Näst veckas avsnitt: Om självhjälp på internet och böcker

Nästa veckas avsnitt av Caladrius podcast handlar om "självhjälp" på nätet. Hur effektivt är det? Fungerar det? Vad är det man skall vara skeptisk till? Hur får man det man läser eller hör att passa in på det egna livet? Häng med oss på måndag! www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
04/06/20212 minutes 30 seconds
Episode Artwork

28. Vänd din sviktande motivation

I veckans avsnitt hjälper Björn Rudman och Jonathan Mathiasson lyssnarna att vända sin sviktande motivation till förändring. Motivation är ett inte ett konstant tillstånd utan ändras med vardagen, orken och en mängd yttre faktorer. Är det då något att hänga upp en hel förändringsprocess på?  www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
31/05/202127 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt - Vänd den sviktande motivationen

Att vara motiverad till förändring är härligt men så kanske det inte alltid är. Hur gör man för att vända en sviktande motivation? Måste man alltid vara toppmotiverad eller går det att göra förändringar ändå? Med Björn Rudman och Jonathan Mathiassonwww.caladrius.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
28/05/20211 minute 35 seconds
Episode Artwork

27. Energi kvar EFTER jobbet

I veckans avsnitt ger Björn Rudman och Jonathan Mathiasson sin syn på hur det skall gå till att ha kvar energi EFTER sin så det räcker till det som är viktigt på riktig - dig, din vardag och det du tycker är meningsfullt i livet.  www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
24/05/202126 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt - Hur man har energi kvar EFTER jobbet

Att ha kvar energi efter jobbet är väldigt viktigt för dig som människa. Det gör att du kan leva din fritid som du vill vill och det kommer göra dig gladare, friskare och starkare. En situation som du sedan tar med dig tillbaks till jobbet och alla vinner, även arbetsgivarna. Nästa veckas avsnitt handlar om just hur man har kvar energi efter jobbet. Detta ämnet har Björn Rudman föreläst om i flera år och tillsammans med Jonathan Mathiasson har han mycket att bidra med till diskussionen runt bordet. www.caladrius.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
21/05/20211 minute 22 seconds
Episode Artwork

26.Tre sätt att få med anhöriga "i båten" vid förändring och rehab.

Att göra förändrar i sitt liv, varesig det är i ett rehabiliterande syfte eller bara utveckling är svårt och komplicerat. Att få med sin partner och anhörig i processen så att hen förstår och är följsam, är ännu svårare. Denna problematik möter Caladrius flera gånger i veckan och har arbetat länge med. I veckans avsnitt delar Björn Rudman och Jonathan Mathiasson med sig av sina erfarenheter och kunskaper kring just anhöriga och utmaningarna kring situationen där en skall skapa förändring och den andra skall det inte. https://caladrius.se/bokacaladrius Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
17/05/202129 minutes 18 seconds
Episode Artwork

25. Bygg upp din mentala styrka

I veckans avsnitt ger Björn Rudman och Jonathan Mathiasson sin take på mental styrka och vad man kan göra för att bygga upp den. Styrketräna din hjärna, lär dig nya strategier och följ med i programledarnas erfarenheter om just mental styrka.  Caladrius podcast - Björn Rudman - Jonathan Mathiasson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/05/202141 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt: Bygg din mentala styrka!

Vad är ens mental styrka som alla pratar om? Hur bygger man upp den? Går det för alla eller är någon "immun" mot den typen av träning? Vad är terapi och vad är mental träning? Skiljer det sig åt? Eller förutsätter den ena den andra? Ett avsnitt fullt med tips och trix och handfasta och begripliga verktyg. Caladrius podcast - Med Björn Rudman och Jonathan Mathiasson. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
07/05/20212 minutes
Episode Artwork

24. Duktig-flicka-syndromet. Om högprestation och att alla andras behov är viktigare än dina

Ett aktuellt och viktigt avsnitt. Om högpresterande och i synnerhet om när ens egna behov får stå vid sidan av till förmån för alla andras. Varför blir det så viktigt att vara duktig i omgivningens ögon? Vem är det du visar upp "duktigheten" inför? Och hur skall du göra för att börja minska dessa reflexmässiga beteenden som gör dig så trött och nedstämd? Caladrius podcast har tidigare publicerat ett avsnitt om "duktig-flicka-syndromet" men pga tekniska problem fick vi spela in det på nytt. Och nu fungerar det.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
03/05/202138 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt - Duktig-flicka-syndromet

Ett aktuellt och viktigt avsnitt nästa vecka.  Om högpresterande och i synnerhet om när ens egna behov får stå vid sidan av till förmån för alla andras. Varför blir det så viktigt att vara duktig i omgivningens ögon? Vem är det du visar upp "duktigheten" inför? Och hur skall du göra för att börja minska dessa reflexmässiga beteenden som gör dig så trött och nedstämd? Caladrius podcast har tidigare publicerat ett avsnitt om "duktig-flicka-syndromet" men pga tekniska problem fick vi spela in det på nytt. Och nu fungerar det.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
30/04/20212 minutes 22 seconds
Episode Artwork

23. Effektiva återhämtningstekniker

Veckans avsnitt handlar om återhämtning. Mental återhämtning och fysisk återhämtning. Om strategier och förklaringar. Om verktyg och tips och trix runt just ämnet "återhämtning". Med Björn Rudman och Jonathan Mathiasson! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
26/04/202151 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt: Effektiv återhämtning

Vad är återhämtning för något? Vad är mental återhämtning och vad är fysisk? Hur mycket behövs och varför känns det ibland som att den inte fungerar, som att batterierna inte laddar ordentligt?  Detta och mycket mer reder Björn Rudman och Jonathan Mathiasson ut i nästa veckas avsnitt av Caladrius podcast.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
23/04/20211 minute 39 seconds
Episode Artwork

22. När det blir för mycket.

Veckans avsnitt handlar om vardagen och när det blir för mycket. När det varit för mycket för länge. När bägaren är full. När "tetris-staplarna" börjar när närma sig taket. Björn delar med sig av när det blev för mycket för honom nyligen.  Förklaringar, strategier, verktyg och tipstrix! Med Björn Rudman och Jonathan Mathiasson! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
19/04/202151 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt - När det blir för mycket

Nästa veckas avsnitt av Caladrius podcast handlar om vardagen när det blir för mycket. När det varit för mycket för länge. När bägaren är full. När "tetris-staplarna" börjar när närma sig taket.  Förklaringar, strategier, verktyg och tipstrix! Med Björn Rudman och Jonathan Mathiasson! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
16/04/20212 minutes 26 seconds
Episode Artwork

21. Träning som medicin

Varför tjatar alla om att du måste röra på dig? Varför pratar alla som är utbildade inom hälsa och medicin om vikten av fysisk aktivitet? Om du hade kunnat ett litet piller där du fick alla de fördelar som träning ger så hade du ätit det både en och fyra gånger om dagen. 100%. Så bra är alltså träning och fysisk aktivitet. I veckans avsnitt pratar Björn Rudman och Jonathan Mathiasson om hur dem ser på träning som effektiv medicin mot psykisk och fysisk ohälsa som drabbar oss alla i perioder. www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/04/202146 minutes 41 seconds
Episode Artwork

20. Konsten att säga nej

Veckans avsnitt handlar om den svåra konsten att säga nej utan dåligt samvete. Att dra gränser och stå för sina behov inte inte konsekvent säga "ja" fastän man egentligen vill säga "nej" är väldigt viktigt för att du som människa skall kunna må bra. Ändå är det så svårt. För många handlar om just det dåliga samvetet och känslan av att man borde, man måste eller att man är otillräcklig och därför "borde" säga nej. I avsnittet får du djupare kunskap och massor av verktyg med tips och trix. Med Björn Rudman och Jonathan Mathiasson. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
29/03/202147 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt: Konsten att säga nej

Nästa veckas avsnitt är helt vikt till den svåra konsten att säga nej. Varför är det så svårt? Varför säger vi ja fastän hela kroppen skriker nej? Vad är det för mekanismer i bakgrunden? Hur kan vi öva oss på att faktiskt säga nej och vara bekväma med det? Med Björn Rudman och Jonathan Mathiasson.www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
26/03/20212 minutes 47 seconds
Episode Artwork

19. Relationer och förhållande

Stora delar i många människors vardag och väldigt stor del av Caladrius vardag. Att två människor skall matcha så pass bra att det aldrig uppstår konflikter, att det aldrig kan kännas taggigt och att bägges behov är uppfyllda är sällsynt. Nästa veckas avsnitt handlar om hur relationer fungerar psykologiskt och hur man kan göra för att prioritera och hantera relationer på ett harmoniskt och glädjefyllt sätt. Med Björn Rudman och Jonathan Mathiasson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
22/03/202142 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt: Relationer och förhållanden

Nästa veckas avsnitt av Caladrius podcast handlar om relationer och förhållanden. Stora delar i många människors vardag och väldigt stor del av Caladrius vardag. Att två människor skall matcha så pass bra att det aldrig uppstår konflikter, att det aldrig kan kännas taggigt och att bägges behov är uppfyllda är sällsynt. Nästa veckas avsnitt handlar om hur relationer fungerar psykologiskt och hur man kan göra för att prioritera och hantera relationer på ett harmoniskt och glädjefyllt sätt. Med Björn Rudman och Jonathan Mathiasson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
20/03/20212 minutes 46 seconds
Episode Artwork

18. Förbättra ditt utmattningssyndrom

Caladrius podcast handlar denna veckan om utmattning och utmattningssyndrom. Här pratar vi om vad utmattning och utmattningssyndrom är och hur vi på Caladrius jobbar med detta. Hur börjar man rehabiliteringen? Vad är viktigast? I vilken ordning behöver man prioritera? Vad är Caladrius viktigaste erfarenheter? Tips, trix och kunskaper!Med programledare Björn Rudman, Jonathan Mathiasson och Sofia Örnefors.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
15/03/20211 hour 3 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt: Utmattning

Nästa veckas avsnitt av Caladrius podcast handlar om utmattning och utmattningssyndrom. Här pratar vi om vad utmattning och utmattningssyndrom är och hur vi på Caladrius jobbar med detta. Kunskap är väldigt viktigt när det gäller tillfrisknandet ifrån ett utmattningssyndrom men också en förändring av de reflexmässiga beteenden och reaktioner som en gång satt individen i utmattningssituationen. Med programledare Björn Rudman, Jonathan Mathiasson och Sofia Örnefors.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/03/20212 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Att kunna njuta av livet även när det är tufft.

Att kunna njuta av livet även när det är tufft. För oss människor är det väldigt viktigt att ha meningsfullhet och glädje i livet. Men hur gör man när livet och vardagen inte verkar tillåta det? Hur gör man när livet pressar på med massa negativt och du ändå behöver hitta meningsfullhet och glädje? Det handlar veckans avsnitt av Caladrius podcast om! Med Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
08/03/20211 hour 7 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt: Att kunna njuta av livet även när det är tufft

Nästa veckas avsnitt: Att kunna njuta av livet även när det är tufft. För oss människor är det väldigt viktigt att ha meningsfullhet och glädje i livet. Men hur gör man när livet och vardagen inte verkar tillåta det? Hur gör man när livet pressar på med massa negativt och du ändå behöver hitta meningsfullhet och glädje? Det handlar nästa veckas avsnitt av Caladrius podcast om!  Med Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson. www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
05/03/20212 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Högpresterande, high performers, perfektionister

Veckans avsnitt är vikt för alla dem som är högpresterande, high performers och perfektionister. Att ha inbyggda drifter som gör det viktigare att prestera och leverera än att ta vara på vårt behov av meningsfullhet i livet gör att människan ofta inte mår bra. Energin och glädjen finns inte i att göra saker - det finns i allt det vackra i livet. Ändå är det väldigt svårt att hitta balansen i vardagen. I veckans avsnitt pratar vi om högprestation och om hur vi på Caladrius hjälper människor att hitta en balans mellan krav och glädje men också riktiga verktyg och startplatser för att börja ta hand om problemet. Med Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
01/03/20211 hour 5 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt: Högpresterande, High performers, Perfektionister

Nästa veckas avsnitt handlar om hur vi på Caladrius arbetar med människor vars höga krav på sig själva blivit en del av ohälsan. Hur högt ställda mål dem än ställt så är det inte tillräckligt när målen är nådda. Det känns ingenting på insidan när man kommit fram. Det gör att människan försöker hårdare och hårdare, snabbare och snabbare, mer och mer. I en karriär har detta kanske varit effektivt under en period men när livet och vardagen kommer i kapp samtidigt som "batterierna slutar ladda" pga all stress kan det bli problem. I avsnittet får du kunskap, tips, råd och verktyg för att träna på att sänka kraven och bli helt bekväm med det.  Med Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson från Caladrius rehab.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
26/02/20212 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Smärtlindring för alla

Smärta och smärtlindring är något avancerat och det vi på Caladrius jobbat längst med. Det är väldigt sällan skadan eller grundorsaken som är problemet till det stora lidandet i situationen utan helheten, vardagen, ledsenheten, relationer och liknande. Besvären kan absolut ha börjat med värk men ju längre tid smärtan funnits desto mer har den ätit sig in i livet. Därför är helthetsperspektivet så oerhört viktigt vid smärtlindring. Det handlar veckans avsnitt om.  Med Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson från Caladrius Rehab.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
22/02/202145 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt - Smärtlindring för alla

Nästa veckas avsnitt av Caladrius podcast handlar om smärtlindring för alla. Det är ifrån den delen inom hälsoarbetet som Caladrius härstammar och där vi också har en helt fantastiskt stor erfarenhet. I avsnittet får lyssnarna massor av kunskap och verktyg för att hantera smärta på vetenskapliga, effektiva och hållbara sätt som inte bara tar hand om själva värken utan även om själen och vardagen. Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson är som vanligt med som programledare.  www.caladrius.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
19/02/20212 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Avsnitt 14 - Sömn och sömnbesvär med gästen och sömnforskare Frida Rångtell

Veckans avsnitt: Sömn! Med gäst sömnforskare Frida RångtellMåndagens avsnitt handlar om något så intressant som sömn. Med oss är våran kompis Frida Rångtell ifrån www.slumra.nu. Vi pratar om massor av intressanta saker kring sömnen och såklart också om strategier och verktyg för att hantera olika typer av sömnstörningar. Vi pratar om drömmar, sömnfaser, utmattnings påverkan på sömnen och mycket mer! Med programledare Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson från Caladrius rehab.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
15/02/202154 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt: Sömn! Med gäst sömnforskare Frida Rångtell

Nästa veckas avsnitt: Sömn! Med gäst sömnforskare Frida RångtellMåndagens avsnitt handlar om något så intressant som sömn. Med oss är våran kompis Frida Rångtell ifrån www.slumra.nu. Vi pratar om massor av intressanta saker kring sömnen och såklart också om strategier och verktyg för att hantera olika typer av sömnstörningar. Vi pratar om drömmar, sömnfaser, utmattnings påverkan på sömnen och mycket mer! Med programledare Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson från Caladrius rehab.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/02/20213 minutes 58 seconds
Episode Artwork

13. Att vara förälder till barn med ADHD

Att vara förälder kan vara tufft. Att vara förälder till ett barn med särskilda behov, som t.ex. när barnet har en NPF-diagnos (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som t.ex. ADHD) kan vara ännu svårare. Psykolog Martin Syk (med stor erfarenhet av diagnoser och BUP) är med oss även i detta avsnitt och delar med sig av råd och tips för att göra vardagen lättare. Programledare Björn Rudman är själv förälder till barn med ADHD och har levt länge med egna besvär.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
08/02/20211 hour 18 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt: Att vara förälder till barn med ADHD

Att vara förälder kan vara tufft. Att vara förälder till ett barn med särskilda behov, som t.ex. när barnet har en NPF-diagnos (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som t.ex. ADHD) kan vara ännu svårare. Psykolog Martin Syk (med stor erfarenhet av diagnoser och BUP) är med oss även i detta avsnitt och delar med sig av råd och tips för att göra vardagen lättare. Programledare Björn Rudman är själv förälder till barn med ADHD och har levt länge med egna besvär. Avsnittet kommer måndag 2021-02-08. Följ med oss då.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
05/02/20214 minutes 20 seconds
Episode Artwork

12. Trötta föräldrar - pigga barn. Gäst idag: Martin Syk, leg. psykolog

Dagens avsnitt är för trötta föräldrar till barn som "inte är trötta". Varför brister tålamodet så snabbt? Vad är bästa lösningarna för att få lugn och ro när vi behöver vila? Varför slutar barn inte tjata? Vanliga brottningsmatcher för alla föräldrar men extra tufft för den som är trött och utmattad eller lever i en tuff situation. Leg. psykolog Martin Syk från KBT-Struktur är med som gäst och berättar om sina erfarenheter ifrån BUP (barn och ungdomspsykiatrin) och om hur barn fungerar på insidan och hur föräldrars vardag kan bli enklare. Ett mycket intressant och viktigt avsnitt för oss föräldrar som dagen till ära dessutom är något längre än vanligt eftersom vi inte kunde sluta prata.  www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
01/02/20211 hour 17 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Nästa veckas avsnitt: Trötta föräldrar men inte så trötta barn - Gäst: Leg. Psykolog Martin Syk

Björn Rudman och Sofia Örnefors berättar om nästa veckas avsnitt och om vad de själva lärde sig under inspelningen av programmet. Om trött föräldrar och inte så trötta barn. Hur gör man när man verkligen behöver vila men barnen vill verkligen verkligen inte att du gör det? Detta och många mer frågor pratar Björn, Sofia och deras gäst psykologen Martin Syk om.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
29/01/20214 minutes 24 seconds
Episode Artwork

11. Att stå ut när det är svårt och fastän det inte verkar gå.

Dagens avsnitt handlar om svåra situationer i livet och hur man skall kunna stå ut fastän det är så svårt och inte verkar gå. Vad har årstider att göra med förmågan att stå ut och varför är det så viktigt att vi hittar en väg fram i livet fastän det är tuffa perioder? Ett avsnitt med mycket tips och verktyg men också livsåskådning.  Följ med Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson på en kaffe runt köksbordet på Caladrius.  www.caladrius.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
25/01/202144 minutes 7 seconds
Episode Artwork

10. - Starka kvinnor från insidan och ut. Gäst: Madeleine Rybeck

Dagens avsnitt handlar om kvinnor. Varför måste en kvinna alltid vara starkare en man? Samhällsproblemet med utsatta kvinnor, psykisk ohälsa och en jämställdhet som har långt kvar att gå. Med dagens gäst Madeleine Rybeck (PT, kostrådigvare och starkt engagerad i kvinnors rättigheter) är med och pratar om hennes erfarenheter runt att bygga upp starka kvinnor med träning och Caladrius berättar om sina erfarenheter runt mental styrka och utsatthet. Ett viktigt och mycket intressant avsnitt med Björn Rudman, Sofia Örnefors, Jonathan Mathiasson och Madeleine Rybeck.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
18/01/202152 minutes 54 seconds
Episode Artwork

9. - Låt ingen annan styra över ditt liv!

Att bestämma över sitt eget liv är väldigt viktigt av flera olika orsaker. Bestämmer inte du själv finns det risk att andra försöker göra det istället och så skall du inte ha det. Men det kan vara svårt, särskilt om du är trött på insidan och har mycket runtomkring dig. Men Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson har tankar om hur man kan göra för att komma vidare.  www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/01/202148 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Starka kvinnor - Från sårbar och utsatt till stark och oövervinnerlig.

Från sårbar och utsatt till stark och oövervinnerlig - Om Björn Rudmans dolda arbete med utsatta kvinnor.Redan 2011 tränade jag min första klient som öppet berättade att hon behövde bli starkare och lära sig slåss. Jag frågade varför och hon låste sin mörka blick på mig och sa ”för att ta mig ut”.Det var början på en resa jag inte berättat för särskilt många. Jag har under åren valt att avstå att prata om det för kvinnornas skull, av etiska skäl. Under detta år har jag kommit till en större och djupare insikt. Jag måste prata om det. Jag måste prata om det ännu mer.Jag tittar ödmjukt tillbaka på de kvinnor jag träffat under åren som varit drabbade av olika typer av våld eller kontroll i nära relationer. De är fler än jag vill tänka på. Vissa har precis tagit sig ur den farliga relationen och andra har precis påbörjat processen och någon kommer till insikt under timmar och åter timmar av samtal. Jag vet inte hur många skilsmässor och separationer jag har coachat kvinnor
07/01/20214 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Avsnitt 8 -Träning och livet och döden.

Vad har träning och döden att göra med varandra? Varför är rörelse så viktigt för oss människor? Varför är det viktigt att tänka på jobbiga grejer ibland? Hur fungerar träningen för programledarna? Följ med på en kaffe runt köksbordet med Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson när dom pratar om hur dom tänker runt att styra själva och hur Caladrius jobbar för att snabbt och effektivt hjälpa människor tillbaka till "förarsätet".  www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
04/01/202146 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Står för dina gränser!

Stå för dina gränser och må bättre!Att någon trampar över dina gränser kommer kännas dåligt. Att dina gränsdragningar inte respekteras kommer kännas jobbigt så fort du tänker på det. Ändå kan det vara väldigt svårt att stå för sina gränser. Hur kommer det sig?Jo ibland kan det vara så att gränsdragning sammanfaller med att man verkligen inte vill vara till besvär. Att säga nej, sätta stopp eller dra en gräns i sitt liv kommer göra att motparten som vill utnyttja detta kommer få en negativ reaktion och för vissa människor är det ett jobbigare problem än att någon kliver över gränsen.När det gäller att visa upp sina gränser för någon som inte sett dem eller brytt sig om dem tidigare så kommer det kännas jobbigt för personen som drar gränsen. Det kommer bli någon form av friktion i situationen eller relationen. Det kan till och med bli en konflikt av det. Du kan inte välja mellan bra och dåligt där. Du måste välja ”vilket gift ni dricker” så att säga. Det är en lån
01/01/20212 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Avsnitt 7 - Att skapa goda vanor och sedan behålla dom

Vi människor vet vad som är bra för oss, ändå är det så fruktansvärt svårt att göra det. Hur skapar vi goda vanor? Och hur håller man fast vid dem?  Följ med på en kaffe runt köksbordet med Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson när de tre grottar ner sig i hur deras vanor ser ut, vilka utmaningar som finns och hur Caladrius arbetar med att snabbt skapa goda vanor hos klienterna.  www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
28/12/202042 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Krönika - Lugnt på insidan.

”Som jag ser harmoni inuti så handlar det inte om att alla dåliga känslor skall försvinna” - Björn Rudman Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
25/12/20205 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Avsnitt 6. Huvudvärk - En smärta som inte går att rymma ifrån

Huvudvärk drabbar oss alla till och från. Men vad gör man när det är mer till än från? Hur jobbar Caladrius med huvudvärk som varit där för länge? Vad är vad? Vad är migrän och vad är spänningshuvudvärk? Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson reder ut lite kring begreppen och berättar om hur dom jobbar med huvudvärk och svåra livspussel.  www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
21/12/202052 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Avsnitt 5 - Motivation - att bli motiverad och att fortsätta vara det

Motivation är fantastiskt när den finns men kan vara oerhört svår att hitta när den inte finns. Ibland kommer den när man väl börjat och ibland behöver man verkligen jobba fram den. I dagens avsnitt av Caladrius podcast berättar Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson om hur deras motivation fungerar och hur Caladrius jobbar med klienter som har svårt att motivera sig trots att det verkligen behövs.  www.caladrius.se  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
14/12/202052 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Avsnitt 4 - Vart skall jag börja? Caladrius podcast

I vilken ända börjar man lösa hälsoproblem? Hur prioriterar man när det är svårt att överblicka? Caladrius podcast programledare Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson berättar om deras vardag på Caladrius rehab och hur de hjälper klienter med smärta, trötthet och svåra familjesituationer att se på saker och ting ur nya perspektiv. https://caladrius.se/caladrius-halsoinventering Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
07/12/202039 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Ont i ländryggen - Såhär gör du - Ljudbokskrönika med Björn Rudman

Att ha ont i ländryggen kan vara väldigt besvärligt men det behöver inte betyda att något är skadat eller trasigt i ryggen. I många fall är det inte ens ryggen som är orsaken utan spända muskler runt omkring som skapar ett sämre rörelsemönster. Det kan göra väldigt ont trots att diskarna i ländryggen inte är orsaken. För att utesluta att det är ett diskproblem som kan utvecklas till diskbråck och vara allvarligt finns ett antal saker du själv checka av först. 1. Har du kraftnedsättningar i ett eller två ben?2. Har du känselbortfall någonstans i underkroppen? 3. Har du ilande smärta ner i ett eller bägge benen?4. Får du huggsmärtor om du hostar eller nyser?5. Har du ett känt debuttillfälle (vet du när smärtan startade och vad du gjorde?)Dessa punkter är helt klart orsaker att träffa en fysioterapeut för en bedömning.MEN. För dig som inte känner igen dig alls i dessa fem punkter kommer nu en smart lösning som kan vara en början på att reda ut besväre
04/12/20202 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Avsnitt 3 - Mitt barn har ADHD och jag håller på att bli galen! Lyssnarfråga - Caladrius podcast

Lyssnarfrågan i dagens avsnitt lyder såhär: "Jag, och många med mig, hade blivit väldigt glada om ni tog upp problematiken i att hitta återhämtning när man är förälder till ett eller flera barn med NPF. Man är på sin vakt, planerar och strukturerar 24/7 på en helt annan nivå än vad föräldrar till normtypiska barn gör. Utmattningen är till slut ett faktum. Det är så tragiskt och gör så ont att aldrig få stöttning och hinna med sig själv. Visst har ni tips och idéer att dela med er av?" Självklart har Caladrius det. Detta är en mycket vanlig situation bland våra klienter.  Caladrius jobbar mycket med familjesituationer som är svåra och utmanande. Björn Rudman är själv förälder till barn med NPF-diagnoser. I dagens avsnitt berättar Caladrius om hur dom jobbar med denna typen av familjesituationer, hur man får till återhämtningen ändå och vart någonstans man börjar som förälder när situationen skall få sin lösning.www.caladrius.se/podcast
30/11/202053 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Svårt att sova - En ljudbokskrönika med Björn Rudman, Caladrius

Sover du dåligt?Sömn märks knappt av när den är som den skall men blir allt man tänker på när den inte fungerar. Utav alla olika områden som vi människor brottas med rörande vår hälsa så skulle jag våga sticka ut hakan och säga att sömnen både är svårast och viktigast. Det är så mycket som faller i korthuset när sömnen inte fungerar. Det kan svänga fort i skiftningarna mellan att kunna sova och att inte kunna sova. Jag skulle kunna skriva om flera olika detaljer som skevar ur när sömnen är dålig men kommer hålla mig till en generell så blir tråden lättare att följa. Kolla här skall jag förklara:För det första måste du som läser komma ihåg att det inte är farligt att vara trött. Du har inte sömnproblem bara för att du sovit dåligt en eller ett par nätter i rad. Det blir så för oss människor ibland, både på grund av yttre omständigheter (att vi har mycket runtomkring oss som vi tänker på) och på grund av saker som händer inne i kroppen. Våra psykologkompisar brukar säga
27/11/20203 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Avsnitt 2 - Tiden räcker inte till! - Caladrius podcast

Tiden räcker inte till! I Caladrius podcast andra avsnitt pratar vi om det faktum att många av oss inte känner att tiden räcker till det vi behöver. Men vem bestämmer det? Vissa saker måste tiden räcka till och andra saker vill vi ha tid till. Oavsett måste vi själva bestämma. Björn Rudman, Sofia Örnefors och Jonathan Mathiasson pratar om hur dom ser på tiden, hur Caladrius arbetar med att få människor att bestämma själva över sin tid och hur rehab och smärta förändras över tid. Tiden räcker inte till - Caladrius podcast. www.caladrius.se/podcast Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
23/11/202052 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Tre steg till mindre smärta - En ljudbokskrönika med Björn Rudman

Tre steg till mindre smärta - En ljudbokskrönika med Björn Rudman.www.caladrius.seEn inläst krönika för alla dem som inte kan eller orkar läsa våra krönikor fast ändå hade behövt. Genom tre enkla steg kan många med smärta minska sina besvär. Enkelt, inte lätt.Smärta är komplicerat och ju längre den har funnits desto mer tid och ansträngning kommer det gå åt till att minska.För att göra smärtan hanterbar, att minska den och framförallt att minska lidandet runt det onda behövs det ofta flera nivåer av insatser. Det fina i kråksången är att det går att göra väldigt mycket själv för egen del utan att behöva blanda in en resurssvag smärtvård på vårdcentralen eller sjukhuset. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
18/11/20205 minutes 32 seconds