Winamp Logo
Roche podcast Tranzistor Cover
Roche podcast Tranzistor Profile

Roche podcast Tranzistor

Bosnian, Education, 1 season, 2 episodes, 34 minutes
About
Roche Tranzistor ima jedinstvenu misiju u našem digitalnom komunikacijskom prostoru da posluži kao platforma za razmjenu ideja i mišljenja, promoviranje inkluzivnosti svih sudionika društva sa posebnim naglaskom na zdravstveni sistem i probleme sa kojima se isti suočava. Na taj način želimo da damo svoj doprinos u formiranju kritičke misli koja vodi ka našem društvenom progresu.Roche Tranzistor je naš i vaš zajednički kreativni digitalni kutak za dijalog, osmišljen da služi kao platforma za informiranje šire javnosti na istinit i naučno-baziran način, formuliranje novih ideja i rješenja brojnih problema sa kojima se suočavamo kao društvo. Ovaj cilj možemo postići samo zajedničkim trudom uz uključenje svih relevantnih sudionika u našem društvu koji mogu da doprinesu na pozitivan i konstruktivan način a sve u cilju postizanja boljitka i napretka na našem zajedničkom putu.
Episode Artwork

Kreativnost i inovacija

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) objavila je „Globalni inovacioni indeks (GII) 2021.“, najnoviju globalnu skalu kreiranih inovacija za 132 zemlje svijeta. Prema oko 80 indikatora, GII 2021. pokazuje da su, kao i prethodnih godina, vodeće zemlje Švajcarska i Švedska, a među prvih pet su ponovo SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Južna Koreja. U pogledu ukupne vrijednosti globalnog inovacionog indeksa Bosna i Hercegovina je ove godine na 75. mjestu. U odnosu na usporedive zemlje, Bosna i Hercegovina se prema globalnom inovacionom indeksu od 34 svjetske ekonomije s višim srednjim dohotkom nalazi na 22. mjestu, dok se u odnosu na ekonomije evropskih zemalja nalazi na 38. mjestu. Inovativnost predstavlja ključ uspjeha, ekonomskog rasta, održivog razvoja te opstanka ekonomije bilo koje zemlje. Zbog toga je za zemlje poput Bosne i Hercegovine od presudne važnosti sistemski investirati u inovacije. Šta o kreativnosti i inovaciji kažu osobe koje kreiraju inovacije u Bosni i Hercegovini poslušajte u novoj epizodi Roche Tranzistor podcasta. 
10/17/202222 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Čovjek u centru pozitivnih promjena

Da li smo svjesni da bolest ne bira?Znate li koja se zemlja na svijetu može pohvaliti:Da je organizator Olimpijskih igaraDa je po količini pitke vode po glavi stanovnika peta u EvropiDa je po količini šumskog bogatstva sedma u EvropiDa je pored Islanda jedina zemlja koja ima 700 divljih konjaDa je peti proizvođač ribe u EvropiDa ima na najviši vodopad u EvropiDa ima posljednju prašumu u EvropiDa ima jedan od najvećih prirodnih rezervata ptica u EvropiDa uz sve nabrojano ima izlaz na more, plovne rijeke i 65% teritorije koja je netaknuti biser prirode.Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima sve nabrojano i puno više od toga.Kad bi smo sva ova bogatstva stavili u službu običnog čovjeka, pod parolom „čovjek u centru pozitivnih promjena“, koliko bi ovo društvo bilo sretnije i zadovoljnije poslušajte u premijernoj epizodi Roche Tranzistor podcasta.
6/14/202212 minutes, 22 seconds