Winamp Logo
Relax, με τη Μαρίνα Γουρνέλη Cover
Relax, με τη Μαρίνα Γουρνέλη Profile

Relax, με τη Μαρίνα Γουρνέλη

Greek, Religion, 1 season, 135 episodes, 1 day, 8 hours, 46 minutes
About
Ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις. Όχι επειδή «πρέπει» αλλά επειδή το θέλεις. Μην σε τρομάζει η λέξη «διαλογισμός», δεν είναι ακόμη μια «υποχρέωση» στην ατελείωτη λίστα των υποχρεώσεων σου. Το «Relax!» με την Μαρίνα Γουρνέλη, είναι μία σειρά podcast για τις πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας. Οι πληροφορίες και οι καθοδηγούμενες πρακτικές που παρουσιάζονται, είναι μικρές, απλές και εύκολες, προσβάσιμες σε όλους και στόχος τους είναι να ανοίξουν ένα εύκολο δρόμο στη διαλογιστική διαδικασία. Παράλληλα φέρνουν και απτά οφέλη στη ζωή μας εκτός πρακτικής - χαρά, περισσότερη ηρεμία, μεγαλύτερη εστίαση και καλύτερη διαχείριση του άγχους. ------------------------ Η Μαρίνα Γουρνέλη εξασκεί και διδάσκει γιόγκα και διαλογισμό. Στο παρελθόν υπήρξε ανώτατο στέλεχος επιχειρήσεων, με αντίστοιχες σπουδές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ταξιδεύει στην Ινδία, ακολουθώντας τον δρόμο της γιόγκα. Mε οδηγό την γνώση που έχει λάβει από τους δασκάλους της , η Μαρίνα δημιουργεί τις πρακτικές, κυρίως εμπνευσμένες από τη παράδοση της Yoga, με σκοπό να μοιραστεί πρακτικά εργαλεία διαλογισμού που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν, να ευθυγραμμίζουν και να εξελίξουν μια συνεπή πρακτική διαλογισμού.
Episode Artwork

Pranayama Series 3: Nadi Shuddhi Pranayama - Η αναπνοή της ισορροπίας

Η Nadi Shuddhi Pranayama, γνωστή και ως αναπνοή με εναλλάξ ρουθούνι, είναι μια ισχυρή πρακτική αναπνοής με εκτεταμένα οφέλη. Nadi είναι μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει «κανάλι» ή «ροή» και shuddhi σημαίνει «κάθαρση». Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη πρακτική στοχεύει πρωτίστως στον καθαρισμό και τον εξαγνισμό των ενεργειακών καναλιών του σώματος, ενώ παράλληλα φέρνει ισορροπία στο σύστημα ως σύνολο. Είναι μια πρακτική κατάλληλη για τους περισσότερους. 
6/10/202417 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Παγκόσμια Ημέρα Διαλογισμού: Μια μικρή πρακτική εστίασης στην εσωτερική αρμονία

Στις 21 Μαΐου κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διαλογισμού. Η σύγχρονη ζωή μπορεί συχνά να γίνεται αδυσώπητη και αγχωτική, αλλά με τα σωστά εργαλεία, όλοι έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Αυτή η απλή και σύντομη πρακτική είναι εύκολη και κατάλληλη για όλους . Με όχημα την αναπνοή, τον ήχο και το σώμα, θα εστιάσουμε στη εσωτερική αρμονία. 
5/21/202412 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Study Support: Μια σύντομη πρακτική συγκέντρωσης

Εάν έχετε ένα επερχόμενο γεγονός που φοβάστε, ο παρακάτω διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει. Είναι ένας διαλογισμός που χρησιμοποιεί την έκθεση στο φόβο. Ουσιαστικά, οραματίζεσαι τον εαυτό σου να κάνει αυτό που φοβάσαι να κάνεις. Μπορεί να μην ακούγεται σαν μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία, αλλά με το να οραματιστείτε τον εαυτό σας να περνάει αυτή τη δύσκολη στιγμή, θα μπορέσετε να το κάνετε πιο εύκολο όταν συμβεί πραγματικά το γεγονός. 
5/20/202418 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ο θησαυρός: Ένας καθοδηγούμενος οραματισμός ευδαιμονίας

Η φαντασία μας, είναι το εργαλείο του ανθρώπινου νου με το οποίο μπορούμε να ανακαλύπτουμε τους θησαυρούς που βρίσκονται μέσα μας. Αυτός ο καθοδηγούμενος οραματισμός στοχεύει να φέρει διαύγεια, έμπνευση και αίσθηση ενδυνάμωσης και ευδαιμονίας. Θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα πετράδια του αληθινού σας εαυτού και να αγκαλιάσετε τον πλούτο που βρίσκεται στην καρδιά και το μυαλό σας.
5/6/202417 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Pranayama series 2: Αναπνέοντας με ολόκληρο το σώμα

Η Vibhagia ή Dirga Pranayama, ή αλλιώς η τρισδιάστατη ή πλήρης γιογκική αναπνοή, είναι η πιο βασική από όλες τις αναπνευστικές ασκήσεις και θα σε κατευθύνει  στο πώς να ανακτήσεις την πλήρη χωρητικότητα των πνευμόνων σου, και να εστιάζεις στην αναπνοή. Η Vibhagia ωφελεί τα ζωτικά όργανα γενικότερα, ανακουφίζει από το στρες, αναζωογονεί το μυαλό και το σώμα, ενθαρρύνοντας μια πιο ήρεμη και ισορροπημένη κατάσταση ύπαρξης. 
4/15/202416 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Ένας σύντομος σωματικός διαλογισμός

Ο σωματικός διαλογισμός είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις συνηθισμένες μορφές διαλογισμού. Έχει να κάνει με το να επιτρέπουμε στο σώμα να υπαγορεύει την ενσυνειδητότητά μας καθώς και με τον συντονισμό μας στα σωματικά σήματα και αισθήσεις. Αυτό όχι μόνο παρέχει ένα εναλλακτικό όχημα για τη διαλογιστική μας πρακτική, αλλά μπορεί επίσης να αποφέρει μοναδικά αποτελέσματα στην απελευθέρωση μας από κάθε είδους τραύματα. 
4/8/202415 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Το Δάσος: Ένας οραματισμός σύνδεσης με τη φύση

Η περιπλάνηση στη φύση, εκτός από τη σωματική και πνευματική αναζωογόνηση, δημιουργεί δονήσεις σύνδεσης, ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για όλο τον κόσμο γύρω μας. Σε αυτόν τον καθοδηγούμενο οραματισμό θα οδηγηθούμε σε μια βόλτα στο δάσος για να αναπληρώσουμε την ενέργεια μας και να οξύνουμε τη παρατηρητικότητα μας. 
4/1/202431 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Pranayama series 1: Θεωρία

Pranayama ονομάζεται το σύνολο αρχαίων πρακτικών ελέγχου της αναπνοής. Στα σανσκριτικά “prana” σημαίνει ενέργεια ζωής και “yama” σημαίνει έλεγχος. Οι πρακτικές Pranayama περιλαμβάνουν αναπνευστικές ασκήσεις και συγκεκριμένα μοτίβα αναπνοών και συνδυασμών, με στόχο την ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ του σώματος και του νου. Οι πρακτικές αυτές μπορούν να υποστηρίξουν πολλαπλές πτυχές της σωματικής υγείας, όπως η λειτουργία των πνευμόνων, η αρτηριακή πίεση και η λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και της πνευματικής, βοηθώντας στη μείωση του στρες και βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου. 
3/25/20244 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Σε αυτόν τον διαλογισμό, που είναι αφιερωμένος στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού, θα ταξιδέψεις σε μια λίμνη της φαντασίας σου. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά πίσω από τη δύναμη του νερού ως στοιχείου και συμβόλου στον διαλογισμό, έχουν να κάνουν με τις δεκτικές, εύπλαστες και μεταμορφωτικές του ιδιότητες. Ιδιότητες που μας βοηθάνε όταν τις έχουμε καλλιεργήσει στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα πράγματα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη ζωή.   
3/22/202416 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Επιλέγοντας την ευτυχία (παγκόσμια ημέρα ευτυχίας)

Η 20η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, για αυτό και ο διαλογισμός αυτός είναι αφιερωμένος στην επιλογή της. Ανασύροντας από τη μνήμη σου μια εμπειρία ευτυχίας μπορείς να δώσεις σάρκα και οστά σε αυτό το συναίσθημα το οποίο πολλές φορές μοιάζει μακρινό και άπιαστο. Με αυτή την απλή άσκηση όμως μπορείς όποια στιγμή το έχεις ανάγκη να θυμάσαι ότι η ευτυχία κρύβεται σε στιγμές και αυτές οι στιγμές είναι μπροστά σου.   
3/20/20247 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Εκπνοή απελευθέρωσης: Μια μικρή πρακτική ενσυνειδητότητας με επίκεντρο την εκπνοή

Σε αυτή την πρακτική, θα εστιάσουμε στην αναπνοή, παρατηρώντας το ρυθμό και το βάθος της εισπνοής και της εκπνοής, και εντοπίζοντας σε ποιο σημείο του σώματός μας την αισθανόμαστε πιο έντονα. Φέρνοντας ισορροπία στην εισπνοή και την εκπνοή μας, θα παρατηρήσουμε ακόμα πώς η αναπνοή αντανακλάται στην ποιότητα του νου, και θα νιώσουμε την ανάσα και το μυαλό μας να ταυτίζονται σε μια αίσθηση απελευθέρωσης και ενσυνειδητότητας.   
3/18/202411 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Στο ρυθμό του ύπνου: Ένα ταξίδι χαλάρωσης για έναν ευχάριστο και εύκολο ύπνο

Αυτή η πρακτική χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνικών για να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα και να σε προετοιμάσει για έναν αναζωογονητικό ύπνο. Είναι ωφέλιμη τόσο για όσους έχουν δυσκολία στο να τους πάρει ο ύπνος, όσο και για αυτούς που δυσκολεύονται να κοιμηθούν ήρεμα και συνεχόμενα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα κρεβάτι για να ξαπλώσεις και λίγο χρόνο που μπορείς να διαθέσεις στον ύπνο. Ακόμη και να μην κοιμηθείς πάντως δεν πειράζει, σίγουρα θα έχεις χαλαρώσει! 
3/11/202419 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Κάθε γυναίκα είναι μοναδική και ενώ είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε όλες να το θυμούνται κάθε μέρα, αυτό μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό. Εκμεταλλεύσου λοιπόν αυτή την ημέρα που είναι αφιερωμένη σε σένα για να χαλαρώσεις με αυτόν τον διαλογισμό και να θυμηθείς πόσο ξεχωριστή είσαι. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένας ήσυχος χώρος και μόνο 10 λεπτά από τον χρόνο σου. Ξέχνα τα άγχη της καθημερινότητας και αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου! 
3/8/202411 minutes
Episode Artwork

Πρακτική εξισορρόπησης των τσάκρα

Σε αυτήν την πρακτική, θα επιδιώξουμε την εξισορρόπηση όλων των τσάκρα, μεταφέροντας σταδιακά την προσοχή μας από το πρώτο έως το έβδομο. Θα εστιάσουμε στο καθένα ξεχωριστά, απελευθερώνοντας την αρνητική ενέργεια και καλλιεργώντας μια αίσθηση ισορροπίας και ηρεμίας στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα μας. Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, θα οραματιστούμε μια γραμμή να συνδέει όλα τα τσάκρα μεταξύ τους, και θα νιώσουμε να μας περιβάλλουν όλες οι ενέργειες τους, σαν να βρισκόμαστε σε ένα ουράνιο τόσο, γεμίζοντάς μας με μια αίσθηση ευεξίας και υγείας. 
3/4/202426 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Μικρός διαλογισμός για το 7ο τσάκρα

Σε αυτόν τον διαλογισμό για το 7ο τσάκρα, το τσάκρα της κορυφής του κεφαλιού, θα οραματιστούμε ένα έντονο μενεξεδί φως που δημιουργεί μια προστατευτική ασπίδα γύρω από εμάς. Θα κρατήσουμε αυτή την ασπίδα ως όριο για να διαχειριζόμαστε την ενέργεια που εισέρχεται στη ζωή μας, αφήνοντας να επιδράσουν πάνω μας συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε αγάπη για τον εαυτό μας, και αποκρούοντας αρνητικές σκέψεις, ντροπή και ενοχές. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την ασπίδα για να δείξουμε στους ανθρώπους γύρω μας πώς μπορούν να αλληλεπιδράσουν με σεβασμό μαζί μας. 
2/26/202412 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Χαλάρωση με επίγνωση: Πρακτική συνειδητότητας μέσω της εξερεύνησης του σώματος

Σε αυτό το επεισόδιο ακολουθούμε ακόμη μια πρακτική χαλάρωσης του σώματος η οποία θα σου προσφέρει την ίδια ξεκούραση και αναζωογόνηση όπως ένας μικρός ύπνος. Στρέφοντας την επίγνωση και τη συγκέντρωσή μας στα μέρη του σώματος ένα ένα, καταφέρνουμε όχι μόνο να συνδεθούμε με το σώμα μας αλλά να αποβάλλουμε από πάνω του όλες τις εντάσεις της καθημερινότητας. Αν λοιπόν δεν έχεις χρόνο για έναν τρίωρο ύπνο, κάνε αυτήν την πρακτική! 
2/19/202418 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Δεσμοί Αγάπης: Διαλογιστική πρακτική για την καλλιέργεια σύνδεσης και ευγνωμοσύνης

Με τον καιρό μπορεί να νιώσουμε ότι απομακρυνόμαστε από τους συντρόφους μας. Μπορεί να χάνουμε τις ευκαιρίες να τους δείξουμε πόσο τους αγαπάμε, πόσο τους εκτιμάμε και τους νοιαζόμαστε. Κλειδί για τη διατήρηση μιας σχέσης αγάπης είναι η αρετή της ενσυναίσθησης. Σε αυτήν την πρακτική, θα χρησιμοποιήσουμε την αναπνοή και τον οραματισμό για να ενισχύσουμε την ενσυναίσθησή μας και να αφήσουμε την καρδιά μας να εκφράσει συναισθήματα ευγνωμοσύνης. Θα θυμηθούμε πώς ερωτευτήκαμε τον σύντροφό μας, μερικές από τις αγαπημένες μας στιγμές μαζί, αλλά και θα αναρωτηθούμε τι θα μας λείψει περισσότερο από αυτόν αν δεν είμαστε μαζί.   
2/14/202423 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Μικρός διαλογισμός για το 6ο τσάκρα

Σε αυτό το επεισόδιο θα κάνουμε έναν μικρό διαλογισμό για το 6ο τσάκρα, το τσάκρα του "Τρίτου Ματιού". Θα φανταστούμε το τρίτο μάτι μας σαν μια μικρή μωβ μπάλα στο κέντρο του μετώπου μας, που λάμπει και μεγαλώνει συσσωρεύοντας όλο και περισσότερη ενέργεια. Ανάλαφρη σαν φτερό, η μπάλα αυτή σκάει και νιώθουμε τη μωβ ενέργειά της να ρέει ελεύθερα μέσα στο σώμα μας, στο κεφάλι, στο λαιμό, στο στήθος, στην κοιλιά και στα πόδια μας. Στο τέλος αυτού του οραματισμού, θα νιώσουμε απαλλαγμένοι από αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες.   
2/12/202410 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Παρατηρώντας το εσωτερικό τοπίο - Σύντομη Πρακτική Παρατήρησης

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις. Όχι επειδή «πρέπει» αλλά επειδή το θέλεις. Μην σε τρομάζει η λέξη διαλογισμός, δεν είναι ακόμη μια «υποχρέωση» στην ατελείωτη λίστα των υποχρεώσεων σου. Το «Relax!» με την Μαρίνα Γουρνέλη, είναι μία σειρά podcast για τις πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας. Στο επεισόδιο αυτό,  η  πρακτική μας  στοχεύει να μας οδηγήσει σε μια πιο συνειδητή παρατήρηση των συναισθημάτων και των φυσικών αισθήσεων μας. 
2/5/202413 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Πρακτική σύνδεσης με το 5ο τσάκρα

Σε αυτό το επεισόδιο, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο 5ο τσάκρα, γνωστό και ως "Βισούντι" ή τσάκρα του λαιμού, και θα αντιληφθούμε τη ροή ενέργειας και φωτός που ρέει σε αυτό. Θα οραματιστούμε μια γαλάζια σφαίρα ενέργειας που περιστρέφεται στο επίπεδο του λαιμού μας, και εκτείνει το φώς της σε όλο το λαιμό μας, φωτίζοντας τα αυτιά, το θυρεοειδή, τα δόντια, τη γλώσσα και τα χείλη μας. Θεραπεύουμε όλες αυτές τις περιοχές, ενώ η φωνή και η ακοή μας απορροφούν αυτό το ενεργητικό γαλάζιο φως, προσφέροντάς μας μια αίσθηση ανάτασης και αναζωογόνησης. 
1/29/202413 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Αναπνέοντας βαθιά, αναπνέοντας ολοκληρωμένα - Η τρισδιάστατη αναπνοή Γιόγκα

Η τρισδιάστατη ή πλήρης γιόγκικη αναπνοή είναι η πιο βασική από όλες τις αναπνευστικές ασκήσεις και θα σε κατευθύνει  στο πώς να ανακτήσεις την πλήρη χωρητικότητα των πνευμόνων σου, και να εστιάζεις στην αναπνοή. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουμε μόνο θωρακικά λόγω της κακής στάσης του σώματος αλλά και του άγχους. Έτσι  όμως δεν αξιοποιούμε τις δυνατότητες των πνευμόνων μας και δεν απορροφούμε αρκετό οξυγόνο. Ονομάζεται τρισδιάστατη γιατί το σώμα κινείται σε όλες τις διαστάσεις: κάθετα, οριζόντια και πλάγια. 
1/22/202417 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Απελευθέρωση από την Πίεση: Μια πρακτική για άμεση χαλάρωση

Το καλοκαίρι τελείωσε και οι περισσότεροι από εμάς επιστρέφουμε στην κανονικότητα της πόλης. Η επιστροφή αυτή όμως δεν χρειάζεται να συνοδευτεί από άγχος και πίεση. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό όμως, υπάρχει λύση. Αυτή η πρακτική χαλάρωσης για στιγμές πίεσης θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις όλες τις προκλήσεις αυτής της επιστροφής και να δεις τις δυσκολίες της καθημερινότητας με άλλη ματιά. Κλείσε τα μάτια και βρες την ηρεμία σου!
1/15/202416 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Μικρός οραματισμός για το 4ο τσάκρα

Το 4ο τσάκρα ή αλλιώς "Ανάχατα", είναι το τσάκρα της καρδιάς. Σε αυτόν τον οραματισμό, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο κέντρο του στήθους μας, στην καρδιά μας, παρατηρώντας τις αισθήσεις μας και στέλνοντας της στοργικές σκέψεις. Θα φανταστούμε ότι εισπνέουμε και εκπνέουμε από την καρδιά, σκουπίζοντας με κάθε εισπνοή την σκόνη που την καλύπτει, και θα της κάνουμε ερωτήσεις, παρατηρώντας πόσο διαφορετικές είναι οι απαντήσεις που μας δίνει, σε αντίθεση με τις απαντήσεις που μας δίνει το μυαλό μας. 
1/8/202412 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Πρακτική για μια νέα αρχή - Πρωτοχρονιά

Πρώτη μέρα του νέου έτους, και αυτή η πρακτική θα μας βοηθήσει να κάνουμε μια νέα αρχή, να φανταστούμε νέες δυνατότητες για το μέλλον. Με αυτόν το διαλογισμό, θα εντοπίσουμε αρνητικές συνήθειες ή πεποιθήσεις που μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας, για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη διαύγεια στο μυαλό μας και να δημιουργήσουμε χώρο στη ζωή μας για κάτι πιο νέο, πιο υγιές. Θα εξετάσουμε σχέσεις που δεν μας είναι πλέον χρήσιμες και θα τις αφήσουμε να σβήσουν, προσβλέποντας σε σχέσεις που θα αντικατοπτρίζουν θετικότητα, αγάπη και σεβασμό για τον εαυτό μας και για τους άλλους.   
1/1/202414 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Διαλογισμός γαλήνης και σύνδεσης

Ο διαλογισμός συχνά συνδέεται με τη σιωπηλή συγκέντρωση σε κάτι ουδέτερο, όπως η αναπνοή ή οι αισθήσεις. Σε αυτή την πρακτική, προσπαθούμε να εστιάσουμε στην αντίληψη του πώς περιπλανάται ο νους μας και πώς μπορούμε να επαναφέρουμε την προσοχή μας στο αντικείμενο του διαλογισμού, όπως η αναπνοή, οι αισθήσεις ή το όραμα. Θα δοκιμάσουμε μια παραλλαγή του διαλογισμού Metta,  που σημαίνει "καλοσύνη", ή “ενεργή καλή θέληση” και προέρχεται από μια αρχαία ινδική γλώσσα. Αυτός ο τύπος διαλογισμού επικεντρώνεται στην αποστολή θετικών σκέψεων και ευχών προς τον κόσμο, με την ελπίδα ότι αυτές οι ενέργειες θα φέρουν ανακούφιση και ευημερία σε όλους. 
12/25/202320 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Πρακτική συγχώρεσης

Η συγχώρεση αποτελεί ισχυρό εργαλείο για θεραπεία και απελευθέρωση από αρνητικά συναισθήματα και μνησικακίες. Μας επιτρέπει να απαλλαγούμε από το βάρος του θυμού, της αγανάκτησης και του πόνου, ενώ προάγει την ειρήνη και την συμπόνια. Σε αυτήν την πρακτική, θα εξερευνήσουμε τη συγχώρεση, θα αναπτύξουμε συμπόνια για τον εαυτό μας και τους άλλους, και θα αφήσουμε πίσω τα παράπονα που μας εμποδίζουν. Μέσα από αυτή την πρακτική της συγχώρεσης, θα ανακαλύψουμε μεγαλύτερη ελευθερία και εσωτερική γαλήνη, ανοίγοντας τον εαυτό μας σε θετικές σχέσεις και εμπειρίες. 
12/18/202322 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Πρακτική μαλακής κοιλιάς

Η κοιλιά αποτελεί το κέντρο του σώματός μας και η σύνδεσή μας μαζί της είναι κρίσιμη. Ενώ η συστολή των κοιλιακών μυών ενισχύει τον πυρήνα και καίει θερμίδες, πρέπει να αποφεύγουμε τις διαρκείς συσπάσεις, καθώς αυτό μπορεί να αντικαταστρέψει τη φυσική αναπνευστική διαδικασία. Η αναπνοή από το στήθος αντί της κοιλιακής αναπνοής ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, που προκαλεί αυξημένο στρες και απελευθέρωση ορμονών όπως η κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να αποτρέψουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και να επηρεάσουν αρνητικά τους ιστούς και τα οστά. Η σωστή αναπνοή είναι αναγκαία για τη διαχείριση του συναισθηματικού στρες και την προστασία της υγείας μας, και αυτό ακριβώς θα επιδιώξουμε με αυτή την πρακτική. 
12/11/20239 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Τα 5 στοιχεία

Στις φιλοσοφίες Γιόγκα, Τάντρα και Αγιουρβέδα, τα 5 βασικά στοιχεία (γη, νερό, φωτιά, αέρας, χώρος) αποτελούν θεμέλιο της ύπαρξής μας, καθώς και του σώματος και του νου. Με τον διαλογισμό σε αυτά τα στοιχεία, ενισχύουμε την ευεξία και εδραιώνουμε τη σύνδεσή μας με τη φύση και το πνευματικό. Αυτή η πρακτική έχει σκοπό να βοηθήσει στη διεύρυνση της επίγνωσης και στην εναρμόνιση της σχέσης μας με τη φύση. Η εξερεύνηση των 5 στοιχείων μέσω του διαλογισμού θα μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε πέρα από τη φυσική έκφραση και σε βαθύτερα νοήματα που αφορούν στον καθένα μας προσωπικά.
12/4/202325 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Πρακτική ενίσχυσης της συναισθηματικής επίγνωσης

Η πρακτική αυτή αποτελεί μια αισθητηριακή διαδικασία χαλάρωσης που μπορεί να ενισχύσει την επίγνωση των συναισθημάτων μας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους έχουν βιώσει τραύματα, αλλά επίσης μπορεί να εφαρμοστεί από όποιον επιθυμεί να κατανοήσει καλύτερα τα συναισθήματά του. Μέσω της εξοικείωσης με την αισθητηριακή εμπειρία των συναισθημάτων, αποκτούμε τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας σε κάθε στιγμή και να αντιδρούμε με πιο κατάλληλο και εποικοδομητικό τρόπο. 
11/27/202324 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Καθοδηγούμενος διαλογισμός για το 3ο ενεργειακό κέντρο

Το τρίτο τσάκρα σχετίζεται με την ενέργεια της εξουσίας, της αυτοπεποίθησης, του αυτοσεβασμού και της αυτοκυριαρχίας, και συνδέεται με τον κοιλιακό χώρο και το πεπρωμένο. Σε αυτήν την καθοδηγούμενη διαλογιστική άσκηση, θα οραματιστούμε μια μπάλα κίτρινης, χρυσαφένιας ενέργειας να διαπερνά ολόκληρο το σώμα μας, εκπέμποντας φως. Αυτό το φως αντιπροσωπεύει την επιθυμία μας να δράσουμε σύμφωνα με τις φιλοδοξίες μας και να τις πραγματοποιήσουμε. Θα νιώσουμε αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, δοκιμάζοντας νέα πράγματα. 
11/20/202314 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Πρακτική Mindful Flow

Η πρακτική Mindful Flow συμβάλλει στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της εστίασης και της συνειδητής παρουσίας, καθώς και στην ανάπτυξη ευεξίας του ατόμου. Σε αυτή την πρακτική, συνδεόμαστε με την αναπνοή μας, εστιάζοντας στο σημείο όπου την αισθανόμαστε να εισέρχεται στο σώμα μας, και τοποθετώντας το χέρι μας στο σημείο αυτό. Μπορούμε να εξασκούμε αυτή την πρακτική για λίγα λεπτά, όποτε αισθανόμαστε άγχος ή υπερένταση, ή μπορούμε να την εντάξουμε στο καθημερινό μας τελετουργικό διαλογισμού, ως άμεση αντιμετώπιση του στρες. 
11/13/202311 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Η βιβλιοθήκη των σκέψεων

Σε αυτή την πρακτική διαλογισμού θα εστιάσουμε στις σκέψεις μας, στοχεύοντας στη συνειδητοποίηση κάποιας ερώτησης που υπάρχει μέσα μας, για ένα πρόσωπο, ένα δίλημμα, πληροφορίες για μια προηγούμενη ζωή, ή για το παρελθόν μας. Όταν η ερώτηση γίνει ξεκάθαρη στο μυαλό μας, θα οραματιστούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο κτίριο με πολλούς ορόφους, διαδρόμους και πόρτες. Εκεί, θα διατυπώσουμε ξανά την ερώτησή μας και ακολουθώντας τον απόηχο της φωνής μας, θα οδηγηθούμε αβίαστα σε μια βιβλιοθήκη, γεμάτη σοφία και στοχαστικό υλικό που θα μας οδηγήσει σε απαντήσεις.   
11/6/202314 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Καθοδηγούμενος διαλογισμός για το 2ο Τσάκρα

Αυτός ο καθοδηγούμενος διαλογισμός επικεντρώνεται στον δεύτερο χρωματικό τόνο, το πορτοκαλί, ενσωματώνοντας την εικόνα της ηρεμίας της θάλασσας και τη δύναμη του στοιχείου νερού. Αναπνέοντας βαθιά και εστιάζοντας στο πορτοκαλί χρώμα, δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να νιώσει την πληρότητα όλων των συναισθημάτων μας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της δημιουργικής μας ενέργειας. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλογισμού, θα αισθανθούμε το πορτοκαλί ως ένα χρώμα ενέργειας που αναζωογονεί και ενδυναμώνει τον εσωτερικό μας κόσμο.
10/30/202314 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Καθοδηγούμενος διαλογισμός για το 1ο Τσάκρα

Αυτός ο καθοδηγούμενος οραματισμός μας προσκαλεί να επανασυνδεθούμε με το πρώτο τσάκρα, το "muladhara", που διαδραματίζει ένα ζωτικό ρόλο στην αίσθηση ασφάλειας και επιβίωσης. Το muladhara είναι συνδεδεμένο με το στοιχείο της γης, αναγνωρίζεται από το κόκκινο χρώμα, και αντιστοιχεί στον ήχο "λαμ". Θα οραματιστούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, που αναπαριστά την ενέργεια και τη σταθερότητα. Στο τέλος του διαλογισμού, θα αισθανθούμε την ενέργεια του κόκκινου να μας παρέχει ισχύ και αίσθηση ασφάλειας.  
10/23/202321 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, και είναι φυσικό να αισθάνεστε καταβεβλημένες ή ανήσυχες κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Αυτή η πρακτική που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης, θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τη θερμότητα στο σώμα, να χαλαρώσετε, να κοιμηθείτε καλύτερα, να καθαρίσετε το μυαλό σας, να συνδεθείτε με την εσωτερική σας δύναμη και να μπορέσετε να προσεγγίσετε αυτό το νέο κεφάλαιο στη ζωή σας, με αυτοπεποίθηση και ανανέωση. 
10/18/202316 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Μια απλή πρακτική χαλάρωσης

Σε αυτή την απλή πρακτική χαλάρωσης, θα οραματιστούμε ότι εισπνέουμε ένα έντονο χρυσαφένιο φως, που γεμίζει κάθε χαραμάδα του σώματός μας, ότι βυθιζόμαστε σε μια χρυσή φούσκα λαμπερού φωτός. Πάνω σ’ αυτή τη χρυσή φούσκα, θα φανταστούμε ότι παρασυρόμαστε στον ουρανό, σαν να βρισκόμαστε μέσα σε ένα σύννεφο. Νιώθοντας το σώμα μας χαλαρό και διαχρονικό, θα αισθανθούμε προστατευμένοι και ασφαλείς με κάθε τρόπο, απολαμβάνοντας αυτές τις στιγμές μοναξιάς και εσωτερικής σιωπής.   
10/16/202311 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Μια πρακτική για να εκφράζεσαι πιο ελεύθερα

Το “Vishuddhi”, το ενεργειακό κέντρο στον λαιμό μας, συνδέεται με σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης φύσης, όπως η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα, η επικοινωνία, η κατανόηση, η αυτοέκφραση και η δημιουργικότητα. Όταν δεν είμαστε σε θέση να εκφράσουμε αυτές τις πτυχές του εαυτού μας, χάνουμε την αυθεντικότητά μας. Μπορεί να αποφεύγουμε την αλήθεια ή να μην αξιοποιούμε πλήρως την εσωτερική μας δύναμη. Αυτός ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει να ενεργοποιήσετε το ενεργειακό κέντρο του Vishuddhi και να αναδείξετε τις πτυχές της αυθεντικής εκφραστικότητάς σας. 
10/8/202312 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Η τεχνική της Ροζ Φούσκας

Σε αυτή την απλή αλλά πολύ αποτελεσματική πρακτική διαλογισμού, θα οραματιστούμε έναν στόχο, ένα συναίσθημα, μια εμπειρία που θα επιθυμούσαμε να φέρουμε στη ζωή μας, και θα τα τοποθετήσουμε νοερά μέσα σε μια μεγάλη ροζ φούσκα. Το ροζ είναι το χρώμα που συνδέεται με την καρδιά, και αν αυτή η χρωματική δόνηση περιβάλλει αυτά που οραματιζόμαστε, θα μπορέσουμε να τα φανταστούμε να πραγματοποιούνται σε τέλεια συνάφεια με την ύπαρξή μας.   
10/1/202310 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Ο καταρράκτης των σκέψεων

Οι σκέψεις μας είναι πολύ δυνατές και πολλές φορές υφαίνουν ιστορίες που μπορούν να μας παρασύρουν σε έναν άλλο κόσμο, απομακρύνοντάς μας από μια επιθυμητή, ενσυνείδητη κατάσταση. Σε αυτό το επεισόδιο, θα ακολουθήσουμε μια πρακτική που προσφέρει έναν εύκολο τρόπο να παραμένουμε παρόντες με τις σκέψεις μας, χωρίς να τις αφήνουμε να παρασύρονται σε μια συνεχή και άτακτη ροή, δημιουργώντας έτσι έναν εσωτερικό χώρο ηρεμίας και σαφήνειας στο μυαλό μας. 
9/24/202310 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

Κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν και να προωθήσουν την ειρήνη. Σε αυτό το επεισόδιο, θα συμμετάσχουμε με το διαλογισμό μας στην παγκόσμια προσπάθεια για καλλιέργεια της ειρήνης μέσα μας, αλλά και στον κόσμο γύρω μας. Εστιάζοντας την πρόθεση και την ενέργειά μας στην Ειρήνη, μπορούμε να συμβάλλουμε σ’ έναν πιο ειρηνικό και αρμονικό κόσμο. 
9/20/202318 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Ήχος και σιωπή

Η πρακτική της ενσυνειδητότητας, είναι μια εξερεύνηση των αισθήσεων, αλλά η εξάσκηση της ακοής ή του ήχου, συχνά παραβλέπεται. Συνήθως όταν ακούμε έναν ήχο, του δίνουμε ένα νόημα που βασίζεται στις εμπειρίες μας γύρω από αυτόν. Ο ήχος ενεργοποιεί το σώμα - μνήμη, και διάφορα συναισθήματα και σκέψεις έρχονται στο προσκήνιο. Σε αυτή την πρακτική όμως, θα πειραματιστούμε στο να μείνουμε απλά με την αίσθηση του ήχου, χωρίς να παρασυρόμαστε από σκέψεις και συνειρμούς. 
9/17/202311 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Ισορροπώντας τα 5 στοιχεία

Αυτή η άσκηση διαλογισμού, θα μας βοηθήσει να εξερευνήσουμε τα πέντε στοιχεία, τη γη, το νερό, τη φωτιά, τον αέρα και τον αιθέρα, και την ευεργετική τους επίδραση στο σώμα και στην ψυχή μας, όταν βρίσκονται σε ισορροπία. Με απλές πρακτικές, θα επιδιώξουμε την αίσθηση της αρμονίας και ισορροπίας των πέντε στοιχείων μέσα μας, φέρνοντας την επίγνωσή μας σε κάθε ένα από αυτά. 
9/10/202312 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός “Ήρεμη λίμνη”

Σε αυτόν το διαλογισμό, θα οραματιστούμε μια στιγμή χαλάρωσης δίπλα σε μια όμορφη, ήρεμη λίμνη. Θα αισθανθούμε το γλυκό αεράκι που φυσά στην επιφάνειά της, θα αφουγκραστούμε το κελάηδημα των πουλιών στα δέντρα που την περιστοιχίζουν, και σε αυτό το ευχάριστο και γαλήνιο περιβάλλον, θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, απελευθερώνοντας τον από ανησυχίες και αρνητικές σκέψεις.   
9/4/202313 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός για το 7ο τσάκρα

Η ζωή είναι γεμάτη με επιτυχίες και αποτυχίες, ευτυχία και θλίψη, ευεξία και αρρώστια, έρωτα και σπαραγμό. Ωστόσο, υπάρχει κάτι πέρα απ’ όλα αυτά. Κάτι ακίνητο, ακλόνητο από τις αναταράξεις της ζωής. Είναι η πίστη και η σύνδεσή μας με το θείο. Το 7ο τσάκρα είναι η πύλη προς τη θεϊκή μας συνείδηση.  Με αυτό, φτάνουμε στην κορυφή του συστήματος των τσάκρα, στην κορυφή του κεφαλιού, ή αλλιώς στο “στέμμα” καθώς ελέγχει τον εγκεφαλικό φλοιό. Τα πιο συχνά συμπτώματα ενός μπλοκαρισμένου 7ου τσάκρα είναι η εξάντληση, η υπνηλία και οι πονοκέφαλοι, αλλά και το άγχος και η κατάθλιψη στο ψυχολογικό κομμάτι. 
8/27/20239 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός “Το βουνό”

Στη ζωή μας και στην πρακτική του διαλογισμού μας, βιώνουμε συνεχώς τη μεταβαλλόμενη φύση του νου και του σώματος, καθώς και του εξωτερικού κόσμου. Έχουμε τις δικές μας περιόδους φωτός και σκότους, δραστηριότητας και αδράνειας, στιγμές έντονες και στιγμές νωθρότητας. Με το να γίνουμε “Το βουνό” στη διαλογιστική πρακτική μας, μπορούμε να συνδεθούμε με τη δύναμη και τη σταθερότητά του και να τις υιοθετήσουμε για τη δική μας ζωή. 
8/20/202319 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού

Η 19η Αυγούστου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού και στην πρακτική αυτού το επεισοδίου, θα τιμήσουμε την κοινή μας ανθρωπιά και θα συνδεθούμε με την ουσία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Γιορτάζοντας τις κοινές μας εμπειρίες και βρίσκοντας συμπόνια για τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια βαθύτερη αίσθηση σύνδεσης και κατανόησης.   
8/18/202314 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός “Σπηλιά”

Πολλές φορές η προεπιλογή μας για την αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων είναι η αποφυγή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συχνά προσπαθούμε να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά, από εκεί που μας προκαλούν δυσφορία. Στον οραματισμό “Σπηλιά”, θα ταξιδέψουμε σε ένα μέρος που μπορεί να αισθανθείτε λίγο…άβολα στην αρχή, αλλά αν αφιερώσετε λίγο χρόνο σε αυτήν, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε έναν τρόπο που θα σας βοηθήσει να παρατηρείτε τα αρνητικά συναισθήματά σας ως προσωρινά. 
8/13/202312 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Απλή άσκηση ενσυνειδητότητας για το άγχος

Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την απλή άσκηση ενσυνειδητότητας για το άγχος, με σκοπό την καταπολέμηση των υπερβολικών σκέψεων, τη βελτίωση της εστίασης και της μνήμης σας και την ενίσχυση της ικανοποίησης από τη ζωή. Παρατηρείστε τη μετάβασή σας από αυτή την άσκηση πίσω στην καθημερινότητά σας και την επίδραση που έχει η ενσυνείδητη πρακτική σε αυτή. Επιστρέψτε σε αυτήν την άσκηση κάθε φορά που αντιμετωπίζετε ενοχλητικές σκέψεις ή ανησυχίες. 
8/6/20237 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ένας χαλαρός περίπατος

Αυτή η πρακτική θα μας καθοδηγήσει σ’ έναν περίπατο, νοητικό αλλά και σωματικό, με σκοπό τη χαλάρωση. Κατά τη διάρκεια αυτού του περιπάτου, θα παρατηρήσουμε το σώμα μας, διατηρώντας τις κινήσεις του απαλές και ομαλές. Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη χαλαρωτική βόλτα σε εξωτερικό χώρο, σε ένα πάρκο, γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού μας, αλλά και σε εσωτερικό χώρο, σ’ ένα δωμάτιο, σ’ έναν διάδρομο.   
7/30/202315 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Παγκόσμια ημέρα φιλίας

Σε έναν κόσμο που συχνά φαίνεται χαοτικός και διχασμένος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και ότι όλοι μοιραζόμαστε την ίδια επιθυμία για αγάπη, ειρήνη και αρμονία. Σε αυτόν το διαλογισμό, θα οραματιστούμε έναν κόσμο στον οποίο βασιλεύει η αγάπη, η ειρήνη και η συμπόνια και θα στείλουμε θετικές προθέσεις σε όλα τα όντα. Εστιάζοντας την ενέργεια και την πρόθεσή μας στην ειρήνη, μπορούμε να συμβάλουμε σ’ έναν πιο ειρηνικό και αρμονικό κόσμο. 
7/29/202313 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός για το 6ο τσάκρα

Το 6ο τσάκρα, ή τσάκρα του τρίτου ματιού, είναι το τσάκρα της υψηλής αντίληψης, της φαντασίας, της σοφίας και της διαίσθησης. Είναι η έδρα της εσωτερικής φωνής αλλά και της έκτης αίσθησής μας, γι’ αυτό και αναφέρεται συχνά ως το ψυχικό τσάκρα. Βρίσκεται στο κέντρο του μετώπου, στην περιοχή ανάμεσα στα φρύδια και σχετίζεται με το παραδοσιακό στοιχείο Μαχάτ, που συνδέει όλα τα στοιχεία μεταξύ τους. Το χρώμα του είναι μωβ - μπλε, και ο ήχος που το συμβολίζει είναι το “ωμ”. 
7/23/20239 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός για αφθονία

Συχνά στη ζωή μας παγιδευόμαστε σε αισθήματα έλλειψης και ανεπάρκειας, πιστεύοντας ότι δεν έχουμε αρκετά, ή ότι δεν είμαστε αρκετοί. Σε αυτήν την πρακτική, εστιάζουμε στην καλλιέργεια της αφθονίας, οραματιζόμενοι έναν προσωπικό κόσμο, ισορροπίας και ευημερίας και αντικαθιστώντας το αίσθημα της έλλειψης, με αυτό της ευγνωμοσύνης και πληρότητας σε κάθε πτυχή της ζωής μας. 
7/16/202312 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός για το 5ο τσάκρα

Βισούντα, δηλαδή «καθαρός» στα Σανσκριτικά, είναι το όνομα του 5ου Τσάκρα, που βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού. Είναι το πρώτο από τα τρία πνευματικά Τσάκρα που εδρεύουν στο σώμα μας και αποτελεί την έδρα της αλήθειας μας. Ο Αιθέρας, η έννοια του χώρου, είναι το στοιχείο που σχετίζεται με το 5ο Τσάκρα, ως καθαρός δίαυλος μέσω του οποίου ταξιδεύει ο ήχος. Το χρώμα του είναι γαλάζιο τιρκουάζ και ο ήχος που το συμβολίζει είναι το «χαμ». 
7/9/20239 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Guru Purnima (Ο σοφός εαυτός)

Το Guru Purnima είναι μια γιορτή για τη σχέση μεταξύ δασκάλου και μαθητή, και μια στιγμή για να τιμήσουμε τη σοφία και την καθοδήγηση που λαμβάνουμε στα πνευματικά μας ταξίδια. Σε αυτόν τον διαλογισμό θα επικεντρωθούμε στο να βρούμε την εσωτερική μας καθοδήγηση. Θα συνδεθούμε με τον δάσκαλο μέσα μας και θα αποκτήσουμε πρόσβαση στη σοφία και τη γνώση που βρίσκεται εσωτερικά, αξιοποιώντας τη θεϊκή καθοδήγηση που είναι διαθέσιμη σε όλους. 
7/3/202317 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός για το τέταρτο τσάκρα

Το σανσκριτικό όνομα του τέταρτου Τσάκρα είναι Ανάχατα που σημαίνει αυτό που δεν μπορεί να χτυπηθεί, που δεν βάλλεται. Εδρεύει στο κέντρο του στήθους, στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης και την ευθεία της καρδιάς. Βρίσκεται στη μέση του συστήματος των Τσάκρα και είναι το σημείο μετασχηματισμού από τα γειωμένα τρία χαμηλότερα Τσάκρα στα τρία ψηλότερα. Το χρώμα του είναι το πράσινο, στοιχείο του είναι ο αέρας και ήχος του είναι το «γιαμ».
6/25/202311 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Θερινό ηλιοστάσιο

Το θερινό Ηλιοστάσιο σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, την ημέρα με το περισσότερο φώς. Αυτή την ημέρα καλωσορίζουμε το καλοκαίρι, την εποχή του φωτός και της ευτυχίας. Καλωσορίζουμε όμως και την καλλιέργεια αυτών των εννοιών μέσα μας. Όλοι έχουμε το φώς μέσα μας και καθώς ξυπνάμε στη φωτεινότητα του ήλιου πρέπει να ενεργοποιήσουμε και τη συνείδηση του εσωτερικού μας φωτός. Σε αυτήν την πρακτική θα δουλέψουμε με τη δύναμη του τρίτου Τσάκρα. 
6/20/202313 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός για το τρίτο τσάκρα

Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος είναι το τσάκρα της δύναμής μας. Ονομάζεται τσάκρα Μανιπούρα και είναι η έδρα της ατομικότητας, της μοναδικής ταυτότητάς μας. Είναι το μέρος από το οποίο προβάλλεται η δύναμη και το χάρισμά μας στον κόσμο. Το στοιχείο του είναι η φωτιά, που σημαίνει αλλαγή ή μεταμόρφωση. Το χρώμα του είναι το κίτρινο και ο ήχος του είναι το «ραμ». Τα σωματικά συμπτώματα της ανισορροπίας του εκδηλώνονται σαν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. 
6/11/202311 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Η πρακτική του χαμόγελου

Σύμφωνα με μελέτες, όταν χαμογελάμε χαλαρώνουν εκατοντάδες μύες στο σώμα μας. Ένα θετικό μήνυμα αποστέλλεται αμέσως στο μυαλό και αισθανόμαστε πιο ήρεμοι, πιο χαρούμενοι και πιο χαλαροί. Με αυτή την άσκηση θα συντονιστούμε προσεκτικά στο πώς είναι να φέρνεις ένα απαλό χαμόγελο στο πρόσωπο και θα δούμε ότι μια απλή πρακτική μπορεί πραγματικά να προκαλέσει χαρά στο μυαλό και στο σώμα. Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να αλλάξεις άμεσα τη διάθεσή σου!
6/9/20239 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός για το δεύτερο τσάκρα

Το τσάκρα του ιερού οστού είναι το δεύτερο ενεργειακό κέντρο στο σώμα μας. Λέγεται Σβαντιστάνα στα σανσκριτικά, σχετίζεται με το πορτοκαλί χρώμα και ο ήχος του είναι το «βαμ». Το στοιχείο του είναι το νερό και διέπει όλα τα υγρά του σώματος, ενώ είναι  η πηγή όλων των συναισθημάτων. Η θέση του είναι λίγο κάτω από τον αφαλό, συνδέεται με τη δημιουργικότητα και μας διδάσκει να φροντίζουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες.   
6/4/20239 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός για το πρώτο τσάκρα

Το τσάκρα της βάσης ή της ρίζας, βρίσκεται στην περιοχή του περινέου και περιλαμβάνει το πυελικό έδαφος και τους τρεις πρώτους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης. Κυβερνά την επιβίωση και στα σανσκριτικά λέγεται Μουλαντάρα που είναι ο συνδυασμός δύο λέξεων. Μούλα που σημαίνει ρίζα και αντάρα που σημαίνει βάση ή στήριγμα. Το χρώμα του είναι το κόκκινο, το στοιχείο του είναι η γη και ο ήχος του είναι το «λαμ».   
5/28/20239 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Πρακτική αντιμετώπισης του πόνου

Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν  την πρακτική για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το συναίσθημα του πόνου. Ενώ από τη μια ο πόνος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του μυαλού μας για να μας προστατέψει από επιβλαβής καταστάσεις, κάποιες φορές είναι το αποτέλεσμα αυξημένου στρες ή χρόνιων παθήσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο διαλογισμός είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείρισή του.  Ασκήστε αυτόν τον διαλογισμό τουλάχιστον μια φορά την ημέρα και σημειώστε την επίδρασή του. 
5/14/20237 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Μια απλή άσκηση mindfulness

Δοκιμάστε αυτήν την ευχάριστη άσκηση αν θέλετε να εμπειραθείτε με τον πιο εύκολο τρόπο, τι είναι mindfulness ή ενσυνειδητότητα. Η διαδικασία αυτή δείχνει επίσης και την απλότητα της διαλογιστικής πρακτικής. Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας δεν έχουν να κάνουν με το να καθόμαστε σταυροπόδι για ώρες αλλά με την επίγνωση που φέρνουμε στην παρούσα στιγμή. Ο διαλογισμός είναι να ζεις με ανοιχτή και δραστήρια επίγνωση, και οτιδήποτε γίνεται με συνειδητή επίγνωση, είναι διαλογισμός.   
5/7/202311 minutes
Episode Artwork

Βρίσκοντας το εσωτερικό μας φως

Σε αυτήν την πρακτική θα οραματιστούμε ότι έχουμε μέσα μας ένα κερί. Θα καλλιεργήσουμε τη λάμψη του και θα του επιτρέψουμε να γίνει πιο δυνατό και φωτεινό. Καθώς συνδεόμαστε με αυτό το εσωτερικό φως, μπορούμε να βρούμε εσωτερική γαλήνη, διάυγεια και σκοπό και να φωτίσουμε την πορεία μας. Όπως η φλόγα του κεριού φωτίζει το σκοτάδι, το εσωτερικό μας φως μπορεί να μας καθοδηγήσει στις προκλήσεις της ζωής.   
5/4/202312 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Εισαγωγή στα Τσάκρα

Αυτή η καθοδηγούμενη πρακτική είναι ο καλύτερος τρόπος για να εισαχθείς στους διαλογισμούς των τσάκρα. Τα τσάκρα είναι ενεργειακά κέντρα τα οποία σχετίζονται με συγκεκριμένα όργανα και λειτουργίες του σώματος και έχουν γίνει δημοφιλή και στις δυτικές πρακτικές.  Η σωστή ροή ενέργειας μέσω των τσάκρα, πιστεύεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική μας υγεία. Αφιέρωσε χρόνο στον διαλογισμό των τσάκρα και αποκόμισε όλα αυτά τα οφέλη! 
4/23/202325 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Διαλογισμός για την Ημέρα της Γης

Μετά από μια διαμαρτυρία κατά της εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, το 1970, η 22α Απριλίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως η Ημέρα της Γης. Σε αυτό το επεισόδιο θα αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να δείξουμε ευγνωμοσύνη για την απίστευτη γενναιοδωρία και ομορφιά της. Αφιέρωσε και εσύ λίγο χρόνο για να συνδεθείς πάλι με τη Γη και να νιώσεις τη δύναμη και τη σιγουριά που μόνο εκείνη μπορεί να σου προσφέρει.   
4/21/202312 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Yoga Nidra IV

Η πρακτική γιόγκα νίντρα, είναι ένας καθοδηγούμενος διαλογισμός με βαθιά χαλαρωτική και θεραπευτική δράση. Νίντρα σημαίνει ύπνος και γιόγκα νίντρα είναι ο συνειδητός ύπνος. Στον ύπνο δεν έχουμε έλεγχο στο όνειρο, στη νίντρα όμως γινόμαστε οι δημιουργοί του και έχουμε πρόσβαση στο ασυνείδητο και στο υποσυνείδητο. Σε αυτήν την πρακτική το σώμα μένει ακίνητο αλλά το μυαλό είναι ενεργό και μπορεί να ακούγεται απαιτητικό αλλά όλες οι πρακτικές μέχρι τώρα σε έχουν ετοιμάσει για να το πετύχεις!
4/9/20231 hour, 33 seconds
Episode Artwork

Γεμίζοντας το σώμα με ζωτική ενέργεια (Παγκόσμια Ημέρα Υγείας)

Η Πράνα είναι γνωστή και ως ζωτική ενέργεια. Η ζωτική ενέργεια που ρέει μέσα σε όλους μας. Σε αυτήν την πρακτική θα χρησιμοποιήσεις τη δύναμη της οπτικοποίησης για να φανταστείς ότι αναπνέεις αυτή τη ζωογόνο ενέργεια και να γεμίσεις με αυτήν από την κορυφή έως τα νύχια. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσεις τα επίπεδα ζωτικότητας και ενέργειας και θα νιώσεις γαλήνη και ισορροπία. Ένας διαλογισμός αφιερωμένος στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.   
4/6/202311 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Διαλογισμός με μέτρημα: Τα σκαλιά

Το μέτρημα μπορεί να είναι ένα απλός αλλά ισχυρός τρόπος για να ηρεμήσεις το μυαλό σου και να αγκυροβολήσεις την προσοχή σου. Σε αυτή την άσκηση θα χρησιμοποιήσεις το ρυθμικό μέτρημα της αναπνοής για να χαλαρώσεις, να εστιάσεις τη σκέψη σου και να παραμείνεις παρών στη στιγμή. Ένας σύντομος διαλογισμός που μπορεί μέσα σε 10 λεπτά να σε βοηθήσει να επανεκκινήσεις την ημέρα σου. Βρες μια άνετη θέση και φρόντισε να μη σε ενοχλήσει κανείς! 
4/3/202312 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Πρακτική για την καλλιέργεια της ανθεκτικότητας

Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα προσαρμογής μπροστά στις αντιξοότητες και είναι μια ιδιότητα που μπορεί να μας βοηθήσει να πλοηγηθούμε στις προκλήσεις της ζωής με μεγαλύτερη ευκολία και χάρη. Σε αυτή την πρακτική θα καλλιεργήσεις τη δική σου εσωτερική ανθεκτικότητα, θα αξιοποιήσεις την εσωτερική σου δύναμη και τους πόρους σου και θα βρεις το θάρρος να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε σου έρθει. Για να ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία θα φανταστείς ότι είσαι μια αρκούδα που κοιμάται!   
3/26/202313 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Σε αυτόν τον διαλογισμό, που είναι αφιερωμένος στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού, θα ταξιδέψεις σε μια λίμνη της φαντασίας σου. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά πίσω από τη δύναμη του νερού ως στοιχείου και συμβόλου στον διαλογισμό, έχουν να κάνουν με τις δεκτικές, εύπλαστες και μεταμορφωτικές του ιδιότητες. Ιδιότητες που μας βοηθάνε όταν τις έχουμε καλλιεργήσει στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα πράγματα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη ζωή.   
3/22/202316 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Επιλέγοντας την ευτυχία (Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας)

Η 20η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, για αυτό και ο διαλογισμός αυτός είναι αφιερωμένος στην επιλογή της. Ανασύροντας από τη μνήμη σου μια εμπειρία ευτυχίας μπορείς να δώσεις σάρκα και οστά σε αυτό το συναίσθημα το οποίο πολλές φορές μοιάζει μακρινό και άπιαστο. Με αυτή την απλή άσκηση όμως μπορείς όποια στιγμή το έχεις ανάγκη να θυμάσαι ότι η ευτυχία κρύβεται σε στιγμές και αυτές οι στιγμές είναι μπροστά σου.   
3/20/20237 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ανθισμένη καρδιά

Φαντάσου ένα υπέροχο, ροζ τριαντάφυλλο στον χώρο της καρδιάς σου. Την όψη του, την υφή του, τη μυρωδιά του. Τώρα αυτό το τριαντάφυλλο αρχίζει και ανθίζει. Μαζί του ανθίζεις και εσύ και τα συναισθήματά σου. Αυτός είναι ένας οραματισμός που θα σε ηρεμήσει και θα σου φτιάξει τη διάθεση, ακριβώς όπως σου φτιάχνουν τη διάθεση τα λουλούδια. Όλοι έχουμε μέσα μας ένα λουλούδι που θέλει χρόνο και φροντίδα για να ανθίσει! 
3/13/202310 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Αφιέρωμα στη μέρα της γυναίκας

Κάθε γυναίκα είναι μοναδική και ενώ είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε όλες να το θυμούνται κάθε μέρα, αυτό μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό. Εκμεταλλεύσου λοιπόν αυτή την ημέρα που είναι αφιερωμένη σε σένα για να χαλαρώσεις με αυτόν τον διαλογισμό και να θυμηθείς πόσο ξεχωριστή είσαι. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένας ήσυχος χώρος και μόνο 10 λεπτά από τον χρόνο σου. Ξέχνα τα άγχη της καθημερινότητας και αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου! 
3/8/202311 minutes
Episode Artwork

Πρακτική για βελτίωση της αυτοπεποίθησης

Έχεις χαμηλή ή υψηλή αυτοπεποίθηση; Όποια και να είναι η απάντηση, σίγουρα θα έχεις «πιάσει» το μυαλό σου να κάνει σκέψεις οι οποίες δεν είναι και οι πιο ανεβαστικές για την εικόνα που έχεις για σένα. Αυτές οι σκέψεις επηρεάζουν αρνητικά όλες τις πτυχές της ζωής σου ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνεις. Χρησιμοποίησε αυτήν την πρακτική για να τονώσεις την αυτοεκτίμησή σου και να προωθήσεις τη θετική εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου! 
3/6/202316 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Διαλογισμός για τη διαχείριση της απώλειας

Η απώλεια είναι ένα κομμάτι της ζωής που αργά ή γρήγορα βιώνουμε όλοι. Αφήνει μέσα μας ένα κενό και σαν συναίσθημα μας προκαλεί θλίψη και ταραχή. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να την αντιμετωπίσουμε. Σε αυτό το επεισόδιο ακολουθούμε έναν διαλογισμό ο οποίος θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την απώλεια. Η απώλεια αυτή μπορεί να είναι ενός αγαπημένου προσώπου ή μιας κατάστασης η οποία μας έφερνε ευτυχία και τώρα δεν τη ζούμε πλέον. 
2/27/202313 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Διαλογισμός αγάπης προς τον εαυτό

Η φράση «Να αγαπάς τον εαυτό σου» ακούγεται συχνά και λίγο ή πολύ, όλοι πιστεύουμε ότι το κάνουμε. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Ή μήπως το άγχος της καθημερινότητας μας οδηγεί να παραμελούμε τον εαυτό μας και να του φορτώνουμε αρνητικές σκέψεις που επηρεάζουν την ψυχολογία αλλά και το σώμα μας; Αυτός ο διαλογισμός σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις κάτι νέο για τον εαυτό σου και να συντονιστείς με τις συναισθηματικές και σωματικές σου ανάγκες.   
2/20/202313 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Διαλογισμός ευγνωμοσύνης

Μέσα στην καθημερινότητα είναι εύκολο να χαθούμε σε αρνητικές σκέψεις και να επικεντρωθούμε σε όλα τα πράγματα στη ζωή μας που δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως θα θέλαμε. Αυτός ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς διαφορετικά! Ήρθε η ώρα να σκεφτείς όλα τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου και να νιώσεις ευγνωμοσύνη. Ένας υπέροχος, απλός διαλογισμός για να κάνεις στην αρχή ή στο τέλος της ημέρας.   
2/13/20238 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Παρατηρώντας σκέψεις και συναισθήματα

Το επίκεντρο αυτού του επεισοδίου είναι η παρατήρηση της ίδιας της σκέψης. Μπορεί κατά τη διάρκεια των πρακτικών σου να έχεις παρατηρήσει ότι το μυαλό μπορεί να είναι αρκετά θορυβώδες. Συναισθήματα και σκέψεις έρχονται και φεύγουν και σε αυτήν την πρακτική απλά θα τα παρατηρείς, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να επιστρέψεις στην αναπνοή. Όταν τα συναισθήματα προκύπτουν απλά τα παρακολουθούμε να έρχονται και να φεύγουν, χτίζοντας έτσι τον μυ της προσοχής μας.
2/6/202316 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Εξερευνώντας τις έξι αισθήσεις

Ποιες είναι οι έξι αισθήσεις;  Μέσα από αυτόν τον καθοδηγούμενο διαλογισμό θα δούμε τις 5 αισθήσεις μέσα από τα είδη των συναισθημάτων, ευχάριστα, δυσάρεστα και ουδέτερα. Για να τις εξερευνήσουμε θα χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και την αίσθηση του νου για να διεργαστούμε τις άλλες πέντε. Έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η αίσθηση του νου η οποία είναι και η έκτη αίσθηση. Βρες μια άνετη θέση και ξεκίνα!
1/30/202311 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Άσκηση αναπνοής 1 έως 10

Η βαθιά συνειδητή αναπνοή, επηρεάζει τα εγκεφαλικά μας κύματα, κάτι που έχει μετρηθεί από τους επιστήμονες με εγκεφαλογραφήματα. Σε αυτό το επεισόδιο μελετάμε την αναπνοή με μέτρημα η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε και να εστιάσουμε το μυαλό μας. Η πρακτική αυτή λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα και φέρνει ισορροπία και αρμονία στο σώμα και τον νου (ενεργειακά, συναισθηματικά, νοητικά) και αλλάζει τα εγκεφαλικά μας κύματα διευρύνοντας τη συνειδητότητα.
1/23/20236 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Αντιμετώπισε τον φόβο

Το πάγωμα, όπως επίσης η μάχη ή η φυγή, είναι μια ακούσια απάντηση του συμπαθητικού κλάδου του νευρικού μας συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μια συνειδητή αντίδραση και μπορεί να βιώνεται σαν σωματική παράλυση, κάτι που την κάνει αρκετά τρομακτική. Σε αυτό το επεισόδιο, θα μάθουμε πώς μέσα από τεχνικές γείωσης θα επανασυνδεθούμε με το περιβάλλον μας στην περίπτωση που βιώσουμε αυτή την αντίδραση και μας προκαλέσει συναισθήματα φόβου και πανικού.
1/16/202315 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Πρακτική γείωσης

Ο σκοπός αυτής της πρακτικής είναι η επανασύνδεση με την αίσθηση σταθερότητας που υπάρχει στον καθένα μας. Η σύνδεση με αυτό το θεμέλιο θα μας κάνει να νιώσουμε ότι δεν είμαστε έρμαιο των συνθηκών της ζωής μας, είτε αυτές είναι καλές είτε κακές, και ότι μπορούμε να ενεργούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια και σοφία. Η σύνδεση με τη γείωση σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να βρεθούμε σε απόγνωση καθώς αντιμετωπίζουμε οδυνηρά συναισθήματα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.
1/9/20236 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός: Καλοκαιρινός ουρανός

Έχεις κουραστεί με το κρύο και το σκοτάδι; Ονειρεύεσαι τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές; Τότε αυτή η πρακτική είναι για σένα και είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για το νέο έτος. Βρες μια αναπαυτική θέση, δέκα λεπτά ελεύθερου χρόνου, κλείσε τα μάτια σου και ακολούθησε τις οδηγίες για να βρεθείς στην αγαπημένη σου παραλία. Σύντομα το δροσερό αεράκι θα χαϊδεύει το πρόσωπό σου ενώ χαζεύεις τα σύννεφα να διανύουν τον καταγάλανο ουρανό.
1/3/202314 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Θεωρία: Είδη πρακτικών

Σε αυτό το επεισόδιο θα μάθεις για τα διαφορετικά είδη πρακτικών. Υπάρχουν πιθανώς τόσες τεχνικές διαλογισμού, όσοι είναι και οι άνθρωποι στον πλανήτη. Οι τεχνικές εύκολου διαλογισμού αποτελούνται από ένα ευρύ φάσμα πρακτικών που δίνουν έμφαση σε διαφορετικούς στόχους οι οποίοι κυμαίνονται από τη χαλάρωση και την ανακούφιση από το άγχος ως τη θεραπεία και την απελευθέρωση από ασθένειες. Υπάρχουν όμως και προηγμένες τεχνικές που αφορούν την επίτευξη αυξημένων επιπέδων συνείδησης.
1/2/20234 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Αναπνοή για την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος

Το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι κλάδοι του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Επηρεάζουν τις ίδιες λειτουργίες στο σώμα αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απόκριση μάχης ή φυγής ενώ το παρασυμπαθητικό λειτουργεί για να επιβραδύνει κάποιες αποκρίσεις και να επιφέρει μια κατάσταση ηρεμίας στο σώμα. Αυτή η πρακτική θα σε βοηθήσει να το ενεργοποιήσεις για να εκμεταλλευτείς τις ιδιότητές του προς όφελός σου!
12/28/20226 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Θεωρία: Αναπνοή και χαλάρωση

Το ότι έχεις φτάσει σε αυτό το επεισόδιο σημαίνει ότι σίγουρα έχεις αρχίσει να αποκτάς τον έλεγχο της αναπνοής σου και να την χρησιμοποιήσεις κατάλληλα για να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια υπενθύμιση της θεωρίας πίσω από την αναπνοή και την χαλάρωση, δεν θα σου φανεί βοηθητική. Άκουσε λοιπόν αυτό το επεισόδιο για να φτάσεις την αναπνοή στο επόμενο επίπεδο και να κάνεις τις πρακτικές σου ακόμη πιο αποτελεσματικές.
12/26/202211 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Yoga Nidra III

Η πρακτική γιόγκα νίντρα, είναι ένας καθοδηγούμενος διαλογισμός με βαθιά χαλαρωτική και θεραπευτική δράση. Νίντρα σημαίνει ύπνος και γιόγκα νίντρα είναι ο συνειδητός ύπνος. Στον ύπνο δεν έχουμε έλεγχο στο όνειρο, στη νίντρα όμως γινόμαστε οι δημιουργοί του και έχουμε πρόσβαση στο ασυνείδητο και στο υποσυνείδητο. Σε αυτήν την πρακτική το σώμα μένει ακίνητο αλλά το μυαλό είναι ενεργό και μπορεί να ακούγεται απαιτητικό αλλά όλες οι πρακτικές μέχρι τώρα σε έχουν ετοιμάσει για να το πετύχεις!
12/19/202256 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Πρωινή πρακτική ενεργοποίησης

Αυτός ο πρωινός διαλογισμός είναι ο τέλειος τρόπος να ξεκινήσουμε τη μέρα. Εξουδετερώνει την ληθαργικότητα, μας βοηθάει να νιώσουμε ζωντανοί γεμίζοντάς μας με ζωτική ενέργεια αλλά παράλληλα μας φέρνει σε μια κατάσταση σταθερότητας και ηρεμίας. Τα πρώτα λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα είναι πολύ σημαντικά γιατί η διάθεση που θα αποκτήσεις μπορεί να καθορίσει ολόκληρη την ημέρα σου. Ξεκίνα λοιπόν με αυτήν την πρακτική, η οποία γίνεται από το κρεβάτι σου!
12/12/202216 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Διαλογιστική πρακτική αυτοθεραπείας

Αυτή η θεραπευτική πρακτική ξεκινάει με την παθητική προοδευτική χαλάρωση των μυών και στη συνέχεια μας καθοδηγεί να φανταστούμε το σώμα μας να αυτοθεραπεύεται. Αν νιώθουμε θλίψη, θυμό ή άγχος αυτό αντικατοπτρίζεται στο σώμα μας και συχνά έχει αρνητικές επιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει και αντίστροφα. Δηλαδή όταν το σώμα έχει κάποια ασθένεια, επηρεάζεται η ψυχολογία μας. Στην αυτοθεραπεία χρησιμοποιούμαι αυτόν τον μηχανισμό αλληλεπίδρασης για να βοηθήσουμε το σώμα μας να είναι δυνατό και υγιές.
12/5/202219 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ηρέμησε τον νου σε λίγα λεπτά

Αυτό είναι ένας διαλογισμός επίγνωσης τον οποίο μπορείς να δοκιμάσεις για να ηρεμήσεις τον νου, να νιώσεις σιγουριά και να σταθεροποιήσεις τη διάθεσή σου. Όπως το μυαλό μας μέσα στην ημέρα μπορεί να «τρέχει » με δικές τους σκέψεις και να είναι δύσκολο να το ελέγξουμε, έτσι και η διάθεσή μας μπορεί να αλλάζει χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί. Αυτή η πρακτική είναι ιδανική γι αυτές τις στιγμές που νιώθεις ότι θέλεις να εστιάσεις την προσοχή σου.
11/28/202210 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Διαλογισμός: Φύλλα σαν σκέψεις

Η οπτικοποίηση ή οραματισμός, είναι ένα εύκολο και χρηστικό εργαλείο το οποίο όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά είτε εν γνώση είτε εν αγνοία μας. Το χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε σχέδια, όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή όταν δίνουμε οδηγίες σε κάποιον για το πώς να φτάσει σε ένα μέρος. Επίσης  το χρησιμοποιούμε για να βρούμε λύσεις σε προβλήματα. Η προσθήκη του οραματισμού στις πρακτικές σου θα σε βοηθήσει να κατευθύνεις καλύτερα το χαλαρό μυαλό για να έχεις τα αποτελέσματα που θες.
11/21/202215 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Πρακτική για διαχείριση του θυμού

Στην καθημερινότητά μας εκτός από το στρες, πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι και με συναισθήματα θυμού τα οποία εύκολα μπορεί να μας παρασύρουν σε σκέψεις και πράξεις που δεν είναι καλές για την ψυχική μας υγεία.  Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον θυμό με υγιή και παραγωγικό τρόπο. Σε αυτό το επεισόδιο θα δοκιμάσουμε μια πρακτική που θα μας καθοδηγήσει έτσι ώστε να μάθουμε να ελέγχουμε τον θυμό μας γρήγορα και αποτελεσματικά.
11/14/202216 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Διαλογισμός: Καθοδηγώντας το μυαλό

Μέχρι τώρα, μέσα από τις πρακτικές που κάνεις, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι το μυαλό μπορεί να είναι αρκετά θορυβώδες και μπορεί να ανησυχείς ότι κάτι δεν κάνεις σωστά ή να πιστεύεις ότι ο διαλογισμός δεν είναι για σένα, επειδή δεν μπορείς να σταματήσεις όλες τις σκέψεις σου. Αλλά αυτό ακριβώς είναι ο διαλογισμός. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις σκέψεις. Όταν προκύπτουν απλά τις παρακολουθούμε να έρχονται και να φεύγουν, χτίζοντας έτσι τον μυ της προσοχής μας.
11/7/202217 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Διώξε την ένταση σε λίγα λεπτά

Η στιγμιαία πρακτική γιόγκικης χαλάρωσης είναι εύκολη, διασκεδαστική και ωφέλιμη τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα. Και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεσαι ούτε πολύ χρόνο ούτε ιδιαίτερη προετοιμασία για να την ακολουθήσεις. Είναι επίσης τόσο εύκολη που μπορείς να την θυμάσαι και να την επαναλαμβάνεις. Εάν λοιπόν νιώθεις πίεση και ένταση, βρες 5 λεπτά μέσα στην ημέρα και δοκίμασε αυτή την σύντομη πρακτική που θα σου αλλάξει την καθημερινότητα.
10/31/20226 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Χαλάρωση με λέξεις

Σε αυτό το επεισόδιο θα χρησιμοποιήσουμε την νοητική επανάληψη λέξεων η οποία θα σε βοηθήσει αρχικά να χαλαρώσεις το σώμα και μετά να ηρεμήσεις περεταίρω το μυαλό σου. Η σιωπηλή επανάληψη λέξεων ή φράσεων χρησιμοποιείται ως ένα σημείο εστίασης το οποίο μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε στην πρακτική μας. Είναι δηλαδή ένα εργαλείο. Βρες μια άνετη θέση, λίγα λεπτά χρόνο και εξασκήσου με αυτήν την απλή αλλά τόσο πολύτιμη άσκηση!
10/23/202211 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Έγχρωμη αναπνοή

Αυτή η τεχνική οπτικοποίησης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και τη γενική βελτίωση της διάθεσης. Γιατί ονομάζεται έγχρωμη; Επειδή με τα μάτια του μυαλού σου θα φέρεις στο οπτικό σου πεδίο όλα τα χρώματα του φάσματος, τα οποία έχουν το καθένα τον δικό του ιδιαίτερο συμβολισμό. Στο τέλος, θα νιώσεις την χαλαρωτική και αναζωογονητική επίδραση αυτής της απλής αλλά πολύ χρήσιμης πρακτικής, την οποία μπορείς εύκολα να επαναλάβεις όποτε χρειαστεί.
10/16/20228 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Yoga Nidra II

Η πρακτική γιόγκα νίντρα, είναι ένας καθοδηγούμενος διαλογισμός με βαθιά χαλαρωτική και θεραπευτική δράση. Νίντρα σημαίνει ύπνος και γιόγκα νίντρα είναι ο συνειδητός ύπνος. Στον ύπνο δεν έχουμε έλεγχο στο όνειρο, στη νίντρα όμως γινόμαστε οι δημιουργοί του και έχουμε πρόσβαση στο ασυνείδητο και στο υποσυνείδητο. Σε αυτήν την πρακτική το σώμα μένει ακίνητο αλλά το μυαλό είναι ενεργό και μπορεί να ακούγεται απαιτητικό αλλά όλες οι πρακτικές μέχρι τώρα σε έχουν ετοιμάσει για να το πετύχεις!
10/9/202248 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Πρακτική για τόνωση της ζωτικής ενέργειας

Αυτός ο καθοδηγούμενος διαλογισμός θα γεμίσει το σώμα σου με ενέργεια και ζωτική δύναμη. Απελευθερώνοντας από ολόκληρο το σώμα την ένταση, την κούραση και το άγχος θα του επιτρέψεις να πλημμυρίσει με ζεστασιά και θεραπευτική ενέργεια. Σε αυτή την πρακτική ανοίγουμε την καρδιά μας και το μυαλό μας στις επιρροές της χαλάρωσης  και κάνουμε επανεκκίνηση για να έχουμε μια παραγωγική ημέρα χωρίς στρες και χωρίς σωματικά «κλειδώματα».
10/2/202210 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Πεντάλεπτη πρακτική εστίασης στην αναπνοή

Αυτή η πρακτική, όπως λέει και ο τίτλος, διαρκεί λίγα λεπτά, εστιάζει στην αναπνοή και έχει στόχο να σε ηρεμήσει. Συχνά, ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος για την ανακούφιση από το στρες  είναι μια  βαθιά αναπνοή. Εστιάζοντας στην βαθιά αναπνοή θα νιώσεις όλον τον κύκλο που κάνει μέσα στο σώμα και τα «κύματα» τα οποία δημιουργεί περνώντας μέσα από όλα τα μέρη του. Επαναλαμβάνοντας αυτήν την πρακτική θα μπορέσεις να εκπαιδεύσεις το σώμα σου να αναπνέει βαθιά και χαλαρά.
9/25/20229 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Πρακτική για το άγχος

Αυτή είναι ακόμη μια πρακτική για να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε ομαλά στην καθημερινότητά μας μετά από τις ήρεμες και χαλαρές ημέρες των διακοπών. Μπορεί να χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά, τα ευεργετικά της αποτελέσματα όμως θα διαρκέσουν για ολόκληρη ημέρα. Η χαλάρωση είναι μια δεξιότητα την οποία μπορείς να μάθεις και να χρησιμοποιείς οποιαδήποτε στιγμή το έχεις ανάγκη και θέλεις να επιτρέψεις στον εαυτό σου να βρει γαλήνη και ηρεμία.
9/18/202214 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Χαλάρωση για στιγμές πίεσης

Το καλοκαίρι τελείωσε και οι περισσότεροι από εμάς επιστρέφουμε στην κανονικότητα της πόλης. Η επιστροφή αυτή όμως δεν χρειάζεται να συνοδευτεί από άγχος και πίεση. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό όμως, υπάρχει λύση. Αυτή η πρακτική χαλάρωσης για στιγμές πίεσης θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις όλες τις προκλήσεις αυτής της επιστροφής και να δεις τις δυσκολίες της καθημερινότητας με άλλη ματιά. Κλείσε τα μάτια και βρες την ηρεμία σου!
9/11/202216 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Τριγωνική αναπνοή

Σε αυτό το επεισόδιο επισκεπτόμαστε ξανά την αναπνοή μέσα από μια πρακτική η οποία θα μας βοηθήσει να την χρησιμοποιήσουμε για να νιώσουμε ευεξία. Αν και απλή στην πρακτική, η παρακολούθηση της αναπνοής είναι εξαιρετικά ισχυρή, καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να ηρεμήσει το νου. Όταν συγκεντρωνόμαστε προσεχτικά στην αναπνοή και γινόμαστε απλοί παρατηρητές της ηρεμούμε γρήγορα, διοχετεύουμε πιο σωστά τη ροή της ενέργειας μέσα μας και συγκεντρώνουμε το νου μας.
9/4/202212 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ενεργοποίηση του vagus nerve

Σε αυτό το επεισόδιο ενεργοποιούμε το πνευμονογαστρικό νεύρο ή αλλιώς vagus nerve, μέσα από μια άσκηση αναπνοής. Η λέξη vagus προέρχεται από τη λατινική λέξη για την περιπλάνηση. Το vagus nerve ονομάζεται έτσι επειδή «περιπλανάται» από τον εγκέφαλο μέχρι την κοιλιά, μεταφέροντας στην πορεία του κρίσιμες πληροφορίες. Το νεύρο αυτό είναι το μακρύτερο και πιο περίπλοκο από τα 12 νεύρα που συνδέονται με τον εγκέφαλο και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.
8/23/20226 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Θεωρία: Vagus nerve

Το πνευμονογαστρικό νεύρο ή αλλιώς vagus nerve είναι ένα σημαντικό εργαλείο που έχουμε μέσα μας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το άγχος και τον χρόνιο πόνο. Αυτό το νεύρο διατρέχει το πάνω μέρος του σώματός μας και έχει θεωρηθεί το κλειδί για την ευημερία καθώς η ενεργοποίησή του φαίνεται να έχει βαθιές επιπτώσεις στο νευρικό μας σύστημα.  Στο επόμενο επεισόδιο θα ακολουθήσει πρακτική ενεργοποίησης του πνευμονογαστρικού νεύρου.
8/21/20224 minutes, 1 second
Episode Artwork

Μέθοδος αναπνοής 4-7-8

Η βαθιά συνειδητή αναπνοή, επηρεάζει τα εγκεφαλικά μας κύματα, κάτι που έχει μετρηθεί από τους επιστήμονες με εγκεφαλογραφήματα. Σε αυτό το επεισόδιο μελετάμε την πιο απλή αναπνοή με μέτρημα που μπορούμε να κάνουμε για να ηρεμήσουμε και να εστιάσουμε το μυαλό μας. Η πρακτική αυτή λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα και φέρνει ισορροπία και αρμονία στο σώμα και τον νου (ενεργειακά, συναισθηματικά, νοητικά) και αλλάζει τα εγκεφαλικά μας κύματα διευρύνοντας τη συνειδητότητα.
8/9/20225 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Θεωρία: Εγκεφαλικά κύματα

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο διαλογισμός μας βοηθάει να χαλαρώσουμε. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια του διαλογισμού; Ποια μέρη λειτουργούν έτσι ώστε να μας φέρουν σε αυτήν την κατάσταση ηρεμίας που όλοι αναζητάμε; Σε αυτό το επεισόδιο η Μαρίνα εξηγεί τα διαφορετικά είδη εγκεφαλικών κυμάτων και πώς αυτά ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια των πρακτικών. Στο επόμενο επεισόδιο θα ακολουθήσει και μια πρακτική ενεργοποίησης των εγκεφαλικών κυμάτων.
8/7/20223 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Θεωρία: Αναπνοή και διαλογισμός

Το βασικό πράγμα που πρέπει να προσέχουμε στην αρχή κάθε διαλογιστικής πρακτικής είναι η αναπνοή. Και ενώ ακούγεται σαν κάτι πολύ απλό, η αναπνοή είναι αυτή που συνήθως μας δυσκολεύει περισσότερο καθώς το σώμα μας έχει αποθηκεύσει στη μνήμη του τη ρηχή αναπνοή που κάνουμε όταν είμαστε αγχωμένοι. Η σωστή αναπνοή μας βοηθάει να «μπούμε» εύκολα στην πρακτική του διαλογισμού και έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και πνευματική μας υγεία.
7/31/20224 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις στον διαλογισμό

Μπορεί να έχουμε συνδέσει τον διαλογισμό με τη χαλάρωση αλλά δεν παύει να είναι μια πρακτική η οποία έχει τις δικές της προκλήσεις. Ποιες είναι αυτές; Για παράδειγμα πολλές φορές το μυαλό μπορεί να «φεύγει» από τις οδηγίες της πρακτικής και να κάνει σκέψεις που έχουν να κάνουν με άλλα πράγματα. Άλλες φορές, το σώμα μπορεί να έχει πολλή ένταση την οποία δύσκολα θα αφήσει. Σε αυτό το επεισόδιο, αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις προκλήσεις πρακτικά. 
7/24/202218 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ο τέλειος ύπνος

Αυτή η πρακτική χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνικών για να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα και να σε προετοιμάσει για έναν αναζωογονητικό ύπνο. Είναι ωφέλιμη τόσο για όσους έχουν δυσκολία στο να τους πάρει ο ύπνος, όσο και για αυτούς που δυσκολεύονται να κοιμηθούν ήρεμα και συνεχόμενα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα κρεβάτι για να ξαπλώσεις και λίγο χρόνο που μπορείς να διαθέσεις στον ύπνο. Ακόμη και να μην κοιμηθείς πάντως δεν πειράζει, σίγουρα θα έχεις χαλαρώσει!
7/17/202219 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Σύντομη χαλάρωση του σώματος

Αυτή η τεχνική σύντομης χαλάρωσης είναι εύκολο να εκτελεστεί και επιφέρει άμεσα αποτελέσματα στην ηρεμία νου και σώματος. Θα χρησιμοποιήσεις εργαλεία που έχεις μάθει από προηγούμενες τεχνικές, όπως τη σύνδεση με την διαφραγματική ή κοιλιακή αναπνοή και την απελευθέρωση της έντασης από διαφορετικά σημεία του σώματος. Εάν λοιπόν νιώθεις πίεση και ένταση, βρες 10 λεπτά μέσα στην ημέρα και δοκίμασε αυτή την σύντομη πρακτική που θα σου αλλάξει την καθημερινότητα.
7/10/202210 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ήρεμη θάλασσα

Ήρθε η ώρα για χαλάρωση και για ψυχικές διακοπές. Είτε έχεις ξεκινήσει τα μπάνια προ πολλού είτε περιμένεις τις διακοπές του Αυγούστου, αυτή η πρακτική θα σε μεταφέρει νοητά μπροστά από μια ήρεμη θάλασσα την οποία θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις χωρίς κόσμο. Αυτός ο οραματισμός γίνεται εύκολα όπου και αν είσαι και σου δίνει την ευκαιρία να ξεφύγεις για μερικά λεπτά από την πίεση και τη ζέστη της πόλης.
7/3/202217 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ουράνιο τόξο

Αυτή είναι μια πρακτική η οποία θα σε οδηγήσει απαλά, από την ένταση στην ηρεμία σε λίγη μόνο ώρα. Εστιάζοντας στα χρώματα του ουράνιου τόξου, θα μεταφερθείς σε μια κατάσταση εσωτερικής γαλήνης, βαθιάς παρουσίας και θα αυξήσεις και την δημιουργικότητά σου. Το κάθε χρώμα, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο, μπλε και βιολετί, θα σου δώσει ένα διαφορετικό συναίσθημα και μια διαφορετική ιδιότητα. Αφέσου λοιπόν στο ουράνιο τόξο σε αυτή την ολιγόλεπτη πρακτική αυτοβελτίωσης.
6/26/202210 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Yoga Nidra Ι

Μπορεί να έχουμε συνδέσει τον διαλογισμό με τη χαλάρωση αλλά δεν παύει να είναι μια πρακτική η οποία έχει τις δικές της προκλήσεις. Ποιες είναι αυτές; Για παράδειγμα πολλές φορές το μυαλό μπορεί να «φεύγει» από τις οδηγίες της πρακτικής και να κάνει σκέψεις που έχουν να κάνουν με άλλα πράγματα. Άλλες φορές, το σώμα μπορεί να έχει πολλή ένταση την οποία δύσκολα θα αφήσει. Σε αυτό το επεισόδιο, αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις προκλήσεις πρακτικά.
6/20/202246 minutes, 1 second
Episode Artwork

Πρακτική σύνδεσης με το διάφραγμα

Σε αυτό το επεισόδιο δοκιμάζουμε μια αναπνευστική πρακτική η οποία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την κίνηση και τη δύναμη του διαφράγματος. Η σύνδεση με την κίνηση του διαφράγματος μας βοηθάει να επέμβουμε στο σώμα κάθε φορά που νιώθουμε ότι η αναπνοή μας είναι ρηχή και βεβιασμένη. Το καλύτερο με αυτήν την πρακτική είναι ότι εκτελείται σε στάση παραλίας! Οπότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξαπλώσεις μπρούμυτα και να χαλαρώσεις.
6/12/20224 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Ανακούφιση από τον πονοκέφαλο

Αυτό το επεισόδιο περιγράφει τρόπους μείωσης και αντιμετώπισης των πονοκεφάλων οι οποίοι ταλαιπωρούν καθημερινά πολλούς από εμάς. Η χαλάρωση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τους πονοκεφάλους. Μέσω της χαλάρωσης μπορούμε να επηρεάσουμε τις σωματικές αποκρίσεις που είναι συνήθως αυτόματες, όπως η ροή του αίματος και η μυϊκή ένταση, που είναι και οι κύριες αιτίες των περισσότερων πονοκεφάλων.  Αντιστρέφοντας τις φυσικές αιτίες των πονοκεφάλων, είναι δυνατό να επιτευχθεί ανακούφιση μέσω της χαλάρωσης.
6/5/202221 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ξεπέρασε το άγχος των εξετάσεων

Αυτό το επεισόδιο θα σου επιτρέψει να οραματιστείς τη διαδικασία προετοιμασίας των εξετάσεων και τις ίδιες τις εξετάσεις. Ο οραματισμός της επιτυχίας αυξάνει την αυτοπεποίθηση, τη συγκέντρωση και βοηθάει τη μνήμη να συγκρατήσει τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά. Η χαλάρωση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διαδικασία μάθησης μέσω της εξάλειψης του άγχους το οποίο, όπως είναι γνωστό, μειώνει την δυνατότητα αφομοίωσης νέων πληροφοριών. Η τακτική εξάσκηση αυτής της πρακτικής θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το άγχος των εξετάσεων.
5/29/202220 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Χαλάρωση με μέτρημα της αναπνοής (4-2-4)

Η βαθιά συνειδητή αναπνοή, επηρεάζει τα εγκεφαλικά μας κύματα, κάτι που έχει μετρηθεί από τους επιστήμονες με εγκεφαλογραφήματα. Σε αυτό το επεισόδιο μελετάμε την πιο απλή αναπνοή με μέτρημα που μπορούμε να κάνουμε για να ηρεμήσουμε και να εστιάσουμε το μυαλό μας. Η πρακτική αυτή λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα και φέρνει ισορροπία και αρμονία στο σώμα και τον νου (ενεργειακά, συναισθηματικά, νοητικά) και αλλάζει τα εγκεφαλικά μας κύματα διευρύνοντας τη συνειδητότητα.
5/22/20225 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός που μας πάει παραλία

Η ζέστη έχει μπεί ξανά στην καθημερινότητά μας και όλοι περιμένουμε τα πρώτα μπάνια του καλοκαιριού με ανυπομονησία. Όσο περιμένεις λοιπόν, γιατί να μην δοκιμάσεις αυτή την πρακτική οραματισμού η οποία σε πάει στην παραλία από οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι; Βρες μια αναπαυτική θέση, κλείσε τα μάτια, πάρε μερικές αναπνοές και πριν το καταλάβεις θα βρεθείς στο αγαπημένο σου σοκάκι που σε οδηγεί στη ζεστή άμμο και τα δροσερά νερά της θάλασσας.
5/15/202218 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Αναπνοή του κουτιού

Ξέρεις πόσα οφέλη μπορεί να έχει ο οραματισμός ενός κουτιού; Και όμως, πολλά! Σε αυτό το επεισόδιο ακολουθούμε μια εξαιρετικά δομημένη αναπνευστική άσκηση η οποία ονομάζεται «τετράγωνη αναπνοή» ή «αναπνοή του κουτιού». Απαιτεί την πλήρη προσοχή μας αλλά είναι μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γι αυτόν τον λόγο, είναι μια εξαιρετική άσκηση που μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε στιγμή, όταν περιμένεις στο τηλέφωνο, σε ένα ιατρείο ή στο αυτοκίνητο.
5/8/20226 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Χαλάρωση με σκανάρισμα του σώματος

Σε αυτό το επεισόδιο ακολουθούμε ακόμη μια πρακτική χαλάρωσης του σώματος η οποία θα σου προσφέρει την ίδια ξεκούραση και αναζωογόνηση όπως ένας μικρός ύπνος. Στρέφοντας την επίγνωση και τη συγκέντρωσή μας στα μέρη του σώματος ένα ένα, καταφέρνουμε όχι μόνο να συνδεθούμε με το σώμα μας αλλά να αποβάλλουμε από πάνω του όλες τις εντάσεις της καθημερινότητας. Αν λοιπόν δεν έχεις χρόνο για έναν τρίωρο ύπνο, κάνε αυτήν την πρακτική!
5/1/202218 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Διαλογισμός με μέτρημα

Σε αυτό το επεισόδιο θα δοκιμάσουμε μια πρακτική διαλογισμού που χρησιμοποιεί το μέτρημα. Το μέτρημα θα σου επιτρέψει να εστιάσεις το μυαλό σου, κάτι που από μόνο του θα οδηγήσει σε βαθιά χαλάρωση. Κατα τη διάρκεια αυτού του διαλογισμού είναι φυσιολογικό το μυαλό να περιπλανηθεί. Όταν η προσοχή παρασύρεται, εστιάζουμε και πάλι στην αναπνοή και το μέτρημά της. Με αυτόν τον τρόπο, η άσκηση αυτή όχι μόνο σε χαλαρώνει αλλά σου μαθαίνει να αποδέχεσαι τις σκέψεις σου.
4/27/202213 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Πώς, πού και πότε θα διαλογιστώ;

Πώς θα διαλογιστείς σωστά; Ποιος χώρος είναι ο πιο κατάλληλος και ποια στιγμή της ημέρας είναι καλύτερο να επιλέξεις; Είναι καλύτερα να διαλογιστείς πρωί ή βράδυ; Πριν ή μετά το φαγητό; Σε καρέκλα, ξαπλωμένος ή στο πάτωμα; Αυτό το επεισόδιο σου δίνει τα πρώτα βασικά στοιχεία θεωρίας τα οποία θα σε βοηθήσουν με τις πρακτικές.  Από τον χρόνο και τον τόπο μέχρι την στάση και την αναπνοή. Άκουσε την θεωρία και μετά κάνε ξανά τις πρακτικές για να διαπιστώσεις τις διαφορές!
4/24/20227 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Οραματισμός χαλάρωσης με χρώματα

Το χρώμα παίζει ρόλο στην καθημερινότητά μας άλλοτε διακριτικά, άλλοτε δραματικά. Ψυχολόγοι και ιατρικοί ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες μελέτες σχετικά με την επίδραση του χρώματος στην ψυχή. Σε αυτό το επεισόδιο η πρακτική εστιάζει στα χρώματα με στόχο να μας αναζωογονήσει αλλά και να μας χαλαρώσει. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι η αναζωογόνηση και η ζωντάνια δεν είναι αντίθετα της χαλάρωσης. Βρείτε λοιπόν λίγα λεπτά ελεύθερου χρόνου, ένα ήσυχο και άνετο μέρος και ξεκινήστε τον οραματισμό!
4/17/202217 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Ψυχική διαύγεια σε λίγα λεπτά

Καθημερινά όλοι μας βάζουμε πολλούς στόχους, τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους. Για να τους πετύχουμε όμως, εκτός από δουλειά και αφοσίωση απαιτείται επίσης να έχουμε καθαρό μυαλό για να σκεφτόμαστε νηφάλια και να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις, εκείνες που θα μας οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτούς τους στόχους. Κοινώς, να έχουμε πνευματική και ψυχική διαύγεια. Την ικανότητα δηλαδή της καθαρότητας του νου και της νηφάλιας σκέψης.
4/10/202212 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Τι είναι ο διαλογισμός;

Τι είναι τελικά ο διαλογισμός;  Είναι μόνο μια πρακτική; Είναι μια κατάσταση; Ίσως είναι φιλοσοφία; Σε ένα πρώτο επίπεδο ο διαλογισμός μπορεί να περιγράφει ως μια κατάσταση αυξημένης εστίασης σε ένα σημείο, απόλυτα, συνειδητά και σκόπιμα. Η εξάσκηση του διαλογισμού μπορεί να γίνει έχοντας πολλούς διαφορετικούς στόχους, από τη βαθιά χαλάρωση μέχρι ένα νοητικό ταξίδι στον χρόνο. Μέσα από μια καθημερινή πρακτική, μπορούμε να επωφεληθούμε από τα πολλά και ποικίλα οφέλη του διαλογισμού.
4/3/20226 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Η τρισδιάστατη αναπνοή των γιόγκι

Η τρισδιάστατη ή πλήρης γιόγκικη αναπνοή είναι η πιο βασική από όλες τις αναπνευστικές ασκήσεις και θα σε κατευθύνει  στο πώς να ανακτήσεις την πλήρη χωρητικότητα των πνευμόνων σου, και να εστιάζεις στην αναπνοή. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουμε μόνο θωρακικά λόγω της κακής στάσης του σώματος αλλά και του άγχους. Έτσι  όμως δεν αξιοποιούμε τις δυνατότητες των πνευμόνων μας και δεν απορροφούμε αρκετό οξυγόνο. Ονομάζεται τρισδιάστατη γιατί το σώμα κινείται σε όλες τις διαστάσεις: κάθετα, οριζόντια και πλάγια.
3/27/202217 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Χαλάρωση του σώματος σε 5 λεπτά

Αυτή η ολιγόλεπτη πρακτική μπορεί να γίνει σε καθιστή ή ξαπλωτή θέση και στόχο έχει την χαλάρωση του σώματος. Μέσα στην ημέρα μπορεί να παρατηρήσεις ότι το σώμα κρατάει εντάσεις σε διάφορα σημεία. Στην πλάτη, στον αυχένα, στο σαγόνι, όλοι έχουμε την τάση να συσσωρεύουμε την ένταση σε διάφορα μέρη. Αυτή η άσκηση λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας για την αποβολή του σωματικού στρες σε μόλις 5 λεπτά!
3/21/20229 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Κοιλιακή αναπνοή

Συχνά, ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος για την ανακούφιση από το στρες  είναι μια βαθιά αναπνοή. Η ρηχή αναπνοή περιορίζει την ποσότητα του αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από τους πνεύμονες ενώ η διαφραγματική ή κοιλιακή αναπνοή οξυγονώνει και χαλαρώνει. H ακόλουθη πρακτική θα σε βοηθήσει να εξουδετερώσεις το μοτίβο της ρηχής αναπνοής και να χαλαρώσεις. Μπορείς να την εξασκήσεις και να την κάνεις σε στιγμές που νιώθεις ότι χρειάζεσαι χαλάρωση.
3/14/20227 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Διαλογιστική πρακτική εστίασης

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις. Όχι επειδή «πρέπει» αλλά επειδή το θέλεις. Μην σε τρομάζει η λέξη διαλογισμός, δεν είναι ακόμη μια «υποχρέωση» στην ατελείωτη λίστα των υποχρεώσεων σου. Το «Relax!» με την Μαρίνα Γουρνέλη, είναι μία σειρά podcast για τις πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας. Στο επεισόδιο αυτό, με τη πρακτική που θα κάνουμε εκπαιδεύουμε το μυαλό μας να παραμένει με το αντικείμενο παρατήρησης όλο και περισσότερο καθώς προχωράμε στο διαλογισμό. Αυτός είναι ο πρώτος, 20λεπτος διαλογισμός σου.
3/6/202223 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

10λεπτη διαλογιστική πρακτική παρατήρησης

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις. Όχι επειδή «πρέπει» αλλά επειδή το θέλεις. Μην σε τρομάζει η λέξη διαλογισμός, δεν είναι ακόμη μια «υποχρέωση» στην ατελείωτη λίστα των υποχρεώσεων σου. Το «Relax!» με την Μαρίνα Γουρνέλη, είναι μία σειρά podcast για τις πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας. Στο επεισόδιο αυτό,  η  πρακτική μας  στοχεύει να μας οδηγήσει σε μια πιο συνειδητή παρατήρηση των συναισθημάτων και των φυσικών αισθήσεων μας.
3/5/202213 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Συνδέοντας όλα τα στοιχεία

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις. Όχι επειδή «πρέπει» αλλά επειδή το θέλεις. Μην σε τρομάζει η λέξη διαλογισμός, δεν είναι ακόμη μια «υποχρέωση» στην ατελείωτη λίστα των υποχρεώσεων σου. Το «Relax!» με την Μαρίνα Γουρνέλη, είναι μία σειρά podcast για τις πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας. Στο επεισόδιο αυτό θα συνδέσουμε όλα αυτά τα στοιχεία που έχουμε ήδη δοκιμάσει σε μια δεκάλεπτη διαλογιστική πρακτική. Τώρα έχεις όλα τα βασικά εργαλεία που χρειάζεσαι για να καθίσεις κάθε μέρα για περίπου 10 λεπτά!
3/4/202213 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Στρέφοντας τις αισθήσεις προς τα μέσα

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις. Όχι επειδή «πρέπει» αλλά επειδή το θέλεις. Μην σε τρομάζει η λέξη διαλογισμός, δεν είναι ακόμη μια «υποχρέωση» στην ατελείωτη λίστα των υποχρεώσεων σου. Το «Relax!» με την Μαρίνα Γουρνέλη, είναι μία σειρά podcast για τις πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας. Στο επεισόδιο αυτό θα προσεγγίσουμε το πώς να χρησιμοποιήσουμε τις πέντε αισθήσεις μας στη διαλογιστική πρακτική μας. Ακοή, όσφρηση, αφή, όραση και γεύση δουλεύουν μαζί και μας φέρνουν πιο κοντά στον εσωτερικό μας εαυτό. 
3/4/202213 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Bodyscan: Παρουσία - Ταξίδι στο χάρτη του σώματος

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις. Όχι επειδή «πρέπει» αλλά επειδή το θέλεις. Μην σε τρομάζει η λέξη διαλογισμός, δεν είναι ακόμη μια υποχρέωση στην ατελείωτη λίστα των υποχρεώσεων σου. Το «Relax!» με την Μαρίνα Γουρνέλη, είναι μία σειρά podcast για τις πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας. Στο επεισόδιο αυτό θα εξερευνήσουμε πώς να χρησιμοποιούμε το σώμα μας ως αντικείμενο της προσοχής μας σε μια αναζωογονητική τεχνική που λέγεται σάρωση του χάρτη του σώματος, ή αλλιώς body scanning.
3/3/202214 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Αναπνοή, εστίαση, επίγνωση

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις. Όχι επειδή «πρέπει» αλλά επειδή το θέλεις. Μην σε τρομάζει η λέξη διαλογισμός, δεν είναι ακόμη μια «υποχρέωση» στην ατελείωτη λίστα των υποχρεώσεων σου. Το «Relax!» με την Μαρίνα Γουρνέλη, είναι μία σειρά podcast για τις πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας. Στο επεισόδιο αυτό θα ασχοληθούμε με την προσοχή καθώς  και πώς να τη χρησιμοποιούμε όταν καθόμαστε για τη διαλογιστική πρακτική μας. Θα συνδεθούμε επίσης με την αναπνοή μας με πιο δυνατό τρόπο.
3/2/202213 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Προετοιμασία: Στάση σώματος, αναπνοή, πρόθεση

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις. Όχι επειδή «πρέπει» αλλά επειδή το θέλεις. Μην σε τρομάζει η λέξη διαλογισμός, δεν είναι ακόμη μια «υποχρέωση» στην ατελείωτη λίστα των υποχρεώσεων σου. Το «Relax!» με την Μαρίνα Γουρνέλη είναι μία σειρά podcast για τις πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας. Το πρώτο επεισόδιο μας κατευθύνει στα πρώτα σημαντικά βήματα της διαλογιστικής πρακτικής. Στάση του σώματος, αναπνοή και πρόθεση. Για ποιον λόγο βρίσκεσαι εδώ; Τι θέλεις να πετύχεις ακολουθόντας αυτό το podcast;
2/28/202211 minutes, 28 seconds