Winamp Logo
Radioklassikeren Cover
Radioklassikeren Profile

Radioklassikeren

Danish, News magazine, 1 season, 34 episodes, 1 day, 8 hours, 29 minutes
About
Radioklassikeren præsenterer guld fra radioarkiverne og dokumenterer DR's enestående betydning for danskernes fælles hukommelse.
Episode Artwork

En eventyrlig Kvinde

Radioklassikeren markerer i hele juni måned 100-året for kvinders stemmeret i Danmark. Radioen gav nemlig også tidligt kvinderne ret til en egen stemme i æteren. Gennem interview, reportager og radiocollager møder vi kvinder og kvindesagen i Danmark gennem 100 år. I dagens udsendelse fortæller artisten Rosa La Fontaine om et eventyrligt liv, fra hun som bare 6 år gammel kom ud at tjene, til hun som 20-årig stod på de store russiske varietéscener i begyndelsen af 1900-tallet. En uforfærdet og levende kvindestemme om et eventyrligt liv fra før, kvinderne fik stemmeret. Vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Fyrværkeriets fascination

Nytåret blev indvarslet med tre tragiske dødsfald og som altid med afsprængte lemmer, øjenskader og andre uhyggelige følger af nytårsfyrværkeri. Igen debatterer man hvordan man skal undgå de frygtelige bivirkninger ved vores fascination af krudt. I dagens Radioklassiker kan du møde unge ofre for krysantemumbomber, men også høre om fyrværkeriets historie og komme med til ildfestregatta i Silkeborg, der i 1961 kunne byde på danmarkshistoriens hidtil største fyrværkeri. (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Når jeg bliver gammel

I 2016 vil amerikanske forskere lave medicinske forsøg på mennesker, som man tror vil kunne forlænge vores liv dramatisk. Engang blev vi gamle, i dag bliver vi ældre, og snart bliver vi måske bare ved og ved. Radioklassikeren lægger i denne uge øret til alder og alderdom, som vi har opfattet det tidligere. Vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendt første gang 8. december 2015).
5/11/202056 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Vandets glæder

De færreste kan i dag forestille sig en bolig uden bad. Men for bare få årtier siden havde næsten hver eneste by mindst en offentlig badeanstalt. Mange af dem er lukkede i dag. Andre er omskabt til welnesscentre. Et stykke kulturarv med rødderne plantet i oldtiden er ved at gå tabt, som du kan høre i dagens Radioklassiker der tager afsked med den sidste badegæst. www.dr.dk/radioklassikeren Tilrettelægger og vært: Jon Kaldan. (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202057 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

1 X 2

I præcis 40 år har danskerne kunnet tippe en 13'er. Dette spillefuglsjubilæum er omdrejningspunktet for Radioklassikeren, der følger den nationale spillehistorie fra indførelsen i 1949 over opfindelsen af Lotto i 1989 til i dag, hvor milliarder af kroner årligt køres igennem den danske tipsmaskine. Vært og tilrettelægger: Emil Rothstein-Christensen. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202057 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Sin fars søn

Radioklassikeren gør i denne uge en undtagelse og sender hele udsendelsen "Sin fars søn", lavet af montagemesteren Christian Stentoft. Den handler om Stentoft selv, og om tre mennesker, der gik fra hinanden, men som ikke kunne skilles fra hinanden. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen; Vært: Emil Rothstein-Christensen. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202055 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Skyer over solskinsøen

Onsdag den 25. februar rejser Bornholms kommunalpolitikere og repræsentanter for øens oprørsbevægelse til København for at aflevere over 23.000 protestskrivelser mod planer om at isolere bornholmernes ø yderligere. Man er vrede over et færgeforlig, der i dårligt vejr afskærer øen fra det øvrige Danmark, og som man mener vil koste den bornholmske turistindustri millioner. Radioklassikeren genudsender i anledningen et program fra efteråret, der så på skævvridningen af Danmark i almindelighed og de bornholmske trængsler i særdeleshed. Tilrettelægger og vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/20201 hour, 1 minute, 11 seconds
Episode Artwork

Den ubegribelige banale ondskab

Tirsdag den 27. januar er det præcis 70 år siden, en fortrop af russiske soldater befriede den tyske udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau. Radioklassikeren markerer dagen ved at tage dig med i befrielsestimerne sammen med Primo Levi. Desuden til Jerusalem under sagen mod nazi-bødlen og bureaukraten Adolf Eichmann. Programmet diskuterer om dokumentarfilm, øjenvidner, kunst eller kultur er i stand til at få os til at begribe det ubegribelige. Tilrettelægger og vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Luftfartsliv

Flyselskab på flyselskab rammes af strejker i disse dage. Selv om aktionerne selvfølgelig er politiske, er de også helt dagligdagsbanale. Vi tager på en flyvetur ind i netop denne dagligdag hvor piloter, stewardesser og passagerer er klemt inde i samme kabine flere kilometer over jorden, og de indbyrdes forhold bare helst skal fungere smertefrit. Vært: Emil Rothstein-Christensen. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Blot et lille prik

Afrika har det seneste år ikke haft et eneste tilfælde af den frygtede sygdom polio, der dermed er lige ved at være udryddet på verdensplan. Takket være årtiers målrettede vaccinationsprogrammer. Men fra den rige, bekymrede vestlige verden breder sig nu en bølge af modstand mod vaccinationer. Af angst for bivirkninger. Radioklassikeren ser på vaccinationsmodstanden i et historisk perspektiv fra dengang polioen rasede i Danmark. www.dr.dk/radioklassikeren Tilrettelægger og vært: Jon Kaldan. (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/20201 hour, 1 minute, 11 seconds
Episode Artwork

Sommerminder

Du danske sommer jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig. Mange føler at sommeren svigtede i år, hvor vejret stod på regn, rusk og kolde vinde. Imens aftager dagens længde ubønhørligt mens vi vandrer mod høst og vinter. Radioklassikeren forsøger at forlænge sommeren med sommerminder fra 1930'rne til 1970'rne. www.dr.dk/radioklassikeren Tilrettelægger og vært: Jon Kaldan. (Sendt første gang 4. august 2015).
5/11/202057 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Huden fortæller

En ældgammel mode er blevet populær igen. Omkring 600.000 danskere har i dag udsmykket en del af deres hud med tatoveringer. Og de fleste er kvinder. Sådan var det også i Egypten for 4000 år siden. Men allerede for 5300 år siden vandrede europæerne rundt med billeder på kroppen. Radioklassikeren ser på tatoveringskunsten gennem DRs arkiver og taler med en russisk tatovør med speciale i kriminelle livsfortællinger. Tilrettelægger og vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

På flugt

Hvad der længe blot havde været fjern fjern statistik blev sidste sommer til virkelighed med syriske og afrikanske flygtninge og migranter på de danske veje og togstationer. Over 50 mio. mennesker er i dag er på flugt. Tusinder kommer hver dag til Europa fra Afrika, Syrien, Irak, Iran eller Afghanistan i håb om en tilværelse uden frygt for morgendagen. Som altid forsøger de velbjærgede at holde de fremmede ude, som du kan høre i dagens genudsendelse af Radioklassikeren fra september sidste år. Tilrettelægger og vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/20201 hour, 1 minute, 11 seconds
Episode Artwork

Fra Madrid til Damaskus - I krig for idealer

Politikerne diskuterer om unge, der rejser til Syrien for at slås, skal kunne anklages for landsforræderi. Problematikken er ikke ny. For i 1930'erne rejste hundreder af unge frivillige danskere til Spanien for at deltage i den blodige borgerkrig. Også dengang var man bange for at få kamptrænede radikaliserede unge tilbage fra fjerne frontlinjer. Radioklassikeren ser tilbage på den frivillige danske indsats i den spanske borgerkrig; på ligheder og forskelle i baggrund og holdninger dengang og nu. Tilrettelægger og vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

I blod til bugen

En buddhistisk munk i Cambodja siges for 150 år siden at have profeteret om en fremtid, hvor brodermordets blod ville flyde i højder med elefantens bug. I år er det 40 år siden ultramaoisten Pol Pot med sine pyjamasklædte oprørere tog magten i Cambodja og i de følgende år myrdede knap en fjerdedel af sine otte mio. landsmænd. Radioklassikeren tager denne uge til Cambodja og taler desuden med forfatter Eline Mørch-Jensen, der netop har skrevet om folkemordet og forsoningens muligheder i bogen "Elefantens blodige Bug". Vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Fred i vor Tid - Fra München til Minsk

Tysklands kansler Merkel, "Jern Angela", vakte beundring, da hun i sidste uge rejste utrolige 20.000 kilometer i et flyvende diplomati, der endte med en næsten 17 timer lang maratonfredskonference i Minsk. Men det var den britiske premierminister Chamberlain, der allerede i 1938 indledte æraen af det flyvende diplomati, da man solgte Tjekkoslovakiet til Hitler for "fred i vor tid". Radioklassikeren ser i dagens program på udviklingen i Ukraine i lyset af tidligere europæiske erfaringer. Tilrettelægger og vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202057 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Befriet, bombet og besat

Bornholmerne mindes 70 året for befrielsen med blandede følelser. For krigsafslutningen betød, at Bornholm blev bombet og siden besat af Sovjetunionen. Øen var et stykke udkantsdanmark årtier før, begrebet blev opfundet. Så meget, at der blev tvivl om det var englænderne, eller Den Røde Hær, der skulle befri Bornholm. Det blev russerne, og den begivenhed har plantet en dyb frygt for den store østlige nabo, som Putins Rusland i dag gør sit til at genoplive. I Radioklassikeren kan du møde bornholmerne under og efter befrielsen i 1945. Tilrettelægger og vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Den opfindsomme dansker

Danske forskere indberettede i 2013 det største antal opfindelser siden år 2000. Tallet er stadigt stigende. Samlet indleverer danske opfindere cirka 8000 patentansøgninger årligt. Men det placerer kun Danmark på en 7. plads blandt de mest opfindsomme lande i OECD. Vi kan altså være endnu mere innovative, opfindsomme og nytænkende. Radioklassikeren ser i dagens program tilbage på nogle af de store og mindre store danske opfindere i radioens levealder. Tilrettelægger og vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendt første gang 19. maj 2015).
5/11/202057 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kvindestemmer - Fra nylon- til rødstrømper

Radioklassikeren markerer i juni måned 100-året for kvinders valgret i Danmark ved at give en række kvinder stemme i programmet. I dagens program kan du møde DRs allerførste kvindelige journalist Eva Ree, der var en uforfærdet radioreporter med en særlig fornemmelse for kvinders vilkår. Tag blandt andet med til en sjælden efterkrigsproduktion af nylonstrømper i Nærum, mød Danmarks første kvindelige præst og tag med på ægteskabsskole i 1950'ernes København. Vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202057 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

I dybeste taknemmelighed

For godt et halvt år siden åbnede regeringen under stor bevågenhed og harme en teltlejr i den første vintersne til at huse flygtninge fra Syrien. Meningen var klar nok. Rygterne om teltlejre i det kolde nord skulle nå Syrien og dermed afskrive Danmark som attraktiv destination. Men nyheden om de danske teltlejre nåede også verdenspressen og var med til at skramme Danmarks ry som foregangslandet, der havde frelst sine jødiske medborgere fra nazisterne. Radioklassikeren ser i denne sommergenudsendelse tilbage på en tid, der blev beskrevet som et guldblad i danskernes historiebog. Vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren
5/11/202056 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Pornoklassikeren

Uge 10 er udnævnt til porno-uge på DR, og Radioklassikeren er ingen undtagelse. Mød pornokongen Lars Bo, pornostjernen Katja Kean, pornobrugeren Lone og en mangefacetteret skare af pornomeningsdannere; modstandere såvel som fortalere. INGEN ALDERSBEGRÆNSNINGER! Vært og tilrettelæggelse: Emil Rothstein-Christensen. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202057 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Kvindestemmer - Fra klassekamp til kussomat

Radioklassikeren markerer i juni måned 100-året for kvinders valgret i Danmark ved at give en række kvinder stemme i programmet. I dagens program kan du bl.a. møde den franske feminist Simone de Beauvoir, komme med rødstrømperne til skønhedskonkurrence og besøge Femø årgang 1971. Vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Cuba Si - Yankee yes

På Cuba er kommunismen under afvikling og snart åbnes der direkte sejl- og flyruter mellem ø-staten og USA. Hvis man vil opleve god gammel sovjetsocialisme i solskin er det ved at være sidste udkald. Radioklassikeren tager dig med på genhør fra Cuba i de gode gamle dage, hvor revolutionshelten Castro endnu røg store cigarer og kunne holde brandtaler i tropehede i timevis. Vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202057 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Nissen flytter med

Selvskabte problemer forfølger én hvis man blot flygter fra dem i stedet for at finde deres egentlige årsag. Sådan er det også med Jul og nisser. Radioklassikeren tager nissen under kærlig behandling. Både den kommercielle og den folkelige. Desuden kan du høre Danmarks nationalnisse spille på fløjte og fortælle om hvordan han fik Ridderkorset. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202057 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Flygtningens ombudsmand

Mens syriske flygtninge sidste efterår strømmede over Europas grænser, forsøgte socialdemokraternes tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt at få FN's toppost som Flygtningehøjkommissær. Men det lykkedes hende af flere gode grunde ikke at gøre en anden tidligere dansk statsminister kunsten efter. Radioklassikeren ser i dagens sommergenudsendelse tilbage på den konservative Poul Hartlings dage som flygtningenes globale ombudsmand. En indsats der udløste Nobels Fredspris. Vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

På Jagt

Det er efterår og jagtsæson. I nogle få måneder kan bevæbnede danskere få afløb for deres jagtinstinkt på mark og i skov. Når det drejer sig om kærlighed eller forskning er der fri jagt hele året rundt. Radioklassikeren går på jagt i konkret og overført betydning og taler med en ung succesrig forsker, der egentlig ville have været jagerpilot, men i dag er på jagt efter livsvigtig vaccine. Vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202055 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hahaha!

I anledning af 1. april byder Radioklassikeren på en masse morsomheder. Både dem, der bare er sjove, dem, der er sjove, fordi de er kedelige, og så dem, hvor det lige pludselig ikke er sjovt længere. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Monica - En radioklassiker takker af

Hun begyndte i radioens sprogudsendelser på fransk, men blev hurtigt en kendt og elsket vært på en lang række populære programmer, bl.a. Strax og Radio Rita. Senest har hun stået for en gedigen lyttersucces på P4 med op mod 800.000 lyttere hver lørdag. Nu takker hun af mens legen er god. Monica Krog-Meyer er gæst i Radioklassikeren, der blandt andet kommer med fif til gode knibeøvelser for bedre orgasmer. Vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Studenterliv

I disse uger starter unge landet over på et nyt liv som studerende. Det bringer som altid en masse debat med sig om SU, studietid og ungdomsboligsituationen, præcis som det også gjorde for 30, 50 og 80 år siden. Radioklassikeren lytter i dag nærmere til det såkaldte sorgløse studenterliv, der ikke altid er helt så let endda. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Vært: Emil Rothstein-Christensen. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

De bedste af de bedste

Børnenes børn hedder børnebørn, mens de gamle hedder bedsteforældre. Måske burde børnene hedde bedstebørn. Et faktum er at bedsteforældre og børnebørn ofte har en helt særlig og vidunderlig relation. Det mærkes ikke mindst op mod jul. Radioklassikeren giver plads til de bedste af de bedste. Både børn og gamle. Vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Fra Siam til Vesterbro

For ikke så mange årtier siden hed landet Siam og var fjernt og eksotisk. I dag er Thailand et af danskernes foretrukne feriemål. Radioklassikeren ser på forholdet til Thailand og thaierne, som du kan møde overalt i Danmark, hvor de oftest byder på velsmagende thai-mad eller sensuel massage. Med eller uden happy ending. www.dr.dk/radioklassikeren Tilrettelægger og vært: Jon Kaldan. (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

I krig for idealer

Politikerne diskuterer om unge der rejser til Syrien for at slås skal kunne anklages for landsforræderi. Problematikken er ikke ny. For i 1930'rne rejste hundreder af unge frivillige danskere til Spanien for at deltage i den blodige borgerkrig. Også dengang var man bange for at få kamptrænede radikaliserede unge tilbage fra fjerne frontlinjer. Radioklassikeren ser tilbage på den frivillige danske indsats i den spanske borgerkrig; på ligheder og forskelle i baggrund og holdninger dengang og nu. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/202056 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Bjergene

Selv på toppen af det højeste bjerg kan man være langt nede i kulkælderen. Radioklassikeren bestiger bjerge både for udsigtens og dramatikkens skyld, men også for at udforske den tragik som verdens højeste tinder også skjuler. Vært og tilrettelægger: Emil Rothstein-Christensen. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendes også fredag 5.03 og lørdag 7.03).
5/11/20201 hour, 1 minute, 11 seconds
Episode Artwork

Møgforældre

Børn er noget vi alle har været, og forældre er noget, de fleste bliver. Men på trods af det kan det alligevel være svært at forstå hinanden. Radioklassikeren handler i dag om det svære forhold mellem barn og forældre, og om de små og store forældreopgør, der skal tages, hvad enten man er bedste veninder med sin mor - eller om man har helt andre problemer med de gamle. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Vært: Emil Rothstein-Christensen. www.dr.dk/radioklassikeren (Sendt første gang 22. september 2015).
5/11/202058 minutes, 29 seconds