Winamp Logo
Radiofynd Cover
Radiofynd Profile

Radiofynd

Swedish, Old Time Radio, 1 season, 553 episodes, 2 days, 20 hours, 22 minutes
About
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas. Ansvarig utgivare: Louise Welander
Episode Artwork

Lena Nyman om att lära sig stå avspänd på scenen 1975

Våren 2024 skulle Lena Nyman ha fyllt 80 år. Vi återvänder till kultserien Du vänner där Beppe Wolgers möter henne 1975. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Lena Nyman berättar hur hon är som skådis och hur hon lärde sig stå rakt och avspänt på scenen och vad hon mest hoppas på. Och varför det är viktigt att titta på teater.
4/5/20244 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Påsk på Ulfåsa med Honorine Hermelin och hennes lillasyster

1965 minns Honorine Hermelin och hennes syster Karin långfredagens påskeldar och apelsiner och vad filosofen Sören Kierkegaard ansåg om barn som gick i kyrkan. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. VI hör också ett påskaftonsrim av poeten Harriet Löwenhjelm.Honorine Hermelin var rektor på Kvinnliga medborgarskolan och Karin Hermelin redaktör för tidskriften Tidevarvet.
3/29/20244 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Vi var där när Ronja Rövardotter spelades in 1983

Om inspelningen av filmen Ronja Rövardotter 1983 i skogarna i Dalsland. Hör vad Astrid Lindgren tycker om filmens rövare och varifrån uttrycket far åt pipsvängen kommer. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Utdrag ur programmet ”Vi var där” av Håkans Sandblad från 2007. Vi hör Hanna Zetterberg, som spelar Ronja, författaren Astrid Lindgren och regissören Tage Danielsson.Det kom att bli hans sista film och Astrid Lindgrens sista bok.
3/22/20244 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Jussi Björling om LP-skivan 1951 och så sjunger han ständigt Till Havs i Borlänge

Operatenoren Jussi Björling har varit död sedan 1960 men han är ständigt aktuell. Vi hör en intervju från 1951 om nymodigheten LP-skivan och så sjunger han Till havs på torget i Borlänge. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Per Lindfors intervjuar Jussi Björling nyss hemkommen från Amerika. Och så en upptagning från Jussi Björlings Torg i Borlänge där han står staty.
3/15/20244 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Året är 1944 och Moa Martinson drömmer sig 200 år in i framtiden

Min utopi hette ett radioprogram där ledamöter av PEN-klubben 1944 berättar var och närhelst de hade velat leva. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. På en knastrig inspelning hör vi författaren Moa Martinson drömma om det tjugoandra århundradet.
3/8/20244 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Fast i 40-talet: Om att lära sig skriva på stället

1946 kom Stina Aronson hyllade roman Hitom himlen. Vi hör Sara Lidman berätta om hur hon av den lärde sig att det är lika spännande hur det är som hur det går när man skriver. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Och om Stina Aronsons stränghet, och blixtblå blick bakom rökslöjorna.Uppläsare: Fille Lyckow och programledare Erik Jansson ur Vägen till Sanningslandet från 1978.
3/1/20244 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Poeterna Rut Hillarp och Maria Wine om vart 40-talet tog vägen

Poeterna Maria Wine och Rut Hillarp intervjuas på en fest om 40-talets litteratur. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Är du en sån där fyrtiotalist som man inte begriper frågade många Maria Wine. Hon minns Erik Lindegren som skrev Mannen utan väg om natten. Rut Hillarp ångrar på 80-talet att hennes 40-tals dikter förgudade mannen. Ett program av Claes Hoogland.
2/23/20244 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Kvällsbesök hos Max von Sydow i Malmö 1959

Året är 1959. Arne Eriksson är på besök hos Max von Sydow i hemmet på Kungsgatan i Malmö, för att få svar på frågan om skådespelandets drivkrafter. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Varför går man till teatern, varför väljer man ett fritt yrke? säger Max von Sydow och tänder en cigarrett. För att försöka finna något som man tycker sig sakna....jag var väldigt blyg som ung och försökte kompensera det. Det finns korta stunder av triumf också, säger han.
2/16/20244 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Det är 1980 och Bob Marley slår publikrekord på Grönan

1980 slog Bob Marley sitt eget publikrekord på Gröna Lund då över 30 000 personer kom för att lyssna på honom. Vi hör ett kortreportage av Stina Lundberg. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En av dem som var där var musikjournalisten Dotun Adebayo som året efter Bob Marleys död 1981 gjorde ett minnesprogram över Bob Marley i P3.
2/9/20244 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Det är 1999 och Bruno K Öijer får Lyrikpriset

För 25 år sedan fick poeten Bruno K Öijer Sveriges Radios Lyrikpris. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Katarina Wikars och Lise Indahl träffade honom för Lyrikmagasinets räkning och frågade bland annat: När förstod du att du var poet och är det sant att du aldrig har skrivit en rad i dagsljus? Och Bruno K Öijer svarar att det nog var i fem-ålders åldern han kände att han inte ville tillhöra det här samhället. Och att dagen är en tid av utplåning, kalkbrott, torrt.
2/1/20244 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Det är 1984 och Thåström gästar Rockers

Några klipp ur P3-programmet Rockers där Staffan Hellstrand möter Joakim Thåström, sångare i Imperiet Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ekon och sanningar från en mytomspunnen värld. Om förväntningar, Kriget med mig själv och framtiden för Imperiet.
1/26/20244 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

100: Bergtagen av Thomas Mann från 1924

Thomas Mann fick Nobelpriset i litteratur 1929 men fem år tidigare kom den ut, Bergtagen, om ingenjören Hans Castorp som besöker sin kusin på sanatoriet Berghof. Det blir en vistelse på sju år. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det existerar inga sådana tidsenheter som veckor i sanatorievärlden. Castorp har fått en egen fläck på lungan.Vi hör Henrietta Hultén samtala med regissören Staffan Roos inför radioteateruppsättningen av Bergtagen med bl.a Pontus Gustafsson och Anita Björk 1999.
1/19/20244 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

100: Filmregissören Vilgot Sjöman om varför det inte går att tala om det mest förbjudna

I en debatt på Kulturhuset i Stockholm 2002 om Det mest förbjudna förklarar filmregissören Vilgot Sjöman för programledaren Henrik Tideman varför det inte går att tala om det mest förbjudna. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vilgot Sjöman skulle ha fyllt 100 år 2024. Han regisserade filmer som väckte moralisk panik och/eller blev föremål för censur som ”491”, ”Tabu” och Nyfiken Gul”. I radioinslaget är han på tvärs med både ämnet och medierna.
1/12/20244 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

100: Författaren Alexander Weiss om uppvaknanden

I radioprogrammet Guld i mund intervjuar Peter R Meyer författaren Alexander Weiss 1977 om Uppvaknanden. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Alexander Weiss skulle ha fyllt 100 år 2024. Han var yngre bror till dramatikern Peter Weiss och hans aforismsamlingar med titlar som Negationer, Ekvationer, Positioner kan man idag hitta på antikvariat.
1/5/20244 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Julspecial: Jussi och natten då endast mamma var vaken

Under många år var Maud Reuterswärd värd för radions uppesittarkväll Endast Mamma är vaken. Galaxens Jacob Dahlin lovsjunger Carola i Galaxens julspecial på åttiotalet. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Bertil Perrolf faller i gråt då Jussi Björling sjunger O Helga natt. Och dessutom ett utdrag ur Sonja Åkessons drama om jularna förr med Sif Ruud. Radiohistoria med jultema varvat med julmusik från programmet ”Nu var det jul igen” med Christofer Murray.
12/22/20234 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Resa genom tiden: Maria Lang om meningen med pusseldeckaren 1982

Ulf Örnkloo träffar Dagmar Lange i Nora i Bergslagen och talar om att vara vaken om natten. Och meningen med pusseldeckaren är att underhålla och att luras, säger hon. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Maria Lang var Dagmar Langes alias. Hon var en av Sveriges mest lästa författare på sin tid. Hon skrev deckare med pusselelementet i centrum och berättar här vilken som är hennes allra bästa.
12/15/20234 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Resa genom tiden: Bang minns reportageyrket 1959

Barbro Alving om att vara krigskorrespondent. Hon berättar om den amerikanske kollegan Webb Miller som dog av melankoli över vår tid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ”I found no peace” hette hans bok om sitt yrkesliv. Det stod en aura av ensamhet omkring honom. Han dukade under av att stå i ett nu som är destruktivt, säger hon. Hon liknar också reporteryrket vid att vara som en turist, man kan alltid ge sig iväg.
12/8/20234 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

”Tolvskillingsoperan” blir film och Brecht blir sur

Filmkritikern Lars Lönroth berättar om Tolvskillingsoperans premiär 1928 i Berlin och några försök att filmatisera den, först 1931 i regi av G.W. Pabst. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Brecht inledde process då filmbolaget ville ändra i hans manus.  Tidigt sextiotal blev den åter film av Wolfgang Staudte, en film Lars Lönroth inte uppskattar.Vi hör också Brecht sjunga och Sammy Davis Jr och Lotte Lenya.Ur Kulturradion Brecht 100 år!!! I filmens svekfulla värld från 1998.
12/1/20234 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Recensioner vi minns: Karsten Thurfjell sjunger Baselitz upp och ner på Louisiana 1993

I Kulturnytt 1993 sjunger Karsten Thurfjell en konstrecension kompad av Fredrik Wadström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Måleriet fick en renässans på 80-talet och priserna rakade i höjden. Karsten Thurfjell har i postmodernismens anda tröttnat på en tysk konstnär som gjort sitt måleri till manér. Ett avsnitt ur ”Klassiska kulturbråk: om postmodernismens intåg”, också det av Karsten Thurfjell.
11/24/20234 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Debutant 70: Stig Larsson med ”Autisterna” 1979

1979 kom den då 24-årige författaren Stig Larssons debutroman Autisterna ut. Den markerade en övergång mellan 70-talets realistiska litteratur och postmodernismen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. 2004 begav sig Kulturredaktionens Louise Epstein och Marie Lundström hem till författaren på Lilla Essingen i Stockholm. Hur snabbt hade han skrivit den? Varje kapitel tog två timmar, säger Stig Larsson. Håller den fortfarande? Det finns ett flow och en auktoritet i språket, säger han.
11/17/20234 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Debutant 70: Margareta Renberg med ”En tatuerad dams memoarer” 1974

Debutdiktsamlingen En tatuerad dams memoarer kallades surrealistisk och fick lysande recensioner men det blev ingen uppföljare. Margareta Renberg var då 29 år och bildkonstnär. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Poeten Erik Fylkeson utnämnde den i efterskott till 70-talets bästa svenska diktsamling. Vi hör också en intervju av Kerstin M Lundberg från 1974. ”Det blir snömos om man försöker skriva om trevliga saker.”Margareta Renbergs andra diktsamling ”Tröst för ett tigerhjärta” publicerades postumt 2009.
11/10/20234 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Debutant 70: Ulf Lundell med ”Vargmåne” 1975

Ulf Lundell släppte sin första skiva Vargmåne 1975. Då var han 24 år gammal och tyckte att det var ganska kul att reta folk genom att ha ring i örat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Året efter kom hans roman ”Jack” som med tiden skulle anses vara 70-talets viktigaste generationsroman. Reporter i inslaget var Mats Hådell.
11/4/20234 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hemma hos en poet – Gunnar Ekelöf på Hölö 1950

Sommaren 1950 hälsar radiojournalisten Åke Falck på hemma hos Gunnar Ekelöf i vad poeten kallar ett gammalt ruckligt hus på Hölö. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Han försöker arbeta men är för orolig. Temat är siesta men Gunnar Ekelöf har aldrig ägt en hängmatta men fallit ur en väns. Han drömmer dock om ett spartanskt inrett rum med en hoprullad hängmatta och en resväska.
10/26/20234 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Zorns hundar

I makarna Zorns testamente står det att hundarna ska få nytt vatten varje dag. Anders och Emma Zorn hade under årens lopp hela tjugotvå stycken som nu ligger begravda utmed staketet. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Intendenten Ylva Fahlberg på Zorngården i Mora säger att det ska kännas som ett levande hem där något hela tiden pågår och inte som ett museum. Fortfarande dukas det för middagsgästerna med sommarservisen på sommaren och med Rörstrands Flytande Blå resten av året.Kulturredaktionens Katarina Wikars besökte Zorngården en decemberkväll 2016.
10/20/20234 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Nobelpristagaren Jon Fosse morgon och kväll

Vi hör en intervju med den unge författaren Jon Fosse från Kulturnytt 1997 och redan då hade han skrivit i 20 år. Att skriva skriva så sant som möjligt om den lilla gruppen är mitt jobb, säger han. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det var Anneli Dufva som hade träffat honom och vi hör också en kort uppläsning ur Fosses roman ”Morgon och kväll” ur Boktornet, om fiskaren Johannes som möter sin vän Peter på stranden. Översättare är Urban Andersson. Radiofynd avslutas med ett klipp ur en senare intervju där Jon Fosse säger sig var enäldre man som lärt sig leva med sin olycka.
10/12/20234 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

När tvivlet kom till Akademien 1949

Kulturredaktionen Mattias Berg berättar om när Svenska Akademien 1949 inte kunde enas om en Nobelpristagare i litteratur, drabbades av fruktbart tvivel över vad som är värt något i längden. Den chilenska författaren Gabriela Mistralsfår 1945 det första Nobelpriset i litteratur efter kriget. Och allting tycks nu förändrat i skuggan av Förintelsen och Bomben. Ställt under stark existentiell vånda, tvivel och tvekan.Vad är en människa? undrar författaren Primo Levi. Att skriva poesi efter Auschwitz är barbari, säger den tyske filosofen Theodor Adorno 1949.Den 3 november samma år, 1949, kommer också nyheten i Ekot. ”I år utdelas inget Nobelpris i litteratur. Och motiveringen är i all korthet den att ingen av årets kandidater har kunnat samla den absoluta majoritet som enligt stadgarna fordras för att priset ska utdelas.” Och kanske kan man se Svenska Akademiens historiska beslut 1949 som ett slags avgörande ögonblick. Att man inte längre kan vara lika säker på att man har överblick. En symbolisk och faktisk kontrollförlust.Men fortfarande tycks Akademien mest se vita västerländska män. Till exempel den amerikanske författaren William Faulkner – som till slut blir den som får 1949 års Nobelpris, ett år i efterskott.Och ännu är det långt till en varaktig förändring av värdeskalor och hierarkier. Efter Gabriela Mistral kommer det till exempel att dröja över 20 år tills nästa kvinna får Nobelpriset i litteratur – den tysk-svenska författaren Nelly Sachs 1966.Men kanske är ändå Akademiens oenighet 1949 ett första litet frö av den nya tiden. Av fruktbart tvivel över vad som faktiskt är värt någonting i längden. På det invanda kvalitetsbegreppets egen kvalitet.Gabriela Mistrals dikt lästes av Märta Ekström.
10/6/20234 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Sartre tackar nej till Nobelpriset 1964

Han hade dragit sig undan till en bistro på vänstra stranden tillsammans med Simone de Beauvoir. Sartre tände lugnt en cigarett i väntan på ostbrickan och förklarade att han inte ville ha pengarna. Det rapporterade Magnus Faxén för Ekot på plats i Paris.Jean Paul Sartre var filosofen som skrev pjäser, den metafysiske romanförfattaren. Inget händer just utom att människan kommer till insikt. Han var alltid på resa mellan kongresser och konvent, omprövade ständigt sina åsikter. Men kanske är han för all framtid fixerad i ett 70-tal han inte kan bli fri från.
9/29/20234 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Agnetha Fältskog vid grammofonen 1969

Mer än nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
9/22/20234 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Bergman om film som ett sorts sjujävla nu

1980 intervjuade P3:s legendariska radiomakare Fredrik Grundel Ingmar Bergman om film som bruksvara och att vara samma lilla skit vid varje filminspelning. Vi kommer också att höra regissörens legendariska magkurr och får höra närmare om de gigantiska resurser inspelningen av ”Fanny och Alexander” tog i anspråk.
9/15/20234 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

”Har jag kastat ett telegram som kan förändra världen?” Stig Dagerman om nattstämningen på en tidning i Klara 1953

Stig Dagman var född 1923 i Älvkarleby. Året innan han dog 1954, 31 år gammal, gör han denna inläsning om en hektisk natt på en tidningsredaktion. 953 tolkade tolv författare  syner och stämningar under ett dygn i Stockholm. Vi hör Stig Dagerman skildra nattstämningen på en tidning i Klara. Han var förutom författare också en tid kulturredaktör för Arbetaren, där han också in i det sista skrev sina Dagsedlar.
9/8/20234 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Bråkiga Norman Mailer bäst i början

2023 är det 100 år sedan författaren Norman Mailer föddes i Brooklyn. Han var ständigt i blåsväder med sina samhällskritiska romaner och gift sex gånger. Skrev om Vietnamkriget, boxning och Jesus.I detta Radiofynd hör vi Ulrika Knutsson utnämna hans första roman ”De nakna och de döda” till den bästa och Bodil Malmsten 1985 utbrista att Mailer inte skriver böcker längre - han skriver maskin. Själv ser han sig som den eviga lärlingen i en intervju i Kulturfönstret med Lars-Göran Bergquist från 1978.Uppläsare: Frej Lindqvist.
9/1/20234 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Författaren Maria Gripe om försvunna pappor 1968

2023 är det 100 år sedan författaren Maria Gripe föddes. Vi hör henne i ett radioinslag från 1968 prata med en ung flicka om sina böcker "Julia och nattpappan" och "Pappa Pellerins dotter" om försvunna pappor och om att komma från skogen till stan.
8/25/20234 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Till minne av regissören William Friedkin (1935-2023)

Regissören William Friedkin är mest känd för sina banbrytande 70-talsfilmer French Connection, Exorcisten och Fruktans lön. Filmkritikern Ronny Svensson gjorde 2002 ett "Klippt & Skuret" om William Friedkin, "En värsting i Hollywood" - om hans inspiration av fransk femtiotalsfilm och och hans minst sagt okonventionella regimetoder där han inte skonade någon.
8/18/20234 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Till minne av Inga Landgré (1927-2023)

Vad gör man egentligen när man repeterar? 1982 intervjuades Inga Landgré om sitt arbete som skådespelare i programmet som hette just "Om skådespelarens arbete". Det var i samband med Unga Klaras uppsättning av "Undejordens leende" av Lars Norén i regi av Suzanne Osten som Inga Landgré berättar att en regissörs uppgift är att ingjuta mod, om publikens roll och hur man närmar sig en roll. Och om vad hon trodde om teatern som ung elev på Calle Flygares teaterskola.Programmet var gjort av Elisabeth Frick och Kent Hägglund 1982.
8/11/20234 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Till minne av Sinead O'Connor (1966-2023)

1988 intervjuades den irländska sångaren, musikern och aktivisten Sinead O'Connor i "Avsminkat" om debutalbumet "The Lion and the Cobra", som hon också producerade. Jag gör skivor för mig själv, inte för för att tjäna pengar, sa hon, musikbranschen bygger på oärlighet. Texter vill hon inte prata om, hon sjunger dem för sig själv. De kan betyda något helt annat för dem som lyssnar. Reporter: Mikael Castro-Ohlsson.
8/4/20234 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Celebert sommarbesök: Juliette Gréco 1964

Det är sommaren 1964 och radions Kerstin M Lundberg har kastat sig ut till Arlanda för att intervjua den celebra sångerskan. Även Carl Gustaf Lindstedt i nöjesronden ”Kabaré Sommar” är på fötterna.
7/28/20234 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Simskola: Torrsim med Radiotjänst och kapten Thor 1949

Kan man lära sig simma via radion? Radiotjänst gör i alla fall ett försök att göra folket mera simkunnigt med hjälp av kaptenen Erik Thor. Placera er med fritt svängrum med armarna. Sträck armarna framåt. Pekfingrarna ihop. Ett-två-tre-fyr.
7/14/20234 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Restresan: Simon Spies, hedonismen och Herta Müller

Radiofynd faller baklänges ner i en svunnen tid, då danske resekungen Simon Spies sa sig vilja göra människor lyckligare. Det var förövrigt han som uppfann restresan. Författaren Monika Fagerholm filosoferar över hedonismen och vi hör också Anita Björk läsa ett litet stycke ur en novell av Herta Müller.Detta är några klipp ur "Under solen" 2006, en sommarserie om solbrännans idéhistoria av Cecilia Blomberg och Katarina Wikars.
7/7/20234 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Strandliv: Satirtecknaren George Grosz på Rügen

På 1920-talet tillbringade den tyske satirtecknaren Georg Grosz somrarna på den tyska ön Rügen med vänner och sitt ritblock. Serietecknaren Max Andersson berättar mer. Konstnären George Grosz förknippas med stilriktningen Den nya sakligheten i 1920-talets Tyskland. Han målade storstadens nattliv, de som skott sig på kriget och borgarklassens självbelåtenhet. 1933 lämnade han Tyskland och hans verk brändes samma år på nazisternas bokbål.Detta är et klipp ur "Under solen" 2006, en sommarserie om solbrännans idéhistoria av Cecilia Blomberg och Katarina Wikars.
6/30/20234 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Midsommarfirande: Elvis letar blommande nässlor i Eskilstuna

Två favoriter från förr dyker upp på midsommaraftonen. Elvis Presley beger sig till Eskilstuna för att se nässlorna blomma och Poeten Sonja Åkesson läser sin katalogdikt "Sommarräkning". Vi hör ett utdrag ur "Elvis Presley och årets svenska högtider", en fiktiv resa av Karsten Thurfjell från 1998 och Sonja Åkesson ur "Poesikapellet" - lyriska musikaliska improvisationer från 1972.
6/23/20234 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Tågluff 1: Birgitta Stenberg på Rivieran

Mer än nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas. Efter andra världskriget öppnade sig världen och den unga Birgitta Stenberg gav sig ut och hamnade så småningom på Rivieran. Mer än trettio år senare skrev hon "Kärlek i Europa" - som blev en frigörelsens bibel för en hel generation.Här berättar hon om att sova på stranden, om att skriva sig ut ur jobbiga minnen, och om att använda hotellgardinen som klänning på casinot i Cannes.Detta är klipp ur "Under solen" 2006, en sommarserie om solbrännans idéhistoria av Cecilia Blomberg och Katarina Wikars.
6/14/20234 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Beppe åker båt och träffar Sten på däck 2

Det är lätt att falla ner i Beppe Wolgers genreöverskridande serie "Du-plattor!" från sent 60-tal. I denna del åker Beppe båt efter att ha vunnit pengar på Täby galopp och träffar en man som heter Sten på däck och lyssnar på hans livshistoria. De andra avsnitten i serien har varit möten med kulturpersoner men är detta istället ett radiodrama?Den som medverkar förutom Beppe är skådespelaren Lars Ekborg.
6/8/20234 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Beppe åker båt och träffar Sten på däck

I den allra lika överraskande serien "Du-plattor" åker har Beppe Wolgers båt och träffar en orakad man på däck, Sten. Det är på Queen Elisabeth, Beppe har vunnit 78 000 på Täby och ska äntligen åka jorden runt. Något måste väl ändå hända en före 40? Och vem Beppe egentligen träffar får man veta nästa vecka.
5/31/20234 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Beppe pratar med Ulf Linde om lycka och jazz som gör nytta 1970

I radioprogrammet Du-plattor! träffar Beppe Wolgers här konstprofessorn Ulf Linde, för att spisa jazzplattor och tala om livet och lyckan i att spela vibrafon. Hur kan man vara lycklig när man spelar? Man gör vad man vill, svarar Ulf Linde, man möter omvärlden som man har den inom sig själv. Världen är inte en stor gnällig moster, man står ut med den när man skapar.
5/24/20234 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Beppe stöter ihop med Harriet Andersson i Paris 1971

Ibland blir man förälskad i inledningen till ett radioprogram från förr. Här möter en vilsen Beppe Wolgers skådespelaren Harriet Andersson på en tågstation i Paris. Serien "Du plattor" sändes några år i skiftet sent 60-tal och tidigt 70-tal. Detta avsnitt med Harriet Andersson är ett makalöst exempel på gestaltad på plats-radio, "om hur en sak blev en helt annan".
5/17/20234 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Elin Wägner hälsar den kalla våren 1944

Det har varit en kall vår, och radions småländske redaktör Jan-Erik Anderbjörk introducerar författaren Elin Wägner, som vid 62 års ålder utnämnts till ledamot i Svenska Akademien. Elin Wägner var ständigt beredd att belysa olika samhällsfenomen, och med ett solitt rykte som besvärlig moralist kunde hon hårdhänt vrida och vända på det mesta, även sin egen roll som uppburen författare, idealist, kvinnosakskämpe, opinionsbildare och debattör.
5/10/20234 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Per Åhlin om animationerna i "I huvet på en gammal gubbe" 1968

"I huvet på en gammal gubbe"räknas som Sveriges första animerade långfilm, 50 av 77 minuter var helt animerade. Muraren Johan på ålderdomshemmet tänker tillbaka på livet. I Biodags intervjuas filmens skapare Hasse Alfredsson, Tage Danielsson och Per Åhlin. Han arbetade i två år med animationerna och anledningen till att filmen inte blev dyrare var, säger Hasse Alfredsson, att Per Åhlin i stort sett arbetade gratis.
5/2/20234 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Självbiografier: Sonja Åkessons är en motdikt

"Självbiografi" är en av poeten Sonja Åkessons mest kända dikter, som börjar "Jag lever ett lugnt liv i närheten av tunnelbanan". Man ska dock inte se den som en hemmafrus självbiografi. Den skrevs som replik till den amerikanske poeten Lawrence Ferlinghettis långa dikt femtiotalsdikt "Autobiography" men istället för en man som likt Ikaros flyger för nära solen har vi här en kvinna som skyndar hem för att inte bränna vid potatisen.Ur radioarkivet bland andra Sonja Åkesson, Ingrid Hiort af Ornäs och Carl Magnus von Seth.
4/26/20234 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Självbiografier: Sista intervjun med Tove Ditlevsen

"Hon satt i sin soffa som på en tillfällig järnvägsstation." Så beskriver Sonja Carlberg i Bokfönstret sitt besök hemma hos den danska författaren Tove Ditlevsen i Köpenhamn 1975. Tove Ditlevsen har fått en litterär renässans, inte minst genom återutgivningen av självbiografierna Barndom, Ungdom och Gift. Här säger hon att ingen har haft en lycklig barndom och berättar också att man kan läsa nyckelromanen Vilhelms rum som ett kärleksbrev riktat till en enda människa. Vi hör också delar av den nekrolog Tove Ditlevsen skrev över sig själv.
4/19/20234 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Självbiografier: Mai Zetterlings Osminkat

1984 kom Mai Zetterlings självbiografi Osminkat ut. Hon var skådespelaren som for till Hollywood och sen slog igenom som kontroversiell filmregissör med "Älskande par". "En av de mest ambitiösa debutfilmerna sedan Citizen Kane" skrev en brittisk kritiker om den.Här kallar hon Hollywood en fruktansvärd håla och berättar om Ingmar Bergmans skära flanellpyjamas. I "Osminkat"sparar hon allra minst sig själv, gudskelov har jag självironi, konstaterar hon, det är för roligt, livet. Hör en intervju ur Kulturnytt av Maarja Talgre från 1984,
4/12/20234 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Varför saknas målaren Oskar Bergman i radioarkivet?

Målaren Oskar Bergman (1879-1963), aktuell på Thielska galleriet, var på sin tid en av landets mest välkända och folkkära konstnärer, med sina detaljrika landskap. Men hans röst saknas i radioarkivet. Dessutom var han en sällskapsbroder med stort umgänge och många uppmärksammade utställningar. Så varför fastnade han inte på band? Vi hör gode vännen Per-Erik Lindorm berätta varför, intervjuad av Folke Olhagen 1980.Ett radiofynd av Karsten Thurfjell från 2022.
4/5/20234 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Muntrationer 1963 om skrotskulpturer och om att slänga

1963 sändes en serie radioprogram av och med inredningsarkitekten och journalisten Lena Larsson, gestaltad och infallsrik konsumentjournalistik - muntrationer kring köp, slit och släng. I detta avsnitt som också blev det sista filosoferas det om begreppet släng tillsammans med intendenten på Moderna Museet Pontus Hultén och författaren Stig Claesson, "Slas".
3/29/20234 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Muntrationer 1963 om begreppet slit och så om rörelse

1963 sändes en serie radioprogram med inredningsarkitekten och journalisten Lena Larsson, gestaltad och infallsrik konsumentjournalistik - muntrationer kring köp, slit och släng. Lena Larsson om mellanordet "slit", varför vi köper något och hur vi blir mer självkritiska. Det handlar om en rörelse från det ena till det andra, och konstnären Carl Fredrik Reuterswärd läser om kor som rör sig och de fetaste av flugor.
3/22/20234 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Muntrationer 1963 om kaktusar, bosättning och frysboxar

1963 sändes en serie radioprogram med inredningsarkitekten och journalisten Lena Larsson, gestaltad och infallsrik konsumentjournalistik - muntrationer kring köp, slit och släng. Detta avsnitt som utspelar sig i en ekande tom lägenhet handlar om trettiotalets kaktusar, första hemmet och vad en frysbox egentligen kan tänkas representera.
3/15/20234 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" fyller 50 år

1973 skrev Astrid Lindgren "Bröderna Lejonhjärta" om den TBC-sjuke Skorpan som återförenas med sin döde bror Jonatan i Nangijala. Det är en av hennes mest sorgliga berättelser men som också kan vara tröstande. Det menar Astrid Lindgren själv i en intervju med Maj Ödman ur radioarkivet 1977. Vi hör också utdrag ur en intervju med Tage Danielsson 1960 där författaren får frågan: Vad läste du som ung när det inte fanns några barnböcker av Astrid Lindgren att läsa?
3/8/20234 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

80-tal: Poetisk natt på diskotek och 1983 – året då inget hände

1984 rapporterar P3-programmet "Cult" från tidskriften 80-tals poetiska natt på nattklubben Alexandra och kulturjournalisten Per Ögren minns 1983, året då historien gjorde en liten inandning. Kulturen ska ut ur lådorna och träffa sin publik, och det går över förväntan i Barbro Schultz reportage. Per Ögren ur ett "Sena Vanor" om mellanrummet 1983, då Ulf Lundell ville köpa Evas avklippta handskar för 1000 spänn.
3/1/20234 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

80-tal: Mare Kandre om skrivandet som ett hemland

1984 debuterade den då 22-åriga Mare Kandre med den prosalyriska "I ett annat land" och blev geniförklarad. Hon var också konstnär och musiker, sångare i "Global Infantilists." Vi hör Göran Willis intervju henne i "Cult" 1984 och de pratar bland annat om videoanläggningar, ett skapande på liv och död och varför författare behövs i ett samhälle: "Om vi inte hade konstnärer skulle vi inte veta något om människors drömmar och innanmäten."
2/22/20234 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

80-tal: Michael Strunge – en poet väpnad med vingar

Den danske poeten Michael Strunge var åttiotalets lyriska ängel, upprorisk och intensiv, influerad av Bowie och punken. Han försökte förändra samhället med hjälp av poesin. 1986 tog han sitt liv, 27 år gammal. Samma år sände P3-programmet "Cult" den sista intervjun med honom. "Genom mina dikter har jag tillfört världen något som inte fanns där förut", säger han. Stellan Skarsgård läser ur diktsamlingen"Framtidsminnen."
2/15/20234 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Olle Adolphson om den enda visa han var nöjd med 1966

I programmet "Skivsamlaren, forum för diskofiler" berättar Olle Adolphson om sin första inspelning från Medborgarhuset, och hur det kommer sig att hastigheten på skivan går för fort. Han väljer också den visa han vid tillfället är mest nöjd, eller snarare minst missnöjd med. Programledare är Robert Rönnström.
2/8/20234 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Vinterbadare I Strömbadet 1935

Året är 1935 när ett gäng entusiastiska vinterbadare tar ett dopp i Riddarfjärden i Stockholm. En betydligt mindre entusiastisk och väl påpälsad Sven Jerring ser till att hålla sig på land. Det här kylslagna Radiofyndet av Rigmor Olsson sändes första gången 2011.
2/1/20234 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ernst-Hugo Järegård om konsten att lyckas och misslyckas 1974

I den legendariska serien "Du, vänner" möter Beppe Wolgers skådespelaren Ernst-Hugo Järegård 1974. "Det är väl framgångstänkandet, tyvärr", svarar Ernst-Hugo Järegård på frågan om vad som driver honom. "I en småstad vill man vara bäst, men det var delvis beroende på att jag var sämst." Det handlar också om status och konsten att lyckas och misslyckas.
1/25/20234 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Anne-Marie Strindberg minns sin snälle far

Dottern Anne-Marie var tio år när fadern August dog 1912. När Bertil Perrolf träffade henne 1972 hade hon många minnen av honom. Hon mindes en snäll, omtänksam och generös pappa. Anne-Marie Strindberg liknade sin far till utseendet. Och inte alls sin mor, Harriet Bosse, tyckte Bertil Perrolf. Hör bland annat om en gäddmiddag där ett ben fastnade i Anne-Maries hals. Detta är en radiofyndsrepris från 2007 av Håkan Sandblad.
1/18/20234 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Författaren och patafysikern Claes Hylinger fyller 80 år!

Göteborgaren Claes Hylinger är både författare och översättare. Mest känd är han för sin trilogi om "Det hemliga sällskapet." Den 9 januari 2023 fyllde han 80 år. Här följer ett utdrag ur "Absurt sa räven" från 1989 där Claes Hylinger samtalar om patafysikens grunder med författaren Magnus Hedlund och ett inslag om vad som finns på havets botten ur "Boulevard special" med Lise Indahl från 1999.
1/9/20234 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Vassaste skribenten Marianne Höök om att fortsätta i tangentens riktning

I ett utdrag ur programmet Bakom rubrikerna från 1970 intervjuar Fritiof Haglund journalisten Marianne Höök, en av den tidens vassaste skribenter. Här hör vi henne fälla klassiska repliker som: "Får man se tilltalande ut i ett rättvist samhälle?" och "Det är bara att fortsätta i tangentens riktning". Marianne Höök skrev först för Veckojournalen och Svenska Dagbladet med valde på 60-talet att gå över till Aftonbladet vilket väckte stor uppståndelse.
1/4/20234 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Du, nyår, du kan väl ringa nån gång?

Redaktionens favoriter: serietecknaren Joakim Pirinen förvandlad till Evert Taube beställer nyårssupé på Gyldene Freden och ett utdrag ur "Du nyår, du kan väl ringa nån gång?" från 1964 Vi hör Beppe Wolgers försöka sig på Tennysons "Nyårsklockorna" i "Du nyår, du kan väl ringa nån gång?" av Britt Edwall från 1964, "Bolagsstämma i Du Grabbar AB" där också Monica Nielsen, Jan-Öjvind Swahn, Äke Söderqvist och Yngve Gamlin medverkade.Inslaget med Joakim Pirinen sändes nyårsafton 2008 i "Himlen svider av fyrverkerier".
12/28/20224 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Hemma hos Jenny Nyström, konstnären som uppfann jultomten, 1941

Jenny Nyström skapade bilden av Tomten så som vi nu känner honom, i röd luva och på gott humör, fullastad med paket. 1941 hälsade Gösta Knutsson på den då 87-åriga konstnären. Författaren Viktor Rydberg sa att Jenny Nyström kunde ”giva själsuttryck även åt de minsta figurer." Jenny Nyström hade gått på Kungliga Konstakademien och studerat måleri Paris i många år innan hon kom tillbaka till Sverige, gifte sig och försörjde en hel familj på sina många illustrationer av tomten.
12/21/20224 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Författaren Stina Aronson om att ta tunnelbanan in i sig själv 1949

I dessa tider av stress och oro vägleder författaren Stina Aronson oss till stillheten i ett radioklipp ur "Envars tillgångar" 1949. Författaren Stina Aronson (1892-1956) är kanske mest känd för sin språkligt karga roman "Hitom himlen" från 1946, som Sara Lidman såg som en inspiration för sitt skrivande. I början av trettiotalet kom också hennes modernistiska formexperiment "Feberboken".I denna radioessä från 1949 talar Stina Aronson uppfordrande till vår tid - om behovet av stillhet och att våga vara ensam för att hitta sina egna andliga tillgångar. "Det är ingen uppoffring att stanna hemma ifrån bion."
12/14/20224 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Enda intervjun med översättaren Ingvar Björkeson i radioarkivet

Ingvar Björkeson, översättaren av klassiska verk av Dante, Vergilius och Homeros avled i våras. Hör den enda intervjun med honom i Sveriges Radios arkiv, ur Lyrikmagasinet med Jan Olof Ullén 1988. Ingvar Björkeson hade ett förflutet i resebranschen och framträdde sällan i offentligheten. Det var ju så mycket kvar att översätta. Han uppväckte våra våra andliga förfäder från de döda, sa OBS-redaktören Olof Åkerlund sin runa över Björkesons gärning.Och på OBS:s hemsida finns också ett längre avsnitt ur intervjun i Lyrikmagasinet.
12/7/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Lena Larsson och Tore Wretman om restmat

"Muntrationer kring köp, slit och släng" hette några program med inredningsarkitekten Lena Larsson som sändes 1963. Här får hovtraktören Tore Wretman frågan om vad göra med restmaten i kylen. Passa på att få ett recept på överbliven slottsstek med sky och ärter. Och frys för allt i världen inte det som en gång tinat upp igen!!!
11/30/20224 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Författaren Moa Martinson dissar stickning 1949

Årets julklapp inflationsvintern 2022 ska vara hemstickad. 1949 framför författaren Moa Martinson sin syn på stickning: "Låt oss förövrigt sluta upp med att handarbeta så förtvivlat mycket." Hon inleder sitt anförande med "Damer, väninnor, medsystrar!" i radioprogrammet "Septemberrevyn".Vi hör också generalskan Cederskiöld, ordförande för kronprinsessans gåvokommitté i ett inslag om stickning från den kalla vintern 1940, under beredskapsåren.
11/23/20224 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Sven Bertil Taube om inspelningen av "Tillsammans med Gunilla måndag kväll och tisdag" 1965

En svartvit film från 1965 om två unga människor och en bilolycka. "Sven-Bertil Taube knäpper bilhandskarna om sin neuros med osviklig precision"stod det i en recension. Regissör var Lars Görling, mest känd för boken 491 om killar på ungdomsvårdskola. Han var på den tiden SF:s farliga kille skinnjacka som körde Ferrari fort.Sven Bertil Taube berättar i en intervju från 2002 i reportaget "240 genom Järna" om filminspelningen och om deras filmbolag som knappt hann starta innan Lars Görling dog 1966 och det hastigt avvecklades."När han sa spring så sprang jag och när han inte säger spring så springer jag inte. Och det saknar jag."   
11/16/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Elvis Presley och årets svenska högtider

Vår eminenta radiomedarbetare på Kulturredaktionen och Radiofyndsredaktör Karsten Thurfjell går i pension. Vi hyllar honom med ett utdrag ur hans program "Elvis Presley och årets svenska högtider." I många år skrev Karsten Thurfjell fantasifulla historier om Elvis Presleys olika resor i Sverige som sändes i Kulturnytt i samband med olika högtider som Elvis Presley visade sig vara oväntat intresserad av."När Elvis Presley kom till Sverige så blev midsommar för första gången något annat än en litterär konstruktion för Elvis. Han hade förstås sett Shakespeare och läst en och annan novell av de svenska arbetarförfattarna..." Och sen bär det av till ett pensionat i Eskilstuna.Så börjar Karsten Thurfjells program "Elvis Presley och årets svenska högtider" från 1998 i uppläsning av vetenskapsradions mångårige medarbetare Rolf Herson.I detta avsnitt som också blev det sista besöker Elvis Presley Saltsjöbaden för att titta närmare på Saltsjöbadsandan och Vår gård.Intervjuare í programmets inledning är Elin Claeson.
11/9/20224 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Åke Göransson och fyndet i kökssoffan

Hösten 2022 är Åke Göransson aktuell med en utställning på Liljevalchs, "Färgens tröst". Hör vännen Arne Stubelius berätta när han hittade hans målningar i början av 1940-talet, gömda i en kökssoffa. Åke Göransson räknas till Göteborgskoloristerna, gick på Valands konstskola på 1920-talet men insjuknade tidigt och bodde med sin mamma i en etta i Landala i Göteborg. Hans motiv blev interiörer, utsikten på gatans husgavlar och porträtt av modern. Hemmet blev ett skimrande töcken av färger. I ett reportage av Anna-Karin Djurberg från 1976 berättar konstnären och vännen Arne Stubelius om Göranssons måleri och hur det gick till när han fann 180 målningar i en kökssoffa hemma hos Göranssons mamma.
11/2/20224 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Frivecka för pigor och drängar 1945

Att vår nutida skolas långa hösttermin kunde behöva en paus var en tanke som började spridas på 1980-talet och nu omfattar en hel vecka. 1945 innebar friveckan ett lantligt inslag i gatulivet. Idag är det kanske inte pigor och drängar vi tänker på när det vankas höstlov i skolorna, eller läslov som man numera vill kalla det. När folkskolan infördes i mitten av 1800-talet dominerade jordbruket i landet, och skolelever i flera europeiska länder hade så kallat ”potatislov” i början av hösten för att hjälpa till hemma med skörden. Men på 1900-talet infördes också en frivecka för lantbruksanställda vid oktobers slut.
10/26/20225 minutes
Episode Artwork

Henry Ingeström, smålänning och svensk mästare i stenmurbygge 1957

På nyåret 1957 har radions Lars Madsén lagt en eftertänksam ton över magasinet Landet Runt, med en serie intervjuer om livsgärningar i det tysta. Man har helt enkelt låtit "vanliga" människor berätta om sina liv, men Henry Ingeström på Norryda gård mellan Mariannelund och Vimmerby är inte vem som helst.
10/19/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Fanny Sjöberg, Gotlandsrussens gudmor 1946

Redan 1946 var de halvvilda hjordarna av Gotlandsruss populära turistattraktioner på ön. I Månadens Magasin har Gösta Knutson sökt upp några nyckelpersoner vid Lojsta hed där "skogsbaggen" strövar.
10/12/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Blixtsnabbt svep över kulturlivet 1945

Fredsåret 1945 lät det rappa programmet Månadens Magasin, 35 år innan Kulturnytt var påtänkt, några av sina lokala redaktörer blixtbelysa kulturlivet på ort och ställe, från Kiruna till Karlskrona.
10/5/20224 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Mats Arvidsson i Columbus kölvatten 1992

Mats Arvidsson var en mästare på att beskriva det han såg. När han nu lämnat jordelivet känns det bra att han 1992 nådde paradiset, måhända ett artificiellt sådant, i Karibien 500 år efter Columbus.
9/21/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Drottning Elizabeth II middagstalar på statsbesöket 1956

På Stockholms slott i juni 1956 håller drottning Elizabeth II, nyss fyllda 30, tal på sitt första statsbesök i Sverige. Välkomnar till kvällens galamiddag gör hennes släkting Kung Gustaf VI Adolf. Det hörs att kung Gustaf VI Adolf talat mycket engelska, både i sitt första äktenskap med den tidigt bortgångna kronprinsessan Margaret, barnbarn till Drottning Victoria och farmor till vår nuvarande kung, och i det andra med drottning Louise, född Mountbatten. Och vid den här tiden i mitten av 50-talet var vurmen för det brittiska större än någonsin.För drottning Elizabeth framstod vänskapen mellan länder utan formella avtal som helt självklar och det lär nog vara något nutida anglofiler håller fast vid – trots Brexit.
9/14/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Reinhold Ljunggren och Kött-Lars skildrar Trosa 1963

I programmet Svensklördag underhållning runt hela landet rapporterar utsända reportrar om hur aftonen ter sig. I Trosa har radions Barbro Lindström anlitat stadens berömde målare Reinhold Ljunggren. Dessutom medverkar ”Kött-Lars”, den poetiske kötthandlaren Lars Lundwall.
9/7/20224 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Sven Jerring i New Yorks Chinatown 1946

Ett år efter krigsslutet har Sven Jerring gett sig ut på reportageresa till USA och hamnat på en restaurang i New Yorks Chinatown, där han bekantar sig med både kinesisk opera och unga damer.
8/31/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Matprat 4 - Novisen vid spisen lär sig laga knödel av Mimi Pollak 1951

I 50-talets matlagningsprogram Novisen vid spisen var Folke Olhagen novisen som lärde sig laga mat av Tore Wretman, men ibland inträdde gästlärare, som här skådespelaren och regissören Mimi Pollak.
8/24/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Matprat 4 - Novisen vid spisen lär sig laga knödel 1951

I 50-talets matlagningsprogram Novisen vid spisen var Folke Olhagen novisen som lärde sig laga mat av Tore Wretman, men ibland inträdde gästlärare, som här skådespelaren och regissören Mimi Pollak.
8/24/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Matprat 3 - Novisen lämnar spisen och far till Paris 1951

Matlagningsprogrammet Novisen vid spisen startade i oktober 1950 och blev snabbt populärt. I maj 1951 for novis och lärare till Hallarna i Paris, och här har duon kommit till fiskmarknaden. I Novisen vid spisen lagade två herrar i skjortärmarna mat, den ene djupt okunnig – Folke Olhagen, och den andre var restaurangprofilen och kocken Tore Wretman som varsamt ledde sin adept genom kökets mysterier.
8/19/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Matprat 2 - Oscar Knaust om surströmming och renben 1940

När surströmmingen har sin premiär tredje torsdagen i augusti uppstår samma diskussion som nu: för eller emot? Sundsvalls legendariske hotell- och restaurangman Oscar Knaust tvekar inte med svaret.
8/12/20224 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Matprat 1 - Bullen och Bullan 1939

Den matglade skådespelaren Erik Bullen Berglund blev på 30-talet radions förste matpratare, här under rubriken Prat om mat av Bullen och Bullan. Ofta spelade han sig själv i fiktiva sketcher, här med hustrun Elsa Berglund som det nya hembiträdet Anna.
8/5/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hur funkar en restaurang på räls 1937?

I sann folkbildaranda har reportern Rolf Engström gett sig in bakom SJ:s köksdörrar för att med en tidig variant av så funkar det beskriva det arbete som krävs för att sköta tågens restaurangvagnar.
7/29/20224 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Simskola 2 - Torrsim med kapten Thor 1949

Kan man lära sig simma via radion? Radiotjänst gör i alla fall ett försök att göra folket mera simkunnigt med hjälp av kaptenen Erik Thor:
7/22/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Simskola 1 - Venenbadet i sjön Hallaren 1948

Mitt i juli 1948 har radions reportagebil sökt sig till nordvästra Uppland, närmare bestämt en av småsjöarna norr om Heby, där Sven Olof Olsson har hittat en simskola, ledd av Lisa Gedin från Uppsala.
7/15/20224 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Värmeböljans välgörare 1947

Sommaren 1947 sätts värmerekord över hela landet, och kylskåp var ännu inte i var kvinnas kök. Radions reporter i Sundsvall, Nils Ericson har fått fatt på stans lätt jäktade iskörare Harry Norberg. I en annan ända av landet, närmare bestämt västkustmetropolen Göteborg, har Jan Prytz ställt sig på vakt i ett gathörn för att fånga upp en annan av sommarens välgörare som utnyttjat en teknisk nymodighet – den batteridrivna radion.
7/8/20224 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

De morgonpiggas klubb 1947

Sommaren 1947 sätts många värmerekord, och ljusa nätter gör att många vaknar tidigt. Radions reporter Jan-Erik Anderbjörk har mött en ungdomlig klubb som har för vana att samla sig i gryningen. Några mil söder om Växjö, närmare bestämt i trakten av Tingsryd, har han fått korn på ett av efterkrigstidens talrika rörelser som i reaktion mot krigets ondska bildat en ideell förening för att med olika välgärningar försöka lappa ihop världen i humanistisk riktning.
7/1/20224 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Här är min herres hatt 1947

Under rubriken Här är min herres hatt har några av Radiotjänsts reportrar gett sig ut i arbetslivet för att finna ut vad som definierar yrkesskicklighet, i detta fall garderobiärens. Efter brevbärare, urmakare och järnhandelsbiträden är det nu Bo Teddy Ladberg som med hatten som redskap velat utforska garderobiärernas metoder, för hur i hela friden kan dessa damer komma ihåg vilken hatt som satt på vems huvud, på ett ställe där ett lunchpass kan innebära över hundra hattar? Men dessa båda garderobiärers yrkeshemligheter tycks vara väl förborgade.
6/24/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Vänerfiskaren Olaus Johansson om nät under isen 1944

Under krigsårens isolering var Radiotjänsts reportrar ute på många reportageresor genom landet. Här har Carl-Åke Wadsten träffat den innovative Vänerfiskaren Olaus Johansson, född 1854.
6/17/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Röster ur den närkingska myllan 1943

När Henrik Hahr reste runt 1943 och intervjuade närkingar i och kring Örebro finns massor av namn uppräknade, men vem av dem är den lärde man som berättar om floran på en äng väster om Hallsberg? I radions arkiv hittar man ibland gamla inspelningar som samlats ihop efter en reportageresa, oredigerade och sparade som smakprov, och ganska ofta är det mycket svårt att gissa sig till vem som pratar.
6/10/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Per Albin håller tal på svenska flaggans dag 1934

Mer än nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
6/3/20224 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Erik Rosenberg möter ugglor i mossen 1957

Blir det ett uggleår i år? Det var det i alla fall 1957, när fågeloraklet Erik Rosenberg mötte ugglor i mossen vid Kvismaren i Närke.
5/27/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Henrik Hahr och modehusens midinetter i Paris

Radions reporter Henrik Hahr har tagit sig till Paris och den stora världsutställningen 1937. Men han är också på jakt efter ett mycket parisiskt fenomen, nämligen modehusens flitiga midinetter. Dessa sämmerskor och designers passerar varje dag genom Gare Saint-Lazare på väg till och från sina arbetsplatser.
5/20/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Brita Kjell läser Fiskhamnsrapporten 1946

Intet är som Fiskhamnsrapporten. Den som bott i Göteborg före 1984 blir garanterat gråtfärdig av nostalgi. Varje dag strax före klockan tolv lästes den upp lokalt - konkret poesi när den är som bäst! Fiskhamnsrapporten förmedlades ofta av hallåkvinnan Brita Kjell, och det var inte bara fiskbranschens köpare och säljare som lystrade. Här har hon fått sällskap i studion av kollegan Jan Prytz för en intervju.
5/13/20224 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Att sjunga för ägg 1937

Maj månads inträde 1937 var minst lika sångframkallande som det är idag. På Österlen har äggen haft en viktig huvudroll även på Valborg och helgen därpå. Berättar gör folkskolläraren Axel Hörlén, med vokalt stöd av ungdomar från Valleberga.
5/6/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Kan det bli torsdag på månen? 1962

Med sju år kvar till den första månlandningen medverkar radions vetenskapsreporter Bengt Feldreich i barnprogrammet Lustiga Huset, där vildsinta sketcher blandas med frågor om vetenskapliga ting...
4/28/20224 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Harry Martinson om den dikterade sanningens makt över ordet 1958

Svenska Akademiens högtidssammankomst 1958 inleddes med ett tal av det årets direktör Harry Martinson. Det var ett tal med stark bäring till vår tid. I Börssalen 1958 är allt sig likt sedan Svenska Akademiens första högtidssammankomst 1786, noterade radions kommentator Bengt Feldreich. Och allt är sig likt än idag. Enda skillnaden är att nya generationer av högtidsklädda ledamöter, kungligheter och publik intagit platserna.
4/22/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Förlorade och kläckta ägg 1932 & 1957

Påskaftonen 1932 bjöd Radiotjänst på Förlorade ägg en teatersketch för hela familjen, och därefter tar vi oss till 1957, då Thomas Funcks figurer Kalle Stropp och Grodan Boll firade påsk. ”Förlorade ägg”, skrevs av dirigenten Hjalmar Meissner, med makan Emma Meissner i rollen som modern, Sigurd Wallén som fadern och Helle Winther som den lille sonen. Paret Meissner sägs ha inspirerat Ernst Rolf till sångtexten Jag är ute när gumman min är inne.Med ett raskt hopp tar vi oss till påsken 1957, då barnprogrammen började frodas i radion, och Thomas Funcks figurer Kalle Stropp, Grodan Boll och deras vänner råkade få nykläckta påskkycklingar i stället för ägg.
4/15/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Dymmelonsdag i antågande 1937

Påskveckan står för dörren, och dagens ganska bekväma sedvänjor med påskris, påskägg och generösa påskmåltider var inte fullt lika tillåtande i gamla tider, hör vi i Mats Åmarks föredrag. Prästen och kyrkohistorikern Mats Åmark citerar ur Werner von Heidenstams andra roman om Folkungarna, Bjälboarvet. Den handlar om stridigheterna mellan Birger Jarls söner Valdemar Birgersson och Magnus Ladulås på 1200-talet, där en tidig episod förklarar varför onsdagen i påskveckan kallas dymmelonsdagen.
4/8/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Tulldetektor som aprilskämt 1940

Mer än nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
4/1/20224 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Frank Heller i Schweiz efter världskriget 1946

Frank Heller var under 1900-talets första hälft landets mest framgångsrika underhållningsförfattare, men sällan hörd i radio. Ur "Resa i Schweiz" läste han dock in några texter för Radiotjänst. Gunnar Serner, som Frank Heller egentligen hette, inledde sin karriär som rekordung fil doktor i Lund för att därefter fly landet efter en svindlerihärva som ledde till några år som äventyrare på franska Rivieran och i London. Den tillvaron kom att bli ämne för hans romaner som gjorde omedelbar succé, och inkomsterna därifrån hjälpte honom att gottgöra sina synder. Han tillbringade dock större delen av sitt liv utomlands, mestadels på franska Rivieran och danska Bornholm, och han hördes sällan i radio. Reportageboken Resa i Schweiz blev hans sista. Den skrevs året efter andra världskrigets slut, och under arbetet med den läste han in några av texterna för Radiotjänst, i januari 1946.
3/25/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Karl-Ragnar Gierow flyger till Krim 1939

Under rubriken Rysk Riviera sändes Karl-Ragnar Gierows berättelse från en resa till Sovjetunionen våren 1939, som börjar på ett flygplan från Moskva till Krim. Författaren Karl-Ragnar Gierow arbetade på Radiotjänsts litteraturavdelning under åren före och under andra världskriget, tjugo år innan han blev Svenska Akademiens ständige sekreterare.
3/18/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Han komponerade bästa försvarslånemarschen 1941

Under krigsåren 1940, 1941 och 1942 lanserade staten obligationslån för att rusta upp försvaret. Och svenska folket visade sin försvarsvilja genom att köpa dessa obligationer. Radiotjänst bidrog på olika sätt, bland annat genom att utlysa en tävling i att komponera den bästa försvarslånemarschen. I februari 1941 sökte sig radions Manne Berggren upp till Östersund för att gratulera vinnaren Bror Heurling.
3/8/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Skidan den slinter och andra dikter 1941

Den kalla krigsvintern 1941 är det många som utnyttjar nymodigheten sportlov som införts året innan. Och varför inte öva in några vintriga diktcitat att underhålla skidsällskapet med? Radiotjänsts programchef, historikern Elof Ehnmark delade ut några deklamationstips.
2/25/20224 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Erik Lönnroth om invasionernas historia 1944

Våren 1944 håller historieprofessorn och sedermera akademiledamoten Erik Lönnroth ett radioföredrag om invasionernas historia, i uppenbar väntan på en av världshistoriens största i sitt slag.
2/18/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Berns - Sveriges första kinakrog 1944

Året är 1944 och radions reporter Lars Madsén besöker Berns kinesiska, en nymodighet på Stockholms restaurangscen som verkligen var före sin tid. Bland gästerna som försöker äta med pinnar återfinns skådespelaren Katie Rolfsen.
2/11/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Stökig jubelintervju med vaktmästare Berg 1941

Mer än nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
2/4/20224 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Allt ni vill veta om Medelpad 1941

Man kan inte säga annat än att Radiotjänst tar sin folkbildande uppgift på allvar. Nils Eriksson och Gertrud Englund levererar en faktaspäckad kanonad om Medelpad, lika ljungande som Ljungan om våren.
1/28/20224 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Gustav Wally om operetten Serenad med Ulla Sallert 1944

Operetten Serenad 1944 var en av Gustav Wallys stora succéer under hans chefstid på Oscarsteatern under 40-talet. Serenad innebar också ett genombrott för den 21-åriga talangen Ulla Sallert. Ulla Sallert skulle snart bli Sveriges musikaldrottning, med engagemang i Wien och på Broadway. Hennes hyllade debut fick radions Lars Madsén att söka upp operettmakaren Gustav Wally.
1/21/20224 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Två baklängestalande systrar 1944

Vad var det för språk som de båda systrarna fröken Andersson och fru Lundgren samtalade på i radion?
1/14/20224 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Povel 2002 om Evert 1945

Mer än nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
1/7/20224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Livet på Vinga med fyrvaktarhustrun Sigrid Holm 1941

1941 har Vinga Fyr lyst på ön i ett sekel, vilket innebär 180 år idag. Daniel Thorén har lockat in fyrvaktarhustrun Sigrid Holm till studion i Göteborg för ett stämningsfullt samtal vid årets slut.
12/31/20214 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Julpyssel med Julia Caesar och Dagmar Ebbesen 1948

Till julen 1948 har låtskrivaren och sedermera underhållningschefen på radion Georg Eliasson skrivit ihop en sketch för två av våra mest virtuosa replikleverantörer: Dagmar Ebbesen och Julia Caesar.
12/23/20214 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Julkorvnonsens med Anders Sten 1941

Julen står för dörren 1941, och trots orostiderna tillåter sig Radiotjänst att knäppa upp med ett och annat julskämt, i det här fallet från det akademiskt anstrukna och matglada Skåne. Tecknaren och kåsören Anders Sten, känd under signaturen "Figge" i Sydsvenska Dagbladet, håller föredrag om några klassiska julrätters förmodade ursprung - i dialog med sig själv.
12/16/20214 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Det ringer hos Dan Wolgers - telefonkatalogen del 3

I februari 1992 ringer telefonen ideligen i konstnären Dan Wolgers ateljé. Att det ringer är kanske inte så konstigt eftersom hans telefonnummer pryder omslaget på Stockholmsdelens Gula Sidor, Televerket lät 1992 års kataloger, 35 delar totalt, få samtida konst på omslagen, totalt 15 miljoner exemplar spridda över landet.Att en del av uppringarna gjort sig föreställningar om vad konstnären sysslade med kan ha berott på den uppmärksamhet Dan Wolgers väckt hösten 1991, när han överlät åt en reklambyrå att förfärdiga hans utställning på Galleri Lars Boman i Stockholm, som ett drastiskt inlägg i kulturdebatten om autenticitet och konstnärsjagets upplösning.Stormen kring Dan Wolgers person skulle senare på hösten 1992 nå orkannivå, när hans insats i grupputställningen ”Se människan” på Liljevalchs bestod i att forsla iväg två av konsthallens vackra bänkar och sälja dom på auktion.
12/8/20214 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Förra århundradets bok - telefonkatalogen del 2

År 1983 firar den svenska boken 500 år och som 1900-talets viktigaste bok väljer litteraturprofessorn Magnus von Platen den mest tryckta och kanske också mest lästa.
12/2/20214 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Förra århundradets bok - telefonkatalogen del 1

I november 1939 är det dags att trycka årets upplaga av förra århundradets bok, om man ser till den då ofattbart stora upplagan och att den började avvecklas efter att 1996 lagts ut på nätet. Under de fasta telefonernas tid var Sverige under flera år världens telefontätaste land, och antalet årligen tryckta telefonkataloger låg då i nivå med antalet invånare. Katalogen trycktes i Göteborg, och radions reporter Daniel Thorén hade ett antal logistiska frågor att ställa till direktör Douglas Elander.
11/25/20214 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Människor på tåg 1939 & 1947

Tågets rytmiska poesi, förmedlad av Gunnar Stigmark, var något man lätt förlorade sig i under en resa, men många sökte sig nog ännu hellre till restaurangvagnen, som radions reporter Rolf Lundgren.
11/18/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Natan Lindqvist om att titta i november 1939

1930-talet var radioföredragets gyllene decennium, i en tid då radions medarbetare talade mer till folket än med. Här hör vi språkforskaren Natan Lindqvist om ett av denna månads talesätt. Som bonus hinner vi höra dåtidens populära allvetare Ejnar Haglund definiera termen bojkott.
11/11/20214 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kåsören Cello ger sig på älgjakten 1942

Signaturen Cello, det vill säga kåsören Olle Carle, har i radion laddat upp för ett ovanligt oförblommerat angrepp på en av höstsäsongens stora begivenheter.
11/4/20214 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Nyktra godtemplare på underhållningsturné 1946

Under 40-talet blev musik och dans populära inslag inom nykterhetsrörelsen, och 1946 besöker Lars Madsén en underhållningspatrull, organiserad av rörelsens flaggskepp IOGT inför en turné genom landet.
10/28/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Manne Berggren på vådligt akvarieäventyr 1946

Radions oförvägne reporter Manne Berggren har letat sig fram till en villa i Ålsten vars ägare, herr Arborén, utövar en hobby utöver det vanliga.
10/20/20214 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Lena Larsson och Bengt Anderberg om den slitstarka katten 1963

I programmet Larssons blandning har inredningsarkitekten Lena Larsson bjudit in författaren Bengt Anderberg för ett samtal om katten, ett av våra mest slitstarka husdjur.
10/15/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Fru Ingrid Andersson i Halmstad dömer ut manlig bostadsplanering 1946

Hösten är inflyttningens tid, och strax efter kriget råder skriande bostadsbrist. Även bostädernas planering debatteras flitigt. Fru Ingrid Andersson gav gärna praktiska råd till våra beslutsfattare.
10/6/20214 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Hur har september varit – 1946?

Det har gått 75 år sedan programmet Månadens magasin lät några utvalda personer från olika håll i landet summera den september som varit: Sten Broman, C-O Nilsson, Ruth Grenholm och Sixten Jonsson.
9/30/20214 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Agnetha Fältskog vid grammofonen 1969

Mer än nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
9/16/20214 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Sven Stolpe återvänder till Paris 1955

Författaren, journalisten och debattören Sven Stolpe vistades efter andra världskriget i Paris, upptogs i katolska kyrkan och inledde arbetet med sin famösa avhandling om drottning Kristina. Här berättar han om sin återkomst till den franska huvudstaden efter ferier i provinsen den heta sommaren 1955.
9/15/20214 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

En galen sallad från Björn Ulvaeus 2005

I matprogrammet Meny har Ulf Elfving lyckats ta sig in till Björn Ulvaeus kök i villan på holmen i Djursholm. Där berättar ABBA-legenden en korvhistoria och tipsar om en både läcker och galen sallad.
9/8/20214 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Skolpojkar lär sig laga mat 1943

I programmet Pojkar i skolkök presenteras ett mycket ovanligt ämne för ynglingar. Ingrid Samuelsson och Daniel Thorén träffar några av de unga pionjärer som på Göteborgs folkskolor släppts in i detta kvinnliga revir.
9/1/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Unga debattörer om samskola eller ej 1944

På 1940-talet blir frågan om samskolor eller separata pojk- och flickskolor ett hett debattämne. I programpunkten ”Skolrutan” i ungdomsmagasinet ”Vi öppnar ett fönster” ordnar radions Gunnar Helén en debatt där fyra gymnasieelever yttrar sig i ämnet; två från Stockholm och två från Luleå.
8/25/20214 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Marlene Dietrich besöker Sverige 1964

Sommaren 1964 är det dags för celebert besök av sångerskan och skådespelerskan Marlene Dietrich - den gudomliga. På Arlanda fick inte Sveriges Radios utsände Sven Valtersson stjärnan på så vidare gott humör, och när hon på samma resa anlände till Göteborg, fick reportern Sigfrid Leijonhufvud höra hur exemplariskt den sovjetryska journalistkåren betett sig veckan dessförinnan.
8/18/20214 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

På kräftfiske med Karl Axel Arvidsson 1946

I augusti 1946 har Karl Axel Arvidsson tagit sig till Allmänningbo i Västmanland för att följa premiärfisket i de kräftrika sankmarkerna, iförd sjöstövlar och skidor för att inte sjunka ner i gölarna.
8/11/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Ekivok sommarshow med Git Gay 1964

I nöjesronden Kabaré Sommar underhåller Git Gay med skabrösa sångnummer på Berns i Stockholm. Bland gräsänklingarna återfinns Carl-Gustaf Lindstedt och i minglet radions reporter Barbro Lindström.
8/4/20214 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Blå Tummen – den sjuka humorn gör entré 1958

Hösten 1958 gör den sjuka humorn entré i etern under ledning av Lasse OMånsson i "Blå Tummen - ett konstigt magasin". Detta avsnitt har temat "Vår barndoms hjältar".
7/28/20214 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Humorn knäpper upp med parodier 1949

När krigsdecenniet gick mot sitt slut började också humorn knäppa upp och ibland nå rent anarkistiska höjder. I täten gick inte oväntat Povel Ramel, här med den sällan hörda "Liten bluddervisa". Povel Ramel var sedan 1945 anställd vid den tre man starka radiounderhållningen, med flitiga inhopp i allehanda program. Parodier kom mer och mer på modet, och för ett av Frukostklubbens flamsigaste inslag det året stod syskonen Hultén, som framgångsrikt misshandlade Evert Taubes Havsörnsvals.
7/21/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Radiofynd 2023-07-14 kl. 20.50

Mer än nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
7/14/20214 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Den mångsidiga Dagmar Lange

Det är nu 30 år sedan Dagmar Lange lämnade jordelivet 1991. Här hör vi henne 1978, då hon firade 30 år som den framgångsrika deckarförfattaren Maria Lang, en lika uppskattad som mordisk skrivarröst. Dagmar Lange medverkade flitigt i radio, exempelvis som operakännare anlitad av Dagens Eko 1977. Som rektor uttalade hon sig i skolfrågor, här i Dagens Eko 1966.
7/14/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hemestertips sommaren 1946

Svenska turistföreningens kontor i Stockholm tar under semesterveckorna i juli 1946 emot tusen frågvisa besökare om dagen. Radions reporter Lars Madsén följer frågandet. Lars Madsén verkar också ha smugit in några av sina egna frågor för att presentera reportagen i programmet Månadens magasin, och ur detta får vi höra Britta Brunius intervjua en känd modeexpert om sommarens trender på badstranden.
7/7/20214 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Sommarsnö och barnpermanent 1945

Fredssommaren 1945 bjöd på ett vintrigt väderfenomen, i alla fall för göteborgarna, och i huvudstaden iakttogs ett allt frekventare frisyrfenomen permanenten, och inte bara bland kvinnor. Rapportörer är radions Jan Prytz och Helga Anderberg, samt NK:s frisörska Elsa Järbin.
6/30/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Kulturstrid i midsommartid 1945

Fredssommarens kulturdebatt fick rejäl fart när författaren, journalisten och Gamla Stan-räddaren Vera Siöcrona firat midsommar i Dalarna och sedan kölhalat Dalakulturen i ett eldfängt debattinlägg. Radions Gösta Knutson lät Vera Siöcrona gå i clinch med urdalmasen Per Johannes.
6/23/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Fritiof Haglund följer bärgningen av Wasa 1959

Den 20 augusti 1959 följer radions reporter Fritiof Haglund bärgningen i Saltsjön av det regalskeppet Wasa, 331 år sedan hon sjönk på sin jungfrufärd, den 10 augusti 1628.
6/16/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Sven Jerring bland mammor, flammor och blommor 1936

Radions reporter Sven Jerring har sökt sig till Östermalms Högre Allmänna läroverk i Stockholm för att vänta in det förlösande ögonblick då de nyblivna studenterna rusar ut med påtagna mössor.
6/9/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Prins Wilhelm på Stenhammars slott om Flen

När Flen får stadsrättigheter på nyåret 1949 intervjuas stadens mest kände invånare Prins Wilhelm av radions utsände Folke Olhagen. Nyårsafton 1948 är Flens sista dag som municipalsamhälle, och inför att denna sörmländska järnvägsknut med sitt imponerande stationshus ska erhålla sin nya status hör vi Prins Wilhelm ge sin syn på den blivande stadens framtida expansion.
6/2/20214 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Josephine Baker med storfamilj på besök 1962

Ekots reporter Lennart Swahn har skickats ut till Hotell Foresta på Lidingö för att träffa Josephine Baker med sina adoptivbarn som detta år nått antalet elva, det blev sedermera tolv. Josephine Baker slog igenom i Paris i mitten av 20-talet och betraktas som den första afro-amerikanska scenartist som nått världsstjärnstatus. Under andra världskriget var hon verksam som spion åt den allierade sidan, och på 60-talet klev hon fram som en av den amerikanska medborgarrättsrörelsens stora profiler, känd för sin regnbågsfamilj av barn från världens alla hörn.
5/26/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Pontus Boman spelar kula på sin gamla skolgård 1936

Radions reporter Pontus Boman drabbas av både nostalgi och främlingskap när han på sin vårpromenad passerar den gamla skolgården och iakttar de nya generationernas aktiviteter.
5/19/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Kristina Hasselgren analyserar vårmodet 1950

Lusten att till våren klä sig i något nytt har inte ändrats nämnvärt på 70 år. Programmet Kvar i sängen engagerade journalisten och författaren Kristina Hasselgren för en inträngande modeanalys.
5/12/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Eldande vårtal vid Sundsvalls kyrktrappa 1936

I vårt pandemidrabbade land blev det inte mycket av det traditionella valborgsfirandet, så varför inte lyssna på ett riktigt eldande vårtal från förr? Norrland var 1936 den del av landet som kanske längtat mest efter att isarna skulle rämna och storskogen frigöra sig ur de meterdjupa drivornas famntag. Här firas vårens ankomst efter urgammal ritual vid bruken, i byarna och i städerna. I Sundsvall har täta folkmassor samlats kring kyrktrappan, där våren hälsas på traditionsenligt vis med tal och sång av Sundsvalls sångarförbund. Talade gjorde folkbildaren och författaren Giovanni Lindeberg.
5/5/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Otto G Carlsund förklarar abstrakt och konkret konst 1947

Otto G Carlsund hör till vår konsthistorias mer gåtfulla öden. Här hör vi honom i radio bena ut förhållandet mellan abstrakt och konkret inom den moderna konsten. På 1920-talet åkte Otto G Carlsund till Paris för att utbilda sig. Med sin stora begåvning blev han Fernand Legers favoritelev. Han förutspåddes en lysande framtid och fick organisera konsten vid den stora Stockholmsutställningen 1930. Men den geometriskt abstrakta konst som Carlsund ställde ut blev inte den framgång han hade väntat sig. Kritiken blev ganska ljum, i några fall rent fientlig, Carlsund fick ett sammanbrott och konstnärskarriären kom av sig. I stället etablerade han sig som kritiker – han skrev ungefär 2000 artiklar på 30- och 40-talet, Filmaren och konstvetaren Anders Wahlgren har med utställningar och nu med en omfattande biografi velat nyansera bilden av Carlsund, att han faktiskt fortsatte att måla, fram till come back-utställningen 1947. Inte minst har det inneburit en renässans som gjort Carlsunds bilder till hårdvaluta på konstauktionerna.
4/28/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ivan Bratt på Svenska klubben i Paris 1937

Radiotjänsts reportagebil har letat sig ända till den franska huvudstaden med sina reportrar Gustaf Näsström och Henrik Hahr, och på svenska klubben möter de en ryktbar Parissvensk. Det är faktiskt Ivan Bratt, det minst sagt omstridda Brattsystemets skapare som uppenbarar sig på Svenska Klubben i Paris, mannen som tog befälet över den svenska alkoholpolitiken under 1900-talets första decennier och införde motboken 1917 som en av flera restriktioner kring bruket av alkohol. Som läkare drev Ivan Bratt en hård linje mot ett totalt rusdrycksförbud inför folkomröstningen 1922, till all lycka om man jämför med förbudstidens gangstervälde i USA och smugglingsexplosionerna i Norge och Finland. Men 1937 verkar motboken kännas fjärran för Parissvensken Ivan Bratt.
4/21/20214 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Carl G Laurin minns Anders Zorn 1938

Med drygt 100 år sedan Anders Zorns frånfälle öppnar nu Nationalmuseum sin försenade utställning. Vi hör en av hans vänner, konsthistorikern Carl G Laurin minnas honom i ett radioföredrag från 1938.
4/14/20214 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

GAN om domkyrkan som dubbelraket 1959

I serien Modern svensk konst introducerar konsthistorikern Nils-Gösta Sandblad dåtidens stora namn, där GAN, Gösta Adrian-Nilsson berättar om sin målning av Lunds domkyrka från 1918. Vintern 1959 är det dags för Sveriges Radio att i ett ambitiöst utbildningspaket visa vägen till den svenska moderna konsten. I tio radioföreläsningar, med tillhörande bildkatalog, presenterade konsthistorikern och museimannen Nils-Gösta Sandblad det tidiga 1900-talets stora konstnärer, där GAN gör sin enda radiointervju.
4/7/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Kvartetten som trängdes 3 - dags att deklarera!

Allt var inte bättre förr, åtminstone inte den allmänna självdeklarationen, som idag är enkel för de flesta. Annat var det för 60 år sedan, när Gösta Bernhard och Sif Ruud skulle till att deklarera.
3/31/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Kvartetten som trängdes 2 - Resebyrån Res bort

Vårvintern 1961 får radiolyssnarna en dos crazyhumor under tre onsdagskvällar i Kvartetten som trängdes, signerad Casinorevyns skrivarduo Gösta Bernhard och Stig Bergendorff. I detta andra Radiofynd med Kvartetten deltar tre av medlemmarna. Förutom Gösta Bernhard själv, revyprimadonnan och comediennen Siw Ericks och Dramatens Sif Ruud – i resfebern på Resebyrån ”Res bort”.
3/24/20214 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Kvartetten som trängdes 1 - möte på tunnelbanan

Vårvintern 1961 fick radiolyssnarna en dos crazyhumor under tre onsdagskvällar i Kvartetten som trängdes, signerad Casinorevyns skrivarduo Gösta Bernhard och Stig Bergendorff. I de fyra rollerna hördes en ganska ovanlig kvartett trängas i en tunnelbanevagn. Gösta Bernhard själv och revyprimadonnan och comediennen Siw Ericks mötte Dramatens Sif Ruud och Max von Sydow.
3/17/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Thor Modéen gör ett flöjtsolo

I monologen Ett flöjtsolo inspelat på radion 1933 uppträder Thor Modéen som musiker med ovanligt lång startsträcka, där man snart anar vartåt det lutar. Revymästaren och pilsnerfilmens konung Thor Modéen tog på 30-talet täten inom den muntliga nonsenshumorn, och hans sketcher kunde basera sig på ytterligt tunna intrigtrådar.
3/10/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Vintersporttåget går 1936

I februari 1936 är sportlovet ännu inte uppfunnet, men på söndagar ordnar SJ speciella sporttåg som forslar tusentals stockholmare ut till Sörmlands och Södertörns friluftsanläggningar.
3/3/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Vinterbadare I Strömbadet 1935

Året är 1935 när ett gäng entusiastiska vinterbadare tar ett dopp i Riddarfjärden i Stockholm. En betydligt mindre entusiastisk och väl påpälsad Sven Jerring ser till att hålla sig på land.
2/26/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Margreth Weivers träffar Anna Flygare 1963

Skådespelaren Margreth Weivers berättar om ett par sällsamma möten i kölvattnet till en uppsättning av Strindbergs Drömspel 1963. Margreth Weivers kom 1953 till Norrköping-Linköpings stadsteater och stannade kvar i 27 år, trots en stigande mängd roller inom film, radio och tv, ofta tillsammans med maken Bertil Norström. Här berättar hon och Bertil Norström, i ett samtal 2007 med kollegorna Olof Thunberg och Ingrid Luterkort, som också tillhörde den östgötska tvillingteaterns ensemble under en lycklig period på 50- och 60-talet.
2/17/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Sven Lindberg som skinnknutte 1949

I en inspelning från Blancheteatern och Kar de Mummarevyn "Låt människan skratta" , hör vi den då 30-årige Sven Lindberg gör en ganska otypisk insats som ungdom på glid i monologen Skinnknutten.
2/10/20214 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ulf Elfving möter Annette Kullenberg på Bokmässan 2009

Journalistlegenden Annette Kullenberg sätter sin oförlikneliga prägel på samtalet när intervju-maestron Ulf Elfving sänder programmet Elfving möter på Bokmässans Sveriges Radio-scen.
2/3/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Gunnel Lindblom om kvinnor framför och bakom kameran 1974

I programmet Filmkvinnor och kvinnofilm 1974 intervjuar Stefan Johansson skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom om kvinnor framför och bakom kameran. I kölvattnet efter bland annat "Jösses flickor" av Margareta Garpe och Suzanne Osten uppstod en av flera debatter om kvinnosynen inom filmen, inte minst efter Sverigepremiären på Bernardo Bertoluccis  skandalomsusade "Sista tangon i Paris".
1/27/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

President Richard Nixon avgår och undgår riksrätt 1974

I maj 1974 har Watergateskandalen rullat på i nästan två år, och kongressen beslutar att för andra gången i USA:s historia agera för att ställa en president inför riksrätt. Men riksrättsåtalet mot Richard Nixon hinner aldrig förverkligas. Under sommaren blir trycket på presidenten allt hårdare och stödet för honom allt svagare. Den åttonde augusti annonserar han sin avgång.
1/20/20214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Den mångsidiga Dagmar Lange

Det är nu 30 år sedan Dagmar Lange lämnade jordelivet 1991. Här hör vi henne 1978, då hon firade 30 år som den framgångsrika deckarförfattaren Maria Lang, en lika uppskattad som mordisk skrivarröst. Dagmar Lange medverkade flitigt i radio, exempelvis som operakännare anlitad av Dagens Eko 1977. Som rektor uttalade hon sig i skolfrågor, här i Dagens Eko 1966.
1/13/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Norrbottnisk hyllning till laken 1980

Säsongen för lake varar från januari till mars. Nils-Olof Andersson & Eivor Öhman åkte till Boden och traktens erfarna lakauktoritet Karin Karlsson, som tillagade ett 1800-talsrecept på stuvad lake. I dag är nog de som kallar sig lakhatare lätt räknade, främst för att man aldrig kommit i kontakt med denna fula fisk. Men har man väl fått smaka är man fast. Störst chans har man i Norrbotten. Under vintern lade sig lakarna strax under isen, och påpassliga fiskare kunde bedöva dem med en slägga och sedan snabbt slå upp ett hål och ta upp dem.
1/6/20214 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Revyrävar ger Sylvesterkabaréer 1938 & 1945

Året 1938 sjunger på sista versen och revyräven Åke Söderblom redogör i radio för en möjligen irreell Sylvesterkabaret, medan Karl Gerhard ger fredsåret 1945 en refräng som bär synnerligen väl 2020.
12/30/20204 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Med Gustaf Näsström på Carl Larssongården 1970

Den berömde kulturhistorikern Gustaf Näsström gör ett återbesök på Carl Larssongården, som genom konstnärens bilder blivit en av landets mest kända julfirarmiljöer. Intervjuar gör Lars Ramsten.
12/23/20204 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Granbarkningstävling 1945

I andra världskrigets efterdyningar har skinnbranschen i Tranås med omnejd brist på garvsyra, och eftersom den kan utvinnas ur granbark har traktens handlingskraftiga anordnat en tävling.
12/16/20204 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Nobelpristagaren Gabriela Mistral hälsas välkommen 1945

Med Louise Glück som den fjärde kvinnliga Nobelprisbelönade lyrikern, kan det vara på sin plats att höra hur beskedet om den första lyriska pristagerskan, chilenska Gabriela Mistral, togs emot. Vi låter det svenska litteraturlivet representeras av Uppsalaprofessorn i litteratur Anton Blanck.
12/9/20204 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Sötebrödsdagarnas slut 1968

I programmet Matbörsen hör vi en av efterkrigstidens matlegendarer. Anna-Britt Agnsäter blev 1946 chef för KF:s nybildade provkök, en post hon stannade på i 35 år, fram till 1980. På KF:s provkök uppfann Anna-Britt Agnsäter måttsatsen och stektermometern. Hon var redaktör för Vår Kokbok som sedan 1951 sålt i över två miljoner exemplar. Hon fostrade generationer av framgångsrika dietister och krönte sin karriär med kostpyramiden, en modell för balans i vårt matintag som fick internationell spridning och står sig än idag. När ransoneringarna släppte efter andra världskriget frossade folk i smör, och bakade kakor och wienerbröd som besatta. På 50-talet var tävlingar med bakverk mycket populära, men enligt Anna-Britt Agnsäter tävlade man snarare i fettförbrukning. Hon tog det som sin uppgift att få slut på sötebrödsdagarna, och i slutet av 1960-talet kunde hon notera en positiv utveckling.
12/2/20204 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Kvinnokraft på åkern och i gåsahagen 1939

Trots krigsutbrottet två månader tidigare, finns det andra viktiga händelser att fördjupa sig i, inte minst Mårten Gåsfirandet i Skåne som ännu ekar i landskapet, förmedlat av radions Anders Sten. Att kvinnokraft råder i gåsahagen är en väl känd sanning i Skåne. Men även under den småländska höstplöjningen uppvisas ett prov på densamma, när radions Olof Forsén möter plöjerskan Britta Andersson i Lidekvarn norr om Växjö.
11/25/20204 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Bang möter en far i november 1941

Barbro Alving var en av tidens mest kända och uppskattade radioröster. Här, under ett av världskrigets värsta år, lättar Bang upp stämningen med historien om en god väns novembervedermödor. Som författare och skrivande journalist lät Barbro Alving också gärna sin stämma höras i etern, hela vägen från 1930- till 80-tal. Hon rapporterade lika självklart från världens slagfält och oroshärdar som hon författade kåserier.
11/18/20204 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Torsten Lilliecrona i sovstaden 1955

Livet i de växande förorterna runt våra storstäder var ämnet för denna rikligt ljudillustrerade monolog, framförd av Torsten Lilliecrona. Monologen ingick i programmet Höstspel, underhållning i ord och toner av William Ringstrand och Allan Schulman. Skådespelaren Torsten Lilliecrona blev sedermera folkkär som den olycksdrabbade farbror Melker i ”Vi på Saltkråkan”. Här har han råkat ut för sovstadens kärva modernitet, och redan då var han mästerlig på att gestalta det vardagliga livets vedermödor.
11/11/20204 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Eisenhower omvald mitt under två världskriser 1956

Den populäre krigshjälten Dwight D "Ike" Eisenhower blir som väntat omvald för en andra presidentperiod, genom att återigen besegra demokraternas kandidat Adlai Stevenson. Presidentvalet 1956 skedde bokstavligen i det kalla krigets skugga. Veckan fram till valet kulminerade Suezkrisen, då Israel, Storbritannien och Frankrike anföll Egypten som under president Nasser nationaliserat Suezkanalen. Samtidigt gick Sovjetiska arméstyrkor in i Ungern och krossade det folkliga uppror som utbrutit i landet veckan innan. Tusentals dödsoffer krävdes. Det fanns mycket att rapportera om för radions New York-korrespondent T G Wickbom
11/4/20204 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Filmolympiaden i Cannes 1946

Filmfestivalen i Cannes planerades redan på 1930-talet, men på grund av andra världskriget sköts starten upp till 1946, då den bar titeln Filmolympiad och hölls kring månadsskiftet september-oktober. Vår filmstjärna Ingrid Bergman försvarade de svenska färgerna, men mest uppmärksammad blev kontoristen och sångerskan Ingegerd Ehn som vunnit en festivalresa i tidningen Vecko-Revyn. Programledaren Lars Madsén hade också som rapportör engagerat Jules Berman, journalist, författare, reklamman och nöjesprofil.
10/28/20204 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hasse & Tage debuterar i radio med Skillingspelet 1956

På Radiounderhållningen lierar sig Tage Danielsson 1956 med den nyanställde Hans Alfredson i manusarbetet till höstserien Skillingspelet, varur vi väljer ett kärleksdrama i Sörgårdsmiljö.
10/21/20204 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Claes Hylinger möter Giacomettis kvinnofigur 1974

I serien Möte med bild berättar författaren Claes Hylinger om sitt förhållande till en trådsmal skulptur på Moderna Museet, Alberto Giacomettis "Hög gestalt".
10/14/20204 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Inget Nobelpris i litteratur 1949

Det har hänt förr, flera gånger faktiskt, att Nobelpriset i litteratur inte delats ut. Exempelvis 1949 då Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Österling fick förklara varför i Dagens Eko. Österlings uttalande kommenteras sedan av Erik Hjalmar Linder som då var chef för föredragsavdelningen på Radiotjänst. Fotnot: Det blev William Faulkner som året därpå fick ta emot 1949 års Nobelpris, samtidigt som ceremonin firade 50 och Bertrand Russel tog emot 1950 års pris.
10/7/20204 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Motboken avskaffas 1955

För 65 år sedan, den 3 oktober 1955, öppnar det nya nationella Systembolaget sina dörrar efter motbokens avskaffande. Radions reporter Qvitt Holmgren sökte sig ut på jakt efter eventuella köpruscher. Att alkoholrestriktionerna avskaffades innebar också att starköl blev tillåtet efter att ha varit förbjudet i 35 år, och när butikerna öppnade hade ölbuteljerna en strykande åtgång. Medverkande är Harry Broman, föreståndare på Systembolagets butik i Gamla stan, Bo Scherdin, jourhavande på Nikolai polisstation, allt ackompanjerat av en sång om motboken från 1947, framförd av Majken Torkelli.
9/30/20204 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Hummerpremiär och familjegräl hos Lilla Fridolf 1956

Seklets främsta studie av en toffelhjälte, Lilla Fridolf och jag, spelades direkt inför publik. Fridolf har just fått ett telefonsamtal med inbjudan till hummer på krogen med kompisarna, och han vill INTE medla i ett familjegräl. Just under grälet ringer dessutom forskaren Amanuensen Svensen på dörren för en undersökning om kulturvanor. Vi hör Lars Ekborg som svärsonen Valdemar, Inga Gill som dottern Maggan, Hjördis Pettersson som hustrun Selma och Douglas Håge som stackars pappa Fridolf.
9/23/20204 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Elak postkassörska årsmodell 1937

Året närmar sig sitt slut och nöjesutbudet summeras i programmet Revyernas revy av Gunnar Skoglund, skådespelare, journalist, författare och regissör, känd också som speaker i SF-journalen. Ur programmet väljer vi en sketch ur Karl Gerhardrevyn på Folkan, om en allt annat än tjänstvillig postkassörska, spelad av Lili Ziedner.
9/16/20204 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Has det hund? Etikettbryderi med Thor Modéen 1936

De bryderier som kunde drabba den moderna, urbana människan var ämnet för Thor Modéens nyårsrevy Klart Söderut med Åke Söderblom och Katie Rolfsen på Södra Teatern. Som när man stöter på någon i storstadsvimlet som man så väl känner igen, men inte för sitt liv kan komma ihåg namnet på. Är man kanske du och bror med vederbörande efter en blöt afton? Så att man inte törs säga ni? Bäst att undvika pronomen...
9/11/20204 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Hasse Z om svenskens humor 1942

Hasse Z verkade bland annat som redaktör för tidningarna Söndags-Nisse, Strix och Grönköpings Veckoblad, och därmed stod han under seklets första halva för en stor del av det roliga i riket. Då och då ombads han förklara humorns väsen i radio, exempelvis 1938 då han svarade på frågan om vad som är roligt - det finns också som radiofynd - och den här gången, under Andra Världskrigets mörkaste år, är alltså frågan till Hasse Z om svensken har någon humor.
9/2/20204 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Landsbygden avfolkas 1944 & 1957

Landsbygdens avfolkning var 1944 ingen ny process, det blir man varse i en intervju som Gunnar Helén gjorde med den unge lantbrukaren Mats Hjelm som lämnat Alsike för Uppsala. Situationen var absolut inte muntrare i Berndt Fribergs skildring från Husarö i Stockholms ytterskärgård, då inte bara sommargästerna lämnade ön när skolan lades ned i september 1957.
8/26/20204 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Paris svämmar över av konst 1952

Radions konstreporter Karl Axel Arvidsson besöker den franska huvudstaden för att med Parissvenskan Hedy Bäcklin ta pulsen på det konstliv som sju år efter krigsslutet tycks svämma över alla bräddar.
8/12/20204 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Hemestertips sommaren 1946

Svenska turistföreningens kontor i Stockholm tar under semesterveckorna i juli 1946 emot tusen frågvisa besökare om dagen. Radions reporter Lars Madsén följer frågandet. Lars Madsén verkar också ha smugit in några av sina egna frågor för att presentera reportagen i programmet Månadens magasin, och ur detta får vi höra Britta Brunius intervjua en känd modeexpert om sommarens trender på badstranden.
7/29/20204 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Celebert besök nr 2 sommaren 1964 - Juliette Gréco

Det är sommaren 1964 och radions Kerstin M Lundberg har kastat sig ut till Arlanda för att intervjua den celebra sångerskan, men även Carl Gustaf Lindstedt i nöjesronden Kabaré Sommar är på fötterna
7/22/20204 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Celebert besök nr 1 sommaren 1964 - Marlene Dietrich

Sommaren 1964 är det dags för celebert besök av sångerskan och skådespelerskan Marlene Dietrich - den gudomliga. På Arlanda fick inte Sveriges Radios utsände Sven Valtersson stjärnan på så vidare gott humör, och när hon på samma resa anlände till Göteborg, fick reportern Sigfrid Leijonhufvud höra hur exemplariskt den sovjetryska journalistkåren betett sig veckan dessförinnan.
7/15/20204 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Blå Tummen – den sjuka humorn gör entré 1958

Hösten 1958 gör den sjuka humorn entré i etern under ledning av Lasse OMånsson i "Blå Tummen - ett konstigt magasin". Detta avsnitt har temat "Vår barndoms hjältar".
7/1/20204 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Sonja Åkesson & Jarl Hammarberg på scen 1968-69

På Lilla Hornsberg framträder poetparet Sonja Åkesson och Jarl Hammarberg med en gemensam uppläsning ur samlingen "Pris", introducerade av Kerstin M Lundberg. Men även ljudkonstens boning Fylkingen var en hemtam scen för paret Åkesson-Hammarberg som 1968, när deras konkreta dikt ”Frågade du vad vi håller på med?” framförs, med avsiktsförklaringen förmedlad av Lars Gunnar Bodin.
6/24/20204 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Talkörer och tungvrickningar 1956

Talkören Högt och tydligt uppträder i programmet Pekkas spegel, ett forum för fria fantasier från radiounderhållningen av Pekka Langer och Jörgen Cederberg. Det skulle visst vara en talkör 1956. På Ideonteatern i Stockholm gästspelar de danska musikerna och tungvrickningsekvilibristerna Svend Asmussen och Ulrik Neumann - som tyska barockmästare.
6/17/20204 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Bengt Ekerot inleder karriären 1944

I år skulle skådespelaren Bengt Ekerot ha fyllt 100. Här intervjuas han som 24-årigt stjärnskott efter uppmärksammade insatser på teatern, av Radions flitige reporter Gunnar Helén. Bengt Ekerot krävde mycket av sig själv och andra, och med det hade han stora framgångar i dramatiska roller på scen, och snart även som regissör. Men han drog sig inte för att år 1956 underhålla på förarglig kabaré av Lars Forssell och Pär Rådström på Teater Två Åsnor. Som 24-åring tyckte Bengt Ekerot att filmmediet inte verkade passa honom, och  det ska man höra från en man som 1957 spelade i en av filmhistoriens mest berömda scener…
6/12/20204 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Symmetri och svammel med Yngve Gamlin 1956

I programmet Pekkas spegel, lett av Pekka Langer, ett 1956 öppnat forum för fria fantasier, rapporterar professor Ruben C:son Gamling, alias Yngve Gamlin, från en internationell kongress i symmetri. Men det var inte alltid det gick lika snabbt för Yngve Gamlins figurer...
6/3/20204 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Imitatörer i Karlskrona 1944

Blekingemetropolens lokala revysällskap KASI Studio framför ett av sina nummer i radio, dock utan publik. Vi kan även idag få vara med på gissningsleken: vilka är de kända personer som imiteras?
5/27/20204 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Elin Wägner hälsar den kalla våren 1944

Det har varit en kall vår, och radions småländske redaktör Jan-Erik Anderbjörk introducerar författaren Elin Wägner, som vid 62 års ålder utnämnts till ledamot i Svenska Akademien. Elin Wägner var ständigt beredd att belysa olika samhällsfenomen, och med ett solitt rykte som besvärlig moralist kunde hon hårdhänt vrida och vända på det mesta, även sin egen roll som uppburen författare, idealist, kvinnosakskämpe, opinionsbildare och debattör.
5/20/20204 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Besök hos nakenmålaren Birger Ljungquist 1944

Året är 1944, och Radiotjänsts flygande reporter Lars Madsén gör ett ateljébesök hemma hos den musikaliske nakenmålaren Birger Ljungquist. Konstnärsintervjuerna var lite annorlunda förr.
5/13/20204 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Orson Welles gästar Hyland 1950

Året är 1950, och den berömde filmregissören och skådespelaren Orson Welles gästar Sverige och programmet Lördagskväll efter sin insats i filmen Den tredje mannen. Programvärd är Lennart Hyland. Orson Welles var ryktbar för många saker, inte minst för sin mäktiga teaterstämma, men se sjunga Harry Lime Theme, det ville han inte.
4/29/20204 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hiram ger svar idag om svenskarnas kaffedrickande 1986

Året är 1986. I programmet Svar idag kunde lyssnarna ringa in och fråga om vad som helst, och redaktionen med Ursula Richter, Thord Carlsson och Håkan Norlén såg till att kunniga personer svarade.
4/22/20204 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Britt Edwall jagar festprissar och kulturknuttar 1965

Britt Edwall började 1963 på Sveriges Radio och etablerade sig snabbt som en skarp profil i etern. I den här kavalkaden söker hon festprissar och kulturknuttar på Dramaten och Operabaren. Musicerande artister är Leppe Sundevall, Östen Warnerbring och Gunnar Svenssons trio. Dessutom intervjuas Tore Wretman på Operabaren.
4/15/20204 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ria Wägner i "På tröskeln" efter ransoneringens slut 1948

Året är 1948, ransoneringen efter kriget är äntligen över, och matskribenten Ria Wägner debuterar i radio med morgonprogrammet På tröskeln, där hon ger recept på en potatissoppa med purjo. Efter kriget var det angeläget att lära svenska folket att äta mer grönsaker, något som många fortfarande var tveksamma till. Dessutom framför fru Brita Åkerman några väl valda ord om de ensamma mödrarnas situation.
4/8/20204 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Jolo kåserar om hembygdens avlagringar 1972

I dagarna skulle författaren, journalisten, resenären, flanören och inte minst kåsören Jolo fyllt hundra, och vi tar oss tillbaka till en kåserande radioinsats i maj 1972. Jan Olof Olsson var också historiker och skrev böcker och tv-manus om det tidiga 1900-talet, inte minst om de båda världskrigen. Han var mycket produktiv, och vid sidan av sitt skrivande medverkade han regelbundet i radio.
4/1/20204 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Tatiana Angelini hälsar våren i Frukostklubben 1958

Frukostklubben inledde lördagsmorgnarna 1946-1978, nästan alltid med den oförtröttlige Sigge Fürst som programledare. Vid den 300:e sändningen 1958 hälsade Tatiana Angelini våren med en sång. Tatiana Angelini var känd för en stor publik genom sina sånginsatser i Walt Disneys tecknade filmer, både som Snövit och Askungen, och till denna frukostklubb har hon satt ihop sin egen damorkester.
3/25/20204 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Gastronomiska lustar med Sten Broman i Paris 1980

Året är 1980. Estradören och musikkännaren Sten Broman har intagit Paris i sällskap med Bengt Roslund och Bertil Svensson. Här har vi hamnat på Lasserre, en av Paris topprestauranger.
3/18/20204 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Kvällsbesök hos Max von Sydow i Malmö 1959

Året är 1959. Arne Eriksson är på besök hos Max von Sydow i hemmet på Kungsgatan i Malmö, för att få svar på frågan om skådespelandets drivkrafter.
3/11/20204 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Världens längste man 1944

Det är krigsåret 1944, och Stockholm besöks av världens längste man, finländaren Väinö Myllyrinne, som 35 år gammal äntligen vuxit färdigt och nått sin fulla längd, 248 centimeter.
3/4/20204 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Carl Larssons modeller 1944

Året är 1944 när Sven Jerring besöker Sundborn, Carl Larssons gård i Dalarna. Här träffar han lärarinnan, köksan och husan som alla minns när de stod modell för konstnären.
2/26/20204 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Tomtemålaren Jenny Nyström 1941

Året är 1941 när radions Gösta Knutsson träffar konstnären Jenny Nyström. Hon började som porträtt och landskapsmålare men det är framförallt tomtar hon numera förknippas med.
2/19/20204 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

När Marianne Hööks universum fick en spricka

Året är 1969 när journalisten Marianne Höök i radion berättar om en upplevelse som barn som kom att förändra hennes världsbild för alltid.
2/14/20204 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Dygnet runt under samma tak 1953

Året är 1953 och på ett skolhem, ett flickinternat, träffar radions Ingrid Samuelsson två lärarinnor som såväl arbetat som bott på skolan i 20 år. Ett liv med både fördelar och nackdelar.
2/5/20204 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Evert Taube, Karl Gerhard och generalkonsuln 1960

Året är 1960 när Karl Gerhard och Evert Taube för första gången träffas framför en radiomikrofon för att prata om gamla tider. Ett gemensamt minne är en speciell supé i Malmö.
1/1/20204 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Anders de Wahl och Nyårsklockorna

Att Tennysons Nyårsklockorna vid tolvslaget deklameras på Skansen är en gammal nyårstradition. Skådespelaren Anders de Wahl har det svårslagna rekordet av att ha haft uppdraget hela 36 gånger.
12/25/20194 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Kafferep hos svenskamerikaner 1947

Året är 1947 när Ingrid Samuelsson blir bjuden på kafferep hos svenska emigranter i den lilla staden Stanton. Här talas det svenska och bjuds på kakor, bakade enligt recept från det gamla hemlandet.
12/18/20194 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Lubbe Nordström börjar skolan 1889

Lubbe Nordström, mest känd för sina radioreportage om Lortsverige, växte upp i ett borgerligt hem i slutet av 1800-talet. Men tidigt märkte han att alla inte levde lika privilegierat som han själv.
12/11/20194 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Lättjobbat eller hemtrevligt i köket 1938

Året är 1938 och de senaste decennierna har, framförallt i storstäderna, allt fler kvinnor börjat jobba utanför hemmen. I takt med denna utveckling har också köken förändrats.
12/4/20194 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Albert Engströms första möte med Kolingen

Många har roats av Kolingen, den försupne men slagfärdige trashanken som Albert Engström skildrat i såväl text som bild. En som dock var mindre road var Alberts fru, Sigrid Engström.
11/27/20194 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Skådespelaren som hörde publiken 1960

Hur mycket av teaterpublikens kommentarer uppfattar en skådespelare på scen? År 1960 var detta en fråga som radio- och TV-mannen och tillika regissören Åke Falck funderade över.
11/20/20194 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Bra kaffekopp till vardags 1949

Om kaffekoppar finns det betydligt mer att säga än vad man som lekman kan ana. Form och design är bara några av alla faktorer att beakta vid köp, menade 1949 formgivaren Stig Lindberg.
11/15/20194 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Mor i busken får besök 1951

I radions barndom sökte reportrar ofta upp människor som levde långt från samhällets maktcentra. I programmet Lilla varietén 1951 gjorde Stig Järrel och Eva Dahlbeck en parodi på dessa reportage.
11/6/20194 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Inga pappor på förlossningen 1949

Pappor på förlossningen . En självklarhet i 2000-talets Sverige, men 1949 inte bara ovanligt utan också otillåtet. Det fick radions Lars G Warne erfara när hans barn skulle födas.
10/30/20194 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Folkskoleelev på 1880-talet

Året är 1952 när Erik Adolf Sjöblom berättar om sin skolgång på den ångermanländska landsbygden på 1880-talet. Inte mycket påminner om den skola vi har idag. Det mesta saknades, till och med lokaler.
10/23/20194 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Första kvinnliga taxichaufförerna 1956

1956 sätter kvinnor sig för första gången bakom rattarna i Stockholms taxibilar. Det är så revolutionerande att radions Bengt Feldreich skickats ut för att dokumentera händelsen.
10/18/20194 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Hjalmar Bergman – ett tjockt och mobbat barn

Författaren Hjalmar Bergman avled 1931, bara 47 år gammal. 1949 berättade hans fru Stina Bergman om hans barndom, där, enligt henne, förklaringen fanns till såväl hans destruktivitet som kreativitet.
10/9/20194 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

I kollektiva tvättstugan 1946

Året är 1946 och den kollektiva tvättstugan i stockholmsförorten Ängby har blivit en succé. Tvätt som tidigare tog flera dagar att få ren är nu klar på ett par timmar.
10/2/20194 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Äkta småländsk ostkaka 1939

1939 avslöjade fru Sigrid Pettersson sitt recept på äkta småländsk ostkaka för radions Olof Forsén. För alla ostkakor är inte lika goda, hintade hon lite diskret.
9/25/20194 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Torsten Ehrenmark: Varför blir det fint när man krattar?

Krattade grusgångar är överskattat. Åtminstone om det är man själv som står för krattningen. Det menade journalisten och kåsören Torsten Ehrenmark i ett av sina många radiokåserier.
9/18/20194 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Yngsjömörderskans sista dagar

Yngsjömörderskan Anna Månsdotter blev den sista kvinnan som avrättades i Sverige. Fängelseprästen Malte Hasselqvist var med henne när skarprättarens bila föll den 7 augusti 1890.
9/11/20194 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

På Apelvikens barnkyrkogård 1982

I början av 1900-talet var tuberkulos den vanligaste dödsorsaken i sverige. Till sanatoriet Apelviken i Varberg skickades barn från hela Sverige för att få vård. För många kom hjälpen för sent.
9/4/20194 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

En hjälte stiger av planet 1943

Året är 1943 och trots att det är mitt i natten har ett stort pressuppbåd samlats på Bromma flygplats för att ta emot en av Sveriges största celebriteter som snart landar. Men vem är det de väntar på?
8/28/20194 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Trångt på jazzklubben Gazell 1951

1951 köar ungdomar som vill höra jazz utanför klubben Gazell i Gamla stan i Stockholm. Suget efter att få lyssna till beebop, dixiland och New Orleansjazz är stort och väl inne är det trångt och rökigt.
8/21/20194 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Jakten på en bostad i femtiotalssverige

Året är 1957 och i Stockholm är bostadsbristen skriande. Att såväl människors relationer som hälsa tar stryk av att bostäder saknas kan många vittna om.
8/14/20194 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Ond bråd död i torpet

Det är 1890-tal och till ett torp vid en vik av Ångermanälven flyttar en familj som helst håller sig för sig själv. Men vad händer egentligen i torpet ? I bygden sprider sig ryktena.
8/7/20194 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Spetsvirkerskan 1946

Gurli Hertzman-Ericson har inga fritidsproblem. Hon virkar spetsar. 1946 får radions Karl Axel Arvidsson botanisera i hennes linneskåp.
7/31/20194 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Bingofeber i Sverige 1968

På 1960-talet blir bingospelande omåttligt populärt i Sverige och det finns de som oroar sig för att speldjävulen tagit över i svenska folkhemmet. 
7/24/20194 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Alice Tegnér om sina visor 1936

Mors lilla Olle. Ekorr´n satt i granen. Bä, bä, vita lamm. Att dessa melodier skulle bli en del av det svenska kulturarvet anade inte upphovsmannen Alice Tegnér.
7/17/20194 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Parad för fanan på sommarlägret 1942

Det är ett späckat schema för pojkarna på KFUM:s sommarläger år 1942. Klockan 7:43 inleds dagen med uppställning, givakt och parad för fanan.
7/10/20194 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Besök hos Nils Ferlin i Roslagen 1949

När Nils Ferlin 1949 fick besök av Radiotjänst så levde han ett lugnt liv på landet i Roslagen. Mycket hade förändrats sen hans vilda bohemliv i Stockholms Klarakvarter.
7/3/20194 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Svartbygge 1949

Det är en vacker junidag 1949 och byggnadsnämnden i Österhaninge utanför Stockholm får ett anonymt tips om ett svartbygge. Bygget stoppas och för en man går drömmen om en sommarstuga i kras.
6/26/20194 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Sommarjobbare 1936

Sommaren 1936 är varm och solig och affärerna blomstrar för glassförsäljarna i Stockholm med lådor på magen. Men för skoputsarna är det moln och regn som lockar kunder.
6/19/20194 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Rävjakten 1942

Året är 1942 och på stora Bosarp i Småland är rävjakten i full gång. Ett femtiotal personer, beväpnade med bössor och garn har samlats för att ta kål på tamhönsens värsta fiende.
6/14/20194 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Moderiktiga halmhattar på Kiviks marknad 1946

Sveriges längsta man, halmhattar, gycklare och musikanter - det var full rulle när Kiviks marknad åter öppnade 1946 efter uppehåll under krigsåren. Bland besökarna fanns också radions Lennart Hyland.
6/5/20194 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Martin Ljung söker jobb i fiskaffär

Skådespelaren Martin Ljung medverkade ofta i radion. I programmet "Så får det bli" var det busringningar som gällde. Som här 1954, när han sökte jobb som biträde i en fiskaffär.
5/29/20194 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Sommarhem för barn sökes 1937

Många storstadsbarn fick under 1900-talets första hälft tillbringa sina somrar i olika feriehem på landsbygden. År 1937 vädjade Sven Jerring i radion om att fler människor ska öppna sina hem.
5/22/20194 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Ett modernt tittskåp 1952 

Television - vad ska det vara bra för, undrade många i TV:s barndom på 1950-talet. Men det fanns också tidiga TV-entusiaster. En av de första var paraplyfabrikören Herbert Mårtensson i Malmö.
5/15/20194 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Sven Jerring lär sig spela golf 1934

Året är 1934 när Sven Jerring besöker Stockholms golfklubb för att utforska golfspelets hemligheter och eventuella charm.
5/8/20194 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

En stolt strykerska 1959

Vem som helst kan inte stryka en skjorta, säger år 1959 Henrietta Busso som jobbar i tvätteriet på Grand hotell i Stockholm. Själv har hon under sina 41 år som anställd hunnit stryka 250 000 skjortor.
5/1/20194 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Äggasångarna 1937

Enligt gammal skånsk tradition gick "äggasångare" på valborgsmässoafton runt på gårdarna och sjöng för att fira vårens ankomst. Som tack förväntades bönderna fylla korgen med nyvärpta ägg.
4/24/20194 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Nervös filmregissör besöker Selma Lagerlöf 1917

Den legendariske stumfilmsregissören Victor Sjöström oroar sig inför ett möte med författarinnan Selma Lagerlöf. 1917 anses film som en vulgär konstform, alls inte i klass med den fina litteraturen.
4/17/20194 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Zarah Leander tar ton på utedass

Som ung gift tvåbarnsmor bodde Zarah Leander hos svärföräldrarna på prästgården i Finspång. Världslig musik sågs inte med blida ögon men det hindrade inte Zarah från att i hemlighet öva på sin sång.
4/10/20194 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Svenska rödakorsarbetare i Tyskland 1947

1947 ligger Tyskland i ruiner. Människor saknar mat, kläder och bostäder. Handfast hjälp är vad som behövs och handfast hjälp är vad skomakare Olsson och andra svenska rödakorsarbetare erbjuder.
4/3/20194 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Roligt eller inte 1938?

1938 får den kände kåsören och grundaren av Grönköpings veckoblad Hasse Zetterström, alias Hasse Z, det inte helt enkla uppdraget att i radio förklara hur humor skiftar från en tid till en annan.
3/27/20194 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

I husmors ställe 1940

Året är 1940 och Anna Ekbohm berättar om sitt jobb som hemsyster. Hon rycker in och hjälper till hos fattiga arbetarfamiljer, när mammorna av olika skäl, ofta sjukdom, inte orkar sköta hem och barn.
3/20/20194 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Släng skräpet tycker Tage Danielsson 1982

Marknads- och opinionsundersökningar var inget Tage Danielsson uppskattade. Släng skräpet i papperskorgen uppmanade han i sitt sommarprogram 1982.
3/13/20194 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Husmorsskolans tvättråd 1950

 Året är 1950 när svenska husmödrar får tvättråd i radioprogrammet Husmorsskolan. Ett viktigt påpekande är vikten av blötläggning i kallt vatten före själva tvätten för att få bort smuts och fläckar.
3/6/20194 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Georg Rydeberg längtar till Laholm 1981

När radions Bertil Perrolf 1981 besöker den firade skådespelaren Georg Rydeberg i hans hem på Östermalm i Stockholm är det en mycket ensam man han möter. En man som längtar till ett dockhus i Laholm.
2/27/20194 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Ung strykerska söker nytt jobb 1945

Under 1930 och 40-talet flyttade många unga flickor från landsbygden till storstäderna. Jobb fanns att få men med bostäder var det värre.
2/20/20194 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Teaterskandalen 1891

1891 rymmer stjärnan på Dramatiska teatern, den gifta skådespelerskan Ellen Hartman med en ung kavallerilöjtnant. Många år senare berättar Anders de Wahl hur teaterstockholm skakas av skandalen.
2/15/20194 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Tullkontroll i Helsingborg 1944

Det är april 1944 när Sven Jerring besöker tullen i Helsingborg. Färjorna till Helsingör far som vanligt över sundet även under kriget. Men tullkontrollen är betydligt strängare än i fredstid.
2/6/20194 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Förintelsen Del 3/3: Att bryta tystnaden

Länge teg, med några undantag, de som överlevt förintelsen om sina upplevelser. Det skulle ta drygt fyrtio år innan tystnaden bröts. Men varför teg de så länge och vad fick dem att börja berätta?   De överlevande var sjuka och utmärglade men mat och vård, rena vita papperslakan, ett läppstift och en kam eller en varm potatis att hålla i handen gav hopp om en ny framtid.Men hur var det att komma till Sverige och möta människor som inte deltagit i kriget? Och varför blev det så svårt att berätta om det de varit med om i utrotningslägren?I tre program, helt baserade på material ur radions programarkiv, möter vi några av dem som så småningom delade med sig av sina berättelser om tiden i lägren, om anpassningen till det nya landet och om varför de så länge teg om sina upplevelser.Programmen är gjorda av Rigmor Ohlsson.
1/24/201928 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

När Freuds hund sprang bort

Sigmund Freud som bodde större delen av sitt liv i Wien gjorde inte mycket väsen av sig i hemmakvarteren. Med ett undantag, berättar Elsa Björkman-Goldschmidt som var hans granne i många år.
1/23/20194 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Förintelsen Del 2/3: Från lägren till Sverige

Överlevare från koncentrationslägren kom i bussar och med fartyg från helvetet på jorden, till landet i norr. Men hur var det att försöka anpassa sig till ett normalt liv? De överlevande var sjuka och utmärglade men mat och vård, rena vita papperslakan, ett läppstift och en kam eller en varm potatis att hålla i handen gav hopp om en ny framtid. Men hur var det att komma till Sverige och möta människor som inte deltagit i kriget? Och varför blev det så svårt att berätta om det de varit med om i utrotningslägren? I tre program, helt baserade på material ur radions programarkiv, möter vi några av dem som så småningom delade med sig av sina berättelser om tiden i lägren, om anpassningen till det nya landet och om varför de så länge teg om sina upplevelser. Programmen är gjorda av Rigmor Ohlsson.
1/17/201928 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Vi sticka för vår neutralitetsvakt 1940

Året är 1940 och generalskan Margareta Cederschiöld har engagerat sig i kronprinsessan Louises gåvokommitté. Många är de kvinnor som vill stötta svenska soldater med stickade gåvor.
1/16/20194 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Förintelsen Del 1/3: I Auschwitz och Bergen Belsen

Grymheten i de tyska koncentrationslägren är ofattbar, men kanske är ändå det märkligaste att det fanns dom som överlevde. Som Jakob, Margareta, Irena, Hedi, Magda, Ebba, Katja, Max och Lilly.   Överlevarna från koncentrationslägren kom i bussar och med fartyg från helvetet på jorden, till landet i norr. De var sjuka och utmärglade men mat och vård, rena vita papperslakan, ett läppstift och en kam eller en varm potatis att hålla i handen gav hopp om en ny framtid.Men hur var det att komma till Sverige och möta människor som inte deltagit i kriget? Och varför blev det så svårt att berätta om det de varit med om i utrotningslägren?I tre program, helt baserade på material ur radions programarkiv, möter vi några av dem som så småningom delade med sig av sina berättelser om tiden i lägren, om anpassningen till det nya landet och om varför de så länge teg om sina upplevelser.
1/10/201928 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Spänt läge i Palestina 1946

1946 är läget spänt i Palestina. Britterna som förvaltar området vill inte släppa in fler judar i landet. Beslutet välkomnas av palestinier men accepteras inte av den judiska befolkningen.
1/9/20194 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Brevduvorna får ett uppdrag 1941

Hur vet brevduvor vart dom ska flyga? Och bär de verkligen breven i näbben? 1941 ville radions reporter Sverker Martin Löf ta reda på hur det egentligen fungerade med brevduveleveranser.
1/2/20194 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Spöket på Eriksbergs slott

Författaren och diplomaten Knut Bonde tror på spöken. 1944 berättar han om sina möten med pinntorpafrun.
12/26/20184 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Annorlunda jul i Moskva 1916

Året är 1916 och Elsa Björkman- Goldschmidt jobbar som delegat för Röda Korset i Moskva. Där upplever hon en jul hon aldrig glömmer.
12/19/20184 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Tommy köper julklappar 1947

Året är 1947 och Tommy ska köpa en julklapp till sin pappa. Han vet precis pappa behöver och styr stegen direkt till leksaksavdelningen på det stora varuhuset.
12/12/20184 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

En mamma sörjer sina barn 1948

I början av 1900talet var tuberkulos den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Främst drabbade sjukdomen fattiga och trångbodda. Fru Nyberg förlorade fyra av sina barn i tuberkulos.
12/5/20184 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Ted Gärdestad om att vara idol 1976

Året är 1976 och livet leker för Ted Gärdestad. Han får syssla med det han älskar, musik, på heltid och har dessutom blivit en av Sveriges populäraste artister. Men hur ser han på tillvaron som idol?
11/28/20184 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Porkalaborna bricka i storpolitiska spelet 1944

Året är 1944 när tusentals Porkalabor får veta att de ska evakueras från sina hem på udden i Finska viken. Segraren i finska fortsättningskriget, Sovjetunionen, ska upprätta en marinbas i området.
11/21/20184 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Samlagsteknik på schemat 1964?

Många ämnen avhandlades på elevriksdagen i januari 1964. Mest debatt skapade motion nummer 99 om skolans sexualundervisning. I motionen krävdes bland annat undervisning i samlagsteknik.
11/14/20184 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Isaac Grünewald om rätt och fel i konsten 1935

Ska inte en målad ko se ut som en ko? Året är 1935 när sportjournalisten Erik Pallin ber konstnären och konstprofessorn Isaac Grünewald reda ut vad som är rätt och fel inom konsten.
11/7/20184 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Jerring åker tåg 1943

I början av maj år 1943, gör Sven Jerring en tågresa. Han stiger på tåget vid Riksgränsen för en lång resa söderut. Han passerar polcirkeln och blir i Boden påmind om det krig som pågår i Europa.
10/31/20184 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Tre år i warszawagettot

1940 spärrade tyskarna in Warszawas judiska befolkning i ett slutet getto. En av de få som överlevde fasorna var Halina Neujahr.
10/24/20184 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Möte med en suffragett 1919

Året är 1919 när Signe Höjer i London av en slump träffar Sylvia Pankhurst, den legendariska suffragetten. Det blir ett möte som gör ett djupt intryck på den unga svenskan.
10/17/20184 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

The Who på Nalen

Det är en kväll i oktober 1966. På Nalen i Stockholm är det lika trångt och varmt som vanligt. Om inte mer för det engelska popbandet, the Who, lockar storpublik.
10/10/20184 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Flickan som matvägrade 1945

Året är 1945 och barnpsykiatern Gustav Jonsson, som några år senare startade barnbyn SKÅ, tar emot en mamma som sökt hjälp för sin sexåriga dotter som vägrar att äta. Vilket blir hans råd?
10/3/20184 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hjalmar Söderbergs Stockholm år 1900

Många bekanta ansikten passerade förbi när författaren Hjalmar Söderberg år 1900 satt på sitt favorithak, Rydbergs, vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. En av dem var August Strindberg.
9/26/20184 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Kraftmätning med plogen 1941

Hur rak är fåran och hur jämn är bredden och djupet? Det är strid på kniven när svenska eliten i plöjning år 1941 tävlar i Fellingsbro socken i Västmanland om titeln som Sveriges bästa plöjare.
9/19/20184 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Sommarkurs för kvinnor på Fogelstad

1940 besökte Radiotjänst godset Fogelstad i Sörmland där en av de första riksdagskvinnorna, Elisabeth Tamm, förverkligat sin dröm om en medborgarskola för kvinnor.
9/12/20184 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Surströmmingstider i Bönhamn 1936

Året är 1936 när Gustav Näsström på sin resa i radions inspelningsbil stannar till i det lilla fiskeläget Bönhamn i Ångermanland. Här är det salt- och surströmming som ger försörjning.
9/5/20184 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Hon överlevde Titanic

24-åriga Agnes Sandström var en av de tredjeklasspassagerare som i april 1912 steg ombord på Titanic, som skulle göra sin jungfruresa. Hon var också en av dem som räddades när fartyget förliste.
8/29/20184 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Amatörernas kräftfiske 1936

Två radioreportrar ska i den stilla augustinatten år 1936 lära sig fånga kräftor. Herr Björkman, som visar sitt hemliga fångstställe, får sina fördomar om bortkomna stockholmare bekräftade.
8/22/20184 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Debatt om kondomautomater 1959

Den 29 april 1959 var stämningen laddad i riksdagen. Skulle lagen om preventivmedel ändras så att kondomförsäljning i automat blev tillåtet? Motståndarna menade att det skulle uppmuntra lösaktighet.
8/15/20184 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Orfeusmonumentet invigs 1936

När Carl Milles Orfeusmonument på Hötorget i Stockholm avtäcks i juli 1936 vimlar det av dåtidens kändisar på torget. Det är efter många års strider om monumentets utformning som invigningen till slut kan ske.
8/8/20184 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Bracka, sjabbel, halvsjabbel eller fiskis 1960

Unga kvinnor, beroende på utseende och hjärnkapacitet, kan delas in i kategorier som bracka, sjabbel, halvsjabbel och fiskis, berättade 1960 den unge raggaren Pelle Eriksson i en radiointervju.
8/1/20184 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Nils Linnman blir narkossövd 1946

År 1946 uppmärksammades i radion hundraårsminnet av narkosens införande i Norden. Nils Linnman lät sig sövas medan mikrofonen registrerade hans reaktioner.
7/25/20184 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Radion firar sin miljonte licensbetalare 1937

Länge, före de rörliga bildernas tid, var det radiolyssnandet som stod i centrum och då och då genom åren firades nya lyssnare. 1937 belönades den miljonte licensbetalaren med en stor pokal.
7/18/20184 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Tröst för tjocka flickor

Redan på 60-talet var det trådsmala kvinnokroppar som gällde. Lena Nyman drabbades av det rådande idealet och hånades av elaka kritiker. Men tröst för tjocka flickor fanns i konstens värld.
7/11/20184 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Könskrig anno 1941

Kvinnor bolmar och klär sig som män, tar plats i riksdagen och föder alldeles för få barn menade 1941 författaren Albert Viksten. Men Barbro Alving, alias Bang, gav svar på tal.
7/4/20184 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

De e Rödluvan, sa jycken – hajar´u inte pucken?

1935 berättade skådespelaren Åke Söderbloms sagan om Rödluvan på genuin Stockholmsslang. 14 år senare var det Julia Caesars tur att mer eller mindre massakrera den kanske mest kända av alla sagor.
6/27/20184 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ombord på luftskeppet Hindenburg

Den 6 maj 1937 gör luftskeppet Hindenburg sin sista resa. Vid landningen slår det plötsligt upp eldsflammor från den bakre flygkroppen. På mindre än en minut är Hindenburg helt övertänd.
6/20/20184 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Besök på Orrefors glasbruk 1936

1936, när radions Olof Forsén besökte Orrefors glasbruk hade det småländska glaset gjort världssuccé. Samarbetet mellan skickliga glasblåsare och kända formgivare hade blivit ett framgångsrecept.
6/15/20184 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Lärdomar av kriget 1944

Blir man klokare av ett krig? Eller är det som så att ens tidigare värderingar och åsikter mest förstärks? År 1944 ställdes frågan "Vad kan man lära av kriget?" i radioprogrammet Månadens magasin.
6/6/20184 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Applåder, visslingar och tystnad 1939

Hur mycket betyder applåder för en skådespelare? Och hur känns det att bli utvisslad? Det undrade Sven Jerring 1939 och fick svar av skådespelaren Edvard Persson och dramatenchefen Pauline Brunius.
5/30/20184 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Kårhuset i Stockholm ockuperas 1968

Det är den 24 maj 1968. I Frankrike pågår studentupproren för fullt och i Stockholm ockuperar studenterna sitt kårhus i protest mot UKAS-förslaget om skärpta studiekrav på universitetsstudenterna.
5/23/20184 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

En privatdetektivs vardag 1947

Verkligheten för en privatdetektiv år 1947 hade inte många likheter med intrigerna i spännande detektivromaner. De flesta uppdragen handlade om otrohetsaffärer.
5/16/20184 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Evert Taube får ett brev

Ellinor Taube inspirerade sin pappa Evert till flera visor. Den mest kända av dem är Brevet från Lillan som han skrev i mitten på 1930-talet.
5/9/20184 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Jan Fridegård blir författare

Att få förlagen att fatta vilken fantastisk bok man skrivit har varit en pärs för många. 1944 berättade Jan Fridegård, en av de svenska proletärförfattarna om hur det var för honom.
5/2/20184 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Jerry Williams på turné 1987

Det är i juli 1987 och Jerry Williams och hans band har checkat in på hotell i Hofors. På kvällen gör dom en av sommarens sista spelningar i parken där. Men först är det sportnytt på TV som gäller.
4/25/20184 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hamburg efter kriget 1946

När radions Gunnar Helén i oktober 1946 besökte Hamburg var det en stad i ruiner han mötte. Tysklands ledande hamn och industristad var under kriget ett självklart mål för de allierades flyganfall.
4/18/20184 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Gagarin första människan i rymden 1961

Det är den 12 april 1961 när Jurij Gagarin för evigt skrivs in i historieböckerna. En timme och 48 minuter tog det för det första bemannade rymdskeppet Vostok att färdas runt jorden.
4/11/20184 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Sifferexercis på kolonilotten 1946

Det är inte bara fysiskt arbete som gäller på Margit Östergårds kolonilott. Halva nöjet tycker hon är att föra noggrann statistik på allt som skördats.
4/4/20184 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Sven Jerring visar ett nytt radiohus 1943

Radiotjänst har flyttat till ett nytt radiohus. Den första april 1943 visar en stolt Sven Jerring upp de nya lokalerna för ett gäng pressfotografer. Mest imponerar den fantastiska aromatorn.
3/28/20184 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Nervös invigning av Dramatens nya lokaler 1908

1908 invigs Dramatens nya lokaler i det vita marmorpalatset vid Nybroplan i Stockholm. Skådespelaren August Lindberg ska inleda med en prolog. Hans barn är nervösa. Ska han klara anspänningen?
3/21/20184 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Adopterad av kannibaler

Sten Bergman, biolog och forskningsresande, återvände flera gånger till Nya Guinea. 1959 berättade han om hur det gick till när han och hans hustru blev adopterade av en kannibalhövding.
3/14/20184 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Stieg Trenter letar intriger 1949

Stieg Trenter var under flera decennier en av Sveriges inte bara populäraste utan också flitigaste deckarförfattare. Inspiration till sina intriger hämtade han ofta från tidningsnotiser.
3/7/20184 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Tvättar herrn verkligen skjortorna själv?

Året är 1942 och hushållsarbete är kvinnogöra. Men radions Ingrid Samuelsson har lyckats hitta några män som bryter normen.
2/28/20184 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ingmar Bergman och politiken

Få jubilarer blir väl så uppmärksammade som Ingmar Bergman som om han levt 2018 skulle ha fyllt 100 år. Här ett bidrag ur radioarkivet om hans förhållande till politik.
2/21/20184 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Antastad om och om igen 1953

Hur svårt ska det vara att som kvinna gå oantastad på Stockholms gator? Ganska så omöjligt upptäcker Marianne Höök år 1953.
2/16/20184 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

På väg till Israel 1948

Det är den 26 maj 1948. Strax lämnar tåget till Israel perrongen på järnvägsstationen i Frankfurt. Tyskland är svårt sargat av kriget. Men hos tågpassagerarna dominerar hoppet om en ljusare framtid.
2/7/20184 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hattnålar som hinder för kvinnlig rösträtt

Det var många års kamp innan kvinnlig rösträtt infördes i Sverige 1921. Motståndet kom från såväl kvinnor som män. Rösträttspionjärer som Signe Bergman hade inte tid att gräva ner sig i det jobbiga.
1/31/20184 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Skräp som tidsmarkör 1944

Skräp avslöjar mer än man tror. 1944, under andra världskriget, är det inte minst det skräp som saknas som ger viktiga ledtrådar om tillståndet i Sverige.
1/24/20184 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Palme och sextiotalets moralupplösning

1967 är det högsäsong för dem som älskar att frossa i moralens förfall. Filmen Jag är nyfiken - gul" får sedlighetsivrare att gå i taket. I riksdagen får Olof Palme försvara sin medverkan i filmen.
1/19/20184 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Bort med finrummet 1947

Året är 1947 och fru Rut Gustavsson har tagit initiativ till en heminredningstävling. Unga bondeförbundare ska så praktiskt, smakfullt och billigt som möjligt inreda en lägenhet.
1/10/20184 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Under Paris broar 1937

Året är 1937 och radions reportrar Gustav Näsström och Henrik Hahr har fått ett drömjobb. Att skildra en pråmfärd under Paris broar.
1/3/20184 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

På tröskeln till år 1966

Inför det nya året 1966 höll fysikern Hannes Alfvén ett nyårstal i radion. Vad är det egentligen som är så märkvärdigt med ett nytt år, undrade han.
12/27/20174 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Signe Höjer och julgranen 1904

Året är 1904 och Signe Höjer som bor i Malmö får följa med sin pappa och köpa julgran. Det tar längre tid än tänkt att få hem den.
12/20/20174 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Hemlängtan vid jul1947

Året är 1947 och tioåringarna Janne och Sture som bor på skolhemmet Hammargården längtar hem till jul.
12/13/20174 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Inte ska väl jag besvära doktorn i onödan 1958

En gammal man på en gård i Vuollerimdistriktet i Norrbotten ligger i sin säng med fula liggsår. Han har aldrig sökt läkarhjälp. Men så kommer provinsialläkaren på sjukbesök.
12/6/20174 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Flickskola eller samskola 1944?

I slutet av 1940-talet började flickskolor ifrågasättas alltmer, och samundervisning blev det som skulle gälla. Men det fanns protester, inte minst bland elever.
11/29/20174 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Sång i gamla stan 1938

Året är 1938. I Gamla stan i Stockholm finns en man som tycker om att sjunga. Radion ska spela in hans sång. Det visar sig dock ta längre tid än vad radions reporter planerat.
11/22/20174 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Selma Lagerlöf tackar för 80-årsuppvaktningen 1938

I november 1938 fyllde Selma Lagerlöf 80 år. I radion tackade den berömda författarinnan för alla hyllningar och uppvaktningar.
11/15/20174 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Husmödrar gympar loss 1942

Korta och långa, gamla och unga, smala och tjocka. Utseendet skiljer men en sak har de gemensamt, husmödrarna som år 1942 kommit till Zinkensdamms idrottsplats i Stockholm. De vill gymnastisera.
11/8/20174 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Radions brevlåda för sociala frågor 1940

Året är 1940 och breven väller in till radions brevlåda där Anna-Lisa Söderblom gör sitt bästa för att besvara frågor om allt från oönskade graviditeter till hur stötta soldater i främmande land.
11/1/20174 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Martin Ljung söker hembiträdesplats 1954

Året är 1954 och Martin Ljung svarar på en annons om hembiträdesplats. En riktigt lyckad busringning tyckte han men alla var inte lika roade.
10/25/20174 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Marianne Zetterström hittar en gammal dikt 1968

Året är 1968 när kåsören Marianne Zetterström, med en viss skepsis återupplivar bekantskapen med 1700-talsförfattaren Hedvig Charlotta Nordenflychts mest berömda kärleksdikt.   Öfver en hyacint 1762 Du rara ört som ej din like    I färg, i glans, i täckhet har, Bland all din släkt i Floras rike    Din fägring mest mitt öga drar : På dina blad Naturen spelar,    I konst, i prakt hon yttrar sig, Den fina balsam-lukt du delar,    Förnöjer och förtjusar mig. Med trogen omsorg jag dig sköter,    En lindrig luft du andas får, En häftig il dig aldrig möter,    För hetta, köld du säker står. Ett livligt väder på dig fläktar,    Som tränger genom blad och knopp Och när av värma du försmäktar    En kylig flod dig friskar opp. Men liksom du min hydda pryder    Och dig i all din täckhet ter, En grym förvandlings lag du lyder    Du vissnar, dör och finns ej mer. Du hastigt all min möda glömmer    Och ledsnar vid min ömma vård, Bland ringa stoft din fägring gömmer,    Du är ju otacksam och hård ? Men skall jag på en blomma klandra,    Det veka väsen klaga an, Dess öde är att sig förandra,    Hon måste vara som hon kan. Hon är ett gräs, hon skall förfalna,    Jag intet agg till henne bär. Så ser jag ock ditt hjärta kallna    Det måste vara som det är.
10/18/20174 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

I antikvitetsaffären 1947

Intresset för gamla saker och drömmen om att göra det stora fyndet var lika stort förr som det är nu. 1947 besökte Karl Axel Arvidsson en antikvitetsaffär i Stockholm.
10/13/20174 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Möte med vildhästen

Nils Ambolt följde med på upptäcktsresande Sven Hedins sista expedition till outforskade delar av Centralasien. Där är Ambolt med om ett möte han aldrig glömmer.
10/4/20174 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Tåget piffas upp 1938

Året är 1938 när Radiotjänst besöker SJs lok och vagnstation i Hagalund. Hit kommer tågen mellan resorna för att repareras, smörjas och rengöras.
9/27/20174 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Campinghyfs 1934

Året är 1934 och ett gäng skolpojkar från Göteborg är på tältläger med sin lärare. På plats ska de studera naturen, göra inventarielistor och kanske framförallt drillas i naturvett.
9/20/20174 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Flygvärdinnor ombord 1947

I mitten av 1940-talet utexamineras den första kullen svenska flygvärdinnor. Fram till dess är det manliga stewards som skött servicen ombord. Hur ska det gå?
9/13/20174 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Vid stoppkorg och symaskin 1938

Året är 1938 och på Berga gård i Sörmland används symaskin och stoppnål flitigt. Högar av strumpor ska stoppas, skjortor lagas och kalsonger lappas.
9/6/20174 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

En knapp betyder så mycket 1949

Att få av oss ägnat knappen och knapphålet nån större uppmärksamhet genom åren är knappast nån överdrift att påstå. Men det finns mycket att lära genom att grotta ner sig i knappens historia.
8/30/20174 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Frans G Bengtssons svåra val

Lagårdskarl eller författare? Frans G Bengtssons val av yrkesbana var inte alldeles självklart.
8/23/20174 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Fru Persson gläds åt barnbidraget 1948

1948 införs det allmänna barnbidraget för att minska standardskillnaderna mellan barnlösa och barnfamiljer. För fru Persson, mamma till 13 barn, är det ett välkommet tillskott till hushållskassan.
8/20/20174 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Flygande tefat - fantasi eller verklighet?

Många tror att det finns utomjordiska farkoster eller flygande tefat som det kallades i början. Begreppet myntades 1947 när en amerikan såg sju flygande föremål som inte liknade något tidigare skådat.
8/13/20174 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Semestrande husmödrar 1943

Några husmödrar sjunger vattenkranens lov: Farväl, farväl du urgamla hink! Du kommer ej mer igen. Året är 1943 och allt släpande av vatten från brunnar och pumpar är äntligen över.
8/6/20174 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Näktergalen och nyheterna 1926

1926 debuterar den skönsjungande näktergalen i direktsändning i svensk radio. Helt lätt att få till denna sensation är det inte. En näktergal låter sig inte styras av radiotablån.
7/30/20174 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Regelbok för gräsänklingar 1946

Några enkla tips för en gräsänkling så att kaos undviks. Håll rent i skafferiet, diska omedelbart efter varje måltid och använd inte det finaste porslinet för sånt kan inte en karl sköta.
7/23/20174 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Drömmen om en egen motorcykel

Året är 1947 och det är lördagskväll. Svenne och hans polare som tänkt sej en kväll på dansgolvet blir istället motorcykeltjuvar - eller motorcykellånare som Svenne föredrar att kalla det.
7/16/20174 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Garbo på Sverigebesök 1946

När M/S Gripsholm anländer till Göteborg sommaren 1946 finns världsstjärnan Greta Garbo ombord. Hon vill inte bli intervjuad i radio men Karl Axel Arvidsson lyckas ändå fånga hennes röst på band.
7/9/20174 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Badbarnen i Askim 1936

Doktor Allards badbarn kallades de tusentals göteborgsbarn som i decennier fick byta sommarlovsdammiga storstadsgator mot gratis badresor till havet i Askim.
7/2/20174 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Elise Ottesen-Jensen: Jag ville riva upp himmel och jord

För Elise Ottesen-Jensen blev det en livsuppgift att upplysa om preventivmedel och födelsekontroll. 1933 var hon med och startade Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.
6/21/20174 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Tage Danielsson pratar strunt 1962

Året är 1962 när Tage Danielsson tar till orda för att upprätta och fastställa vårt behov av nonsens.
6/7/20174 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Elin Wägner blir författare

Elin Wägner var en av det tidiga svenska 1900-talets mest uppmärksammade författare. Men trots alla framgångar så snarare ökade än minskade prestationsångest och skrivkramp.
5/31/20174 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Studentprov 1950

Att förr i världen få sin studentexamen var inte enkelt och det är lätt att kippa efter andan när man hör vilka uppsatsämnen eleverna hade att välja mellan vid 1950 års studentskrivningar i svenska.
5/24/20174 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Prins Eugen visar Waldemarsudde

Efter sin död testamenterade prins Eugen Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm till staten och i dag är det ett av Sveriges vackraste konstmuseer. Men 1945 var det fortfarande målarprinsens hem.
5/17/20174 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

När de finska krigsbarnen lämnat 1947

1947 är det två år sen andra världskriget tog slut och de finska barn som bott i svenska fosterhem har återvänt till sina finska föräldrar. Glädje förstås, men inte helt enkelt.
5/10/20174 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

En helt vanlig torsdag 1956

På vinst och förlust har några radiomedarbetare gett sig ut med mikrofonerna för att skildra livet i Stockholm en helt vanlig vardagskväll i mitten av 1950-talet. Händer det överhuvudtaget nånting?
5/3/20174 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Öborna som inte förlät Strindberg

August Strindberg tillbringade flera somrar på Kymmendö i Stockholms skärgård. Men efter att han gett ut sin roman Hemsöborna var han inte välkommen tillbaka.
4/26/20174 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Modeorakel tycker till 1950

Många åsikter har alltid funnits om hur kvinnor ska se ut och klä sig. Här ska vi få höra vad två mycket bestämda damer tyckte i mitten av 1900-talet, Madame Loulou och modejournalisten Else Kleen.
4/19/20174 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Kungen dör och Stig Dagerman blir upprörd 1950

Bevakningen av kung Gustaf V:s begravning i november 1950 dominerar innehållet i både radio och tidningar. Det här upprör poeten Stig Dagerman som ser det hela som ett enda stort sorgeskådespel.
4/12/20174 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Besök på en lanthushållsskola 1936

1936 finns det 39 lanthushållsskolor i Sverige där unga flickor med en förväntad framtid som bonnmoror ska få lära sig vad som krävs för att sköta ett lanthushåll.
4/5/20174 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Ett klassiskt aprilskämt 1962

Inget aprilskämt har väl blivit så klassiskt som när Kjell Stensson 1962 i SVT lurade svenska folket att med hjälp av en nylonstrumpa kunde ens svartvita TV förvandlas till en färgTV.
3/29/20174 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Bonnfruar på kurs 1938

Året är 1938 och Uppsala läns husmodersförbund har ordnat en kursvecka för utarbetade bonnfruar. För många av kursdeltagarna känns det som rena rama lyxsemestern.
3/22/20174 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Maskplockare - ett märkligt yrke 1947

1947 gjorde Lennart Hyland program om underliga yrken. Frågan är om inte maskplockare kvalade in på förstaplatsen som märkligaste födkroken.
3/15/20174 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Anna-Greta Leijon: Jag kunde vara lite bister i uppsynen

I ett par decennier befann sig socialdemokraten Anna-Greta Leijon i politikens centrum. Men 1990 lämnar hon riksdagen i protest. Vad hände? Numera ägnar Anna-Greta Leijon sin mesta tid åt barnbarn, måleri och vänner. Men det fanns en tid när hon av en del tippades bli Sveriges nästa socialdemokratiska statsminister. Så blev det inte. I stället lämnade hon 1990 politiken i protest mot att löftet om förlängd föräldraförsäkring inte infriades. Med i bagaget fanns förutom arbetsmarknadspolitik och invandringsfrågor också upplevelserna från sprängningen av västtyska ambassaden, utvisningen av terrorister, Kröcheraffären och Ebbe Karlssonaffären som tvingade henne att avgå som justitieminister. Politikern blev Skansenchef och terrorhot och varvsnedläggningar byttes ut mot björnberg och varghägn. I ett samtal med Rigmor Ohlsson ser hon tillbaka på några av de upplevelser som gjorde henne till en av Sveriges mest kända politiker.
3/13/201753 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Kerstin Hesselgren - en av de första riksdagskvinnorna

Året är 1922 när liberalen Kerstin Hesselgren tillsammans med två socialdemokrater, en högerkvinna och ytterligare en liberal blir de första kvinnorna att ta plats i den svenska riksdagen.
3/8/20174 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

De nakna skorstenarnas land 1945

Det är hösten 1945. Kriget är slut och många invånare i finska Lappland som evakuerats har nu kunnat återvända till sitt hemland. Men det är ett av tyskarna sprängt och sönderbombat land de återser.
3/1/20174 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Krigsfångeutväxling i Göteborg 1944

Det är inga vanliga passagerare ombord på Drottningholm när fartyget 1944 anländer till Göteborgs hamn. Ombord finns 1200 tyska krigsfångar som ska växlas ut mot lika många allierade fångar.
2/22/20174 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Strindberg friar till Harriet Bosse

Året är 1900 och Harriet Bosse har fått huvudrollen i Augusts Strindbergs pjäs Till Damaskus. Författaren gillar hennes skådespeleri. Men det är inte bara det han uppskattar.
2/17/20174 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Rotehjonens svåra tid

Att vara fattig i 1800-talets Sverige var inget sötebrödsliv. Längst ner på skalan fanns rotehjonen som skickades runt mellan bönder i den så kallade rotegången.
2/8/20174 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Anders Zorns modeller

Många var de masar och kullor som i sin ungdom stått modell för Anders Zorn. 1942 träffar Sven Jerring några av dem.
2/1/20174 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Lastfartyget Tärnan sprängs av en mina 1944

Det är mitt i natten den 19 april 1944. Lastfartyget Tärnan är på väg från Hälsingborg till Lübeck, när det träffas av en mina. Fartyget börjar omedelbart sjunka.
1/25/20174 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Provinsialläkarens hembesök 1958

Året är 1958 och Lis Asklund har följt med provinsialläkare Arnt Meyer-Lie på sjukbesök hos familjen Larsson i den lilla byn Murjek i Norrbotten. Treåriga Ann-Sofi har insjuknat i hög feber.
1/18/20174 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Birgitta Dahl: Det gick inte att tysta mig

Socialdemokraten Birgitta Dahl befann sig ofta i hetluften, om det så gällde kvinnans rättigheter, Vietnamkriget eller kärnkraften. I ett samtal med Rigmor Ohlsson berättar hon om sitt politiska liv. Efter många år som riksdagspolitiker, minister och talman avslutade Birgitta Dahl 2002 sin riksdagskarriär. Men det politiska engagemanget slutade inte där och nu har hon skrivit sina memoarer: "I rörelse - minnen från ett händelserikt liv".
1/16/201744 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Hannu Saloma och tryckfrihetens gränser 1965

Var går gränsen för vad lagen ska tillåta när det gäller att driva med en religion? 1965 aktualiserades debatten om tryckfrihetens gränser när författaren Hannu Salama i Finland åtalades för hädelse.
1/13/20174 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kvinnliga rösträttspionjärer samlas 1911

Året är 1911 och i Stockholm arrangeras en stor rösträttskongress. Kvinnor från hela världen har samlats för att utbyta erfarenheter om kampen för kvinnlig rösträtt.
1/4/20174 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Inför det nya året 1938

Ett nytt år igen och dags för nya nyårsönskningar. Men hur tidsbundna är egentligen önskningarna? Vad hoppades till exempel människorna på inför det nya året 1938?
12/28/20164 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Novisen vid spisen kokar lutfisk 1950

Året är 1950 och eftersom julen nalkas ska Tore Wretman lära den något skeptiske novisen vid spisen Folke Olhagen att laga till lutfisk.
12/21/20164 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Sökandet efter ubåten Ulven 1943

Den 15 april 1943 försvinner ubåten Ulven vid en militärövning i de svenska farvattnen utanför Bohuslän. En gigantisk räddningsaktion startar. Länge lever hoppet att hitta ubåtsbesättningen vid liv.
12/14/20164 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Konstnären Eigil Schwabs första gruppbild

Satirtecknaren Eigil Schwab, som föddes 1882, började sin konstnärsbana som porträttmålare. Ett av hans första uppdrag fick han av konsuln som vurmade för allt som hade med 1600-talet att göra.
12/7/20164 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Kenta, Olof och August - Ett otippat möte 1981

De levde helt olika liv, Kenta Gustavsson, rikskändis genom filmen "Dom kallar oss mods" och Olof Lagerkrantz, publicisten och författaren. Men när Kenta tolkade Strindbergs dikter möttes de.
11/30/20164 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Ulf Elfving – radiopratare i mer än 50 år

Kända och okända, barn och gamla, artister, kriminella och statsministrar. En sak har de gemensamt. De har intervjuats av Ulf Elfving. Runt 30 000 intervjuer räknar han med att det hittills blivit. Länge förknippades Ulf Elfving med program som Svensktoppen och ringinprogrammet för barn, Upp till 13. Men det han själv ser som sin absolut roligaste tid är åren på Efter tre som startade 1987 och där aktuella intervjuer varvades med musik. Programmet fick ett enormt genomslag med många exklusiva intervjuer och avslöjanden. 1989 fick Ulf Elfving Stora journalistpriset. Ulf Elfving intervjuas av Rigmor Ohlsson.
11/21/201644 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Svinet – en motsträvig skådespelare 1942

Att få ett svin att följa regianvisningar är inte det enklaste. Det upptäckte regissörn Gustav Molander år 1942 vid filmatiseringen av Rid i natt, Vilhelm Mobergs roman om ett bondeuppror.
11/16/20164 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Tunnelras med lyckligt slut 1965

Sent på kvällen, den nionde november 1965, rasar en tunnel på Södermalm i Stockholm. Inspärrade i tunneln finns två män. Ett gigantiskt räddningsarbete sätts igång.
11/2/20164 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Isaac Grünewalds första färgtuber

Idag säljs hans oljemålningar för miljonbelopp. 1939 berättade Isaac Grünewald, en av 1900-talets första svenska modernister, om hur allting började.
10/26/20164 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Tage Danielssons framtidsvision 1966

"Den 22 oktober 2016 firas femtioårminnet av radioutsändningen av denna utopi." Med dessa ord avslutade 1966 Tage Danielsson sin framtidsvision.
10/19/20164 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Lill-Babs – 62 år utan comeback

3 april 2018 stannade Sverige upp ett tag. Lill-Babs var död. I mer än sex decennier underhöll hon svenska folket, älskad som få. Hösten 2016 berättade hon för Rigmor Ohlsson om sin långa karriär. I mer än 60 år var Barbro Svensson alias Lill-Babs en av Sveriges mest folkkära artister. Men först efter musikalen Annie Get Your Gun 1974 fann hon också nåd inför kritiska kulturjournalister. Säg "Är du kär i mej ännu Klas-Göran" och i princip alla tänker på Lill-Babs stora braksuccé 1959. Hon blev en av Sveriges stora schlagerstjärnor och också en av Tysklands populäraste artister. Lill-Babs skulle bli Sveriges mest omskrivna artist. Hennes män, virkrecept och folkparksturnéer har varit en följetong på såväl veckotidningarnas som kvällspressens löpsedlar. Även i radions programarkiv finns otaliga intervjuer med henne sparade. Som när Lennart Hyland ringer upp 1962 och frågar hur det står till med giftermålsplanerna med den tyske sångaren Peter Kraus. Eller när Mona Krantz följer med i turnebussen 1974 och vill veta vilka framtidsplaner Lill-Babs har när artistkarriären tar slut. Tillsammans med Rigmor Ohlsson som botaniserat i arkivet ser Barbro Svensson tillbaka på sin mer än 60 år långa karriär som artist.
10/13/201639 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Kafferansonering införs 1940

Några jubelrop blev det inte precis när kafferansonering infördes i mars 1940. Men det var bara att gilla läget och uppfinningsrikedomen när det gällde att ersätta kaffebönan var stor.
10/5/20164 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Elev på målarkurs 1944

Året är 1944 och på ABF:s målarkurs i Gamla stan i Stockholm är det proppfullt. Många är ungdomarna som valt staffliet framför biobesöket.
9/28/20164 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

En hårsmån från katastrofen 1958

Det är en vårdag år 1958, några dar före skolavslutningen, när en taxichaufför i Stockholm är med om en händelse han aldrig glömmer.
9/21/20164 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Bananerna har kommit 1944

Bananer, inte så märkvärdigt idag men 1944 var det närmast en sensation när den första bananlasten anlände till Göteborg efter ett långt uppehåll under kriget.
9/14/20164 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Snusfabrikörn får det svårt 1948

Året är 1948 och radions Manne Berggren träffar en snusfabrikör för att prata om just snus. Men alla intervjuer blir inte som man tänkt sig.
9/7/20164 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Rädd för framtiden 1966

Finns det nån framtid? Kommer vi att vakna imorgon? 1966 var det överbefolkning och kapprustningen mellan öst och väst som fick många ungdomar att förlora sin framtidstro.
8/31/20164 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Tusenkonstnären Hasse Alfredson

Livet är som en påse, tomt och innehållslöst om man inte fyller det med nåt, sa pastor Jansson i revyn Gröna hund 1962. Upphovsmannen till citatet, Hasse Alfredson, har fyllt sin påse till brädden. Författare. Regissör. Skådespelare. Revymakare. Skansenchef. Hasse Alfredson kan välja och vraka mellan titlarna även om han länge föredrog att beskriva sig som "en som skriver".1961 bildade han tillsammans med Tage Danielsson Aktiebolaget Svenska Ord. Deras samarbete skulle fortsätta tills Tages död 1985. Hasseåtage i ett ord blev ett begrepp och tillsammans skulle de dominera svensk underhållning i ett par decennier.Länge ansågs Hasse Alfredson som Sveriges roligaste man, men han har också velat skildra livets mörkare sidor. Som ondskan i filmen "Den enfaldige mördaren."Producent Rigmor Ohlsson.
6/27/201629 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Flyg in i framtiden 1944

Flyg skulle bli framtidens transportsätt nummer ett, också när det gällde kortare avstånd, som mellan två olika delar av samma stad. Så såg författaren Hans Ostelius framtidsvision ut 1944.
6/22/20164 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Radiofynd Parad för fanan på sommarlägret 1942 2016-06-08 kl. 10.55

Det är ett späckat schema för pojkarna på KFUM:s sommarläger år 1942. Klockan 7:43 inleds dagen med uppställning, givakt och parad för fanan.
6/8/20164 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Inbrottstjuv för en dag 1943

Året är 1943 när radions Manne Berggren gör inbrott i en livsmedelsaffär. Hans kumpaner är två civilklädda poliskonstaplar.
6/1/20164 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Elizabeth - den 90-åriga monarken

I år har Storbritanniens drottning Elizabeth fyllt 90 år. Hon är inte bara landets äldsta monark genom tiderna utan också den regent som suttit längst på tronen, i 64 år. Diskret, plikttrogen och korrekt är de ord som brukar användas när drottning Elizabeth ska beskrivas. men de som känner henne brukar lägga till humoristisk och en lysande imitatör.Elisabeth kröntes till Storbritanniens drottning 1953 och blev också det brittiska samväldets överhuvud.Redan som väldigt ung lovade hon att tjäna som drottning hela sitt liv, ett löfte hon inte verkar ha några som helst planer på att bryta. Med jämna mellanrum dyker frågan upp om hon inte ska lämna över tronen till sin son Charles men varje gång har svaret varit detsamma: jag stannar på min post.Hennes popularitet är stor och 75% av den engelska befolkningen stöder monarkin. Vad som händer med kungahusets popularitet när drottningen en gång dör är däremot en öppen fråga.Drottning Elizabeth porträtteras av Agneta Ramberg, under åren 2002 - 2006 radions utrikeskorrespondent i London, i ett samtal med Rigmor Ohlsson.
5/23/201639 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Kvinnligt och manligt 1961

Året är 1961 när Sonja Carlberg och Bengt Feldreich tar itu med djungeln av föreställningar om vad som är typiskt kvinnligt och manligt. Hur beter sig till exempel män och kvinnor i skoaffären?
5/18/20164 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Fältbibliotekariens stolthet 1942

Skänk din lästa bok till fältbiblioteket uppmanade fältbibliotekarien på Försvarsstabens bildningsdetalj som Gösta Knutsson träffade 1942. Böcker var nåt beredskapssoldaterna eftertraktade.
5/11/20164 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

En hiss i Paris

Klaustrofobiska och charmlösa om än bekväma för den late. Så beskriver nog de flesta av oss de hissar vi brukar träffa på. Men det finns undantag. 1957 berättade Sven Aurén om ett sådant i Paris.
5/4/20164 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Undervattensläge i fjorton dar 1948

Den 29 april 1948 skapas ubåtshistoria i Sverige. För första gången har en ubåtsbesättning varit under vattenytan 14 dar i sträck utan att nån i manskapet drabbats av plåtsjukan.
4/27/20164 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Livet på luckan

Lumparhistorier har vi väl alla hört i minut och parti, ofta i ett rosafärgat skimmer. I verkligheten var värnpliktstiden ofta lite mer grådaskig. 2010 skrotade riksdagen med knapp majoritet den allmänna värnplikten. Nya tider krävde en ny typ av försvar, menade man och en 109 år gammal svensk institution gick i graven. Den allmänna värnplikten ansågs länge inte bara som en försvarspolitisk nödvändighet utan också som en del av vuxenblivandet. Åtminstone för halva befolkningen bör tilläggas, den manliga. Det var också en mötesplats där unga män som förmodligen aldrig annars skulle träffats var tvungna att samarbeta och samsas, män med olika klassbakgrund och från olika delar av landet. Nu ska värnplikten återinföras, om än i moderniserad form. Att rekrytera yrkessoldater visade sig inte vara så lätt som man tänkt 2010. Dessutom har det säkerhetspolitiska läget, flyktingkatastrofen och befarade naturkatastrofer gett värnpliktsivrarna vind i seglen. Men helt lätt att uppbåda försvarsvilja hos nya generationer kommer det kanske inte att bli. Under kalla kriget var försvarsviljan stark hos de flesta men i takt med att krig i närområdet känts allt mer avlägset blev det allt färre som såg som sin medborgerliga plikt att bära vapen för fosterlandet. Rigmor Ohlsson har gjort en djupdykning i radions arkiv där livet på luckan finns skildrat i många program.
4/25/201622 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

När filmen kom till byn

Rörliga bilder, en självklarhet idag men en sensation för drygt 100 år sen. En disig mörk oktoberkväll i början på 1900-talet visades för första gången film i Sönnebo socken i Småland.
4/20/20164 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Fem timmars sömn på spårvagnen 1950

För det mesta fungerar det bra tycker mannen som 1950 använder fyrans spårvagn i Stockholm som sitt vinterhotell. Möjligen kan de andra passagerarna vara lite störande, särskilt på helgerna.
4/13/20164 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Mannen som visste allt

Uppsalaakademikern Ejnar Haglund blev rikskändis som Mannen som visste allt. 1939 deltog han i sin första frågesport i radion och under decennierna som följde skulle det bli många många fler.
4/6/20164 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Aprilskämt vi kanske glömt

Ett aprilskämt som många ännu minns är när Kjell Stensson 1962 visade hur en svartvit TV med hjälp av en nylonstrumpa förvandlades till en färg-TV. Många andra aprilskämt är sen länge glömda. Aprilskämt har anor långt tillbaka i tiden även om ingen vet exakt när eller var det började. I Sverige härstammar de första kända skämten från medeltiden.Hur är då ett lyckat aprilskämt? Är det ett som ligger verkligheten så nära att det är lätt att missa att det är ett skämt? Eller är det ett som är så absurt att det faller på sin egen orimlighet men lockar fram ett skratt?Många varianter finns det i alla fall. Inte minst i media där aprilskämt länge varit en tradition. Särskilt populärt har hittepåhistorier om tekniska uppfinningar varit, inte minst i radion.Med hjälp av radions arkiv friskar Rigmor Ohlsson upp minnet av aprilskämt från förr.
3/31/201622 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Oj, en kvinnlig taxichaufför!

1956 sätter sig en kvinna för första gången bakom ratten i en taxibil. Det är så revolutionerande att radions Bengt Feldreich skickats ut för att dokumentera händelsen.
3/30/20164 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Lantarbetare sökes 1945

När radions Manne Berggren 1945 besökte en arbetsförmedling var det inte arbetslösa som hängde på låset utan arbetsgivare som sökte arbetskraft.
3/23/20164 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Snygg i vårljuset 1950

Vårljuset är lika skarpt o avslöjande som förr men skönhetstipsen är måhända lite annorlunda mot hur det lät i Hemmets magasin 1950.
3/16/20164 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Grötigt skånemål eller slarvigt stockholmsnack 1947

Skånskan var länge en kontroversiell dialekt i radiosammanhang. Men var det så mycket bättre med stockholmssnacket med alla sina borttappade konsonanter?
3/9/20164 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Bågen eller knutten 1951

Året är 1951 och på kvällarna i Tantolunden i Stockholm visar söders knuttar upp sina fina motorcyklar för spättorna. Men vad lockar mest? Den snyggaste bågen eller den snyggaste knutten?
3/2/20164 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Vasaloppet - blåbär, kranskullor och farbror Sven

Vasaloppet är kanske det mest mytomspunna och folkligaste av alla svenska sportevenemang. Redan 1925 fanns Radiotjänst på plats med Sven Jerring vid mikrofonen. Vasaloppet 1925 blev inte bara Sven Jerrings debut som sportreporter. Det blev också radions första direktsända sportreferat. För Jerring en skräckupplevelse som fick honom att ifrågasätta sin framtid som sportreporter.Men bara för ett ögonblick. Vasaloppet blev ett av hans skötebarn och fram till 1970 hade han sammanlagt bevakat 39 vasalopp.Mycket hade hänt under de här åren. Plastskidan hade ersatt trälaggen, opreparerade spår blivit en otänkbarhet och radioteknikens utveckling gjort livet betydligt lättare för mannen vid mikrofonen.Och så fanns ju det som inte förändrats. Blåbärssoppan till exempel och kranskullorna i sina moradräkter som till Sven Jerrings uttalade förtjusning var lika söta varje år.Frågan är vad han skulle tyckt om dagens vasalopp, där kranskullorna kompletterats med kransmasar.Ett program av Rigmor Ohlsson.
2/22/201624 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Barndomskamraterna möts igen 1951

Edit och Helge hade inte setts på många år när de 1951 av Lennart Hyland sammanfördes i det omåttligt populära nöjesprogrammet Karusellen.
2/10/20164 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vi säger väl du?

Få reformer har fått sånt genomslag som dureformen i slutet av 1960-talet. Lite krångligt med tilltalsorden var det allt innan du blev helt accepterat. Men det fanns också motståndare.
2/3/20164 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

En sjukhusstad växer fram

Året är 1940 och det nya gigantiska Karolinska sjukhusets centralkomplex står klart. En ny värld har skapats, en stad i staden där sjukvård, undervisning och forskning samlats på ett ställe.
1/27/20164 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Antastad om och om igen 1953

Hur svårt ska det vara att som kvinna gå oantastad på Stockholms gator? Ganska så omöjligt upptäcker Marianne Höök år 1953.
1/20/20164 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

En intervjuares vedermödor 1939

Bakom en färdig intervju, oavsett om den sänds i radio, TV eller kan läsas i en tidning ligger ofta mycket hårt arbete. 1939 berättade Barbro Alving, alias Bang om intervjuandets strapatser.
1/6/20164 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

En redig nypa snus 1948

Året är 1948 och på Aplaryds herrgård utanför Torsås i Småland träffar radions Manne Berggren 76-årige ladugårdsförmannen Algot Karlsson som snusat i princip hela sitt liv.
12/30/20154 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Alternativ jul hos godtemplarna 1945

Året är 1945 och hos godtemplarna i Stockholm firas jul. Nästan 300 personer har valt att komma dit på julafton. Många har familj och vänner i andra delar av Sverige eller till och med i andra länder.
12/23/20154 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Ensam jul i Stockholm 1945

Major Elvy Olsson, en av frälsningsarméns slumsystrar, har haft en hektisk tid. Året är 1945 och det är jul. Många är de ensamma och sjuka som gläds åt ett besök.
12/16/20154 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Alfred Nobel - en hjälpsökande?

Året är 1947 när Anna Söderblom berättar om sina möten med Alfred Nobel. Ett halvsekel tidigare hade han varit en återkommande gäst i det söderblomska hemmet i Paris.
12/9/20154 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Radion som underhållare

Olika tävlingsprogram har avlöst varandra under decennierna som gått sen den allra första frågesporten sändes i radio. Det är en typ av underhållning som lockar många radiolyssnare. I Sveriges radios uppdrag har alltid funnits en ambition att underhålla, men det ska vara god underhållning som tar hänsyn till olika smakriktningar. Vilket kan låta enkelt men inte är det. Det har gällt att navigera rätt mellan finsmakares bekämpning av fördummande masskultur och det som många lyssnare faktiskt gillar. Tävlingsprogram, med sin blandning av kunskaper, tävlingslust, formuleringskonst och fantasi, har haft sin givna plats i underhållningsutbudet ända sen den allra första frågesporten sändes i svensk radio 1938. Det var "Vem vet vad?" under ledning av Gösta Knutsson. Initiativet till tävlingsprogram kom från högsta ort. Radiochefen, herr Dymling hade varit i USA och blivit inspirerad av hur populärt det var med olika quiz i amerikansk radio. Från början hade Radiotjänst tänkt att översätta quiz med intelligensprov, men som tur var, kan man väl tycka, kom nåt snille på att frågesport kanske inte hade så väldigt mycket med intelligens att göra utan mer med allmänbildning och leklust. Medverkande i programmet är Anders Eldeman, Annika Lantz och Ingvar Storm som leder programmen Melodikrysset, Lantz i P1 och På Minuten. Programledare är Rigmor Ohlsson.
12/7/201548 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Någonstans i Sverige 1939

Det är gott kamratskap i luftvärnsbatteriets vaktstuga när Sven Jerring gör ett besök i december 1939. Men när julen närmar sig är det många av soldaterna som längtar hem till sina familjer.
12/2/20154 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Moa Martinsson försvarar dragspel 1946

I februari 1946 fick författaren Moa Martinson stå till svars för sin musiksmak. Att föredra Gnesta-Kalle framför Beethoven var lite magstarkt för en del musikkritiker.
11/25/20154 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Moa Martinson försvarar dragspel 1946

I februari 1946 fick författaren Moa Martinson stå till svars för sin musiksmak. Att föredra Gnesta-Kalle framför Beethoven var lite magstarkt för en del musikkritiker. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
11/25/20154 minutes, 49 seconds