Winamp Logo
RADIO4 UNDERSØGER Cover
RADIO4 UNDERSØGER Profile

RADIO4 UNDERSØGER

Danish, News, 1 season, 71 episodes, 1 day, 2 hours, 36 minutes
About
Radio4 Undersøger går i dybden, dokumenterer og belyser sager, der har relevans for dig. Her samler vi de mange historier, som Radio4’s journalister har gravet frem. Vi har afslørende historier om alt fra skjulte sundhedsskandaler, Forsvarets PFOS-forureninger til fængende fortællinger fra dansk politik. Så dyk ned i feedet og lyt med. Husk, at du altid kan kontakte redaktionen bag Radio4 Undersøger på [email protected].
Episode Artwork

Teaser: Ny serie "Millionærerne, der skred"

Radio4 har lavet en ny dokumentarisk podcast-serie. Den hedder "Millionærerne, der skred." Find den der, hvor du lytter til podcast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/21/20241 minute, 25 seconds
Episode Artwork

Fokus: "Begrundet bekymring" for jødiske børn

Jødiske børn kan ikke trives i folkeskolens modtageklasser, fordi der er frygt for chikane fra andre børn med baggrund i lande, der er i konflikt med Israel. Det mener skolelederen fra den jødiske privatskole, Carolineskolen, og nu har skolen fået et særtilskud fra folketinget til at modtage elever fra Israel. Det kigger vi på i denne uges udgave af Fokus.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/16/202416 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Fokus: Vidnesbyrd fra den ukrainske front

Danske Zander Bastrup er lige vendt hjem fra fronten i Ukraine. Her har han hjulpet den ukrainske hær som assisterende paramediciner, hvor han har været med til at stabilisere hårdt sårede soldater og båret både døde og sårede væk fra fronten. I denne udgave af Fokus kan du høre om hans oplevelser i det krigshærgede land og om hans overvejelser om at deltage i en krig, der ikke er hans egen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/9/202425 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Fokus: Det nye gældsfængsel

Folketinget har strammet grebet om danskere, der skylder penge til det offentlige, men de nye regler kritiseres for at stramme grebet om offentlige skyldnere for meget. Nogle skyldnere afleverer lige nu som følge af de nye regler over 80 procent af deres løn til staten, mens de betaler af på en gæld, der vokser som følge af renter, som ikke er fradragsberettiget, og som ikke kan sættes i bero. Er der tale om et nyt gældsfængsel?See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/2/202421 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Fokus: "Hold igen med flødekagerne"

Når kvinder bliver gravide, skal de indstille sig på en stor interesse for deres vægt. Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig læger og jordemødre at veje kvinden mindst tre gange i løbet af graviditeten og i nogle tilfælde helt op til ni gange. Men det store fokus på vægt har oversete konsekvenser, fortæller flere kvinder nu til Radio4, hvor de også fortæller om ubehagelige kommentarer fra sundhedspersonalet i forbindelse med deres vejning. Radio4s egen journalist fik selv som gravid at vide, at hun skulle "holde igen med flødekagerne". Nu vil Dansk Selskab for Almen Medicin have, at man "ser kritisk" på retningslinjerne og det store fokus på vægt og BMI.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/24/202419 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Teaser: Ny serie "Intet at se"

Radio4 har lavet en ny dokumentarisk podcast-serie. Den hedder "Intet at se." Find den der, hvor du lytter til podcast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/22/20241 minute, 5 seconds
Episode Artwork

FOKUS: Jordskredene hos Nordic Waste startede længe før katastrofen i december

Ude på Nordic Waste jokede de ansatte med, at det ville ende helt galt en dag. Det forklarer en række tidligere medarbejdere til Radio4. Virksomheden kalder selv jordskreds-katastrofen i december “en uforudsigelig tragedie”, men nu viser det sig, at man igennem det meste af 2023 kæmpede med jordskred. Betonvægge faldt om på pladsen, bygninger måtte graves fri, veje genetableres, sprængningen af en skorsten fremrykkes og en transformator i al hast flyttes for at forhindre en mulig eksplosion. FOKUS tegner et portræt af en virksomhed, hvor jord i bevægelse blev hverdag.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/20/202418 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Fokus: Milliarder til grøn omstilling forspildt

1,6 milliarder kroner. Så meget står Danmark til at skulle betale tilbage til EU. Danmark har fået pengene i et tilskud, som skulle have bidraget til den grønne omstilling af landbruget, men pengene skal være brugt inden udgangen af 2025. Og det når vi ikke, vurderer Landbrugsstyrelsen. “Tudetosset” og “helt hul i hovedet”, lyder kritikken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/8/202418 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

FOKUS: Dansk biogasimperie står bag millionimport fra Rusland

En dansk biogasproducent har importeret russiske råvarer for millioner af kroner, og det er sket efter Ruslands invasion af Ukraine. Det møder kritik, og importen bliver kaldt uacceptabel. For det går nemlig stik imod løfterne fra biogasindustrien herhjemme, der har slået sig op på at levere et danskproduceret alternativ til russisk gas, som kan ”dræne” den russiske krigskasse.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/27/202317 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Fokus: En belastende video

En "kostbar" video med "belastende" optagelser af Nanna Gotfredsen. Sådan en skal Gadejuristen have betalt for og efterfølgende slettet. Socialstyrelsen undersøger nu, om retshjælpsorganisationen har købt videoen med skattekroner. Det kan Radio4 og Berlingske fortælle. Nanna Gotfredsen er i dag medlem af Folketinget for Moderaterne, men var daglig leder i Gadejuristen, da videoen skulle være blevet optaget og siden slettet. Journalisterne bag historien fortæller i afsnittet også om to af de tidligere historier, som Radio4 Undersøger har bragt om Gadejuristen og Nanna Gotfredsen. Det handler om en tuktuk-knallert og den kendte gadejurists involvering i en voldtægtsanklage mod et drabsoffer fra Bornholm.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/7/202319 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Lyt til ’Krimiland’ med Kristoffer Lind

I podcasten ’Krimiland’ dykker vært Kristoffer Lind hver uge ned i dramatiske historier bag store kriminelle personer og netværk, og sammen med en udvalgt gæst undersøger, afliver og bekræfter han tidens store myter og konspirationer. Fra drabet på Kennedy til Titanics forlis over den brutale, russiske mafia og helt ind i hovedet på Charles Manson. Du finder det hele i ’Krimiland’. Lyt med Radio4’s app eller der, hvor du lytter til podcast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/14/202356 seconds
Episode Artwork

Fokus: Vagtlægernes guldæg

2,4 millioner kroner. Så meget har én vagtlæge som minimum tjent siden januar 2022 udelukkende ved at se sine patienter i en videokonsultation. Det kan lade sig gøre, fordi vagtlæger i Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark får tre gange så meget for at se patienter på video, som hvis de kun talte med dem i telefonen. Men den måde at aflønne vagtlægerne på møder kritik fra to eksperter. FOKUS er bonuspodcast fra Radio4 Undersøgers redaktion, hvor du kan følge med i de historier, vi arbejder på - også dem, der ikke ender med at blive til dokumentariske podcastserier, som du ellers kender os for – for Radio4 Undersøger udkommer også med andre afslørende historier, end dem du indtil nu har fået her i dette feed. Dem samler vi op på og præsenterer for dig her i FOKUS.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/9/202319 minutes
Episode Artwork

Fokus: Vandfly og guldkors på kirkens regning

324.000 kroner. Så mange penge har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt på klippekort til vandflyveren mellem Aarhus og København. Regningen bliver betalt med kirkens penge og dermed i sidste ende skattekroner. ”Ekstravagant” og “helt vildt unødvendigt”, mener en etikprofessor. Aarhus Stift og en professor i ledelse mener derimod, at pengene er godt givet ud. FOKUS er ny bonuspodcast fra Radio4 Undersøgers redaktion, hvor du kan følge med i de historier, vi arbejder på - også dem, der ikke ender med at blive til dokumentariske podcastserier, som du ellers kender os for – for Radio4 Undersøger udkommer også med andre afslørende historier, end dem du indtil nu har fået her i dette feed. Dem samler vi op på og præsenterer for dig her i FOKUS.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/22/202314 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Fokus #3: Læger famler i blinde, når de laver videokald - “Det er et kæmpe eksperiment”

Det var en fejl og et kæmpestort eksperiment at indføre videokonsultationer i lægevagten uden at undersøge metoden ordentligt. Sådan lyder det fra Dansk Selskab for Almen Medicin i et interview i dette afsnit af FOKUS fra Radio4 Undersøger. Selskabets formand frygter, at det kan kræve “dyrt købte erfaringer”, når læger selv skal lære at bruge teknologien. FOKUS er ny bonuspodcast fra Radio4 Undersøgers redaktion, hvor du kan følge med i de historier, vi arbejder på - også dem, der ikke ender med at blive til dokumentariske podcastserier, som du ellers kender os for – for Radio4 Undersøger udkommer også med andre afslørende historier, end dem du indtil nu har fået her i dette feed. Dem samler vi op på og præsenterer for dig her i FOKUS.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/18/202322 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Fokus #2: Vagtlæger overså blodprop i benet og tegn på leversvigt

Hvad kan en vagtlæge overse på et videoopkald? Radio4 Undersøger har gravet to sager frem, hvor vagtlæger får kritik af Sundhedsvæsnets Disciplinærnævn for at overse alvorlige symptomer. I det ene tilfælde overser en vagtlæge en blodprop i benet hos gravide Mette Filt. I det andet tilfælde overser en anden vagtlæge tydelige tegn på alvorligt leversvigt hos Jeanettes seksårige søn. FOKUS er ny bonuspodcast fra Radio4 Undersøgers redaktion, hvor du kan følge med i de historier, vi arbejder på - også dem, der ikke ender med at blive til dokumentariske podcastserier, som du ellers kender os for – for Radio4 Undersøger udkommer også med andre afslørende historier, end dem du indtil nu har fået her i dette feed. Dem samler vi op på og præsenterer for dig her i FOKUS.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/13/202314 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Fokus #1: Johann døde natten efter videoopkald med vagtlægen

I løbet af natten til den 6. marts 2023 døde 37-årige Johann Nielsen af blodforgiftning. Dagen før var han i kontakt med lægevagten i Region Midtjylland efter fem dage med høj feber, blodnæse, opkast og stærke smerter i hoved og krop. Vagtlægen vurderede under en telefon- og videokonsultation, at “det lyder som influenza”, og at “det ser fint ud”. Vagtlægen rådede ham til at tage smertestillende, se tiden an til dagen efter og derefter kontakte egen læge. Men det nåede han aldrig. Tilbage står hans familie med en følelse af meningsløshed, for var han set fysisk af en læge havde han muligvis overlevet, for blodforgiftning kan behandles med antibiotika, hvis den opdages i tide. FOKUS er ny bonuspodcast fra Radio4 Undersøgers redaktion, hvor du kan følge med i de historier, vi arbejder på - også dem, der ikke ender med at blive til dokumentariske podcastserier, som du ellers kender os for – for Radio4 Undersøger udkommer også med andre afslørende historier, end dem du indtil nu har fået her i dette feed. Dem samler vi op på og præsenterer for dig her i FOKUS.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/11/202319 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

I hænderne på "Hr. Doktor" #4 En seksuel serieforbryder

"Hr. Doktor” er en seksuel serieforbryder. Carlos Shiralipour skal for retten. Tiltalt for voldtægt og blufærdighedskrænkelse mod fire kvindelige patienter. De kvindelige ofre skal for første gang se deres overgrebsmand i øjnene, når de vidner i retten. Lægen holder fast i sin uskyld. Han vil frifindes. Men under retssagen kommer der også nye oplysninger frem, som tyder på, at “Hr. Doktor” kunne have været stoppet tidligere.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/21/202323 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

I hænderne på "Hr. Doktor" #3: "Hr. Doktor" kommer efter dig

Lægen bliver anholdt. Den 27-årige kvinde melder ham til politiet. Hun har været udsat for seksuelle overgreb. Carlos Shiralipour har taget hende på brysterne og hevet i hendes brystvorter. Haft sine fingre oppe i hendes skede og endetarm. Alt sammen under dække af, at det skulle have været lægefaglige undersøgelser. Selvom lægen er anholdt, så kæmper de kvindelige ofre stadig med konsekvenserne af hans overgreb. De har angst, går til psykolog og har fået ødelagt deres tillid til sundhedsvæsnet. Men hvem er lægen, der har udnyttet sin position og misbrugt kvinderne? I denne podcastserie går Radio4's journalister i dybden med sagen og undersøger, om Carlos Shiralipour kunne være stoppet tidligere.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/21/202327 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

I hænderne på "Hr. Doktor" #2: Alene med “Hr. Doktor”

Lægen har flere ofre. Tre andre kvinder bliver også udsat for Carlos Shiralipours “grundige undersøgelser”. En af dem er en 27-årig kvinde, som er indlagt på Aarhus Universitetshospital med influenza og høj feber. Selvom to læger har set hende, og diagnosen er stillet, så får hun pludselig besøg af den samme læge, som to måneder forinden forgreb sig på Mathilde Blicher. I denne podcastserie går Radio4's journalister i dybden med sagen og undersøger, om Carlos Shiralipour kunne være stoppet tidligere.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/21/202327 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

I hænderne på "Hr. Doktor" #1: Kan du mærke, jeg er begejstret

Fingre i skeden og befamling af brysterne. Det er en del af behandlingen, da Mathilde Blicher kommer på skadestuen i Viborg med ondt i knæet og anklen. Undersøgelserne er ubehagelige, og Mathilde Blicher forsøger at stille spørgsmål ved, om de nu også er nødvendige, men hun er autoritetstro. Hun tror på lægen, der siger, at hun bare kan kalde ham “Doktor C”. Lægen siger til hende, at han bare vil være grundig. Han vil ikke overse noget. Han udfører vaginalundersøgelsen ikke bare én, men flere gange. Efter hun er kommet hjem fra skadestuen, kører tankerne hele tiden. Det føltes helt forkert, men passede det, hvad lægen sagde? I denne podcastserie går Radio4's journalister i dybden med sagen og undersøger, om lægen kunne være stoppet tidligere.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/21/202324 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Lyt til ’I hænderne på ”Hr. Doktor”’ - ny serie fra Radio4 Undersøger

En læge er anholdt. Mistænkt for seksuelle overgreb og blufærdighedskrænkelse står den unge og nyuddannede læge Carlos Shiralipour pludselig over for flere års fængsel. Han har begået forbrydelser mod kvindelige patienter på nogle af landets hospitaler. Og han har gjort det under dække af at lave undersøgelser på dem, mens han var iført lægekitlen. Under overgrebene har han givet sine ofre kælenavne og har kaldt sig selv "Hr. Doktor" og "Doktor C". Hans handlinger har knækket ofrenes tillid og tro på, at læger vil dem det godt, og har sat dybe, vedvarende spor i deres liv.   I denne podcastserie går Radio4's journalister i dybden med sagen og undersøger, om Carlos Shiralipour kunne være stoppet tidligere.  Lyt til podcasten i Radio4’s app eller der, hvor du lytter til podcast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/7/202359 seconds
Episode Artwork

Abortturisten: #3 Barnet, der ville leve

Tabita er langt om længe i Stockholm, hvor hun skal have en abort. I tre uger har hun kæmpet for at nå hertil, men nu vil Tabitas krop ikke være med. Den holder på barnet. Line har opgivet at få lov til at abortere sit 22 uger gamle foster. De danske myndigheder har sagt endegyldigt nej, det er for sent at tage til Sverige, der har en grænse for fri abort ved den 18. graviditetsuge, så nu er der kun bortadoption tilbage. Men den slags foregår slet ikke, som Line troede. De danske regler for fri abort er ikke blevet ændret de seneste 50 år. Men i de her år vokser kravet om, at danske kvinder skal have ret til en abort senere i deres graviditet uanset årsagen. I den her podcastserie undersøger Radio4s journalister, om det er kvinden eller samfundet, der skal bestemme, hvornår et foster må dø og en kvinde skal være mor. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller, Tobias Hansen Bødker, Sarah Birch Bekker og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Jon Hasselbalch MikkelsenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/12/202327 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Abortturisten: #2 En hjælpende hånd

Tabita må finde en ny vej. De danske myndigheder har givet hende afslag på at få en abort, men Tabita er fuldstændig overbevist om, at hun ikke skal være mor. Og så sker det, at hun i sin samtale med en repræsentant fra det system, der lige har givet hende afslag, bliver peget i retning af et andet sted, hvor hun alligevel kan få aborten, selvom hun har overskredet grænsen for fri abort i Danmark. Den medarbejder, der gør hende opmærksom på dét, er ikke alene om at pege danske kvinder, der ønsker en abort, i retning mod alternativer til det danske system. De danske regler for fri abort er ikke blevet ændret de seneste 50 år. Men i de her år vokser kravet om, at danske kvinder skal have ret til en abort senere i deres graviditet uanset årsagen. I den her podcastserie undersøger Radio4s journalister, om det er kvinden eller samfundet, der skal bestemme, hvornår et foster må dø og en kvinde skal være mor. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller, Tobias Hansen Bødker, Sarah Birch Bekker og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Jon Hasselbalch MikkelsenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/12/202326 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Abortturisten: #1 Over grænsen

Tabita har i ti år arbejdet på sin karriere, og nu er hun endelig der, hvor hun vil være. Men en efterårsdag tager hendes liv pludselig en drejning, hun på ingen måde har lyst til. På lægens briks får hun den overraskende besked, at hun på trods af sin brug af p-piller er gravid. Men ikke nok med det. Hendes graviditet er så fremskreden, at hun har overskredet grænsen for fri abort i Danmark. Der er dog stadig en mulighed for at få aborten, men hvis hun vil have den, skal det først godkendes af et officielt råd, og hvis rådet siger nej, SKAL hun være mor. De danske regler for fri abort er ikke blevet ændret de seneste 50 år. Men kravet vokser i disse år om, at abortgrænsen skal hæves, så flere danske kvinder selv kan bestemme, om deres graviditet skal afbrydes. I denne podcastserie undersøger Radio4's journalister, om det er kvinden eller samfundet, der skal bestemme, hvornår et foster må dø, og en kvinde skal være mor. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller, Tobias Hansen Bødker, Sarah Birch Bekker og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Jon Hasselbalch MikkelsenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/12/202328 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Den døde pige i lægehuset #4 - ikke kun Aryam

Aryam er ikke det eneste barn, der er død efter et behandlingsforløb, hvor der har være sprogbarrierer. Og i årevis har en professor råbt op om, at patienter med minoritetsbaggrund er mere udsatte, når de kommer i kontakt med sundhedsvæsnet. I denne podcast serie undersøger Radio4s journalister, hvordan et barn kan dø hos lægen; et sted, man forventer, er det mest sikre sted at være, når sygdom truer. Undervejs finder de tegn på, at der er begået fejl i behandlingen, og at forældrene tilsyneladende ikke er blevet taget alvorligt. Tilrettelæggelse: Jais Nørgaard Alstrøm, Allan Christiansen og Søren Mejer Jensen. Redaktør: Jon Hasselbalch Mikkelsen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/2/202324 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Den døde pige i lægehuset #3 - Det første besøg

Aryams død ser ud til at kunne have været undgået. Det ser nemlig ud til, at hendes privatpraktiserende læge har begået fejl i behandlingen af den 8-årige pige. Det sker allerede, da hun for første gang sætter sine ben i lægehuset, ni dage før hun dør samme sted. I denne podcast serie undersøger Radio4s journalister, hvordan et barn kan dø hos lægen; et sted man forventer er det mest sikre sted at være, når sygdom truer. Undervejs finder de tegn på, at der er begået fejl i behandlingen, forældrene er tilsyneladende ikke blevet taget alvorligt, og lægehuset skifter forklaring, om hvad der er sket, alt efter hvilken myndighed, de forklarer sig til. Tilrettelæggelse: Jais Nørgaard Alstrøm, Allan Christiansen og Søren Mejer Jensen Redaktør: Jon Hasselbalch MikkelsenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/31/202324 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Den døde pige i lægehuset #2 - "vi har ikke tid"

Det bliver mere og mere tydeligt, hvad der er sket, da den 8-årige pige Aryam dør hos sin egen læge. Med dokumenterne i sagen kan vi se, at familien på dødsdagen får besked om at vente tre og en halv time, før de kan komme ind og se en læge. Men kan det virkelig være rigtigt, at du skal vente mere end tre timer på at komme til lægen, hvis dit barn ikke kan trække vejret? Tilrettelæggelse: Søren Mejer Jensen, Allan Christiansen og Jais Nørgaard Alstrøm Redaktør: Jon Hasselbalch MikkelsenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/202333 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Den døde pige i lægehuset #1 - noget at skjule?

“En pige er død hos sin egen læge”, sådan lyder det i et tip til Radio4s undersøgende redaktion. Ifølge tippet, der kommer på en sms, er det sket i en mindre by i Haderslev Kommune, men der er intet at finde om dødsfaldet hverken på sociale medier eller i lokale aviser. Men det viser sig, at tippet holder; og spørgsmålet rejser sig: hvordan kan et barn dø hos sin egen læge? Det spørgsmål er medarbejderne i lægehuset, hvor dødsfaldet er sket, ikke interesseret i at svare på. Tilrettelæggelse: Søren Mejer Jensen, Allan Christiansen og Jais Nørgaard Alstrøm Redaktør: Jon Hasselbalch MikkelsenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/202321 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Storhed og fald #6: Overleverne

Det dårligste valg i Dansk Folkepartis historie er en realitet. I valgkampen er det svært for partiet at trænge igennem. Udlændingedebatten bliver aldrig det tema, som Dansk Folkeparti havde håbet. Partiet ligger og vipper omkring spærregrænsen, og på valgaftenen må de finde sig i, at deres nye konkurrenter og tidligere venner i Danmarksdemokraterne holder fest i lokalet lige ved siden af i nogle skæbnesvangre timer. Dansk Folkeparti har præget dansk politik, måske mere end noget andet parti, de seneste 25 år. ‘Radio4 Undersøger’ ser i denne podcast nærmere på sejrene, kriserne og den store nedsmeltning af det parti, som Pia Kjærsgaard stiftede sammen med en ung Kristian Thulesen Dahl. Serien er baseret på en lang række interviews med folk, der har været centrale i Dansk Folkepartis historie. Medvirkende: Peter Skaarup, Liselott Blixt, Lise Bech, René Christensen, Søren Søndergaard og Thomas Larsen og Pia Kjærsgaard. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/202227 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Storhed og Fald #5: Flugten til Inger

I løbet af foråret 2022 flygtede to tredjedele af folketingsmedlemmerne fra Dansk Folkeparti. De kaldte deres nye formand Morten Messerschmidt for en elendig leder, og Pia Kjærsgaard blev beskyldt for at råbe efter medarbejderne og være skyld i, at folk gik grædende hjem fra Christiansborg. Men truslen mod Dansk Folkeparti kom ikke bare fra den interne ballade. Den tidligere venstre-politiker, Inger Støjberg, lancerede også sit eget parti, Danmarksdemokraterne og sugede tidligere DF’ere til sig. Også store kanoner som Peter Skaarup og Søren Espersen. Samtidig var meningsmålingerne elendige. Det meste af 2022 vippede Dansk Folkeparti omkring spærregrænsen. Og så udskrevM ette Frederiksen valg. Dansk Folkeparti har præget dansk politik, måske mere end noget andet parti, de seneste 25 år. ‘Radio4 Undersøger’ ser i denne podcast nærmere på sejrene, kriserne og den store nedsmeltning af det parti, som Pia Kjærsgaard stiftede sammen med en ung Kristian Thulesen Dahl. Serien er baseret på en lang række interviews med folk, der har været centrale i Dansk Folkepartis historie. Medvirkende: Peter Skaarup, Liselott Blixt, Lise Bech, René Christensen, Søren Søndergaard og Thomas Larsen. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/202227 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Storhed og Fald #4: Nedsmeltningen

Intriger, oprør og lækager blev den ny hverdag i Dansk Folkeparti efter valgnederlagene i 2019. Partiet lignede mere og mere det Fremskridtsparti, som Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup forlod for at skabe et nyt uden fløjkrige og mudderkastning. Den gamle formand, Pia Kjærsgaard, kunne ikke bære at se sit livsværk på slingrekurs, og i kulissen var en ny fløj ved at rejse sig mod partiformanden, alt imens Kristian Thulesen Dahl øjnede en mulig frelser i Inger Støjberg. Dansk Folkeparti har stået i spidsen for den måske største politiske bevægelse i nyere tid. ‘Radio4 Undersøger’ ser i denne podcast nærmere på sejrene, kriserne og den store nedsmeltning af det parti, som Pia Kjærsgaard stiftede sammen med en ung Kristian Thulesen Dahl. Serien er baseret på en lang række interviews med folk, der har været centrale i Dansk Folkepartis historie. Medvirkende: Peter Skaarup, Liselott Blixt, Lise Bech, Kim Christiansen, Roald Als, Søren Søndergaard og Thomas Larsen. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/202227 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Storhed og Fald #3: Da bølgen knækkede

De sidder spændt og venter i gruppeværelset. Hele Dansk Folkepartis nye, 37 mandater store folketingsgruppe. For hvor mange ministerposter kan valgsejren mon omsættes til? Da Kristian Thulesen Dahl kommer tilbage fra sine forhandlinger med Lars Løkke Rasmussen bliver de målløse. ‘Vi smed hele lortet på gulvet’. Sådan siger Kim Christiansen, Dansk Folkepartis tidligere transportordfører i dag. Og paradoksalt nok blev det fantastiske valg i 2015 begyndelsen på enden. Herfra fulgte krise på krise, og valgnederlag på valgnederlag. ‘Klimatosser’, ‘Meld og Feld’ og ‘vælgerflugt’ blev mellem 2015 og 2019 prædikater, der klæbede sig til Kristian Thulesen Dahl, Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard; og dermed til Dansk Folkeparti, der i denne periode led det største valgnederlag, noget parti har lidt i 100 år. Dansk Folkeparti har stået i spidsen for den måske største politiske bevægelse i nyere tid. ‘Radio4 Undersøger’ ser i denne podcast nærmere på sejrene, kriserne og den store nedsmeltning af det parti, som Pia Kjærsgaard stiftede sammen med en ung Kristian Thulesen Dahl. Serien er baseret på en lang række interviews med folk, der har været centrale i Dansk Folkepartis historie. Medvirkende: Peter Skaarup, Liselott Blixt, Søren Søndergaard, Thomas Larsen, Roald Als, Kim Christiansen og René Christensen. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/202227 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Storhed og Fald #2: Da Danmark blev gult

DF chokerede medier og kommentatorer med et drømmevalg i 2015. Med Kristian Thulesen Dahl i spidsen som ny formand, blev Dansk Folkeparti pludselige det næststørste parti i Folketinget – kun overgået af Socialdemokratiet. Det fik Kristian Thulesen Dahl til at udtrykke at “Nu er vi endelig blevet det folkeparti, vi hele tiden har stræbt efter at blive!” Valget var kulminationen på en årrække, hvor Dansk Folkeparti havde sat et markant aftryk på dansk udlændingepolitik, hvor partiet valg efter valg havde farvet Danmarkskortet gult og hvor en stram topstyring gennemsyrede partiet. Dansk Folkeparti har stået i spidsen for den måske største politiske bevægelse i nyere tid. ‘Radio4 Undersøger’ ser i denne podcast nærmere på sejrene, kriserne og den store nedsmeltning af det parti, som Pia Kjærsgaard stiftede sammen med en ung Kristian Thulesen Dahl. Serien er baseret på en lang række interviews med folk, der har været centrale i Dansk Folkepartis historie. Medvirkende: Peter Skaarup, Liselott Blixt, Søren Søndergaard, Thomas Larsen, Roald Als, Kim Christiansen og René Christensen. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/202227 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Storhed og Fald #1: Konen i muddergrøften

Ved det seneste folketingsvalg blev Dansk Folkeparti næsten udraderet. Efter mange års sejrsgang i dansk politik, nåede partiet kun lige over spærregrænsen og blev folketingets mindste parti. Dansk Folkeparti har stået i spidsen for den måske største politiske bevægelse i nyere tid. ‘Radio4 Undersøger’ ser i denne podcast nærmere på sejrene, kriserne og den store nedsmeltning af det parti, som Pia Kjærsgaard stiftede sammen med en ung Kristian Thulesen Dahl. Hør i første afsnit af ‘Storhed og fald’ om, hvordan partiet med professionel styring rejste sig af asken fra Fremskridtspartiet og kæmpede imod udskamning og spådommen fra landets daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen om, at de aldrig ville blive stuerene. Serien er baseret på en lang række interviews med folk, der har været centrale i Dansk Folkepartis historie. Medvirkende: Peter Skaarup, Liselott Blixt, Kim Christiansen, Søren Søndergaard, Thomas Larsen, Roald Als. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/202227 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

En rævsyg historie: Fremtiden er vild (4:4)

Snart kommer de vilde dyr endnu tættere på os mennesker. Og så skal beboerne i Klitmøller måske vænne sig til større rovdyr end de tyvagtige ræve. Politikerne har bestemt, at der skal etableres naturnationalparker i hele Danmark. Og med dem kommer der endnu mere vild natur. I dette bonusafsnit kikker Rasmus Ejrnæs, biolog og vært på Vildspor på Radio4, ind i fremtiden for samlivet mellem mennesker og dyr. For historien fra Klitmøller siger noget om de problemer, vi har i vente. Tilrettelæggelse: Louise Østerlund og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard. Medvirkende: Rasmus Ejrnæs.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/13/202227 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

En rævsyg historie: "En død ræv er en ny ræv" (3:4)

Kan det virkelig passe, at det vrimler med ræve i Klitmøller, fordi de bliver fodret? Kan man give en ræv leverpostej uden at gøre den afhængig? Og er dværgbændelorm en reel risiko for mennesker? I dette afsnit går vi på jagt efter svar. Tre eksperter giver deres bud på, hvad der egentlig er op og ned i Klitmøller. Lyt med og bliv klogere på om aflivning af ræve overhovedet kan komme overbestanden til livs og hvad man egentlig skal gøre, når et vildt dyr deler beboerne på villavejene. Tilrettelæggelse: Louise Østerlund og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard. Medvirkende: Heidi Huus Petersen, Sussie Pagh, Hans Peter Hansen, Martin Poulsen, Birthe Andersen, Kristian Andersen, Peter Emil Højlund.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/13/202227 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

En rævsyg historie: "Så er der serveret" (2:4)

“Du bliver frygtelig upopulær, hvis du fodrer ræve herude”. Birthe og Kristian Andersen er nogle af dem, der fodrer rævene i Klitmøller, og det vil de have lov til, for de elsker at komme helt tæt på et vildt dyr i deres egen have. Men ifølge reguleringsjægerne Mikael Poulsen og Martin Bruusgaard, er det på grund af fodringen af rævene i Klitmøller, at dyrene findes i byen i stort antal, og at de to jægere derfor bliver kaldt ud for at skyde rævene. Kom med på endnu en rævejagt, hvor der denne gang er en ræv på kornet. Radio4 Undersøger kigger i denne podcast-serie nærmere på en uoverensstemmelse i Klitmøller, der handler om liv og død og forskellige natursyn. Er ræven en plage eller en nabo, man skal være lykkelig for at se? Tilrettelæggelse: Louise Østerlund og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard. Medvirkende: Birthe Andersen, Kristian Andersen, Marie Astrup, Mikael Bruusgaard, Martin Poulsen, Lillian Krogh Sørensen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/202227 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

En rævsyg historie: "Det er unaturligt" (1:4)

Nogle af dem må dø. Den lille by på vestkysten, Klitmøller, er ramt af et mystisk fænomen; sko, legetøj, høns og kaniner forsvinder i ly af mørket, og om natten kan man høre gerningsmændene i gaderne og haverne. For det vrimler med ræve i byen. Men det er ikke alle beboere, der er vilde med at stå op til rævelort i sandkassen og intet andet end efterladte fjer i hønsegården. Så de tilkalder reguleringsjægerne, der skal gøre en ende på plagen – en plage der ifølge jægerne kun findes i denne by. Men mens nogle beboere ser rævene som et problem, synes andre i byen, at dyrene har lige så meget ret til at være der, som menneskene har. Radio4 Undersøger kigger i denne podcast-serie nærmere på en uoverensstemmelse i Klitmøller, der handler om liv og død og forskellige natursyn. Er ræven en plage eller en nabo, man skal være lykkelig for at kunne betragte? Tilrettelæggelse: Louise Østerlund og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard. Medvirkende: Peter Emil Højlund, Mette Therkelsen, Ritta Vestergaard, Birthe Andersen, Kristian Andersen, Marie Astrup, Mikael Bruusgaard, Martin Poulsen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/202227 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Det kirurgiske eksperiment #6: Hospitalets tynde svar

Lærke Haveman vil have svar. Hun vil til bunds i, hvorfor hun og 500 andre patienter uvidende blev en del af et eksperiment. Nu har hun læst en redegørelse fra hospitalet, der fastslår, at de fleste patienter har været glade for den operation, der har ødelagt så meget for hende og mange andre. Og det har hun svært ved at forstå. For der er ikke nogen fra hospitalet, der har spurgt hende om operationen. Og 150 har, ligesom Lærke, søgt om erstatning for de skader, de mener, de har fået efter operationen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/23/202225 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Borgmesterens søstre #4: Lånte fjer

Søstre mod vold og kontrol arbejder på at udbrede sit koncept til hele landet. Men det ser ud til, at det kan blive en udfordring for dem at blive etableret i København og Aarhus, hvor politikerne er skeptiske på grund af historierne om pres og trusler udført af foreningens frivilligchef. Samtidig har foreningen indgivet tvivlsomme oplysninger til den styrelse, som de får størstedelen af deres offentlige støttekroner fra.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/16/202225 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Borgmesterens søstre #3: Skæbnens time

Der er opstået politisk uro omkring den omdiskuterede og toneangivende forening, Søstre mod vold og kontrol. For der dukker hele tiden nye kritisable sager op, og derfor har de borgerlige politikere i Odense mistet tilliden til foreningen. De vil have støtten fjernet, og derfor skal byrådet stemme om det. Midt i mellem de borgerlige og Socialdemokratiet står Enhedslisten og skal vælge, hvad de i venstrefløjspartiet vil stå model til fra en forening, der får offentlig støtte.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/9/202225 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

De forbandede forbehold #2: Overdrivelse fremmer ikke forståelsen

I knapt 30 år har de danske forbehold været et af de mest omdiskuterede emner i EU-debatten. Igen og igen er vi blevet bedt om at afskaffe dem, og igen og igen har vi stemt nej, alt imens politikerne fra hver deres fløj har advaret om store konsekvenser ved både for og imod. Op til folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet den 1. juni dykker Radio4 Undersøger ned i de vilde politiske slagsmål og skræmmekampagner, der for mange har gjort de fire forbehold så forbandede. Medvirkende: Uffe Ellemann-Jensen, Drude Dahlerup, Jørgen Goul Andersen og Peter Nedergaard.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/24/202225 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

De forbandede forbehold #1: if you can’t join them...

I knapt 30 år har de danske forbehold været et af de mest omdiskuterede emner i EU-debatten. Igen og igen er vi blevet bedt om at afskaffe dem, og igen og igen har vi stemt nej, alt imens politikerne fra hver deres fløj har advaret om store konsekvenser ved både for og imod. Op til folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet den 1. juni dykker Radio4 Undersøger ned i de vilde politiske slagsmål og skræmmekampagner, der for mange har gjort de fire forbehold så forbandede. Medvirkende: Uffe Ellemann-Jensen, Drude Dahlerup og Jørgen Goul Andersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/19/202225 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Borgmesterens Søstre #2: En forsker under beskydning

En forsker siger, han er blevet truet af foreningen Søstre mod vold og kontrol. Ifølge forskeren vil foreningens frivilligschef have til at trække nogle faglige udtalelser tilbage – ellers vanker der en udskamningskampagne på de sociale medier. Oplysningen skaber røre i byrådet i Odense, og den konservative rådmand vil have støtten til foreningen fjernet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/11/202224 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Borgmesterens Søstre #1: "Jeg melder dig til politiet"

Søstre mod vold og kontrol er en forening, der har som erklæret mål at bekæmpe negativ social kontrol, hvor kvinder bliver undertrykt og presset til at indrette sig efter, hvordan andre omkring dem mener, de bør leve. Men paradoksalt nok bliver foreningen anklaget for selv at presse, true og undertrykke dem, der er kritiske overfor foreningen. Det har ledt til at Søstre mod vold og kontrol, der får millioner i offentlig støtte, er blevet underlagt en advokatundersøgelse, der skal finde ud af, om anklagerne holder.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/4/202225 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Løgn og morfin - Bonus (1:2)

Det her er et opkald, hvor kvinden ringer til lægevagten og misbruger Carstens CPR-nummer.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/20227 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Løgn og morfin - Bonus (2:2)

Det her er et opkald, hvor kvinden ringer til lægevagten og misbruger Frederikkes CPR-nummer.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/20227 minutes, 1 second
Episode Artwork

Løgn og morfin (4:4) - Sandhedens time?

I flere år har en mystisk kvinde gemt sig bag andres identitet og snydt sig til flere tusind morfinpiller. Hun har opdigtet syge løgne, der nu står skrevet i tilfældige danskeres journaler til evig tid. Men nu kan hun ikke gemme sig længere. For vi har fundet ud af, hvor vi kan finde hende – og der er mange ting, vi gerne vil have svar på.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/202225 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Løgn og morfin (3:4) – En farlig dosis

Over 100 gange er den mystiske kvinde lykkedes med at svindle sig til stærkt vanedannende morfinpræparater ved at misbruge andres CPR-numre og navne. Det har haft konsekvenser for hendes ofre, som ikke kan slette svindlerens løgne fra deres lægejournaler. De bliver pludselig mødt med skepsis fra læger, der mistænker dem for at være morfinmisbrugere, og for en af dem udvikler en indlæggelse sig til en potentielt farlig situation på grund af de falske oplysninger i journalen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/8/202225 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Løgn og morfin (2:4) – En svindler kommer på skadestuen

Den mystiske kvindes løgnehistorier får igen og igen overbevist vagtlæger om, at de skal udskrive medicin til hende over telefonen. Men kvinden tager nu også andre metoder i brug. I flere tilfælde lader hun sig indlægge på skadestuer med påståede skader og sygdomme. Og igen sker det ved at misbruge andres cpr-numre. I dette afsnit møder vi to kvinder, som opdager, at de har været indlagt, mens de i virkeligheden lavede helt andre ting. Men de absurde oplevelser stopper ikke der.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/3/202225 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Løgn og morfin (1:4) – Dobbeltgængeren i det gule rækkehus

Hvem er kvinden, der udgiver sig for at være alle mulige andre end den, hun er, og får udskrevet medicin via godtroende vagtlæger over hele landet? Radio4 Undersøger sætter sig for at finde den mystiske kvinde og undersøge, hvordan og hvorfor hun opfinder den ene overbevisende løgnehistorie efter den anden. Et fald fra en stige, en brækket fod til et ridestævne, en kræftsygdom, der har spredt sig og et voldsomt cykelstyrt. Vi gennemgår nogle af lydoptagelserne fra hendes opkald til vagtlægen, og taler med to af de danskere, hvis cpr-numre kvinden har misbrugt. Og en stemmeanalytiker hjælper os et skridt nærmere på, hvem kvinden er.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/3/202224 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ukraines Danske Krigere #4: Hjemvendt fra krigen

Efter 14 dage ved fronten uden for Kyiv vender Rasmus Elehrs hjem til Danmark igen. For de opgaver, de ukrainske overordnede vil have de udenlandske frivillige soldater til at udføre, stemmer ikke overens med de opgaver, Rasmus og hans nye kammerater i fremmedlegionen forestiller sig. Ordrerne fra de ukrainske overordnede er ifølge Rasmus Elehrs for farlige. Men er han alligevel på vej tilbage til fronten i Ukraine?See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/31/202225 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ukraines Danske Krigere #3: "Fuck jer, Rusland"

Da 33-årige Rasmus Elehrs ser de første billeder af flygtninge komme over grænsen fra Ukraine, beslutter han sig for, at han vil gøre noget. I en bil pakkede med udstyr, krydser han grænsen sammen med en ven ind i det krigsplagede land. Kort tid efter er de en del af den ukrainske fremmedlegion og befinder sig ved fronten i Kiyv bevæbnet med AK-47-rifler sammen med folk fra alle hjørner af Europa. De er blevet en del af krigen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/24/202225 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Ukraines Danske Krigere #2: Evighedskontrakten

De to Afghanistan-veteraner Simon og Anders begiver sig mod Ukraine for at melde sig til den ukrainske fremmedlegion og deltage i kampen mod Rusland. En beslutning over 100 andre danskere også har taget. Men der er mange ubekendte; hvad bliver deres opgaver? Hvilke våben får de? Og er der overhovedet styr på tingene i den nyoprettede fremmedlegion? Og på den lange tur mod Ukraine begynder de at høre rygter om en kontrakt, der binder soldater til krigen, helt til den slutter.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/17/202225 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ukraines Danske Krigere #1: Mette og mobiliseringen

”Ukraines danske krigere” går et skridt tættere på de danskere, både civile og militært trænede soldater, der besluttede sig for at tilslutte sig den ukrainske hær, da krigen brød ud. Nogle af dem har aldrig stået i noget der minder det mindste om en krigszone, mens andre er erfarne soldater, men alle rejser de til det krigsplagede land. Men hvem er disse fremmedkrigere, hvad driver dem i krig langt fra deres hjem, hvad kæmper de for, og hvad kommer de ud for? Radio4 Undersøger.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/9/202224 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

HACKEREN IBLANDT OS #3: HAN VAR JO MIN VEN

Der går fem år fra Nellie første gang bliver hacket og får delt det første nøgenbillede, til politiet endelig anholder gerningspersonen. Det selvom han har hacket unge kvinder over det meste af Danmark, så er hackeren ikke en ukendt mand fra en fremmed by, tværtimod er det en, Nellie har kendt hele sin barndom. Efteråret 2021 ruller sagen i retten i Holbæk. Den dag Nellie vidner, må hun endnu engang se sin sexvideo offentliggjort. Nu på det store lærred i retssalen foran dommer, anklager, forsvarer, og gerningspersonen. Det er ydmygende nok i sig selv, men Nellies største bekymring er, om hackeren ikke får den årelange fængselsstraf hun mener, han bør have, men slipper med en bøde eller betinget straf.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/3/202225 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

HACKEREN IBLANDT OS #2: JAGTEN GÅR IND

Siden hun gik i 8. klasse har Nellie fået hacket private nøgenbilleder fra Facebook og SnapChat. Hun er flov, skamfuld og ulykkelig og fortæller ingen om hackingen. Slet ikke sin mor. Året efter folkeskolen ligger hun på sit værelse med en depression, men fortæller stadig ingenting. Så en dag bliver Nellie kontaktet på Facebook af en gruppe af andre unge kvinder, der er udsat for præcis samme form for hacking som hende. Hun er ikke alene. Snart begynder hun og de andre unge kvinder i detektivnetværket at samle beviser, så de kan finde og få stoppet hackeren. Jagten går ind.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/24/202225 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Hackeren iblandt os #1: NELLIES HEMMELIGHED

Podcasten ”Hackeren iblandt os” handler om en usædvanlig grov sag om digital krænkelse, der i januar i år sluttede ved retten i Holbæk, hvor en ung mand blev idømt ubetinget fængsel for omfattende hacking. Gennem flere år spreder han med minutiøs systematik et kæmpe hacking-net udover Danmark. Han hacker sig ind i unge kvinders sociale medier, han deler og offentliggør deres mest intime private fotos og videoer. Og mens han hacker nye ofre, vender han tilbage til de første og truer dem igen og igen. Et af hans første ofre er Nellie, som bryder sammen og isolerer sig på sit værelse af skræk og skam over hendes billeder, der tilsyneladende flyder frit rundt på nettet. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/17/202225 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Det Kirurgiske Eksperiment #5: "Jeg vil gerne anmelde en læge"

Lærke Haveman har fået nok. Hun tager sagen i egen hånd, og melder kirurgen til politiet. Samtidig vokser antallet af patienter, der henvender sig til Patienterstatningen i et forsøg på at få erstatningen efter deres operationer af kirurgerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Og i Folketinget har en sundhedsordfører bedt ministeren om en redegørelse om de flere hundrede eksperimentelle operationer. Alt imens er de ansvarlige myndigheder tavse som graven.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/10/202224 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Det Kirurgiske Eksperiment #4: Den anden kirurg

Den kontroversielle kirurg, Kenth Esbensen, var ikke den eneste, der lavede de eksperimenterende ankel-operationer. I dette afsnit dokumenterer ‘Radio4 Undersøger’, at også en anden fremtrædende kirurg i stort omfang udførte det omdiskuterede indgreb. Det skete både på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital samt Danmarks største privathospital, hvor flere patienter kom under kniven, uden at det efterfølgende kunne dokumenteres, at der var reel grund til at udføre indgrebet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/3/202224 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Det Kirurgiske Eksperiment #3: Skandalen vokser

Det er strømmet ind med henvendelser til Radio4 Undersøger fra danskere, der som patienter har fået den eksperimenterende og tvivlsomme behandling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Mange tidligere patienter har klaget over behandlingen, og der er udbetalt 9,1 millioner kroner i erstatning til patienter, der har fået invaliderende skader af operationen. I dette afsnit ser vi nærmere på skandalens omfang.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/202225 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Det Kirurgiske Eksperiment #2: De skar uden grund

I 2018 modtager Bispebjerg Hospital en advarsel om at bruge et bestemt slags kirurgisk indgreb. Advarslen kommer fra bekymrede kirurger fra et andet hospital, der i stigende grad opsøges af skadede patienter, som har fået udført den problematiske operation på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Kirurgerne kan se, at flere af patienterne slet ikke skulle have været opereret til at begynde med, og frygten for en skandale begynder at brede sig. I denne serie afslører Radio4 Undersøger, hvordan en ortopædkirurgisk afdeling i næsten et årti udførte stærkt tvivlsomme eksperimenterende behandlinger på et større antal patienter.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/19/202225 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Det kirurgiske eksperiment (#1) - Manden med kniven

Da Lærke Haveman lægger sig under en kirurgs kniv i 2018 på Bispebjerg Hospital, ved hun ikke, at grundlaget for at udføre den helt specielle type operation ikke er i orden. Forløbet ender med at invalidere den i dag 24-årige kvinde, der siden operationen har følt sig svigtet af sundhedssystemet. I denne serie afslører Radio4 Undersøger, hvordan en ortopædkirurgisk afdeling i næsten et årti udførte stærkt tvivlsomme eksperimenterende behandlinger på et større antal patienter - uden deres viden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/12/202225 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Skyderier over Sundet (2:2) - Den humanitære højborg under beskydning

Svenske bander er blevet så stort et problem, at borgerne i vores naboland er begyndt at frygte for landets fremtid. Kritikken er de seneste år vokset mod landets regering, og myndighederne kritiseres for at have sovet i timen. Alt imens kriminaliteten spreder sig. Især landets ambition om at fremstå som en humanitær stormagt kritiseres for at være årsag til, at problemerne omkring indvandring ikke er blevet diskuteret og håndteret i tide. I andet afsnit af “Skyderier over sundet” undersøger vi, hvordan svenskernes selvforståelse har besværliggjort kampen mod banderne og hvad det vil kræve af myndighederne at genvinde kontrollen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/6/202225 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Skyderier over Sundet (1:2) - Teenagemord på bestilling

Bandemiljøet i Sverige er ude af kontrol. Unge drenge får stukket våben i hånden, og begår drab på åben gade for bandekonger i udsatte områder. Og nu ser vi ifølge dansk politi, hvordan svenske bandemedlemmer krydser grænsen, og skyder deres ofre på dansk jord. Eksempler har vist, at børn helt ned til 12 år bliver hyret til at begå grov kriminalitet i Sverige. Samtidig vokser kritikken af den svenske regerings håndtering af de voldsparate indvandrergrupperinger, som ofte regerer i landets forstæder. I første afsnit af “Skyderier over sundet” tager vi til Stockholm. Her får du fortællingen om, hvordan den svenske hovedstad endte med bandeproblemer til halsen, og om hvordan alle i Sverige nu spørger sig selv – hvordan gik det så galt?See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/30/202124 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Forsvarets Skjulte Forurening #5: You've got mail

Den 16. Maj 2000 modtager to medarbejdere i Miljøstyrelsen en advarsel fra det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur EPA. Emnefeltet lyder “Udfasning af PFOS”, og mailen beskriver, at flourstoffet er svært nedbrydeligt, giftigt og ophober sig i mennesker og dyr. Den beskriver også, at stoffet indgår i flere produkter – blandt andet brandskum. Advarslen bliver efterfulgt af mange undersøgelser og rapporter - både danske og internationale. Alligevel går der 12 år, før Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse bliver klar over, at PFAS-stofferne kan have forurenet jorden, grundvandet og vandløb ved Forsvarsministeriets arealer. I dette afsnit af “Forsvarets Skjulte Forurening” undersøger Radio4, hvilke myndigheder der vidste hvad om PFAS-stofferne hvornår, og hvordan forureningerne er blevet håndteret.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/23/202125 minutes
Episode Artwork

Forsvarets Skjulte Forurening #4: Truslen mod drikkevandet

Østre Vandværk i Hedehusene er lukket på ubestemt tid, fordi der er fundet for høje værdier af de giftige PFAS-stoffer i det vand, som kom ud af vandhanen. Alt tyder på, at forureningen kommer fra én af Forsvarsministeriets brandøvelsespladser en lille kilometer væk. På Beredskabsstyrelsens område i Hedehusene har flere års brandøvelser resulteret i en forurening af grundvandet, som strømmer direkte mod vandværket. På trods af det er der ikke gjort noget for at bremse forureningens spredning. Og det er ikke det eneste sted, hvor Forsvarsministeriets PFAS-forureninger truer drikkevandet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/16/202125 minutes
Episode Artwork

Forsvarets Skjulte Forurening #3: De forgiftede

Cecilie Roland, hendes børn og hendes kæreste er alle blevet forgiftet med fluorstoffer, efter de uden at vide det havde spist kød fra kvæg, der havde græsset på forurenet jord. De er ikke de eneste forgiftede. Forureninger med de giftige fluorstoffer, som går under navnet PFAS, har verden over spredt sig til drikkevand og er på den måde kommet ind i mennesker i store mængder. Mange steder er skaden på drikkevandet sket som følge af forureninger fra militære flyvestationer. Forureninger der på mange måder ligner dem, vi lige nu ser i Danmark.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/9/202127 minutes
Episode Artwork

Forsvarets Skjulte Forurening #2: Giften spreder sig

Forureningen med de giftige PFAS-stoffer fra Forsvarets områder har spredt sig hen over årene og ud til det omkringliggende miljø. Der er stadig ikke renset op – og det viser sig, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i flere tilfælde har undladt at dele viden om forureningen med tilsynsmyndighederne. I denne episode møder vi en af naboerne til en af flyvestationerne, hvor forureningen kommer fra. Han opfordrer Forsvaret til at få ryddet op.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/2/202127 minutes
Episode Artwork

Forsvarets skjulte forurening #1: Det amerikanske vidundermiddel

Det seneste år har nyhedshistorier om fluorstoffet PFOS fyldt danske medier. Drikkevand er truet, og forgiftede borgere lever i dag i bekymring efter at have spist kødkvæg fra PFOS-forurenede områder. Nogle steder er dyre oprensninger allerede igangsat af forurenet grundvand. Dog ikke hos Forsvaret, der ellers i årevis har ladet store mængder af PFOS fra brandskum sprede sig til grundvand, søer og vandløb. I første afsnit af ’Forsvarets skjulte forurening’ tager vi til den forgiftede Hessellund Bæk ved Flyvestation Karup. Herfra får du fortællingen om, hvordan fluorstoffet PFOS gik fra at være et internationalt vidundermiddel til et af verdens mest frygtede giftstoffer.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/25/202127 minutes
Episode Artwork

Teaser

Radio4 Undersøger går i dybden og dokumenterer og belyser sager, der har relevans for dig. Hver uge tager vi dig gennem en historie, Radio4s journalister har gravet frem. Vi starter med en serie, der fortæller historien om forsvarets forurening med det giftige og kræftfremkaldende kemikalie PFOS.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/22/20211 minute, 24 seconds