Winamp Logo
Radio Cinema Cover
Radio Cinema Profile

Radio Cinema

Dutch, Cinema, 1 season, 42 episodes, 17 hours, 24 minutes
About
Radio Cinema is dé podcast over film. Elke week gaat Pieter van der Wielen, samen met filmjournalist Maartje Willems, in gesprek over de laatste films.
Episode Artwork

#42 De beste films van 2019

Pieter en Maartje bespreken in deze laatste aflevering van het jaar de beste films die het afgelopen jaar voorbij zijn gekomen. Welke film had je absoluut niet mogen missen?
12/11/201923 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#41 Kerstspecial

Deze week bespreken Maartje Willems en Pieter van der Wielen de beste kerstfilms. Wat maakt een film tot een goede kerstfilm? Is dat de neerdwarrelende sneeuw, zijn het kerstbomen, is het een bepaalde boodschap die de film uitdraagt? Of is het toch die kerstgedachte die de films hun speciale kerst-saus geeft?
12/5/201923 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#40 Parasite, Marriage Story

Deze aflevering bespreken Pieter van der Wielen en Maartje Willems deze week twee films. De tragikomische, romantische film 'Marriage Story' met in de hoofdrol Adam Driver, Scarlett Johansson, Laura Dern en Merritt Wever. En bespreken ze de Zuid-Koriaanse - ook - tragikomische film 'Parasite'. Gerhard Busch van VPRO Cinema schuift aan.
11/28/201923 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#39 The Farewell, Martin Eden

Radio Cinema is dé podcast over film. Elke week gaan Pieter van der Wielen en filmjournalist Maartje Willems in gesprek over de laatste films. Deze week bespreken zij de Amerikaanse filim 'The Farewell', over een familie die besluit hun grootmoeder niet te vertellen dat ze terminaal ziek is. Schrijver Pete Wu is te gast om deze film te bespreken. Ook bespreken ze 'Martin Eden', een Italiaans-Franse historische dramafilm van regisseur Pietro Marcello.
11/21/201924 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#38 Mjólk, Beats, Amazing Grace

In Radio Cinema bespreken Pieter van der Wielen en Tom Hofland deze week drie films. Het IJslandse drama Mjólk over de veehouderij. De zinderende documentairefilm Amazing Grace. En de film Beats over de rave-cultuur in de jaren '90, om deze film te bespreken, schuift DJ Dimitri (Dimiti Kneppers) aan.
11/7/201926 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#37 Halloween Special

Het is weer Halloween en dat betekent griezelen. In Radio Cinema bespreken Pieter en Maartje drie monsters uit de begintijd van de horror: de jaren dertig. Hoe hebben Dracula, Frankenstein en The Mummy zich ontwikkeld? Hoe kwamen de films tot stand, vaak met krappe budgetten, en wat was er zo aantrekkelijk aan deze griezels?
10/31/201925 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#36 Fête de Famille, Light of My Life

In Radio Cinema bespreken Pieter en Maartje de Franse familiefilm Fête de Famille van Cédric Hanh. Een disfunctionele bende die de hulp van de Nederlandse systeempsycholoog Karin Wagenaar dringend zou kunnen gebruiken, ze schuift aan om de film te bespreken. Daarnaast gaat het over het dystopische drama Light of My Life van Casey Affleck over een wereld waar alle vrouwen zijn uitgeroeid en een vader en dochter proberen te overleven.
10/24/201923 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#35 Portrait de la jeune fille en feu, Før Frosten

In Radio Cinema bespreken we het Franse kostuumdrama Portrait de la jeune fille en feu met schrijver en kostuumfilmliefhebber Tom Hofland. De film gaat over een jonge vrouw, die wordt uitgehuwelijkt, maar weigert mee te werken aan het portret voor haar aanstaande. Tot een kunstenares haar entree doet en de twee nader tot elkaar groeien. In het Deense boerendrama Før Frosten (Before the Frost) schuiven we een eeuw op een zakken we een paar standen in rijkdom. Een arme boer met een mislukte oogst gaat ver om zijn gezin van een hongersdood te redden. De vraag is wie er nou eigenlijk echt beter van wordt.
10/17/201923 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#34 Joker, Nina Wu

Deze aflevering bespreken Pieter en Maartje de Taiwanese film Nina Wu, over een actrice die hoopt door te breken. Als ze eindelijk haar kans krijgt, blijkt ze verder te moeten gaan dan ze wil. Een film over de verwerking van trauma tegen de achtergrond van de #metoo-discussie. En met Gerhard Busch praten we over Joker, een karakterstudie van Joaquin Phoenix over de psychotische aartsrivaal van Batman. Een duistere film die volgens sommige briljant is, maar volgens anderen juist aanzet tot geweld.
10/10/201921 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#33 Dierendagspecial

In Radio Cinema deze week aandacht voor het dier als filmster. We hebben het over de tranentrekker Hachi uit 2009, met Richard Gere als professor die een akita adopteert. Het wordt zijn beste vriend en als zijn baasje sterft, blijft de honden nog jarenlang op het treinstation wachten op zijn terugkomst. Sabine van der Helm is dierenagent en eigenaar van Catvertise. Zij heeft zes katten meegenomen en haar hond  Djinnie, bekend van Mees Kees, meegenomen. Ook de katten Abatutu, bekend van De Wilde Stad en Jochie die deze week te zien is op het NFF in de kinderfilm Kapsalon Romy, lopen door de studio. We praten met Sabine over The Incredible Journey uit 1963.
10/3/201925 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#32 NFF voorbeschouwing, 47 meters down: uncaged

Deze keer blikken Maartje en Pieter vooruit op het NFF dat aanstaande vrijdag aftrapt met 'Instinct', het regiedebuut van Halina Reijn. Daarna bespreken ze de haaienfilm '47 meters down: uncaged' met haaienexpert Irene Kingma.
9/26/201924 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#31 Dolor Y Gloria, Ad Astra

Deze keer in Radio Cinema praten Maartje en Pieter met filmjournalist Gerhard Busch over de nieuwe film van Pedro Almodóvar, Dolor y Gloria en bespreken ze de nieuwe sci-fi film met ruimtevaarder Brad Pitt: Ad Astra.
9/19/201923 minutes, 1 second
Episode Artwork

#30 Miles Davis: Birth of the cool, Rojo

Met trompettist Michael Varekamp praten Pieter en Maartje over de nieuwe documentaire Miles Davis: Birth of the cool.  De documentaire van Stanley Nelson behandelt niet alleen de muziek van de legende, maar ook zijn turbulente privéleven. Ook komt de Argentijnse film Rojo aan bod, over het leven van een malafide advocaat in de jaren zeventig. De film ademt de tijd waarin het zich afspeelt, voor de coupe.
9/12/201923 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#29 Celle que vous croyez, In Fabric

Deze aflevering praten Maartje en Pieter met schrijver en journalist Corine Koole over het Franse liefdesdrama 'Celle que vous croyez', en werpen ze een blik op de horrorkomedie over een killler dress: 'In Fabric'.
9/5/201922 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#28 The Matrix, A Rainy Day in New York

Deze keer in Radio Cinema praten Maartje en Pieter met filosoof Jos de Mul over The Matrix die in herstelde versie in de bioscoop is te zien. En ze gaan het hebben over A Rainy Day in New York, de nieuwe film van omstreden filmmaker Woody Allen.
8/29/201926 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#27 Once Upon a Time in Hollywood, Blinded By The Light

Na drie zomerspecials is het weer tijd om de nieuwste bioscoopfilms te bespreken. Deze keer bespreken Maartje en Pieter de Bruce Springsteen komedie Blinded By the Light, en de nieuwe Tarantino: Once Upon a Time in Hollywood.
8/22/201926 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#26 Kampeer Zomerspecial

Deze keer in Radio Cinema: de allerlaatste zomerspecial. Zit je in een tentje en komt het al dagen met bakken uit de hemel? Zoek wat WiFi bij het toiletgebouw en kijk een heerlijke kampeerklassieker. Bijvoorbeeld The Blair Witch Project, Wild, Moonrise Kingdom of Into the Wild.
8/15/201922 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#25 Italiaanse Nachten Zomerspecial

Deze 25e aflevering van Radio Cinema staat helemaal in het teken van de Italiaanse nacht. Vier oude en moderne klassiekers passeren de revue: La Notte, Roman Holiday, La Grande Bellezza en Call Me By Your Name.
7/25/201923 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#24 Waterpret zomerspecial

Het is zomer en tijd voor een special! Pieter en Maartje bespreken vier zomerse klassiekers die zich in en rond het water afspelen: La Piscine, Swimming Pool, Jaws en The Swimmer.
7/18/201926 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#23 Funan, The Little Comrade

Deze keer bespreken Pieter en Maartje de animatiefilm 'Funan,' en praten ze met journalist Anna Lillioja over 'The Little Comrade'.
7/11/201925 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#22 Le Jeune Ahmed, El Reino

Deze keer praten Maartje en Pieter over de nieuwe film van Jean-Pierre en Luc Dardenne: Le Jeune Ahmed, en de politieke thriller El Reino.
7/4/201921 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#21 Yesterday, The Good Terrorist

Deze keer bespreken Maartje en Pieter de 'what if' Beatles film 'Yesterday' met muziekjournalist Klaas Knooihuizen. Daarna nemen ze de documentaire 'The Good Terrorist' onder de loep waarin ex-leden van de Hofstadgroep worden gevolgd.
6/27/201923 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#20 Der Goldene Handschuh, Untouchable

Deze keer bespreken Maartje en Pieter de zeer plastische Duitse horrorfilm Der Goldene Handschuh met Vincent Hoberg, en de film over het de zaak Weinstein: Untouchable.
6/20/201924 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#19 The biggest little farm, Yuli

Deze editie van Radio Cinema bespreken filmredacteur Maartje Willems en Pieter van der Wielen samen met journalist Katja Keuchenius de film 'The biggest little farm'. Daarna komt dansdrama Yuli aan bod, waar hoofdredacteur van Dans Magazine Joost Groenteboer over meepraat.
6/13/201922 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#18 Mug, Rocketman

In deze afleveringen bespreken Pieter en Maartje de Poolse film 'Mug' met fotograaf en filmmaker Verena Blok, en schuift Gerhard Busch aan om het over de Elton John biopic 'Rocketman' te hebben.
6/5/201923 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#17 Cannes Special

Deze keer een uur lang Cannes, waarin we alle kanten van Cannes bekijken. Zo zijn we op de rode loper bij Dolor y Gloria, de nieuwe film van Almodovar. We spreken René Mioch die al bijna 40 jaar bij het meubilair van Cannes hoort. Pieter en Maartje bezoeken films, nemen een kijkje op de markt van Cannes, en gaan op pad met Dave Schram en Maria Peters die de buitenlandse rechten van hun film ‘De Dirigent’ proberen te verkopen.
5/30/201956 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#16 Cannes, Rafiki, Aladdin

Deze keer een speciale uitzending vanaf het filmfestival in Cannes! Maartje en Pieter bespreken met journalist Gerhard Busch de toppers van het festival én twee films die nu in de bioscoop draaien: Rafiki en Aladdin.
5/23/201922 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#15, Three Identical Strangers, Shadow

Deze keer praten Maartje en Pieter met filosoof Stine Jensen over de bizarre documentaire 'Three Identical Strangers,' en met Chinese film- en cultuurkenner Anne Sytske Keijser over de Chinese film 'Shadow.'
5/16/201925 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#14 Les Invisibles, Coureur

Deze aflevering bespreken Maartje Willems en Pieter van der Wielen de Franse komedie Les Invisibles. Daarna schuift sportverslaggever Gio Lippens aan om de Belgische wielren-film 'Coureur' te bespreken.
5/9/201923 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#13 Hotel Mumbai, Avengers: Endgame

In deze aflevering bespreken Maartje Willems en Pieter van der Wielen de film Hotel Mumbai met crisis-expert Eelco Dykstra. Daarna is het de beurt aan de Marvel film die alle Marvel films moet eindigen: Avengers Endgame.
5/2/201923 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#12 Western Arabs, Grass is Greener

Radio cinema is een wekelijkse podcast over film. Deze aflevering spreken filmjournalist Maartje Willems, Pieter van der Wielen en documentairemaker Sakir Khader over de documentaire Western Arabs. In de documentaire volgt de Deense filmmaker Omar Shargawi zijn familie twaalf jaar lang met een camera. Hij is het kind van een Deense moeder en een heel gesloten Palestijnse vader, die hij nooit echt heeft leren kennen. Met het maken van de film hoopt hij zijn vader beter te leren kennen. Ook wordt de documentaire Grass is Greener besproken met rapper Beckie. De film gaat over wiet en de Amerikaanse hiphopcultuur. In de film gaat de Amerikaanse hiphoplegende Fab 5 Freddy in gesprek met hiphoppers als Snoop Dogg en Cypris Hill.
4/25/201924 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#11 Leto, Bunuel in the labyrinth of the turtles

In deze aflevering van Radio Cinema bespreken Pieter van der Wielen en Maartje Willems met schrijver en columnist Jerry Goossens de Russische punk-rockfilm Leto over de underground muziekscene in Leningrad in de zomer van 1981. En met VPRO-Cinema-journalist Gerhard Bush praten over 'Bunuel in the labyrinth of the turtles', over de documentaire die de Spaanse filmmaker Luis Buñuel in 1932 maakte over Las Hurdes, een afgelegen gebied vol bittere armoe.
4/18/201922 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#10 La Grand Bain, They Shall Not Grow Old

Deze week in Radio Cinema praten Maartje en Pieter met hoofdredacteur van het tijdschrift Zin, Nathan Vos, over de Franse bioscoophit 'La Grand Bain.' Daarna schuift Gerhard Busch aan om het te hebben over de WOI documentaire van Peter Jackson: They Shall Not Grow Old.
4/11/201923 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#9: Grâce à Dieu, Gloria Bell

Deze keer bespreken Maartje en Pieter de nieuwe film van François Ozon: Grâce à Dieu, over de misbruik van kinderen in de Katholieke kerk. Deze film bespreken ze met journalist Robert Chesal die in Nederland veel publiceerde over dit onderwerp. In 2013 maakte de Chileense regisseur Sebastián Lelio de film 'Gloria.' Nu komt hij met een bijna shot-voor-shot remake, in het Engels: Gloria Bell. Die remake bespreken Pieter en Maartje met journalist Daan Borrel.
4/4/201924 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#8 Dumbo, Ash is Purest White

Deze keer praten Pieter en Maartje met circusdirecteur Kevin van Geet over 'Dumbo,' de Disney klassieker opnieuw tot leven geroepen door Tim Burton. Daarna gaan ze in gesprek met Gerhard Busch van VPRO Cinema over de Chinese film 'Ash is the Purest White.'
3/28/201920 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#7 Us, Lazarro Felice

Deze keer gaan Pieter en Maartje in gesprek met regisseur David-Jan Bronsgeest over de horrorfilm 'Us'. Daarna spreken ze priester Antoine Bodar over het fabelachtige 'Lazzaro Felice'.
3/21/201921 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#6 Arctic, Another Day of Life

Deze aflevering praten Pieter en Maartje met schrijver van reisverhalen Lieve Joris over de film 'Another Day of Life,' en met klimaatjournalist en poolreiziger Bernice Notenboom over 'Arctic.'
3/14/201924 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#5 Pájaros de Verano, The Front Runner

Radio Cinema is dé podcast over film. Deze week praten Pieter van der Wielen en Maartje Willems met trompettiste Maite Hontelé over de Colombiaanse film Pájaros de verano. VPRO-journalist Gerhard Busch, die met regisseur Jason Reitman heeft gepraat, schuift aan om het te hebben over over diens politieke film The Front Runner.
3/7/201923 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#4 Vice, Ray & Liz

Radio Cinema is dé podcast over film. Deze week praten Pieter van der Wielen en Maartje Willems met filmmaker Eddy Terstall over Vice: een portret van Dick Cheney. En ze praten met Gerhard Busch van VPRO Cinema over Ray & Liz.
2/28/201924 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#3 Eighth Grade, De Oscars

Deze week hebben we het over de film 'Eighth Grade'. Een tienerfilm over het leven van de 14-jarige Kayla, een jaar voordat ze naar high school gaat. Ook hebben we het over de Oscars die 24 februari worden uitgereikt. Je hoort Pieter van der Wielen en filmjournalisten Maartje Willems en Gerhard Busch.
2/21/201928 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#2 If Beale Street Could Talk, Velvet Buzzsaw

Deze week praten Pieter van der Wielen en Maartje Willems met acteur André Dongelmans over 'If Beale Street Could Talk, en gaan ze in gesprek met kunstverzamelaar en uitgever Oscar van Gelderen over de Netflix film 'Velvet Buzzsaw'.
2/14/201927 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#1 Green Book, At Eternity’s Gate

Deze week praten zij met journalist Carol Rock over Green Book, een feelgoodfilm met Mahershala Ali in de hoofdrol die kans maakt op vijf Oscars, waaronder Beste Film. Én ze gaan in gesprek met Gerhard Busch van VPRO Cinema over At Eternity’s Gate, waarvoor acteur Willem Dafoe in de huid van Vincent van Gogh kroop.
2/6/201927 minutes, 12 seconds