Winamp Logo
Radio Bulletin Cover
Radio Bulletin Profile

Radio Bulletin

Swedish, News, 1 season, 21 episodes, 15 hours, 17 minutes
About
De mest brännande frågorna avhandlas med de kunnigaste gästerna. Ofta är våra egna skribenter på Bulletin med, och annars pratar Ivar med personer som verkligen borde höras mer. Alltid aktuellt, aldrig gyttjebrottning. See acast.com/privacy (https://acast.com/privacy) for privacy and opt-out information.
Episode Artwork

Kan man vara tolerant mot de intoleranta?

Ur Leo Strauss kritik av den boken landar de i slutsatsen att tolerans fungerar bara när man själv tror på något, när man själv står trygg i sin egen uppfattning. Av samma skäl är tron på att vi måste förneka den svenska kulturen för att bli mer välkomnande mot främlingar nonsens. Det är tvärt om när vi själva är trygga i det vi är - svenskheten eller något annat, beroende på vem man är - som vi kan vara toleranta och öppna mot andra. Som avslutning bjuds vi på ett gapskratt av den skådespelare som för första gången spelade Ibsens ”Peer Gynt” på scen 1876.God lyssning önskar Radio Bulletin.Producenter: Hampus Widlöf och Jesper Lindström. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/16/202142 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

När blev liberalismen auktoritär?

När blev liberalismen auktoritär? Det var utgångspunkten i detta samtal mellan Dan Korn, rabbin, författare och folklivsforskare, och Per Gudmundson, ledarskribent på Bulletin. Men det blev istället en vindlande dialog som spänner mellan stentavlor och stenkakor. Lyssnaren får veta vilket enda land i världen som gått från klansamhälle direkt till demokrati, utan att ta genvägen över kungadöme. Den som hänger kvar till slutet bjuds också på ett skratt. Mycket nöje med Radio Bulletin. Producent: Hampus Widlöf och Jesper Lindström. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/9/202149 minutes, 1 second
Episode Artwork

Det rasistiska rummet på Konstfack

Vita havet heter den stora éntrehallen på Konstfack. Nu ska det döpas om till havet, kort och gott. Bort med det vita alltså. Förslaget på att byta namn på Vita havet uppges ingå som en del i ett större arbete mot, och en dialog kring, strukturell rasism – ett arbete som drivits vidare av den interna arbetsgruppen ”Våra rum på Konstfack.” Bakgrunden är ett förslag från det anonyma konstnärskollektivet Brown Island, som startades på skolan år 2016, där endast rasifierade får ingå. Sara Kristoffersson, professor i designhistoria på Konstfack och kritiker i DN, har öppet kritiserat förslaget till namnbyte. Hon menar att namnet och dess historia inte har nåt med ett rasistiskt tänkande att göra överhuvudtaget. Namnet på utställningshallen har en historia och har hängt med sedan många år då Konstfack flyttade från stan till Valhallavägen och sedan till Telefonplan.I dagens avsnitt pratar Ivar Arpi med Sara Kristoffersson. Producent: Negar Josephi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/19/202131 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Konservatismen är västerlandets motståndsrörelse

Hur går det egentligen till när Ebba Buschs tal blir skrivna? I dag gästas podden av Simon Westberg, som är hennes talskrivare och har varit en av hennes närmaste medarbetare i många år. Han är även en expert på konservatism, men något av en doldis på det området för den breda allmänheten. Hans ännu outgivna bok om konservatism har titeln "Västerlandets motståndsrörelse". Vad betyder det? Och vad är konservatism egentligen? Leder samtalet gör Ivar Arpi. Producent är Negar Josephi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/10/202149 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

N-ordet putsas bort från historien

På en föreläsning i journalistik vid Uppsala universitet tog föreläsaren upp Egon Erwin Kischs reportage ”Elliptisk trampkvarn” från 1925. Artikeln handlar om en cykeltävling i Berlin. Och just det, n-ordet nämns. En student krävde byte av text. Fallet liknar hur Inga-Lill Aronsson, forskare inom arkivvetenskap på samma universitet, för ett par år sedan på en fråga om hur man söker på ras i äldre arkiv uttalade n-ordet. Det ledde till kalabalik den gången också.N-ordet uppfattas som nedsättande av många, men i båda dessa fall handlar det om historiska texter. Hur mycket måste historien retuscheras för att undvika att uppröra dagens studenter? Vad blir i så fall konsekvensen av denna censur? Och hur ser n-ordets historia i Sverige ut egentligen, är den bara negativ? Om det och mycket annat pratar Ivar Arpi med Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, och Tobias Hübinette, föreläsare vid Karlstad universitet som snart kommer ut med boken ”Svensk rasism under efterkrigstiden – Rasdiskussioner och rasfrågor i Sverige 1946-1977” på Carlsson bokförlag.Producent: Negar Josephi Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/6/202133 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Förintelsen som politiskt slagträ

Hur blev Förintelsen ett politiskt slagträ? Hur tänker egentligen Centerkvinnorna när de bankar Förintelsen i huvudet på sina vänner i Liberalerna? Är det rimligt att socialdemokratiska ministrar som Morgan Johansson och Peter Hultqvist använder Auschwitz för att brunsmeta oppositionen? Och varför tycks vi vara mer intresserade av att späka oss själva med Förintelsen än av att bekämpa faktisk antisemitism i dagens Sverige? "Förintelsen handlar mer om er än om oss," som Anna Nachman, begravningsansvarig på judiska församlingen i Stockholm, säger i dagens podd. Medverkar gör också Fredrik Malm, riksdagsledamot för Liberalerna, som får försvara sig mot Centerkvinnornas anklagelser. Som vanligt är Ivar Arpi programledare och Negar Josephi producent. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/4/202139 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Bidrar gangsterrappen till gängvåldet?

Yasin Byn är inte bara en av Sveriges mest strömmade artister. Sedan nyårsnatten sitter han även häktad, mot sitt nekande, misstänkt för att ligga bakom kidnappningen av en annan känd artist. Han är tidigare dömd för grovt vapenbrott och anses vara medlem i Shottaz, som är inbegripen i en dödlig konflikt med Dödspatrullen. Han lever som han lär, så att säga. Hur ska man skilja på verk och person när verket handlar om brotten han eller hans kumpaner begått eller begår? Ska han verkligen få pris på P3 Guld för musik som handlar om en kriminell livsstil som håller hela områden som gisslan? I dagens podd diskuterar Ivar Arpi med Ashkan Fardost, föreläsare och debattör, Rodan Hassan, viceordförande för S-föreningen mot hedersförtryck, och Victor Malm, kulturredaktör på Expressen. Producent är Negar Josephi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/29/20211 hour, 6 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Därför bör du skaffa ett barn till

Svenska kvinnor vill helst tillbaka till 1947. En tid då försvinnande få hade tillgång till kylskåp eller tvättmaskin. Diskmaskiner för hushållsbruk fanns inte heller. Kvinnor förväntades vara hemma och ta hand om barnen. Maten behövde alltid lagas från grunden och blöjorna skulle tvättas – för hand. De få daghem som fanns var endast förvaring och tillsyn, utan pedagogiska ambitioner. Barnbidraget var fortfarande inkomstprövat. Barn dog av sjukdomar som i dag nästintill utrotats med hjälp av vaccin. De få bilar som körde runt på gatorna lyckades träffa barn förvånansvärt ofta. Endast i ett avseende var 1947 bättre än 2021: nästan exakt samma antal barn som föddes 1947, är vad kvinnor i Sverige i dag, som passerat sin barnafödandeålder, önskar att de hade fått (2,45 per kvinna). Skillnaden mellan antalet barn svenska kvinnor i den åldern faktiskt fått och hur många de önskar att de hade fått är störst i hela EU (1,6 vs 2,4 enligt Eurobarometern 2011). Jämfört med de flesta andra länder i Europa är det fler i Sverige som tycker att tre är ett idealt barnantal. 37 procent av svenskarna (i åldern 15-49) tycker att det ideala antalet barn är 3 eller flerI dagens podd pratar trebarnsmamman Susanna Birgersson, även ledarskribent på Bulletin, med fyrabarnspappan Ivar Arpi om barnalstrande och föräldraskap. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/28/20211 hour, 9 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Som att den svenska högern stormat Riksdagen

Efter stormningen av Kapitolium har det pågått en märklig visklek om Radio Bulletins programledare Ivar Arpi. Är han farlig för demokratin? Ser han mellan fingrarna på hoten mot demokratin, när dessa kommer från högerextremt håll? Visade han sitt rätta ansikte när han skrev att de som stormade Kapitolium inte såg ut att kunna ta makten över landet? Måste alla, precis alla, beskriva det som skedde som ett kuppförsök? Om detta och mycket mer handlar dagens avsnitt. Dagens gäst är Bino Drummond, som både är moderat politiker i Norrtälje och registrerad republikan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/22/20211 hour, 11 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ett Europa i ruiner?

När de gudar som överlevt Ragnarök återvänder hittar de guldspelpjäserna från partiet de spelade innan katastrofen. Och så påbörjar de ett nytt parti. Denna scen ur Völuspa har gett namn till Asle Tojes senaste bok "Gullbrikkespelet – et Europa i ruiner" (Dreyers forlag, 2020) som avslutar hans Europatrilogi. I dagens poddavsnitt pratar Asle Toje med Bulletins Ivar Arpi om Europas demografiska förändringar, varför klassförakt plötsligt blivit rumsrent och hur det nya svenska klansamhället vuxit fram. Och om den konservative tankesmedjan Oikos, som Asle Toje sitter i förtroenderådet för. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/13/20211 hour, 16 seconds
Episode Artwork

Varför struntar ministrarna i coronarestriktionerna?

"Hitta inte på undantag som skulle göra just din aktivitet okej,” dundrade Stefan Löfven. Socialminister Lena Hallengren fyllde i: ”Leta inte kryphål!". Så lät det i november. Men i julruschen gick Stefan Löfven på köpcentret Gallerian i Stockholm för att köpa reservdel till sin rakapparat. Rakhyvel, någon? På annandagen sågs inrikesminister Morgan Johansson gå runt på Nova, ett köpcenter i Lund, för att fynda en försenad julklapp till sina föräldrar. Finansminister Magdalena Andersson stod och hyrde skidor i Sälen. Undantag och kryphål. Av detta kan vi dra slutsatsen att alla djur är jämlika, men vissa mer än andra. Så länge vi andra sköter oss, kan regeringen tillåta sig alla undantag och kryphål de vill. I dagens podd diskuteras detta, men främst vad vi borde göra här och nu. Och varför det verkar som att Sverige återigen släpar fötterna efter sig. Gäster är Fredrik Elgh, professor i virologi, och Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, båda vid Umeå universitet. Programledare är som vanligt Ivar Arpi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/31/202044 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

När lärarna abdikerar halkar eleverna efter

En mamma i Göteborg fann sin sjuåriga dotters mattebok orättad och full av fel, skriver Anna-Karin Wyndhamn i måndagens Bulletin. Rättning "tar bort glädjen", menade läraren, och fick stöd av rektor. Detta är inte en isolerad incident, utan snarare ett systemfel, Skoldebatten har på senare tid mest handlat om friskolor, segregation och vinster – men varför lär sig svenska elever inte läsa, skriva och räkna ordentligt? I dagens podd pratar Ivar Arpi med Anna-Karin Wyndhamn, krönikör i Bulletin och fil dr i pedagogiskt arbete, och Håkan Sjöberg, lärare på Nordhemsskolan. Följ Håkan Sjöberg på twitter (@F3Kpilot). Och läs Anna-Karin Wyndhamns artikel i Bulletin. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/28/202036 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Lansering av Bulletin!

Kommer Bulletin bli ett svenskt Fox News? Och behövs verkligen en ny tidning i Sverige? Radio Bulletins programledare Ivar Arpi pratar med Paulina Neuding, Bulletins chefredaktör, och Thomas Gür, senior editor på samma tidning. Även Sveriges coronahantering, migrationsfrågan och förnedringsrånen av barn avhandlas. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/21/202041 minutes, 43 seconds