Winamp Logo
Qubit Podcast Cover
Qubit Podcast Profile

Qubit Podcast

Hungarian, Sciences, 10 seasons, 121 episodes, 4 days, 6 hours, 16 minutes
About
A Qubit.hu podcastjai.
Episode Artwork

Filoman | Mivel tartozunk a jövő generációinak?

Lehetnek-e kötelességeink még nem létező emberek felé? Tehetünk-e rosszat valakivel anélkül, hogy ártanánk neki? Most induló, filozófiai témákkal foglalkozó podcastsorozatunk első epizódjában jövő nemzedékekkel szembeni kötelezettségeinket vizsgáljuk.
9/3/20231 hour, 1 minute, 31 seconds
Episode Artwork

Darwin démonai | Miért születik nagyjából ugyanannyi fiú és lány, és miben téved Jordan Peterson?

Valóban kevesebb férfi szaporodik, mint nő? Miért gondoljuk, hogy az 1:1 nemarány evolúciós szempontból előnyös? A Qubit podcastsorozatában, a Darwin démonaiban Kun Ádám evolúcióbiológus és Mandl Péter bécsi kutatóorvos keresi a válaszokat.
8/19/202329 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Boncasztal | A nyugati világban Nobel-díjat érhet, Kongóban a középkor felszámolását jelenti a vakság gyógyítása

A Boncasztal új epizódjából kiderül, hol ér össze és hol áll a lehető legtávolabb egymástól a Brain Vision Centert vezető Rózsa Balázs kutatóorvos-fizikus és a Kongóban szemészeti klinikát alapító Hardi Richárd szemészorvos karrierje.
8/12/202346 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Városi szövettan | Túl keveset tudunk a nagyvárosok akusztikájáról és hangjairól, pedig lényeges hatásuk van az életminőségünkre

Milyen Budapest hangtájképe? Hogy néz ki egy nagyváros akusztikus ökológiája? Városi témákkal foglalkozó podcastsorozatunk újabb epizódjában a Hangkert podcast alkotói közösségével beszélget Édes Balázs urbanista.
7/31/20231 hour, 35 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Boncasztal | „Olyan nincs, hogy egy gyerek baromi boldog, jók a jegyei, csak egy kicsit vagdossa magát"

A kamaszok közül egyre többen tesznek szándékosan kárt magukban, de Magyarországon nincs számukra rendszerszintű segítség. A kamaszkori önsértést Horváth Lili pszichológus és Török Zsófia szociális munkás segítségével boncoltuk.
7/15/202344 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Simon Anita: A hulladék egy biogázüzemben alapanyag és nem szemét (x)

Simon Anita, az ALTEO fenntarthatóságért és körforgásos gazdálkodásért felelős vezérigazgató helyettese szerint nem használhatjuk el a Földet a fiatalabb generációk elől. A hulladékból készülő biogáz pedig egy lehetőség, hogy fenntarthatóbban éljünk. A podcast elkészítését az ALTEO támogatta.
12/30/202247 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Astronomy on Air | Veszélyes-e az út a világűrbe?

Visznek-e az űrhajósok magukkal Geiger–Müller-számlálót? Mi az a dél-atlanti mágneses anomália, és mi a foszfén-jelenség? Mit fog kutatni a három új Vénusz-szonda? Kun Emma és Molnár László csillagászokkal és állandó szerzőnkkel, Tóth Andrással folytatódik a Qubit csillagászati és űrkutatási podcastsorozata.
9/20/202155 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Pálinkás József: Az emberekbe kell befektetni, nem piramisokat építeni

Vajon mekkora veszélyben van a hazai tudományos autonómia? Mibe szóljon bele az SZFE kancellárja, és mibe ne? Járványügyben a kormányra vagy a tudományra hallgassunk? A Qubit Podcast legújabb adásában Pálinkás József atomfizikus, egykori MTA-elnök, tudománypolitikus és wannabe miniszterelnök volt a vendégünk.
10/27/20201 hour, 11 minutes, 3 seconds