Winamp Logo
Publicistklubben Cover

Publicistklubben

aa, News, 1 season, 21 episodes, 21 hours, 59 minutes
About
Publicistklubben är en ideell förening som grundades 1874 för att värna den svenska tryck- och yttrandefriheten. Varje månad anordnar vi debatter där intressanta gäster diskuterar aktuella ämnen. Här kan du lyssna på debatterna i efterhand. Vill du stötta oss? Ansök om medlemskap på publicistklubben.se. Ansvarig utgivare: Robert Aschberg.
Episode Artwork

När journalister ljuger för sanningen

Vårens sista debatt arrangerade Publicistklubben tillsammans med Föreningen Grävande Journalister för att borra i frågan om wallraff som arbetsmetod. Kalla faktas avslöjande ”Undercover i trollfabriken” har inte bara riktat strålkastarljuset mot Sverigedemokraternas metoder på nätet – utan också fått många att både ifrågasätta och hylla metoderna bakom publiceringen. Men vad säger grävare som själva har wallraffat för att få loss information? När är metoden given och var går gränserna? Hör Johan Fyrk från Hem & Hyra berätta om när han wallraffade som migrantarbetare i Stockholms skuggsamhälle och Daniel Andersson från Kalla Fakta själv berätta om varför redaktionen valde just wallraff som metod. PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
6/3/20241 hour, 13 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Äldst och yngst om journalistikens utveckling

I samband med att Publicistklubben firar 150 år i år har vi bjudit in PK Stockholms äldsta medlem och en av våra yngsta medlemmar för ett snack om tillståndet för publicistiken då och nu. Bo Bjelfvenstam firade nyss sin hundrade födelsedag och har ett gediget CV i branschen: tv-journalist, manusförfattare och filmregissör. Nelly Kronstrand är 23 år och jobbar som reporter på Aftonbladet. Hon blev medlem i år, Bo Bjelfvenstam har varit medlem i decennier. Varför blev man medlem då – och varför ska en ny generation engagera sig? Hur har journalistiken förändrats och vilka är dagens utmaningar? Samtalsledare är Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
4/30/202439 minutes
Episode Artwork

TikTok – döden för traditionella medier?

Sociala medier är den främsta nyhetskällan för ungdomar i dag – och för de födda på 00-talet är TikTok en allt vanligare källa. När publicisterna inte är journalister behöver de inte ta hänsyn till de medieetiska reglerna. Är det verkligen ett problem eller gör TikTok journalistiken mer demokratisk? Eller är det tvärtom ett säkerhetshot, där risken för desinformation hotar det demokratiska samhället? Kommer TikTok ta över journalistiken när publiken kräver en kick var femtonde sekund? Och bäddar traditionella medier för sin egen undergång genom att vara för långsamma för att hänga med i utvecklingen? Kort och gott: Vad är utmaningarna, riskerna men också möjligheterna? PK-debatt 25 mars 2024 på Social Kitchen i Schibsted-huset Stockholm. I panelen: Lina Dawood, tv- och sociala medier-journalist, Aftonbladet David Lindahl, forskare, FOI Olle Lidbom, medieanalytiker Amilia Stapelfeldt, influencer och opinionsbildare PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
3/26/202452 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Så har Putins krig utmanat Kyiv Independant

Under PK-debatt i Stockholm den 26 februari 2024 intervjuades Olga Rudenko via länk från Ukraina. Hon är chefredaktör för Kyiv Independant – en ukrainsk, engelskspråkig tidning som grundades 2010 av journalister som fått sparken från Kyiv Post. För Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg berättade hon om hur journalistikens villkor förändras i när kriget kommer, om svåra överväganden hon som publicist ställts inför – och gav råd till svenska medier som vill stärka sin beredskap.
3/1/202422 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Skiter vi i frilansarna? Skiter vi i kulturen?

Överallt i landet försvinner kulturredaktörer när sparande lokaltidningar omorganiserar och lägger ut lokal kulturbevakning på allmänreportrar. Samtidigt gör frilansarna uppror mot arvoden som inte går att leva på – och tvingas ha kulturskrivandet som deltidssyssla. Varför behöver vi kultursidorna? Måste kulturen konvertera prenumeranter eller finns andra värden att skydda? Är kulturskribenterna utrotningshotade? PK-debatt 26 februari 2024 på Social Kitchen i Schibsted-huset Stockholm. Medverkande: Anders Q Björkman, tillförordnad kulturchef, Svenska Dagbladet Håkan Lindgren, frilansande kulturskribent Linda Skugge, konstnär Erik Jersenius, kulturjournalist (tidigare chef för kulturredaktionerna på Östgöta Correspondenten och Norrköpings Tidningar) PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.  
2/27/202453 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Kriget i Gaza - klarar medierna sitt uppdrag?

En brutal attack mot civila israeler – och ett militärt svar som blivit ett krig i Gaza. De döda räknas i tusental. Efter den 7 oktober riktas mediernas strålkastare – återigen – mot en av världens kanske mest infekterade konflikter: Israel-Palestina. Årets sista debatt bjöd på tempo, temperament och hög temperatur på ett fullsatt Södra teatern. Frågorna som avhandlades var: lyckas svenska medier med sitt uppdrag – och hur sköter vi oss jämfört med internationella kollegor? Är vi för återhållsamma i rapporteringen för att inte riskera kritik? Och går det att luta sig tillbaka på att man gör ett bra jobb "om båda sidor skäller lika mycket"? PK-debatt 27 november 2023 på Södra Teatern i Stockholm. Medverkande Victor Pressfeldt, frilansjournalist och doktorand i historia vid Lunds universitet Peter Wennblad, skribent och biträdande chef på Svenska Dagbladets ledarredaktion Michael Kucera, programchef för samhällsprogrammen på SVT Nyheter och ansvarig utgivare för bland annat Aktuellt och Agenda Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap, med inriktning mot Mellanösternpolitik och israelisk inrikespolitik PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
11/28/20231 hour, 3 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Gängkriget och medierna – gör vi kriminella till kultfigurer?

Sverige skakas av ett blodigt gängkrig. Mord, sprängdåd och skjutningar avlöser varandra. Barn mördas och helt utomstående personer faller offer för våldet. Men männen som drar i trådarna gömmer sig utomlands och blir till mytiska figurer i media, med egna smeknamn och symboler. Måndag 30 oktober bjuder Publicistklubben in till debatt på tema "gängkriget och medierna". Vad händer med rapporteringen när de kriminella görs till aktörer i ett pågående drama? Hur rapporterar man utan att medverka till att våldet eskalerar? PK-debatt 30 oktober 2023 på Södra Teatern i Stockholm. Medverkande Lisa dos Santos, åklagare och författare Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare, SVT Nyheter Jan Guillou, författare och journalist Victor Malm, kulturchef, Expressen Hasse Aro, programledare Efterlyst PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
10/31/20231 hour, 8 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Koranbränningar och Putins Ryssland

Fredag den 29 september 2023 anordnade Publicistklubben flera debatter om det fria ordet på Bokmässan i Göteborg. I det här avsnittet publiceras ljudet från de debatter som Publicistklubben Stockholm ledde. Debatt 1 – Koranbränningar Den senaste tidens koranbränningar har väckt reaktioner och debatt om hets mot folkgrupp och var gränserna går – eller bör dras. Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson och tidigare kulturchef Åsa Linderborg må jobba på samma tidning. Men när det gäller koranbränningarna har de diametralt motsatta åsikter. Debatt om yttrandefriheten, lagarna och journalistiken. Karin Pettersson, Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, journalist och tidigare kulturchef Debatt 2 – Putins Ryssland vs. Pressfriheten Det blir allt svårare, för att inte säga omöjligt, att vara journalist i Ryssland. DN:s korrespondent Anna-Lena Laurén har tvingats lämna landet eftersom hon inte får ny ackreditering. Och nyligen dömdes den ryske journalisten och tidigare PK-pristagaren Michail Afanasiev till fem års fängelse i en straffkoloni samt 2,5 års yrkesförbud för att ha publicerat ”falska nyheter” om den ryska armén. Samtal om sanningen och pressfriheten i Vladimir Putins Ryssland. Anna-Lena Laurén, Rysslandskorrespondent DN Erik Halkjaer, styrelseledamot och tidigare ordförande i Reportrar utan gränser Samtalen leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
10/24/202345 minutes
Episode Artwork

Vem vann valbevakningen?

Valet är över och PK-debatt nagelfar den svenska politikbevakningen. Det blir en diskussion om och med de som kommenterar politiken. Valet 2022 blev en riktig rysare och landets redaktioner har haft fullt upp med att beskriva alla utspel, attacker och strategier. Vi undrar vad några av våra mest namnkunniga kommentatorer tycker om valbevakningen. Vilket avslöjande vägde tyngst? Vilka frågor kom i skymundan? Och vad tycker de om sin egen insats? PK-debatt 19 september 2022 på Kulturhuset i Stockholm. Medverkande: Viktor Barth-Kron, inrikespolitisk kommentator på Expressen Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Sveriges Radio Amilia Stapelfeldt, politikinfluencer Fouad Youcefi, reporter och programledare, SVT PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
9/20/20221 hour, 25 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Politiken och journalistiken – vem styr vem?

Valdagen närmar sig med stormsteg och den politiska journalistiken tar sig an den mest kritiska fasen av mandatperioden: valspurten. Hur väl sköter de svenska politikredaktionerna sitt uppdrag? Frågan går till de på andra sidan. Hur mycket vet journalister om politik egentligen? Hur når man maximal spridning för sitt utspel? Vilka frågor glömmer vi att ställa? PK-debatt 23 maj 2022 på Kulturhuset i Stockholm. Medverkande: Hanif Bali, moderat riksdagsledamot Fredrick Federley, tidigare centerpartistisk Europaparlamentariker Paula Bieler Eriksson, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna Kvällens inleddes med ett samtal med Klas Wolf-Watz, chef på Ekot, om de hårt kritiserade översättningarna hos Radio Sweden. Samtalet med honom hittar du nedan. PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
5/26/20221 hour, 20 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Katastrofernas fällor

Vid katastrofer och kriser ställs journalister på svåra prov. Åsa Erlandsson, som skrivit böckerna om skolattentatet i Trollhättan och terrordådet på Drottninggatan, är kritisk till hur medierna släppt fram berättelser och detaljer som inte stämmer i jakten på ljus i mörkret. Hur säkerställer vi etiken och det kritiska förhållningssättet mitt i en pågående kris? Vilka fällor finns det och hur ska de undvikas? Panelen har egna erfarenheter av att leda och bevaka, eller av att vara drabbade i de svåra lägen när nyhetsjournalistiken ställs för sin största utmaning. PK-debatt 25 april 2022 på Kulturhuset i Stockholm. Medverkande: Åsa Erlandsson, journalist och författare Eshtar Faris, kusin till Lavin som mördades i skolattacken i Trollhättan Carina Bergfeldt, journalist SVT Diamant Salihu, reporter och författare Magnus Alselind, redaktionschef Expressen Debatten leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
4/26/202250 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Att bevaka ett krig

Det brukar sägas att krigets första offer är sanningen. Utifrån detta ställer vi oss frågan vad Rysslands attack mot Ukraina innebär för journalistiken och vilka utmaningar svenska publicister ställs inför. Hur skildrar svenska medier kriget i Ukraina? Vilket ansvar tar mediehusen för säkerheten för sina medarbetare på plats? Hur stor är risken att desinformation tränger in i svensk nyhetsförmedling? Bevakar vi detta krig annorlunda jämfört med krig som inte äger rum i Europa? PK-debatt 14 mars 2022 på Kulturhuset i Stockholm. Medverkande: Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent Sveriges Radio Per Enerud, senioranalytiker Myndigheten för psykologiskt försvar Charlotta Friborg, programchef SVT Riksnyheter Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör Expressen Kristina Riegert, professor i journalistik Södertörns högskola Samtalet leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
4/24/20221 hour, 24 minutes, 6 seconds