Winamp Logo
Pszichológia, önismeret és gyereknevelés Cover
Pszichológia, önismeret és gyereknevelés Profile

Pszichológia, önismeret és gyereknevelés

Hungarian, Education, 3 seasons, 119 episodes, 21 hours 39 minutes
About
Sziasztok! Ha érdekel a pszichológiai és szívesen hallgatsz ilyen jellegű műsorokat, akkor jó helyen jársz. Mi Kinga és Laci vagyunk egy pszichológus házaspár és Timivel beszélgetünk önismeretről, gyermeknevelésről és egyéb érdekes témákról. Gyere és hallgass minket heti rendszerességgel. Ha pedig szívesen olvasgatsz ilyen jellegű írásokat, akkor iratkozz fel a blogunkra. Kellemes időtöltést kívánunk Neked! www.onlinepszichologiaitanacsadas.com/blog
Episode Artwork

Evidenciákat puffogtató “szak”emberek hatása

Milyen hatással lehet életünkre, ha olyan videókat vagy előadásokat nézünk, hallgatunk, amik megmondják, hogy mit tegyünk azért, hogy boldogok legyünk? Lehet-e ezeknek káros hatása az életünkre. Ezt a témát fejtegetjük most.
05/12/20239 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Time Management gyerek mellett

Mit lehet tenni, hogy könnyítsünk az életünket? Hogyan tudnánk jobban szervezni a mindennapjainkat gyerek mellett? Mik azok az apró trükkök, amik segítenek a szervezettebb életvitelben? Ezt a témát taglaljuk most.
28/11/202311 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Idegen nyelven szeretni

Milyen nehézségekkel járhat, ha a párunk anyanyelve más? Hátrányt jelenthet-e a mi életünkben ez? És a gyerekek hogyan fognak majd ezzel megküzdeni? Erről beszélgetünk most.
21/11/202312 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Titok a családban

Titok minden családban van, és nem is kell mindenkinek mindent tudnia. De mikor van a titkokkal gond? A titkok tényleg titkok, vagy a család többi tagja, a gyerekek is tudják, hogy van? Erről beszélgetünk most.
14/11/202313 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Egyedül külföldön

Hogy verjék gyökereket külföldön és találjuk meg a helyünket, ha egy gyökértelen országból érkezünk? Milyen nehézségek várhatnak ránk? Erről beszélgetünk most.
07/11/202313 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Kamaszkori mélabú

A kamaszkor nehéz… és hosszú…és minden a feje tetejére áll. De miért is van ez? Miért veszítjük el a cuki, csacsogós, mosolygós gyermekünket? Mi áll ennek a hátterében? Ezt fejtegetjük ma.
31/10/202314 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Egyedül boldogan!

Hogy legyünk magunkkal békességben? Hogyan lehetünk más nélkül is boldogok? Mit is jelent az, hogy békességbe vagyunk önmagunkkal? Erről beszélgetünk most.
24/10/202311 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Merj beszélni a HALÁLról gyermekeddel!

A halál kérdése és az arról való beszélgetés sok szülőt megrémít. Hogyan is beszéljenek róla, beszéljenek-e egyáltalán róla, és ha igen, mikortól illetve mit kezdjenek, ha a kamasz gyermekük az öngyilkosság kérdéskörét feszegeti…
17/10/202310 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Transzgenerációs átok

Hogyan ismerjük fel, hogy az őseink életet éljük? Milyen jelek mutatnak erre? Mit is lehet ezekkel kezdeni? Ezt a témát feszegetjük most.
10/10/20238 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Tudatos nevelés - avagy felkészítés a hétköznapi történésekre

A kisgyermekes családok életében elég sok minden szokott történni. Látogatások, nyaralás, betegség, programok, amik szinte csak úgy megtörténnek a gyermekekkel. De vajon fel kell-e őket készíteni ezekre? Tudniuk kell-e, hogy hogyan készülünk egy pl. egy nyaralásra? Vagy temetésre? Erről beszélgetünk most.
03/10/202310 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Szeretetnyelvek más szemszögből

Te tudod, hogy a másik milyen szeretetre vágyik? Úgy szereted, ahogy ő szeretné és ő is úgy szeret Téged, ahogy Te szeretnéd? Vagy pont mást adtok egymásnak? Erről lesz most szó.
26/09/202316 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Online megsegítés kicsi gyerekeknek?

Gyakran felkeresnek szülők, hogy pici gyerekeknek segítsek online. De vajon működik-e ez? Mikortól? Erről lesz most szó.
19/09/20235 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Tudni ki vagyok és mit akarok

Alapvetően az ember azt gondolná, hogy tisztában van önmagával és tudja is, hogy ki ő és milyen célok felé tart. Viszont ez sokszor nem így van. De miért is? Erről lesz szó ebben az adásban.
12/09/202311 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Megváltozik-e a kamasz, ha pszichológushoz jár

Igen. De biztos, hogy olyan értelemben, ahogy ezt a szülő szeretné? Vagy valami egészen más módon? Erről lesz szó most.
05/09/202310 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Tudásszerzés az önismerethez

Mire számítsunk, ha belevágunk az önismeretbe? Hol is kezdjük a munkát? Mennyire lesz nehéz és meddig fog tartani? Ezeket a témákat boncolgatjuk most.
29/08/20239 minutes
Episode Artwork

Szülőkonzultáció kamaszok esetén

Kamaszok esetén nagyon nehéz elfogadni a szülőknek, hogy a szakember nem mond el mindent, ami a kamasz életében történik és esetleg nem olyan gyakoriak ezek a szülőkonzultációs alkalmak, mint amennyire ők szeretnék. De mi is ennek az oka? Ezt a témát fejtegetjük ma.
22/08/20239 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Nincsenek emlékeim…

A tanácsadások során gyakran előfordul, hogy a kliens nem tud felidézni emlékeket a gyerekkorából. Miről is árulkodhat ez? Ezt boncolgatjuk most.
15/08/20236 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Szükség van a dackorszakra?

Hány szülő szívesen kihagyná a dackorszakot… Milyen jó is lenne… Pedig a dackorszakra igen is szükség van. De miért is? Erről beszélgetünk most.
08/08/202312 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Hangulatrontó személyek

Miért van az, hogy egy személy mindig elrontja egy társaság, egy egész család hangulatát? Miért könnyebbül ő meg míg a többiek ‘padlóra kerülnek’? Miért van neki erre lelkileg szüksége? Erről lesz szó most.
01/08/202310 minutes 11 seconds
Episode Artwork

A szabad játék fejlesztő ereje

Szülőként gyakran bele se gondolunk, hogy a játéknak és magának a szabad játéknak milyen fontos szerepe van gyermekünk fejlődése szempontjából. De hogy tudjuk segíteni őt abban, hogy a legtöbbet kihozza a játéktevékenységéből és ezáltal a kreativitása jobban fejlődjön? Egy kis betekintést adunk ezzel az adással ebbe.
25/07/20236 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Prioritások a párkapcsolatban

Kinek mi a fontos a párkapcsolatban? Érdemes-e meghunyászkodni és utána évek múlva közös ház és gyerekek mellett elválni? Mire kéne figyelni egy párkapcsolat kezdetén? Erről lesz szó a mostani adásban.
18/07/202310 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Kaki, pisi, pukikorszak

Sok szülő megijed, amikor kicsi is gyermeke életében egyszer csak megjelenik a kakival, pisivel, pukival való intenzív foglalkozás. Mit jelent ez és mire figyeljünk? Engedjük vagy tiltsuk? Ezt a témát fejtegetjük most.
11/07/202312 minutes 13 seconds
Episode Artwork

A ring - harc a bántalmazó szülőkkel

Miért harcolok mindig a bántalmazó szüleimmel? Miért engedem, hogy mindig bántsanak? Mi az, amit el kéne tudnom fogadni, hogy ez némiképp változzon? Erről lesz szó ebben az adásban.
04/07/20239 minutes 12 seconds
Episode Artwork

A kamaszokkal való együttfejlődés

Tanulhatunk-e kamasz gyermekünktől és éreztethetjük-e vele azt, hogy valamiben nem vagyunk olyan okosak, anélkül, hogy az irántunk való tisztelete megváltozzon? Kell-e megrögzött (általunk talán nem is tudott) tévhiteinkhez ragaszkodni? Erről szól a mai műsor.
27/06/20238 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Kötelező kapcsolattartás

Tényleg feljogosít egy szülőt a szülőség, hogy érzelmileg megmérgezze az életemet? Kell-e felnőtt gyerekként tartanom vele/velük a kapcsolatot? Vagy elegendő az, ha én képes vagyok érzelmileg leválni róluk? Ezt a témát boncolgatjuk most.
13/06/202311 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Igaz-e a mondás: Kisgyerek kis gond…

Biztos ismeri mindenki a mondást, hogy ‘Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond’, de ez tényleg így van? Vagy csak az újabb kihívások a nevelésben okozhatják ezt az illúziót? Erről beszélgetünk most.
06/06/20238 minutes 24 seconds
Episode Artwork

‘Felébredés’ és az illúziók elvesztése

Az ébredés nehéz, főleg, ha nagyon sokáig aludtunk. Felismerni azt, hogy sokszor ragaszkodtunk olyan dolgokhoz, amikhez nem kellett volna, fájdalmas egy érzés. De ahhoz, hogy lelkileg tisztuljunk, érdemes felébrednünk. Erről lesz most szó ebben az epizódban.
30/05/202311 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Párunk bevonása a gyereknevelésbe

Az első gyermek megszületése előtt általában a párok úgy gondolják, hogy majd a gyereknevelést közösen fogják végezni. Aztán ez valahogy sok esetben mégsem így történik. Ennek okait és megoldásmódjait boncolgatjuk most.
23/05/202310 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Tüneteink, mint emlékek

Honnan erednek a tüneteink, amiknek jelen élethelyzetünkben talán nincs relevanciája? Miért pánikolok be egy adott szituációban? Miért ver le tömegben a víz? Honnan jönnek ezek a megfoghatatlan dolgok? Erről beszélgetünk most.
16/05/20239 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Szándékos bosszantás óvodás korban?

Sok szülőtől hallom, hogy gyermeke szándékosan, csak azért is kiakasztja őt. De ez tényleg így van? A gyerek előre kigondolja, hogy most ki fogja akasztani a szüleit? Vagy esetleg ez egy olyan életkori sajátosság, aminek köze sincs a szándékossághoz? Erről lesz most szó.
09/05/20236 minutes 56 seconds
Episode Artwork

A rózsaszín szemüveg

Biztos mindenkinek az életében volt vagy van olyan, hogy mindig beleesik ugyanabba a kellemetlen szituációba, amibe nagyon nem szeretne. Mi ennek az oka? És mit lehet ez ellen tenni? Erről lesz szó ebben az adásban.
02/05/20238 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Kistestvér érkezése

A második gyermek várása/érkezése sokszor egy félelemmel teli érzéssel párosul. Sok szülő attól fél, hogy a nagyobb testvér hogy fogja fogadni az új családtagot, pedig a legnagyobb félelem az anyákban van. Miktől is félünk és mikkel kell megküzdeni? Erről beszélgetünk ebben az epizódban.
25/04/202312 minutes 53 seconds
Episode Artwork

A múlton való kesergés

Érdemes-e a múltbeli sérelmeket felhánytorgatni? Vagy azokon keseregni? Esetleg van-e erre valami megoldás? Erről lesz szó ebben az adásban.
18/04/20238 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Mit kezdjünk gyermekünk félelmeivel

Akármilyen jó szülők vagyunk, gyermekünk életében előbb vagy utóbb megjelennek a félelmek. De mit is kell ezekkel kezdeni? Bagatellizáljuk el? Vagy ne is vegyünk róla tudomást? Vagy nagyon komolyan vegyük? Ezt a témát boncolgatjuk ebben az epizódban.
11/04/20236 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Ha csak az egyik húz a párkapcsolatban

Mi történik akkor, amikor egy párkapcsolatban csak az egyik érzi úgy, hogy valami nincs rendben? Ha ezen csak az egyikük próbál változtatni? Ha a párunk csukott szemmel vesz rész az életünkben? Ezekről beszélgetünk ebben az adásban.
04/04/20239 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Külföldre költözés gyerekkel

Amikor külföldre költözik egy család, rengeteg minden megváltozik az életükben. A költözés általában jól lezajlik, csak utána jönnek a nehézségek az oviban, iskolában, otthon. Mit tudunk tenni, hogy ezek ne, vagy ne olyan intenzíven jöjjenek elő? Erről lesz szó ebben az adásban.
28/03/202310 minutes 1 second
Episode Artwork

Miért nem válik a szülő?

“Anya, kérlek váljatok el!” - mondja a gyerek, de ez sokszor süket fülekre talál. A válasz erre sokszor az, hogy csak a gyereknek akarnak jót, hogy ő teljes családban nőjön fel. De tényleg ez van a hátterében? Vagy csak a saját félelmeinket próbáljuk leplezni? Erről beszélgetünk most.
21/03/20238 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Miért nem nyílik meg a kamasz a szülőnek?

A kamasz próbálkozik. De tényleg. Csak vannak azok az esetek, amikor a szülő elképzelései és a gyermek gondolkodásmódja nem egyezik. És ezekben az esetekben történik a bezárkózás. Mit is lehet tenni ezekben az esetekben? Erről beszélgetünk most.
14/03/202312 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Mókuskerék a párkapcsolatban

Te is szoktad azt érezni, hogy a párkapcsolatodban mindig ugyan azok a problémák és hiába beszéltek róla, nincs változás? Nem tudod, hogy miért van ez? Lehet a technikád rossz? Erről beszélgetünk most.
07/03/20238 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Digitális eszközök használata kiskorban

Kevés olyan téma van szülők körében, ami ennyire megosztaná a véleményeket. Van, aki nem korlátozza gyermekét, van, aki pedig nagyon óvja, hogy minél később kezdje el a ‘kütyük’ használatát. De mire is érdemes odafigyelni és hogyan is alakítsunk ki egy - gyerek is és szülő is - elégedett helyzetet? Ezt a témát fejtegetjük most.
01/03/20238 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Ki tesz engem boldoggá?

A saját boldogságom miért ki felelős? Kinek is kellene engem boldoggá tennie? Nekem saját magamat vagy mindenképp szükség van egy társra hozzá? Honnan tanulja meg a gyerek, hogy mi is az, ami őt boldoggá teszi? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk ebben az adásban.
21/02/202311 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Miért nem megy az együtt tanulás a gyermekünkkel?

Sok szülő szenved attól, hogy egy rémálom az együtt tanulás a gyermekükkel. De mi is ennek az oka? Tudunk-e tenni ez ellen valamit szülőként? Velem van-e a baj vagy csak nem passzolunk össze? Ezeket a kérdéseket fejtegetjük ebben a adásban.
14/02/20237 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Játszmák

Mik azok a játszmák? Lehet-e játszmák nélkül élni? Mi a funkciójuk az életünkbe? Hogyan tudunk kilépni játszmáinból? Jobb partnerrel vagy partner nélkül elhagyni a játszmákat? Mindezekről a témákról beszélgetünk ebben az adásban.
07/02/202311 minutes 42 seconds
Episode Artwork

A kamaszok más világa

A kamaszok egy egészen más világban élnek és a szülők nagyon sokszor nem értik őket. Nehezen tudnak kapcsolódni hozzájuk és sokszor az is negatív felhanggal történik. Vagyis gyermekük így érzékeli. De mit tehetünk ebben az esetben? Hogy lehetne jobb a kapcsolatunk? Ezt a témát fejtegetjük most.
31/01/202314 minutes 8 seconds
Episode Artwork

‚A Kiállítás’ - ahol az érzésekre is szükség van

Amikor a hétköznapokban próbáljuk a dolgokat az eszünkkel megoldani és az érzéseinket félretenni, egy idő után rájövünk, hogy valami nem stimmel. Mert az érzéseket próbálhatjuk elnyomni, félretenni, de ‘sajnos’ ez csak ideid-óráig működik. A mostani műsorban ezt a témát fejtegetjük.
24/01/20239 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Miért fontos a következetesség gyerekkorban

Mi a következetesség? Van-e ennek valamilyen általános megfogalmazása? A következetesség mennyire függ össze a szigorúsággal? Lehetnek-e kiskapuk? Miben tud megmutatkozni a következetesség? Erről beszélgetünk ebben az adásban.
17/01/202311 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Amikor levesszük az álarcot és megmutatjuk önmagunk

A mindennapokban nagyon sokan közülünk mások vágyai, elképzelései szerint élünk és egy álarc eltakarja az igazi mivoltunkat. De vajon jó-e ez nekünk? Szükséges-e a boldog élethez, hogy mindig másokat helyezzünk előtérbe és saját magunkat pedig elrejtsük? Erről beszélgetünk most.
10/01/20239 minutes 31 seconds
Episode Artwork

‚Kikapcsoló gomb‘ egy gyereken

Kisgyerekes szülők időnként szívesen kikapcsolnák gyermeküket, hisz egy pici gyermek 0-24-es gondozást igényel. Aztán jön a bűntudat, hogy ők milyen anyák. De tényleg attól kevésbé vagyunk jó szülők, ha gyerek nélkül is csinálunk valamit? Ha pl. az apa is jobban kiveszi a részét a nevelésből? Vagy a nagyszülők? Erről beszélgetünk most.
03/01/202313 minutes 26 seconds