Winamp Logo
Ψυχολογία & Ενέργεια Cover
Ψυχολογία & Ενέργεια Profile

Ψυχολογία & Ενέργεια

Greek, Fitness / Keep-fit, 1 season, 18 episodes, 1 hour, 59 minutes
About
Εύη Βασιλείου Ψυχολόγος ψυχολογία καταπολέμηση άγχους, διαχείριση στρες αυτοπεποίθηση αυτοεκτίμηση εγκλεισμός τηλεργασία lockdown
Episode Artwork

Ο αυθεντικός σου εαυτός

Πιστεύεις οτι έχεις έρθει σε επαφή την αυθεντική σου εκδοχή; Μήπως είσαι συνέχεια συνδεδεμένος με τον εαυτό που σου όρισαν οι άλλοι; Μήπως να κάνεις δώρο στον εαυτό σου, τον εαυτό σου;
12/20/20238 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Δημιούργησε ψυχική υγεία μέσα απο την εμπειρία σου.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα μέσω για να βρεθείς σε στιγμές που δημιούργησαν τραύματα και να τις αποδεχτείς- ξεπεράσεις. Εκεί που ψαχνεις, θα βρεις αυτό που ψάχνεις...
4/26/20233 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Γιατί αγαπώ την πνευματική ψυχολογία

Η πνευματική ψυχολογία αναζητά τις πνευματικές διαστάσεις σε θέματα ψυχικής υγείας. Είναι η πνευματική επίγνωση στην εναρμόνιση περιβάλλοντος και εαυτού. Είναι ο τρόπος να κατανοήσει κάποιος τον πόνο μέσα από μια οπτική υπερβατικών γνώσεων, οι οποίες οδηγούν σε μια αυτό-αποκαλυπτική διαδρομή. Τί συσχέτιση υπάρχει στην Ψυχολογία και στην Πνευματικότητα; Η ψυχολογία και η πνευματικότητα, δημιουργούν ψυχολογική ευεξία. Ο τρόπος που εστιάζει κάποιος στην υγεία του καθώς και στην ψυχική του κατάσταση επηρεάζουν όλη την ύπαρξή του. Κάτι τέτοιο μπορεί να καθοριστεί από τις σχέσεις, τις αξίες και τους σκοπούς του κάθε ανθρώπου. Η πνευματική ψυχολογία είναι σύνδεση επιστήμης και πνευματικότητας και αναγνωρίζει ότι ένα άτομο έχει τέσσερα επίπεδα που απαιτούν θεραπευτική προσοχή: Φυσική. Αυτό που κάνει Ψυχικό. Αυτό που πιστεύει Συναισθηματικό. Αυτό που αισθάνεται Αυθεντικό Εαυτό. Η ικανότητα για χαρά, αποδοχή και συμπόνια εαυτού Ποιους τομείς περιλαμβάνει η πνευματικότητα Τον εαυτό, τους άλλους, τη φύση και το υπερβατικό στοιχείο. Έτσι μπορεί κάποιος να συνδέεται πνευματικά με: Την προσευχή την επαφή με την φύση την άσκηση την πίστη σε κάποια θρησκεία τον διαλογισμό Η σχέση του βρεγματικού φλοιού του εγκεφάλου στην πνευματικότητα Ο βρεγματικός φλοιός, είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επίγνωση του εαυτού και των άλλων. Σχετίζεται επίσης με την επεξεργασία της προσοχής, η οποία φαίνεται να είναι κοινό σε άτομα που βιώνουν πνευματικές εμπειρίες. Εγκέφαλος και πνευματικότητα Οι επιστήμονες, φαίνεται να διερευνούν και να έχουν βρει μια ξεχωριστή περιοχή τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η οποία είναι υπεύθυνη για την πνευματικότητα. Έρευνα δείχνει ότι η πνευματικότητα είναι ένα φαινόμενο στο οποίο, πολλές περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για πολλές πτυχές πνευματικών εμπειριών. Πνευματικότητα Το να κατανοείς και να ορίζεις τί είναι σημαντικό για εσένα, να εκτιμάς πράγματα που μπορούν να εξηγηθούν και εκείνων που δεν μπορείς να καταλάβεις ακόμα ή μπορεί να μην καταλάβεις ποτέ. Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc
2/14/20236 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Αφέσου στην αλλαγή

Τί σημαίνει για εσένα να αλλάζεις; Πόσο εύκολα επιτρέπεις τις αλλαγές στη ζωή σου; Άκουσε αυτό το Podcast και παρατήρησε για εσένα, τις τελευταίες ερωτήσεις. Μήπως δεν φταίνε όλα τα άλλα που αλλάζουν, μήπως φταίει η ερμηνεία που δίνεις στις αλλαγές;
2/2/20235 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Podcast - "Είμαι η αναπνοή μου"

Η πνευματικότητα, είναι μέσω διαχείρισης του στρες. Μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που συνδέεται με το στρες. Μελέτες στη νευροεπιστήμη επιβεβαιώνουν ότι η πνευματική νοημοσύνη συσχετίζεται με το συγχρονισμό των δύο ημισφαιρίων και την ενεργοποίηση ολόκληρου του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα ο άνθρωπος βιώνει αίσθημα ολοκλήρωσης, αυξημένη δημιουργικότητα, οξυμένη διαίσθηση, περισσότερη ενσυναίσθηση και συμπόνια και βελτιωμένη απόδοση σε ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων. Αν κάτι αγαπώ, ιδιαίτερα στο επάγγελμά μου, είναι η συνεχόμενη εξέλιξη, οι νέες μελέτες, οι ιδεές και οι αποδείξεις που σε κάνουν να μπορείς να «χωρέσεις» την προσωπικότητά σου και να εξελιχθείς ταυτόχρονα.
10/31/20228 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Το αποτύπωμα της σκέψης

Σήμερα, καθώς περπατούσα στο βουνό, παρατήρησα ότι σε ένα μέρος μιας μεγάλης πέτρας ήταν ζωγραφισμένη. «Τι παραφωνία, σε ένα τόσο φυσικό τοπίο» σκέφτηκα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, σκέφτηκα ως ψυχολόγος και άρχισα να μιλάω εσωτερικό σε αυτό το πλάσμα που ζωγράφισε εκεί. Στο βουνό. Στο φυσικό τοπίο. Έλεγα λοιπόν, απευθυνόμενη πλέον στο άτομο που είχε «εκφραστεί» με αυτόν τον τρόπο «καταλαβαίνω την ανάγκη σου να επικοινωνήσεις. Μήπως να το έκανες αλλιώς;». Αυτή η ηχογράφηση, είναι κομμάτι της σκέψης μου από την παραπάνω αλληλουχία. Περιμένω τις δικές σας σκέψεις.
8/24/202243 seconds
Episode Artwork

Άσκηση χαλάρωσης - Το δώρο της αγάπης

Μια ακόμα τεχνική διαχείρισης των συναισθημάτων, άσκηση χαλάρωσης.  Έχει αποδειχτεί οτι ο διαλογισμός, η επικέντρωση στον εαυτό, η συνειδητή προσοχή, για ένα χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία.
5/24/202212 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Απιστία. Γιατί δεν μπορείς να είσαι πιστ@

Μήπως να προβληματιστείς σχετικά με την δυσκολία σου να δεσμευτείς συναισθηματικά σε μία σχέση;
5/11/20227 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Άσκηση χαλάρωσης - Διώχνω την τοξικότητα

Μέσα στην ημέρα ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τοξικότητα. Αυτή είναι μια άσκηση για να επιδράσεις στην ψυχική σου ισορροπία και να χαλαρώσεις. 
4/12/20227 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Τι σημαίνει είμαι επικριτικός;

Σημαίνει ότι σκέφτεσαι, μιλάς ή συμπεριφέρεσαι με τρόπο που επιδεικνύει μια κριτική ή και καταδικαστική συμπεριφορά για τους άλλους. Στην ουσία αντιμετωπίζεις με υποκειμενικότητα και βάση των προσωπικών πεποιθήσεών σου, τις συμπεριφορές και τη στάση ζωής των άλλων ανθρώπων.
2/22/20223 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Η αλλαγή ξεκινάει απο τα σπίτια μας

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να σεβαστούν τα όχι των άλλων, είναι άνθρωποι που δεν έχουν εκαπαιδευτεί να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Έτσι, αντιλαμβάνονται την άρνηση ως προσωπική απόρριψη ή θεωρούν οτι αν επιμείνουν θα πείσουν τον άλλο να θέλει κάτι που δεν θέλει. Ήρθε η ώρα, να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας ως γονείς, να βοηθήσουμε ουσιαστικά τα παιδιά μας, για να έχουμε όλοι ενα αισιόδοξο μέλλον με αφορμή ένα σοκαριστικό παρόν.
1/21/20223 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Οι συνειδητές αλλαγές του 2022

Την τελευταία βραδιά του 2021, που είναι ουσιαστικά η 30/12, γιατί αύριο θα κοιμηθείς στο 2022, συνειδητοποίησε τι θέλεις να κρατήσεις, τι θέλεις να πετάξεις και τι θέλεις να αλλάξεις απο τα στοιχεία του χαρακτήρα σου.
12/30/20212 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Καθοδηγούμενος οραματισμός - Θάλασσα

Ο καθοδηγούμενος οραματισμός έχει αποδειχτεί οτι έχει θετική επιρροή στις παρακάτω παθήσεις: Μετατραυματικό στρες Ψυχαναγκασμός Διατροφικές διαταραχές (νευρογενής ανορεξία, νευρογενής βουλιμία) Σπαστική ημιπληγία Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο Σκλήρυνση κατά πλάκας Κοινωνικό άγχος. Μειώνει το άγχος και το αίσθημα δυσφορίας Φοβίες Διπολική διαταραχή Σχιζοφρένεια Υπερκινητικότητα Κατάθλιψη Πονοκέφαλοι Στεφανιαία νόσος Χρόνιος πόνος Συμπτώματα από τη χημειοθεραπεία, όπως  ναυτία, έμετος, κόπωση, απώλεια μαλλιών και εντοπισμένος σωματικός πόνος σε ασθενείς με καρκίνο. Ο οραματισμός προκαλεί ευεξία στους καρκινοπαθείς Βελτίωση της ποιότητας της ζωής Θεραπεία του καρκίνου με τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μόλυνση και καρκίνο (ο τρόπος που οι άνθρωποι σκέφτονται και  αισθάνονται άμεσα επηρεάζει την ηλεκτροχημεία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος και αυτό έχει σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα). Εν τω μεταξύ, το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου και την ηλεκτρική δραστηριότητά του, και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που σκεφτόμαστε Σε χειρουργικές επεμβάσεις, και για την μετεγχειρητική ανάρρωση, αλλά και την μετεγχειρητική δυσφορία. Ο οραματισμός (4 συνεδρίες πριν το χειρουργείο) μειώνει τον φόβο και το άγχος και προσφέρει αίσθημα ελέγχου Αύξηση της αθλητικής απόδοσης
11/30/202111 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Κρίσεις πανικού. Τι είναι και τρόπος διαχείρισης.

Οι κρίσεις πανικού εκφράζονται μέσω οργανικών συμπτωμάτων. Η αιτία τους είναι συναισθηματική. Ένας γρήγορος τρόπος να διαχειριστείς την κρίση πανικού.
9/28/202112 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Πως να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό

Η αντιμετώπιση του χωρισμού είναι δύσκολη διαδικασία. Δεν θα σου μιλήσω για θαύματα, αλλά για την διαδικασία που συνοδεύουν αυτήν την ιδιαίτερη φάση για εσένα. Αν την αντιμετωπίσεις σωστά, θα βγεις σοφότερος άνθρωπος και θα λάβεις και αρκετές πληροφορίες για το ποιος ήσουν, ποιος είσαι και ποιος μπορείς να γίνεις. Θέλει μόνο ψυχραιμία.
5/6/20217 minutes, 50 seconds