Winamp Logo
Portfolio Checklist Cover
Portfolio Checklist Profile

Portfolio Checklist

Hungarian, News, 1 season, 597 episodes, 3 days, 15 hours, 41 minutes
About
A Portfolio napi podcastje, melyben munkanapokon lapunk elemzői és más szakértők segítségével dolgozzuk fel a nap meghatározó gazdasági, pénzügyi témáit.
Episode Artwork

OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

Hol tart a Magyar Bankszövetség digitalizációs javaslatának implementációja? Pontosan hogyan kell értelmezni a 15 perces lakáshitel koncepcióját? Milyen pozitív, hosszú távú hatása lehet a júniusban induló otthonfelújítási támogatási programnak, és milyen gyermekbetegségek ütközhetnek ki a megvalósítás közben? Milyen hatást gyakorol a CSOK Plusz a lakáshitelezésre, meddig lehet fenntartani a jelenlegi kamatszinteket, ha nem csökkennek a hosszú oldali hozamok, és hol van az AI jelenlegi helye a lakossági bankolásban? Többek között ezekről a kérdésekről beszélt Becsei András, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, a Magyar Bankszövetség alelnöke a Portfolio Checklist szombati különkiadásában, amit a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk. Főbb részek: Intro (0.00) Digitalizációs javaslatok implementációja (01:15) A lakáshitelezés a legbonyolultabb (05:49) Három szint (10:29) Otthonfelújítási program és gyerekbetegségei (13:09) Meddig marad a kamat? (21:23) Banki optimalizálás (25:58) AI használata a bankokban (30:35) A Checklist mai támogatója az OTP Alapkezelő, az OTP CETOP ETF alapról itt tájékozódhat. Kép forrása: PortfolioSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/18/202433 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Mi lesz a magyar gazdasággal és a forinttal?

Milyen tényezők húzhatják a magyar gazdaságot a következő években, milyen kockázatokra érdemes odafigyelni, mi lesz a hozamokkal és a forint árfolyamával. Erről Tardos Gergelyt, az OTP Bank elemzési központjának igazgatóját kérdeztük. Ezt a felvételt a Portfolio Hitelezés 2024 konferencián vettük fel május 14-én. A műsor második részében Üzbegisztánról, az üzbég bankszektorról volt szó, ugyanis az OTP-nek komoly érdekeltsége van az országban. Vendégünk volt Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvényelemzője, aki nemrég az országban találkozott banki vezetőkkel, sőt a pénzügyminiszter-helyettessel is. Főbb részek: Intro - 0:00 Magyar kilátások - 2:04 Üzbég bankszektor - 18:59 A Checklist mai támogatója az OTP Alapkezelő, az OTP CETOP ETF alapról itt tájékozódhat. Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/17/202432 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Fico-merénylet: a sajtón és az ellenzéken csattanhat a kormánypártok bosszúja?

Rendkívüli módon polarizálódott a szlovák társadalom az elmúlt időszakban, egyik oldalon a kormányt támogató szavazók, másik oldalon pedig a nyugatosabb ellenzéki pártok választói állnak. A Robert Fico elleni merénylet akár fel is gyorsíthatja a demokratikus intézmények gyengítésére tett kísérletek ütemét északi szomszédunknál, az ugyanakkor még nem tűnik eldöntött kérdésnek, hogy megindul-e a kormány az ellenzék és a független sajtó ellen, vagy épp a politikai megosztottság enyhítésére törekszik majd. A Portfolio Checklist csütörtöki adásában Czímer Gábor, a szlovákiai Új Szó belpolitikai újságírója volt a vendégünk, akit a Fico ellenl merénylethez vezető politikai folyamatokról, valamint a kialakult helyzet potenciális következményeiről kérdeztünk. Az adás második részében vendégünk volt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója, akinek a bankszektor és az általa vezetett pénzintézet előtt álló időszak kihívásaival és lehetőségeivel kapcsolatban tettünk fel kérdéseket. Utóbbi interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferencián rögzítettük kedden. Főbb részek: Intro - 0:00 Fico-merénylet - 1:45 Simák Pál - 23:41 A Checklist mai támogatója az OTP Alapkezelő, az OTP CETOP ETF alapról itt tájékozódhat. Kép forrása: MTI Fotó/Martin Divisek  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/16/202435 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Meddig mehet negatív felárral a lakáshitelezés Magyarországon?

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját, a Magyar Bankszövetség elnökét kérdeztük a bankszektort és az általa vezetett pénzintézetet leginkább érintő gazdasági, gazdaságpolitikai folyamatokról. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferencián rögzítettük. A műsor második részében az iváncsai akkugyár körül kialakult helyzetről kérdeztük Szabó Dánielt, lapunk makrogazdasági elemzőjét. Főbb részek: Intro - 0:00 Radovan Jelasity - 1:35 Iváncsai akkugyár - 15:34 A Checklist mai támogatója az OTP Alapkezelő, az OTP CETOP ETF alapról itt tájékozódhat. Kép forrása: PortfolioSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/15/202427 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Virág Barnabás MNB-alelnök: 2025-ben folytatódhat a dezinfláció Magyarországon

A mai adást rendhagyó módon a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk. Egy vendégünk volt, Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, akit Madár István, a Portfolio vezető makroelemzője kérdezett többek között arról, hogy miért állt meg a dezinfláció, mi az MNB célja a forint árfolyamával és mi lesz az alapkamattal ebben a turbulens nemzetközi környezetben. Virág Barnabást a kormány és az MNB közti vitáról is kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/14/202436 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Tisztogatásba kezdett Putyin? Miért küldte el a védelmi minisztert?

Miért meneszthette Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert Vlagyimir Putyin és egyáltalán kudarcnak lehet-e nevezni azt, hogy a biztonsági tanács titkára lesz a korábbi miniszter? Vendégünk volt Takácsy Dorka Oroszország szakértő, Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy kutatója. A második részben a biztosítási és a hitelközvetítői piacról beszéltünk, többek között arról, hogy mennyire tekinthető soknak az az összeg, amelyet közvetítésért kapnak ezek a cégek, illetve ügynökök. Erről Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük. Főbb részek: Intro - 0:00 Szergej Sojgu menesztése - 1:33 Makronaptár - 10:19 Közvetítői piac - 11:47 Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/13/202421 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Közeleg a Kádár-kockák nagy napja - De mire elég 7 millió forint?

Az új otthonfelújítási támogatás volt a téma. Mire lehet elegendő egy Kádár kockában hatmillió forint kamatmentes kölcsönre támaszkodó energetikai felújítás, és az 1990 előtt épített családi házakat miért érdemes a megfelelő lépések betartásával korszerűsíteni? Aszódy Tamást, a homlokzatszigetelő anyagairól ismert Knauf Insulation ügyvezető igazgatóját kérdeztük. Kedvezményes konferencia-részvétel a Checklist hallgatóinak! Hamarosan, május 14-én a budapesti Marriott Hotelben rendezzük a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciát. Az egésznapos eseményen a pénzügyi szektor színe-javán kívül ott lesznek vezető magyar makrogazdasági elemzők, a kormány és a jegybank képviselői, valamint persze a Checklistnek gyakran nyilatkozó Portfolio-s szakértők is. A rendezvényre kitelepül podcast stúdiónk is, hallgatóinknak pedig most a PODCAST15 kuponkóddal 15% kedvezményt biztosítunk a rendezvény jegyárából. A kedvezménykód a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőbe másolva érvényesíthető. A Hitelezés 2024 konferenciára a regisztráció ezen a linken lehetséges, a rendezvényről további információ pedig itt érhető el. Jöjjön el ön is, és találkozzunk a konferencián! Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/12/202429 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Megállt az inflációcsökkenés – Na, de miért?

Az áprilisi inflációs adatot elemeztük, amely alapján egy időre vége lehet az árcsökkenés időszakának. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető markoelemzője. A második blokkban arról volt szó, hogy mekkora kamatterhet jelentenek az államnak a lakossági állampapírok és miben érdemes gondolkozni, ha a Prémium Magyar Állampapír kamatát már nem tartjuk elég vonzónak. Erről Árgyelán Ágnest, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük. Főbb részek: Intro - 0:00 Infláció - 1:18 Állampapírok - 11:59 Kedvezményes konferencia-részvétel a Checklist hallgatóinak! Hamarosan, május 14-én a budapesti Marriott Hotelben rendezzük a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciát. Az egésznapos eseményen a pénzügyi szektor színe-javán kívül ott lesznek vezető magyar makrogazdasági elemzők, a kormány és a jegybank képviselői, valamint persze a Checklistnek gyakran nyilatkozó Portfolio-s szakértők is. A rendezvényre kitelepül podcast stúdiónk is, hallgatóinknak pedig most a PODCAST15 kuponkóddal 15% kedvezményt biztosítunk a rendezvény jegyárából. A kedvezménykód a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőbe másolva érvényesíthető. A Hitelezés 2024 konferenciára a regisztráció ezen a linken lehetséges, a rendezvényről további információ pedig itt érhető el. Jöjjön el ön is, és találkozzunk a konferencián! Kép forrása: Getty Images  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/10/202420 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Miért jött Hszi Csin-ping Budapestre? És miért pont most?

Hszi Csin-ping budapesti látogatása volt a téma, és mivel személyében Kína első számú vezetője 15 év után érkezett Magyarországra, a potenciális tárgyalási témák mellett azt is megkérdeztük Salát Gergely sinológustól, hogy a pártvezér európai túrája tekinthető-e az új világrend kialakulási folyamatában egy újabb állomásnak. Ezt követően az amerikai részvénypiacról és gazdaságról volt szó. Arról, hogy miközben az S&M500-as indexe éppen nagyot ugrott, miért érdemes továbbra is óvatosnak maradni, Zsoldos Ákos, a Portfolio elemzője beszélt. Főbb részek: Intro - 0:00 Budapesten tárgyal a kínai elnök - 1:23 Szárnyal az amerikai tőzsde,de pattanhat az infláció - 9:05 Kedvezményes konferencia-részvétel a Checklist hallgatóinak! Hamarosan, május 14-én a budapesti Marriott Hotelben rendezzük a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciát. Az egésznapos eseményen a pénzügyi szektor színe-javán kívül ott lesznek vezető magyar makrogazdasági elemzők, a kormány és a jegybank képviselői, valamint persze a Checklistnek gyakran nyilatkozó Portfolio-s szakértők is. A rendezvényre kitelepül podcast stúdiónk is, hallgatóinknak pedig most a PODCAST15 kuponkóddal 15% kedvezményt biztosítunk a rendezvény jegyárából. A kedvezménykód a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőbe másolva érvényesíthető. A Hitelezés 2024 konferenciára a regisztráció ezen a linken lehetséges, a rendezvényről további információ pedig itt érhető el. Jöjjön el ön is, és találkozzunk a konferencián! Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/9/202416 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Mégis kinek van igaza a magyar, román, bolgár fejlettségi vitában?

Milyen mutatók alapján érdemes egy ország fejlettségét és az abban élők életszínvonalát meghatározni? Ennek az ad aktualitást, hogy az Eurostat szerint Magyarországon a második legalacsonyabb a háztartások fogyasztása, csak Bulgária áll mögöttünk és a román bérek is megelőzték a magyart váráslóerő-paritáson. Vendégünk volt Becsey Zsolt, az Unicredit Bank vezető elemzője. Az adás második részében azt jártuk körbe, hogy miért stagnálnak - illetve bizonyos esetekben miért növekednek - a lakáshitelkamatok. Erről Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük. Főbb részek: Intro - 0:00 Fejlettségi mutatószámok - 1:36 Lakáshitelkamatok - 16:45 Kedvezményes konferencia-részvétel a Checklist hallgatóinak! Hamarosan, május 14-én a budapesti Marriott Hotelben rendezzük a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciát. Az egésznapos eseményen a pénzügyi szektor színe-javán kívül ott lesznek vezető magyar makrogazdasági elemzők, a kormány és a jegybank képviselői, valamint persze a Checklistnek gyakran nyilatkozó Portfolio-s szakértők is. A rendezvényre kitelepül podcast stúdiónk is, hallgatóinknak pedig most a PODCAST15 kuponkóddal 15% kedvezményt biztosítunk a rendezvény jegyárából. A kedvezménykód a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőbe másolva érvényesíthető. A Hitelezés 2024 konferenciára a regisztráció ezen a linken lehetséges, a rendezvényről további információ pedig itt érhető el. Jöjjön el ön is, és találkozzunk a konferencián! Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/8/202426 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Az USA megtalálta Oroszország Achilles-inát?

Járható út-e amerikai számára, ha nem közvetlenül Oroszországot szankcionálja, hanem azokat az országokat – kiemelten Kínát – amelyek segítenek az oroszoknak a szankciók kijátszásában? Vendégünk volt Szabó Dániel, a Portfolio makroelemzője. A második blokkban a ma közzétett, márciusi kiskereskedelmi adatokat elemeztük Madár Istvánnal, a Portfolio vezető makroelemzőjével. Főbb részek: Intro - 0:00 Kínai szankciók - 1:20 Kiskereskedelmi forgalom - 15:29 Kedvezményes konferencia-részvétel a Checklist hallgatóinak! Hamarosan, május 14-én a budapesti Marriott Hotelben rendezzük a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciát. Az egésznapos eseményen a pénzügyi szektor színe-javán kívül ott lesznek vezető magyar makrogazdasági elemzők, a kormány és a jegybank képviselői, valamint persze a Checklistnek gyakran nyilatkozó Portfolio-s szakértők is. A rendezvényre kitelepül podcast stúdiónk is, hallgatóinknak pedig most a PODCAST15 kuponkóddal 15% kedvezményt biztosítunk a rendezvény jegyárából. A kedvezménykód a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőbe másolva érvényesíthető. A Hitelezés 2024 konferenciára a regisztráció ezen a linken lehetséges, a rendezvényről további információ pedig itt érhető el. Jöjjön el ön is, és találkozzunk a konferencián! Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/7/202429 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Miért esett nagyot a magyar export?

Miért esett hatalmasat a magyar export, illetve az import, és ez milyen hatással lesz a gazdasági kilátásokra? Vendégünk Hornyák József, a Portfolio makroelemzője. A második részben arról kormányzati tervről lesz szó, amely alapján egy projekttársaság alá szerveznék a kórházakban működő gyógyszertárakat. Erről Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, egészségügyi témákkal foglalkozó makroelemzőjét kérdezzük. Főbb részek: Intro - 0:00 Makronaptár - 1:22 Külkereskedelem - 1:44 Projektcég a patikák felett - 9:50 Kedvezményes konferencia-részvétel a Checklist hallgatóinak! Hamarosan, május 14-én a budapesti Marriott Hotelben rendezzük a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciát. Az egésznapos eseményen a pénzügyi szektor színe-javán kívül ott lesznek vezető magyar makrogazdasági elemzők, a kormány és a jegybank képviselői, valamint persze a Checklistnek gyakran nyilatkozó Portfolio-s szakértők is. A rendezvényre kitelepül podcast stúdiónk is, hallgatóinknak pedig most a PODCAST15 kuponkóddal 15% kedvezményt biztosítunk a rendezvény jegyárából. A kedvezménykód a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőbe másolva érvényesíthető. A Hitelezés 2024 konferenciára a regisztráció ezen a linken lehetséges, a rendezvényről további információ pedig itt érhető el. Jöjjön el ön is, és találkozzunk a konferencián! Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/6/202419 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

A napokban Németországban a Bundestag elé került az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszálták azt a zöldenergiás kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSzSZ) elnökét kérdeztük. Főbb részek: Intro (0:00) A kormány támogatja... (1:43) Meglett (aztán elveszett) a jó kapcsolat (3:50) Tavaly 20 TWh volt az import (7:22) Az önellátás az áramtermelési cél (11:21) Az eu-s napelemes bővülés 3 százaléka a magyar (14:20) Az újabb beruházások nem kapnak teret (19:25) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/5/202422 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Ügyes trükkel húzná ki magát az Apple a slamasztikából

Az Apple első negyedéves számait elemeztük, de szó volt a rekord összegű részvény-visszavásárlási programjáról is. Vendégünk volt Kövesy Károly, a Portfolio részvénypiaci elemzője. A második részben a csökkenő lakásépítésekről kérdeztük Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét. Főbb részek: Intro - 0:00 Apple eredmények - 1:01 Lakásépítések - 7:36 Kép forrása: PortfolioSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/3/202413 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozik-e a magyar gazdaság vagy tartósabb növekedési pályára lépett. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk. Főbb részek: Intro - (00:00) Virovácz Péter a GDP-adatról - (01:08) Benzinárstop másként - (15:03) Címlapkép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/2/202425 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Valami nagyon nem stimmel a magyar gazdaságban

Miért lett Magyarország Európa második legszegényebb országa a lakossági fogyasztás alapján, és miért hagyta le a román fizetések vásárlóereje a magyarét? E kérdések mellett szó volt a friss GDP-adatról is. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A második részben az OTP rejtélyes bankfelvásárlásáról kérdeztük Nagy Viktort, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjét, aki azt is tudni véli, hogy melyik bank lehet az OTP kiszemeltje.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/30/202429 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Puskalövés nélkül is leállhat az ukrán gázszállítás Magyarország felé

Milyen körülmények között állhat le az Ukrajnán keresztüli orosz gázszállítás az európai piacok felé és ennek milyen következményei lehetnek? Vendégünk volt Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A második blokkban arról volt szó, hogy a Magyarországon működő német vállalatok aggódnak a jogbiztonság miatt, miközben szenvednek a visszaeső kereslet és a szakképzett munkaerő hiánya miatt is. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio makroelemzőjét kérdezzük.  Főbb részek: Intro - (0:00) Ukrán gázszállítás (1:26) Makronaptár (10:46) Német cégek Magyarországon (12:45) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/29/202421 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük. Főbb részek: Intro (0:00) Luxus lesz-e? (1:19) Attól függ, hogyan veszik (4:31) Arabica vs. robusta (9:57) Hová tartozunk Európában? (13:06) A szemes kávé az egyetlen (16:45) Csészénként 132 liter víz (19:00) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/28/202422 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Tényleg letilthatják a TikTokot?

A Tiktok anyacége és az amerikai kormány közötti csörte vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével. Főbb részek: Intro (0:00) Mi lesz a TikTokkal? (1:20) Munkaerőpiac (13:25) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/26/202422 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ha Ukrajna létezni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az új amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján. Főbb részek: Intro - (00:00) Tényleg a Nyugat sorsa dől el Ukrajnában? - (02:16) Mekkora az orosz flow? - (15:25) Mire elég a 61 milliárd dolláros segélycsomag? - (26:00) Nő az eszkaláció veszélye? - (35:40) Megváltozhat a háború dinamikája? - (41:08) Mi lehet a háború kifutása? - (46:55) Ez a csomag egy infúzió - (54:33) Borítókép: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/25/202459 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Zsiday Viktor: nagyon fog fájni, ha most nem öljük meg az inflációs démont

A keddi kamatdöntés kapcsán azzal foglalkoztunk, hogy miért tűnik veszélyes játéknak, ha a jegybank a továbbiakban csak felemásan harcol az infláció ellen. A témáról Zsiday Viktort, a Citadella Alap portfóliómendzserét kérdeztük. A műsor második részében a hazai bérdinamikáról volt szó, az ugyanis a szerdai adatok alapján szépen fűtheti tovább a pénzromlást, erről Hornyák Józsefet, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.  Főbb részek: Intro - (00:00) Zsiday Viktor inflációról, kamatpályáról - (01:24) Továbbra is vágtatnak a bérek - (14:11) Borítókép: Zsiday Viktor 2022-ben interjút ad a Portfolio Checklistnek. Forrása: Mónus Márton / PortfolioSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/24/202425 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

A célegyenesben bukhat el a jegybankok mesterterve?

A jelenleginél magasabb szinten ragadhat-e az infláció itthon és a fogyasztói árak növekedése Amerikában kihathat-e az európai és a magyar kamatpályára?Vendégünk volt Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza. A második blokkban üzemanyagpiaccal foglalkoztunk annak apropóján, hogy a kormány részéről felmerült: megint belenyúlnának az árak alakulásába. Erről Mohos Kristófot, a Portfolio részvénypiaci elemzőjét kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/23/202426 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tévúton a magyar gazdaságpolitika?

Nem viszi-e rossz irányba a kormány az országot, ha olyan gazdaságpolitikában hisz, amely a jelenlegi fejlettségi szintünkön nem hoz érdemi előrelépést? Erről Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A második blokkban az Nvidia árfolyamesésének okait elemeztük Jónap Richárddal. A Concorde részvénypiaci stratégiája azt is elárulta, hogy van-e olyan sztori, amely a mesterséges intelligencia után megmozgathatja a befektetők fantáziáját.  Főbb részek: Intro (0:00) Magyar gazdaságpolitika (1:35) Makronaptár (22:14) Amerikai részvénypiac (23:23) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/22/202434 minutes
Episode Artwork

Indulhat a bizniszelés a naperőmű-engedélyekkel Magyarországon

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: az ipari méretű napelemes és szélenergiás beruházásokkal kapcsolatos befektetési lehetőségek változása. Arról, hogy mi minden következik egy tízoldalas excel táblázatból, abból az adatbázisból, amit április elején a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) publikált. A témáról Kovács Leventét, az Ernst & Young globális stratégiai tanácsadó részlegének elemzőjét kérdeztük. Főbb részek: Intro (0:00) Energiahivatali adatbázis a csatlakozáshoz (0.56) Kevés az adat, de az irány jó (4.45) Miért nem lehet az akadályokat felszámolni? (9.38) A tyúk és a tojás (13.10) Engedik már a szelet is becsusszanni a rendszerbe (15.05) Ki a Don Qujote és ki a Sancho Panza? (19.10) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/21/202423 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában. Az adás támogatója az OXO Technologies. Borítókép: Mudra László / PortfolioSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/20/202428 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ezért hagyott le minket Románia Bod Péter Ákos szerint

Azt jártuk körbe Bod Péter Ákos közgazdász egyetemi tanárral, az MNB volt elnökével, hogy hogyan és főleg miért hagyta le fejlettségben Románia Magyarországot. A második részben pedig arról volt szó, hogy mit kezdhet Japán pénze, a jen gyengülésével, miközben a nemzeti bankjuk azzal van elfoglalva, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból. Erről Zsoldos Ákost, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük. Főbb részek: Intro (0:00) Románia fejlettsége (1:29) A japán gazdaság kihívásai (17:34) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/19/202427 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Átfogó reformra készül az Európai Unió, de miért hajlandók még olyan tabunak számító területekhez is hozzányúlni, mint az adózás vagy éppen az állami támogatások rendszere? Erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük. A második blokkban egy olyan országról volt szó, amely nem biztos, hogy sok befektető térképén fent van, de mégis érdemes nagyon odafigyelni rá. Hogy melyik ez az ország, arról Mohos Kristóffal, a Portfolio részvénypiaci elemzőjével beszélgettünk. Főbb részek: Intro (0:00) Uniós reform (1:26) Indiai befektetési környezet (16:23) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/18/202426 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Már megint mi történik a forinttal?

A forintárfolyam volt a téma, mivel az elmúlt napokban a magyar fizetőeszköz jelentősen gyengült a főbb devizákkal szemben. A fő kérdést, hogy jön-e korrekció, vagy további gyengülésre számíthatunk, Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makroelemzője válaszolta meg. A második blokkban a kínai autógyártók európai előretöréséről kérdeztük Kövesy Kártolyt, a Portfolio részvénypiaci elemzőjét, aki arra is válaszolt, hogy a jelenlegi, a globális politikától sem független helyzetben hozott egy-egy döntésnek milyen hosszútávú következményei lehetnek. Főbb részek: Intro (0:00) Forintárfolyam (1:24) Kínai autók Európában (9:18) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/17/202418 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Már a földeken fáj, hogy nem iszunk eleget

Már a legjobb hazai borvidékeken is egyre gyakoribb látvány, hogy megműveletlenül hagyják szőlőiket a gazdák. Ez nemcsak szomorú látlelet a szektor állapotáról, de kifejezetten veszélyes is, mivel a nem gondozott szőlőtől néhány év után érdemi termést nem lehet várni. A Portfolio Checklist mai adásában ezzel az egy témával foglalkoztunk, Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét egyebek mellett arról kérdeztük, hogy milyen piaci dinamikák vezettek a kialakult helyzethez, merre lenne a kiút, és hogy mi köze van ennek az egésznek az újvilági borokhoz. A Portfolio podcastjeiben kiemelten foglalkozunk a hazai borpiaccal, a Rókusfalvy Pál barmarketingért felelős kormánybiztossal készült interjúnk itt, Héja Csabával, az MBH Bank vezető elemzőjével készített adásunk pedig itt érhető el. Főbb részek: Intro - (00:00) Gazosan hagyott szőlők - (01:21) Borítókép: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/16/202416 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Iráni csapás: az USA nem ura a közel-keleti helyzetnek

A közel-keleti eszkalációval kapcsolatban arról beszéltünk, hogy milyen következtetéseket lehet levonni abból, hogy Irán szombat este megtámadta Izraelt, és ennek milyen hatása lehet a régiós biztonságra, valamint a gázai háborúra. A témával kapcsolatban vendégünk volt Csicsmann László egyetemi tanár, Közel-Kelet-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. Az adás második részében a HUPX, azaz a magyar áramtőzsde Közép- és Délkelet Európai Energiatőzsdéhez történő csatlakozásáról és az ebben rejlő potenciálról kérdeztük Vajta Mátyást, a cég vezérigazgatóját.  Főbb részek: Intro - (00:00) Iráni csapás - (01:27) Makronaptár - (19:01) Változás a magyar áramtőzsdén - (20:08) Címlapkép: Izraelre kilőtt, de Bagdadban földet ért iráni rakéta roncsa. Forrása: Stringer/Anadolu via Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/15/202432 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Mégis miért szenved a magyar húzóágazat?

Miért látunk erőteljes kilengéseket az építőipari termelésben és mire számíthat az ágazat idén? Vendégünk volt Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. A második blokkban azt jártuk körbe, hogy valóban megtámadhatja-e Irán Izraelt, milyenek erőviszonyok és lesznek-e globális hatásai egy ilyen összecsapásnak. Erről Ács Bencét, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük. Főbb részek: Intro - (00:00) Mi történik az építőiparban? - (01:11) Irán megtámadhatja Izraelt - (7:16) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/12/202416 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Furcsa dolgot állított Varga Mihály a költségvetésről

Varga Mihály pénzügyminiszter ma a korábbiaktól eltérő makrogazdasági pályát rajzolt fel a kormányinfón. Ezen felül azt is jelezte, hogy idén nem nyáron, csak sokkal később, ősz végén fogadhatják el a jövő évi büdzsét, amit az amerikai elnökválasztással indokolt. A témáról Csiki Gergelyt, a Portfolio makroelemzőjét, lapigazgatóját kérdeztük. Az adás második részében arról beszéltünk, hogy a digitalizáció hogyan formálta az elmúlt évtizedben a magyar bankszektort, ha a fiókszámokat, az ATM-ek számát és a dolgozók létszámát vizsgáljuk. Ezzel kapcsolatban Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk. Főbb részek: Intro - (00:00) Új makropályával számol a kormány - (01:23) Banki digitalizáció - (9:00) Kép forrása: MTI Fotó/Balogh ZoltánSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/11/202420 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Benézték az inflációt, és ez a forintot is elintézheti

A vártnál rosszabb amerikai inflációs adat amerikai és magyar kontextusban is okozhat meglepetéseket. A témával kapcsolatban Zsoldos Ákos, a Portfolio makrogazdasági elemzője volt a vendégünk. Adásunk második részében a Wizz Airről beszéltünk, a cég papírjai ugyanis nagy menetelés előtt állhatnak, igaz, előbb még egy combos esés is benne van a pakliban, az okokról Bukta Gábort, a Concorde elemzési üzletágvezetőjét kérdeztük. Főbb részek: Intro - (00:00) Benézték az amerikai inflációt - (01:05) Mennybe mehet a Wizz Air, de nem azonnal - (11:43) Borítókép: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/10/202421 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Mikor ismeri el a kormány a valóságot?

A friss államháztartási adatokról volt szó, ugyanis az év negyedére teljesült az egész éves hiánycél 92 százaléka. Vendégünk volt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, makroelemzője. A második részben a bécsi és budapesti lakásbérleti rendszert hasonlítottuk össze annak apropóján, hogy az osztrák fővárosban olcsóbb a lakhatás. Erről Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét faggattuk.  Főbb részek: Államháztartás (1:08) Lakásbérlet (7:21) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/9/202416 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Tényleg nincs pénzük vásárlásra a magyaroknak?

Miért csökken a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, ha a reálbérek emelkednek és az emelt minimálbért, illetve garantált bérminimumot is megkapták már az érintettek a januári utalással? Vendégünk volt Virovácz Péter, az ING Bank közgazdásza. A második részben a forint árfolyama a téma, az ugyanis az elmúlt időszakban erősödött, de a 390 forintos euróárfolyamot nem tudta átvinni. Hogy milyen technikai szintek állhatnak a forint útjában arról Kaszab Balázst, a Portfolio részvénypiaci elemzőjét kérdeztük. Főbb részek: Kiskereskedelem (1:26) Makronaptár (14:38) Forintárfolyam (15:52) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/8/202420 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Randstad-vezér: Magasabb nyomást a gazdaságban? De van ötlet, hogy mire?

Megjelent a Randstad Workmonitor 2024 kutatása, mely globális trendek kontextusában mutatja be a hazai munkaerőpiac főbb folyamatait. A tanulmány kapcsán meghívtuk a Portfolio Checklist különkiadásába Baja Sándort, a munkaerő-közvetítő Magyarországért, Romániáért és Csehországért felelős vezetőjét. A szakembert egyebek mellett arról kérdeztük, hogy vajon tényleg alulmotiváltak-e a magyar dolgozók, lát-e jógyakorlatokat a hatékonyságnövelés területén, hogy milyen folyamatoknak köszönhetően maradhatott viszonylag feszes az elmúlt időszak gyászos gazdasági folyamatainak tükrében is a munkaerőpiac, és hogy mit gondol arról, hogy a kormány újfent a magasnyomású gazdaság koncepciójával indítaná be a GDP-bővülést Magyarországon. Főbb részek: Intro - (00:00) Csalódhattak a munkavállalók - (00:30) Nő a termelékenység? - (03:03) Nem elég karrierista a magyar? - (05:14) Miért nem voltak leépítések? - (07:33) A home office már nem alku tárgya - (09:51) Szendvics feedback? Ne már! - (14:07) Jó, de kényelmes karierre vágyunk? - (16:59) Miért bukott el a Telekom négy napos munkahete? - (18:11) Brutális, amit az önképzésről gondolunk - (19:48) Vendégmunkás? De mire? - (22:23) Ránk rúgja az ajtót az AI? - (24:31) Változnak a munkáltatói igények? - (29:01) Megy a csendes "rightsizing" - (31:55) Euroizáció nincs, de az euró jöhetne - (33:27) Borítókép: Portfolio/Mónus MártonSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/6/202435 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Új furkósbotot kaphat a kormány, de kire sújthat le először?

Egy új jogszabálytervezet radikálisan bővítené ki a Gazdasági Versenyhivatal jogköreit. A hatóság így tágan értelmezhető keretek között vehetné át ideiglenesen alapvető jelentőségűnek ítélt cégek irányítását, de akár tulajdonrészek kényszerértékesítést is elrendelhetné. A témáról Kovács Márk ügyvédet, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogászát kérdeztük. A műsor második részében a pénteken bejelentett új otthonfelújítási programról beszéltünk, ami 1990 előtt épült családi házakat céloz meg. A pályázók kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak, ha legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érnek el. Erről Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük. Főbb részek: Radikális jogköröket kap a versenyhivatal (1:26) Itt az új otthonteremtési program (12:22) Kép forrása: MTI Fotó/Róka LászlóSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/5/202422 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Kiszivárgott, megint magyar eurómilliárdokat függeszthet fel az EU

A Portfolio információi szerint az Európai Bizottság egy magyar jogszabályváltozás miatt újfent rengeteg Magyarországnak allokált EU-pénzt függeszthet fel. A témával kapcsolatban az ügyet megszellőztető Szabó Dániel, lapunk EU-s ügyekkel foglalkozó elemzője volt a vendégünk. Az adás második részében Weinhardt Attilát, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük a rezsicsökkentés módosuló szabályrendszeréről. Főbb részek: Intro - (00:00) EU-pénzeket függeszthetnek fel - (01:42) Változik a rezsicsökkentés - (11:18) Borítókép: EUSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/4/202420 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Bedurranthatja a globális kannabiszpiac rakétáját a német legalizálás?

Mohos Kristóffal, a Portfolio Részvény rovatának elemzőjével arról beszéltünk, hogy lökést adhat-e a globális rekreációs célú kannabiszpiacnak, hogy Németországban április 1-jével legalizálták a marihuána kikapcsolódási célú fogyasztását. Az adás második részében azzal foglalkoztunk, hogy néhány hazai befektetési alapnak olyan jól indult az idei év, hogy mindössze három hónap alatt lenyomták az állampapírok egész éves hozamát, erről Árgyelán Ágnest, lapunk pénzügyi elemzőjét kérdeztük. Főbb részek: Intro - (00:00) Német legalizálás - (01:14) Jó hozamok - (12:43) Borító: Getty Images/Johannes SimonSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/3/202417 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Teljesen szétcsúszott a költségvetés

Kedden több fontos adat is megjelent a hazai költségvetés kapcsán. Ilyen az Európai Unió felé benyújtott (EPD) jelentés, a KSH adatai a kormányzati szektorról és a és a jegybank pénzügyi számlák statisztikája. Így már többet tudunk a tavalyi költségvetés hiányáról, illetve arról is, hogy idén milyen pénzforgalmi deficit alakulhat ki. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio makrogazdasági elemzője. A második részben az Európai Unió kohéziós jelentéséről kérdeztük Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét. Ebből kiderült többek között az, hogy miként sikerült felzárkóznia az uniós átlaghoz és ez a felzárkózás hogy viszonyul a régiós társainkhoz.  Főbb részek: Költségvetés (01:34) Makronaptár (13:42) Kohéziós jelentés (14:37) Címlapkép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/2/202426 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Richter-vezér: Nem az egeret akarjuk meggyógyítani, hanem az embert

Egyre nagyobb a Richter nyugati jelenléte, jelenleg az egyetlen olyan hazai cég, amely ebből az irányból képes jelentős tőkejövedelemhez jutni. Az idei év legnagyobb kihívása – a tavalyihoz hasonlóan – a logisztikai láncok biztosítása lesz, időközben pedig már nagy erőkkel készülnek a cariprazine hatóanyagú sztárgyógyszerük szabadalmi időszakának végére, de egy az egyben a kieső bevételt nem lesz lehetséges pótolni. A 2030-as dátumra ugyanakkor jó, ha nemcsak a Richter, de a magyar állam is felkészül, pont a terápiás készítménynek köszönhető devizabeáramlás beesése miatt. A jelenlegi LLM-alapú AI technológiák nem fogják alapjaiban felforgatni a gyógyszeripart, a Richter pedig még ennél is különlegesebb helyzetben van, a pszichiátriai gyógyszerek esetében ugyanis még az állatkísérletek sem túl mérvadóak. Az extraprofitadó idén terheli utoljára a gyógyszercég könyveit, jövőre ugyanis beszámítható lesz a globális minimumadóba, az export adóztatása viszont hungarikum, ami jobb lett volna, ha nem kerül be a történelemkönyvekbe – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.  Főbb részek: Intro - (00:00) Hogy sikerült 2023? - (01:56) Miben más Nyugaton, mint Keleten? - (03:44) Nincs hedge a rubelre - (05:28) Az orosz betegeket ki kell szolgálni - (06:52) Biotechnológiai kivásárlás – miért? - (07:50) Mi a potenciál a bioszimiláros gyógyszerekben? - (09:46) Mi lesz 2030-tól, ha lejár a cariprazine szabadalma? - (13:22) Nőgyógyászat: európai vezető szerepre törnek - (16:45) Maradjon vényköteles a 72 órás tabletta? - (18:25) A Richter legnagyobb kihívásai 2024-ben - (19:17) Jó döntés volt a részvény-visszavásárlás - (21:05) AI, drug repurposing - (25:53) Mi okozza a gyógyszerhiányokat? - (30:16) Az USA a legvonzóbb piac - (33:19) Talán nem kéne az exportot adóztatni - (34:50) Mik nyugtalanítják és mitől optimista? - (37:42) Borítókép: Portfolio/Kaiser ÁkosSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/30/202440 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában. Főbb részek: Intro - (00:00) Mekkora itthon a Temu? - (01:18) Mekkora veszteséggel szállít? - (07:38) Hogy forgatta fel az e-kereskedelmet? - (12:30) Bődületes méretű cég, úszik a profitban? (18:10) Mi lesz az áfával és a különadókkal? (23:27) Címlapkép forrása: Nikos Pekiaridis/NurPhoto via Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/29/202428 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

A friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon. Főbb részek: Intro - (00:00) Vágtat a munkaerőpaic? - (01:58) Házassági szerződések - (14:35) Borítókép: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/28/202429 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Hol vannak az aknák a magyar kamatpályában?

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi döntésével foglalkoztunk, továbbá azzal, hogy hol vannak most a legnagyobb kockázatok a magyar kamatpálya és a forintárfolyam tekintetében. A témáról Trippon Mariannt, a CIB Bank vezető elemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében az amerikai gazdaságról volt szó, az USA munkaerőpiacán ugyanis vannak jelek, amik azt sejtetik, hogy az általános konszenzussal szemben a magas kamatok mégis fájhatnak a gazdaságnak, ezzel kapcsolatban Bebesy Dániel, az Erste Alapakezelő szenior portfóliómenedzsere volt a vendégünk.  Főbb részek: Intro - (00:00) Kamat, forint - (1:10) USA, munkaerőpiac - (13:08) Kép forrása: ShutterstockSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/27/202421 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Gond van a kormány mestertervével

Miért nem sikerül megvalósítani a magyar kormány újraiparosítási terveit, és jelent-e bármilyen fordulatot az akkumulátorgyárak érkezése, ha az a cél, hogy magasabb hozzáadott értékű termelés jöjjön Magyarországra? Vendégünk volt Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. A második részben a moszkvai terrortámadás hátterét elemezzük Kemény Jánossal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársával. A kutatót egyebek mellett arról kérdeztük, hogy mit kell tudni az Iszlám Állam azon ágáról, amely pénteken merényletet követett el az orosz fővárosban, és hogy jelenthet-e Európára nézve olyan fenyegetést az iszlamista szervezet, mint a 2010-es évek közepén. Főbb részek: Iparosítás (1:23) Moszkvai terrortámadás (10:32) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/26/202425 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Elment a kedv a dőzsöléstől a tőzsdéken? Mi történik?

Folytatódhat-e a "káprázatos hetes", vagyis az amerikai Nasdaq index tavalyi szárnyalását hozó cégek részvényeinek emelkedése, vagy éppen véget ér-e a 15 éve kikezdhetetlen bikapiac? Vendégünk volt Jónap Richárd, a Concorde részvénypiaci stratégája. A második részben arról kérdeztük Szabó Dánielt, a Portfolio makroelemzőjét, hogy miként változott az európai háztartások kiadási szerkezete a Covid óta, miről mondtak le a magas infláció miatt és miről nem voltak hajlandók.  Főbb részek: Tőzsdei rally (1:12) Makronaptár (10:25) Európai költések 10:51) Címlapkép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/25/202419 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Keresztbe tehet az EU a magyar akkumulátorterveknek

Az Európai Unió adatszolgáltatási rendeletének Magyarországra nézve is komoly következményei lehetnek, ugyanis újraírhatja az akkumulátorgyártással kapcsolatos terveket. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük. A második részben az európai újautópiacról beszélgettünk Nagy Viktorral, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjével, ugyanis elektormobilitás ide, tölthető autók oda, még mindig sok belsőégésű személyautó fogy.  Főbb részek: Adatszolgáltatás és akkugyárak (1:20) Újautópiac (12:15) Címlapkép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/22/202420 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Rángatja az USA a forintot, de hogyan?

Mi következik a Fed szerdai kamatdöntése után, mit üzen a piacoknak Jerome Powell Fed elnök tájékoztatója, és ez mit jelent a forint szempontjából? Vendégünk volt Zsoldos Ákos, a Portfolio makroelemzője. A második részben a betéti kamatsapka eltörléséről kérdeztük Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét. Szó volt arról is, hogy ez az intézkedés, beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket.  Főbb részek USA és forintárfolyam (1:14) Betéti kamatsapka (7:10) Címlapkép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/21/202416 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Százezreknek jött be a kormány nagy húzása – váltanak a magyarok

Elég szép eredményeket szállít eddig az első lakásbiztosítási kampány, melynek bevezetéséről tavaly döntött a kormány. A témáról Palkó Istvánt, a Portfolio Pénzügy rovatnak vezető elemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében az ukrajnai háborúról beszéltünk Ács Bencével. A Portfolio Globál rovatának elemzője azzal kapcsolatban volt a vendégünk, hogy melyek most a legfontosabb frontszakaszok, és hogy változik-e az elmúlt időszakban inkább az oroszoknál álló dinamika. Főbb részek: Intro - (00:00) Lakásbiztosítási kampány - (01:11) Orosz-ukrán háború - (11:28) See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/20/202419 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Menekül a pénz a bitcoinból, de miért?

A Bitcoin és más kriptodevizák árfolyamesésének okairól, valamint arról is beszéltünk, hogy mit mond a technikai elemzés az árfolyamok lehetséges alakulásáról. Vendégünk volt Kövesy Károly a Portfolio részvénypiaci elemzője. A második részben a banki csalásokról beszéltünk, amelyek száma és értéke 2023-ban rekordot döntött, de a tavalyi utolsó negyedévben mintha sikerült volna elejét venni ennek a kedvezőtlen folyamatnak. Erről Turzó Ádámot, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük.  Főbb részek: Kripodevizák (1:19) Banki csalások (6:31) Kép forrása: ShutterstockSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/19/202415 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Elbábozta a demokráciát, de mennyire stabil Putyin egyre paranoidabb rendszere?

Az orosz választásokkal kapcsolatban Takácsy Dorka Oroszország-szakértő, a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy kutatója volt a vendégünk. A szakembert egyebek mellett arról kérdeztük, hogy milyen tétje volt a választásnak a Putyin-rendszer számára, hogy sikeresnek tekinthető-e Navalnij utolsó akciója, továbbá hogy várható-e akár bel-, akár külpolitikai változás az elsöprő Putyin-győzelem után, és hogy tényleg olyan stabil-e az orosz rendszer, mint ahogy kívülről tűnik. Főbb részek: Egyre jobb eredményeket ér el Putyin - (01:47) Nehéz kampányról beszélni - (05:38) Miért volt ilyen fontos a valós részvétel? - (08:34) Mégis mennyire népszerű az elnök? - (13:15) Van generációs megosztottság Oroszországban? - (14:47) Működött Navalnij felhívása? - (18:53) Hol van Oroszország a demokratikus skálán? - (22:44) Hogy működik a tervezett bizonytalanság? - (26:23) Veszélyes lehet Putyinra az orosz diaszpóra? - (28:55) Minden megy tovább? - (31:47) Hiába a választás, nem lett vége a háborúnak - (35:10) Mi lesz, ha véget ér a háború? - (39:23) Tényleg olyan erős a rendszer? - (41:46) Borítókép: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/18/202444 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Zsiday: belejátszik a forintgyengülésbe a kormány és az MNB közötti adok-kapok

Zsiday Viktort, a Citadella Alap portfóliókezelőjét kérdeztük egyebek mellett arról, hogy mégis mi történik a forintpiacon. A befektető podcastben hivatkozott írása ide kattintva olvasható. A második részben Palkó István, lapunk vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk, akit a tavaly rekordprofitot összehozó magyar bankszektorról és a külföldi pénzintézetek tulajdonosainak 2023-as évéről kérdeztünk. Főbb részek: Zsiday Viktor a forintpiacról (1:13) Rekordprofit a bankszektorban (14:01) Kép forrása: PortfolioSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/14/202431 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Csütörtökön jöhet a mélyütés a magyar EU-pénzekről szóló vitában

Az Európai Parlament pert indíthat az Európai Bizottság ellen a magyar EU-pénzek részleges felszabadítása miatt, csütörtökön pedig fontos pillanathoz érkezik a folyamat. A témáról Szabó Dánielt, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében Mohos Kristóf, lapunk tőkepiaci elemzője volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy milyen piaci folyamatok ütötték vissza a gáz árát Európában az Ukrajnát ért orosz invázió előtti szint alá. Főbb részek: Intro - (00:00) Magyar EU-pénzek - (01:13) Háború előtti szinten a gázár - (21:28) A borítókép illusztráció. © European Union - 2024  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/13/202431 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Bod Péter Ákos: korai temetni az inflációt

Bod Péter Ákos közgazdász egyetemi tanárral, az MNB volt elnökével az elmúlt hónapok makrogazdasági adatait elemeztük, de szó volt arról is, hogy milyen növekedésre számít idén. A második rész témája, hogy véget érhet a mesterséges intelligencia által hajtott tőzsdei bikafuttatás, ugyanis három „halálos csókot” is kapott a piac. Erről Jónap Richárdot, a Concorde részvénypiaci stratégáját kérdezzük.  Főbb részek: Makroadatok (1:21) Tőzsdei bikafuttatás (15:13) Címlapkép forrása: Portfolio  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/12/202428 minutes
Episode Artwork

Valami eltört a magyar munkaerőpiacon

A növekvő munkanélküliségi rátáról, és a csökkenő foglalkoztatásról volt szó. Ezek kapcsán arra is kerestük a választ, hogy mi lesz így a munkavállalók érdekérvényeső képességével és a bérekkel. Vendégünk volt Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. A második részben az építőipari termelés hatékonyságáról kérdeztük Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét, Magyarország ugyanis a sereghajtók között van ebben a tekintetben Európában.  Főbb részek: Munkanélküliség (1:31) Makronaptár (12:56) Építőipar (13:45) Címlapkép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/11/202422 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Jaksity György: Huxit? Mi még az EU-ban is rendszeresen össze-vissza törjük magunkat

Nincs egyszerű helyzetben a magyar gazdaságpolitika, mivel korábbi évek hibáit kell most javítani. Olyan stimulust kell adni a magyar gazdaságnak, ami sem a dezinflációs folyamatot, sem a büdzsét nem terheli, a szimpla növekedés helyett pedig annak összetételére és kvalitatív tényezőkre is koncentrálni kéne. Még a briteknek is sokba került a brexit, Magyarország viszont az EU-n belül is össze-vissza tudja zúzni magát 5-10 évente. Nagy rossz az amerikai-magyar viszony, ebben tehát vannak tartalékok, az viszont kétséges, hogy pontosan mi a ráció amögött, hogy beleállunk a kínai akkumulátor-gyártási lázba – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Jaksity György közgazdász, a Concorde társalapítója és igazgatóságának elnöke a Portfolio Checklist szombati különkiadásában. A szakembert arról is kérdeztük, hogy látszik-e már, mi okozhatja a következő nagy megtorpanást a globális tőkepiacokon. Főbb részek: Intro - (00:00) Korábbi évek hibáit kell javítani - (01:20) Enyhe stimulus képzelhető el - (04:42) Térjünk vissza a tankönyvekhez! - (06:39) A befektetők memóriája rövid - (08:02) Nemcsak szimplán növekedni kell - (11:00) Mi miatt fájjon a fejünk? - (14:01) A közepes- és ingadozó jövedelem csapdájában - (15:30) Még több állampapírt a lakosságnak? - (18:08) Mekkora no-go lett a brexit? - (21:42) Reális egyáltalán a huxit? - (29:59) Fordulhat Trumppal a magyar-amerikai viszony? - (36:01) Mi lesz Kínával? - (37:37) Felülhetünk a következő kínai hullámra? - (42:59) A Magnificent Sevenből négy a filmben meghal - (46:38) Honnan jöhet a következő leolvadás? - (51:00) És hova mehet friss tőke? - (54:34) Címlapkép: Pictoral Collectiv/PortfolioSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/9/202459 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Romokban a költségvetés – Ilyet még nem láttunk

Soha akkora februári költségvetési hiány nem volt még Magyarországon, mint amiről a kormány ma számot adott. Sőt, a valaha volt második legmagasabb deficit ez. Vendégünk volt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, makroelemzője. A második rész témája az infláció, amely alacsonyabb volt februárban annál, mint amit az elemzők vártak és ezzel folytatódott is a fogyasztóiár-növekedés ütemének lassulása Magyarországon. A témával kapcsolatban Virovácz Pétert, az ING Bank közgazdászát kérdeztük. A harmadik blokkban az OTP friss, tavaly negyedik negyedéves jelentéséről beszélgettünk Nagy Viktorral, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjével.  Főbb részek: Költségvetési hiány (2:11) Infláció (8:07) OTP (20:26) Kép forrása: MTI Fotó/Máthé ZoltánSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/8/202428 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Van élet a tőzsdén az Nvidián túl?

Itt volt velünk Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvényelemzője, akit arról kérdeztünk, hogyha valaki a részvénypiacokba akar fektetni, de nem Nvidiát vagy a Magnificent Seven más részvényeit venné, akkor milyen érdekes lehetőségei lehetnek. Az adás második vendége ma Árgyelán Ágnes volt, akit az elmúlt hetek forintpiaci eseményei kapcsán arról kérdeztünk: milyen várakozások esetén lehet érdemes forint helyett euróban lejegyezni magyar államkötvényt. A műsor utolsó részében pedig Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány vezetője volt a vendégünk, akit a 12. nemzetközi nőnapi konferenciáról kérdeztünk, melyet pénteken rendeznek Budapesten, és ahol a fő téma az lesz, hogy hol látjuk gyermekeinket 2034-ben. Főbb részek: Intro - (00:00) Mit vegyünk az Nvidián túl? - (01:23) Mikor vegyünk eurós magyar államkötvényt? - (11:33) Hol látjuk gyermekeinket 2034-ben? - (17:34) Borítókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/7/202430 minutes, 1 second
Episode Artwork

Elakadt, beragadt, lefulladt – Mi történik a magyar gazdaságban?

A csalódást keltő szerdai makroadatokról, valamint a kedden nyilvánosságra hozott részletes 2023. negyedik negyedévi GDP-adatról kérdeztük Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjét. Az adás második részében arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mi mozgatja a forintpiacot és milyenek a magyar fizetőeszköz kilátásai, amivel kapcsolatban Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője volt a vendégünk, aki kedden cikket is közölt a témában a Portfolio-n. Főbb részek: Intro - (00:00) Beragadt Magyarország - (01:02) Mi történik a forinttal? - (11:29) Borító: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/6/202421 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Mennyire súlyos a forint helyzete?

A forint gyengülése volt a téma, ugyanis az MNB kamatdöntését követően a magyar deviza fontos technikai szinteket lépett át. Arról is szó lesz, hogy nem volt-e elhamarkodott a jegybank döntése a kamatcsökkentés felgyorsításával kapcsolatban. Vendégünk Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Az adás második részében Váradi Péter, a Prémium Pénztárak vezető stratégiai tanácsadója volt a vendégünk, akit egy nemrégiben megjelent, a hazai járóbeteg-ellátás megítéléséről szóló kutatásról kérdeztünk. A harmadik blokkban arról volt szó, hogy mennyire kell megijedni a Németország válságáról szóló hírek hallatán és mennyire lehet tartós az ország gazdasági stagnálása? Erről Zsoldos Ákost, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.  Főbb részek: Forintárfolyam (1:33) Járóbeteg-ellátás (9:12) Német gazdaság (18:43) Kép forrása: ShutterstockSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/5/202428 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

A kormány elismerte a valóságot

Ma tartotta éves rendezvényét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, ahol elhangzott több érdekes mondat az előadóktól, például az is kiderült, hogy idén nem 2,9% lesz a költségvetési hiánycél, hanem ennél magasabb. Vendégünk volt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, makroelemzője. A második részben hitelpiac volt a téma, ugyanis óriási lendülettel kezdte az évet a lakossági hitelezés. Palkó Istvánnal, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjével lakáshitelekről, szabad felhasználású hitelekről és a babaváróról is beszéltünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/4/202418 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Szintetikus gyémántok verik szét a drágakőpiacot

A laboratóriumban előállított szintetikus gyémántok teljesen a feje tetejére állíthatják a drágakövek piacát, ráadásul már a luxusmárkák is használnak ilyen köveket. Ez volt a fő témája a Checklist luxusipari különkiadás sorozata, a Hype legújabb adásának. Emellett szó volt még az Amazon megjelenéséről a használt luxuscikkek európai piacán, valamint arról is, hogy miért nem érdemes a drágább óragyártókat temetni. Az adás vendége állandó iparági szakértőnk, Orbók Ilona, a BDO Magyarország ügyvezetője volt. Főbb részek: Intro - (00:00) Rekord iparági bevétel, de nem mindenki boldog - (00:55) Az M&A és a szerényebb luxus éve lesz 2024? - (06:15) Kína besegít a növekedésben? - (08:35) Azt hittük, a gyémánt örök... - (10:42) ...de megjelentek az ipari kövek - (17:08) Ipari eljegyzési gyűrűk öntik el a piacot - (19:22) A Cartier és az LVMH is beszállt a buliba - (22:03) Jönnek az új kövek - (26:44) A rabszolgamunka a divatipar véres gyémántja? - (28:29) A Pandora a gyémántipar fast fashionje? - (31:11) Jön az Amazon - (32:34) Drága a Rolex, és az is marad - (34:49) Borítókép: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/2/202440 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Újra nyakunkon a 400-as euró?

A hazai fizetőeszköz az elmúlt napokban gyengült és ennek vannak is jól azonosítható okai. Vendégünk volt Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője és Kaszab Balázs is, a Portfolio részvénypiaci elemzője, aki arról beszélt, hogy mit mond a forint jövőjével kapcsolatban a technikai elemzés. A műsor második részében arról volt szó, hogy miként válhat Magyarország komoly szereplővé a takarmányozási célú rovarfehérje előállításban és egyáltalán mekkora piacról beszélhetünk. Vendégünk volt Percze Rajmond, az Agroloop társalapító-ügyvezetője. Főbb részek: Forint (1:24) Rovarfehérje (11:48) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/1/202420 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

A szemünk előtt robbant be egy ingatlanpiaci krízis

A kereskedelmi ingatlanpiac irodai szegmense már-már válságjeleket mutat, ami az épületeket finanszírozó bankszektor számára sem túl jó hír. A témáról Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében azokra a kérdésekre keressük a választ, hogyha valaki lakásvásárlás előtt áll, akkor érdemes-e kivárnia jobb piaci- és kamatkondíciókban reménykedve, ha pedig úgy dönt, hogy ingatlant vesz, milyen hitelekre számíthat. Ezzel kapcsolatban Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk. Mai mindkét megszólalónk és több neves hazai szakértő is ott lesz március 5-én 17.30-kor a Portfolio online klubrendezvényén, ahol a lakáspiac lesz a téma. A részvétel a Portfolio Signature-program előfizetői számára érhető el, nekik viszont ingyenes, további részletek ide kattintva érhetők el. Főbb részek: Intro - (00:00) Krízis az irodapiacon - (01:27) Várjunk a lakásvásárlással? - (09:56) Borítókép: ShutterstockSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/29/202423 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Nem értik a piacok, mit mondott a jegybank?

A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatvágásával és a jegybanki döntést követő felemás kommunikációval foglalkoztunk az adás első részében, utóbbit mintha nem értenének a befektetők. A témával kapcsolatban Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője volt a vendégünk. Az adás második részében a március 1-én induló lakásbiztosítási kampány volt a témánk, melynek keretében bárki, biztosítási évfordulótól függetlenül leválthatja a lakásbiztosítását. A lehetőség elsőre jól hangzik, de vannak jelentős kockázatok, egyebek mellett ezekről, valamint a következő időszakkal kapcsolatos várakozásokról kérdeztük Szobonya Lászlót, az egyik legnagyobb hazai lakásbiztosító, a Groupama lakossági nem-életbiztosítási területének termékmenedzsment vezetőjét. Főbb részek: Intro - (00:00) Kamatvágás, forint - (01:33) Jön a lakásbiztosítási kampány - (13:18) Címlapkép forrása: ShutterstokSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/28/202427 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Nekimennek a Molnak a kiskutasok

A Független Benzinkutak Szövetsége a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) és az Európai Unió Versenyhatóságához fordult a 2022-es üzemanyagár-stop miatt. Vendégünk volt Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. A második részben a magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak tavalyi évéről kérdeztük Árgyelán Ágnest, a Portfolio pénzügyi elemzőjét. Főbb részek: Benzinkutak (1:12) Nyugdíjpénztárak (9:02) Kép forrása: ShutterstockSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/27/202415 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Felsejlik az ukrán összeomlás réme

Az orosz-ukrán háború a harmadik évébe lépett, ennek kapcsán az eddig történteket összegeztük, de beszéltünk olyan aktualitásokról is, mint az orosz támadások intenzitásának növekedése. Utóbbit részben Avgyijivka elfoglalása hajthatja részben pedig az ukrán lőszerhiány. A témáról Ács Bencét, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük. A második blokkban az újlakás-építések tavalyi számait elemeztük Futó Péterrel, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjével. Szó volt arról is, hogy mit mutat a kiadott engedélyek száma és milyen méretű lakásokat keresnek az emberek. Főbb részek: Orosz-ukrán háború (1:26) Makronaptár (12:41) Újlakás-építések (13:10) Kép forrása: Laurel Chor/SOPA Images/LightRocket/Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/26/202421 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Egyre több ember kerül utcára Magyarországon

A friss, januári munkaerőpiaci adatokról kérdeztük Hornyák Józsefet, a Portfolio makroelemzőjét, de szó volt a 2023-as reálbérek alakulásáról is. A második blokkban a Magyar Telekom tavalyi negyedik negyedéves eredményeiről beszélgettünk Fekete Beatrixszal, a Portfolio részvénypiaci elemzőjével. Főbb részek: Munkaerőpiac, reálbérek (1:28) Magyar Telekom (11:16) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/23/202419 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Újra bankot robbantott az AI-forradalom fenegyereke

Nem tud hibázni az AI-forradalom egyik üdvöskéje, az Nvidia. A cég szerda éjszaka tette közzé legutóbbi negyedéves jelentését, amely megint rekorderedményt hozott. A cég szárnyalásáról Kövesy Károlyt, a Portfolio részvényelemzőjét kérdeztük. Az adás második részében azzal foglalkoztunk, hogy az Európai Unió felpörgetné a tagállamok hadi fejlesztéseit, részben reagálva Donald Trump nemrég tett kijelentésére, mely szerint az anyagi jellegű NATO-kötelezettségeiket nem teljesítő tagállamokat nem védenék meg egy esetleges külső támadástól. Ezzel kapcsolatban Szabó Dániel, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzője volt a vendégünk. Főbb részek: Intro - (00:00) Nvidia - (01:18) Felpörgetnék az EU-s védelmi ipart - (10:14) See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/22/202420 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Megnyílhat az állami pénzcsap a magánklinikák előtt

Takács Péter egészégügyi államtitkár kedden bejelentett tervei alapjaiban változtatnák meg a hazai egészségügyi rendszert, benne a közfinanszírozott és magánellátók viszonyát. A témáról Csiki Gergelyt, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében arról volt szó, hogy visszaestek a Prémium Magyar Állampapír értékesítési számai, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy csak a korábbiaknál alacsonyabb kamat a ludas. Ezzel kapcsolatban Árgyelán Ágnes, lapunk pénzügyi elemzője volt itt velünk. Főbb részek: Intro - (00:00) Egészségügy - (01:19) Nem fogy a PMÁP? - (13:40) See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/21/202420 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Régi trükköt vetne be a kormány, de van jó néhány probléma

A kormány újra bevetné a magas nyomású gazdaság receptjét Magyarországon, ám ez közel sem biztos, hogy hozni fogja a korábbi, egyébként inkább felemás eredményeket, ráadásul a kockázatok is jelentősek. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük. A műsor második felében arról beszéltünk, hogy komoly változások jönnek a magyarországi felhőszolgáltatások piacán, a Microsoft legnagyobb hazai tulajdonú felhőszolgáltató partnercége jön létre – ezzel kapcsolatban a tranzakcióban érintett Gloster igazgatósági elnöke, Szekeres Viktor volt a vendégünk.  Főbb részek: Intro - (00:00) Magas nyomású gazdaság - (01:07) Gloster - (16:12) Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Tõkeholding eredményeit és idei céljait ismertetõ sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. február 12-én. Forrása: MTI Fotó/Purger TamásSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/20/202425 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Így hullhatott darabokra Alekszej Navalnij számítása

Ki volt Alekszej Navalnij, 2020-as megmérgezése után miért térhetett vissza Oroszországba, és miért omolhatott össze a jövővel kapcsolatos számítása? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Takácsy Dorka Oroszország-szakértőt, a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy (CEID) kutatóját. Főbb részek: Intro - (00:00) Makronaptár - (01:13) Navalnij - (01:48)See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/19/202433 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Terror ide vagy oda, a Hamász visszatette a palesztin kérdést az asztalra

Az elmúlt időszakban nemcsak Izrael, hanem az arabok országok is kezdték izraeli belügyként kezelni a palesztinok helyzetét, melynek rendezése nélkül kapott jelentős löketet a közel-keleti békefolyamat. Ez a korszak 2023. október 7-én lezárult, a Hamász terrortámadása úgy tűnik, megváltoztatta a játékszabályokat: a palesztin önrendelkezés rendezése újfent előfeltételévé vált az arab országok és a zsidó állam további közeledésének. Más témák mellett a konfliktus hátteréről, értelmezési kereteiről, valamint a kilátásokról és a nagyhatalmak régiós szerepéről kérdeztük Csicsmann László Közel-Kelet-szakértőt, egyetemi tanárt, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját. Főbb részek: Intro - (00:00) 3 szintű átalakulás a Közel-Keleten - (02:38) Mekkora játékos az EU? - (09:15) A palesztin kérdés visszakerült az asztalra - (13:03) A Hamász game changer lett - (17:11) Meghaladott a gyarmatosítás lencséje? - (18:07) Izrael a vesztébe rohant? - (20:25) Párhuzamosan mérséklődött és radikalizálódott a Hamász - (24:07) Az izraeliek biztonságba vetett hitének vége - (25:52) A Hamász nem az ISIS - (29:22) Hibázott az UNRWA? - (32:31) A status quo nincs többé, de mi jön most? - (36:48) Hogy lesz ebből palesztin állam? - (42:26) Eltört az izraeli éthosz - (47:28) Netanjahunak is üthet az igazság órája - (50:19) A jövő homályába veszik a rendezés? - (53:20) ​​ Borítókép: 2023. október 10-én izraeli katonák civilek holttesteit távolítják el az izraeli Kfar Azaban. Az áldozatokat néhány nappal korábban palesztin fegyveresek támadása során ölték meg a Gázai övezet melletti izraeli településen. Forrása: Amir Levy/Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/202457 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Mekkora osztalékot fizethet a Mol?

A Mol tavalyi negyedik negyedéves számait elemeztük, miután a cég közzétette gyorsjelentését. Vendégünk volt Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A második részben az orosz ukrán-háború friss fejleményeiről kérdeztük Ács Bencét, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét. Szó volt Avgyijivka városának lehetséges feladásáról és röviden szót ejtettünk Alekszej Navalnij váratlan haláláról is, amely témával egyébként jövő héten részletesen is foglalkozunk majd. Főbb részek: Mol (1:22) Orosz-ukrán háború (12:50) Kép forrása: PortfolioSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/16/202425 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Az adóhoz vagy az árréshez nyúlhat a kormány?

Az üzemanyagárak ismét 600 forint felett vannak, így a kormány lehetőséget lát arra, hogy beavatkozzon a benzin árába (a dízelnél erre nincs mód). A téma kapcsán vendégünk volt Mohos Kristóf, a Portfolio üzemanyagpiaccal is foglalkozó elemzője. A második blokkban arról volt szó, hogy újabb piacok nyílhatnak meg a hazai juhtenyésztők előtt, és egész ígéretes év lehet számukra 2024. Erről Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét kérdeztük. Főbb részek: Üzemanyag (1:16) Bárányexport (11:48) Kép forrása: ShutterstockSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/15/202421 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Magyarország megint stagnál

A mai műsor első részében a tavalyi negyedik negyedéves magyar GDP-adatról lesz szó, ami igencsak rácáfolt az elemzői várakozásokra. Erről Madár Istvánt, lapunk makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében arról beszéltünk, hogy az Európai Parlament is jóváhagyta az EU szigorított, tagállami költségvetésekre vonatkozó ellenőrzési mechanizmusát, így pedig egyre valószínűbb, hogy Magyarország sem kerülhet el egy újabb kötelezettségszegési eljárást, ezennel a büdzsé folyamatai miatt. A témával kapcsolatban Szabó Dániel, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzője volt a vendégünk. Főbb részek: Intro - (00:00) GDP - (01:20) Újabb EU-s eljárás jöhet - (12:25) Borító: ShutterstockSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/14/202425 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

A kormány belenyúl a legjobban fizető államkötvénybe

Új szabálymódosításról döntött a kormány a babakötvénnyel kapcsolatban, de milyen okok állhatnak a változások mögött? És miként lehet egy 30-as éveiben járó magyarnak is babakötvénye? A témáról Árgyelán Ágnest, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében arról beszéltünk, hogy 910 milliárd forint értékben nyílnak meg pályázatok a következő hónapokban, és elérhetővé válik többek között egy nulla százalékos hitel, amelyet vállalkozásfejlesztésre lehet fordítani. Vendégünk volt Weinhardt Attila, a Portfolio makroelemzője. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/13/202414 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Bedobta a törülközőt az OTP

Miért vonult ki az OTP a román piacról és mit kezdhet azzal a tetemes összeggel, amelyet a tranzakcióért kapott? Erről Nagy Viktort, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjét kérdeztük. A második blokkban azt jártuk körül, hogy miként élte túl Gautam Adani milliárdos indiai üzletember cégbirodalma a botrányt, amely bő egy éve robbant ki a Hindenburg Resarch jelentése nyomán. Vendégünk volt Kaszab Balázs, a Portfolio részvényelemzője. Főbb részek: OTP (1:17) Makronaptár (8:10) Adani (8:57) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/12/202415 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Mire készül az MNB?

Rendhagyó adásunkban Kuti Zsoltot, az MNB monetáris politikáért, pénzügyi piaci és makrofinanszírozási elemzésekért felelős ügyvezető igazgatóját kérdeztük többek között a friss inflációs adatról, a forint árfolyamáról, a kamatdöntésekről, a BUBOR-DKJ-vitáról és a Magyar Nemzeti Bank eredményeiről. Kép forrása: Juhász GáborSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/9/202436 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Itt az első hiányadat: mikor engedi el céljait a kormány?

Kiderültek a januári költségvetési adatok. Vajon mikor engedi el 2024-es számait a kormány? Erről Csiki Gyergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük. Az adás második részében az úgynevezett sejtalapú húsok piacáról volt szó, amelyek előállítási költsége nagy mértékben csökkent az elmúlt években, mégis messze vannak attól, hogy tömegterméknek tekintsük azokat. Vendégünk volt Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője.    Főbb részek: Költségvetés (1:21) Laborhúsok (5:15) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/8/202417 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Fontos várost veszíthet el Ukrajna

Hamarosan eleshet Avgyijivka városa, és Zelenszkij ukrán elnöknek nehéz döntést kell meghoznia, hogy elengedje-e a várost vagy folytassa érte a harcot. Vendégünk volt Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzője. A második részben azt jártuk körbe Palkó Istvánnal, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjével, hogy kinek érheti meg a Magyar Államkincstár új nyugdíj-előtakarékossági számlája.  Főbb részek: Avgyijivka végórái (1:08) Új NYESZ (9:50) Kép forrása: Kostiantyn Liberov/Libkos/Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/7/202418 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Felrobbant a Meta árfolyama, de mi jön ezután?

Az Egyesült Államok részvénypiaca szempontjából egy nagyon fontos időszakon vagyunk túl. Érdemes most a Meta Platforms papírjaira figyelni, hiszen a kedvező gyorsjelentés után gyakorlatilag felrobbant a közösségi média vállalat árfolyama. Vendégünk volt Jónap Richárd, a Concorde Értékpapír Zrt. részvénypiaci stratégája. A második részben a friss ipari és kiskereskedelmi adatokat elemeztük Madár Istvánnal, a Portfolio vezető makroelemzőjével.  Főbb részek: Amerikai részvénypiac (1:23) Ipari termelés (11:23) Kiskereskedelem (17:51) Kép forrása: Jonathan Raa/Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/6/202420 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Mi lesz a PMÁP-pal az alacsonyabb kamat mellett?

Az új Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)  keddtől már csak a korábbinál alacsonyabb kamattal érhető el az első kamatperiódusban. Vajon megőrizte még versenyképességét a PMÁP, vagy érdemes körülnézni más papírok között is? Erről kérdeztük Árgyelán Ágnest, a Portfolio pénzügyi elemzőjét. A második blokkban annak jártunk utána, hogy az elmúlt bő 20 évben az a befektető járt jobban, aki magyarországi ingatlanba fektette a pénztét, vagy az aki akár a magyar akár a tengerentúli tőzsdén fialtatta a vagyonát? Erről Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/5/202418 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Mi történt Brüsszelben?

Az 50 milliárd eurós ukrán támogatási csomag rendkívül gyors megszavazását ezúttal Orbán Viktor magyar miniszterelnök sem akasztotta meg. Hogy mi áll fordulat mögött, arról Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó szakértőjét kérdeztük. A második részben a hétfőn startoló új, elektromosautó-vásárlási támogatásról kérdeztük Papadimitropulosz Alexet, a Via Credit pályázati tanácsadó tulajdonosát.  Főbb részek Brüsszeli szavazás (1:31) Elektromos autók (17:45) Kép forrása: Thierry Monasse/Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/2/202432 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Putyin hatalmára tör, de kicsoda Borisz Nagyezsgyin?

Gyakorlatilag a teljes háborúellenes ellenzék és az emigráns értelmiség beállt Oroszországban Borisz Nagyezsgyin elnökjelölt mögé, aki összegyűjtötte a megfelelő számú aláírást, hogy elindulhasson a március 15-én kezdődő orosz elnökválasztáson. De kicsoda ez a nyugati közvélemény számára szinte ismeretlen politikus, és indulása megrengetheti-e Putyin rendszerét? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük a Portfolio Checklist csütörtöki adásában Takácsy Dorka Oroszország-szakértőt, a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy kutatóját. Főbb részek: Intro - (00:00) Hogy lehet elindulni az orosz választáson? - (01:24) Kik indul(hat)nak Putyin ellen? - (03:51) Bekavarhat a háború? - (06:44) Kicsoda Borisz Nagyezsgyin? - (11:51) Veszélyezteti a rezsim stabilitását? - (15:50) Borítókép: Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/1/202423 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Szanaszét szakad a német gazdaság

Németország az átalános konszenzus szerint gazdasági szempontból bajban van, a frankfurti tőzsde viszont mégis szárnyal, hogy lehet ez? A témáról Nagy Viktort, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntésének hátterét vizsgáltuk, arra kérdésre kerestük a választ, hogy miért vághatott az elemzői várakozásoknak megfelelő 100 bázispont helyett csak 75-öt a jegybank az alapkamaton. Ezzel kapcsolatban Beke Károly, lapunk makrogazdasági elemzője volt a vendégünk. Főbb részek: Intro - (00:00) Németország bajban, de a tőzsde szárnyal - (01:08) Nem gyorsít a jegybank - (07:45) Borító: ChatGPT/DALL-ESee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/31/202415 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Magyarország spirálban

Egyfajta spirálba kerülhetett a magyar költségvetés, amiről Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség alkujával foglalkoztunk, amelynek köszönhetően csökkenni fognak vállalati hitelkamatok Magyarországon, anélkül, hogy a kormány megváltoztatná a banki hitelek referenciakamatát, ahogy attól egy múlt heti lebegtetés okán tartani lehetett. A témával kapcsolatban Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk. Főbb részek: Intro - (00:00) Spirálban a költségvetés? - (01:40) Vállalati kamatok csökkennek, de nem úgy - (10:04)See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/30/202419 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Így törné meg Magyarországot a többi EU-s tagállam

Egy, a Financial Times által kiszivárogtatott dokumentum szerint az Európai Bizottság komoly gazdasági és piaci támadásra készülhet Magyarország ellen, amennyiben továbbra is blokkoljuk az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós támogatást. Vendégünk Szabó Dániel, a a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzője. A második részben Bod Péter Ákos, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökével elemeztük, hogy milyen hatása lehet a magyar a gazdaságra, ha továbbra is alacsony hozzáadott értékű beruházásokat csábítunk ide. A témában készült interjút ide kattintva érheti el.   Főbb részek: Uniós támadás Magyarország ellen (01:38) Bod Péter Ákos (13:52) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/29/202429 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

A 100 milliárd dolláros nő

A Hype első idei adásában Orbók Ilonát, a BDO Magyarország ügyvezető igazgatóját, a Checklist állandó luxusipari szakértőjét kérdeztük más témák mellett Francoise Bettencourt Meyers-ről, aki nemrég az első nő lett, akinek a vagyona meghaladta a 100 milliárd dollárt, de beszéltünk az ultragazdagok által látogatott éves programokról, a Farfetch kríziséről, valamint arról is, hogy kerülhet be egy marokkói kertész és családja a Hermés nagytulajdonosai közé.  Főbb részek: Intro - (00:00) Évtervező UHNWI-knek - (00:50) A 100 milliárd dolláros nő - (08:34) Marokkói kertész a Hermés nagytulajai között? - (14:35) Koreai lesz a Farfecth? - (19:30) Itt a lazy luxury - (21:30) Mi lesz az órákkal? - (22:57) Milyen volt 2023 a luxusiparban? - (25:16) Borítókép: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images for Fondation Bettencourt-SchuellerSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/28/202429 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Összezavarta a kormány a piacot az éjjeli adóemeléssel

Csütörtök éjjel újabb különadót kaptak a nyakukba a hazai gyógyszergyártók. Ez elsőre megijesztette a befektetőket, de közben kiderült, hogy gyakorlatilag technikai jellegű módosításról van szó, és hogy a változás egyébként pozitív hír a szektor számára. A témáról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében Szekeres Viktor, a pénteken a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájába átsorolt Gloster igazgatósági elnöke volt a vendégünk, harmadik témánk pedig az agrárium volt, amiről Tardos Gergelyt, az OTP Bank elemzési központjának vezetőjét kérdeztük. Főbb részek: Intro - (00:00) Éjjeli különadó - (01:45) Gloster a standard kategóriában - (09:15) Agrárium – merre tovább? - (16:21) Borítókép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/202426 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Kétezer forintos nyugdíjprémium jöhet 2024-ben?

A nyugdíjprémium mértéke a jelenlegi szabályok szerint idén a néhány ezer forintot sem érheti el. Igaz, a költségvetésben ennél több pénz van a juttatásra előirányozva, de még így is fel lehetne használni a jelenlegi rendszernél okosabban ezt az összeget – a témáról Farkas Andrást, a Nyugdíjgurut kérdeztük, aki ma egy ide vonatkozó elemzést közölt a Portfolio-n. Adásunk második részében arról volt szó, hogy még az igen óvatos előrejelzéseket is alulmúlta tavalyi harmadik negyedévi eredményeivel a Wizz Air. Ezzel kapcsolatban Bukta Gábor, a Concorde részvényelemzője volt a vendégünk.   Főbb részek: Intro - (00:00) 2000 forint prémiumnak? - (01:15) Wizz Air - (13:18) See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/25/202422 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Újfent beköszön a kormány a bankoknak?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerda adása. A mai műsorban arról beszéltünk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a Portfolio-n közölt vitaindító cikke szerint a kormány beavatkozhat a hitelezési folyamatokba Magyarországon, úgy, hogy lecserélnék a kölcsönök referenciakamatát. A Portfolio saját információi szerint ráadásul az intézkedés nem biztos, hogy csak az új hitelekre vonatkozna. A potenciális változás technikai részleteiről, valamint a bankszektorra gyakorolt esetleges hatásokról Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük. A tőke- és devizapiaci aspektusokkal kapcsolatban pedig Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvényelemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/24/202422 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Furcsa szakadék tátong a magyar bérstatisztikában

A tavaly novemberi átlagkereseti adatok kapcsán kiderült, hogy miért osztogatnak sokan prémiumot már novemberben, és miért volt nagy a különbség az átlag és a mediánbér között. Vendégünk volt Hornyák József, a Portfolio makroelemzője. A második blokkban azzal foglalkoztunk, hogy milyen gondok vannak a magyar lakásbiztosításokkal annak ellenére, hogy a szerződések száma alapján uniós összevetésben sem állunk rosszul. A témáról Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük.   Főbb témák: Medián- és átlagbér (1:45) Lakásbiztosítások (11:20) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/23/202423 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Tényleg nyakunkon az újabb Trump-ciklus?

Az eddigi amerikai előválasztási eredményből – amely Ron De Santis visszalépését hozta Donald Trump javára – milyen következtetéseket vonhatunk le a későbbi választásra nézve? Egyáltalán miben lehet más Trump második ciklusa, ha bizalmat kap a választóktól? Vendégünk volt Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársa. Főbb részek: Intro (0:00) Trump esélyei (1:58) Kik a demokrata és a repunlikánus szavazók? (11:54) Más lehet Trump második ciklusa? (18:29) Kép forrása: Alex Wong/Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/22/202425 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Pető György: "Ha ez utazómagasságon történik, sok-sok halottról beszélnénk"

Az elmúlt két hétben több incidens történt a Boeing 737-es típusú gépeivel, ezek közül a legsúlyosabb az volt, amikor a felszállást követően kiszakadt egy ajtó. A repülő visszatért a kiindulási reptérre, de vélhetően csak a szerencsén múlt, hogy nem történt nagyobb baj. Egy másik gépnek repedt szélvédő miatt kellett visszafordulnia, egy másik pedig kigyulladt miután – feltehetően – madarakkal ütközött. Ezek az esetek nem tesznek jót a Boeing megtépázott hírnevének. A témáról Pető György pilótát kérdeztük.  Főbb részek: Milyen gyakoriak a kisebb incidensek? (2:20) Csak a szerencsének köszönhették életüket a kiszakadt ajtós gép utasai? (4:47) Milyen magasságból lehet biztonságban letenni egy gépet? (6:26) Tényleg gond van a Boeing minőségellenőrzésével? (9:19) Mi a helyzet a madarakkal való ütközéssel? (14:51) Elfordulhatnak az utasok a Boeinggel repülő társaságoktól? (16:30) A repülés még mindig a legbiztonságosabb utazási forma? (18:49) See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/19/202421 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Kínzó dilemma előtt a jegybank

A vártnál gyorsabban csillapodó inflációs kép arra késztetheti a jegybankot, hogy az eddiginél gyorsabban csökkentse az alapkamatot, ami aggodalomra adhat okot a forint árfolyama tekintetében. A témáról Beke Károlyt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük. A műsor második részében az elmúlt időszakban igencsak elszállt uránárakról volt szó, ezzel kapcsolatban Mohos Kristóf, lapunk részvényelemzője volt a vendégünk.  Főbb részek: Intro (00.00) Nyomja a gázt a jegybank? (01:15) Uránpiaci rali (09:17) Kép forrása: ShutterstockSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/18/202419 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Szomorú képről mesél a rekord magyar külker többlet

Egy év alatt rekordmélységből rekordmagasságba jutott a hazai külkereskedelmi egyenleg, de az okok egyáltalán nem olyan egyértelműek, mint amit elsőre gondolnánk. A témáról Madár Istvánt, a Portfolio Makro rovatának vezetőelemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében a vörös-tengeri helyzetről beszéltünk, a húszi lázadók által végrehajtott, kereskedelmi hajók elleni támadások ugyanis már látható károkat okoznak a nemzetközi kereskedelemben illetve a gazdaságban. Ezzel kapcsolatban Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvényelemzője volt a vendégünk.  Főbb részek: Intro - 00:00 Külkereskedelmi mérleg 01:09 Krízis a Vörös-tengeren 16:15 Címlapkép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/17/202424 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Durranhat az AI-lufi a tőzsdéken

Komoly fordulat jöhet az amerikai piacokon márciusban, ugyanis kifulladhat a mesterséges intelligencia árfolyamemelő hatása, amely 2023-at meghatározta. Vendégünk volt Jónap Richárd, a Concorde részvénypiaci stratégája. A második részben a forint volt a téma, ugyanis a technikai elemzés szerint a magyar fizetőeszköz árfolyama hamarosan kitörhet, de nem tudni, milyen irányba. Erről Weinhardt Attilát, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük. Főbb részek: Intro (00:00) Tőzsdei fordulat (01:30) Forint technika (12:33)  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/16/202427 minutes, 1 second
Episode Artwork

Egyre nő az esély: eleshet Ukrajna

Már nyugati elemzőházak sem tartják teljesen kizártnak, hogy Oroszország végül megnyeri az Ukrajna ellen indított háborút és közös hatásai lesznek többek között Magyarországgal. A témáról Huszák Dánielt, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. A második részben azt jártuk körül, hogy milyen esetekben érdemes elgondolkozni azon, hogy a meglévő lakáshitelünket kiváltsuk egy kedvezőbb kamatozásúra. Vendégünk volt Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője.  Főbb részek: Intro 00:00 Eleshet Ukrajna 01:23 Makronaptár 14:38 Lakáshitel kiváltása 15:41 Kép forrása: Ignacio Marin/Getty Images  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/15/202426 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Zsiday, Madár: megbűnhődünk, csak nem tudni, mikor

Ha a jelenlegihez hasonló mértékű költségvetési deficittel fut tovább Magyarország, előbb-utóbb a piacok megbüntetik, ez a tapasztalat. A magyar gazdaságpolitika új vezetője Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki a magas nyomású gazdaságban hisz, magas növekedéssel, potenciálisan magas költségvetési hiánnyal, aminek számos kockázata van. A hazai makropályával kapcsolatban sok a kérdőjel, 2024 ugyanakkor jobb lehet, mint 2023 volt, ami viszont még meg is erősítheti a kormányt abban a hitében, hogy jó úton jár. De hogy szállt el Magyarországon a büdzsé hiánya ilyen drasztikusan, és ha új ura is van a kormányzati gazdaságpolitikának, van-e ura a költségvetésnek? Egyebek mellett ezekről a témákról – valamint a kilátásainkról – kérdeztük a Portfolio Checklist szombati különkiadásában Zsiday Viktort, a Citadella Alap portfóliókezelőjét, valamint Madár Istvánt, lapunk vezető makrogazdasági elemzőjét. Főbb részek: Intro - (00:00) Új ura van a gazdaságpolitikának - (01:31) Kell még félni a deficittől? - (04:32) A Covid és a pénznyomtatás - (06:37) Hogy akadt be a 3%-os hiánycél? - (10:21) És az inflációs célt kiszámolta már bárki? - (13:17) Demokrácia -> államadósság - (14:42) Újra 2006-ban vagyunk? - (17:10) A kormány nem ura a költségvetésnek - (18:25) Nem tudjuk, mikor bűnhődünk meg - (22:00) Nem kell sokkterápia. Még. - (25:26) Hablas sudamericano? - (29:27) Viva Európa? - (31:04) Vihet minket a kelet-európai svung? - (32:53) Aszfaltozzunk le mindent? - (35:39) Game changer, hogy jön az EU-pénz? - (39:37) És ha kinövekedjük a bajt? - (42:43) Milyen a jó gazdaságpolitika? - (45:46) Nincs mese, feltekerik a nyomást - (48:05) Elköszönünk - (50:48) Zsiday Viktor adásban hivatkozott, nemrég publikált cikke ide kattintva olvasható. Címlapkép: ChatGPTSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/13/202451 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

A vártnál szebb a magyar inflációs kép, de miért?

Az év egyik legjobban várt makroadata, a decemberi és a teljes, 2023-as infláció  meglepetést okozott az elemzők körében is. A témáról Beke Károllyal, a Portfolio makroelemzőjével beszélgettünk. A második részben a Magyar Telekom erősödésének okait elemeztük, illetve szó volt arról is, hogy mit árul el a papír várható teljesítményéről a technikai elemzés. Erről a Portfolio két részvénypiaci elemzőjét, Fekete Beatrixot és Kaszab Balázst kérdeztük. Főbb részek: Intro - (00:00) Infláció - (01:23) Magyar Telekom - (08:38) See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/12/202416 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Bajban az EU

Az Európai Unió az egyik vesztese lehet a világkereskedelem pólusváltásának, míg Ázsia a nyertese, miközben a globális piac egyre töredezettebbé válik – erről beszélt az adás első részében Szabó Dániel, a Portfolio makroelemzője. A második blokban a Bitcoinról volt szó, komoly lökést adhat ugyanis a kriptodeviza-kereskedelemnek az a régóta várt döntés, hogy a tőzsdén elérhetővé válhatnak a bitcoin árfolyamát követő alapok. De vajon mit jelent mindez? Vendégünk volt Kövesy Károly, a Portfolio részvénypiaci elemzője. Főbb részek: Intro - (00:00) Pólusváltás a globális kereskedelemben - (01:23) Bitcoin ETF a tőzsdén - (12:23) Címlapkép forrása: EUSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/11/202420 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Valami eltört Németországban

Az első részben arról volt szó, hogy mi történik Németországban, ahol egyre dühösebbek és hangosabbak a gazdatüntetések. A témáról Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét kérdeztük. Az adás második részében Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk, aki annak a kérdésnek járt utána, hogy valóban eltűntek-e a hazai pénzváltókból a skandináv országok valutái. Főbb részek: Intro - (00:00) Német gazdatüntetések - (01:13) Eltűnő skandináv valuták - (13:37) Kép forrása: Frank Hoensch/Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/10/202425 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Magyarok pénzére pályázik a kóser energiaital-gyártó

A műsor első részben arról volt szó, hogy újra előkerült a Kosher Energy Drink neve egy befektetéssel összefüggésben, azonban nem árt az óvatosság. Vendégünk volt Turzó Ádám, a Portfolio pénzügyi elemzője. A második részben a friss napelemes elszámolási szabályokkal kapcsolatban szedtük össze a tudnivalókat Weinhardt Attilával, a Portfolio makroelemzőjével.  Főbb részek: Intro - (00:00) Kosher Energy Drink - (01:17) Napelemek - (09:05) Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/9/202426 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Van itt hozam bőven, az állampapírokon túl is

A műsor első részében a befektetési alapok elmúlt évéről volt szó, arról beszéltünk, hogy mennyire bírták a tempót a magas kamatot fizető állampapírok mellett? Vendégünk volt Nagy Botond, a Portfolio pénzügyi elemzője. A második részben Kína demográfiai kihívásairól és az ezekre adott kormányzati reakciókról beszélgettünk Vara Bálinttal, a Portfolio Globál rovatának elemzőjével. Főbb részek: Intro - (00:00) Befektetési alapok - (01:16) Makronaptár - (07:25) Kína - (07:57) Borítókép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/8/202417 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Mégsem lesz Magyarország mediterrán ország?

Extrém meleg volt 2023, több rekord is megdőlt, de vajon mennyi köze van ehhez az El Nino jelenségnek? Tényleg gyakoribbak lesznek-e a környezeti anomáliák a jövőben és mi lesz a magyar mezőgazdasággal? Milyen üzenete van annak, hogy a 2023-as klímacsúcsot Dubajban szervezték meg? Mi a mérlege a zöld átállás szempontjából az akkumulátorgyártás felpörgetésének? A Portfolio Checklist január 5-i adásában Ürge-Vorsatz Diána, klímakutató, a Közép Európai Egyetem professzora az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének alelnöke volt a vendégünk.   Főbb részek Intro (00:00) Mit is jelentenek a klímaváltozási célszámok? (01:58) Tényleg extrém meleg volt 2023? (04:28) Mit okoz az El Nino jelenség? (07:26) Hogy alakulhat át a magyar mezőgazdaság? (09:17) Milyen üzenete van annak, hogy a 2023-as klímacsúcsot egy fosszilisenergia-nagyhatalomban tartották? (13:43) Kell attól tartanunk, hogy a klímakonferencia záródokumentuma lehetőséget ad egyes országoknak, hogy késleltessék az átállást a fosszilis energiahorgozókról? (17:22) Elvihetik-e a fókuszt a kibocsátáscsökkentésről a szén-dioxid leválasztását és tárolását célzó technológiák? (22:00) Mi a mérlege a zöld átállás szempontjából az akkumulátorgyártás felpörgetésének Magyarországon? (31:14) See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/5/202436 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kinek az éve lesz 2024 a tőzsdéken?

Milyen éve volt 2023-ban a tőkepiacoknak, és melyek lehetnek a 2024-es év felkapottabb szektorai Magyarországon és globálisan? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestük a választ Nagy Viktorral, a Portfolio vezető részvényelemzőjével. Főbb részek: Intro (00:00) Milyen éve volt a globális tőkepiacoknak? (01:11) Kripto, narancs, kakaó (04:12) Tech, AI (06:15) Hogy muzsikált a magyar tőzsde? (08:04) Nyomás alatt a Mol (11:07) Nemcsak itthon üthetik az OTP-t (12:02) Mi lelte a Materplastot? (12:35) Gigabónuszok a WizzAirnél és a Ryanairnél? (14:21) MIk lehetnek 2024 sztorijai? (17:52) Borítókép forrása: ShutterstockSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/4/202424 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Mi lesz az energiaárakkal 2024-ben?

Mi történt 2023-ban az olaj- és gáz- és üzemanyagpiacon és mi vár ránk 2024-ben? Mennyivel romlott Magyarország ellátásbiztonsága, és le tudunk-e egyáltalán válni az orosz energiahordozókról? Milyen jövője van itthon a hidrogénnek és mik a korlátai a napenergia használatának? A Portfolio Checklist január 3-i adásában Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipar elemzőjével beszélgettünk.  Főbb részek Intro (00:00) Mi mozgatta az olajárakat 2023-ban? (00:53) Mi folyik a Vörös-tengeren? (02:17) Keres a Brent-Ural spread-en a Mol? (05:17) Mi lesz a hatása a jövedékiadó-emelésnek? (9:45) Mi történik, ha leáll az olajszállítás? (13:29) Magyarország és az LNG (19:13) Maradhat a rezsicsökkentés? (21:07) Miről szólt a bolgár gázvita? (22:37) Lehetséges-e leválni az orosz gázról? (26:03) Mi lesz a hidrogénnel, napenergiával? (27:01) Jó ötlet idehozni az akkugyárakat? (34:02) See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/3/202438 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Valami elpattant a ChatGPT-vel

Hol tart most a mesterséges intelligencia technológiai és piaci szempontból? Tényleg áttörés volt a ChatGPT? Új korszak kezdődött-e az emberiség történetében és tényleg csak most merültek fel azok az etikai kérdések, melyekről sokan beszélnek? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Keleti Arthur kibertitok jövőkutatót. Főbb részek: Intro (0:00) Új korszak kezdődött? (01:09) Hol tartunk most? (04:04) Hogy néz ki az AI-piac? (14:05) Szembe jön a moralitás (20:36) Milyen lehet a nyertes ember? (26:28) Mit oktassunk? (31:32) Hol lehet a következő áttörés? (33:07) Elköszönés (38:11) Borítókép: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/2/202439 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Most kéne igazán észnél lenni

Sikeresebb éve volt idén az MNB-nek, mint 2022-ben? Tartósan vége van az extrém infláció időszakának? Tényleg sérülékenyebb lesz Magyarország, ha sorozatosan elvétjük a 3%-os költségvetési hiánycélt? A Portfolio Checklist idei utolsó adásában a magyar gazdaság idei évét és a 2024-es kilátásokat értékeltük Madár Istvánnal, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjével. Főbb részek: Intro (0:00) Javított az MNB 2023-ban? (0:45) Kamatrendszer magyar sajátosságokkal (07:08) Megússzuk a hiányt? (12:02) Jó, hogy a lakosság pénzeli az államadósságot? (18:18) Surányinak igaza volt? (23:08) Nyomjuk tovább a féket? (26:31) Most kellene észnél lenni (30:38) Miben segít, ha jön a pénz Brüsszelből? (32:41) Min lehet most szorongani? (37:06) Hogy megyünk bele 2024-be? (44:31) Borítókép: ChatGPT/DALL-ESee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/29/202347 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Magyarország közepes alá, Kína halálspirálban

Miért viselték a gazdaságok és így a tőzsdék is jobban az emelkedő kamatokat 2023-ban, mint azt sokan várták? És pótolhatja-e bármi a valószínűleg kieső kínai növekedést a világgazdaságban, milyen jelei vannak a blokkosodásnak és Magyarország inkább győztese vagy vesztese a globális piaci folyamatoknak? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Szabó Lászlót, a Hold Alapkezelő felügyelőbizottsági elnökét a Portfolio Checklist december 28-i epizódjában. Főbb témák: (00:00) – Intro (01:14) – Nem volt olyan rossz 2023? (03:24) – Miért nem sokkolt a kamat? (06:11) – Guten Morgen, Deutschland (09:36) – Blokkosodunk? (12:15) – Mi fog nőni, ha nem a kínai ingatlanipar? (16:46) – Halálspirálban Kína? (20:46) – Nincs mese, jön a nemnövekedés? (27:47) – A kamat a részvényeken sem fogott? (31:14) – Mi lesz az ESG-ből és az AI-ból? (33:38) – Buktam, de zöld részvényen, akkor boldog vagy? (36:04) – Győztes vagy vesztes Magyarország? (40:31) – Non-farmban csúnya ami ment, de a farmokon is (48:27) – Mitől tartsunk és miben bízzunk? Borítókép: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/28/202352 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Deák András: a Nyugatnak Ukrajna nem stratégiai kérdés

A Nyugat számára nem stratégiai kérdés, és nem is nagy gazdasági teher az ukrajnai háború, az orosz gazdaságon viszont már bőven látszódnak az elszigetelődés jelei. Az orosz külpolitikai pozíció origója a Nyugat-ellenesség, egyfajta felforgató szerepet játszik szerte a világban. Oroszország körül nincs blokkosodás, így ez a feltétele is hiányzik annak, hogy újra hidegháborús viszonyokról beszéljünk. Lehetne lépéseket tenni Magyarországon is az orosz energiafüggőség lazítására, de 2023 nem erről szólt  – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Deák András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa a Portfolio Checklist december 27-i adásában. Az interjút december 18-án rögzítettük. Borítókép: Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke sajtótájékoztatón Kijevben, 2023. november 21-én. Forrása: Viktor Kovalchuk/Global Images Ukraine via Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/27/202352 minutes, 1 second
Episode Artwork

Pannonhalmi főapát: a magyar társadalom úton van, egyik pillanatról a másikra nem jön el a Kánaán

Hortobágyi T. Cirill főapát, a Pannonhalmi Főapátság vezetője volt a Portfolio Checklist karácsonyi különkiadásának vendége. Az egyházi vezető egyebek mellett az egyház feladatairól, a tudomány és a teológia kapcsolatáról, Ferenc pápa ökológiai vészhelyzettel kapcsolatos kiállásáról, a pannonhalmi intézményrendszerről, és arról is beszélt podcastünknek, hogy miként látja a magyar társadalmat, és mire érdemes felhasználni az ünnepi időszakot. A főapáttal készített 2018-as Portfolio-interjú ide kattintva olvasható, a 2023-as Budapest Economic Forum a beszélgetésben említett paneljének tudósítása pedig itt található.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/25/202344 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Járvány tarolja le karácsonykor Magyarországot

A műsor első részében arról volt szó, hogy rég éltünk át olyan intenzív járványos időszakot, mint az elmúlt hetekben. Támad a Covid is, de szerencsére annak egy igen enyhe lefolyású variánsa. Ennek ellenére nem okos dolog félvállról venni a védekezést. Hogy miért, arról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük, aki régóta figyeli járványstatisztikákat. A második blokkban a netes csalásokról volt szó, amelyek az évnek ebben az időszakában különösen veszélyesek, ha nem vagyunk résen. Mostanában például az apróhirdetéseket feladó embereket próbálják egészen profi módon csőbe húzni. A témával kapcsolatban Turzó Ádám, a Portfolio pénzügyi elemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/22/202315 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Furcsa EU-s döntés született Paks II-ről

A mai műsorban arról volt szó, hogy a héten jelentette be az Európai Tanács a 12. szankciós csomagot Oroszországgal szemben. A döntéshez konszenzusra volt szükség az EU tagállamai között, elfogadásához tehát szükség volt a magyar kormány támogatására. A helyzet furcsasága, hogy a csomag szankciós volta ide vagy oda, az intézkedés nagyon sok olyan akadályt hárított el, melyek útjában állhattak a Paksi atomerőmű oroszok általi bővítésének. A témáról Weinhardt Attilát, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Fotó: A Paks II. atomerőmű építési területe a helyszínen tartott sajtóbejárás napján, 2023. szeptember 22-én. Forrása: MTI/Illyés TiborSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/21/202318 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Bod Péter Ákos: van, ahol fékezni kéne és nem a gázt nyomogatni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A mai műsorban a 2023-as magyar makrogazdasági képről, valamint a gazdaság szerkeszti kihívásairól beszéltünk Bod Péter Ákos egyetemi tanárral, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökével, aki szerdán a témában elemzést közölt a Portfolio-n. Kapcsolódó cikkek: Bod Péter Ákos: az akkumulátorgyárak csapdájába kerül Magyarország - Megismétlődik a szénbányanyitások tévútja? A beruházások helyett az árak robbantak fel Magyarországon  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/20/202316 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Vékony jégen táncol a magyar GDP

A műsor első részében a 2024-es GDP-növekedési kilátásokról volt szó. Vajon a belső fogyasztás és a beruházások képesek lesznek-e pörgetni a gazdaságot? Vendégünk volt Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. A második részben a Költségvetési Tanácsról, annak új elnökéről és feladatairól kérdeztük Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét. Kép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/19/202317 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Betámadták a KSH-t – Kinek van igaza a nagy inflációvitában?

A műsor első részében azt jártuk körbe, hogy miért alakult ki az a vélekedés a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) kapcsolatban, hogy esetleg nem csak szakmai alapon számolta ki a fogyasztói árindex változását. A témáról Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A második blokkban az orosz ukrán háború friss fejleményeiről beszélgettünk Ács Bencével, a Portfolio Globál rovatának elemzőjével. Kép forrása: MTI Fotó/Róka LászlóSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/18/202329 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Szárnyal az OTP – Megéri még beszállni?

A műsor első részében az OTP részvényeinek szárnyalásáról volt szó. Vendégünk volt Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzője. A második blokkban az ingatlanárakkal foglalkoztunk, amelyek a várt csökkenés helyett emelkedtek idén. Hogy mi áll emögött, arról Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci szakértőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/15/202316 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Küldik a pénzt, ugrik a forint

A mai műsorban az Európai Bizottság szerdai döntésével foglalkoztunk, mely szerint hozzávetőlegesen 10 milliárd euró uniós forrás válik elérhetővé Magyarország számára. A fejlemény magyar gazdaságra gyakorolt hatásáról, valamint a potenciális implikációkról Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét kérdeztük. A bizottsági döntés hátterével, valamint az idei vezető úttal kapcsolatban pedig Szabó Dániel, a Portfolio EU-s ügyekkel foglakozó elemzője volt a vendégünk. Kép forrása: Európai Unió, 2023See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/14/202328 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kell-e Rákosrendezőre mini-Dubaj?

A mai műsor első részében a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj projektet jártuk körbe. A témáról Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében Argentínáról volt szó, az újonnan megválasztott Javier Milei elnöknek ugyanis régi beidegződésekkel kell leszámolnia, ha valóban változást szeretne kicsikarni országa gazdaságában, amely évtizedek óta permanensen válságjeleket mutat. Ezzel kapcsolatban Beke Károly, lapunk makrogazdasági elemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/13/202318 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Megúszhattuk a jelentős gázáremelést - Mi áll a bolgár döntés hátterében?

A műsor első részében arról volt szó, milyen politikai játszmák állhatnak amögött, hogy Bulgária egyelőre feladta tervét, hogy energia hozzájárulást szedjen az orosz gáz után. Ennek a visszakozásnak Magyarország is örülhet. Vendégünk volt Weinhardt Attila, a Portfolio makroelemzője. A második blokkban témája az volt, hogy miért tekinthetjük Magyarországot fejlett országnak és hogy sikerült behozni Japánt, amely a 90-es években a világ élvonalába tartozott a fejlettségét tekintve. A témáról Zsoldos Ákost, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/12/202322 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Vágyálomnak tűnik a kormány 2024-es célja – Mégis miért kötik az ebet a karóhoz?

A műsor első részében arról volt szó, hogy egyre tarthatatlanabbnak tűnik a 2024-es, 2,9 százalékos hiánycél. Hogy ennek mi lehet az oka és mekkora mozgástere van a kormánynak, arról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük. A második blokk témája az volt, hogy tényleg érdemes-e várni a téli gumi cseréjével arra, hogy a hőmérséklet 7 fok alá essen, vagy akkor is be lehet-e jelentkezni a gumishoz, ha az ideihez hasonlóan meleg az ősz. Csörgő László vezetéstechnikai szakértőt, a Drivingcamp vezető trénerét arról is kérdeztük, hogy mi a véleménye a négyévszakos gumikról.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/11/202321 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kinek ne vegyünk jachtot karácsonyra?

A Hype, a Portfolio Checklist luxusipari különkiadásának harmadik műsorában a karácsony volt a fókuszban, vendégünk volt újfent Orbók Ilona luxusipari szakértőnk, a BDO Magyarország ügyvezető igazgatója. Az adás tartalmából: Louis Vuitton-plüssmackó, swarovskis játékok (04:17) Ajándékötletek nagyoknak (05:13) Hol vegyünk jobb alkoholt? (09:32) 50 fogásos dániai vacsora (12:27) Kinek ne vegyünk hajót (14:23) Az eddigi legdrágább karácsonyi ajándékok (egy lista szerint) (17:05) Ide megy Warren Buffet vagyona (ha meghal) (22:54) See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/10/202325 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Gyorsulhat az infláció 2024 közepén – Mégis mi vár ránk?

A műsor első részében a friss, novemberi inflációs adatot elemeztük, illetve szó volt arról is, hogy miként alakulhatnak az árak jövőre. Vendégünk volt Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. A második blokkban a novemberi deficit volt a téma, amelyet csak egy egyszeri tétel tudott megmenteni attól, hogy a valaha volt 2. legmagasabb 11. havi hiány legyen. Erről Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/8/202316 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Minden magyart beterelne a kormány az Államkincstárba – De miért?

A műsor első részében a befektetési piacról beszéltünk. Más témák mellett arról volt szó, hogy mi a célja az államnak azzal, hogy azonnali kincstári számlanyitást tesz lehetővé Ügyfélkapun keresztül, és hogy aki nem az államnál tartaná a pénzét, az a különböző befektetési alapoknál milyen költségterheléssel találkozhat. A témával kapcsolatban Árgyelán Ágnes, a Portfolio pénzügyi elemzője volt a vendégünk. Az adás második felében a nemrég a Sony Music-tól rekord összegű szórakoztatóipari megrendelést elnyerő Gloster volt a fókuszban. A cég egy olyan listára is felkerült, ami a legnagyobb hazai IT-piaci szereplőket mutatja be, s egy komplex vállalatfejlesztési programot is indítottak, így ezekről a témákról, valamint persze a piaci kilátásokról is kérdeztük Szekeres Viktort, a Gloster igazgatósági elnökét.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/7/202317 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

A kilengések jó oldalán a magyar bankszektor

A mai műsor első részében arról volt szó, hogy rendkívül jó negyedévet zártak a magyar bankok, a biztosítóknál viszont már nem ilyen egyértelmű a kép. A témáról Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében a Wizz Airről beszéltünk, a légitársaságot rendesen megtépték a befektetők az elmúlt körülbelül fél évben, de vannak olyan jelek, melyek alapján szebb időszak várhat a cég parpírjaira. Ezzel kapcsolatban Kaszab Balázs, lapunk részvényelemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/6/202318 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Sokkot kapott a magyar gazdaság – Mégis mi történt 2021 nyara óta?

A műsor első részében arról volt szó, hogy tényleg Magyarországon volt-e a legmagasabb az infláció európai összevetésben, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy az áremelkedés nem minden országban indult egyidőben. Arról is beszéltünk, hogy milyen tényezők vezettek itthon a dráguláshoz. Vendégünk volt Zsoldos Ákos, a Portfolio makrogazdasági elemzője. A második blokk témája egy furcsa és viszonylag új szállodai gyakorlat volt. Több helyről lehet ugyanis hallani, hogy a szállodák olyan szolgáltatásokért számítanak fel külön díjat, amelyet korábban beleszámoltak a szobaárba. Hogy mi áll emögött, arról Hornyák Józsefet, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/5/202319 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Itt a kormány csodafegyvere, csak töltény lehet, nincs hozzá

A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen növekedési modell állhat a magyar gazdaság előtt, és nem jár-e rossz úton a kormány, amikor például az úgynevezett magasnyomású gazdaságot (HPE) erőlteti. Vendégünk Madár István, a Portfolio vezető makroelemzője. A második részben arról lesz szó, hogy miért nem vették eddig komolyan Brüsszelben Orbán Viktor vétófenyegetéseit és miért ijedtek meg most, amikor Ukrajna uniós csatlakozása a tét. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio markoelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/4/202329 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hogy vegyünk meg egy rendes Ferrarit?

Megint itt a Hype, a Portfolio Checklist luxusipari különkiadása. A mai műsorban állandó luxusipari szakértőnkkel, Orbók Ilonával, a BDO Magyarország ügyvezető igazgatójával beszéltünk más témák mellett Ivana Trump árengedménnyel hirdetett New York-i luxusingatlanáról, a kétéves mélyponton tanyázó Bloomberg Subdial Watch Indexről, valamint egy pécsi garázsból a NAV által előkerített, lehet, hogy nem is annyira limitált szériás Ferrariról.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/2/202331 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Újabb fordulat a lakossági államkötvényeknél: teljesen új papírok jönnek

Az első részben arról volt szó, hogy 2024-ben új lakossági állampapírokat vezet be az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az erről szóló bejelentésen ott volt Árgyelán Ágnes, a Portfolio pénzügyi elemzője, aki ennek részleteiről beszél az adásban. A második blokkban az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos friss fejleményekről volt szó, többek közt egy lehetséges téli hadjáratról és az EU által korábban ígért lőszerszállítmányról, amelyet várhatóan nem tud teljesíteni. Vendégünk volt Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzője. A harmadik részben arról beszélgettünk Nagy Botonddal, a Portfolio pénzügyi elemzőjével, hogy a generatív AI hogy veheti át az emberek munkáját a marketing területén.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/202323 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Mítoszgyilkos menekült, aki nem moralizált – Ki volt Henry Kissinger?

A mai műsor első részében a szerdán 100 éves korában elhunyt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszterről volt szó, aki enyhén szólva is ellentmondásos politikai örökséget hagyott maga után. Kissinger politikai pályájáról és amerikai külpolitikára gyakorolt hatásáról Magyarics Tamás történészt, amerikai szakértőt az ELTE emeritus professzorát kérdeztük. Az adás második részében tegnaphoz hasonlóan az agráriummal foglalkoztunk, ma is tartott még ugyanis a Portfolio Agrárszektor 2023 konferencia, ahol interjút készítettünk Bárány Lászlóval, a 2022-ben 218 milliárd forintos árbevételt elérő Master Good cégcsoport tulajdonosával. A baromfihúspiac hazai kulcsszereplőjét egyebek mellett arról kérdeztük, hogy hogyan lesz egy családi vállalkozás a McDonald’s egyik fontos beszállítója Magyarországon.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/30/202330 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Hadat üzentek a magyar gazdák: 18 milliárd forint a tét

A műsor első részében egyebek mellett arról volt szó, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alapít egy követeléskezelési társaságot, ami a mezőgazdasági termelők helyett érvényesít majd kártérítési igényeket vadgazdálkodási szereplőkkel szemben. A tét hatalmas, a gazdák által elszenvedett, de meg nem térített kár összege évi 18 milliárd forint is lehet. A témáról Győrffy Balázst, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét, országgyűlési képviselőt kérdeztük. A műsor második részében is maradtunk az agráriumnál, vendégünk volt Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, akivel más témák mellett a szektor fenntarthatóságáról beszéltünk, a szakember szerint ugyanis ha az iparág nem kezd el jobban alkalmazkodni a megváltozó klímakörülményekhez, akkor katasztrófával nézhetünk szembe a hazai élelmiszer-termelésben.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/29/202320 minutes
Episode Artwork

Fogadkozik az állam: nem drágul az állampapírok visszaváltása – Mi áll a háttérben?

A műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy milyen hatása lenne annak, ha az Államadósság Kezelő Központ megemelné az állampapírok visszaváltási árfolyamát. Ennek az ad aktualitást, hogy megjelent egy kérdőív ezzel kapcsolatban az Államkincstár állampapír-vásárlási felületén. A témáról Árgyelán Ágnest, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük. A második részben az öt éves mélyponton lévő beruházási volumenről beszéltünk Madár Istvánnal, a Portfolio vezető makroelemzőjével.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/28/202316 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Mennyit spórol az állam az új Prémium Magyar Állampapírral?

A műsor első részében arról volt szó, hogy mennyit nyerhet az államkassza azzal, hogy csökkentették a legnépszerűbb lakossági állampapír, a PMÁP kamatát rövid távon. Erről Zsoldos Ákost, a Portfolio makroelemzőjét kérdezzük. A második blokk témája az új bevándorlási törvény volt, amely nehéz helyzetbe hozhat sok külföldi dolgozót és céget, ha a kormány nem orvosolja a jogszabály egyik nagy hiányosságát. Erről Szabó Dánielt, a Portoflio makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/27/202322 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Igazából CSOK Mínusz a CSOK Plusz?

A műsor első részében a CSOK Plusz részletszabályairól volt szó, valamint arról a vélekedésről, hogy a jelenlegi 50 milliós támogatási összeg valóban kevesebbet ér-e, mint az eredeti CSOK 10+10 milliója 2016-ban. Palkó Istvánnal, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjével beszéltünk arról is, hogy milyen élethelyzetekben érhet kevesebbet a 2024-es összeg. A második blokkban a költségvetés volt a téma azon belül is az elmaradó áfabevételek, amelyek azt jelzik, hogy a fogyasztás nem úgy alakul, ahogy azt a kormány remélte. Erről Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/24/202321 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Így nyúlt bele az állam az inflációkövető állampapírba

A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy változnak a Prémium Magyar Állampapír feltételei, így november 29-től jelentősen rosszabb feltételekkel adhatunk kölcsön az államnak pénzt, mint jelenleg. Ezzel kapcsolatban vendégünk volt Árgyelán Ágnes, a Portfolio pénzügyi elemzője. Adásunk második részében arról volt szó, hogy az Európai Bizottság csütörtöki döntése alapján Magyarország hozzáférhet viszonylag nagy mennyiségű EU-s forráshoz, pedig a jogállamisági eljárással kapcsolatban még nincs hivatalos előrelépésről szó – erről Szabó Dánielt, lapunk EU-s ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/23/202318 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Eltalálták a magyar adórendszer Achilles-inát – Hogy lesz itt jövőre kilábalás?

A mai műsor első részében a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntéséről, valamint a jövő évi gazdasági növekedés előtt álló kihívásokról volt szó, köztük arról, hogy miképpen állhat helyre a belső fogyasztás, a hazai adórendszer egyfajta Achilles-ina. A témával kapcsolatban Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője lesz a vendégünk. Adásunk második részében arról beszéltünk, hogy mit tanulhatnának a nagy autógyártók az Appletől és annak ökoszisztéma-kontrolljáról. Erről Nagy Viktort, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/22/202335 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Jól megtollasodtak a magyarok egy év alatt

A műsor első részében arról volt szó, hogy reálértéken is nőtt a magyar lakosság megtakarítása, a pénz nagyrészt az állampapírokba és befektetési alapokba áramlott. A témáról Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük. A második blokkban annak a törvényjavaslatnak az ingatlanpiaci hatásait elemeztük, amely lehetővé tenné, hogy tartózkodási engedélyeket kapjanak olyan, harmadik országból érkező emberek, akik hajlandóak például nagy értékű ingatlanokat venni Magyarországon. Erről Futó Péterrel, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjével beszélgettünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/21/202318 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Bukhat az adósságcél – Mit tehet még a kormány?

A műsor első részében arról lesz szó, hogy miért áll magas szinten a GDP-arányos magyar államadósság, miért magasabb például mint 2022 végén. Vendégünk Madár István, a Portfolio vezető makroelemzője. A második részben azt elemezzük, hogy milyen tényezőkre vezethető vissza a magas globális infláció és miért visz tévútra, ha mindent az orosz-ukrán háborúra és az arra adott reakciókra fogunk. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio markroelemzőjét kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/20/202329 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Mit üzen a Louis Vuitton 1 millió dolláros táskája?

Ez a Hype, a Portfolio Checklist első luxusipari különkiadása, melyben Orbók Ilonával, a szektor szakértőjével, a BDO Magyarország ügyvezető igazgatójával dolgozzuk fel az iparág legfőbb aktualitásait.  A podcastben egyebek mellett szó volt: A Louis Vuitton cégcsoport (LVMH) tőzsdei papírjának eséséről, valamint az árfolyammozgás főbb okairól. A luxuscikkek átárazódásáról, a célszegmensek változásáról. Pharrell Williams egymillió dolláros Louis Vuitton-táskájáról. A luxuscikkek másodlagos piacáról. És arról is, hogy mit keres a 2024-es nyári olimpia, valamint az Amerika-kupa szponzorai között a Louis Vuitton. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/18/202327 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Miért verné szét az üzemorvosi rendszert a kormány?

A műsor első részében arról a törvényjavaslatról volt szó, amely bizonyos munkakörök esetében a munkaadó döntésére bízná, hogy elküldi-e a dolgozót foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra vagy sem. A témáról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük. A második részben az ukrán-orosz háború egyik legvéresebb ütközetéről beszéltünk, amelyet Avgyijivka városában vívnak. Vendégünk volt Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzője.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/17/202321 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Miért nem áll meg a népirtás vádja Gázában?

A mai műsor első részében a gázai háborúval foglalkoztunk, azt jártuk körbe, hogy mi alapján lehet arányosnak vagy aránytalannak tartani a Hamász október 7-i terrortámadására adott izraeli választ, és hogy bármelyik oldalon megáll-e a népirtás vádja – ahogy az ebben a konfliktusban már többször megfogalmazódott. A témával kapcsolatban Hoffmann Tamás nemzetközi jogász, a Budapesti Corvinus Egyetem docense volt a vendégünk. Az adás második részében a Fundamenta MBH Bank általi felvásárlása volt a téma, erről Palkó Istvánt, lapunk vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/16/202326 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Újranyílhat Magyarország a luxusbevándorlók előtt

A mai műsor első részében arról volt szó, hogy a kormány bemutatta a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó új törvény tervezetét, ami elfogadása esetén szabályozni fogja más területek mellett a vendégmunkások behozatalát, és újfent tiszta jogi kereteket teremt arra, ha valaki befektetésért cserébe szeretne magyar tartózkodási engedélyhez jutni. A témáról Szabó Dánielt, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében folytatjuk a Nitrogénművek-sztori felgöngyölítését, az üzem ugyanis lehetséges, hogy mégsem zár be, és a háttérben felsejlik egy Bige László és a kormány közötti alkudozási folyamat. Erről a keddi adáshoz hasonlóan Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét kérdeztük.  Volt már hasonló program Magyarországon2013 és 2017 között működött már harmadik országok állampolgárai részére elérhető letelepedési program Magyarországon. Akkor a letelepedési engedélyért cserébe előbb 250 ezer, majd 300 ezer euróért kellett ötéves lejáratú magyar államkötvényt lejegyezni. A program Kínában lett különösen sikeres, hogy miért, arról szól a Portfolio Telepesek című hatrészes podcast sorozata, mely meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten és az összes nagyobb podcast platformon, valamint persze itt, a Portfolio-n is. A Telepeseket a Kreatív reklám- és médiaipari szaklap az év legjobb podcastjének választotta.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/15/202321 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Bod Péter Ákos: veszélyes kísérlettel próbálhatják felpörgetni a magyar gazdaságot

A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen veszélyei lehetnek, ha újra a magas nyomású gazdaság koncepciójával pörgetnék fel a nemzetgazdaságot Magyarországon. Vendégünk Bod Péter Ákos, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke. A második blokkban a friss GDP-adat volt a téma, amely rosszabb lett, mint azt az elemzők várták, de ennek ellenére is Magyarország kikerült a recessziós időszakból. Erről Madár Istvánt, a Portfolio vezető makroelemzőjét kérdeztük. A harmadik részben Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek leállásáról kérdeztük Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/14/202327 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Meddig tarthat a forint nagy menetelése?

A műsor első részében a látványosan erősödő forintról volt szó. A kedvező árfolyam azonban nem jelenti azt, hogy érdemes lenne a jelenleginél jóval erősebb fizetőeszközre berendezkedni a belátható jövőben. Vendégünk volt Beke Károly, a Portfolio makroelemzője. A második blokkban az OTP rendkívül jól sikerült negyedévét elemeztük és arról is szó volt, hogy miért lehet a bankot egyre inkább egy fajsúlyos nemzetközi szereplőnek tekinteni ahelyett, hogy egy magyar pénzintézetként hivatkoznánk rá. A témáról Nagy Viktort, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/13/202322 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Teljesült Orbán Viktor álma

Az első részben a friss inflációs adatról volt szó. Az áremelkedés már októberben 10 százalék alatt volt, vagyis elértük a kormány által is sokat hangoztatott egyszámjegyű inflációt. Vendégünk volt Beke Károly, a Portfolio makrogazdasági elemzője. A második részben az UBM, a magyar tőzsde agráróriásának változóban lévő tőkepiaci stratégiájáról beszélgettünk Horváth Péterrel, az UBM Csoport vezérigazgatójával. A harmadik blokk témája a költségvetés volt, ugyanis az első 10 hónap hiányadatai alapján nagyon nehéz lesz tartani a célokat novemberben és decemberben. A témáról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/202323 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Izrael beáldozhatja a gázai túszokat

A mai műsorban egy témánk volt, ez pedig az izraeli helyzet. Az október 7-i, az izraeli társadalmat sokkoló terroristatámadásra adott izraeli válaszcsapások továbbra is folynak, ugyanakkor egyre egyértelműbb, hogy az évtizedes status quo megbukott. Sokan az ötven évvel ezelőtti 1973-as háborúhoz és az azt követő folyamatokhoz hasonlítják a jelenlegi helyzetet, de a párhuzam egyáltalán nem biztos, hogy jó, az pedig óriási kérdés, hogy mi jöhet Gázában a Hamász után, és mi lesz a Gázába elhurcolt izraeli túszokkal. A témával kapcsolatban Novák Attila történész, a Goldziher Ignác Intézet kutatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemi tudományos főmnukatársa volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/9/202328 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Nem sci-fi, jöhet a 15 perces lakáshitel

A mai műsorban egy témánk volt, ez pedig a Magyar Bankszövetség a Portfolio Banking Technology konferencián bemutatott digitalizációs javaslata. Ez a csomag tartalmazza a bankszektor azon kéréseit, melyeket elvileg a magyar kormány a bankok által önkéntesen vállalt kamatplafonért cserébe támogatni fog. A javaslatcsomagról, valamint arról, hogy az ügyfelek mit tehetnek, hogy elkerüljék a digitalizációs folyamatokkal párhuzamosan felfutó banki csalások oroszlánrészét, Becsei Andrást, a tanulmány társszerzőjét, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesét, a Magyar Bankszövetség alelnökét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/8/202325 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Itt az új állampapír - kinek éri meg?

A műsor első részében a hamarosan érkező új Bónusz Magyar Állampapír sorozatról volt szó, amelynek nőtt ugyan a kamatprémiuma, de nem biztos, hogy ez versenyképessé teszi az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírral szemben. Hogy megéri-e ezt a papírt vásárolni, arról  Árgyelán Ágnest, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük. A második részben a csökkenő sertéshústermelésről és fogyasztásról beszéltünk Szedlák Leventével, az Agrárszektor újságírójával.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/7/202311 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Titkos adatok keltenek zűrzavart a magyar turizmusban?

A műsor első részében arról volt szó, hogy miért vannak óriási ellentmondások a hazai turisztikai statisztikákban és miért érzik sokan, hogy nem tudnak eligazodni a különböző szakmai nyilatkozatok között. Vendégünk Madár István, a Portfolio vezető makroelemzője. A második részben a Ryanair friss eredményeiről lesz szó. A diszkont légitársaság annyira jó félévet zárt, hogy még osztalékot is fizethetnek a részvényeseknek. A témáról Nagy Viktort, a Portfolio vezető részvényelemzőjét kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/6/202321 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hússzoros adóemelés az éj leple alatt – így tankolunk jövőre

A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen hatást gyakorolhat az üzemanyagpiacra a kormány csütörtökön közzétett döntése, amellyel 2024-től módosít az üzemanyag-kereskedők különadó-kulcsain. Vendégünk volt Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. A második részben az állami kamatkiadások növekedésével foglalkoztunk, amelyek jövőre és 2025-ben is extra terhet jelentenek majd a költségvetésnek. A témával kapcsolatban Árgyelán Ágnest, a Portfolio pénzügy elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/3/202314 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Van még esély az izraeli túszok kiszabadítására?

A műsor első részében a gázai helyzettel foglalkoztunk, ugyanis már zajlik Izrael szárazföldi hadművelete, amely egyértelműen egy újabb szakasza ennek a konfliktusnak. Vendégünk volt Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzője. A második blokkban arról volt szó, hogy csökken az elektromos autók iránti kereslet, amely felülírja a nagy autógyártók ambiciózus terveit. Hogy ennek milyen következményei lesznek, arról Kövesy Károlyt, a Portfolio autópiaci elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/2/202318 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Nem lesz politikai alku a magyar EU-s pénzekről

A mai műsor első részében arról volt szó, hogy mikor juthat végre európai uniós forrásokhoz Magyarország, és hogy inkább szakmai vagy politikai megállapodás látszik-e a horizonton. A témával kapcsolatban Szabó Dániel, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzője volt a vendégünk. Az adás második részében azzal foglalkoztunk, hogy könnyen megkerülhető az a korlátozás az állampapírpiacon, mely szerint egy magánszemély egy befektetési szolgáltatónál csak 25 millió forintnyi PMÁP-ot jegyezhet le, erről Árgyelán Ágnest, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/31/202326 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Nemcsak 4000 milliárd forint hiányzik a 2036-os budapesti olimpiához

A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy a nyári budapesti atlétikai világbajnokság óta pletykák szintjén terjed, hogy Budapest esetleg megpályázná a 2036-os olimpiai játékokat. Kérdés ugyanakkor, hogy az elmúlt évek sportinfrastrukturális fejlesztései után még mekkora összeg hiányzik az olimpia-rendezéshez, és hogy ez egyáltalán kizárólag pénzügyi kérdés-e. Erről Beke Károlyt, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük, aki hétfőn elemzést közölt a témában. A műsor második részében arról volt szó, hogy a Pénzügyminisztérium nemrég mutatta be a jövő évi adótörvény tervezetét, amiben több változás mellett már a globális minimumadó magyarországi implementációja is szerepel. Ezzel kapcsolatban Gyányi Tamás, a WTS Klient vezető adópartnere volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/30/202332 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Mégis milyen lakásra futja a CSOK Pluszból?

A műsor első részében folytatjuk a CSOK Plusz hatásainak elemzését ezúttal arról volt szó, hogy milyen ingatlanok keresletét hajthatja fel az új lehetőség és mi lesz a lakásárakkal. Vendégünk volt Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője. A második részben az Európai Központi Bank kamatdöntése volt a téma, amellyel hosszú idő után először nem változtattak a kamatlábakon. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban és hat-e ez a magyar monetáris politikára, arról Zsoldos Ákost, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/202315 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ezt tudja a CSOK Plusz, babaváróval felütve: 58 milliós lakás, önerő nélkül

A mai adás első részében a szerda este bejelentett CSOK Pluszról volt szó. A pontos feltételekről, a nyitott kérdésekről, valamint arról, hogy a babaváróval kombinálva milyen lehetőségek nyílnak meg a lakásvásárlók előtt, Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében az orosz-ukrán háborúról beszéltünk, mellyel kapcsolatban Huszák Dániel, lapunk Globál rovatának vezető elemzője volt a vendégünk. SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY Gratulálunk kollégánknak, Kövesy Károlynak, a Portfolio részvényelemzőjének, aki Junior Príma díjat nyert. Cikkei ide kattintva olvashatók.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/202324 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

"What's the plan in Gaza?" – Israelis, world community still wonder

Az interjú szerkesztett, átírt, magyar nyelvű változata ide kattintva érhető el. A mai műsor rendhagyó, mert angolul közöljük, és csak egy témánk van. Vendégünk Michael L. Gross, a Haifai Egyetem professzora, akinek kutatási területei közé tartozik a hadijog és a nemzetközi humanitárius jog. Az interjúban egyebek mellett kérdezzük arról, hogy milyen implikációi vannak a nemzetközi jognak a jelenlegi konfliktus tekintetében, hogy milyen katonai válasz fogadható el Izrael részéről a Hamász támadására, de szó lesz arról is, hogy a nemzetközi jogban harcos-e egy terrorista, valamint hogy a palesztin területek izraeli megszállása és blokádja indokolhat-e olyan tetteket, amiket a Hamász október 7-én hajtott végre.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/25/202342 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Bankcsődhullámot indíthat az amerikai áttörés?

A műsor első részében arról volt szó, hogy 16 éve nem látott szintre emelkedett az amerikai tízéves kötvényhozam. Ez a kisebb amerikai bankok működését is veszélyeztetheti. A témáról Beke Károlyt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük. A második részben a friss bérstatisztikával foglalkoztunk, amely ebben az esetben augusztust jelent. A reálbérek már csak minimális mértékben csökkentek és szeptemberben már jöhet a fordulat, de ez a hétköznapjainkat tekintve nem jelent komoly változást. Vendégünk volt Hornyák József, a Portfolio makrogazdasági elemzője.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/24/202315 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Luxustó vagy népi üdülő? Merre tovább, Balaton?

Itt az ősz, ezzel végleg vége a balatoni szezonnak. De vajon miért csak nyáron van jelentős turizmus a Balatonnál? Mi kéne ahhoz, hogy egész évben, de legalábbis ne csak öt hétig tartson a főszezon, és milyen volt a 2023-as nyár? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztünk két vendéglátóipari szakembert, Flesch Tamást, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökét, valamint Nagy Attilát, a fövenyesi Kalóz Strandbisztró társtulajdonosát a Checklist szombati különkiadásában.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/21/202350 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Érthetetlen, ami a magyar kutaknál megy – a Mol vagy Gáza a ludas?

A műsor első részében üzemanyagpiaccal foglalkoztunk, aminek érdekessége, hogy miközben az Izrael és Hamász között konfliktus hatására emelkednek a globális olajárak, ez a magyar kutakon nem látható. A témáról Mohos Kristóffal, a Portfolio energiapiaci elemzőjével beszélgettünk. A második blokkban arról volt szó, hogy miként avatkozna be a kínai kormány a tőzsdei folyamatokba és ez milyen veszélyeket rejt magában. Erről Nagy Viktort, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/20/202320 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

CIB-vezér: már látszik az élénkülés a lakáshiteleknél

A mai műsor első részében a bankszektor kilátásairól, valamint arról volt szó, hogy miképpen látja az előttünk álló időszakot dr. Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója. A műsor második részében a hazai makrogazdasági pályáról volt szó, amiről Bebesy Dánielt, az ERSTE Alapkezelő szenior portfóliómenedzserét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/19/202329 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

BKK-vezér: nincs értelme lila álmokat szőni

A mai műsorban három témánk volt. Elsőként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kihívásairól, a működési környezet komplexitásáról, és egyebek mellett arról kérdeztük Walter Katalin BKK-vezért, hogy milyen stratégia mentén lehet vonzó munkahellyé tenni az általa vezetett céget. Adásunk második részében Jelasity Radován, az ERSTE Bank elnök-vezérigazgatója volt a vendégünk, akit más témák mellett kérdeztünk a hazai bankok működési környezetéről és a kormány hatására a bankok által önkéntesen vállalt új kamatsapkáról is. A műsor harmadik részében pedig arról volt szó, hogy világszerte milyen várakozásokkal tekintenek a jövőbe a vállalatvezetők. A témáról a KPMG 2023-as CEO Outlook felmérése alapján Rózsai Rezsőt, a KPMG vezérigazgatóját kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/18/202336 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Sinkó Ottó a Huxitról: egy ezeréves tendenciát törnénk meg

A mai műsort a Budapest Economic Forum 2023 konferenciára kitelepült stúdióban készítettük. Az adásban szó lesz arról, hogy napirenden van-e Magyarország kilépése azt Európai Unióból és mi lesz az euróbevezetéssel. A témáról Sinkó Ottót, a Videoton társ-vezérigazgatóját kérdeztük. A második blokkban Parragh Lászlóval a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével többek között arról beszélgettünk, hogy van-e még létjogosultsága a minimálbérnek és mi csökkentheti az inflációt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/17/202317 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Mi lesz most a magyar-lengyel viszonnyal?

A mai műsorban három témát dolgoztunk fel. Az első a lengyel választás volt, amiről Kiss Csabát, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük. A második blokkban Szlovákiával foglalkoztunk, többek között azzal, hogy a Robert Fico vezette kormánynak milyen gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie. A témával kapcsolatban itt volt velünk Zsoldos Ákos, a Portfolio makroelemzője. A harmadik részben oktatás volt a téma, Radó Péter oktatáskutatóval a hazai oktatási rendszer lehetséges jövőjéről beszélgettünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/16/202341 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Israeli historian: what was somehow enough for 15 years, broke by surprise last Saturday

A podcast magyar nyelvű verziója ide kattintva olvasható a Portfolio-n. We sat down online with Itzchak Weismann, an Associate Professor of Islamic Studies and former Director of the Jewish-Arab Centre at the University of Haifa. Weismann shared his insights on the unexpected turn of events in the Israeli-Palestinian conflict last Saturday. We also discussed the routes and the evolution of Hamas in the past few decades and delved into the possible implications of the October 7th terrorist attacks on Israel. You can access the written, edited version of this conversation in Hungarian by clicking here.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/15/202338 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Kritikus órák jönnek Izrael számára – működhet a mesterterv?

A műsor első részében folytattuk az izraeli háborús helyzet elemzését, szó volt a gázai övezet részbeni evakuálásának tervéről és arról, hogy a Hezbollah miért függeszthette fel a támadásokat. Vendégünk volt Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának elemzője. A második blokkban arról volt szó, hogy miért gyorsult fel ismét a cégbezárási hullám Magyarországon. A témáról Szabó Dánielt, a Portfolio Makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/13/202319 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Egymásnak esett a párt és a hadsereg Kínában? Mi történik a színfalak mögött?

A mai műsor első részében Kínáról lesz szó, az elmúlt időszakban ugyanis több, a hadsereghez közeli politikus is eltűnt a nyilvánosságból az ázsiai országban. A témával kapcsolatban Vara Bálint, a Portfolio Globál rovatának elemzője volt a vendégünk. Adásunk második részében az MBH Bank ESG-jelentéséről volt szó, mellyel kapcsolatban Szege Györgyöt, a pénzintézet fenntarthatósági vezetőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/202328 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Miért lövi épp Izrael szó szerint laposra Gázát?

A műsor első részében folytattuk az izraeli konfliktus elemzését: az elmúlt 48 órában az izraeli védelmi erők fokozták az ellencsapások intenzitását a Gázai övezetben, miközben északról fenyegeti őket a Hezbollah is. Vendégünk volt Ács Bence, a Portfolio Globál rovatának elemzője, akit arról is kérdeztünk: milyen harci előnye származhat Izraelnek abból, ha lerombolja a Gázai övezet magas épületeit. A második részben a magyar költségvetés tarthatatlanságáról volt szó, a tervek nagyrészt az áfabevételek elmaradása miatt borultak, de azt is lehet látni, hogy az áfa-visszaigénylések intenzitása is nőtt. A témáról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/11/202316 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Ki a felelős Izraelben a szombati összeomlásért?

A műsor első részében folytatjuk az izraeli események elemzését. Szó lesz arról, hogy milyen okok vezethettek a Hamász váratlan támadásához, milyen felelősség terhelheti Netanjahu kormányát és mennyire akaszthatja meg a háború Izrael és az arab országok közeledését. Vendégünk Novák Attila történészt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet tudományos munkatársa. A második blokkban a még mindig magas, de már a 10 százalékhoz közeledő inflációról lesz szól. Erről Beke Károlyt, a Portfolio makroelemzőjét kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/10/202318 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Ez volt Izrael 9/11-e, de milyen lesz a válaszcsapás?

A mai műsorban az izraeli konfliktussal foglalkozunk, amellyel kapcsolatban több elemző már "szeptember 11-i" párhuzamokat von. Az első részben azt jártuk körbe, hogy vajon mennyire kell elhúzódó harcokra számítani úgy, hogy az izraeli hadsereg fejlettsége és a Hamász terrorszervezet fejlettsége között óriási különbség van.  Emellett szó volt arról is, hogy miként vizsgázott a vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer. Vendégünk volt Ács Bence, a Portfolio Globál rovatának elemzője. A második blokkban a tőzsdei és tőkepiaci reakciókat vettük górcső alá, mind az izraeli, mind a magyar, mind pedig a globális piacokon. Erről Nagy Viktort, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjét kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/9/202317 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ráomlott a kormányra a saját törvénye – ritka hátraarc jött

A mai műsorban három témát dolgoztunk fel. Az első, hogy vajon miért döntött a kormány úgy, hogy tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat, miért nem volt jó az a törvény, amely elvileg novemberben lépne hatályba. Vendégünk volt Hornyák József, a Portfolio makroelemzője. A második blokkban az amerikai államkötvények hozamának emelkedéséről volt szó, amely a banki kötvények leértékelődéséhez vezet. Ez akár egy bankválság előszele is lehet a későbbiekben. Erről Nagy Botondot, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük. A harmadik részben a friss ipari adat volt a téma, amelyet Madár Istvánnal, a Portfolio vezető makroelemzőjével beszéltünk át.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/6/202324 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

A 700 baros dilemma: mikor vezethetünk már hidrogénautót?

A mai műsor fő témája az volt, hogy milyen szerepe lehet a hidrogénhajtásnak a jövő mobilitási mixében. A témával kapcsolatban Zöldy Máté, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora, az Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ vezetője, valamint Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvényelemzője volt a vendégünk. Ezt megelőzően viszont szó volt még az igencsak elszálló amerikai kötvényhozamokról, azok potenciális nemzetközi, valamint magyar implikációiról. Erről Zsoldos Ákost, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/5/202338 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Megint belenyúl a kormány a lakáshitelekbe

A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy a kormány megint a kamatok környékén sertepertél, újabban önkéntes kamatplafonon keresztül gyakorolna hatást a hitelezésre. A tervezett intézkedés abból a szempontból is érdekes, hogy a Bankszövetség sincs elutasító állásponton. A témáról Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük. Műsorunk második részében a Gloster 2023. évi első félévéről beszéltünk Szekeres Viktorral, a cég igazgatósági elnökével. A harmadik blokkban pedig az OTP-ről volt szó, a legnagyobb magyar pénzintézet ugyanis nemcsak, hogy nemrég lekerült a háborút finanszírozó cégek ukrán listájáról, de még osztalékot is kivehetett az orosz leánybankjából, az viszont egyáltalán nem egyértelmű, hogy érdemes-e maradnia Oroszországban. Ezzel kapcsolatban Nagy Viktor, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/4/202331 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Kijózanodott a kormány, észrevették a valóságot

A műsor első részében arról volt szó, hogy a kormány megemelte az idei hiánycélt. Ezt azelőtt jelentették be, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kiadta volna a kormányzati szektor második negyedéves egyenlegének alakulásáról szóló adatsort és a Brüsszelnek kiküldött EDP-jelentést. A számokból az is kiderül, hogy a folyóáron, forintban számolt GDP is kisebb lesz, mint azt korábban várták. Vendégünk volt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, makroelemzője. A második blokk témája az volt, hogy Brüsszel hamarosan feloldhat több milliárd eurónyi kohéziós támogatást. Hogy ez mennyire meglepő fejlemény és mégis mennyi pénzre várunk még, arról Szabó Dánielt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/3/202318 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Jakab Ferenc: kellenek a Karikó Katalin Nobel-díjához hasonló megerősítések

A mai adásban három témát dolgoztunk fel. Az első részben Karikó Katalin friss Nobel-díjáról volt szó. A témával kapcsolatban Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora volt a vendégünk, akit arról is kérdeztünk, hogy milyen hatást gyakorolhat a magyar tudományos életre a legújabb magyar Nobel-díj. A második blokk témája a szlovákiai választás volt, amely egyrészt a közvélemény-kutatók kudarcát hozta, másrészt csalódást a magyar kisebbségi pártoknak, harmadrészt pedig új felállást a magyar-szlovák viszonyban, bár a következő napok még izgalmasak lesznek a koalíciós tárgyalások miatt. Ezt a témát Vara Bálinttal, a Portfolio Globál rovatának munkatársával elemeztük. A harmadik blokk témája a forint volt, amely igen gyengén muzsikált az elmúlt negyedévben, nem úgy mint az azt megelőzőben. Hogy minek tulajdonítható ez a fordulat, azt Beke Károllyal, a Portfolio makroelemzőjével beszéltük át.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/2/202342 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Újabb front nyílt a bankok és a kormány között - Mi történik a szektorban?

A műsor első részében arról volt szó, hogy új fejezet nyílik a magyar bankok és a kormány közötti – az utóbbi hétben kiéleződő – vitában, ugyanis nem csak a bankadó, az extraprofitadó és a kamatstop jövője lesz kérdéses, hanem bekerül a kalapba egy elvárás azzal kapcsolatban is, hogy a bankok olcsóbb lakáshiteleket kínáljanak. Vendégünk Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője. A második részben azt jártuk körbe, hogy milyen hatása lehet a legnépszerűbb állampapír, a PMÁP kamatára annak, hogy a magyar nemzeti bank megemelte az inflációs előrejelzését. Szó volt arról is, hogy ha valakinek pénzre van szüksége, akkor melyik PMÁP sorozatot éri meg feltörni. Erről Árgyelán Ágnest, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/29/202321 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Az olajfegyverrel vág vissza Putyin Bidennek?

A mai műsor első részében arról volt szó, hogy kell-e tartani egy, az 1973-ashoz hasonló olajválságtól, mivel a geopolitikai folyamatok több szempontból is hasonlóak. A témával kapcsolatban Pletser Tamás, az Erste olaj és gázpiaci elemzője volt a vendégünk. A műsor második részében Hornyák József, a Portfolio makrogazdasági elemzője volt a vendégünk, akit arról kérdeztünk: mire kell igazán figyelnie a magyar gazdaságpolitikának, ha egyszerre akar növekedést, alacsony inflációt és stabil forintot.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/28/202329 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Harapófogóba szoríthatja Magyarországot egy új EU-s vizsgálatsorozat

A mai műsorban egy témánk volt, azt a kérdést jártuk körbe, hogy milyen következményekkel járhat Magyarország számára, ha az EU tényleg megindít egy több szektorra kiterjedő vizsgálatsorozatot tisztességtelennek vélt kínai állami támogatási gyakorlatok miatt. A témáról Szabó Dánielt, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/27/202319 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Miért nem omlott össze az orosz gazdaság?

A műsor első részében arról lesz szó, hogy miért nem omlott össze az orosz gazdaság annak ellenére, hogy sokan ezt prognosztizálták még a háború kezdetén. Vendégünk Zsoldos Ákos, a Portfolio Makroelemzője. A második részben arról lesz szó, hogy milyen módon tudja a magyar bankszektor felpörgetni a hitelezést, ahogy azt a kormány elvárja annak fejében, hogy ne vessen ki újabb bankadót a szektorra. Erről Palkó Istvánnal, a Potfolio vezető pénzügyi elemzőjével fogunk beszélgetni.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/26/202323 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Kilőnek a reálkeresetek - mit jelent ez a bérből és fizetésből élőknek?

A műsor első részében a friss bérstatisztikáról beszéltünk. Az átlagfizetések növekedési üteme kissé lassul, de közben az infláció is mérséklődik, így visszatérhetünk a reálbérnövekedés időszakába, bár ha 2023 egészére próbálunk jósolni, akkor nem lesz olyan rózsás a kép. Vendégünk Hornyák József, a a Portfolio markoelemzője. A második blokk témája a növekvő állampapír-állomány volt, a slágertermék továbbra is az inflációkövető PMÁP, de a DKJ is népszerű még, bár ennek kamatai csökkennek. Erről Árgyelán Ágnest, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/25/202313 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Drasztikus költségvetési lépésekre készülhet a kormány - mi lesz a bankadóval?

A műsor első részében folytattuk a tegnapi téma elemzését, ezúttal költségvetési szempontból vizsgáltuk, hogy mit jelenthet Varga Mihály pénzügyminiszter bankadóval kapcsolatos bejelentése, amelyet a Fidesz cáfolt. Emellett szó volt a friss államháztartási adatokról is. Vendégünk volt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója. A második részben arról a furcsa újautó-piaci gyakorlatról volt szó, amely szerint a kereskedők egyoldalúan emelhették a már megrendelt autók árát, a vevő pedig el sem állhatott a szerződéstől. Az ügyészség azonban közérdekű pert nyert autókereskedőkkel szemben. Erről Knezsik Istvánt, az autós nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnökét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/22/202324 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Zsiday Viktor: Magyarország spirálba került

A mai műsorban alapvetően Varga Mihály délelőtti bejelentésével foglalkoztunk, mely szerint emelkedhet a bankadó Magyarországon, a támogatott hiteltermékek pedig átalakulhatnak. A témáról az első blokkban Zsiday Viktort, a Citadella Alap portfóliómenedzserét kérdeztük. Vele egy másik, persze a magyar gazdaságpolitikához kapcsolódó hírről is beszéltünk, ez pedig az, hogy a Porsche Hungária már év eleje óta euróban árazza a legtöbb autóját Magyarországon, ami a magyar gazdaság euroizációja szempontjából érdekes téma. A második és harmadik blokkban visszatértünk a potenciális bankadóemeléshez, a bankokra gyakorolt hatást Palkó Istvánnal, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjével, a tőkepiaci konzekvenciákat pedig Nagy Viktorral, lapunk Részvény rovatának vezető elemzőjével beszéltük át.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/21/202326 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Nem fog a háború az OTP-n, a Raiffeisent viszont üti – mi történik a régiós bankpiacon?

A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy milyen tényezők befolyásolják jelenleg a régiós banki részvények értékét, köztük az elmúlt időszakban nagy ralit bemutató OTP-vel és a többi banktól igencsak elszakadó Raiffeisennel. A témával kapcsolatban Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzési üzletágvezetője volt a vendégünk. Mai adásunk második részében is maradtunk a tőkepiacoknál, az elmúlt időszakban óriási emelkedést bemutató Magyar Telekomról kérdeztük Fekete Beatrixet, a Portfolio részvényelemzőjét.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/20/202320 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Elzavarnák Magyarországot az EU-s asztaltól, de a pénzügyi póráz maradna

A mai műsor első részében arról volt szó, hogy egy német-francia terv az EU átalakítását tűzte ki célul, aminek egyik nagy vesztese Magyarország lehet. Úgy semlegesítenék a vétófegyvert, hogy közben a kohéziós forrásokon keresztül továbbra is befolyást tudnának gyakorolni a magyar folyamatokra, ráadásul a legfontosabb uniós döntésekbe nem szólhatnánk bele. A témáról Szabó Dánielt, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke volt a vendégünk, akit a magyar makropályáról, valamint arról kérdeztünk, hogy miért hibás a jelenlegi gazdasági helyzetünkre a válság kifejezést használni. Bod Péter Ákos is ott lesz a Budapest Economic Forumon október 17-én, jegyek, részletek ide kattintva!See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/19/202327 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Küszöbön az újabb energiaársokk? Kritikus szinten az olaj ára

A műsor első részében arról volt szó, hogy merre mehet az olaj ára a következő hónapokban, folytatódik-e az a lendületes drágulás, amit láttunk idén. Vendégünk volt Mohos Kristóf, a Portfolio energiapiaci elemzője. A második blokk témája az az ukrán bejelentés volt, amely szerint jogi eljárást indítanak azon országok ellen, amelyek nem hajlandóak feloldani a mezőgazdasági termékeikre vonatkozó importtilalmat. Ide tartozik Magyarország is. Erről Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/18/202315 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Mundruczó Kornél: a gazdasági gondolkodást lenézik, miközben az nézőt jelent

A Checklist szombati különkiadásában két nemzetközileg jegyzett filmes szakember, Petrányi Viktória producer és Mundruczó Kornél rendező voltak a vendégeink. Ők ketten a tulajdonosai a magyar filmipar kiemelt jelentőségű cégének, a most 20 éves Proton Cinemanak. A cég azon túl, hogy rengeteg hazánkban forgó külföldi produkciót gyárt, saját filmeket is fejleszt, köztük Mundruczó mozijait, például a Netflixen debütált Pieces of a Womant vagy Reisz Gábor hamarosan mozikba kerülő Magyarázat mindenre című alkotását. Petrányit és Mundruczót egyebek mellett kérdeztük a hazai filmszektor több aspektusáról, a magyar filmes ökoszisztéma nemzetközi versenyképességéről, Andy Vajna itthoni filmes örökségéről, valamint saját vállalkozásuk fejlesztéséről is. Az interjút még azt megelőzően rögzítettük, hogy Reisz Gábor már említett filmje, a Magyarázat mindenre díjat nyert volna a Velencei Filmfesztiválon, így erről értelemszerűen az interjúban nem esett szó.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/16/202345 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Kiszorul a készpénz a boltokból - Mégis mi történik a fizetéseknél?

A műsor első részében arról volt szó, hogy miként változnak a fizetési szokások Magyarországon, visszaszorul-e a készpénzhasználat és milyen lehetőségeket rejt magában az azonnali fizetés? Vendégünk volt Turzó Ádám, a Portfolio pénzügyi elemzője. A második blokkban a friss építőipari adat volt a téma, amelyben láthatunk ugyan egy havi bázisú kiugrást, de még messze nem jelenti azt, hogy megfordulna az a lejtmenet, amit az elmúlt időszakban láttunk. Erről Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/15/202314 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Áttörtek az ukránok, de miért más ez, mint tavaly ősszel?

A mai műsor első részében a háborúról volt szó. Egyebek mellett körbejártuk, hogy hol folynak most a leghevesebb harcok, és hogy miért más a mostani ukrán áttörés, mint a tavaly őszi. A témáról Huszák Dánielt, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Mai második témánk, hogy az S&P 100 index úgy emelkedett 22,5 százalékot eddig az idén, hogy a benne lévő 100 részvényből 42 esett. Bár precedens nélkülinek tűnik az ilyen típusú éles szétválás, de van a múltból hasonló történetre példa. Ezzel kapcsolatban Jónap Richárd, a Concorde elemzője volt a vendégünk, aki a témában csütörtökön cikket is közölt a Portfolio-n.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/14/202331 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Súlyosat lépett Oroszország, nyomorúságos a helyzete

A mai műsor első részében Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong-un észak-koreai vezető találkozóját értékeltük abból a szempontból, hogy az mit árul el Oroszország nemzetközi pozíciójáról. A témáról Takácsy Dorka Oroszország-szakértőt, a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy kutatóját kérdeztük. Az adás második részében Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének szerdai, az Európai Parlamentben elmondott beszédéről volt szó. Ezzel kapcsolatban Szabó Dániel, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzője volt a vendégünk, aki a beszéd helyszínéről, Strasbourgból jelentkezett.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/13/202321 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ketyeg az óra, a magyar állam már most a kiadások lefaragására készül

A műsor első részében arról volt szó, hogy a magyar állam már most elkezdte a felkészülést, hogy 2025-ben és 2026-ban nagy mennyiségű állampapír futamideje jár majd le és ez komoly kiadásokkal jár. Vendégünk Beke Károly, a Portfolio makroelemzője. A második részben a marokkói földrengés volt a téma, amelynek egy érdekes és szomorú momentuma, hogy a kormány nem fogad el minden segítséget, amit az országok felajánlanak. Ennek pedig a hivatalos indokláson túl lehetne geopolitikai okai is. Erről Kiss Csabát, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/12/202319 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Népi-urbánus ellentét feszíti a magyar munkaerőpiacot – mi történik?

A mai műsorban két témát dolgoztunk fel három megszólalóval: az egyik az otthoni munkavégzés és az irodapiac kapcsolata. Egyrészt megnéztük, hogy miként hatottak a hirtelen lezárások a bérleményekre, tényleg lasszóval kell-e fogni az ügyfeleket most és egyáltalán képes-e alkalmazkodni az irodapiac az új körülményekhez. Erről Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét kérdeztük. Magáról az otthoni munkavégzésről Hornyák Józseffel, a Portfolio makrogazdasági elemzőjével beszélgettünk, többek között arról, hogy mely szektorokban és mely hazai régiókban maradt magas szinten a home office és egyáltalán ez a lehetőség adott-e az alacsonyabb képzettséget igénylő munkakörökben. A harmadik blokkban a Brain Bar 2023 rendezvényről volt szó, amelyet szeptember 21 és 22 között tartanak Budapesten. Vendégünk Baji Betti, a Brain Bar projektvezetője.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/11/202326 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Pogátsa Zoltán: Magyarország túl fejlett, a GDP-növekedés már nem javít érdemben az életszínvonalon

Nemrég jelent meg Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című könyve, melyben a szakember arról ír: a kapitalista társadalmi-gazdasági berendezkedés nem fenntartható, és ha nem cseréljük le, annak a klímaváltozás miatt társadalmi összeomlás lehet a vége. Ennek fő oka, hogy szerinte a kapitalizmus nem létezik növekedés nélkül, ezért a fenntarthatóság eléréséhez – valamint a totális ökológiai és társadalmi katasztrófa elkerüléséhez – radikális változásra van szükség, ami magába foglalja a növekedési kényszer kikapcsolását, ezzel pedig a gazdasági rendszer teljese átalakítását. Pogátsát könyve főbb állításairól, a zöld átállásról és az átmenet finanszírozásáról is kérdeztük szombati különkiadáusnkban. Fenntarthatóság, zöld átállás, klímakatasztrófa, nemnövekedés Ezekről a témákról is szó lesz szeptember 12-én a Portfolio Sustainable World 2023 konferencián Budapesten a Nemzeti Táncszínházban, amelyen Pogátsa Zoltán is részt vesz egy panelbeszélgetés tagjaként. Részletek és jelentkezés ezen a linken!See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/9/202355 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Megállapodás nélkül is EU-s pénzhez juthat Magyarország - itt az újabb fordulat?

Az első részében arról volt szó, hogy a kormány mégis uniós pénzhez juthat egy kiskapunak köszönhetőn, még mielőtt meg tudna állapodni a bizottsággal a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz vagy akár a kohéziós források lehívásáról. Ezt azonban még a 2024-es választási kampány keresztülhúzhatja. Vendégünk volt Szabó Dániel, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzője. A műsor második részében Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója volt a vendégünk, aki a cég első féléves jelentéséről, az energetikai piac kihívásairól, valamint a vállalkozás jövőképéről beszélt. A harmadik részben a friss inflációs adat volt a téma, amely okozott némi csalódást, azonban a dezinflációs célokat nem veszélyezteti. Erről Hornyák Józsefet, a Portfolio markoelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/8/202326 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Végre itt a fordulat a magyar húzóágazatban?

A  műsor első részében arról volt szó hogy mit olvashatunk ki a friss ipari adatokból, túllendülünk-e a szektor 2022 közepe óta látott gyengélkedésén. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A második blokk témája a forint elmúlt néhány napi gyengülése volt, amely 390 fölé lökte egy időre az árfolyamot. A forint egyébként csütörtök délután erősödni kezdett, a 387-es szintet is elérte. A témáról Beke Károlyt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/7/202314 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hamis biztonságérzetbe ringathatja Magyarországot a Moody's?

A mai műsor első részében a Moody’s pénteki döntésével foglalkozunk, mely nemcsak, hogy nem változtatott Magyarország besorolásán, de még a kilátásokat sem rontotta le, sőt, meglehetősen pozitív képben láttatta a magyar makrogazdasági folyamatokat. A témáról Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét kérdeztük, aki egy elemzést írt befektetők számára a hitelminősítő döntését követően, és ebben az írásában több szempontból is vitatta a döntéshez csatolt indoklás érvrendszerét. Adásunk második részében arról volt szó, hogy kedden délután derült ki: a magyar kormány egy konzorcium részeként újabb ajánlatot tett a Budapest Airportra, így pedig a kabinet közelebb kerülhetett stratégiai céljához, nevezetesen, hogy újra magyar kézben legyen a fő hazai légikikötő. A témával, valamint általánosságban a légiközlekedési szektorral kapcsolatban Bukta Gábor, a Concorde részvényelemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/6/202334 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Totális hátraarcot fújhat a kormány napelemügyben – de mégis miért?

A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy kitáncolhat a kormány egy olyan terv mögül, ami 2024-től nagyon rosszul érintett volna rengeteg napelemest. A témáról Weinhardt Attilát, a Portfolio makrogazdasági elemzőét kérdeztük. Az adás második részében arról volt szó, hogy egyszer csak 700 milliárd forinttal megnőtt a magyar költségvetés finanszírozási igénye. Ez hétfőn derült ki egy közleményből, amit az Államadósság Kezelő Központ adott ki, hogy ez pontosan mire utalhat, azzal kapcsolatban Beke Károly, lapunk makroelemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/5/202322 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Szétverte a kormány az üzemanyagpiacot - nem látszik, hol lesz a pofonok vége

A műsor első részében arról volt szó, hogy megváltozott a magyar üzemanyagok költségszerkezete, az árstop olyan nyomot hagyott ezen a piacon, amely nagyon nem kedvez az autósoknak. Ez a hatósági ár extra kockázatot jelent a szereplőknek, akik magasabb hozamot szeretnének. Erre tesz majd ráegy lapáttal a 2024-es jövedékiadó-emelés, amelyet ráadásul a 2022-es bázison állapította meg a kormány. Vendégünk volt Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. A második blokkban Volodimir Zelenszkij vasárnapi döntéséről volt szó, az ukrán elnök ugyanis megvált a védelmi miniszterétől, nagy valószínűséggel azért mert korrupciós ügyek árnyékolták be a tárcát. Hogy számíthatunk-e további átalakításokra az ukrán kormányban arról Ács Bencét, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/4/202315 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Tényleg egy vagyont buknak a napelemesek? Mit nyer az egésszel a költségvetés?

A műsor első részében azt jártuk körbe, hogy mennyivel is fizethet többet egy napelemes háztartás, ha éves helyett havi szaldo elszámolásra áll át és mennyit, ha bruttó elszámolásra. Vendégünk Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, makroelemzője. A második részben annak a francia inflációletörő intézkedéscsomagnak az eredményeiről volt szó, amelyre korábban a magyar kormány is hivatkozott, mint mintaprojekt, amikor többek között az árstop és a kötelező akciók szabályit kidolgozta. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/1/202314 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Itt a fordulat - Miért kér mégis pénzt az EU-tól a kormány?

A műsor első részében arról volt szó, hogy Magyarország egy 3,9 milliárd euró összegű kérelmet nyújt be a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) hitelkeretének terhére. A döntés nem váratlan, de korábban nem egészen erről volt szó. Vendégünk volt Szabó Dániel, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzője. A második blokkban a hazai beruházások zuhanása volt a téma, amellyel kapcsolatban különösen furcsa, hogy a statisztikai hivatal visszamenőleg módosította a számokat. Nem valami apró korrekciótól van szó – amely egyébként megszokott a statisztika világában – hanem ennél komolyabb módosításokról. Erről Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/31/202317 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Mi áll Orbán Viktor harckocsis bejelentése mögött?

A műsor első részében arról volt szó, hogy miért döntött a magyar kormány amellett, hogy beszáll egy modern harckocsi fejlesztésébe. Miért jobb ez az országnak annál, mintha vásárolna egy már kész terméket? Vendégünk volt Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzője. A második blokkban a vágtató üzemanyagárakról beszélgettünk, amelyek mögött nem csak globális okok, de Magyarország specifikus hatások is állnak, ez pedig nem jó hír a hazai autósoknak. Erről Mohos Kristófot, a Portfolio üzemanyagpiaci elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/30/202328 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hideg zuhanyt kapott több tízezer napelemes - Mégis mit csinált most a kormány?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében a napelemes áramtermelés elszámolásának 2024-es változásairól volt szó. Az ezzel kapcsolatos friss bejelentés hidegzuhanyként érte mind a napelem-tulajdonosokat, mind a telepítőket. Tényleg olyan nagy baj, ha éves helyett havi elszámolás jön jövőre? Vendégünk Weinhardt Attila, a Portfolio energiapiaci elemzője. A második részben arról lesz szó, hogy drasztikusan megemelkednek a magyar fuvarozók terhei, részben az e-útdíj drágulása, részben pedig a jövedéki adó 2024-es emelése miatt. Ezek a költségek pedig meg fognak jelenni mind a termékek, mind pedig a szolgáltatások árában. Erről Dittel Gábort, Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary ügyvezető főtitkárát kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/29/202322 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Durván feszíti a költségvetést két nyugdíjintézkedés - Miért vizsgálnák a korhatáremelést?

A műsor első részében arról volt szó, hogy van-e esélye a nyugdíjkorhatár további emelésének Magyarországon és mi az a két dolog, amely leginkább feszíti a költségvetést a nyugdíjkiadásokkal összefüggésben. Vendégünk volt Farkas András nyugdíjszakértő. A második részben a kiterjesztett gyártói felelősségről szóló EPR rendelet volt a téma, amely óriási terhet ró a csomagolóanyagokat használó gyártókra, illetve termékforgalmazókra, de közben a díjfizetés pontos mértéke sem ismert és az adminisztrációval kapcsolatban is sok a nyitott kérdés. A témáról Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/28/202321 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

1600 milliárd forint tűnt el a lakossági bankszámlákról - mégis mi történik?

A műsor első részében arról volt szó, hogy hova tűnik a pénz a magyarok bankszámláiról és ez mennyiben magyarázható az inflációval, illetve az alacsony betéti kamatokkal. Vendégünk volt Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője. A második részben a költségvetés lesz a téma, a bevételek ugyanis továbbra sem teljesülnek a vártnak megfelelően és könnyen lehet, hogy a hiánycélt is módosítani kell. Arról már a csütörtöki kormányinfón is volt szó, hogy az éves másfél százalékos növekedési cél nehezen teljesíthető és úgy tűnik, hogy a hiánycél tartásával kapcsolatos kockázatokat is látja a kormány. A témáról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/25/202323 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Meghalt Prigozsin - Mégis mi folyik a háttérben?

A műsor első részében Jevgenyij Prigozsin balesetével foglalkoztunk, amellyel kapcsolatban legalább annyi a nyitott kérdés még, mint a 2 hónappal ezelőtti sikertelen puccsal összefüggésben. Vendégünk volt Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzője. A második blokkban a szárnyaló Nvidia chipgyártó volt a téma, de szóba került az is, hogy mely cégek lehetnek még a nyertesei a mesterséges intelligencia által vezérelt tőzsdei ralinak. Erről Kövesy Károlyt, a Portfolio részvénypiaci elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/24/202324 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Ürge-Vorsatz Diána: nincs biztonságos nyaralási helyszín, nincs biztonságos évszak

A műsor első részében a klímaváltozás makrogazdasági hatásairól volt szó, miután most már nem telik el nyár erdőtüzek és árvizek nélkül. Bár elsőre furcsán hangzik, de az alkalmazkodást minden ország a hasznára tudná fordítani. Vendégünk volt Ürge-Vorsatz Diana, a Közép-Európai Egyetem oktatója, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének (IPCC) alelnöke. A második részben a Szerencsejáték Zrt. az OTP Bank közös nyereményjátékáról volt szó, amelyben egy több mint 100 milliós lakás a tét. Ez soknak tűnik, de mégis milyen ingatlant lehet ennyiért kapni Budapesten? Erről Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/23/202325 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Ilyen földrengés csak néhány évente van - Mi történik a felszín alatt?

A műsor első részében az elmúlt napok földrengéseivel foglalkoztunk, amelyek Békés és Somogy megyét is érintették, de mozgott a föld Romániában is. Vendégünk volt Mónus Péter szeizmológus. A második blokkban a Magyar Nemzeti Bank negatív tőkéje volt a téma, amely teher lesz a költségvetésen és a kormánynak valamilyen megoldást kell erre találnia. Hogy milyet, arról Beke Károlyt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/22/202315 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Bod Péter Ákos: sohasem késő kimondani, hogy baj van

A műsor első részében azt jártuk körbe, hogy tényleg egy gazdaságszerkezeti átalakulás kellős közepén vagyunk-e és elkövetjük-e azokat a hibákat, amelyeket az ország 1950-es és 70-es években elkövetett az erőltetett iparosítással. Vendégünk volt Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke. A második részben arról volt szó, hogy miért kerül válságba a magyar borágazat és egyáltalán mennyit lehet kérni a kiskereskedelemben egy elfogadható minőségű borért. Erről Braunmüller Lajost az Agrárszektor főszerkesztőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/21/202327 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Telepesek#6: Kínában született, anyanyelve: magyar

Ez a Telepesek című podcast sorozat hatodik, egyben befejező epizódja. Ez a rész arról szól, hogy Kai, sorozatunk főhőse mennyire találta meg a számításait Magyarországon azt követően, hogy 2017-ben a letelepedési kötvényprogramon keresztül családjával Budapestre költözött. E mellett értékeljük a magyar program és más országok hasonló programjainak gazdasági tapasztalatait, és arra a kérdésre is keressük a választ, hogy a letelepedési államkötvényprogram végével bezárultak-e Magyarország kapui a Kínából érkező, nálunk letelepedni vágyó emberek előtt. Mi az a Telepesek? A Telepesek a Portfolio hatrészes podcast sorozata, mely arra a kérdésre keresi a választ: miért Kínában lett igazán sikeres a 2013 és 2017 között működő magyar letelepedési kötvényprogram? A podcast első részéhez kattints ide, a második rész itt hallgatható meg, a harmadik itt, a negyedik itt, az ötödik itt, a sorozatról további információ pedig itt érhető el. Kövesd a Telepeseket a különböző podcast felületeken, hogy ne maradj le a hamarosan érkező extra tartalmakról! Spotify-on: https://open.spotify.com/show/6aeMKEPh8fwtXtBhu3QYw4 Apple Podcasten: https://podcasts.apple.com/us/podcast/telepesek/id1693225729 Google Podcasten: https://tinyurl.com/3yakamhrSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/19/202339 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Úgy megy át a lítium a parti szűrésű kutakon, mint "kés a vajon"

A műsor első részében a hazai vízbázis, a csap és ásványvizek lítiumtartalmáról volt szó, amely koncentráció várhatóan megnövekszik majd az akkumulátorgyárak elszaporodásával. Vendégünk volt Záray Gyula, az MTA doktora, az ELTE Kémia Intézetének professor emeritusa, az Eötvös Lóránt Kutatóhálózat Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai intézetének tudományos tanácsadója, aki kollégáival részletesen megvizsgálta a hazai vizek lítiumtartalmát. Tanulmányuk megjelent a Nature kiadó a Scientific Reports nevű kiadványában is. A második blokkban az európai gáztározók rekorder töltöttségéről volt szó, amely már a kitűzött határidő előtt elérte a 90 százalékot. Magyarország uniós összevetésben is jól áll. Erről Weinhardt Attilát, a Portfolio energia ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/18/202325 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Alapjogot sérthet az új kormányzati tervezet - sok dolgozót érint

A műsor első részében azzal a törvénytervezettel foglalkoztunk, amely könnyítene a munkavédelmi oktatás szabályain, és amely kiváltotta a szakszervezetek haragját. Vendégünk volt Dudás Katalin, jogász az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője. A második részben Kína uniós terjeszkedéséről volt szó, amely leginkább a német ipar számára veszélyes, de hat az egész belső piacra is. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/17/202323 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

A gödör alján a magyar gazdaság - Rekordhosszúra nyúlt a recesszió

A műsor első részében a második negyedéves, és a vártnál is sokkal rosszabb GDP-adat volt a téma, amely azt eredményezte, hogy hazánk egy igen hosszú recessziós periódust él át. Vendégünk Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A második részben az ingatlanárak idei megtorpanásáról volt szó, amely megfigyelhető egész Európában, így Magyarországon is. Itthon azonban az elmúlt években a lakások drágulásának üteme egészen elszakadt Európáétól, amely persze nem független a vágtató inflációtól sem. A 2023-as helyzetet Futó Péterrel, a Portfolio ingatlanpiaci szakértőjével elemeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/16/202322 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Jön a 400-as euró? Mi a baj a forinttal?

A műsor első részében a gyengülő forintról volt szó, konkrétan arról, hogy a 400 forintos vagy éppen a 370 forintos euróárfolyam elérésének van-e nagyobb esélye. Vendégünk volt Beke Károly, a Portfolio makroelemzője. A második blokkban azt jártuk körbe, hogy az orosz ukrán háború kapcsán miért hallunk egyre többet a légteret érintő incidensekről, amelyek ritkán jelentenek konkrét légtérsértést, de valamilyen válaszreakciót váltanak ki az éppen fenyegetett országtól. Erről Huszák Dánielt, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/15/202314 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Szakad a rubel, már Putyin embere is kiakadt

A műsor első részében az orosz rubel drasztikus gyengülésének okairól volt szó, amely annak tükrében is meglepő, hogy az ország egyik fő exportcikkének, az olajnak az ára emelkedett és a jegybank is megpróbálta elejét venni az esésnek. Vendégünk volt Weinhardt Attila, a Portfolio makrogazdasági elemzője. A második blokkban azt jártuk körbe, hogy mennyire jellemző Európa és a világ országaiban, hogy a lakosság olyan mértékben vesz inflációkövető állampapírt, mint a magyarok és egyáltalán hol van erre lehetőségük. Erről Árgyelán Ágnest, a Portfolio Pénzügy rovatának elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/14/202318 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Telepesek#5: Vonaton jöttek, Moszkvából

Ez a Telepesek című hatrészes podcast sorozat ötödik epizódja. Ebben a részben bemutatjuk, hogy milyen kínai közösség várta Magyarországon a letelepedési kötvényprogrammal érkező kínaiakat, köztük podcastünk főhősét, Kai-t és családját. Körbejárjuk, hogy hogyan vált hazánk már a rendszerváltás környékén a kínai migráció fontos célpontjává a régióban, és milyen hatások formálták a kilencvenes évektől az itteni kínai közösség életét. E mellett betekintést nyújtunk abba, hogy milyen szerepet játszottak a kínaiak a magyar ingatlanpiacon, hogy miért nincs sok kapcsolat a hazánkban élő különböző kínai csoportok között, és hogy milyen dinamikák jellemzik a Magyarországra érkező kínai működőtőke-beruházásokat. Mi az a Telepesek? A Telepesek a Portfolio hatrészes podcast sorozata, mely arra a kérdésre keresi a választ: miért Kínában lett igazán sikeres a 2013 és 2017 között működő magyar letelepedési kötvényprogram? A podcast első részéhez kattints ide, a második rész itt hallgatható meg, a harmadik itt, a sorozatról további információ pedig itt érhető el. Hallgasd már meg szerdán a Telepesek új epizódját a nagyobb podcast platformokon! Spotify-on: https://open.spotify.com/show/6aeMKEPh8fwtXtBhu3QYw4 Apple Podcasten: https://podcasts.apple.com/us/podcast/telepesek/id1693225729 Google Podcasten: https://tinyurl.com/3yakamhrSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/12/202334 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Az égig nőnek az árak Magyarországon? Van egy jó hírünk

A mai műsor első részében arról volt szó, hogy hiába lesz idén magasabb az infláció, mint tavaly, az áremelkedés nagy része már tavaly lezajlott. Ez látszólag ellentmondásos állítás, pedig nem az. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Ezt követően San Franciscóról beszéltünk, Szabó Dániel kollégánk ugyanis nemrég egy helyszíni riporttal jelentkezett a városból, melynek egy belvárosi negyede igencsak megsínylette az Egyesült Államokat sújtó opioidjárványt és a koronavírus miatti gazdasági problémákat.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/11/202321 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Kirobbanó formában az OTP – de megéri még beszállni?

A mai műsor első részében a második negyedévben rekordprofitot elérő OTP Bankról volt szó. Nagy Viktort, a Portfolio vezető részvényelemzőjét egyebek mellett arról kérdeztük: hogy jött össze a kimagasló eredmény és hogyan árazzák a befektetők a pénzintézetet. Az adás második felében Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy különösen nehéz lehet idén a gazdák számára a szántóföldi növénytermesztés legköltségesebb időszaka, a hamarosan következő őszi munkálatok és a vetés ideje.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/10/202321 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Pattanásig feszült a helyzet, kötéltáncot jár Benjamin Netanjahu

Már meghallgatható a Portfolio Checklist augusztus 9-i adása. A mai műsorban egy témánk volt: július végén megszavazta az izraeli törvényhozás az igazságügyi rendszert átalakító reformcsomag első részét. A teljes tervezet alapjaiban változtatná meg a kormány és a bíróságok közötti hatalmi egyensúlyt. Az országot soha nem látott tüntetéshullám sújtja, az izraeli fizetőeszköz gyengül, és nem nagyon körvonalazódik megoldás sem. A témáról Novák Attila történészt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet tudományos munkatársát kéreztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/9/202325 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Állhat még bármi az egyszámjegyű magyar infláció útjába?

A mai műsor első részében az inflációval foglalkoztunk, mivel a KSH kedd reggel publikálta a pénzromlás júliusi mértékét, ami végre bekerült a lélektani 20%-os szint alá. A témáról Árokszállási Zoltánt, az Equilor vezető elemzőjét kérdeztük. A szakemberrel arról is beszéltünk, hogyha a headline adat mögé nézünk, akkor hol lett gyorsabb a vártnál az infláció csökkenése, és melyek azok a területek, ahol még vannak kockázatok. Adásunk második felében maradtunk az árakkal kapcsolatos folyamatoknál, a gabonaárak ugyanis hiába csökkennek, ebből a vásárlók nem igazán fognak semmit sem észrevenni – már ha azt várnák, hogy így a kenyér is olcsóbb lesz. Ezzel kapcsolatban Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/8/202320 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Újra krími hidakat támadott Ukrajna – mi történik?

A mai műsor első részében az ukrajnai háborúval foglalkozunk, az ukránok ugyanis újabb, a Krími félszigetet a szárazfölddel összekötő hidakat támadtak. A témáról Huszák Dánielt, lapunk Globál rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Műsorunk második részében arról lesz szó, hogy milyen fenntarthatósági szempontokat tart szem előtt a Sziget Fesztivál, amikor egy kisvárosnyi, ideiglenes infrastruktúrát húz fel a Óbudai-szigeten. Ezzel kapcsolatban Dominus Ákos, a Sziget Fesztivál fenntarthatósági menedzsere volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/7/202323 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Telepesek#4: Pozícióharc egy életen át

Ez a Telepesek című podcast sorozat negyedik epizódja. Ebben a részben Kai-ék Budapestre költöznek, ahol sokkal szabadabb gyerekkort szeretnének biztosítani gyereküknek, Tomnak, mint amilyenben Kínában része lett volna. A fiút ezért beíratják egy állami óvodába, majd pedig a közoktatásban kezdi meg tanulmányait. Az állami oktatási rendszer minőségével kapcsolatban azonban hamar kétségeik támadnak – dilemmáik, problémáik mögött pedig felsejlenek a középosztályok életét globálisan meghatározó motivációs mintázatok. Mi az a Telepesek? A Telepesek a Portfolio hatrészes podcast sorozata, mely arra a kérdésre keresi a választ: miért Kínában lett igazán sikeres a 2013 és 2017 között működő magyar letelepedési kötvényprogram? A podcast első részéhez kattints ide, a második rész itt hallgatható meg, a harmadik itt, a sorozatról további információ pedig itt érhető el. Hallgasd már meg szerdán a Telepesek új epizódját a nagyobb podcast platformokon! Spotify-on: https://open.spotify.com/show/6aeMKEPh8fwtXtBhu3QYw4 Apple Podcasten: https://podcasts.apple.com/us/podcast/telepesek/id1693225729 Google Podcasten: https://tinyurl.com/3yakamhrSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/5/202333 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Zsiday: a lépcsőn mennek fel, de a tizedikről ugrálnak a forintbefektetők

A mai műsor első részében főleg a forintról és a magyar fizetőeszköz értékét befolyásoló főbb folyamatokról volt szó. A témával kapcsolatban Zsiday Viktor, a Citadella Alap portfóliókezelője volt a vendégünk, akit természetesen a Prémium Magyar Állampapír, azaz a PMÁP nemrég életbe lépett változásairól is kérdeztünk. Második témánk a magyar magán egészségügy helyzete volt, egy új kutatás felmérte ugyanis, hogy pontosan milyen szerepe van ennek a szektornak a hazai egészségügyi ágazatban. A témáról az egyik szerzőt, Karli Pétert, a Heal Partners ügyvezetőjét kérdeztük, aki arról is beszélt podcastünknek, hogy a nemrég kivezetett hálapénz hol találta meg a helyét az egészségügyi rendszerben.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/4/202331 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Elkerülhették a katasztrófát a Balatonnál

A mai adásban a 2023-as nyári turisztikai szezonról volt szó, fókuszban a Balatonnal. A műsorban megszólalt Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője, valamint Nagy Attila, a fövenyesi Kalóz Strandbisztró egyik tulajdonosa. A szakemberek több szempontból is vegyes szezonról és az időjárás kulcsszerepéről számoltak be lapunknak.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/3/202317 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Nagy pofont kapott az USA - Megérzi egyáltalán?

A műsor első részében annak okait elemeztük, hogy a Fitch Ratings miért minősítette le az Amerikai Egyesült Államokat és mi a baj az USA adósságszerkezetével. Erről Zsoldos Ákost, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük. A második blokkban a magyar privátbanki ügyfelekről volt szó, tehát azokról a magánszemélyekről, akik 50-100 milliókat vagy akár ennél is nagyobb összegeket tartanak valamelyik szolgáltatónál. Milyen összeg felett rendelkeznek, ez hogy változott az elmúlt időszakban? Vendégünk volt Árgyelán Ágnes, a Portfolio Pénzügy divíziójának elemzője.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/2/202314 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Amerika megütötte a forintot

A műsor első részében a zuhanó forintról lesz szó, az árfolyam már vagy két hete esik és biztos nem tett jót neki az amerikai vízumkorlátozásról szóló hír. Vendégünk Kaszab Balázs, a Portfolio részvényelemzője. A második blokkban tojáspiac lesz a téma, ugyanis a tyúktojás olcsóbb most, mint az árstop idején. Ennek okairól kérdezzük Pákozd Gergelyt, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnökét.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/1/202314 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Tényleg készen áll Putyin a békére? Mi a trükk?

A műsor első részében azt jártuk körül, hogy fordulatot jelent-e a háborúban Vlagyimir Putyin szombati bejelentése, miszerint nyitott a békével kapcsolatos megbeszélésekre. Vendégünk Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzője. A második részben arról az új inflációs célszámról lesz szó, amelyet Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter említett a múlt heti kormányinfón. Hogy ez mi mindenre lehet hatással, arról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/31/202318 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Telepesek#3: Pedig mások szerint mindenünk megvolt

Ez a Telepesek című podcast sorozat harmadik epizódja. Ebben a részben Kai – podcastünk főhősének – társadalmi felemelkedését mutatjuk be az elképesztően kompetitív kínai oktatási rendszer, a gyilkos munkaerőpiaci tempó és a kínai középosztályra jellemző involúciós folyamatok segítségével. Mi az a Telepesek? A Telepesek a Portfolio hatrészes podcast sorozata, mely arra a kérdésre keresi a választ: miért Kínában lett igazán sikeres a 2013 és 2017 között működő magyar letelepedési kötvényprogram? A sorozat első részéhez kattints ide, a második rész itt hallgatható meg, a podcastről további információ pedig itt érhető el. Hallgasd már meg szerdán a Telepesek új epizódját a nagyobb podcast platformokon! Spotify-on: https://open.spotify.com/show/6aeMKEPh8fwtXtBhu3QYw4 Apple Podcasten: https://podcasts.apple.com/us/podcast/telepesek/id1693225729 Google Podcasten: https://tinyurl.com/3yakamhrSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/29/202331 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hatalmas magánvagyonokat vittek ki a magyarok az országból – Mi történik?

A mai adás első részében az adóparadicsomokról volt szó, amelyek közé egyesek szerint Magyarország is sorolható az alacsony társaságiadó-kulcs miatt. Ugyanakkor a gazdag magyar magánszemélyek nem hozzák, hanem éppen ellenkezőleg: viszik ki a pénzüket, olyan mennyiségben, hogy az már a hazai GDP-hez mérhető, annak közel 5 százaléka. Vendégünk volt Szabó Dániel, a Portfolio markoelemzője. A második blokkban az újabb ukrán támadási hullámról volt szó, amelyet az orosz védvonalak megtörése érdekében indítottak. Erről Huszák Dánielt, lapunk Globál rovatának elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/28/202322 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Kockázatosabb az új PMÁP, mint a régi?

A mai műsor első részében az új Prémium Magyar Állampapír kondícióival foglalkoztunk, melyről Árgyelán Ágnest, a Portfolio Pénzügy rovatának elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében a görögországi erdőtüzek kapcsán azt jártuk körbe, hogy mi a teendő, ha turistaként természeti katasztrófával találjuk szembe magunkat, illetve hogy milyen kockázatokat érdemes mérlegelni, mielőtt olyan környékre utazunk, ahol ilyen jelenséggel küzdenek. Ezzel kapcsolatban vendégünk lesz Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője, valamint Koltai Kata, a Télen-Nyáron utazási iroda ügyvezetője.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/27/202319 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Kirántották a talajt a forint alól – már a kamat sem számít?

A műsor első részében a forint gyengüléséről és a jegybank keddi kamatdöntéséről beszéltünk, főleg arról, hogy ezek milyen kapcsolatban állnak egymással és egyáltalán meddig védheti a még mindig magas, de csökkenő kamat a forintot. Vendégünk volt Beke Károly, a Portfolio makroelemzője. A második blokkban azt jártuk körül, hogy milyen következménye lehet annak az orosz döntésnek, hogy nem hosszabbítják meg a gabonaszállítási megállapodást, amely azt szavatolta, hogy a Fekete-tengeren a terményeket biztonságban lehessen szállítani. Erről Ács Bencét, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/26/202319 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kockázatos Orbán Viktor GDP-célja – Így teljesülhet

A műsor első részében folytatjuk a tegnapi téma feldolgozását, vagyis hogy lehetséges-e megduplázni a magyar GDP-t 2030-ig, ahogyan azt Orbán Viktor Tusványoson előrevetítette. Úgy tűnik, hogy ez a vállalás igen kockázatos, és nagyon nem mindegy az sem, hogy miként sikerül elérni az áhított célszámot. Vendégünk Beke Károly, a Portfolio makroelemzője. A második blokkban arról volt szó, hogy mekkora globális fenyegetést jelent Kína dominanciája az akkumulátorgyártásban. Ez a magyarok számára különösen kényes kérdés, tekintve, hogy a kormány milyen fontos szerepet szán ennek a szektornak az ország életében. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/25/202321 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Bod Péter Ákos: Orbán Viktor GDP-célja nem terv, hanem vágy

A műsor első részében Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke volt a vendégünk, akit Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi előadásának gazdasági aspektusáról kérdeztünk. A kormányfő egyebek mellett azt mondta: 2030-ig megdupláznák a magyar GDP-t, ami Bod Péter Ákos szerint önmagában nem stratégiai terv, hanem vágy, esetleg törekvés. Az adás második részében az arany árát mozgató főbb tényezőkről volt szó, amiről Kaszab Balázst, a Portfolio Részvény rovatának elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/24/202323 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Telepesek#2: Jobb volt, mint egy állampolgárság

Ez a Telepesek című podcast sorozat második epizódja. Ez a rész arról szól, hogy Kai, podcastünk 2017-ben Magyarországra költözött letelepedési kötvényes főszereplője hogyan találkozott a magyar letelepedési kötvényprogrammal, és miért nem egy másik ország hasonló lehetőségét választotta. Ezen kívül megszólal az epizódban Földvári Gábor magyar üzletember, aki más országok hasonló programjai mellett magyar letelepedési államkötvényeket is értékesített. Kristin Surak, a London School of Economics professzora pedig a befektetésekért globálisan elérhető letelepedési engedélyek és állampolgárságok nemzetközi rendszerével teszi érthetőbbé a magyar programot. Mi az a Telepesek? A Telepesek a Portfolio hatrészes podcast sorozata, mely arra a kérdésre keresi a választ: miért Kínában lett igazán sikeres a 2013 és 2017 között működő magyar letelepedési kötvényprogram? A sorozat első részéhez kattints ide, további információ a podcastről itt érhető el. Hallgasd már meg szerdán a Telepesek új epizódját a nagyobb podcast platformokon. Spotify-on: https://open.spotify.com/show/6aeMKEPh8fwtXtBhu3QYw4 Apple Podcasten: https://podcasts.apple.com/us/podcast/telepesek/id1693225729 Google Podcasten: https://tinyurl.com/3yakamhrSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/22/202326 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Évtizedes trükköt adhat fel a kormány – új korszak köszönthet a forintra?

A mai műsor első részében a magyar gazdaság kilátásait értékeltük annak apropóján, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter interjút adott a Reuters-nek. Ebben szóba került a költségvetési hiány, a brutális jegybanki veszteség, a forint, valamint a magyar gazdasági pálya számos további aspektusa. A témáról Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében a Ferencváros szerdai csúfos vereségének sportgazdaságtani oldaláról beszéltünk. A feröeri csapat ellen összehozott BL-búcsú ugyanis anyagi szempontból is fájhat az FTC-nek, amivel kapcsolatban Reichenberger Dániel, a Pénzcentrum elemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/21/202341 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Stratégiát váltott Ukrajna

A mai műsor első részében arról volt szó, hogy milyen dinamikák uralják most az orosz-ukrán háborút. A nyár elején Ukrajna által megkezdett ellenoffenzíva ugyanis jelentősen más képet mutat, mint a hadművelet elején. Erről Huszák Dánielt, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében arról volt szó, hogy hiába szakadt ma a Mol árfolyama, az nem rántotta magával a BUX-indexet. Azzal kapcsolatban, hogy miért nem, Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvényelemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/20/202322 minutes, 1 second
Episode Artwork

Furfangos tervvel csavarnák ki Magyarország kezéből az EU-s vétójogot

A mai műsor első részében arról a Politico által megszellőztetett európai parlamenti tervről volt szó, mellyel kicsavarnák Magyarország – és a többi tagállam – kezéből azt a jogot, hogy vétóval akadályozza az EU-s döntéshozatalt. Erről Weinhardt Attilát, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Mai másik témánk a héten 32. alkalommal startoló Művészetek Völgye volt, a szervezés sajátosságairól, valamint a gazdasági helyzet rendezvényre gyakorolt hatásáról Oszkó-Jakab Natáliát, a fesztivál igazgatóját kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/19/202331 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Sikeregyezményből ugrott ki Oroszország, már látjuk, mit lép Ukrajna

A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonaegyezménytől. Ez a megállapodás garantálta, hogy az ukrán gabona a háború ellenére eljut a világpiacra. Ukrajna folytatná az egyezmény szabályai szerinti kereskedelmet, ám ez nem biztos, hogy egyszerű vagy biztonságos lesz az oroszok nélkül. A témával kapcsolatban Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője volt a vendégünk. Az adás második részében a szolgáltatóközpontok (azaz SSC-k) gazdasági szerepéről, valamint a szektor előtt álló kihívásokról beszéltünk Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/18/202326 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Szakad az infláció, de a nyugdíjbomba idén még bőven robbanhat

A mai műsor első részében arról volt szó, hogy hiába vagyunk még csak épphogy túl az év első felén, már most nagy bizonyossággal lehet tudni, hogy mekkora lehet az infláció az év egészében. A trend biztató, de ettől még szükség lehet idén újabb nyugdíjemelésre, ami nem jó hír a költségvetésnek. A témáról Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében a felsőoktatási ponthatárok közelgő kihirdetése miatt hamarosan megélénkülő albérletpiacról beszéltünk Balogh Lászlóval, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzőjével.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/17/202322 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Telepesek#1: Akciós a letelepedés

2013 és 2017 között EU-n kívüli állampolgárok magyar államkötvények lejegyzéséért letelepedési engedélyhez juthattak Magyarországon. A program egy országban lett kifejezetten sikeres: Kínában. De miért? Erről szól a Portfolio új, hatrészes podcast sorozata. Az első részben megismerjük Kai-t, a Magyarországon élő letelepedési kötvényes kínai apukát, aki családjával 2017-ben költözött Budapestre, valamint bemutatjuk a magyar letelepedési kötvényprogram főbb sajátosságait. A következő epizód július 19-én (szerdán) jelenik meg, addig is értékeld a Telepesek podcast csatornáját azon a platformon, ahol ezt a részt meghallgattad. További részletek a sorozatról ide kattintva érhetők el.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/15/202327 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Forint? Részvény? Kötvény? Mégis hova tegyem most a pénzem?

A műsor első részében arról volt szó, hogy folyik a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési ciklusa, ami nemcsak a forintpiacra, de a hazai kötvényekre és részvényekre is hatást gyakorol. De milyen irányú mozgások várhatók vagy másképpen: mibe érdemes most pénzt fektetni? Ezt a kérdést jártuk körbe Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával, aki nemrég egy elemzést is közölt a témában a Portfolio-n. Az adás második részében Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk, akivel pedig a családtámogatási rendszer változásainak a héten megjelent részletszabályairól beszéltünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/14/202325 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Így menekült meg a Dunaferr, a gyár, ami szó szerint nem állhat le

A mai műsor első részében a Dunaferrel foglalkoztunk, a hányattatott sorsú, több ezer embert foglalkoztató vállalat sorsa ugyanis úgy néz ki, hogy végre rendeződhet. Erről Csiki Gergelyt, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét, lapigazgatóját kérdeztük. A műsor második részében az Apple-ről volt szó, a technológiai cég ugyanis nemcsak termékeivel, hanem ügyes pénzügyi döntéseivel is hihetetlen mértékű részvényesi értéket teremtett az elmúlt 10 évben. Ezzel kapcsolatban Jónap Richárd, a Concorde elemzője volt a vendégünk, akit arról is megkérdeztünk, hogy a történelmi összehasonlításban extrém magas értékeltség mellett miért tűnik még mindig vonzó befektetésnek a cég rengeteg részvényes számára.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/13/202321 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Mégsem lefutott ügy a svéd NATO-tagság?

A mai műsorban Svédország NATO-csatalakozásával kapcsolatos török álláspont változásáról volt szó, az ügy ugyanis most úgy néz ki, akár októberig is elhúzódhat. A témával kapcsolatban Kerekes Miklós és Kiss Csaba, a Portfolio Globál rovatának elemzőit kérdeztük. A műsor második részében kulturális témát dolgoztunk fel, a jövő héten Debrecenben megrendezendő Campus Fesztiválról volt szó.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/12/202324 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Beszakadt hitelezés, földbe állt lakáspiac – Magyarország 2023-ban

A mai műsor első részében az összeomlott lakáshitelezésről kérdeztük Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét. Az adás második blokkjában Bíró Eszter, a Pénzcentrum elemzője volt a vendégünk, akivel azt jártuk körbe, hogy megéri-e ma Magyarországon Airbnb-s lakásként hasznosítani ingatlant. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/11/202323 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Miért szólna bele az EU abba, hogy adóznak a magyar munkavállalók?

A mai műsor első részében azzal foglalkozunk, hogy az EU gyökeresen átírná az adórendszereket, a fenntarthatóság és a digitalizáció kettős átmenetével kapcsolatos különböző kihívásokra reagálva. Ráadásul nem pusztán környezetvédelmi adókat vetnének ki, hanem a bérekre rakodó terhekhez is hozzányúlnának, de a cégek esetében is jelentős változásokat javasolnak. Erről kérdeztük Szabó Dánielt, lapunk makrogazdasági elemzőjét. Adásunk második részében az állampapírokról lesz szó. Tavaly óta ugyanis minden hónapban egyre nagyobb lakossági megtakarítások áramlottak Diszkont Kincstárjegyekbe, a május viszont fordulatot hozott: bő másfél év után most először csökkent a magyarok DKJ-állománya. Az okokról Árgyelán Ágnessel, a Portfolio Pénzügy rovatának elemzőjével beszélgettünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/10/202323 minutes
Episode Artwork

Hamarosan változik az árstopos termékek ára - Mi várható augusztus 1. után?

Augusztus 1-től komoly változások jönnek a kiskereskedelemben, az árstop megszűnik, de ez a termékkör speciális szabályozás alá esik majd, kiegészítve a kötelező akcióba bevont élelmiszereket. Hogy ez miként néz ki a gyakorlatban, arról Neubauer Katalint, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkárát kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/9/202313 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Kínai fiaskó után robbant be Európában az NBA, az USA globális exportja

Hatalmas üzlet az NBA: a liga üzleti értéke évről évre növekszik, egyre jobban járnak a tulajdonosok csapataik nyereséges működtetésével és a franchise-ok értékének folyamatos bővülésével, és még a játékosok is jelentős összegeket keresnek. Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkoztunk a Portfolio Checklist extra kiadásában meghívott vendégünkkel, Tőrös Balázs NBA-szakértővel.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/8/202341 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Sorsdöntő éjjel köszönt a forintra pénteken

A mai műsor első részében a forinttal foglalkoztunk, a magyar fizetőeszköz ugyanis egy hét alatt 5%-ot meghaladó mértékben gyengült az euróhoz képest, ráadásul most már mindenki a ma esti S&P-döntésre figyel, aminek fontos következményei lehetnek a magyar gazdaság pályáját tekintve. A témáról Beke Károlyt, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a tőkepiacokkal foglalkoztunk, az idei év ugyanis eddig egyáltalán nem a várakozások szerint alakult. Ezzel kapcsolatban Bukta Gábor, a Concorde elemzője volt a vendégünk, aki a minap a pénzügyi vállalkozás blogján közölt a témában egy elemzést.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/7/202323 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Benézett költségvetés, szakadó forint – hogyan tovább Magyarország?

A mai műsor első részében az igencsak megbomlott költségvetési egyensúlyról volt szó, az OTP Bank friss előrejelzése ugyanis már 6%-os hiányt vetít előre az idei év tekintetében, a 3,9%-os kormányzati cél helyett. A témáról Rezessy Gergelyt, az OTP Bank makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Műsorunk második részében az elmúlt napokban óriási gyengülést produkáló forintról volt szó, a magyar fizetőeszköz árfolyamára hatást gyakorló folyamatokkal kapcsolatban Beke Károly, a Portfolio makrogazdasági elemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/6/202324 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Váratlant húzott a kormány - mégis, mekkora lehet a baj?

A műsor első részében arról a friss kormányhatározatról volt szó, amelyben a kabinet előrevetíti az állami kiadások felülvizsgálatát egy új munkacsoportot is létrehozva. Hogy ez mit jelent, arról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük. A második részben arról beszélgettünk, hogy gond van azoknak az uniós forrásoknak az elköltésével, amelyeket Magyarország még meg sem kapott. Az uniós helyreállítási alap pénzeiről van szó, amelyekre egyelőre még várunk. Hogy ez hogy lehetséges arról Szabó Dániel, a Portfolio Uniós ügyekkel foglalkozó elemzője beszélt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/5/202320 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Miért nem védte meg a szalagkorlát az Árpád hídi biciklist?

A műsor első részében az Árpád hídon történt július 1-i biciklis gázolás kapcsán beszéltünk Csörgő László vezetéstechnikai szakértővel, a Driving Camp vezető trénerével. A szakembert egyebek mellett arról kérdeztük, hogy a szalagkorlát miért nem védte meg a felé csapódó autótól a szerencsétlenül járt biciklist, valamint, hogy mit kell tenni, ha vezetünk, és gyorsulási versenynek leszünk a tanúi. Az adás második részében a franciaországi zavargások társadalmi-politikai hátteréről kérdeztük Robák Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi docensét, volt nagykövetet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/4/202323 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Sikereket érnek el az ukránok - már érezhető a Wagner hiánya?

A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen részsikereket értek el az ukránok és az oroszok nem sokkal a Wagner puccskísérlete után és jelent-e bármit is a zsoldossereg kiesése a frontról. Vendégünk volt Ács Bence, a Portfolio Globál rovatának elemzője. A második részben a budapesti újlakás-piacról beszélgettünk, amely a tranzakciók számát tekintve nagyon messze van a csúcstól, de ez az árakon nem igazán látszik. A kerületek közötti komoly szakadék megmaradt, de új lakásról álmodozni Budapesten 30-40 millió forint alatt nem igazán lehet. Erről Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci szakértőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/3/202315 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

A Portfolio bemutatja: Telepesek

Július 12-én indul a Portfolio új, hatrészes podcast sorozata, amiben egy Budapestre költözött kínai apuka és családja történetén keresztül mutatjuk be a magyar letelepedési kötvényprogram emberi oldalát. Kövesd be már most a Telepesek podcast csatornáját a kedvenc podcast platformodon, hogy ne maradj le az első epizódról! A Telepesek podcast csatornája már elérhetö a Spotify-on, az Apple Podcasten és a többi nagy podcast platformon. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/2/20232 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Mit kell nézni a Tour de France-on a totális szenvedésen túl?

Szombaton fél 1-kor kezdődik a 2023-as Tour de France biciklis körverseny, melynek keretében a versenyzők három héten, 21 szakaszon és 3404 km-en keresztül küzdenek egymással. Azért, hogy segítsünk értelmezni, hogy mi fog történni a versenyen, elhívtuk a Portfolio Checklist különkiadásába Szabó Bencét, az Eurosport szakkommentátor-újságíróját, akit más témák mellett a verseny jelentőségéről, felépítéséről és infrastruktúrájáról is kérdeztünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/1/202336 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tényleg elfogyott az EU pénze?

A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy a magyar kormány szerint gyakorlatilag elfogyott az EU pénze, annyit adtunk Ukrajnának. A témáról Szabó Dánielt, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében arról volt szó, hogy miképpen változik a most még árstopos élelmiszerek értékesítése augusztus 1-től, erről Szász Péterrel, a Portfolio kiskereskedelmi szektorért felelős elemzőjével beszéltünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/30/202325 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Zuhannak a hozamok: hova tegyem most a pénzem?

A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen állampapírba érdemes fektetni most, hogy a diszkont kincstárjegyek hozama esik. Erről Árgyelán Ágnest, lapunk pénzügyi divíziójának elemzőjét kérdeztük. A második blokkban a műkincsaukciókról, a festményekről mint befektetésekről lesz szó annak kapcsán, hogy a napokban rekordmagas áron kelt el egy Klimt festmény Londonban. Vendégünk Einspach Gábor galerista, az Einspach Fine Art & Photography vezetője, az art magazin alapító-kiadója.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/29/202319 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Túl erős a forint, egyesek 400-as eurót követelnek

A mai műsor első részében arról volt szó, hogy egyes gazdasági szereplők nem örülnek a megerősödött forintnak és gyengébb kurzust szeretnének kieszközölni. Erről Beke Károlyt, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Az adás második felében arról beszéltünk Kövesy Károllyal, a Portfolio részvényelemzőjével, hogy egy kiszivárgott amerikai intézkedési terv miatt esik az Nvidia, az AI-forradalom eddigi sztárpapírjának árfolyama.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/28/202319 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Nem jön az EU-pénz, és ez egyre jobban látszik - Mi lesz veled Magyarország?

A műsor első részében a magyar gazdaság külső egyensúlyáról volt szó, a friss adatokból sajnos azt is ki lehet olvasni, hogy az uniós források apadnak Magyarországon. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A második blokkban a hazai nyugdíjrendszerről beszéltünk Farkas András nyugdíjszakértővel, főként arról, hogy miként lehetne mérsékelni a korai nyugdíjbavonulási lehetőségek nyomán kialakult egyenlőtlenségeket.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/27/202321 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Repedezhet Putyin rendszere? Jöhet-e fordulat Oroszországban?

A mai műsor első részében a hétvégi Wagner-zendülés körülményeiről, valamint lehetséges politikai következményeiről volt szó. A témáról Takács Dorka Oroszország-szakértőt, a Center for Euroatlantic Integration and Democracy kutatóját kérdeztük. A második blokkban szintén a hétvégi eseményeket beszéltük át, de inkább harctéri szemszögből. Vendégünk volt Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzője.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/26/202331 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Belassult az ukrán ellentámadás, oroszos hibákat vétenek

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy a korábban vártnál lassabbnak tűnik az ukrán ellentámadás, ráadásul a honvédő csapatok olyan hibákat követhetnek el, melyeket az invázió elején még Oroszország részéről láthattunk. A témáról Ács Bencét a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében azzal foglalkoztunk, hogy három év alatt gyakorlatilag megduplázódott a magán egészségügyi piac mérete Magyarországon, a jelenlegi fogyasztás-visszaesést ugyanakkor ez a szektor is megérzi, ezzel kapcsolatban Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, makroelemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/23/202324 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Átírta a kormány terveit a valóság – mégis mi történik?

Ebben az adásban a kormány ma bejelentett döntéseit járjuk körbe. Ezek közül a legjelentősebb a bolti árstop kivezetése, a CSOK és a babaváró hitel szabályainak szigorítása, valamint a kötelező akciók kiterjesztése. Elsőként ezen intézkedések makrogazdasági pályára gyakorolt hatását jártuk körbe Csiki Gergellyel, a Portfolio lapigazgatójával. A CSOK és a babaváró módosításáról Sándorfi Balázst, a Bankmonitor alapítóját kérdeztük, a harmadik blokkban pedig a vélhetően legtöbb embert érintő árstop kivezetéséről és a kötelező akciók szabályainak módosításáról beszéltünk Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/22/202326 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Nagyon kéne 2000 milliárd, csak nem tudni, honnan

A mai műsor első részében a Magyar Nemzeti Bank működésébe ugrottunk fejest. Alapvetően két kérdésre kerestük a választ: egyfelől, hogy hogyan alakult ki az az 1500-2000 milliárd forintos lyuk, amivel a jegybank elmúlt kétéves működése terhelheti középtávon a magyar költségvetést. Másfelől pedig azt vizsgáltuk meg, hogy mit lehet kezdeni ezzel az összeggel a hazai büdzsé jelenlegi állapotában. A témával kapcsolatban Beke Károlyt, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Műsorunk második részében a hazai állampapír-vásárlási lázzal foglalkoztunk, hiszen nem elég, hogy sokan minden likviditásukat állampapírba teszik, de vannak olyan pénzügyi adatok, amik arra utalnak, hogy egyre népszerűbb a jelzáloghitelből való bevásárlás is. A jelenleg helyzet furcsaságaival és a kockázatokkal kapcsolatban Árgyelán Ágnes, a Portfolio pénzügyi elemzője volt a vendégünk.See omny.fm/listener for privacy information.
6/21/202327 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Oroszokat csábítana Magyarországra egy kamu állami program

A műsor első részében arról volt szó, hogy több, magyar letelepedési kötvényt ígérő hirdetés jelent meg Oroszországban, amelyekkel egyrészt az a baj, hogy állami programként reklámozzák a szolgáltatást, holott ilyen már rég nincs, másrészt jóval drágábbak, mint a legálisan működő cégek ajánlatai. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio makroelemzőjét kérdezzük. A második blokkban a keddi kamatdöntést és az azt követő jegybanki kommentárt elemezzük Beke Károllyal, lapunk elemzőjével.See omny.fm/listener for privacy information.
6/20/202316 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Nagy bukta lehet a költségvetésben: honnan lesz pénz az MNB gigászi veszteségére?

A műsor első részében a 2024-es költségvetés volt a téma, amelyek már az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is véleményezett és amelyben a szervezet is azonosított egy nagy és több kisebb aknát. Erről Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük. A második részben arról a kormánydöntésről beszéltünk Weinhardt Attilával, a Portfolio energetikai elemzőjével, amely szerint hozzányúlnak a kis és középvállalatok áramszerződéseihez. Szó volt emellett a rezsicsökkentésről is, amelynek árazásáról is szó esett a hétfői kormányinfón is.See omny.fm/listener for privacy information.
6/19/202329 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Július 1-től újabb áremelkedési hullám jöhet az élelmiszereknél Magyarországon

A műsor első részében arról lesz szó, hogy jelentős áremelkedést hozhat az élelmiszerek piacán egy új csomagolóanyag-szabályozás. A témával kapcsolatban Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője volt a vendégünk. A műsor második részében arról beszéltünk, hogy a strandszezon kezdetével rengeteg úszómestert, medencefelügyelőt keresnek, ám a munkaerőhiány ezt a területet is sújtja, a fizetések pedig nagyon széles skálán mozognak. Erről Énekes Gábort, a Pénzcentrum elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/16/202326 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Kényelmes gázcsapdában dagonyázik Magyarország?

A mai műsorban egy témánk volt, rengeteg kihívással néz ugyanis szembe Magyarország energiaellátása, ráadásul globális szinten is furcsa folyamatok rajzolódnak ki a gáz- és olajpiacokon. Ezek értelmezéséhez a vendégünk volt Pletser Tamás, az Erste olaj– és gázelemzője.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/15/202324 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Csapdában a republikánusok? Mégis mi folyik Amerikában?

A műsor első részében Donald Trump volt amerikai elnök őrizetbe vételéről volt szó és arról, hogy ennek milyen politikai következményei lehetnek. Vendégünk Balázs Zoltán, a Corvinus egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi Doktori Iskola professzora. A második részben Szlovákiáról, a szlovák gazdaság problémáiról beszéltünk Zsoldos Ákossal, lapunk makroelemzőjével, aki nemrég interjút készített Horváth Mihállyal a szakértői kormány pénzügyminiszterével.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/14/202322 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

A kormány megígérte, mégis késik a pénz - Hogy lehet ez?

A műsor első részében azt jártuk körbe, hogy miért akadozik az állami pénzek folyósítása a kamattámogatott hiteleknél és ez milyen veszélyt jelent a hitelintézetekre és a kkv-re nézve. Vendégünk volt Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője. A második részben a budapesti ingatlanpiaccal foglalkoztunk, ahol az átlagos eladási ár átlépett egy lélektani határt az új lakásoknál. Erről Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/13/202319 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Zsiday: tőkekivonás indulhat, ha az EU-s tagságunkba vetett hit meginog

A mai műsor első részében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter friss felvetéséről volt szó, melynek keretében a politikus 3 százaléknál magasabban határozná meg az inflációs célt. A témával kapcsolatban Madár István,  a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője volt a vendégünk. Az adás második részében egyebek mellett arról beszéltünk, hogy kormányzati részről felmerült: a magyar gazdaságnak át kell állnia egy EU-s pénzek nélküli modellre. Erről Zsiday Viktort, a Citadella alap portliókezelőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/12/202325 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Félrecsúszhatott az ukrán haditerv - Mégis mi történik a fronton?

A műsor első részében az ukránok tavaszi hadjáratáról volt szó, amelyet már segít a nyugati technika, de friss jelentések szerint nem minden alakul a tervek szerint. Vendégünk volt Huszák Dániel, lapunk Globál rovatának elemzője. A második blokkban az Erasmus-üggyel foglalkoztunk, ugyanis a megállapodási határidő nagyon szűk és félő, hogy a modellváltott egyetemek hallgatói elesnek a lehetőségtől, bár az Európai Bizottság dolgozik azon, hogy ezt elkerülje. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/9/202321 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Egyre biztosabb: összejöhet Orbán Viktor álma

A műsor első részében a frissen közölt májusi inflációs adattal foglalkoztunk. A 21,5%-os érték alulmúlta az elemzői várakozásokat, így egyre biztosabb, hogy elérhető az év végére Orbán Viktor miniszterelnök által kitűzött egyszámjegyű ráta. Vendégünk volt Beke Károly, a Portfolio markoelemzője. A második blokkban a munkaerőpiac volt a téma, ugyanis kiderült, hogy az egyik magyar régió dobogós helyezést ért el a teljes EU-ban, annyira alacsony a területen munkanélküliség. Erről Hornyák Józsefet, lapunk munkaerőpiaci elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/8/202320 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Trükkös adóemelés jön 2024-től Magyarországon

A műsor első részében a 2024-es adócsomaggal foglalkozunk, amelyben a kormány számos olyan adóemelést emel törvényi erőre, amelyet korábban ideiglenesnek mondott. Tranzakciós illeték, chipsadó, osztalékadó, csak hogy párat említsünk. Vendégük Szabó Dániel, a Portfolio makroelemzője. A második részben a bankok és a biztosítók első negyedéves eredményeit elemezzük Palkó Istvánnal, a Porfolio vezető pénzügyi elemzőjével, aki több meglepő adatot talált az eredmények között.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/7/202324 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Ukrán haditervet húzhat keresztül a herszoni gátszakadás

A műsor első részében az Dnyeperen történt gátszakadással foglalkozunk, amely amellett hogy elönti a környező területeket, azt a veszélyt is magában rejti, hogy csökken a Zaporizzsjai atomerőmű hűtési hatékonysága. Vendégünk volt Ács Bence, a Portfolio Globál rovatának elemzője. A második blokkban a Magyar Nemzeti Bank veszteségével foglalkoztunk, amely már tavaly is tetemes volt, de jövőre és azután már a tartalékokat is elemésztheti. Erről Beke Károlyt, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/6/202319 minutes, 1 second
Episode Artwork

Döntött a kormány: brutális gyógyszeráremelés, áruhiány jöhet

A mai műsor első részében a gyógyszercégek adóterheinek radikális növelésével és az intézkedés lehetséges hatásaival foglalkoztunk. A témáról Csiki Gergelyt, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét, lapigazgatóját kérdeztük. Műsorunk második részében arról volt szó, hogy bajban van a sertéságazat Magyarországon, akár egy nagyobb csődhullám sem tűnik kizártnak. Ezzel kapcsolatban Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/5/202324 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Bod Péter Ákos: ilyet nem akkor szoktak lépni, ha minden rendben

A mai műsorban továbbra is a nemrég bejelentett, a befektetéseket érintő adóemeléssel, valamint a piaci környezetet sújtó szigorításokkal foglalkoztunk. Elsőként azt jártuk körbe, hogy mire utalhatnak ezek a döntések, és milyen hatásuk lehet a magyar gazdaságra, ezekkel a szempontokkal kapcsolatban vendégünk volt Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke. A második blokk témája az volt, hogy mennyi forrást tud bevonni az állam azzal, hogy a kötvény- részvény- és vegyes alapok szabályozását átírta. Erről Árgyelán Ágnest, lapunk pénzpiaci elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/2/202322 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Az éjjel, amikor az államérdek bekopogott a bankszámládra

A mai műsorban a szerda éjszakai jogszabálydömpingről volt szó, melynek keretében a kormány rendeleti úton nyúlt bele a magyar megtakarítási piacba. Sok megtakarítási formát hozott még a jelenleginél is nagyobb versenyhátrányba az államkötvényekhez képest, és több intézkedéssel is mesterséges kereslet generálásába kezdett az államadósság finanszírozási oldalán. Az adás első részében a rendeletcsomag azon részét járjuk körbe, mely alapján mostantól 13 százalékponttal emelkedik rengeteg megtakarítási forma esetében a nyereség után fizetendő adóráta, amiről Gyányi Tamást, a WTS Klient senior partnerét kérdeztük. A műsor második részében holisztikusan értékeltük a csomag megtakarítási piacra gyakorolt hatását, amivel kapcsolatban Palkó István, lapunk Pénzügy rovatának vezető elemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/1/202328 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Köze nincs a valósághoz a kormány 2024-es tervének

A mai műsor első részében az idén is korán, már most kedden benyújtott jövő évi, azaz 2024-es költségvetési törvénytervezetről volt szó. A témáról Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét kérdeztük. Műsorunk második részében azzal foglalkoztunk, hogy példátlan lépést fontolgat Magyarország ellen az EU, elvehetik ugyanis tőlünk a Tanács soros elnökségét, amire a közösség történelmében még soha nem volt példa. Ezzel kapcsolatban Szabó Dániel, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/31/202332 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Miért támadták meg a magyar KFOR-katonákat Koszovóban?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében a hétvégi koszovói eseményeket jártuk körbe, amelyben 19 magyar katona sérült meg, többen súlyosan. Vendégünk Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának elemzője. A második blokkban a török választással foglalkoztunk érintve azt, hogy ez milyen hatással lehet a németországi török kisebbségre és a török magyar, illetve uniós viszonyra. Erről Kerekes Miklóst, lapunk szakértőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/30/202328 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Aszódi Attila Paks II-ről: a Roszatom hitelessége megkérdőjeleződött

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szombati különkiadása, amelyben a hazai és európai energiamix, illetve az atomenergia volt a téma. Vendégünk Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora, aki korábban a Paks II. projekt kormánybiztosa volt. A szakember beszélt azokról az aggályokról, amelyek az atombiztonsággal kapcsolatban felmerülnek, de Pask II. jövőjéről is elmondta véleményét.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/27/202337 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Bod Péter Ákos: a forint helyzete törékeny

A pénteki adásaban egy témát dolgoztunk fel. Vendégünk volt Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, aki a Portfolio-ra írt kétrészes elemzést (itt és itt) arról, hogy milyen tényezők okozzák Magyarország sérülékenységét. A műsorban ezeket vesszük át az inflációval kezdve a forintárfolyamon át egészen a költségvetési egyensúlyig, de szóba kerül Magyarország geopolitikai elszigeteltsége is.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/26/202325 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Betörné a magyar kormányt az Európai Bizottság

A mai műsorban egy témával foglalkoztunk, az Európai Bizottság ugyanis közzétette országspecifikus ajánlásait, amiben a magyar kormány több emblematikussá vált intézkedésének átalakítását várná el. Mindezt ráadásul egy olyan környezetben, amikor egyfelől a magyar EU-pénzekről továbbra is folyik a vita a Bizottság és a magyar kormány között, másrészről pedig a hazai költségvetés helyzete sem túl rózsás. A mai adásban ezt a komplex, sokváltozós képet értelmeztük Csiki Gergellyel, a Portfolio lapigazgatójával, valamint Szabó Dániellel, lapunk EU-s ügyekkel foglalkozó elemzőjével.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/25/202323 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Miért nem szakad a forint?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében azt elemeztük, hogy milyen hatása lehet az irányadó kamat egy százalékpontos csökkentésének, különös tekintettel arra, hogy a forint árfolyamát részben a magas kamatszint stabilizálja. Vendégünk Beke Károly, lapunk makroelemzője. A második blokkban munkaerőpiac volt a téma, a kormány ugyanis már nem utasítja el élesen azt, hogy vendégmunkásokkal töltsék fel az üres álláshelyeket. Hogy ennek mi az oka és milyen jogszabályi változások jöhetnek, arról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját és makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/24/202318 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Sajátos trükköt vethet be a kormány - Mikor robban az időzített bomba?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében a 2024-es költségvetés tervezetéről volt szó, amellyel a kormány csapdába lavírozhatja magát, már amennyiben tartja magát ahhoz az ígéretéhet, hogy kivezeti az extraprofit-adókat. Vendégünk volt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, aki beszélt az államháztartás áprilisi helyzetéről is. A második blokkban Olaszország legismertebb üzleti dinasztiájáról, a Fiatot megalapító Agnelli családról volt szó. Hamarosan döntés születhet a 20 éve elhunyt legendás üzletember, Gianni Agnelli hagyatékáról. Erről Kövessy Károlyt, lapunk Részvény rovatának elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/23/202316 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Betelt a pohár Putyin zsoldosánál: kitálalt a Wagner rémtetteiről

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról a könyvről volt szó, amelyet a rettegett orosz Wagner-csoport volt parancsnoka írt és amelyben többek között lerántja a leplet a Kreml propagandájáról. Vendégünk volt Kiss Csaba, a Portfolio Globál rovatának elemzője. A második részben a cégfelszámolások felgyorsulásáról volt szó, amelyben az is aggasztó elem, hogy sok vállalkozás minden előzmény nélkül szűnik meg. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/22/202318 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

380? 400? Meddig tarthat a forint mélyrepülése?

A mai műsorban három témánk volt. Az első, hogy hosszan tartó erősödés után nagyot gyengült a héten a forint. Arról, hogy mi mozgatja most a magyar fizetőeszköz árfolyamát, és hol lehet az esés vége, Beke Károlyt, lapunk makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Mai második témánk, hogy mostanra rendelkezésre áll a tőzsde prémium kategóriájába tartozó vállalatok felső vezetőinek javadalmazása. Ezzel kapcsolatban Nagy Viktor, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzője volt a vendégünk. Végül pedig Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke válaszolt kérdéseinkre, akit más témák mellett a benzinárstop kivezetése óta eltelt közel féléves regenerációs időszakról kérdeztünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/19/202329 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Magyarok tömegei indultak hozamvadászatra – de mire mennek vele?

A mai műsor első részében a lakossági megtakarításoknál megfigyelt első negyedéves trendekről volt szó, erről Palkó Istvánt,  a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében  az OTP Bank kötvénykibocsátásával foglalkoztunk, a pénzintézet ugyanis 500 milllió dollár értékben von be forrást a működésébe. A kereslet a Portfolio információi szerint szerényebb, mint az utolsó ilyen alkalomkor februárban, a forrásbevonás ára viszont a bank szempontjából kedvezőbben alakul. Ezzel kapcsolatban Nagy Viktor, lapunk részvény rovatának vezető elemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/18/202313 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Kaphat-e Ukrajna a Nyugat csodafegyveréből?

A mai műsor első részében háborús témákról volt szó: egyrészt az F-16-os vadászgépek lehetséges szállításának ügyét, másrészt a mostanában a nemzetközi kedélyeket borzoló Patriot-Kindzsal konfliktust beszéltük át Ács Bencével, a Portfolio Globál rovatának elemzőjével. A második blokkban a magyar kormány és az unió közötti tárgyalások legújabb állomásáról volt szó, amelynek egyik szereplője Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Vendégünk volt Szabó Dániel, lapunk makroelemzője.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/17/202316 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Pofont kaptak a 600 ezer forintnál alacsonyabb jövedelmű családok - Mi vár rájuk?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében az adósságfék szabályok módosításáról volt szó, amely érinti az átlagbér környékén kereső háztartásokat. Vendégünk volt Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője. A második részben a friss GDP-adat volt a téma, amely alapján Magyarország már a harmadik egymást követő negyedévben technikai recesszióban van. Erről Madár Istvánt, lapunk vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/16/202326 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hajszál híján mindent vitt Erdogan - De mi történt vasárnap Törökországban?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében a török választás volt a téma, amely hozott némi meglepetést. A második forduló május 28-án lesz, a következő két hét pedig a jelenlegi elnöknek, Erdogannak lesz könnyebb, bár vélhetően az ellenzék is odateszi magát. Vendégünk Kerekes Miklós, a Portfolio Globál rovatának elemzője, aki írt is egy hosszabb elemzést is a témában. A második blokkban az Erasmus és a Horizont programról beszélgettünk Szabó Dániellel, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjével. A téma azért aktuális, mert nagyon szorítanak a határidők és ha a magyar kormány nem tud megegyezni az unióval, akkor annak forrásvesztés lehet a vége.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/15/202322 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Hirtelen nagyon forró lett a levegő - mi lesz vasárnap a magyar kormány szövetségesével?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a vasárnapi török választással foglalkoztunk, főként azzal, hogy mit jelent Erdogan egyik kihívója, Muharre Ince visszalépése. Vendégünk Kerekes Miklós, a Portfolio Globál rovatának elemzője. A második részben ingatlanpiaccal foglalkoztunk, azon belül is a rozsdaövezetekkel, amelyek új piacot jelenthetnek Budapesten és a nagyobb városokban. Erről Futó Pétert, lapunk ingatlanpiaci elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/12/202323 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Kiderült, mikor érhet véget a kamatstop: sokaknak robbanhat a törlesztőrészlete

Már elérthető a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy döntött a kormány a kamatstop meghosszabbításáról. Ezzel párhuzamosan azt is bejelentették, hogy meddig maradhat biztosan érvényben az intézkedés. Vendégünk volt Palkó István, a Portflolio vezető pénzügyi elemzője. A második részben az OTP Bankkal foglalkoztunk, amely az elmúlt 10 évben több mint egy tucat pénzintézetet felvásárolt és sokszor a könyv szerinti értéknél alacsonyabb vételárat fizetett. Hogy ez hogy lehetséges, arról Nagy Viktort, lapunk vezető részvényelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/11/202318 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hogy ne üsse szét a forintot az MNB várva várt döntése?

A mai műsorban egy témánk volt, ez pedig a hazai inflációs pálya. Szerda reggel ugyanis új adatot közölt a Központ Statisztikai Hivatal, mely szerint áprilisban 24% volt az éves infláció, ami mindenképp előrelépés a márciusi 25,2%-os értékhez képest. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy ez már az inflációs nyomás enyhülésének jele-e, másfelől pedig, hogy egy esetlegesen ebből következő kamatcsökkentési ciklusnál mire kell majd az MNB-nek odafigyelni annak érdekében, hogy a kamatokkal együtt ne küldje a mélybe a forint árfolyamát is. A témával kapcsolatban Beke Károly, a Portfolio makrogazdasági elemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/10/202313 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Mégis hova tűntek az orosz nehézfegyverek? Mi történik?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében Vlagyimir Putyin "győzelem napi" beszédét elemeztük Ács Bencével, a Portfolio Globál rovatának elemzőjével, de szó volt arról is, miért volt visszafogott a mai seregszemle és hogy a Wagner csoport éppen elhagyni készül Bahmutot vagy sem. A második részben Kádár Tamással, a Sziget főszervezőjével beszélgettünk a 2023-as fesztiválról, a gazdasági és geopolitika folyamatok, a rendezvényre gyakorolt hatásáról.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/9/202322 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Újabb fegyvert élesít az EU a korrupció ellen – vajon fájni fog?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról vol szó, hogy az Európai Bizottság megelégelhette az uniót fojtogató korrupciót és kemény lépésekre készül. Most elő is terjesztettek egy kötelező érvényű direktívát, amely az egyes országok vesztegetési ügyei, közbeszerzési szabálytalanságai ellen is komolyabb szankciós lehetőségeket vezetne be. Vendégünk volt Szabó Dániel, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzője. A következő blokkban arról volt szó, hogy kik azok, akik élhettek a 18 százalékos hozam lehetőségével addig, amíg a jegybank diszkontkötvényén keresztül erre módjuk volt. Erről Árgyelán Ágnes, lapunk elemzője beszélt. A műsor harmadik részében Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója volt a vendégünk, akit más témák mellett a Portfolio és a KAVOSZ közös szervezésű, kkv-knak szóló rendezvénysorozatáról kérdeztünk. A roadshow, ami ezen a héten Győrben, Szegeden és Kecskeméten folytatódik, ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött. A győri rendezvényre ezen a linken, a szegedire itt, a kecskemétire pedig ide kattintva lehet regisztrálni.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/8/202329 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

K&H CEO: 2023 will be difficult, but outlook better than at the end of 2022

This is a special English-language edition of Portfolio Checklist. In this episode we publish an interview with Guy Libot, CEO of K&H Bank, who spoke to us about his expectations for 2023 and the impact of the local business environment on his institution. Our regular episode will drop later today. Ez a Portfolio Checklist angol nyelvű különkiadása, amiben interjút közlünk Guy Libot-val, a K&H Bank vezérigazgatójával. A szakember egyebek mellett beszélt az idei évvel kapcsolatos várakozásairól, valamint a gazdasági környezet K&H-ra gyakorolt hatásáról. A Checklist mai, hagyományos hírelemző adása a szokásos menetrend szerint délután 5-kor jelenik meg.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/8/20236 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

OTP-vezérhelyettes: ne az adminisztráció vigye el a lakáshitelezést

Ebben a műsorban két interjút közlünk, mindkettőt a Portfolio Hitelezés 2023 konferencián rögzítettük. Előbb Becsei Andrást, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesét kérdeztük a banki digitalizációról, majd pedig Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét a magyar makrogazdasági pályáról.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/7/202326 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

"Az a baj, hogy már nem tartani kell a népirtástól, hanem aktívan folyik"

A Portfolio Checklist szombati különkiadása a szudáni krízisről szól. Április 15-én törtek ki összecsapások az országban a hadsereg és egy paramilitáris csoport, a Rapid Support Forces között. A helyzet nagyon súlyos, több százan meghaltak, ezrek pedig megsérültek. A témával kapcsolatban vendégünk volt Lassányi Gábor történész-nubiológus, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, aki korábban régészeti expedíciót és kulturális turizmus keretében magyar csoportokat is vitt Szudánba.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/6/202334 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Nagy Márton: Van vita a kormány és az MNB között, de a gazdaságpolitikát egységben kell kezelni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A mai műsor rendhagyó, mivel azt a Portfolio Hitelezés 2023 konferencián rögzítettük, és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter volt a vendégünk. A politikus egyebek mellett beszélt a magyar gazdaság növekedési kitiltásárairól, az infláció elleni küzdelemről, a kormány és az MNB közötti nézetkülönbségekről, valamint abba is adott betekintést, hogy milyen szempontokat értékelt a kormány, amikor kilépett az amerikai szankciók által sújtott Nemzetközi Beruházási Bankból.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/5/202339 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Megszólaltak a bankvezérek: látszik már fény az alagút végén?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist május 4-i adása. A mai műsor rendhagyó, mivel azt a Portfolio Hitelezés 2023 konferencián rögzítettük, a budapesti Marriott Hotelben, lapunk kitelepült podcast stúdiójában. Kihívásokkal teli éven van túl a magyar bankszektor, ezért a mai adásban három bankvezért kérdeztünk a makrogazdasági körülmények bankokra gyakorolt hatásáról, a főbb gazdasági kihívásokról illetve a pénzügyi szektor kilátásairól. Előbb Jelasity Radován, az ERSTE Bank elnök-vezérigazgatója válaszolt kérdéseinkre, őt Zolnai György, a Raiffeissen Bank vezérigazgatója követte, majd pedig Simák Pált, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/4/202330 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Még mindig nincs vége? Újabb amerikai bank dőlt ki a sorból

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében a Az adás első részében a First republic bank csődje volt a téma, azt jártuk körül, hogy miért nem volt elgendő a korábban dobott mentőöv és mit jelent a felvásárló JP Morgan szempontjából ez a tranzakció. Vendégünk Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzési üzletágvezetője. A második blokkban a fút kerti kutakkal foglalkozunk, amelyek szabályozásnak sokadszor fut neki a kormány. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio elemzőjét kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/3/202315 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Szembejött a kormánnyal a valóság - merre tovább Magyarország?

Már meghallgatható a Porfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy az első negyedéves államháztartási adatok alapján kényelmetlen helyzetbe kerülhet a kormány már nem csak a 2024-es költségvetés tervezésénél, de az idei végrehajtásánál is. Vendégünk Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója. A második blokkban háborús témával foglalkoztunk: egyrészt az ukránok tervezett tavaszi hadjáratával, másrészt azokkal a kritikákkal, amelyek Putyint és a döntéseit érik és nem csak nyugatról vagy Ukrajnából, hanem házon belülről is. Erről Huszák Dánielt, lapunk globál rovatának vezető elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/2/202323 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hiába az infláció, van amiben igényesebbek lettek az emberek a Covid óta

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szombati különkiadása. A járvány az autókölcsönzési szektort is igen érzékenyen érintette, hiszen utóbbi kéz a kézben jár a magán és üzleti turizmussal. Az utazók ismét jönnek, az autók viszont nagyon megdrágultak és nemrég még az ellátás is akadozott. A szektor helyzetét értékeltük Sződi Jánossal, a Magyar Autókölcsönzők Szövetségének elnökével.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/28/202318 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Két hónap és itt a fordulat - kiderült, hova mehet a magyarok pénze

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. Az műsor első részében arról volt szó, hogy a kormány szigorított a befektetési alapok szabályozásán, jobban megkötik, hogy mibe fektethetik a kezelt vagyont. Vendégünk Nagy Botond, a Portfolio pénzügyi elemzője. Beszéltünk még a Mol és a Masterplast jelentéséről is, előbbi remek évet zárt nagyrészt köszönhetően az olcsó orosz olajnak, utóbbi viszont csalódást keltő adatokat közölt. A Molról Mohos Kristófot, a Porfolio energiapiaci elemzőjét, míg a Masterplastról kapcsolatban Fekete Beatrixot, lapunk pénzügyi elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/28/202317 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Már Zuckerberg zsebét is tömi az AI – mégis mi lesz ebből?

A mai műsorban két témánk volt. Az egyik, hogy megjelent a Facebook-tulaj Meta első negyedéves jelentése, amiből egyebek mellett kiderült, hogy a cég szépen keres a mesterséges intelligencián, továbbá rácáfolt azokra a hangokra, melyek szerint igazából már nincs növekedési pálya a vállalatcsoport előtt. Erről Nagy Viktort, lapunk Részvény rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében maradtunk a tőkepiacoknál, arról beszéltünk, hogy miért lehet megfontolandó ötlet osztalékrészvényekbe fektetni olyan bizonytalan piaci környezetben, mint amilyen a mostani. Ezzel kapcsolatban Kövesy Károly, lapunk Részvény rovatának elemzője volt a vendégünk. A jelen oldalon megjelenő írások és a podcast nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/27/202318 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Felnyomták Magyarországot az EU-nál a multik: mi történik?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. Az első részben arról volt szó, hogy miközben eddig főként csak pletykaszinten beszéltünk arról, hogy a magyar kormány kiszorítaná a külföldi kiskereskedelmi láncokat a piacról, a héten ez a téma szóba került az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságában is, amely új szintre emeli ezt a kérdést. Vendégünk volt Szabó Dániel, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzője. A második részben a februári kereseti statisztikákkal foglalkoztunk, amelyet ma tett közzé a KSH. Ennek érdekessége, hogy a 2022-es fegyverpénz bázishatása miatt most erősen lelassult a növekedés. Ettől a hatástól megtisztítva ugyan látszik, hogy nem tört meg a lendület, de az erőteljes reálbércsökkenés továbbra is rontja a magyarok életszínvonalát. Erről Hornyák Józsefet, lapunk makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/26/202323 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Csapdában Magyarország? Mit tud Szlovákia, Csehország és Lengyelország, amit mi nem?

Már elérhető a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy miért lassabb az infláció mérséklődése Magyarországon, mint a V4 országaiban és várható-e, hogy 2024-ben az egészséges szintnél magasabban stabilizálódik az áremelkedés mértéke. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A második blokkban a bankok extrapofit-adója volt a téma, aminek az ad aktualitást, hogy a kormány tegnap váratlanul módosította a közteherre vonatkozó szabályokat. Erről Palkó Istvánnal, a Portfolio pénzügyi divíziójának vezető elemzőjével beszélgettünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/25/202324 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Megindult az ukrán ellentámadás? Mi történik a Dnyeper folyónál?

A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy a már sokat taglalt tavaszi hadjárat része-e, hogy Ukrajna a hétvégén átkelt a Dnyeper folyón. E mellett arról is beszéltünk, hogy milyen tényezők befolyásolják most a legnagyobb mértékben az ukránok háborús erőfeszítéseit. A témáról Huszák Dánielt, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Műsorunk második részében az orosz gazdaság 2022-es évéről volt szó, a viszonylag kielégítő headline adatok mögött ugyanis bőven húzódnak aggasztó jelek. A témával kapcsolatban Zsoldos Ákos, lapunk makrogazdasági elemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/24/202325 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

"A szabadságharcos az nem stratéga" – zsákutcában a magyar külpolitika?

Mivel az elmúlt időszakban több olyan esemény is történt, melyek alapján kétséges, hogy Magyarországnak milyen mértékben sikerült lekövetnie a nemzetközi diplomácia elmúlt bő egyéves változásait, ezért a a Portfolio Checklist szombati különkiadásában Magyarország külpolitikai helyzetét, valamint hazánk globális pozícióját értékeltük Feledy Botond külpolitikai szakértővel, a Partizán külpolitikai hírlevelének szerkesztőjével.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/22/202343 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Bukott modellt erőltet a kormány csütörtöki döntése? Mi történik?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében ismét a kormány által elrendelt kötelező bolti akciózásról volt szó. Megnéztük, milyen hasonló intézkedést vezettek be Franciaországban és Görögországban. Vendégünk volt Szabó Dániel, a Portfolio makroelemzője. A második blokkban a Volkswagen-részvények árfolyamáról beszélgettünk részvényekről beszélgetünk Ifkovics Ábrahámmal, a hold alapkezelő elemzőjével. A világ egyik legnagyobb autóipari cégének részvényárfolyama ugyanis igen régóta stagnál, miközben a Porsche értéke már az anyagégét is leelőzte.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/21/202327 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Gulyáskommunizmus után akciós kapitalizmus – mit tesz a kormány a magyar gazdasággal?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A mai műsorban egy témánk volt, érdekesen alakult ugyanis a mai kormányinfó. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentették, hogy a kormány egyfelől meghosszabbította június 30-ig a néhány élelmiszeripari termékre érvényben lévő árstopot, ezen kívül pedig kötelező akciózást vezetnek be bizonyos élelmiszerüzletekben. Utóbbi döntés még a kormány korábbi intézkedései tükrében is fura üzenetet hordozhat a magyar piacgazdaságra nézve. Az adásban előbb Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük az intézkedések kiskereskedelmi szektorra gyakorolt potenciális hatásáról, műsorunk második felében pedig Csiki Gergelyjel, a Portfolio lapigazgató-makroelemzőjével beszéltünk arról, hogy mégis milyen kontextusban érdemes értékelni a kormány újabb döntését, amely egészen különösen avatkozik be a piaci folyamatokba.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/20/202319 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Ez már a mélypont? Merre megy tovább a budapesti lakáspiac?

A mai műsorban a lakáspiaccal és a lakáshitelezéssel foglalkoztunk. Az adás első részében arról volt szó, hogy milyen dinamikák érvényesülnek jelenleg a budapesti lakossági ingatlanoknál. A témával kapcsolatban Futó Péter, a Portfolio ingtalanpiaci elemzője volt a vendégünk. A műsor második részében a lakáspiac hitelezési aspektusáról beszéltünk, az elmúlt két évben ugyanis drámai mértékben, még nominálisan is csökkent, hogy mekkora hitelt tudnak felvenni a magyar fogyasztók. A ludas természetesen a kamatkörnyezet, erről Palkó Istvánt, lapunk vezető pénzügyi elemzőjét kérdezzük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/19/202323 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Migrációs nyomás sújtja Budapest környékét – hol lehet a kiút, mi a megoldás?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen kihívásokkal szembesül a fővárosi agglomeráció az oda részben Budapestről, részben vidékről költöző tömegek miatt. Vendégünk Baranyai Zsolt, a Hétfa kutatóintézet városfejlesztési igazgatója. A második részben a forintárfolyam volt a téma annak apropóján, hogy a héten újabb csúcsot döntött a hazai fizetőeszköz és idei erősödését tekintve világbajnoknak mondható. Erről Beke Károlyt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/18/202322 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Olcsó élelmiszert tiltott le a kormány, de mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében az ukrán gabona hazai importjának tilalmáról volt szó szó, amely példa úgy tűnik, ragadóssá vált a régióban. Az ukrán termék egyébként több oknál fogva is olcsóbb, mint a magyar, minőségi problémák csak elszigetelt esetekben merülhetnek fel, mégis letiltották a Magyarországra való behozatalt. Vendégünk volt Braunmüller Lajos, a Portfolio agrár-szakújságírója. A második blokkban a magyar bankszektor történetének legnagyobb fúziójáról volt szó szó, amelynek eredményeképpen létrejött az MBH Bank. Ennek a mérete már az OTP-vel is összevethető. Erről Palkó Istvánt, a Portfolio pénzügyi divíziójának vezető elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/17/202323 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Úttörő okosváros, vagy a szaúdi koronaherceg modern piramisa?

Neom néven futurisztikus megaprojekt épül Szaúd-Arábiában a Vörös-tenger északi partján. A 2017-ben bejelentett projekt részeként felépülne többek között egy félig vízen úszó kikötőváros, az Arab-félsziget első kültéri síkomplexuma, valamint a The Line néven elhíresült 170 kilométer hosszúra, és 200 méter szélesre tervezett okosváros is. A projekt kapcsán a modern városok létrejöttéről, tervezettségéről, valamint a bennük élő emberekre gyakorolt különböző hatásokról, illetve hogy egyáltalán miért akar valaki a sivatag közepén várost építeni, Balázs Bálint építésszel, a Kortárs Építészeti Központ és a BME UFLab tagjával beszélgettünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/15/202332 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Mekkora csapás Oroszországnak a magyar kormány legutóbbi döntése?

Csütörtökön jelentették be, hogy Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból. Ez az a nemzetközi szervezet, aminek 2019 óta Budapesten van a központja, a legnagyobb részvényese Oroszország, s amelynek több vezetőjét (illetve magát az intézményt is) szankciós listára tette szerdán az Egyesült Államok. A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy milyen múltra tekint vissza a pénzintézet, hogy változott a geopolitikai szerepe, és miért pörgethette fel a működését az orosz kormány a 2010-es években. A témáról Takácsy Dorka Oroszország-szakértőt kérdeztük. Adásunk második részében a magyar hitelpiacról beszéltünk, a lassulás jelei ugyanis a lakossági szegmens után most már a vállalati oldalt is elérték, ezzel kapcsolatban Palkó István, a Portfolio Pénzügy rovatának vezető elemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/14/202329 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Nem szakad az infláció, hova menekítsem a pénzem?

Már elérhető a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen állampapírba, kincstárjegybe tehetjük a pénzünket, ha azt 1, 3, esetleg 5 évig is nélkülözni tudjuk. Vendégünk volt Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője. A második részben közbejártuk hogy mit jelenthet az orosz-ukrán háború menete szempontjából, ha igazak a kiszivárgott amerikai dokumentumokban lévő információk és valóban lőszerhiány léphet fel az ukrán oldalon. Huszák Dániellel, lapunk globál rovatának elemzőjével beszélgettünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/202316 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Az mennyire meglepő, ha az USA magyar politikusokat hallgat le?

A műsor első részében az amerikai kiszivárogtatási botrány okairól, hátteréről kérdeztük Wagner Pétert, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatóját. A szakértőt arról is kérdeztük, hogy mennyire meglepő, hogy a dokumentumok alapján az Egyesült Államok más országok politikusait hallgatja le. A második részben a magyar autópálya-koncesszióval kapcsolatos lehetséges uniós vizsgálatról volt szó, erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekért felelős elemzőjét kérdeztük. A harmadik blokkban Futó Péterrel, lapunk ingatlanpiaci elemzőjével beszélgettünk a lakáspiac trendfordulójáról.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/12/202328 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Éhezés jöhet az orosz invázió miatt, de nem a háborús földszennyezés a ludas

A mai műsorban egy témánk volt, ez pedig az, hogy a világ élelmezési piacára rányomhatja a bélyegét az orosz-ukrán háború, ennek oka viszont nem a szennyezett ukrán földterületekben keresendő, sokkal inkább a műtrágyapiac akadozása okozhat problémákat. A témáról Kerekes Miklóst, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/11/202316 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Brutális, ami a forinttal megy, de mi lesz az ára a kamattal felpumpált árfolyamszintnek?

A mai műsor első felében arról lesz szó, hogy közel egyéves csúcson pörög a forint az euróval szemben. Ennek az ára persze a rekordmagas kamat, ami viszont több szempontból is kihívások elé állíthatja a költségvetést, valamint általánosságban a magyar gazdaságot. A témával kapcsolatban Beke Károly, a Portfolio makrogazdasági elemzője volt a vendégünk. Az adás második részében munkaerőpiaci témával foglalkozunk, a Portfolio-n is megjelent nemrég, hogy újra milliós kezdőbérrel keres munkavállalókat az ALDI. A szóban forgó pozíció részleteiről Kulcsár Dénest, a cégügyvezető igazgatóját kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/6/202330 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Luxus lett az eper? 6000 forint egy kiló, de mégis, miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist új adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy a magyar eperért ijesztően sokat kérnek a hazai piacokon, többszörösét az importból származó gyümölcsnek. Lehet ugyanakkor, hogy ez teljesen normális. Vendégünk Braunmüller Lajos, a Portfolio elemzője. A második részben az OPEC olajkartell döntéséről volt szó, amelynek következtében naponta több mint 1 millió hordóval csökken majd a kitermelés. Erről Mohos Kristófot, a Portfolio olajpiaci elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/5/202322 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Összeomlott a lakáshitelezés Magyarországon? Mi történik?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy zuhan a lakossági hitelpiac - ez különösen a lakáshiteleknél szembetűnő - és az infláció a megtakarításokban is éreztette a hatását. Vendégünk Palkó István, a Portfolio pénzügyi divíziójának vezető elemzője. A második részben a török választásokkal foglalkoztunk, amely alig 6 hét múlva esedékes. Kerekes Miklós, lapunk globál rovatának elemzője többek között arról beszélt, hogy legyőzhető-e Erdogan választáson és mik az ellenzék esélyei.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/4/202339 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Egyéves a negyedik kétharmad: Mi folyik most a magyar gazdaságban? Tényleg kényszerpályán mozgunk?

Napra pontosan egy éve rendezték meg a 2022-es országgyűlési választásokat, ahol zsinórban negyedszer nyert kétharmados többséggel a Fidesz. Bár az új kormány csak tavaly május végén alakult meg, a választások hétfői évfordulója jó alkalom arra, hogy áttekintsük a magyar gazdaság elmúlt éves pályáját, és persze azt is, hogy mik a legfőbb kihívások, melyekkel jelenleg szembenézünk. A témával kapcsolatban vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/3/202327 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Határidőt engedett el a kormány az EU-s vitában – mi lesz most?

A mai műsor első részében a magyar kormány és az Európai Unió közötti tárgyalásokról volt szó. A hazánknak potenciálisan járó közösségi forrásokról zajló vita kontextusában ugyanis Magyarország a mai nappal elengedett egy önként vállalt határidőt. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio EU-s ügyekért felelős elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében azzal foglalkoztunk, hogy az Egyesült Államok után Oroszország is felmondhatja a Magyarországgal kötött, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Az eset körülményeivel, és annak lehetséges következményeivel kapcsolatban vendégünk volt Gyányi Tamás, a WTS Klient adótanácsadási üzletágát vezető partnere.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/31/202325 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Nagy változás jön egyes bankszámláknál - a nyugdíjasokat is érintheti

Már elérhető a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy a kormány csökkenti az úgynevezett alap bankszámla díját, amely csomagot minden banknak kötelező a kínálatában tartania. Hogy ez kinek érheti meg, arról Turzó Ádámot, a Portfolio pénzügy rovatának elemzőjét kérdezzük. A második blokkban azokról az értesülésekről beszéltünk Huszák Dániellel, lapunk globál rovatának elemzőjével, amelyek szerint az orosz hadsereg kifogyhat a lőszerekből és hadifelszerelésekből.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/30/202328 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Milyen árat fizetünk a kormány kedvenc projektjéért? Megéri ez nekünk?

A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen hatást gyakorolhat a magyar termelékenységre, ha megvalósulnak a tervezett akkumulátorgyárak, és milyen irányt vehet a magyar gazdaság, ha ezeket az üzemeket domináns helyzetbe hozzák. A témával kapcsolatban vendégünk volt Madár István, a Portolio vezető makrogazdasági elemzője. A második részben azt jártuk körül, hogy milyen változások zajlanak a hazai ingatlanpiacon, erről Futó Pétert, a Portfolio ingatlanügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/29/202328 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Megütötték a bérből és fizetésből élőket: a 2008-as válság óta nem láttunk ilyet Magyarországon

A műsor első részében a januári átlagbér alakulásáról volt szó, amely bár éves összevetésben szépen nőtt, meg sem közelítette az áremelkedés mértékét, a magyarok így akkora reálbércsökkenést szenvedtek el, amit a 2008-as pénzügyi válság óta nem láttunk. Vendégünk volt Hornyák József, a Portfolio makrogazdasági elemzője. A műsor második részében a lakossági és vállalati hitelek állományáról volt szó, a pesszimista előrejelzések ellenére ugyanis a nem fizető hitelek (NPL) állománya egyáltalán nem ugrott meg 2022 végére. Erről Palkó Istvánt, a Portfolio pénzügyi diviziójának vezető elemzőjét kérdeztük. Az adás harmadik részében azzal foglalkoztunk, hogy egy új szolgáltatás révén bevételhez juthatnak nagyvállalatok, ha rugalmasak az energia-fogyasztás terén. Erről Nemes Tamást, az E.ON Hungária Csoport üzletfejlesztési szakreferensét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/28/202334 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Mégis mi értelme a bahmuti vérszivattyúnak?

A műsor első részében arról volt szó, hogy mégis mi történik most Bahmutnál, annál a viszonylag kis ukrán városnál, aminek  a stratégiai jelentőségéről igencsak megoszlanak a vélemények. A témáról Huszál Dánielt, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében azzal foglalkoztunk, hogy miért pécézhették ki maguknak a shortosok a Deutsche Bankot, a pénzintézet ugyanis, bár turbulens időszakon van túl, az elmúlt néhány évben mintha pont elkezdte volna a stabil, prudens működés jeleit mutatni. Ezzel kapcsolatban Palkó István, lapunk vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/27/202331 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Válság 2023: nem látjuk, ki van a víz alatt fürdőruha nélkül

Utoljára 2008-ban volt olyan turbulencia a nemzetközi bankrendszerben, mint most. Annak ellenére, hogy klasszikus pénzügyi válságról – legalábbis egyelőre – nem beszélhetünk, érdemes megvizsgálni, hogy a magyar gazdaság 2008-ban vagy a jelenlegi válság kitörésekor volt-e ellenállóbb, jobb állapotban ahhoz, hogy minél kisebb sérüléssel vészeljen át globális turbulenciákat. Erről az egy témáról szól a Portfolio Checklist pénteki adása, melyben vendégünk volt Madár István, lapunk vezető makrogazdasági elemzője.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/24/202341 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Lépett a kormány: sok magyarnak lett elérhetetlenebb a 18%-os kamat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy a kormány friss döntése értelmében a korábbinál kevesebb ember számára lesz elérhető a jegybank által meghatározott 18 százalékos irányadó kamat. Vendégünk volt Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője. A második részben oktatás volt a téma, a kormány ugyanis arra készül, hogy megszünteti a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, amely szakértők szerint számos negatív következménnyel járhat. Erről Radó Péter oktatáskutatót kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/23/202323 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Tényleg betonbiztos a magyar bankrendszer? Mégis mi változott 2008 óta?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében a magyar bankrendszer stabilitásával foglalkozunk, tételesen végigvesszük, hogy az egyes banki mutatók miben különböznek a 2008-astól. Vendégünk Palkó István, lapunk pénzügyi díviziójának vezető elemzője. A második részben az Emmanuel Macron francia elnök által keresztülvitt nyugdíjreform lesz a téma, kiderül, hogy miért olyan bőkezű a francia nyugdíjrendszer és mik lehetnek a döntés politikai következményei. Erről Fejérdy Gergelyt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének oktatóját kérdezzük, aki korábban diplomataként is szolgált PárizsbanSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/22/202329 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vallottak a magyar nyugdíjasok: fájdalmas kiadásokkal néznek szembe 2023-ban is

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása, amelyben a Pénzcentrum nagy visszhangot kiváltó felmérésével foglalkozunk. 10-ből 6 nyugdíjas nyilatkozott úgy, hogy (az infláción és az élelmiszer infláción felül) többet kellett az elmúlt évben rezsire, élelmiszerre és gyógyszerekre költenie. A plusz kiadásokat olyan költségeken spórolták meg, mint a vendéglátás, a ruházat, vagy a kulturális programok. Minden negyedik válaszadónak jelentősen romlott az anyagi helyzete, és a magyar nyugdíjasok többsége 2023-tól sem remél semmi jót - mondta el a Checklistben Koós Anna, a Pénzcentrum szerkesztője. Adásunk első részében Szabó Dánielt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük a Török Áramlatról: tavaly dőlt el ugyanis, hogy nőhet az orosz-török gázforgalom, amely a magyarországi gázellátást is biztosító Török Áramlat fejlesztését is magában foglalná. Azonban Ankara egyre inkább halogatja a projektet, miközben a szankciók végrehajtásában is egyre aktívabb lesz a török fél, az Egyesült Államok büntetőintézkedései pedig már a meglévő vezeték karbantartását is ellehetetlenítik.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/21/202322 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Miért nem hagyták becsődölni a Credit Suisse-t? És mi lesz most 16 milliárd svájci frank sorsa?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében a svájci UBS és a Credit Suisse összeolvadásáról volt szó, amelynek számtalan aspektusa van, a pénzügyi rendszerbe vetett bizalomtól kezdve a leírt frank milliárdokon át egészen addig, hogy nem veszélyes-e egy ekkora bankot létrehozni a jelenlegi helyzetben. Vendégünk volt Palkó István, a Portfolio pénzügyi divíziójának vezető elemzője. A második blokkban a magyarországi megyék kiürüléséről, a belső népvándorlásról és ezzel összefüggésben a lakásépítésekről beszéltünk Futó Péterrel, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjével.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/20/202326 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ez távolról nézve már 2008, közben meg mégsem – miért más a 2023-as bankválság, mint a 15 évvel ezelőtti?

A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy mégis mi folyik a nemzetközi bankpiacon, néhány héten belül ugyanis öt pénzintézet likviditása rendült meg. Utolsó mozzanatként csütörtökön a 14. legnagyobb amerikai bank, a First Republic kapott mentőőövet, amit ráadásul nem is a kormány vagy a Fed, hanem a versenytársai dobtak neki. A bankpiac turbulens helyzetéről, valamint arról, hogy miben különböznek a jelenlegi és a 2008-as pénzügyi válság körülményei, Nagy Viktort, lapunk vezető részvényelemzőjét kérdeztük. Az adás második részében a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti tárgyalási folyamatról is beszéltünk Szabó Dániellel, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzőjével, mivel két hét múlva egy, a kormány által magának szabott határidő is jön az üggyel kapcsolatban.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/17/202325 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

SVB-csőd, Credit Suisse: ez nem dominóhatás, csak annak látszik

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. Az adás első részében a svájci Credit Suisse bankról volt szó, amelyet a legsérülékenyebb európai bankként emlegetnek és amelynek nem tettek jól az Amerikából érkező bankpiaci hírek. Vendégünk volt Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzési üzletágvezetője. A második részben ismét a forintot vettük górcső alá, amelynek árfolyama igen nagy kilengéseket mutatott a közelmúltban. Szó volt arról, hogy hogy érdemes-e a nyárra eurót váltani és számíthatunk-e 450-es, 500-as árfolyamra. Erről Beke Károlyt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/16/202321 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Zsiday: mint egy tömött diszkóban, a forinttal spekulálók is próbálnak az ajtóhoz közel állni

Továbbra is elképesztő hullámokat ver világszerte és itthon is a Silicon Valley Bank pénteki csődje, a kialakult helyzet pedig nagyon sok kérdést vet fel a globális gazdasági környezettel és a magyar makropályával kapcsolatban is. Ezért meghívtuk a műsorba Zsiday Viktort, a Citadella alap portfóliókezelőjét, hogy több témáról is kérdezzük, köztük arról, hogy kapunk-e most egy pénzügyi válságot a nyakunkba, vagy hogy az amerikai bankcsőd hírére miért szakadt be a forint még a régiós valutákhoz képest is. A gyorsan változó gazdasági környezet miatt fontos kiemelni, hogy a műsort március 14-én fél kettőkor rögzítettük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/15/202323 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Miért szakad a forint az SVB-csőd hírére? És mégis mit szúrtak el az amerikai banknál?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A mai műsor első felében folytattuk a hétfőn megkezdett témánkat, a Silicon Valley Bank csődjét. Előbb Palkó Istvánnal, a Portfolio Pénzügy rovatának vezető elemzőjével jártuk körbe (01:37-tól), hogy pontosan milyen okok vezettek a bizalom villámgyors elvesztéséhez az egyébként jelentős méretű amerikai banknál. A banki krach számunkra kulcsfontosságú következménye, hogy a forint hétfőn az elmúlt 20 év egyik legkomolyabb napon belüli gyengülését produkálta, melyről Weinhardt Attilát, lapunk markoelemzőjét kérdeztük (18:59-től). A műsor második részében az M1-es autópályán történt szombati tömegszerencsétlenségről volt szó. Mivel holnap március 15-e, és sokan indulnak útnak autóval, először Csörgő László vezetéstechnikai szakértővel beszéltünk arról, hogy hogyan lehet egy ilyen helyzetben minimalizálni a sérülés esélyélt (35:31-től), majd pedig Ürge-Vorsatz Diana, a Közép-Európai Egyetem oktatója, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének (IPCC) alelnöke beszélt (46:08-tól) arról, hogy mi idézhette elő a tömegbalesetet kiváltó porfelhőt az M1-es autópályán.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/14/202353 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Globális válság lesz az SVB-csődből? Elkerülhető még 2008?

A mai műsornak egy témája volt, ez pedig a kaliforniai Silicon Valley Bank pénteki csődje. Az Egyesült Államok történetének második legnagyobb banki krachja ugyanis egyre nagyobb hullámokat ver az amerikai és a világgazdaságban. A téma bankpiaci, tőzsdei implikációiról Nagy Viktort, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében Madár István, lapunk vezető makrogazdasági elemzője volt a vendégünk, akivel egyebek mellett arról beszéltünk, hogy az eset milyen viszonyban áll az elmúlt időszak monetáris politikai folyamataival, és miért lenne nagyon rossz hír, ha a jelenlegi borús gazdasági környezet pénzügyi válságba torkollana.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/13/202335 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Üti a kormány az OTP-t – itt az idő beszállni?

A mai műsorban egy témánk volt, ez pedig az OTP Bank helyzete, a legnagyobb magyar pénzintézet ugyanis hajnalban tette közzé 2022-es jelentését. A számok meggyőzőek, a részvényárak viszont nem tükrözik vissza ezt a képet, ami részben a háború miatti környezetnek, részben pedig az extrém mértékű különadótehernek köszönhető. Egyebek mellett erről, valamint általánosságban az OTP tavalyi évéről és a bank idei kilátásairól kérdeztük Nagy Viktort, lapunk vezető részvényelemzőjét.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/10/202318 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Árgyilkos környékek Magyarországon - itt lehet olcsóbban lakáshoz jutni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása.A műsor első részében arról volt szó, hogy mik azok a lokális szempontok amelyek egy ingatlan árát negatívan befolyásolják. Megdöbbentő tényezők miatt eshet el egy eladó akár millióktól is. Vendégünk Futó Péter, a Portfolio energiapiaci elemzője. A második rész témája, hogy a Mol megint földgázt talált az ország keleti felében, a Porfolio egyik kollégája pedig lehetőséget kapott arra, hogy megnézze az egyik fúrási helyszínt. Mohos Kristófot, lapunk energiapiaci elemzőjét kérdeztük a tapasztalatairól. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/9/202326 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Újra keményen bírálta Matolcsy György a kormányt – már megint mi történik?

 Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása, amelynek első részében arról volt szó, hogy Matolcsy György jegybankelnök ismét erős kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban. Vendégünk Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője, akivel a nap másik fontos híréről, a 25,4 százalékos februári inflációról is beszélünk. A második blokkban arról az amerikai és német szivárogtatásról volt szó, amely szerint egy ukránbarát csoport állhat a tavaly szeptember végi robbantás mögött, amelyben megsérült az északi áramlat 1 és 2 vezeték. Vendégünk volt Deák András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa. A harmadik blokkban arról az üvegplafonról volt szó, amelybe sajnos sok nő a karrierje során beleütközik és amely miatt alacsony a nők aránya a döntéshozó pozíciókban. Vendégünk volt Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány vezetője. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/8/202346 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Mutatjuk, mikor emelhetik újra a budapesti taxis tarifákat

 Az adás első részében arról lesz szó, hogy mit eredményez a fővárosi taxis piacon a hétfői tarifaemelés, miért bukott el a főváros javaslata a sávos díjmeghatározással kapcsolatban és mikor lehet újabb drágulás. Vendégünk volt Metál Zoltán, az országos taxis szövetség elnöke. A második részben egy nemrég megjelent jóléti indexről volt szó, amely elég lesújtó képet fest Magyarországról. Erről Szabó Dániellel a Portfolió makrogazdasági elemzőjével beszélgettünk. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/7/202324 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Mégis mihez kezdhet 36 milliójával VV Kriszti, a Való Világ legújabb győztese?

A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy mibe fektethetné 36 milliós nyereményét VV Kriszti, a Való Világ legújabb győztese – az RTL-es valóságshow 11. szériája ugyanis vasárnap ért véget. A témával kapcsolatban összerántottunk egy szakértői panelt, vendégünk volt Árgyelán Ágnes a Portfolio pénzügyi elemzője, Futó Péter, lapunk ingatlanpiaci elemzője, valamint Nagy Viktor, portálunk Részvény rovatának vezető elemzője. Adásunk második részében arról volt szó, hogy a klímaváltozás alaposan átformálja a globális borpiacot, erről Braunmüller Lajost, lapunk agrár-szakújságíróját kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/6/202324 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Mégis meddig tarthat a szétszteroidozott forint dicsőséges menetelése?

A mai műsor első részében arról volt szó, hogy vajon minek köszönhető és meddig tarthat a forint év eleje óta tartó diadalmenete. A témáról Nagy Viktort, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Műsorunk második részében azzal foglalkoztunk, hogy milyen kontextusban érdemes értelmezni azt a százmilliárdos nagyságrendű terhet, mellyel a bankszektor az új tartalékolási szabályok miatt kénytelen szembenézni. Ezzel kapcsolatban Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/3/202317 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Tel-Avivból és Londonból szervezik a putyinista puccsot Magyarország szomszédságában

A mai műsorban egy témánk volt, ez pedig Moldova, ahol a helyi ellenzék hathatós orosz segítséggel, és külföldön bujkáló moldáv oligarchákkal épp egy alapvetően nyugati irányba elmozduló, de hagyományosan az orosz érdekszférában lévő ország politikai rendszerét próbálja destabilizálni. Moldovában fizetett agitátorok tüntetnek, a helyzet pedig sok mindenben hasonlít ahhoz, amit korábban Ukrajnában láttunk. Moldova ráadásul nincs is olyan messze: két szomszédunkkal, a már említett Ukrajnával és Romániával is határos. A témáról Barabás T. Jánost, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzőjét kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/2/202320 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Összezavarodott a piac az MNB lépésére – de mégis miért?

Már elérhető a Portfolio Checklist szerdai adása. Az adás első részében arról volt szó, hogy miért zavarta meg az elemzőket Virág Barnabásnak az MNB alelnökének, a keddi kamatdöntést követő értékelője, mikor csökkenhet az irányadó kamat és mi lesz ennek a következménye. Vendégünk Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A második rész témája, hogy Törökország belpolitikai botrányoktól, egészen elképesztő mutyiktól hangos három héttel a földrengés után úgy, hogy hamarosan választások lesznek. Kikezdi-e Erdogan hatalmát ez a helyzet? Erről Kerekes Miklóssal, a Portfolio globál rovatának elemzőjével beszélgetünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/1/202328 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Kegyetlen pofont kaphat sok lakáshiteles - elmondjuk, miben bízhatnak

Már elérhető a Portfolio Checklist keddi adása. Az első részben arról volt szó, hogy sok adósnak fájhat a feje a kamatstop kivezetése miatt, ami bár csak nyáron lesz jelentős törlesztőrészlet-emelkedést hozhat, ha addig a kormány nem vezet be valamilyen intézkedést. Az elmúlt hetekben is azt lehetett látni, hogy mélyült a szakadék a piaci kamatszint és a rögzített között. Egy olyan hitel esetében, amelyből még 7 év van hátra és a tőketartozás 5 millió forint, az ügyfél nem havi 71 ezer forintot, hanem 109 ezer forintot fizetne. Erről Palkó Istvánnal, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjével beszélgettünk. A második rész témája az volt, hogy USA felmondta a magyar-amerikai kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt, mintegy büntetésül, hogy Magyarország megakasztotta a globális minimumi adó bevezetését. Vendégünk volt Szabó Dániel, lapunk uniós ügyekkel foglalkozó makroelemzője.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/28/202321 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Fájdalmas lyuk tátong Putyin büdzséjén, ettől mégsem ér véget a háború – Mi történik?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy egyre rosszabb helyzetben van az orosz költségvetés, attól ugyanakkor nem kell Putyinnak tartania, hogy az ukrajnai háború finanszírozhatatlanná válik. Erről Zsoldos Ákost, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében azzal foglalkoztunk, hogy mi is történik a magyar utakon, ott ugyanis egyre több és egyre idősebb autó fut.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/27/202321 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

"Azért kell először telefonálni, hogy mikor telefonáljunk" – megszólalt a felmondott zuglói háziorvos

A mai műsor arról szól, hogy viszonylag nagy nyilvánosságot kapott a héten egy hétköznapinak tűnő ügy. Egy 47 éves zuglói háziorvos, dr. Zsigri Szabolcs a Facebookon jelentette, hogy rendelését április 30-án befejezi. Ami miatt felkaphatta az orvos döntését a hagyományos és a közösségi média, az a szakember által megfogalmazott okok. Ezek ugyanis ismerősen csenghetnek bárkinek, aki kapcsolatba került az elmúlt időszakban az egészségügyi rendszerrel – dolgozóként vagy akár csak betegként. A Portfolio Checklist szombati különkiadásában bemutatjuk a konkrét eset körülményeit, és arra keressük a választ: mennyire lehet rendszerszintű folyamatokra visszavezetni azokat a tüneteket, melyek Zsigri Szabolcs döntését előidézték. Ebben segítségünkre volt az érintett orvoson kívül dr. Kunetz Zsombor egészségügyi elemző, valamint Csiki Gergely, a Portfolio elemzője, lapigazgatója, aki a Kórházszövetség konferenciájáról tudósította nemrég portálunkat.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/25/202324 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Mégis mi járhat most Putyin fejében? És kell még hinni a fenyegetőzéseinek?

Egy éve vált alacsony intenzitású konfliktusból nyílt háborúvá az orosz-ukrán szembenállás, amikor 2022. február 24-én Oroszország totális offenzívát indított Ukrajna ellen. Bár az ukránok sikeresen visszaverték az ország teljes elfoglalására tett orosz kísérletet, a légi támadások Ukrajna szinte teljes területén továbbra is mindennaposak, Kelet-Ukrajnában pedig ebben a pillanatban is véres harcok folynak. Az invázió első évfordulóján Vlagyimir Putyin keddi évértékelő beszédének elemzésén keresztül próbáljuk jobban megérteni, hogy pontosan mi is történik most Ukrajnában. A témáról Takácsy Dorka Oroszország-szakértőt, a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy (CEID) külsős kutató munkatársát kérdeztük.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/24/202348 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Tényleg eladhatatlanná válnak az otthonok az akkumulátorgyárak körül? Összetett a kép

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében Göd példáján keresztül jártuk körbe, hogy miként hat egy olyan gigaberuházás egy település ingatlanpiacára, mint amilyen a debreceni CATL lesz. Vendégünk volt Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője. A második részben arról volt szó, hogy megjelent a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerek bolti jelölésé szabályozó rendelet, miután az európai unió több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési célú forgalmazásra. Erről Braunmüller Lajos, a Portfolio elemzőjével beszélgettünk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/23/202323 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Bod Péter Ákos az akkumulátorgyárról: "nem kellene az erőforrásokat ide irányítani"

Már elérhető a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében Bod Péter Ákossal beszélgettünk, arról, hogy hoz-e érdemi előnyöket a debreceni CATL akkumulátorgyár Magyarország számára, vagy éppen ellenkezőleg, a hasonló megaberuházások nyomán tartós szerkezeti eltolódások következhetnek be. A második blokkban az infláció és a magyarok megtakarításainak kapcsolatáról beszélünk, többek között a pénzügyi eszközök állományáról és magáról a megtakarítási képességről, de kiderül az is, hova áramlik a háztartások pénze. Ezt Palkó Istvánnal, a Portfolio pénzügy rovatának vezető elemzőjével járjuk körbe.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/22/202330 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Nagy baj lehet a kormány új árstopos intézkedéséből – hiába lesznek nyertesek

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. Az első részben a nemrég bejelentett, Volán-járatokra és vasútra érvényes megyei és országbérletről beszélgettünk Dorner Lajossal, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnökével, a szervezet ugyanis nemrég felhívta a figyelmet ennek a kedélyjavító intézkedésnek a hibáira. A második részben arról volt szó , hogy recessziós aggodalmak uralják a nyilvános amerikai közgazdasági vitákat, az amerikai jegybank ugyanis nagyon gyorsan emelte a kamatokat korlátozó tartományba, ahol már a monetáris politika visszafogja a gazdasági aktivitást. Vendégünk volt Zsoldos Ákos, lapunk makroelemzője.See omnystudio.com/listener for privacy information.