Winamp Logo
Portfolio Business Cover
Portfolio Business Profile

Portfolio Business

Hungarian, Finance, 1 season, 19 episodes, 9 hours, 32 minutes
About
A Portfolio.hu üzleti podcastje, fókuszban a magyar gazdaság főbb szereplőivel.
Episode Artwork

Negyedével csökkenhet az otthoni hőveszteség, ettől az egyszerű beruházástól

Hogy fognak átalakulni az otthonaink a nem is olyan távoli jövőben, mitől lesznek fenntarthatóbbak a lakhelyeink, és milyen energiaforrásokat fogunk használni? Egyebek mellett ezekről a témákról beszéltünk a Portfolio Business podcast új adásában Dér Istvánnal, az E.ON lakossági szegmens menedzsment szakterület vezetőjével. A műsorban szó volt arról is, hogy a szabályozói környezet változása és a különböző támogatási programok milyen hatást gyakorolnak a fogyasztói viselkedésmintákra, és arról is beszéltünk, hogyha valaki energiahatékonyabbá tenné az ingatlanát, akkor milyen megoldásokban gondolkodhat. Az adás megjelenését az E.ON támogatta.
1/29/202413 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Van Mercedes, ami nem fér bele 80 millió forintba?

A hazai új autó eladások még nem heverték ki az elmúlt évek gazdasági nehézségeit, Európa azonban látványosan elhúzott mellettünk. A külső körülményekkel szemben ellenállóbb luxustermékek piacán azonban látványos bővülés látható Magyarországon is, a Mercedes eladási számai is folyamatosan nőnek. Az elektromobilitás a cég stratégiájának alapköve, 2030-ra már csak elektromos autókat gyártanának, de csak akkor, ha a piaci és infrastrukturális feltételek lehetővé teszik. A kecskeméti gyár megépülésével megváltozott a márkáról kialakult kép, egy elérhetetlen luxusautóból, sokkal elérhetőbb választássá vált. Vajon hány modell fér bele 80 millió forintba, és milyen irányban fejlesztenek a luxusmárkák? A Mercedes is a futurisztikus formákat választja vagy a digitális luxusban látja a jövőt? A Portfolio Business Podcast legújabb adásában Hesz Tamás, a Mercedes-Benz személygépjárművek értékesítési igazgatója és Horváth Bence, a márka marketingvezetője voltak a vendégeink. 
4/28/202336 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Komoly fordulat várható az energiafelhasználásban

Rendkívüli módon felértékelődött a technológia szerepe az energiaválságban, legyen szó felhőalapú megoldásokról, IoT-eszközökről vagy éppen okosvárosokról. A közlekedés is átalakul, elég csak az elektromos autózásra gondolni, ehhez azonban szükség van megfelelő kiszolgáló infrastruktúrára. Vendégünk volt Széll Szilárd, Grape Solutions szoftverfejlesztő cég vezérigazgatója.
4/24/202313 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

A jól menedzselt összeomlás lett a klímaváltozás elleni harc legfőbb célja? Mi történik?

Vegyes, de inkább pozitív éve volt a fenntarthatóságnak 2022-ben. Bár a  háborús bizonytalanság miatt volt, hogy a rövid távú érdekek felülírták a  hosszú távú célokat, de például energiahatékonyságba vagy zöld  energiába soha annyi cég és magánszemély nem fektetett még, mint idén.  De mit gondolnak a területről a nagyhatalmak, hogy áll a fenntarthatóság  terén Magyarország, a menedzselt összeomlás-e a legjobb esélyünk a  klímaváltozás elleni harc kontextusában, és mit tehet egy pénzintézet  azért, hogy a gazdaság szereplői fenntartható működési modellre térjenek  át? Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a Portfolio Business  podcast új epizódjában Suba Levente, a K&H Csoport fenntarthatósági  programjának vezetője.
12/22/202234 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Friss kutatás: gyenge-közepes, ami a magyar cégeknél innováció címén zajlik

A magyar vállalkozások csupán harmada kezeli valamilyen mértékben strukturáltan az innovációt. A mezőny szétszakadt, van egy szűk elit, amely érti a területet, de a vállalkozások 40-45%-s szerint ez az egész téma nem releváns számukra. A pandémia leginkább az otthoni munkavégzés és a kereskedelmi szektor esetében lendített a digitalizáción, más területeken vagy szektorokban nem történt jelentős előrelépés. Egyebek mellett a hazai cégek újításokkal kapcsolatos attitűdjéről, valamint a K&H innovációs indexről beszélt a Portfolio Business podcast új adásában Németh Balázs, a K&H csoport pénzügyi innovációs vezetője.
12/19/202230 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Rengeteg magyar vállalkozás keresi, hol tud költséget megtakarítani: elő kell venni a biztosítási kötvényeket

Milyen várakozásokkal vág neki a 2023-as évnek a magyar KKV-szektor? Mennyire vannak felkészülve rendkívüli helyzetekre, és milyen problémákat okozhat az alulbiztosítottság, a biztosítási portfóliók elöregedettsége és inkonzisztenciája? Egyebek mellett ezekről a témákról is kérdeztük Keszthelyi Eriket, a Hungarikum Alkusz Cégcsoport alapító-társtulajdonosát.
12/8/202226 minutes
Episode Artwork

Meg lehet nyerni vagy akár el is lehet bukni egy tárgyalást az öltözékünkkel?

Megjelent a Portfolio Business Podcast legújabb adása, melyben az öltözködésről volt szó, ami egy jóval szerteágazóbb téma, mint elsőre gondolnánk. Többek között azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy milyen szerepe van öltözékünknek az üzleti életben, mit árul el személyiségünkről, illetve, hogy mit érdemes, és mit nem érdemes felvenni egy tárgyalásra. A témával kapcsolatban Frank Patrícia, stylist, személyi stylist, stílus- és színtanácsadó volt a Portfolio Business Podcast vendége, aki többek között az RTL Klub és a Hír TV vezető stylistjaként is dolgozott. 
11/17/202211 minutes, 1 second
Episode Artwork

Vége lehet a káosznak? Tényleg búcsút inthetünk a készpénzes fizetésnek?

Megjelent a Portfolio Business Podcast legújabb adása, melyben az elektronikus fizetési megoldásokról volt szó. Az ilyen módszerek terjedésében 2014 körül nagy ugrást jelentett az érintéses fizetés megjelenése, ahogy a 2017-ben elindult gazdaság-fehérítő intézkedések is, de az igazi fordulatot a koronavírus-járvány hozta el, ami szabályozói és vásárlói oldalról is megváltoztatta a fizetési szokásokat. Elég csak arra, a 2021. január 1-jén életbe lépő szabályozásra gondolni, mely szerint minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak kötelező valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget biztosítania. Vásárlói oldalról pedig a Covid-járvány hatására lett a korábbinál is népszerűbb az érintésmentes fizetés. Ezalatt már korántsem csak a bankkártyás fizetést kell érteni, hiszen rohamosan terjed a mobilfizetés, a QR-kódos fizetés és az azonnali átutalás is. Fabók György, az OTP Bank kártyaelfogadási területének értékesítési vezetője azt is elmondta a Portfolio Business Podcast új adásában, hogy vállalkozói oldalról milyen új megoldások jelentek meg, például hogy egy mobiltelefon hogyan helyettesítheti a megszokott POS-terminálokat.
10/12/202225 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Ügyfélkapus azonosítást kapnak az ingatlanközvetítők

"Láttam" néven új szolgáltatást indít egy magyar cég, melynek célja, hogy átláthatóbb viszonyokat teremtsen a lakáspiacon, ráadásul az eddigi papírmunkát is radikális mértékben csökkentenék.
10/4/202215 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Álhírek tizedelik a magyarok egészségét: mire figyeljünk, ha hiteles információhoz szeretnénk jutni?

Mit jelent az a kifejezés, hogy egészségértés, miért fontos, hogy egy laikus minél pontosabban értelmezni tudja az egészségével kapcsolatos információkat? Honnan indultunk és milyen további feladatai vannak ezzel kapcsolatban orvosoknak és más egészségügyi szakembereknek? Honnan és mikor informálódunk egészségügyi kérdésekben, mennyire nehezítik a helyzetet álhírek, és mi a teendő, ha bárki hiteles információhoz szeretne jutni betegségekkel, egészséggel kapcsolatban? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járta körbe legújabb adásában a Portfolio Business Podcast, melynek vendége Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója.
10/3/202232 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Alakul az európai Szilícium-völgy, Magyarország is érintett

Megjelent a Portfolio Business Podcast új adása, melyben vendégünk volt Fürjes Balázs Zoltán, az EIT Health InnoStarsügyvezetője és Dr. Kaló Zoltán, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára, a Syreon Kutató Intézet ügyvezetője. A szakemberekkel az új Európai Innovációs Agendáról, valamint az egészségügyi start-upokat körülvevő ökoszisztéma kihívásairól beszéltünk.
9/28/202235 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Áldás vagy csapás? Jövőre újabb papírmunkát kap rengeteg magyar KKV

Milyen fizetési megoldások közül választhat egy KKV, ha ő is profitálni szeretne a saját adataiból? Egyáltalán mennyire ösztönzi a szabályozó az ilyen törekvéseket, és létezik-e olyan integrált szolgáltatás, amely megfelel a jelenlegi elvárásoknak, de kezelni tudja a cégek egy része számára januártól bővülő új adatszolgáltatási kötelezettségeket? Ezekről a kérdésekről is beszélt Molnár Tamás, a PSC CEE alapító-vezérigazgatója a Portfolio Business podcast legújabb adásában. A műsorban szóba került az is, hogy egy olyan vállalkozás, amely digitális fizetési megoldást vezetne be, milyen megoldások közül válogathat. Az adás megjelenését a Mastercard támogatta.
9/27/202233 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Friss kutatás: csak a magyarok 2/3-a kapja a teljes fizetését számlára

A Portfolio Business podcast vendége volt Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarország igazgatója, akit a Mastercard új kutatásáról, a Digitális Fizetési Index (DFI) 2021-es eredményeiről kérdeztünk. A DFI széles spektrumú képet nyújt arról, hogy hol tart Magyarország a digitális fizetés tekintetében. Az adásban többek között szó volt a hazai elektronikus fizetési piac infrastruktúrájáról, a fogyasztói tudásról, a legújabb fizetési megoldásokról, és a piac előtt álló legnagyobb kihívásokról is.
9/20/202224 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Te befeküdnél egy szike alá, ha az orvos nincs ott a műtőben?

Mi az az 5G priváthálózat, mik az előnyei, és hogy hasznosítható az egészségügyben, a logisztikában vagy például egy gyártósoron? Milyen konkrét példák vannak már a használatára Magyarországon, és milyen hatással lesz a jövőben az 5G az életünkre? Egyebek mellett ezekről a témákról is beszéltünk Dobó Mátyással, a Vodafone Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettesével a Portfolio Business Podcast legújabb adásában.
7/18/202231 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Bankok és fintechek: brutális mennyiségű meló lenne, de van egy nagy bökkenő

Annyi munka lenne, hogy 20 évre is elég, a humán erőforrás hiánya lesz mind a fintech-ek, mind pedig a bankok legnagyobb kezelendő kihívása. De hol ér össze a felhőalapú technológia, a bankszektor és a sarki trafik működtetése? Mire jó egy okoskassza? Hogy kell egy banknak szolgáltatást nyújtani, egyáltalán hol válik el egy hagyományos pénzügyi szolgáltató a fintech-cégektől? Egyebek mellett ezekről a kérdésekről is beszéltünk Molnár Tamással, a PSC CEE alapító-vezérigazgatójával és Muck Ivánnal, az ff.next társalapító-vezérigazgatójával a Portfolio Business podcast mostani epizódjában. A műsorban szóba kerül még az ügyfélélmény és a szabályozói környezet összeegyeztethetősége, a tőkebevonás okozta dilemmák, vagy épp az, hogy hogyan érdemes startupot indítani. A podcast megjelenését az OXO Holdings támogatta.
7/7/202251 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

A kormány döntésén múlhat 100 ezer magyar gyógyulása - rengeteg új terápia vár befogadásra

85 új terápia vár kormányzati jóváhagyásra, mely évente  100 ezer beteg ellátását érintené – egyebek mellett erről beszélt a  Portfolio Business podcast friss adásában Holchacker Péter, az Innovatív  Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója. A szakember azzal  kapcsolatban is nyilatkozott lapunknak, hogy átlagosan mennyi idő  Magyarországon új ellátási módszereket bevezetni, hogyan állunk ezzel  régiós összehasonlításban, és hogy az infláció miképpen befolyásolja a  hazai betegek ellátásbiztonságát. www.portfolio.hu/portfolio-podcaster
6/23/202241 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Kiderült a startup-titok – ekkor kell a nagy pénzekre pályázni

Milyen kiaknázatlan lehetőségeket rejt a HR és a belső kommunikáció digitalizációja egy vállalatnál? Összehangolhatók-e a kék és a fehérgalléros munkavállalók esetében a kommunikációs folyamatok? Hogyan fejleszthető a vállalati elköteleződés és a dolgozók megtartása? Egyebek mellett ezekről a kérdésekről is beszéltünk Barathi Tamással, a belső kommunikációval foglalkozó Blue Colibri alapítójával a Portfolio Business podcast mostani epizódjában. A műsorban szóba került még, hogy magyar startupként milyen kihívásokat jelent akár a hazai, akár e nemzetközi piac, hogy érdemes-e tisztán hazai startupot indítani, illetve, hogy mikor érdemes startupként elgondolkodni a tőkebevonáson. A podcast megjelenését az OXO Holdings támogatta.
5/9/202244 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Könnyen kilőhetnének a magyar cégek, akiket még a járvány küldött a padlóra - mutatjuk, hogyan

Milyen kihívásokat és lehetőségeket jelent a digitalizáció a kis- és középvállalati (KKV) szektor számára? Egyáltalán mely cégek tartoznak ebbe a kategóriába, hol tartanak a digitális fejlődésben, s milyen összefüggés van egy országban a GDP-növekedés, valamint a cégek digitalizációban megfigyelt szintje között? Egyebek mellett ezekről a kérdésekről volt szó a Portfolio Business podcast új adásában, melynek Dobó Mátyás, a Vodafone Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettese volt a vendége. A műsorban szóba kerültek továbbá azok a kézenfekvő digitalizációs lehetőségek, amelyek önmagukban jelentős változásokat hozhatnak a KKV-k életébe, de beszélgettünk arról is, hogy milyen kihívásokat támasztott a szektor felé a koronavírus-járvány, és hogy mennyire tudnak a magyar KKV-k azokra a készségekre támaszkodni, melyeket ebben az időszakban szereztek meg.
4/25/202238 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

1000 forint alatti fizetésnél tényleg nem kötelező elfogadni a bankkártyát?

Az online pénztárgépet használó kereskedők már több mint egy éve kötelesek biztosítani vevőiknek az elektronikus fizetés lehetőségét. Az évforduló apropóján Fabók Györgyöt, az OTP Bank kártyaelfogadási területének értékesítési vezetőjét kérdeztük az eddigi tapasztalatokról, valamint arról, hogy milyen kereskedői és vásárlói visszajelzésekkel találkoztak az elmúlt időszakban. Az adásban emellett szóba került még, hogy a kereskedők korlátozhatják-e a kártyás fizetést a kis összegű tranzakcióknál, hogy milyen hatással volt a fizetési forgalomra a SZÉP-kártya felhasználhatóságának bővítése, és az OTP-s szakértő arról is beszélt a Portfolio Business podcastnek adott interjújában, hogy egy kereskedőnek milyen alternatív lehetőségei vannak az elektronikus fizetés biztosítására a POS-terminálok mellett. A podcast megjelenését az OTP Bank támogatta. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A beszélgetésben említett termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy az említett termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.
3/30/202231 minutes, 45 seconds