Winamp Logo
Popular Science Türkiye Podcast Yayını Cover
Popular Science Türkiye Podcast Yayını Profile

Popular Science Türkiye Podcast Yayını

Turkish, Sciences, 1 season, 57 episodes, 1 day, 2 hours, 45 minutes
About
Popular Science Türkiye Dergisi resmi podcast kanalıdır.
Episode Artwork

#13- Sularımız Temiz Mi? - Biyoloğun Seyir Defteri

Her hafta canlılar ve onların tuhaf özelliklerini sizler ile buluşturduğumuz podcastimizde bu hafta izleyicilerimizden gelen istek üzerine bir hidrobiyoloğun saha çalışmalarını sizlerle buluşturmaya çalışacağız. Bu konu başlığı altında evlerinize kadar gelen suların kirlilik tespitinde canlıların kullanılmasından ve bu canlıların su kirliliği hakkında bizlere ne gibi bilgiler verebileceğinden bahsedeceğiz. Eğer siz de tüm bunları merak ediyorsanız, Popular Science Türkiye podcast kanalında görüşmek dileğiyle… Podcast serimiz hakkında fikirlerinizi ve sorularınızı bizlerle paylaşmak adına [email protected] adresine mail atabilirsiniz. www.popsci.com.tr/podcast 
6/27/202130 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#12- Marmara Denizi'ni Kurtarabilir Miyiz? - Biyoloğun Seyir Defteri

Her hafta canlılar ve onların tuhaf özelliklerini sizler ile buluşturduğumuz podcast serimizde söz verdiğimiz üzere bu hafta Marmara Denizi’nde görülen müsilaj tabakasının giderilmesine yönelik yapılan çalışmalardan bahsedeceğiz. Podcast serimizde müsilajı derinlemesine işleyebilmek adına müsilaj konusunu iki bölüm halinde işlemeye karar vermiş ve geçtiğimiz hafta ilk bölümünü sizler ile buluşturmuştuk. Bu hafta ise “Müsilajın üstesinden nasıl gelebiliriz?”, “Daha önce müsilaj sorunu ile karşılaşan ülkeler nasıl üstesinden geldiler?” ve son olarak “Karadeniz gibi ölü olarak nitelendirilen bir deniz nasıl küllerinden doğmak üzere?” başlıklı soruları yanıtlanmaya çalışılacağız. Eğer siz de tüm bunları merak ediyorsanız, Popular Science Türkiye podcast kanalında görüşmek dileğiyle… www.popsci.com.tr/podcast Podcast serimiz hakkında fikirlerinizi ve sorularınızı bizlerle paylaşmak adına [email protected] adresine e-posta atabilirsiniz. Biyoloğun Seyir Defteri adlı podcastimizi dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. www.popsci.com.tr/podcast #podcast #müsilaj #marmara #deniz #kirlilik #canlı
6/20/202131 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#19- Gökkuşaklarının Sırrı - Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 19. bölümü ile yayında! Dünyanın en iyi gökkuşaklarının sırrı ne? Mitolojik hikayelere konu olan anlamları neler ve gökkuşaklarını oluşturan hava olayları neler? 🌈 Merak edenler için gökkuşağı bilimine dalıyoruz! 🙌🏻 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Podcast için konu önerilerinizi [email protected] 'a mail olarak da iletebilirsiniz.
3/26/20217 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#18- Nötron Yıldızları Hakkında 5 İlginç Bilgi - Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 18. bölümü ile yayında! Evrenin en küçük yıldızları Nötron Yıldızları'nın dünyasına giriyoruz bu bölümde. 🌟 Super novalar, kara delikler, radyoaktif yıldızlar ve daha bir çok yeni bilgi bölümde. Nötron yıldızları konusunu podcast üzerinden dinlemek isteyen dinleyicimiz Abdussamed KundakcI'ya çok teşekkür ediyoruz. ! 🙌🏻 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Podcast için konu önerilerinizi [email protected] 'a mail olarak da iletebilirsiniz.
3/12/20219 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#10 Denizlerin hakimi: Köpek balıkları - Biyoloğun Seyir defteri

Köpek balıkları insanların gözünde her zaman diğer balıklardan çok farklı bir konumda olmuştur. Bunun en temel nedeni Jaws filmi ile hafızalara kazınan büyük beyaz köpek balığının saldırganlığının akıllarda bırakmış olduğu korkutucu histir. Bu bölümde büyük beyaz köpek balığının neden uç avcılardan biri olduğunu mercek altına alıyoruz. Evet kelimenin tam anlamı ile bir büyük beyaz köpek balığını vinç yardımı ile masaya yatırıp o muazzam avcı vücudunun içerisinde neler varmış hep birlikte öğreneceğiz. Siz de bu devasa yırtıcının evrimsel süreçte ne gibi adaptasyonlar geçirdiğini öğrenmek isterseniz bu bölümümüz tam size göre.
2/28/202138 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#17- İkizler Paradoksu - Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 17. bölümü ile yayında! Zaman bir illüzyon mu? Einstein'in İkizler Paradoksu bize ne anlatıyor? Gerçekten gelecekteki olaylardan etkilenmeden kararlarımızı verebiliyor muyuz? Yoksa farkında olmadığımız, önceden belirlenmiş bir yol mu izliyoruz? Merak edenler için zaman konusunu sorguluyoruz! 🙌🏻 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Podcast için konu önerilerinizi [email protected] 'a mail olarak da iletebilirsiniz.
2/26/202110 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#9 Mars'taki Jezero Krateri ve Salda Gölü - Biyoloğun Seyir defteri

Geçtiğimiz günlerde insanlık tarihi adına atılan en önemli adımlardan birini geride bıraktık. Atılan bu adım, daha önce Mars yüzeyinde gerçekleştirilen ve jeoloji dalına hizmet eden görevlerden biraz daha farklı bir amaca hizmet ediyordu. Amacı, yaşam aramaktı! Aracın başarılı bir şekilde inmesi birçok yerde kutlanırken, NASA’nın Perseverance henüz Mars yüzeyine inmeden Twitter üzerinden yaptığı paylaşım, gözlerin Türkiye’de yer alan Salda Gölüne çevrilmesine sebep oldu. Salda Gölü NASA için neden önemliydi? Salda Gölünde aranan şey neydi? Gibi sorulara ve Perseverance Mars yüzeyindeki yaşam arayışında ona eşlik eden ekipmanlara dair bilgilere ve çok daha fazlasına bu haftaki podcastimizde yer verdik. Eğer sizde tüm bunları merak ediyorsanız Popular Science Türkiye podcast kanalında görüşmek dileğiyle… Yeni podcast serimiz Biyoloğun Seyir Defteri her Pazar saat 20.00’da Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. www.popsci.com.tr/podcast Podcast serimiz hakkında fikirlerinizi ve sorularınızı bizlerle paylaşmak adına [email protected] adresine mail atabilirsiniz.
2/21/202131 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#8 Peto Paradoksu - Biyoloğun Seyir defteri

Peto Paradoksu: Vücut Büyüklüğü ve Kanser İlişkisi Bu haftaki konumuzda çok hücreli canlıların tarihi kadar eski bir hastalık olduğu düşünülen kanseri ele alacağız. Öncelikle podcastimizin giriş bölümünde temel oluşturmak adına malign yani kötü huylu kanserlerin ortaya çıkış mekanizmasına kısaca göz kırpıp ardından vücut büyüklüğü fazla olan hayvanların neden kansere daha az yakalandığını ve çok daha fazlasını sizlerle buluşturacağız. Podcast serimiz hakkında fikirlerinizi ve sorularınızı bizlerle paylaşmak adına [email protected] adresine mail atabilirsiniz. Yeni podcast serimiz Biyoloğun Seyir Defteri her Pazar saat 20.00’da Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. Biyoloğun Seyir Defteri adlı podcastimizi dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. www.popsci.com.tr/podcast
2/14/202127 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#16- Zaman bir illüzyon mu? - Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 16. bölümü ile yayında! Zaman bir illüzyon mu? Zamanın nesini anlamıyoruz? Gerçekten gelecekteki olaylardan etkilenmeden kararlarımızı verebiliyor muyuz? Yoksa farkında olmadığımız, önceden belirlenmiş bir yol mu izliyoruz? Merak edenler için zaman konusunu sorularımızla sorguluyoruz! 🙌🏻 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Podcast için konu önerilerinizi [email protected] 'a mail olarak da iletebilirsiniz.
2/12/20219 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#7 Mikrokosmosun Cep Herkülleri: Tardigradlar

Her hafta olduğu gibi bu hafta da canlılar aleminin tuhaf yönleri ile karşınızdayız. Bu haftaki konumuz, popüler bilimin maskotu haline gelen tardigradlar. Podcast'in ilk dakikalarında tardigrad ya da bir diğer ismi ile su ayısı nedir sorusunu cevaplayıp kafamızda tardigradları betimlemeye çalışıyoruz. Ardından popüler bilimde kendilerine nerelerde yer bulduklarına ve popüler bilimin maskotu haline gelmelerine sebep olan dayanıklılık mekanizmalarına göz atıyoruz. Bu dayanıklılık mekanizmalarının onları sürüklediği yörünge deneylerine küçük bir göz kırpıp UV’ye olan dirençlerini Hiroşima’ya atılan Little Boy ve Çernobil santralinin yaydığı radyasyon miktarları ile karşılaştırıyoruz. Eğer tüm bunlar ilginizi çektiyse hepsi ve daha fazlası için çalma tuşuna basabilirsiniz. Podcast serimiz hakkında fikirlerinizi ve sorularınızı bizlerle paylaşmak için [email protected] adresine mail atabilirsiniz. Yeni podcast serimiz Biyoloğun Seyir Defteri, her Pazar saat 20.00’da Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında: www.popsci.com.tr/podcast
2/7/202144 minutes
Episode Artwork

#6 Lazarus Etkisi - Biyoloğun Seyir defteri

POPULAR SCIENCE PODCAST 🎙 Ölümden Sonra Yaşam: Lazarus Etkisi 💥 Yeni podcast programımız Biyoloğun Seyir Defteri’nin altıncı bölümüyle karşınızdayız. 👉 Her hafta olduğu gibi bu hafta da canlılar aleminin tuhaf yönleri ile karşınızdayız. Bu haftaki konumuzda ölümden sonra yeniden hayata tutunmaya çalışan hastalardan, kafası kesilmesine rağmen hareket eden balıklardan ve son olarak nesli tükendi sanılmasına rağmen ansızın karşımıza çıkan türlerden bahsedeceğiz. Birbirinden oldukça uzak gibi görünen bu üç farklı konuyu Lazarus Etkisi başlığı altında birleştirip sizlere sunmak istedik.
1/31/202125 minutes, 1 second
Episode Artwork

#5 Ölümsüz Canlılar! - Biyoloğun Seyir defteri

💥 Yeni podcast programımız Biyoloğun Seyir Defteri’nin beşinci bölümüyle karşınızdayız. 👉 Her hafta olduğu gibi bu hafta da canlılar aleminin tuhaf yönleri ile karşınızdayız. Bu haftaki konumuzda her insanın yaşamının bir anında aklına gelen “Ölümsüzlük” düşüncesinin canlılar aleminde sadece düşüncede kalmadığından bahsedip bizzat doğuştan ölümsüzlük iksirine sahip olan canlıları mercek altına alacağız. Podcastimizin ilk kısmında ölümsüzlüğü anlayabilmek için öncelikle Ölüm nedir? Sorusunu cevaplandıracağız ardından ise biyolojik olarak ölümsüz canlı örnekleri ile sizleri baş başa bırakacağız. Öyleyse gelin hep birlikte tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını bu haftaki podcast bölümümüzde sizlerle buluşturalım. 👉 Podcast serimiz hakkında fikirlerinizi ve sorularınızı bizlerle paylaşmak adına [email protected] atabilirsiniz.
1/24/202133 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#15- En büyük dahi kim? - Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 15. bölümü ile yayında! Bilim ve teknoloji tarihi dahilerle dolu! Peki en büyüğü kim? Merak edenler için dahilik ne demek ve dünyayı değiştiren dahiler neler başardılar bu bölümde. Sizin en büyük dahi adayınız kim? 🙌🏻 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Podcast için konu önerilerinizi [email protected] 'a mail olarak da iletebilirsiniz.
1/22/202113 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#4 - Yok oluş kapıda mı? - Biyoloğun Seyir Defteri

Her hafta olduğu gibi bu hafta da canlılar aleminin tuhaf yönleri ile… Hayır bu hafta bir istisnamız olacak. Bu haftaki konumuz canlılığın şimdiye kadar karşı karşıya kalmış olduğu en yıkıcı doğal felaketler olan kitlesel yok oluşlar olacak. Kitlesel yok oluş başlığı altında; -Kitlesel yok oluş nedir? -Dünya şimdiye kadar kaç kitlesel yok oluş yaşadı? -Hangi paleozoik dönemlerde kitlesel yok oluşlar meydana geldi? -Meydana gelen kitlesel yok oluşlar canlıları nasıl etkiledi? -Kitlesel yok oluşun gerçekleştiğini hangi kaynaklara bakarak biliyoruz? -Bizleri bekleyen bir kitlesel yok oluş var mı? Sorularını yanıtlamaya çalışacağız. Podcast serimiz hakkında fikirlerinizi ve sorularınızı bizlerle paylaşmak isterseniz [email protected] adresine mail atabilirsiniz.
1/17/202138 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#3 - Kontrol altındayız! - Biyoloğun Seyir Defteri

Her hafta olduğu gibi bu hafta da canlılar aleminin tuhaf yönleri ile karşınızdayız. Bu haftaki bölümümüzde, sadece film senaryolarında ya da romanlarda mı canlılar kontrol edilebilir sorusuna cevap arayacağız. Bu sorunun cevabını verebilmek adına Brezilya yağmur ormanlarındaki bir mantar türü ile podcastimizin açılışı yapıp sonrasında yakın arkadaşlarımız kedilere değineceğiz. Elbette, durup dururken tezgahtaki eşyaları düşürmekle meşgul olan arkadaşlarımıza bu konuda neden değindiğimizi merak ediyorsunuz. Öyleyse gelin hep birlikte tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını bu haftaki podcast bölümümüzde sizlerle buluşturalım. Podcast serimiz hakkında fikirlerinizi ve sorularınızı bizlerle paylaşmak adına [email protected] adresine mail atabilirsiniz. Yeni podcast serimiz Biyoloğun Seyir Defteri, her Pazar saat 20.00’da Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. Biyoloğun Seyir Defteri adlı podcastimizi dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. www.popsci.com.tr/podcast
1/10/202125 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#14- Doctor Who'nun Bilimi - Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 14. bölümü ile yayında! Zaman lordu Doctor Who televizyon tarihinin en uzun soluklu bilim kurgu dizisi ve tam 57 yıldır zaman yolculuğu yapıyor! Doctor Who biliminden bazı örnekleri merak edenler için bir çok bilgi bu bölümde. 🌀 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Podcast için konu önerilerinizi [email protected] 'a mail olarak da iletebilirsiniz.
1/8/202115 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#2 - Yenilenmeye ne dersiniz? - Biyoloğun Seyir Defteri

POPULAR SCIENCE PODCAST 🎙 Yenilenmeye ne dersiniz? 💥 Yeni podcast programımız Biyoloğun Seyir Defteri’nin ikinci bölümüyle karşınızdayız. 👉 Bu hafta canlılar aleminin en önemli hayatta kalım mekanizmalarından biri olan rejenerasyon konusunu sizlerle buluşturacağız. Çocukluğunuzda oynadığınız oyunları hatırlar mısınız? Yerden yüksekleri, saklambaçları ve futbol maçlarını hatırlıyorsunuz öyle değil mi? Peki tüm bu oyunlarda incittiğiniz ayaklarınız, kollarınız nasıl zaman içerisinde iyileşti? Aynı şekilde açılan yaralarınız nasıl oldu da kapandı? Tüm bu soruların cevapları ve çok daha fazlası bu haftanın podcast bölümünde sizleri bekliyor. 👉 Podcast serimiz hakkında fikirlerinizi ve sorularınızı bizlerle paylaşmak adına [email protected] adresine mail atabilirsiniz. 🎙 Yeni podcast serimiz Biyoloğun Seyir Defteri, her Pazar saat 20.00’da Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Biyoloğun Seyir Defteri adlı podcastimizi dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. 🎙 www.popsci.com.tr/podcast #podcast #bilim #deney #hafıza #yenilenme #canlı #rejenerasyon
1/3/202134 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#13- Futbol Bilimi - Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 13. bölümü ile yayında! Nasıl gideceği önceden tahmin edilebilen bir futbol topu yaratmak mümkün mü? ⚽️ Dünyanın en popüler sporu futbol ile bilim ve teknolojinin birlikteliğini merak edenler için bir çok bilgi bu bölümde. 🌍 👟 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Podcast için konu önerilerinizi [email protected] 'a mail olarak da iletebilirsiniz.
1/1/202113 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#12- Hayalet Avcısı Beynimiz - Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 12. bölümü ile yayında! Karanlıkta beliren gölgeler, uykumuzdan uyandıran kabuslar, korku filmlerine olan ilgimiz nereden kaynaklanıyor? Beynimizin hayalet avcısı mekanizmasının nasıl çalıştığını merak edenler için bir çok bilgi bu bölümde. 👻 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Podcast için konu önerilerinizi [email protected] 'a mail olarak da iletebilirsiniz.
12/25/202015 minutes, 1 second
Episode Artwork

#1 - İkinci beynimiz: Bakteriler

Bakteriler dünyanın hemen hemen her yerinde dağılım gösteren canlılar gruplarından biridir. O kadar muazzam bir dağılıma sahiptirler ki neredeyse tüm canlıların vücutlarında dahi kendilerine yer bulabilmişlerdir. Bu birliktelik zamanla karşılıklı iş birliğine dönüşmüş ve bizlerin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Peki doğduğunuz andan itibaren bizimle beraber olan bu canlılar aldığımız kararlar üzerinde herhangi bir etkiye sahip mi? Bu sorunun cevabı ve çok daha fazla podcastimizde sizleri bekliyor.
12/24/202035 minutes
Episode Artwork

#11- Yapay zeka ve yüz tanıma teknolojileri

Gece Gece Bilim podcast'i 11. bölümü ile yayında! Bu bölümde, Facebook’un arkadaşlarımızı otomatik etiketlemesini sağlayan, ya da telefonumuzun kilidini açmaya yarayan yapay zeka ve psikoloji bilimi ile beslenen yüz tanıma teknolojilerinin gelişiminden bahsediyoruz. Ayrıca Siber Güvenlik şirketi Kaspersky’nin siber zorbalık araştırma sonuçları ve önerilerini ile konuyla lgili belgesel ve film önerilerimizi de paylaşıyoruz. 👁 Belgesel ve film önerileri; Conncected, Social Dilemma, Lo and Behold, Snowden Hepsi ve daha fazlası için #GeceGeceBilim podcast’ini dinleyebilirsiniz. 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Podcast için konu önerilerinizi [email protected] 'a mail olarak da iletebilirsiniz.
12/18/202017 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#10- Kozmik beynimizin haritası - Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 10. bölümü ile yayında! Eğer beynimizin tüm içeriğini yazılı bir dile çevirebilseydik, sadece bilgilerimizi değil, nefes alıp vermemiz,çiçekleri koklamamız ya da nasıl koktuklarını hatırlamamız gibi noktalar için bile beynimizin perde arkasında gerçekleştirdiği her şeyi yazabilmek için dünyanın en büyük kütüphanesindeki kitapların toplamından daha fazlasına ihtiyacımız olurdu. Beynimiz içinde dört milyar kitaptan daha fazlasına eş değer bilgi var. " Beynimiz, çok küçük bir alandaki çok büyük bir yerdir." 🧠 Hepsi ve daha fazlası için #GeceGeceBilim podcast’ini dinleyebilirsiniz. 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Podcast için konu önerilerinizi [email protected] 'a mail olarak da iletebilirsiniz.
12/11/202015 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#9- Işık Hızı ve Solucan Delikleri- Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 9. bölümü ile yayında! İnsanlar olarak eğer Güneş sisteminin dışına çıkmak ve tüm evreni keşfetmek istiyorsak devasa mesafeleri aşmamız gerekiyor 🪐💥 Bu bölümde sizi hem ışık hızında hem de solucak deliklerinde bir tura çıkartıyoruz ve evrende ışık hızı limitini aşan 4 kuantum maddesinden bahsediyoruz. Hepsi ve daha fazlası için #GeceGeceBilim podcast’ini dinleyebilirsiniz. ✨💥 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Bölümlerde işlememizi istediğiniz konuları [email protected] a iletebilirsiniz. Instagram : https://www.instagram.com/popularscienceturkiye/
12/4/202016 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#8- Astronot Olmak İçin 5 Özellik - Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 8. bölümü ile yayında! "Ben büyüyünce astronot olacağım! " 👩🏻‍🚀🚀çocukluğumuzda her birimizin en az bir kez kurduğu bir cümledir. 😊Astronot olmak için gerçekte ne gibi özellikler aranıyor, ünlü astronotların yaşadığı bazı olaylar ve uzay mekiklerinin astronotlara adaptasyonu ile çalışma mekanizmalarını bu bölümde anlatıyoruz. Hepsi ve daha fazlası için #GeceGeceBilim podcast’ini dinleyebilirsiniz. ✨💥 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Podcast için konu önerilerinizi [email protected] 'a mail olarak da iletebilirsiniz.
11/27/202013 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#7- Kara Delikler ve Planck Yıldızı- Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 7. bölümü ile yayında! Bir kara deliğin içinde neyin olduğu konusunda hepimiz merak içindeyiz! İşte bir teori kara deliklerin içinde bir yıldız olabileceğini savunuyor. Planck Yıldızı! 🌟 Bu bölümde sizi hem kara delikler hem de Planck Yıldızı teorisi ile ilgili kısa bir uzay turuna davet ediyoruz ve Kara Delikler ile ilgili 5 gerçeği anlatıyoruz. Kara deliklerin ismine rağmen çok daha parlak olabileceğini biliyor muydunuz? Hepsi ve daha fazlası için #GeceGeceBilim podcast’ini dinleyebilirsiniz. ✨💥 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz.
11/20/202015 minutes, 1 second
Episode Artwork

#6-Çığır Açan 5 Bilimsel Fikir - Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim podcast'i 6. bölümü ile yayında! Bundan 10 yıl önce Airbnb, Instagram ya da Twitter hayatımızda değildi. Bilim ve teknolojideki ilerlemeler öyle hızlandı ki, her gün yapay zeka ya da genetik alanında her birimizin günlük yaşamını etkileyecek keşifler yapılıyor. Bu bölümde sizi kısa bir bilim teknoloji turuna çıkartıp, son zamanlarda çığır açacak 5 fikri anlatıyoruz. İpucu vermek gerekirse; DeepFake, CRISPR, Mars Mantarları bunlardan bazıları 🧠🍄🧬 PS: Yapay Medya ile ilgili bahsettiğimiz kaynak; https://thispersondoesnotexist.com/ 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz.
11/13/202016 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#5- Podcast yayını nasıl yapılır?- Gece Gece Bilim

Podcast kanalımızın dinleyicilerinden gelen sorular ve ilgi üzerine bu bölümde podcast yayını nasıl yapılır, podcast mecrasının gelişimi, sesli iletişimin faydaları ve faydalı ücretsiz kaynaklar ile ilgili yönlendirici bir bölüm kaydettik. Podcast yayını yapmak isteyen herkesin faydalanabileceği ücretsiz tüm kaynaklar bölüm içinde yer alıyor. Podcast'te bahsettiğim bu kaynaklar şöyle; 🎙http://podiolab.com/ 🎙https://www.resemble.ai/ 🎙http://podfresh.co/ 🎙https://www.podcastle.ai/ 🎙https://www.canva.com/ 🎙https://www.audacityteam.org/download/
11/6/202015 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#4- Evrende Yalnız mıyız?- Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim dördüncü bölümüyle yayında. 👉 İnsanoğlu olarak kafamızı göğe kaldırdığımız ilk günden beri bu soruyu soruyoruz. Milyonlarca komplo teorisi, çekilen yüzlerce film, yazılan bir çok kitap hem bu soruya yanıt arıyor, hem de insanların merakını ve korkularını arttırıyor. Bu bölümde Fermi Paradoksu ve Büyük Filtre paradoksunu anlatıyor, “Dünya dışı yaşam varsa biz onları neden bulamıyoruz?” sorusuna cevap arıyoruz. 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Hazırlayan ve sunan : Çiğdem Öztabak
10/30/202011 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#3-Şirin Canlıları Görünce Neden Çıldırıyoruz?- Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim üçüncü bölümüyle yayında. 👉 Sevimli Saldırganlık! Sevimli bir şey görmenin neden olduğu yüzeysel agresif bir davranış. Sevimli bebekler ya da yavru hayvanlar karşısında hemen hemen hepimiz aynı tepkiyi veriyoruz. Dişlerimizi sıkıp, herhangi bir zarar vermek niyetinde olmasak bile seni yiyeceğim bile diyebiliyoruz ve kaburgalarını kırmak istercesine sarılmayı tarif ediyoruz. İşte tam da o sevimli gibi görünen ama aslında derinde agresif bir tutum gösterdiğimiz davranışa değiniyoruz.. Yani “Sevimli Saldırganlık” nedir, bu davranışımın altındaki mekanizma nedir, döverek sevmek deyiminin beynimizdeki açıklaması üçüncü bölümde sizlerle. 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz.
10/23/202012 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#2- Dark Dizisinin Bilimi-Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim'in 2.bölümünde ünlü Dark dizisinin arka tarafındaki bilime değindik. ZAMAN YOLCULUĞU PARADOKSLARI! Yaşamakta olduğunuz bu hayatın her 33 yılda bir tekrarlandığını düşünün.. Tek bir şey değiştiğinde ise tüm hayatınız hatta kişiliğiniz bile değişebilir. Sonsuz bir döngüde her şey birbirini tekrar eder. Gelecekteki birisi geçmişe döndüğünde henüz icat edilmemiş bir şeyi geçmişe taşıyarak var olmasını sağlayabilir. Netflix’de yayınlanan ve Matrix’den İncil’e, Yunan tragedyalarından hermetik öğretilere referans veren Dark’ın ünlü sonsuzluk-bengi teorisini, zaman yolculuğu içindeki dede ve ayakkabı bağı paradokslarını nasıl işlediğini konu ediyoruz. 🎙 Solucan delikleri zaman yolculuğuna nasıl yol açar? 📌 33 yıl döngüsünün sembolleri nelerdir? 📌 Dark dizisi 33 yıl döngüsü ile bize ne anlatmak istiyor? 🎙 Gece Gece Bilim her Cuma 22:00’de Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast, Soundcloud ve Deezer’da yayında. 🎙 Gece Gece Bilim’i dilediğiniz podcast kanalından takip ederek, yeni bölümlerden haberdar olabilirsiniz. #GeceGeceBilim #podcast # zamanyolculuğu #dark #dizi
10/16/202021 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#1 - Beynimiz Sahte Anıları Neden Yaratır?- Gece Gece Bilim

Gece Gece Bilim'in ilk bölümünde Beynimiz Sahte Anıları Neden Yaratır? konusunu işledik. Bir olayın nasıl gerçekleştiği konusunda yakınlarımızla aynı fikirde olmadığımız birçok durum yaşarız. Aslında hepimiz aynı şeyi görür ya da yaşarız, ama farklı hatırlarız. Bu her birimize oldukça sık olur, "çünkü anılarımız aslında kusurludur" diyor bilim insanları. Bizler kendi zihnimize güvenebileceğimize inansak da, anılarımız zamanla değişebiliyorlar. Bu bölümde bilimin ışığında cevaplarını aradığım sorular ise şöyle; Beynimiz neden sahte anıları yaratmak üzerine tasarlanmıştır? Sahte anılarımıza ne kadar güvenmeliyiz? Dışarıdan müdahale ile beynimize sahte anılar yüklenmesi sadece bir bilim kurgu fikri mi, yoksa gerçek olabilir mi? Sahte anılar ile ilgili detaylı anlattığım film, belgesel, TED konuşmaları ve dizi önerilerim de bölümde yer alıyor. Filmler : Memento, Dark City, Eternal Sunshine of Spotless Mind Dizi : Upload Belgesel : Memory Hackers TED Talks : Profesör Ed Boyden - Optogenetic Keyifli dinlemeler. :) Kapak Görseli : Havuç Creative Podcast Music : Asedworks
10/9/202024 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Dr. Umut Yıldız canlı yayında sorularınızı cevapladı.

NASA Astrofizikçisi yazarımız Dr. Umut Yıldız, Instagram üzerinden yaptığımız canlı yayında sorularınızı cevapladı. NASA, ESA gibi uzay ajanslarına kabul edilebilmek için ne gerekiyor? SpaceX ve Elon Musk neyin peşinde? NASA'da en çok hangi insanlara ihtiyaç var? Mars'ta koloni kurmamızın önündeki en büyük engel ne?
4/17/202046 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Cem Cemal Çobanoğlu ile, Nasıl Tasarımcı Olunur?

Tasarımcı Cem Cemal Çobanoğlu ile tasarımcı olmak için gerekenleri konuştuk. Tasarım yeteneği nasıl keşfedilir? Tasarımcı bakış açısı nasıldır? Türkiye’de tasarımcı olmak.
4/10/202020 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Beyin Gelişimi Nasıl Gerçekleşiyor?

Beynimizdeki nöron ağları nasıl oluşuyor? Aile ortamının beyin gelişimine etkisi. Bir dil olarak matematik ve müzik. İyi bir müzik zevkine sahip olmak neden önemli?
4/5/202056 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Cem Cemal Çobanoğlu ile Tasarım Ve Tasarımcılık Üzerine...

Tasarım nedir? İyi bir tasarım hangi özelliklere sahip olmalıdır? Tasarımcılar hayatımızı nasıl şekillendiriyor? Neden tasarım denince akla ilk İtalya geliyor? Ülkemizde bu konuda neler yapılabilir?
3/25/202029 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Prof. Dr. Metin Yılmaz'dan Korona Virüs Hakkında Tavsiyeler

Korona virüsten korunma yöntemleri. Korona virüsün belirtileri neler? Bu virüse yakalanırsanız ne yapmanız gerekiyor? Kimler risk altında? Çocuklar için tehlike var mı? Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yılmaz anlatıyor.
3/11/20207 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Okul Seçimindeki Kriterler Neler Olmalı? Eğitimde Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Okul seçiminde kriterler neler olmalı? Ebeveynlerin sık yaptığı hatalar neler? Okul stresi çocukları ve ebeveynleri nasıl etkiliyor? Sınava nasıl hazırlanmalı?
3/9/202054 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Dr. Alp Sirman ile COVID - 19 (Korona Virüs) Hakkında Son Gelen Bilgiler Ne Diyor?

Korona virüs hakkındaki ikinci podcastimizde bu hastalık hakkındaki güncel bilgileri bulabilirsiniz.
2/26/202028 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Dr. Alp Sirman Ile Kadınların Eş Seçme Kriterleri ve İnsanlık Sendromu Üzerine.

Kadınların eş seçme kriterleri, alfa erkek kime denir, iş yerinde mobbingin yarattığı maddi kayıplar ve engelleme yolları. Ödül mekanizması nasıl çalışıyor?
2/14/202035 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Dr. Umut Yıldız ile Dev Teleskoplar Çağı ve Uzaylı Arayışı Üzerine.

Dev teleskoplar çağı başladı! Uzaylıları arıyoruz! Spitzer uzay teleskobu neden emekliye ayrıldı? James Webb uzay teleskobu ne sunuyor? Mauna Kea’daki teleskop protestoları. Astrofizikçi olmak isteyenlere tavsiyeler.
2/9/202037 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Dr. Alp Sirman ile Corona virüs hakkında.

Corona virüsü ne kadar ölümcül, nasıl korunabiliriz? İlacı var mi? Aşısı ne zaman çıkacak?
1/28/202029 minutes
Episode Artwork

Dr. Burak Karabey Ile Zeka, Akıl Ve Yeteneğe Dair.

Zeka nedir? Üstün zekalı kime denir? Zeka nasıl ürüne dönüşür? IQ testleri önemli mi? Yetenek nasıl keşfedilir? Zeka, akıl ve yetenek, başarıya giden yolda nasıl bir rol oynar?
1/26/202033 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Yazı Yazmak Bize Ne Katar? Yazılarımızı Medyada Nasıl Yayımlarız?

Yayın Yönetmeni Şahin Ekşioğlu, yazı yazma eyleminin faydalarından bahsederken bu yazıları gazete, dergi gibi yayınlarda nasıl yayımlayabileceğimizi de anlatıyor.
1/18/20209 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Yazarımız Dr. Alp Sirman ile aşı ve aşı karşıtlığı üzerine söyleşi.

Aşılar gereksiz mi? Aşı karşıtlığı neden son dönemde çok popüler? İsrail'de aşı yapılmıyor mu? Osmanlı hareminden İngiltere'ye götürülen aşı.
1/9/202026 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Yazarımız Dr. Burak Karabey ile Matematik Üzerine Söyleşi.

Matematik nedir? Matematik gerekli midir? Matematik bize ne sağlar?
1/3/202032 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

NASA çalışanı yazarımız Astrofizikçi Dr.Umut Yıldız ile Söyleşi

Popular Science Yayın Yönetmeni Şahin Ekşioğlu'nun NASA Jet İtki Laboratuvarı çalışanı ve Popular Science yazarı Astrofizikçi Umut Yıldız ile söyleşisi.
12/7/201911 minutes, 46 seconds