Winamp Logo
Pompidou Cover
Pompidou Profile

Pompidou

Dutch, Arts, 10 seasons, 101 episodes, 3 days, 14 hours, 7 minutes
About
Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts nodigen een ‘guest of honour’ uit en laten ook andere gasten aan de studiotafel plaats nemen. Alles voor de Kunst!
Episode Artwork

Het n-woord

Er zijn woorden die de tand des tijds niet doorstaan. Maar over welke woorden al dan niet gebruikt kunnen worden lopen de debatten hoog op. Neem nu het ‘n-woord’. Taalhistoricus Ewoud Sanders onderzocht de geschiedenis van de term en stelt vast dat het woord nooit neutraal geweest is. Niet alleen woorden, maar ook verhalen kunnen vooroordelen versterken. In ‘Met de paplepel’ stelde hij vast hoe antisemitische stereotypen verspreid werden in de Nederlandse kinderliteratuur, zelfs na de holocaust.
6/21/202350 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Mein Gent, Werner Herzog, Christophe Vekeman

Alain Platel en Frank Van Laecke zijn al lange tijd brothers in arms. Na het travestiecabaret Gardenia en de fanfarevoorstelling En avant, marche brengen ze een ode aan hun stad: Mein Gent! Filmmuseum Eye in Amsterdam schept klaarheid in het enorme oeuvre van regisseur Werner Herzog, filmhistorica Anke Brouwers ging kijken. Christophe Vekeman is toe aan vakantielectuur: De betovering van april van Elizabeth von Arnim.
6/19/202351 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Johan De Vriendt, Sara Debroey

Johan De Vriendt vecht voor het behoud van het polderdorp Doel. In zijn boek Heimweeën reflecteert hij over de betekenis van een thuis en het verlies van een vertrouwd landschap. Sara Debroey zag in het Louvre ‘Naples à Paris’. De tentoonstelling is een unieke kans om een deel van de beruchte collectie van het Museo di Capodimonte in Napels dichter bij huis te ontdekken.
6/15/202351 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Mous Lamrabat, Huma Bhabha, Paul McCarthy

Modefotograaf Mous Lamrabat verkende Brusselse straten, op zoek naar Noord-Afrikaanse flair. In zijn koffer: werk van een jonge generatie Brusselse ontwerpers. Het leverde de reeks A(R)MOUR op, te zien bij Mad Brussels. Eva Wittocx nodigde de Pakistaans-Amerikaanse beeldhouwster Huma Bhabha uit naar M Leuven. Elise Dupré zag bij Xavier Hufkens Gallery nieuw werk van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy.
6/13/202351 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Michael De Cock, Christophe Vekeman, De Pelgrim

KVS-directeur Michael De Cock houdt een pleidooi voor het belang van cultuur in de samenleving in zijn boek ‘Alleen verbeelding kan ons redden’. Adriaan Gonnissen brengt in het KMSKA het verhaal van kunstenaarsbeweging De Pelgrim: 12 artiesten die tijdens het interbellum moderniteit en geloof probeerden te verenigen. Christophe Vekeman leest Bloedbadnatie, de striemende aanklacht van Paul Auster tegen het wapengeweld in de VS.
6/8/202351 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Africamuseum, Shezad Dawood, Gaël Turine

Bart Ouvry is de nieuwe directeur van het Africamuseum in Tervuren. Hoe ziet hij de toekomst van het museum? Zoë Gray wordt de nieuwe directeur tentoonstellingen bij Bozar. Haar laatste wapenfeit bij Wiels is een tentoonstelling over de Britse kunstenaar Shezad Dawood, die zich liet inspireren door jazzmuzikant Yusef Lateef. Jeroen Laureyns zag in Charleroi hoe fotograaf Gaël Turine de gevolgen van de klimaatverandering in België vastlegt.
6/7/202350 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Bettina Baltschev, Wim Waelput

Radiojournaliste Bettina Baltschev heeft twee thuishavens: Leipzig en Amsterdam. Daartussen zitten vele uitstapjes naar zee. In het boek ‘Zo ver het oog reikt’ reist ze langs de vele stranden van Europa, van Schiermonnikoog tot Lesbos, en observeert er de veranderende landschappen en de mensen die er hun toevlucht zoeken. Wim Waelput nodigde Marina Pinsky uit voor een tentoonstelling in de voormalige vrijmetselaarstempel La Loge. Daarin vertrekt ze van de geschiedenis van de plek.
6/5/202352 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Tapta, Christophe Vekeman

De Pools-Belgische kunstenares Tapta was haar tijd ver vooruit. Voor haar sculpturen zette ze experimentele technieken uit de textielproductie in. Liesbeth Decan reconstrueert haar oeuvre in Wiels en laat haar werk in dialoog gaan met dat van hedendaagse kunstenaars, onder wie Hana Miletic. Christophe Vekeman leest Een rustig leven, een tragikomisch familiedrama van de Britse schrijfster Beryl Bainbridge.
6/1/202352 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Ilja Leonard Pfeijffer, Catherine Vuylsteke

Wat kunnen de oude Grieken ons leren over de democratie? Ilja Leonard Pfeijffer brengt in Alkibiades een cruciale periode in het antieke Griekenland tot leven. In dat historische verhaal zitten de uitdagingen van de hedendaagse democratie vervlochten. Catherine Vuylsteke volgt de Russische cartooniste Victoria Lomasko die sinds de Russische inval in Oekraïne in ballingschap leeft. Op het Kunstenfestivaldesarts heeft ze het over haar ontheemde leven en ervaringen met cancel culture.
5/30/202350 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Leen Voet, Christophe Vekeman, Architectuurbiënnale Venetië

Kunstenaar Leen Voet krijgt een overzichtstentoonstelling in Museum M Leuven. De Architectuurbiënnale in Venetië legt dit jaar de nadruk op architectuurpraktijk in Afrika. Petrus Kemme van het Vlaams Architectuur Instituut trok op onderzoek en vertelt ook wat er in het Belgisch paviljoen te beleven valt. Christophe Vekeman leest Station Malma van de Zweedse schrijver Alex Schulman.
5/23/202352 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Anne Teresa De Keersmaeker, Meskerem Mees, Saskia De Coster

In Exit Above keert choreografe Anne Teresa De Keersmaeker terug naar de basis: wandelen als vertrekpunt voor dans, blues als vertrekpunt voor popmuziek. Ze slaat de handen in elkaar met singer-songwriter Meskerem Mees. Saskia De Coster presenteert Net echt, een roman over het leven zoals het is in het gegentrificeerde Borgerhout. Ze werkte het boek af in de zalen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.
5/22/202352 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Madame Lalla Vandervelde, Barok in Florence

Feministe Helen ‘Lalla’ Speyer circuleerde begin 20ste eeuw in de Britse èn Belgische high society. Als vrouw van de socialistische voorman Emile Vandervelde had ze een stevige invloed op hem. Martine Vermandere reconstrueert haar leven in ‘Madame Lalla Vandervelde’. Bozar zet de Florentijnse Barok in de kijker. Wacht even … was Rome niet het centrum van de Barok? Florence associëren we met de Renaissance, maar ook daar raakten kunstenaars in de 17de eeuw in de ban van dramatische taferelen.
5/17/202351 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ahilan Ratnamohan, Koen Van Synghel, Christophe Vekeman

Theatermaker Ahilan Ratnamohan zoekt zijn weg in het Belgische kluwen. Als Australiër met Sri Lankaanse roots leerde hij ons land vooral uit Vlaams perspectief kennen. Zal hij pas echt Belg worden wanneer hij ook de Waalse cultuur verkent? Christophe Vekeman leest De gast van Emma Cline. Kunstencentrum Z33 dompelt zich helemaal onder, met expo’s over rivieren als bron van verhalen, de helende kracht van water en nieuwe ontwerpideeën om zorgvuldiger met water om te gaan in tijden van droogte.
5/16/202350 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Klimaat en erfgoed, Milo Rau

Wat is de impact van klimaatverandering op cultureel erfgoed? Thijs Weststeijn gaat op onderzoek in zijn boek ‘De toekomst van het verleden’. Venetië dreigt overspoeld te worden door de stijgende waterspiegel. In Siberië heeft smeltende permafrost een impact op eeuwenoude grafheuvels. Grote musea werken aan klimaatbestendige depots om kunstschatten te beschermen. Wouter Hillaert zag in NT Gent ‘Antigone in de Amazone’. Milo Rau herwerkte de antieke tragedie met inheemse activisten uit Brazilië.
5/15/202352 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Peter Buggenhout, Horst Festival, The Rossettis

Het muziekfestival Horst waaierde uit in een tentoonstelling op ASIAT, een voormalige militaire basis in Vilvoorde. Evelyn Simons nodigde tien kunstenaars uit om er een werk te creëren dat iets teruggeeft aan de gemeenschap. Ook Peter Buggenhout stelt zich vragen bij overconsumptie: bij Axel Vervoordt Gallery presenteert hij 24 nieuwe sculpturen, ontstaan uit afgedankte materialen. Sara Debroey zag in Tate Britain The Rossettis, een tentoonstelling over de 19de-eeuwse Prerafaëlieten.
5/11/202350 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

In de ban van Reynaert de Vos (deel 2)

Van den Vos Reynaerde geldt als het belangrijkste werk uit de Nederlandse middeleeuwse letterkunde. Maar waarover gaat het dierenepos nu eigenlijk? Frits van Oostrom is al een leven lang gefascineerd door de bekendste vos ter wereld. In zijn boek ‘De Reynaert’ zet hij verschillende interpretaties op een rijtje. Ook Rik Van Daele voert al jaren onderzoek, als drijvende kracht achter het Reynaertgenootschap. Wat denken beide heren, loopt Reynaert nu op twee of op vier poten?
5/10/202351 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

In de ban van Reynaert de Vos (deel 1)

Van den Vos Reynaerde geldt als het belangrijkste werk uit de Nederlandse middeleeuwse letterkunde. Generaties lezers raakten in de ban, van Goethe tot Louis Paul Boon. Ook de Nederlandse hoogleraar Frits van Oostrom ontwikkelde een passie voor de sluwe vos, sinds hij op z’n tiende een kinderbewerking van het verhaal in handen kreeg. In Pompidou stelt hij zijn boek ‘De Reynaert, leven met een middeleeuws meesterwerk’ voor. Doctoranda Irene van Eldere deed recent nog een nieuwe Reynaert-vondst.
5/9/202349 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Thomas Crombez, Sarah Vanhee, Christophe Vekeman

Op 8 mei herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog die niet los te denken is van de opkomst van het fascisme tijdens het interbellum. Hoe verschillende denkers in de loop van de 20ste eeuw daarop reageerden, beschrijft Thomas Crombez in zijn boek ‘De filosofen en het fascisme’. Sarah Vanhee brengt in haar voorstelling Mémé een ode aan haar noeste West-Vlaamse grootmoeders. Christophe Vekeman brengt een klassieker van Virginie Loveling mee, Erfelijk belast.
5/8/202350 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Johan Tahon, Flip Feyten

Beeldhouwer Johan Tahon werkt in de Vlaamse Ardennen. Die plek is ook verbonden met een andere kunstenaar: Vincent Van Gogh kwam er terecht op zoek naar een perspectief. In het Van Goghhuis in Zundert werkte Tahon aan een monument voor zijn collega. Flip Feyten is gepassioneerd door Groot-Brittannië. In ‘Mitford’ beschrijft hij het relaas van zes beruchte zussen: een nazi, een fasciste, een communiste, een hertogin, een plattelandsvrouw en een schrijfster.
5/4/202351 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Man Ray, Quentin Tarantino, Stephan Balleux

Man Ray was een boegbeeld van dadaïsme en surrealisme. Maar wist je dat hij ook met tal van mode-ontwerpers heeft samengewerkt en nog altijd een stempel drukt op nieuwe creaties? Meer daarover in het MoMu in Antwerpen. Quentin Tarantino pende zijn visie op film neer in een lijvig boek: Filmspeculaties. Welke lessen zou filmhistorica Anke Brouwers eruit getrokken hebben? Fondation blan is een nieuwe plek voor hedendaagse kunst in Brussel. Schilder Stephan Balleux stelt er als eerste tentoon.
5/3/202351 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Dennis Tyfus, futurisme, Christophe Vekeman

Kunstenaar Dennis Tyfus reageert speels op maatschappelijke tendensen en de technische beperkingen waar hij tegenaan loopt. In De Warande in Turnhout laat hij installaties en sculpturen zien, maar organiseert hij ook concerten en tattoo-sessies. Gudrun De Geyter zag in het Kröller-Müller Museum hoe de futuristen een dikke eeuw geleden de Europese kunstwereld bestormden. Christophe Vekeman leest Bier in de snookerclub van de Egyptische schrijver Waguih Ghali.
5/2/202351 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kasteel van Gaasbeek, Donatello, Christophe Vekeman

Het sprookjesachtige Kasteel van Gaasbeek kreeg een grondige opknapbeurt. Directeur Isabel Lowyck en architecte Barbara Pecheur nemen ons op sleeptouw. Warren Ellis kennen we als de muzikale steun en toeverlaat van Nick Cave, maar zou hij ook kunnen schrijven? Christophe Vekeman las zijn debuut Nina Simone’s Kauwgom. Rep je naar Londen want daar loopt een uitzonderlijke tentoonstelling over Renaissancekunstenaar Donatello. Sara Debroey deed het je voor.
4/27/202351 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Mehdi-Georges Lahlou, Manet/Degas, Hugo Van der Goes

Kunstenaar Mehdi-Georges Lahlou is gefascineerd door de weergave van geweld. Voor zijn tentoonstelling in de Centrale for Contemporary Art in Brussel nodigde hij de Zuid-Afrikaanse kunstenares Candice Breitz uit. Het Musée d’Orsay brengt twee titanen van het impressionisme samen: Manet en Degas. In de Gemäldegalerie in Berlijn loopt een uniek overzicht van de Vlaamse Primitief Hugo van der Goes. Heel wat werken uit Belgische collecties reisden daarvoor naar de Duitse hoofdstad.
4/26/202351 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Matthijs de Ridder op zoek naar Paul van Ostaijen

Boem Paukeslag! De langverwachte biografie van Paul van Ostaijen is af en het is een turf van maar liefst 900 bladzijden geworden. Biograaf Matthijs de Ridder raakte zo gefascineerd door de Antwerpse dichter dat hij zelfs in diens huis ging wonen. In Pompidou vertelt hij hoe over zo’n kort leven zo’n lijvig boek te schrijven viel. Een leven dat doorkruist werd door de Eerste Wereldoorlog en de opkomst van radicale nieuwe kunstbewegingen.
4/25/202349 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Merlijn Schoonenboom, Jesse Vandamme, Gudrun De Geyter

Merlijn Schoonenboom schreef een cultuurgeschiedenis van het gezicht, van sluier tot selfie, en kwam op zijn zoektocht o.a. David Bowie en de Kardashians tegen. Theatermaker Jesse Vandamme en zijn collectief Werktoneel halen weinig bekend werk van Willem Frederik Hermans van onder het stof. Gudrun De Geyter zag in Designmuseum Den Bosch hoe onze fascinatie voor snelheid zich weerspiegelt in het design van gebruiksvoorwerpen. Een tocht langs gestroomlijnde strijkijzers, typemachines en treinen.
4/24/202351 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Pompidou live op Art Brussels

Art Brussels biedt een staalkaart van de hedendaagse kunstwereld. Zowel opkomend talent als gevestigde waarden zijn aanwezig. Daarbovenop is er aandacht voor kunstenaars die in het verleden te weinig waardering kregen. Chantal Pattyn maakt je wegwijs door de beurs, met managing director Nele Verhaeren en Kathleen Weyts van kunstmagazine Hart. Ook kunstenaars Pieter Vermeersch, Ria Verhaeghe, Sharon Van Overmeiren en Bob Bonies schuiven aan tafel.
4/20/202351 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Nana Yaa Asantewaa, Margaret Atwood, Bellini

Gorges Ocloo en Saar-Niragire De Groof brengen in de opera The Golden Stool hulde aan Nana Yaa Asantewaa, een oude Asante-vrouw die ca. 1900 in het huidige Ghana het verzet leidde tegen de Britten. Hilde Staels las Besjes in het bos, het nieuwe boek van schrijfster Margaret Atwood. Barbara De Coninck zag in het Musée Jacquemart-André in Parijs een toptentoonstelling over Renaissance-kunstenaar Giovanni Bellini.
4/19/202352 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Stadsfestival Barokke Influencers in Antwerpen

Het stadsfestival Barokke Influencers in Antwerpen legt bloot hoe we nog altijd beïnvloed worden door wat in de 17de eeuw gebeurde. Na de opkomst van het protestantisme zette de katholieke kerk de tegenaanval in. De jezuïeten speelden daarin een centrale rol. De nieuwe tijden sijpelden ook door in kunst en architectuur, met de opkomst van barok. We praten erover met intendant Harold Polis, historicus Pierre Delsaerdt en Hildegard Van de Velde, directeur van het Snijders & Rockoxhuis.
4/18/202351 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Richard Osinga, Amaryllis Jacobs, Christophe Vekeman

Na enkele jaren in de Nederlandse diplomatie werd Richard Osinga schrijver. In zijn roman Munt beschrijft hij hoe de belangen van Congolezen, Europeanen en Chinezen met elkaar verstrengeld raken in Oost-Congo. Amaryllis Jacobs vestigde haar designgalerie Maniera in een bijzonder pand uit het interbellum. Christophe Vekeman las de memoires van de Tsjechisch-Joodse schrijver Ota Pavel, waarin hij zijn liefde voor het vissen probeert te verklaren.
4/17/202353 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Ingrid Vander Veken, Malgorzata Olchowska

Schrijfster Ingrid Vander Veken raakte in de ban van Liesje Andriesse, een jonge Joodse vrouw die op het einde van de Tweede Wereldoorlog vermoord werd in Auschwitz. Aan de hand van archiefdocumenten reconstrueert ze haar verhaal. Ons stadslandschap draagt de sporen van het verleden. Architecte Malgorzata Maria Olchowska onderzoekt hoe collectieve herinneringen een rol spelen in de manier waarop we naar onze omgeving kijken, in haar boek en tentoonstelling ‘Wachtkamers voor architectuur’
3/30/202352 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Martha Claeys, Grace Ndiritu

Trots, het is een emotie die geassocieerd wordt met grote ego’s en opschepperij. Maar filosofe Martha Claeys vindt dat we er met andere ogen naar moeten kijken. Trots kan ook een sleutel zijn tot sociale rechtvaardigheid, betoogt ze in haar boek ‘Trots, de filosofie van een emotie’. De Brits-Keniaanse kunstenares Grace Ndiritu denkt na over het museum van de toekomst in SMAK en FoMu. Daarbij past ze technieken van meditatie en sjamanisme toe in de museumzalen.
3/29/202351 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Expeditie Egypte, Inès Van den Kieboom, Edith Dekyndt

Op haar 92ste is kunstenares Inès Van den Kieboom hot in de kunstwereld, nadat ze jarenlang in de luwte werkte. Het Museum Kunst & Geschiedenis blikt terug op 200 jaar Belgisch archeologisch onderzoek in Egypte. De Belgische kunstenaar Edith Dekyndt maakte een opmerkelijke tentoonstelling in de nieuwe Parijse kunsttempel Bourse de Commerce. Barbara De Coninck ging kijken.
3/28/202353 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Ruth Lasters, Christophe Vekeman, Art Nouveau in Brussel

Ruth Lasters stelt haar nieuwe dichtbundel Tijgerbrood voor, waarin ze de vele lagen van de maatschappij observeert. Christophe Vekeman las De Lincoln Highway van de Amerikaanse schrijver Amor Towles, een roadtrip door de VS in de jaren vijftig. Brussel viert haar Art Nouveau-erfgoed, met in het Hortamuseum een tentoonstelling die verder kijkt dan de clichés over het werk van Victor Horta. Gudrun De Geyter ging kijken.
3/27/202352 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Jente Posthuma, Marlies De Munck, Jacobus Vrel

Wie waren de vrouwen die eeuwen geleden van hekserij beschuldigd waren? De Nederlandse schrijfster Jente Posthuma herwerkt oude heksenverhalen vanuit een hedendaagse blik in haar boek Heks, heks, heks. Volgens Marlies De Munck moeten we dringend de Amerikaanse filosofe Susanne Langer herontdekken, die schreef ‘Over de betekenis van muziek’. Sara Debroey zag in het Mauritshuis in Den Haag het werk van Jacobus Vrel, een schilder die in vroegere tijden wel eens verward werd met Johannes Vermeer.
3/23/202351 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Eric Min, Annelies Van Parys, Kris Verdonck

Rond 1900 droomde een schare Belgische intellectuelen en artiesten van een nieuwe wereld. Ze verzamelden zich in communes op het platteland of stichtten hun eigen club in de stad. Geniale knoeiers, noemt Eric Min hen in zijn boek ‘Zwart licht, anarchisten in België rond 1900’. Kris Verdonck portretteert in Prey een wereld waarin de mens niet langer de hoofdrol speelt, op muziek van componiste Annelies Van Parys.
3/22/202346 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Christophe Slagmuylder, Roni Horn

Brusselaar Christophe Slagmuylder is sinds kort de nieuwe baas van Bozar. Daar blikt kunstenaar Michel François momenteel terug op 40 jaar artistieke praktijk. Jeroen Laureyns verkende het werk van de Amerikaanse kunstenares Roni Horn bij Xavier Hufkens Gallery.
3/21/202351 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Tülin Erkan, Christophe Vekeman, Wagner

Tülin Erkan is genomineerd voor de Boon literatuurprijs met haar debuut Honingeter. Katherina Lindekens werkt bij Opera Vlaanderen mee aan een radicale nieuwe interpretatie van Tristan en Isolde, één van de meesterwerken van Richard Wagner. Christophe Vekeman leest De levens van Jacob van de Franse schrijver Christophe Boltanski.
3/20/202351 minutes, 1 second
Episode Artwork

De duizelingwekkende wereld van Escher

Vogels die in vissen veranderen. Twee handen die elkaar tekenen. De Nederlandse kunstenaar M.C. Escher maakte tekeningen waarop je je kunt blindstaren. Joris Escher gaat in zijn debuut op zoek naar sporen van zijn illustere oudoom. Het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh brengt de optische illusies van Escher tot leven in architecturale installaties op de tentoonstelling Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag.
3/16/202350 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Sibo Kanobana, Sharon Van Overmeiren, Ilke Froyen

Sibo Kanobana breekt een lans voor Ngando, een roman uit de jaren 40 van de Congolese schrijver Paul Lomami Tshibamba. Sharon Van Overmeiren ging neuzen in de papieren collectie van Museum Plantin-Moretus en integreert de vondsten in haar eigen werk. Daarmee brengt ze hulde aan zowel bekende kunstenaars als anonieme ambachtslui. Wereldwijd sloegen 82 steden de handen in elkaar om gevluchte schrijvers op te vangen, waaronder Brussel. Hun lot staat ook centraal op het Passa Porta Festival.
3/15/202350 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Een nieuwe Houellebecq

De jongste roman van Michel Houellebecq is eindelijk vertaald. Vernietigen biedt een controversiële kijk op de hedendaagse Franse samenleving. Irma en Jules Dhondt-Dhaenens verzamelden een fantastische kunstcollectie om zich heen en lieten daar ook een eigen museum voor bouwen. De tentoonstelling Het Erf onthult hoe dat levenswerk tot stand kwam. De Amerikaanse kunstenaar Jenny Holzer geeft op een tentoonstelling in Düsseldorf haar kijk op grote thema’s als oorlog en machtsmisbruik.
3/14/202351 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Maaike Neuville, Catherine Vuylsteke, Olav Grondelaers

Maaike Neuville debuteert met Zij, een roman over grensoverschrijdend gedrag. Catherine Vuylsteke las De zeven manen van Maali Almeida, een satirische roman waarmee de Sri Lankaanse auteur Shehan Karunatilaka de prestigieuze Booker Prize won. In C-Mine loopt een tentoonstelling over de Italiaanse designer Enzo Mari. Zijn ontwerpen zijn een stuk bekender dan zijn naam, van betonnen wegversperringen tot kookpotten, stoelen en kinderspeelgoed. Olav Grondelaers verdiepte zich in zijn werk
3/13/202351 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Mineke Schipper, Lode Delputte

Literatuurwetenschapper Mineke Schipper verdiepte zich in de positie van weduwen door de eeuwen heen. Doorgaans werden ze compleet anders behandeld dan mannen die hun partner verloren. Zelden werd hun lot grondig bestudeerd, iets waar Schipper met haar boek Weduwen verandering in probeert te brengen. Een weduwe staat ook centraal in Lege kasten, een klassieker van de Portugese schrijfster Maria Judite de Carvalho. Journalist Lode Delputte las het boek.
3/9/202351 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Vrouwendag met Diane De Keyzer en Ariane Loze

In haar boek Quel Bordel pluist Diane De Keyzer de geschiedenis van prostitutie in Belgische steden uit. Een tocht langs straatmadelieven en courtisanes, rosse buurten en huizen van vertier, vroeger en nu. Ariane Loze maakt video’s waarin ze alle rollen voor haar rekening neemt, van actrice tot cameravrouw en regisseuse. Aan de toeschouwer om het verhaal te creëren bij de uiteenlopende scènes die ze bijeen monteerde.
3/8/202351 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Rebellie in de Gentse letteren, JM Coetzee, Raphaela Vogel

Tegendraadsheid zit de Gentenaars in het bloed, zeggen ze. Maar is die rebellie ook terug te vinden in literatuur uit Gent of over Gent? Lieselot De Taeye en Lars Bernaerts zoeken het uit. Christophe Vekeman brengt de nieuwe roman van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee mee, De Pool. Elise Dupré trok op verkenning door de grote installaties van Raphaela Vogel in De Pont in Tilburg.
3/8/202350 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Rinus Vandevelde, Herwig Ilegems, Erik Vlaminck

Twee Belgen veroveren Nederland. Rinus Van de Velde strijkt met zijn unieke universum neer in Museum Voorlinden. Acteur Herwig Ilegems komt in datzelfde museum uit de kast als kunstenaar: in het videowerk Head to Head houdt hij een tête-à-tête met verschillende dieren. Erik Vlaminck schreef met Iconen een zorgwekkende roman over de psychiatrie in Vlaanderen in de jaren 70.
3/6/202351 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa

Naast Joden, Roma en politiek andersdenkenden werden ook holebi-personen door de nazi’s vervolgd. Toch is er over hun lot veel minder geweten. Kazerne Dossin brengt daar verandering in met de expo ‘Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa’. Begin 20ste eeuw pleitte de Duitse arts Magnus Hirschfeld voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Maar onder het nazisme werden strenge straffen op homoseksualiteit ingevoerd. Ook na WO II bleef homoseksualiteit een taboe in de meeste Europese landen.
3/2/202351 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

IO Van Oostveldt, Swedish Ecstasy, Stefan Zweig

Romy Cockx richt in het MoMu de schijnwerpers op IO Van Oostveldt. In haar kledingontwerpen speelde ze met geometrische vormen, recuperatiematerialen en nieuwe technieken. Els Roelandt zag Swedish Ecstasy in Bozar, een tentoonstelling over hoe de Zweedse kunstwereld begin 20ste eeuw in de ban raakte van esoterie en mystiek. Christophe Vekeman leest Tolstoj, een biografie door niemand minder dan Stefan Zweig.
3/1/202352 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Maxim Februari, Susan Meiselas

Schrijver en filosoof Maxim Februari maakt zich zorgen over het publieke debat. De democratische rechtsstaat verandert onder invloed van de klimaatverandering en nieuwe technologieën, betoogt hij. In zijn boek ‘Doe zelf normaal’ houdt hij tegen het licht hoe we daarmee om kunnen gaan. Anne Ruygt werkte in het FoMu aan een tentoonstelling van de Amerikaanse fotojournaliste Susan Meiselas. Al vijf decennia richt ze de camera op vergeten bevolkingsgroepen en conflicten.
2/28/202350 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Erik Thys, Brigitte Herremans, Dora Garcia

In het huis waar psychiater Erik Thys vandaag woont kwam ooit het kruim van de Belgische intellectuele wereld bijeen, op uitnodiging van het glamourkoppel Edouard en Lucienne Didier. Thys reconstrueert in het boek Verrukkelijke verraders hoe ze afgleden in de collaboratie. Brigitte Herremans las Een klein detail van de Palestijnse schrijfster Adania Shibli, een verhaal over geweld in de Negev-woestijn. Elise Dupré ontdekte in het M HKA het werk van performancekunstenaar Dora Garcia.
2/27/202352 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Het enigma Vermeer (deel 2)

Het Rijksmuseum bracht 28 van de 37 bekende schilderijen van Johannes Vermeer samen en dat is ongezien. De tentoonstelling is hopeloos uitverkocht, maar Pompidou neemt je op sleeptouw alsof er zelf bij bent. In de aanloop naar de tentoonstelling werden heel wat werken van Vermeer grondig bestudeerd en gerestaureerd. Dat leverde tal van nieuwe inzichten op. Chantal Pattyn gaat erover in gesprek met curator Gregor Weber en restaurator Ige Verslype. Foto: Rijksmuseum/Kelly Schenk
2/16/202349 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Het enigma Vermeer (deel 1)

Van de 17de-eeuwse kunstenaar Johannes Vermeer zijn amper 37 werken bekend. Toch is hij één van de meest geliefde meesters van de Hollandse Gouden Eeuw. Zijn hele leven woonde en werkte hij in Delft, maar verder is nauwelijks iets over hem bekend. Aart Aarsbergen probeert in zijn boek ‘Het raadsel Vermeer’ de mysteries rond de schilder te ontrafelen. David de Haan schetst in de tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’ het artistieke, intellectuele en sociale klimaat waarin Vermeer actief was.
2/15/202348 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Leopold Flam, Ruben Desiere, visionaire architectuur

Filosoof Leopold Flam hield vanaf z’n 13de een dagboek bij. Daarin getuigde hij van de obstakels in zijn leven: het opgroeien in armoede als kind van Joodse migranten uit Polen, zijn kampervaringen in Buchenwald tijdens WO II en later een pijnlijk gezinsleven. Kristien Hemmerechts en Guido Van Wambeke bundelden zijn geschriften. Ruben Desiere volgt een groep jonge rekruten in het Belgische leger in zijn film Echo. Koen Van Synghel zag La Vie en Kit, een film over vier visionaire architecten.
2/14/202350 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Schrijfster Marja Pruis over boze meisjes

Marja Pruis schrijft biografieën, columns en literaire recensies. Vrouwenlevens lopen daar als een rode draad doorheen. Meisjes moeten lief zijn, maar ook stoer, stelt Pruis vast. Alleen niet te stoer, want dan ben je een boos meisje. Terwijl dat juist de leukste vrouwen zijn, zo laat de schrijfster zien in haar essaybundel Boos Meisje. Daarin heeft ze het over opmerkelijke vrouwen als politica Sigrid Kaag, schrijfster Rachel Cusk en columniste Renate Rubinstein. Foto: Bob Bronshoff
2/13/202349 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Luuk Gruwez, Christophe Vekeman, Luc Renders

Luuk Gruwez reflecteert over het begin en het einde van het leven in zijn nieuwe dichtbundel Balts. Neerlandicus Luc Renders spande zich in om de vergeten klassieker Tropenwee van de Nederlandse schrijver Henri van Booven terug uitgegeven te krijgen, memoires over de aankomst van een Europeaan in het 19de-eeuwse Congo. Christophe Vekeman kon niet weerstaan aan ‘De gevaren van roken in bed’ van de Argentijnse schrijfster Mariana Enriquez.
2/9/202351 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Moussem Cities: Teheran, Salman Rushdie, Philip Metten

Het festival Moussem Cities gaat op verkenning in het culturele leven van Teheran. Catherine Vuylsteke las het nieuwe boek van Salman Rushdie, ‘Victoriestad’. Kunstenaar Philip Metten toont nieuw werk bij Zeno X Gallery.
2/8/202350 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Mustafa Stitou, Dominique Deruddere

Met ‘Waar is het lam?’ leverde de Nederlandse dichter Mustafa Stitou één van de beste poëziebundels van de voorbije jaren af. In The Chapel neemt filmmaker Dominique Deruddere een kijkje in de coulissen van de Koningin Elisabethwedstrijd. Daarbovenop pende hij zijn memoires neer in het boek ‘Met de helm geboren’.
2/7/202350 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Vake Poes, Benno Barnard

In Vake Poes toont theatermaakster Lisaboa Houbrechts hoe collectieve trauma’s als de collaboratie en seksueel misbruik in de kerk meerdere generaties tekenen. In Afscheid van de handkus geeft schrijver Benno Barnard inkijk in zijn leven. Een dagboek, bijgehouden in het hedendaagse Engeland, waaiert uit naar een roman die zich afspeelt in het mythische Midden-Europa.
2/6/202351 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Etty Hillesum

Maart 1941. Een jonge vrouw in Amsterdam merkt hoe haar vrijheid steeds meer aan banden wordt gelegd. Als Joodse botst ze op discriminerende wetten. Haar gevoelens daarover houdt ze bij in een dagboek. Hillesum kiest ervoor om niet onder te duiken en ‘het lot van haar volk te delen’. In 1943 wordt ze vermoord in Auschwitz. Decennia later zal haar dagboek miljoenen lezers beroeren. Toch blijft ze een raadselachtige figuur. Biografe Judith Koelemeijer gaat op zoek naar de vrouw achter het dagboek.
2/2/202349 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Danai Anesiadou, Graciela Iturbide, Vechtstuk van De Hoe

In Wiels is het werk van Danai Anesiadou te zien, met ingrediënten als occulte wetenschap, cinema, de Griekse oudheid en hedendaagse maatschappelijke kwesties. Elise Dupré ontdekte in de Brusselse A Stichting het werk van de Mexicaanse fotografe Graciela Iturbide … onbekend bij ons, maar een grote naam in Latijns-Amerika. Theaterauteur Wannes Gyselinck onderzoekt in Vechtstuk hoe we na een kletterende ruzie terug met elkaar in gesprek kunnen gaan.
2/1/202351 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Leen Huet, Knut Hamsun, Memling

Kunsthistorica Leen Huet belijdt haar liefde voor geschiedenis in de essaybundel Dansen met Clio. Daarin vertelt ze over opmerkelijke figuren als de middeleeuwse mystica Hadewych en de Franse filosoof Michel de Montaigne. De werken van Memling hebben nog niet al hun geheimen prijs gegeven, daarom onderwerpen de Musea Brugge hun collectie aan nieuw onderzoek. Christophe Vekeman leest Onder de herfstster van de omstreden Noorse Nobelprijswinnaar Knut Hamsun.
1/31/202351 minutes, 1 second
Episode Artwork

Pompidou op de antiekbeurs BRAFA

BRAFA is de oudste kunst- en antiekbeurs in ons land. Pompidou nestelt zich op de stand van de Koning Boudewijnstichting, waar zowaar een echte Memling hangt! BRAFA staat dit keer in het teken van Art Nouveau, expert Werner Adriaenssens pikt er de bijzonderste stukken uit. Thomas Deprez focust op het Belgische fin-de-siècle. Guy Pieters heeft topkunstenaars als Nam June Paik in de aanbieding. De stand van Ad van den Bruinhorst is gevuld met designstukken uit het interbellum
1/30/202353 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Een gedichtendag vol geëngageerde poëzie

Pompidou staat op Gedichtendag in het teken van poëzie en engagement. Hoe sluipen de grote gebeurtenissen in de wereld binnen in poëzie? Heleen Debruyne praat er over met slam poet Zaïre Krieger, die de bundel Noem ons wat we dragen van Amanda Gorman vertaalde. Ook dichters Dominique De Groen en Jens Meijen staan bekend om hun geëngageerde blik op de wereld. En hoe kijkt poëziecriticus Jeroen Dera naar de maatschappelijke functie van poëzie?
1/26/202352 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

De geuren van de kathedraal, Bendt Eyckermans

Kunsthistorica Wendy Wauters ging een ongewone uitdaging aan: ze schetst een portret van het 16de-eeuwse Antwerpen via de geuren van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal, een plek waar diepgelovigen het pad kruisten van hondenslagers en veehandelaars. En wat kunnen we lezen in de intieme taferelen van de jonge Antwerpse kunstenaar Bendt Eyckermans?
1/25/202351 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Onegin, David Sedaris, Rabih Mroué

De roman Jevgeni Onegin is een klassieker uit de Russische literatuur, geschreven door Aleksandr Poesjkin. Het boek inspireerde Tsjaikovski tot een opera, en die wordt volgens musicoloog Francis Maes niet naar waarde geschat. Met het boek ‘Een verhaal van net niet’ hoopt hij daar verandering in te brengen. Christophe Vekeman duikt in de essaybundel Happy-go-lucky van David Sedaris, naar verluidt een van de grappigste mensen ter wereld. Jeroen Laureyns zag in Extra City het werk van Rabih Mroué.
1/24/202351 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

De barok van Theodoor Rombouts, Benjamin Abel Meirhaeghe

Begin 17de eeuw raakte de Antwerpse kunstenaar Theodoor Rombouts tijdens een studiereis naar Italië in de ban van Caravaggio. In zijn atelier op de Meir paste hij de artistieke vernieuwingen van de Italiaanse Barokmeester toe en scoorde daarmee op de kunstmarkt. Rombouts stierf op jonge leeftijd en raakte vergeten, maar een overzichtstentoonstelling in MSK Gent brengt daar verandering in. Benjamin Abel Meirhaeghe verwerkt een intense liefdesrelatie in zijn voorstelling Ode to a love lost.
1/23/202352 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Jo Struyven, Pieter Jennes, Christophe Vekeman

Fotograaf Jo Struyven portretteerde een landschap met een beladen verleden: de plek waar het verzet op 19 april 1943 een trein op weg naar Auschwitz wist te saboteren. 236 gedeporteerden konden ontsnappen, een unieke daad van rebellie in Europa tijdens het nazi-regime. Schilder Pieter Jennes laat zich inspireren door undergroundkunst uit de Sovjet-Unie. Christophe Vekeman leest de melancholische verhalenbundel Dierenmens van de Canadese schrijver Alexander MacLeod.
1/19/202352 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

De Antwerpse interbellumkunstenaar Jozef Peeters, de kimono

Peter Pauwels maakte een lijvige monografie over Jozef Peeters, een abstracte kunstenaar die tijdens het interbellum in Antwerpen de internationale avant-gardebeweging op de kaart zette. Catherine Vuylsteke zag in het Musée du Quai Branly in Parijs een tentoonstelling die alle geheimen van de kimono ontsluiert.
1/18/202352 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Bart Stouten, Johan Van der Keuken, Judith Joy Ross

Radiomaker Bart Stouten ging met pensioen en geeft zich ten volle over aan zijn passies. In ‘Lissabon, een droomwandeling’ denkt hij na over beminde dichters in een stad die hem nauw aan het hart ligt. De Nederlandse fotograaf Johan van der Keuken klikte in de jaren 50 en 60 een poëtisch oeuvre bijeen. Frits Gierstberg maakte een tentoonstelling over hem in Rotterdam. Elise Dupré trok naar het Fotomuseum Den Haag, waar de portretten van de Amerikaanse fotografe Judith Joy Ross te zien zijn.
1/17/202353 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Thijs Lijster, de Riverside Tower in Antwerpen

In tijden van crisis klinkt de roep om meer gemeenschapszin. Maar wat wordt daar precies mee bedoeld, en waarrond verenig je een gemeenschap? Filosoof Thijs Lijster ziet een alternatief in de zogenaamde ‘commons’, of meenten: kennis en plaatsen waar iedereen toegang toe heeft. Marc Dubois duikt in de geschiedenis van een iconische plek op Antwerpen Linkeroever: de Riverside Tower van architecten Léon Stynen en Paul De Meyer.
1/16/202347 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kunstsubsidies, Bret Easton Ellis, Joseph Roth

Julia Peters voerde onderzoek naar het subsidiebeleid voor beeldende kunstenaars in het naoorlogse Vlaanderen. Christophe Vekeman brengt Scherven van Bret Easton Ellis mee. Karen Billiet las ‘Eindeloze vlucht’, een biografie van Joseph Roth geschreven door Keiron Pim.
1/12/202352 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Tutti Fratelli, Charles Doudelet, Fela Kuti

Na het overlijden van Reinhilde Decleir nam Nico Sturm de artistieke leiding van theatergezelschap Tutti Fratelli over. Voor hun voorstelling De Störm bewerkte Tom Lanoye The Tempest van Shakespeare. Jan Boddaert maakte in het Musée Rops in Namen een tentoonstelling over de Belgische symbolist Charles Doudelet. Catherine Vuylsteke verdiepte zich in het leven van Fela Kuti, oervader van de Afrobeat, over wie een grote tentoonstelling loopt in de Philharmonie de Paris.
1/11/202351 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Eva Kamanda en Kristof Bohez, de erfenis van Raoul De Keyser

Eva Kamanda ging graven in haar familiegeschiedenis. Samen met Kristof Bohez reconstrueerde ze het levensverhaal van haar overgrootvader François Kamanda, die zich begin 20ste eeuw als Congolees in België vestigde. Hun boek ‘Een verzwegen leven’ spit een weinig bekende geschiedenis boven, want François Kamanda was één van de Congolozen die zich tijdens WO II aansloten bij het verzet. In Mu.ZEE is te zien hoe Raoul De Keyser een reeks internationale kunstenaars beïnvloedde.
1/10/202351 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Max Temmerman, Hans Waege, Mounira Al Solh

In zijn roman Verre vriend schrijft Max Temmerman over een vriendschap die ten einde loopt. Hij liet zich daarbij inspireren door Georges Simenon. Hans Waege is intendant van het Belgian National Orchestra en vertelt over de vele uitdagingen voor klassieke orkesten in de huidige samenleving. Jeroen Laureyns ontdekte in Zeno X Gallery het werk van de Libanese kunstenares Mounira Al Solh.
1/9/202351 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

De geuzen, een bonte groep rebellen uit de 16de eeuw (2)

Na de Beeldenstorm worden de geuzen hard aangepakt door het centrale gezag. Dat schrikt de rebellengroep niet af. Historicus Pieter Serrien beschrijft hoe er een uiterst gewelddadige periode aanbreekt in de Lage Landen. De geuzen scharen zich achter de edelman Willem van Oranje, die het Spaanse gezag in de Nederlanden uitdaagt. In hoeverre worden we vandaag nog altijd beïnvloed door deze woelige episode in de geschiedenis?
12/22/202249 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

De geuzen, een bonte groep rebellen uit de 16de eeuw (1)

In de 16de eeuw ontketenen de geuzen een burgeroorlog in de Lage Landen. Wie waren die bonte groep rebellen? Historicus Pieter Serrien reconstrueert hun verhaal in een klepper van een boek: In Opstand, Geuzen in de Lage Landen. Daarin vertelt hij dat de opkomst van de geuzen niet uit de lucht komt vallen. Europa kampt met de gevolgen van een klimaatcrisis. Dat versterkt de politieke en religieuze spanningen die er op dat moment heersen. In 1566 starten de geuzen een beeldenstorm.
12/21/202249 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Het mysterieuze leven van Theo van Doesburg (deel 2)

Theo van Doesburg droomde van een nieuwe kunst voor een nieuwe wereld. Die zoektocht dreef hem naar de grote Europese metropolen van zijn tijd, zoals Weimar en Parijs. Hans Renders volgt zijn omzwervingen in ‘Ik sta helemaal alleen’, de lijvige Van Doesburg-biografie die hij samen met Sjoerd van Faassen schreef. Daarin werpen ze niet alleen licht op het werk maar ook op het notoir moeilijke karakter van de man. Daarvan getuigen zijn ruzies met andere kunstenaars en zijn tumultueuze liefdesleven.
12/20/202244 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Het mysterieuze leven van Theo van Doesburg (deel 1)

Theo van Doesburg (1883-1931) is niet weg te denken uit de kunstgeschiedenis, als boegbeeld van de Nederlandse kunstbeweging De Stijl. Toch bleef zijn leven lange tijd in mysterie gehuld. ‘Van Doesburg was voor de abstracte kunst en daar hoorde het persoonlijke niet bij’, aldus Hans Renders. Samen met Sjoerd van Faassen ging hij in archieven wereldwijd op zoek naar sporen van de kunstenaar. Hoe kon een jongeman van eenvoudige komaf uitgroeien tot een spilfiguur van de internationale avant-garde?
12/19/202249 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Pompidou op Art Antwerp

Op Art Antwerp zie je opkomend kunsttalent naast gevestigde waardes. Met galeries uit 11 verschillende landen heeft de beurs een internationaal karakter. Maar ook de lokale kunstscene is sterk vertegenwoordigd, met 15 in Antwerpen gevestigde galeries. Er is werk van zo’n 300 kunstenaars te ontdekken. Chantal Pattyn gidst je door het aanbod en praat met kunstenaars, galeriehouders en bezoekers.
12/15/202252 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Ewoud Kieft, Patrick Van Caeckenbergh, Christophe Vekeman

Wat zijn de zwakke plekken van de democratie en hoe kunnen we die staatsvorm weerbaarder maken? Historicus Ewoud Kieft zet het op een rijtje in zijn essay Vechten voor democratie. Kunstenaar Patrick Van Caeckenbergh toont in Parcum zijn liefde voor een kleine parochiegemeenschap waarin hij zelf thuis kwam: Sint-Kornelis-Horebeke. Christophe Vekeman brengt een kerstvertelling mee, die verdacht goed lijkt op het meisje met de zwavelstokjes: Stargate van de Noorse schrijfster Ingvild H. Rishoi.
12/14/202251 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Frans de Waal

Het leidt tot hevige discussies: zijn de verschillen tussen de geslachten biologisch bepaald of betreft het aangeleerd gedrag? Frans de Waal bekijkt de kwestie vanuit zijn jarenlange onderzoek naar chimpansees en bonobo’s. Wat vertelt de door vrouwen geleide samenleving van bonobo’s? En wat is het verschil met de chimpanseewereld, waar mannelijke dominantie en territorialiteit een grote rol spelen? Om over gender te praten kunnen we niet om de biologie heen, besluit De Waal in zijn boek 'Anders,
12/13/202247 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Architectuur voor vluchtelingen, Maison Maeterlinck

Wie op de vlucht slaat, moet een huis achterlaten. Dat is het begin van een onzekere tocht langs tijdelijke, geïmproviseerde woningen. Hoe zien die omgevingen eruit en hoe kan de architectuurwereld tot duurzamere oplossingen komen? Dat vertelt Luce Beeckmans samen met een legertje onderzoekers in de publicatie Making home(s) in displacement. NT Gent nodigt de Zwitserse theatermaker Thomas Luz uit om het werk van de Gentse Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck onder handen te nemen.
12/12/202250 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Kato Six, Catherine Vuylsteke, Julie Vandenbroucke

Kato Six toont in M Leuven een selectie uit haar veelzijdige oeuvre, waarin onder meer textiel en handwerk een grote rol spelen. Julie Vandenbroucke brengt kunst- en bedrijfswereld samen met Arteconomy. Catherine Vuylsteke las De diepst verborgen herinnering van de mens van Mohamed Mbougar Sarr.
12/8/202248 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Dirk De Wachter, Christophe Vekeman, Aglaia Konrad

Psychiater Dirk De Wachter werd ziek. De man die zoveel mensen troost bood, had plots zelf troost nodig. In zijn boek Vertroostingen vertelt hij over de schoonheid van kunst, de natuur en bovenal de ander. Fotografe Aglaia Konrad deelt haar fascinatie voor de stad in het FOMU. Christophe Vekeman las Bournville van de Britse schrijver Jonathan Coe.
12/7/202251 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Zit er nazi-roofkunst in Belgische musea?

De nazi’s roofden op grote schaal kunst van hun Joodse slachtoffers. Zelden raakte dat werk terug in handen van de rechthebbenden. In België hinkt het onderzoek naar nazi-roofkunst flink achterop in vergelijking met de ons omringende landen. Journalist Geert Sels beet er zich jarenlang in vast en verwittigt dat de Belgische musea schadeclaims mogen verwachten. Jeroen Laureyns zag in Amsterdam het werk van videokunstenares Fiona Tan, die gefascineerd is door landschappen en geschiedenis.
12/6/202251 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Fleur Pierets, Scarlet Tummers, Christine De Smedt

Fleur Pierets ging op roadtrip door de VS, in het kielzog van de roman Carol van Patricia Highsmith. Het werd een tocht langs lesbische literatuur, polyamoureuze kunstenaars en cruciale levensvragen, na te lezen in Heerlijk Monster. Scarlet Tummers gaat op zoek naar de plaats van religie in het leven in de voorstelling Jerusalem. Een venijnige opmerking, een racistische mop of een koloniaal standbeeld in het straatbeeld kunnen je van je stuk brengen. Choreografe Christine De Smedt maakt The Thir
12/5/202251 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Marie-José Van Hee, Femina, In The Black Fantastic

In het Vlaams Architectuur Instituut loopt een overzicht van architecte Marie-José Van Hee. Catherine Vuylsteke zag In The Black Fantastic in Kunsthal Rotterdam, waar elf kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora dromen van een nieuwe wereld. Historica Els De Paermentier las Femina van Janina Ramirez, een boek dat nieuw licht werpt op de positie van vrouwen in de Middeleeuwen.
12/1/202251 minutes, 1 second
Episode Artwork

Werner Mantz, Documenta, Christophe Vekeman

Het Bonnefantenmuseum richt de schijnwerpers op Werner Mantz, een Duitse fotograaf die zich op de vlucht voor de nazi’s in Maastricht vestigde. In het interbellum legde hij vernieuwende architectuur en industrie vast, en dat leverde iconische beelden op. Charlotte Crevits haalt films van Documenta in Kassel naar Strombeek-Bever. Christophe Vekeman leest De Kremlinfluisteraar van Giuliano da Empoli, een roman over een fictieve spindoctor van Poetin.
11/30/202251 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Drie fijne tentoonstellingen in Gent

Hoe komt de skyline van een stad tot stand en waarom zoeken we het altijd hoger? Daarover gaat een tentoonstelling in het STAM in Gent. Wat verderop presenteert het SMAK de speelse schilderijen van de 88-jarige Britse kunstenares Rose Wylie. Het studiecentrum Vandenhove haalt het werk van Franz Cumont vanonder het stof. In de vroege 20ste eeuw reisde hij naar het Midden-Oosten, op zoek naar sporen van de antieke wereld. Hij kwam terug met een reeks foto’s die onze blik op het oosten bepaalden.
11/29/202251 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Kunstenares Suze Robertson, lessen uit jeugdliteratuur

Suze Robertson is een kunstenares om te herontdekken. Met haar vernieuwende werk veroverde ze haar plek in de Nederlandse kunstwereld, in een tijd waarin dat voor vrouwen nog niet evident was. Zullen jongeren en volwassenen elkaar ooit begrijpen? Vanessa Joosen pleit voor het openbreken van de generaties. Ze onderzoekt wat jeugdliteratuur ons daarover kan leren in haar essay Hoe oud is jong?
11/28/202251 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Anne Teresa De Keersmaeker, Magali Reus, Oskar Kokoschka

Anne Teresa De Keersmaeker laat haar dansers los in de gangen van het Louvre in Parijs. Oskar Kokoschka maakte zijn entree in de kunstwereld tijdens de Weense Belle Epoque maar zijn carrière ging daarna nog decennia door. Het Musée d’Art Moderne in Parijs werpt licht op die minder bekende episodes in Kokoschka’s oeuvre. Barbara De Coninck ging kijken. De Nederlandse kunstenaar Magali Reus neemt Museum Dhondt-Dhaenens onder handen.
11/24/202251 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

De Boerentoren, Stephan Vanfleteren, Picasso in Brussel

Fotograaf Stephan Vanfleteren trok naar de mijnstreek in Limburg en legde er de laatste mijnwerkers vast in indringende portretten. De beelden zijn samen met getuigenissen te zien in de compressorenzaal van de Luchtfabriek in Heusden-Zolder. Michel Draguet vertelt hoe Picasso zijn hele leven slingerde tussen abstracte en figuratieve kunst. Koen Van Synghel neemt de plannen van Daniel Libeskind voor de Boerentoren in Antwerpen onder de loep.
11/23/202250 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hannah Iterbeke, Christophe Vekeman, Jeroen Laureyns

De tentoonstelling Verborgen Parels in Museum Hof van Busleyden verzamelt zeven eeuwen meesterwerken uit Mechelen. Hannah Iterbeke vertelt hoe ze al die kunstwerken op het spoor kwam. Christophe Vekeman las Het internaat van Serhi Zjadan, een roman over de oorlog in de Donbas. De Belgische schilder Arié Mandelbaum reflecteert in zijn oeuvre op politiek geweld, van de oorlog in Vietnam tot de folteringen in Abu Ghraib. Pas op latere leeftijd verwerkte hij persoonlijke herinneringen aan de Shoah.
11/22/202249 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

De edities van Pompidou, de Fondation Custodia in Parijs

Joris Van de Moortel, Anouk De Clercq en David Claerbout maakten speciaal voor Pompidou een editie, een kunstwerk dat je in beperkte oplage kunt verwerven. Waar haalden ze hun inspiratie en hoe kwamen die edities tot stand? De Fondation Custodia in Parijs is een schatkamer voor kunstwerken op papier. Aan de basis hiervan lag de verzameling van het Nederlandse koppel Frits en To Lugt-Klever. Directeur Ger Luijten zet er de 19de-eeuwse Franse kunstenaar Léon Bonvin in de kijker.
11/21/202251 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Pompidou live op Finis Terrae

Galerie Geukens & De Vil nodigde 50 kunstenaars uit om hun werk te tonen op bijzondere Antwerpse locaties, van de tuin van de kathedraal tot een appartement aan de Mechelsesteenweg. Grote namen als Berlinde De Bruyckere, Anne-Mie Van Kerckhoven en Luc Tuymans gingen enthousiast op die uitnodiging in, maar er is ook heel wat jong talent te ontdekken. Rode draad doorheen het parcours is de toestand van onze planeet. Hoe gaan kunstenaars om met de energiecrisis of extreme weersomstandigheden?
11/17/202251 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Op zoek naar Marcel Proust

Marcel Proust schreef zichzelf de onsterfelijkheid in met zijn 7-delige romancyclus Op zoek naar de verloren tijd. Proust lezen kost tijd en inspanning. Toch staan zijn boeken nog altijd op de bucket list van heel wat lezers. Radiomaker Claude Blondeel begon eraan na zijn pensioen. Literatuurfilosofe Leen Verheyen noemt het een oefening in concentratie. Vertaalster Désirée Schyns boog zich over De 75 bladen, de voorbode op de romancyclus die tot 2018 in een la bleef liggen.
11/16/202252 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Kathleen Vereecken, Antony Gormley

Kathleen Vereecken dook in het leven van de geheimzinnige Margriete Van Eyck. De jongere zus van de gebroeders Van Eyck was zelf actief als kunstenaar. Het weinige dat we over haar weten inspireerde Vereecken tot een roman over de plaats van de vrouw in de Middeleeuwse samenleving. Elise Dupré zag bij galerie Xavier Hufkens werk van Antony Gormley. De kunstenaar groeide uit tot een publiekslieveling sinds hij in het industriële noorden van Engeland een reusachtige engelsculptuur plaatste.
11/15/202251 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Roger Raveelmuseum, Michiel Vandevelde, Christophe Vekeman

Het leven voelt als een ratrace, maar de brandstof raakt stilaan op. Tijdens het festival You Can Do It in De Singel staan kunstenaars stil bij onze jachtige samenleving. Narcisse Tordoir strijkt met zijn werk neer in het Roger Raveelmuseum, op uitnodiging van Melanie Deboutte. Wat heeft Tordoir met Raveel? Christophe Vekeman leest Eindelijk heb je ons gevonden van de Duitse acteur en nu ook schrijver Edgar Selge.
11/14/202249 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Het 15de Architectuurboek Vlaanderen

In een veranderende samenleving staat architectuur voor grote uitdagingen. Hoe kunnen we kwalitatief wonen? Hoe maken we publieke ruimte toegankelijk voor iedereen? Hoe kan architectuur bijdragen aan kwalitatieve zorgverlening? Hoe maken we ons rijke patrimonium klaar voor de toekomst? Het zijn maar een paar vragen waar architecten vandaag mee geconfronteerd worden. Het Architectuurboek Vlaanderen N° 15 verzamelt spraakmakende architectuurprojecten die een antwoord bieden op deze uitdagingen.
11/10/202252 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Tina Gillen, Füssli, De Rothschilds

Kunstenaar Tina Gillen vertegenwoordigt haar geboorteland Luxemburg op de Biënnale van Venetië, maar ook in Brussel presenteert ze nieuw werk. Haar schilderijen tonen landschappen en omgevingen die kampen onder de hitte. Barbara De Coninck zag in het Musée Jacquemart-André in Parijs de droomachtige taferelen van de 18de-eeuwse kunstenaar Füssli. La Boverie in Luik stelt een eigenzinnige familie kunstverzamelaars voor: De Rothschilds.
11/9/202252 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Faces of Water, Anni & Josef Albers, Cormac McCarthy

Water is van cruciaal belang voor onze planeet maar krijgt met heel wat uitdagingen af te rekenen, van smeltende gletsjers tot een stijgende zeewaterspiegel. Op de tentoonstelling Faces of Water nodigt curator Sofie Crabbé vier kunstenaars uit om over deze problematiek na te denken samen met wetenschappers en industrie. Gudrun De Geyter verkent het artistieke universum van kunstenaarskoppel Anni & Josef Albers in Kunstmuseum Den Haag. Christophe Vekeman leest De Passagier van Cormac McCarthy.
11/8/202252 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Oog in oog met de dood

De dood van Maria, het meesterwerk van de Vlaamse Primitief Hugo van der Goes, onderging een grondige restauratie. De tentoonstelling Oog in oog met de dood in Brugge verkent de grote levensvragen die uit dit iconische werk ontspruiten. Hoe namen we in de loop der tijden afscheid van geliefden? Met welke rituelen proberen we de dood zin te geven? Waarom groeide Maria uit tot zo’n belangrijk icoon in de christelijke kunst? En wie was die mysterieuze schilder Hugo van der Goes eigenlijk?
11/7/202252 minutes, 40 seconds