Winamp Logo
Podkast novice - ttx Cover
Podkast novice - ttx Profile

Podkast novice - ttx

Slovenian, News, 1 season, 101 episodes, 1 hour, 11 minutes
About
TTX novice iz portala RTVSLO.SI brane s pomočjo sintetičnega govorca.
Episode Artwork

Tajska: Marihuana ni prepovedana

Tajska je kot prva država v jugo- vzhodni Aziji marihuano odstranila s seznama prepovedanih narkotikov, kar pomeni, da jo lahko ljudje zdaj gojijo doma in prodajajo. A rekreativno uživajo v obliki kaje- nja vseeno ostaja prepovedano. Vlada upa, da bo razvoj lokalne trgovine z marihuano okrepil kme- tijstvo in turizem, oblasti pa bo- do državljanom celo razdelile mi- lijon semen marihuane. A kajenje marihuane ostaja prepov- edano. Zagovorniki uporabe mari- huane pravijo, da bi lahko v pri- hodnjih letih prišlo do postopne omilitve pravil glede uživanja ma- rihuane.
6/9/202239 seconds
Episode Artwork

Odpovedana razstava razburja

V Narodnem muzeju je bilo napove- dano odprtje razstave Popotovanja. Umetniška zbirka družine Boljko- vac, a so jo zaradi tehnično-prav- nih razlogov prestavili za nedolo- čen čas. Po mnenju stroke naj bi šlo za ponaredke, direktor pa zatrjuje, da so originali. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je povedala, da se je direktor mu- zeja Pavel Car po sestanku na mi- nistrstvu odločil, da odprtje raz- stave za danes zadrži. Direktor je v današnji izjavi po zadržanju razstave zatrdil, da je videl cer- tifikate in da verjame v avten- tičnost del. Na razstavi naj bi bilo na ogled 160 umetniških del.
6/9/202243 seconds
Episode Artwork

Biden podprl Guaidoja

Predsednik ZDA Joe Biden je v sre- do pripotoval v Los Angeles na vrh Amerik, na katerega ZDA niso pova- bile Kube, Nikaragve in Venezuele. Biden je izrazil podporo Juanu Guaidoju kot samorazglašenemu za- časnemu predsedniku Venezuele. Biden je v pogovoru z Guaidojem izrazil tudi "priznanje in podporo leta 2015 demokratično izvoljeni narodni skupščini", so sporočili iz Bele hiše, in "pogajanjem pod vodstvom Venezuelcev kot najboljši poti do mirne obnove demokratičnih institucij ter svobodnih in pošte- nih volitev" v Venezueli. A ZDA Guaidoja na vrh niso povabi- le, tako kot tudi ne predsednika Venezuele Nicolasa Madura.
6/9/202243 seconds
Episode Artwork

Razpis za protivetrne ograje

Po več kot desetletnih prizade- vanjih za postavitev protivetrne ograje na vipavski hitri cesti je ta korak bliže uresničitvi. Dars je namreč pred kratkim objavil razpis za njeno gradnjo. Vrednost naložbe brez DDV-ja je 52 milijonov evrov, a se bo ta zara- di razmer na trgu gradbeništva in materialov lahko še spremenila. Pretočnost prometa se bo bistveno povečala, poudarjajo na Darsu, ki bo sočasno z gradnjo protivetrnih ograj opravil še nekatera druga dela na hitri cesti. Popolnih za- por ceste ne bo, zagotavljajo. Novice o objavi razpisa za gradnjo so bili veseli v ajdovski obrtno-podjetniški zbornici.
6/9/202244 seconds
Episode Artwork

Vlada tudi o prekrških

Vlada ima na dnevnem redu seje odločanje o tem, ali bodo pripra- vili analizo prekrškov in glob, izrečenih zaradi kršenja covidnih odlokov, ter o prenehanju veljav- nosti vladnih sklepov glede tožb za povrnitev stroškov policije na neprijavljenih shodih. Ministrstvo za notranje zadeve je že umaknilo soglasje za tožbe, državno odvetništvo pa je tudi že vložilo umik tožb. Po odstopu Ivana Simiča naj bi no- va vladna ekipa imenovala tudi v. d. generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs). Neuradno naj bi to postal Peter Grum.
6/9/202238 seconds
Episode Artwork

ECB: Dvig obrestnih mer?

Svet Evropske centralne banke (ECB) bo na današnjem zasedanju predvidoma podkrepil usmeritev de- narne politike, po kateri je juli- ja pričakovati začetek dvigovanja ključnih obrestnih v območju z ev- rom. Osrednji organ evrske denarne po- litike je tako pod vse večjim pri- tiskom, predvsem iz severnejših evrskih članic, da se odločneje odzove na vse višjo inflacijo. Istočasno pa je pred izzivom, kako s svojimi ukrepi čim manj okrepiti gospodarska tveganja zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic na trge surovin in energije, ki bi lahko vodila tudi v recesijo.
6/9/202240 seconds
Episode Artwork

Donbas odvisen od Severodonecka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da bi lahko spopadi za mesto Severodenck odlo- čili izid vojne na vzhodu Ukraji- ne. "V številnih pogledih se o usodi Donbasa odloča tukaj," je dejal. Guverner pokrajine Lugansk Sergij Gajdaj je dejal, da so se ukra- jinske posebne enote umaknile iz mesta po tem, ko je Rusija "začela območje ravnati z zemljo s topniš- kim obstreljevanjem in zračnimi napadi". V Severodonecku in obližnjem mestu Lisičansk je ostalo okoli 15.000 civilistov, je dejal Gajdaj. Kot je še dejal, Rusija nadzira več kot 98 odstotkov Luganska.
6/9/202241 seconds
Episode Artwork

Boston na pol poti do naslova

Finalna serija Lige NBA se je preselila v Boston. Na tretji tekmi so Celticsi premagali Golden State s 116:100 in zdaj vodijo z 2:1 v zmagah. Boston si je sredi druge četrtine priigral najvišjo prednost na tekmi (54:36). Stephen Curry je 15 od 31 točk dosegel v tretji četrtini, ko so Bojevniki zrežirali veliko vrnitev in celo povedli (82:83). V zadnji četrtini so Celticsi z odlično obrambo zaustavili Bojevnike in so na pol poti do 18. naslova v zgodovini. Jayson Tatum, Marcus Smart in Jaylen Brown so skupaj dosegli kar 77 točk. Četrta tekma bo v soboto ob 3.00 v Bostonu.
6/9/202253 seconds
Episode Artwork

WHO: 1000 primerov opičjih koz

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je doslej potrdila več kot 1000 primerov opičjih koz v 29 dr- žavah, ki niso endemične za to bo- lezen. Generalni direktor opozar- ja, da je nevarnost za uveljavitev te bolezni v državah realna. Dejal je, da WHO ne priporoča mno- žičnega cepljenja proti virusu. Doslej niso poročali o nobenem smrtnem primeru zaradi izbruhov. O primerih so sprva poročali pred- vsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Nekatere države zdaj poročajo o primerih prenosa v skupnosti, vključno s primeri pri ženskah. Bolezen se širi s tesnimi stiki in telesnimi tekočinami, simptoma sta vročina in izpuščaji.
6/8/202248 seconds
Episode Artwork

ZN: Izrael mora končati okupacijo

Neodvisna preiskovalna komisija ZN-a je zapisala, da bi moral Iz- rael končati okupacijo palestins- kih ozemelj in Palestincem zagoto- viti enake pravice, vendar glede na zbrane dokaze Izrael "ne kaže namere za končanje okupacije" in želi "popoln nadzor". Urad ZN-a za človekove pravice je neodvisno preiskovalno komisijo ustanovil po 11-dnevni vojni maja lani, v kateri je bilo ubitih 260 Palestincev in 13 Izraelcev. Palestinsko oboroženo gibanje Ha- mas in palestinske oblasti so poz- dravili poročilo, medtem ko ga je Izrael, ki je preiskavo bojkoti- ral, označil za "zapravljanje de- narja in truda".
6/8/202244 seconds
Episode Artwork

LMŠ za združitev s Svobodo

Zbor članstva LMŠ-ja je na gla- sovanju s 97 odstotki glasov pod- prl predlog za pripojitev k stran- ki Gibanje Svoboda, so sporočili iz LMŠ. Izvršni odbor stranke LMŠ je pobudo za pripojitev h Gibanju Svoboda sicer podprl že 12. maja. Z zborom članstva LMŠ-ja so tako  stekli še zadnji koraki pred pri- pojitvijo LMŠ-ja in SAB-a h Giban- ju Svoboda. V SAB bodo o združitvi z Gibnjem Svoboda odločali na dopisnem kon- gresu prihodnji teden, med 13. in 15. junijem, z odločitvijo obeh strank pa se bo nato seznanil še kongres stranke Gibanje Svoboda.
6/8/202242 seconds
Episode Artwork

Nadzor nad delom NPU-ja

Vršilec dolžnosti generalnega di- rektorja policije Boštjan Lindav je odredil nadzor nad delom Nacio- nalnega preiskovalnega urada (NPU) na področjih odkrivanja in preis- kovanja kriminalitete ter organi- zacijskih zadev. Lindav je nadzor odredil zaradi ugotavljanja morebitnih pomanj- kljivosti in napak pri organizi- ranju dela, upoštevanju usmeritev in strokovnih standardov. To sicer ni prvi nadzor na NPU-ju, v preteklosti so nadzore že izve- dli pri direktoratu za policijo in druge varnostne naloge ter v slu- žbi generalnega direktorja polici- je.
6/8/202240 seconds
Episode Artwork

Obsodba Čačinovič Vogrinčič

Višje sodišče je potrdilo sodbo, s katero je ljubljansko okrožno sodišče nekdanjo dekanjo fakultete za socialno delo Gabi Čačinovič Vogrinčič v aferi dodatkov za stalno pripravljenost obsodilo na pogojno kazen šest mesecev zapora ter 2000 evrov kazni.
6/8/202221 seconds
Episode Artwork

Zakonca Tuš priznala krivdo

Zakonca Mirko in Tanja Tuš, ki ji- ma tožilstvo očita zlorabo položa- ja in pranje denarja pri prodaji blagovne znamke Tušmobil, sta maja s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde. Za Mirka Tuša tožilstvo predlaga pogojno dve leti zapora s preizku- sno dobo treh let, za Tanjo Tuš pa pogojno eno leto zapora s preizku- sno dobo dveh let. Prav tako je tožilstvo predlagalo denarno kazen za Mirka Tuša, in sicer nakazilo 24 mesečnih obrokov po 18.750 evrov mesečno, za Tanjo Tuš pa je predlagalo, da bi 24 me- secev plačevala po 3750 evrov me- sečno.
6/8/202244 seconds
Episode Artwork

Kronometer Ganni, Roglič peti

Na Kriteriju po Dofineji je 32-km vožnjo na čas v okviru 4. etape dobil svetovni prvak Filippo Ganna, medtem ko je Wout van Aert z drugim mestom utrdil lastništvo rumene majice. Primož Roglič je bil v kronometru peti, v skupnem seštevku pa je zdaj tretji. Dvakratni svetovni prvak je s pov- prečno hitrostjo 53,85 km/h po- stavil merilo za vse. Zgolj dve sekundi je zaostal van Aert, 17 s pa na tretjem mestu Ethan Hayter. Roglič je na prvem vmesnem času zaostajal 7 sekund, na drugem 36, na koncu pa 42 sekund. Skupno Roglič za van Aertom zao- staja 56 sekund, med dvojica Jumba je še Mattia Cattaneo (+0:53).
6/8/202254 seconds
Episode Artwork

EU: Putin kriv za krizo s hrano

Hrana je postala del "kremeljskega arzenala terorja", je dejala pred- sednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Za prehransko krizo je okrivila ruskega predsednika Vladimir Putin, sklicevala se je na rusko obstreljevanje skladišč žita, zaporo ukrajinskih prista- nišč in na krajo ukrajinskih žit. Vodja ukrajinskega žitnega združe- nja Mikola Gorbačov je medtem de- jal, da je v silosih na ozemljih pod ukrajinskim nadzorom okoli 30 milijonov ton žitaric. Vodja ruske diplomacije Sergej La- vrov in turški kolega Mevlut Cavu- soglu sta govorila o možnostih za vzpostavitev koridorja za izvoz žit iz pristanišč Črnega morja.
6/8/202244 seconds
Episode Artwork

Sedem hišnih preiskav NPU-ja

NPU na območju Ljubljane izvaja sedem hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Kot so sporočili iz Generalne po- licijske uprave, so osumljenci pri opravljanju gospodarske dejavno- sti, v povezavi z javnim naroči- lom, na podlagi katerega je bila sklenjena pogodba v višini 118 milijonov evrov med slovenskim javnim podjetjem in gospodarsko družbo iz tujine, zlorabili svoj položaj in si pridobile veliko protipravno premoženjsko korist v višini 3,5 milijona evrov. V višini vsaj 650.000 evrov je bila že izplačana.
6/8/202242 seconds
Episode Artwork

Spremembe imenovanj v NIJZ-ju

Vlada je v torek spremenila sklep o ustanovitvi NIJZ-ja. Po novem bo naloge strokovnega direktorja do njegovega imenovanja opravljal vr- šilec dolžnosti, in ne več gene- ralni direktor. Strokovnega direktorja NIJZ-ja pa tudi ne bo imenoval generalni direktor. Vlada je na prvi redni seji prej- šnjo sredo spremenila sklep o us- tanovitvi NIJZ-a in določila, da strokovnega direktorja zavoda ime- nuje in razrešuje svet zavoda na podlagi javnega razpisa in po predhodnem mnenju strokovnega sveta zavoda.
6/8/202235 seconds
Episode Artwork

Beograd: Obtožnica za Nevihto

Višje sodišče v Beogradu je potrdilo obtožnico proti štirim častnikom hrvaške vojske zaradi domnevnih vojnih zločinov nad srbskimi civilisti med operacijo Nevihta leta 1995. Srbsko tožilstvo je štiri častnike hrvaškega letalstva, da so 7. in 8. avgusta 1995 ukazali letalska napada na kolono beguncev pri kraju Bosanski Petrovac in kraju Svodna pri Novem Gradu, poroča hrt.hr. V napadih je bilo ubitih 13 ljudi, med njimi šest otrok, še 24 je bilo ranjenih. Hrvaški uradniki so obtožnico oz- načili za "čisto politikantstvo" in obtožili Srbijo, da igra "regi- onalni Haag".
6/8/202246 seconds
Episode Artwork

Ovadba zaradi kršenja pravic

Nadzorni organi morajo pokazati izjemno učinkovitost, ki se ne šteje v mesecih in izgovorih, am- pak morajo ukrepati v nekaj dneh, je ob razkritjih kršenja pravic delavcem izpostavil Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. Takšni delodajalci po njegovih be- sedah ne potrebujejo prevzgoje prek opominov. "V normalni državi bi bila to ka- zenska ovadba," je poudaril. Ka- zensko ovadbo zoper podjetji Ma- rinblu in Selea je pretekli teden na koprsko tožilstvo vložila De- lavska svetovalnica.
6/8/202236 seconds
Episode Artwork

EU: Z goljufijo do 500 mio evrov

Lani je bilo iz proračuna EU napa- čno porabljenih 527 milijonov ev- rov, je sporočil Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf). Gre za precejšen skok v primerjavi z letom 2020, ko je bilo po izra- čunih Olafa zaradi goljufij izgub- ljenih več kot 293 milijonov ev- rov, je sporočil urad. Podobno kot leto prej so goljufi poskušali izkoristiti pandemijo novega koronavirusa ter pri tem postali še bolj prefinjeni in prilagodljivi, ugotavlja Olaf. V poročilu je navedeno, da so naci- onalni organi prejeli lažne ponud- be za cepivo v vrednosti več kot 16 milijard evrov.
6/8/202245 seconds
Episode Artwork

SDS kritičen do kadrovanja vlade

V SDS-u so kritični do prvih kad- rovskih potez vlade Roberta Golo- ba, pa tudi do zahteve, da minis- trstva pripravijo pregled vseh za- poslitev od 1. januarja 2020. Po- slanec Zvonko Černač (SDS) je de- jal, da ni jasno, čemu bodo preve- ritve zaposlitev namenjene. Slovenija bi morala po besedah Černača izkoristiti ves kadrovski potencial, ki ga ima, saj jo ča- kajo veliki izzivi. Ob tem je dejal, da je predhodna Janševa vlada ob nastopu svojega mandata opravila le "običajne" kadrovske poteze, pri Golobovi vladi pa da smo priča "izrazitim posegom tudi tam, kjer mandati po- sameznikom niso potekli".
6/8/202245 seconds
Episode Artwork

Tour 2024: Od Italije do Nice

Kolesarska Dirka po Franciji naj bi se leta 2024 začela v Italiji, natančneje v Firencah, po treh italijanskih pokrajinah naj bi skupaj izpeljali tri etape, preden bi se prek Alp vrnili v Francijo. Prvi je o tem pisal La Gazzetta dello Sport. Regije Toskana, Emi- lia-Romagna in Piemont naj bi sku- paj zbrale deset milijonov evrov, s čimer naj bi najslavnejšo dirko na svetu spet pripeljali na itali- janske ceste. S tem naj bi počas- tili 100. obletnico prve italijan- ske zmage, ki jo je leta 1924 do- segel Ottavio Bottecchia. Dirka pa naj bi se končala v Nici in ne Parizu, francoska prestolni- ca bo namreč gostila OI.
6/8/202247 seconds
Episode Artwork

OECD znižal gospodarsko rast

OECD je Sloveniji za leto 2022 na- povedal 4,6-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa 2,5-odstotno. Decembra je OECD napovedoval 5,4- oz. 3,2-odstotno rast. Brezposel- nost bo ostala na rekordno nizki ravni, kar bo stopnjevalo pritisk na plače. Najnovejša napoved gospodarske rasti za Slovenijo po pojasnilih OECD-ja delno odraža negativne po- sledice vojne v Ukrajini. Skupaj z visokimi in še naprej rastočimi cenami goriv in hrane se bo zvi- ševala tudi inflacija. Kot veliko tveganje v organizaciji izposta- vljajo, da bo rast plač vodila v inflacijsko spiralo.
6/8/202246 seconds
Episode Artwork

OECD znižal napoved rasti

Organizacija za gospodarsko sode- lovanje in razvoj (OECD) je zaradi vojne v Ukrajini znižala napoved letošnje svetovne gospodarske ras- ti. Ta naj bi bila triodstotna, in ne 4,5-odstotna, kot je OECD napo- vedoval decembra. "Svet bo plačal drago ceno zaradi ruske invazije v Ukrajini," je za- pisal glavni ekonomist pri OECD-ju Laurence Boone in dodal, da se pred našimi očmi dogaja humanitar- na kriza. Svetovna banka je napoved svetovne gospodarske rasti v torek znižala s 4,1 na 2,9 odstotka, Mednarodni denarni sklad (IMF) pa je že apri- la svojo napoved znižal na 3,6 odstotka.
6/8/202245 seconds
Episode Artwork

Šketa predal poročilo tožilstva

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je po srečanju z general- nim državnim tožilcem Dragom Šketo dejala, da mora državno tožilstvo ostati neodvisen, strokoven organ. Prepričana je tudi, da se bo v tem mandatu poskrbelo za kadrovske in materialne pogoje. Šketa je predsednici DZ-ja predal tožilsko poročilo za leto 2021. Dejal je, da so imeli v zadnjem obdobju kadrovske težave z imeno- vanjem tožilcev na nacionalni rav- ni in tudi z evropskimi delegira- nimi tožilci. "Oboji predstavljajo boj proti kriminalu, oškodovanju premoženja in za varstvo pravic posameznikov, žrtev kaznivih dejanj," je dodal.
6/8/202244 seconds
Episode Artwork

Trčil v peško, ki je umrla

V Arnovem selu se je v torek zvečer zgodila huda prometna nesreča, v kateri je umrla 62-let- na peška. Po prvih informacijah policije je prečkala lokalno ces- to, na drugi strani pa jo je zbil 52-letni voznik. Voznik, ki je peljal skozi nasel- je, je v peško trčil s prednjim desnim delom osebnega avtomobila. Kljub nudenju prve pomoči je peška umrla na kraju nesreče, so sporo- čili s PU Novo mesto. Prisotnosti alkohola policisti ni- so ugotovili, so pa zaradi nadalj- njih preiskav in ugotavljanja vseh okoliščin prometne nesreče zasegli osebni avtomobil in mobilni tele- fon voznika.
6/8/202243 seconds
Episode Artwork

Debeljak na čelu DUTB-ja

Novi upravni odbor Družbe za up- ravljanje terjatev bank je imeno- val tudi svojega predsednika. To je postal Žiga Debeljak. Namestnika predsednika upravnega odbora sta postala Rok Marolt in Miha Resman, neizvršna direktorica je Diana Milivojević, izvršni di- rektorji pa so Matej Pirc, Andrej Lazar in Kristina Šteblaj. Vlada je neizvršne direktorje DUTB-ja imenovala prejšnji teden na prvi seji. Franci Matoz, ki je bil predsednik upravnega odbora, je ob imenovanju nove vlade odsto- pil sam. Mandat trajanja DUTB-ja naj bi se sicer iztekel konec le- tošnjega leta.
6/8/202242 seconds
Episode Artwork

HR: Sum trgovine z organi

Inšpekcija hrvaškega ministrstva za zdravje je odkrila kršitev zdravniškega kodeksa pri dveh pre- saditvah ledvic, ki so jih leta 2019 izvedli v KBC-ju Zagreb. Gre za prvi sum trgovine z organi na Hrvaškem v zdravstvu. Prejemnik organa je bil v prvem primeru mladi moški iz Hrvaške, donator pa voznik tovornjaka iz Pančeva v Srbiji. Prejemnik organa v drugem primeru naj bi bil prav tako hrvaški državljan, darovalec pa pek s Kosova s šestimi otoki, ki slabo govori hrvaško, zato je kot prevajalec pri pregledih sode- loval kar sam prejemnik organa. Primer so inšpektorji posredovali državnemu tožilstvu.
6/8/202244 seconds
Episode Artwork

KPK primer prepustil SDH-ju

KPK je ustavil prostopek zoper predsednika uprave Telekoma Slove- nije Cvetka Sršena, saj je ugoto- vil, da navedbe iz prijave o sumih nasprotja interesov pri imenovanju uprave Gen-I niso v pristojnosti komisije. So jih pa poslali v re- ševanje na SDH. "Telekom Slovenije in Gen Energija sta gospodarski družbi, v katerih ima SDH večinski delež, zato za konkretni primer glede morebitnega ugotavljanja nasprotja interesov komisija ni pristojna," so ugoto- vili na komisiji. Ker pa so hkrati ugotovili, da za- deva vsebuje znake kršitev predpi- sov, so prijavo odstopili v na- daljnje reševanje SDH-ju.
6/8/202242 seconds
Episode Artwork

V torek potrdili 351 okužb

V torek so ob 519 PCR-testih in 2733 hitrih antigenskih testih v Sloveniji potrdili 351 okužb z novim koronavirusom. Umrl je en covidni bolnik. Zdravljenje je zaradi covida-19 na navadnih in na intenzivnih oddel- kih potrebovalo enako število bol- nikov kot v ponedeljek - na navad- nih oddelkih je 21 bolnikov, na intenzivni negi pa štirje. V torek so potrdili 107 okužb več kot v ponedeljek in 24 več kot prejšnji torek. Po oceni Nacional- nega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 3572 aktivnih primerov okužbe.
6/8/202246 seconds
Episode Artwork

Joe Valencic član dvorane slavnih

Znani ameriški Slovenec Joe Valen- cic je postal član Mednarodne dvo- rane slavnih Clevelanda, kar je doslej od znanih Slovencev uspelo še senatorju Georgeu Voinovichu, novinarju Dicku Russu, pravniku Vladimirju Rusu, Avgustu Pustu in škofu Edvardu Pevcu. "Joseph Valencic je dinamična in kreativna prisotnost znotraj cle- velandske slovensko-ameriške sce- ne. Njegovo navdušenje za vse kar je slovenskega navdihuje druge, da odkrivajo in slavijo izjemnost svoje kulture," je dejal predsed- nik dvorane slavnih Dan Hanson. Leta 1954 rojeni Valencic, ki pro- movira tudi festival klobas, je znan kot glas ameriških Slovencev.
6/8/202246 seconds
Episode Artwork

Berlin: Z avtom v množico

V zahodnem berlinskem predelu Charlottenburg se je avtomobil za- letel v množico ljudi, pri čemer je najmanj en človek umrl, najmanj 30 je ranjenih. Voznik je pridr- žan. Ni še znano, ali je šlo za nesrečo ali namerno dejanje. Tiskovni predstavnik policije Mar- tin Dams je dejal, da se je inci- dent zgodil blizu priljubljene nakupovalne ulice Kurfuerstendamm v tem delu mesta. Dogodek se je zgodil blizu prizo- rišča smrtonosnega napada decembra 2016, ko je islamistični skrajnež ukradel tovornjak, ubil voznika in se nato zapeljal v ljudi na božič- nem sejmu, pri čemer je ubil še 11 ljudi.
6/8/202242 seconds
Episode Artwork

Nogomet: Keka bo zamenjal Cesar

Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 20.45 na tretji tekmi Lige narodov igrala proti Norveški, na tekmi pa ne bo selek- torja Matjaža Keka, ki bo zaradi okužbe na koronavirus ostal v do- movini. Matjaž Kek ima nekaj blažjih simp- tomov, zato ga ne bo v Skandinavi- jo, zamenjal ga bo pomočnik in nekdanji reprezentant Boštjan Cesar. "Čaka nas težka tekma. Pričakovan- ja so taka, da pokažemo, kar je treba. V prvi vrsti to, kar ponav- ljamo - red, disciplino in borbe- nost," pred tekmo razmišlja kape- tan Jan Oblak.
6/8/202240 seconds
Episode Artwork

Država pri 2. tiru neučinkovita

Vlada in infrastrukturno ministr- stvo pri vzpostavljanju podlag za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom Divača-Koper nista bila učinkovita, je ugotovilo Računsko sodišče v reviziji, ki se je nana- šala na obdobje od začetka leta 2015 do 30. junija 2020. Neučinkovita je bila tudi direkci- ja za infrastrukturo, medtem ko je bilo projektno podjetje 2TDK med 21. julijem 2018 in 30. junijem 2020 delno učinkovito. Računsko sodišče je pri vodenju tega projekta pogrešalo predhodne analize, projekt se ne vodi vse- binsko celovito, zato tudi ni transparentnosti, opozarjajo. Podali so priporočila za popravo.
6/8/202248 seconds
Episode Artwork

A. Merkel brani svojo politiko

Nekdanja dolgoletna nemška kanc- lerka Angela Merkel je v svojem prvem večjem intervjuju po odhodu s položaja pred pol leta branila svoj odnos do ruskega predsednika Vladimirja Putina. Angela Merkel je tako kot tudi ne- kateri drugi vidni nemški politiki tarča kritik, da je kot kanclerka preveč popuščala Putinu in ni na- redila dovolj, da bi ustavila nje- govo vse agresivnejšo zunanjo po- litiko. Napad na Ukrajino je bil po njenih besedah "ne samo nesprejemljiv, ampak tudi velika napaka Rusije". Angela Merkel je branila tudi vlo- go Nemčija v mirovnih pogajanjih v Minsku.
6/8/202239 seconds
Episode Artwork

Iran: 17 mrtvih v nesreči vlaka

V bližini mesta Tabas v Iranu je umrlo najmanj 17 ljudi, še več pa je bilo ranjenih, ko se je na pro- gi med mestoma Mašhad in Jazd iz- tiril vlak. Nesreča se je zgodila v jutranjih urah, ko je vlak zadel bager ob progi. Iranska tiskovna agencija Fars po- roča, da je bilo poleg 17 mrtvih več kot 50 ljudi huje poškodova- nih. Namestnik vodje iranskih državnih železnic Mir Hasan Musavi je de- jal, da se je vlak iztiril, ko je trčil v bager, ki je bil v bližini proge. Dodal je še, da je bilo na vlaku 348 potnikov. Po podatkih reševalnih služb je s tirov zlete- lo pet od 11 vagonov vlaka.
6/8/202245 seconds
Episode Artwork

Umrl Miha Žibrat

V 69. letu starosti je umrl Miha Žibrat, dolgoletni športni novinar in urednik na TV Slovenija. V dveh mandatih je tudi vodil Društvo športnih novinarjev Slovenije. Miha Žibrat je bil rojen leta 1953. Že kot študent je začel z novinarskim delom v TV Dnevniku in nato dopisništvu TV Slovenija. Le- ta 1977 se je kot novinar komen- tator zaposlil v športnem ured- ništvu. Na svoji poklicni poti je sprem- ljal vse največje športne prire- ditve in kot komentator opravil približno 2.000 neposrednih šport- nih prenosov. Osemkrat je komenti- ral na poletnih, sedemkrat pa na zimskih olimpijskih igrah.
6/8/202246 seconds
Episode Artwork

Znova klestila neurja

Slovenijo je v torek zvečer zajela hladna fronta z močnimi nalivi in vetrom. Neurja so divjala po vsej državi razen na Primorskem. V ob- čini Slovenska Bistrica je mete- orna voda zalila piščančjo farmo, gasilci so pomagali pri reševanju 3000 piščancev. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so imeli gasilci naj- več dela v občinah Mislinja, Rad- lje ob Dravi, Črnomelj, Dobrepol- je, Velike Lašče, Slovenske Konj- ice, Rogaška Slatina, Kungota, Slovenska Bistrica in Sveti Jurij ob Ščavnici. Narasla reka Paka je v Gornjem Doliču uničila most lokalne ceste Gornji Dolič-Kozjak.
6/8/202242 seconds
Episode Artwork

Kijev: Zmaga le povrnitev ozemlja

Zmaga za Ukrajino pomeni ponovno pridobitev celotnega ukrajinskega ozemlja, tudi tistega, ki so ga pred začetkom invazije nadzirale ruske oblasti, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki želi trajno vojaško podporo Zaho- da. Zelenski je na konferenci, ki jo je organiziral britanski časopis Financial Times, dejal, da meni, da bo zmaga dosežena na bojišču, a da še vedno ostaja odprt za poga- janja. V Kijevu so kljub ogromni vojaški pomoči zahodnih držav izrazili ra- zočaranje nad dolgotrajnostjo do- bav orožja z Zahoda.
6/8/202238 seconds
Episode Artwork

Ne bo nezaupnice komisiji

Glede na torkovo razpravo v Ev- ropskem parlamentu ta ne bo izgla- soval nezaupnice Evropski komisiji zaradi njene odobritve poljskega načrta za okrevanje in odpornost. Za zdaj ni nobene možnosti za iz- glasovanje nezaupnice. Obe največ- ji politični skupini, Evropska ljudska stranka in Socialisti in demokrati, namreč predloga ne pod- pirata. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je spet zagotovila, da Poljska ne bo dobila niti evra od približno 35 milijard nepovratnih sredstev in ugodnih posojil, za katere je zaprosila, če ne bo iz- polnila pogojev glede neodvisnosti sodstva.
6/8/202241 seconds
Episode Artwork

Učitelj: Policisti so strahopetci

Učitelj Arnulfo Reyes, ki je bil ranjen v strelskem napadu v šoli v teksaškem mestu Uvalde, je poli- ciste označile za "strahopetce", ker so zavlačevali z akcijo, med- tem ko so otroci umirali. Strelec je svoj napad v dveh učil- nicah izvajal več kot uro, medtem ko so policisti čakali na hodniku. Reyes je dejal, da se je počutil, kot da ga je policija pustila na cedilu. "Ni opravičila za njihova dejanja in tega jim ne bom nikoli oprostil," je dejal. Med napadom so otroci panično kli- cali policijo. V šolo so skušali vstopiti tudi zaskrbljeni starši, kar pa jim je policija, medtem ko je sama čakala, preprečevala.
6/8/202244 seconds
Episode Artwork

Minister z zdravniki in sestrami

Minister za zdravje se bo sešel s predstavniki primarnega zdravstva in zdravstvene nege. Predstavniki primarne ravni od ministra med drugim pričakujejo administrativne razbremenitve, v zdravstveni negi pa sprejetje kadrovskih normati- vov. Ker na primarni ravni močno pri- manjkuje družinskih zdravnikov, izobraževanje novih pa traja de- setletje, predlagajo administrati- vne razbremenitve ambulant družin- ske medicine. Pri zdravstveni negi pa je treba zagotoviti zadostno število ustre- zno usposobljenega kadra, ki bo skrbel za varno in kakovostno zdravstveno obravnavo bolnikov.
6/8/202240 seconds
Episode Artwork

McConaughey poziva k reformi

Ameriški igralec Matthew McCo- naughey je v torek v Beli hiši ameriški kongres pozval k reformi zakonodaje o orožju, s katero bi lahko zmanjšali število strelskih pokolov, kot je bil tisti v Uval- deju, igralčevem rojstnem kraju. "Sedaj imamo priložnost, da se dvignemo nad svojo politično pri- padnost. Imamo možnost za odločit- ve, ki ne bodo zaščitile le naših strank, ampak državo za celotno generacijo," je dejal McConaughey in prebivalcem ZDA položil na du- šo, da niso tako zelo razdeljeni, kot jih prepričujejo. Zase pravi, da je zagovornik pra- vice do posedovanja orožja, a z določenimi omejitvami.
6/8/202242 seconds
Episode Artwork

Tampa serijo izenačila na 2:2

Hokejisti Tampe Bay so na četrti tekmi finala Vzhodne konference Lige NHL premagali New York Ran- gerse s 4:1 in s tem izid v seriji izenačili na 2:2. Za odločilni gol se je izkazal za- detek Nikite Kučerova, ki je v 34. minuti zdrvel v hitri protinapad in zabil zadetek za vodstvo z 2:0. Ko je Steven Stamkos na začetku zadnje tretjine povišal na 3:0, je bilo jasno, da imajo Strele spet boljše možnosti, da ostanejo v ig- ri za tretji zaporedni naslov pr- vaka. Svoje je dodal vratar Andrej Vasi- levski, ki je ustavil 34 strelov. Peta tekma bo v noči na petek v New Yorku.
6/8/202244 seconds
Episode Artwork

ZDA ugnale Slovenijo s 3:0

Slovenska odbojkarska reprezentan- ca je s porazom začela nastope v letošnji Ligi narodov. Na prvi tekmi v Brasilii jo je ugnala re- prezentanca Združenih držav Ameri- ke s 3:0 (-19, -19, -14). Obe ekipi sta bili precej v spre- menjeni obliki, odsotnost nekate- rih nosilcev pa se je bolj poznala Sloveniji. Ta je bila konkurenčna le v prvi polovici uvodnega niza (13:14), v preostalem delu so bili Američani boljši. Največ točk za Slovenijo je dose- gel Rok Možič (9). Slovenija bo naslednjo tekmo igrala v petek ob 2.00 proti gostiteljem Brazilcem.
6/8/202247 seconds
Episode Artwork

Ukrajina: Izmenjava trupel

Trupla 160 ukrajinskih borcev, ki so bili ubiti pri obrambi ključne- ga pristaniškega mesta Mariupolj v jeklarni Azovstal, so bila danes izročena Kijevu in njihovim druži- nam, so sporočile njihove družine. Kot so povedali, je šlo za del izmenjave z Rusijo, pri čemer je bilo vsaki od strani predanih 160 trupel. Na ukrajinski strani je bilo več kot 50 od izročenih trupel pripadnikov skrajno desnega bataljona Azov, poroča BBC. Ukrajinske sile so bile v jeklarni Azovstal zabarikadirane po več tednov, maja pa so jih ruske sile zajele za ujetnike.
6/7/202239 seconds
Episode Artwork

V Ukrajini razmah posilstev

Spolno nasilje v Ukrajini ostaja razširjeno, o njem se ne poroča zadostno, humanitarna kriza v dr- žavi pa se spreminja v "krizo tr- govine z belim blagom" poroča od- poslanka Združenih narodov za spolno nasilje Pramila Patten. Kot je dejala Patten, je urad ZN-a za človekove pravice do 3. junija prejel 124 prijav spolnega nasil- ja, povezanega z vojno v Ukrajini. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzja je zavrnil navedbe spol- nega nasilja s strani ruskih sil kot "laži". "Ruski vojaki so pod- vrženi strogim pravilom, ki prepo- vedujejo nasilje nad civilisti, česar ne bi mogli trditi za ukra- jinske nacionalistične bataljone."
6/7/202244 seconds
Episode Artwork

Podhranjeni otroci umirajo

Če svet ne bo razširil svojega po- gleda od vojne v Ukrajini tudi na krizo v Afriškem rogu in ukrepal takoj, tej regiji grozi eksplozija smrti med otroki zaradi podhranje- nosti, opozarja Unicef. "Osredotočenost na Ukrajino ne mo- re voditi v zanemarjanje drugih kriz, kar v zadnji instanci pomeni le še več smrti," je dejala names- tnica regionalnega direktorja za vzhodno in južno Afriko pri Unice- fu Rania Dagash. V Etiopiji, Keniji in Somaliji več kot 1,7 milijona otrok nujno pot- rebuje zdravljenje zaradi hude akutne podhranjenosti. V Somaliji je kar 386.000 otrok, ki potrebu- jejo takojšnje zdravljenje.
6/7/202244 seconds
Episode Artwork

Krek ne bo več direktor NIJZ-ja

Vlada je na dopisni seji spremeni- la sklep o ustanovitvi NIJZ-ja. Po spremembi je predvideno, da za čas do imenovanja strokovnega direk- torja naloge strokovnega direktor- ja opravlja vršilec dolžnosti in ne več generalni direktor, kar je trenutno Milan Krek. Krek v teh dneh poudarja, da mi- nister za zdravje Danijel Bešič Loredan nanj pritiska, naj odsto-pi. V nedeljo je na Portalu Plus obja- vil daljši zapis, v katerem med drugim navaja, da mu je Bešič Lo- redan v enem od telefonskih pogo- vorov dejal, da njegov odstop zah- teva premier Robert Golob, on "pa je samo eksekutor".
6/7/202239 seconds
Episode Artwork

Od 2024 enoten polnilnik

Prenosni telefoni in druge elekt- ronske naprave, prodane v EU-ju, morajo imeti od sredine leta 2024 dalje enoten polnilnik. Evropski poslanci in predstavniki držav članic EU-ja verjamejo, da bo standardni polnilnik za vse elektronske naprave, poleg telefo- nov med drugim za tablične raču- nalnike, elektronske bralnike, di- gitalne fotoaparate, slušalke, ročne konzole za videoigre in pre- nosne zvočnike, zmanjšal količino e-odpadkov. V Applu se s tem ne strinjajo, saj menijo, da bo tako okrnil inova- tivnost in povzročil še več onesnaževanja.
6/7/202242 seconds
Episode Artwork

Okvara OMV-jeve rafinerije

Na gospodarskem ministrstvu v luči mehanske okvare v glavnem desti- lacijskem obratu rafinerije avst- rijske energetske družbe OMV v Schwechatu blizu Dunaja ne priča- kujejo pomanjkanja naftnih deri- vatov za slovenske potrošnike. Zadevo na ministrstvu pozorno spremljajo, OMV pa medtem vzpo- stavlja poti za alternativne doba- ve goriv. Ker ni jasno, kako dolgo bo od- pravljanje "precejšnje škode" tra- jalo, je Avstrija že sprostila del državnih rezerv bencina in dizla, da bi nadomestila izpad proizvod- nje, v koncernu pa so se lotili vzpostavljanja alternativnih do- bavnih poti.
6/7/202240 seconds
Episode Artwork

Turčija za nadzor nad S. Ciprom?

Ciper bo pri Združenih narodih vložil pritožbo zaradi novega spo- razuma o finančni pomoči Turčije s Ciprčani turškega rodu, ki dokazu- je, da ima Ankara “popoln nadzor” nad njimi, je povedal predsednik etnično razdeljenega otoka. Predsednik Nicos Anastasiades, Ci- prčan grškega rodu, je dejal, da bo v protestno pismo vključil tudi prizadevanja Turčije, da označi turške Ciprčane za nepriznane, glavno letališče pa za "notranje", s čimer bi ga dejansko spremenili v turško. Turške oblasti pravijo, da so cilj spremembe oznake letališča zgolj cenejši poleti na severni Ciper in z njega.
6/7/202241 seconds
Episode Artwork

Gaudu speljal zmago van Aertu

Jumbo Visma je nadzirala 3. etapo Kriterija po Dofineji in v zaključku ciljnega vzpona tudi s pomočjo Primoža Rogliča v sprint razredčene skupine izstrelila Wouta van Aerta, ki pa je slavil prezgodaj, saj ga je na ciljni črti prehitel David Gaudu. Vse do zadnjih metrov se je 169-km dolga etapa odvijala po načrtih "čebel", ki so se zaradi položnega zadnjega kilometra odločili stavi- ti na van Aerta. V tolažbo je Bel- gijec znova prevzel rumeno majico vodilnega. Roglič je bil na koncu 12. v etapi, skupno pa je osmi. Oba sta tudi favorita za etapno slavje v sredo, ko je na sporedu 32-km dolga vožnja na čas.
6/7/202245 seconds
Episode Artwork

Ministrica obiskala tožilstvo

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je na vrhovnem državnem tožilstvu sešla z gene- ralnim državnim tožilcem Dragom Šketo, ki se je ministrici zahva- lil za hitro imenovanje 13 tožil- cev. Med drugim sta spregovorila o ak- tualnih zadevah. Obravnavali pa so tudi delo državnih tožilstev v pr- vih štirih mesecih letošnjega le- ta. "Ponosna sem, da ste si kljub vsem težavam, s katerimi ste se soočili v preteklosti - od epidemije, po- litičnih pritiskov do pomanjkanja kadrov - prizadevali za doseganje ciljev in dobrih rezultatov," je dejala ministrica.
6/7/202240 seconds
Episode Artwork

Kaos na nemških vlakih

Nemške oblasti so nedavno uvedle enotno vozovnico, ki mesečno stane devet evrov, potniki pa jo lahko do konca avgusta uporabljajo za železniški in avtobusni promet. Sledil je pravi naval na vlake. Pretekli konec tedna, ki je bil zaradi praznika (binkoštnega po- nedeljka) v Nemčiji podaljšan, so se mnogi odločili preizkusiti poceni vozovnico za krajši izlet, a so jih pričakale gneča na pos- tajah, prepolni vlaki in zamude.  Potniki so navajali, da na nekate- rih vlakih ni bilo mogoče dobiti sedeža, da se ni bilo mogoče vkr- cati na vlak s kolesom, da so ime- li vlaki zamude, nekateri pa so morali z vlaka predčasno.
6/7/202244 seconds
Episode Artwork

Nagrada vilenica Amandi Aizpur

Nagrado vilenica, ki jo podeljujejo na istoimenskem mednarodnem literarnem festivalu, bo letos prejela latvijska pesnica Amanda Aizpuriete. Pesnica pripada generaciji, ki je s poezijo nastopila sredi 70. let in se uprla dvojni morali latvijske oziroma sovjetske družbe. Latvijci pa to pesnico cenijo tudi kot prevajalko del Ane Ahmatove, Virginie Woolf, Franza Kafke, Georga Trakla in drugih. LEtošnji festival Vilenica bo potekal med 6. in 11. septembrom, na njem bo sodelovalo 14 avtorjev iz 12 držav. Slovenski avtor v središču bo pisatelj Andrej Blatnik.
6/7/202242 seconds
Episode Artwork

Krivec za podpredsednika DZ-ja

Poslanska skupina stranke SDS je vložila predlog kandidata za pod- predsednika DZ-ja. Vseh 27 poslan- cev je za zasedbo te funkcije pod- prlo prejšnjega vodjo poslanske skupine SDS-a Danijela Krivca. Prvopodpisana pod predlog je vodja poslanske skupine SDS-a Jelka Go- dec, ki je Krivca na tej funkciji zamenjala ob sklicu nove sestave državnega zbora. Ob predsednici DZ-ja Urški Klakočar Zupančič sta podpredsedniški mesti že zasedli Meira Hot (SD) in Nataša Sukič (Levica). Krivec je bil v parlament izvoljen v več mandatih, prvič leta 2004. V vseh poslanskih mandatih je bil član več delovnih teles DZ-ja.
6/7/202248 seconds
Episode Artwork

Premier Golob bo obiskal Bruselj

Premier Robert Golob bo prihodnji teden obiskal Bruselj, kjer se bo srečal s predsednico Evropske ko- misije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, so potrdili v njegovem kabinetu. Obisk Bruslja oziroma evropskih institucij je sicer običajno prva oziroma ena od prvih poti v tujino za slovenskega premierja po prev- zemu položaja. Teden kasneje, 23. in 24. junija, se bo Golob v Bruslju predvidoma udeležil tudi rednega vrha Unije. Na zadnjem vrhu konec maja je Slo- venijo še predstavljal njegov predhodnik Janez Janša.
6/7/202239 seconds
Episode Artwork

Dars z obsežno prenovo cest

Načrtovanih je devet novih obsež- nejših obnovitvenih del. Med dru- gim bodo dokončali rekonstrukcijo priključka Leskoškove ceste na ljubljansko severno obvoznico, ob- novili del vozišča dolenjske in primorske avtoceste ter del istr- ske hitre ceste. Rekonstrukcija priključka Ljublja- na Leskoškova cesta v polni pri- ključek na severni ljubljanski ob- voznici je stekla konec lanskega septembra. Dela bodo med drugim stekla tudi na gorenjski, dolenjski, primorski in pomurski avtocesti. Dokončanje vseh del je načrtovano do konca novembra.
6/7/202238 seconds
Episode Artwork

Poslednje slovo od Borisa Pahorja

Na tržaškem pokopališču pri sv. Ani se je danes več sto ljudi poslovilo od tržaškega pisatelja in akademika Borisa Pahorja, ki je prejšnji ponedeljek v 109. letu starosti umrl na svojem domu v Trstu. Na pogrebni slovesnosti, ki so se je udeležili tudi visoki predstavniki slovenske vlade, se je po pričakovanjih zbrala velika množica. Pogreba so se udeležili tudi številni vidni predstavniki javnega življenja. Boris Pahor je bil prejemnik številnih priznanj, med njimi Prešernove nagrade, srebrnega častnega znaka RS in francoskega reda legije časti.
6/7/202239 seconds
Episode Artwork

Izsledili strelca iz Celja

V torek so celjski policisti iz- sledili moškega, ki je v sredo streljal na Kosovelovi ulici v Celju, v bližini srednje šole. 23-letiku so odvzeli prostost in mu zasegli imitacijo pištole. Po opravljeni preiskavi so ga izpus- tili. Kot so sporočili s PU-ja Celje bo- do tamkajšnji upravni enoti pred- lagali, da tujcu razveljavi dovo- ljenje za prebivanje, saj naj bi obstajali resni razlogi za sum, "da ne bo spoštoval pravnega reda Republike Slovenije in bo še nap- rej izvrševal kazniva dejanja oziroma prekrške".
6/7/202237 seconds
Episode Artwork

Ukrajina proti obisku IAEA-ja

Ukrajina nasprotuje kakršnemu koli obisku prvega moža Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafaela Grossija v jedrski elektrarni Zaporožje, medtem ko je ta pod rusko okupacijo, so sporo- čili iz ukrajinske jedrske agenci- je Energoatom. "Ukrajina Grossija ni povabila na obisk elektrarne Zaporožje in mu v preteklosti tudi ni odobrila tega obiska. Obisk elektrarne bo mogoč šele, ko bo Ukrajina znova prevze- la nadzor nad tem objektom," so sporočili v Energoatomu. Jedrska elektrarna v Zaporožju, ki velja za največjo v Evropi, je pod nadzorom ruskih sil že od prvih dni vojne v Ukrajini.
6/7/202243 seconds
Episode Artwork

V ponedeljek potrjenih 458 okužb

V ponedeljek je bilo opravljenih 787 PCR-testov in 3489 hitrih an- tigenskih testov, ki so potrdili 458 okužb z novim koronavirusom. Po oceni NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 3615 aktivnih primerov okužbe. Skupno je po podatkih ministrstva za zdravje hospitaliziranih 48 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi covida-19 in z njim. Na in- tenzivnih oddelkih je s potrjeno okužbo skupno sedem bolnikov. Za- radi covida-19 zdravljenje na na- vadnih oddelkih potrebuje 21 bol- nikov, na intenzivnih oddelkih pa štirje. V ponedeljek ni umrl noben covidni bolnik.
6/7/202249 seconds
Episode Artwork

EU: Dogovor o minimalni plači

Francosko predsedstvo Svetu EU-ja in pogajalci Evropskega parlamenta so dosegli politični dogovor o os- nutku direktive o minimalni plači v EU-ju. Direktiva naj za Sloveni- jo ne bi pomenila večjih pretre- sov. Namen te zakonodaje bo spodbujanje vzpostavitve ustrezno visoke za- konsko določene minimalne plače, s tem pa dostojnih delovnih in živ- ljenjskih razmer zaposlenih v Uniji. Direktiva bo vzpostavila postopke za ustrezno visoke zakonsko dolo- čene minimalne plače, spodbujala kolektivna pogajanja o teh plačah in zagotavljala ustrezno pravno zaščito za upravičence do njih.
6/7/202240 seconds
Episode Artwork

Smrtna nesreča v Murski Soboti

V Murski Soboti se je nekaj pred 11. uro zgodila prometna nesreča v kateri je umrl voznik. Kot so sporočili s policije, je voznik osebnega avtomobila zapel- jal čez vozišče na pločnik ter travnato površino in na parkirišču pred vhodom v trgovino trčil v dva parkirana osebna avtomobila. Zdravnik je smrt voznika potrdil na kraju nesreče. Več informacij bodo policisti po- sredovali po končanem ogledu kraja prometne nesreče.
6/7/202231 seconds
Episode Artwork

Na Aljaski po 3 mesecih našli psa

Na Aljaski so našli tri mesece pogrešanega sibirskega haskija z imenom Leon, ki je izginil med vztrajnostno dirko pasjih vpreg Iditarod, na kateri morajo tekmo- valci s psi premagati 1800 kilo- metrov po aljaških brezpotjih. Triletni haski je izginil 12. mar- ca, ko je Dos Santos Borges s svo- jimi 12 vprežnimi psi prenočeval pri mestecu Ruby na reki Yukon, približno na polovici poti. Sledi- la je neuspešna iskalna akcija. Leona so opazili in ujeli šele tri mesece pozneje v vasi McGrath, več kot 200 kilometrov od Rubyja. Organizacije za zaščito živali so- delujočim v dirki Iditarod očitajo kruto ravnanje s psi.
6/7/202246 seconds
Episode Artwork

Vrnitev veleposlanika v Kijev

V Sloveniji je na obisu podpred- sednica ukrajinskega parlamenta Olena Kondratiuk, ki se je ob tem zahvalila Sloveniji za vso podporo Ukrajini. Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da bo Slovenija podprla Ukrajino tudi pri vstopu v EU. Dodala je, da pot ne bo lahka, vendar sta se s Kondratiukovo za- vezali, da "bosta naredili vse za to, da Ukrajini pomagamo na poti do članstva v EU-ju". Tanja Fajon je ob tem napovedala, da se v torek v Kijev vrača slo- venski veleposlanik Tomaž Mencin, ki se je ob začetku ruske invazije umaknil v poljski Rzeszow.
6/7/202238 seconds
Episode Artwork

Poljska: Register nosečnosti?

Na Poljskem, kjer velja skoraj po- polna prepoved splava, vladi oči- tajo, da ustvarja t. i. registre nosečnosti, ki bi jih lahko oblas- ti uporabila za pregon žensk, ki bi hotele prekiniti nosečnost. Poljska veča obseg digitalnega hranjenja zdravstvenih podatkov bolnikov, vključno s podatki o alergijah, krvni skupini in noseč- nostih. Kritiki se bojijo, da bosta poli- cija in tožilstvo uporabila nove podatke zoper ženske, katerih no- sečnost bo prekinjena tudi s spon- tanim splavom, ali da bodo nadzo- rovali ženske, ki bi naročile ta- blete za prekinitev nosečnosti ali bi šle v tujino opravit splav.
6/7/202241 seconds
Episode Artwork

Maja presežek v državni blagajni

Državni proračun je imel po preli- minarnih podatkih v prvih petih mesecih letos 5,30 milijarde evrov prihodkov, kar je 17,3 odstotka več kot v istem obdobju lani. Od- hodki so bili s 5,32 milijarde ev- rov 9,2 odstotka nižji. Primanjkljaj je tako znašal 21,8 milijona evrov. Samo maja pa je bilo v proračunu 89,4 milijona ev- rov presežka. Visoka zaposlenost je po navedbah ministrstva pri- spevala k rasti prihodkov od doho- dnine, ki so se zvišali za 6,2 od- stotka, na 744,7 milijona evrov. V prvih petih mesecih so se pove- čali tudi prilivi od davka od do- hodka pravnih oseb, in sicer za 41 odstotkov, na 749 milijonov evrov.
6/7/202257 seconds
Episode Artwork

Težave z zavarovanjem Dončića

Tri tedne pred tekmo s Hrvaško Košarkarska zveza Slovenije še nima informacij, kako prijaviti oziroma zavarovati Luko Dončića in Gorana Dragića. Sekretar KZS Rašo Nesterović je izrazil skrb nad neodzivnostjo mednarodne zveze. Člani Lige NBA lahko za reprezen- tance igrajo le ob plačilu zavaro- vanja za primer poškodb. Vsota je odvisna od višine pogodbe, ki jo igralec sklene s klubom. KZS je morala na primer za nastop Gorana Dragića v kvalifikacijah za ev- ropsko prvenstvo 2017 plačati približno 15.000 dolarjev. Zavarovanje za Luko Dončića naj bi bilo mnogo višje, morda tudi okoli 100.000 dolarjev.
6/7/202246 seconds
Episode Artwork

US zadržal del zakona

Ustavno sodišče je zadržalo iz- vrševanje dela lani sprejetega za- kona o varstvu okolja, ki se nana- ša na proizvajalčevo razširjeno odgovornost. Sklenilo je tudi, da bo zadevo obravnavalo prednostno. Na ustavno sodišče so se obrnili v družbi Interseroh, saj nasprotuje- jo rešitvi iz novega zakona o var- stvu okolja, da naj bi dejavnost skupnega izpolnjevanja obveznosti proizvajalčeve razširjene odgovor- nosti od leta 2023 opravljal le en subjekt za vsak tok odpadkov, in sicer neprofitno. Po zakonu bi morali proizvajalci sami ustanoviti tako organizacijo. Trdijo, da je s tem prišlo do poslabšanja položaja podjetij.
6/7/202244 seconds
Episode Artwork

ZDA: Otrok ustrelil očeta

Na Floridi je dveletni deček po nesreči ustrelil in ubil svojega očeta, potem ko so njegovi starši brez nadzora v torbi pustili nabi- to pištolo, so v ponedeljek sporo- čile tamkajšnje oblasti. Policija je sprva menila, da se je 26-letnik, ki je kmalu zatem umrl v bolnišnici, ustrelil sam, vendar je najstarejši od treh otrok poz- neje preiskovalcem povedal, da je sprožilec pritisnil njegov dvelet- ni brat. Pištola je bila v torbi, ki jo je Mabry pustil na tleh. Otrok je na- to prišel do pištole in ustrelil očeta v hrbet, medtem ko je ta ig- ral videoigro na računalniku.
6/7/202240 seconds
Episode Artwork

ZK: Štiridnevni delovni teden

V Združenem kraljestvu je več ti- soč delavcev začelo sodelovati v eksperimentu s štiridnevnim delov- nim tednom. Gre za največji to- vrstni poskus, v katerem sodeluje 3300 delavcev v 70 podjetjih, ki ne bodo prejemali nižjih plač. Poskus bo trajal šest mesecev, in sicer v podjetjih, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi, od fi- nančnih storitev do ponudbe hitre prehrane. Delavci bodo prejemali 100-odstot- no plačo, delali pa bodo le 80 od- stotkov njihovega običajnega de- lovnega tedna. V zameno so se za- vezali, da bodo ohranili 100-od- stotno produktivnost.
6/7/202241 seconds
Episode Artwork

Michel: Rusija odgovorna za krizo

Predsednik Evropskega sveta Char- les Michel je v ponedeljek v Var- nostnem svetu ZN-a v New Yorku Ru- sijo obtožil, da povzroča svetovno krizo hrane s tem, ko blokira iz- voz ukrajinskega žita. Ruski vele- poslanik Vasilij Nebenzija je od- korakal iz dvorane. Michel je dejal, da je bil osebno v Ukrajini in se je na lastne oči prepričal o resničnosti tega, kar govori. Kot je dejal, je videl na milijone ton žita v zabojnikih in na ladjah v pristanišču Odesa, ki so ga blokirale ruske vojaške ladje. Nebenzija je dejal, da je Michel v Varnostni svet "prišel širit la- ži".
6/7/202240 seconds
Episode Artwork

30 let smrti Ivana Krambergerja

Pred 30 leti je bil ubit takratni predsedniški kandidat Ivan Kram- berger. Za umor so obsodili Petra Rotarja, ki je v zaporu preživel devet let, a različne teorije o dejanskih krivcih za Kramberger- jevo smrt vse do danes niso potih- nile. Kramberger je širši javnosti pos- tal znan na prvih demokratičnih predsedniških volitvah leta 1990 pred osamosvojitvijo Slovenije in se kot "ljudski kandidat" uvrstil na tretje mesto za Kučanom in Pučnikom. Ko je 7. junija 1992 govoril v Ju- rovskem Dolu na trgu sredi vasi, ga je v levo ramo zadel strel, umrl je na poti v zdravstveni dom.
6/7/202243 seconds
Episode Artwork

Johnson: Izid je prepričljiv

Britanski premier Johnson je pre- jel 59-odstotno podporo konserva- tivnih poslank in poslancev na glasovanju o zaupnici, kar je sam označil za "zelo dober" in "pre- pričljiv" rezultat. Za druge je to dokaz, da nima več avtoritete. Johnson je za izid glasovanja, ki je odločal o njegovi usodi na čelu Konservativne stranke in posledič- no vlade, dejal, da predstavlja "priložnost, da za seboj pustimo vse te stvari, o katerih govorijo mediji". Kritiki pa pravijo, da je sam ob- seg nezadovoljstva tolikšen, da je Johnsonova avtoriteta v stranki pod vprašajem, in ga pozivajo k odstopu.
6/7/202241 seconds
Episode Artwork

Vlada čaka sezname zaposlitev

Danes se izteče rok, ko morajo mi- nistrstva, organi v sestavi in vladne službe vladi posredovati poimensko preglednico novo zapos- lenih in premeščenih javnih usluž- bencev za zadnji dve leti in pol. Kot je dejal Robert Golob, bo za- jeto obdobje med drugim pokazalo, kakšni vzorci zaposlovanja, napre- dovanja in nameščanja kadrov so bili uporabljeni ob koncu Šarčeve vlade in kakšni v vladi pod vods- tvom Janeza Janše. Medtem je informacijska pooblaš- čenka Mojca Prelesnik potrdila, da so podatki, ki kar koli povedo o javnoslužbenskem razmerju, infor- macije javnega značaja in zato njihovo zbiranje ni sporno.
6/7/202242 seconds
Episode Artwork

Zvezda po novi drami do naslova

Crvena zvezda je spet prvak jad- ranskega košarkarskega tekmovanja, potem ko je peto tekmo finala pro- ti Partizanu dobila z 80:77. Dejan Davidovac, najboljši strelec Zvezde, je 13 sekund pred koncem z zadetima prostima metoma odločil serijo. Pomembni trojki sta v ključnih trenutkih zadela Kalinić in Wouters. Razburljiv ponedeljkov obračun je trajal do pol polnoči (torej tri ure in pol), saj se je sodnik Sašo Pukl v 4. minuti 2. polčasa zaradi neredov na tribunah odločil, da se preostanek tekme odigra pred praznimi tribunami. Zvezda je tretjič zapored in šes- tič v zadnjih 7 letih zmagovalci ABE, to pa spet prinaša Evroligo.
6/7/202249 seconds
Episode Artwork

Raper Trouble ubit pri 34 letih

Ameriški reper Mariel Semonte Orr (Trouble), ki je sodeloval z veli- kani žanra, kot sta The Weeknd in Drake, je bil ustreljen pri 34 le- tih, le nekaj ur po nastopu. Umetnik naj bi po poročilih porta- la Variety v nedeljskih zgodnjih jutranjih urah bil udeležen v konfliktu, med tem, ko je bil na obisku pri prijateljici. Za glavnim osumljencem Jamichaelom Jonesom, ki naj bi raperja ubil s strelom v prsni koš, je že izdana tiralica. Kljub hitremu posredova- nju reševalcev, je 34-letnik le nekaj ur po koncertu podlegel poškodbam.
6/6/202240 seconds
Episode Artwork

Ukrajinec Pilipčuk na klopi Celja

Roman Pilipčuk je uradno postal novi trener nogometašev Celja. Z državnimi prvaki iz sezone 2019/20 je 55-letni Ukrajinec podpisal dvoletno pogodbo. Pilipčuk je nazadnje vodil ruskega drugoligaša Olimp iz moskovskega predmestja Dolgoprudni, bil je tudi pomočnik trenerja pri Spartaku iz Moskve, ko je klub vodil Italijan Massimo Carrera. V vlogi pomočnika je bil pri ruskih klubih Šinik Jaroslavl, Dinamo Moskva, Baltika Kaliningrad in Ahmat Grozni. Glavni trener je bil pri Dacii iz Kišinjeva, Olimpiku iz Donecka, pa pri latvijskem Spartaksu iz Jurmale in beloruskem Dinamu iz Minska.
6/6/202243 seconds
Episode Artwork

Tekma v Stožicah hitro razprodana

30. junij 2022 bo nepozaben dan slovenske košarke. Od reprezentan- čnega dresa se bo na tekmi s Hrva- ško poslovil Goran Dragić, Stožice so bile v nekaj urah razprodane. Prodali so vseh 9000 vstopnic iz slovenske kvote. Po pravilih Fibe mora organizator tekme pet odstot- kov zmogljivosti dvorane nameniti gostujoči reprezentanci. Hrvaška košarkarska zveza ima tako na vo- ljo okoli 500 vstopnic. Če jih ne bodo prodali, bodo na voljo slo- venskim navijačem. "Fantje to hočejo, Rašo, Luka, Zo- ran ... Dogovorili so se, da mi dajo to poslovilno tekmo. Če to zahtevajo, jim moram ugoditi," je Dragić pojasnil svojo odločitev.
6/6/202249 seconds
Episode Artwork

Melamin: umrl drugi poškodovanec

Iz Univerzitetnega kliničnega cen- tra Ljubljana so sporočili, da je umrl še drugi od dveh hudo poško- dovanih v eksploziji v kočevskem kemičnem podjetju Melamin. Število žrtev delovne nesreče se je tako povzpelo na sedem. Umrlega so od 12. maja, ko se je zgodila nesreča, v ljubljanskem UKC-ju zdravili zaradi hudih opek- lin, bil je v kritičnem stanju. Poleg petih umrlih so bili v nes- reči štirje ljudje lažje poškodo- vani, omenjena dva pozneje umrla ponesrečenca pa huje. Pred kratkim je kočevski občinski svet imenoval mešano komisijo, ki bo spremljala sanacijo v podjetju in o njej obveščala javnost.
6/6/202243 seconds
Episode Artwork

Avstrija ima najčistejšo vodo

Kakovost kopalnih voda po Evropi se je v zadnjih desetletjih močno izboljšala - po zadnjem poročilu Evropske agencije za okolje (EEA) je skoraj 85 kopališč po Evropi ocenjenih kot "odličnih". Letno poročilo o kopalnih vodah je zajelo 22.000 kopališč na obali in celini v članicah EU-ja, Albaniji in Švici. Na vrh seznama se je uvrstila Avstrija - V naši severni sosedi so kar 97,7 odstotka njenih voda ocenili z najvišjo oceno. Avstriji sledijo štiri priljublje- ne sredozemske destinacije: Malta, Grčija, Hrvaška in Ciper. Sloveni- ja je pristala na 16. mestu (83 odstotkov), najnižje pa se je uv- rstila Poljska z le 44,5 odstotka.
6/6/202252 seconds
Episode Artwork

Joc Pečečnik prodal Interblock

Izdelovalec igralniških naprav In- terblock, katerega ustanovitelj in dolgoletni lastnik je bil podjet- nik Joc Pečečnik, ima novega last- nika. To je družba IB OCM Voteco s sedežem na Kajmanskih otokih. Za podjetjem IB OCM Voteco se po neuradnih informacijah časopisa Finance skriva ameriški sklad Oak- tree Capital Management. Prav tako po neuradnih informacijah naj bi ameriški sklad za nakup odštel približno 300 milijonov evrov. Predtem je bil največji lastnik Interblocka nizozemsko podjetje Elektroncek Group, prek katerega je podjetje lastniško obvladoval Joc Pečečnik.
6/6/202243 seconds
Episode Artwork

Predsednik KPK pri predsednici DZ

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je po srečanju s predsed- nikom Komisije za preprečevanje korupcije Robertom Šumijem dejala, da si obe instituciji želita, da bi integriteta v Sloveniji postala standard, in ne nadstandard. Oba s predsednikom Šumijem si že- lita tvornega sodelovanja. Po be- sedah predsednika KPK-ja bi želel narediti korak naprej pri razume- vanju instituta nasprotja interes- ov, ki "pomeni samo korak do koru- pcije". Posebno pozornost je po njegovem mnenju treba nameniti kadrovanju v družbah v državni lasti in na pod- ročju lobiranja ter področju pri- jave premoženja in preglednosti.
6/6/202242 seconds
Episode Artwork

Slov. vinarji klonili v finalu

S finalno tekmo Češka-Slovenija se je na Češkem zaključilo evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu VINO EURO 2022. Ob nogometu sta bila ključen del dogodka povezovanje vinarjev in zaposlenih v panogah povezanih z vinom. Slovenci so na Češkem branili na- slov evropskih prvakov, ki so ga do sedaj osvojili štirikrat. Čehi so slavili prvič, tretji so bili vinarji iz Nemčije. Selektor Vinske reprezentance Slo- venije Robi Fišer je poveljeval ekipi vinarjev iz vse Slovenije. V štirih dneh so odigrali pet tekem, do finale so na velikem igrišču ekipe igrale 60 minut, v finalu 80 minut.
6/6/202243 seconds
Episode Artwork

Nagrada za Ivana Bogovčiča

Društvo restavratorjev Slovenije je nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo na področju konservatorstva-restavratorstva namenilo Ivanu Bogovčiču. Nagrado je prejel za izjemne dosežke na področju raziskovanja, dokumentiranja in popularizacije konservatorsko-restavratorske stroke ter konserviranja-restavriranja v času njegovega delovanja pred upokojitvijo. V Narodni galeriji je podelilo tudi priznanja za enkratne izjemne dosežke in prispevke pri ohranjanju kulturne dediščine ter predstavljanju in popularizaciji stroke.
6/6/202236 seconds
Episode Artwork

Nezaupnica Evropski komisiji?

Ker je Evropska komisija potrdila poljski načrt za okrevanje, je v Bruslju vse večje nezadovoljstvo. Več Evropskih poslancev iz vrst Renew - med njimi Guy Verhofstadt, Sophie in 't Veld in Luis Garica- no, je zato že začelo zbirati pod- pise pod predlog nezaupnice komi- siji. Vendar pa viri pri EU-ju glede ne- odvisnosti sodstva na Poljskem za- gotavljajo, da Poljska ne bo pre- jela izplačila, dokler Evropska komisija ne bo ocenila, da je iz- polnila dva mejnika na področju vladavine prava.
6/6/202234 seconds
Episode Artwork

Dietner na čelo nadzornikov SDH

Nadzorni svet Slovenskega državne- ga holdinga je na seji s predsed- niškega mesta razrešil Ivana Simi- ča in za predsednico imenoval Kar- men Dietner. O menjavi na čelu na- dzornega sveta so člani odločali na pobudo dosedanjega predsednika Simiča. Simič, ki ostaja član nadzornega sveta, je sicer Karmen Dietner na položaju predsednika zamenjal ja- nuarja letos. Na seji so nadzorniki med drugim podali soglasje k spremembam in dopolnitvam kodeksa korporativnega upravljanja družb s kapitalsko na- ložbo države in se seznanili s spremembami in dopolnitvami pripo- ročil in pričakovanj SDH-ja.
6/6/202242 seconds
Episode Artwork

MB: Odhaja prvi strelec Mudrinski

Marko Zalokar je uradno podpisal za Maribor, za vijoličaste pa ne bodo več igrali Ognjen Mudrinski, Đorđe Ivanović in Marko Alvir. 31-letni vratar Zalokar v Ljudski vrt prihaja iz Mure. Prestop je bil dogovorjen tik pred dvobojem zadnjega kroga med Muro in Maribo- rom na Fazaneriji, na katerem je Maribor z zmago 1:3 potrdil 16. naslov državnih prvakov. Vijoli- časte so zapustili Ognjen Mud- rinski, najboljši strelec minule sezone Prve lige Telemach, Đorđe Ivanović in Marko Alvir. Priprave na novo sezono je v Mari- boru začelo 21 nogometašev, šest igralcev manjka zaradi reprezen- tančnih obveznosti.
6/6/202246 seconds
Episode Artwork

Top Gun Maverick velika uspešnica

Dober teden dni po začetku pred- vajanja Ton Gun Maverick še vedno "leti" izjemno visoko: samo v ZDA je konec tedna v blagajno prinesel 86 milijonov dolarjev, skupno po vsem svetu je številka že presegla 548 milijonov. Nadaljevanje kultne uspešnice iz leta 1986 s Tomom Cruisom v glavni vlogi si je drugi konec tedna predvajanja v ZDA sicer ogledalo 32 odstotkov manj ljudi kot prve- ga, a je to najmanjši upad med vsemi filmi, ki so prvi konec ted- na predvajanja zaslužili več kot 100 milijonov dolarjev. Doslej je bil Cruisov najdonosnej- ši film Misija nemogoče - Izpad s 791.6 milijoni dolarjev.
6/6/202247 seconds
Episode Artwork

RUS: Zaprtje prostora sovražno

Obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Srbiji, ki je bil predviden danes in v torek, je odpovedan, ker so tri sosednje dr- žave Srbije svoj zračni prostor zaprle za njegovo letalo, so potr- dili na ruskem zunanjem ministrst- vu. Prečkanja svojega zračnega prosto- ra letalu ruskega ministra ne do- voli Bolgarija, članica EU-ja, po- leg nje pa sta se za enak korak odločili še Severna Makedonija in Črna gora, ki si prizadevata za članstvo v Uniji. "Zgodilo se je nekaj nepredstav- ljivega, to je bil odvzem pravice suvereni državi do izvajanja zuna- nje politike," je dejal Lavrov.
6/6/202240 seconds
Episode Artwork

Srečanje Schallenberg – Fajon

Avstrijski zunanji minister Ale- xander Schallenberg se je v Ljub- ljani sestal z ministrico za zu- nanje zadeve Tanjo Fajon in tako kot prvi vodja diplomacije katere od tujih držav obiskal Slovenijo od nastopa nove vlade. Glede nadzora na slovensko-avs- trijski meji v schengenskem pros- toru je dejal, da zaradi vojne v Ukrajini in precejšnjega povečanja nezakonitih prehodov meje v zad- njih mesecih ni alternative temu ukrepu. Ministrica Fajon pa je na srečanju dejala, da Slovenija ne vidi raz- logov za ohranjanje nadzora na me-ji. Ministra sta sicer potrdila dobre odnose med državama.
6/6/202240 seconds
Episode Artwork

Luka Koper: 1,14 evra dividende

Delničarji Luke Koper so sprejeli predlog Slovenskega državnega hol- dinga o razdelitvi bilančnega do- bička. Ta je znašal 29,5 milijona evrov, za dividende v višini 1,14 evra na delnico pa bodo namenili 15,96 milijona evrov. SDH je svoj predlog utemeljil s povečanjem prihodkov in pretovora Luke v lanskem letu. Ob razmeroma nizki stopnji zadolženosti in so- lidnih napovedih gospodarske rasti so ocenili, da izplačilo višje di- vidende od sprva predvidene ne mo- re ogroziti poslovanja. Predsednik uprave Boštjan Napast sicer meni, da bi bilo smotrno imeti dodatno finančno rezervo.
6/6/202245 seconds
Episode Artwork

Umrl član skupine Bon Jovi

V 71. letu starosti je umrl Alec John Such, nekdanji basist in ustanovni član ameriške rockovske skupine Bon Jovi. V skupini je igral med letoma 1983 in 1994 oziroma obdobju uspešnic, kot so You Give Love a Bad Name, Livin' on a Prayer in Bad Medicine. V skupini se ga spominjajo kot "dragocenega prijatelja, divjega in polnega življenja," piše britanski BBC. Skupina, ki je sporočila novico o glasbenikovi smrti, ni raz- krila drugih podrobnosti. "Če sem iskren, smo pot drug do drugega našli prav prek njega," je ob njegovi smrti zapisal pevec skupine Jon Bon Jovi.
6/6/202245 seconds
Episode Artwork

HR: Nove cene goriva

Hrvaška vlada je na izredni seji določila nove cene goriva. Nova cena bencina bo 13,50 kune (1,79 evra) na liter, cena dizla pa 13,08 kune (1,74 evra). Brez novih ukrepov vlade bi cena dizla na Hrvaškem od tega tedna znašala 15,80 kune (2,10 evra), cena bencina pa 15,78 kune za li- ter. "Vse to se dogaja zaradi brutalne invazije Rusije v Ukrajini. Vsi ti ukrepi, ki smo jih sprejeli nazad- nje, pomenijo 114 kun (15,16 evra) manj stroškov na 50-litrski rezer- voar bencina in 136 kun (18,08 evra) manj za dizel," je povedal hrvaški premier Andrej Plenković.
6/6/202257 seconds
Episode Artwork

Na seznamu Dončić in G. Dragić

Selektor slovenske košarkarske reprezentace Aleksandar Sekulić je objavil seznam za kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo proti Hrvaški in Švedski, ki bosta 30. junija in 3. julija. Po napovedih je v njej tudi Goran Dragić, ki bo proti Hrvaški v Sto- žicah odigral svojo poslovilno tekmo v slovenskem dresu. Manjkal bo poškodovani Klemen Prepelič. Na seznamu so Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hro- vat, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško in Mike Tobey.
6/6/202243 seconds
Episode Artwork

Novo sojenje za trojni umor

Na ptujskem sodišču se je pred no- vim senatom pod vodstvom sodnice Katje Kolarič vnovič začelo razve- ljavljeno sojenje Silvu Drevenšku zaradi obtožb za trojni umor na predlanski božič v Gerečji vasi. Obtoženi se tokrat sklicuje na te- žave z alkoholom. Na prvem sojenju je bil kot prvi do zdaj obsojen na dosmrtno zapor- no kazen. A sodba je bila razve- ljavljena, ker se je pod njo pod- pisalo šest namesto pet sodnikov. Zagovornik obtoženega je dejal, da je jasno, kaj se je na dan umorov zgodilo, ostaja pa neraziskano, kakšni so bili vzroki, zato je predlagal imenovanje različnih izvedencev, in sodišče se strinja.
6/6/202242 seconds
Episode Artwork

V nedeljo potrdili 76 okužb

V nedeljo so ob 355 PCR-testih in 889 hitrih antigenskih testih po- trdili 76 okužb z novim koronavi- rusom. V bolnišnici se navadnih oddelkih zaradi covida-19 zdravi 26 bolnikov, intenzivno nego potrebujejo štirje. Od četrtka do nedelje sta umrla dva covidna bolnika. V nedeljo so potrdili devet okužb manj kot v soboto in 16 več kot prejšnjo nedeljo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 3730 aktivnih primerov okužbe.
6/6/202241 seconds
Episode Artwork

1/1/10