Winamp Logo
Podcastul de Istorie Cover
Podcastul de Istorie Profile

Podcastul de Istorie

Romanian, Social, 1 seasons, 143 episodes, 1 day 18 hours 31 minutes
About
Primul podcast de istorie a românilor care încearcă să acopere povestea României din preistorie până în epoca modernă.
Episode Artwork

#140 - Commodus, partea a II-a

În acest episod vorbim despre a doua parte a perioadei lui Commodus și încercăm să ne dăm seama de motivele pentru care lucrurile o iau razna. Commodus nu e neapărat un manager extrem de rău al imperiului, deși e evident încurcat de neînțelegerea responsabilităților pe care le are la nivel economic și social. Conflictele lui cu Senatul nu sunt în stare să-i aducă un mare serviciu, și cu cât se adâncesc mai tare conflictele, cu atât mai tare lucrurile merg împotriva lui.
31/05/20233 hours 4 minutes 12 seconds
Episode Artwork

#139 - Commodus, partea I

Cred că o mare parte din noi știm despre Commodus mai degrabă prin viziunea regizorală a lui Ridley Scott, ca împăratul ahtiat de putere și de lupte gladiatoriale care ajunge să își întâlnească inamicul pe care îl credea omorât. Chiar daca Gladiatorul spune o poveste interesantă care a atras multă lume, foarte puțin din acest film are legătură cu realitatea. O să începem explorarea moștenirii ultimului din seria celor cinci împărați buni cu urmașul lui direct, Lucius Aelius Aurelius Commodus.
15/05/20232 hours 51 minutes 57 seconds
Episode Artwork

#138 - Stoicii

Și iată cum ajungem la final cu povestea filosofiei din Grecia Antică. Nu pentru că am ajuns în punctul în care filosofia se termină, ci, din contră, pentru că am ajuns în locul de unde am început, adică la Marcus Aurelius. O să descriu curentul stoic prin cuvintele lui AC Grayling, care face un rezumat excelent pentru stoicism. «Crates Cinicul îi este profesor lui Zenon din Cition, primul stoic. Acesta propovăduiește interiorizarea virtuților cinice ale reținerii și stăpânirii de sine, și aplică conceptul de indiferență (apatheia) nu față de societate și nici în relație cu scopul unei vieți onorabile, ci la vicisitudinile sorții și inevitabilitatea îmbătrânirii, bolii și morții.
12/04/20233 hours 39 minutes 9 seconds
Episode Artwork

#137 - Epicur, hedonistul moderației

Există un dezechilibru între felul în care percepem astăzi noțiunea de hedonism (un abandon aproape total în favoarea plăcerilor imediate) și felul în care se prezenta hedonismul în epoca antică. Epicur este cel mai bun exemplu în sensul acesta; el duce mai departe ideile școlii cirenaice pornind o mișcare filosofică surprinzător de conservatoare, centrată în jurul ideii că singurul lucru pozitiv în viață este plăcerea fizică, în același timp redefinind ideea de plăcere într-un fel în care să facă moderația motiv central al filosofiei sale.
08/03/20232 hours 9 minutes 34 seconds
Episode Artwork

#136 - Cinici, sceptici, cirenaici

Continuăm plimbarea noastră prin școlile de gândire din Grecia antică cu poate unul din cei mai celebri ciudați ai filosofiei. Diogene din Sinope e cel care îi spune lui Alexandru cel Mare să se dea la o parte din soarele lui, că-l deranjează, și își petrece timpul într-un butoi în Atena. Desigur, avem un pic de dubii în legătură cu adevărul despre Diogene - pe de o parte pare a fi un cerșetor agresiv care se ia la harță cu toată lumea, pe de altă parte pare un individ responsabil ce e capabil să conducă casa lui Xeniade după ce e vândut ca sclav; povești ce ne ridică niște semne de întrebare legate de cât e real și cât e imaginat în poveștile respective.
13/02/20232 hours 19 minutes 51 seconds
Episode Artwork

#135 - Aristotel, Filosoful

Aristotel a rămas probabil cel mai influent filosof din toate timpurile. Dacă Socrate a schimbat filosofia, iar Platon i-a notat-o, Aristotel a sistematizat, într-o manieră pragmatică, munca celor doi. Chiar dacă unele voci îl numesc rebel al Academiei, Lyceumul lui Aristotel rămâne un continuator al tradiției Academice, iar Aristotel însuși se numește platonist. Dar ceea ce face el e cu adevărat remarcabil, punând ordine în gândire cu principiile sale logice, unelte de argumentare care vor rămâne baza logicii vreme de mai bine de două milenii - iar Respingerile sofistice sunt încă materialul de bază pentru studierea erorilor de logică în discursuri.
28/01/20232 hours 42 minutes 4 seconds
Episode Artwork

#134 - Aristotel, filosoful, spionul și agentul secret

Aristotel Stagiritul cunoscut vreme de 2000 de ani ca Filosoful, e cel mai de succes elev al lui Platon, acel elev care nu doar că își întrece maestrul, dar și îl pune într-un con de umbră. Cu abordări pragmatice, Aristotel pune bazele cercetării științifice, definind abordarea empirică, implicându-se în nenumărate domenii. Nici nu e de mirare că atunci când vorbim despre Aristotel ne gândim la un tocilar grec cu barbă care stătea zi de zi să spună platitudini cu aer de înțelepciune.
27/11/20222 hours 26 seconds
Episode Artwork

#133 - Platon, Republica și ieșitul din peșteră

Într-un tur de forță, ne întoarcem atenția către probabil cea mai influentă scriere a antichității - dialogul despre justiție și despre orașul drept al lui Platon. Discutăm, în prealabil, de cosmogonia din Timaeus, și introducerea sau rezumatul pe care îl face Platon prin Socrate în acel dialog; în Republica personajul principal e tot Socrate, care explică felul în care vede orașul ideal al dreptății, Kallipolis. Un act necesar pentru a înțelege evoluția gândirii politice pe viitor, dar și un moment excelent de reflecție asupra configurației statelor - asupra valorii democrației, în cea mai importantă critică a acesteia.
29/10/20223 hours 44 minutes 39 seconds
Episode Artwork

#132 - Platon, sau fundația filosofiei despre oameni

E foarte improbabil ca cel mai mare filosof al lumii să fie numit Matahala - dar întâmplarea a fost ca Aristocles, fiul lui Ariston și al Perictionei, să fi rămas în istoria fix cu porecla lui, Platon - matahala, om lat în umeri. Asta pentru că înainte de a fi filosof, Platon a fost și un atlet ambițios - participând la jocurile Isthmului și la jocurile Pythiene. Totuși, această matahală a devenit cel mai studiat filosof, singurul om ale cărui scrieri s-au păstrat aproape 2500 de ani intacte - întreaga filosofie fiind considerată doar un comentariu la dialogurile lui Platon.
01/10/20222 hours 44 minutes 49 seconds
Episode Artwork

#131 - Știm că nu știm nimic

În acest episod continuăm cu mica istorie a filosofiei europene cu Socrate - dar pentru a vorbi despre Socrate va trebui să punem întâi contextul în față - vorbim așadar despre Grecia lui Socrate, despre războaiele peloponesiace și căderea democrației ateniene. Socrate e un personaj foarte complicat - în primul rând pentru că Socrate e un punct foarte important pentru filosofie - unde atenția se mută de la filosofia naturală (cea care va fi numită curând fizică) la problemele etice, mult mai importante pentru Socrate și mult mai complicat de formulat fiind vorba, în primul rând, despre fenomene foarte intime, interne.
05/09/20222 hours 48 minutes 31 seconds
Episode Artwork

#130 - Presocratici II. Niciun om nu calcă în același râu de două ori, cu excepția sofiștilor, că ei și-o merită

Continuăm povestea filosofiei uitându-ne un pic mai departe de Pitagora; ne uităm la Heraclit, un filosof din Efes, un pic mizantrop, care propune teza că totul e în mișcare, și că niciun om nu calcă de două ori în același râu. Răspunsul la Heraclit e dat de eleații lui Parmenide care, poate și sub influența lui Pitagora, sugerează că universul e o sferă în care mișcarea e imposibilă, fiind doar o iluzie a simțurilor.
13/08/20222 hours 33 minutes 29 seconds
Episode Artwork

#129 - Primul pas e cel mai greu - o scurtă istorie a filosofiei

Săptămâna asta începem o scurtă istorie a filosofiei (europene). Evident, e un domeniu în care noi înșine suntem neofiți; dar este o explorare fascinantă a unui subiect important pentru ceea ce încercăm să facem. Descoperim o lume bogată în idei, în care niște oameni extraordinari abordează cu mult curaj un nou mod de gândire. Începem, evident, cu Thales din Milet - și cu școala Milesiană (sau ioniană), pentru că da, filosofia a început la greci, dar în teritoriul actual al Turciei.
30/07/20222 hours 12 minutes 1 second
Episode Artwork

#128 - Marcus Aurelius, înțeleptul care plătește polițele celor dinaintea lui

În primul rând, o reușită - două episoade despre Marcus Aurelius în care nu i-am zis Marcus Antonius deși îl mai cheamă și Antoninus. Nino! În al doilea rând, continuăm povestea lui Marcus Aurelius după declanșarea ciumei - probabil unul din cele mai puternice și destabilizatoare evenimente ale epocii. Totul, dar totul va fi atins de ciumă, că vorbim despre oameni, societate, economie, armată. Și Marcus Aurelius pare într-adevăr să vadă capătul scurt al paiului.
21/05/20222 hours 46 minutes 58 seconds
Episode Artwork

#127 - Marcus Aurelius - începuturi

Împăratul din această perioadă despre care se scrie cel mai mult este, de bună seamă, Marcus Aurelius. Din mai multe motive - în primul rând pentru că ne supraviețuiesc scrisorile pe care le schimbă cu profesorul lui, Marcus Cornelius Fronto, dar ne supraviețuiesc și cugetările sale, care ne dau o imagine complexă, tridimensională a împăratului. Recunoscut ca fiind împăratul filosof, Marcus Aurelius ajunge în poziția de moștenitor al principatului impresionându-l nu pe Antoninus Pius, ci pe tatăl lui, Hadrian.
07/05/20222 hours 56 minutes 13 seconds
Episode Artwork

#126 - Hadrian, Antoninus Pius, și nu uităm nici de Faustina Maior

L-am lăsat pe Hadrian în vârful imperiului pentru că nu ne-am îndurat să îl omorâm în episodul anterior. Asta și pentru că finalul lui Hadrian vine într-o cu totul altă lumină și tonalitate decât cea în care l-am prezentat în episodul anterior. Suferința nu e un lucru ușor, și schimbă puternic datele problemei. Dar, credem noi, apar la suprafață și semnele unui comportament abuziv care nu deranja cât Hadrian nu stătea în Roma.
16/04/20222 hours 25 minutes 18 seconds
Episode Artwork

#125 - Hadrian

Publius Aelius Hadrianus e al doilea împărat cu rădăcini provinciale - un împărat care va schimba fața imperiului și va redefini pe termen lung paradigma imperială romană. Supranumit Graeculus - grecușorul, scopul lui pare să fie includerea provincialilor și a unei culturi Helenistice comune sub supervizarea Romei. Creează orașe provinciale, muncipia, semi-autonome cu propriile legi și obiceiuri, în locul impunerii coloniilor romane cu constituția romană. Probabil orientarea asta spre provincie e văzută cu ochi răi la Roma, dar asigură stabilitatea imperiului pe termen lung - fiind primul care e mai degrabă centrat pe Imperiu, nu spre orașul Roma.
02/04/20222 hours 35 minutes 7 seconds
Episode Artwork

#124 - Imperator Caesar Nerva Traianus Augustus Dacicus Parthicus Pater Patriae Optimus Princeps

Vorbim în acest episod despre realizările lui Traian - despre proiectele de infrastructură, despre construcțiile monumentale pe care le ridică, mare parte cu banii Daciei. Vorbim și despre ambițiile lui, despre relația cu aristocrația romană, și despre faptul că, în cele din urmă, este cel care ajunge să fie numit Optimus Princeps - cel mai bun dintre principi. Nevoia lui de faimă, și un joc politic de maximă teatralitate îl aduc la cârma Armeniei, pe care o transformă în provincie romană - pornește apoi în denazificarea Imperiului Part (sau, alternativ, încearcă să ajungă până la conducătorii parți să le explice că nu, candidatul lor la șefia Armeniei nu a murit de mâna lui, s-a înecat într-un măr mult prea ascuțit).
19/03/20222 hours 51 minutes 21 seconds
Episode Artwork

#123 - Ultima noapte de război pentru Decebal

Cât poți rezista unui agresor care îți cere să fii legat de mâini și de picioare și ți-a luat deja o mare parte din regatul pe care-l stăpânești? Nu foarte multă vreme, motiv pentru care Decebal, după ce încheie o pace cu Traian, caută să-și strângă un cerc de aliați. Din păcate nu reușește. Nici încercarea de a afla mai multe informații de la (posibil) guvernatorul interimar al provinciei care cândva va deveni Dacia nu e de prea mare succes.
02/03/20222 hours 5 minutes 58 seconds
Episode Artwork

#122 - Comentarii de bello dacico, Primul volum

În acest episod parcurgem povestea primului război între Traian și Decebal, pornind de la cele două surse primare: istoria lui Dio Cassius, și interpretarea imaginilor de pe columnă. Vorbim despre cele trei posibile trasee inițiale de înaintare, despre prima etapă a războiului, despre încheierea bruscă a textului lui Dio Cassius, și încercarea de a descifra columna - intrăm apoi, în detaliu, în legătură cu campania de iarnă, contraatacul lui Decebal la sud de Dunăre, și înființarea lui Nicopolis ad Istrum, în cinstea zeiței Nike, zeița victoriei.
12/02/20222 hours 38 minutes 24 seconds
Episode Artwork

#121 - Traian împotriva lui Decebal - o discuție despre surse, motivații și pregătiri

După o pauză un pic mai lungă decât preconizam, revenim cu un nou episod; și chiar dacă planificasem să vorbim despre război (pe la minutul 30 încă credeam că vom vorbi despre primul război) am decis să vorbim un pic mai în amănunt despre surse (mai exact lipsa lor), dar și despre etapele premergătoare războiului. Motivațiile pe care le expune în fața senatului dar și pregătirile pe care le face Traian sunt la fel de importante.
29/01/20222 hours 22 seconds
Episode Artwork

#120 - Decebal, Domițian, și eterna prietenie a poporului dac cu cel roman

În acest episod vorbim despre eterna prietenie dintre poporul dac și cel roman, cu aplicație directă pe perioada 85-90. O prietenie pe muchie de cuțit, ca să-i zicem așa. Domițian are o mare problemă pe mâini - la Dunăre năvălesc dușmanii. Sau, dacă ne uităm din partea cealaltă, triburile de la nord de Dunăre se răzvrătesc contra atitudinii din ce în ce mai sfidătoare și îndrăzneață a imperiului. E doar o problemă de perspectivă.
23/12/20212 hours 22 minutes 31 seconds
Episode Artwork

#119 - O poveste cu un lup și doi câini care se luptă între ei

Suntem în anul celor patru împărați, momentul în care legiunile romane sunt mobilizate într-un război fratricid. Triburile de la granița imperiului, cumva, încearcă să profite pe cât posibil de degringolada din imperiu. Roxolanii sunt primii care profită de această situație, și după ce în iarna 67-68 avuseseră o incursiune care se soldase cu masacrarea a două cohorte romane, în martie, anul 69, un detașament de 9000 de călăreți pornesc într-o incursiune de jaf.
04/12/20211 hour 55 minutes 46 seconds
Episode Artwork

#118 - Publius Ovidius Naso - poet, exilat, spion?

Chiar dacă uneori ajungem să-l revendicăm, Ovidiu este un roman înainte de toate, unul din cei mai apreciați poeți de la curtea lui Octavian Augustus. Ne uităm în acest episod îndeaproape la care pot fi motivele pentru care a fost exilat, la ce aflăm util din poemele lui, altceva decât faptul că era trist și supărat, și că se ruga de toată lumea să vorbească cu șeful de la Roma să-l ducă undeva mai la căldură.
20/11/20212 hours 2 minutes 32 seconds
Episode Artwork

#117 - Barbarii de la marginea imperiului

Continuăm povestea de după Burebista cu cele câteva citate rămase despre regii care controlează diversele triburi dacice, unii implicați în conflicte cu Roma, alții participând în conflictele Romei; zăbovim un pic mai mult la povestea lui Marcus Licinius Crassus nu acel Crassus, ci nepotul lui o poveste cu care rămăseserăm datori dintr-un episod ceva mai vechi în care îl pomenisem ca ultimul roman care ia spolia opima - pentru că reușește să înfrângă o armată fără să piardă niciun soldat.
06/11/20211 hour 51 minutes 31 seconds
Episode Artwork

#116 - O discuție despre daci, și lucrurile pe care le-am uitat dățile trecute

Cu un an în plus de lecturi și puneri de perspectivă, venim cu lucrurile care ne-au scăpat din vedere dățile trecute. Vorbim despre grupul Padea-Panaghiurski Kolonii, unde mai multe situri arheologice adaugă niște piese la o poveste și așa destul de încurcată din cauza lipsei sau abundenței de informații despre această perioadă. Cultura (sau subcultura, sau aspectul) PPK ridică niște semne de întrebare și noi încercăm să decriptăm înțelesul după (ne)priceperea noastră.
23/10/20211 hour 46 minutes 37 seconds
Episode Artwork

#115 - Un nume de Traian!

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman, Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume Triumfător în lupte, un nume de Traian! Poate că cel mai bun răspuns pe care l-am putut da în legătură cu dar de ce vorbim atât de mult despre romani este strofa a doua din imnul național; ăsta e locul de unde ne revendicăm.
10/10/20212 hours 37 minutes 58 seconds
Episode Artwork

#114 - Pe când imperiul se e-Nerva

Senatul îi găsește foarte rapid un înlocuitor lui Domitian, de parcă s-ar fi gândit din timp și îndelung la această problemă. Nerva, însă, nu e primul căruia să i se ofere poziția de princeps. Care e logica pentru care ceilalți refuză nu știm. Ce știm este că Nerva e cel curajos care acceptă responsabilitatea de princeps. Responsabilitate care vine ca o armă cu două tăișuri pentru un om care nu are foarte multe lucruri remarcabile făcute până acum, și nici măcar nu a fost conducător de oști.
04/09/20211 hour 59 minutes 4 seconds
Episode Artwork

#113 - Cum să-ți faci prieteni și să alienezi oameni

După ce Vespasian calmează lucrurile și lasă un imperiu relativ calm pe mâna fiului său favorit, Titus, din umbră pare să lucreze Domitian - fiul neglijat, poate urâcios, care dă impresia că complotează la adresa fratelui său. Dar Domitian, dincolo de toată judecata grea aruncată pe spatele lui de către Tacitus sau Suetonius, pare un împărat mult mai rezonabil - un prototip de despot luminat, un individ cu o viziune deosebită care lucrează neobosit la mai-binele imperiului.
21/08/20212 hours 45 minutes 50 seconds
Episode Artwork

#112 - Titus și Pompeii

În această săptămână discutăm despre urmașul lui Vespasian la conducerea Imperiului Roman. Lăudat aproape universal de către istoricii antici pentru marea schimbare a lui din momentul în care ajunge împărat, Dio Cassius ne lasă, totuși, sămânțele dubiului, afirmând că nu a făcut nimic excepțional sau important. Titus nu e deloc neremarcabil; suspiciunea e că mare parte din deciziile lui Vespasian sunt, de fapt, ale lui Titus; acesta semnează și conduce în locul tatălui său pe ultimii ani.
07/08/20212 hours 22 minutes 1 second
Episode Artwork

#111 - În care banii nu au miros

În Iudeea se profețise ridicarea dintre evrei a unui Mesia care să elimine opresiunea din partea străinilor și, în același timp, din partea elitelor. Acest Mesia va face minuni, va vindeca orbi și șchiopi, și va aduce pacea peste întreg pământul. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca acest Mesia să fie un vânzător roman de catâri, un novus homo, un individ cu un început mediocru în cursus honorum-ul roman. Vespasian este unul din acei elevi de nota 8 care se strecoară prin toate intrigile de la curtea romană fără foarte multe temeri - prea bun pentru a fi ignorat, prea slab, cu un pedigree prea modest pentru a putea fi luat în seamă.
25/07/20212 hours 19 minutes 38 seconds
Episode Artwork

#110 - Întrebări și răspunsuri

În acest episod răspundem la întrebările voastre - chiar dacă nu continuăm povestea istorică din episodul anterior, sperăm să fie util și informativ. Le mulțumim celor care ne sprijină în continuare în ciuda defectelor noastre, și mai vizibile acum când vorbim despre ce ne întreabă lumea și despre ce ne trece prin cap. O să răspundem la întrebări diverse, inclusiv legate de felul în care pregătim podcastul, despre părerile noastre politice, despre cum preferăm să citim, sau despre de ce episoadele sunt atât de lungi (și de ce nu vrem să le tăiem).
05/06/20212 hours 24 minutes 15 seconds
Episode Artwork

#109 - Anul celor patru împărați

sau cei patru împărați erau trei și noi am vorbit despre ei. Bine, nu erau trei, dar mi-a plăcut mie mult de tot cimilitura. Vorbim de perioada de război civil de după domnia lui Nero, un război civil destul de scurt comparativ cu ce știm că pot romanii dar suficient de lung încât să producă o resetare a sistemului de conducere. Cu patru împărați care își împart un an, fiecare lăsându-și amprenta în societate într-un fel sau altul.
23/05/20212 hours 46 minutes 10 seconds
Episode Artwork

#108 - Nero - artistul, nebunul, tiranul, antichristul

Suetonius ne spune că Nero își dorea faimă în perpetuitate și se pare că a obținut-o. Rămas în mentalul colectiv ca modelul tiranului nepăsător la nevoile celor din jurul lui. Nero cântând la liră în timp ce Roma arde pe fundal este o imagine cât se poate de emblematică. Doar că personajul e complex - poate chiar avantgardist din multe puncte de vedere. Ca de obicei încercăm să ne uităm pe mai multe dimensiuni la acest personaj - credem că există lucruri interesante de învățat din povestea lui.
09/05/20213 hours 52 minutes 27 seconds
Episode Artwork

#107 - Militarii lui Nero

Vorbim astăzi de două figuri legendare - una din ele care a rămas în istorie în ciuda insuccesului, iar cealaltă uitată de istorie, deși ar fi putut fi păstrat într-un capitol dedicat celor mai abili conducători de oști. Vorbim de Boudica și de Corbulo - Boudica, o eroină de film de Hollywood, the ultimate goth babe, iar Corbulo fiind doar un conducător de oști care și-a folosit inteligent avantajele și a devenit un individ respectat chiar de inamicii lui.
25/04/20213 hours 21 minutes 22 seconds
Episode Artwork

#106 - Agrippina Augusta

După ce Lucius Domitius Ahenobarbus, fiul Agrippinei Minor, este adoptat de Claudius, e doar o problemă de când, nu dacă Claudius și fiul lui, Britannicus, vor dispărea din peisaj. Cu o evoluție care ne amintește de mama Cenușăresei, dar cu mai multă eficiență, Agrippina construiește un împărat din Domitius, adoptat sub numele de Nero Claudius Caesar Drusus Germanicus. Ni se pare fantastic cât de mult se călărește valul de popularitate al lui Germanicus; un adevărat populares, Nero ia fața fratelui său vitreg, și, probabil, și viața.
11/04/20212 hours 37 minutes 43 seconds
Episode Artwork

#105 - Claudius imperator. Sau?

Pentru un om care vreme de 50 de ani s-a luptat să supraviețuiască simulând incompetența, Claudius se descurcă excelent odată ajuns la cârma imperiului. Deși aparent imperiul era sărăcit de Gaius (Caligula), Claudius găsește suficiente resurse în punga imperiului să plătească pentru noi campanii militare. Cel mai mare cuceritor între Augustus și Traian (sau poate între Cezar și Traian), Claudius împinge imperiul roman mai departe. Dar o face el? E complicat.
28/03/20212 hours 32 minutes 40 seconds
Episode Artwork

#104 - Claudius, supraviețuitorul

Claudius este un om care vreme de mulți ani supraviețuiește în umbra marilor oameni - mereu prezent acolo, mereu dat la o parte, mereu ignorat. Pentru cineva care petrece jumătate de secol tulbure, într-o familie de oameni care o iau razna și-și omoară rudele la prima suspiciune că ceva e în neregulă. Claudius este un supraviețuitor. Cred că e prima persoană cu handicap destul de sever despre care vorbim în istorie - suferind de o boală neidentificată, Claudius este, cel puțin în ochii mamei lui, un monstru pe care Natura l-a început dar nu l-a mai terminat.
14/03/20211 hour 39 minutes 21 seconds
Episode Artwork

#103 - Caligula: putere, depravare, abuz, și un pic de calomnie istorică

Continuăm seria dedicată principatului roman cu urmașul lui Tiberius Caligula. După ce se folosește de ajutorul lui Macro, șeful gărzii pretoriene, Gaius Caligula preia conducerea oferind Romei jumătate de an de bucurie și trei ani de groază. Caligula e o poreclă pe care o purta micul Gaius, fiul lui Germanicus, în timp ce îl plimba tatăl lui în campanie în Germania, printre legiuni, unde devenise mascota unității - nimeni nu ar fi avut curajul să-i spună tânărului Gaius astfel în timpul principatului său.
28/02/20212 hours 40 minutes 3 seconds
Episode Artwork

#102 - Telenovela lui Tiberius

În acest episod povestim pe-ndelete telenovela lui Tiberius - un om care refuză cu obstinație conducerea o pierde în favoarea celor care și-o doresc, în cele din urmă. Vom analiza un pic la rece restul domniei lui Tiberius, care pare ca încearcă să evite responsabilitățile, dar, în același timp, atrage asupra sa mai multe responsabilități. Probabil ultima încercare serioasă de a restaura republica, de a reda puterea în mâinile senatului.
14/02/20212 hours 43 minutes 16 seconds
Episode Artwork

#101 – Tiberius, consolidatorul dinastiei iulio-claudiene

Revenim după o pauză destul de lungă cu o discuție despre esența puterii primilor împărați romani. Cum au devenit Augustus și Tiberius unici conducători ai unei republici, cum au tăiat încet din drepturile guvernaților și au început să își construiască propriul stat pornind de la vechea Republică. Tiberius este cel care consolidează puterea princepsului primul cetățean. Sergiu sugerează că Tiberius este, în mod real, fondatorul dinastiei iulio-claudiene, pe care o antedatează cu Augustus.
31/01/20211 hour 41 minutes 52 seconds
Episode Artwork

#100b – Modele feminine în republica romană

Nu pun titlul pe care doream să-l pun pentru că aș fi introdus spoilere. Înainte de spoilere, însă, să vorbim despre acest episod. Ultimul din primul sezon de Podcastul de Istorie vom face o pauză un pic mai lungă, cauzată de diverse lucruri care ne împiedică să înregistrăm în perioada imediat următoare. Vă mulțumim anticipat pentru răbdare. Dar avem un episod special, în care o avem alături de noi pe Călina Cenan de la podcastul Istoria României.
12/09/20202 hours 25 minutes 14 seconds
Episode Artwork

#100a – În care vorbim despre podcast

În acest episod o să răspundem celor câteva întrebări pe care le-am primit, o să povestim câteva aspecte din culisele podcastului, și, în general, o să ratăm la mustață șansa de a fi interesanți.
30/08/20201 hour 33 minutes 37 seconds
Episode Artwork

#099 – După 2006 ani...

Pe 19 august, anul 14, Gaius Iulius Cezar, zis Augustul, pater patriae, imperator, se află în vizită la Nola, unde a murit și tatăl lui natural. Știe că sfârșitul e aproape; și moare în brațele fiului adoptiv, Tiberius, pe care l-a displăcut cu pasiune dintotdeauna, sub ochii soției sale, Livia. Dio Cassius ne spune că de vină e posibil să fi fost o smochină otrăvită de Livia. Și pe Tacitus îl tentează această variantă.
16/08/20201 hour 53 minutes 17 seconds
Episode Artwork

#098 – Câinele de pază al moralei publice

Octavian își asumă (am putea zice că primește dar să fim serioși) rolul de cenzor al moralei publice; ce legi dă, ce urmărește cu ele, și mai departe ce se va întâmpla discutăm în acest episod. Augustus Caesar așa cum e văzut de creatorii jocului Civilization V
02/08/20201 hour 17 minutes 8 seconds
Episode Artwork

#097 – Cel mai de succes triumvirat

Săptămâna asta vorbim despre cel mai de succes triumvirat nedeclarat, dar mereu prezent la finele erei lor (că nu e era noastră). Vorbim, așadar, despre Octavian, Maecenas și Agrippa, un pic despre Virgil, încercând să nu amețim lucrurile mai tare decât sunt ele. Lorenzo Castro Bătălia de la Actium marele succes al lui Agrippa
19/07/20201 hour 15 minutes 18 seconds
Episode Artwork

#096 – Octavian a murit, trăiască Augustus!

În care Octavian face câteva înțelegeri cu Senatul prin care îi eliberează de sub binevoitorul său jug pe romani, înrobindu-i mai tare. Și drept mulțumire, Senatul îl numește venerabilul, augustul, Augustus. Augustus închizând ușile templului lui Janus Gérard de Lairesse. Închiderea semnifică venirea timpului de pace. Dar e ok, va închide de trei ori aceste uși, nimic nu pare a fi definitiv
05/07/20201 hour 13 minutes 57 seconds
Episode Artwork

#095 – Drumul dificil e și cel câștigător

După un drum prin Egiptul bogat și lipsit de griji (aproape) ne întoarcem în Roma, unde lucrurile nu arată deloc bine. Îl urmărim pe Octavian abordând mult mai cerebral fiecare aspect al dificultăților pe care le întâmpină. Chiar dacă nu e perfect, și cumva chiar împotriva caracterului personal, reușește acolo unde nici măcar Cezar nu a reușit. Erupția vulcanică de care vorbeam e cea descrisă în acest articol. Peter Rubens Un triumf roman
28/06/20201 hour 56 seconds
Episode Artwork

#094 – Antoniu și Cleopatra

Dacă e un regret pentru acest episod e că nu l-am făcut un pic mai lung, să vorbim mai pe-ndelete despre aceste două mari personalități ale căror destine ajung să se-mpletească. Și cu cunoștința faptului că, poate, am stat prea mult să vorbim despre fapte și mai puțin despre oameni și înțelesuri, iată, povestea lui Antoniu și a Cleopatrei așa cum o vedem noi. Festinul lui Antoniu și al Cleopatrei Jan Steen, 1673-1675
24/05/20202 hours 4 minutes 42 seconds
Episode Artwork

#093 – Încet, focurile se sting…

În acest episod vorbim de ce se întâmplă după moartea lui Cicero și instaurarea triumviratului. Încet, focurile aprinse în întreaga republică se sting, unul câte unul. Moartea lui Brutus (1793)
10/05/20201 hour 54 minutes 47 seconds
Episode Artwork

#092 – Revenim la Roma cu un nou Iulius Cezar

Ne întoarcem în acest episod la Roma, unde Cezar stă căzut la picioarele statuii lui Pompei. Romanii știu deja ce înseamnă acest lucru: cei mai prevăzători se închid în case, cei mai curajoși sau mai înverșunați pun mâna pe armă. În cele din urmă apare și un moștenitor, și situația redevine încurcată Răzbunarea Fulviei, Francisco Maura Y Montaner (1888) pe tavă, nimeni altul decât ultimul apărător al democrației romane
26/04/20201 hour 57 minutes 50 seconds
Episode Artwork

#091b - O discuție despre podcasturi, cu Natan și Călina

Săptămâna asta am înregistrat un episod special, împreună cu alți doi podcasteri: Natan Garștea, de la Istoria Moldovei și cu Călina Cenan de la Istoria României. O discuție relaxată, în care ne cunoaștem mai bine. Vom reveni cu un episod din povestea republicii romane săptămâna viitoare, până atunci însă sper că vă va fi pe plac discuția pe care o avem aici. De la stânga la dreapta, Sergiu, Natan, Călina și Dorin
12/04/20201 hour 45 minutes 59 seconds
Episode Artwork

#091 – Dacopatie, din cele mai vechi timpuri până azi

Un episod ceva mai lung, dar foarte important. Nu este despre Burebista, ci despre cei care vorbesc despre el; nu e despre daci, ci despre cei care încearcă să deslușească adevărul legat de daci. Un subiect important pentru oricine vrea să înțeleagă de unde vin dacii magici cu tuneluri sub Bucegi. Imagine din filmul Burebista (1980) secvența extrasă de care am vorbit poate fi găsită pe Youtube
04/04/20202 hours 42 minutes
Episode Artwork

#090 – Prin fum de cannabis, pe urmele tunelurilor dacice

Dar, la modul serios, vorbim în acest episod despre religia dacică și despre armata dacică câteva aspecte pe care le-am ratat în episoadele anterioare. Recuperăm acum; vorbim și despre cum e văzută religia dacică, și care e părerea noastră despre ce am citit, și care sunt punctele pe care nu le putem atinge din lipsă de informații. Burebista o viziune modernă. Nu știm a cui, din păcate (dacă ne puteți ajuta cu autorul, dați-ne de veste)
01/03/20201 hour 22 minutes 18 seconds
Episode Artwork

#089 – Despre statul geto-dac #2

Săptămâna asta continuăm discuția de data trecută referitoare la a fost sau nu a fost stat aducem mai multe argumente pornind de la acest articol din revista Historia nu din încercarea de a distruge argumentele autorului, ci de a ni le întări pe ale noastre. Continuăm cu mai multe informații legate de meșteșuguri, așezări, situație politică sau medicină, într-un pachet, sperăm noi, digerabil. Mai facem referință la articolul din National Geographic referitor la prezența celtică în Transilvania, și recomandăm numărul din Februarie 2020, care conține un articol mai amplu despre celți.
09/02/20201 hour 31 minutes 59 seconds
Episode Artwork

#088 – Despre statul geto-dac #1

Trebuie să recunosc că e destul de catchy geto-dac. E neclar dacă sunt două lucruri diferite, dar dacă sunt sau nu sunt nu contează atât de tare. Ce e important e că începem să facem o primă încercare de a sintetiza informațiile despre daci pe care le-am citit. Vorbim despre ideea de statalitate, despre monede și câteva subiecte adiacente. Moneda KOSON
02/02/20201 hour 34 minutes 11 seconds
Episode Artwork

#087 – Burebista, cel mai mare dintre regii traci

Se pare că într-adevăr avem de-a face cu o conspirație universală contra lui Burebista. După o încercare eșuată de a transmite informația pusă cap la cap de autorii acestui podcast, după o altă încercare vizibil sabotată (de pe la minutul 15 se va simți) de a rata acest episod, izbândim! Transmitem mai departe informația, chiar dacă tehnologia luptă cu îndârjire contra noastră. De-asta nu avem nici măcar un titlu mai dibaci, deși ce altă titulatură putem atașa numelui Burebista?
12/01/20201 hour 51 minutes 26 seconds
Episode Artwork

#086 – Burebista, pe muzică de Rammstein, nu Ileana Sărăroiu

Burebista. Un moșneag bonom privește împreună cu bunul lui prieten, Deceneu, în zare, și îi spune: crezi că vecinii noștri celți vor elibera pământurile până unde vrem noi?. Deceneu privește înspre bunul său prieten Burebista, și zice: Pentru Dacia Mare și pentru gloria neamului ăstuia se vor da la o parte. După care începe o doină, pe care o dă apoi într-o lălăială veselă de nuntă. Sau poate că Burebista cucerește tot în jurul lui cu sabia în mână, și devine una din figurile acelea care își imprimă personalitatea asupra lumii din jurul său.
29/12/20191 hour 30 minutes 32 seconds
Episode Artwork

#085 – Ce făceau dacii în secolul II-I

În acest episod revenim la daci, la spațiul carpato-danubiano-pontic și vorbim despre ce se întâmplă în jurul nostru despre tensiunile care se strâng în jurul triburilor care se identifică ca dacice. Mulțumim ascultătorilor pentru răbdarea cu care ne-au așteptat de asemenea, mulțumim anticipat lui Nicolae Sabin Dordea care a publicat, în 2013, o bună ilustrație a plasării triburilor dacice așa cum o văd geografii din imperiul Roman. Adică harta de mai jos:
15/12/20191 hour 36 minutes 53 seconds
Episode Artwork

#084 – Și tu?

Sau mai multe. O să vedem câte ne ies la număr. Cezar este stăpânul Romei. Pe câmpul de luptă nu a reușit să-l învingă nimeni. Poate că există o altă cale? Un episod în care strângem niște concluzii pentru o poveste care nu mai are spoilere de vreo 2000 de ani. Asasinarea lui Iulius Cezar Vincenzo Camuccini (1804)
10/11/20191 hour 46 minutes 47 seconds
Episode Artwork

#083 – Dictator

Dacă am acoperit în episoadele anterioare campaniile militare, ne uităm acum un pic și peste activitatea dictatorului Gaius Iulius Cezar, începând de la triumfuri, și culminând cu reforma care într-o formă sau alta, încă ne afectează: cea a calendarului
27/10/20191 hour 14 minutes 38 seconds
Episode Artwork

#082 – Cato Alimoș și boierul Cezar

În episodul acesta discutăm despre ultimele mișcări militare ale războiului civil. Îl vedem pe Cezar câștigând mereu la limită, pe Cato Utticensis în postura lui Toma Alimoș, și cum Cezar reușește să câștige cu inconfundabila strategie o să-l lovesc cu figura mea până îi cedează pumnul într-o mișcare ilogică la porțile cetății Munda. Moartea lui Cato Guillaume Guillon-Lethière (Muzeul Hermitage)
13/10/20191 hour 24 minutes 58 seconds
Episode Artwork

#081 – Veni, vidi, vici

Dacă tot l-a urmărit pe Pompei până în Egipt, Cezar își ia o vacanță de un an și profită de soarele și plajele din Alexandria își dezvoltă calitățile de înotător, devine familiar cu localnicii, cunoaște o fată din localitate cu care începe să aibă foarte multe în comun, și, în general, face lucrurile pe care le face Cezar o execuție aici, un conflict acolo, nimic ieșit din comun.
29/09/20191 hour 25 minutes 9 seconds
Episode Artwork

#080 – Dezastrul Pompei, varianta fără vulcan

Revenim! Știm, a durat ceva. Dar, odată cu școala, ne revenim și noi cu un episod despre lupta dintre Cezar și Pompei. Războiul civil aprinde încă o dată Roma după războiul civil dintre Sulla și Marius, Roma se teme. (Episodul a fost înregistrat înainte de vacanța de vară însă niște dificultăți tehnice ne-au făcut să recuperăm acest episod mult prea târziu) Deznodământul de la Farsalus în viziunea lui Justus van Egmont (1680)
15/09/20191 hour 54 minutes 42 seconds
Episode Artwork

#079 – Și totuși, Cezar nu avea bască

Pe scurt (bine, pe lung) despre cum e văzut Cezar la Roma. În acest episod încercăm să înțelegem un pic mai bine motivul pentru care izbucnește din nou războiul civil în Roma; și parcă, spre deosebire de Sulla, motivațiile sunt mai complicate. Sau poate pur și simplu avem mult mai multe surse din care să aflăm informațiile acestea. Urmează o pauză pentru Podcastul de Istorie Ne auzim în Septembrie cu următoarele episoade, urmând ca cât de curând să facem o vizită și printr-un teritoriu de care nu am mai vorbit de foarte multă vreme.
28/07/20191 hour 26 minutes 24 seconds
Episode Artwork

#078 – Cezar în Galia (final)

Pentru că oamenii nu primeau liniștiți democrația romană, Cezar e obligat să le explice în detaliu galilor avantajele sistemului democratic roman. Și o face, și finalul e la fel de spectaculos cum ne-am fi așteptat într-o luptă contra-timp, Cezar înfrânge ultima rezistență a galilor la Alesia. Și apoi la Uxellodunum, ca să fie clar. O reproducere cu lego-uri după o pictură care îl reprezintă pe Vercingetorix predându-se lui Cezar
14/07/20191 hour 19 minutes 51 seconds
Episode Artwork

#077 – Cezar în Galia (partea a doua)

Discutăm despre aventurile lui Cezar în Galia, dincolo de Rin și în Britania cu două campanii cu un succes îndoielnic în realitate, dar un succes răsunător la Roma, Cezar e primul roman care să conducă legiunile dincolo de Canalul Mânecii. Cezar în Britania
30/06/20191 hour 10 minutes 25 seconds
Episode Artwork

#076 – Cezar în Galia (episodul 1)

Când am început aveam un plan ambițios campania din Galia, 55 de minute. Probabil că am fi reușit dacă am fi zis că Cezar s-a dus în Galia, a pacificat zona și s-a întors. Dar am preferat să intrăm în detalii, așa că avem un prim episod dedicat campaniei din Galia.
16/06/20191 hour 11 minutes 12 seconds
Episode Artwork

#075 – Destrămarea primului triumvirat

Urmărim ce se întâmplă mai departe cu Clodius, cu rivalul lui, Milo, și cu Pompei, ultimul triumvir rămas în Roma în timp ce relația dintre el, Cezar și Crassus se răcește (la figurat în mai multe sensuri). Din nou, o perioadă plină de lucruri din care avem multe de învățat. Escaladarea violențelor de stradă, felul în care forța fizică începe să primeze peste reguli sau argumente, dar mai ales eșecul rațiunii (Cato, Cicero) în fața forței.
02/06/20191 hour 5 minutes 19 seconds
Episode Artwork

#074 – Anul lui Clodius

Continuăm povestea republicii romane cu anul lui Clodius Pulcher, omul care a renunțat la statutul de patrician pentru cel de plebeu și poziția de tribun al plebei o poziție care îi dă mai multă putere decât s-ar fi putut aștepta oricine. Cicero se întoarce din exil Franciabigio
19/05/20191 hour 17 minutes 42 seconds
Episode Artwork

#073 – Consul

Primul consulat al lui Iulius Cezar e plin de realizări, cu o combinație de fler politic, forță brută și sprijin inteligent, Cezar reușește să reformeze părți pe care nimeni nu le credea rezolvabile. Triumful triumviratului
21/04/20191 hour 20 minutes 44 seconds
Episode Artwork

#072 – Corupție

Dacă e un element de neocolit în politica și economia romană, acela este reprezentat de corupție; și nimic nu ilustrează mai bine decât această epocă tulbure a finalului republicii romane. Vorbim despre oameni precum Cato, ce reprezintă un ideal republican intangibil, care se opun unor grupuri extrem de motivate precum cel al așa-numitului triumvirat format din Cezar, Pompei și Crassus. Însă atunci când pui inteligența politică a lui Cezar, renumele lui Pompei și resursele financiare ale lui Crassus la lucru, rezultatul e previzibil.
14/04/20191 hour 10 minutes 37 seconds
Episode Artwork

#071 – Marcus și Caius

Vorbim despre cei doi băieți din titlu Marcus Tullius Cicero, că rămăsesem datori cu câteva informații despre el, și Caius Iulius Cezar. Vorbim despre începutul lui Cezar, și îl aducem la zi ca să ne pregătim temeinic pentru dezastrul ce va urma. Republica romană are zilele numărate (încă destul de multe, dar de ce să nu anticipăm?) Triumf roman Rubens (1630)
30/03/20191 hour 23 minutes 27 seconds
Episode Artwork

#070 – Conspirația catilinară

Săptămâna asta vorbim despre Marcus Tullius Cicero și despre destabilizatoarea conspirație catilinară care anunță vremuri din ce în ce mai tulburi pentru republica romană. Cicero denunțându-l pe Catilina frescă de Cesare Maccari (1840-1919 CE)
24/03/20191 hour 26 minutes 32 seconds
Episode Artwork

#069 – Telenovela persană la final

Închidem în sfârșit telenovela persană, cu un june prim care preia problema bătrânului rege care-și masacrează familia. Cum se va termina? Regatul Armeniei în timpul ultimului război mithridatic
17/03/20191 hour 12 minutes 37 seconds
Episode Artwork

#068 – Telenovela Persană – ep. 2

Otravă și triumf. Continuăm discuția despre Mitridate din Pont, un pic mai relaxați, punând o perspectivă un pic diferită pe războiul cu Sulla (pe care l-am mai discutat). Portret al regelui Pontului, Mitridate al VI-lea în postura de Hercule. Marmură, perioada romană imperială (Secolul I dHr) expus la Luvru. Îl preferam ca Jason Momoa, dar e bine și așa
03/03/20191 hour 8 minutes 36 seconds
Episode Artwork

#067 – Telenovelă persană (ep. 1)

Începem în această săptămână o telenovelă persană, cu Mithridate VI Eupator, care, în ciuda a ceea ce zic (Dorin) în podcast, nu e numit după un oraș, doh! Regatul Pontului
24/02/20191 hour 9 minutes 40 seconds
Episode Artwork

#066 – Triumful și pirații

Săptămâna asta ne-am gândit să descriem ceva mai în detaliu cum anume se desfășura un triumf; și pentru că am vrut să ducem povestea un pic mai departe, am făcut și un incredibil de scurt istoric al pirateriei în Mediterana până la Pompei cu un detur prin CretacicusCreticus. Sergiu pomenește și despre Fasti Triumfalis un fragment arătat mai jos. Fasti Triumfalis foto de Rossignol Benoît
10/02/20191 hour 19 minutes 17 seconds
Episode Artwork

#065 – Pompei, triumf cu parfum de extralegalitate

Continuăm povestea lui Pompei cum reacționează trupele când îl retrage Sulla, ce face mai departe, cum își pregătește parcursul pe cursus honorum și cum reușește să rupă toate barierele legii romane nu doar o dată ci de două ori.
03/02/20191 hour 7 minutes 31 seconds
Episode Artwork

#064 – Pompei omul, nu orașul

Revenim cu continuarea poveștii republicii romane de data asta ne mutăm reflectorul pe Pompei, rockstar-ul politicii romane de după Sulla.
27/01/20191 hour 2 minutes 56 seconds
Episode Artwork

#063 – Eu sunt Spartacus!

Spartacus e un personaj interesant; conducătorul unei răscoale cu un mai mare potențial de reușită, deciziile lui rămân un pic controversate; e neclar de ce nu și-a condus armata în formare în afara granițelor Romei. După acest episod ne vom lua o pauză ceva mai lungă; urmează sărbătorilor, și un nou sezon de pregătit, cu noi surse și mult de citit din timp. Dar ne auzim anul viitor, continuând povestea declinului republicii romane.
09/12/20181 hour 34 minutes 9 seconds
Episode Artwork

#062 – Răscoalele sclavilor din Sicilia

Ne-am întors în timp să ne uităm peste cele două răscoale pe care le-am ratat până acum; o să trecem fugitiv peste prima și o să stăm un pic mai mult să o descriem pe a doua. Se pare că elementele comune celor două răscoale sunt incapacitatea romanilor de a acționa în timp util, mai ales pentru că le consideră ei, la rândul lor, niște răscoale minore; rezultatul e întotdeauna o luptă prelungită pe câțiva ani, mai degrabă din cauza inabilităților conducătorilor romani, sau din cauza politicii de la Roma.
02/12/201841 minutes 48 seconds
Episode Artwork

#061 – Sclavia în republica romană

Un episod în care discutăm un pic despre sclavie în republica romană; un subiect vast, pe care încercăm să-l analizăm din mai multe puncte de vedere, pentru că ne pregătim să discutăm răscoalele sclavilor dintre 140 și 70 îHr. Gustave Boulanger Piața de sclavi
24/11/201848 minutes 3 seconds
Episode Artwork

#060 – Reformele lui Sulla

Sulla reintră în Roma, și ceea ce urmează este manualul dictatorului modern. Vorbim în această săptămână despre proscripțiile lui Sulla, dar și despre reformele cu care Sulla intenționează să salveze republica. Dacă reușește vom vedea în episoadele viitoare. Jean-Pierre Granger, Sulla se luptă la porțile Romei (gravură în lemn)
04/11/20181 hour 7 minutes 41 seconds
Episode Artwork

#059 – Sulla contra Romei

În acest episod reluăm povestea a ceea ce se întâmplă în Roma în timp ce Sulla pune ordine în conflictul cu Mitridate; Marius revine în Roma, cu trupe recrutate din Etruria. Și chiar dacă Marius câștigă cel de-al șaptelea titlu de consul după ce vocea lui îi înspăimântă dușmanii, Sulla se pune bine cu zeii și își omoară de la distanță inamicii. Cum? Aflăm în episodul de azi. Germain-Jean DROUAIS Marius la Minturnae (1786)
28/10/20181 hour 4 minutes 16 seconds
Episode Artwork

#058 – Primul război cu Mitridate

Sulla reușește să-și pună un pic de ordine în republică și să meargă să rezolve problema pentru care a și izbucnit acest conflict civil comanda armatelor contra Pontusului. Vorbim de cei trei ani de campanie (87-85 îChr) și vorbim și despre regatul lui Mitridate, cel care (spun unii) ar fi fost inspirația unui alt viitor conducător, pe vremea asta destul de tânăr. Hartă concepută de Javierfv1212 @ Wikipedia.
21/10/201857 minutes 53 seconds
Episode Artwork

#057 – Lucius Cornelius Sulla

Facem câțiva pași înapoi și ne uităm la evoluția lui Lucius Cornelius Sulla în umbra lui Gaius Marius. Munich, Glyptotek. Un prezumptiv bust al lui Sulla
14/10/20181 hour 8 minutes 49 seconds
Episode Artwork

#056 – Războiul social

Un tribun pe numele lui Drusus vine cu o idee genială. Ce-ar fi să le dăm tuturor italienilor aceleași drepturi ca cetățenilor Romei? Senatul Romei îl felicită, îl îmbrățișează și îi organizează un triumf, după care îl trimit în Dacia ca să învețe mai bine limba latină. Evident, aproape nimic din ce am spus mai sus nu are nici o noimă, și evident, vom vorbi despre asta în această săptămână.
07/10/20181 hour 7 minutes 28 seconds
Episode Artwork

#055 – Al treilea fondator al Romei

Săptămâna aceasta vorbim despre reorganizarea armatei romane sub Marius, și despre finalul războiului contra cimbrilor și teutonilor. Vorbim și despre canalul lui Marius, construit pentru că legiunile se plictiseau, un canal lung de 25 de km care în cele din urmă a fost donat Massiliei și a fost exploatat la maximum ca o cale foarte eficientă de transport pe Ron. Invazia cimbrilor și teutonilor
23/09/20181 hour 11 minutes 35 seconds
Episode Artwork

#054 – Cimbrii și teutonii

După ce a terminat ce începuse Metellus în Numidia, Marius se întoarce în Roma pentru un triumf și ca să se pună din nou pe lucru o nouă amenințare, din nord, se materializează în confederația cimbrilor și teutonilor, care își caută o nouă casă prin vestul Europei. Mai vorbim un pic și despre triumful lui Marius, ce e acela un triumf, și alte mici evenimente secundare. Giovanni Battista Tiepolo (1696–1770), Triumful lui Marius (1729), Metropolitan Museum of Art, New York, NY
16/09/201847 minutes 5 seconds
Episode Artwork

#053 – Războiul cu Jugurtha

Războiul cu Jugurtha al Numidiei are loc nu doar în câmpiile Numidiei, ci mai ales în Forumul roman. Unul din conflictele care le scade romanilor încredere în armata clasică, și care îi împinge să numească un novus homo în postura de conducător al conflictului. Suntem, poate, la ultima întâlnire cu Scipio Aemilianus, dar prima întâlnire cu Gaius Marius și Lucius Cornelius Sulla (fratele geamăn infam al lui Sylla din istoriografia românească).
29/07/20181 hour 12 minutes 54 seconds
Episode Artwork

#052 – Gaius Gracchus, zece ani mai târziu

Trec doar zece ani și de ceea ce se tem, senatorii nu scapă. Ultimul frate Gracchus se implică din nou în politică, ridicând tensiunea la nivel maxim. Societatea romană nu va mai fi niciodată la fel. Eroi sau personaje negative? După acest episod mamut rămânem cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Gaius Gracchus, tribunul plebei
20/07/20181 hour 26 minutes 23 seconds
Episode Artwork

#051 – Prea mult, prea repede

Tiberius Sempronius Gracchus împinge mai departe ideea lui de echilibrare a forțelor economice, dar își dă seama curând că va avea de suferit odată ce i se termină mandatul, așa că într-o acțiune fără precedent candidează pentru un al doilea mandat, moment perfect ca violența să-și facă debutul în politica republicană. Frații Gracchus Eugene Guillaume Musee DOrsay
15/07/20181 hour 3 minutes 50 seconds
Episode Artwork

#050 – Lex Agraria

Săptămâna aceasta facem o vizită primului socia ăăă comu tribun care propune redistribuirea marilor averi către plebeii sărăciți metodic de disfuncționalitățile republicii romane. Îl introducem, evident, pe Tiberius Sempronius Gracchus, un tânăr dar ambițios nobil care vine cu câteva propuneri care să facă aplicabilă Lex Licinia Sextia, într-o nouă lege agrară. Forumul roman
08/07/201858 minutes 57 seconds
Episode Artwork

#049 – Magistrați și sclavi

Continuăm discuția despre dezechilibrul de forțe din interiorul republicii romane cu o prezentare a sistemului legal roman, dar și cu felul în care influența muncii gratuite începe să sape la baza republicii. Sclavi Mozaic din Tunisia (Douga), secolul 2 dChr
01/07/201858 minutes 10 seconds
Episode Artwork

#048 – Câteva cuvinte despre democrația romană

Astăzi începem o discuție mai lungă despre lucrurile care nu merg chiar atât de grozav pentru republica romană în expansiune, germenii decăderii sunt acolo. Și încercăm să-i vedem pe cetățenii romani care în marea lor majoritate nu au de ce să fie foarte fericiți cu felul în care evoluează republica din cu totul alte motive decât cele pentru care cei din afara republicii nu au de ce să fie mult mai încântați.
24/06/201844 minutes 13 seconds
Episode Artwork

#047 – Pax Romana

În acest episod, romanii aduc pacea între vecini întâi în Macedonia, apoi în Grecia și în Cartagina. Unde nu se poate cu voia bună, cu sabia și cu focul. Ruinele cetății Cartagina. În mare parte, ce au reconstruit romanii după
22/05/20181 hour 32 seconds
Episode Artwork

#046 – Un pic de ordine în est

Săptămâna asta ne întâlnim cu un personaj care ne-a scăpat în vizitele trecute prin zona României Oroles, regele dac care i-a pus pe oșteni să doarmă invers în pat și să gătească și să spele și să facă curat prin casă în locul femeilor pentru că nu au reușit să-i bată pe bastarni. Dar nu vorbim doar despre asta, ci povestim un pic cum Filip al V-lea devine din dușman prieten al Romei, și cum grecii sunt contra întregii lumi și mai ales a lor înșile.
13/05/201856 minutes 52 seconds
Episode Artwork

#045 – Al doilea război punic – concluziile

Săptămâna asta punem punct perioadei tumultuoase pentru romani de la sfârșitul secolului III îChr. Cu un Hannibal înfrânt și întreaga mediterană la liber, privirea lor se îndreaptă înspre Grecia. Macedonia și lumea Aegeană
06/05/20181 hour 7 minutes 7 seconds
Episode Artwork

#044 – Imposibilul posibil: Roma după Cannae

Continuăm povestea celui de-al doilea război punic povestind și despre noii eroi ai Romei despre Marcellus, despre Scipio cel mic, cel care curând va deveni cel mare, despre moartea lui Arhimede și despre cum se schimbă încet-încet balanța puterii. Gianmaria Mazzucchelli Moartea lui Arhimede, sec. XVIII
29/04/20181 hour 18 minutes 48 seconds
Episode Artwork

#043 – La Cannae în câmpii

Revenim după o pauză mai îndelungată săptămâna asta discutăm despre Fabius și strategia fabiană, și apoi (spoiler!) înfrângerea de la Cannae. Al doilea război punic, primul război cu adevărat mondial, continuă.
22/04/201854 minutes 3 seconds
Episode Artwork

#042 – Hannibal trece Alpii

Hannibal Barca își înjumătățește armata trecând Alpii o mișcare neașteptată, mai ales că trece Alpii în 218 îChr, iarna, numai bine să-l prindă pe post de consul pe Publius Scipio, tatăl Africanului, și pe Tiberius Sempronius Longus. Alpi, Trebia, Lacul Trasimeno, și romanii sunt într-o situație deloc roză. Hannibal Barca
25/03/201835 minutes 36 seconds
Episode Artwork

#041 – O pace care n-avea cum să reziste

Romanii încep să prindă gustul extinderilor teritoriale, și după ce cartaginezii continuă să se joace cu focul, sunt mai mult decât fericiți să le declare război din nou, câțiva ani mai târziu. Și deși romanii câștigă supremația pe mare, într-un scurt moment din istorie când aceasta e necesară, asta nu-i oprește pe cartaginezi să adopte o altă strategie, care le va da coșmaruri strămoșilor noștri. Hannibal traversând Alpii (Nicolas Poussin), spoiler pentru episodul viitor
18/03/201841 minutes 42 seconds
Episode Artwork

#040 – De bello punici

Nu există o astfel de lucrare, dar în principiu asta discutăm astăzi după ce parcurgem un pic geografia Italiei (a strămoșilor noștri romani, mai exact) și despre ce înseamnă Magna Graecia, și pe unde se află puncte importante precum Tarentum sau Massana. După care începem să discutăm primul război punic și felul în care romanii încep să se bată în afara spațiului lor natural, peninsula italică. Harta Romei vs.
11/03/201841 minutes 10 seconds
Episode Artwork

#039 – Despre Pirus din Epirus se tot scrie pe papirus

Povestim despre Pirus din Epirus și felul în care un mare general grec (oarecum, nu e chiar grec, și el era tot barbar pentru greci) descoperă barbarii de care tot vorbesc oamenii din coloniile grecești de la sudul peninsulei italice. Și descoperirea lui ne lasă nouă ideea de victorie pirică, sau victorie à la Pirus. Aparent, Pirus este omul care a făcut șapca de baseball celebră. Dar nu, era scutul, și laurii de pe el erau din aur
04/03/201847 minutes 54 seconds
Episode Artwork

#038 – Prin furcile caudine

Republica romană crește la fel și dominația ei asupra centrului peninsulei italice. Vecinii, din ce în ce mai deranjați de creșterea republicii romane devin mai agresivi aducând-și asupra lor înșile exact lucrul pe care încercau să-l evite. Locația probabilă pentru Furcile Caudine
25/02/201831 minutes 46 seconds
Episode Artwork

#037 – Republica Romană (începuturi)

În care vorbim despre începuturile Romei ca republică, și fatidicul an 509, întâmplător fix cu un an înainte de reformele lui Cleistene. Senatus Populusque Romanus (Cicero îl denunță pe Catilina)
18/02/201826 minutes 33 seconds
Episode Artwork

#036 – Roma – începuturile legendare

Începem o scurtă (sperăm noi) serie despre Roma, în care ne întoarcem în timp la 753 îHr și explicăm cum ajunge o cetate altfel cât se poate de anonimă să stăpânească aproape toată lumea cunoscută. Povestim pe scurt legenda lui Romulus și Remus, povestim despre Numa, despre regii Romei și cum de au ajuns să se sature romanii de regi, și să-și jure că nu se vor mai lăsa conduși de un singur individ.
11/02/201826 minutes 19 seconds
Episode Artwork

#035 – Punk-rockerii istoriei

Săptămâna asta vorbim mai mult despre celți și influența lor asupra populației dacice. Din păcate nu avem decât speculații și extrapolări informația arheologică, deși bogată, deja nu ne mai spune foarte multe despre ce se întâmplă motiv pentru care preferăm sursele scrise, chiar dacă sunt mult prea parțiale. Sculptura celt murind comisionată la Pergamon de Mithriades după victoria asupra invadatorilor celți. Detaliile arată un respect deosebit pe care îl poartă inamicilor celți grecii
28/01/201836 minutes 11 seconds
Episode Artwork

#034 – Vae victis!

Vai vouă, învinșilor! Jaful Romei în 390 îChr este, din punctul meu de vedere, începutul dominației romane în jurul Mediteranei și în același timp este episodul care ne face să înțelegem mult mai bine motivul pentru care a început expansiunea aproape pe negândite a tinerei republici. Brennus și reprezentantul romanilor, Camillus Ilustrație de Paul Lehugeur, 1886
21/01/201822 minutes 48 seconds
Episode Artwork

#033 – Geții după Lisimah

Înainte să vă mulțumim că ne-ați ascultat în 2017 și să ne pregătim de 2018, mai vorbim puțin despre geți despre câteva vestigii, despre cetățile de la malul Mării Negre, despre câteva nume de conducători, și despre cele patru centre importante de putere de pe teritoriul României. Revenim la începutul anului viitor după o pauză de sărbători și documentare deci nu vă speriați dacă vedeți că săptămânile viitoare nu postăm nimic.
17/12/201727 minutes 29 seconds
Episode Artwork

#032 – Dromihete și Lisimah

Lisimah continuă să domine Balcanii, însă curând interesele lui se intersectează cu cele ale primului lider get al cărui nume rămâne în istoria locului. Dromihete (sau Dromichaites) îi oferă lui Lisimah o lecție de neuitat pentru el și pentru noi în același timp. Nu știm foarte multe despre Dromihete, getul pus pe dat lecții moralizatoare liderilor macedoneeni. Ce știm însă e că în jurul Dunării intuim un puternic nucleu getic, capabil să facă față stăpânitorilor întregii lumi cunoscute (de greci).
10/12/201746 minutes 49 seconds
Episode Artwork

#031 – Lisimah, rege al Traciei

După eșecul lui Zopyrion lucrurile s-au mai liniștit în Tracia, până la întoarcerea lui Lisimah. Cetățile grecești se revoltă, de data asta și cu ajutor din partea unui diadoh inamic, și Lisimah trebuie să răspundă. Viitorul rege al Traciei, Macedonului și Asiei Mici, Lisimah reușește să se impună peste rămășița nordică a vastului imperiu al lui Alexandru Macedon. Până când Lisimah, Muzeul din Efes
03/12/201724 minutes 19 seconds
Episode Artwork

#030 – Expediția lui Zopyrion

După plecarea lui Alexandru rămân în urmă diverși strategi, care vor încerca să profite de plecarea acestuia. După o încercare de desprindere din imperiu, Tracia se liniștește sub Zopyrion, care găsește de cuviință să transforme Marea Neagră într-un lac macedonean. Nu reușește, și pe drumul de întoarcere o armată getică îl învinge. Unul din cele 6 coifuri descoperite la Olănești, în Moldova. Coifurile aparțin armatei macedonene a lui Zopirion.
26/11/201723 minutes 30 seconds
Episode Artwork

#029 – Alexandru cel Mare înainte să fie cel Mare

În anul 335 î.Chr. Alexandru, fiul lui Filip al II-lea, nu era cel Mare, dar se pregătea să devină. Și pentru că se pregătea să devină, primul lucru pe care l-a făcut a fost să-i calmeze pe greci și pe tracii care îi stăteau în coaste. Alexandru face o incursiune în Tracia în căutarea unor căpetenii rebele, și acolo intră în conflict cu geții. Despre asta vorbim astăzi, și tragem câteva concluzii din cele citite despre conflictul între macedoneeni și geți.
19/11/201737 minutes 38 seconds
Episode Artwork

#028 – Un nou jucător în scenă – Filip al II-lea Macedon

Săptămâna asta vorbim despre un nou jucător care apare în spațiul sud-est european: regatul Macedon. Sub Filip al doilea, genial conducător de oști, regatul își pornește o puternică dominație și unul din primii pași pe care îi face Filip e să îi pacifice pe sciți. Câteva cuvinte despre precursorul lui Alexandru cel Mare, despre revoluția militară produsă de noua armată a lui, care va stăpâni curând o mare parte din lumea cunoscută.
12/11/201737 minutes 49 seconds
Episode Artwork

#027 – Și totuși, geții

Pentru că am tot evitat să punem lucrurile cap la cap, încercăm să sintetizăm mai bine săptămâna asta cine sunt geții (și dacii) și de ce, totuși, nu ar trebui să credem tot ce auzim de la Herodot, sau, poate, de ce ar trebui să credem ce auzim de la el.
07/11/201733 minutes 44 seconds
Episode Artwork

#026 – Sciții

Continuăm poveștile lui Herodot cu povestea sciților. Povestim de ce ajung în discuție, de ce sunt importanți pentru Herodot. Sergiu pomenește vag despre o descoperire făcută recent, lângă Tulcea. De asemenea, vorbeam despre niște hărți pe care el le consideră naive dar pentru nivelul tehnologic de atunci, viziunea mi se pare interesantă și relativ corectă. Aceste hărți nu sunt desenate de cei numiți, ci sunt desenate după viziunea celor numiți ca autori.
29/10/201735 minutes 25 seconds
Episode Artwork

#025 – Herodot, Darius și geții

Herodot, considerat părintele istoriei, este primul care ne lasă o mărturie ceva mai consistentă legată de geți. Discutăm săptămâna asta despre contextul în care a lăsat-o, o să citim din ea și o să explicăm un pic mai multe ca să ne dăm seama la ce se referă Herodot când ne face cei mai viteji și mai drepți.
15/10/201746 minutes 23 seconds
Episode Artwork

#024 – Tracii

Săptămâna asta ajungem la capătul preistoriei, și în sfârșit ne reîntoarcem la formatul pe care ni-l propuseserăm inițial: 25-30 de minute, orientat pe un subiect bine determinat. De data asta vorbim despre traci și grecii care vorbesc despre ei. În poza de mai jos avem regatul odrisilor partea sudică a arealului populat de traci.
08/10/201731 minutes 14 seconds
Episode Artwork

#023 – Hallstatt, sciți, greci

Săptămâna asta vorbim despre vecinii noștri din vest, est și sud, din epoca fierului, scena în care o să ne jucăm în săptămânile următoare. Câteva poze promise de Sergiu, de la expoziția legată de situl de la Tărtăria.
01/10/201748 minutes 20 seconds
Episode Artwork

#022 – Fierul

Săptămâna asta vorbim despre avansul tehnologic care are loc în perioada imediat următoare marelui colaps. Un nou metal, și noi actori pe scena istoriei europene. Fierar
24/09/201751 minutes 49 seconds
Episode Artwork

#021 – Marele colaps al epocii de bronz

Înainte de pauza de vară, un episod cu care încheiem discuția despre marile civilizații din epoca de bronz. Ne auzim în septembrie, odată cu începerea școlii, când o să ne întoarcem la oile noastre. Mă rog, vacile și agricultorii noștri.
14/08/201740 minutes 17 seconds
Episode Artwork

#020 – Bronzul și marile civilizații #3 – grecii

Săptămâna asta ajungem în sfârșit la greci, amicii noștri care vorbesc prima oară de traci. Vorbim de grecii epocii palatelor, de la Mycene la Knossos, până la grecii Iliadei și Odiseei.
06/08/201750 minutes 44 seconds
Episode Artwork

#019 – Bronzul și marile civilizații #2

Săptămâna asta publicăm al doilea episod din seria marilor civilizații din epoca bronzului. Elementul cel mai important pe care îl discutăm săptămâna asta este sclavia, și felul în care a influențat evoluția marilor imperii. Un episod cu mai puțină informație, și mai multă discuție. Un subiect vast, pe care poate că nu îl acoperim în cea mai eficientă manieră; săptămâna viitoare vom reveni cu informații despre cei care ne interesează cu adevărat din acest mozaic cultural, și anume înaintașii grecilor.
30/07/201742 minutes 49 seconds
Episode Artwork

#018 – Bronzul și marile civilizații #1

Săptămâna asta publicăm primul episod din seria marilor civilizații din epoca bronzului. Sunt lucruri importante care se întâmplă acum scrisul, primul cod de legi, primele războaie la scară largă, primele imperii. În prima săptămână vorbim despre orașele stat și primele imperii din zona Mesopotamiei. Știm ca pare un pic prea mare tangenta, dar promitem că lucrurile se vor lega în cele din urmă 🙂
23/07/201738 minutes 50 seconds
Episode Artwork

#017 – Epoca bronzului – metalurgie și comerț (partea a II-a)

Continuăm discuția despre epoca bronzului în zona României, urmărim un pic o periodizare a epocii bronzului și continuăm să discutăm despre impactul bronzului în societate.
09/07/201738 minutes 20 seconds
Episode Artwork

#016 – Bronzul – metalurgie și comerț (partea I)

Săptămâna asta vorbim despre epoca de bronz, despre cum se prelucrează, facem câteva corecții necesare (deoarece e posibil ca în discuțiile noastre anterioare să fi confundat un pic cositorul cu aluminiul) și explorăm un pic ce impact a avut faptul că bronzul e un metal obținut prin aliaj asupra societății. E momentul marilor transformări, în care societatea începe să se stratifice și comerțul devine o parte mult mai importantă pentru societatea umană.
02/07/201741 minutes 28 seconds
Episode Artwork

#015 – Ultime idei despre eneolitic

Pentru că nu am discutat formal despre eneolitic, intrăm acum și explicăm ce s-a mai întâmplat ca să ne facem o idee mai clară. Vorbim și despre invaziile care ne anunță o nouă epocă, mai dinamică, mai agresivă, a bronzului. Săptămânile viitoare vom face câțiva pași mari spre finalul preistoriei, discutând despre epoca de bronz și, în sfârșit, ceva mult mai familiar. Dar, vorba poetului, să nu anticipăm.
18/06/201746 minutes 26 seconds
Episode Artwork

#014 – Între timp, în restul universului…

Facem o scurtă călătorie prin ce se întâmplă în restul lumii în perioada pe care o discutăm. Ajungem, cât de curând, la finalul preistoriei deja avem din ce în ce mai puține date despre ce se întâmplă, și în zone precum Sumer sau Egipt se întâmplă lucruri interesante. Vorbim despre primele orașe, despre Ur și Ierihon, despre sumerieni, egipteni și hitiți. Totul foarte pe scurt, pentru că pe fiecare din subiectele astea ar merita o serie de podcasturi în parte.
11/06/201757 minutes 24 seconds
Episode Artwork

#013 – Meșteșuguri în Neolitic #2

Încheiem trecerea prin neoliticul din zona României cu o discuție despre meșteșugurile din Neolitic. Despre olărit și metalurgia (primitivă) care se practică în perioada aceasta. Urmează o discuție de ce se întâmplă în jurul anului 4000 îen în jurul nostru, și o să încercăm să ridicăm ritmul ca să ne apropiem de finalul preistoriei.
29/05/201740 minutes 49 seconds
Episode Artwork

#012 – Meșteșuguri în Neolitic #1

Primul episod despre meșteșugurile omului neolitic. Un tutorial de folosit un fus, aici. Troiță - pictură de la câmp Ludovic Bassarab
21/05/201749 minutes 41 seconds
Episode Artwork

#011 – Cultura de Cucuteni – așezări, final

Săptămâna asta încheiem discuția despre cultura de Cucuteni, și discutăm despre tezele referitoare la finalul celor 1500-2500 de ani de progres în neolitic. Reconstrucție: Talianki
15/05/201747 minutes 56 seconds
Episode Artwork

#010 – Cultura de Cucuteni – rockstar-ul preistoriei în România

Săptămâna asta vorbim despre cultura de Cucuteni, una din cele mai importante culturi neolitice din Europa. Datorită informației abundente vom reveni cu mai multe informații în următorul episod. Cultura Cucuteni se întinde peste teritoriul Moldovei și o bucată serioasă din Ucraina. sursa E o cultură bogată în artefacte, găsite pe teritoriul a cca 3000 de așezări, unele dintre ele ajungând la câteva zeci de mii de locuitori.
07/05/201739 minutes 3 seconds
Episode Artwork

#009 – Complexul cultural Boian-Gumelnița, o afacere locală

Săptămâna asta am vorbit despre complexul cultural Boian-Gumelnița, care s-a dezvoltat aproape exclusiv pe teritoriul României. Unul din exponenții cei mai importanți este tell-ul de la Hârșova care are și un site destul de simpatic făcut într-o coproducție româno-franceză. Vas tipic din cultura Boian
10/04/201755 minutes 38 seconds
Episode Artwork

#008 – Gânditorul de la Hamangia și demontarea unei teze false

Săptămâna asta subiectul central este cultura de Hamangia o cultură importată din Anatolia, cu o ceramică foarte asemănătoare cu cea de la Hacilar, din Anatolia, din care cele mai importante artefacte sunt Gânditorul și Femeia șezând. Pe lângă perioada de consolidare neolitică, pe care am prezentat-o, am discutat săptămâna asta și despre alte lucruri care sunt cumva conexe. Informația despre cultura de Hamangia e relativ săracă, cel puțin în România, iar golul informațional e umplut de o teză prezentate de Vasile Dolj în 1986.
02/04/201751 minutes 23 seconds
Episode Artwork

#007 – Cultura Vinča-Turdaș și o discuție despre tăblițele de la Tărtăria

Săptămâna asta vorbim despre cultura Vinča-Turdaș, și despre tăblițele de la Tărtăria unde expunem, spre dezamăgirea unora, și despre controversele din jurul ei, și de ce foarte multă lume pune sub semnul întrebării faptul că la Tărtăria a apărut prima oară scrisul. Într-o discuție un pic mai lungă vorbim și despre politizarea descoperirilor arheologice, regretabilă dar cumva greu de evitat când vorbim de naționalism. Recomandarea de lectură.
27/03/20171 hour 4 minutes 41 seconds
Episode Artwork

#006 – Clima europeană și culturile neolitice

Săptămâna asta vorbim despre clima Europei în perioada neoliticului și despre culturile neolitice la modul general cam ce am înțeles noi că ar trebui să fie aceste culturi neolitice. Pregătim practic terenul pentru discuția mai largă ce va urma legată de culturile neolitice de pe teritoriul țării noastre. O imagine cu lacul (da, lacul) Euxin, cunoscut mai nou sub numele de Marea Neagră
19/03/201737 minutes 27 seconds
Episode Artwork

#005 – Despre impactul agriculturii asupra populației

Ultimul episod cu Darth Vader ne implică într-o discuție mai amplă despre cum evoluează în paralel populațiile neolitice cu cele mezolitice și ce impact are asupra lor agricultura. Un episod de trecere, necesar, credem noi, pentru că în mare parte acesta e profilul populației de pe teritoriul României pentru multe sute de ani. Pictură din mormântul lui Sennedjem artizan egiptean (sursa)
12/03/201734 minutes 26 seconds
Episode Artwork

#004 – Revoluția neolitică/agriculturală

În episodul acesta, alături de Darth Vader, vorbim despre revoluția neolitică și agriculturală. Lucruri de bază ce înseamnă această revoluție neolitică, de ce apare ca fenomen, unde apare și cum se întinde asta ca să punem bazele pentru ceea ce va urma, când ne vom concentra din ce în ce mai mult pe Europa de Est și, implicit, ce se întâmplă pe teritoriul României. Cât de curând vom renunța și la colaborarea cu Darth Vader, care nu a contribuit cu foarte mult, doar în pauze urla că nu agricultura, ci forța e cu noi!
05/03/201739 minutes 47 seconds
Episode Artwork

#003 – Despre mezolitic, cu o vizită prin școala generală

Săptămâna aceasta vorbim despre mezolitic, ca perioadă de tranziție, și despre una din primele culturi europene, cultura mezolitică Schela Cladovei. © Don Hitchcock donsmaps.com Schela Cladovei Mai încercăm să (ne) explicăm cum se identifică ce fel de moarte au avut oamenii găsiți în diversele situri arheologice, cum apar zombies și câte ceva despre Semiluna fertilă leagănul civilizației curente. Semiluna fertilă, sau cornul abundenței imagine via Wikipedia.
26/02/201751 minutes 27 seconds
Episode Artwork

#002 – Marea migrație din Africa

Continuăm incursiunea în vechime cu o discuție despre marea migrație a Homo Sapiens din Africa în care aflăm și care e capitala Ugandei, cam cum arată dieta paleo pe bune și încercăm să acoperim cam tot ce am înțeles noi din Paleolitic. Probabil o să identificați câteva prostioare pe care le zicem și vă rugăm să ni le ziceți fie pe pagina de Facebook, fie prin e-mail (vezi mai jos).
19/02/201736 minutes 9 seconds
Episode Artwork

#001 – Începem din preistorie

Salut, și bine v-am găsit la primul podcast de istorie din România – cel puțin după știința noastră. Suntem Dorin și Sergiu, doi amatori de istorie care ne-am apucat să și vorbim despre asta. Și vrem să trecem prin toată istoria României – după puterile noastre. Și pentru că am zis să explicăm încă de la început de ce sunt importante oalele și pietrele pe care le vedem expuse la toate muzeele din România, am zis să începem cu câteva note legate de preistorie.
13/02/201739 minutes 20 seconds
Episode Artwork

#000 - Introducere la Podcastul de Istorie (2021)

Acesta este un episod introductiv pentru Podcastul de Istorie. În el încercăm să răspundem unor întrebări pe care ar putea să le aibă cineva la o primă audiție.
13/02/201718 minutes 18 seconds